Innehåll. ADRESS S:t Eriksgatan Stockholm TEL EPOST WEBB ORG NR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehåll. ADRESS S:t Eriksgatan 33. 112 39 Stockholm TEL 08-410 23 410 EPOST info@learningpoint.se WEBB www.learningpoint.se ORG NR 556792-1126"

Transkript

1 Nyheter Office 2013

2 1 Innehåll NYHETER I OFFICE Programsviter av Office Startskärmen... 3 Senaste... 4 Mallar... 4 Inloggning... 4 Jobba i molnet med dina dokument... 5 Spara lokalt... 5 Spara i molnet... 6 Öppna dokument... 7 Nya filformat... 8 Välj mellan pek- eller musläge... 9 Infoga bilder direkt från webben Snabbare avstängning Ändra utseende och inställningar för ditt konto Appar, Program för Office NYHETER I WORD Visa och dölj delar av ett dokument Förbättrad kommentarsfunktion Öppna och redigera PDF-dokument Kom ihåg var du var i dokumentet Nytt läsläge Titta på video direkt i Word Ny layoutfunktion för bilder och diagram Enkel markering vid spårade ändringar Nyheter för tabeller NYHETER I POWERPOINT :9 ny standardstorlek för bilder Spara en presentation som film i MP Smarta guider Animerade bildövergångar Kommentarer Uppdaterad Föredragshållarvy NYHETER I OUTLOOK Placera mappar i vilken ordning du vill Sök i hela postlådan automatiskt Markerade avsändare Uppdaterad navigering Inget att göra-fält Nyheter i kalendern Kontakter Inbyggd social nätverksintegrering Hitta dina olästa brev enkelt Infogade svar... 33

3 2 NYHETER I EXCEL Mindre nyheter Fönster bredvid varandra Infoga nytt blad Snabbfyllning (Flash Fill) Dela upp en kolumn med Snabbfyllning Slå ihop kolumner med Snabbfyllning Andra användningsområden Snabbanalys Nyheter för diagram Rekommenderade diagram Nyheter för infogade diagram Enklare att skapa kombinationsdiagram Utsnitt i tabeller Extra tillägg i Excel PowerView Inquire Workbook Relationship och Worksheet Relationship Ta bort oönskad markering Workbook Analysis Pivottabeller Pivottabeller via Snabbanalys Rekommenderade pivottabeller Pivottabeller på det traditionella sättet Pivotdiagram och tidslinjer... 56

4 3 Nyheter i Office 2013 Programsviter av Office 2013 Startskärmen Office 2013 finns i dagsläget i ett antal olika programsviter: Office Hem och Student Innehåller Word, Excel, Powerpoint och OneNote. En licens. Office Hem och Småföretag Samma som ovan plus e-postprogrammet Outlook. En licens. Office Professional Det fullständiga paketet som innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook, OneNote, Publisher samt Access. En licens. Office 365 Home Premium. Ger dig tillgång till fem licenser motsvarande Office Professional. Den innehåller även 60 minuters Skype-samtal per månad samt 27 GB onlinelagring på SkyDrive. Office 365 Small Business Premium. Ger dig tillgång till fem licenser motsvarande Office Professional. Den innehåller också 25 GB e-post och delad kalender samt möjlighet till onlinemöten med delat skrivbord, röst och video. Office 365 University. För studenter eller personal inom utbildning. Innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook, OneNote, Publisher samt Access. Den innehåller även 60 minuters Skype-samtal per månad samt 27 GB onlinelagring på SkyDrive. Två licenser. Publisher, Access och OneNote finns endast för PC. Microsoft har även en molntjänst som heter Office 365 där du bland annat kan köra en webbaserad variant av Word, Excel, Powerpoint och OneNote i din webbläsare. Den här tjänsten vänder sig främst till företag och man betalar per användare och månad. När du öppnar Word, Excel eller PowerPoint möts du av en ny skärm som kallas Startskärmen (eng. Start Screen). Startskärmen i Word 2013.

5 4 Startskärmen består av tre delar. Den färgade kolumnen till vänster där de dokument du har jobbat med tidigare visas, den stora ljusa ytan i mitten där du kan välja mellan olika mallar och inloggningsuppgifterna uppe i högra hörnet. Senaste Till vänster under rubriken Senaste (eng. Recent) visas de dokument du har arbetat med tidigare. Det är bara att klicka på ett dokument så öppnas det. Finns inte dokumentet du letar efter i listan så klickar du på Öppna andra dokument (eng. Open Other Documents) underst. Arbetar du ofta med samma dokument kan du också nåla fast det här om du önskar så att det alltid finns tillgängligt när du öppnar Word. Mallar I den stora ytan i mitten kan du välja att skapa ett dokument från någon av de mallar som Microsoft skickar med. Du kan naturligtvis lägga till eller ersätta dessa med egna mallar istället. Valet Tomt dokument (eng. Blank Document) uppe till vänster innebär att du öppnar Word med ett helt tomt standarddokument. Du kan också trycka på ESC-tangenten så hamnar du i Word med ett nytt, tomt dokument. Inloggning Uppe i hörnet visas hur du är inloggad.

