VÅR HEMSTAD HAAPSALU

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÅR HEMSTAD HAAPSALU"

Transkript

1 VÅR HEMSTAD HAAPSALU

2 LÄÄNEMAA Välkommen till Läänemaa! Läänemaa är det västligaste länet på fastlandet i Estland. Läänemaa är ett intressant och lugnt ställe. Här finns någonting för var och en vänner och familjer, resenärer och turister, människor som tycker om natur, kultur och historia. Läänemaa har en lång historia. De första människorna bosatte sig i Läänemaa omkring år tillbaka. Ordet Läänemaa kan man hitta i skriften först under 1600-talet. Många olika nationaliteter har kämpat för och härskat Läänemaa tyskar, danskar, svenskar, polacker och ryssar. Svenskarna kom till Nuckö, Odensholm och Ormsö under 1300-talet. Även idag kan vi hitta något av den svenska kulturen samt ortnamn på dessa platser. Fästningar, ruiner av borgar och medeltida kyrkor i Läänemaa är från biskopstiden. Idag är Läänemaas yta cirka 2400 kvadratkilometer. Här bor omkring människor. Nästan hälften av dem bor i två städer - Haapsalu och Lihula. De övriga bor i 11 kommuner (Ridala, Oru, Taebla, Risti, Martna, Kullamaa, Hanila, Nõva, Noarootsi, Vormsi och Lihula). Läänemaa ligger lågt med många vikar och öar. Här är sammanlagt 237 öar och holmar. De största av dem är Vormsi, Osmussaar, Tauksi och Hobulaid. Kasari älv är den längsta älven i hela länet 112 km. Den största sjön heter Sutlepa Sjö 2,45 kvadratkilometer (den är den enda innersjön i Estland som har namnet hav). Läänemaa sandstränder lockar många turister, men för dem som vill plocka bär och svamp finns det fina tallskogar också. Här i Läänemaa finns många naturskyddsområden. Alla ornitologer känner säkert till Matsalus naturskyddsområde. Här ruvar Europas största och artrikaste flyttfåglar under sommaren (sammanlagt 250 fågelarter).

3 Det finns inga större industrier i Läänemaa dock små företag. Det viktigaste man livnär sig på är trädindustri, bygge, textilindustri och jordbruk. Turism är också väldigt viktigt det finns många hotel och mindre pensionater.

4 HAAPSALU LÄÄNEMAAS HUVUDSTAD Välkommen till Haapsalu (Hapsal) centrumet för Läänemaa! Haapsalu är väl känd för sin historiska och maritima atmosfär, varma havsvatten, helande lerbad och vänliga invånare. Haapsalu är belägen i västra Estland, 10 mil från Tallinn och omgivet av havet från tre håll. Stadens yta är 10,6 kvadratkilometer och det finns 115 gator ( meter sammanlagt) här. Ungefär 42% av alla invånare i Läänemaa bor i Haapsalu enligt uppgifterna den 1 mars 2009 var antalet invånare i Haapsalu Hapsal fick sina stadsrättigheter år Stadens hjärta blev biskopskatedralen som färdigställdes under andra hälften av 1200-talet och Domkyrkan som är den största enskeppiga kyrkan i Baltikum och är det viktigaste historiska och kulturella monumentet i staden. Här finns även en medeltida borg som numera står ruin mitt i staden. Det höga tornet är dock intakt och går att besöka. Under tiderna har det varit ryssar, svenskar och danskar som erövrat Haapsalu var borgen under svenskar och Haapsalu såldes till en svensk militär greve Jakob De la Gardie. Den goda svenska tiden slutades med Nordkriget, då Haapsalu blev en del av Ryssland. Det varma havsvattnet, den läkande gyttjan och den friska havsvinden har väckt intresse för Haapsalu i flera århundranden. Det var Carl Abraham Hunnius som uppfann den läkande effekten i den lokala gyttjan. Det första gyttjebad öppnades 1825, vilket snabbt bringade stort popularitet och sedan dess har Haapsalu dragit till sig spa-entusiaster från hela världen, inklusive de gamla ryska tsarerna. Snart efter det blev också Kursalen och strandpromenaden färdiga blev järnvägens byggande mellan Tallinn och Haapsalu färdig och året därpå fick Haapsalu Norra Europas längsta täckta perrong (216 m) och järnvägsstationen. Haapsalu har varit älskad spastad redan från den tiden

5 då den besöktes av ryska tsarer. Dock inte bara tsarer utan även kompositören Pjotr Tsaikovski, artisten Nikolai Roerich, professorn Nikolai Pirogov, polar upptäckare Eduard von Toll och andra har besökt Haapsalu. Idag är Haapsalu också mycket populär bland semesterfirare. Turism är en av de mest viktigaste inkomstkällorna för många stadbor och det finns flertal hotell och spahotell i Haapsalu. Det erbjuds olika aktiviteter, till exempel: man kan titta på borgen och besöka järnvägsmuseet, besöka gallerier, man kan lära sig att sticka Haapsalus schalar och testa vävstolar och prova flera andra verksamheter från medeltiden. Tennis- och golfbanor, nyrenoverad stadion och idrottsplats fitnessclub, bowlinghall, simhall och skateparker är redo för både sportsintresserare samt proffssportsmän. I Haapsalu finns det flera skolor och fritidscentrum och barnen får bra utbildning från dagiset upp till universitetet. De som är intresserade av kulturlivet och historian kan besöka olika museum och gallerier Järnvägsmuseum, Biskopsslottets museum, Aibolandsmuseum, Läänemaa länsmuseum, Ilon Wiklands museum, Evald Okas museum, Kuke Galleri och andra. Det finns tre teatrar i Haapsalu Randlane, SEE Teater och Koja Teater. Kursalen, Slottsgården och kulturcentrum är ställen där det hölls olika konserter och uppträdande. På sommarkvällarna är det spännande att besöka små kaféer längs huvudgatan och ta del i nattlivet. Det händer mycket speciellt under sommaren i Haapsalu. Det kommer många människor varje år till Haapsalu för att delta i Vita Damens dagar, Haapsalu-schalens dagar, olika musikfestivaler, t.ex. August blues, och hantverksdagar. Det är inte överraskande att många av Estlands konstnärer, musiker och författare har bott i Haapsalu. Under den första Estlands Repulikens tid levde här t.ex. kända personer som Aino Kallas, Friedebert Tuglas, Villem Grünthal-Ridala, Oskar Luts och andra som spenderade sina somrar här i denna vackra idylliska stad.

6 HAAPSALUS VÄLKÄNDA SYMBOLER VITA DAMEN Legenden om den vita damen I runda dopkapellets fönster i Haapsalus domkyrkas södra vägg uppenbarar sig en kvinnofigur under fullmånenätter i augusti. Om hur och varför denna kvinna visar sig i kapellets fönster århundrade efter århundrade berättar legenden följande: Under medeltiden förutsattes att alla kyrkans män levde ett kyskt och dygdigt liv i enlighet med klostrets regler. Om en kvinna trädde in i biskopsborgen bestraffades detta med döden. Hur som helst inträffade det att en kyrkans man och en estnisk flicka blev vansinnigt förälskade i varandra. Eftersom de unga tu inte kunde vara åtskilda, klädde mannen den unga flickan som en körpojke som fick komma in till borgen för att sjunga. Denna hemlighet bevarades under en längre tid, men en dag avslöjades knepet. Biskopens dom blev hård: prästen kastades i borgens fängelsehåla för att svälta ihjäl, medan flickan murades levande in i dopkapellets vägg, som då var under uppbyggnad. Den stackars kvinnans skrik hördes under flera dagar till det till slut upphörde. Hennes själ har fortfarande inte funnit ro och därför uppenbarar hon sig på dopkapellets fönster för att sörja sin älskade och visa att kärleken är odödlig. Foto: HAAPSALU SJAL Haapsalu sjalen, den finfina vävnaden som t.o.m. löper igenom en damring, är Haapsalus symbol sedan början av förra seklet. Såväl på den tiden som i dag har den varit mycket uppskattad bland damerna. Den som vävar en traditionell sjal, skall vara professionell, sådana kunskaper framförs från generation till generation. I muséet vid Ehte handverksstuga kan man se permanentexpositionen om sjalens förgångna och nutid. Här ser man de finfina mönstren och kan köpa med sig ett exemplar av mästerverket som suvenir. Haapsalu sjalen är en vacker gåva som har skänkts till damer av Sveriges kungafamilj som till filmstjärnan Greta Garbo och även Estlands President. Foto: LÄKANDE GYTTJA Distriktsläkaren dr Carl Abraham Hunnius ( ) från Haapsalu spelade en stor roll för utvecklingen av gyttjebehandlingen i Estland. Den unga läkaren mötte patienter som hade doppat sina reumatiska händer och fötter i den varma havsgyttjan och påstod att de fått lindring av det. Gyttjan från Haapsalu som dr C A Hunnius sedan tog i bruk har lockat hit Tsarrysslands finaste societet, såväl som andra kända personligheter från Norden, på semestern. Det första gyttjebad öppnades Foto:

