till våra medarbetare. Detta har skapat en arbetsmiljö där det finns plats och tid att reflektera, diskutera och trivas.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "till våra medarbetare. Detta har skapat en arbetsmiljö där det finns plats och tid att reflektera, diskutera och trivas."

Transkript

1 Grunden Media är en fristående del av föreningen Grunden i Göteborg. Vi är en daglig verksamhet enligt LSS, Lagen om särskilt stöd för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Vi anpassar arbetstakten till våra medarbetare. Detta har skapat en arbetsmiljö där det finns plats och tid att reflektera, diskutera och trivas. Det bästa med Grunden Media är att vi tar hand om varandra. Att vi hjälper varandra när det behövs. Jag jobbar som redaktör för tidningen Grunden Tidning. Vi skriver olika reportage, just nu om bokmässan. Vi gör olika projekt, till exempel var vi med på KulturKalaset. Där vi gjorde ett performanceuppträdande. Vi har också gjort en kalender som tog upp svåra saker. På Grunden Media har vi producerat en del filmer också. Klick är en film som tar upp sexualitet och funktionshinder. Dubbelt Utsatt handlar om våld mot funktionshindrade kvinnor. I framtiden hoppas jag att vi får skriva för hela landet och att vi får göra mer projekt. Jag jobbar på Grunden Media. Vi har olika grupper att jobba med: musik, radio, film och tidning. Jag har ett bra jobb att komma till. Ett jobb som betyder väldigt mycket för mig. Vad skulle jag annars ta vägen? Min önskan är också att få vänner för livet, men det har tyvärr inte fungerat. Mina arbetskamrater har olika handikapp men det stör mig inte för jag gillar dem ändå. Jag jobbar som Bigmama. Det betyder att jag tar hand om hela stället och snackar med kompisarna på jobbet och andra människor. Jag har ett bra jobb som informatör. Jag tar hand om studiebesök och kopierar papper. Att arbeta med hobbyarbeten gillar jag också. Violette Dansar med Jan Rådvik kulturkalaset 2010 Mitt arbete består av att hjälpa till att skicka brev. Jag hjälper till att skriva till människor. Jag svarar i telefon ibland. Jag tycker om stora utrymmen. Ibland vill jag jobba ensam. Grunden Media visade mig att alla kan bli den de vill. Det betyder att jag också kan bli en ny människa. Jag ville gå ner i vikt. Jag har velat gå som alla andra men det går ganska långsamt. Det är svårt att tänka på sig själv när man har andra runt omkring sig hela tiden. Människor på stan, på jobbet,

2 i hemmet och hela samhället. Nu mår jag bra men det känns som att folk inte lyssnar ibland. På Grunden Media kan jag andas ut. Det går trögt i starten för mig men nu har jag gått ner 29 kilo på två år. Alla kan ändra sig. Jag har nog två händelser som gjort mig stark. Det ena är att jag var i Stockholm, det var en dröm att komma till storstan. Jag har varit där två gånger i mitt liv. Men nu är det i Göteborg jag vill vara. Jag har gjort en tavla till en arbetskamrat, Ewa, på hennes födelsedag. Den tog ett antal veckor att göra. Jag blev väldigt nöjd med den. Tavlan är gjort av pärlor och föreställer Ewa. Förut jobbade jag på hunddagis i Majorna. Grunden Media ringde till hunddagiset och frågade om det fanns en glad tjej som gillade att räkna, skriva och tala i telefon. Jag blev glad att någon behövde mig någon annanstans så jag svarade ja på frågan började jag jobba som informatör på Grunden Media. Kjell Pingvin i köket Kompisarna är trevliga, hjälpsamma och roliga att prata och skoja med. I Läsgruppen pratar och läser vi tidningar, böcker och egna berättelser för varandra. När jag vill kan jag måla och skriva om filmer till Grunden Tidningen. Det var roligt att dansa på Kulturkalaset och att fotas till Grunden Media kalendern. Sara sminkar Carina inför Kulturkalaset Jag jobbar på Grunden Media i köket. Där plockar jag ur diskmaskiner och torkar av bänkarna och borden. Ibland lagar jag mat. På torsdagarna gör vi mat till alla på jobbet. Till de som vill ha. Jag kan inte bära tunga saker eller dra mycket mat när jag ska handla. Mina arbetskamrater hjälper mig alltid om jag behöver det. Till exempel om det är något fel på datorn så hjälper Tony mig om jag ber snällt. När jag började jobba på Grunden Media var jag i tidningen men det fanns ingen i köket så jag började jobba där istället. Att jobba på tidningen var ganska kul, då fick jag skriva. Bara jag visste vad jag skulle skriva om så var det inga problem. Ibland jobbar jag i radion.

