Program. Rikskonferensen 2015 Samverkan Skola Arbetsliv mars 2015 Slagthuset Malmö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Program. Rikskonferensen 2015 Samverkan Skola Arbetsliv 11-13 mars 2015 Slagthuset Malmö www.ssaskane2015.se"

Transkript

1 Program Rikskonferensen 2015 Samverkan Skola Arbetsliv mars 2015 Slagthuset Malmö

2 Onsdag Torsdag 11 mars VAD-dagen 12 mars VARFÖR-dagen 9.00 Blixtlåsets regionfinal Registrering och kaffe Välkommen! Märta Stenevi (MP), regionråd, Region Skåne och Charlotta Levin, projektledare Moderatorerna inleder Mona Ali och Beppe Singer Generationers bild av skola, arbete och samverkan Thomas Fürth, Kairos Future. Generationsskillnaderna har aldrig varit så stora som nu, sägs det. Men vad vet vi egentligen om dagens unga? Hur kommer de att påverka samhället och vad spelar detta för roll för skola, arbetsliv och samverkan? Fika Samverkan mellan arbetsliv och skola hur svårt kan det vara? Åsa Falk-Lundqvist, Umeå universitet. Hur påverkas samverkan mellan arbetsliv och skola av samhälls utveckling och kultur? Vi blickar bakåt för att förstå historien och framväxten på området, men sedan framåt. Mycket handlar om kunskapssyn och vår förmåga att koppla skola och arbetsliv på ett sätt som eleverna upplever meningsfullt Louise Wester, vår Graphic Recorder, simultanritar tillsammans med representanter för publiken Mingel med en skånsk nationalrätt Kaffe 8.30 Sammanfattning från dag 1, Beppes syn på saken Vad kostar det att inte arbeta med SSA? Ingvar Nilsson, Idéer för livet. Ingvar har på uppdrag av Region Skåne, räknat fram vad det kostar samhället att inte arbeta strukturerat med olika former av SSA Fika Peabskolan att bygga framtidens hållbara medarbetare Maria Hernroth, VD Peabskolan. Varför startade Peab en skola? Maria berättar om varför skolan startades och framgångsfaktorerna bakom; aktivt värdegrundsarbete, ett utvecklat arbetsplatsförlagt lärande, en helhetssyn i utbildningen och framförallt att individen är i fokus Skolverket stärker Mikaela Zelmerlööw, Skolverket. Skolverket berättar det senaste kring samverkan skola/arbetsliv, studie- och yrkesvägledningen och arbetslivskontakter i stort. Aktualiteter, insatser och framöver När Sören började arbeta som lärare Sören Thuresson, Thoréns Business School, Uppsala Om APL på studieförberedande program, om skolan som leverantör till arbetslivet, och vem är egentligen kunden till skolan?

3 Fredag och HUR-dagen Lunch med utställning, nätverkande och prova-på Vem ansvarar för elevers arbetsmiljö på praktiken? Anna Sundén, jurist och Åsa Zetterström, sakkunnig psykosociala arbetsmiljöfrågor i skolan, Arbetsmiljöverket och Mikaela Zelmerlööw, Skolverket. Vad säger lagen kring arbetsmiljön under prao, praktik och andra arbetslivskontakter? Valbara pass 1 Se alternativ på sidorna Fika Valbara pass 2 Se alternativ på sidorna Workshop för de hågade! Vad gör vi med allt vi fått med oss under de här dagarna? Hur ska vi landa all input? Vill vi ändra något i vad vi gör? I så fall kan vi göra annorlunda redan på måndag? Fem parallella workshops ledda av processledare. Om du vill, utlovar vi resultat. Se alternativ på sidan Middag och högklassig underhållning. 13 mars TUR-dagen 8.50 Kaffe 9.10 Sammanfattning av torsdagens workshopar Hur kan skolan utveckla sina nätverk? Siamak Afshari, Peritias. Är omvärldsbevakning verkligen något som ska prioriteras av utbildningssystemet? Vad händer om vi gör det och om vi inte gör det? Om vikten av nätverk och skolans kompensatoriska uppdrag Fika Hur ser bilden av SSA ut efter dessa dagar? Panelsamtal tillsammans med publiken. Sara Bendib, studerande. Carin Daal, enhetschef Region Skåne. Anders Lovén, universitetslektor på Malmö högskola, och fil dr i pedagogik. Roger Mörtvik, statssekreterare samt sakkunnig. Annika Niehoff, personalchef, Nordic Plastic Group. Andreas Schönström (S), kommunalråd, Malmö stad, med ansvar för arbetsmarknadsfrågor Min väg Milad Mohammadi Vad kan vi lära av en cirkus? Kajsa Balkfors, Cirkus Cirkör Tack och hej från Skåne Stafettpinnen överlämnas till Umeå Lunch, to-go eller äta på plats

4 Teatern A. Skapa värde för elever Malin Heimer, Caroline Lorentzon, Cilla Edrén och Katarina Nilsson, Sundsvalls kommun. Det blir viktigt när det är på riktigt. Om hur barn och elever i sitt lärande skapar värde för andra verksamheter och hur deras tankar och känslor blir indikatorer för motivation och relevans. Vardagsexempel om att arbeta med värdeskapande som pedagogik och kopplingen till formativ bedömning samt systematiskt kvalitetsarbete i skolan. B. Strategin som blev verklighet Lena Salomonsson, utvecklingsledare och Julia Essell, elev, Smedingeskolan, Kungsbacka kommun. Kungsbackas utbildningsnämnder har nyligen antagit en strategi för entreprenöriellt lärande och samverkan, vilket Lena delar med sig av arbetet kring. Julia berättar om vikten av att ta skolan utanför dess fyra väggar. Att som lärare och elev mötas på mitten och att bjuda in ungdomar till livet utanför skolan. Hon talar om att bli hörd, att få ta del i vad som kan betraktas som vuxenvärlden, att växa som person och om framtidstro. Valbara pass torsdag Varje programpunkt genomförs två gånger. Pass 1 A: kl 13:50-14:20 Pass 1 B: kl 14:25-14:50 Pass 2 A: kl 15:15-15:40 Pass 2 B: kl 15:45-16:15 Du får gärna byta till en annan lokal, även mellan A- och B- passen. Speaker s Corner i Runda baren pågår löpande 13:50-14:50 samt 15:15-16:15. Separaten A. Inte bara studie- och yrkesvägledaren Jan-Åke Johansson, Kommunförbundet Skåne, Gabriella Holm, Skolsamverkan samt representanter för kommunerna Lund, Landskrona, Östra Göinge och Skurup. Fyra kommuner berättar om sitt arbete med en heltäckande plan för studie- och yrkesvägledning. Skolinspektionen har i sina granskningar sett att de flesta kommuner överlåter ansvaret för studieoch yrkesvägledaren ensam, trots att de allmänna råden konstaterar att det är hela skolans ansvar. Ta del av kommunernas arbete med en studie- och yrkesvägledning där uppdraget ses som en helhet genom åren och skolformerna. Allt för att på bästa sätt förbereda eleven för sina framtida utbildnings- och yrkesval. B. Kompetenssamverkan och yrkes-sfi Helena Hölerman, Länsstyrelsen Skåne och Jonas Jonsson, Malmö stad. Regionalt samarbete mellan kommunal vuxenutbildning, Arbetsförmedlingen och övriga aktörer i KoSS för att möta arbetsgivarnas rekryteringsbehov, ta tillvara på nyanländas kompetens och korta vägen till arbete. I Skåne bygger vi en gemensam plattform för att erbjuda olika kombinationer av yrkesutbildningar, sfi och arbetsplatsförlagt lärande.