7 HAAPSALUS STADSVAPEN fastställdes den 27 september Örnen i vapnet är i detta fall evangelisten Johannes symbol. Bild: HAAPSALUS STADSFLAGGA med den blåa och vita färgen togs i användning under 1930-talet. Bild: HAAPSALUS LOGO skapades Det är en modern synvinkel på Vita Damen. Bild: * HAAPSALUS JÄRNVÄGSSTATION Haapsalus järnvägsstationsbyggnad byggdes efter originalplan eftersom Haapsalu var en populär sommarstad bland de ryska tsarerna. Komplexet har fyra delar: en byggnad för resande, Imperatorspaviljongen, ett skyddstak mellan dessa och en enastående betäckd perrong på 216 meter. Den ryske kejsaren personligen var emot byggnadsidéerna och bistod inte till att förverkliga dem. Det första passagerartåget anlände till Haapsalu 1905, det sista avgick Den gamla järnvägsvallen är ombygd till en 50 km lång bana för frisksport, cycklarna kan lämpligen utnyttja tillfället att åka från Haapsalu till Riisipere. Järnvägsstationen är likaledes Haapsalu Busstation. * HAAPSALUS KURSAL De vackra snickrade Kursal och Tonhus som blev byggda på strandpromenaden i slutet av 1800-talet har som enda i Estland bevarats i originalskick. Kursalen var under 1900-talets första hälft en av Haapsalus centrala punkter på sommaren och är detta även idag. År 1898 stod huset nästan helt och hållet i havet, men senare fyllde man de små bukter i husets båda änden och strandlinjen blev som idag. Under sovjettiden användes Kursalen som magasin. Kursalen har blivit nyrenoverad i år. * AFRIKA STRAND OCH PROMENADEN Den välkända tsartida kurorten Haapsalus ärorika tider erinras av gångvägen Promenaden, vars pärla består av den spetsmönstrade träbyggnaden Kursal (Kuursaal). Man kan kontrollera tiden hos solklockan och sätt sig ner för att vila fötterna på den världsberömde kompositören Tshaikovskis bänk då man går längs starndpromenaden och kastar ett drömmande blick på havet. Promenaden börjar vid den eksotiskt benämda Afrika strand och slutar vid Choklad-Promenaden som är nämnd efter ett tidigare cafée. Vid Promenaden finns det en lekplats för barn samt stadens enda

8 fågelskådningstorn. Bakom sångplatsen kan man upptäcka statyn av Carl Hunnius, som upptäckte Haapsalus förfriskande lera. * ILONS SAGOLAND Galleriet som visar bilder från Astrid Lindgrens böckernas illustratör, Ilon Wikland, öppnades i Hapsal redan år 2006, temaparken Ilons Sagoland blev färdig år Här kan man rita, se filmer och granska Ilons bilder. Det är även möjligt att skriva ett brev till Karlsson på taket, mästra i hantverkarboden och Mattias-huset, lyssna på Sagobrunnen, gå med styltor, titta på barnföreställningar eller syssla i Bullerby-köket. Ta med en picknick-korg och njut av tiden. Det exakta programmet för både sommar och vinter finns på Ilons Sagolands hemsida. * AIBOLANDS MUSEUM Museet i Haapsalu berättar om estlandssvenskarnas tusenåriga historia i Estland. Kom och hälsa på huset som har invigts av svenska kungen och lär känna det unika kulturarvet av denna lilla folkgrupp, se gärna även den 20 m långa broderade tapeten som illustrerar estlandssvenskarnas liv. Ett avsnitt av den beskriver hur svenska bönder år 1345 köpte Stora Rågön för 34 silvermynt från Padise klostret. Sveriges kung Carl XVI Gustaf hade inte ord nog för att lovorda denna tapet! Här händer det ett och annat spännande, bl.a. firas traditionella bröllop.

9 MUSEER OCH GALLERIER I HAAPSALU LÄÄNEMAA MUSEUM Muséet ligger i Haapsalu i f.d. Rådhus vid Slottplatsen. Här kan man följa med på en tidsresa genom tematiska föremål och interiörer om liv och historia i Haapsalu och Läänemaa. De spännande expositionerna avlöser varandra. Beroende på tiden kan man råka in i en ria eller också framför disken av en kolonialvaruaffär, det kan anas såväl den forntida historian som glansdagarna av kurorten Haapsalu. För den som söker djupa kunskaper finns kompletterande texter och annat material hos varje tema. Museipersonalen är alltid beredd att dela av sina kunskaper. HAAPSALUS BISKOPSSLOTTS MUSEUM Haapsalus medeltida historia kan man bekanta sig med i slottsmuséet, titta på video om befästningen och besöka domkyrkan. På den översta platformen av klocktornet öppnar sig en underligt skön utsikt upp till 20 km i varje vädersträck. Från Klocktornet skall man under medeltiden ha kontrollerat sjöfarten vid Haapsalubukten. Det fem våningar höga tornet sträcker sig upp till 38 m från tornfoten och varje dag klockan 12 kan man höra på klockspelet. I den lilla befästningen kan man köpa med sig suvenirer förknippade med slottet och Haapsalu. ANTS LAIKMAA MUSEUM Det här muséet ger en överblick över en känd konstnärens liv och verk i Estland. I huset finns konstnärens studio, arbetsrum och hans sovrum med hans privata ägodelar. Här kan man se också konstnärens originala verk och konstverk från hans elever. Museet ligger ca 10 kilometer från Haapsalu mot Tallinn. CYRILLUS KREEKS LÄGENHETSMUSEUM Cyrillus Kreek ( ) är bäst känd som skapare av körverk och han var en musiker älskad av Haapsaluborna. I huset vid vikstranden skapade han flertalet av sina musikaliska verk, basexpositionen presenterar tonsättarens liv och skapande. Det är njutfullt att dricka en kopp té eller kaffe i muséet och höra på tonsättarens musik. Han har samlat omkring 1700 folkvisor, som lade grunden till hans egna verk. Haapsalu stad ordnar varje år internationellt välkända musikdagar tillägnade Cyrillus Kreek.

10 AIBOLANDS MUSEUM Museet i Haapsalu berättar om estlandssvenskarnas tusenåriga historia i Estland. Kom och hälsa på huset som har invigts av svenska kungen och lär känna det unika kulturarvet av denna lilla folkgrupp, se gärna även den 20 m långa broderade tapeten som illustrerar estlandssvenskarnas liv. Ett avsnitt av den beskriver hur svenska bönder år 1345 köpte Stora Rågön för 34 silvermynt från Padise klostret. Sveriges kung Carl XVI Gustaf hade inte ord nog för att lovorda denna tapet! Här händer det ett och annat spännande, bl.a. firas traditionella bröllop. I nätboden bredvid museihuset har en segelbåt av trä byggts Jala, efter en förebild från Runö. TELEKOMMUNIKATIONSMUSEUM Telekommunikationsmuseum ger en översikt av telekommunikationens utveckling i västra Estland och i Estland för övrigt. Minns du alla de gamla telefonstationerna och apparaterna genom tiderna, från vevtelefonen till mobilen? Här finns en hel del igenkänningsglädje. Det finns ett rum i museet som beskriver postens historia, bl.a. används en egen specialstämpel. JÄRNGVÄGSMUSEUM Estlands Järnvägsmuseum finns i den vackra historiska järnvägsstationen i Haapsalu, dit man inte längre kan åka med tåg i dagens läge. Muséets innomhusexposition hittar man i Imperatorpaviljongen. Interiören i gammalstil och mannekängdockor ställda i arbetsposition hjälper till att få del av nostalgin av de förgångna tiderna. Historiska lokomotiv och vagnar kan man se bakom stationsbyggnaden. Till muséets högtidliga öppnande förbereddes en kronikcylinder med dagsaktuellt material som skall öppnas på pricken klockan tre på eftermiddagen den 5. november 2020! EVALD OKAS MUSEUM-GALLERI Verk av den stora figuren i Estlands konsthistoria, hedersledamöten av Firenze Konstakademi Evald Okas, hittas det i samlingar av konstmuséer både i Estland och ute i världen. Muséet berikar Haapsalus konstliv sedan Det huvudsakliga dragplåstret är den ständigt förändrande permanentexpositionen, utställningar med skapande av hans familjemedlemmar samt olika utställningar av andra konstnärer. Ursprungligen byggt till krog i mitten av 1800-hundratalet, byggnaden ger individuell utstrålning till huset. Här kan man ta del av de spännande konstutbildningarna och njuta av andra intressanta tillställningar. Sedan 1939 har Evald Okas verk funnits att se i 50 personalutställningar.