3 Enheten Robban Tommy Sayam Det är roligt att sitta och snacka. En gång blev det lite fel, mikrofonen var på under en låt och alla kunde höra vad jag pratade om under låten. Det är bra att jobba på Grunden Media för det är en lugn och sansad arbetsplats. Det är tur att Grunden Media finns. Jag jobbade på Samhall innan. Det var det jobbigaste jag gjort. På Grunden Media kan man jobba i sin egen takt, man behöver inte stressa. Man får dricka upp sitt te ifred. Jag gillar att vara på Grunden Media för att man får vara så kreativ och att vi får chans att visa upp våra projekt i olika konstformer! Jag jobbar mest med musikgruppen. Då skriver jag låtar och sjunger. Men jag skriver även dikter till tidningen och jobbar i radion som reporter och radiopratare. Vi har en replokal och en studio på jobbet. Här får vi lära oss hur musikprogram fungerar och hur man bygger upp låtar. I somras var vi med på Kulturkalaset. Där uppträdde vi med Grunden Band och ENHETEN. Jag är med i båda banden på jobbet. Vi i musikgruppen är mycket ute och spelar i olika delar av Göteborg. Nu är vi på väg ut i Sverige och det är jätteroligt. Vi har en väldigt fin arbetsmiljö. Det är alltid någon som fråga hur man mår. Vi gör ingen skillnad på personer med pension eller lön. I alla projekt och produktioner samarbetar vi. Var och en arbetar med de uppgifter som personen klarar av. Alla bidrar med sina egna erfarenheter, kunskaper och sitt intresse. En del av oss behöver stöd för att klara av vissa moment i arbetet, speciellt om det är första gången. Därför finns coacher som kan utbilda och stötta. Ibland finns inte kunskapen vi behöver hos oss. Då kan vi få den genom samarbete med andra. Vi har ett stort nätverk som täcker in professionella filmoch medieskapare. Många människor vill utvecklas och göra någon typ av karriär. Med karriär kommer oftast större krav och ökat ansvar. På Grunden Media ser vi till individen och ställer krav som gör att vi utvecklas. Till en början kanske kravet är att komma till jobbet en dag i veckan. För någon som inte klarat det i sitt vuxna liv är det ett stort ansvar. Sen ökar vi till två dagar, kanske tre dagar är nog. Det gäller att fylla dagarna med ansvar och roliga arbetsuppgifter, att motivera är fin utmaning för oss. Att man betyder något och att man kan klara av saker är viktigt. Vi vet att det ibland tar lång tid att hitta sitt självförtroende men det växter när man får möjlighet att lyckas.