5 Speaker s Corner i Runda baren 50 nyanser av SSA Moderator: Carin Daal. Har du något du vill nå ut med kring samverkan skola/arbetsliv? Eller lyssna på andra som vill få något sagt! Ta del av en uppställning av föranmälda talare och naturligtvis några drop-in-platser. Max 3 minuter per talare, inga powerpoint. Vill du anmäla dig till en dropin-plats? Maila charlotta.levin@skane.se, ämnesrad: Speakers Corner. Slagt 1 A. SSA för de allra yngsta när, var hur och varför? Birgitta Månsson, Positivt Ledarskap och Lena Jörnmo, Förskolan Juno i Landskrona. Ett inspirationspass runt förskolan, arbetsliv och framtidstro. Visst kan arbetslivet synliggöras även för de yngsta, här bjuds på ett praktiskt exempel! B. Utvecklande samverkan inte så invecklat! Mats Bååth, förvaltningschef, Annhild Månsson, projektledare, Cathrin Jung, företagslots, samt lärarna Sara Hansson och Karolina Larsson, alla från Skurups kommun Att samverka är inte lätt, men några knep finns för att sänka trösklarna. Här får du lyssna till vad man gjort på olika nivåer, från förvaltning till företagare och skola för att få fart på samverkan, med vinster för alla. Mats, Annhild och Cathrin berättar om knep värda att kopiera. Sist och viktigast av allt exemplet från verkligheten då Sara och Karolina berättar om hur det kommer sig att den enas f-klass samarbetar med den andras 6:or om hållfasthet i teknik tillsammans med en lokal byggfirma. Norra hallen A. Fotboll är mycket mer än fotboll Jan-Olov Kindvall, Anna Tinglöf och Karin Heri från Malmö FF. Malmö FF har ett nära samarbete med Malmö stad, Staffanstorps kommun och Simrishamns kommun på flera områden. Bland annat samverkar man kring fotbollsakademier i högstadiet och idrottsklasser på både teoretiska och praktiska gymnasier. Det senaste tillskottet, Karriärakademin, förstärker ytterligare kopplingen mellan unga och arbetsmarknaden. Malmö FF berättar om upplägg, framgångsfaktorer och drivkrafter. B. Så här får vi ut elever på prao och arbetsplatsförlagt lärande Katarina Brinte, yrkeslärare hotelloch turismprogrammet, Fria läroverken, Malmö och Pia Raflund, enhetschef studie- och yrkesvägledningen, Vellinge kommun. Katarina och Pia berättar om sina upplägg och framgångsfaktorer på grundskola och gymnasieskola för att få ut eleverna på prao och arbetsplatsförlagt lärande (APL). Hur jobbar de med arbetsmiljöansvaret, riskanalyserna, checklistor och hur viktig är handledarutbildningen? Fler valbara pass på nästa sida!

6 Veterinärens kammare A. Att förena teori och praktik med Handelsbanken ett studentprogram för framtiden! Sofia Asplund, tidigare gymnasieelev ProCivitas Malmö och numera student Lunds universitet, och David Möller, stf kontorschef Handelsbanken i Svedala. Sofia och David berättar om bankens studentprogram. Kom och lyssna till hur en student får en unik möjlighet att kombinera studier med arbete. B. Studentmedarbetarskap mer än bara ett jobb! Maren Buchmüller, projektledare för Studentmedarbetarkonceptet i Helsingborgs stad. Att vara studentmedarbetare kan innebära det första steget in på arbetsmarknaden, en chans att få lära känna en arbetsplats och att knyta värdefulla kontakter. Helsingborgs stad är en av de första svenska kommunerna som etablerade konceptet i början av 2000-talet och fortfarande driver det framgångsrikt. Erfarenheter från Danmark visar att 30 procent av studenterna fått sina första jobb innan de tagit examen tack vare att de varit studentmedarbetare. Södra hallen A. Kan en app berätta om effekten av entreprenörskapsutbildningen? Martin Lackéus, Chalmers och Kåre Moberg, Copenhagen business school. Kåre och Martin har under flera års tid forskat om vilka effekter olika former av entreprenörskapsinsatser har. Martin fokuserar på formativ bedömning och undersöker vilka aktiviteter eleverna genomför och hur de reagerar på dessa. Kåre fokuserar på de olika effekter som utbildning om, för och genom entreprenörskap har på elevernas studiemotivation, samhörighetskänslor och relationer till lärare och klasskamrater, samt deras entreprenöriella attityder, intentioner och självförtroende. Både Martin och Kåre har utvecklat digitala appar som kan användas för att utvärdera och analysera effekterna av dina utbildningsinsatser. B. Vad har entreprenörskap med lärande att göra? Jens Sjölander, projektkoordinator på Malmö högskola Innovation och utveckling samt Jonas Christensen, fil dr i pedagogik och utbildningsvetenskap vid Malmö högskola. Vad har entreprenörskap med lärande att göra? Hur kan högskolan genom samverkan bidra till lärande och samhällelig nytta? Erfarenheter från ett utvecklingsprojekt på Malmö högskola.