11 HAAPSALUS STADSGALLERI Det här galleriet är det största moderna konstens galleri i Haapsalu. KUKE GALLERI Kuke Galleri i Haapsalus Gamla Stad vid urtida stadsmurer var bland de första konstgallerier i Haapsalu och är till i dag en vitaliserare och utvecklare av stadens kultur- och konstliv. Välkommen att bekanta dig med försäljningsutställningar av målningar, guld- och silversmycken och kvalitetshantverk. Det kan hända att du sent omsider upptäcker att ha skaffat något vackert från Kuke Galleri. GALLERIN VID HAAPSALU KONSTSKOLA Här kan man bekanta sig med verk och förehavanden av studenter och andra konstnärer i Haapsalu stad och landskapet Läänemaa. Som en omväxling till lokal konst har vi i utställningsschemat även andra intressanta utställningar. HAAPSALU SJALMUSEUM Haapsalu sjalen, den finfina vävnaden som t.o.m. löper igenom en damring, är Haapsalus symbol sedan början av förra seklet. Såväl på den tiden som i dag har den varit mycket uppskattad bland damerna. Den som vävar en traditionell sjal, skall vara professionell, sådana kunskaper framförs från generation till generation. I muséet vid Ehte handverksstuga kan man se permanentexpositionen om sjalens förgågna och nutid. Här ser man de finfina mönstren och kan köpa med sig ett exemplar av mästerverket som souvenir. Intressant att veta: Haapsalu sjalen är en vacker gåva som har skänkts till damer av Sveriges kungafamilj som till filmstjärnan Greta Garbo och även Estlands President. EPP MARIAS GALLERI En av Estlands mest kända konstnärer, Epp Maria Kokamägi, är verksam inom oljemålning, akvarell, bokillustration samt teater- och bioillustrering. I huset som byggts till café under den första republiken hittar man gallerin över två våningar, där expositionerna varvar varandra efter årstiderna. Här är alla välkomna att njuta av hela konstnärsfamiljens skapande, utöver de underliga målningarna kan man njuta av maken Jaak Arros möbelkonst och dottern Liisu Arros keramik. På Epp Marias målningar kan man alltid hitta änglar. På sommartid är det möjligt att sitta i Vinstugan på andra våningen och njuta av gott vin, té, kaffe och Anni Arros bakverk.

12 FRITIDSAKTIVITETER Haapsalu har att erbjuda någonting för varje semesterfirare hela året runt. Spacentrum Laine och Fra Mare erbjuder bredvid lerbehandlingen också flera andra behandlingar för både kropp och själ. Det finns flera ställen där man kan syssla med olika sportsgrenar. Det är möjligt att även spela golf och tennis eller bowling. Haapsalu passar mycket väl för dem som vill gärna ta en stund för sig själv och hitta den favoritsysselsättningen i fria luften. Haapsalus Vattencentrum Haapsalus Vattencentrum är en plats där hela familjen kan slappna av. För dem minsta finns det barnbassäng, de lite större barn kan roa sig på den 46 m långa rutschkanan. För simfanatiker finns den 25 m långa simbassängen med 6 banor. Slappna av i de olika saunas eller bubbelbad eller träna vattengympa. Vattencentret har ett kafé och skönhetssalong och i fall du glömde dina simkläder finns det möjlighet att låna dem. Spa Hotell Laine Spa Hotel Laine en stilla och trygg omgivning på den vackra Viik-stranden. Här erbjuds det både hälsovård och avkoppling med hjälp av olika behandlingar i mysig miljö och hälsosam kost. Det är möjligt att besöka bassängen för morgonsimningen, finsk bastu och infraröd bastu eller olika massage och skönhetscentret. Hotellet har en egen restaurang också Blu Holm. Thalasso Spa Fra Mare Till Spa Fra Mares stil hör den unika havsleran i Haapsalu samt användning av havsvatten, havsluft och havsväxter till avslappning och hälsa. Vid konsultationer med läkare får du hjälp av spaprocedurer mot trötthet, stress och närvsjukdomar. Talassovården och skönhetssalongen är helt enkelt roliga och avslappnande och framför färsk fart i vardagslivet. Mer info om olika behandlingar finns på deras hemsida. Kombinera allt detta med sportliga aktiviteter i parkskogen och stranden i Paralepa. Badtunna Vedeldade badtunna i Männi. Det är skönt att användas under kallare tid och det rums 5-7 personer.

13 GOLF OCH BOWLING Vanalinna Bowling Här finns det 6 banor för bowling, biljard, besöka baren eller gå på bastu. Vanalinna Bowling erbjuder boende likaså. Haapsalus Golf Haapsalus golfbana är av hedtyp. Skillnaden mellan kullarna är små och banan har inga träd eller buskar - däremot finns där tre vackra sjöar. För närvarande finns 9 hål. Längden för gul tee är sammanlagt 2135 m och röd 1897 m. Banans PAR är 34, green card krävs inte. Här finns avancerade och övningsbanor samt chipping- och puttinggreen. Golfutrustning finns att hyra för den som önskar; man kan också ta golflektioner eller köpa golfbollar, -skor, -klubbor och annan utrustning. SPORT Haapsalu Stadion och Sportcentrum I Haapsalus sportcenter finns en stor idrotts- och brottningshall där man har utmärkta möjligheter till träning och andra sportevenemang. Här finns dessutom en modern friidrottsstadion, en fullskalig fotbollsplan och en fotbollsplan med konstgräs, en utomhusbasketplan med trägolv, gräs- och sandplan för volleyboll, 2 tennisbanor och gymnastikredskap. För åskådare finns en takläktare och bänkar. Strax bredvid stadionen ligger Hapsalsbadet. Haapsalu tennisbanor vid Haapsalu stadionen Vid Hapsals stadion finns två tennisbanor med konstgräs. I hyran ingår även användning av omklädningsrum och dusch. Mot tilläggsavgift finns möjlighet att besöka badhuset Haapsalu Veekeskus. Även tennisutrustning hyrs ut på plats. Speltid bokas i informationen på Haapsalu Veekeskus och gäller en timme eller längre (beräknas på hela timmar). Tennisklubben Promenaad Tennisklubben Promenaad i Haapsalu har utomhusbanor i Krahviaia tenniscenter bredvid Haapsalus biskopsborg. Tennisfantaster har här fem banor med lersand till sitt förfogande. I tennispaviljongen intill finns ett klubbrum med försäljning av tennisutrustning. Dessutom finns duschmöjligheter och annat nödvändigt. Om någon händelsevis skulle ha tid över efter tennisen går det att hyra utrustning för boule, krocket och pilkastning - utrymme finns det gott om och parken invid vallgraven passar utmärkt för spel. Krahviaia Tennisbana Här kan man träna eller följa olika internationella tennistävlingar. Wiedemanni Sportcentrum och gym På Wiedemanni sportcenter kan man spela basket, volleyboll, badminton och pingis. Dessutom finns det ett gym där du kan syssla med styrketräning. Sportclub AM Fitness Här kan man träna sig efter olika typer av träningspass.