4 Tony inför jeansreklamen Det är jättekul att jobba på Grunden Media. Här är vi rätt sociala och vänliga. Det händer att vi har lite heta ordväxlingar med varandra. Men efter några dagar brukar vi be om förlåtelse. Här blir alla mycket vänligt mottagna när de kommer hit. Vi brukar laga mat ihop, och gör en massa roliga uppdrag. Olika foto och film uppdrag blir det emellanåt också, dom är roliga. Det senaste jag gjorde var att jag följde med Peter för att fotografera en båt med någon ny uppfinning. Jag fick köra båten som fotografen satt i. Då var det viktigt att hålla båten stadig och styra åt rätt håll. Ibland kan vi göra mycket roliga saker efter jobbet också. Vi har haft filmkvällar, spelat tvspel eller bara suttit och pratat och berättat roliga historier. Jag har ett rätt roligt jobb. Jag ska hjälpa till om någon behöver hjälp med datorn eller om kopiatorn behöver ny toner så fixar jag det. På Grunden Media får alla jobba i sin egen takt men ibland får man lägga in en högre växel. Jag är rätt ny på Grunden Media. Jag började min tid här som praktikant. Det var genom en vän som jobbar här som datortekniker jag hittade hit. Min bakgrund är att jag varit arbetslös sedan studenten Efter att jag praktiserat på Grunden Media ett halvår hade jag turen att få stanna. Nu arbetar jag inom smink och radioteknik. Det är två väldigt skilda arbetsuppgifter men det är kul, variation är intressant. Jag blev varmt välkomnad in i verksamheten, för jag hade ju ingen koll när jag kom hit som praktikant. Ju längre tiden går desto mer erfarenheter får jag och jag lär mig fortfarande. I början var jag nervös för det är jag alltid vid möten och intervjuer. Men chefen sa att jag kunde komma en måndag tidigt i november förra året. Jag såg en verksamhet under ett lägenhetskomplex fyllt med färg och sprakande kreativitet. När jag kom dit så kände jag att jag hittat hem. Eftersom jag pluggat estetisk bild och form fanns få jobb på grund av finanskrisen och allt som hänt innan dess.

5 Innan Grunden Media hade jag inte haft någon kontakt med personer med funktionshinder. Men jag tyckte att alla såg väldigt vanliga ut och tänkte inte på att det var något speciellt ställe förrän jag praktiserat i två veckor. Då folk frågade mig om jag hade någon diagnos. Först då började jag undra över vad som hände och jag insåg att folk var lite speciella. Men det ändrade inte min syn på Grunden Media. Jag fick reda på att det skulle hållas en kurs under vintern i sminkning inom film och effekter. Vi fick lära oss att sminka så att skådespelare såg naturliga ut trots sminket. Vi lärde oss lite mer finsminkning inför lite festligare tillfällen. De roligaste kursdelarna var blåmärkessminkning och peruker. Då fick vi lära oss hur man sminkade sår och allt om mustascher. Radiotekniken kom till senare när jag var på väg att få fast anställning här och nu varvas båda mina arbetsuppgifter med lite andra blandade småuppgifter. Något som hände nyligen på Grunden Media är att vi var på Kulturkalaset i augusti Vi visade vad vi kan göra. Förberedelserna var roliga att göra. Vi gjorde allt från grunden, dekorationer, planerade kostymer och sminkningar. Arbetslivet med fika, lunch, möten och gemensamma fester efter arbetsdagens slut är lika betydelsefullt som det aktiva produktionsarbetet här på Grunden Media. Vi vill att alla ska finnas i ett sammanhang timmar i veckan, 11 månader om året. Att skapa en meningsfull vardag är viktigt för oss. Föreningen Grunden arbetar för att inom två år etablera sig som riksorganisation med stöd från Allmänna Arvsfonden. Det känns viktigt för oss att vara en resurs för medlemmarna så att de själva kan producera sin information och distribuera den. Detta kan innebära allt från ett litet projekt med bok, film, tidning eller radio till större utställningar eller filmer. För att ta vår utveckling ett steg längre försöker vi hitta möjligheter för bidragsberoende människor att arbeta inom vår verksamhet med någon typ av insatser från Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan. Det kan ge mer ansvar och krav som i sin tur kan leda till ett normalt liv. Fram till idag är det åtta personer i vår förening som vi anställt med lön i stället för pension. Grunden Media har fått en del fina priser och utmärkelser. EU-priset social integrering blev starten för Grunden Medias verksamhet. Vi är också väldigt stolta över att vi fått Guldklappan ett filmpris för Klickfilmerna om relationer. Grunden Media har även fått pris av Göteborgs Stad för tillgänglighet. Det senaste är ett pris från Centrum för lättläst, det Lätta Priset för svenska mästare i begriplighet. När vi utför vårt arbete med att informera och påverka ute i samhället möter vi mycket människor. Det som är mest värdefullt för oss är det fantastiska bemötande och respektfullheten de ger oss.

