Program. Rikskonferensen 2015 Samverkan Skola Arbetsliv mars 2015 Slagthuset Malmö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Program. Rikskonferensen 2015 Samverkan Skola Arbetsliv 11-13 mars 2015 Slagthuset Malmö www.ssaskane2015.se"

Transkript

1 Program Rikskonferensen 2015 Samverkan Skola Arbetsliv mars 2015 Slagthuset Malmö

2 Onsdag Torsdag 11 mars VAD-dagen 12 mars VARFÖR-dagen 9.00 Blixtlåsets regionfinal Registrering och kaffe Välkommen! Märta Stenevi (MP), regionråd, Region Skåne och Charlotta Levin, projektledare Moderatorerna inleder Mona Ali och Beppe Singer Generationers bild av skola, arbete och samverkan Thomas Fürth, Kairos Future. Generationsskillnaderna har aldrig varit så stora som nu, sägs det. Men vad vet vi egentligen om dagens unga? Hur kommer de att påverka samhället och vad spelar detta för roll för skola, arbetsliv och samverkan? Fika Samverkan mellan arbetsliv och skola hur svårt kan det vara? Åsa Falk-Lundqvist, Umeå universitet. Hur påverkas samverkan mellan arbetsliv och skola av samhälls utveckling och kultur? Vi blickar bakåt för att förstå historien och framväxten på området, men sedan framåt. Mycket handlar om kunskapssyn och vår förmåga att koppla skola och arbetsliv på ett sätt som eleverna upplever meningsfullt Louise Wester, vår Graphic Recorder, simultanritar tillsammans med representanter för publiken Mingel med en skånsk nationalrätt Kaffe 8.30 Sammanfattning från dag 1, Beppes syn på saken Vad kostar det att inte arbeta med SSA? Ingvar Nilsson, Idéer för livet. Ingvar har på uppdrag av Region Skåne, räknat fram vad det kostar samhället att inte arbeta strukturerat med olika former av SSA Fika Peabskolan att bygga framtidens hållbara medarbetare Maria Hernroth, VD Peabskolan. Varför startade Peab en skola? Maria berättar om varför skolan startades och framgångsfaktorerna bakom; aktivt värdegrundsarbete, ett utvecklat arbetsplatsförlagt lärande, en helhetssyn i utbildningen och framförallt att individen är i fokus Skolverket stärker Mikaela Zelmerlööw, Skolverket. Skolverket berättar det senaste kring samverkan skola/arbetsliv, studie- och yrkesvägledningen och arbetslivskontakter i stort. Aktualiteter, insatser och framöver När Sören började arbeta som lärare Sören Thuresson, Thoréns Business School, Uppsala Om APL på studieförberedande program, om skolan som leverantör till arbetslivet, och vem är egentligen kunden till skolan?

3 Fredag och HUR-dagen Lunch med utställning, nätverkande och prova-på Vem ansvarar för elevers arbetsmiljö på praktiken? Anna Sundén, jurist och Åsa Zetterström, sakkunnig psykosociala arbetsmiljöfrågor i skolan, Arbetsmiljöverket och Mikaela Zelmerlööw, Skolverket. Vad säger lagen kring arbetsmiljön under prao, praktik och andra arbetslivskontakter? Valbara pass 1 Se alternativ på sidorna Fika Valbara pass 2 Se alternativ på sidorna Workshop för de hågade! Vad gör vi med allt vi fått med oss under de här dagarna? Hur ska vi landa all input? Vill vi ändra något i vad vi gör? I så fall kan vi göra annorlunda redan på måndag? Fem parallella workshops ledda av processledare. Om du vill, utlovar vi resultat. Se alternativ på sidan Middag och högklassig underhållning. 13 mars TUR-dagen 8.50 Kaffe 9.10 Sammanfattning av torsdagens workshopar Hur kan skolan utveckla sina nätverk? Siamak Afshari, Peritias. Är omvärldsbevakning verkligen något som ska prioriteras av utbildningssystemet? Vad händer om vi gör det och om vi inte gör det? Om vikten av nätverk och skolans kompensatoriska uppdrag Fika Hur ser bilden av SSA ut efter dessa dagar? Panelsamtal tillsammans med publiken. Sara Bendib, studerande. Carin Daal, enhetschef Region Skåne. Anders Lovén, universitetslektor på Malmö högskola, och fil dr i pedagogik. Roger Mörtvik, statssekreterare samt sakkunnig. Annika Niehoff, personalchef, Nordic Plastic Group. Andreas Schönström (S), kommunalråd, Malmö stad, med ansvar för arbetsmarknadsfrågor Min väg Milad Mohammadi Vad kan vi lära av en cirkus? Kajsa Balkfors, Cirkus Cirkör Tack och hej från Skåne Stafettpinnen överlämnas till Umeå Lunch, to-go eller äta på plats