7 Workshopar torsdag Kl 16:15-17:15 Fem parallella workshopar ledda av processledare. Om du vill, utlovar vi resultat! Alltför ofta sitter vi på konferens och antecknar febrilt, men i vilken ut sträckning leder det till att vi gör annorlunda efteråt? Här erbjuds du möjligheten att bli handlingskraftig kring det du fått till dig under konferensens dagar hittills! Hur kan vi landa all input och använda den i vår kontext/yrkesroll och organisation? Vill vi ändra något i det vi redan gör? I så fall kan vi göra annorlunda redan på måndag? Och i så fall vad? Välj en lokal, det finns inga särskilda teman, utan du kan lyfta vilket ämne du vill i vilken grupp som helst. För att kreativiteten ska lyfta bilda gärna grupp med dem du inte känner sedan tidigare! The 7 most expensive words: We have always done it that way. Catherine devrye Norra hallen Annika Rickard och Marie Kniest har varit verksamma inom utbildningssektorn sedan 1990-talet och är utbildade pedagoger och diplomerade coacher. Sedan 2007 utbildar de inom entreprenörskap och entreprenöriellt lärande inom skola och arbetsmarknadsinsatser inom företaget K&R Education. Slagt 1 Birgitta Månsson är pedagog, coach och processledare och har genom sitt företag, Positivt Ledarskap, bland annat arbetat med kompetensutveckling inom skola och förskola i drygt 15 år. Veterinärens kammare Eva Ekmark har sedan 2006, som projektledare för de regionalt EUfinansierade satsningarna Entreprenörskap i skolan, ENTRIS och ENTRIS 2.0, erbjudit processtöd för att stimulera entreprenöriellt lärande och ökad samverkan mellan skola och arbetsliv. Nu verksam inom området i Trelleborg och som egenföretagare i UPCO. Separaten Annhild Månsson är pedagogen som utmanar och arbetar i skolutvecklingens tjänst med frågor som berör entreprenöriellt lärande, SSA och elevdelaktighet. I sitt företag Gimle AB arbetar hon med kompetensutvecklingsinsatser, skapande av konkreta material och med olika stödfunktioner. Södra hallen Johan Fredriksson, nyutexad civilingenjör i nanoteknik och projektledning som idag brinner för mjuka variabler och arbetar med skolutveckling och motivationsarbete från mellanstadiet i Rosengård till universitetsstudenter runt om i landet. Utsedd till en av femton unga changemakers i Skandinavien av Ashoka, världens största organisation för socialt entreprenörskap.

8 Slagthuset Jörgen Kocksgatan 7 A, Malmö CARLSGATAN Södra hallen NAVIGATIONSGATAN Teatern Utställning och restaurang Gallerian Saluhallen Runda baren WC WC Norra hallen Entré Separaten Plan 1 WC Veterinärens kammare GARDEROB Plan 2 Slagt 1 HISS TRAPPA JÖRGEN KOCKSGATAN Arbetsförmedlingen Högskolan Kristianstad Kommunförbundet Skåne Lunds universitet Länsstyrelsen Skåne Malmö högskola Region Skåne Statens lantbruksuniversitet

Hjärtligt välkomna till. ENTRIS 2.0 - entreprenöriella lärprocesser för bättre hälsa i en lärande organisation

Hjärtligt välkomna till. ENTRIS 2.0 - entreprenöriella lärprocesser för bättre hälsa i en lärande organisation Hjärtligt välkomna till Mötesplats ENTRIS 2.0! ENTRIS 2.0 - entreprenöriella lärprocesser för bättre hälsa i en lärande organisation Dagens agenda Återkoppling av intresseanmälningar för insatser 2011-2013

Läs mer

Hjärtligt välkomna till Mötesplats ENTRIS 2.0! ENTRIS 2.0 - entreprenöriella lärprocesser för bättre hälsa i en lärande organisation

Hjärtligt välkomna till Mötesplats ENTRIS 2.0! ENTRIS 2.0 - entreprenöriella lärprocesser för bättre hälsa i en lärande organisation Hjärtligt välkomna till Mötesplats ENTRIS 2.0! ENTRIS 2.0 - entreprenöriella lärprocesser för bättre hälsa i en lärande organisation Förväntningar Vad är ditt personliga syfte med att du deltar på Mötesplats

Läs mer

Idéer för pedagogiskt entreprenörskap

Idéer för pedagogiskt entreprenörskap Hjärtligt välkommen till ENTRIS konferensen Idéer för pedagogiskt entreprenörskap 2010-01-20 ENTRIS Entreprenörskap i skolan Kompetensutvecklingsinsats 2009-2010 Drivs av: Finansieras av: Kommunförbundet

Läs mer

SYV I VID BEMÄRKELSE SE MÖJLIGHETER!

SYV I VID BEMÄRKELSE SE MÖJLIGHETER! SKOLSAMVERKAN SYV = Hela skolans ansvar SKOLSAMVERKAN SYV I VID BEMÄRKELSE SE MÖJLIGHETER! Välkomna Studie- och yrkesvägledare, lärare, skolledare, utvecklingsledare och övriga intresserade på grundskolan

Läs mer

SYV SKOLPLANER SE MÖJLIGHETER!

SYV SKOLPLANER SE MÖJLIGHETER! SKOLSAMVERKAN SYV = Hela skolans ansvar SKOLSAMVERKAN SYV SKOLPLANER SE MÖJLIGHETER! Välkomna Skolledare, studie- och yrkesvägledare, syvsamordnare, utvecklingsledare/förvaltning, arbetslagsledare, lärare,

Läs mer

Värdeskapande lärande 2019 Värde för andra i undervisningen ger ökad motivation och ett stärkt lärande

Värdeskapande lärande 2019 Värde för andra i undervisningen ger ökad motivation och ett stärkt lärande Värdeskapande lärande 2019 Värde för andra i undervisningen ger ökad motivation och ett stärkt lärande Årets stora konferensnyhet. Välkommen! STOCKHOLM 23 OKT GÖTEBORG 12 NOV u Vad är värdeskapande lärande

Läs mer

SYV:s viktiga roll i framtidens skola

SYV:s viktiga roll i framtidens skola SYV:s viktiga roll i framtidens skola Inbjudan till konferens i Stockholm den 3-4 maj 2011 LYSSNA TILL Malmö högskola Anders Lovén Forskare Skolsamverkan Gabriella Holm Praktiska arbetssätt och verktyg

Läs mer

Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande

Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande www.regionostergotland.se Innehåll Bakgrund...4 Entreprenöriellt lärande...5 Definition av entreprenörskap

Läs mer

Hjärtligt välkomna till Mötesplats ENTRIS 2.0! ENTRIS 2.0 - entreprenöriella lärprocesser för bättre hälsa i en lärande organisation

Hjärtligt välkomna till Mötesplats ENTRIS 2.0! ENTRIS 2.0 - entreprenöriella lärprocesser för bättre hälsa i en lärande organisation Hjärtligt välkomna till Mötesplats ENTRIS 2.0! ENTRIS 2.0 - entreprenöriella lärprocesser för bättre hälsa i en lärande organisation ENTRIS 2.0 - Innehåll Utbildningar för kompetensutveckling och fördjupning

Läs mer

Entreprenöriellt lärande i förskola och skola. Mälardalsrådet

Entreprenöriellt lärande i förskola och skola. Mälardalsrådet Entreprenöriellt lärande i förskola och skola. Mälardalsrådet 2016-09-02 Sara Hägglund Mälardalens högskola Universitetsadjunkt i pedagogik Projektledare ELverket Vilka kunskaper,kompetenser/förmågor har

Läs mer

Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling

Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling Välkommen till vårens viktigaste konferens för dig som leder pedagogisk utveckling STOCKHOLM 3 APRIL u Led genom

