till våra medarbetare. Detta har skapat en arbetsmiljö där det finns plats och tid att reflektera, diskutera och trivas.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "till våra medarbetare. Detta har skapat en arbetsmiljö där det finns plats och tid att reflektera, diskutera och trivas."

Transkript

1 Grunden Media är en fristående del av föreningen Grunden i Göteborg. Vi är en daglig verksamhet enligt LSS, Lagen om särskilt stöd för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Vi anpassar arbetstakten till våra medarbetare. Detta har skapat en arbetsmiljö där det finns plats och tid att reflektera, diskutera och trivas. Det bästa med Grunden Media är att vi tar hand om varandra. Att vi hjälper varandra när det behövs. Jag jobbar som redaktör för tidningen Grunden Tidning. Vi skriver olika reportage, just nu om bokmässan. Vi gör olika projekt, till exempel var vi med på KulturKalaset. Där vi gjorde ett performanceuppträdande. Vi har också gjort en kalender som tog upp svåra saker. På Grunden Media har vi producerat en del filmer också. Klick är en film som tar upp sexualitet och funktionshinder. Dubbelt Utsatt handlar om våld mot funktionshindrade kvinnor. I framtiden hoppas jag att vi får skriva för hela landet och att vi får göra mer projekt. Jag jobbar på Grunden Media. Vi har olika grupper att jobba med: musik, radio, film och tidning. Jag har ett bra jobb att komma till. Ett jobb som betyder väldigt mycket för mig. Vad skulle jag annars ta vägen? Min önskan är också att få vänner för livet, men det har tyvärr inte fungerat. Mina arbetskamrater har olika handikapp men det stör mig inte för jag gillar dem ändå. Jag jobbar som Bigmama. Det betyder att jag tar hand om hela stället och snackar med kompisarna på jobbet och andra människor. Jag har ett bra jobb som informatör. Jag tar hand om studiebesök och kopierar papper. Att arbeta med hobbyarbeten gillar jag också. Violette Dansar med Jan Rådvik kulturkalaset 2010 Mitt arbete består av att hjälpa till att skicka brev. Jag hjälper till att skriva till människor. Jag svarar i telefon ibland. Jag tycker om stora utrymmen. Ibland vill jag jobba ensam. Grunden Media visade mig att alla kan bli den de vill. Det betyder att jag också kan bli en ny människa. Jag ville gå ner i vikt. Jag har velat gå som alla andra men det går ganska långsamt. Det är svårt att tänka på sig själv när man har andra runt omkring sig hela tiden. Människor på stan, på jobbet,

2 i hemmet och hela samhället. Nu mår jag bra men det känns som att folk inte lyssnar ibland. På Grunden Media kan jag andas ut. Det går trögt i starten för mig men nu har jag gått ner 29 kilo på två år. Alla kan ändra sig. Jag har nog två händelser som gjort mig stark. Det ena är att jag var i Stockholm, det var en dröm att komma till storstan. Jag har varit där två gånger i mitt liv. Men nu är det i Göteborg jag vill vara. Jag har gjort en tavla till en arbetskamrat, Ewa, på hennes födelsedag. Den tog ett antal veckor att göra. Jag blev väldigt nöjd med den. Tavlan är gjort av pärlor och föreställer Ewa. Förut jobbade jag på hunddagis i Majorna. Grunden Media ringde till hunddagiset och frågade om det fanns en glad tjej som gillade att räkna, skriva och tala i telefon. Jag blev glad att någon behövde mig någon annanstans så jag svarade ja på frågan började jag jobba som informatör på Grunden Media. Kjell Pingvin i köket Kompisarna är trevliga, hjälpsamma och roliga att prata och skoja med. I Läsgruppen pratar och läser vi tidningar, böcker och egna berättelser för varandra. När jag vill kan jag måla och skriva om filmer till Grunden Tidningen. Det var roligt att dansa på Kulturkalaset och att fotas till Grunden Media kalendern. Sara sminkar Carina inför Kulturkalaset Jag jobbar på Grunden Media i köket. Där plockar jag ur diskmaskiner och torkar av bänkarna och borden. Ibland lagar jag mat. På torsdagarna gör vi mat till alla på jobbet. Till de som vill ha. Jag kan inte bära tunga saker eller dra mycket mat när jag ska handla. Mina arbetskamrater hjälper mig alltid om jag behöver det. Till exempel om det är något fel på datorn så hjälper Tony mig om jag ber snällt. När jag började jobba på Grunden Media var jag i tidningen men det fanns ingen i köket så jag började jobba där istället. Att jobba på tidningen var ganska kul, då fick jag skriva. Bara jag visste vad jag skulle skriva om så var det inga problem. Ibland jobbar jag i radion.