6 Carola inför musikvideon på Tjolöholm Jag visste inte vart jag hamnade. Det var 1999 när jag såg ett kort inslag på VästNytt om Grunden Media. Då var jag arbetslös/inkomstlös och letade efter en kort anställning för att kunna få a-kassa efter en tid. Jag funderade på om Grunden Media kanske kunde vara något för mig och tog kontakt med dom. Då hade jag ingen aning om vad en dagligverksamhet var. Jag trodde det var något kommunalt sponsrat företag. Ett företag som hade i uppgift att arbeta med intellektuellt funktionsnedsatta och riktade in sig på individens förmåga inom foto, film, media, skrift och ljud. Fortfarande idag vet jag inte vad ordet dagligverksamhet betyder. Och nu har jag jobbat här i tio år. Troligtvis kommer jag stanna här tills det är dags för pensionen. Jag gillar mina medarbetare och alla idéer. Här kan jag vara den jag är. Jag får ge en massa och jag får en massa tillbaka. Detta gör att vi utvecklar oss hela tiden. Det bästa är nog att alla har en vilja att vara seriösa i det vi gör. Vi gör allting på riktigt, ingenting är konstlat eller meningslöst. Vi har en verksamhet och en sysselsättning som är meningsfull och måste tas på allvar. Jag kämpar för att vi ska få det utrymme andra tar sig. Vi har det lite svårare eftersom vårt arbete mer hör till kulturområdet än en lönande reklambyrå. Det gör det svårt att räkna arbetet i pengar. Men vi är unika och det är vår styrka. Vi fokuserar på orättvisor och vill gestalta detta på olika vis. Vi har hittat ett sätt som fungerar bra. Om du vill veta mer kan du gå in på vår hemsida, då kanske du förstår mer.

7 Grunden Media är en bra arbetsplats för jobbet är så varierande. Jag får jobba med det jag själv vill jobba med. Och jag blir behandlad som alla andra i samhället. Jag trivs på Grunden Media för där kan jag få utvecklas som människa. Jag får bättre självförtroende och styrka i att uttrycka mig själv i handling och ord. Jag får bestämma i mitt eget liv. Jag har trevliga arbetskamrater och jobbar i en god arbetsmiljö. Ibland får jag vara skådespelare. Då kan jag få hoppa in i en roll som t. ex fången, en seriefigur. Andra gånger är jag artist, sångare och låtskrivare. Jag får vara utåtriktad och möta människor socialt både i arbetet och i samhället. Vi har en god sammanhållning. När jag började här på Media var jag inställd på att ta ett jobb där jag kunde låsa in mig och skita i hela världen. I början jobbade jag mest med hemsidan och höll mig för mig själv. Men med tiden började jag komma in i tidningen. Jag fick skriva lite saker och började göra serier i InDesign. Jag inte hade självförtroende nog för att teckna för hand på den tiden. Efter ett tag kom fången till i mina drömmar på natten. För att bearbeta min depression började jag teckna fången. Jag fick så mycket beröm för serien att jag började teckna mer och mer för hand. Nu gör jag allt för hand och har kommit ganska långt. Fången är min populäraste figur. Jag är ganska känd och respekterad i seriebranschen numera tack vare mina goda vänner på Grunden Media! Fången Levande serier Mark Singleton Kulturnatta 2010