Läs mer

Arena för Samverkan Skola Arbetsliv. Skåne 19 april 2013 Gabriella Holm gabriella@skolsamverkan.se 070 615 30 16

Arena för Samverkan Skola Arbetsliv. Skåne 19 april 2013 Gabriella Holm gabriella@skolsamverkan.se 070 615 30 16 Arena för Samverkan Skola Arbetsliv Skåne 19 april 2013 Gabriella Holm gabriella@skolsamverkan.se 070 615 30 16 Samverkan skola - arbetsliv Är det nödvändigt och betydelsefullt för skolan och eleven? Möjlighet

Läs mer

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning

Framtidens kunskaps - bedömning och betygsättning Framtidens kunskaps - Inbjudan till konferens i Stockholm den 17-18 januari 2011 PRAKTIKFALL FRÅN Viktor Rydbergs gymnasium Ämnesexpert i Skolverkets arbete med GY11 Kunskapsskolan i Sverige AB Sofie Lindén

Läs mer

program synapsen ledarskapsdagar i Halland

program synapsen ledarskapsdagar i Halland program synapsen ledarskapsdagar i Halland 16-17 april 2015 HoTel TYlÖsaNd Målgrupp: Chefer, ledare och politiker samt specialister inom Hr. Välkommen till 2015 års upplaga av synapsen, som är en etablerad

Läs mer

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Planen fastställd av bildningsnämnden 20 maj 2015 Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Entreprenörskap från förskola till vuxenutbildning 2 Vägledning från förskola till vuxenutbildning

Läs mer

Att rusta eleverna inför morgondagens arbetsmarknad för framtiden. grskolaarbetsliv.se praktikplatsen.se

Att rusta eleverna inför morgondagens arbetsmarknad för framtiden. grskolaarbetsliv.se praktikplatsen.se Att rusta eleverna inför morgondagens arbetsmarknad för framtiden Upplägg Sammanhangsmarkering, dagens utmaningar Hur hänger det ihop? Vad säger forskning och styrdokument? Vinsterna med samverkan skola

Läs mer

PROGRAM RIKSKONFERENS Samverkan skola-arbetsliv 2017 onsdag 19 april Kungsbacka Teater

PROGRAM RIKSKONFERENS Samverkan skola-arbetsliv 2017 onsdag 19 april Kungsbacka Teater PROGRAM RIKSKONFERENS Samverkan skola-arbetsliv 2017 onsdag 19 april Kungsbacka Teater 12.30 Registrering Elever från Hotell- och turismprogrammet sköter registrering och välkomnar er! Elever från Restaurang-

Läs mer

Mötesplatsen inom det moderna och innovativa lärandet

Mötesplatsen inom det moderna och innovativa lärandet ii Mötesplatsen inom det moderna och innovativa lärandet www.settsyd.se #SETTSYD Samarbetspartner Arrangörer Den 30-31 oktober är det dags för den tredje upplagan av SETT SYD på Malmömässan! SETT står

Läs mer

Förskola, arbetsliv & framtidstro

Förskola, arbetsliv & framtidstro Foto: Foto: Med tillstånd av Nyckelpigans förskoleklass, Nyckelbergsskolan Köping Förskola, arbetsliv & framtidstro Foto: Publiceras med tillstånd av Nyckelpigans förskoleklass, Nyckelbergsskolan Köping

Läs mer

Det professionella uppdraget i förändring VARMT VÄLKOMNA!

Det professionella uppdraget i förändring VARMT VÄLKOMNA! Förskole konferens 3 juni 2014 Det professionella uppdraget i förändring VARMT VÄLKOMNA! Vardag, vetenskap och vision hur möts de i förskolan? Serie med fem seminarier december 2013 april 2014 - Dokumentation

Läs mer

SKOLSAMVERKAN SYV REGIONALA REKOMMENDATIONER & HUVUDMANNAPLANER SE MÖJLIGHETER!

SKOLSAMVERKAN SYV REGIONALA REKOMMENDATIONER & HUVUDMANNAPLANER SE MÖJLIGHETER! SYV REGIONALA REKOMMENDATIONER & HUVUDMANNAPLANER SE MÖJLIGHETER! Se möjligheter! Huvudmannaplan SKOLSAMVERKAN SYV REGIONALA REKOMMENDATIONER & HUVUDMANNAPLANER SE MÖJLIGHETER! Välkomna Förvaltningschefer/skolchefer,

Läs mer

Genomförda uppdrag 2010-2014

Genomförda uppdrag 2010-2014 Org nr. 556710-8260 Genomförda uppdrag 2010-2014 2010 IKEA BPS 2 dagar processledning ledningsgrupp, BPS Totalt antal: 15 personer Referens: Jens Lindell, tel. 0476-136 09 2010 Hammarplast 2 dagar produktutveckling

Läs mer

RIKSKONFERENS 2016 MARINMUSEUM I KARLSKRONA 16-18 M A R S 2016. I samverkan med: Svenska Handbollförbundet/Handboll För Alla Scandic Karlskrona

RIKSKONFERENS 2016 MARINMUSEUM I KARLSKRONA 16-18 M A R S 2016. I samverkan med: Svenska Handbollförbundet/Handboll För Alla Scandic Karlskrona FOMS RIKSKONFERENS 2016 MARINMUSEUM I KARLSKRONA Ringar på vattnet! En konferens om att gå från ord till handling och förverkliga sina drömmar. Mötesplatser, projekt och vad händer sedan och hur viktig

Läs mer

Peabskolan att bygga framtidens hållbara medarbetare. 126 www.peabskolan.se

Peabskolan att bygga framtidens hållbara medarbetare. 126 www.peabskolan.se Maria Hernroth Peabskolan att bygga framtidens hållbara medarbetare 126 www.peabskolan.se Peab ett nordiskt företag Omsättning: överstigande 43 mdkr Anställda: 13.000 Aktieägare: 33.000 Börsnoterat vid

Läs mer

SYV i vid bemärkelse Se möjligheter!

SYV i vid bemärkelse Se möjligheter! SYV = Hela skolans ansvar SKOLSAMVERKAN SYV i vid bemärkelse Se möjligheter! - SYV I undervisningen - Samverkan Syv/lärare SYV i undervisningen - SYV = Hela skolans ansvar Samverkan Syv/lärare Välkommen!

Läs mer

Välkommmen till Qualis nätverksseminarium

Välkommmen till Qualis nätverksseminarium Välkommmen till Qualis nätverksseminarium Den 14-15 april 2015 på Slagthuset i Malmö Två inspirerande dagar med föreläsare från hela landet, valbara seminarier, erfarenhetsutbyte och information om spännande

Läs mer

VÄLKOMNA till frukostmöte!