4 Teatern A. Skapa värde för elever Malin Heimer, Caroline Lorentzon, Cilla Edrén och Katarina Nilsson, Sundsvalls kommun. Det blir viktigt när det är på riktigt. Om hur barn och elever i sitt lärande skapar värde för andra verksamheter och hur deras tankar och känslor blir indikatorer för motivation och relevans. Vardagsexempel om att arbeta med värdeskapande som pedagogik och kopplingen till formativ bedömning samt systematiskt kvalitetsarbete i skolan. B. Strategin som blev verklighet Lena Salomonsson, utvecklingsledare och Julia Essell, elev, Smedingeskolan, Kungsbacka kommun. Kungsbackas utbildningsnämnder har nyligen antagit en strategi för entreprenöriellt lärande och samverkan, vilket Lena delar med sig av arbetet kring. Julia berättar om vikten av att ta skolan utanför dess fyra väggar. Att som lärare och elev mötas på mitten och att bjuda in ungdomar till livet utanför skolan. Hon talar om att bli hörd, att få ta del i vad som kan betraktas som vuxenvärlden, att växa som person och om framtidstro. Valbara pass torsdag Varje programpunkt genomförs två gånger. Pass 1 A: kl 13:50-14:20 Pass 1 B: kl 14:25-14:50 Pass 2 A: kl 15:15-15:40 Pass 2 B: kl 15:45-16:15 Du får gärna byta till en annan lokal, även mellan A- och B- passen. Speaker s Corner i Runda baren pågår löpande 13:50-14:50 samt 15:15-16:15. Separaten A. Inte bara studie- och yrkesvägledaren Jan-Åke Johansson, Kommunförbundet Skåne, Gabriella Holm, Skolsamverkan samt representanter för kommunerna Lund, Landskrona, Östra Göinge och Skurup. Fyra kommuner berättar om sitt arbete med en heltäckande plan för studie- och yrkesvägledning. Skolinspektionen har i sina granskningar sett att de flesta kommuner överlåter ansvaret för studieoch yrkesvägledaren ensam, trots att de allmänna råden konstaterar att det är hela skolans ansvar. Ta del av kommunernas arbete med en studie- och yrkesvägledning där uppdraget ses som en helhet genom åren och skolformerna. Allt för att på bästa sätt förbereda eleven för sina framtida utbildnings- och yrkesval. B. Kompetenssamverkan och yrkes-sfi Helena Hölerman, Länsstyrelsen Skåne och Jonas Jonsson, Malmö stad. Regionalt samarbete mellan kommunal vuxenutbildning, Arbetsförmedlingen och övriga aktörer i KoSS för att möta arbetsgivarnas rekryteringsbehov, ta tillvara på nyanländas kompetens och korta vägen till arbete. I Skåne bygger vi en gemensam plattform för att erbjuda olika kombinationer av yrkesutbildningar, sfi och arbetsplatsförlagt lärande.

