Resedagbok Tyskland 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Resedagbok Tyskland 2014"

Transkript

1 Resedagbok Tyskland 2014 Dag 1 Alla i NBL12 och NVL12 samlades utanför matsalen lite i fem på onsdagsmorgonen. Vi hjälptes åt att ta fram frukosten som Maria och övrig kökspersonal hade gjort i ordning till oss. Sedan kom Henrik Mårtensson på Henriks Resor med sin buss. När bussen rullade ifrån Bollerup så blev det fort tyst.

2 De flesta somnade direkt och vid sjutiden när vi var i Danmark så stannade Henrik på en rastplats och riggade upp bord som vi kunde ställa frukosten på. Det var frukost som Bollerup hade fixat, det var tunnbrödsrulle, bannan, yoghurt och bravo apelsindricka. Tack köket som fixade det till oss! Sen fortsatte vi till vårt första stopp. Vårt först studiebesök var på en minkfarm. Det kul och intressant att kolla på hur minkar lever och roligt att kolla på hur de såg ut och hur de uppträdde inför mäniskor. De hade 1200 avelshonor. De köpte in honor vartannat år och hannar det andra. De levererar sina skin till Glostrups auktionshall vid Köpenhamn varje år i november. De levererar mellan 7 8 tusen skinn om året. Det luktade ganska starkt på minkfarmen, men det var tur att inte osen satte sig i kläderna.

3 Minkarna matas! När vi kom fram till båten och hade gått upp så gick alla till resturangen och åt middag. Det var mycket att välja på och det smakade bra. När alla hade ätit så gick vi och tittade på båten, några gick upp på däcket och andra gick in och kollade parfymer och handlade godis. Båtresan tog ca 45 min. därefter gick vi ner på bussen och åkte vidare mot en biogasanläggning.

4 Bussfärden till vårt andra studiebesök biogasanläggningen tog ungefär en timme och när vi väl var framme så blev vi varmt välkomnade av ägaren Diethlev Blunk. Han började med att berätta lite allmänt om vad de sysslar med på gården och hur saker och ting fungerar. Han berättade att hans favorittraktorer var Fendt och John Deere. Han hade dock investerat i två nya Massey Ferguson förra året och han sa att det var det värsta köpet av traktorer han någonsin hade gjort eftersom han fick ringa servicekillarna varje vecka. När vi hörde vad han tyckte så kollade alla sig omkring och mest på Jan Anders. Lite komiskt eftersom mestadelen av traktorerna på Bollerup är Massey Ferguson, Nyinvesterade!

5 Sedan gick vi till hans koboskap i ett av stallen. Han berättade att han nu för tillfället hade 430 djur och får ut ungefär 5000kg mjölk om dagen. Vi fick se hur de gjorde när de skulle mjölka i sin mjölkkarusell, där det fick plats 20 stycken kor åt gången. Han har 78ha betesmark och 650ha åker där han odlar Raps, Vinterkorn, Höstvete, Sockerbetor, Majs, Klövervall/vall och trädesmark. Han producerar sin biogas av gödsel och majsensilage och av biogasanläggningen så får han värme som han säljer till byn bredvid och använder det även själv. Restavfallet som blir över lägger de på fälten och det positiva är att det inte luktar någonting så det blir inga klagomål från byborna. Det som är negativt med biogasanläggningen är att om motorn går sönder så tar det 5 veckor att reparera den, berättade Diethlev. Det hade precis hänt när vi kom dit, men som tur var så var han försäkrad! Egentligen hade det varit bättre att sköta biogasanläggningen med två lite svagare motorer än med en stark eftersom om den ena går sönder så att där alltid är en motor som går.

6 Diethlev berättade också att han har studerande elever som får jobba hos honom som personal. De fyra första veckorna testar han hur mycket kunskap eleverna har av de olika momenten på gården. Eleverna får mat och boende och tjänar 350 Euro i månaden. De bor hos honom i ett år och får studerar två dagar i veckan. Diethlev har många olika idéer på hur gården ska skötas. Bland annat organiserar hans fru barnkalas (180/år!) då familjer kan komma dit och se gården och barnen får även rida på åsna och häst. Innan de började med det hade de öppet hus på gården vid några tillfällen per år, men det blev problematik med detta eftersom de besökande tog mycket foton som kanske inte ser så trevliga ut och som sedan kunde komma ut i media eller på Face Book. Efter studiebesöket gav vi Diethlev en mugg och en broschyr om Bollerup och tackade för oss. Vi hoppade in i bussen och hade 2 3 timmar framför oss till Bremen. När vi kom fram till Bremen så var det svårt att hitta Hotellet så vi fick köra en liten sightseeing runda.