6 5 Du kan vara inloggad på med flera konton/på flera olika platser. Fördelen med det är att du direkt kommer åt de olika platserna från Word (eller andra program i Office). Gillar du inte Startskärmen kan du stänga av den genom att välja Arkiv, Alternativ, Allmänt (eng. File, Options, General) och sedan avmarkera alternativet Visa startskärmen när programmet startas (eng. Show the Start screen when this application starts). Jobba i molnet med dina dokument Att öppna och spara dina dokument fungerar nu lite annorlunda jämfört med tidigare. Förut kom du direkt in i en dialogruta, men nu kommer du istället till den uppdaterade Backstagevyn. När du sparar ett dokument i Word 2013 så kan det se ut så här: Spara lokalt Under rubriken Spara som (eng. Save As) kan du välja mellan olika platser att spara dokumentet på. Vill du spara det lokalt på din dator väljer du alternativet Dator (eng. Computer). Då visas de mappar du nyligen har sparat i till höger under Senaste mappar (eng. Recent Folders) Klicka på den mapp du vill spara dokumentet i så visas den gamla hederliga dialogrutan Spara som (eng. Save As). Vill du spara i en annan mapp som inte visas så klickar du på Bläddra (eng. Browse) och letar reda på den. Vill du alltid komma åt en mapp nålar du fast den genom att föra musen över mappen och sedan klicka på fästnålen som du visas till höger.

7 6 Spara i molnet En av de stora nyheterna i Office är att det finns nu möjligheten att spara dokument direkt i molnet, t ex på SkyDrive eller en SharePoint-plats. Den stora fördelen med det är att du lätt kan komma åt dokumentet från flera olika platser och datorer. Du kan också dela med dig av dokument till andra och också jobba gemensamt i samma dokument. För att spara ett dokument på SkyDrive väljer du bara det alternativet i listan. Välj sedan den mapp du vill spara dokumentet i eller klicka på Bläddra (eng. Browse) för att välja en ny mapp.

8 7 Spara i SkyDrive direkt från Word. Om du inte skulle vara inloggad på SkyDrive när du ska spara ditt dokument kan du göra det direkt från Word. Klicka bara på knappen Logga in (eng. Sign In) och följ sedan instruktionerna. Öppna dokument Att öppna ett dokument fungerar enligt samma filosofi som spara. Du väljer bara den plats du vill öppna dokumentet ifrån. Under alternativet Senaste dokument (eng. Recent Documents) kommer du åt de dokument du nyligen har arbetat med. Dessa kan du (som tidigare) också enkelt nåla fast om det är så att det är vissa dokument som du arbetar ofta

9 8 med. Det gör du i så fall genom att föra musen över dokumentet du vill nåla fast och sedan klicka på nålsymbolen som visas längst till höger. Nya filformat Nåla fast dokument. Både Word, Excel och PowerPoint kommer med uppdaterade filformat. Filerna har samma ändelse som tidigare (.docx,.xlsx samt.pptx) men tidigare filer behöver konverteras för att vara fullt kompatibla med nya Office Detta görs lite annorlunda beroende på vilket program det är och hur gammal filen är. Dokument som är skapade i tidigare versioner av Word öppnas i Word 2013 i kompatibilitetsläge vilket visas i titelraden. För att konvertera dokumentet så väljer du Arkiv (eng. File) och klickar sedan på knappen Konvertera (eng. Convert) (under valet Info). En dialogruta visas där du bekräftar dina ändringar och sedan är det klart och det är bara att spara dokumentet med det nya formatet. I Excel och PowerPoint kan det också vara så att dokumentet öppnas i kompatibilitetsläge och om så är fallet gör du på samma sätt som i Word för att konvertera dokumentet. Men om du öppnar ett dokument som exempelvis är skapat i Excel eller PowerPoint 2010 i motsvarande program för 2013 så kommer du inte att märka någon skillnad. Vill du vara säker på att alla nya funktioner ska fungera fullt ut är det bästa att ändå spara om de gamla dokumenten i de nya formaten. Det gör du genom att öppna det gamla dokumentet och sedan välja Spara som (eller trycka på F12) och sparar dokumentet med samma namn.

10 9 Noterat dock att om du har t ex känsliga Excel-dokument med mycket makron och/eller pivottabeller så kan det vara en god idé att kontrollera att allting i dokumentet verkligen fungerar i det nya filformatet. Då kan ett alternativ vara att spara dokumentet med ett nytt namn så att du fortfarande har kvar det gamla originalet ifall det skulle vara så att vissa funktioner inte längre fungerar som de ska. Välj mellan pek- eller musläge En annan nyhet är att det går att välja utseende på Office beroende på om du arbetar som tidigare med mus eller om du jobbar med en pekskärm. Det kan vara användbart t ex om du visar en presentation på en platta eller pekskärm. Du kommer åt valet genom att anpassa verktygsfältet Snabbåtkomst (eng. Quick Access Toolbar) och där välja Pek- eller musläge (eng. Touch/Mouse Mode). När du gör det läggs knappen Pek- eller musläge (eng. Touch/Mouse Mode) till i verktygsfältet Snabbåtkomst där du kan välja vilket läge du vill använda. I läget Peka (eng. Touch) så finns det mer utrymme mellan olika val och kommandon så att det ska bli enklare att komma åt dessa från en pekskärm.