5 Speaker s Corner i Runda baren 50 nyanser av SSA Moderator: Carin Daal. Har du något du vill nå ut med kring samverkan skola/arbetsliv? Eller lyssna på andra som vill få något sagt! Ta del av en uppställning av föranmälda talare och naturligtvis några drop-in-platser. Max 3 minuter per talare, inga powerpoint. Vill du anmäla dig till en dropin-plats? Maila ämnesrad: Speakers Corner. Slagt 1 A. SSA för de allra yngsta när, var hur och varför? Birgitta Månsson, Positivt Ledarskap och Lena Jörnmo, Förskolan Juno i Landskrona. Ett inspirationspass runt förskolan, arbetsliv och framtidstro. Visst kan arbetslivet synliggöras även för de yngsta, här bjuds på ett praktiskt exempel! B. Utvecklande samverkan inte så invecklat! Mats Bååth, förvaltningschef, Annhild Månsson, projektledare, Cathrin Jung, företagslots, samt lärarna Sara Hansson och Karolina Larsson, alla från Skurups kommun Att samverka är inte lätt, men några knep finns för att sänka trösklarna. Här får du lyssna till vad man gjort på olika nivåer, från förvaltning till företagare och skola för att få fart på samverkan, med vinster för alla. Mats, Annhild och Cathrin berättar om knep värda att kopiera. Sist och viktigast av allt exemplet från verkligheten då Sara och Karolina berättar om hur det kommer sig att den enas f-klass samarbetar med den andras 6:or om hållfasthet i teknik tillsammans med en lokal byggfirma. Norra hallen A. Fotboll är mycket mer än fotboll Jan-Olov Kindvall, Anna Tinglöf och Karin Heri från Malmö FF. Malmö FF har ett nära samarbete med Malmö stad, Staffanstorps kommun och Simrishamns kommun på flera områden. Bland annat samverkar man kring fotbollsakademier i högstadiet och idrottsklasser på både teoretiska och praktiska gymnasier. Det senaste tillskottet, Karriärakademin, förstärker ytterligare kopplingen mellan unga och arbetsmarknaden. Malmö FF berättar om upplägg, framgångsfaktorer och drivkrafter. B. Så här får vi ut elever på prao och arbetsplatsförlagt lärande Katarina Brinte, yrkeslärare hotelloch turismprogrammet, Fria läroverken, Malmö och Pia Raflund, enhetschef studie- och yrkesvägledningen, Vellinge kommun. Katarina och Pia berättar om sina upplägg och framgångsfaktorer på grundskola och gymnasieskola för att få ut eleverna på prao och arbetsplatsförlagt lärande (APL). Hur jobbar de med arbetsmiljöansvaret, riskanalyserna, checklistor och hur viktig är handledarutbildningen? Fler valbara pass på nästa sida!

6 Veterinärens kammare A. Att förena teori och praktik med Handelsbanken ett studentprogram för framtiden! Sofia Asplund, tidigare gymnasieelev ProCivitas Malmö och numera student Lunds universitet, och David Möller, stf kontorschef Handelsbanken i Svedala. Sofia och David berättar om bankens studentprogram. Kom och lyssna till hur en student får en unik möjlighet att kombinera studier med arbete. B. Studentmedarbetarskap mer än bara ett jobb! Maren Buchmüller, projektledare för Studentmedarbetarkonceptet i Helsingborgs stad. Att vara studentmedarbetare kan innebära det första steget in på arbetsmarknaden, en chans att få lära känna en arbetsplats och att knyta värdefulla kontakter. Helsingborgs stad är en av de första svenska kommunerna som etablerade konceptet i början av 2000-talet och fortfarande driver det framgångsrikt. Erfarenheter från Danmark visar att 30 procent av studenterna fått sina första jobb innan de tagit examen tack vare att de varit studentmedarbetare. Södra hallen A. Kan en app berätta om effekten av entreprenörskapsutbildningen? Martin Lackéus, Chalmers och Kåre Moberg, Copenhagen business school. Kåre och Martin har under flera års tid forskat om vilka effekter olika former av entreprenörskapsinsatser har. Martin fokuserar på formativ bedömning och undersöker vilka aktiviteter eleverna genomför och hur de reagerar på dessa. Kåre fokuserar på de olika effekter som utbildning om, för och genom entreprenörskap har på elevernas studiemotivation, samhörighetskänslor och relationer till lärare och klasskamrater, samt deras entreprenöriella attityder, intentioner och självförtroende. Både Martin och Kåre har utvecklat digitala appar som kan användas för att utvärdera och analysera effekterna av dina utbildningsinsatser. B. Vad har entreprenörskap med lärande att göra? Jens Sjölander, projektkoordinator på Malmö högskola Innovation och utveckling samt Jonas Christensen, fil dr i pedagogik och utbildningsvetenskap vid Malmö högskola. Vad har entreprenörskap med lärande att göra? Hur kan högskolan genom samverkan bidra till lärande och samhällelig nytta? Erfarenheter från ett utvecklingsprojekt på Malmö högskola.