7 När vi äntligen hittade fram så var klockan och vi fick sitta i bussen och vänta på att Karin och Jens skulle komma tillbaka med information. När vi hade fått våra nycklar så var det först till kvarn till duscharna och eftersom vi var 32 personer på 3 duschar så tog det lång tid. När alla hade duschat och gjort sig iordning så begav vi oss ut i Bremen på jakt efter mat. Alla kom tillbaka olika tider mätta och nöjda.

8 Dag 2 Hej!:) Idag, torsdagen den 9/10 har vi varit på Grimme fabriken i Damme och vi blev guidad av Hans en av Grimmes anställda. Hans började med att informera oss om företagets historia och hur stort Grimme är idag. Han berättade också att Grimme har butiker och fabriker runt hela världen och trots oroligheterna i Ryssland gick det att exportera dit ändå. De har också en fabrik i Kina men de har lite problem med att marknaden där kopierar Grimmes produkter och säljer billigare. Detta ger sämre intäkter och dessutom får Grimme dåligt rykte eftersom piratkopiorna är mycket sämre än orginalet.

9 Hans visade oss sedan runt i fabrikerna där de själva tillverkar sina maskiner från grunden. Vi blev också visade deras enorma reservdelslager där ett programerat robotsystem hämtade varor på hyllor som var omöjliga för en människa ta sig upp till. Efter detta så gick vi och åt i en matsal där fick vi klyftpotatis och schnitzel och valfri dricka. Vi fick också jordgubbskräm till efterrätt! Sedan gick vi igenom där de svetsar alla sina grejor till maskinerna. Vi gick också igenom där de kapar och fräser ut maskindelar i metall. Efter allt detta så gick vi in i utställningsrummet där tog vi en gruppbild och kollade lite på maskinerna. Nu vid tretiden sitter vi på bussen och tittar på film på väg mot vårt boende i Hannover. Ibland tar vi små fikapauser och köper något att äta men vissa kan inte hålla tiden så vi får vänta lite extra.

10 När vi kom fram till vårt boende Jugend härberge Hannover vid femtiden blev vi mycket vänligt bemötta! Vi tyckte att det var ett fint hotell. Tyvärr var det långt att gå för att komma till centrum men det löste sig eftersom de på hotellet fixade taxi till oss. Vi sov fyra i varje rum med två våningsängar och hade två handfat. Man duschade gemensamt och där fanns fyra duschar och tre toaletter. Detta var ett mycket bättre hotell en det första vi var på! På kvällen duschade vi och gjorde vi oss iordning innan vi tog taxi in till city. När vi kom in till stan så gick vi och kollade efter ett ställe att äta på men där var fullt på de flesta ställena så vi åt på samma restaurangkedja som i Bremen. När vi hade ätit färdigt så gick vi en liten för att smälta maten. Därefter åkte vi hem och blev insläppta av den snälla personalen. Dag 3 Mellan 7 8 var det frukost på vårt boende Jugend härberge Hannover. Innan frukosten packade vi våra tillhörigheter och tog bort sängkläderna som vi sedan skulle lägga i en vagn nere vid receptionen efter det var det dags för frukosten. Frukosten var lite bättre än i Bremen och en liten anledning till att den var bättre var nog att lokalen var större så alla fick plats och vi fick även längre tid till att äta. Efter frukosten lämnade vi in nycklarna till Karin som sedan lämnade tillbaka nyckeln till receptionen och efter det satte vi oss på bussen på väg till koncentrationslägret Bergen Belsen.

11 Vid åttatiden rullade bussen ifrån Jugend härberge i Hannover på väg till Bergen Belsen. Bussresan var riktigt dryg som vanligt när man åker långa sträckor och den tog ungefär 2 timmar. När det var 20 minuter kvar till Bergen Belsen stannade vi vid en affär som hette E center och där handlade vi läsk och godis som vanligt vid alla stoppen. På E center hade de allt från mat till sprit. Det var rätt fräckt att gå där inne för de hade godis och sådana saker som vi inte har kvar i Sverige längre. Vi anlände till Bergen Belsen ca 10:10, då hoppade vi av bussen och gick till en mur där vi skulle börja vår vandring. Vi gick längs en stig där det fanns en massa beskrivningar om vad som hade hänt på den platsen. Där var det en massa gravplatser och ett par massgravar. I massgravarna låg där allt i mellan döda kroppar, både pojkar och kvinnor i alla åldrar. Det var de döda som de brittiska trupperna fann när de kom till lägret. Ibland de vanliga gravarna hittade vi Anne Frank och hennes syster Margot Franks grav.