11 10 Pekläge i PowerPoint. Normalt (mus) läge i PowerPoint. Den här funktionen ska aktiveras automatiskt när du använder en pekskärm men om den inte gör det så är det alltså här du ställer in vilket läge du vill arbeta med. Infoga bilder direkt från webben Du kan nu hämta och infoga bilder direkt från webben via Office. Det gör du genom att välja Infoga, Onlinebilder (eng. Insert Online Pictures). Här kan du välja att söka efter bilder du vill infoga, att söka bland ClipArt på Office.com eller också logga in för att infoga bilder från t ex Facebook, Flickr eller någon annan plats. Snabbare avstängning Microsoft har försökt snabba upp Office lite vilket du bland annat kan märka i form av en snabbare avstängning. När du stänger ett program, t ex genom att klicka på krysset uppe i det högra hörnet så stängs programmet ner omgående till skillnad från tidigare då det ibland

12 11 kunde ta en liten stund beroende på hur snabb dator du hade och hur stora dokument du arbetade med. Ändra utseende och inställningar för ditt konto Om du vill ändra inställningarna för ditt konto eller utseende på Office så kommer du åt detta genom att välja Arkiv, Konto (eng. File, Account). Här kan du lägga till och ändra information för dina konton, ansluta och ta bort konton och du kan också ändra Office-bakgrund och Office-tema. Appar, Program för Office En nyhet som finns för Word, Excel och Project är möjligheten att använda appar. Det är olika typer av tillägg som du kan lägga till i de olika programmen för att utöka funktionaliteten. Appar som egna applikationer och påverkar därför inte varandra som t ex tillägg i Excel kan göra ibland. Du kommer åt dem under fliken Infoga (eng. Insert) och sedan knappen Program för Office (eng. Apps for Office).

13 12 Första gången du gör det finns förmodligen inga appar att välja eftersom du inte har lagt till några. För att lägga till en app väljer du Visa alla (eng. Show all) och loggar sedan in på Office Store där du kan lägga till de appar du vill ha. En del måste du betala för, en del kan du hämta hem gratis. När du har lagt en app så finns den sedan tillgänglig från menyn. Vi ska titta på hur du kan använda en app. (Exemplet nedan kräver tillgång till Internet för att fungera.) Låt oss anta att du har lite försäljningsstatistik från några olika kontor. Nu vill du visualisera det vilket naturligtvis är enkelt att göra med något av alla de diagram som Excel tillhandahåller. Men ett alternativ kan istället vara att visa informationen med en kartapp som Bing Maps. Börja med att infoga Bing Maps genom att välja Program för Office, Bing Maps (eng. Apps for Office, Bing Maps). Det kommer att se ut något i den här stilen. Markera sedan dina data och klicka på ikonen Plot locations i övre högra kanten i kartappen (inringat på bilden ovan).

14 13 De olika regionerna markeras i form av fyllda cirklar på kartan och cirklarna har också olika storlek baserat på hur mycket försäljningen har varit i respektive region. Allting fungerar också dynamiskt så om du har skrivit fel eller vill ändra på något värde så uppdateras det direkt i kartan. Fiffigt. När detta skrivs finns det inga appar på svenska, men ett antal att välja mellan på engelska så det är bara att botanisera för att se om du hittar något som passar dig.

15 14 Nyheter i Word 2013 Visa och dölj delar av ett dokument En mycket användbar nyhet i Word är möjligheten att dölja och visa delar av dokumentet med ett enkelt klick, ett sorts integrerat dispositionsläge. Förutsättningen för att det ska fungera är att du använder dig av de inbyggda rubriknivåerna i Word. När du gör det och för muspekaren över rubriken så visas en liten pil till vänster om rubriken. Klicka på pilen för att dölja allt innehåll för den rubriken. Genom att klicka på pilen så fälls allt innehåll under rubriken ihop och endast rubriken visas. Klicka på pilen en gång till för att visa innehållet igen. För att visa allt innehåll klickar du bara på pilen igen. På detta sätt kan du alltså enkelt dölja och visa olika delar av dokumentet. Smidigt. Förbättrad kommentarsfunktion Word 2013 har fått en uppdaterad och förbättrad kommentarsfunktion. Du kan lägga till en kommentar t ex genom att högerklicka och välja Ny kommentar (eng. New Comment). Ett annat sätt är att välja Infoga, Kommentar (eng. Insert, Comment). Kommentaren hamnar då till höger i dokumentet. Detta är inte några direkta nyheter i sig, men kommentaren har snyggats till lite, genom att klicka på symbolen så kan du få mer information om den som har skapat kommentaren, du