3 Enheten Robban Tommy Sayam Det är roligt att sitta och snacka. En gång blev det lite fel, mikrofonen var på under en låt och alla kunde höra vad jag pratade om under låten. Det är bra att jobba på Grunden Media för det är en lugn och sansad arbetsplats. Det är tur att Grunden Media finns. Jag jobbade på Samhall innan. Det var det jobbigaste jag gjort. På Grunden Media kan man jobba i sin egen takt, man behöver inte stressa. Man får dricka upp sitt te ifred. Jag gillar att vara på Grunden Media för att man får vara så kreativ och att vi får chans att visa upp våra projekt i olika konstformer! Jag jobbar mest med musikgruppen. Då skriver jag låtar och sjunger. Men jag skriver även dikter till tidningen och jobbar i radion som reporter och radiopratare. Vi har en replokal och en studio på jobbet. Här får vi lära oss hur musikprogram fungerar och hur man bygger upp låtar. I somras var vi med på Kulturkalaset. Där uppträdde vi med Grunden Band och ENHETEN. Jag är med i båda banden på jobbet. Vi i musikgruppen är mycket ute och spelar i olika delar av Göteborg. Nu är vi på väg ut i Sverige och det är jätteroligt. Vi har en väldigt fin arbetsmiljö. Det är alltid någon som fråga hur man mår. Vi gör ingen skillnad på personer med pension eller lön. I alla projekt och produktioner samarbetar vi. Var och en arbetar med de uppgifter som personen klarar av. Alla bidrar med sina egna erfarenheter, kunskaper och sitt intresse. En del av oss behöver stöd för att klara av vissa moment i arbetet, speciellt om det är första gången. Därför finns coacher som kan utbilda och stötta. Ibland finns inte kunskapen vi behöver hos oss. Då kan vi få den genom samarbete med andra. Vi har ett stort nätverk som täcker in professionella filmoch medieskapare. Många människor vill utvecklas och göra någon typ av karriär. Med karriär kommer oftast större krav och ökat ansvar. På Grunden Media ser vi till individen och ställer krav som gör att vi utvecklas. Till en början kanske kravet är att komma till jobbet en dag i veckan. För någon som inte klarat det i sitt vuxna liv är det ett stort ansvar. Sen ökar vi till två dagar, kanske tre dagar är nog. Det gäller att fylla dagarna med ansvar och roliga arbetsuppgifter, att motivera är fin utmaning för oss. Att man betyder något och att man kan klara av saker är viktigt. Vi vet att det ibland tar lång tid att hitta sitt självförtroende men det växter när man får möjlighet att lyckas.

4 Tony inför jeansreklamen Det är jättekul att jobba på Grunden Media. Här är vi rätt sociala och vänliga. Det händer att vi har lite heta ordväxlingar med varandra. Men efter några dagar brukar vi be om förlåtelse. Här blir alla mycket vänligt mottagna när de kommer hit. Vi brukar laga mat ihop, och gör en massa roliga uppdrag. Olika foto och film uppdrag blir det emellanåt också, dom är roliga. Det senaste jag gjorde var att jag följde med Peter för att fotografera en båt med någon ny uppfinning. Jag fick köra båten som fotografen satt i. Då var det viktigt att hålla båten stadig och styra åt rätt håll. Ibland kan vi göra mycket roliga saker efter jobbet också. Vi har haft filmkvällar, spelat tvspel eller bara suttit och pratat och berättat roliga historier. Jag har ett rätt roligt jobb. Jag ska hjälpa till om någon behöver hjälp med datorn eller om kopiatorn behöver ny toner så fixar jag det. På Grunden Media får alla jobba i sin egen takt men ibland får man lägga in en högre växel. Jag är rätt ny på Grunden Media. Jag började min tid här som praktikant. Det var genom en vän som jobbar här som datortekniker jag hittade hit. Min bakgrund är att jag varit arbetslös sedan studenten Efter att jag praktiserat på Grunden Media ett halvår hade jag turen att få stanna. Nu arbetar jag inom smink och radioteknik. Det är två väldigt skilda arbetsuppgifter men det är kul, variation är intressant. Jag blev varmt välkomnad in i verksamheten, för jag hade ju ingen koll när jag kom hit som praktikant. Ju längre tiden går desto mer erfarenheter får jag och jag lär mig fortfarande. I början var jag nervös för det är jag alltid vid möten och intervjuer. Men chefen sa att jag kunde komma en måndag tidigt i november förra året. Jag såg en verksamhet under ett lägenhetskomplex fyllt med färg och sprakande kreativitet. När jag kom dit så kände jag att jag hittat hem. Eftersom jag pluggat estetisk bild och form fanns få jobb på grund av finanskrisen och allt som hänt innan dess.

