VÅR HEMSTAD HAAPSALU

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÅR HEMSTAD HAAPSALU"

Transkript

1 VÅR HEMSTAD HAAPSALU

2 LÄÄNEMAA Välkommen till Läänemaa! Läänemaa är det västligaste länet på fastlandet i Estland. Läänemaa är ett intressant och lugnt ställe. Här finns någonting för var och en vänner och familjer, resenärer och turister, människor som tycker om natur, kultur och historia. Läänemaa har en lång historia. De första människorna bosatte sig i Läänemaa omkring år tillbaka. Ordet Läänemaa kan man hitta i skriften först under 1600-talet. Många olika nationaliteter har kämpat för och härskat Läänemaa tyskar, danskar, svenskar, polacker och ryssar. Svenskarna kom till Nuckö, Odensholm och Ormsö under 1300-talet. Även idag kan vi hitta något av den svenska kulturen samt ortnamn på dessa platser. Fästningar, ruiner av borgar och medeltida kyrkor i Läänemaa är från biskopstiden. Idag är Läänemaas yta cirka 2400 kvadratkilometer. Här bor omkring människor. Nästan hälften av dem bor i två städer - Haapsalu och Lihula. De övriga bor i 11 kommuner (Ridala, Oru, Taebla, Risti, Martna, Kullamaa, Hanila, Nõva, Noarootsi, Vormsi och Lihula). Läänemaa ligger lågt med många vikar och öar. Här är sammanlagt 237 öar och holmar. De största av dem är Vormsi, Osmussaar, Tauksi och Hobulaid. Kasari älv är den längsta älven i hela länet 112 km. Den största sjön heter Sutlepa Sjö 2,45 kvadratkilometer (den är den enda innersjön i Estland som har namnet hav). Läänemaa sandstränder lockar många turister, men för dem som vill plocka bär och svamp finns det fina tallskogar också. Här i Läänemaa finns många naturskyddsområden. Alla ornitologer känner säkert till Matsalus naturskyddsområde. Här ruvar Europas största och artrikaste flyttfåglar under sommaren (sammanlagt 250 fågelarter).

3 Det finns inga större industrier i Läänemaa dock små företag. Det viktigaste man livnär sig på är trädindustri, bygge, textilindustri och jordbruk. Turism är också väldigt viktigt det finns många hotel och mindre pensionater.

4 HAAPSALU LÄÄNEMAAS HUVUDSTAD Välkommen till Haapsalu (Hapsal) centrumet för Läänemaa! Haapsalu är väl känd för sin historiska och maritima atmosfär, varma havsvatten, helande lerbad och vänliga invånare. Haapsalu är belägen i västra Estland, 10 mil från Tallinn och omgivet av havet från tre håll. Stadens yta är 10,6 kvadratkilometer och det finns 115 gator ( meter sammanlagt) här. Ungefär 42% av alla invånare i Läänemaa bor i Haapsalu enligt uppgifterna den 1 mars 2009 var antalet invånare i Haapsalu Hapsal fick sina stadsrättigheter år Stadens hjärta blev biskopskatedralen som färdigställdes under andra hälften av 1200-talet och Domkyrkan som är den största enskeppiga kyrkan i Baltikum och är det viktigaste historiska och kulturella monumentet i staden. Här finns även en medeltida borg som numera står ruin mitt i staden. Det höga tornet är dock intakt och går att besöka. Under tiderna har det varit ryssar, svenskar och danskar som erövrat Haapsalu var borgen under svenskar och Haapsalu såldes till en svensk militär greve Jakob De la Gardie. Den goda svenska tiden slutades med Nordkriget, då Haapsalu blev en del av Ryssland. Det varma havsvattnet, den läkande gyttjan och den friska havsvinden har väckt intresse för Haapsalu i flera århundranden. Det var Carl Abraham Hunnius som uppfann den läkande effekten i den lokala gyttjan. Det första gyttjebad öppnades 1825, vilket snabbt bringade stort popularitet och sedan dess har Haapsalu dragit till sig spa-entusiaster från hela världen, inklusive de gamla ryska tsarerna. Snart efter det blev också Kursalen och strandpromenaden färdiga blev järnvägens byggande mellan Tallinn och Haapsalu färdig och året därpå fick Haapsalu Norra Europas längsta täckta perrong (216 m) och järnvägsstationen. Haapsalu har varit älskad spastad redan från den tiden

5 då den besöktes av ryska tsarer. Dock inte bara tsarer utan även kompositören Pjotr Tsaikovski, artisten Nikolai Roerich, professorn Nikolai Pirogov, polar upptäckare Eduard von Toll och andra har besökt Haapsalu. Idag är Haapsalu också mycket populär bland semesterfirare. Turism är en av de mest viktigaste inkomstkällorna för många stadbor och det finns flertal hotell och spahotell i Haapsalu. Det erbjuds olika aktiviteter, till exempel: man kan titta på borgen och besöka järnvägsmuseet, besöka gallerier, man kan lära sig att sticka Haapsalus schalar och testa vävstolar och prova flera andra verksamheter från medeltiden. Tennis- och golfbanor, nyrenoverad stadion och idrottsplats fitnessclub, bowlinghall, simhall och skateparker är redo för både sportsintresserare samt proffssportsmän. I Haapsalu finns det flera skolor och fritidscentrum och barnen får bra utbildning från dagiset upp till universitetet. De som är intresserade av kulturlivet och historian kan besöka olika museum och gallerier Järnvägsmuseum, Biskopsslottets museum, Aibolandsmuseum, Läänemaa länsmuseum, Ilon Wiklands museum, Evald Okas museum, Kuke Galleri och andra. Det finns tre teatrar i Haapsalu Randlane, SEE Teater och Koja Teater. Kursalen, Slottsgården och kulturcentrum är ställen där det hölls olika konserter och uppträdande. På sommarkvällarna är det spännande att besöka små kaféer längs huvudgatan och ta del i nattlivet. Det händer mycket speciellt under sommaren i Haapsalu. Det kommer många människor varje år till Haapsalu för att delta i Vita Damens dagar, Haapsalu-schalens dagar, olika musikfestivaler, t.ex. August blues, och hantverksdagar. Det är inte överraskande att många av Estlands konstnärer, musiker och författare har bott i Haapsalu. Under den första Estlands Repulikens tid levde här t.ex. kända personer som Aino Kallas, Friedebert Tuglas, Villem Grünthal-Ridala, Oskar Luts och andra som spenderade sina somrar här i denna vackra idylliska stad.

6 HAAPSALUS VÄLKÄNDA SYMBOLER VITA DAMEN Legenden om den vita damen I runda dopkapellets fönster i Haapsalus domkyrkas södra vägg uppenbarar sig en kvinnofigur under fullmånenätter i augusti. Om hur och varför denna kvinna visar sig i kapellets fönster århundrade efter århundrade berättar legenden följande: Under medeltiden förutsattes att alla kyrkans män levde ett kyskt och dygdigt liv i enlighet med klostrets regler. Om en kvinna trädde in i biskopsborgen bestraffades detta med döden. Hur som helst inträffade det att en kyrkans man och en estnisk flicka blev vansinnigt förälskade i varandra. Eftersom de unga tu inte kunde vara åtskilda, klädde mannen den unga flickan som en körpojke som fick komma in till borgen för att sjunga. Denna hemlighet bevarades under en längre tid, men en dag avslöjades knepet. Biskopens dom blev hård: prästen kastades i borgens fängelsehåla för att svälta ihjäl, medan flickan murades levande in i dopkapellets vägg, som då var under uppbyggnad. Den stackars kvinnans skrik hördes under flera dagar till det till slut upphörde. Hennes själ har fortfarande inte funnit ro och därför uppenbarar hon sig på dopkapellets fönster för att sörja sin älskade och visa att kärleken är odödlig. Foto: HAAPSALU SJAL Haapsalu sjalen, den finfina vävnaden som t.o.m. löper igenom en damring, är Haapsalus symbol sedan början av förra seklet. Såväl på den tiden som i dag har den varit mycket uppskattad bland damerna. Den som vävar en traditionell sjal, skall vara professionell, sådana kunskaper framförs från generation till generation. I muséet vid Ehte handverksstuga kan man se permanentexpositionen om sjalens förgångna och nutid. Här ser man de finfina mönstren och kan köpa med sig ett exemplar av mästerverket som suvenir. Haapsalu sjalen är en vacker gåva som har skänkts till damer av Sveriges kungafamilj som till filmstjärnan Greta Garbo och även Estlands President. Foto: LÄKANDE GYTTJA Distriktsläkaren dr Carl Abraham Hunnius ( ) från Haapsalu spelade en stor roll för utvecklingen av gyttjebehandlingen i Estland. Den unga läkaren mötte patienter som hade doppat sina reumatiska händer och fötter i den varma havsgyttjan och påstod att de fått lindring av det. Gyttjan från Haapsalu som dr C A Hunnius sedan tog i bruk har lockat hit Tsarrysslands finaste societet, såväl som andra kända personligheter från Norden, på semestern. Det första gyttjebad öppnades Foto:

7 HAAPSALUS STADSVAPEN fastställdes den 27 september Örnen i vapnet är i detta fall evangelisten Johannes symbol. Bild: HAAPSALUS STADSFLAGGA med den blåa och vita färgen togs i användning under 1930-talet. Bild: HAAPSALUS LOGO skapades Det är en modern synvinkel på Vita Damen. Bild: * HAAPSALUS JÄRNVÄGSSTATION Haapsalus järnvägsstationsbyggnad byggdes efter originalplan eftersom Haapsalu var en populär sommarstad bland de ryska tsarerna. Komplexet har fyra delar: en byggnad för resande, Imperatorspaviljongen, ett skyddstak mellan dessa och en enastående betäckd perrong på 216 meter. Den ryske kejsaren personligen var emot byggnadsidéerna och bistod inte till att förverkliga dem. Det första passagerartåget anlände till Haapsalu 1905, det sista avgick Den gamla järnvägsvallen är ombygd till en 50 km lång bana för frisksport, cycklarna kan lämpligen utnyttja tillfället att åka från Haapsalu till Riisipere. Järnvägsstationen är likaledes Haapsalu Busstation. * HAAPSALUS KURSAL De vackra snickrade Kursal och Tonhus som blev byggda på strandpromenaden i slutet av 1800-talet har som enda i Estland bevarats i originalskick. Kursalen var under 1900-talets första hälft en av Haapsalus centrala punkter på sommaren och är detta även idag. År 1898 stod huset nästan helt och hållet i havet, men senare fyllde man de små bukter i husets båda änden och strandlinjen blev som idag. Under sovjettiden användes Kursalen som magasin. Kursalen har blivit nyrenoverad i år. * AFRIKA STRAND OCH PROMENADEN Den välkända tsartida kurorten Haapsalus ärorika tider erinras av gångvägen Promenaden, vars pärla består av den spetsmönstrade träbyggnaden Kursal (Kuursaal). Man kan kontrollera tiden hos solklockan och sätt sig ner för att vila fötterna på den världsberömde kompositören Tshaikovskis bänk då man går längs starndpromenaden och kastar ett drömmande blick på havet. Promenaden börjar vid den eksotiskt benämda Afrika strand och slutar vid Choklad-Promenaden som är nämnd efter ett tidigare cafée. Vid Promenaden finns det en lekplats för barn samt stadens enda

8 fågelskådningstorn. Bakom sångplatsen kan man upptäcka statyn av Carl Hunnius, som upptäckte Haapsalus förfriskande lera. * ILONS SAGOLAND Galleriet som visar bilder från Astrid Lindgrens böckernas illustratör, Ilon Wikland, öppnades i Hapsal redan år 2006, temaparken Ilons Sagoland blev färdig år Här kan man rita, se filmer och granska Ilons bilder. Det är även möjligt att skriva ett brev till Karlsson på taket, mästra i hantverkarboden och Mattias-huset, lyssna på Sagobrunnen, gå med styltor, titta på barnföreställningar eller syssla i Bullerby-köket. Ta med en picknick-korg och njut av tiden. Det exakta programmet för både sommar och vinter finns på Ilons Sagolands hemsida. * AIBOLANDS MUSEUM Museet i Haapsalu berättar om estlandssvenskarnas tusenåriga historia i Estland. Kom och hälsa på huset som har invigts av svenska kungen och lär känna det unika kulturarvet av denna lilla folkgrupp, se gärna även den 20 m långa broderade tapeten som illustrerar estlandssvenskarnas liv. Ett avsnitt av den beskriver hur svenska bönder år 1345 köpte Stora Rågön för 34 silvermynt från Padise klostret. Sveriges kung Carl XVI Gustaf hade inte ord nog för att lovorda denna tapet! Här händer det ett och annat spännande, bl.a. firas traditionella bröllop.

9 MUSEER OCH GALLERIER I HAAPSALU LÄÄNEMAA MUSEUM Muséet ligger i Haapsalu i f.d. Rådhus vid Slottplatsen. Här kan man följa med på en tidsresa genom tematiska föremål och interiörer om liv och historia i Haapsalu och Läänemaa. De spännande expositionerna avlöser varandra. Beroende på tiden kan man råka in i en ria eller också framför disken av en kolonialvaruaffär, det kan anas såväl den forntida historian som glansdagarna av kurorten Haapsalu. För den som söker djupa kunskaper finns kompletterande texter och annat material hos varje tema. Museipersonalen är alltid beredd att dela av sina kunskaper. HAAPSALUS BISKOPSSLOTTS MUSEUM Haapsalus medeltida historia kan man bekanta sig med i slottsmuséet, titta på video om befästningen och besöka domkyrkan. På den översta platformen av klocktornet öppnar sig en underligt skön utsikt upp till 20 km i varje vädersträck. Från Klocktornet skall man under medeltiden ha kontrollerat sjöfarten vid Haapsalubukten. Det fem våningar höga tornet sträcker sig upp till 38 m från tornfoten och varje dag klockan 12 kan man höra på klockspelet. I den lilla befästningen kan man köpa med sig suvenirer förknippade med slottet och Haapsalu. ANTS LAIKMAA MUSEUM Det här muséet ger en överblick över en känd konstnärens liv och verk i Estland. I huset finns konstnärens studio, arbetsrum och hans sovrum med hans privata ägodelar. Här kan man se också konstnärens originala verk och konstverk från hans elever. Museet ligger ca 10 kilometer från Haapsalu mot Tallinn. CYRILLUS KREEKS LÄGENHETSMUSEUM Cyrillus Kreek ( ) är bäst känd som skapare av körverk och han var en musiker älskad av Haapsaluborna. I huset vid vikstranden skapade han flertalet av sina musikaliska verk, basexpositionen presenterar tonsättarens liv och skapande. Det är njutfullt att dricka en kopp té eller kaffe i muséet och höra på tonsättarens musik. Han har samlat omkring 1700 folkvisor, som lade grunden till hans egna verk. Haapsalu stad ordnar varje år internationellt välkända musikdagar tillägnade Cyrillus Kreek.

10 AIBOLANDS MUSEUM Museet i Haapsalu berättar om estlandssvenskarnas tusenåriga historia i Estland. Kom och hälsa på huset som har invigts av svenska kungen och lär känna det unika kulturarvet av denna lilla folkgrupp, se gärna även den 20 m långa broderade tapeten som illustrerar estlandssvenskarnas liv. Ett avsnitt av den beskriver hur svenska bönder år 1345 köpte Stora Rågön för 34 silvermynt från Padise klostret. Sveriges kung Carl XVI Gustaf hade inte ord nog för att lovorda denna tapet! Här händer det ett och annat spännande, bl.a. firas traditionella bröllop. I nätboden bredvid museihuset har en segelbåt av trä byggts Jala, efter en förebild från Runö. TELEKOMMUNIKATIONSMUSEUM Telekommunikationsmuseum ger en översikt av telekommunikationens utveckling i västra Estland och i Estland för övrigt. Minns du alla de gamla telefonstationerna och apparaterna genom tiderna, från vevtelefonen till mobilen? Här finns en hel del igenkänningsglädje. Det finns ett rum i museet som beskriver postens historia, bl.a. används en egen specialstämpel. JÄRNGVÄGSMUSEUM Estlands Järnvägsmuseum finns i den vackra historiska järnvägsstationen i Haapsalu, dit man inte längre kan åka med tåg i dagens läge. Muséets innomhusexposition hittar man i Imperatorpaviljongen. Interiören i gammalstil och mannekängdockor ställda i arbetsposition hjälper till att få del av nostalgin av de förgångna tiderna. Historiska lokomotiv och vagnar kan man se bakom stationsbyggnaden. Till muséets högtidliga öppnande förbereddes en kronikcylinder med dagsaktuellt material som skall öppnas på pricken klockan tre på eftermiddagen den 5. november 2020! EVALD OKAS MUSEUM-GALLERI Verk av den stora figuren i Estlands konsthistoria, hedersledamöten av Firenze Konstakademi Evald Okas, hittas det i samlingar av konstmuséer både i Estland och ute i världen. Muséet berikar Haapsalus konstliv sedan Det huvudsakliga dragplåstret är den ständigt förändrande permanentexpositionen, utställningar med skapande av hans familjemedlemmar samt olika utställningar av andra konstnärer. Ursprungligen byggt till krog i mitten av 1800-hundratalet, byggnaden ger individuell utstrålning till huset. Här kan man ta del av de spännande konstutbildningarna och njuta av andra intressanta tillställningar. Sedan 1939 har Evald Okas verk funnits att se i 50 personalutställningar.