16 15 kan skapa en Lync-konversation med honom/henne, med mera. Men sedan finns också en nyhet längst till höger i kommentaren, där du genom att klicka på den lilla symbolen direkt kan svara på den som har gjort kommentaren. Klicka på symbolen för att svara på kommentaren så kan du direkt skriva in ett svar. Vill du ta bort kommentarerna så högerklickar du på dem och väljer Ta bort kommentar (eng. Delete Comment). Det finns också ett nytt alternativ som heter Markera kommentar som färdig (eng. Mark Comment Done). Det gör att kommentaren blir nedtonad men fortfarande finns kvar om det är så att man vill spara en historik över kommentarerna så att man i efterhand kan gå igenom dem. Färdiga kommentarer. Öppna och redigera PDF-dokument En mycket trevlig nyhet är att du nu kan öppna och redigera PDF-dokument direkt i Word. Du öppnar dokumentet som vilket annat dokumentformat som helst. När du gör det konverteras dokumentet till ett redigerbart Word-dokument där du sedan kan göra de ändringar du vill precis som i ett vanliga dokument. Eftersom du har konverterat dokumentet till ett Word-dokument måste du komma ihåg att spara det som ett PDF-dokument när du är klar. Det kan du t ex göra genom att spara som vanligt. När du gör det visas dialogrutan Spara som (eng. Save As) där du väljer PDF som filformat.

17 16 Du kan också välja att exportera dokumentet som PDF. Det gör du genom att välja Arkiv, Exportera, Skapa PDF-/XPS-dokument (eng. File, Export, Create PDF/XPS document) och sedan klicka på knappen Skapa PDF/XPS (eng. Create PDF/XPS). Värt att notera Även om den här funktionen är användbar finns det några saker som kan vara bra att känna till. PDF-dokumentet får inte vara skyddat, för då går det inte att redigera. Beroende på hur PDF-dokumentet ser ut kan det också vara så att konverteringen ändrar på layouten i det befintliga PDF-dokumentet. Så det kan vara värt att ta en extra titt så att allting ser ut som det ska efter det att du har gjort dina redigeringar. Kom ihåg var du var i dokumentet Det finns nu en smidig funktion som snabbt tar dig till den plats där du arbetade eller slutade läsa senast. När du öppnar ett dokument du har läst eller arbetat med tidigare så visas en informationsruta som talar om var du befann dig när du slutade med dokumentet. Det är bara att klicka på rutan så flyttas du till senast använda plats. Råkar du klicka i dokumentet så fälls rutan ihop men då är det bara att klicka på den lilla symbolen för att rutan ska visas igen. Klicka på symbolen för att fälla ut rutan.

18 17 Nytt läsläge Den här funktionen fungerar också om du arbetar med ett dokument online från olika datorer. I sammanhanget kan också den gamla trotjänaren SKIFT+F5 nämnas som fungerar på samma sätt. Word 2013 har begåvats med ett nytt läsläge som underlättar läsningen av ett dokument, t ex om du vill läsa det på en läsplatta. Du kommer åt läsläget genom att klicka på symbolen Läsläge (eng. Read Mode) i statusfältet eller genom att välja Visa, Läsläge (eng. View, Read Mode) i menyfliksområdet. Det nya läsläget. När du väljer läsläget hittar du knappar för att bläddra framåt och bakåt i dokumentet på respektive sida. Knapp för att navigera framåt. Du hittar också några menyval som du kan använda för att t ex söka på nätet, ändra färger och layout samt lite annat. I läsläget kan du också dubbelklicka (eller snabbt trycka två gånger med fingret på en läsplatta/pekskärm) för att snabbt zooma in en bild, tabell eller ett diagram. För att återgå till det vanliga läget trycker du på ESC eller klickar på knappen för Utskriftslayout (eng. Print Layout) i statusfältet.

19 18 Titta på video direkt i Word Det går nu att lägga in videofilmer i Word som går att titta på direkt. Det gör du genom att välja Infoga, Onlinevideo (eng. Insert, Online Video). När du gör det öppnas dialogrutan Infoga Video (eng. Insert Video) där du antingen kan söka efter en video eller infoga den direkt om du redan har en färdig inbäddningskod. Du kan också logga in om du vill infoga videoklipp från YouTube och andra platser. För att söka efter något skriver du bara in det du vill söka efter och klickar på söksymbolen till höger i fältet. Då visas alla träffar på det du sökte efter. Sedan är det bara att dubbelklicka på en video du vill infoga (eller markera den och sedan klicka på knappen Infoga (eng. Insert)). Videon läggs in i Word och det går att spela upp den direkt genom att klicka på Play-knappen. Ny layoutfunktion för bilder och diagram När du infogar en bild, SmartArt eller ett diagram får du tillgång till den nya knappen Layoutalternativ (eng. Layout Options). Den gör det enkelt att välja hur bilden ska placeras i förhållande till texten. Markera bilden så visas knappen uppe till höger. Genom att klicka på knappen får du tillgång till de olika alternativen.

20 19 Den nya knappen Layoutalternativ. Du kan också ändra storleken på bilden och direkt ser hur det ser ut med de olika layoutalternativen, så kallad Livelayout. När du flyttar bilden får du också hjälp av de nya justeringsstödlinjerna (eng. Alignment Guides) som hjälper dig att placera bilden/objektet så att det linjerar korrekt med andra bilder eller objekt. Enkel markering vid spårade ändringar Det nya läget Enkel markering (eng. Simple Markup) gör det enklare att arbeta med spårade ändringar i dokument. När du granskar ett dokument med spårade ändringar i läget Enkel markering så visas bara ett streck i kanten på de platser där det finns ändringar. Genom att klicka på strecket så ser du alla ändringar som har gjorts i dokumentet. Klicka igen för att dölja dem. Du kommer åt det genom att välja Granska, Enkel markering (eng. View, Simple Markup).