5 Innan Grunden Media hade jag inte haft någon kontakt med personer med funktionshinder. Men jag tyckte att alla såg väldigt vanliga ut och tänkte inte på att det var något speciellt ställe förrän jag praktiserat i två veckor. Då folk frågade mig om jag hade någon diagnos. Först då började jag undra över vad som hände och jag insåg att folk var lite speciella. Men det ändrade inte min syn på Grunden Media. Jag fick reda på att det skulle hållas en kurs under vintern i sminkning inom film och effekter. Vi fick lära oss att sminka så att skådespelare såg naturliga ut trots sminket. Vi lärde oss lite mer finsminkning inför lite festligare tillfällen. De roligaste kursdelarna var blåmärkessminkning och peruker. Då fick vi lära oss hur man sminkade sår och allt om mustascher. Radiotekniken kom till senare när jag var på väg att få fast anställning här och nu varvas båda mina arbetsuppgifter med lite andra blandade småuppgifter. Något som hände nyligen på Grunden Media är att vi var på Kulturkalaset i augusti Vi visade vad vi kan göra. Förberedelserna var roliga att göra. Vi gjorde allt från grunden, dekorationer, planerade kostymer och sminkningar. Arbetslivet med fika, lunch, möten och gemensamma fester efter arbetsdagens slut är lika betydelsefullt som det aktiva produktionsarbetet här på Grunden Media. Vi vill att alla ska finnas i ett sammanhang timmar i veckan, 11 månader om året. Att skapa en meningsfull vardag är viktigt för oss. Föreningen Grunden arbetar för att inom två år etablera sig som riksorganisation med stöd från Allmänna Arvsfonden. Det känns viktigt för oss att vara en resurs för medlemmarna så att de själva kan producera sin information och distribuera den. Detta kan innebära allt från ett litet projekt med bok, film, tidning eller radio till större utställningar eller filmer. För att ta vår utveckling ett steg längre försöker vi hitta möjligheter för bidragsberoende människor att arbeta inom vår verksamhet med någon typ av insatser från Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan. Det kan ge mer ansvar och krav som i sin tur kan leda till ett normalt liv. Fram till idag är det åtta personer i vår förening som vi anställt med lön i stället för pension. Grunden Media har fått en del fina priser och utmärkelser. EU-priset social integrering blev starten för Grunden Medias verksamhet. Vi är också väldigt stolta över att vi fått Guldklappan ett filmpris för Klickfilmerna om relationer. Grunden Media har även fått pris av Göteborgs Stad för tillgänglighet. Det senaste är ett pris från Centrum för lättläst, det Lätta Priset för svenska mästare i begriplighet. När vi utför vårt arbete med att informera och påverka ute i samhället möter vi mycket människor. Det som är mest värdefullt för oss är det fantastiska bemötande och respektfullheten de ger oss.

6 Carola inför musikvideon på Tjolöholm Jag visste inte vart jag hamnade. Det var 1999 när jag såg ett kort inslag på VästNytt om Grunden Media. Då var jag arbetslös/inkomstlös och letade efter en kort anställning för att kunna få a-kassa efter en tid. Jag funderade på om Grunden Media kanske kunde vara något för mig och tog kontakt med dom. Då hade jag ingen aning om vad en dagligverksamhet var. Jag trodde det var något kommunalt sponsrat företag. Ett företag som hade i uppgift att arbeta med intellektuellt funktionsnedsatta och riktade in sig på individens förmåga inom foto, film, media, skrift och ljud. Fortfarande idag vet jag inte vad ordet dagligverksamhet betyder. Och nu har jag jobbat här i tio år. Troligtvis kommer jag stanna här tills det är dags för pensionen. Jag gillar mina medarbetare och alla idéer. Här kan jag vara den jag är. Jag får ge en massa och jag får en massa tillbaka. Detta gör att vi utvecklar oss hela tiden. Det bästa är nog att alla har en vilja att vara seriösa i det vi gör. Vi gör allting på riktigt, ingenting är konstlat eller meningslöst. Vi har en verksamhet och en sysselsättning som är meningsfull och måste tas på allvar. Jag kämpar för att vi ska få det utrymme andra tar sig. Vi har det lite svårare eftersom vårt arbete mer hör till kulturområdet än en lönande reklambyrå. Det gör det svårt att räkna arbetet i pengar. Men vi är unika och det är vår styrka. Vi fokuserar på orättvisor och vill gestalta detta på olika vis. Vi har hittat ett sätt som fungerar bra. Om du vill veta mer kan du gå in på vår hemsida, då kanske du förstår mer.

