Innehåll. ADRESS S:t Eriksgatan Stockholm TEL EPOST WEBB ORG NR

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehåll. ADRESS S:t Eriksgatan 33. 112 39 Stockholm TEL 08-410 23 410 EPOST info@learningpoint.se WEBB www.learningpoint.se ORG NR 556792-1126"

Transkript

1 Nyheter Office 2013

2 1 Innehåll NYHETER I OFFICE Programsviter av Office Startskärmen... 3 Senaste... 4 Mallar... 4 Inloggning... 4 Jobba i molnet med dina dokument... 5 Spara lokalt... 5 Spara i molnet... 6 Öppna dokument... 7 Nya filformat... 8 Välj mellan pek- eller musläge... 9 Infoga bilder direkt från webben Snabbare avstängning Ändra utseende och inställningar för ditt konto Appar, Program för Office NYHETER I WORD Visa och dölj delar av ett dokument Förbättrad kommentarsfunktion Öppna och redigera PDF-dokument Kom ihåg var du var i dokumentet Nytt läsläge Titta på video direkt i Word Ny layoutfunktion för bilder och diagram Enkel markering vid spårade ändringar Nyheter för tabeller NYHETER I POWERPOINT :9 ny standardstorlek för bilder Spara en presentation som film i MP Smarta guider Animerade bildövergångar Kommentarer Uppdaterad Föredragshållarvy NYHETER I OUTLOOK Placera mappar i vilken ordning du vill Sök i hela postlådan automatiskt Markerade avsändare Uppdaterad navigering Inget att göra-fält Nyheter i kalendern Kontakter Inbyggd social nätverksintegrering Hitta dina olästa brev enkelt Infogade svar... 33

3 2 NYHETER I EXCEL Mindre nyheter Fönster bredvid varandra Infoga nytt blad Snabbfyllning (Flash Fill) Dela upp en kolumn med Snabbfyllning Slå ihop kolumner med Snabbfyllning Andra användningsområden Snabbanalys Nyheter för diagram Rekommenderade diagram Nyheter för infogade diagram Enklare att skapa kombinationsdiagram Utsnitt i tabeller Extra tillägg i Excel PowerView Inquire Workbook Relationship och Worksheet Relationship Ta bort oönskad markering Workbook Analysis Pivottabeller Pivottabeller via Snabbanalys Rekommenderade pivottabeller Pivottabeller på det traditionella sättet Pivotdiagram och tidslinjer... 56

4 3 Nyheter i Office 2013 Programsviter av Office 2013 Startskärmen Office 2013 finns i dagsläget i ett antal olika programsviter: Office Hem och Student Innehåller Word, Excel, Powerpoint och OneNote. En licens. Office Hem och Småföretag Samma som ovan plus e-postprogrammet Outlook. En licens. Office Professional Det fullständiga paketet som innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook, OneNote, Publisher samt Access. En licens. Office 365 Home Premium. Ger dig tillgång till fem licenser motsvarande Office Professional. Den innehåller även 60 minuters Skype-samtal per månad samt 27 GB onlinelagring på SkyDrive. Office 365 Small Business Premium. Ger dig tillgång till fem licenser motsvarande Office Professional. Den innehåller också 25 GB e-post och delad kalender samt möjlighet till onlinemöten med delat skrivbord, röst och video. Office 365 University. För studenter eller personal inom utbildning. Innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook, OneNote, Publisher samt Access. Den innehåller även 60 minuters Skype-samtal per månad samt 27 GB onlinelagring på SkyDrive. Två licenser. Publisher, Access och OneNote finns endast för PC. Microsoft har även en molntjänst som heter Office 365 där du bland annat kan köra en webbaserad variant av Word, Excel, Powerpoint och OneNote i din webbläsare. Den här tjänsten vänder sig främst till företag och man betalar per användare och månad. När du öppnar Word, Excel eller PowerPoint möts du av en ny skärm som kallas Startskärmen (eng. Start Screen). Startskärmen i Word 2013.

5 4 Startskärmen består av tre delar. Den färgade kolumnen till vänster där de dokument du har jobbat med tidigare visas, den stora ljusa ytan i mitten där du kan välja mellan olika mallar och inloggningsuppgifterna uppe i högra hörnet. Senaste Till vänster under rubriken Senaste (eng. Recent) visas de dokument du har arbetat med tidigare. Det är bara att klicka på ett dokument så öppnas det. Finns inte dokumentet du letar efter i listan så klickar du på Öppna andra dokument (eng. Open Other Documents) underst. Arbetar du ofta med samma dokument kan du också nåla fast det här om du önskar så att det alltid finns tillgängligt när du öppnar Word. Mallar I den stora ytan i mitten kan du välja att skapa ett dokument från någon av de mallar som Microsoft skickar med. Du kan naturligtvis lägga till eller ersätta dessa med egna mallar istället. Valet Tomt dokument (eng. Blank Document) uppe till vänster innebär att du öppnar Word med ett helt tomt standarddokument. Du kan också trycka på ESC-tangenten så hamnar du i Word med ett nytt, tomt dokument. Inloggning Uppe i hörnet visas hur du är inloggad.

6 5 Du kan vara inloggad på med flera konton/på flera olika platser. Fördelen med det är att du direkt kommer åt de olika platserna från Word (eller andra program i Office). Gillar du inte Startskärmen kan du stänga av den genom att välja Arkiv, Alternativ, Allmänt (eng. File, Options, General) och sedan avmarkera alternativet Visa startskärmen när programmet startas (eng. Show the Start screen when this application starts). Jobba i molnet med dina dokument Att öppna och spara dina dokument fungerar nu lite annorlunda jämfört med tidigare. Förut kom du direkt in i en dialogruta, men nu kommer du istället till den uppdaterade Backstagevyn. När du sparar ett dokument i Word 2013 så kan det se ut så här: Spara lokalt Under rubriken Spara som (eng. Save As) kan du välja mellan olika platser att spara dokumentet på. Vill du spara det lokalt på din dator väljer du alternativet Dator (eng. Computer). Då visas de mappar du nyligen har sparat i till höger under Senaste mappar (eng. Recent Folders) Klicka på den mapp du vill spara dokumentet i så visas den gamla hederliga dialogrutan Spara som (eng. Save As). Vill du spara i en annan mapp som inte visas så klickar du på Bläddra (eng. Browse) och letar reda på den. Vill du alltid komma åt en mapp nålar du fast den genom att föra musen över mappen och sedan klicka på fästnålen som du visas till höger.

7 6 Spara i molnet En av de stora nyheterna i Office är att det finns nu möjligheten att spara dokument direkt i molnet, t ex på SkyDrive eller en SharePoint-plats. Den stora fördelen med det är att du lätt kan komma åt dokumentet från flera olika platser och datorer. Du kan också dela med dig av dokument till andra och också jobba gemensamt i samma dokument. För att spara ett dokument på SkyDrive väljer du bara det alternativet i listan. Välj sedan den mapp du vill spara dokumentet i eller klicka på Bläddra (eng. Browse) för att välja en ny mapp.

