30 MAJ, 2016: MAKRO & MARKNAD INDIEN I DET NYA STORA SPELET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "30 MAJ, 2016: MAKRO & MARKNAD INDIEN I DET NYA STORA SPELET"

Transkript

1 30 MAJ, 2016: MAKRO & MARKNAD INDIEN I DET NYA STORA SPELET Indien står i centrum för en utveckling som kan påminna om det som under 1800-talet kom att kallas Det stora spelet. Då rörde det britternas ansträngningar att vinna kontroll över Afghanistan, och därigenom skapa en buffertzon till skydd för Juvelen i kronan Indien. Nu gäller det Indiens egen position och landets möjligheter att i tävlan och samarbete med främst Kina och USA förverkliga sin ekonomiska potential och sina geopolitiska anspråk. Det nya stora spelet gäller strategiska positioner, handel, energi samt nationell säkerhet och prestige och det har utvidgats till att omfatta farlederna genom Indiska Oceanen, som via Persiska viken och Arabiska havet förbinder Mellanöstern med Indien, Fjärran Östern, Syd- och Östkinesiska sjön och Stilla havet. Anders Person, Geopolitisk rådgivare, Exceed Capital

2 HÖG TILLVÄXT Indiens tillväxt är sedan en tid högst bland världens stora ekonomier. Uppgifterna varierar men merparten rör nivåer om drygt sju procent. Ändå finns en rad tydligt tillväxthämmande faktorer, som hindrar nivåer om i storleksordningen tio procent från att uppnås: en överväldigande byråkrati, hög korruption, en överbelastad rättsapparat, inre legala hinder och yttre handelshinder, stora variationer mellan landets delstater och ett företagsklimat som inte lever upp till regeringens uttalade målsättningar. I ett land där en miljon unga människor fyller 18 år varje månad mellan åren 2011 och 2030, återstår det att skapa arbetstillfällen, många sådana. Allmänt utgör fortsatta satsningar på infrastruktur, utbildning samt hälso- och sjukvård avgörande faktorer för fortsatt tillväxt. Därtill skall läggas ett stort behov av en jordreform, en reformering av skattesystemet, av de statliga företagsmonopolen och av banksystemet. Indiens statsägda banker står för 70 procent av landets samlade utlåning. Tolv procent av lånen är dåliga, vilket gör att möjligheterna för många banker att agera effektiva kreditgivare undermineras. En ny konkurslag har införts, som underlättar bankernas möjligheter att inleda omstrukturering av de företag som trätt i likvidation. Processer som tidigare kunde pågå i åratal, ska nu vara klara inom 180 dagar. Var och en av de faktorer som här antytts förtjänar en egen genomgång, men i det följande skall tonvikten läggas vid de geopolitiska omständigheter, som utgör de yttre ramarna för statsbildningens fortbestånd. Därtill skall läggas några referenser till frågor av betydelse för förbundsstatens inre sammanhållning.

3 SAMARBETE, INTEGRATION OCH KONFLIKTRISKER Indien ser i kontrollen över delar av Indiska Oceanen både en nationell säkerhetsfråga och ett medel till ekonomisk utveckling och regional integration. Det gör även Kina, som söker andra vägar än det trånga Malackasundet för sin import och export, och förutom genom infrastruktursatsningar i Centralasien därför bygger djuphavshamnar, vägar, järnvägar och pipelines i och till Pakistan, Bangladesh och Burma och en högsjöflotta med lång räckvidd till skydd för sin energiimport. Under året har landet även upprättat en örlogsbas i Djibouti i närheten av Afrikas horn. Även Indien satsar betydande medel på sin örlogsflotta, som i växande omfattning samövar med amerikanska örlogsenheter i Indiska Oceanen. Landet investerar i infrastruktur i samma länder som Kina, inklusive på Sri Lanka. Indien investerar även i en djuphavshamn i Iran och i annan infrastruktur och energirelaterade projekt i Afghanistan, något som oroar Pakistan. Investeringarna kommer att kraftigt reducera Afghanistans beroende av den pakistanska staden Karachi som införselhamn av gods, och i motsvarande grad öka Irans och Indiens betydelse i detta sammanhang. Indien har under senare tid även utvidgat sina säkerhetspolitiska kontakter med Japan. USA har allt närmare relationer med Vietnam, förutom de alliansförhållanden och kontakter som råder med Japan, Sydkorea, Taiwan, Filippinerna, Indonesien och Australien. Dess relationer till Pakistan gnisslar emellertid. Regionen är sedan lång tid inbegripen i en kraftig rustningsprocess, den mest intensiva i världen. Processen har sin grund i den utmaning som Kinas ekonomiska ställning och framträdande som geopolitisk aktör utgör, och den förändrade världsordning som denna utveckling innebär. Indien var under perioden världens största vapenimportör, Kina den näst största. 1 Mer än hälften av världens containertrafik och en tredjedel av all sjötrafik passerar Indiska Oceanen och in genom Malackasundet på sin väg till Sydkinesiska sjön. Två tredjedelar av Sydkoreas energiimport, 60 procent av Japans och 80 procent av Kinas råoljeimport sker för närvarande genom Malackasundet. 75 procent av Indiens energiimport går via Indiska Oceanen. Och USA är som global aktör närvarande på alla havsavsnitt för att garantera de internationella farledernas öppenhet och säkerhet och utgöra ett balanserande inslag i den rivalitet som parallellt med fredlig och växande handel råder mellan främst Indien och Kina. De tre ländernas strategiska intressen löper därför samman på ett sätt som innebär både möjligheter till samarbete och integration men även betydande risker. Indien beslutade 2003 om anskaffning av flygplan av typen AWACS, för övervakning och ledning över stora distanser, inklusive över Indiska Oceanen. Totalt avses successivt ett drygt tjugotal plan rekvireras. 1 Saudiarabien var för det enskilda året 2015 världens största importör av försvarsmateriel.

4 HOT OCH RISKER OCH DEN INDISKA REGIMENS STABILITET Gränskonflikter med Pakistan och Kina i Kashmir och Himalaya har under decenniernas lopp blossat upp vid flera tillfällen. Med Pakistan har Indien utkämpat flera krig. Med Kina var Indien under en kort period 1962 i krig, föranlett av kinesisk oro för utvecklingen i Tibet, en av Beijing bedömd livsviktig buffert mot Indien, som landet aldrig kommer att släppa greppet om. Med Kina har Indien annars inte några genom historien värkande och infekterade konflikter, på samma sätt som med Pakistan. Motsättningar mellan Indien och Pakistan är laddade med ömsesidig misstro som går tillbaka till tiden för landets delning 1947 och som rör nationell prestige och identitet och för Pakistans vidkommande även föreställningar om hot av existentiellt slag. Pakistan är en jämförelsevis tunn och sårbar landremsa utan betydande strategiskt djup, medan Indien är en kontinent förklädd till ett land, för att låna en liknelse framförd i tidskriften The Economist förra året. Särskilt i Kashmir har illavarslande tecken under våren rapporterats om stegrad risk för social och politisk oro. Till detta kommer att den ekonomiska korridor, som Kina och Pakistan träffat överenskommelse om, och som omfattar infrastrukturella investeringar om motsvarande två biljoner kronor, avses gå genom områden i Kashmir som Pakistan administrerar men som Indien gör anspråk på. Detta ställer Indien inför valet att iaktta tystnad, och därigenom de facto erkänna förlusten av territoriell överhöghet över de aktuella områdena, inför möjligheten att på någon sikt kanske självt gynnas av denna ökade regionala integration eller att alltså kraftfullt motsätta sig dem, med de förhöjda spänningar ett sådant agerande skulle medföra. En väg rakt in i Kashmir.