11 HAAPSALUS STADSGALLERI Det här galleriet är det största moderna konstens galleri i Haapsalu. KUKE GALLERI Kuke Galleri i Haapsalus Gamla Stad vid urtida stadsmurer var bland de första konstgallerier i Haapsalu och är till i dag en vitaliserare och utvecklare av stadens kultur- och konstliv. Välkommen att bekanta dig med försäljningsutställningar av målningar, guld- och silversmycken och kvalitetshantverk. Det kan hända att du sent omsider upptäcker att ha skaffat något vackert från Kuke Galleri. GALLERIN VID HAAPSALU KONSTSKOLA Här kan man bekanta sig med verk och förehavanden av studenter och andra konstnärer i Haapsalu stad och landskapet Läänemaa. Som en omväxling till lokal konst har vi i utställningsschemat även andra intressanta utställningar. HAAPSALU SJALMUSEUM Haapsalu sjalen, den finfina vävnaden som t.o.m. löper igenom en damring, är Haapsalus symbol sedan början av förra seklet. Såväl på den tiden som i dag har den varit mycket uppskattad bland damerna. Den som vävar en traditionell sjal, skall vara professionell, sådana kunskaper framförs från generation till generation. I muséet vid Ehte handverksstuga kan man se permanentexpositionen om sjalens förgågna och nutid. Här ser man de finfina mönstren och kan köpa med sig ett exemplar av mästerverket som souvenir. Intressant att veta: Haapsalu sjalen är en vacker gåva som har skänkts till damer av Sveriges kungafamilj som till filmstjärnan Greta Garbo och även Estlands President. EPP MARIAS GALLERI En av Estlands mest kända konstnärer, Epp Maria Kokamägi, är verksam inom oljemålning, akvarell, bokillustration samt teater- och bioillustrering. I huset som byggts till café under den första republiken hittar man gallerin över två våningar, där expositionerna varvar varandra efter årstiderna. Här är alla välkomna att njuta av hela konstnärsfamiljens skapande, utöver de underliga målningarna kan man njuta av maken Jaak Arros möbelkonst och dottern Liisu Arros keramik. På Epp Marias målningar kan man alltid hitta änglar. På sommartid är det möjligt att sitta i Vinstugan på andra våningen och njuta av gott vin, té, kaffe och Anni Arros bakverk.

12 FRITIDSAKTIVITETER Haapsalu har att erbjuda någonting för varje semesterfirare hela året runt. Spacentrum Laine och Fra Mare erbjuder bredvid lerbehandlingen också flera andra behandlingar för både kropp och själ. Det finns flera ställen där man kan syssla med olika sportsgrenar. Det är möjligt att även spela golf och tennis eller bowling. Haapsalu passar mycket väl för dem som vill gärna ta en stund för sig själv och hitta den favoritsysselsättningen i fria luften. Haapsalus Vattencentrum Haapsalus Vattencentrum är en plats där hela familjen kan slappna av. För dem minsta finns det barnbassäng, de lite större barn kan roa sig på den 46 m långa rutschkanan. För simfanatiker finns den 25 m långa simbassängen med 6 banor. Slappna av i de olika saunas eller bubbelbad eller träna vattengympa. Vattencentret har ett kafé och skönhetssalong och i fall du glömde dina simkläder finns det möjlighet att låna dem. Spa Hotell Laine Spa Hotel Laine en stilla och trygg omgivning på den vackra Viik-stranden. Här erbjuds det både hälsovård och avkoppling med hjälp av olika behandlingar i mysig miljö och hälsosam kost. Det är möjligt att besöka bassängen för morgonsimningen, finsk bastu och infraröd bastu eller olika massage och skönhetscentret. Hotellet har en egen restaurang också Blu Holm. Thalasso Spa Fra Mare Till Spa Fra Mares stil hör den unika havsleran i Haapsalu samt användning av havsvatten, havsluft och havsväxter till avslappning och hälsa. Vid konsultationer med läkare får du hjälp av spaprocedurer mot trötthet, stress och närvsjukdomar. Talassovården och skönhetssalongen är helt enkelt roliga och avslappnande och framför färsk fart i vardagslivet. Mer info om olika behandlingar finns på deras hemsida. Kombinera allt detta med sportliga aktiviteter i parkskogen och stranden i Paralepa. Badtunna Vedeldade badtunna i Männi. Det är skönt att användas under kallare tid och det rums 5-7 personer.

13 GOLF OCH BOWLING Vanalinna Bowling Här finns det 6 banor för bowling, biljard, besöka baren eller gå på bastu. Vanalinna Bowling erbjuder boende likaså. Haapsalus Golf Haapsalus golfbana är av hedtyp. Skillnaden mellan kullarna är små och banan har inga träd eller buskar - däremot finns där tre vackra sjöar. För närvarande finns 9 hål. Längden för gul tee är sammanlagt 2135 m och röd 1897 m. Banans PAR är 34, green card krävs inte. Här finns avancerade och övningsbanor samt chipping- och puttinggreen. Golfutrustning finns att hyra för den som önskar; man kan också ta golflektioner eller köpa golfbollar, -skor, -klubbor och annan utrustning. SPORT Haapsalu Stadion och Sportcentrum I Haapsalus sportcenter finns en stor idrotts- och brottningshall där man har utmärkta möjligheter till träning och andra sportevenemang. Här finns dessutom en modern friidrottsstadion, en fullskalig fotbollsplan och en fotbollsplan med konstgräs, en utomhusbasketplan med trägolv, gräs- och sandplan för volleyboll, 2 tennisbanor och gymnastikredskap. För åskådare finns en takläktare och bänkar. Strax bredvid stadionen ligger Hapsalsbadet. Haapsalu tennisbanor vid Haapsalu stadionen Vid Hapsals stadion finns två tennisbanor med konstgräs. I hyran ingår även användning av omklädningsrum och dusch. Mot tilläggsavgift finns möjlighet att besöka badhuset Haapsalu Veekeskus. Även tennisutrustning hyrs ut på plats. Speltid bokas i informationen på Haapsalu Veekeskus och gäller en timme eller längre (beräknas på hela timmar). Tennisklubben Promenaad Tennisklubben Promenaad i Haapsalu har utomhusbanor i Krahviaia tenniscenter bredvid Haapsalus biskopsborg. Tennisfantaster har här fem banor med lersand till sitt förfogande. I tennispaviljongen intill finns ett klubbrum med försäljning av tennisutrustning. Dessutom finns duschmöjligheter och annat nödvändigt. Om någon händelsevis skulle ha tid över efter tennisen går det att hyra utrustning för boule, krocket och pilkastning - utrymme finns det gott om och parken invid vallgraven passar utmärkt för spel. Krahviaia Tennisbana Här kan man träna eller följa olika internationella tennistävlingar. Wiedemanni Sportcentrum och gym På Wiedemanni sportcenter kan man spela basket, volleyboll, badminton och pingis. Dessutom finns det ett gym där du kan syssla med styrketräning. Sportclub AM Fitness Här kan man träna sig efter olika typer av träningspass.