12 Anne Frank är mest känd för sin dagbok som hon skrev när hon levde undangömd i Amsterdam. Familjen tillfångatogs i augusti 45 och transporterades till Auschwitz. Senare samma år kom Anne Frank och hennes syster till Bergen Belsen, där de dog en månad innan befirelsen. Det fanns också en massa kartor på marken som visar olika delar av lägret. I början av kriget så var Bergen Belsen nämligen ett läger för ryska krigsfångar. I slutet av lägret låg ett stort museum där de visade en massa bilder på vad som hade hänt i lägret under andra världskriget. De hade också en del kläder och de visade filmer hur allt såg ut och där folk pratade om vad hade upplevt under fångenskapen.

13 Efter besöket på Bergen Belsen åt vi korv som vi hade blivit sponsrade med! Sedan började hemfärden men precis innan färjan, vid 16:40 tiden så stannade vi längs vägen på Mc Donalds och åt. Vi gick in några i taget så att det inte skulle bli sådan stor kö. Alla blev mätta och belåtna! Efter det fortsatte vi norrut och alla hade redan börjat längta hem! Klockan 22:29 rullade bussen in framför matsalen och ca fem minuter senare var alla tillbaka på sina rum! Borta bra men hemma bäst! Här är vår resväg genom de norra delarna av Tyskland! Vi som har skrivit och fotograferat är NBL12!

14 Tack till NVL12 som planerat och hållit i resan och ett extra stort tack till våra sponsorer: Ystads Nöjesproduktion, Treab, Österlen Kraft, Leif Nilsson Boställets grönsaker, Tom Hansson AB och Bo Persson. Självklart vill vi också tacka Bollerups Lantbruksgymnasium som har gjort resan möjlig!

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt Resan till Topolcianky Text: Victoria Solås Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt I juni 2008 reste Per Solås, Åse Skjäret och deras dotter Victoria tillsammans med Kjell Jormfeldt till ISG:s årsmöte

Läs mer

SPINT2:s resa till Island 2011

SPINT2:s resa till Island 2011 SPINT2:s resa till Island 2011 Citat ur elevernas loggböcker 28/11 Dagens arbete har varit att kryssa för checklistan och kolla så att alla tar med sig det dem ska. Jag delade upp uppgifterna till alla

Läs mer

Jag talar med havet. elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl

Jag talar med havet. elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl Jag talar med havet elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl Förord När jag mår dåligt talar jag med havet. Havet lyssnar, suckar och bevarar mina hemligheter. Havet tycker

Läs mer

Internationell feriepraktik, 2013

Internationell feriepraktik, 2013 Internationell feriepraktik, 2013 CITAT FRÅN ELEVERNAS SKRIFTLIGA RAPPORTER Efter de två veckor vi befann oss i London känner jag mig berikad. Berikad på ny kunskap; hur det är att jobba i en butik, hur

Läs mer

2. Så råkade jag vara otrogen igen

2. Så råkade jag vara otrogen igen 2. Så råkade jag vara otrogen igen När Anna kom en kväll i februari och sa att vi skulle sätta oss och prata lite trodde jag att hon skulle fria. Jag hade fel. Jag har träffat en annan. Jag blev helt chockad,

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

n Dagboke Av: Sandra Lindholm

n Dagboke Av: Sandra Lindholm Dagboken Av: Sandra Lindholm Felix Hampus Marcus Zac Kenny Tom Margareta 7 september Linnea Saga Kära dagbok, jag heter Linnea förresten. Jag skriver denna dagboken, för att jag har alltid skrivit dagbok.

Läs mer

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling Första upplagan: 20 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter i samarbete med UMO.se Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s

Läs mer

Rapport från Äventyrarnas Starthajk hösten 2009

Rapport från Äventyrarnas Starthajk hösten 2009 Rapport från Äventyrarnas Starthajk hösten 2009 10 förväntansfulla Äventyrsscouter lämnade Helsingborg med ett par brev och en biljett. Med tåg från Knutpunkten till Hässleholm och därefter buss mot Vittsjö

Läs mer

S:t Eriks katolska skola

S:t Eriks katolska skola S:t Eriks katolska skola Skoltidningens första nummer höstterminen 2013 Nu har vi redan avverkat terminens första veckor och här kommer ett smakprov på vad som har hänt på S:t Eriks katolska skola under

Läs mer

Reseberättelse av. på Island

Reseberättelse av. på Island Reseberättelse av på Island Tisdag - Ankomstdagen På tisdagen träffades vi på Arlanda runt klockan 11 för att droppa vårt bagage samt växla till Isländska kontanter. Gruppen började bli hungrig och vi

Läs mer

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem.