8 7 Spara i SkyDrive direkt från Word. Om du inte skulle vara inloggad på SkyDrive när du ska spara ditt dokument kan du göra det direkt från Word. Klicka bara på knappen Logga in (eng. Sign In) och följ sedan instruktionerna. Öppna dokument Att öppna ett dokument fungerar enligt samma filosofi som spara. Du väljer bara den plats du vill öppna dokumentet ifrån. Under alternativet Senaste dokument (eng. Recent Documents) kommer du åt de dokument du nyligen har arbetat med. Dessa kan du (som tidigare) också enkelt nåla fast om det är så att det är vissa dokument som du arbetar ofta

9 8 med. Det gör du i så fall genom att föra musen över dokumentet du vill nåla fast och sedan klicka på nålsymbolen som visas längst till höger. Nya filformat Nåla fast dokument. Både Word, Excel och PowerPoint kommer med uppdaterade filformat. Filerna har samma ändelse som tidigare (.docx,.xlsx samt.pptx) men tidigare filer behöver konverteras för att vara fullt kompatibla med nya Office Detta görs lite annorlunda beroende på vilket program det är och hur gammal filen är. Dokument som är skapade i tidigare versioner av Word öppnas i Word 2013 i kompatibilitetsläge vilket visas i titelraden. För att konvertera dokumentet så väljer du Arkiv (eng. File) och klickar sedan på knappen Konvertera (eng. Convert) (under valet Info). En dialogruta visas där du bekräftar dina ändringar och sedan är det klart och det är bara att spara dokumentet med det nya formatet. I Excel och PowerPoint kan det också vara så att dokumentet öppnas i kompatibilitetsläge och om så är fallet gör du på samma sätt som i Word för att konvertera dokumentet. Men om du öppnar ett dokument som exempelvis är skapat i Excel eller PowerPoint 2010 i motsvarande program för 2013 så kommer du inte att märka någon skillnad. Vill du vara säker på att alla nya funktioner ska fungera fullt ut är det bästa att ändå spara om de gamla dokumenten i de nya formaten. Det gör du genom att öppna det gamla dokumentet och sedan välja Spara som (eller trycka på F12) och sparar dokumentet med samma namn.

10 9 Noterat dock att om du har t ex känsliga Excel-dokument med mycket makron och/eller pivottabeller så kan det vara en god idé att kontrollera att allting i dokumentet verkligen fungerar i det nya filformatet. Då kan ett alternativ vara att spara dokumentet med ett nytt namn så att du fortfarande har kvar det gamla originalet ifall det skulle vara så att vissa funktioner inte längre fungerar som de ska. Välj mellan pek- eller musläge En annan nyhet är att det går att välja utseende på Office beroende på om du arbetar som tidigare med mus eller om du jobbar med en pekskärm. Det kan vara användbart t ex om du visar en presentation på en platta eller pekskärm. Du kommer åt valet genom att anpassa verktygsfältet Snabbåtkomst (eng. Quick Access Toolbar) och där välja Pek- eller musläge (eng. Touch/Mouse Mode). När du gör det läggs knappen Pek- eller musläge (eng. Touch/Mouse Mode) till i verktygsfältet Snabbåtkomst där du kan välja vilket läge du vill använda. I läget Peka (eng. Touch) så finns det mer utrymme mellan olika val och kommandon så att det ska bli enklare att komma åt dessa från en pekskärm.

11 10 Pekläge i PowerPoint. Normalt (mus) läge i PowerPoint. Den här funktionen ska aktiveras automatiskt när du använder en pekskärm men om den inte gör det så är det alltså här du ställer in vilket läge du vill arbeta med. Infoga bilder direkt från webben Du kan nu hämta och infoga bilder direkt från webben via Office. Det gör du genom att välja Infoga, Onlinebilder (eng. Insert Online Pictures). Här kan du välja att söka efter bilder du vill infoga, att söka bland ClipArt på Office.com eller också logga in för att infoga bilder från t ex Facebook, Flickr eller någon annan plats. Snabbare avstängning Microsoft har försökt snabba upp Office lite vilket du bland annat kan märka i form av en snabbare avstängning. När du stänger ett program, t ex genom att klicka på krysset uppe i det högra hörnet så stängs programmet ner omgående till skillnad från tidigare då det ibland

12 11 kunde ta en liten stund beroende på hur snabb dator du hade och hur stora dokument du arbetade med. Ändra utseende och inställningar för ditt konto Om du vill ändra inställningarna för ditt konto eller utseende på Office så kommer du åt detta genom att välja Arkiv, Konto (eng. File, Account). Här kan du lägga till och ändra information för dina konton, ansluta och ta bort konton och du kan också ändra Office-bakgrund och Office-tema. Appar, Program för Office En nyhet som finns för Word, Excel och Project är möjligheten att använda appar. Det är olika typer av tillägg som du kan lägga till i de olika programmen för att utöka funktionaliteten. Appar som egna applikationer och påverkar därför inte varandra som t ex tillägg i Excel kan göra ibland. Du kommer åt dem under fliken Infoga (eng. Insert) och sedan knappen Program för Office (eng. Apps for Office).

13 12 Första gången du gör det finns förmodligen inga appar att välja eftersom du inte har lagt till några. För att lägga till en app väljer du Visa alla (eng. Show all) och loggar sedan in på Office Store där du kan lägga till de appar du vill ha. En del måste du betala för, en del kan du hämta hem gratis. När du har lagt en app så finns den sedan tillgänglig från menyn. Vi ska titta på hur du kan använda en app. (Exemplet nedan kräver tillgång till Internet för att fungera.) Låt oss anta att du har lite försäljningsstatistik från några olika kontor. Nu vill du visualisera det vilket naturligtvis är enkelt att göra med något av alla de diagram som Excel tillhandahåller. Men ett alternativ kan istället vara att visa informationen med en kartapp som Bing Maps. Börja med att infoga Bing Maps genom att välja Program för Office, Bing Maps (eng. Apps for Office, Bing Maps). Det kommer att se ut något i den här stilen. Markera sedan dina data och klicka på ikonen Plot locations i övre högra kanten i kartappen (inringat på bilden ovan).

14 13 De olika regionerna markeras i form av fyllda cirklar på kartan och cirklarna har också olika storlek baserat på hur mycket försäljningen har varit i respektive region. Allting fungerar också dynamiskt så om du har skrivit fel eller vill ändra på något värde så uppdateras det direkt i kartan. Fiffigt. När detta skrivs finns det inga appar på svenska, men ett antal att välja mellan på engelska så det är bara att botanisera för att se om du hittar något som passar dig.