14 Skatepark i Paralepa Skatepark är tänkt framförallt för de som åker skateboard och rullskridskor. Cykeluthyrning på Karja gatan Här hyrs cyklar ut, säljes och repareras. Ett bra tillfälle att hyra en cykel och ta en rundtur på stan eller runt Haapsalu. Vasikaholms draksurfing- och badstrand Vasikaholms strand är Haapsalus andra officiella badplats efter Paralepa. Stranden har omklädningshytter men saknar toalett. Vattnets kvalitet och renhet kontrolleras två gånger i månaden. Den officiella badsäsongen är 1 juni-31 augusti. Förutom vanliga badare är Vasikaholm även populärt hos draksurfare. Skjutbanan vid Käbi värdshus Käbi värdshus skjutbana kan användas under instruktörs ledning. Om du saknar vapenlicens har du här möjlighet att låna vapen och köpa ammunition för användning på skjutbanan vid uppvisande av legitimation. Värdshuset har övernattningsmöjligheter, kan anordna jaktutflykter eller servera mat. Här finns bastu, tält- och grillplats. FÖR BARN Mihkli lekpark Hapsal är en barnvänlig stad. I hörnet av huvudgatan och Mihkligatan finns en fin liten park där små barn kan ha skoj i rutschkanan och de roliga gungorna. Om sommaren är det skönt att bara sitta där och vila benen innan man styr kosan mot gamla stans gallerier eller biskopsborgen. Lekparken vid Posti gatan Lekplatsen på Posti gatan ligger i en liten park strax bredvid kommunhuset. Här kan barnen klättra, gunga, och leva om i sandlådan medan föräldrarna kan följa dem sittandes på bekväma bänkar. Ilonsgården lekpark I Läänemaa barnbiblioteks lokaler finns också Ilons rum - ett läsrum och en ljussal där olika litteraturoch musikevenemang för barn äger rum. I lekrummet på övervåningen finns ett urval av barnböcker, videofilmer och inspelade sagoberättelser. På bibliotekets innergård finns Ilonsgården - barnens lekplats. Parkens attraktioner är hållbara och säkra: de uppfyller yngre barns lekbehov där finns lokgungor, en sandlåda, bänk, "Ronjas borg" med rutschkana och estrad, labyrint, gungor och klätterstege. Ilonsgården fick sitt namn efter den estniska barnboksillustratören Ilon Wikland, som illustrerat Astrid Lindgrens böcker. Haapsalus Biskopslottets barnattraktioner Magneten på Hapsals Biskopslottets gård är de medeltids-inspirerade barnattraktioner i stora vallgraven. Där är en fästning, båt, olika gungar, karuseller och mycket annat. Man kan träna både ögat och handen på pilbågebanan i den lilla vallgraven (öppen från juni till augusti) eller i lerhuset, du kan också leta efter det stora damspelsbordet med rullande pjäser. Barnattraktioner är gratis och passar för barnen upp till 10 år, men även de äldre barn kan hitta sysselsättning. Vi rekommenderar också att besöka museet och klättra upp i klocktornet. Slottets barnattraktioner fick priset som Estlands bästa kommunala objekt år 2008.

15 ANNAT Ridala stall I Ridala stall i Läänemaa finns för närvarande cirka 30 hästar varav några är ponnyer. Under ridlärares ledning kan både barn och vuxna lära sig rida i manege eller utomhus. Om vintrarna anordnas slädåkning. Det går även att beställa hästar för olika evenemang. Besökare är även välkomna på picknick och familjeevenemang på Ridala stall. GeoCrossWord i Haapsalu Syftet med GeoCrossWord är att snabbt med sitt eget lag sätta ihop ett speciellt korsord-pussel med hjälp av GPS och listiga lagkamrater. Photo Hunt Photo Hunt är ett roligt orienteringsspel. Läänemaa naturstig Läänemaa hälsostig är en närmare 60 km lång väg mellan Riisipere, Hapsal och Rohuküla och passar både fotgängare och cyklister. Stigen är utmärkt med distansstolpar som visar kilometer och var hundrade meter vägmarkeringar i form av stenar. Mellan Hapsal och Rohuküla kan man besöka ruinerna av Ungru slott i närheten av landsvägen och det gamla flygfältet i Kiltsi. På avsnittet Hapsal- Risti kan man besöka museerna i Laikmaa och Koela och Lääne-Nigula kyrka. I Ristiområdet finns Marimetsa mosse. Vägen är täckt av ett hårt jordlager, resan är säker och utan trafikfaror. Saunja vandringsled Naturstigen går genom ung tallskog, enesnår och tät lövskog. Om våren kan man här lyssna till fåglarnas sång. Leden för dig till havet och en återskapad strandäng. För att återställa den användes den som betesmark, eftersom det hjälper till att hålla undan vass och återställer dess naturliga flora. I kanten på strandängen ligger Saunja fågeltorn med utsikt över Saunjaviken. Om våren och hösten är det en rastplats för tusentals vattenfåglar. Leden är 1,2 km lång.

16 EN PROMENAD I HAAPSALU Låt oss börja med promenaden vid biskopsborgen. Haapsalu Biskopsslott blev centrum av Saare- Lääne biskopssrike vid grundandet på 1200-talet och är en av de bäst bevarade fästningarna i Estland. Byggmaterialet kalksten togs från Ungru, som ligger ganska nära staden. Borgen omfattar en yta av 2 ha. Dess grundande, ut- och ombyggnad pågick genomårhundraden i flera etapper, man orienterade sig efter krigteknikens utveckling. Borgens slutliga storlek nåddes under biskop Johannes IV Kievels regeringstid ( ), då man byggde ringmuren, anpassad till eldvapen, med mäktiga kanontorn. Murar var mer än 10 m höga och på olika ställen 1,2-1,8 m tjocka. I det livländska kriget blev borgen mycket skadad, delar av den lilla borgen och förborgen förstördes. I det Nordiska kriget 1710 gick makten till den ryska kejsarstaten och Peter I lät göra borgmurarna lägre. Borgen med sju torn och 803 m lång ringmur började förfalla. Idag finns här biskopsslotts museum och här är de exponerade vapen från tiden mellan andra hälften av 1400-talet och mitten av 1500-talet. På somrarna hölls det konserter och andra föreställningar eller evenemang här och på vintrarna använder barnen borggården till att åka skidor eller kälke här bildade ärkebiskopen från Riga i västra Estland ett stift bestående av kustområdet, Ösel, Dagö och de mindre öarna som blev ett centrum i sig fram till 1559, då stiftet såldes till den danska kungen Fredrik II. Domkyrkan och Lillborgen är utan tvivel de äldsta och viktigaste historiska arkitekturminnesmärkena i Haapsalu. Domkyrkan, som blev byggd 1260-talet, är den största enskeppiga kyrkan i Baltikum. Under medeltiden var det biskops arbets- och privata rum och kanoner i Lillborgen. Här kan man möta Estlands berömdaste spöke, den Vita Damen, som uppenbarar sig i dopkapellets fönster under fullmånenätter i augusti. I vallgraven hittas det en stiliserad medeltida lekplats för barn, en stor schackbräda, en pilbågsbana och en lerverkstad. Vakttornet är 38 m högt och man kan klättra dit upp samt få en vacker utsikt över staden. Från klocktornet kan man också höra på klockspel som låter över hela staden. Slottplatsen framför slottet var en gång i tiden en marknadsplats. Här fick de allra äldsta gatorna i Hapsal sin början. På slottplatsen finns det en kopia av ett minnesmärke för frihetskämparna som stupades i Estlands frihetskrig. Bakom minnesmärket ser vi Läänemaa museum. Byggnaden är byggd under 1700-talet i barockstil och användes som Rådhuds fram till 1942.