8 Jag gick på en vanlig grundskola men sedan gick jag på särgymnasium. När jag gick där längtade jag in till den andra byggnaden där den vanliga klassen var med en blandning av alla slags människor. Jag ville vara med de andra. Det skulle vara mycket roligare då tänkte jag. Det var en jobbig period. Idag mår jag jättetoppen och jättegött. Jag har ett fungerande jobb med arbetskollegor som är okej. Jag har jobbat på Grunden Media sen oktober Det känns inte som jag kommit in i arbetslivet ännu men det går framåt. Jag jobbar mellan klockan nio på morgonen till tre på eftermiddagen och jag är nöjd med mina arbetstider. Men jag föredrar att vara ledig från arbetet. På jobbet får jag göra saker som är kul och intresserar mig. Jag tycker om att prata med andra och vara social på mitt sätt. Jag är ju som alla andra i Sverige. Jag har ett helt vanligt jobb. Jag vill ha lika mycket lön som alla som bor i Sverige. När jag kommer till jobbet på morgonen ropar jag god morgon gänget vid dörren. Och när jag går ropar jag hejdå gänget jättehögt. Ofta är jag högljudd och kl tio i köket. Då skriver jag protokoll. På mötet berättar vi vad som ska hända i veckan. Ibland pratar chefen om LSS, eller hur man ska vara mot varandra, eller om lokalen och politik. Efter det har vi radiomöte. Då skriver jag också protokoll. Sen renskriver jag på datorn och skriver ut det. borg.här är vi snälla, omtänksamma och gulliga mot varandra. Vi hälsar alltid när vi kommer och går. Om det är några som har ett problem tar vi upp det direkt. Sen blir allt bra. Ingen ska känna sig utanför på Grunden Media för vi tänker att alla är lika mycket värda. Vi funktionshindrade är i stort sätt inte värre än alla andra heller. Vi visar att vi kan bo själva och ha familj. Allt vi vill göra är möjligt, för här på Grunden Media är det ingen som säger att vi inte kan.för vi kan visst. Och vi bevisar det med sång, musik och dikter. Texter, filmer och annat som vi hittar på. Mark har gjort mycket serier, de är toppen. Grunden Bandet och poeterna vi har på jobbet är också mycket bra. Jag har gått på en arbetsplats i Malmö med daglig verksamhet. Den fungerade inte som den skulle. Där var folk oförskämda, oförstående och vände ryggen till dom som behövde hjälp. Vissa hälsade inte ens när någon kom. Jag fick vikariera som stödperson fastän jag inte fixade det. Det var jobbigt med alla problem som fanns där. Det var svårt att hålla allas problem ifrån mig och jag mådde dåligt. Då fick jag tag i chefen som jag har nu här på Grunden Media, Peter Mattson. Han erbjöd mig en plats här i Göte- Melodifestivalen Anja träffar Carolin af Ugglas

9 Arbete Luften är fri under kulturnatta 2009 S fakta ruta Grunden Media är en populär arbetsplats och det är många som vill vara här. Nästa år skall vi flytta till större lokaler för att alla ska få plats. Vi har snart nått vår gräns för hur många vi kan vara och ändå kunna behålla delaktigheten, förståelsen och trivseln i vårt arbete. Den sociala miljön på jobbet är oerhört viktig för alla oss som arbetar på Media. Alla har rätt att känna sig behövd, sedd och viktig. Varje gång vi förändrar och utvecklar ställer vi oss frågan; hur många ska vi bli? Svaret blir alltid hur många finns det som vill arbeta med oss? s faktaruta Vi sänder i närradion tre dagar i veckan, måndag till onsdag. Under veckan jobbar vi med olika inslag och vi pratar live i radion också. Grunden Radio heter kanalen och ligger på 94,9 mhz. Vår tidning, Grunden Tidning, utkommer fyra gånger per år. Den handlar om vad som händer i Grunden och vad vi gör. När det är Melodifestivalen skriver vi om den. Sen innehåller tidningen film- och bokrecensioner, topplistor och reportage. Vi på Grunden Media samarbetar med Grunden. Grundens motto är tänk med hjärtat. Här på Grunden har vi praktikanter ibland. Vi tar också emot studiebesök. Det är bara att ringa eller maila. Vi svarar i telefonen när det ringer till oss. När jag svarar fungerar jag som en telefonsvarare och säger hej, du har kommit till Grunden Media. Det är Ewa Lundberg som tar hand om bokningarna av studiebesök. Telefonnumret hit är Det finns mer information om oss på Grunden Media på vår hemsida

Internationell feriepraktik, 2013

Internationell feriepraktik, 2013 Internationell feriepraktik, 2013 CITAT FRÅN ELEVERNAS SKRIFTLIGA RAPPORTER Efter de två veckor vi befann oss i London känner jag mig berikad. Berikad på ny kunskap; hur det är att jobba i en butik, hur

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

#forward. Bloggtidning. Sommarjobb Första arbete Egna erfarenheter Ungdom. Funkisförmedlingen www.funkisformedlingen.se www.fb.com/funkisformedling

#forward. Bloggtidning. Sommarjobb Första arbete Egna erfarenheter Ungdom. Funkisförmedlingen www.funkisformedlingen.se www.fb.com/funkisformedling #forward Bloggtidning Sommarjobb Första arbete Egna erfarenheter Ungdom Funkisförmedlingen www.funkisformedlingen.se www.fb.com/funkisformedling Första jobbet, sommarjobbet Första jobbet, sommarjobbet,