15 14 Nyheter i Word 2013 Visa och dölj delar av ett dokument En mycket användbar nyhet i Word är möjligheten att dölja och visa delar av dokumentet med ett enkelt klick, ett sorts integrerat dispositionsläge. Förutsättningen för att det ska fungera är att du använder dig av de inbyggda rubriknivåerna i Word. När du gör det och för muspekaren över rubriken så visas en liten pil till vänster om rubriken. Klicka på pilen för att dölja allt innehåll för den rubriken. Genom att klicka på pilen så fälls allt innehåll under rubriken ihop och endast rubriken visas. Klicka på pilen en gång till för att visa innehållet igen. För att visa allt innehåll klickar du bara på pilen igen. På detta sätt kan du alltså enkelt dölja och visa olika delar av dokumentet. Smidigt. Förbättrad kommentarsfunktion Word 2013 har fått en uppdaterad och förbättrad kommentarsfunktion. Du kan lägga till en kommentar t ex genom att högerklicka och välja Ny kommentar (eng. New Comment). Ett annat sätt är att välja Infoga, Kommentar (eng. Insert, Comment). Kommentaren hamnar då till höger i dokumentet. Detta är inte några direkta nyheter i sig, men kommentaren har snyggats till lite, genom att klicka på symbolen så kan du få mer information om den som har skapat kommentaren, du

16 15 kan skapa en Lync-konversation med honom/henne, med mera. Men sedan finns också en nyhet längst till höger i kommentaren, där du genom att klicka på den lilla symbolen direkt kan svara på den som har gjort kommentaren. Klicka på symbolen för att svara på kommentaren så kan du direkt skriva in ett svar. Vill du ta bort kommentarerna så högerklickar du på dem och väljer Ta bort kommentar (eng. Delete Comment). Det finns också ett nytt alternativ som heter Markera kommentar som färdig (eng. Mark Comment Done). Det gör att kommentaren blir nedtonad men fortfarande finns kvar om det är så att man vill spara en historik över kommentarerna så att man i efterhand kan gå igenom dem. Färdiga kommentarer. Öppna och redigera PDF-dokument En mycket trevlig nyhet är att du nu kan öppna och redigera PDF-dokument direkt i Word. Du öppnar dokumentet som vilket annat dokumentformat som helst. När du gör det konverteras dokumentet till ett redigerbart Word-dokument där du sedan kan göra de ändringar du vill precis som i ett vanliga dokument. Eftersom du har konverterat dokumentet till ett Word-dokument måste du komma ihåg att spara det som ett PDF-dokument när du är klar. Det kan du t ex göra genom att spara som vanligt. När du gör det visas dialogrutan Spara som (eng. Save As) där du väljer PDF som filformat.

17 16 Du kan också välja att exportera dokumentet som PDF. Det gör du genom att välja Arkiv, Exportera, Skapa PDF-/XPS-dokument (eng. File, Export, Create PDF/XPS document) och sedan klicka på knappen Skapa PDF/XPS (eng. Create PDF/XPS). Värt att notera Även om den här funktionen är användbar finns det några saker som kan vara bra att känna till. PDF-dokumentet får inte vara skyddat, för då går det inte att redigera. Beroende på hur PDF-dokumentet ser ut kan det också vara så att konverteringen ändrar på layouten i det befintliga PDF-dokumentet. Så det kan vara värt att ta en extra titt så att allting ser ut som det ska efter det att du har gjort dina redigeringar. Kom ihåg var du var i dokumentet Det finns nu en smidig funktion som snabbt tar dig till den plats där du arbetade eller slutade läsa senast. När du öppnar ett dokument du har läst eller arbetat med tidigare så visas en informationsruta som talar om var du befann dig när du slutade med dokumentet. Det är bara att klicka på rutan så flyttas du till senast använda plats. Råkar du klicka i dokumentet så fälls rutan ihop men då är det bara att klicka på den lilla symbolen för att rutan ska visas igen. Klicka på symbolen för att fälla ut rutan.

18 17 Nytt läsläge Den här funktionen fungerar också om du arbetar med ett dokument online från olika datorer. I sammanhanget kan också den gamla trotjänaren SKIFT+F5 nämnas som fungerar på samma sätt. Word 2013 har begåvats med ett nytt läsläge som underlättar läsningen av ett dokument, t ex om du vill läsa det på en läsplatta. Du kommer åt läsläget genom att klicka på symbolen Läsläge (eng. Read Mode) i statusfältet eller genom att välja Visa, Läsläge (eng. View, Read Mode) i menyfliksområdet. Det nya läsläget. När du väljer läsläget hittar du knappar för att bläddra framåt och bakåt i dokumentet på respektive sida. Knapp för att navigera framåt. Du hittar också några menyval som du kan använda för att t ex söka på nätet, ändra färger och layout samt lite annat. I läsläget kan du också dubbelklicka (eller snabbt trycka två gånger med fingret på en läsplatta/pekskärm) för att snabbt zooma in en bild, tabell eller ett diagram. För att återgå till det vanliga läget trycker du på ESC eller klickar på knappen för Utskriftslayout (eng. Print Layout) i statusfältet.

19 18 Titta på video direkt i Word Det går nu att lägga in videofilmer i Word som går att titta på direkt. Det gör du genom att välja Infoga, Onlinevideo (eng. Insert, Online Video). När du gör det öppnas dialogrutan Infoga Video (eng. Insert Video) där du antingen kan söka efter en video eller infoga den direkt om du redan har en färdig inbäddningskod. Du kan också logga in om du vill infoga videoklipp från YouTube och andra platser. För att söka efter något skriver du bara in det du vill söka efter och klickar på söksymbolen till höger i fältet. Då visas alla träffar på det du sökte efter. Sedan är det bara att dubbelklicka på en video du vill infoga (eller markera den och sedan klicka på knappen Infoga (eng. Insert)). Videon läggs in i Word och det går att spela upp den direkt genom att klicka på Play-knappen. Ny layoutfunktion för bilder och diagram När du infogar en bild, SmartArt eller ett diagram får du tillgång till den nya knappen Layoutalternativ (eng. Layout Options). Den gör det enkelt att välja hur bilden ska placeras i förhållande till texten. Markera bilden så visas knappen uppe till höger. Genom att klicka på knappen får du tillgång till de olika alternativen.

20 19 Den nya knappen Layoutalternativ. Du kan också ändra storleken på bilden och direkt ser hur det ser ut med de olika layoutalternativen, så kallad Livelayout. När du flyttar bilden får du också hjälp av de nya justeringsstödlinjerna (eng. Alignment Guides) som hjälper dig att placera bilden/objektet så att det linjerar korrekt med andra bilder eller objekt. Enkel markering vid spårade ändringar Det nya läget Enkel markering (eng. Simple Markup) gör det enklare att arbeta med spårade ändringar i dokument. När du granskar ett dokument med spårade ändringar i läget Enkel markering så visas bara ett streck i kanten på de platser där det finns ändringar. Genom att klicka på strecket så ser du alla ändringar som har gjorts i dokumentet. Klicka igen för att dölja dem. Du kommer åt det genom att välja Granska, Enkel markering (eng. View, Simple Markup).

21 20 Nyheter för tabeller Tabellerna i Word 2013 innehåller några nya nyheter. Det är nu lätt att infoga rader eller kolumner i en existerande tabell. Det är bara att föra muspekaren till en kant antingen mellan två kolumner eller två rader så visas ett plustecken. Klicka på plustecknet för att infoga en ny kolumn Klicka bara på plustecknet så infogas den nya raden/kolumnen automatiskt. så infogas den nya kolumnen automatiskt. Det är för övrigt också ett väldigt smidigt sätt att lägga till nya rader. Ett annat alternativ är att markera en rad eller en kolumn, då visas en snabbmeny där du också kan välja att lägga till rad eller kolumn. Då kan du också välja var den ska placeras.