5 Den indiska krigsmakten är i konventionella termer överlägsen den pakistanska. En ofta framförd farhåga är att Pakistan därför utvecklar taktiska kärnvapen för användning på slagfältet, för att kompensera sin underlägsenhet i den konventionella slagstyrkan. Därigenom skulle kärnvapentröskeln sjunka och konfliktrisken öka. Båda länderna förfogar över sannolikt fler än 80 nukleära stridsspetsar. Till detta skall läggas det hot som utgår från radikala väpnade islamister med bas i Pakistan, ibland med stöd i landets underrättelsetjänst men mot den politiska ledningens och arméns vilja en antydan om den pakistanska statsbildningens inre motsättningar och instabilitet. En risk skulle ligga i att radikala islamister kunde tränga in i kärnkraftsanläggningar eller på robotbaser och därigenom komma i besittning av klyvbart material för tillverkning av så kallade smutsiga bomber. Det underlag som ligger till grund för denna framställning, har inte övertygande visat att denna risk är överhängande, även om brister i säkerheten vid de aktuella anläggningarna har kunnat påvisas. Ett säkert omdöme i frågan är för närvarande dock svårt att formulera. Vid åtminstone ett tillfälle har risk för en upptrappning förelegat, som kunnat leda till kärnvapenkrig mellan Indien och Pakistan. Det var 2001, när en grupp islamister Militärparad under Republikens dag i New Delhi. En robot av typen Agni III, en möjlig från Pakistan angrep det indiska parlamentet. kärnvapenbärare, förevisas. Upprepade attentat och angrepp har både förr och senare framkallat akuta spänningar. Terrordåden i Mumbai i slutet av november 2008 utfördes av ett pakistanskt nätverk, som har som huvudsakligt mål att föra över Kashmir till Pakistan. Attentaten riskerade att utlösa krigshandlingar länderna emellan. I januari 2016 genomfördes ett attentat av en pakistansk islamistisk gruppering mot en indisk flygbas cirka åtta mil från gränsen till Pakistan, dock utan att det ledde till militära förvecklingar. För närvarande ligger de samtal nere, som under ett antal år fördes mellan ländernas utrikesministrar för att mildra spänningarna. I december 2015 möttes ländernas premiärministrar, dock utan att någon kontinuerlig dialog på nytt återupptagits. I Himachal Pradesh och Arunachal Pradesh i Himalaya har skärmytslingar ägt rum mellan indisk och kinesisk trupp, men New Delhi och Beijing har tonat ned eller förnekat dessa och framhållit betydelsen av den växande handeln som ett överordnat gemensamt intresse. Relationerna är signifikanta för delar av regionen: strategiska politiska motsättningar parallellt med ekonomiska beroendeförhållanden som, förutom de oerhörda riskerna med en militär eskalering, mildrar fientligheten. Indien ser med oro på det fördjupade samarbete som utvecklats mellan Pakistan och Kina och riskerna att bli inringat, när Kina bygger djuphavshamnar, vägar och pipelines i landet, och på USA:s långvariga relationer och vapenförsäljning till Pakistan. Men Indien behöver som angivits också USA som balanserande kraft visavi Kina. Redan 2006 ingick landet ett strategiskt partnerskap med USA och planer på samarbete på det vapenindustriella området har successivt realiserats.

6 Religiösa motsättningar mellan hinduer, kristna och muslimer, liksom det våld som utövas av landets maoistrebeller, utövar påfrestningar på Indiens sociala och politiska sammanhållning. Hinduismens urgamla sociala hierarkier håller alltjämt ett grepp om betydande delar av det indiska samhället. Även om moderniteten luckrat upp systemet i vissa urbana delar, lever merparten indier alltjämt på landsbygden, i byar eller mindre samhällen. Över hela landet sker alltjämt hedersmord på ungdomar som velat gifta sig över kastgränserna. Kollektiva våldshandlingar och lokal social oro kan framkallas av anklagelser om överträdelser av kastsystemets regler och hinduiska sedvänjor eller om krav på revidering av den egna kastens position och förmåner framställs. Sådana incidenter, ibland allvarliga, har under de senaste månaderna inträffat i Uttar Pradesh i norr, Assam i Öster, Kerala i söder och i Haryana, den delstat som på tre sidor omsluter huvudstaden New Delhi, och genom vilken huvudstadens försörjning av färskvatten sker. Hos Indiens egen mångfacetterade muslimska befolkning om mellan 150 och 180 miljoner, har mottagligheten för våldsinriktade budskap av islamistiskt slag traditionellt varit begränsad, även om några enstaka sådana grupper har identifierats. Något hot mot statsbildningens fortbestånd har dessa dock inte utgjort. I flera av de texter som ligger till grund för denna korta orientering, varnas det snarast för att det nuvarande regeringspartiets hindunationalistiska program, skulle riskera utlösa muslimska motreaktioner och därigenom rubba den balans som varit kännetecknande och välgörande för Indiens stabilitet. Flera sådana exempel kan ges från de nyligen genomförda delstatsvalen, främst i landets östra delar. De två senaste årens omfattande torka, har i tio av Indiens 29 delstater lett till problem för jordbruket, elavbrott, produktionsbortfall och ökat risken för sociala motsättningar. Något akut hot mot Indiens sammanhållning som stat utgör detta likväl inte. Anders Person, Geopolitisk rådgivare, Exceed Capital Källor: Till grund för detta Marknadsbrev ligger, huvudsakligen, en genomgång av relevant material ur tre årgångar av tidskriften Foreign Affairs, The Economist, Financial Times, The Wall Street Journal och rapporter från tankesmedjan STRATFOR bakåt i tiden till Därtill har använts 2015 Strategic Survey, The Annual Review of World Affairs, utgiven av International Institute for Strategic Studies. Ytterligare insikter om Indiens fundamentala geopolitiska predikament har hämtats ur Robert D. Kaplan, The Revenge of Geography, What the Maps tell us about Coming Conflicts and the Battle against Fate, kapitlet India s Geographical Dilemma, s Spridda artiklar har inhämtats från indisk press, till exempel ur The Hindustan Times, The Times of India, Economic Times m fl publikationer.