17 Bakom muséet ligger S:t Johanneskyrkan som grundades under 1400-talet. Dess position är annorlunda jämfört med andra kyrkor, nämligen ligger kyrkan nord-söder riktningen. Det är pga att byggnaden blev byggd till en magasin. Där finns det ett fem-meters altar från 1630 och predikstolen av trä 1707 som är värda att åskåda. I hörnet av Linda och Rüütli gatan står det två viktiga hus. Ett av dem är Peters hus där enligt legenden den ryska tsaren Peter I hade stannat år Det andra huset är Ilon Wiklands barndomshem. Under sin barndomstid besökte hon sina farföräldrar varje sommar här. Hon flydde till Sverige 1944 och började sitt liv som konstnär där. Ilon Wikland har illustrerat de flesta va Astrid Lindgrens böcker och många av hennes ritningar samt bilder påminner om Haapsalu. Nära Ilon Wiklands barndomshem ligger Estlands Apostlik-Ortodoxa Maria-Magdalenakyrka. Kyrkan ligger i en idyllisk stadsdel och promenadområde - på Promenaden. Vid öppningsceremonin av kyrkan från 1852 var den ryska tsaren Alexander II närvarande. Kyrkan i nuvarande skick har återställts endast för några år sedan. Kyrkan och de kringliggande husen är illustrerade i Ilon Wiklands bok "Den långa, långa resan", där konstnären skriver om sitt barndom i Haapsalu. En promenad längs stranden Promenaden färdigbyggdes under andra hälften av 1800-talet. Promenaden var en gång i tiden centrumet för sommaraktiviteter i Haapsalu. Promenaden börjar vid den eksotiskt benämnda Afrika strand och slutar vid Choklad-Promenaden som är nämnd efter ett tidigare cafée. Afrika strand var den mest kända badplatsen i Haapsalu före andra världskriget. Vid Promenaden finns det en lekplats för barn samt stadens enda fågelskådningstorn som höjer sig upp till 15 meter. Nära Afrika strand ligger Tobias park och i mitten av parken står det statyn av Rudolf Tobias som var orgelspelare, pianist och den första utbildade estniska kompositören. Skulpturen är gjord av en lokalskulptören, Roman Haavamägi Solklockan, vilket likaledes står på Promenaadi är ett verk av R. Haavamägi. De vackra snickrade Kursal och Tonhus som blev byggda på strandpromenaden i slutet av 1800-talet har som enda i Estland bevarats i originalskick. På sommaren används Kursalen som restaurang med god mat och det sker olika evenemang där. I båda ändar av Kursalen finns det vackra trappor och skulpturer av Roman Haavamägi vilka leder dig ned i havet. Ganska nära Kursalen bakom sångplatsen finns det en staty av Carl Abraham Hunnius som upptäckte Haapsalus förfriskande lera var det han som öppnade det första gyttjebadet i Haapsalu. Promenaden slutar med den världsberömde kompositören Pjotr Tshaikovskis bänk där du kan sätta dig ner för att vila fötterna och kasta ett drömmande blick på havet. Stället där bänken finns idag lär vara kompositörens favoritplats under sommaren 1867 där han tittade på solnedgången. Båda statyer av Hunnius och Tshaikovskis bänk är gjorda av Roman Haavamägi.

18 Nära bänken är Haapsalu Rehabilitationscentrum. Mittemot det ligger Laine sanatorium och spahotell. Framför Hälsocentralen Laine i Haapsalu, på Lilla Vikens strand finns skulpturen Käppbrytare av skulptören Juhan Raudsepp. Den skulpturen symboliserar en man som har blivit läkt av gyttjan. Om vi fortsätter längs Sadama gatan då kommer vi fram till Aibolandsmuseum. Man kan säga att Haapsalu var estlandssvenskarnas centrum före andra världskriget. Om vi kommer tillbaka till Lilla Viken så kan vi följa gångvägen längs stranden. De två vattenssamlingar med svenska namnen Lilla Viken och Stora Viken finns mellan två vikar Tagalaht (Bakre Viken) och Eeslaht (Främre Viken). På Lilla Vikens andra sida är Cyrillus Kreeks husmuseum samt en staty av den store kompositören. Snart kommer vi till Bernhard Laipmanns minnesmärke. Han talade för sina medmänniskor och kämpade för deras rättigheter mot baronerna 1905 och som resultatet till det blev han straffad. Laipmann var äldre bror till Ants Laikmaa ( ) känd estnisk konstnär och en av dem mest viktigaste figurerna i Estlands konsthistoria. Vi går vidare från Lilla Viken till Ehte gatan och fortsätter längs Wiedemanni gatan. Den gatan fick sitt namn efter språkvetaren Ferdinand Johann Wiedemann, som levde här. Hans barndomshem finns på samma gata. Barnbiblioteket är också på samma gata. Den byggnaden var en gång i tiden en skola och bröderna Bernhard Laipmann och Ants Laikmaa läste här från 1877 till På husets vägg kan vi läsa också en skylt där det står ett namn - Aleksandr Gortchakov, Rysslands utrikesministern. Det huset lär vara hans födelseställe. På barnbibliotekets gård ligger en lekplats med namnet Ilons gård, namnet är efter Ilon Wikland. Snart passerar vi Wiedemanni Gymnasieskola. Här har man sysslat med utblidningsarbete ända sedan i slutet av 1700-talet. Den äldsta delen av skolhuset fanns här redan under 1700-talet och den yngsta byggdes För några år sedan fick skolan allra modernaste sporthallen i Haapsalu. I slutet av denna gata kan vi se havet igen och vår promenad fortsätter längs Õhtu Kallas (Aftongatan). Vi promenerar tills vi kommer fram till en liten park och monumentet av lokala poeten Ernst Enno. Nästa stället vi gör en stopp är en av Hapsals pärlor Järnvägsstationen. Haapsalus stationsbyggnad byggdes efter originalplan eftersom Haapsalu var en populär sommarstad bland de ryska tsarerna. Stationen är en av dem vackraste i Estland och har en enastående betäckd perrong på 216 meter som var på den tiden den längsta bland likadana i Norra Europa. Tyvärr kommer det inga fler tåg till Haapsalu idag, dock finns det ett Järnvägsmuseum och busstation i huset. Härifrån kan man gå tillbaka till Jaama gatan och fortsätta mot stadens centrum eller gå till skogen och stranden Paralepa. Paralepa strand är den första badplatsen i Haapsalu och skogen intill passar mycket väl för att plocka bär och svamp, vandra, jogga eller syssla med stavgång.

19 Repeterande frågor Vad heter mannen som upptäckte den läkande gyttjan? Vilken legend är den mest kända i Haapsalu? Vem var Ernst Enno? Vilken byggnad är 15 m hög i staden? Vad finns i Haapsalu som har varit längst i Norra Europa en gång i tiden? Vad finns det flest om i året i Haapsalu? Hur eller vad har man kallat staden för tidigare genom tiderna? Vilket hantarbetsföremål är den finaste och symbolen för Haapsalu? När fick Haapsalu sina stadsrättigheter? Vilket sekel grundades biskopsslott? Hur många små öar och holmar finns det ungefär i Läänemaa sammanlagt? Hur många städer och kommuner finns det i Läänemaa? Vad heter sportsgrenar som man kan syssla med i vattnet? Vilken byggnad är i originalskick och mycket omtyckt i Haapsalu? Vad finns på Haapsalus stadsvapen och stadens logo? Vad heter muséet om estlandssvenskarna?

20 Vilken känd illustratör har bott i Haapsalu under sin barndomstid och har ett hus samt en gård för barnen att besöka? Vem är den världkända konstnären som bor i Haapsalu idag? Vilka evenemang brukar det hållas varje år i Haapsalu? Vilka är de moderna sysselsättningsmöjligheterna i dagens Haapsalu? Vad heter en av de kända skulptörerna och vilka av hans verk kan du nämna? Vad kan man syssla med utanför Haapsalu? Vad tycker du bäst om i Haapsalu och vad i Läänemaa?

VÅR HEMSTAD HAAPSALU

VÅR HEMSTAD HAAPSALU VÅR HEMSTAD HAAPSALU LÄÄNEMAA Välkommen till Läänemaa! Läänemaa är det västligaste länet på fastlandet i Estland. Läänemaa är ett intressant och lugnt ställe. Här finns någonting för var och en vänner

Läs mer

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila Reseberättelse från Riga resan 11 13 sept. 2013 Onsdagen den 11 september kl. 13.00 möttes 17 st. förväntansfulla flygplatsseniorer Arlanda/Bromma i Tallink/Silja s frihamns terminal för att med båten

Läs mer

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Baltikum. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Baltikum Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - B a l t i k u m Baltikum - Guidad Rundresa Upplev det kulturella och historiska arvet i Lettland och Estland på vår

Läs mer

SPF 010 alltid på väg!