14 Skatepark i Paralepa Skatepark är tänkt framförallt för de som åker skateboard och rullskridskor. Cykeluthyrning på Karja gatan Här hyrs cyklar ut, säljes och repareras. Ett bra tillfälle att hyra en cykel och ta en rundtur på stan eller runt Haapsalu. Vasikaholms draksurfing- och badstrand Vasikaholms strand är Haapsalus andra officiella badplats efter Paralepa. Stranden har omklädningshytter men saknar toalett. Vattnets kvalitet och renhet kontrolleras två gånger i månaden. Den officiella badsäsongen är 1 juni-31 augusti. Förutom vanliga badare är Vasikaholm även populärt hos draksurfare. Skjutbanan vid Käbi värdshus Käbi värdshus skjutbana kan användas under instruktörs ledning. Om du saknar vapenlicens har du här möjlighet att låna vapen och köpa ammunition för användning på skjutbanan vid uppvisande av legitimation. Värdshuset har övernattningsmöjligheter, kan anordna jaktutflykter eller servera mat. Här finns bastu, tält- och grillplats. FÖR BARN Mihkli lekpark Hapsal är en barnvänlig stad. I hörnet av huvudgatan och Mihkligatan finns en fin liten park där små barn kan ha skoj i rutschkanan och de roliga gungorna. Om sommaren är det skönt att bara sitta där och vila benen innan man styr kosan mot gamla stans gallerier eller biskopsborgen. Lekparken vid Posti gatan Lekplatsen på Posti gatan ligger i en liten park strax bredvid kommunhuset. Här kan barnen klättra, gunga, och leva om i sandlådan medan föräldrarna kan följa dem sittandes på bekväma bänkar. Ilonsgården lekpark I Läänemaa barnbiblioteks lokaler finns också Ilons rum - ett läsrum och en ljussal där olika litteraturoch musikevenemang för barn äger rum. I lekrummet på övervåningen finns ett urval av barnböcker, videofilmer och inspelade sagoberättelser. På bibliotekets innergård finns Ilonsgården - barnens lekplats. Parkens attraktioner är hållbara och säkra: de uppfyller yngre barns lekbehov där finns lokgungor, en sandlåda, bänk, "Ronjas borg" med rutschkana och estrad, labyrint, gungor och klätterstege. Ilonsgården fick sitt namn efter den estniska barnboksillustratören Ilon Wikland, som illustrerat Astrid Lindgrens böcker. Haapsalus Biskopslottets barnattraktioner Magneten på Hapsals Biskopslottets gård är de medeltids-inspirerade barnattraktioner i stora vallgraven. Där är en fästning, båt, olika gungar, karuseller och mycket annat. Man kan träna både ögat och handen på pilbågebanan i den lilla vallgraven (öppen från juni till augusti) eller i lerhuset, du kan också leta efter det stora damspelsbordet med rullande pjäser. Barnattraktioner är gratis och passar för barnen upp till 10 år, men även de äldre barn kan hitta sysselsättning. Vi rekommenderar också att besöka museet och klättra upp i klocktornet. Slottets barnattraktioner fick priset som Estlands bästa kommunala objekt år 2008.

15 ANNAT Ridala stall I Ridala stall i Läänemaa finns för närvarande cirka 30 hästar varav några är ponnyer. Under ridlärares ledning kan både barn och vuxna lära sig rida i manege eller utomhus. Om vintrarna anordnas slädåkning. Det går även att beställa hästar för olika evenemang. Besökare är även välkomna på picknick och familjeevenemang på Ridala stall. GeoCrossWord i Haapsalu Syftet med GeoCrossWord är att snabbt med sitt eget lag sätta ihop ett speciellt korsord-pussel med hjälp av GPS och listiga lagkamrater. Photo Hunt Photo Hunt är ett roligt orienteringsspel. Läänemaa naturstig Läänemaa hälsostig är en närmare 60 km lång väg mellan Riisipere, Hapsal och Rohuküla och passar både fotgängare och cyklister. Stigen är utmärkt med distansstolpar som visar kilometer och var hundrade meter vägmarkeringar i form av stenar. Mellan Hapsal och Rohuküla kan man besöka ruinerna av Ungru slott i närheten av landsvägen och det gamla flygfältet i Kiltsi. På avsnittet Hapsal- Risti kan man besöka museerna i Laikmaa och Koela och Lääne-Nigula kyrka. I Ristiområdet finns Marimetsa mosse. Vägen är täckt av ett hårt jordlager, resan är säker och utan trafikfaror. Saunja vandringsled Naturstigen går genom ung tallskog, enesnår och tät lövskog. Om våren kan man här lyssna till fåglarnas sång. Leden för dig till havet och en återskapad strandäng. För att återställa den användes den som betesmark, eftersom det hjälper till att hålla undan vass och återställer dess naturliga flora. I kanten på strandängen ligger Saunja fågeltorn med utsikt över Saunjaviken. Om våren och hösten är det en rastplats för tusentals vattenfåglar. Leden är 1,2 km lång.

16 EN PROMENAD I HAAPSALU Låt oss börja med promenaden vid biskopsborgen. Haapsalu Biskopsslott blev centrum av Saare- Lääne biskopssrike vid grundandet på 1200-talet och är en av de bäst bevarade fästningarna i Estland. Byggmaterialet kalksten togs från Ungru, som ligger ganska nära staden. Borgen omfattar en yta av 2 ha. Dess grundande, ut- och ombyggnad pågick genomårhundraden i flera etapper, man orienterade sig efter krigteknikens utveckling. Borgens slutliga storlek nåddes under biskop Johannes IV Kievels regeringstid ( ), då man byggde ringmuren, anpassad till eldvapen, med mäktiga kanontorn. Murar var mer än 10 m höga och på olika ställen 1,2-1,8 m tjocka. I det livländska kriget blev borgen mycket skadad, delar av den lilla borgen och förborgen förstördes. I det Nordiska kriget 1710 gick makten till den ryska kejsarstaten och Peter I lät göra borgmurarna lägre. Borgen med sju torn och 803 m lång ringmur började förfalla. Idag finns här biskopsslotts museum och här är de exponerade vapen från tiden mellan andra hälften av 1400-talet och mitten av 1500-talet. På somrarna hölls det konserter och andra föreställningar eller evenemang här och på vintrarna använder barnen borggården till att åka skidor eller kälke här bildade ärkebiskopen från Riga i västra Estland ett stift bestående av kustområdet, Ösel, Dagö och de mindre öarna som blev ett centrum i sig fram till 1559, då stiftet såldes till den danska kungen Fredrik II. Domkyrkan och Lillborgen är utan tvivel de äldsta och viktigaste historiska arkitekturminnesmärkena i Haapsalu. Domkyrkan, som blev byggd 1260-talet, är den största enskeppiga kyrkan i Baltikum. Under medeltiden var det biskops arbets- och privata rum och kanoner i Lillborgen. Här kan man möta Estlands berömdaste spöke, den Vita Damen, som uppenbarar sig i dopkapellets fönster under fullmånenätter i augusti. I vallgraven hittas det en stiliserad medeltida lekplats för barn, en stor schackbräda, en pilbågsbana och en lerverkstad. Vakttornet är 38 m högt och man kan klättra dit upp samt få en vacker utsikt över staden. Från klocktornet kan man också höra på klockspel som låter över hela staden. Slottplatsen framför slottet var en gång i tiden en marknadsplats. Här fick de allra äldsta gatorna i Hapsal sin början. På slottplatsen finns det en kopia av ett minnesmärke för frihetskämparna som stupades i Estlands frihetskrig. Bakom minnesmärket ser vi Läänemaa museum. Byggnaden är byggd under 1700-talet i barockstil och användes som Rådhuds fram till 1942.