7 Makro & Marknadsbrevet ska endast betraktas som allmän information och utgör inte en rekommendation om att köpa, sälja eller behålla finansiella instrument eller andra investeringar. I de fall Makro & Marknadsbrevet innehåller hänvisningar till investeringsanalyser bör du även ta del av dessa. Investeringar i fonder och strukturerade produkter samt andra finansiella instrument är förkippat med risker. Fondandelar (investeringsfonder): Investeringsfonder kan delas in i två typer, värdepappersfonder samt specialfonder. Reglerna för hur värdepappersfonder får placera är gemensamma för alla länder i EU och de följer ett EU-direktiv som kallas UCIT:s. Reglerna för hur en Specialfond får placera bestäms av varje medlemsstat för sig. Specialfonder har normalt sett vidare placeringsinriktning än värdepappersfonder. En specialfond kan exempelvis, i större omfattning än värdepappersfonder, koncentrera sitt innehav till ett enskilt bolag. Specialfondernas vidare placeringsinriktning kan medföra högre risk i fonden. Att investera i fonder innebär alltid ett risktagande. Fondandelarnas värde och avkastning kan såväl öka som minska och investerare kan förlora hela det investerade kapitalet. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida resultat. Strukturerade Produkter/Garantiprodukter: Emittentrisk: Såväl det eventuella kapitalskyddet som avkastningsmöjligheten är beroende av emittentens finansiella förmåga att fullgöra sina förpliktelser på förfallodagen. Om emittenten skulle hamna på obestånd riskerar investeraren att förlora hela sin investering oavsett hur den underliggande exponeringen har utvecklats. Emittentens kreditvärdighet kan förändras i såväl positiv som negativ riktning. Förtida avveckling: Kapitalskyddet i obligationerna gäller endast på den ordinarie förfallodagen. Emittenten kan i vissa begränsade situationer lösa in obligationerna i förtid och det förtida inlösenbeloppet kan då vara såväl högre som lägre än det ursprungligen investerade beloppet. Om investeraren väljer att sälja obligationerna före förfallodagen sker detta till rådande marknadspris vilket kan vara såväl lägre som högre än det ursprungligen investerade beloppet. Under onormala marknadsförhållanden kan andrahandsmarknaden vara mycket illikvid, vilket kan leda till att investeraren inte kan sälja sin obligationen alls. Exponeringsrisk: Utvecklingen för den underliggande exponeringen är avgörande för beräkningen av avkastningen på placeringen. Hur den underliggande exponeringen kommer att utvecklas är beroende av en mängd faktorer och innefattar risker såsom aktiekursrisker, kreditrisker, ränterisker, råvaruprisrisker och/eller politiska risker. En investering i strukturerade produkter kan ge en annan avkastning än en direktinvestering i den underliggande exponeringen. För mer information om risker med olika finansiella instrument hänvisas till Bolagets hemsida, Du är själv ansvarig för dina investeringsbeslut och det är därför viktigt att du noga tar del av den information som framgår av förköpsinformation/broschyr/fondfaktablad eller motsvarande handling samt information om de avgifter, skattekonsekvenser och risker som en viss transaktion medför. Din rådgivare hos Exceed kan erbjuda dig individuellt anpassad rådgivning inför dina investeringsbeslut.

4 APRIL, 2016: MAKRO & MARKNAD POSITIVA TONGÅNGAR

4 APRIL, 2016: MAKRO & MARKNAD POSITIVA TONGÅNGAR 4 APRIL, 2016: MAKRO & MARKNAD POSITIVA TONGÅNGAR Globala aktier har stigit mellan 10-13% sedan februari. Även oljepriset har återhämtat sig och är upp nästan 40% sedan botten i år. Den tidigare oron för

Läs mer

31 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄDSLA, INGET ANNAT

31 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄDSLA, INGET ANNAT 31 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄDSLA, INGET ANNAT Det blev endast en ytterst kort period av optimism efter att oron för Grekland lagt sig. Finansmarknadernas rörelser har de senaste veckorna präglats

Läs mer

21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT

21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT 21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT En enig FOMC-direktion valde att höja räntan i USA med 25 baspunkter till 0,25-0,50%. Räntehöjningen var till största del väntad eftersom ekonomin

Läs mer

23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS

23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS 23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS Den ekonomiska återhämtningen i Europa fortsätter. Makrosiffror från både USA och Kina har legat på den svaga sidan under en längre tid men böjar nu

Läs mer

9 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTORNA ÅT OLIKA HÅLL I DECEMBER

9 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTORNA ÅT OLIKA HÅLL I DECEMBER 9 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTORNA ÅT OLIKA HÅLL I DECEMBER Alla väntar på den, men den har skjutits på framtiden många gånger. Nu behöver vi antagligen inte vänta länge till. I december kommer

Läs mer

10 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD FED VÄNTAR RUNT HÖRNET

10 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD FED VÄNTAR RUNT HÖRNET 10 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD FED VÄNTAR RUNT HÖRNET Efter att man röstade ner långivarnas förslag för sparpaket samt att man missade sin betalning till IMF så godkänndes till slut ett sparpaket från

Läs mer

30 MARS, 2015: MAKRO & MARKNAD OLIKA VÄRLDAR I BRIC

30 MARS, 2015: MAKRO & MARKNAD OLIKA VÄRLDAR I BRIC 30 MARS, 2015: MAKRO & MARKNAD OLIKA VÄRLDAR I BRIC Vikten av konsumenten lyfts ofta fram när man pratar om den amerikanska ekonomin. Det är dock inte lika vanligt att dess europeiske motsvarighet får

Läs mer

13 JULI, 2 0 1 5: MAKRO & MARKNAD FRÅN GREKLAND TILL ÅTERHÄMTNING

13 JULI, 2 0 1 5: MAKRO & MARKNAD FRÅN GREKLAND TILL ÅTERHÄMTNING 13 JULI, 2 0 1 5: MAKRO & MARKNAD FRÅN GREKLAND TILL ÅTERHÄMTNING Starten på sommaren blev inte så behaglig. Greklandsoron intensifierades då landet i början av juni fick anstånd med en återbetalning till

Läs mer

4 MAJ, 2015: MAKRO & MARKNAD

4 MAJ, 2015: MAKRO & MARKNAD 4 MAJ, 2015: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKERNA I FÖRARSÄTET Veckan som gick präglades av stora rörelser. Vi fick bland annat se den största dagliga nedgången på Stockholmsbörsen sedan oron i oktober förra

Läs mer

17 MAJ, 2016: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKERNA I FOKUS

17 MAJ, 2016: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKERNA I FOKUS 17 MAJ, 2016: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKERNA I FOKUS Flera centralbanker bedriver en mycket expansiv penningpolitik för att ge stöd åt den ekonomiska utvecklingen och för att inflationen skall stiga.

Läs mer

7 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD TUDELAT USA OCH STARKT EUROPA

7 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD TUDELAT USA OCH STARKT EUROPA 7 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD TUDELAT USA OCH STARKT EUROPA I väntan på en närstående räntehöjning i USA är den amerikanska ekonomin tudelad. Arbetsmarknaden utvecklas bra, medan frågetecknen framförallt

Läs mer

22 FEBRUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD BLANDAD STATISTIK OCH RÄDSLA PRESSAR AKTIER

22 FEBRUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD BLANDAD STATISTIK OCH RÄDSLA PRESSAR AKTIER 22 FEBRUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD BLANDAD STATISTIK OCH RÄDSLA PRESSAR AKTIER Året har inletts med fallande aktiekurser och marknadssentimentet har varit ordentligt nedtryckt, dock har börsen återhämtat

Läs mer

25 APRIL, 2016: MAKRO & MARKNAD VOLATILT FÖRSTA KVARTAL

25 APRIL, 2016: MAKRO & MARKNAD VOLATILT FÖRSTA KVARTAL 25 APRIL, 2016: MAKRO & MARKNAD VOLATILT FÖRSTA KVARTAL Efter ett första kvartal som har varit oroligt med stora slag på de globala börserna så har större delen av nedgången på börserna återhämtat sig.

Läs mer

26 OKTOBER, 2015: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKER SÄTTER TONEN

26 OKTOBER, 2015: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKER SÄTTER TONEN 26 OKTOBER, 2015: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKER SÄTTER TONEN Centralbanker fortsätter att vara i fokus. I veckan som gick fick vi se PBOC sänka räntan i Kina och ECB öppnade dörren på vid gavel för utvidgade

Läs mer

8 FEBRUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD OROLIG START PÅ ÅRET

8 FEBRUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD OROLIG START PÅ ÅRET 8 FEBRUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD OROLIG START PÅ ÅRET Starten på det nya året har präglats av rädsla för utvecklingen av den globala ekonomin med stora fall på de globala börserna. Detta kan härledas

Läs mer

14 SEPTEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD ALLA VÄNTAR PÅ FED

14 SEPTEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD ALLA VÄNTAR PÅ FED 14 SEPTEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD ALLA VÄNTAR PÅ FED De senaste två veckorna har trots mycket statistik varit lugnare och volatiliteten har fortsatt ner. Både den svenska och amerikanska börsen handlas

Läs mer

9 SEPTEMBER, 2016: MAKRO & MARKNAD BÄTTRE STATISTIK GER STÖD FÖR AKTIEMARKNADEN

9 SEPTEMBER, 2016: MAKRO & MARKNAD BÄTTRE STATISTIK GER STÖD FÖR AKTIEMARKNADEN 9 SEPTEMBER, 2016: MAKRO & MARKNAD BÄTTRE STATISTIK GER STÖD FÖR AKTIEMARKNADEN Den senaste tidens positiva utveckling på de globala börserna fortsätter. Den amerikanska centralbankschefen sade vid sitt

Läs mer

MAKRO & MARKNAD. USA fortsätter framåt och Europa börjar så smått komma igång

MAKRO & MARKNAD. USA fortsätter framåt och Europa börjar så smått komma igång USA fortsätter framåt och Europa börjar så smått komma igång Det globala sentimentet hos världens inköpschefer steg något under februari. Samtidigt ser man tecken på att det låga oljepriset börjar ge avtryck

Läs mer

MAKRO & MARKNAD. Minusränta i kombination med positiva överraskningar från Europa

MAKRO & MARKNAD. Minusränta i kombination med positiva överraskningar från Europa MAKRO & MARKNAD Minusränta i kombination med positiva överraskningar från Europa Sveriges Riksbank har sänkt till minusränta och initierar ett program för obligationsköp. De är uppenbarligen beredda att

Läs mer

25 MAJ, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTOR UPP, INGET NEGATIVT FÖR AKTIER

25 MAJ, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTOR UPP, INGET NEGATIVT FÖR AKTIER 25 MAJ, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTOR UPP, INGET NEGATIVT FÖR AKTIER Nervositeten som infann sig på finansmarknaderna för några veckor sedan försvann snabbt från investerares fokus igen. Volatiliteten,

Läs mer

17 AUGUSTI, 2016: MAKRO & MARKNAD STARK BÖRS UNDER SOMMAREN

17 AUGUSTI, 2016: MAKRO & MARKNAD STARK BÖRS UNDER SOMMAREN 17 AUGUSTI, 2016: MAKRO & MARKNAD STARK BÖRS UNDER SOMMAREN Det var en chockartad start på sommarmånaderna. När rösträkningen indikerade mer och mer på att Storbritannien skulle lämna EU-sammarbetet blev

Läs mer

8 JUNI, 2015: MAKRO & MARKNAD DET GÅR ÅT RÄTT HÅLL

8 JUNI, 2015: MAKRO & MARKNAD DET GÅR ÅT RÄTT HÅLL 8 JUNI, 2015: MAKRO & MARKNAD DET GÅR ÅT RÄTT HÅLL Det finns en rad olika saker att oro sig för. Många av dessa kan påverka finansiella marknader kortsiktigt. Lyfter vi dock blicken så ser vi en högre

Läs mer

28 SEP T E M BE R, 2 0 1 5 : MAKRO & MARKNAD EN UTMANAD VÄRLDSORDNING

28 SEP T E M BE R, 2 0 1 5 : MAKRO & MARKNAD EN UTMANAD VÄRLDSORDNING 28 SEP T E M BE R, 2 0 1 5 : MAKRO & MARKNAD EN UTMANAD VÄRLDSORDNING Den kinesiska regimens legitimitet utsätts för påfrestningar när tillväxten sjunker, börserna faller, sociala motsättningar växer och

Läs mer

12 OKTOBER, 2015: MAKRO & MARKNAD AVMATTNING INTE KOLLAPS

12 OKTOBER, 2015: MAKRO & MARKNAD AVMATTNING INTE KOLLAPS 12 OKTOBER, 2015: MAKRO & MARKNAD AVMATTNING INTE KOLLAPS Global tillväxt är fortfarande god även om den har tappat en del fart på slutet. Finansiella marknader är nu oroliga för en kollaps i Kina och

Läs mer

20 JUNI, 2016: MAKRO & MARKNAD ETT FÖRSTA HALVÅR SOM SKIFTAT MELLAN HOPP OCH FÖRTVIVLAN

20 JUNI, 2016: MAKRO & MARKNAD ETT FÖRSTA HALVÅR SOM SKIFTAT MELLAN HOPP OCH FÖRTVIVLAN 20 JUNI, 2016: MAKRO & MARKNAD ETT FÖRSTA HALVÅR SOM SKIFTAT MELLAN HOPP OCH FÖRTVIVLAN Börs-och kreditmarknaderna inledde 2016 svag som en följd av fallande råvarupriser, oro för den kinesiska ekonomin

Läs mer

MAKRO & MARKNAD 2015 ÅT MOTSATTA HÅLL MEN ÄNDÅ MOT SAMMA

MAKRO & MARKNAD 2015 ÅT MOTSATTA HÅLL MEN ÄNDÅ MOT SAMMA 2015 ÅT MOTSATTA HÅLL MEN ÄNDÅ MOT SAMMA Den globala återhämtningen kommer sannolikt att fortsätta under 2015. Man kan tycka att frågetecknen är många och det får vi hålla med om. Men å andra sidan så

Läs mer

25 JANUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD IRAN SKÄRPT MAKTKAMP INFÖR AVGÖRANDE VAL

25 JANUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD IRAN SKÄRPT MAKTKAMP INFÖR AVGÖRANDE VAL 25 JANUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD IRAN SKÄRPT MAKTKAMP INFÖR AVGÖRANDE VAL Valen till Irans parlament och till det så kallade Expertrådet i februari blir en fingervisning om möjligheterna att realisera

Läs mer

En väg, ett bälte Den nya Sidenvägen 1. Den nya sidenvägens ekonomiska bälte

En väg, ett bälte Den nya Sidenvägen 1. Den nya sidenvägens ekonomiska bälte 1 (4) 2015-03-27 Rapporten är skriven av Christer Ljungwall, Daniel Ekström och Felix Nyström Tillväxtanalys kontor i Peking christer.ljungwall@growthanalysis.se En väg, ett bälte Den nya Sidenvägen 1

Läs mer

Strukturerade placeringar. Kapitalskyddade placeringar SEB1112

Strukturerade placeringar. Kapitalskyddade placeringar SEB1112 Strukturerade placeringar Kapitalskyddade placeringar SEB1112 Aktieobligation Nya Tillväxtländer 1112 E & F Aktieobligation Nya Tillväxtländer 3 år lång Exponering: BNP Paribas Next 11 Core 8 index (f

Läs mer

Strukturerade placeringar. Kapitalskyddade placeringar SEB1111

Strukturerade placeringar. Kapitalskyddade placeringar SEB1111 Strukturerade placeringar Kapitalskyddade placeringar SEB1111 Aktieobligation Nya Tillväxtl xtländer 1111E och 1111F Aktieobligation Nya Tillväxtländer 3 år lång Exponering: BNP Paribas Next 11 Core 8

Läs mer

Del 16 Kapitalskyddade. placeringar

Del 16 Kapitalskyddade. placeringar Del 16 Kapitalskyddade placeringar Innehåll Kapitalskyddade placeringar... 3 Obligationer... 3 Prissättning av obligationer... 3 Optioner... 4 De fyra positionerna... 4 Konstruktion av en kapitalskyddad

Läs mer

Handelsbanken Europa Selektiv. Placeringsinriktning och tillgångsklasser

Handelsbanken Europa Selektiv. Placeringsinriktning och tillgångsklasser Handelsbanken Europa Selektiv Placeringsinriktning och tillgångsklasser Fonden är en aktivt förvaltad aktiefond som i huvudsak placerar i företag på de europeiska aktiemarknaderna. Fondens placeringar

Läs mer

Förändringar i Fondstrategier Stockholm 21 maj Vi säljer JP Morgan US Smaller Companies och köper Fidelity Asian Special Situations.

Förändringar i Fondstrategier Stockholm 21 maj Vi säljer JP Morgan US Smaller Companies och köper Fidelity Asian Special Situations. XL Fondstrategier Förändringar i Fondstrategier Stockholm 1 maj 01 Vi säljer och köper. Varför? Vi ändrar från övervikt i USA till neutral vikt genom att sälja av JP Morgan US Smaller Companies. Sedan

Läs mer

11 JANUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD 2016 SANNOLIKT ETT NYTT 2015

11 JANUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD 2016 SANNOLIKT ETT NYTT 2015 11 JANUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD 2016 SANNOLIKT ETT NYTT 2015 I slutet av december beslutade USAs centralbank Fed, att höja räntan med 25 baspunkter. Det är den första räntehöjningen sedan 2006. Ränteläget

Läs mer

INVESTERINGSFILOSOFI

INVESTERINGSFILOSOFI INVESTERINGSFILOSOFI Vänligen observera att innehållet i detta dokument inte utgör någon rekommendation eller råd från Vator Securities AB rörande investering eller transaktion i aktier eller andra finansiella

Läs mer

22 JUNI, 2015: MAKRO & MARKNAD ETT OTRYGGT RYSSLAND

22 JUNI, 2015: MAKRO & MARKNAD ETT OTRYGGT RYSSLAND 22 JUNI, 215: MAKRO & MARKNAD ETT OTRYGGT RYSSLAND Det spirande ryska civilsamhälle som inte minst genom framväxten av en medelklass kunde skönjas åren fram till 211, har undertryckts och den ryska repressiva

Läs mer

Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet

Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet 2014-08-21 Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet Prostatacancerförbundet har ansvar för att bevara och förränta förbundets medel på ett försiktigt och ansvarsfullt sätt. Centralt

Läs mer

Sammanställning Portfölj Tillväxt

Sammanställning Portfölj Tillväxt Sammanställning 2013-03-31 Portfölj Tillväxt Portfölj Tillväxt Sverige 6,86% SEB Sverige Indexfond 3,0% 0,6% Archipel Dynamic SEB Räntehedge Alpha 24% 17,11% Enter Select 7,3% PIMCO Unconstrained bond

Läs mer

Strukturerade placeringar Säljtips september 2013

Strukturerade placeringar Säljtips september 2013 Strukturerade placeringar Säljtips september 2013 Aktieobligation Asiatiska Fastighetsbolag 1309 A & B Aktieobligation Asiatiska Fastighetsbolag Kunden som vill ha en exponering mot den 4 år lång region

Läs mer

Informationsbroschyr

Informationsbroschyr Informationsbroschyr Spiltan Aktiefond Sverige Spiltan Aktiefond Stabil Spiltan Aktiefond Småland Spiltan Aktiefond Dalarna Spiltan Aktiefond Investmentbolag Spiltan Räntefond Sverige 1 maj 2013 Allmän

Läs mer

Bättre placeringar. SIP Nordic Fondkommission AB Datum: 10 april 2012

Bättre placeringar. SIP Nordic Fondkommission AB Datum: 10 april 2012 Bättre placeringar SIP Nordic Fondkommission AB Datum: 10 april 2012 Om SIP Nordic Företaget Start i Stockholm 2006 Tillståndspliktig verksamhet i Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, USA Produktportfölj:

Läs mer

Vi gör förändringar i Access Trygg den 2 april 2014

Vi gör förändringar i Access Trygg den 2 april 2014 Stockholm mars 2014 1(3) Vi gör förändringar i Access Trygg den 2 april 2014 Vår ambition är att erbjuda dig ett modernt och attraktivt utbud av fonder med hög kvalitet. Det innebär att vi kontinuerligt

Läs mer

Aktieobligation Private Equity - SEB1110P Månadsrapport Värderingsdatum:

Aktieobligation Private Equity - SEB1110P Månadsrapport Värderingsdatum: Placeringen är kopplad till utvecklingen i korgen. Deltagandegraden visar hur stor del av utvecklingen i korgen som placeringen tar del av. Utvecklingen i korgen är skillnaden mellan Startvärdet och Slutvärdet.

Läs mer

Höjdpunkter. Agasti Marknadssyn

Höjdpunkter. Agasti Marknadssyn Höjdpunkter Agasti Marknadssyn Sammanställt av Obligo Investment Management September 2015 Höjdpunkter Marknadsoro... Osäkerhet knuten till den ekonomiska utvecklingen i Kina har präglat de globala aktiemarknaderna

Läs mer

MÅNADSBREV MAJ, 2016: BLOX SAMMANFATTNING

MÅNADSBREV MAJ, 2016: BLOX SAMMANFATTNING MÅNADSBREV MAJ, 2016: BLOX SAMMANFATTNING De globala börserna steg nästan 4 % under maj. Månaden har präglats av diskussioner kring Storbritanniens eventuella utträde ur EU-sammarbetet samt om den amerikanska

Läs mer

Vi köper DI Euro High Yield, DI Nordiska Företagsobligationer och säljer DI Tillväxtmarknadsobligationer.

Vi köper DI Euro High Yield, DI Nordiska Företagsobligationer och säljer DI Tillväxtmarknadsobligationer. XL Fondstrategier Stockholm juli 01 Förändringar i Fondstrategier Vi minskar innehaven i samt Fund. Vi köper, och säljer DI Tillväxtmarknadsobligationer. Varför? Risken för ett fullskaligt handelskrig

Läs mer

Om placeringshorisonten är kortare vill man vanligtvis ha en tryggare placering, och då nöjer man sig med en lägre möjlig avkastning.

Om placeringshorisonten är kortare vill man vanligtvis ha en tryggare placering, och då nöjer man sig med en lägre möjlig avkastning. Vårt erbjudande Om du har möjlighet att investera minst 500 000 SEK eller motsvarande belopp i annan valuta, kan du inom ramen för Nordic Private Portfolio investera i såväl kontanta medel som i de flesta

Läs mer

Basfonden. Basfonden. Ge ditt sparande en stabil bas investera i en systematiskt förvaltad blandfond med exponering mot flera olika tillgångar.

Basfonden. Basfonden. Ge ditt sparande en stabil bas investera i en systematiskt förvaltad blandfond med exponering mot flera olika tillgångar. Basfonden Basfonden Ge ditt sparande en stabil bas investera i en systematiskt förvaltad blandfond med exponering mot flera olika tillgångar. Marknadsföringsbroschyr Grunden för all framgångsrik förvaltning

Läs mer

Nu lanserar vi Länsförsäkringar Aktiv Kreditfond

Nu lanserar vi Länsförsäkringar Aktiv Kreditfond Nu lanserar vi Länsförsäkringar Aktiv Kreditfond Den 15 mars 2013 startar vi den nya fonden Länsförsäkringar Aktiv Kreditfond. Den nya fonden kommer investera globalt i företagskrediter, stats- och bostadsobligationer.

Läs mer

FlexLiv Den nya pensionsprodukten

FlexLiv Den nya pensionsprodukten FlexLiv Den nya pensionsprodukten 2 Den nya pensionsprodukten FlexLiv ger dig de bästa egenskaperna från både traditionellt livsparande och aktiv fondförsäkring. Via ett antal förvaltade portföljer med

Läs mer

Fondstrategier. Maj 2019

Fondstrategier. Maj 2019 Fondstrategier Maj 2019 Information Hej! Vi är glada över att du prenumererar på Danske Banks Fondstrategier och vi hoppas att du har glädje av dem. Framöver kommer formatet av dessa utskick förändras

Läs mer

Kommentar på Estradföreläsning. Christina Nyman, Chefsekonom

Kommentar på Estradföreläsning. Christina Nyman, Chefsekonom Kommentar på Estradföreläsning Christina Nyman, Chefsekonom Konjunkturen och jag Konjunkturinstitutet Riksbanken Handelsbanken 2 Early warning indicator: This time is different Kan man förutse en kris?

Läs mer

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron Ett naturligt steg för Sverige 2002 Dags för euron Produktion: Herlin Widerberg Tryck: Tryckmedia Stockholm Tolv länder i Europa har infört den gemensamma valutan euro. 300 miljoner människor har därmed

Läs mer

Idéprogram. för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010

Idéprogram. för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010 Idéprogram för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen antaget på kongressen 2010 Inledning Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är en religiöst och partipolitiskt oberoende organisation som arbetar

Läs mer

Marknadens Utveckling

Marknadens Utveckling Marknadens Utveckling Svensk försvarsexport 2015 Försvarsexportmyndighetens, FXM, uppdrag är att främja svensk försvarsexport när den är av försvarspolitiskt intresse. Myndigheten stöder företags försvarsnyttiga

Läs mer

Aktieobligation Asien - SEB1506A Månadsrapport Värderingsdatum:

Aktieobligation Asien - SEB1506A Månadsrapport Värderingsdatum: Obligationen är kopplad till en korg bestående av tio asiatiska bolag. Utvecklingen i aktiekorgen beräknas utan hänsyn till utdelningar. Placeringen återbetalar minst nominellt belopp på slutdagen. 1 (5)

Läs mer

Aktieobligation Sydostasien - SEB1103B Månadsrapport Värderingsdatum:

Aktieobligation Sydostasien - SEB1103B Månadsrapport Värderingsdatum: Placeringen är kopplad till utvecklingen i korgen. Deltagandegraden visar hur stor del av utvecklingen i korgen som placeringen tar del av. en i korgen är skillnaden mellan Startvärdet och Slutvärdet.

Läs mer

När Riskkontroll är viktigare än Vinstmaximering

När Riskkontroll är viktigare än Vinstmaximering När Riskkontroll är viktigare än Vinstmaximering Ability Hedge Aktieförvaltning med uppgift att skydda kapitalet och generera avkastning oavsett börsriktning Consensus är ett Göteborgsbaserat bolag

Läs mer

HALVÅRSREDOGÖRELSE 2018 STYX

HALVÅRSREDOGÖRELSE 2018 STYX STYX FOND: ISIN: SE0004550218 ORG.NR: 515602-5396 PERIOD: -01-01 -06-30 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VD HAR ORDET... 1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE... 2 EKONOMISK ÖVERSIKT... 3 BALANSRÄKNING... 4 REDOVISNINGSPRINCIPER...

Läs mer

Säkerhetspolitik för vem?

Säkerhetspolitik för vem? Säkerhetspolitik för vem? Säkerhet vad är det? Under kalla kriget pågick en militär kapprustning utifrån uppfattningen att ju större militär styrka desto mer säkerhet. Efter Sovjetunionens fall har kapprustningen

Läs mer

Aktieobligation Global hälsa - SEB1509H Månadsrapport Värderingsdatum:

Aktieobligation Global hälsa - SEB1509H Månadsrapport Värderingsdatum: Placeringen är kopplad till utvecklingen i korgen. Deltagandegraden visar hur stor del av utvecklingen i korgen som placeringen tar del av. Utvecklingen i korgen är skillnaden mellan Startvärdet och Slutvärdet.

Läs mer

Information om fondförändringar (fondförsäkring)

Information om fondförändringar (fondförsäkring) Information om fondförändringar (fondförsäkring) 1 (5) Med anledning av ett nytt europeiskt regelverk (UCITS IV* ) samt en förändrad svensk skattelagstiftning för fonder har fondbolaget SEB Investment

Läs mer

Trend. Granit Trend 50 / Granit Trend 100

Trend. Granit Trend 50 / Granit Trend 100 Trend Granit Trend 50 / Granit Trend 100 Fonderna investerar i olika aktieoch obligationsfonder enligt en förvaltningsmodell som syftar till att fånga upp positiva trender i marknaden och undvika nedgångar.

Läs mer

Aktieobligation Global hälsa - SEB1505H Månadsrapport Värderingsdatum:

Aktieobligation Global hälsa - SEB1505H Månadsrapport Värderingsdatum: Placeringen är kopplad till utvecklingen i korgen. Deltagandegraden visar hur stor del av utvecklingen i korgen som placeringen tar del av. Utvecklingen i korgen är skillnaden mellan Startvärdet och Slutvärdet.

Läs mer

Aktieobligation Global hälsa - SEB1410H Månadsrapport Värderingsdatum:

Aktieobligation Global hälsa - SEB1410H Månadsrapport Värderingsdatum: Placeringen är kopplad till utvecklingen i korgen. Deltagandegraden visar hur stor del av utvecklingen i korgen som placeringen tar del av. Utvecklingen i korgen är skillnaden mellan Startvärdet och Slutvärdet.

Läs mer

Bygg smartare portföljer. Pensionskapital Vilande bolag Överlikviditet Långsiktigt sparnade

Bygg smartare portföljer. Pensionskapital Vilande bolag Överlikviditet Långsiktigt sparnade Bygg smartare portföljer Pensionskapital Vilande bolag Överlikviditet Långsiktigt sparnade BYGG SMARTARE PORTFÖLJER MED HJÄLP AV GARANTUM FÖR ALLA TYPER AV PLACERINGSBEHOV Mer kapital i tillväxt, mindre

Läs mer

Valutacertifikat KINAE Bull B S

Valutacertifikat KINAE Bull B S För dig som tror på en stärkt kinesisk yuan! Med detta certifikat väljer du själv placeringshorisont, och får en hävstång på kursutvecklingen i kinesiska yuan mot amerikanska dollar. Certifikat stiger

Läs mer

SAMPO BANK RÄNTEOBLIGATION 1609: RÄNTEKORRIDOR XV

SAMPO BANK RÄNTEOBLIGATION 1609: RÄNTEKORRIDOR XV Danske Bank Abp, www.danskebank.fi SAMPO BANK RÄNTEOBLIGATION 1609: RÄNTEKORRIDOR XV Information om lånet: Lånets emittent: Danske Bank Abp Lånets ISIN-kod: FI4000050000 RÄNTEKORRIDOR XV En placering med

Läs mer

BRANSCHKOD VERSION 4 2014-04-29 INFORMATIONSGIVNING GÄLLANDE STRUKTURERADE PLACERINGAR 1. BAKGRUND

BRANSCHKOD VERSION 4 2014-04-29 INFORMATIONSGIVNING GÄLLANDE STRUKTURERADE PLACERINGAR 1. BAKGRUND BRANSCHKOD VERSION 4 2014-04-29 INFORMATIONSGIVNING GÄLLANDE STRUKTURERADE PLACERINGAR 1. BAKGRUND Strukturerade Placeringar är ett samlingsbegrepp för värdepapper vars avkastning är beroende av utvecklingen

Läs mer

Ancoria 3 års SEK Autocall 5% Fond

Ancoria 3 års SEK Autocall 5% Fond Ancoria 3 års SEK Autocall 5% Fond Fonden Ancoria 3-års SEK Autocall 5% fonden erbjuder försäkringstagare möjligheten att erhålla en attraktiv avkastning om det underliggande indexet, OMX Stockholm 30

Läs mer

Bygg smartare portföljer. Pensionskapital Vilande bolag Överlikviditet Långsiktigt sparande

Bygg smartare portföljer. Pensionskapital Vilande bolag Överlikviditet Långsiktigt sparande Bygg smartare portföljer Pensionskapital Vilande bolag Överlikviditet Långsiktigt sparande BYGG SMARTARE PORTFÖLJER MED HJÄLP AV GARANTUM FÖR ALLA TYPER AV PLACERINGSBEHOV Mer kapital i tillväxt, mindre

Läs mer

Oljan, gasen och geopolitiken i Europa

Oljan, gasen och geopolitiken i Europa Oljan, gasen och geopolitiken i Europa 14 juni 2016 Samuel Ciszuk 1 Marknadsutbredning styr förutsättningar för hantering, intressen, politiknivå jan-1970 jun-1972 nov-1974 apr-1977 sep-1979 feb-1982 jul-1984

Läs mer

MÅNADSBREV FEBRUARI, 2016: BLOX SAMMANFATTNING

MÅNADSBREV FEBRUARI, 2016: BLOX SAMMANFATTNING MÅNADSBREV FEBRUARI, 2016: BLOX SAMMANFATTNING Det globala aktieindexet MSCI World gick ned 1,10%, dock steg svenska börsen med 1,20% (OMXS30). Börs- och kreditmarknaderna har inlett 2016 svagt som en

Läs mer

Handelsströmmar och Prisbildning. Katarina Johnsson. Head of Commodities Origination

Handelsströmmar och Prisbildning. Katarina Johnsson. Head of Commodities Origination Handelsströmmar och Prisbildning Katarina Johnsson Head of Commodities Origination SEB Commodities Råvarucertifikat - www.seb.se/cert Företag och Institutionella investerare Riskhantering råvaror 2 bcm

Läs mer

SIP Nordic Fondkommission AB Datum: 20 augusti 2012

SIP Nordic Fondkommission AB Datum: 20 augusti 2012 SIP Nordic Fondkommission AB Datum: 20 augusti 2012 Om SIP Nordic Företaget Start i Stockholm 2006 Tillståndspliktig verksamhet i Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, USA Produktportfölj: Börshandlade

Läs mer

Strategifonderna Multistrategi Coeli Mix och Coeli Potential. per 31 maj 2018

Strategifonderna Multistrategi Coeli Mix och Coeli Potential. per 31 maj 2018 Strategifonderna Multistrategi Coeli Mix och Coeli Potential per 31 maj 2018 Viktig Information. Detta marknadsbrev är enbart ämnad som information och utgör inget erbjudande om eller utfästelse att köpa

Läs mer

Basfakta för investerare

Basfakta för investerare 1(2) Basfakta för investerare Detta faktablad riktar sig till investerare och innehåller basfakta om denna fond. Detta är inte reklammaterial. Det är information som krävs enligt lag för att hjälpa dig

Läs mer

Placeringspolicy Stiftelsen Demensfonden

Placeringspolicy Stiftelsen Demensfonden 1 Placeringspolicy Stiftelsen Demensfonden 1. Syfte med placeringspolicyn I vilka tillgångar och med vilka limiter kapitalet får placeras Hur förvaltningen och dess resultat ska rapporteras Hur ansvaret

Läs mer

COELI STRUKTURERADE PRODUKTER

COELI STRUKTURERADE PRODUKTER STRUKTURERADE PRODUKTER Placering Startdag Förfallodag Teckningskurs Korgutveckling Teoretiskt slutvärde Kreditcertifikat High Yield 2013-12-11 2018-12-20 100% - 106,6% Kreditcertifikat Stena 2013-11-27

Läs mer

FONDBESTÄMMELSER. 2 FONDFÖRVALTARE Fonden förvaltas av Plain Capital Asset Management Sverige AB, org. nr. 556737-5562, nedan kallat bolaget.