SPF 010 alltid på väg! 24/5-2/6 Det gemytliga och gästvänliga Tyrolen i Österrike Upplev den romantiska Tyrolen där de vackra dalgångarna slingrar sig fram mellan snöklädda alptoppar. Här njuter vi av Salzkammerguts bedårande

Läs mer

Estland. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Estland. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Estland Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - E s t l a n d Estland Intensiv - Guidad Rundresa Utforksa det kulturella och historiska arvet i Estland på vår 8-dagars

Läs mer

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük Green Park Village BBCG Construction - Akbük Green Park Village Green Park Village har ett utmärkt läge i ett pittoreskt och lugnt område i Akbük med fantastisk havsutsikt åt ena hållet och tallar och

Läs mer

och skär Arkö kursgård

och skär Arkö kursgård mellan kobbar och skär Arkö kursgård 1 2 arkö kursgård Välkommen. Att resa ut i skärgården är något alldeles speciellt. Årstiderna sätter sin prägel både på själva resan och på vistelsen. På Arkö kursgård

Läs mer

Bokning på tel. 0950-100 83 www.ansia.se E-post: ansia@ansia.se HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN!

Bokning på tel. 0950-100 83 www.ansia.se E-post: ansia@ansia.se HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN! Ansia ligger vid natursköna Umeälven. Nära till allt! Ansia är en modern camping med två-, fyra- och sex-bäddars stugor med självhushåll. Husvagn- och tältplatserna ligger i en öppen och trevlig miljö.

Läs mer

Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015.

Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015. Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015. Fredag 8/5 18.00 Samling på Stena terminalen i Karlskrona. 19.00 Stena Vision lägger ut med kurs mot Gdynia. 20.00 Kvällens stora buffémiddag

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Upptäck Novgorod vikingastad och ortodoxt centrum, 4 dagar. Avgång: 30 september - 3 oktober 2010 Avresa från Stockholm eller från Köpenhamn

Upptäck Novgorod vikingastad och ortodoxt centrum, 4 dagar. Avgång: 30 september - 3 oktober 2010 Avresa från Stockholm eller från Köpenhamn Upptäck Novgorod vikingastad och ortodoxt centrum, 4 dagar Avgång: 30 september - 3 oktober 2010 Avresa från Stockholm eller från Köpenhamn Sofiakatedralen i Novgorod Denna resa går till Novgorod län som

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Kasinokampen. Trekamp, tvårätters middag, 1 glas öl/vin/alk., fri entré och garderob.

Kasinokampen. Trekamp, tvårätters middag, 1 glas öl/vin/alk., fri entré och garderob. Kasinokampen Trekamp och middag Satsa på en annorlunda och rolig kasinokväll med trekamp och en tvårättersmiddag. Utmana varandra i de vanligaste kasinospelen. Avsluta sedan kvällen med att fira vinnarna

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

Uthyrning, kurser, företagsevent 2008

Uthyrning, kurser, företagsevent 2008 Uthyrning, kurser, företagsevent 2008 Saltsjökajaker är ett litet familjeföretag med agentur och direktförsäljning av kajaker. Vi har också en liten uthyrningsverksamhet. Uthyrningskajakerna är permanent

Läs mer

Flytta hit? till dig som är nyfiken på mariestad och Mariehus

Flytta hit? till dig som är nyfiken på mariestad och Mariehus Flytta hit? till dig som är nyfiken på mariestad och Mariehus I Mariestads skärgård finns många utflyktsmål. Här samsas naturreservat med sandstränder och klippor. foto: mostphotos Mariestad har en av

Läs mer

Rabatterat semesterboende i Italien

Rabatterat semesterboende i Italien Rabatterat semesterboende i Italien Fackförbundens medlemmar har möjlighet att boka rabatterat semesterboende i Italien. La Serra och Riva del Sole är två semester och konferensanläggningar som ägs av

Läs mer

Visby. Historiska Visby. veckan då livet förflyttas 700 år bakåt i tiden.

Visby. Historiska Visby. veckan då livet förflyttas 700 år bakåt i tiden. 1 Visby Visby är en idyllisk småstad och samtidigt Gotlands största tätort med cirka 25000 åretruntboende, ett centrum för handel, utbildning och administration. Fakta: Visby, Gotland - hansestad och världsarvsstad

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

Vi vill gärna veta vad ni tycker om vårt nya resmål och därför erbjuder vi det låga priset.

Vi vill gärna veta vad ni tycker om vårt nya resmål och därför erbjuder vi det låga priset. Vi på Polenupplevelser arbetar med att erbjuda sköna spa och rehabiliteringsresor till Polen. Landet har en lång tradition och ansedd erfarenhet vad gäller kurbehandlingar och friskvård som vi förmedlar

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E Vinga Gör mötet till en upplevelse Vinga är Sveriges mest kända fyrplats. Ön ligger längst ut i Göteborgs skärgård och är numera ett skyddat naturreservat. BOKA EN KONFERENS

Läs mer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer Programförslag Gruppresa Amsterdam Tre nätter för grupper från 10 personer Varmt välkomna till Amsterdam! Upptäck Europas mest pittoreska huvudstad. De mysiga kanalerna och upplysta broarna, kantade av

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Burmas gömda skatter - 2015

Burmas gömda skatter - 2015 Burmas gömda skatter - 2015 NYHET! 14 DAGAR YANGON-INLE LAKE-MANDALAY -BAGAN-NGAPALI BEACH 14 dagar Följ med på vår omfattande rundresa till ett av Asiens mest spännande länder. Vi får uppleva fantastiska

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

SKOLHUSET Skolsalarna förvandlades till ett ljust hem för en stor familj. Inspirationen till inredningen kom från Marocko. Och det vackra, gotländska

SKOLHUSET Skolsalarna förvandlades till ett ljust hem för en stor familj. Inspirationen till inredningen kom från Marocko. Och det vackra, gotländska Sida 60 SKOLHUSET Skolsalarna förvandlades till ett ljust hem för en stor familj. Inspirationen till inredningen kom från Marocko. Och det vackra, gotländska stenlandskapet. T E X T O C H F OTO A N N A

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa Ltd georgien Fantastiska Georgien 12 dagars rundresa Dag 1: avresa: Från Stockholm eller Köpenhamn. Dag 2: Tbilisi Tidigt på morgonen anländer vi till Georgien och huvudstaden Tbilisi. Vi möts på flygplatsen

Läs mer

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca Programförslag Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca 2013 En vacker och sofistikerad pärla Palma De Mallorca Vackra Palma de Mallorca har under årtionden varit ett mycket populärt resmål. Som

Läs mer

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER RESA FLORENS FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER Florens är utan tvekan en av världens mest omtalade och lovsjungna Det är en svindlande känsla att upptäcka det övermått av sevärdheter städer. Staden är

Läs mer

The travel game en español

The travel game en español The travel game en español Nombre: Grupo: Utgångspunkten är att 3-5 personer representerar en grupp svenska ungdomar som ska besöka ett spansktalande land för att turista, lära sig mer om landet och framför

Läs mer

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM Ydre kommun Ydre är en av Sveriges minsta kommuner med en befolkning på ca 4000 personer, vilket samtidigt kanske är den

Läs mer

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA TE 3:s RESA TILLL BARCELONA Vart var vi? Vi tillbringade våra fem dagar i Barcelona,Spanien. Vad gjorde vi? Måndag- Bestod mest av att resa. Vi åkte från resecentrum klockan halv två på morgonen, vi flög

Läs mer

Cykelställen i Vaxholm

Cykelställen i Vaxholm Cykelställen i Vaxholm Vaxholms turistbyrå Vaxön 1.Start: Västerhamnen Följ kajen från Västerhamnen till rondellen, vid Söderhamnsplan tag höger och följ Strandgatan mot Kastellet. 2. Kastellet År 1548

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Vandra i Sverige. Kullaleden, 5 nätter Ängelholm Helsingborg

Vandra i Sverige. Kullaleden, 5 nätter Ängelholm Helsingborg Kullaleden, Ängelholm Helsingborg, 5 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Kullaleden, 5 nätter Ängelholm Helsingborg Kullaleden, en vandring som bjuder på lite av allt. Sandstränder, klappersten, ängar,

Läs mer

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos!

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Efter att vi lämnat av Torpagojorna o båten Hero på Kos, tog vi en segling ner på södersidan av Kos. Som vanligt

Läs mer

Vinresa till Niederösterreich Österrike

Vinresa till Niederösterreich Österrike Vinresa till Niederösterreich Österrike Slutet av september, början på oktober 2015 med Munskänkarna Otterbäcken 2015 är Niederösterreich i Österrike utsedd till årets vinort/region av Munskänkarna centralt.