7 Workshopar torsdag Kl 16:15-17:15 Fem parallella workshopar ledda av processledare. Om du vill, utlovar vi resultat! Alltför ofta sitter vi på konferens och antecknar febrilt, men i vilken ut sträckning leder det till att vi gör annorlunda efteråt? Här erbjuds du möjligheten att bli handlingskraftig kring det du fått till dig under konferensens dagar hittills! Hur kan vi landa all input och använda den i vår kontext/yrkesroll och organisation? Vill vi ändra något i det vi redan gör? I så fall kan vi göra annorlunda redan på måndag? Och i så fall vad? Välj en lokal, det finns inga särskilda teman, utan du kan lyfta vilket ämne du vill i vilken grupp som helst. För att kreativiteten ska lyfta bilda gärna grupp med dem du inte känner sedan tidigare! The 7 most expensive words: We have always done it that way. Catherine devrye Norra hallen Annika Rickard och Marie Kniest har varit verksamma inom utbildningssektorn sedan 1990-talet och är utbildade pedagoger och diplomerade coacher. Sedan 2007 utbildar de inom entreprenörskap och entreprenöriellt lärande inom skola och arbetsmarknadsinsatser inom företaget K&R Education. Slagt 1 Birgitta Månsson är pedagog, coach och processledare och har genom sitt företag, Positivt Ledarskap, bland annat arbetat med kompetensutveckling inom skola och förskola i drygt 15 år. Veterinärens kammare Eva Ekmark har sedan 2006, som projektledare för de regionalt EUfinansierade satsningarna Entreprenörskap i skolan, ENTRIS och ENTRIS 2.0, erbjudit processtöd för att stimulera entreprenöriellt lärande och ökad samverkan mellan skola och arbetsliv. Nu verksam inom området i Trelleborg och som egenföretagare i UPCO. Separaten Annhild Månsson är pedagogen som utmanar och arbetar i skolutvecklingens tjänst med frågor som berör entreprenöriellt lärande, SSA och elevdelaktighet. I sitt företag Gimle AB arbetar hon med kompetensutvecklingsinsatser, skapande av konkreta material och med olika stödfunktioner. Södra hallen Johan Fredriksson, nyutexad civilingenjör i nanoteknik och projektledning som idag brinner för mjuka variabler och arbetar med skolutveckling och motivationsarbete från mellanstadiet i Rosengård till universitetsstudenter runt om i landet. Utsedd till en av femton unga changemakers i Skandinavien av Ashoka, världens största organisation för socialt entreprenörskap.

8 Slagthuset Jörgen Kocksgatan 7 A, Malmö CARLSGATAN Södra hallen NAVIGATIONSGATAN Teatern Utställning och restaurang Gallerian Saluhallen Runda baren WC WC Norra hallen Entré Separaten Plan 1 WC Veterinärens kammare GARDEROB Plan 2 Slagt 1 HISS TRAPPA JÖRGEN KOCKSGATAN Arbetsförmedlingen Högskolan Kristianstad Kommunförbundet Skåne Lunds universitet Länsstyrelsen Skåne Malmö högskola Region Skåne Statens lantbruksuniversitet

VÅREN 2013 SISTA TERMINEN!