7 Grunden Media är en bra arbetsplats för jobbet är så varierande. Jag får jobba med det jag själv vill jobba med. Och jag blir behandlad som alla andra i samhället. Jag trivs på Grunden Media för där kan jag få utvecklas som människa. Jag får bättre självförtroende och styrka i att uttrycka mig själv i handling och ord. Jag får bestämma i mitt eget liv. Jag har trevliga arbetskamrater och jobbar i en god arbetsmiljö. Ibland får jag vara skådespelare. Då kan jag få hoppa in i en roll som t. ex fången, en seriefigur. Andra gånger är jag artist, sångare och låtskrivare. Jag får vara utåtriktad och möta människor socialt både i arbetet och i samhället. Vi har en god sammanhållning. När jag började här på Media var jag inställd på att ta ett jobb där jag kunde låsa in mig och skita i hela världen. I början jobbade jag mest med hemsidan och höll mig för mig själv. Men med tiden började jag komma in i tidningen. Jag fick skriva lite saker och började göra serier i InDesign. Jag inte hade självförtroende nog för att teckna för hand på den tiden. Efter ett tag kom fången till i mina drömmar på natten. För att bearbeta min depression började jag teckna fången. Jag fick så mycket beröm för serien att jag började teckna mer och mer för hand. Nu gör jag allt för hand och har kommit ganska långt. Fången är min populäraste figur. Jag är ganska känd och respekterad i seriebranschen numera tack vare mina goda vänner på Grunden Media! Fången Levande serier Mark Singleton Kulturnatta 2010

8 Jag gick på en vanlig grundskola men sedan gick jag på särgymnasium. När jag gick där längtade jag in till den andra byggnaden där den vanliga klassen var med en blandning av alla slags människor. Jag ville vara med de andra. Det skulle vara mycket roligare då tänkte jag. Det var en jobbig period. Idag mår jag jättetoppen och jättegött. Jag har ett fungerande jobb med arbetskollegor som är okej. Jag har jobbat på Grunden Media sen oktober Det känns inte som jag kommit in i arbetslivet ännu men det går framåt. Jag jobbar mellan klockan nio på morgonen till tre på eftermiddagen och jag är nöjd med mina arbetstider. Men jag föredrar att vara ledig från arbetet. På jobbet får jag göra saker som är kul och intresserar mig. Jag tycker om att prata med andra och vara social på mitt sätt. Jag är ju som alla andra i Sverige. Jag har ett helt vanligt jobb. Jag vill ha lika mycket lön som alla som bor i Sverige. När jag kommer till jobbet på morgonen ropar jag god morgon gänget vid dörren. Och när jag går ropar jag hejdå gänget jättehögt. Ofta är jag högljudd och kl tio i köket. Då skriver jag protokoll. På mötet berättar vi vad som ska hända i veckan. Ibland pratar chefen om LSS, eller hur man ska vara mot varandra, eller om lokalen och politik. Efter det har vi radiomöte. Då skriver jag också protokoll. Sen renskriver jag på datorn och skriver ut det. borg.här är vi snälla, omtänksamma och gulliga mot varandra. Vi hälsar alltid när vi kommer och går. Om det är några som har ett problem tar vi upp det direkt. Sen blir allt bra. Ingen ska känna sig utanför på Grunden Media för vi tänker att alla är lika mycket värda. Vi funktionshindrade är i stort sätt inte värre än alla andra heller. Vi visar att vi kan bo själva och ha familj. Allt vi vill göra är möjligt, för här på Grunden Media är det ingen som säger att vi inte kan.för vi kan visst. Och vi bevisar det med sång, musik och dikter. Texter, filmer och annat som vi hittar på. Mark har gjort mycket serier, de är toppen. Grunden Bandet och poeterna vi har på jobbet är också mycket bra. Jag har gått på en arbetsplats i Malmö med daglig verksamhet. Den fungerade inte som den skulle. Där var folk oförskämda, oförstående och vände ryggen till dom som behövde hjälp. Vissa hälsade inte ens när någon kom. Jag fick vikariera som stödperson fastän jag inte fixade det. Det var jobbigt med alla problem som fanns där. Det var svårt att hålla allas problem ifrån mig och jag mådde dåligt. Då fick jag tag i chefen som jag har nu här på Grunden Media, Peter Mattson. Han erbjöd mig en plats här i Göte- Melodifestivalen Anja träffar Carolin af Ugglas