22 21 På samma sätt kan du göra för att ta bort en kolumn eller rad. Markera raden/kolumnen och klicka sedan på Ta bort (eng. Delete) i snabbmenyn som visas. Det finns också ett nytt verktyg under fliken Design som heter Kantlinjepennan (eng. Border Painter) som du kan använda för att måla linjerna i din tabell. Klicka på Kantlinjepennan och välj sedan tjocklek, färg och kantlinjeformat. Sedan målar du på linjerna i tabellen för att använda formatet. Snyggt? Skulle du få till en kantlinje du är extra nöjd med, kan du också kopiera den till andra tabeller. Det gör du genom att välja alternativet Hämta kantlinjeformat (eng. Border Sampler) underst bland de olika kantlinjeformaten. Sedan hämtar du bara formatet genom att klicka på det så kan du sedan använda det i den nya tabellen. På samma sätt kan du göra om du vill återställa ett format som du inte är nöjd med.

23 22 Nyheter i PowerPoint :9 ny standardstorlek för bilder PowerPoint använder nu bredbildsformat (widescreen) 16:9 som standardformat på sina bilder istället för som tidigare 4:3. Bredare bilder med andra ord. Det är dock enkelt att välja mellan 4:3 och 16:9 om du vill ändra. Det gör du i så fall genom att klicka på Design, Bildstorlek (eng. Design, Slide Size) och sedan välja den storlek du vill använda. Spara en presentation som film i MP4 Det går nu att spara en presentation direkt som en film i formatet MP4. Det innebär att det går att spela upp presentationen på datorer, plattor och andra plattformar som saknar stöd för PowerPoint. För att spara en presentation som MP4 så väljer du Arkiv, Spara som (eng. File, Save As), väljer plats och väljer sedan MP4 som filformat i dialogrutan Spara som. I Skapa MP4-videos av dina presentationer. Beroende på hur stor presentationen är och hur snabb din dator kan det lite tid att spara om presentationen till videoformat. Du kan följa förloppet nere i vänstra hörnet i statusfältet. Vill du avbryta har du alltid möjlighet att klicka på det lilla krysset till höger om informationsstapeln i statusfältet.

24 23 Smarta guider Smarta guider (eng. Smart Guides) är en ny funktion som gör det enkelt att placera ritade objekt på samma avstånd och i linje med varandra. I Office 2010 fanns det en funktion där du kunde se att objekten låg i linje med varandra. Nytt för 2013 är att du också kan se att de ligger på samma avstånd från varandra. Mycket användbart. Stödlinjer för att placera objekt i linje och på rätt avstånd från varandra. Animerade bildövergångar En (gammal) nyhet i PowerPoint 2013 är animerade bildövergångar, det vill säga, olika typer av effekter när man byter bild i ett bildspel. Det här har funnits tidigare, men har utökats rejält i och med den nya versionen. Det finns nu ett stort antal övergångar du kan välja mellan. Du kommer åt dem genom från fliken Övergångar (eng. Transitions). Kommentarer Ett urval av de animerade övergångar som finns att tillgå i PowerPoint Du lägga in kommentarer även i PowerPoint om du så önskar. Det gör du enklast genom att klicka på alternativet Kommentarer (eng. Comments) i statusfältet.

25 24 När du gör det så öppnas ett åtgärdsfönster till höger där du sedan klickar på knappen Ny (eng. New) för att skapa en ny kommentar. Även här kan du svara på kommentaren, bläddra mellan kommentarer och ta bort kommentaren genom att klicka på det lilla krysset som visas i det övre högra hörnet på kommentaren när du håller muspekaren över densamma. Kommentaren visas sedan som en pratbubbla i övre vänstra hörnet i bilden. Det gör att du kan visa/se kommentaren även om åtgärdsfönstret skulle råka vara stängt. Uppdaterad Föredragshållarvy Föredragshållarvyn (eng. Presenter View) kan du använda för att köra bildspelet på en skärm och sedan en vy för dig på en annan skärm där du ser bild plus dina anteckningar, förhandsgranskning av nästa bild, en timer och lite annat smått och gott.

26 25 Föredragshållarvyn. Föredragshållarvyn har funnits i tidigare versioner men har ibland varit lite svår att få att fungera på ett bra sätt. Det har man försökt åtgärda så nu räcker det med att kryssa i rätt ruta så fungerar resten automatiskt. PowerPoint känner exempelvis själv av vilket som är den externa skärmen så du slipper visa dina anteckningar för åhörarna medan du själv får bildspelet på din egen skärm. Rätt ruta kommer du åt genom att välja Bildspel, Använd föredragshållarvy (eng. Slide Show, Use Presenter View). Sedan är det bara att köra bildspelet som vanligt.

27 26 Nyheter i Outlook 2013 Outlook Placera mappar i vilken ordning du vill Outlook 2013 innehåller flera användbara nyheter. En sådan är att det nu går att flytta omkring mappar precis som du vill utan att de som tidigare behöver ligga i bokstavsordning. En välkommen nyhet. Placera mappar i vilken ordning du önskar. Sök i hela postlådan automatiskt En annan välkommen nyhet är att Outlook nu söker automatiskt i hela postlådan när du gör en sökning till skillnad från tidigare när sökningen skedde i den aktuella mappen.

28 27 Sök i hela postlådan automatiskt. Det finns också en knapp som heter Inkludera äldre resultat (eng. Include Older Results). Inkludera äldre resultat. Det här är en ny funktion som möjliggörs av att det nu går att ställa in hur länge meddelanden sparas lokalt på datorn (offline). Den inställningen kommer du åt genom att välja Arkiv, Kontoinställningar och sedan Kontoinställningar igen (eng. File, Account Settings, Account Settings).

29 28 Markera sedan ditt konto och klicka på Ändra (eng. Change). I dialogrutan som öppnas finns valet Använd Cachelagrat Exchange-läge (eng. Use Cached Exchange Mode) där du kan ställa in hur länge e-post ska behållas lokalt på datorn (offline). I fallet ovan är detta 12 månader men det går att ändra genom att dra i reglaget. Det här innebär alltså att e-posten sparas lokalt på din dator i maximalt 12 månader, sedan läggs den över på servern. Det innebär också att om du inte hittar vad du söker så kan du prova Inkludera äldre resultat för att även söka i äldre e-post. Värt att notera är då att den sökningen kommer att ta lite längre tid. Vill du spara äldre e-post lokalt ökar du bara värdet här, men då kommer också din postlåda att ta upp mer utrymme lokalt på din hårddisk. Markerade avsändare En annan nyhet är att avsändarnamnet nu visas med lite större text för att lyfta ut det jämfört med övrig text. Det har att göra med att många filtrerar ut sina brev beroende vem man får det ifrån vilket nu underlättas av att namnet syns lite tydligare.