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Många av dem har flytt fattigdom, förtryck, förföljelse och

Läs mer

Monstret. Spännande, läskig. Författare: Elena Hovsepyan Illustratör: Elena Hovsepyan

Monstret. Spännande, läskig. Författare: Elena Hovsepyan Illustratör: Elena Hovsepyan Monstret Spännande, läskig Författare: Elena Hovsepyan Illustratör: Elena Hovsepyan För många år sen fanns det en kvinna som var kungens läkare. En dag bröt kungen nacken. Kvinnan hjälpte kungen och då

Läs mer

Till Sverige. - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser

Till Sverige. - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Till Sverige - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Tryckt med ekonomiskt stöd av Svenska Röda Korset Till Sverige asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Barnets

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Eastern Promises -09. Jörgen Petterssons reseberättelse - Eastern promises 09 - juli 2009 1 av (6)

Eastern Promises -09. Jörgen Petterssons reseberättelse - Eastern promises 09 - juli 2009 1 av (6) Eastern Promises -09 Allt började en kväll i vintras när Jonas ringde och berättade om sin nya idé att köra till Tjernobyl och kolla läget. Vet ej om han ringde för att locka mig att åka med eller inte.

Läs mer

Räddad genom att hoppa

Räddad genom att hoppa 17 Räddad genom att hoppa Var förnuftig Igor, sa Vic, och låt mig köpa dig ur de här problemen. Men Igor bara skakade på huvudet. Nej, Vic, sa han, jag har själv försatt mig i den här situationen och jag

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

S:t Eriks katolska skola

S:t Eriks katolska skola S:t Eriks katolska skola Skoltidningens andra nummer vårterminen 2014 Vi är nog många som är överens om att den här vårterminen har gått väldigt fort. Det finns ett talesätt som säger att tiden går fort

Läs mer

LÄS och RES Moldavien. Dagbok från vår semester- och studieresa 1-8 juni 2011

LÄS och RES Moldavien. Dagbok från vår semester- och studieresa 1-8 juni 2011 1 LÄS och RES Moldavien Dagbok från vår semester- och studieresa 1-8 juni 2011 2 Gemensam dagbok Moldavienresa 1 8 juni 2011 BAKGRUND SAP och ABF i Sandviken beslutade hösten 2010 att köra igång en Lär-Spar-Res-cirkel

Läs mer

Vfu-resa i Italien 2009-03-24

Vfu-resa i Italien 2009-03-24 2009-03-24 Vfu-resa i Italien Jag har fått förmånen att följa med en kollega från Eslövs gymnasium på en resa till norra Italien i ett internationaliseringsprojekt. Vi skulle placera ut 7 elever på APU-platser.

Läs mer

TEAM. Manus presentationen

TEAM. Manus presentationen 4 TEAM Manus presentationen Nu är chansen är din! 1 Ni startar upp er verksamhet med 1.000 p. Det ger er först och främst rätt till att kvalificera ert företagande i Nu Skin. Dessutom får ni ett stort

Läs mer

Reserapport och Utvärdering Usangi 2009

Reserapport och Utvärdering Usangi 2009 Reserapport och Utvärdering Usangi 2009 Inledning Jag utförde mina utlandsstudier under fem veckor på ett sjukhus i Usangi, en by som ligger uppe i bergen i norra delen av Tanzania. Usangi hospital, är

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer

Ge dom ni att äta. Hjälp Till Liv International NyhetsForum

Ge dom ni att äta. Hjälp Till Liv International NyhetsForum Nyheter * Nummer 2 2005 * Årgång 1 Ge dom ni att äta Från Mark 6:35-37 läser vi: När det redan var sent på dagen, kom lärjungarna till honom och sade: "Trakten är öde, och det är sent. [36] Låt dem ge

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

EN TIDNING AV OCH FÖR ELEVER MED SVENSKA SOM ANDRASPRÅK, NUMMER 1, APRIL 2014. Elever berättar om vägen till arbete genom praktik

EN TIDNING AV OCH FÖR ELEVER MED SVENSKA SOM ANDRASPRÅK, NUMMER 1, APRIL 2014. Elever berättar om vägen till arbete genom praktik världen&vi EN TIDNING AV OCH FÖR ELEVER MED SVENSKA SOM ANDRASPRÅK, NUMMER 1, APRIL 2014 Tema: ARBETE MEN HUR? Nu jobbar jag! Elever berättar om vägen till arbete genom praktik Han arbetade 7 dagar i veckan,

Läs mer

Europaresa till Prag Hp2 Staffangymnasiet 2-8 maj 2009

Europaresa till Prag Hp2 Staffangymnasiet 2-8 maj 2009 Europaresa till Prag Hp2 Staffangymnasiet 2-8 maj 2009 Medverkande elever: Josefiné Wahlström, Louise Pettersson, Sofie Sundvall, Johanna Jonsson, Sandra Turesson, Nadia Persson, Sanna Rosenqvist, Mikaela

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer