VÅR HEMSTAD HAAPSALU

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÅR HEMSTAD HAAPSALU"

Transkript

1 VÅR HEMSTAD HAAPSALU

2 LÄÄNEMAA Välkommen till Läänemaa! Läänemaa är det västligaste länet på fastlandet i Estland. Läänemaa är ett intressant och lugnt ställe. Här finns någonting för var och en vänner och familjer, resenärer och turister, människor som tycker om natur, kultur och historia. Läänemaa har en lång historia. De första människorna bosatte sig i Läänemaa omkring år tillbaka. Ordet Läänemaa kan man hitta i skriften först under 1600-talet. Många olika nationaliteter har kämpat för och härskat Läänemaa tyskar, danskar, svenskar, polacker och ryssar. Svenskarna kom till Nuckö, Odensholm och Ormsö under 1300-talet. Även idag kan vi hitta något av den svenska kulturen samt ortnamn på dessa platser. Fästningar, ruiner av borgar och medeltida kyrkor i Läänemaa är från biskopstiden. Idag är Läänemaas yta cirka 2400 kvadratkilometer. Här bor omkring människor. Nästan hälften av dem bor i två städer - Haapsalu och Lihula. De övriga bor i 11 kommuner (Ridala, Oru, Taebla, Risti, Martna, Kullamaa, Hanila, Nõva, Noarootsi, Vormsi och Lihula). Läänemaa ligger lågt med många vikar och öar. Här är sammanlagt 237 öar och holmar. De största av dem är Vormsi, Osmussaar, Tauksi och Hobulaid. Kasari älv är den längsta älven i hela länet 112 km. Den största sjön heter Sutlepa Sjö 2,45 kvadratkilometer (den är den enda innersjön i Estland som har namnet hav). Läänemaa sandstränder lockar många turister, men för dem som vill plocka bär och svamp finns det fina tallskogar också. Här i Läänemaa finns många naturskyddsområden. Alla ornitologer känner säkert till Matsalus naturskyddsområde. Här ruvar Europas största och artrikaste flyttfåglar under sommaren (sammanlagt 250 fågelarter).

3 Det finns inga större industrier i Läänemaa dock små företag. Det viktigaste man livnär sig på är trädindustri, bygge, textilindustri och jordbruk. Turism är också väldigt viktigt det finns många hotel och mindre pensionater.

4 HAAPSALU LÄÄNEMAAS HUVUDSTAD Välkommen till Haapsalu (Hapsal) centrumet för Läänemaa! Haapsalu är väl känd för sin historiska och maritima atmosfär, varma havsvatten, helande lerbad och vänliga invånare. Haapsalu är belägen i västra Estland, 10 mil från Tallinn och omgivet av havet från tre håll. Stadens yta är 10,6 kvadratkilometer och det finns 115 gator ( meter sammanlagt) här. Ungefär 42% av alla invånare i Läänemaa bor i Haapsalu enligt uppgifterna den 1 mars 2009 var antalet invånare i Haapsalu Hapsal fick sina stadsrättigheter år Stadens hjärta blev biskopskatedralen som färdigställdes under andra hälften av 1200-talet och Domkyrkan som är den största enskeppiga kyrkan i Baltikum och är det viktigaste historiska och kulturella monumentet i staden. Här finns även en medeltida borg som numera står ruin mitt i staden. Det höga tornet är dock intakt och går att besöka. Under tiderna har det varit ryssar, svenskar och danskar som erövrat Haapsalu var borgen under svenskar och Haapsalu såldes till en svensk militär greve Jakob De la Gardie. Den goda svenska tiden slutades med Nordkriget, då Haapsalu blev en del av Ryssland. Det varma havsvattnet, den läkande gyttjan och den friska havsvinden har väckt intresse för Haapsalu i flera århundranden. Det var Carl Abraham Hunnius som uppfann den läkande effekten i den lokala gyttjan. Det första gyttjebad öppnades 1825, vilket snabbt bringade stort popularitet och sedan dess har Haapsalu dragit till sig spa-entusiaster från hela världen, inklusive de gamla ryska tsarerna. Snart efter det blev också Kursalen och strandpromenaden färdiga blev järnvägens byggande mellan Tallinn och Haapsalu färdig och året därpå fick Haapsalu Norra Europas längsta täckta perrong (216 m) och järnvägsstationen. Haapsalu har varit älskad spastad redan från den tiden

5 då den besöktes av ryska tsarer. Dock inte bara tsarer utan även kompositören Pjotr Tsaikovski, artisten Nikolai Roerich, professorn Nikolai Pirogov, polar upptäckare Eduard von Toll och andra har besökt Haapsalu. Idag är Haapsalu också mycket populär bland semesterfirare. Turism är en av de mest viktigaste inkomstkällorna för många stadbor och det finns flertal hotell och spahotell i Haapsalu. Det erbjuds olika aktiviteter, till exempel: man kan titta på borgen och besöka järnvägsmuseet, besöka gallerier, man kan lära sig att sticka Haapsalus schalar och testa vävstolar och prova flera andra verksamheter från medeltiden. Tennis- och golfbanor, nyrenoverad stadion och idrottsplats fitnessclub, bowlinghall, simhall och skateparker är redo för både sportsintresserare samt proffssportsmän. I Haapsalu finns det flera skolor och fritidscentrum och barnen får bra utbildning från dagiset upp till universitetet. De som är intresserade av kulturlivet och historian kan besöka olika museum och gallerier Järnvägsmuseum, Biskopsslottets museum, Aibolandsmuseum, Läänemaa länsmuseum, Ilon Wiklands museum, Evald Okas museum, Kuke Galleri och andra. Det finns tre teatrar i Haapsalu Randlane, SEE Teater och Koja Teater. Kursalen, Slottsgården och kulturcentrum är ställen där det hölls olika konserter och uppträdande. På sommarkvällarna är det spännande att besöka små kaféer längs huvudgatan och ta del i nattlivet. Det händer mycket speciellt under sommaren i Haapsalu. Det kommer många människor varje år till Haapsalu för att delta i Vita Damens dagar, Haapsalu-schalens dagar, olika musikfestivaler, t.ex. August blues, och hantverksdagar. Det är inte överraskande att många av Estlands konstnärer, musiker och författare har bott i Haapsalu. Under den första Estlands Repulikens tid levde här t.ex. kända personer som Aino Kallas, Friedebert Tuglas, Villem Grünthal-Ridala, Oskar Luts och andra som spenderade sina somrar här i denna vackra idylliska stad.

6 HAAPSALUS VÄLKÄNDA SYMBOLER VITA DAMEN Legenden om den vita damen I runda dopkapellets fönster i Haapsalus domkyrkas södra vägg uppenbarar sig en kvinnofigur under fullmånenätter i augusti. Om hur och varför denna kvinna visar sig i kapellets fönster århundrade efter århundrade berättar legenden följande: Under medeltiden förutsattes att alla kyrkans män levde ett kyskt och dygdigt liv i enlighet med klostrets regler. Om en kvinna trädde in i biskopsborgen bestraffades detta med döden. Hur som helst inträffade det att en kyrkans man och en estnisk flicka blev vansinnigt förälskade i varandra. Eftersom de unga tu inte kunde vara åtskilda, klädde mannen den unga flickan som en körpojke som fick komma in till borgen för att sjunga. Denna hemlighet bevarades under en längre tid, men en dag avslöjades knepet. Biskopens dom blev hård: prästen kastades i borgens fängelsehåla för att svälta ihjäl, medan flickan murades levande in i dopkapellets vägg, som då var under uppbyggnad. Den stackars kvinnans skrik hördes under flera dagar till det till slut upphörde. Hennes själ har fortfarande inte funnit ro och därför uppenbarar hon sig på dopkapellets fönster för att sörja sin älskade och visa att kärleken är odödlig. Foto: HAAPSALU SJAL Haapsalu sjalen, den finfina vävnaden som t.o.m. löper igenom en damring, är Haapsalus symbol sedan början av förra seklet. Såväl på den tiden som i dag har den varit mycket uppskattad bland damerna. Den som vävar en traditionell sjal, skall vara professionell, sådana kunskaper framförs från generation till generation. I muséet vid Ehte handverksstuga kan man se permanentexpositionen om sjalens förgångna och nutid. Här ser man de finfina mönstren och kan köpa med sig ett exemplar av mästerverket som suvenir. Haapsalu sjalen är en vacker gåva som har skänkts till damer av Sveriges kungafamilj som till filmstjärnan Greta Garbo och även Estlands President. Foto: LÄKANDE GYTTJA Distriktsläkaren dr Carl Abraham Hunnius ( ) från Haapsalu spelade en stor roll för utvecklingen av gyttjebehandlingen i Estland. Den unga läkaren mötte patienter som hade doppat sina reumatiska händer och fötter i den varma havsgyttjan och påstod att de fått lindring av det. Gyttjan från Haapsalu som dr C A Hunnius sedan tog i bruk har lockat hit Tsarrysslands finaste societet, såväl som andra kända personligheter från Norden, på semestern. Det första gyttjebad öppnades Foto:

7 HAAPSALUS STADSVAPEN fastställdes den 27 september Örnen i vapnet är i detta fall evangelisten Johannes symbol. Bild: HAAPSALUS STADSFLAGGA med den blåa och vita färgen togs i användning under 1930-talet. Bild: HAAPSALUS LOGO skapades Det är en modern synvinkel på Vita Damen. Bild: * HAAPSALUS JÄRNVÄGSSTATION Haapsalus järnvägsstationsbyggnad byggdes efter originalplan eftersom Haapsalu var en populär sommarstad bland de ryska tsarerna. Komplexet har fyra delar: en byggnad för resande, Imperatorspaviljongen, ett skyddstak mellan dessa och en enastående betäckd perrong på 216 meter. Den ryske kejsaren personligen var emot byggnadsidéerna och bistod inte till att förverkliga dem. Det första passagerartåget anlände till Haapsalu 1905, det sista avgick Den gamla järnvägsvallen är ombygd till en 50 km lång bana för frisksport, cycklarna kan lämpligen utnyttja tillfället att åka från Haapsalu till Riisipere. Järnvägsstationen är likaledes Haapsalu Busstation. * HAAPSALUS KURSAL De vackra snickrade Kursal och Tonhus som blev byggda på strandpromenaden i slutet av 1800-talet har som enda i Estland bevarats i originalskick. Kursalen var under 1900-talets första hälft en av Haapsalus centrala punkter på sommaren och är detta även idag. År 1898 stod huset nästan helt och hållet i havet, men senare fyllde man de små bukter i husets båda änden och strandlinjen blev som idag. Under sovjettiden användes Kursalen som magasin. Kursalen har blivit nyrenoverad i år. * AFRIKA STRAND OCH PROMENADEN Den välkända tsartida kurorten Haapsalus ärorika tider erinras av gångvägen Promenaden, vars pärla består av den spetsmönstrade träbyggnaden Kursal (Kuursaal). Man kan kontrollera tiden hos solklockan och sätt sig ner för att vila fötterna på den världsberömde kompositören Tshaikovskis bänk då man går längs starndpromenaden och kastar ett drömmande blick på havet. Promenaden börjar vid den eksotiskt benämda Afrika strand och slutar vid Choklad-Promenaden som är nämnd efter ett tidigare cafée. Vid Promenaden finns det en lekplats för barn samt stadens enda

8 fågelskådningstorn. Bakom sångplatsen kan man upptäcka statyn av Carl Hunnius, som upptäckte Haapsalus förfriskande lera. * ILONS SAGOLAND Galleriet som visar bilder från Astrid Lindgrens böckernas illustratör, Ilon Wikland, öppnades i Hapsal redan år 2006, temaparken Ilons Sagoland blev färdig år Här kan man rita, se filmer och granska Ilons bilder. Det är även möjligt att skriva ett brev till Karlsson på taket, mästra i hantverkarboden och Mattias-huset, lyssna på Sagobrunnen, gå med styltor, titta på barnföreställningar eller syssla i Bullerby-köket. Ta med en picknick-korg och njut av tiden. Det exakta programmet för både sommar och vinter finns på Ilons Sagolands hemsida. * AIBOLANDS MUSEUM Museet i Haapsalu berättar om estlandssvenskarnas tusenåriga historia i Estland. Kom och hälsa på huset som har invigts av svenska kungen och lär känna det unika kulturarvet av denna lilla folkgrupp, se gärna även den 20 m långa broderade tapeten som illustrerar estlandssvenskarnas liv. Ett avsnitt av den beskriver hur svenska bönder år 1345 köpte Stora Rågön för 34 silvermynt från Padise klostret. Sveriges kung Carl XVI Gustaf hade inte ord nog för att lovorda denna tapet! Här händer det ett och annat spännande, bl.a. firas traditionella bröllop.

9 MUSEER OCH GALLERIER I HAAPSALU LÄÄNEMAA MUSEUM Muséet ligger i Haapsalu i f.d. Rådhus vid Slottplatsen. Här kan man följa med på en tidsresa genom tematiska föremål och interiörer om liv och historia i Haapsalu och Läänemaa. De spännande expositionerna avlöser varandra. Beroende på tiden kan man råka in i en ria eller också framför disken av en kolonialvaruaffär, det kan anas såväl den forntida historian som glansdagarna av kurorten Haapsalu. För den som söker djupa kunskaper finns kompletterande texter och annat material hos varje tema. Museipersonalen är alltid beredd att dela av sina kunskaper. HAAPSALUS BISKOPSSLOTTS MUSEUM Haapsalus medeltida historia kan man bekanta sig med i slottsmuséet, titta på video om befästningen och besöka domkyrkan. På den översta platformen av klocktornet öppnar sig en underligt skön utsikt upp till 20 km i varje vädersträck. Från Klocktornet skall man under medeltiden ha kontrollerat sjöfarten vid Haapsalubukten. Det fem våningar höga tornet sträcker sig upp till 38 m från tornfoten och varje dag klockan 12 kan man höra på klockspelet. I den lilla befästningen kan man köpa med sig suvenirer förknippade med slottet och Haapsalu. ANTS LAIKMAA MUSEUM Det här muséet ger en överblick över en känd konstnärens liv och verk i Estland. I huset finns konstnärens studio, arbetsrum och hans sovrum med hans privata ägodelar. Här kan man se också konstnärens originala verk och konstverk från hans elever. Museet ligger ca 10 kilometer från Haapsalu mot Tallinn. CYRILLUS KREEKS LÄGENHETSMUSEUM Cyrillus Kreek ( ) är bäst känd som skapare av körverk och han var en musiker älskad av Haapsaluborna. I huset vid vikstranden skapade han flertalet av sina musikaliska verk, basexpositionen presenterar tonsättarens liv och skapande. Det är njutfullt att dricka en kopp té eller kaffe i muséet och höra på tonsättarens musik. Han har samlat omkring 1700 folkvisor, som lade grunden till hans egna verk. Haapsalu stad ordnar varje år internationellt välkända musikdagar tillägnade Cyrillus Kreek.

10 AIBOLANDS MUSEUM Museet i Haapsalu berättar om estlandssvenskarnas tusenåriga historia i Estland. Kom och hälsa på huset som har invigts av svenska kungen och lär känna det unika kulturarvet av denna lilla folkgrupp, se gärna även den 20 m långa broderade tapeten som illustrerar estlandssvenskarnas liv. Ett avsnitt av den beskriver hur svenska bönder år 1345 köpte Stora Rågön för 34 silvermynt från Padise klostret. Sveriges kung Carl XVI Gustaf hade inte ord nog för att lovorda denna tapet! Här händer det ett och annat spännande, bl.a. firas traditionella bröllop. I nätboden bredvid museihuset har en segelbåt av trä byggts Jala, efter en förebild från Runö. TELEKOMMUNIKATIONSMUSEUM Telekommunikationsmuseum ger en översikt av telekommunikationens utveckling i västra Estland och i Estland för övrigt. Minns du alla de gamla telefonstationerna och apparaterna genom tiderna, från vevtelefonen till mobilen? Här finns en hel del igenkänningsglädje. Det finns ett rum i museet som beskriver postens historia, bl.a. används en egen specialstämpel. JÄRNGVÄGSMUSEUM Estlands Järnvägsmuseum finns i den vackra historiska järnvägsstationen i Haapsalu, dit man inte längre kan åka med tåg i dagens läge. Muséets innomhusexposition hittar man i Imperatorpaviljongen. Interiören i gammalstil och mannekängdockor ställda i arbetsposition hjälper till att få del av nostalgin av de förgångna tiderna. Historiska lokomotiv och vagnar kan man se bakom stationsbyggnaden. Till muséets högtidliga öppnande förbereddes en kronikcylinder med dagsaktuellt material som skall öppnas på pricken klockan tre på eftermiddagen den 5. november 2020! EVALD OKAS MUSEUM-GALLERI Verk av den stora figuren i Estlands konsthistoria, hedersledamöten av Firenze Konstakademi Evald Okas, hittas det i samlingar av konstmuséer både i Estland och ute i världen. Muséet berikar Haapsalus konstliv sedan Det huvudsakliga dragplåstret är den ständigt förändrande permanentexpositionen, utställningar med skapande av hans familjemedlemmar samt olika utställningar av andra konstnärer. Ursprungligen byggt till krog i mitten av 1800-hundratalet, byggnaden ger individuell utstrålning till huset. Här kan man ta del av de spännande konstutbildningarna och njuta av andra intressanta tillställningar. Sedan 1939 har Evald Okas verk funnits att se i 50 personalutställningar.

11 HAAPSALUS STADSGALLERI Det här galleriet är det största moderna konstens galleri i Haapsalu. KUKE GALLERI Kuke Galleri i Haapsalus Gamla Stad vid urtida stadsmurer var bland de första konstgallerier i Haapsalu och är till i dag en vitaliserare och utvecklare av stadens kultur- och konstliv. Välkommen att bekanta dig med försäljningsutställningar av målningar, guld- och silversmycken och kvalitetshantverk. Det kan hända att du sent omsider upptäcker att ha skaffat något vackert från Kuke Galleri. GALLERIN VID HAAPSALU KONSTSKOLA Här kan man bekanta sig med verk och förehavanden av studenter och andra konstnärer i Haapsalu stad och landskapet Läänemaa. Som en omväxling till lokal konst har vi i utställningsschemat även andra intressanta utställningar. HAAPSALU SJALMUSEUM Haapsalu sjalen, den finfina vävnaden som t.o.m. löper igenom en damring, är Haapsalus symbol sedan början av förra seklet. Såväl på den tiden som i dag har den varit mycket uppskattad bland damerna. Den som vävar en traditionell sjal, skall vara professionell, sådana kunskaper framförs från generation till generation. I muséet vid Ehte handverksstuga kan man se permanentexpositionen om sjalens förgågna och nutid. Här ser man de finfina mönstren och kan köpa med sig ett exemplar av mästerverket som souvenir. Intressant att veta: Haapsalu sjalen är en vacker gåva som har skänkts till damer av Sveriges kungafamilj som till filmstjärnan Greta Garbo och även Estlands President. EPP MARIAS GALLERI En av Estlands mest kända konstnärer, Epp Maria Kokamägi, är verksam inom oljemålning, akvarell, bokillustration samt teater- och bioillustrering. I huset som byggts till café under den första republiken hittar man gallerin över två våningar, där expositionerna varvar varandra efter årstiderna. Här är alla välkomna att njuta av hela konstnärsfamiljens skapande, utöver de underliga målningarna kan man njuta av maken Jaak Arros möbelkonst och dottern Liisu Arros keramik. På Epp Marias målningar kan man alltid hitta änglar. På sommartid är det möjligt att sitta i Vinstugan på andra våningen och njuta av gott vin, té, kaffe och Anni Arros bakverk.

12 FRITIDSAKTIVITETER Haapsalu har att erbjuda någonting för varje semesterfirare hela året runt. Spacentrum Laine och Fra Mare erbjuder bredvid lerbehandlingen också flera andra behandlingar för både kropp och själ. Det finns flera ställen där man kan syssla med olika sportsgrenar. Det är möjligt att även spela golf och tennis eller bowling. Haapsalu passar mycket väl för dem som vill gärna ta en stund för sig själv och hitta den favoritsysselsättningen i fria luften. Haapsalus Vattencentrum Haapsalus Vattencentrum är en plats där hela familjen kan slappna av. För dem minsta finns det barnbassäng, de lite större barn kan roa sig på den 46 m långa rutschkanan. För simfanatiker finns den 25 m långa simbassängen med 6 banor. Slappna av i de olika saunas eller bubbelbad eller träna vattengympa. Vattencentret har ett kafé och skönhetssalong och i fall du glömde dina simkläder finns det möjlighet att låna dem. Spa Hotell Laine Spa Hotel Laine en stilla och trygg omgivning på den vackra Viik-stranden. Här erbjuds det både hälsovård och avkoppling med hjälp av olika behandlingar i mysig miljö och hälsosam kost. Det är möjligt att besöka bassängen för morgonsimningen, finsk bastu och infraröd bastu eller olika massage och skönhetscentret. Hotellet har en egen restaurang också Blu Holm. Thalasso Spa Fra Mare Till Spa Fra Mares stil hör den unika havsleran i Haapsalu samt användning av havsvatten, havsluft och havsväxter till avslappning och hälsa. Vid konsultationer med läkare får du hjälp av spaprocedurer mot trötthet, stress och närvsjukdomar. Talassovården och skönhetssalongen är helt enkelt roliga och avslappnande och framför färsk fart i vardagslivet. Mer info om olika behandlingar finns på deras hemsida. Kombinera allt detta med sportliga aktiviteter i parkskogen och stranden i Paralepa. Badtunna Vedeldade badtunna i Männi. Det är skönt att användas under kallare tid och det rums 5-7 personer.

13 GOLF OCH BOWLING Vanalinna Bowling Här finns det 6 banor för bowling, biljard, besöka baren eller gå på bastu. Vanalinna Bowling erbjuder boende likaså. Haapsalus Golf Haapsalus golfbana är av hedtyp. Skillnaden mellan kullarna är små och banan har inga träd eller buskar - däremot finns där tre vackra sjöar. För närvarande finns 9 hål. Längden för gul tee är sammanlagt 2135 m och röd 1897 m. Banans PAR är 34, green card krävs inte. Här finns avancerade och övningsbanor samt chipping- och puttinggreen. Golfutrustning finns att hyra för den som önskar; man kan också ta golflektioner eller köpa golfbollar, -skor, -klubbor och annan utrustning. SPORT Haapsalu Stadion och Sportcentrum I Haapsalus sportcenter finns en stor idrotts- och brottningshall där man har utmärkta möjligheter till träning och andra sportevenemang. Här finns dessutom en modern friidrottsstadion, en fullskalig fotbollsplan och en fotbollsplan med konstgräs, en utomhusbasketplan med trägolv, gräs- och sandplan för volleyboll, 2 tennisbanor och gymnastikredskap. För åskådare finns en takläktare och bänkar. Strax bredvid stadionen ligger Hapsalsbadet. Haapsalu tennisbanor vid Haapsalu stadionen Vid Hapsals stadion finns två tennisbanor med konstgräs. I hyran ingår även användning av omklädningsrum och dusch. Mot tilläggsavgift finns möjlighet att besöka badhuset Haapsalu Veekeskus. Även tennisutrustning hyrs ut på plats. Speltid bokas i informationen på Haapsalu Veekeskus och gäller en timme eller längre (beräknas på hela timmar). Tennisklubben Promenaad Tennisklubben Promenaad i Haapsalu har utomhusbanor i Krahviaia tenniscenter bredvid Haapsalus biskopsborg. Tennisfantaster har här fem banor med lersand till sitt förfogande. I tennispaviljongen intill finns ett klubbrum med försäljning av tennisutrustning. Dessutom finns duschmöjligheter och annat nödvändigt. Om någon händelsevis skulle ha tid över efter tennisen går det att hyra utrustning för boule, krocket och pilkastning - utrymme finns det gott om och parken invid vallgraven passar utmärkt för spel. Krahviaia Tennisbana Här kan man träna eller följa olika internationella tennistävlingar. Wiedemanni Sportcentrum och gym På Wiedemanni sportcenter kan man spela basket, volleyboll, badminton och pingis. Dessutom finns det ett gym där du kan syssla med styrketräning. Sportclub AM Fitness Här kan man träna sig efter olika typer av träningspass.

14 Skatepark i Paralepa Skatepark är tänkt framförallt för de som åker skateboard och rullskridskor. Cykeluthyrning på Karja gatan Här hyrs cyklar ut, säljes och repareras. Ett bra tillfälle att hyra en cykel och ta en rundtur på stan eller runt Haapsalu. Vasikaholms draksurfing- och badstrand Vasikaholms strand är Haapsalus andra officiella badplats efter Paralepa. Stranden har omklädningshytter men saknar toalett. Vattnets kvalitet och renhet kontrolleras två gånger i månaden. Den officiella badsäsongen är 1 juni-31 augusti. Förutom vanliga badare är Vasikaholm även populärt hos draksurfare. Skjutbanan vid Käbi värdshus Käbi värdshus skjutbana kan användas under instruktörs ledning. Om du saknar vapenlicens har du här möjlighet att låna vapen och köpa ammunition för användning på skjutbanan vid uppvisande av legitimation. Värdshuset har övernattningsmöjligheter, kan anordna jaktutflykter eller servera mat. Här finns bastu, tält- och grillplats. FÖR BARN Mihkli lekpark Hapsal är en barnvänlig stad. I hörnet av huvudgatan och Mihkligatan finns en fin liten park där små barn kan ha skoj i rutschkanan och de roliga gungorna. Om sommaren är det skönt att bara sitta där och vila benen innan man styr kosan mot gamla stans gallerier eller biskopsborgen. Lekparken vid Posti gatan Lekplatsen på Posti gatan ligger i en liten park strax bredvid kommunhuset. Här kan barnen klättra, gunga, och leva om i sandlådan medan föräldrarna kan följa dem sittandes på bekväma bänkar. Ilonsgården lekpark I Läänemaa barnbiblioteks lokaler finns också Ilons rum - ett läsrum och en ljussal där olika litteraturoch musikevenemang för barn äger rum. I lekrummet på övervåningen finns ett urval av barnböcker, videofilmer och inspelade sagoberättelser. På bibliotekets innergård finns Ilonsgården - barnens lekplats. Parkens attraktioner är hållbara och säkra: de uppfyller yngre barns lekbehov där finns lokgungor, en sandlåda, bänk, "Ronjas borg" med rutschkana och estrad, labyrint, gungor och klätterstege. Ilonsgården fick sitt namn efter den estniska barnboksillustratören Ilon Wikland, som illustrerat Astrid Lindgrens böcker. Haapsalus Biskopslottets barnattraktioner Magneten på Hapsals Biskopslottets gård är de medeltids-inspirerade barnattraktioner i stora vallgraven. Där är en fästning, båt, olika gungar, karuseller och mycket annat. Man kan träna både ögat och handen på pilbågebanan i den lilla vallgraven (öppen från juni till augusti) eller i lerhuset, du kan också leta efter det stora damspelsbordet med rullande pjäser. Barnattraktioner är gratis och passar för barnen upp till 10 år, men även de äldre barn kan hitta sysselsättning. Vi rekommenderar också att besöka museet och klättra upp i klocktornet. Slottets barnattraktioner fick priset som Estlands bästa kommunala objekt år 2008.

15 ANNAT Ridala stall I Ridala stall i Läänemaa finns för närvarande cirka 30 hästar varav några är ponnyer. Under ridlärares ledning kan både barn och vuxna lära sig rida i manege eller utomhus. Om vintrarna anordnas slädåkning. Det går även att beställa hästar för olika evenemang. Besökare är även välkomna på picknick och familjeevenemang på Ridala stall. GeoCrossWord i Haapsalu Syftet med GeoCrossWord är att snabbt med sitt eget lag sätta ihop ett speciellt korsord-pussel med hjälp av GPS och listiga lagkamrater. Photo Hunt Photo Hunt är ett roligt orienteringsspel. Läänemaa naturstig Läänemaa hälsostig är en närmare 60 km lång väg mellan Riisipere, Hapsal och Rohuküla och passar både fotgängare och cyklister. Stigen är utmärkt med distansstolpar som visar kilometer och var hundrade meter vägmarkeringar i form av stenar. Mellan Hapsal och Rohuküla kan man besöka ruinerna av Ungru slott i närheten av landsvägen och det gamla flygfältet i Kiltsi. På avsnittet Hapsal- Risti kan man besöka museerna i Laikmaa och Koela och Lääne-Nigula kyrka. I Ristiområdet finns Marimetsa mosse. Vägen är täckt av ett hårt jordlager, resan är säker och utan trafikfaror. Saunja vandringsled Naturstigen går genom ung tallskog, enesnår och tät lövskog. Om våren kan man här lyssna till fåglarnas sång. Leden för dig till havet och en återskapad strandäng. För att återställa den användes den som betesmark, eftersom det hjälper till att hålla undan vass och återställer dess naturliga flora. I kanten på strandängen ligger Saunja fågeltorn med utsikt över Saunjaviken. Om våren och hösten är det en rastplats för tusentals vattenfåglar. Leden är 1,2 km lång.

16 EN PROMENAD I HAAPSALU Låt oss börja med promenaden vid biskopsborgen. Haapsalu Biskopsslott blev centrum av Saare- Lääne biskopssrike vid grundandet på 1200-talet och är en av de bäst bevarade fästningarna i Estland. Byggmaterialet kalksten togs från Ungru, som ligger ganska nära staden. Borgen omfattar en yta av 2 ha. Dess grundande, ut- och ombyggnad pågick genomårhundraden i flera etapper, man orienterade sig efter krigteknikens utveckling. Borgens slutliga storlek nåddes under biskop Johannes IV Kievels regeringstid ( ), då man byggde ringmuren, anpassad till eldvapen, med mäktiga kanontorn. Murar var mer än 10 m höga och på olika ställen 1,2-1,8 m tjocka. I det livländska kriget blev borgen mycket skadad, delar av den lilla borgen och förborgen förstördes. I det Nordiska kriget 1710 gick makten till den ryska kejsarstaten och Peter I lät göra borgmurarna lägre. Borgen med sju torn och 803 m lång ringmur började förfalla. Idag finns här biskopsslotts museum och här är de exponerade vapen från tiden mellan andra hälften av 1400-talet och mitten av 1500-talet. På somrarna hölls det konserter och andra föreställningar eller evenemang här och på vintrarna använder barnen borggården till att åka skidor eller kälke här bildade ärkebiskopen från Riga i västra Estland ett stift bestående av kustområdet, Ösel, Dagö och de mindre öarna som blev ett centrum i sig fram till 1559, då stiftet såldes till den danska kungen Fredrik II. Domkyrkan och Lillborgen är utan tvivel de äldsta och viktigaste historiska arkitekturminnesmärkena i Haapsalu. Domkyrkan, som blev byggd 1260-talet, är den största enskeppiga kyrkan i Baltikum. Under medeltiden var det biskops arbets- och privata rum och kanoner i Lillborgen. Här kan man möta Estlands berömdaste spöke, den Vita Damen, som uppenbarar sig i dopkapellets fönster under fullmånenätter i augusti. I vallgraven hittas det en stiliserad medeltida lekplats för barn, en stor schackbräda, en pilbågsbana och en lerverkstad. Vakttornet är 38 m högt och man kan klättra dit upp samt få en vacker utsikt över staden. Från klocktornet kan man också höra på klockspel som låter över hela staden. Slottplatsen framför slottet var en gång i tiden en marknadsplats. Här fick de allra äldsta gatorna i Hapsal sin början. På slottplatsen finns det en kopia av ett minnesmärke för frihetskämparna som stupades i Estlands frihetskrig. Bakom minnesmärket ser vi Läänemaa museum. Byggnaden är byggd under 1700-talet i barockstil och användes som Rådhuds fram till 1942.

17 Bakom muséet ligger S:t Johanneskyrkan som grundades under 1400-talet. Dess position är annorlunda jämfört med andra kyrkor, nämligen ligger kyrkan nord-söder riktningen. Det är pga att byggnaden blev byggd till en magasin. Där finns det ett fem-meters altar från 1630 och predikstolen av trä 1707 som är värda att åskåda. I hörnet av Linda och Rüütli gatan står det två viktiga hus. Ett av dem är Peters hus där enligt legenden den ryska tsaren Peter I hade stannat år Det andra huset är Ilon Wiklands barndomshem. Under sin barndomstid besökte hon sina farföräldrar varje sommar här. Hon flydde till Sverige 1944 och började sitt liv som konstnär där. Ilon Wikland har illustrerat de flesta va Astrid Lindgrens böcker och många av hennes ritningar samt bilder påminner om Haapsalu. Nära Ilon Wiklands barndomshem ligger Estlands Apostlik-Ortodoxa Maria-Magdalenakyrka. Kyrkan ligger i en idyllisk stadsdel och promenadområde - på Promenaden. Vid öppningsceremonin av kyrkan från 1852 var den ryska tsaren Alexander II närvarande. Kyrkan i nuvarande skick har återställts endast för några år sedan. Kyrkan och de kringliggande husen är illustrerade i Ilon Wiklands bok "Den långa, långa resan", där konstnären skriver om sitt barndom i Haapsalu. En promenad längs stranden Promenaden färdigbyggdes under andra hälften av 1800-talet. Promenaden var en gång i tiden centrumet för sommaraktiviteter i Haapsalu. Promenaden börjar vid den eksotiskt benämnda Afrika strand och slutar vid Choklad-Promenaden som är nämnd efter ett tidigare cafée. Afrika strand var den mest kända badplatsen i Haapsalu före andra världskriget. Vid Promenaden finns det en lekplats för barn samt stadens enda fågelskådningstorn som höjer sig upp till 15 meter. Nära Afrika strand ligger Tobias park och i mitten av parken står det statyn av Rudolf Tobias som var orgelspelare, pianist och den första utbildade estniska kompositören. Skulpturen är gjord av en lokalskulptören, Roman Haavamägi Solklockan, vilket likaledes står på Promenaadi är ett verk av R. Haavamägi. De vackra snickrade Kursal och Tonhus som blev byggda på strandpromenaden i slutet av 1800-talet har som enda i Estland bevarats i originalskick. På sommaren används Kursalen som restaurang med god mat och det sker olika evenemang där. I båda ändar av Kursalen finns det vackra trappor och skulpturer av Roman Haavamägi vilka leder dig ned i havet. Ganska nära Kursalen bakom sångplatsen finns det en staty av Carl Abraham Hunnius som upptäckte Haapsalus förfriskande lera var det han som öppnade det första gyttjebadet i Haapsalu. Promenaden slutar med den världsberömde kompositören Pjotr Tshaikovskis bänk där du kan sätta dig ner för att vila fötterna och kasta ett drömmande blick på havet. Stället där bänken finns idag lär vara kompositörens favoritplats under sommaren 1867 där han tittade på solnedgången. Båda statyer av Hunnius och Tshaikovskis bänk är gjorda av Roman Haavamägi.

I KARLSKRONA 2014 PRIS 39 KR

I KARLSKRONA 2014 PRIS 39 KR I KARLSKRONA 2014 PRIS 39 KR MITT I SKÄRGÅRDEN Välkommen till Världsarvstaden Karlskrona NYCKELN TILL KÄRLEK Här kastar vi den i sjön SWEET TWEET Hela världen kunde följa Malin och Fredriks Twitterbröllop

Läs mer

www.tourism.jurmala.lv

www.tourism.jurmala.lv JŪRMALA Kurortens historia Jūrmalas gemensamma stad grundades den 11 november 1959, bestående av 3 delar - Rīgas Jūrmala, Sloka och Kemeri. Från 1300-talet fram till 1600-talet var den största delen av

Läs mer

bussresor Spa-paket för hela familjen! Julmarknad i Lübeck SID. 15 Upptäck Kolmården SID. 6 Upplev Guld- & ostriket Natursköna Norge SID. 7 SID.

bussresor Spa-paket för hela familjen! Julmarknad i Lübeck SID. 15 Upptäck Kolmården SID. 6 Upplev Guld- & ostriket Natursköna Norge SID. 7 SID. BOKA din resa via tel. 060-57 25 45 eller kom in till oss på Ceris Resor/Tallink Silja, Stora Torget, Sundsvall. bussresor Sverige Norden Baltikum Europa SPA-resor 08 SID. 10-11 Spa-paket för hela familjen!

Läs mer

ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS GOTLAND MEDELTIDA Ö MED HÖG MYSFAKTOR OCH PARTYSTÄMNING

ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS GOTLAND MEDELTIDA Ö MED HÖG MYSFAKTOR OCH PARTYSTÄMNING ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Ut och resnr 1 JUNI 2004 Kryssning ett bekvämt och aktivt sätt att upptäcka världen Upptäck Estland! Partystämning, kultur och storstadskänsla

Läs mer

LETTLAND 2010. Vågornas stad. www.jurmala.lv

LETTLAND 2010. Vågornas stad. www.jurmala.lv DE EN ET FI LT LV NO RU +VSNBMB LETTLAND 2010 Vågornas stad SV Kurortens historia Från 1300-talet fram till 1600-talet var den största delen av Jurmalas stadsterritorium inkluderat i det förgångna Livoniens

Läs mer

Södern i Finland. Närmare än du tror Välj din sandstrand Hemligheten för välmående. 2013 På svenska

Södern i Finland. Närmare än du tror Välj din sandstrand Hemligheten för välmående. 2013 På svenska Södern i Finland Närmare än du tror Välj din sandstrand Hemligheten för välmående 2013 På svenska 4 6 Välkommen 8 14 10 16 Den lilla staden vid havet s. 4 / 5 Välj din sandstrand s. 6 / 7 Stig i land och

Läs mer

nyistan2015 En tidning till alla nya Karlstadsbor

nyistan2015 En tidning till alla nya Karlstadsbor nyistan2015 En tidning till alla nya Karlstadsbor Upptäck Karlstad Massor av sport- och fritidsaktiviteter Sandgrund Lars Lerin Nya spännande konstmöten på museet Sundstabadet Lek, träna och njut Välkommen

Läs mer

W b e btidning btidning

W b e btidning btidning 1 Webbtidningen juni 2015 K O M V U X M A L M Ö S Ö D E R V Ä R N W W W. M A L M O. S E / K O M V U X S O D E R V A R N A N S V A R I G U T G I V A R E : A N D E R S F R E D R I K S O N R E D A K T Ö R

Läs mer

Välj bland över 50 olika hotell - få två övernattningar med frukost för två personer

Välj bland över 50 olika hotell - få två övernattningar med frukost för två personer Minisemester Välj bland över 50 olika hotell - få två övernattningar med frukost för två personer 2 GRAttis - nu väntar en underbar upplevelse Den Smartbox som du nu har fått i present ger dig rätt att

Läs mer

STRÄNGNÄS MARIEFRED ÅKERS STYCKEBRUK STALLARHOLMEN

STRÄNGNÄS MARIEFRED ÅKERS STYCKEBRUK STALLARHOLMEN ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN STRÄNGNÄS KOMMUN ANNONS Juni 2011 STRÄNGNÄS MARIEFRED ÅKERS STYCKEBRUK STALLARHOLMEN STORSTADENS MÖJLIGHETER I SMÅSTADSFORMAT FOTO FAMILJEN: MICAEL ENGSTRÖM,

Läs mer

Välj bland över 50 olika hotell med personlig prägel - få en övernattning för två personer

Välj bland över 50 olika hotell med personlig prägel - få en övernattning för två personer Charmigt och personligt Välj bland över 50 olika hotell med personlig prägel - få en övernattning för två personer 2 GRAttis - nu väntar en underbar upplevelse Den Smartbox som du nu har fått i present

Läs mer

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET SVERIGES PÄRLOR

HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET SVERIGES PÄRLOR ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Nr.1 / Maj 2009 SVERIGES PÄRLOR 7TIPS UPPTÄCK SOMMARENS FOTO: MARTIN BJÖRINGE SMULTRONSTÄLLEN Daniel och Carin Da Silva: Sverige har många

Läs mer

Vi kom som flyktingar till Sverige 1944

Vi kom som flyktingar till Sverige 1944 Vi kom som flyktingar till Sverige 1944 av Anu Frithiof Att berätta, framför allt att skriva självbiografiskt, är skapande sorg. Det är att försöka fasthålla värmen att gripa efter något som inte längre

Läs mer

HANDBOK OM SÖDERN I FINLAND

HANDBOK OM SÖDERN I FINLAND 2014 På svenska HANDBOK OM SÖDERN I FINLAND Bästa tipsen för ditt besök Välj din sandstrand Favoritpromenaderna Mötesplatsen Östra hamnen Den glansfulla badhustiden De bästa evenemangen Fyrar & kryssningar

Läs mer

nyistan Ungdomens hus Upptäck Karlstad Här föds nya stjärnor En tidning till alla nya Karlstadsbor På Uno finns alltid något att göra

nyistan Ungdomens hus Upptäck Karlstad Här föds nya stjärnor En tidning till alla nya Karlstadsbor På Uno finns alltid något att göra nyistan 2012 En tidning till alla nya Karlstadsbor Ungdomens hus På Uno finns alltid något att göra Upptäck Karlstad Massor av sport- och fritidsaktiviteter Här föds nya stjärnor På Kulturskolan får ungdomar

Läs mer

Se Bo Äta Göra. Vandra Rida Paddla Cykla Fiska Golfa

Se Bo Äta Göra. Vandra Rida Paddla Cykla Fiska Golfa Se Bo Äta Göra Vandra Rida Paddla Cykla Fiska Golfa Upptäck Viskan Viskan startar ifrån sjön Tolken i Ulricehamns kommun och slutar vid Åskloster, Kattegatt, i Varbergs kommun. Ån har haft stor betydelse

Läs mer

Årets medlemsresa 2014: Läckö slott och Spikens fiskeläge.

Årets medlemsresa 2014: Läckö slott och Spikens fiskeläge. Årets medlemsresa 2014: Läckö slott och Spikens fiskeläge. För några resenärer startade resan redan i Åsa kl. 07.30 Efter att ha hämtat upp ytterligare resenärer i Kungsbacka och Göteborg gick resan vidare

Läs mer

Semestertips. TÄVLING Vinn fina sommarpriser. Pilutta dig! ROLIGA RESMÅL. Cykelsemester ja tack! FÖR ALLA CAMPING. för hela familjen!

Semestertips. TÄVLING Vinn fina sommarpriser. Pilutta dig! ROLIGA RESMÅL. Cykelsemester ja tack! FÖR ALLA CAMPING. för hela familjen! Hela denna bilaga är en annons från Provisa Sverige AB Din bästa sommarguide! Semestertips 2015 101 ROLIGA RESMÅL för hela familjen! Pilutta dig! 2015 är Astrid Lindgrens år CAMPING FÖR ALLA Cykelsemester

Läs mer

Finspång. 2014 Turistmagasin. Arena Grosvad. Kanottur. natur. Möjligheter till ett aktivt friluftsliv! Sid 6 En roadtrip längs riksväg 51 Sid 24

Finspång. 2014 Turistmagasin. Arena Grosvad. Kanottur. natur. Möjligheter till ett aktivt friluftsliv! Sid 6 En roadtrip längs riksväg 51 Sid 24 Finspång 2014 Turistmagasin Arena Grosvad möjligheternas arena Möjligheter till ett aktivt friluftsliv! Sid 6 En roadtrip längs riksväg 51 Sid 24 Kanottur genom enastående natur Besök Häfla Hammarsmedja

Läs mer

lilla tidningen Gruppförsändelse till hushållen i och kring Söderköpings kommun

lilla tidningen Gruppförsändelse till hushållen i och kring Söderköpings kommun Sommar 2008 lilla tidningen Gruppförsändelse till hushållen i och kring Söderköpings kommun Sommar sommar sommar Foto: Fotograf Thomas Pettersson lilla tidningen Verkligheten talar ett annat språk Det

Läs mer

Äntligen är den här en bok på det finska språket

Äntligen är den här en bok på det finska språket Äntligen är den här en bok på det finska språket Det är otroligt att det kan ha tagit såhär länge innan vi har fått se skriven finska. Utgivandet av Mikael Agricolas ABC-kiria kan innebära ett stort steg

Läs mer

NYinflyttad. Upptäck Enköping Massor av kultur- och fritidsaktiviteter. Välkommen till Enköping Sveriges närmaste stad. Kulturskolan.

NYinflyttad. Upptäck Enköping Massor av kultur- och fritidsaktiviteter. Välkommen till Enköping Sveriges närmaste stad. Kulturskolan. 2015 NYinflyttad En tidning för alla nya Enköpingsbor Välkommen till Enköping Sveriges närmaste stad Upptäck Enköping Massor av kultur- och fritidsaktiviteter Kulturskolan Här kan unga utvecklas och träffa

Läs mer

48 timmar i huvudstaden Zagreb Skärgårdskryssning Rab - Den lyckliga ön Konferera i Kroatien Prisläget just nu

48 timmar i huvudstaden Zagreb Skärgårdskryssning Rab - Den lyckliga ön Konferera i Kroatien Prisläget just nu Nr 1 2009 Årgång 5 www.scandjet.se 48 timmar i huvudstaden Zagreb Skärgårdskryssning Rab - Den lyckliga ön Konferera i Kroatien Prisläget just nu Upptäck Kroatien på bästa sätt! Krydda din resa med en

Läs mer

Semestertips. TÄVLING Vinn fina sommarpriser. Pilutta dig! ROLIGA RESMÅL. Cykelsemester ja tack! FÖR ALLA CAMPING. för hela familjen!

Semestertips. TÄVLING Vinn fina sommarpriser. Pilutta dig! ROLIGA RESMÅL. Cykelsemester ja tack! FÖR ALLA CAMPING. för hela familjen! Hela denna bilaga är en annons från Provisa Sverige AB Din bästa sommarguide! Semestertips 2015 101 ROLIGA RESMÅL för hela familjen! Pilutta dig! 2015 är Astrid Lindgrens år CAMPING FÖR ALLA Cykelsemester

Läs mer

1900-TALET RUNT HUSKNUTEN VÅR MODERNA HISTORIA TIDSBILDER 1930-2010

1900-TALET RUNT HUSKNUTEN VÅR MODERNA HISTORIA TIDSBILDER 1930-2010 1900-TALET RUNT HUSKNUTEN VÅR MODERNA HISTORIA TIDSBILDER 1930-2010 1900-talet runt husknuten tidsbilder 1900-talet är den tid när vårt moderna samhälle skapades. Mest tydligt är det från ungefär 1930

Läs mer

skola jobb pension 3situationer i livet som utlandssvensk Sommar Entreprenörer i UK

skola jobb pension 3situationer i livet som utlandssvensk Sommar Entreprenörer i UK Nr. 3 2010 Fotograf: Emma Wieslander skola jobb pension 3situationer i livet som utlandssvensk Sommar Entreprenörer i UK Michelles rader Hej läsare till SVEN nummer 3! Våren är här och hoppet om sommar

Läs mer

TALLINN - EN PERSONLIG VÄGVISARE INNEHÅLL

TALLINN - EN PERSONLIG VÄGVISARE INNEHÅLL TALLINN - EN PERSONLIG VÄGVISARE INNEHÅLL Lite om historien Till Domberget! Vid Rådhusplatsen Från Långgatan till Bredgatan I svenska fotspår Affärsgatan Viru Runt stadsmuren Till Kadriorg och Pirita!

Läs mer

nyistan En tidning för dig som är nyinflyttad i Sandvikens kommun

nyistan En tidning för dig som är nyinflyttad i Sandvikens kommun 2014 2015 nyistan En tidning för dig som är nyinflyttad i Sandvikens kommun Inflyttarservice Som nyinflyttad dyker många frågor och funderingar upp. Det kan handla om skolor, barnomsorg, kultur- och fritidsaktiviteter

Läs mer

JUL. i Skåne BRON TORUP SLOTT TUMLARE GRUPPRESAN DE BÄSTA TIPSEN FÖR LYCKADE GRUPPRESOR I SKÅNE! #8 2013-2014. I spåren av.

JUL. i Skåne BRON TORUP SLOTT TUMLARE GRUPPRESAN DE BÄSTA TIPSEN FÖR LYCKADE GRUPPRESOR I SKÅNE! #8 2013-2014. I spåren av. GRUPPRESAN #8 2013-2014 DE BÄSTA TIPSEN FÖR LYCKADE GRUPPRESOR I SKÅNE! I spåren av BRON Safari hos sälar och TUMLARE JUL i Skåne Besök på TORUP SLOTT LEDARE Foto: Stefan Mobark allt mellan zlatan och

Läs mer

Rickul/Nuckö Hembygdsförenings Medlemsblad

Rickul/Nuckö Hembygdsförenings Medlemsblad Rickul/Nuckö Hembygdsförenings Medlemsblad Nr 4 December 2009 Årgång 17 Ungdomar vid Stenborstranden i Roslep en vinter på 1930-talet. Foto: SOV:s arkiv Rickul/Nuckö Hembygdsförening Adress Rickul/Nuckö

Läs mer