17 Bakom muséet ligger S:t Johanneskyrkan som grundades under 1400-talet. Dess position är annorlunda jämfört med andra kyrkor, nämligen ligger kyrkan nord-söder riktningen. Det är pga att byggnaden blev byggd till en magasin. Där finns det ett fem-meters altar från 1630 och predikstolen av trä 1707 som är värda att åskåda. I hörnet av Linda och Rüütli gatan står det två viktiga hus. Ett av dem är Peters hus där enligt legenden den ryska tsaren Peter I hade stannat år Det andra huset är Ilon Wiklands barndomshem. Under sin barndomstid besökte hon sina farföräldrar varje sommar här. Hon flydde till Sverige 1944 och började sitt liv som konstnär där. Ilon Wikland har illustrerat de flesta va Astrid Lindgrens böcker och många av hennes ritningar samt bilder påminner om Haapsalu. Nära Ilon Wiklands barndomshem ligger Estlands Apostlik-Ortodoxa Maria-Magdalenakyrka. Kyrkan ligger i en idyllisk stadsdel och promenadområde - på Promenaden. Vid öppningsceremonin av kyrkan från 1852 var den ryska tsaren Alexander II närvarande. Kyrkan i nuvarande skick har återställts endast för några år sedan. Kyrkan och de kringliggande husen är illustrerade i Ilon Wiklands bok "Den långa, långa resan", där konstnären skriver om sitt barndom i Haapsalu. En promenad längs stranden Promenaden färdigbyggdes under andra hälften av 1800-talet. Promenaden var en gång i tiden centrumet för sommaraktiviteter i Haapsalu. Promenaden börjar vid den eksotiskt benämnda Afrika strand och slutar vid Choklad-Promenaden som är nämnd efter ett tidigare cafée. Afrika strand var den mest kända badplatsen i Haapsalu före andra världskriget. Vid Promenaden finns det en lekplats för barn samt stadens enda fågelskådningstorn som höjer sig upp till 15 meter. Nära Afrika strand ligger Tobias park och i mitten av parken står det statyn av Rudolf Tobias som var orgelspelare, pianist och den första utbildade estniska kompositören. Skulpturen är gjord av en lokalskulptören, Roman Haavamägi Solklockan, vilket likaledes står på Promenaadi är ett verk av R. Haavamägi. De vackra snickrade Kursal och Tonhus som blev byggda på strandpromenaden i slutet av 1800-talet har som enda i Estland bevarats i originalskick. På sommaren används Kursalen som restaurang med god mat och det sker olika evenemang där. I båda ändar av Kursalen finns det vackra trappor och skulpturer av Roman Haavamägi vilka leder dig ned i havet. Ganska nära Kursalen bakom sångplatsen finns det en staty av Carl Abraham Hunnius som upptäckte Haapsalus förfriskande lera var det han som öppnade det första gyttjebadet i Haapsalu. Promenaden slutar med den världsberömde kompositören Pjotr Tshaikovskis bänk där du kan sätta dig ner för att vila fötterna och kasta ett drömmande blick på havet. Stället där bänken finns idag lär vara kompositörens favoritplats under sommaren 1867 där han tittade på solnedgången. Båda statyer av Hunnius och Tshaikovskis bänk är gjorda av Roman Haavamägi.

18 Nära bänken är Haapsalu Rehabilitationscentrum. Mittemot det ligger Laine sanatorium och spahotell. Framför Hälsocentralen Laine i Haapsalu, på Lilla Vikens strand finns skulpturen Käppbrytare av skulptören Juhan Raudsepp. Den skulpturen symboliserar en man som har blivit läkt av gyttjan. Om vi fortsätter längs Sadama gatan då kommer vi fram till Aibolandsmuseum. Man kan säga att Haapsalu var estlandssvenskarnas centrum före andra världskriget. Om vi kommer tillbaka till Lilla Viken så kan vi följa gångvägen längs stranden. De två vattenssamlingar med svenska namnen Lilla Viken och Stora Viken finns mellan två vikar Tagalaht (Bakre Viken) och Eeslaht (Främre Viken). På Lilla Vikens andra sida är Cyrillus Kreeks husmuseum samt en staty av den store kompositören. Snart kommer vi till Bernhard Laipmanns minnesmärke. Han talade för sina medmänniskor och kämpade för deras rättigheter mot baronerna 1905 och som resultatet till det blev han straffad. Laipmann var äldre bror till Ants Laikmaa ( ) känd estnisk konstnär och en av dem mest viktigaste figurerna i Estlands konsthistoria. Vi går vidare från Lilla Viken till Ehte gatan och fortsätter längs Wiedemanni gatan. Den gatan fick sitt namn efter språkvetaren Ferdinand Johann Wiedemann, som levde här. Hans barndomshem finns på samma gata. Barnbiblioteket är också på samma gata. Den byggnaden var en gång i tiden en skola och bröderna Bernhard Laipmann och Ants Laikmaa läste här från 1877 till På husets vägg kan vi läsa också en skylt där det står ett namn - Aleksandr Gortchakov, Rysslands utrikesministern. Det huset lär vara hans födelseställe. På barnbibliotekets gård ligger en lekplats med namnet Ilons gård, namnet är efter Ilon Wikland. Snart passerar vi Wiedemanni Gymnasieskola. Här har man sysslat med utblidningsarbete ända sedan i slutet av 1700-talet. Den äldsta delen av skolhuset fanns här redan under 1700-talet och den yngsta byggdes För några år sedan fick skolan allra modernaste sporthallen i Haapsalu. I slutet av denna gata kan vi se havet igen och vår promenad fortsätter längs Õhtu Kallas (Aftongatan). Vi promenerar tills vi kommer fram till en liten park och monumentet av lokala poeten Ernst Enno. Nästa stället vi gör en stopp är en av Hapsals pärlor Järnvägsstationen. Haapsalus stationsbyggnad byggdes efter originalplan eftersom Haapsalu var en populär sommarstad bland de ryska tsarerna. Stationen är en av dem vackraste i Estland och har en enastående betäckd perrong på 216 meter som var på den tiden den längsta bland likadana i Norra Europa. Tyvärr kommer det inga fler tåg till Haapsalu idag, dock finns det ett Järnvägsmuseum och busstation i huset. Härifrån kan man gå tillbaka till Jaama gatan och fortsätta mot stadens centrum eller gå till skogen och stranden Paralepa. Paralepa strand är den första badplatsen i Haapsalu och skogen intill passar mycket väl för att plocka bär och svamp, vandra, jogga eller syssla med stavgång.

19 Repeterande frågor Vad heter mannen som upptäckte den läkande gyttjan? Vilken legend är den mest kända i Haapsalu? Vem var Ernst Enno? Vilken byggnad är 15 m hög i staden? Vad finns i Haapsalu som har varit längst i Norra Europa en gång i tiden? Vad finns det flest om i året i Haapsalu? Hur eller vad har man kallat staden för tidigare genom tiderna? Vilket hantarbetsföremål är den finaste och symbolen för Haapsalu? När fick Haapsalu sina stadsrättigheter? Vilket sekel grundades biskopsslott? Hur många små öar och holmar finns det ungefär i Läänemaa sammanlagt? Hur många städer och kommuner finns det i Läänemaa? Vad heter sportsgrenar som man kan syssla med i vattnet? Vilken byggnad är i originalskick och mycket omtyckt i Haapsalu? Vad finns på Haapsalus stadsvapen och stadens logo? Vad heter muséet om estlandssvenskarna?

20 Vilken känd illustratör har bott i Haapsalu under sin barndomstid och har ett hus samt en gård för barnen att besöka? Vem är den världkända konstnären som bor i Haapsalu idag? Vilka evenemang brukar det hållas varje år i Haapsalu? Vilka är de moderna sysselsättningsmöjligheterna i dagens Haapsalu? Vad heter en av de kända skulptörerna och vilka av hans verk kan du nämna? Vad kan man syssla med utanför Haapsalu? Vad tycker du bäst om i Haapsalu och vad i Läänemaa?

VÅR HEMSTAD HAAPSALU

VÅR HEMSTAD HAAPSALU VÅR HEMSTAD HAAPSALU LÄÄNEMAA Välkommen till Läänemaa! Läänemaa är det västligaste länet på fastlandet i Estland. Läänemaa är ett intressant och lugnt ställe. Här finns någonting för var och en vänner

Läs mer

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen.

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen. DJUPRÄMMEN Med utsikten över vattnet och den orörda naturen som böljar på andra sidan sjön kommer ett lugn som är svårt att hitta i storstadens rus och möjligheter till lek och avslappning är oändliga

Läs mer

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER,

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, LJUNGSBRO OCH BERG MED OMNEJD VRETA KLOSTER TURISM - natur och kultur i skön förening UPPLEV GÖTA KANAL! Göta kanal är en av Sveriges största turistattraktioner. Kanalen slingrar

Läs mer

SWE. Läänemaa Natur, kur och kultur

SWE. Läänemaa Natur, kur och kultur SWE Läänemaa Natur, kur och kultur INNEHÅLLSFÖRTECKNING HAAPSALU Haapsalu karta... 3 Rundvandring i Haapsalu... 4 Haapsalu staden från medeltiden... 6-7 Kurortsstaden Haapsalu... 8-9 Kulturstaden Haapsalu...

Läs mer

OREA Resort Devet Skal Vysocina

OREA Resort Devet Skal Vysocina OREA Resort Devet Skal Vysocina På Orea Resort Devět Skal, som ligger i Mährens berg, kan du se fram emot vackra naturvandringar, god mat i hotellets restaurang och ett dopp i poolen. Här är siktet inställt

Läs mer

W A L L N E R S B U S S

W A L L N E R S B U S S W A L L N E R S B U S S ÖSTERSJÖKRYSSNING TALLINN - ST PETERSBURG - HELSINGFORS Dag 1 Avresa från Gävle/Sandviken 18:00 Färjan MS Princess Anastasia avgår från Stockholm mot Tallinn, St Petersburg och

Läs mer

Frågesport_Smålands städer

Frågesport_Smålands städer Frågesport_Smålands städer Name: 1. I vilken stad tillverkas polkagrisar? 2. Staden brändes ned år 1568 i kriget mot Danmark, för att danskarna inte skulle kunna få något krigsbyte där. Staden är dock

Läs mer

Hotel Zamek Reszel erbjuder autentiska medeltida rum med modern inredning och möbler designade av den kände skulptören Boleslaw Marschall.

Hotel Zamek Reszel erbjuder autentiska medeltida rum med modern inredning och möbler designade av den kände skulptören Boleslaw Marschall. Zamek Reszel I nordöstra Polen, i Warmiaområdet är Hotel Zamek Reszeal beläget. Hotellet inryms i stadens gamla slott, här erbjuds en unik hotellvistelse med medeltids atmosfär. Tillsammans med familjen

Läs mer

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila Reseberättelse från Riga resan 11 13 sept. 2013 Onsdagen den 11 september kl. 13.00 möttes 17 st. förväntansfulla flygplatsseniorer Arlanda/Bromma i Tallink/Silja s frihamns terminal för att med båten

Läs mer

SPF 010 alltid på väg!

SPF 010 alltid på väg! 24/5-2/6 Det gemytliga och gästvänliga Tyrolen i Österrike Upplev den romantiska Tyrolen där de vackra dalgångarna slingrar sig fram mellan snöklädda alptoppar. Här njuter vi av Salzkammerguts bedårande

Läs mer

www.visitestonia.com

www.visitestonia.com www.visitestonia.com RESAN BÖRJAR Gadgetville är en liten by vid en stillsam plats nära havet. Nästan alla invånarna i byn älskar uppfinningar och att uppfinna saker. Lektionerna i naturvetenskap på skolan

Läs mer

Ronneby Brunn Hotel. Besök ett av Sveriges mest kända SPA-hotell, ladda upp med ny energi och njut! Ronneby Brunn Hotel.

Ronneby Brunn Hotel. Besök ett av Sveriges mest kända SPA-hotell, ladda upp med ny energi och njut! Ronneby Brunn Hotel. Ronneby Brunn Hotel Ronneby har alltid varit en känd kurort. Från 1700-talet fram till 1920-talet tog man sig hit för att dricka brunn och gå stärkande promenader. Idag är den vackra Brunnsparken fortfarande

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

Hørby Færgekro ligger vackert vid vattnet omgiven av underbar natur.

Hørby Færgekro ligger vackert vid vattnet omgiven av underbar natur. Hotel Hørby Færgekro Hørby Færgekro ligger vackert vid vattnet omgiven av underbar natur. Hotellet erbjuder Hotel Hørby Færgekro erbjuder ett krouppehåll i vacker natur. Kroens restaurang serverar klassiska

Läs mer

Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015.

Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015. Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015. Fredag 8/5 18.00 Samling på Stena terminalen i Karlskrona. 19.00 Stena Vision lägger ut med kurs mot Gdynia. 20.00 Kvällens stora buffémiddag

Läs mer

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA sällan (sida 11, rad 17),, inte ofta mullrar (sid 3, rad 1), högt ljud har hand om (sid 3, rad5), passar, tar hand om alperna (sid 4, rad 3), höga berg

Läs mer

Banja Luka. Banja Luka är dessutom väldigt känd för sin gröna natur och många gästvänliga ställen att besöka.

Banja Luka. Banja Luka är dessutom väldigt känd för sin gröna natur och många gästvänliga ställen att besöka. Banja Luka Staden Banja Luka nämns för första gången år 1494, även fast området har varit bosatt sedan antiken, vilket innebär att det här är en stad med lång historia. Banja Luka befinner sig i norra

Läs mer

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst 3 Välkommen till Kristinehamn Konstnären Pablo Picasso valde att ställa sin 15 meter höga skulptur Jacqueline i Kristinehamn. Han ville att skulpturen skulle

Läs mer

Hotel New Skanpol. Hotel New Skanpol med dansk design. Hotel New Skanpol. Hotellet erbjuder

Hotel New Skanpol. Hotel New Skanpol med dansk design. Hotel New Skanpol. Hotellet erbjuder Hotel New Skanpol Hotel New Skanpol erbjuder dansk design med skandinavisk touch. Här kan du besöka hotellets bar Jensen eller restaurang Skandynawia. Boka en tid för en avslappnande massage, gå en promenad

Läs mer

Njut av Spa och avkoppling med utsikt över vackra Gullmarsfjorden! Vann Spa, Hotell & Konferens. Hotellet erbjuder

Njut av Spa och avkoppling med utsikt över vackra Gullmarsfjorden! Vann Spa, Hotell & Konferens. Hotellet erbjuder Vann Spa, Hotell & Konferens Hotellet erbjuder Ta dig en liten minisemester och njut av både SPA, träning och wellness pa Vann Spa. Hotellet har egen båtbrygga och privat strand precis vid Gullmarsfjorden.

Läs mer

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg Estland 2012 Under vintern/våren 2012 hölls en studiecirkel om Estland och i mitten av maj begav sig 18 av föreningens medlemmar dit under en nio dagar lång resa. Redan från bussfönstret på väg mot Stockholm

Läs mer

Hotel Frederiksværk Hotel Frederiksværk Hotel et erbjuder Risskov Bilferie Risskov Bilsemester Risskov Bilferie Risskov Autoferien

Hotel Frederiksværk Hotel Frederiksværk Hotel et erbjuder Risskov Bilferie Risskov Bilsemester Risskov Bilferie Risskov Autoferien Hotel Frederiksværk Hotel Frederiksvaerk ligger i mitten av staden, omgiven av kanaler och vackra byggnader. Hotellet har funnits i över 200 år och tillhör således bokstavligen en magnifik del av Danmarks

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

och skär Arkö kursgård

och skär Arkö kursgård mellan kobbar och skär Arkö kursgård 1 2 arkö kursgård Välkommen. Att resa ut i skärgården är något alldeles speciellt. Årstiderna sätter sin prägel både på själva resan och på vistelsen. På Arkö kursgård

Läs mer

Estland. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Estland. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Estland Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - E s t l a n d Estland Intensiv - Guidad Rundresa Utforksa det kulturella och historiska arvet i Estland på vår 8-dagars

Läs mer

Barnens Kumla. Lek, lär och ha skoj! Här finns något att upptäcka för både små och stora barn. visitkumla.se/barnenskumla

Barnens Kumla. Lek, lär och ha skoj! Här finns något att upptäcka för både små och stora barn. visitkumla.se/barnenskumla Barnens Kumla Lek, lär och ha skoj! Här finns något att upptäcka för både små och stora barn. visitkumla.se/barnenskumla Välkommen till Kumla stadspark! Djupadalsbadet bad och camping Hej! Kom och träffa

Läs mer

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Baltikum Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - B a l t i k u m Baltikum - Guidad Rundresa Upplev det kulturella och historiska arvet i Lettland och Estland på vår

Läs mer

Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER. Året runt i Båstad. VAR: Centrala Båstad PARKERING: Båstad torg

Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER. Året runt i Båstad. VAR: Centrala Båstad PARKERING: Båstad torg Besök oss på bastad.se VANDRINGSLEDER Året runt i Båstad VAR: Centrala Båstad LÄNGD:Ca9km TERRÄNG: Lätt PARKERING: Båstad torg MARKERING: Gröna målade äpplen Året runt i Båstad Ca9km Välkommen till en

Läs mer

Njut av Spa och avkoppling med utsikt över vackra Gullmarsfjorden! Vann Spa, Hotell & Konferens. Hotellet Erbjuder

Njut av Spa och avkoppling med utsikt över vackra Gullmarsfjorden! Vann Spa, Hotell & Konferens. Hotellet Erbjuder Vann Spa, Hotell & Konferens Hotellet Erbjuder Ta dig en liten minisemester och njut av både SPA, träning och wellness pa Vann Spa. Hotellet har egen båtbrygga och privat strand precis vid Gullmarsfjorden.