30 29 Avsändarnamn med lite större text. Ytterligare ett alternativ lyfta fram viktiga brev är markera dem som olästa. För att markera ett brev som oläst så klickar du bara i den lilla blåa kanten till vänster om avsändaren/rubriken i brevet. Brevet markeras då som oläst. Klicka en gång till så markeras det som läst. Läst brev. Klicka till vänster om avsändare/rubrik för att markera det som oläst. Oläst brev. Klicka till vänster om avsändare/rubrik för att markera det som läst. Vill du ta bort ett brev kan du enkelt göra det genom att klicka på krysset som visas i högerkant på varje brev när du för muspekaren över brevet. Uppdaterad navigering En annan nyhet är att navigeringen mellan de olika delarna i Outlook nu ser lite annorlunda ut. Nere till vänster i Outlook finns ikoner som du använder för att förflytta dig och när du för muspekaren över en ikon så visas en förhandsgranskningsruta för just den delen. Om du t ex för muspekaren över ikonen för kalendern så visas en förhandsgranskning av kalendern med dagens händelser.

31 30 Inget att göra-fält I tidigare versioner av Outlook så fanns det ett att göra-fält till höger. Det är nu borttaget och en anledning till det är att Microsoft har försökt att göra ett lite renare gränssnitt som ska fungera även för pekskärmar. Det går dock att få tillbaka att göra-fältet genom att högerklicka på någon av ikonerna nere till vänster och sedan välja Fäst översikten (eng. Dock the peek). Då kommer kalendern i det här fallet att placeras fast i högra kanten av Outlook.

32 31 Dockad kalender. För att ta bort det du har dockat, stänger du bara ner det genom att klicka på krysset uppe i högra hörnet som vanligt. Nyheter i kalendern Även kalendern i Outlook 2013 har fått sig en ansiktslyftning och lite nya funktioner. En sådan är att du nu direkt ser de närmaste dagarnas väder i överkant av kalendern. Det kan ju vara en trevlig nyhet, i alla fall om det är fint väder Se vädret direkt i kalendern. Du kan välja mellan olika orter genom att klicka på den lilla pilen direkt till höger om den valda orten och sedan lägga till orten du är intresserad av. Kontakter En annan del av Outlook som har fått sig en ansiktslyftning är kontakterna eller Favoriter (eng. People) som den numera heter.

33 32 Inbyggd social nätverksintegrering Möjligheter att integrera Outlook med olika sociala nätverk fanns även i Outlook 2010 men det förutsatte att du laddade ner och installerade ett tillbehör till Outlook. Det behövs inte i Outlook 2013 utan nu finns den funktionen som standard. Det innebär att du själv kan bestämma om du vill integrera Facebook eller LinkedIn tillsammans med Outlook. (Om inte de funktionerna är avstängda.) Skulle samma kontakt finnas på flera ställen så kommer dessa att slås ihop vilket innebär att du slipper ha en massa dubbletter bland dina kontakter. När du väljer kontakten visas också information om varifrån informationen har hämtats. Hitta dina olästa brev enkelt En mycket välkommen nyhet är att det nu är enkelt att hitta olästa brev. Genom att klicka på knappen Oläst (eng. Unread) filtreras alla olästa brev ut.

Kommandon i menyfliksområdet På varje menyflik finns grupper och i varje grupp finns en uppsättning relaterade kommandon.

Kommandon i menyfliksområdet På varje menyflik finns grupper och i varje grupp finns en uppsättning relaterade kommandon. Snabbstartsguide Microsoft Excel 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden så att du så snabbt som möjligt ska komma igång. Lägga till kommandon i verktygsfältet

Läs mer

Snabbstartsguide. Visa fler alternativ Klicka på den här pilen för att visa fler alternativ i en dialogruta.

Snabbstartsguide. Visa fler alternativ Klicka på den här pilen för att visa fler alternativ i en dialogruta. Snabbstartsguide Microsoft PowerPoint 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig minimera din inlärningskurva. Hitta det du behöver Klicka

Läs mer

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här.

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här. Snabbstartsguide Microsoft Word 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden så att du så snabbt som möjligt ska komma igång. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona

Läs mer

Snabbstartsguide. Visa eller växla mellan onlinekonton Klicka på ditt konto-id för att ändra inställningar eller växla mellan konton.

Snabbstartsguide. Visa eller växla mellan onlinekonton Klicka på ditt konto-id för att ändra inställningar eller växla mellan konton. Snabbstartsguide Microsoft OneNote 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig minimera din inlärningskurva. Växla mellan pekskärm och mus

Läs mer

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren 600 IT för seniorer Windows 7.qxp 2011-06-0 10:27 Sida 1 Eva Ansell Marianne Ahlgren Eva Ansell Marianne Ahlgren Grundläggande IT för SENIORER Windows 7 Det här är en bok för dig som behöver grundläggande

Läs mer

Microsoft. Excel 2010. Migrera till Excel 2001. från Excel 2003

Microsoft. Excel 2010. Migrera till Excel 2001. från Excel 2003 I den här guiden Migrera till Excel 2001 Microsoft skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Migrera till PowerPoint 2010

Migrera till PowerPoint 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft PowerPoint 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de

Läs mer

NYHETER I OFFICE

NYHETER I OFFICE Office 365 1 Innehåll NYHETER I OFFICE 2016... 7 Office 365 för företag... 7 Startskärmen... 7 Senaste... 7 Mallar... 8 Inloggning... 8 Spara och öppna... 9 Spara lokalt... 9 Öppna dokument... 9 Filformat...

Läs mer

med Office 365 i Dynamics NAV 2015

med Office 365 i Dynamics NAV 2015 Arbeta Arbeta med med Office 365 i Dynamics NAV 2015 Office 365 i Dynamics NAV 2015. - En guide för att enkelt komma igång Innehåll Kom igång med Office 365 i Dynamics NAV 2015... 1 Använd Word i Dynamics

Läs mer

Innehållsförteckning. Kurs i MS Office 2010-2013 våren 2013 Word

Innehållsförteckning. Kurs i MS Office 2010-2013 våren 2013 Word Kurs i MS Office 2010-2013 våren 2013 Word Innehållsförteckning Office 2013 Översikt... 2 Introduktion till Office 2013 Sv... 2 Gränssnitt med menyflikar... 2 ARKIV fliken Backstage vyn... 2 Flytta/ändra

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

EXCEL 2010 FÖRDJUPNING

EXCEL 2010 FÖRDJUPNING EXCEL 2010 FÖRDJUPNING Microsoft Excel 2010 Fördjupning Inledning Mål och förkunskaper... 5 Pedagogiken... 5 Hämta övningsfiler... 6 Del 1 1 Diagram och bilder Skapa diagram... 7 Snabblayout... 8 Diagrammets

Läs mer

Lathund för Svenskt Näringsliv

Lathund för Svenskt Näringsliv Lathund för Svenskt Näringsliv OneDrive OneDrive... 3 Vad är fördelarna med OneDrive för dig som användare?... 3 Skapa OneDrive-konto... 4 Kom åt OneDrive på olika enheter... 6 Via appar på datorn... 6

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

6 PIVOTTABELLER SKAPA PIVOTTABELL. Skapa pivottabell

6 PIVOTTABELLER SKAPA PIVOTTABELL. Skapa pivottabell 6 PIVOTTABELLER PIVOTTABELLER Skapa pivottabell 00 Redigera källdata 0 Formatera pivottabell 0 Anpassa pivottabell 05 Göra beräkningar i pivottabell 09 Skapa pivotdiagram från pivottabell Extra övningar