VÄLKOMNA till frukostmöte! VÄLKOMNA till frukostmöte! Första steget mot obligatorisk prao - hur kan skolan bygga en kvalitetssäker praoprocess? DAGENS PROGRAM 08:30 Frukost och mingel i GR lounge 08:45 Välkommen! 08:55 Vad säger

Läs mer

Värdeskapande lärande i Sundsvalls kommun

Värdeskapande lärande i Sundsvalls kommun Värdeskapande lärande i Sundsvalls kommun Det blir viktigt när det är på riktigt! Malin Heimer, projektledare Centrum för kunskapsbildning, BoU Sundsvalls kommun Värdeskapande lärande i Sundsvalls kommun

Läs mer

Kommunförbundet Skåne. Anmält förhinder Gerhard Gunnarsson Kommunförbundet Skåne Ja

Kommunförbundet Skåne. Anmält förhinder Gerhard Gunnarsson Kommunförbundet Skåne Ja Protokoll Fört vid styrgruppsmöte för ENTRIS 2.0 Kallade: Närvarande Sandra Olsson Region Skåne Ja Thomas Mattsson Företagarna Ja Kristin Andersson Malmö Högskola Ja Madelaine Agosti Högskolan i Kristianstad

Läs mer

EN STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING I VÄRLDSKLASS! 28 MARS 2019 STOCKHOLM

EN STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING I VÄRLDSKLASS! 28 MARS 2019 STOCKHOLM INBJUDAN: EN STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING I VÄRLDSKLASS! 28 MARS 2019 STOCKHOLM Framtidsspaning och inspiration kring -utveckling. Träffa andra som utvecklar och agerar. Erfarenhetsutbyte och kollegialt

Läs mer

SYV skolplaner Se möjligheter!

SYV skolplaner Se möjligheter! SYV skolplaner Se möjligheter! Välkommen! Gabriella Holm Kvalitetsutveckling av Studie- och yrkesvägledning (SYV); regionalt, kommun/huvudman, skola Utbildningsdagar, workshops, konferenser Undersökning

Läs mer

Se möjligheterna med SSA!

Se möjligheterna med SSA! TEMA Se möjligheterna med samverkan mellan skola och arbetsliv Gabriella Holm, Pia Raflund, Lotten Johansson. Minnesanteckningar ENTRIS-expressen 2013-03-21 PPT från dagen finns på www.kfsk.se/entris Se

Läs mer

SYV konferens. Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5

SYV konferens. Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5 SYV konferens Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5 Rektors uppdrag Varför anställa en syv på F-5 skola? Varför prioritera SYV/SSA? Attraktiv tjänst i ett 1-16 års perspektiv

Läs mer

1 Om undersökningen. 2 Bakgrundsfrågor. 3 Rollen som studie-och yrkesvägledare. 4 Måluppfyllelse och kvalitet. 5 Kunskaper och kompetens.

1 Om undersökningen. 2 Bakgrundsfrågor. 3 Rollen som studie-och yrkesvägledare. 4 Måluppfyllelse och kvalitet. 5 Kunskaper och kompetens. 1 Om undersökningen 2 Bakgrundsfrågor 3 Rollen som studie-och yrkesvägledare 4 Måluppfyllelse och kvalitet 5 Kunskaper och kompetens 6 Vägledning 7 Samverkan 8 Företagande, entreprenörskap och eget företagande

Läs mer

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor

Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor Datum 2010-03-09 Beteckning Beredningen för arbetsmarknadsoch näringslivsfrågor Minnesanteckningar; Beredningen för arbetsmarknads- och näringslivsfrågor Tid och plats: Fredag den 5 mars, kl. 10.00 15.00,

Läs mer

Peabskolan Exempel på hållbar yrkesutbildning? Skolforum 2013-10-18

Peabskolan Exempel på hållbar yrkesutbildning? Skolforum 2013-10-18 Peabskolan Exempel på hållbar yrkesutbildning? Skolforum 2013-10-18 1 Maria Hernroth 0733-373855 maria.hernroth@peab.se Jag tänkte vi kunde prata lite om: Vad Peabskolan är och vad som är kärnan i verksamheten

Läs mer

Välkommmen till Qualis nätverksseminarium

Välkommmen till Qualis nätverksseminarium Välkommmen till Qualis nätverksseminarium den 18-19 april 2016 på Quality Hotel Globe i Stockholm Välkomna till två dagar med föreläsare, seminarier och erfarenhetsutbyte med temat: Hur kan vi arbeta förebyggande

Läs mer

Leda kollegor i förskolan BOKA BOKA NU. med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling. lararfort bildning.se. bildning.

Leda kollegor i förskolan BOKA BOKA NU. med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling. lararfort bildning.se. bildning. med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling STOCKHOLM 3 APRIL s en år s l v en til fer er g en n d in m e ko le ckl om st om ve lk iga g s ut Vä ikt r di isk v fö agog d pe Leda kollegor

Läs mer

Diskussionskort EL, SSA och Hälsa

Diskussionskort EL, SSA och Hälsa Diskussionsmetod Pedagogisk personal Övrig personal Fsk Gsk Gy Från 10 minuter 2-5 personer Kortleken innehåller öppna frågor och det finns inget rätt eller fel. Här gäller det att vara så öppen och modig

Läs mer

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4.

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4. 1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll 2.1 Definition av SAK...flik 1 2.2 SAK planering för klass...flik 2 2.3 Branschöversikt...flik 3 2.4 Individuell handlingsplan...flik

Läs mer

Välkommen till SYVBarometern TM

Välkommen till SYVBarometern TM Välkommen till SYVBarometern TM 2013 Finns det något du anser kan göras lokalt i din region/kommun för att stärka studie- och yrkesvägledningen? 28% Ja Nej 3% Osäker/vet inte 69% 2 Finns det något du anser

Läs mer

Entris 2.0. 21 mars 2013 Gabriella Holm gabriella@skolsamverkan.se 070 615 30 16

Entris 2.0. 21 mars 2013 Gabriella Holm gabriella@skolsamverkan.se 070 615 30 16 Entris 2.0 21 mars 2013 Gabriella Holm gabriella@skolsamverkan.se 070 615 30 16 Mål: Kvalitetsutveckling av SYV & SSA Gemensam kunskapsbas för SYV, styrdokument & Skolinspektionen Roller/ansvar Kvalitet

Läs mer

Bergskolan i Luleå År 7-9. Skola arbetsliv. Författare: Carina Thingvall. Åsa Sandström. Maria Jonsson. Eva-Lena Landström.