Läs mer

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E Vinga Gör mötet till en upplevelse Vinga är Sveriges mest kända fyrplats. Ön ligger längst ut i Göteborgs skärgård och är numera ett skyddat naturreservat. BOKA EN KONFERENS

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük Green Park Village BBCG Construction - Akbük Green Park Village Green Park Village har ett utmärkt läge i ett pittoreskt och lugnt område i Akbük med fantastisk havsutsikt åt ena hållet och tallar och

Läs mer

Upplev universitetstaden Lund och dess historia. Good Morning Hotel Lund. Om Hotellet

Upplev universitetstaden Lund och dess historia. Good Morning Hotel Lund. Om Hotellet Good Morning Hotel Lund Good Morning Lund ligger bara 2.5 kilometer utanför centrala Lund med sin tusenåriga historia, många sevärdheter, restauranger och shopping. Med tåg är det bara 20 minuter till

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger!

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Handbok för lärare och elever som vill lära mer om trä, trähus och hållbart byggande. - ett samarbete mellan Västarvet och Kultur i Väst Tycker du

Läs mer

Hotel Strandly Skagen

Hotel Strandly Skagen Hotel Strandly Skagen Hotellet erbjuder Hotel Strandly Skagen har en trevlig "Skagenatmosfär" med traditioner och fantasktisk service på ett familjärt och rart sätt. Både hotellet och restaurangen är nyrenoverade

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne.

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Det Det finns finns också också mer mer att att se se hos hos andra andra hembygdsföreningar hembygdsföreningar i i Skåne. Skåne. Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Broby

Läs mer

TIDEN. I Sverige passar man tiden. Det är mycket viktigt att komma i rätt tid.

TIDEN. I Sverige passar man tiden. Det är mycket viktigt att komma i rätt tid. TYPISKT SVENSKT TIDEN I Sverige passar man tiden. Det är mycket viktigt att komma i rätt tid. SKA VI TA EN FIKA? Jag gillar ordet FIKA. Man sitter tillsammans, dricker en kopp kaffe eller te, äter en bulle

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

SOCIOTOPVÄRDEN snabbmanual 2005-06-10

SOCIOTOPVÄRDEN snabbmanual 2005-06-10 Ba Bad bada simma sola vid badplats Exempelord och avgränsningar: bada, plaska, simma Att bada och plaska vid anordnad eller naturlig badplats, inte temporära anläggningar som privata upplåsbara bassänger

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Möts och umgås. Äter och fikar

Möts och umgås. Äter och fikar Bilaga 3 Sammanställning av webbenkätens fritext (6 oktober - 1 november). Tolka sammanställningen: De olika färgerna representerar kategorier som innehåller olika aktiviteter. Varje aktivitet beskrivs

Läs mer

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM Ydre kommun Ydre är en av Sveriges minsta kommuner med en befolkning på ca 4000 personer, vilket samtidigt kanske är den

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Resa till Dalarna. 8-11 augusti 2016

Resa till Dalarna. 8-11 augusti 2016 Resa till Dalarna 8-11 augusti 2016 8 augusti - måndag Resan startar från hemorten på morgonen och färden går upp till rastplatsen Väst Göte, vid Vättern norr om Bankeryd, där vi gör uppehåll, då det blir

Läs mer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer Programförslag Gruppresa Amsterdam Tre nätter för grupper från 10 personer Varmt välkomna till Amsterdam! Upptäck Europas mest pittoreska huvudstad. De mysiga kanalerna och upplysta broarna, kantade av

Läs mer

Postillion Hotel Haren-Groningen

Postillion Hotel Haren-Groningen Postillion Hotel Haren-Groningen Nära universitetsstaden Groningen, ligger Postillion Hotel Haren-Groningen. I Groningen kan ni besöka Martinikyrkans grå torn från 1400-talet, äta lunch på guldkontoret

Läs mer

Vår skala är 1:1000 Vi har många bostadshus nära till affär, skola och dagis. Husen är flerfamiljshus som flera familjer kan bo i. Våra höghus har trädgårdar på taket där man kan odla, vilket främjar jordbruk

Läs mer

Grytåsa rullande kullar och betade backar

Grytåsa rullande kullar och betade backar VANDRINGSLEDER 1(11) Örkelljunga kommun turism@orkelljunga.se Hitta till Grytåsa parkeringar med gps: Grytåsa centrum: N 56 15.335 E 013 13.648 X: 1340249 Y: 6239380 Flinka sjö: N 56 15.320 E 013 15.283

Läs mer

Välkommen. Välkommen in i familjen Spendrups vinkök! Mia Spendrup, vd Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård

Välkommen. Välkommen in i familjen Spendrups vinkök! Mia Spendrup, vd Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård Välkommen Sedan 2014 ägs Grythyttans Gästgivaregård av familjen Spendrup. Vi vill att det ska vara lätt att ha det bra, så låt oss ta hand om dig och ditt sällskap. Det är det vi kan bäst. Vi hoppas att

Läs mer

Kasinokampen. Trekamp, tvårätters middag, 1 glas öl/vin/alk., fri entré och garderob.

Kasinokampen. Trekamp, tvårätters middag, 1 glas öl/vin/alk., fri entré och garderob. Kasinokampen Trekamp och middag Satsa på en annorlunda och rolig kasinokväll med trekamp och en tvårättersmiddag. Utmana varandra i de vanligaste kasinospelen. Avsluta sedan kvällen med att fira vinnarna

Läs mer

Villa Dubrovnik 3 VILLA DUBROVNIK 3

Villa Dubrovnik 3 VILLA DUBROVNIK 3 Villa Dubrovnik 3 VILLA DUBROVNIK 3 Typ av boende: villa Plats: DUBROVNIK - KROATIEN Antal rum: 7 Max antal gäster: 13 Badrum: 7 Pool: Ja Hav avstånd: 100 m Början vid: 13.700 1 / 5 {gallery}vfr/dubrovnik3{/gallery}

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

Kung Midas (kort version)

Kung Midas (kort version) Kung (kort version) Monica Vikström-Jokela Författarens kommentar Den gamla grekiska sagan om Kung finns i olika versioner, men själva berättelsen är ändå den samma: (i vissa versioner ) ger lov att önska

Läs mer

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Tel: 0555-104 50, 0555-420 50 (biblioteket) Fax: 0555-102 30 E-post: turism@grums.se Våra vandringsleder Silverleden, Värmskog

Läs mer

StayAt Stockholm Bromma Lämna bilen på hotellet och ta tunnelbanan in till Stockholm city. Bo bekvämt i lägenhet med eget kök.

StayAt Stockholm Bromma Lämna bilen på hotellet och ta tunnelbanan in till Stockholm city. Bo bekvämt i lägenhet med eget kök. StayAt Stockholm Bromma På StayAt bor ni bekvämt i moderna lägenheter nära Alviks Torg i Bromma. Härifrån har ni nära till det lokala centrumet, vacker natur samt kan enkelt ta er in till Stockholms centrum

Läs mer

Campanile Hotel Zwolle Zwolle är en charmig kulturstad omgiven av fyra floder med många broar

Campanile Hotel Zwolle Zwolle är en charmig kulturstad omgiven av fyra floder med många broar Campanile Hotel Zwolle Campanile Hotel Zwolle ligger på gångavstånd från den gamla stadskärnan i medeltidsstaden Zwolle, som har ett centralt läge i Holland. Härifrån kommer du lätt till flera sevärdheter.

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015 Landskapsmåleri i akvarell Kursen utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet och

Läs mer

Hotel Zagreb. Avkoppling, vacker natur och spännande kulturupplevelser på kroatiska kusten. Hotel Zagreb. Hotellet erbjuder

Hotel Zagreb. Avkoppling, vacker natur och spännande kulturupplevelser på kroatiska kusten. Hotel Zagreb. Hotellet erbjuder Hotel Zagreb Hotel Zagreb ligger i Karlobag, som är beläget vid foten av Velebit bergskedjan i Kroatien. Karlobag är framförallt känt för sitt kristallklara vatten och behagliga klimat. Hotel Zagreb erbjuder

Läs mer

Uthyrning, kurser, företagsevent 2008

Uthyrning, kurser, företagsevent 2008 Uthyrning, kurser, företagsevent 2008 Saltsjökajaker är ett litet familjeföretag med agentur och direktförsäljning av kajaker. Vi har också en liten uthyrningsverksamhet. Uthyrningskajakerna är permanent

Läs mer

Bokning på tel. 0950-100 83 www.ansia.se E-post: ansia@ansia.se HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN!