VÅREN 2013 SISTA TERMINEN! VÅREN 2013 SISTA TERMINEN! Uppdaterad 2013-03-11 INNEHÅLL ENTRIS 2.0 kompetensutvecklingsutbud våren 2013 Inledning 3 Kompetensutvecklingsutbud våren 2013 3 Övriga insatser våren 2013 4 Mötesplats ENTRIS

Läs mer

DELTAGARE OCH BIDRAGARE

DELTAGARE OCH BIDRAGARE Nionde Nelis-träffen NELISSAMORDNARE Anna Fredqvist Rektorsakademien anna(at)rektorsakademien.se Gabriella Holm Skolsamverkan gabriella(at)skolsamverkan.se Jonaz Björk Samklang jonaz(at)samklang.se ARRANGÖRER

Läs mer

Strategi för skolutveckling genom entreprenöriellt lärande och samverkan utbildning omvärld för Förskola & Grundskola och Gymnasie & Vuxenutbildning

Strategi för skolutveckling genom entreprenöriellt lärande och samverkan utbildning omvärld för Förskola & Grundskola och Gymnasie & Vuxenutbildning Strategi för skolutveckling genom entreprenöriellt lärande och samverkan utbildning omvärld för Förskola & Grundskola och Gymnasie & Vuxenutbildning Strategi för skolutveckling genom entreprenöriellt lärande

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Malmö / Lund Läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt

Läs mer

Synligt Arbetsliv ENTREPRENÖRSKAP GENOM STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING I UNDERVISNINGEN

Synligt Arbetsliv ENTREPRENÖRSKAP GENOM STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING I UNDERVISNINGEN Synligt Arbetsliv ENTREPRENÖRSKAP GENOM STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING I UNDERVISNINGEN Som lärare i Sv/So ser jag verkligen vinster med att synliggöra arbetslivet. Eleverna visar ett större engagemang för

Läs mer

NEL S. Anteckningar från Nelis nätverksträff i Göteborg. 19-20 januari 2012. Torsdag 19 januari 2012. Agenda för mötet

NEL S. Anteckningar från Nelis nätverksträff i Göteborg. 19-20 januari 2012. Torsdag 19 januari 2012. Agenda för mötet Syftet med nätverket är att skapa ett forum på nationell nivå för att driva arbetet med entreprenörskap i skolan vidare. Innehållet bygger på allas delaktighet och fokus ligger på erfarenhetsutbyte. Anteckningar

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Jönköping Läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt fjorton

Läs mer

- En förstudie gällande områdena entreprenörskap och samverkan mellan skola och arbetsliv i utbildningssystemet i Skåne

- En förstudie gällande områdena entreprenörskap och samverkan mellan skola och arbetsliv i utbildningssystemet i Skåne Vad möter de unga? - En förstudie gällande områdena entreprenörskap och samverkan mellan skola och arbetsliv i utbildningssystemet i Skåne (titel kan komma att ändras något) 1 Förord Med målsättningen

Läs mer

Dokumentation av konferens. Kompetenslyftet strategisk kompetensförsörjning för tillväxt

Dokumentation av konferens. Kompetenslyftet strategisk kompetensförsörjning för tillväxt Dokumentation av konferens Kompetenslyftet strategisk kompetensförsörjning för tillväxt Hotell Höga Kusten, Hornöberget 30 maj 2012 Fotot på omslaget: Workshop under konferensen Kompetenslyftet strategisk

Läs mer

KOMPETENS UPPDRAG: MATCHA RÄTT SÅ VIKTIG ÄR ELEVERNAS VALKOMPETENS. Kompetensförsörjningen en ödesfråga för hela Sverige

KOMPETENS UPPDRAG: MATCHA RÄTT SÅ VIKTIG ÄR ELEVERNAS VALKOMPETENS. Kompetensförsörjningen en ödesfråga för hela Sverige Skolans viktigaste ämne? Nytt ljus på studie- och yrkesvägledningen Jämtlands Gymnasium släpper inte taget om avhopparna VO-college matchar kompetenserna i vården Tillbaka till skolan. SamTid fångar upp