9 Arbete Luften är fri under kulturnatta 2009 S fakta ruta Grunden Media är en populär arbetsplats och det är många som vill vara här. Nästa år skall vi flytta till större lokaler för att alla ska få plats. Vi har snart nått vår gräns för hur många vi kan vara och ändå kunna behålla delaktigheten, förståelsen och trivseln i vårt arbete. Den sociala miljön på jobbet är oerhört viktig för alla oss som arbetar på Media. Alla har rätt att känna sig behövd, sedd och viktig. Varje gång vi förändrar och utvecklar ställer vi oss frågan; hur många ska vi bli? Svaret blir alltid hur många finns det som vill arbeta med oss? s faktaruta Vi sänder i närradion tre dagar i veckan, måndag till onsdag. Under veckan jobbar vi med olika inslag och vi pratar live i radion också. Grunden Radio heter kanalen och ligger på 94,9 mhz. Vår tidning, Grunden Tidning, utkommer fyra gånger per år. Den handlar om vad som händer i Grunden och vad vi gör. När det är Melodifestivalen skriver vi om den. Sen innehåller tidningen film- och bokrecensioner, topplistor och reportage. Vi på Grunden Media samarbetar med Grunden. Grundens motto är tänk med hjärtat. Här på Grunden har vi praktikanter ibland. Vi tar också emot studiebesök. Det är bara att ringa eller maila. Vi svarar i telefonen när det ringer till oss. När jag svarar fungerar jag som en telefonsvarare och säger hej, du har kommit till Grunden Media. Det är Ewa Lundberg som tar hand om bokningarna av studiebesök. Telefonnumret hit är Det finns mer information om oss på Grunden Media på vår hemsida

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING

VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING VIOLETTA - KARAKTÄRSBESKRIVNING Premiär måndagen den 14 oktober klockan 16.00 - Höstens nya must- see serie VIOLETTA Violetta är en smart och levnadsglad tjej. Hon har en fantastisk sångröst som hon ärvt

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

Barnens månadsbrev 3

Barnens månadsbrev 3 Barnens månadsbrev 3 Den här gången har vi valt att presentera skolans personal i månadsbrevet. Barnen i fyran har intervjuat. Här är deras presentationer av personalen. December 2008. Intervju med Lasse

Läs mer

En sann berättelse om utbrändhet

En sann berättelse om utbrändhet En sann berättelse om utbrändhet Marie är 31 år, har man och en hund. Bor i Stockholm och arbetar som webbredaktör på Företagarnas Riksorganisation (FR). Där ansvarar hon för hemsidor, intranät och internkommunikationen

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0 Utvärdering 13 deltagare Filmkollo 2. 66 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 6 4 98 2 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - För att kollot är så galet roligt! :D - För

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2014 deltagare Filmkollo Utvärdering 2014 deltagare Filmkollo 209 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 98 2 Ja Nej Varför eller varför inte? Det är väldigt professionellt och man lär sig så mycket samtidigt

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Maxat med möjligheter

Maxat med möjligheter Maxat med möjligheter Om du gillar omväxling, problemlösning och att göra saker med händerna är VVS och fastighet ditt program. Du lär dig yrket både i skolan och ute på arbetsplatser, i branscher som

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Ungefär hur många gånger har du haft någon form av kontakt med UM under de senaste 12 månaderna? Räkna även med telefonkontakt, brev, mail?

Ungefär hur många gånger har du haft någon form av kontakt med UM under de senaste 12 månaderna? Räkna även med telefonkontakt, brev, mail? FSUM Sammanställning av enkät för Västernorrland 2011-10-25 Jag är kön Antal Procent Tjej 172 91.5 Kille 16 8.5 Annat 0 0.0 Vet ej 0 0.0 Summa 188 100% 6 observationer saknar värde i variabel kön Hur fick

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP

SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP SLUTA SKJUTA UPP OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP C H R I S T I N A J O H A N S S O N, S T U D E N T H Ä L S A N W W W. H I S. S E / S T U D E N T H A L S A N Bild 1 FÖRELÄSNINGENS

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

Arbetsterapeut ett framtidsyrke

Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke, september 2011 (rev. februari 2013) Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter (FSA) Utgiven av FSA, Box 760, 131 24 Nacka ISBN: 91-86210-70-X

Läs mer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer Fråga 1 6 Barnens kommentarer Detta är en sammanställning av barnens kommentarer som lämnats i enkäten. Kommentarerna har grupperats efter fråga. För bättre läsbarhet har stavfel korrigerats. Ett stort

Läs mer

Från tunnelbana till fåtölj

Från tunnelbana till fåtölj Bakgrund När du läser den här boken får du lära dig nya ord och det blir lättare att prata med andra. Du kan läsa tillsammans med andra i en grupp och ni samarbetar och talar om vad ni tycker. Det här

Läs mer

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit?