Läs mer

Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements

Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements Microsoft Powerpoint är ett program som numer är välbekant för alla inom utbildningssektorn. Det som många inte känner till är att

Läs mer

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren KAPITEL 6 Umgås på nätet Internet håller alltmer på att utvecklas till en parallellvärld med vår vanliga tillvaro. Man spelar spel över nätet, bygger upp virtuella världar med virtuella prylar och virtuella

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

INSPIRA. Microsoft. Excel 2007 Grunder

INSPIRA. Microsoft. Excel 2007 Grunder INSPIRA Microsoft Excel 2007 Grunder Del 1 1. Introduktion till Excel 8 2. Hantera en arbetsbok 15 3. Formler och format 38 1 INTRODUKTION TILL EXCEL INTRODUKTION TILL EXCEL Starta programmet 8 Avsluta

Läs mer

Lathund Excel 2010. Nytt utseende. Skapa Nytt. Flikar

Lathund Excel 2010. Nytt utseende. Skapa Nytt. Flikar Lathund Excel 2010 Nytt utseende Programfönstret i Office 2010 har ett nytt utseende. Likt Office 2003 är Arkiv tillbaka. Under Arkiv hittar du de aktiviteter som i 2007 s version finns under Offic knappen

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Windows 8.1, hur gör jag?

Windows 8.1, hur gör jag? 2014 Windows 8.1, hur gör jag? Tor Stenberg Piteå Kommun 2014-03-28 1 av 13 Innehåll Hur jobbar jag med Windows 8.1... 2 Logga in... 2 Skrivbordet och programportal... 2 Logga ut och stänga datorn... 3

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

EXCEL. Pivottabeller

EXCEL. Pivottabeller EXCEL 2016 Pivottabeller INLEDNING Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 1 TABELLER Skapa tabell...7 Verktyget Snabbanalys...7 Fliken Infoga...8 Ta bort tabellområde...9 Redigera

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Lathund för Svenskt Näringsliv

Lathund för Svenskt Näringsliv Nyheterna i Office 2013 Lathund för Svenskt Näringsliv Nyheterna i MS Office 2013 Allmänna nyheter i Office 2013 Nyheter i Word 2013 Nyheter i Excel 2013 Nyheter i Powerpoint 2013 Nyheter i Outlook 2013

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN. Office 365. Lathund

KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN. Office 365. Lathund KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN Office 365 Lathund 1 Innehåll Inledning 2 Vad är Office 365? 2 Innehållet i denna lathund 2 Mer information 2 Office 365-portalen 3 Logga in i Office 365-portalen

Läs mer

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 OneDrive 1 Innehåll ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2 Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 HANTERA DOKUMENT OCH FILER PÅ ONEDRIVE... 4 Skapa mapp... 4

Läs mer

EXCEL. Pivottabeller

EXCEL. Pivottabeller EXCEL 2013 Pivottabeller EXCEL 2013 Grunder INLEDNING Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 1 TABELLER Skapa tabell...7 Verktyget Snabbanalys...7 Fliken Infoga...8 Ta bort tabellområde...9

Läs mer

Nyheter i PowerPoint 2010

Nyheter i PowerPoint 2010 Nyheter i PowerPoint 2010 Nytt utseende Programfönstret i Office 2010 har ett nytt utseende. Likt Office 2003 är Arkiv tillbaka. Som i Office 2007 finns det flikar och grupper i det övre verktygsfältet.

Läs mer

INNEHÅLL DEL 2 FORMATERA KALKYL DEL 1 SKAPA KALKYL

INNEHÅLL DEL 2 FORMATERA KALKYL DEL 1 SKAPA KALKYL 1. INTRODUKTION TILL EXCEL 2008... 5 A. Docendo-pedagogiken...6 B. Hämta övningsfiler...7 C. Starta programmet...8 D. Avsluta programmet...8 E. Programfönstret...9 F. Elementgalleriet...10 G. Verktygslådan...11

Läs mer

Introduktion. Inloggning. Vad är Office 365? Vilka är fördelarna? Du kan logga in från vilken enhet som helst via länken portal.office.

Introduktion. Inloggning. Vad är Office 365? Vilka är fördelarna? Du kan logga in från vilken enhet som helst via länken portal.office. Denna lathund ger dig en allmän introduktion till Office 365 för att få förståelse för tjänsten. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar för att komma igång. Praktiska övningar

Läs mer

HANTERA DOKUMENT I OFFICE FÖR LIVE@EDU (SKYDRIVE)

HANTERA DOKUMENT I OFFICE FÖR LIVE@EDU (SKYDRIVE) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN SID 1 (11) 2011-03-01 VERSION 0.1 Guide HANTERA DOKUMENT I OFFICE FÖR LIVE@EDU (SKYDRIVE) I Live@edu kan du i Internetläsaren med Microsoft Webb Apps skapa, redigera och dela dokument

Läs mer

Excel-guide. Introduktion

Excel-guide. Introduktion Excel-guide Introduktion I denna laboration kommer ni få använda några grundfunktioner i Microsoft Excel. Laborationen utgår ifrån Excel 2010, men om ni vill använda ett annat program för att lösa uppgifterna

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

FirstClass Hur du använder FirstClass.

FirstClass Hur du använder FirstClass. OPEN TEXT FirstClass Hur du använder FirstClass. Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf Logga in på FirstClass För att starta FirstClass, dubbelklicka på FirstClass ikonen på skrivbordet eller på start-menyn.

Läs mer

Handledning till FC 12 på webben

Handledning till FC 12 på webben Handledning till FC 12 på webben Detta är en kortfattad handledning där vi går igenom de viktigaste funktionerna i nya FirstClass. Förändringen av FirstClass är kanske den största under de snart 25 år

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Spela in och spara din PowerPointpresentation

Spela in och spara din PowerPointpresentation Spela in och spara din PowerPointpresentation som en film Gör tillägg till filmen med Premiere Elements Microsoft Powerpoint är ett välbekant program för alla inom utbildningssektorn. Det som många inte

Läs mer

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide Använda Internet med hjälp av Internet Explorer Nybörjarguide Av Carl Ewnert 1 Innehåll: 1. Introduktion 3 2. Utseendet 4 3. Verktygsfältet 4 4. Börja Surfa. 5 5. Att söka på Internet 5 6. Spara en sida

Läs mer

Diagram för olika situationer

Diagram för olika situationer 7 Diagram för olika situationer Med hjälp av diagram kan du ta fram trender och prognoser för givna data. Dina diagram ger dig en visuell möjlighet att visa upp dina siffror. En av de största fördelarna

Läs mer

Så får du Microsofts Office-paket gratis

Så får du Microsofts Office-paket gratis Så får du Microsofts Office-paket gratis 7 Kör Word, Excel, Powerpoint och Onenote i webbläsaren 7 Dela dina dokument 7 För dator, mobil och platta. Kom igång med Microsoft Skydrive och Office Web Apps

Läs mer

Instruktion för konvertering av e-post i Lotus Notes med Swing PDF Converter

Instruktion för konvertering av e-post i Lotus Notes med Swing PDF Converter 1.2 Utgåva 1 (16) för konvertering av e-post i Lotus Notes med Swing PDF Converter Hur du väljer i Lotus Notes vad du vill konvertera... 1 Från arkivfil... 1 Från Inkorgen... 1 Från mapp... 2 Alternativ

Läs mer

Skrivbordet innehåller färre ikoner, men det fungerar som tidigare att lägga till genvägar.