FONDBESTÄMMELSER. 2 FONDFÖRVALTARE Fonden förvaltas av Plain Capital Asset Management Sverige AB, org. nr. 556737-5562, nedan kallat bolaget. FONDBESTÄMMELSER 1 FONDENS NAMN OCH RÄTTSLIGA STÄLLNING Fondens namn är Plain Capital StyX. Fonden är en specialfond enligt lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (LAIF). Fondförmögenheten

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0163/7. Ändringsförslag. France Jamet, Danilo Oscar Lancini för ENF-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV B8-0163/7. Ändringsförslag. France Jamet, Danilo Oscar Lancini för ENF-gruppen 12.3.2019 B8-0163/7 7 Skäl K K. Förhandlingarna om TTIP har tydligt visat att de politiska och ekonomiska villkoren för ett övergripande handelsavtal mellan EU och USA i detta skede inte är uppfyllda på

Läs mer

Go to http://www.consiliariuslocalis.com

Go to http://www.consiliariuslocalis.com Go to http://www.consiliariuslocalis.com INDEXOBLIGATION KNOCK-OUT BRASILIEN Investera kapitalskyddat i en av världens hetaste tillväxtekonomier. Brasilien < Löptid 1 år < Teckningskurs 100 procent < Indikativ

Läs mer

Aktieobligation Globala storbolag - SEB1302K Månadsrapport Värderingsdatum:

Aktieobligation Globala storbolag - SEB1302K Månadsrapport Värderingsdatum: Aktieobligation Globala storbolag - SEB1302K Placeringen är kopplad till utvecklingen i korgen. Deltagandegraden visar hur stor del av utvecklingen i korgen som placeringen tar del av. Utvecklingen i korgen

Läs mer

Mål och placeringsinriktning. Risk och avkastningsprofil

Mål och placeringsinriktning. Risk och avkastningsprofil Basfakta för investerare Detta faktablad riktar sig till investerare och innehåller basfakta om denna fond. Faktabladet är inte reklammaterial. Det är information som krävs enligt lag för att hjälpa dig

Läs mer

Bygg smartare portföljer. Pensionskapital Vilande bolag Överlikviditet Långsiktigt sparande

Bygg smartare portföljer. Pensionskapital Vilande bolag Överlikviditet Långsiktigt sparande Bygg smartare portföljer Pensionskapital Vilande bolag Överlikviditet Långsiktigt sparande BYGG SMARTARE PORTFÖLJER MED HJÄLP AV GARANTUM FÖR ALLA TYPER AV PLACERINGSBEHOV Mer kapital i tillväxt, mindre

Läs mer

5776/17 son/al/ss 1 DG G 3 C

5776/17 son/al/ss 1 DG G 3 C Europeiska unionens råd Bryssel den 10 februari 2017 (OR. en) 5776/17 NOT från: till: Ordförandeskapet IND 18 MI 82 COMPET 58 FISC 27 PI 9 Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet Ärende: Förberedelser

Läs mer

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2889 av Markus Wiechel (SD) Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Strukturerade placeringar Säljtips oktober 2013

Strukturerade placeringar Säljtips oktober 2013 Strukturerade placeringar Säljtips oktober 2013 Aktieobligation Asien 1310 A & B Aktieobligation Asien 4 år lång Exponering mot aktiemarknaderna i Kina, Malaysia, Singapore och Taiwan. Pris 10.200 kr eller

Läs mer

Stockholm den 25 september 2013

Stockholm den 25 september 2013 Stockholm den 25 september 2013 Ändring av fondbestämmelser HealthInvest Value Fund HealthInvest Partners har erhållit Finansinspektionens godkännande att genomföra ändringar i fondbestämmelserna för HealthInvest

Läs mer

F O N D E R. Delphi Emerging. Trender och fundamental analys på nya marknader.

F O N D E R. Delphi Emerging. Trender och fundamental analys på nya marknader. F O N D E R Delphi Emerging Trender och fundamental analys på nya marknader www.delphifonder.se/emerging Redo för tillväxtmarknaderna Ett av Delphis kännetecken är att vi väljer tidpunkten för våra fondlanseringar

Läs mer

INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT

INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT Aros Bostad Förvaltning AB INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT Fastställd av styrelsen för Aros Bostad Förvaltning AB vid styrelsemöte den 7 november 2017 1(7) 1 ALLMÄNT

Läs mer

FlexLiv Överskottslikviditet

FlexLiv Överskottslikviditet FlexLiv Överskottslikviditet 2 5 Förvaltning av överskottslikviditet Regelverket för fåmansföretag i Sverige begränsar nyttan av kapitaluttag genom lön och utdelning. Många företagare väljer därför att

Läs mer

FlexLiv Den nya pensionsprodukten

FlexLiv Den nya pensionsprodukten FlexLiv Den nya pensionsprodukten CATELLA FLEXLIV Den nya pensionsprodukten FlexLiv den nya pensionsprodukten ger dig de bästa egenskaperna från både traditionellt livsparande och aktiv fondförsäkring.

Läs mer

Bygg smartare portföljer. Pensionskapital Vilande bolag Överlikviditet Långsiktigt sparande

Bygg smartare portföljer. Pensionskapital Vilande bolag Överlikviditet Långsiktigt sparande Bygg smartare portföljer Pensionskapital Vilande bolag Överlikviditet Långsiktigt sparande BYGG SMARTARE PORTFÖLJER MED HJÄLP AV GARANTUM FÖR ALLA TYPER AV PLACERINGSBEHOV Mer kapital i tillväxt, mindre

Läs mer

Fondbolaget har uppdragsavtal med Danske Invest Management A/S avseende fondadministration.

Fondbolaget har uppdragsavtal med Danske Invest Management A/S avseende fondadministration. Danske Capital Sverige Beta Informationsbroschyren för den angivna specialfond är upprättad i enlighet med lagen (2004:46) om investeringsfonder och Finansinspektionens föreskrifter (2008:11) om investeringsfonder.

Läs mer

Månadsbrev november 2018

Månadsbrev november 2018 Månadsbrev november 2018 November inleddes precis som oktober med hög volatilitet och orolig handel på världens börser. S&P 500 föll under månaden tillbaka till de lägsta nivåer som indexet handlade på

Läs mer

Kriget som USA kan förlora

Kriget som USA kan förlora Skymning för Pax Americana? Kriget som USA kan förlora USA har för mycket att förlora i en öppen konflikt med Kina. Därför är det troligt att en pragmatisk inställning uppbackad av en fortsatt stark militär

Läs mer

MOBILIS KAPITALFÖRVALTNING

MOBILIS KAPITALFÖRVALTNING MOBILIS KAPITALFÖRVALTNING Det viktigaste för oss är vad kunden verkligen får i fickan. Vårt fokus ligger således på kundens resultat, och inte på hur marknaderna generellt utvecklas. Vi erbjuder därför

Läs mer

Förvaringsinstitutet Danske Bank A/S, Danmark, Sverige Filial (nedan kallad Förvaringsinstitutet).

Förvaringsinstitutet Danske Bank A/S, Danmark, Sverige Filial (nedan kallad Förvaringsinstitutet). Danske Invest Aktiv Förmögenhetsförvaltning Informationsbroschyren för den angivna Fonden är upprättad i enlighet med lagen (2004:46) om värdepappersfonden och Finansinspektionens föreskrifter (2013:9)

Läs mer

Information till andelsägare gällande fusion av fonderna Simplicity Indien, Simplicity Europa, Simplicity Afrika och Simplicity Norden

Information till andelsägare gällande fusion av fonderna Simplicity Indien, Simplicity Europa, Simplicity Afrika och Simplicity Norden Varberg den 12 juli 2018 Information till andelsägare gällande fusion av fonderna Simplicity Indien, Simplicity Europa, Simplicity Afrika och Simplicity Norden Den 12 oktober kommer fonderna Simplicity

Läs mer