21 20 Nyheter för tabeller Tabellerna i Word 2013 innehåller några nya nyheter. Det är nu lätt att infoga rader eller kolumner i en existerande tabell. Det är bara att föra muspekaren till en kant antingen mellan två kolumner eller två rader så visas ett plustecken. Klicka på plustecknet för att infoga en ny kolumn Klicka bara på plustecknet så infogas den nya raden/kolumnen automatiskt. så infogas den nya kolumnen automatiskt. Det är för övrigt också ett väldigt smidigt sätt att lägga till nya rader. Ett annat alternativ är att markera en rad eller en kolumn, då visas en snabbmeny där du också kan välja att lägga till rad eller kolumn. Då kan du också välja var den ska placeras.

22 21 På samma sätt kan du göra för att ta bort en kolumn eller rad. Markera raden/kolumnen och klicka sedan på Ta bort (eng. Delete) i snabbmenyn som visas. Det finns också ett nytt verktyg under fliken Design som heter Kantlinjepennan (eng. Border Painter) som du kan använda för att måla linjerna i din tabell. Klicka på Kantlinjepennan och välj sedan tjocklek, färg och kantlinjeformat. Sedan målar du på linjerna i tabellen för att använda formatet. Snyggt? Skulle du få till en kantlinje du är extra nöjd med, kan du också kopiera den till andra tabeller. Det gör du genom att välja alternativet Hämta kantlinjeformat (eng. Border Sampler) underst bland de olika kantlinjeformaten. Sedan hämtar du bara formatet genom att klicka på det så kan du sedan använda det i den nya tabellen. På samma sätt kan du göra om du vill återställa ett format som du inte är nöjd med.

23 22 Nyheter i PowerPoint :9 ny standardstorlek för bilder PowerPoint använder nu bredbildsformat (widescreen) 16:9 som standardformat på sina bilder istället för som tidigare 4:3. Bredare bilder med andra ord. Det är dock enkelt att välja mellan 4:3 och 16:9 om du vill ändra. Det gör du i så fall genom att klicka på Design, Bildstorlek (eng. Design, Slide Size) och sedan välja den storlek du vill använda. Spara en presentation som film i MP4 Det går nu att spara en presentation direkt som en film i formatet MP4. Det innebär att det går att spela upp presentationen på datorer, plattor och andra plattformar som saknar stöd för PowerPoint. För att spara en presentation som MP4 så väljer du Arkiv, Spara som (eng. File, Save As), väljer plats och väljer sedan MP4 som filformat i dialogrutan Spara som. I Skapa MP4-videos av dina presentationer. Beroende på hur stor presentationen är och hur snabb din dator kan det lite tid att spara om presentationen till videoformat. Du kan följa förloppet nere i vänstra hörnet i statusfältet. Vill du avbryta har du alltid möjlighet att klicka på det lilla krysset till höger om informationsstapeln i statusfältet.

24 23 Smarta guider Smarta guider (eng. Smart Guides) är en ny funktion som gör det enkelt att placera ritade objekt på samma avstånd och i linje med varandra. I Office 2010 fanns det en funktion där du kunde se att objekten låg i linje med varandra. Nytt för 2013 är att du också kan se att de ligger på samma avstånd från varandra. Mycket användbart. Stödlinjer för att placera objekt i linje och på rätt avstånd från varandra. Animerade bildövergångar En (gammal) nyhet i PowerPoint 2013 är animerade bildövergångar, det vill säga, olika typer av effekter när man byter bild i ett bildspel. Det här har funnits tidigare, men har utökats rejält i och med den nya versionen. Det finns nu ett stort antal övergångar du kan välja mellan. Du kommer åt dem genom från fliken Övergångar (eng. Transitions). Kommentarer Ett urval av de animerade övergångar som finns att tillgå i PowerPoint Du lägga in kommentarer även i PowerPoint om du så önskar. Det gör du enklast genom att klicka på alternativet Kommentarer (eng. Comments) i statusfältet.

25 24 När du gör det så öppnas ett åtgärdsfönster till höger där du sedan klickar på knappen Ny (eng. New) för att skapa en ny kommentar. Även här kan du svara på kommentaren, bläddra mellan kommentarer och ta bort kommentaren genom att klicka på det lilla krysset som visas i det övre högra hörnet på kommentaren när du håller muspekaren över densamma. Kommentaren visas sedan som en pratbubbla i övre vänstra hörnet i bilden. Det gör att du kan visa/se kommentaren även om åtgärdsfönstret skulle råka vara stängt. Uppdaterad Föredragshållarvy Föredragshållarvyn (eng. Presenter View) kan du använda för att köra bildspelet på en skärm och sedan en vy för dig på en annan skärm där du ser bild plus dina anteckningar, förhandsgranskning av nästa bild, en timer och lite annat smått och gott.