Skrivbordet innehåller färre ikoner, men det fungerar som tidigare att lägga till genvägar. Skrivbordet... 1 Aero... 1 Anpassa skrivbordet och aktivera Aero-tema... 1 Ändra storlek på skrivbordsikoner... 1 Ändra skärmupplösning... 1 Startmenyn... 2 Sök... 3 Aktivitetsfältet... 3 Förhandsgranska

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Skapa presentationer med Prezi 1 Introduktion Prezi är ett verktyg för att skapa presentationer, precis som Power Point. Skillnaden är att man i Prezi jobbar med en stor arbetsyta,

Läs mer

4 Kolumn Kalkylbladet är uppdelat i rader (horisontellt) och kolumner (vertikalt). Där dessa möts finns alltid en cell.

4 Kolumn Kalkylbladet är uppdelat i rader (horisontellt) och kolumner (vertikalt). Där dessa möts finns alltid en cell. Lathund för Microsoft Excel 1 2 9 4 Kolumn Kalkylbladet är uppdelat i rader (horisontellt) och kolumner (vertikalt). Där dessa möts finns alltid en cell. Innehåll Autofyll Celler Diagram Ändra diagramtyp

Läs mer

POWER POINT FÖRDJUPNING

POWER POINT FÖRDJUPNING POWER POINT 010 FÖRDJUPNING Microsoft PowerPoint 010 Fördjupning Inledning Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 1 Teman Del 1 Skapa presentation med tema...7 Välja tema...8 Redigera

Läs mer

Nyheter i Office 2010

Nyheter i Office 2010 GEMENSAMT... 1 Menyflikar... 1 Statusraden... 2 Inställningar för programmen... 2 Automatisk förhandsgranskning... 2 Verktygsfältet Snabbåtkomst... 3 Menyfliken Arkiv... 3 Kompatibilitetsläge... 4 Formatering...

Läs mer

Office 365 Kompetens 2014 / MB

Office 365 Kompetens 2014 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Tema...2 E-post... 2 E-post inställningar (signatur)...2 E-posthistorik samt sökning...3

Läs mer

Lär dig POWERPOINT. Lars Ericson datorkunskap.com

Lär dig POWERPOINT. Lars Ericson datorkunskap.com Lär dig POWERPOINT Lars Ericson datorkunskap.com POWERPOINT D A Programmet Microsoft PowerPoint används till att skapa grafiska presentationer till bildspel, presentationer mm. När du öppnar upp PowerPoint

Läs mer

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Inställningstips Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Innehåll Inledning... 3 Anpassa bildskärmen... 4 Ändra storlek för text, appar och andra objekt... 4 Ändra muspekare och markör... 6 Egenskaper

Läs mer

Introduktion till Winbas. excel till Winbas

Introduktion till Winbas. excel till Winbas Introduktion till Winbas excel till Winbas Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till flera olika kopplingar.

Läs mer

Office 365. Vad är det?

Office 365. Vad är det? Office 365 Vad är det? Vad är Office 365? Om du sparar i Office 365 kommer du kunna fortsätta med ditt arbete var du än är så länge du har tillgång till en dator, en smartphone eller en surfplatta och

Läs mer

Microsoft Access 2016 Grunder

Microsoft Access 2016 Grunder ACCESS 2016 Grunder INLEDNING Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 Övningsdatabaserna...7 1 INTRODUKTION TILL ACCESS Starta programmet...8 Avsluta programmet...8 Programfönstret...9

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

Beställning till Diakrit

Beställning till Diakrit Februari 2010 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

Sida 1 av (9) Instruktion Outlook

Sida 1 av (9) Instruktion Outlook Sida 1 av (9) Instruktion Outlook Microsoft Outlook 2007... 2 Starta Outlook... 2 Arbetsytan... 2 Mapplistan... 2 Visa-menyn... 3 Skicka meddelande... 3 Adressboken... 4 Öppna meddelande... 4 Svara på

Läs mer

Framtagen utav Learningpoint. Kort skriftlig instruktion om Enköpings mallar

Framtagen utav Learningpoint. Kort skriftlig instruktion om Enköpings mallar Framtagen utav Learningpoint Kort skriftlig instruktion om Enköpings mallar Innehållsförteckning Skapa nya dokument knappen Nytt... 3 Fliken Enköpings kommun... 3 Bildbanken... 3 Välja bilder och färg

Läs mer

Innehåll Uppgifter ipad utbildning

Innehåll Uppgifter ipad utbildning Datum: 2015-03-09 Innehåll Uppgifter ipad utbildning ipad 1. Knappar 2. Hemskärmen & appar 3. Visa öppnade appar 4. Ordna appar 5. Skapa/ta bort mapp 6. Lägga till en app på ipaden 7. Ta bort en app på

Läs mer

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar 1/17 Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar Webbplatsen är byggd i WordPress 3.8.1. Den är byggd för att på ett enkelt sätt ska kunna skapa nya föreningshemsidor och innehåller: Inloggning

Läs mer

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp Lathund till Publisher TEXT Pekverktyget använder du när du ska markera en ram som du vill förändra på något sätt. Klicka på textverktyget. Placera muspekaren på den tomma dokumentytan, det spelar ingen

Läs mer

Mirasys 5.10. Användarguide: Live Sök Export. November 2010. Bygger på delar ur dokumentet Mirasys NVR 5.10 Användarvägledning Mirasys, Ltd.

Mirasys 5.10. Användarguide: Live Sök Export. November 2010. Bygger på delar ur dokumentet Mirasys NVR 5.10 Användarvägledning Mirasys, Ltd. Mirasys 5.10 Användarguide: Live Sök Export November 2010 TTC_TI_Mirasys_Anvandarguide/EW Bygger på delar ur dokumentet Mirasys NVR 5.10 Användarvägledning Mirasys, Ltd. Sida 1 Innehållsförteckning Inloggning...