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? Personligt varumärke Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? CV Korrekturläs! Framhäv dina kunskaper och din kompetens, men utan att skryta Ta med relevant erfarenhet för jobbet du söker Var ödmjuk Använd

Läs mer

Hitta ditt nya arbete genom oss. Lättläst

Hitta ditt nya arbete genom oss. Lättläst Hitta ditt nya arbete genom oss Lättläst Anmäl att du söker jobb När du anmäler dig till Arbetsförmedlingen för att söka jobb kallas det för att du skriver in dig på Arbetsförmedlingen. Du kan få service

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Gula Pressen. Lättläst. Ät bra orka mera sidan 2. Erik gick ner i vikt sidan 3. Lättläst bok om dikter sidan 4. Cirkus i Berlin sidan 6

Gula Pressen. Lättläst. Ät bra orka mera sidan 2. Erik gick ner i vikt sidan 3. Lättläst bok om dikter sidan 4. Cirkus i Berlin sidan 6 gp FDUV Lättläst Gula Pressen Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f. Nummer 2 Maj 2011 Ät bra orka mera sidan 2 Erik gick ner i vikt sidan 3 Lättläst bok om dikter sidan 4 Cirkus i Berlin sidan 6 Lättläst

Läs mer

Protokoll Kårmöte Teaterhögskolan i Malmö 2014-11-12

Protokoll Kårmöte Teaterhögskolan i Malmö 2014-11-12 Protokoll Kårmöte Teaterhögskolan i Malmö 2014-11-12 1. Mötet öppnas 2. Val av justerare Magdi väljs 3. Godkännande av dagordning 4. Vad gör alla? TTPA: Har börjat två nya kurser, Teaterkritik och Skådespelare

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Utvärdering Målsman 2011

Utvärdering Målsman 2011 Utvärdering Målsman 2011 Var informationen innan kollot tillräcklig? (76 svar) 80 60 40 20 0 Ja (100%, 76 st) Nej (0%, 0st) Om nej, vad tycker ni saknades? Informativ hemsida. Mycket bra info hemskickad.

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

Daglig verksamhet är en LSS- insats, en rättighet. Målsättningen är. Att leva som andra och att insatsen ger möjligheter till ett gott liv.

Daglig verksamhet är en LSS- insats, en rättighet. Målsättningen är. Att leva som andra och att insatsen ger möjligheter till ett gott liv. Jag ska prata om Daglig verksamhet för personer som JAGs vuxna medlemmar personer med flera stora funktionsnedsättningar, varav en är nedsättning av den intellektuella förmågan. Historiskt startade daglig

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2014 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2014. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

andra... då vill den andra personen plötsligt träffa dig igen.

andra... då vill den andra personen plötsligt träffa dig igen. Högkänslighet Comfort Zone, november 2008 Copyright 1999-2010 Elaine N. Aron, Ph.D. All rights reserved Copyright 2012 den svenska översättningen EM Bruhner. Alla rättigheter reserverade Fler artiklar

Läs mer

Välkommen till KTH nøllan!

Välkommen till KTH nøllan! nøllan har övelevt sin första dag på KTH! Dagen började med spänd förväntan och avslutades med skönt barhäng. Nu vankas äventyr! Välkommen till KTH nøllan! Välkommen till nøllenytt! Tjenamors nøllan! Minns

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken.

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Vialundskolan: Nystart med Drömmen om det goda i Kumla av Malin Sundin För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Jag började direkt när jag kom tillbaka till skolan

Läs mer

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället.

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället. Redo för framtiden Grattis, snart tar du examen och lämnar livet som student för att arbeta i ditt nya yrke. Du har ett spännande arbetsliv framför dig inom ett fantastiskt yrke som är självständigt, ansvarsfullt

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009

BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009 BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009 Den här ekorren Kurre längtar efter sommar, sol, värme och färska nötter att käka. Ha en trevlig sommar önskar redaktionen och Kurre. Hanna BABBEL

Läs mer

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst.

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. För att få ut så mycket som möjligt av din tid här på skolan har jag satt ihop denna lilla tidning. Du har säkert massvis av intressanta

Läs mer

VI VALDE VADSBOGYMNASIET!

VI VALDE VADSBOGYMNASIET! VI VALDE VADSBOGYMNASIET! Mariestad 2 Hej! Just nu går du kanske och funderar på ditt gymnasieval. Ett val som är självklart för en del och inte lika självklart för andra. Vi vill att du med den här foldern

Läs mer

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Innehåll 1 Om undersökningen 2 Sammanfattning 3 Ungdomarnas utvärdering av Volvosteget 18 4 Ungdomarnas syn på arbetslivet 03 08 22 2 Om undersökningen 3

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original 128 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 100 80 60 40 20 0 98 2 0 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - Jag har träffat jättemycket

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 I morgon är lugnet över för imorgon är alla barn tillbaks från lovet och vi har dessutom fått nio nya familjemedlemmar. I veckan som kommer

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum

Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013. Aktuella datum 33333333333333333333333333 Från I Ur och Skur Linsbo I Ur och Skur Ekomyran I Ur och Skur Skabersjöskolan JUNI JULI - AUGUSTI 2013 Aktuella datum 4-5/6 Storströvarläger 11/6 Linsboloppet kl 10 11/6 Skabersjöloppet