Läs mer

För en skola med hjärtat. #skolvåren

För en skola med hjärtat. #skolvåren För en skola med hjärtat #skolvåren För en skola med hjärtat Välkommen till #afkhuddinge - För en skola med hjärtat Vad ska vi med skolan till? Eller som Back Office #skolvåren envisats med att uttrycka

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Västerås läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt fjorton

Läs mer

Entreprenörskap. i skolan

Entreprenörskap. i skolan Entreprenörskap i skolan Redaktör: Jennie Högström/Länsstyrelsen Östergötland Ansvarig Utgivare: Länsstyrelsen Östergötland Boken utges inom EU-projektet E-ship. Entreprenörskap i skolan Produktion: Layout

Läs mer

1. Inledning ENTRIS 2.0 biträdande styrgruppsordförande Dag Juhlin hälsade ledamöterna välkomna.

1. Inledning ENTRIS 2.0 biträdande styrgruppsordförande Dag Juhlin hälsade ledamöterna välkomna. Protokoll Fört vid styrgruppsmöte för ENTRIS 2.0 Kallade: Närvarande Sandra Olsson Region Skåne Meddelat förhinder Anette Ohlsson Företagarna Meddelat förhinder Kristin Andersson Malmö Högskola Ja Madelaine

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Linköping Läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt fjorton

Läs mer

HANDLINGSPLANER MED HANDLINGSKRAFT! Sveriges framtid och konkurrenskraft är beroende av entreprenöriella förmågor I STOCKHOLMSREGIONEN

HANDLINGSPLANER MED HANDLINGSKRAFT! Sveriges framtid och konkurrenskraft är beroende av entreprenöriella förmågor I STOCKHOLMSREGIONEN ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN UNGT ENTREPRENÖRSKAP I SAMARBETE MED NEWSFACTORY AB ANNONS DECEMBER 2007 I STOCKHOLMSREGIONEN HANDLINGSPLANER MED HANDLINGSKRAFT! STOCKHOLMS KOMMUNER VISAR VÄGEN

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2013. Vi har ett uppdrag: Välfärd nu och framåt.

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2013. Vi har ett uppdrag: Välfärd nu och framåt. VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2013 Vi har ett uppdrag: Välfärd nu och framåt. 2 Från barndom till ålderdom. I glesbygd och stad. Västernorrland är en bra plats att leva på. Men det finns också potential som

Läs mer

ledarskap som gör skillnad

ledarskap som gör skillnad ledarskap som gör skillnad Marcus Strömberg, VD AcadeMedia Våra ledare ska vara goda före bilder, för var andra såväl som för sina medarbetare. Ledarskapet ska präglas av affärsmässighet, integritet, tydlighet

Läs mer

Ett pilotprojekt i Skåne med syfte att stärka samverkan mellan högskola, gymnasieskola och grundskola

Ett pilotprojekt i Skåne med syfte att stärka samverkan mellan högskola, gymnasieskola och grundskola PM: Anders Axelsson Mars 2015 Samverkansinlärning (SI) Ett pilotprojekt i Skåne med syfte att stärka samverkan mellan högskola, gymnasieskola och grundskola UTKAST Förord Frågan om kompetensförsörjning

Läs mer

lärande 17-18 februari 2015 på Södra berget i Sundsvall Program

lärande 17-18 februari 2015 på Södra berget i Sundsvall Program lärande 17-18 februari 2015 på Södra berget i Sundsvall Program Välkommen till Mittlärande 2015! Det är med stor glädje vi öppnar dörrarna för andra året av Mittlärande i Sundsvall. Kom och låt dig inspireras

Läs mer

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN UNG FÖRETAGSAMHET 1 UNG FÖRETAGSAMHET ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN SEDAN 1980

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN UNG FÖRETAGSAMHET 1 UNG FÖRETAGSAMHET ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN SEDAN 1980 HELA DENNA BILAGA ÄR EN FRÅN UNG FÖRETAGSAMHET 1 UNG FÖRETAGSAMHET ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN SEDAN 1980 LÄS MER PÅ SID 6 ÖVNING GER LÄS MER PÅ SID 4-5 LÄROMEDEL I ENTREPRENÖRSKAP NU ÄVEN FÖR GRUNDSKOLAN