Bergskolan i Luleå År 7-9. Skola arbetsliv. Författare: Carina Thingvall. Åsa Sandström. Maria Jonsson. Eva-Lena Landström. Bergskolan i Luleå År 7-9 Skola arbetsliv Författare: Carina Thingvall Åsa Sandström Maria Jonsson Eva-Lena Landström Peter Möller Innehållsförteckning Skola och arbetsliv.....sid 1 Det vi gör och har

Läs mer

Ung delaktighet i Skåne

Ung delaktighet i Skåne Ung delaktighet i Skåne - dokumentation av workshop 2012-09-27 i Eslöv (Medborgarhuset) om arbete Sammanfattning och förslag Efter att ca 15 unga och 15 vuxna under en dag diskuterat kring frågeställningen

Läs mer

Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration

Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration Inspirera eleverna med världsmusik ta del av nytänkande exempel att använda i undervisningen Hur kan du nå fram och underlätta undervisningen för elever

Läs mer

SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning GR

SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning GR SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter: Kvantitativ enkätstudie via e-post, genom samarbete med 12 regioner, Lärarnas Riksförbund samt kompletterande

Läs mer

Omöjligt. 19-22 nov. Det entreprenöriella universitetet presenterar stolt Entreprenörskapsveckan

Omöjligt. 19-22 nov. Det entreprenöriella universitetet presenterar stolt Entreprenörskapsveckan Omöjligt Det entreprenöriella universitetet presenterar stolt Entreprenörskapsveckan 19-22 nov Entreprenörskapsveckan är en del av Global Entrepreneurship Week. tisdag 19 nov Invigning och Open innovation

Läs mer

Kvalitet i lärarutbildning

Kvalitet i lärarutbildning Välkommen till Lärarutbildningskonventets konferens i Malmö 13-14 juni 2016 Kvalitet i lärarutbildning Malmö högskola arrangerar i samarbete med Lärarutbildningskonventet en konferens för att dela tankar

Läs mer

Varje elev till nästa nivå

Varje elev till nästa nivå Varje elev till nästa nivå JENSEN grundskola i centrala Västerås Vi på JENSEN grundskola sätter eleven främst. Det innebär att vi gör mer än förväntat för varje elevs utveckling och studieresultat. Förutom

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledningen i Lunds kommun

Plan för studie- och yrkesvägledningen i Lunds kommun Plan för studie- och yrkesvägledningen i Lunds kommun Fastställd 141217 av skoldirektörerna Ann- Britt Wall Berséus, Stefan Norrestam och Mats Jönsson 1 ETT Lund EN Plan Att barn och unga ska få sitt behov

Läs mer

Framtidens lärlingsutbildning Inbjudan till konferens i Stockholm den 28-29 september 2011

Framtidens lärlingsutbildning Inbjudan till konferens i Stockholm den 28-29 september 2011 Framtidens lärlingsutbildning Inbjudan till konferens i Stockholm den 28-29 september 2011 TALARE Nationella Lärlingskommittén Peter Holmberg Consensum Carin Jogre Linköpings Praktiska Mikael Karlsson

Läs mer

Våga se, våga fråga och våga agera!

Våga se, våga fråga och våga agera! Våga se, våga fråga och våga agera! Utbildningsdag om barn som lever med våld i nära relationer den 12 december 2012 i Malmö För er som arbetar i Malmö, Burlöv, Trelleborg, Svedala och Vellinge inom framförallt

Läs mer

Huvudmannaplan. Studie- och yrkesvägledning. för samtliga skolformer i Gävle kommun. Tillgodose elevens behov av. studie- och. yrkesvägledning.

Huvudmannaplan. Studie- och yrkesvägledning. för samtliga skolformer i Gävle kommun. Tillgodose elevens behov av. studie- och. yrkesvägledning. Huvudmannaplan Studie- och yrkesvägledning för samtliga skolformer i Gävle kommun Tillgodose elevens behov av studie- och yrkesvägledning Snäv Undervisning Lärare Studie- och yrkesvägledare Vägledningssamtal

Läs mer

Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens

Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-05-03 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Malin.Midler-Noren@malmo.se Tjänsteskrivelse Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens

Läs mer

Hej framtid! Konferens: SYV i vid bemärkelse november 2017 i Stockholm SKOLSAMVERKAN. Mer SYV i vid bemärkelse. Hjärnan & Digitalisering

Hej framtid! Konferens: SYV i vid bemärkelse november 2017 i Stockholm SKOLSAMVERKAN. Mer SYV i vid bemärkelse. Hjärnan & Digitalisering Konferens: SYV i vid bemärkelse 2.0 Hej framtid! 21 november 2017 i Stockholm Mer SYV i vid bemärkelse Hjärnan & Digitalisering Systematiskt - Likvärdigt Hela skolans ansvar Elevernas behov Hela skolans

Läs mer

Skånepaket för extratjänster kvalitetssäkring av arbetsmarknadsinsatser

Skånepaket för extratjänster kvalitetssäkring av arbetsmarknadsinsatser Skånepaket för extratjänster kvalitetssäkring av arbetsmarknadsinsatser Medlemmar: Båstad, Ängelholm, Klippan, Örkelljunga, Helsingborg, Landskrona, Svalöv, Malmö, Lund, Ystad, Simrishamn, Tomelilla, Trelleborg,

Läs mer

Verktyg för Individanpassad SFI

Verktyg för Individanpassad SFI Verktyg för Individanpassad SFI Inbjudan till konferens i Stockholm den 24-25 januari 2011 TALARE Lunds kommun Eva Leijon Burlövs kommun Thérèse Stringer och författare Nacka kommun Viveca Schön Utbildningscentrum

Läs mer

Full fart mot Framtiden

Full fart mot Framtiden Strategidokument gäller from hösten 2013 Studie- och arbetsmarknadsfrågor Grundskola / Gymnasieskola Full fart mot Framtiden Strategi för Studie- och arbetsmarknadsfrågor - för utveckling i Södertäljes

Läs mer

Västsvensk EU-konferens Social inkludering i Västsverige och EU

Västsvensk EU-konferens Social inkludering i Västsverige och EU Social inkludering i Västsverige och EU Hur arbetar EU och medlemsstaterna med social inkludering? Vad kan vi lära av varandra? Vilka finansieringsmöjligheter finns? Och hur ska vi i Region Halland, Region

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Lär dig leda ditt företag till tillväxt Du som är eller ska bli ledare i ett företag som är medlem

Läs mer

PROGRAM RIKSKONFERENS Samverkan skola-arbetsliv 2017 onsdag 19 april Kungsbacka Teater

PROGRAM RIKSKONFERENS Samverkan skola-arbetsliv 2017 onsdag 19 april Kungsbacka Teater PROGRAM RIKSKONFERENS Samverkan skola-arbetsliv 2017 onsdag 19 april Kungsbacka Teater 12.30 Registrering Elever från Hotell- och turismprogrammet sköter registrering och välkomnar er! Elever från Restaurang-

Läs mer

CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB

CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB VAD kan jag? HUR delar jag med mig? VILKEN är Affärsnyttan? VARFÖR har mina kunder valt mig? www.stepeducation.se olofson@stepeducation.se 070 208 67 88 St Lars

Läs mer

Lic-Forskarskola för lärare och förskollärare: Vetenskapen i skolan skolan i vetenskapssamhället (CSIS)