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015 Landskapsmåleri i akvarell Kursen utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet och

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Yoga & Spa i Spanien med YogaByLink

Yoga & Spa i Spanien med YogaByLink Yoga & Spa i Spanien med YogaByLink La Manga Club, Murcia Spanien 15-22 oktober För att skapa energi i höstens mörka dagar och hålla träningslusten vid liv, bjuder vi nu in dig till en härlig gruppresa

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade.

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. ISLANDSRESA ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

NORDPLUS utbyte Nuckö-Åtvidaberg. Exempel på vad NV-/SP-elever gör under ett Nucköbesök

NORDPLUS utbyte Nuckö-Åtvidaberg. Exempel på vad NV-/SP-elever gör under ett Nucköbesök NORDPLUS utbyte Nuckö-Åtvidaberg Exempel på vad NV-/SP-elever gör under ett Nucköbesök 2 lärare och 6 miljöelever inför sitt Estlandsbesök Nu är vi på gång! Avfärd från Gamla Torget, Åtvidaberg Från soldäcket

Läs mer

Må bättre på Hennickehammars Herrgård

Må bättre på Hennickehammars Herrgård Må bättre på Hennickehammars Herrgård Hennickehammrs Herrgård väntar på att få välkomna dig! En Värmländsk saga HENNICKEHAMMARS HERRGÅRD är en plats att bli förälskad i. Mjukt inbäddad i den trolska skogen,

Läs mer

Tider: Samling senast 8:45 och vi håller på fram till lunchen 11:00.

Tider: Samling senast 8:45 och vi håller på fram till lunchen 11:00. Diverse aktiviteter på skolans område Tider: Samling senast 8:45 och vi håller på fram till lunchen 11:00. 24/6 7-kamp 30/6 Bokstavsjakt 7/7 Vattenaktiviteter 10/7 Freesbee-golf 21/7 Fotboll & Brännboll

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

En resa till landet ANNORLUNDA.

En resa till landet ANNORLUNDA. En resa till landet ANNORLUNDA. 26 medlemmar av SPF Borlänge har nyligen företagit en 5-dagars resa till Island. Avresa en söndag morgon i maj med buss från Borlänge till Hofors där medlemmar av PRO på

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Östersjön runt Baltikum och Polen

Östersjön runt Baltikum och Polen Östersjön runt Baltikum och Polen Följ med och upptäck; Estland-Lettland-Litauen-Polen den 9 17 maj 2014 Rundresa från Öland/Kalmar via Stockholm Tallinn - Riga - Vilnius - Warmia/Mazurien- Gdansk/Gdynia

Läs mer

Hur långt ifrån västra åstranden bor du?

Hur långt ifrån västra åstranden bor du? Borgå stad 22.9.2014 RESULTAT AV WEBBENKÄT OM INLEDANDE AV PLANLÄGGNINGSARBETET FÖR VÄSTRA ÅSTRANDEN För att kunna fastställa målen för detaljplanen för västra åstrandens strandområde behövs information

Läs mer

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande Blanketter för publikundersökning fanns att hämta på Bella Gästis och att ladda ned från hemsidan. 138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande (under perioden 9 juli 30 september hämtades ca. 4600

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre är Sveriges nyaste och mest mångsidiga arena för större möten och evenemang. Med den djärva arkitekturen

Läs mer

JÖNKÖPING. Event & Sport Center ROSENLUND

JÖNKÖPING. Event & Sport Center ROSENLUND JÖNKÖPING Event & Sport Center ROSENLUND Allt inom 500 meter Vi vågar påstå att Rosenlundsområdet vid Elmia i Jönköping är unikt. Finns det någon 500 m annan plats i Sverige där möjligheterna till sport

Läs mer

Välkommen ut i naturen

Välkommen ut i naturen Välkommen ut i naturen Tätt intill Örebro ligger två fina naturreservat, Oset och Rynningeviken. Här finns också Naturens hus som är öppet för alla naturälskare. När kommer du? Ett gott råd, börja vid

Läs mer

Dokumentation av offentlig konst i Gullspångs kommun 2014

Dokumentation av offentlig konst i Gullspångs kommun 2014 Dokumentation av offentlig konst i Gullspångs kommun 2014 Vadsbo-stenen Häradsstenar sattes upp mellan olika härader förr i tiden för att visa att man bytte jurisdiktion, rättsbefogenhet. Vadsbo-stenen

Läs mer

Yogaresa till Turkiet

Yogaresa till Turkiet Yogaresa till Turkiet Fri från stress Full med liv 30 april till 3 maj 2015 Liat Michaeli Upplever du att du lever med stress och press runt omkring dig? Vill du fylla på med ny energi och livskraft? Då

Läs mer

Gotlands Militärhistoriska Museer. Albatrossmuseet. Ön Enholmen. Gotlands Försvarsmuseum. Lärbro Krigssjukhus museum GMM

Gotlands Militärhistoriska Museer. Albatrossmuseet. Ön Enholmen. Gotlands Försvarsmuseum. Lärbro Krigssjukhus museum GMM Gotlands Militärhistoriska Museer Albatrossmuseet Ön Enholmen Gotlands Försvarsmuseum Lärbro Krigssjukhus museum GMM Gotlands Militärhistoriska Museer T I N G S TÄ D E F Ä S T N I N G MUSEIRUNDAN hitta

Läs mer

Resa till Gripsholm med stopp vid Taxinge slott, 2013-04-16

Resa till Gripsholm med stopp vid Taxinge slott, 2013-04-16 Resa till Gripsholm med stopp vid Taxinge slott, 2013-04-16 Vid starten från kommunhuset tittade solen fram och det kändes nästan som vår i luften, kul. Litet tråkigt dock att anslutningen var så klen

Läs mer

Nedanför huset möter medelhavets klarblå vatten de vita klapperstenarna på stranden

Nedanför huset möter medelhavets klarblå vatten de vita klapperstenarna på stranden Vrnik - Kroatien 2011 Vrnik är en liten ö, inte större än att man kan promenera runt den på en halvtimme. Här finns ett trettiotal hus men bara tre bofasta innevånare. Vrnik ligger ett stenkast från den

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Ett hus med utsikt över ångbåtar

Ett hus med utsikt över ångbåtar Sköna RUM Ett hus med utsikt över ångbåtar Drömhuset blev deras Egentligen skulle de fortfarande bo i sin nybyggda villa några kilometer bort. Om inte 1800-talshuset de sneglat på i över 15 år plötsligt

Läs mer

MARTIN ERIKSSON. Boken om Martin

MARTIN ERIKSSON. Boken om Martin MARTIN ERIKSSON Boken om Martin 21. 2. Träningen Boken om Martin Kapitel Sid På senaste åren har det blivit mycket golfträning. Men även en hel del styrketräning på vintrarna och jag springer en del. Det

Läs mer

COSTA BRAVA. Följ med till Spanien. - solfylld, sprudlande och spektakulär. Vi bjuder på flygresa och hotell i 3 nätter!

COSTA BRAVA. Följ med till Spanien. - solfylld, sprudlande och spektakulär. Vi bjuder på flygresa och hotell i 3 nätter! Följ med till Spanien - solfylld, sprudlande och spektakulär Det spanska köket Läckra tapas Sprudlande cava Spektakulär natur Surrealistisk konst Genial arkitektur COSTA BRAVA Vi bjuder på flygresa och

Läs mer

Den estnisk-lettiska tvillingstaden Valga/Valka

Den estnisk-lettiska tvillingstaden Valga/Valka 188 Rolf Palmberg Den estnisk-lettiska tvillingstaden Valga/Valka På gränsen mellan Estland och Lettland finns en liten stad av ovanligare slag. Statsgränsen mellan de två länderna går nämligen bokstavligen

Läs mer

Antikens Grekland förr och nu

Antikens Grekland förr och nu Antikens Grekland förr och nu Namn: Lisa Söderberg Klass: 9an Innehållsförteckning Antikens Grekland då och nu..1 Innehållsförteckning...2 Sammanfattning..3 Varför har jag valt att skriva om det här.4

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

I Norrtälje har du nära till allt och bara 1 timme till Arlanda och Stockholm. Rätta läget för ert träningsläger.