Läs mer

INSPIRA. Microsoft. PowerPoint Grunder

INSPIRA. Microsoft. PowerPoint Grunder INSPIRA Microsoft PowerPoint Grunder Del. ClipArt och bilder 78 6. Diagram 87 7. Organisationsschema 98 8. Tabeller 0 9. Bildspel 0. Praktiska övningar 6 CLIPART OCH BILDER CLIPART OCH BILDER Infoga ClipArt

Läs mer

Blogga med Wordpress

Blogga med Wordpress Blogga med Wordpress Introduktion En blogg kan användas på en lång rad olika sätt, även om det vanligaste kanske är att se den som en mer eller mindre publik yta på nätet att dela med sig av tankar och

Läs mer

Migrera till Word 2010

Migrera till Word 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft Word 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

OneNote En inspirationsguide för dig som vill lära dig grunderna i OneNote

OneNote En inspirationsguide för dig som vill lära dig grunderna i OneNote OneNote En inspirationsguide för dig som vill lära dig grunderna i OneNote I exemplet nedan kommer ni att få lära er några olika funktioner jag använder när jag skapar lektioner i OneNote. Många av dessa

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 2.0.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas* under tiden uppdateringen

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

Kapitel 33. Presentationer med PowerPoint

Kapitel 33. Presentationer med PowerPoint Kapitel 33 Presentationer med PowerPoint 164 165 Kapitel 33 Vad visas på skärmen? 33 I Microsoft Office PowerPoint 2010 finns ett antal verktyg och funktioner som kan användas till att skapa välformaterade

Läs mer

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Här följer lite information om vad vi gick igenom på en datastuga på biblioteket i Åkersberga. Excel är ett kalkylprogram. Förutom rena kalkyler kan

Läs mer

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Snabbstartsguide Kontrollera e-post Konfigurera din iphone eller ipad så att du kan skicka och ta emot e-post från ditt Office 365-konto. Kontrollera din kalender

Läs mer

Grundkurs 2 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum

Grundkurs 2 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum Grundkurs 2 IKT Dan Haldin Ålands lyceum KALKYLERING MED MICROSOFT OFFICE EXCEL... 4 Användning av funktioner i Microsoft Excel... 4 LETARAD FUNKTIONEN... 5 OM funktionen... 8 Mer Diagramhantering...10

Läs mer

Komma igång med OneD. Allt på en plats

Komma igång med OneD. Allt på en plats Komma igång med OneD Allt på en plats I Windows 8.1 och Windows RT 8.1 kan du enkelt spara dina filer på OneDrive så att du kan nå dem från alla dina enheter, till exempel din dator, surfplatta eller telefon.

Läs mer

Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning

Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning Adressen till webbklienten live.com skrivs in i webbläsarens adressfält Skriv in hela din e-postadress Utseendet på det här området används av Microsoft

Läs mer

Utforska kommandon i menyfliksområdet Varje menyflik har grupper, och varje grupp har en uppsättning relaterade kommandon.

Utforska kommandon i menyfliksområdet Varje menyflik har grupper, och varje grupp har en uppsättning relaterade kommandon. Snabbstartsguide Microsoft Project 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig minimera din inlärningskurva. Verktygsfältet Snabbåtkomst Anpassa

Läs mer

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media Manual Astrakan Verktyg för skolanalys Motion Chart på enkelt sätt Artisan Global Media ~ 2 ~ Innehåll Manual för Verktyg för skolanalys... 3 Skapa ett konto och logga in... 3 Arbeta med analysdata och

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Microsoft Word. Lathund för. Innehåll. www.bit.mah.se/support. Autokorrigering. Autotext. Format

Microsoft Word. Lathund för. Innehåll. www.bit.mah.se/support. Autokorrigering. Autotext. Format Lathund för Microsoft Word Innehåll Autokorrigering 1 2 3 4 5 6 7 8 9 4 Format På denna rullgardinsmeny väljer du om du vill skriva brödtext, rubriker osv. Mycket bra verktyg om du arbetar med formatmallar.

Läs mer

Huvudfönstret för GroupWise

Huvudfönstret för GroupWise Huvudfönstret för Det mesta arbetet i utförs i huvudfönster. Huvudfönstrets olika delar beskrivs nedan. HUVUDMENY visas längst upp i och innehåller menypunkter: Arkiv, Redigera, Visa, Åtgärder, Verktyg,

Läs mer

Lathund till PowerPoint 2002 (XP)

Lathund till PowerPoint 2002 (XP) Lathund till PowerPoint 2002, sid 1(5) Lathund till PowerPoint 2002 (XP) Överblick 1. Arbetsfönstret här jobbar du med dina bilder 2. Överblick här ser du miniatyrer av alla bilder 3. Åtgärdsfönstret här

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben

Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben Du loggar in på Mina Sidor via förbundets hemsida med ditt medlemsnummer och postnummer. Sedan klickar du på Regional Medlemsservice. Sedan väljer

Läs mer

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem.

Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Kap 03.indd 444 KAPITEL TRE Sidpanelen och gadgetar De är nya. De är smarta. Lär dig hur du använder dem. Gadgetar och den nya Sidpanelen är nog mina favoriter bland de nya funktionerna i Windows Vista.

Läs mer

Publicera material i Blackboard

Publicera material i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-25 (Bb Learn 9.1.8) Publicera material i Blackboard Innehåll Att tänka på... 2 Mappar och Lärmoduler... 2 Skapa en mapp... 2 Skapa en lärmodul...

Läs mer

Snabbguide. Välkommen! Metod 1. Snabbguide 1/13 2012-01-30

Snabbguide. Välkommen! Metod 1. Snabbguide 1/13 2012-01-30 Snabbguide 1/13 Snabbguide Välkommen! Web Apps är en nyhet i Microsoft SharePoint Online, som ingår i Microsoft Office 365. Web Apps är bantade versioner av Microsoft Office Word, PowerPoint, Excel och

Läs mer

Sida 1 av (9) Instruktion Word

Sida 1 av (9) Instruktion Word Sida 1 av (9) Instruktion Word Menyfliksområdet... 2 Snabbåtkomst... 3 Skapa nytt dokument... 3 Skriva in text... 4 Marginalinställningar... 4 Tabulatorinställningar... 5 Placera ut nya tabbar... 5 Ta

Läs mer

Spara dokument och bilder i molnet

Spara dokument och bilder i molnet Spara dokument och bilder i molnet Ett moln är en samling pyttesmå vattendroppar på 1 000 meters höjd eller till och med högre. Molnen är diffusa och ändrar hela tiden form. Det finns faktiskt en hel del

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer

Excel kortkommando. Infoga rad, kolumn eller cell Ta bort rad, kolumn eller cell

Excel kortkommando. Infoga rad, kolumn eller cell Ta bort rad, kolumn eller cell Excel kortkommando Kommando Allmänt F10 Ctrl + B eller Skift + F5 Ctrl + G Ctrl + H Ctrl + i F1 Ctrl + N Ctrl + O Ctrl + P Ctrl + S F12 eller Alt + F2 Ctrl + W eller Alt + F4 Skift + F1 Skift + F10 Ctrl

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab SELLOUT Version 2.5 av eyescream information ab Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen och får ej helt eller delvis mångfaldigas! Sigurdsgatan 6 721 30 VÄSTERÅS 021-14 62 00 Artikelnummer: 5XXX PA9

Läs mer

Grundläggande IT för SENIORER WINDOWS 10. Eva Ansell

Grundläggande IT för SENIORER WINDOWS 10. Eva Ansell SENIORER Grundläggande IT för WINDOWS 10 Eva Ansell Innehåll 1 INTRODUKTION.... 7 Grundläggande om datorn...........7 Vad är Windows?...7 Starta och avsluta Windows 10...9 Starta datorn.... 9 Stänga av

Läs mer

Pivottabeller. Del 2. Dan-Rune Hanssen

Pivottabeller. Del 2. Dan-Rune Hanssen Pivottabeller Del 2 Dan-Rune Hanssen Innehållsförteckning Beräknade fält... 3 Använd kalkylbladsfunktioner i beräknade fält... 6 Ändra formel i beräknat fält... 7 Autoformat i pivottabell... 8 Pivotdiagram...

Läs mer