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

Pris 59 sek. Grunden Tidning. Nummer 2/Maj 2013. Årsmöte. Grunden i Göteborg. Per Axensköld. Leva & Fungera. - Mot alla odds. Föreningen Grunden

Pris 59 sek. Grunden Tidning. Nummer 2/Maj 2013. Årsmöte. Grunden i Göteborg. Per Axensköld. Leva & Fungera. - Mot alla odds. Föreningen Grunden Grunden Tidning Nummer 2/Maj 2013 Pris 59 sek Årsmöte Grunden i Göteborg Per Axensköld - Mot alla odds Föreningen Grunden Leva & Fungera Mässan 2013 1 Grunden Tidning nummer 2/Maj 2013 Ledare Innehåll

Läs mer

VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG. Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992

VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG. Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992 VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992 Mikael Ahlbin, Conny Bergqvist, Elisabeth Broberg, Anders Harnfeldt, Åke Johansson, Anna Strand

Läs mer

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

Datum HK (4100) 2012-11-23 Dnr 69161-2011. en studie av situationen för unga med aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga

Datum HK (4100) 2012-11-23 Dnr 69161-2011. en studie av situationen för unga med aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga Datum HK (4100) 2012-11-23 Dnr 69161-2011 1 (1) Underlagsrapport till Tio år med aktivitetsersättning en studie av situationen för unga med aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga 1 Augur

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap Trappan - Ungas väg I detta material berättar ungdomar från Södertälje om hur det är, när livet plötsligt tar stopp och man inte kommer vidare till arbete eller fortsatta studier. I detta dokument har

Läs mer

16-17 18-21 Mark Singleton

16-17 18-21 Mark Singleton Grunden Tidning nummer 4 dec2012 Ledare Innehåll Nummer 4 dec 2012 Hej alla läsare och Grunden-medlemmar! Nu är det snart slut på 2012. Riksföreningen Grundens första år som socialstyrelse-godkänd intresseförening

Läs mer

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION SAMMANSTÄLLNING AV INTERVJUER MED FÖRÄLDRARNA TILL AVGÅNGSELEVERNA 2010 VID RIKSGYMNASIET I GÖTEBORG FÖR UNGDOMAR MED RÖRELSEHINDER. Innehållsförteckning: INLEDNING sid

Läs mer

16 personer har anställts. 28 deltagare,

16 personer har anställts. 28 deltagare, Kil, Rieada och Dana Här får jag göra det jag är bäst på. DANA SID 7 KIL SID 6 De tre jobbar i kooperativ som de fått hjälp att utveckla inom den sociala företagsinkubatorn Sfinx. Kooperativen är ett resultat

Läs mer

Jag gillar mitt jobb

Jag gillar mitt jobb Jag gillar mitt jobb O M Y R K E T P E R S O N L I G A S S I S T E N T Alla borde prova på det Man måste vara ödmjuk Man växer som människa Man lär känna sig själv 1 Foto: Walter Hirsch Carina har jobbat

Läs mer

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling Första upplagan: 20 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter i samarbete med UMO.se Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s

Läs mer

Björn Samuelsson. Pris 59 sek Grunden Tidning. Reklambyrån. Jämställdhet & Delaktighet i Samhället Vi andas samma Luft

Björn Samuelsson. Pris 59 sek Grunden Tidning. Reklambyrån. Jämställdhet & Delaktighet i Samhället Vi andas samma Luft Pris 59 sek Grunden Tidning Nummer 1/Mars 2013 Björn Samuelsson Reklambyrån En del av Riksföreningen Grunden Jämställdhet & Delaktighet i Samhället Vi andas samma Luft 1 Föreningen Grunden Grunden Tidning

Läs mer

Människorna och möjligheterna

Människorna och möjligheterna Människorna och möjligheterna Vi anställer inte invandrare. Vårt bidrag till ett mer integrerat samhälle. Vi anställer inte personer med svensk bakgrund heller, vi anställer individer. Hos oss är ambition