26 25 Föredragshållarvyn. Föredragshållarvyn har funnits i tidigare versioner men har ibland varit lite svår att få att fungera på ett bra sätt. Det har man försökt åtgärda så nu räcker det med att kryssa i rätt ruta så fungerar resten automatiskt. PowerPoint känner exempelvis själv av vilket som är den externa skärmen så du slipper visa dina anteckningar för åhörarna medan du själv får bildspelet på din egen skärm. Rätt ruta kommer du åt genom att välja Bildspel, Använd föredragshållarvy (eng. Slide Show, Use Presenter View). Sedan är det bara att köra bildspelet som vanligt.

27 26 Nyheter i Outlook 2013 Outlook Placera mappar i vilken ordning du vill Outlook 2013 innehåller flera användbara nyheter. En sådan är att det nu går att flytta omkring mappar precis som du vill utan att de som tidigare behöver ligga i bokstavsordning. En välkommen nyhet. Placera mappar i vilken ordning du önskar. Sök i hela postlådan automatiskt En annan välkommen nyhet är att Outlook nu söker automatiskt i hela postlådan när du gör en sökning till skillnad från tidigare när sökningen skedde i den aktuella mappen.

28 27 Sök i hela postlådan automatiskt. Det finns också en knapp som heter Inkludera äldre resultat (eng. Include Older Results). Inkludera äldre resultat. Det här är en ny funktion som möjliggörs av att det nu går att ställa in hur länge meddelanden sparas lokalt på datorn (offline). Den inställningen kommer du åt genom att välja Arkiv, Kontoinställningar och sedan Kontoinställningar igen (eng. File, Account Settings, Account Settings).

29 28 Markera sedan ditt konto och klicka på Ändra (eng. Change). I dialogrutan som öppnas finns valet Använd Cachelagrat Exchange-läge (eng. Use Cached Exchange Mode) där du kan ställa in hur länge e-post ska behållas lokalt på datorn (offline). I fallet ovan är detta 12 månader men det går att ändra genom att dra i reglaget. Det här innebär alltså att e-posten sparas lokalt på din dator i maximalt 12 månader, sedan läggs den över på servern. Det innebär också att om du inte hittar vad du söker så kan du prova Inkludera äldre resultat för att även söka i äldre e-post. Värt att notera är då att den sökningen kommer att ta lite längre tid. Vill du spara äldre e-post lokalt ökar du bara värdet här, men då kommer också din postlåda att ta upp mer utrymme lokalt på din hårddisk. Markerade avsändare En annan nyhet är att avsändarnamnet nu visas med lite större text för att lyfta ut det jämfört med övrig text. Det har att göra med att många filtrerar ut sina brev beroende vem man får det ifrån vilket nu underlättas av att namnet syns lite tydligare.

30 29 Avsändarnamn med lite större text. Ytterligare ett alternativ lyfta fram viktiga brev är markera dem som olästa. För att markera ett brev som oläst så klickar du bara i den lilla blåa kanten till vänster om avsändaren/rubriken i brevet. Brevet markeras då som oläst. Klicka en gång till så markeras det som läst. Läst brev. Klicka till vänster om avsändare/rubrik för att markera det som oläst. Oläst brev. Klicka till vänster om avsändare/rubrik för att markera det som läst. Vill du ta bort ett brev kan du enkelt göra det genom att klicka på krysset som visas i högerkant på varje brev när du för muspekaren över brevet. Uppdaterad navigering En annan nyhet är att navigeringen mellan de olika delarna i Outlook nu ser lite annorlunda ut. Nere till vänster i Outlook finns ikoner som du använder för att förflytta dig och när du för muspekaren över en ikon så visas en förhandsgranskningsruta för just den delen. Om du t ex för muspekaren över ikonen för kalendern så visas en förhandsgranskning av kalendern med dagens händelser.

31 30 Inget att göra-fält I tidigare versioner av Outlook så fanns det ett att göra-fält till höger. Det är nu borttaget och en anledning till det är att Microsoft har försökt att göra ett lite renare gränssnitt som ska fungera även för pekskärmar. Det går dock att få tillbaka att göra-fältet genom att högerklicka på någon av ikonerna nere till vänster och sedan välja Fäst översikten (eng. Dock the peek). Då kommer kalendern i det här fallet att placeras fast i högra kanten av Outlook.

32 31 Dockad kalender. För att ta bort det du har dockat, stänger du bara ner det genom att klicka på krysset uppe i högra hörnet som vanligt. Nyheter i kalendern Även kalendern i Outlook 2013 har fått sig en ansiktslyftning och lite nya funktioner. En sådan är att du nu direkt ser de närmaste dagarnas väder i överkant av kalendern. Det kan ju vara en trevlig nyhet, i alla fall om det är fint väder Se vädret direkt i kalendern. Du kan välja mellan olika orter genom att klicka på den lilla pilen direkt till höger om den valda orten och sedan lägga till orten du är intresserad av. Kontakter En annan del av Outlook som har fått sig en ansiktslyftning är kontakterna eller Favoriter (eng. People) som den numera heter.

33 32 Inbyggd social nätverksintegrering Möjligheter att integrera Outlook med olika sociala nätverk fanns även i Outlook 2010 men det förutsatte att du laddade ner och installerade ett tillbehör till Outlook. Det behövs inte i Outlook 2013 utan nu finns den funktionen som standard. Det innebär att du själv kan bestämma om du vill integrera Facebook eller LinkedIn tillsammans med Outlook. (Om inte de funktionerna är avstängda.) Skulle samma kontakt finnas på flera ställen så kommer dessa att slås ihop vilket innebär att du slipper ha en massa dubbletter bland dina kontakter. När du väljer kontakten visas också information om varifrån informationen har hämtats. Hitta dina olästa brev enkelt En mycket välkommen nyhet är att det nu är enkelt att hitta olästa brev. Genom att klicka på knappen Oläst (eng. Unread) filtreras alla olästa brev ut.

Dokumentation Word & Excel. Office 2010

Dokumentation Word & Excel. Office 2010 Dokumentation Word & Excel Office 2010 Tiina Janson/Immi Johnsson 2013 Innehållsförteckning Allmänna nyheter i Office 2010...4 Nytt gränssnitt... 4 Återställa arbete som inte sparats... 4 Menyflikar...

Läs mer

DC LÄROMEDEL Microsoft Word 2010 Fördjupningskurs 1 dag WO10Ö1-1

DC LÄROMEDEL Microsoft Word 2010 Fördjupningskurs 1 dag WO10Ö1-1 DC LÄROMEDEL Microsoft Word 2010 Fördjupningskurs 1 dag WO10Ö1-1 Microsoft Word 2010 fördjupningskurs 1 dag DC LÄROMEDEL Box 1023 251 10 HELSINGBORG tel. 042-26 22 00 fax 042-12 39 00 e-post: admin@dclaromedel.com

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

Hur man gör en poster i PowerPoint

Hur man gör en poster i PowerPoint Hur man gör en poster i PowerPoint Victoria Johansson Humanistlaboratoriet, Lunds universitet it-pedagog@sol.lu.se Senast uppdaterad av Susanne Schötz 080128 Innehåll 1 Inledning 2 1.1 Innehållet i denna

Läs mer

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 0 Kursmaterial Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 Inledning Välkommen till kursen Internet för alla! Du har möjlighet att boka datortid på biblioteket

Läs mer

POWER POINT 2010 GRUNDER

POWER POINT 2010 GRUNDER POWER POINT 2010 GRUNDER Microsoft PowerPoint 2010 Grunder Inledning Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 Del 1 1 Introduktion till PowerPoint Starta programmet...7 Avsluta programmet...7

Läs mer

Microsoft. Excel 2010. Migrera till Excel 2001. från Excel 2003

Microsoft. Excel 2010. Migrera till Excel 2001. från Excel 2003 I den här guiden Migrera till Excel 2001 Microsoft skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym Hantera datorn Sitter du bra? Är du nöjd med din arbetsmiljö? Kan du hitta en fil igen efter att du sparat den? Helene visar vad du behöver känna till för att få bra ordning på din dator. I handledningen

Läs mer

Windows 7 och Office 2010 - nyheter

Windows 7 och Office 2010 - nyheter DC LÄROMEDEL Windows 7 och Office 2010 - nyheter Windows 7 Office 2010 Nyheter W710N-3 Windows 7 och Office 2010 -nyheter, upplaga 3 DC LÄROMEDEL Box 1023 251 10 HELSINGBORG tel. 042-26 22 00 fax 042-12

Läs mer

Bygg sajten i flash html - Del 1

Bygg sajten i flash html - Del 1 Bygg sajten i flash html - Del 1 Drömmer du om en egen sajt? Glöm kodknackande och krångliga html-editorer. Gör som proffsen och skapa en sajt med animeringsprogrammet Flash. Text Andreas Weidman, (artikeln

Läs mer

DC UTBILDNING Excel 2013 fördjupningskurs EX13FÖ-1

DC UTBILDNING Excel 2013 fördjupningskurs EX13FÖ-1 DC UTBILDNING Excel 2013 fördjupningskurs EX13FÖ-1 Excel fördjupningskurs 2013, upplaga 1 DC UTBILDNING Box 1023 251 10 HELSINGBORG tel. 042-26 22 00 e-post: admin@dcutbildning.com Internet: www.dcutbildning.se

Läs mer

IT ikapp. Handbok i dator- och internetanvändning. IT-ikapp är ett handledningsmaterial för utbildning av nybörjare inom dator och internet.

IT ikapp. Handbok i dator- och internetanvändning. IT-ikapp är ett handledningsmaterial för utbildning av nybörjare inom dator och internet. IT ikapp Handbok i dator- och internetanvändning IT-ikapp är ett handledningsmaterial för utbildning av nybörjare inom dator och internet. IT-ikapp Handbok i dator- och internetanvändning Version 1.0 2010

Läs mer

TEIE17 Industriell ekonomi

TEIE17 Industriell ekonomi TEIE17 Industriell ekonomi Resurslab B Excel I denna laboration ska du titta närmare på kalkylprogrammet Excel från Microsoft. Många tror att Excel är något att bara göra lite diagram i och summera lite

Läs mer

SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365

SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365 SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365 Användarmanual & Övningsuppgifter Innehåll Inledning... 2 Inloggning... 3 Inkorgen... 4 Skapa mappar... 4 Skriv ett nytt meddelande... 4 Bifoga fil... 6 Kontakter... 7 Lägg

Läs mer

ClaroRead. Manual. Artikelnummer 3024026. www.icap.nu

ClaroRead. Manual. Artikelnummer 3024026. www.icap.nu ClaroRead Manual Artikelnummer 3024026 www.icap.nu 1 Välkommen till ClaroRead... 5 ClaroRead Översikt... 5 ClaroReads verktygsknappar... 6 Knapparna Spela och Stopp... 6 Knappen Typsnitt... 7 Knappen Avstånd...

Läs mer

PIM Moment Bild Materialet finns samlat på http://www.mbke.se

PIM Moment Bild Materialet finns samlat på http://www.mbke.se PIM Moment Bild Materialet finns samlat på http://www.mbke.se Nivå 2 - Kommunicera Bild Ljud Presentera - Planera Bilder A Hämta och hantera De senaste tio åren har möjligheterna att använda och bearbeta

Läs mer

SiteVision - manual för administratörer

SiteVision - manual för administratörer SiteVision - manual för administratörer Senselogic AB Version 2.2_02 Innehållsförteckning 1 Om SiteVision...1 2 Om mallar...1 3 Egenskaper för webbplats...3 3.1 Allmänt... 3 3.1.1 Information... 3 3.1.2

Läs mer

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Detta dokument skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Dokumentet får spridas fritt i

Läs mer

OneNote i skolan. En inspirationsguide för dig som vill lära dig grunderna. microsoft.se/skola

OneNote i skolan. En inspirationsguide för dig som vill lära dig grunderna. microsoft.se/skola En inspirationsguide för dig som vill lära dig grunderna. ! Av programmen i Microsoft Office är OneNote det som är mest uppskattat i skolmiljö. Jerker Porat undervisar i fysik, matematik, biologi och idrott

Läs mer

03_MacOSXLeopard_62-83_svenska.indd 62 2008-08-10 13:20:59

03_MacOSXLeopard_62-83_svenska.indd 62 2008-08-10 13:20:59 03_MacOSXLeopard_62-83_svenska.indd 62 2008-08-10 13:20:59 Kapitel 3 Organisera ditt liv bättre Ordna dina kontakter, kalendrar och annat som du vill ha det Jag tror att många människor i första hand skaffar

Läs mer

Föreningens hemsida. Uppdaterad 2012-12-04

Föreningens hemsida. Uppdaterad 2012-12-04 Föreningens hemsida Uppdaterad 2012-12-04 Innehållsförteckning Klicka på sidan här i innehållsförteckningen och du länkas dit direkt. Du behöver inte skrolla i dokumentet manuellt. NYTT! Inledning...4

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Word och Excel. - en kort handledning Av Dag Kihlman och Martin Gellerstedt

Word och Excel. - en kort handledning Av Dag Kihlman och Martin Gellerstedt Word och Excel - en kort handledning Av Dag Kihlman och Martin Gellerstedt Innehållsförteckning 1 Microsoft Word... 1 1.1 Formatering av stilar (eller rättare sagt formatmallar)... 1 1.1.1 Vad är en formatmall?...

Läs mer

Windows Datorns delar Skrivbordet

Windows Datorns delar Skrivbordet Windows Datorns delar Skrivbordet Mushantering Tangentbord Fönster Mappar och filer Kopiera och flytta Lathunden är anpassad för Kumla kommun Innehållet är avgränsat till datorer utan tryckskärm Anställd

Läs mer

Communicate: In Print

Communicate: In Print Svensk version av Hargdata AB Published by Widgit Software Widgit Symbols Widgit Software 1994-2011 Widgit pictures Widgit Software 2011 Acknowledgements In print 2 Widgit Software 2011 We would like to

Läs mer

Om Dreamweaver. Vill du skriva ut lathunden finns den som pdf-fil att ladda ned. Skapa en webbplats (lokal) Spara

Om Dreamweaver. Vill du skriva ut lathunden finns den som pdf-fil att ladda ned. Skapa en webbplats (lokal) Spara Lathund till Dreamwearve 3.0 Om Dreamweaver Dreamweaver är ett program/verktyg för att skapa hemsidor, underhålla webbplatser och webbsidor. Med Dreamweaver som webbeditor kan du på ett lätt sätt skapa

Läs mer

Introduktion till Klient Version 9.0

Introduktion till Klient Version 9.0 Introduktion till Klient Version 9.0 Enkät Intervjuer Utvärdering Skapa en webb-baserad enkät... 3 Att komma igång... 3 Hur undersökningsenkäter är organiserade i TricTrac... 4 Hur man skapar en ny undersökningsenkät...

Läs mer

Version 2.6 För Windows 98, ME, 2000, NT4 och XP

Version 2.6 För Windows 98, ME, 2000, NT4 och XP 2005 03 01 Version 2.6 För Windows 98, ME, 2000, NT4 och XP OBS! Denna introduktion är tänkt för att du ska kunna komma igång i programmet, den fullständiga manualen hittar du i programgruppen Widgit samt

Läs mer

FirstClass Handledning för elever & personal

FirstClass Handledning för elever & personal FirstClass Handledning för elever & personal 2 FIRST CLASS HANDLEDNING FÖR ELEVER OCH PERSONAL VID LAHOLMS SKOLOR Innehåll: Ditt eget skrivbord... sid 3 Din presentation... sid 3 Ditt personliga lösenord...

Läs mer