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning

Gymnasial lärlingsutbildning Kvalitetsgranskning Rapport 2013:02 Gymnasial lärlingsutbildning En kvalitetsgranskning av gymnasial lärlingsutbildning Skolinspektionens rapport 2013:02 Diarienummer 400-2011:6484 Stockholm 2013 Foto:

Läs mer

Relationer Helhetssyn Framgångstankar!

Relationer Helhetssyn Framgångstankar! Relationer Helhetssyn Framgångstankar! Välkommen till årets Rikskonferens i Eskilstuna 14-16 maj! Tre nya spännande och givande fortbildningsdagar för gymnasieskolans IM- program väntar på dig. Vi vänder

Läs mer

Driva arbetet med den regionala utvecklingsstrategin

Driva arbetet med den regionala utvecklingsstrategin Regionala utvecklingsnämnden Karin Swensson Utvecklingsstrateg 044-309 32 09 Karin.Swensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-09 Dnr 1500175 1 (16) Regionala utvecklingsnämnden Verksamhetsinformation

Läs mer

öten # 1 ny ordförande tylösandsveckan shanghai Roland Gustbée Populär mötesplats tillbaka

öten # 1 ny ordförande tylösandsveckan shanghai Roland Gustbée Populär mötesplats tillbaka öten m ö j l i g h e t e r m e r v ä r d e # 1 ny ordförande Roland Gustbée tylösandsveckan Populär mötesplats tillbaka shanghai Regionen på Expo 2010 e n t i d n i n g f r å n r e g i o n f ö r b u n

Läs mer

Entreprenörskap i skolan en kartläggning

Entreprenörskap i skolan en kartläggning Entreprenörskap i skolan en kartläggning entreprenorskap I SKOLAN Entreprenörskap i skolan en kartläggning kan fritt skivas ut från Skolverkets webbplats www.skolverket.se/entreprenörskap Form: AB Typoform

Läs mer

ENA. Entreprenörskap Nätverk Arena. Plattform för entreprenöriellt lärande i Norrbotten

ENA. Entreprenörskap Nätverk Arena. Plattform för entreprenöriellt lärande i Norrbotten ENA Entreprenörskap Nätverk Arena Plattform för entreprenöriellt lärande i Norrbotten Plattform för entreprenöriellt lärande i Norrbotten Genom att skapa en dynamisk och hållbar plattform där samhällets

Läs mer

Framtidens lärande - är här och nu! Program 19-20 maj. inklusive valbara inspirationsmöten och seminarier

Framtidens lärande - är här och nu! Program 19-20 maj. inklusive valbara inspirationsmöten och seminarier Framtidens lärande - är här och nu! Program 19-20 maj inklusive valbara inspirationsmöten och seminarier Program Torsdag 19 maj 9.00-10.00 Registrering, utställningsbesök 10.00-11.00 Lust att lära Nät-

Läs mer

Program. Nordiska Skolledarkongressen 28 29 mars 2012 Svenska Mässan Göteborg

Program. Nordiska Skolledarkongressen 28 29 mars 2012 Svenska Mässan Göteborg www.skolledarexpo.se Program Tor Andersson Jan Björklund Daniel Berr Micael Dahlén Anna Ekström Andy Hargreaves Anna-Karin Hatt Carl Heath Tommy Iseskog Torkel Klingberg Tomas Kroksmark Eva Larsson Christian

Läs mer

Ditt resultat i fokus

Ditt resultat i fokus Välkommen till Öppet hus Globen/ Stockholm Torsdag 28 nov, kl 18-20 Måndag 9 dec, kl 18-20 Onsdag 15 jan, kl 18-20 Lördag 8 feb, kl 11-13 Tisdag 6 maj, kl 18-20 Arenavägen 23 Stockholm/Globen City Tel:

Läs mer