I Norrtälje har du nära till allt och bara 1 timme till Arlanda och Stockholm. Rätta läget för ert träningsläger. Lagkänsla. I Norrtälje har du nära till allt och bara 1 timme till Arlanda och Stockholm. Välkommen till Norrtälje Sportcentrum! Nästan oavsett vilken som är din favoritsport kan vi lova dig en riktigt

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

Bröllop & Romantik i Lövstabruk

Bröllop & Romantik i Lövstabruk Bröllop & Romantik i Lövstabruk Bröllop i Lövstabruk Ett Bröllop i Lövstabruk blir en oförglömlig upplevelse Lövstabruk är en sällsam plats och ett populärt turistmål som söker sin like. Bland Nordupplands

Läs mer

Semesterprogram Sommaren 2014

Semesterprogram Sommaren 2014 Kontakt Fritidskonsulenter: Ingela Andersson 013-20 67 07 inande@linkoping.se Christer Holmström 013-20 67 44 chrhol@linkoping.se Adress: Linköpings kommun LSS Funktionsstöd/Fritid 581 81 LINKÖPING Besöksadress:

Läs mer

Alsace & Bourgogne. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Alsace & Bourgogne. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Alsace & Bourgogne Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A l s a c e o c h B o u r g o g n e Alsace och Bourgogne - Guidad Rundresa Upptäck de pittoreska vinregionerna

Läs mer

Månadens eftis december 2005 Lilla Prästgårdens eftis i Karis Besök 18.11.2005 Text och bild: Monica Martens-Seppelin

Månadens eftis december 2005 Lilla Prästgårdens eftis i Karis Besök 18.11.2005 Text och bild: Monica Martens-Seppelin Månadens eftis december 2005 Lilla Prästgårdens eftis i Karis Besök 18.11.2005 Text och bild: Monica Martens-Seppelin Lilla Prästgårdens eftis, Ekenäsvägen 2-6 i Karis Lilla Prästgårdens eftis grundades

Läs mer

LINDBACKEN ETAPP 2, UPPSALA

LINDBACKEN ETAPP 2, UPPSALA LINDBACKEN ETAPP 2, UPPSALA 11 12 13 14 1 10 2 8 9 7 6 5 4 3 VÄLKOMMEN TILL LINDBACKEN! Var området ligger och status på objekten hittar du på www.myresjohus.se/projekt Lindbacken är en ny, barnvänlig

Läs mer

VÄLKOMMEN! S:T MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK

VÄLKOMMEN! S:T MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK VÄLKOMMEN! S:T MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK HISTORIK Det var en tid då nästan alla innerstadsförsamlingar hade ett eget bibliotek. Idag finns endast två kvar, det ena är S:t Matteus Församlingsbibliotek

Läs mer

Hotellfakta. Välkommen till Sveriges mest spännande hotell! Tfn +46 (0)143-315 30 hotel@klosterhotel.se www.klosterhotel.se

Hotellfakta. Välkommen till Sveriges mest spännande hotell! Tfn +46 (0)143-315 30 hotel@klosterhotel.se www.klosterhotel.se Välkommen till Sveriges mest spännande hotell! Hotellfakta Enligt VISITAS definition är vi ett fyrstjärnigt hotell och vi är även ett Miljömärkt hotell. Vi är ett av Countrysides och Smultronställens utvalda

Läs mer

Konferensanläggningar

Konferensanläggningar Konferensanläggningar i Hylte kommun Konferens på landsbygden Hylte kommun erbjuder ett antal inspirerande miljöer för alla typer av möten och konferenser. Från kick-off med personalen till dagskonferenser

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk.

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. Lampa Lampor Det finns fem verb grupper. Grupp ett är en-ord som slutar på -a. Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. som inte slutar på vokal. En Grupp 1 En lampa

Läs mer

Krafter. Jordens dragningskraft, tyngdkraften. Fallrörelse

Krafter. Jordens dragningskraft, tyngdkraften. Fallrörelse Krafter 1 Krafter...2 Jordens dragningskraft, tyngdkraften...2 Fallrörelse...2 Repetera lutande plan...3 Friktion...4 Tröghet...5 Tröghet och massa...6 Tyngdpunkt...6 Ta reda på tyngdpunkten för en oregelbunden

Läs mer

NÄRIDROTTSPLATS PÅ HULTA

NÄRIDROTTSPLATS PÅ HULTA 2010-03-08 NÄRIDROTTSPLATS PÅ HULTA Enkätundersökning Sammanställning Enkätundersökningen är föredragen och sammanställd av Mikael Andersson, Trygghetssamordnare Kommundel Trandared Sedan det beslutades

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I Jönköping restauranger i Jönköping Tegel Matbar Galleri Sjön Köket levererar rustika, europeiska smaker i modern tappning under benämningen easy eating. Med ca 50 meter från

Läs mer

Paradis med gemyt. Av Robert Solin Foto: Anders Andarve

Paradis med gemyt. Av Robert Solin Foto: Anders Andarve Paradis med gemyt Det enda som går sakta är solen som sjunker ner i Västerhavet. Själv rider du i full fart på de milslånga och kilometerbreda sandstränderna på danska Römö. Välkommen till paradiset! Av

Läs mer

lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell

lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell Fastighetsbeteckning: Aga 1 Agavägen, Lidingö Byggnadsår: 1934 Lediga lokaler: från ca 12 m 2 Tillträdesdatum: Enligt överenskommelse Kontakt: JM AB, Fastighetsutveckling

Läs mer

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k Nu, då och sen m i n e g e n b o k Innehåll Hur mår du idag? Rita ansikten i den gula ringen! Hej! Det här är din egen bok 3 Det här är jag idag 4 5 Min resa 6 Mitt nya hem 7 Så här såg det ut där jag

Läs mer

NVF IKT-system. Höstmötet i Åbo 22-24.10.2014

NVF IKT-system. Höstmötet i Åbo 22-24.10.2014 NVF IKT-system Höstmötet i Åbo 22-24.10.2014 Lite historik och annan info om Åbo Åbo är en universitetsstad med både ett finsk- och ett svenskspråkigt universitet. Åbo Akademi med 7000 studenter och forskare

Läs mer

Villa Balea, Ciudad Quesada och Rojales

Villa Balea, Ciudad Quesada och Rojales Villa Balea, Ciudad Quesada och Rojales Villa Balea, i villastaden Ciudad Quesada, köptes av familjen Olsson för a= förverkliga drömmen a= ha en bostad i solen med egen trädgård och pool, bredvid en golbana

Läs mer

Höstlov i Motala. 1-5 november. motala.se/ung. Se programmet och läs om att som sker under året på:

Höstlov i Motala. 1-5 november. motala.se/ung. Se programmet och läs om att som sker under året på: Höstlov i Motala 1-5 november Se programmet och läs om att som sker under året på: motala.se/ung Bowling Motala Bowlinghall Öppettider Måndag 31/10 13.00-16.00 Tisdag 1/11 13.00-16.00 Onsdag 2/11 13.00-16.00

Läs mer

Välkomna till Visby! Här kommer lite förhandsinformation om General Konventet nästa år. Förhoppningsvis ska detta underlätta för Din egen planering.

Välkomna till Visby! Här kommer lite förhandsinformation om General Konventet nästa år. Förhoppningsvis ska detta underlätta för Din egen planering. General Konvent 2013 31 juli 3 augusti Välkomna till Visby! Här kommer lite förhandsinformation om General Konventet nästa år. Förhoppningsvis ska detta underlätta för Din egen planering. När Du kommit

Läs mer

Funkibatorsk ativitetsprogram. Aktivitetsprogram

Funkibatorsk ativitetsprogram. Aktivitetsprogram Aktivitetsprogram Häng med på Funkibators aktivitetsprogram! Det är roligt att röra på sig, kroppen tycker om det och det är kul att lära sig nya saker. Ibland bubblar det i armar och ben när man spelat

Läs mer

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran När vi lämnade Lugano i Schweiz for vi i princip rakt söderut. Vägen var i vår karta märkt som en motorväg, men det var den smalaste och krokigaste motorväg

Läs mer

1. Ett bord med flera maträtter eller drycker. 2. När man knådar kroppen så att musklerna blir mjukare. 3. Göra så att något blir svagare.

1. Ett bord med flera maträtter eller drycker. 2. När man knådar kroppen så att musklerna blir mjukare. 3. Göra så att något blir svagare. Att förstå ord hjälper dig att förstå text. Vad betyder orden? Skriv siffran vid rätt ord. 5 4 6 3 2 1 kämpa uppmuntran SPA dämpa massage buffé 1. Ett bord med flera maträtter eller drycker. 2. När man

Läs mer