Bokning på tel. 0950-100 83 www.ansia.se E-post: ansia@ansia.se HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN! Ansia ligger vid natursköna Umeälven. Nära till allt! Ansia är en modern camping med två-, fyra- och sex-bäddars stugor med självhushåll. Husvagn- och tältplatserna ligger i en öppen och trevlig miljö.

Läs mer

Välkommen du gamla nya sköna värld. Drömmar om ett hem - Sid 1

Välkommen du gamla nya sköna värld. Drömmar om ett hem - Sid 1 I gränslandet mellan det vilda och det tämjda ligger vår plats. I gränslandet mellan naturens frihet och hemmets trygghet. Som om de alltid hade legat där mellan träden. Små tidlösa plattformar för livet.

Läs mer

Rabatterat semesterboende i Italien

Rabatterat semesterboende i Italien Rabatterat semesterboende i Italien Fackförbundens medlemmar har möjlighet att boka rabatterat semesterboende i Italien. La Serra och Riva del Sole är två semester och konferensanläggningar som ägs av

Läs mer

Pine Bay. BBCG Construction - Akbük

Pine Bay. BBCG Construction - Akbük Pine Bay BBCG Construction - Akbük Pine Bay Pine Bay har det bästa läge i ett pittoreskt och lugnt område i Akbük med fantastisk havsutsikt åt ena hållet och tallar och berg åt andra. Komplexet ligger

Läs mer

ANCIENT PLAYGROUND kreta by

ANCIENT PLAYGROUND kreta by ANCIENT PLAYGROUND kreta by SLÄPP FÖRÄLDRARNE LOSS. I byn Almirida har vi hittat ett ställe långt från massturism och charterkänsla. Här ligger vårt hotell Langley Resort Almirida Bay mitt i en olivlund,

Läs mer

MARTIN ERIKSSON. Boken om Martin

MARTIN ERIKSSON. Boken om Martin MARTIN ERIKSSON Boken om Martin 21. 2. Träningen Boken om Martin Kapitel Sid På senaste åren har det blivit mycket golfträning. Men även en hel del styrketräning på vintrarna och jag springer en del. Det

Läs mer

Enkätsvar. Barnkonsekvensanalys Utsäljeskolan. Atkins

Enkätsvar. Barnkonsekvensanalys Utsäljeskolan. Atkins Enkätsvar Barnkonsekvensanalys Utsäljeskolan Atkins 2017-03-28 Platser på skolgården som ni har berättat om Fotbollsplanen Pulkabacken Klätterställning Utanför fritidsgården Centrala delen av skolgården

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Ursprunglig användning: representation för kungen, garnison och myntslageri

Ursprunglig användning: representation för kungen, garnison och myntslageri Malmöhus slott Plats: Malmöhusvägen Byggnadsår: äldsta byggnaden från 1434 Byggherre: Eric av Pommern Ursprunglig användning: representation för kungen, garnison och myntslageri Myntergården Malmöhus slott

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Lägerutvärdering VETTRA 2016

Lägerutvärdering VETTRA 2016 Lägerutvärdering VETTRA 2016 26 juni-4 augusti 2016 Utvärdering 7-dagars läger (läger 1,3 och 4), Vettra 2016 Förmågor: (Före och efter lägret, skalan 1-5 där 1=lägst, 5=högst) Tänka positivt Före 3,40

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

Upplev Malmö! WWW.MALMOTOWN.COM @ JOHAN PERSSON, OSKAR FALCK/MALMÖ TURISM

Upplev Malmö! WWW.MALMOTOWN.COM @ JOHAN PERSSON, OSKAR FALCK/MALMÖ TURISM Upplev Malmö! Malmö har så mycket att erbjuda att det kan vara svårt att välja bland alla upplevelser. Vi på Malmö Turism vill gärna hjälpa er! Låt er inspireras av våra förslag på hur en dag i vår stad

Läs mer

FRUSTUNA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se

FRUSTUNA. Utepedagogik Sverige AB Vulcanusgatan 15 113 21 Stockholm 08-652 52 92 www.utepedagogik.se info@utepedagogik.se FRUSTUNA Frustuna är belägen strax utanför Gnesta i Södermanland med direkt anslutning till sjön Frösjön och är en perfekt anläggning för verksamhet med den idylliska känslan och närhet till vatten. Frustuna

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Baltikum Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - B a l t i k u m Baltikum - Guidad Rundresa Upplev det kulturella och historiska arvet i Lettland och Estland på vår

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12

Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12 Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12 Det är en känsla av vår i luften när vi når Hyltebruk klockan tio denna torsdag. Naturen är närvarande vart man än vänder sig. Skolan är uppdelad på

Läs mer

Vill ni synas i Hälsinglands stör multisportarena Köp en gräsruta

Vill ni synas i Hälsinglands stör multisportarena Köp en gräsruta Vill ni synas i Hälsinglands stör multisportarena Köp en gräsruta Ladda upp inför säsongen med träningsläger på Sportcentret i vackra Hälsingland Upplev Camp Igge Träna, bo, ät gott och ha kul Ett träningsläger

Läs mer

Sinnenas stig GNESTA

Sinnenas stig GNESTA Sinnenas stig GNESTA Välkommen till denna promenad där du ska få en sinnesupplevelse samtidigt som du får en härlig vandring i Gnestas vackra miljö. Fokus är på DIG och dina sinnen, tanken är att du ska

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

Vinresa till Niederösterreich Österrike

Vinresa till Niederösterreich Österrike Vinresa till Niederösterreich Österrike Slutet av september, början på oktober 2015 med Munskänkarna Otterbäcken 2015 är Niederösterreich i Österrike utsedd till årets vinort/region av Munskänkarna centralt.

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Paradis med gemyt. Av Robert Solin Foto: Anders Andarve

Paradis med gemyt. Av Robert Solin Foto: Anders Andarve Paradis med gemyt Det enda som går sakta är solen som sjunker ner i Västerhavet. Själv rider du i full fart på de milslånga och kilometerbreda sandstränderna på danska Römö. Välkommen till paradiset! Av

Läs mer

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande Blanketter för publikundersökning fanns att hämta på Bella Gästis och att ladda ned från hemsidan. 138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande (under perioden 9 juli 30 september hämtades ca. 4600

Läs mer

zorngården en oas mitt i mora

zorngården en oas mitt i mora program 2016 zorngården en oas mitt i mora Året runt Att stiga in i Zorngården, makarna Anders och Emma Zorns hem, är som att förflyttas tillbaka i tiden etthundra år. Zorn gården är ett närmast orört

Läs mer

LAG EKSTRÖM LAG OLSSON

LAG EKSTRÖM LAG OLSSON LAG EKSTRÖM LAG OLSSON Rumsfördelning 1 Mats G Mats B 2 Johan Å Johan E 3 Marek Jens 4 Jonas Per 5 Roger Micke 6 Håkan Anders hotell aromar Hotell Aromar i Platja d Aro har 160 rum som alla håller en bra

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 12/2014: 15 augusti. Från Mops till Skata. 31 deltagare. 15 km.

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 12/2014: 15 augusti. Från Mops till Skata. 31 deltagare. 15 km. Årets långa sommarvandring med gästvandrare av båda könen gick från Simremarken till Skateholm. Vi började med att parkera de 8 bilarna vid Skateholms camping, hållplats Cedervägen. Vi var i väldigt god

Läs mer

Hotel Nuova Italia Hotell med utomhuspool nära sjöarna Lago d'orta och Lago Maggiore.

Hotel Nuova Italia Hotell med utomhuspool nära sjöarna Lago d'orta och Lago Maggiore. Hotel Nuova Italia Hotel Nuova Italia erbjuder frukost och fri tillgång till den härliga utomhuspoolen under sommaren. Med sitt natursköna läge i provinsen Novara, inte långt ifrån sjöarna Orta och Maggiore,

Läs mer

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Långhultamyren är ett naturreservat på nästan 800 hektar. Det är först och främst det stora myrarna som vi vill skydda. Men du är självklart välkommen att

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

3 LÄNDER 3 HISTORIER

3 LÄNDER 3 HISTORIER 3 LÄNDER 3 HISTORIER Den dalmatiska kusten räknas som en av Europas vackraste. Följ med oss på en spännande resa där vi bor både i Split och i Dubrovnik och dessutom tar oss till historiskt intressanta

Läs mer

The travel game en español

The travel game en español The travel game en español Nombre: Grupo: Utgångspunkten är att 3-5 personer representerar en grupp svenska ungdomar som ska besöka ett spansktalande land för att turista, lära sig mer om landet och framför

Läs mer