Lic-Forskarskola för lärare och förskollärare: Vetenskapen i skolan skolan i vetenskapssamhället (CSIS) Lic-Forskarskola för lärare och förskollärare: Vetenskapen i skolan skolan i vetenskapssamhället (CSIS) Lunds universitet /Campus Helsingborg Malmö högskola Högskolan Kristianstad Högskolan i Halmstad

Läs mer

SKOLA & ARBETSLIV SYFTE OCH MÅLSÄTTNING

SKOLA & ARBETSLIV SYFTE OCH MÅLSÄTTNING SKOLA & ARBETSLIV BAKGRUND I skolans uppdrag ingår att eleverna ska vara aktiva och deltagande och känna/inse att de har ansvaret och makten över sitt eget lärande. SYFTE OCH MÅLSÄTTNING Samverkan mellan

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne

Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Företagarnas prioriteringslista över viktiga åtgärder som politikerna bör göra i Skåne Vad bör göras i respektive kommun i Skåne? Företagsklimat Bjuv Bromölla Burlöv Båstad Eslöv Helsingborg Hässleholm

Läs mer

Arkeologisk förmedling

Arkeologisk förmedling Arkeologisk förmedling Konferens i Stockholm 26-27 oktober www Konferens om arkeologisk förmedling Det finns ett stort intresse och efterfrågan att kunna ta del av uppdragsarkeologins resultat från olika

Läs mer

entreprenöriellt lärande?

entreprenöriellt lärande? Hur kan vi stimulera elevers skrivande med hjälp av entreprenöriellt lärande? 12 NOVEMBER 2015, NCS KONFERENS Sara Hägglund och Anna Haglund Dagens plan Ringa in begreppet entreprenöriellt lärande (EL)

Läs mer

Högskolan Kristianstad. Uppdrag AB NY HET. MBA i praktiken

Högskolan Kristianstad. Uppdrag AB NY HET. MBA i praktiken Högskolan Kristianstad Uppdrag AB NY HET MBA i praktiken MBA i praktiken Ett utvecklingsprogram i framkant som utvecklar dig och din organisation på riktigt! Programmet genomförs under sju månader i internatform

Läs mer

Djursjukvården en bransch i utveckling

Djursjukvården en bransch i utveckling Djursjukvården en bransch i utveckling Inbjudan till konferens i Stockholm den 8-9 september TALARE SLA Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet Katarina Novák Regiondjursjukhuset Strömsholm Anders Thunberg

Läs mer

Utbildningspaket ENTRIS

Utbildningspaket ENTRIS Utbildningspaket ENTRIS 2009-04-01-2010-04-01 Introduktionsutbildning för att främja entreprenörskap i skolan, Malmö högskola Grundläggande entreprenörskapsutbildning, Malmö högskola Entreprenörskap som

Läs mer

Framtidens hållbara skogsbruk med fokus på vattenmiljöer och jämställdhet

Framtidens hållbara skogsbruk med fokus på vattenmiljöer och jämställdhet Framtidens hållbara skogsbruk med fokus på vattenmiljöer och jämställdhet Konferensen är ett led i projektet Friskare Skogsvattens arbete att genomföra kompetensutvecklingsinsatser tillsammans med skogsägare

Läs mer

ULF försöksverksamhet. Elena Zukauskaite FoU Skola Kommunförbundet Skåne

ULF försöksverksamhet. Elena Zukauskaite FoU Skola Kommunförbundet Skåne ULF försöksverksamhet Elena Zukauskaite FoU Skola Kommunförbundet Skåne 2019-04-08 Vad är ULF? ULF Utveckling, Lärande, Forskning En nationell försöksverksamhet 2017-2021 På uppdrag av regeringen 125 mkr

Läs mer

VI VET VAD SOM KRÄVS MALMÖ

VI VET VAD SOM KRÄVS MALMÖ DU VET VAD DU GILLAR VI VET VAD SOM KRÄVS MALMÖ Du är mitt i tonåren. Framtiden kommer att vara fylld av utmaningar, stora förändringar och tuffa beslut. Så varför inte ägna de närmaste åren åt det du

Läs mer

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat om helhet och sammanhang i utbildningen skapas utifrån den kunskap

Läs mer

Fört vid gemensamt styr- och referensgruppsmöte för ENTRIS 2.0

Fört vid gemensamt styr- och referensgruppsmöte för ENTRIS 2.0 Protokoll Fört vid gemensamt styr- och referensgruppsmöte för ENTRIS 2.0 Kallade: Närvarande Sandra Lindeskog Region Skåne Ja Rolf Hjerpe ersätter Anette Ohlsson Företagarna Ja Kristin Andersson Malmö

Läs mer

Tillsammans släpper vi in framtiden!

Tillsammans släpper vi in framtiden! Konferensen Samverkan Skola - Arbetsliv 15 oktober 2015 på Missionskyrkan i Linköping Tillsammans släpper vi in framtiden! Arbetslöshetsfrågan? Kompetensutveckling? - En konferens som ger verktyg till

Läs mer

välkommen till Teknikcollege Sydöstra Skåne

välkommen till Teknikcollege Sydöstra Skåne välkommen till Teknikcollege Sydöstra Skåne Information från Parkgymnasiet Välkomna till Parkgymnasiet och nya Teknikcollege Sydöstra Skåne! Utbildningen vid Parkgymmnasiet skall vara en utmaning för alla.

Läs mer

PROGRAMMET FÖR. Samverkan i välfärden och i världen Nationell konferens för fi nansiell samordning

PROGRAMMET FÖR. Samverkan i välfärden och i världen Nationell konferens för fi nansiell samordning PROGRAMMET FÖR Samverkan i välfärden och i världen Nationell konferens för fi nansiell samordning Linköping Konsert och Kongress 24 25 mars 2015 Finsamkonferens Program 2015 Moderator: Anna Lena Waller

Läs mer

Samverkansplanen fokuserar på tre målgrupper inom grundskolan: Lärare, studie- och yrkesvägledare och elever samt näringslivet.

Samverkansplanen fokuserar på tre målgrupper inom grundskolan: Lärare, studie- och yrkesvägledare och elever samt näringslivet. Samverkansplan Skola-Näringsliv Tingsryds kommun 2014-2016 Syfte Samverkansplanens syfte är att stimulera en god och naturlig samverkan mellan skola och näringslivet i Tingsryds kommun. Ett väl fungerande

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

Lägesrapport II i projektet Entreprenörskap inom HVV

Lägesrapport II i projektet Entreprenörskap inom HVV 2013-02-21 1 (5) Tillväxtverket Ärendeid: 00164872 Diarienummer: 2011004691 Lägesrapport II i projektet Entreprenörskap inom HVV l. l Fokus: Pedagogisk utveckling i fokus I verksamhetsberättelsen 2013

Läs mer

Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014

Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014 Näringslivet och social hållbarhet Temaseminarium den 5 december 2014 Ramarna för dagen Syfte med seminariet och introduktion till Mötesplatsen Förmiddag: Näringslivets perspektiv på social hållbarhet

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

3-4 juni 2015. Samhällsorientering och Hälsokommunikation. Välkommen på en konferens om. Garnisonen konferens Karlavägen 100 i Stockholm

3-4 juni 2015. Samhällsorientering och Hälsokommunikation. Välkommen på en konferens om. Garnisonen konferens Karlavägen 100 i Stockholm Välkommen på en konferens om Samhällsorientering och Hälsokommunikation 3-4 juni 2015 Garnisonen konferens Karlavägen 100 i Stockholm Konferensen genomförs i samarbete mellan länsstyrelserna och projekt

Läs mer

Inbjudan till deltagande i MILSA II

Inbjudan till deltagande i MILSA II Inbjudan till deltagande i MILSA II informations- och inspirationsserie under 2014 för dig som i din verksamhet möter nyanlända flyktingar! Om MILSA MILSA, stödplattform för migration och hälsa, verkar

Läs mer

Strategi för skolutveckling genom entreprenöriellt lärande och samverkan utbildning omvärld för Förskola & Grundskola och Gymnasie & Vuxenutbildning

Strategi för skolutveckling genom entreprenöriellt lärande och samverkan utbildning omvärld för Förskola & Grundskola och Gymnasie & Vuxenutbildning Strategi för skolutveckling genom entreprenöriellt lärande och samverkan utbildning omvärld för Förskola & Grundskola och Gymnasie & Vuxenutbildning Strategi för skolutveckling genom entreprenöriellt lärande

Läs mer

VALLE 2.0 ÖVERGRIPANDE MÅL: UTGÅNGSPUNKTER:

VALLE 2.0 ÖVERGRIPANDE MÅL: UTGÅNGSPUNKTER: ÖVERGRIPANDE MÅL: Etablera en regional stödplattform för validering i Skåne - Innebärande Ökat utbud av validering Ökad tillgänglighet till validering Gemensamt utvecklingsarbete avseende validering -

Läs mer

Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN!

Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN! Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN! OM ATT TRO PÅ FRAMTIDEN Fotbollen har en fantastisk förmåga att sammanföra

Läs mer

Arbetsplan för Samverkan mellan Skola och Arbetsliv

Arbetsplan för Samverkan mellan Skola och Arbetsliv Arbetsplan för Samverkan mellan Skola och Arbetsliv Förord Under våren 2013 hade Vansbro Kommun besök av Skolinspektionen som påvisade en brist av studie- och yrkesorienteringen, främst i de lägre åldrarna.

Läs mer

Entreprenörskap i ett verksamhetsperspektiv

Entreprenörskap i ett verksamhetsperspektiv Bilaga 1 Barn- och utbildningskontoret Lisbeth Bodén Datum Sid 2017-03-01 Dnr BUN-2017-018 1 (5) Dnr KS-2016-934 Svar på motion från Allan Kruukka (M) och Christer Lindström (M) angående nyföretagsamhet

Läs mer

Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning

Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning 1 (10) Arbetsplatsfo rlagt la rande inom vuxenutbildning Med arbetsplatsförlagt lärande, apl, avses ett lärande i en utbildning som genomförs på en eller flera arbetsplatser utanför skolan. Detta är möjligt

Läs mer

Vad får människor att växa i Kalmar län? 8 oktober 2015, Forum, Oskarshamn

Vad får människor att växa i Kalmar län? 8 oktober 2015, Forum, Oskarshamn Vad får människor att växa i Kalmar län? 8 oktober 2015, Forum, Oskarshamn Vad får människor att växa i Kalmar län? 8 oktober 2015, Forum, Oskarshamn Globalisering, urbanisering och digitalisering spås

Läs mer

Attraktiva fritidshem

Attraktiva fritidshem Kvalitetshöjande insikter och inspirerande praktikfall Attraktiva fritidshem Höjd status och samverkan med pedagogik och barnen i fokus Pedagogisk samverkan mellan skola, förskola och fritids så lyckas

Läs mer

20+21 september DRIV SUNDSVALL FRAMTIDEN. Teknik SAMARBETA TILLVÄXT SAMSYN LÄRANDE ATTRAKTIV. Bygg HANDEL. Besöksnäring. Miljö.

20+21 september DRIV SUNDSVALL FRAMTIDEN. Teknik SAMARBETA TILLVÄXT SAMSYN LÄRANDE ATTRAKTIV. Bygg HANDEL. Besöksnäring. Miljö. Inbjudan HANDEL Teknik Bygg IT Hälso/sjukvård Utbildning Transport Besöksnäring Miljö Energi FRAMTIDEN DRIV SE FÖRMÅGOR SAMARBETA TILLVÄXT SAMSYN NYA UTBILDNINGAR LÄRANDE ATTRAKTIV 20+21 september SUNDSVALL

Läs mer

Strategi för skolutveckling genom entreprenöriellt lärande och samverkan utbildning omvärld för Förskola & Grundskola och Gymnasie & Vuxenutbildning

Strategi för skolutveckling genom entreprenöriellt lärande och samverkan utbildning omvärld för Förskola & Grundskola och Gymnasie & Vuxenutbildning Strategi för skolutveckling genom entreprenöriellt lärande och samverkan utbildning omvärld för Förskola & Grundskola och Gymnasie & Vuxenutbildning Strategi för skolutveckling genom entreprenöriellt lärande

Läs mer

Samverkan Skola - Arbetsliv

Samverkan Skola - Arbetsliv En plan för hur Falkenbergs grundskolor, gymnasium och arbetslivet kan samverka så att alla kan lyckas! Samverkan Skola - Arbetsliv Arbetsplan för grundskolan och gymnasiet i Falkenbergs kommun, 2015/2016

Läs mer

O:MEET 17 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Onsdag 17 augusti 2016 Restaurangen Brattebergsskolan

O:MEET 17 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Onsdag 17 augusti 2016 Restaurangen Brattebergsskolan O:MEET 17 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Onsdag 17 augusti 2016 Restaurangen Brattebergsskolan Liknande innehåll på förmiddag och eftermiddag för att

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Dags att anmäla sig till EIO Ledarskapsprogram I januari drar en ny omgång av EIOs ledarskapsprogram

Läs mer

Tydligare ledarskap som ger resultat! CHEF LSS-BOENDE. Utveckla ditt stödboende:

Tydligare ledarskap som ger resultat! CHEF LSS-BOENDE. Utveckla ditt stödboende: inbjudan till konferens i Stockholm den 3-4 februari 2015 DU FÅR MÖTA Bromma stadsdelsförvaltning, Stockholms stad Jörgen Nyberg, enhetschef Annicka Wester & Lena Tolfvenstam, biträdande chefer Socialstyrelsen

Läs mer