Läs mer

Jag gillar mitt jobb

Jag gillar mitt jobb Jag gillar mitt jobb O M Y R K E T P E R S O N L I G A S S I S T E N T. N R 2 Arkeologen och bartendern blev personliga assistenter Fackets ombudsman: Personlig assistentyrket måste tas på allvar! Foto:

Läs mer

Fråga man inget - får man inget veta

Fråga man inget - får man inget veta Fråga man inget - får man inget veta En kvalitativ och kvantitativ intervjustudie med 50 ungdomar De måste sluta tänka på allt med ekonomi och pengar och tänka på vad som är bäst för barnet. Det spelar

Läs mer

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA

Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114. Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA Artikelnummer: 850714 ISBN: 978-91-979051-1-4 EAN: 9789197905114 Textförfattarna och Sveriges elevråd - SVEA TEXT: Maja Dahl, Jenny Jonstoij och Olof Svensson GRAFISK FORM OCH LAYOUT: Dalston, www.dalston.se

Läs mer

Trygghet eller utveckling?

Trygghet eller utveckling? Trygghet eller utveckling? Av Maud Deckmar Vad är syftet med det stöd som ges i gruppbostäder och daglig verksamhet? Ska tonvikten ligga på att skapa lugn och trygghet eller ska stödet leda till utveckling

Läs mer

påtända osläckbara själar Idéskaparna

påtända osläckbara själar Idéskaparna påtända osläckbara själar Idéskaparna Påtända osläckbara själar Idéskaparna ek. för. 4 Påtända, osläckbara själar 5 Påtända osläckbara själar 2007 idéskaparna ek. för. 1:a upplagan, 1:a tryckningen ISBN:

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

Tidningen Empowerment 2002 2007 Uppföljningar av tidigare artiklar hur har det gått?

Tidningen Empowerment 2002 2007 Uppföljningar av tidigare artiklar hur har det gått? Nummer 2, juni 2008 Tidningen Empowerment 2002 2007 Uppföljningar av tidigare artiklar hur har det gått? Ur tidning 2/2003 Det kom ett brev Projekt Empowerment var ett projekt under Riksföreningen Autism

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Hemligheter kända av många. -En metod och handbok för dig som har personlig assistans

Hemligheter kända av många. -En metod och handbok för dig som har personlig assistans Hemligheter kända av många -En metod och handbok för dig som har personlig assistans Av : Ve r o n i c a S v e n s k C o p y r i g h t F ö r b u n d e t U n g a R ö r e l s e h i n d r a d e F i n a n

Läs mer

VARSEL. Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi...

VARSEL. Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi... VARSEL Jag säger vi hela tiden! Jag kommer aldrig att komma ifrån det där, vi... Det värsta är nog att se hur familjen påverkas. Min dotter som är sju år har inte rätt att gå på fritids längre. Sånt är

Läs mer

vi är generation otrygg röster om att hamna utanför

vi är generation otrygg röster om att hamna utanför vi är generation otrygg 10 röster om att hamna utanför >> Någon som lyssnar och ser Att bli sedd och bekräftad är nog det viktigaste för en ung människa på väg ut i livet. Det kan låta enkelt, men ändå

Läs mer

Vidgade vyer & starkare självkänsla. Tre år med EU-programmet Ungdom

Vidgade vyer & starkare självkänsla. Tre år med EU-programmet Ungdom Vidgade vyer & starkare självkänsla Tre år med EU-programmet Ungdom 1 Ungdomsstyrelsen är en statlig myndighet som arbetar inom fyra verksamhetsområden: Vi fördelar bidrag och arbetar med metodutveckling

Läs mer

KOLL PÅ STUDENTSTÄDER UTLANDSSTUDIER JOBBEN FINNS - I NORGE FÖR VI HAR

KOLL PÅ STUDENTSTÄDER UTLANDSSTUDIER JOBBEN FINNS - I NORGE FÖR VI HAR Studenten Tidnigen för dig som tar studenten 2010. Producerad av medieprogrammet, Magnus Åbergsgymnasiet, Trollhättan KOLL PÅ STUDENTSTÄDER Vi jämför några populära ställen UTLANDSSTUDIER Så är det att

Läs mer