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Nöjdhet hos brukare med Arvika kommun som assistentanordnare 1. Jag som fyller i enkäten är:

Nöjdhet hos brukare med Arvika kommun som assistentanordnare 1. Jag som fyller i enkäten är: Nöjdhet hos brukare med Arvika kommun som assistentanordnare 1. Jag som fyller i enkäten är: 2. Jag kan bestämma hur jag vill bli hjälpt 3. Personalen kommer på överenskommen tid 4. Jag får information

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

EN ALLDELES EGEN VÄG TILLBAKA TILL ARBETE. Projekt Norrsken - Summering 2010 2013

EN ALLDELES EGEN VÄG TILLBAKA TILL ARBETE. Projekt Norrsken - Summering 2010 2013 EN ALLDELES EGEN VÄG TILLBAKA TILL ARBETE Projekt Norrsken - Summering 2010 2013 PROJEKT NORRSKEN FAKTA PROJEKT NORRSKEN DELTAGARES RESA FAKTA NÅGRA DELTAGARES RESA I PROJEKTET PROJEKTTID: 1 september

Läs mer

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen Balkongprojektet, sommaren 2011 Balkongprojektet är en ungdomssatsning från Kultur och Fritid där ungdomar ordnar event för andra ungdomar som inte har något att göra. Det kan innefatta volleybollturneringar,

Läs mer

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste.

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste. 1 Ditt liv din historia Ditt liv är viktigt och har stor betydelse för alla omkring dig! Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och

Läs mer

Pass 4 av 7 Kundrelationer mm. Du behöver: Anteckningsmaterial Din manual. Utskrift av bilderna till detta pass. wctele1av6 2013-05-21

Pass 4 av 7 Kundrelationer mm. Du behöver: Anteckningsmaterial Din manual. Utskrift av bilderna till detta pass. wctele1av6 2013-05-21 Välkommen! Ta fram papper och penna, stäng dörrar, TV och annat som kan störa, det blir mycket information på kort tid. -18år i Sverige - 33 år i världen och detta är bara början! 1 Utbildningen är fördelad

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista ÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning Ordlista arbetsskada operationsbord såg (subst.) ta sig samman arbetsledning anmäla skadan överhängande nerv sena sönderskuren samordningstiden olyckshändelse

Läs mer

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi?

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? talarmanus för skolinformatör i åk 1-3 2011 talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? JOBBA Värt att veta inför sommar- och extrajobb. Bild 2 Berätta vem du är och varför du är engagerad i facket

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

Utvärdering SMAK-sem 14 sept 2011

Utvärdering SMAK-sem 14 sept 2011 Utvärdering SMAK-sem 14 sept 2011 Totalt på denna utbildning deltog 81 personer. 75 personer har besvarat enkäten vilket innebär att svarsfrekvensen ligger på 93 procent. 72 st har svarat på denna fråga

Läs mer

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor?

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor? Vad ska du bli när du blir stor? Svaret blir förmodligen olika beroende på vem som frågar. Men säkert är att CSN- blanketternas och tentornas tid är den period i livet då du bestämmer hur resten skall

Läs mer

Berättarstunden. Termin 3: Båtäventyret. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 3: Båtäventyret. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 3: Båtäventyret Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 3 Båtäventyret Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Måndag!!! För att kolla på centrallasarettets hemsida, klicka här Hejdå! En bild på centrallasarettet...

Måndag!!! För att kolla på centrallasarettets hemsida, klicka här Hejdå! En bild på centrallasarettet... Måndag!!! Jag har valt att praoa på centrallasarettet på kirurgmottagningen! Dagen började klockan 8 på morgonen. Jag kom till entréhallen där jag blev hämtad av två kvinnor som heter Cecilia och Kerstin.

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Elevens val för årskurs 7-8 Läsåret 2013-2014

Elevens val för årskurs 7-8 Läsåret 2013-2014 Elevens val för årskurs 7-8 Läsåret 2013-2014 Tiden för elevens val är 90 min/vecka. Du kan antingen fördjupa dig i ett ämnesområde halva läsåret dvs en termin eller hela läsåret dvs två terminer. Elevens

Läs mer

Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer?

Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer? Hur kan de som har LSS-stöd bestämma mer? Författare: Kristina Bromark, utvecklingsledare Enheten för välfärd och FoU-stöd, funktionshinder Tfn: 0727-41 54 25 E-post: kristina.bromark@regionuppsala.se

Läs mer

Gisledagarna 2009. 29-31 maj

Gisledagarna 2009. 29-31 maj 29-31 maj Caroline af Ugglas Jessica Andersson Johan Becker från star pilots Mats Ronander Micke Rickfors Simon Norrsveden Zillah & Totte Molly Sandén - Full fart i Gislaved - Alla är hemma Snart är det

Läs mer

I en klass för sig Om att vara ung och gå i särskola. Författare: Clara Holmberg

I en klass för sig Om att vara ung och gå i särskola. Författare: Clara Holmberg AV-nr 101022tv 1-3 I en klass för sig I en klass för sig Om att vara ung och gå i särskola Författare: Clara Holmberg Inledning: Programserien vill inspirera till diskussion kring olika teman, stärka identiteten

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k Nu, då och sen m i n e g e n b o k Innehåll Hur mår du idag? Rita ansikten i den gula ringen! Hej! Det här är din egen bok 3 Det här är jag idag 4 5 Min resa 6 Mitt nya hem 7 Så här såg det ut där jag

Läs mer

Ändrat datum för årsmötet

Ändrat datum för årsmötet Uppsala Januari 2010 Innehåll Kalendarium... sid 1 Hälsning från ordföranden... sid 2 Kallelse till årsmötet... sid 3 Information från Misa... sid 4 Information om gymnsiestudier Lundellska skolan... sid

Läs mer

Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar. föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd

Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar. föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd Lyssna på oss. Vi vet. Ungdomsexperterna på BUP i Karlstad tipsar föräldrar och andra vuxna vad de behöver lära sig för att ge barn och unga bra stöd Föräldrar borde förstå att man inte kan diskutera när

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg

Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg Det är dags att försöka hitta lösningar och förmedla hopp istället för att fokusera på problemen I Newo Drom har deltagarna hittat nya

Läs mer

EN ALLDELES EGEN VÄG TILLBAKA TILL ARBETE. Projekt Norrsken - Summering 2010 2014

EN ALLDELES EGEN VÄG TILLBAKA TILL ARBETE. Projekt Norrsken - Summering 2010 2014 EN ALLDELES EGEN VÄG TILLBAKA TILL ARBETE Projekt Norrsken - Summering 2010 2014 PROJEKT NORRSKEN FAKTA FAKTA PROJEKTTID: 1 september 2010 31 augusti 2014 Vänder sig till kvinnor och män i Piteå och Arvidsjaur

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP

SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP SLUTA SKJUTA UPP! - FÖRELÄSNING OM UPPSKJUTARBETEENDE OCH KONSTEN ATT SLUTA SKJUTA UPP Karolina Källoff karolina.kalloff@mah.se Studenthälsan DAGENS AGENDA Vad är prokrastinering och varför skjuter vi

Läs mer

Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Daglig verksamhet Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Vad är daglig verksamhet? Att ha ett arbete eller en sysselsättning är viktigt för de flesta människor. Ett arbete innebär att man ingår i en gemenskap

Läs mer

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan.

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. 79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. KOMMENTARER: vad var särskilt positivt under dagen och vad kan förbättras? Tänk på innehållet under dagen, förtäring,

Läs mer

Sommarjobb, tips och idéer

Sommarjobb, tips och idéer Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Tema 3 När kroppen är med och lägger sig i. Vi uppfinner sätt att föra ett budskap vidare utan att prata och sms:a.

Tema 3 När kroppen är med och lägger sig i. Vi uppfinner sätt att föra ett budskap vidare utan att prata och sms:a. Tema 3 När kroppen är med och lägger sig i Vi uppfinner sätt att föra ett budskap vidare utan att prata och sms:a. När vi vill berätta för andra vad vi tänker och känner kan vi göra det på olika sätt.

Läs mer

Enkät till dig som har NPF-diagnos

Enkät till dig som har NPF-diagnos Enkät till dig som har NPF-diagnos 1. Hur väl känner du till de olika stöden? Vet inget om detta Vet att det finns men inte så mycket mer, men det är inte aktuellt för mig och har sökt och har i dag Boendestöd

Läs mer

SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA!

SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA! SLUTA SKJUTA UPP BÖRJA PLUGGA! OM UPPSKJUTARBETEENDE & ATT ÄNDRA SITT BETEENDE CHRISTINA JOHANSSON, STUDENTHÄLSAN W WW. HIS. SE / STUDENTHALSAN Bild 1 DAGS ATT BÖRJA H T T P S : / / W W W. Y O U T U B

Läs mer

Ett brev med uppgifter om din praktikplats Broschyren Så får barn och ungdomar arbeta Blanketten Överenskommelse om praktik Skatteintyg Returkuvert

Ett brev med uppgifter om din praktikplats Broschyren Så får barn och ungdomar arbeta Blanketten Överenskommelse om praktik Skatteintyg Returkuvert Till dig som ska praktisera UNG I SOMMAR 2014 1 Hej, I det här utskicket får du: Ett brev med uppgifter om din praktikplats Broschyren Så får barn och ungdomar arbeta Blanketten Överenskommelse om praktik

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer