Läsårsplan. Verksamhet utanför skolan. Studiebesök. Lägerskolor. Tävlingar. Verksamhetsberättelse. Planen förverkligades delvis.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Läsårsplan. Verksamhet utanför skolan. Studiebesök. Lägerskolor. Tävlingar. Verksamhetsberättelse. Planen förverkligades delvis."

Transkript

1 Läsårsplan Verksamhet utanför skolan Planen förverkligades delvis. Mästar9 dagen, temadagen i Korpo, ÅST teater kvällstid och församlingens morgonsamlingar förverkligades inte. De övriga planerna förverkligades med lyckat resultat, och dessutom förverkligade vi ytterligare aktiviteter: besök på vattenreningsverket i Åbo (åk 6 9) Cirkus skola (fsk åk 2) 6.5. åk 9 besök på Axxell Karis tillsammans med Korpo högstadium ÅST teater Einar på Snäckan 1.2. Kultur i skolan och 30.5.: DigiTale för åk 6 9 Chilla ute med Folkhälsan 6.4. besök av skolpolisen 7.4. Hjälteskolning åk 1 9 (LokalTapiola, Norrby hamn) Studiebesök Skolan strävar till att besöka företagare både i närmiljön och längre bort. I samband med besök till andra orter strävar högstadiet att bekanta sig med olika instanser och utbildningar. Planen förverkligades delvis. Enda studiebesöket detta läsår var åk 9 till Axxell Karis tillsammans med Korpo och Nagu högstadium. Årets åk 9 var på många studiebesök föregående läsår, och resten av högstadiet har goda möjligheter att bekanta sig med utbildningsalternativ nästa läsår. Lägerskolor Skolan hade i verksamheten planerat en naturskola för hela skolan i Keistiö. Denna skola blev som en lägerskola för alla elever. Naturskola i Keistiö åk 1 9 Övernattning i Keistiö gamla skola. Program: uppgiftspromenad (tälja barkbåtar, potatistryck, jungfrudans, ormar och fästingar, steka plättar på fältkök, första hjälpen (åk 6 9), naturmandalas (åk 1 2) korvgrillning besök vid vindkraftverket, vind och solkraftexperiment Naturskolan var väldigt lyckad. Man behöver inte åka långt för fina upplevelser! Tävlingar

2 Skolan deltar i mån av möjlighet i tävlingar och evenemang som ordnas inom Pargas stad. Om tillfälle ges deltar skolan också i nationella evenemang. Idrottsdag i Korpo åk 1 6. Dagen var lyckad. Onni Vuorio och Rasmus Nabbas premierades med medaljer. Samarbete med andra skolor övriga instanser Församlingen har morgonsamlingar i skolan ca 1 gång i månaden. Skolan samarbetar aktivt med fritidssektorn genom att informera om verksamheten och också hjälpa till med tidsplaneringen så att så många elever som möjligt kan delta. Skolan samarbetar också aktivt med Folkhälsan och Hem och skola i Iniö. Skolan har haft samarbete med församlingen i form av andakter i kyrkan men morgonsamlingarna har uteblivit. Med de andra istanserna ( Folkhälsan, Hem och skola samt Fritidssektorn har samabetet varit aktivt. Dessutom har skolan bland annat haft samarbete med andra skolor, skolpolisen, LokalTapiola och ÅST. Församlingen: julandakt och andakt i samband med avslutningen. Fritidssektorn: På rullande fot 2 gånger Folkhälsan: Chilla ute fsk Skolpolisen på besök 7.4. LokalTapiolas hjälteskolning Besök på vattenreningsverket i Åbo ÅST:s pjäs Einar 1.2. Virtuell Sibeliuskonsert Capoeiralektion med Grupo Capossu åk 6 9 samt besök på migrationsinstitutet i samband med Sydamerikaexkursionen till Åbo 6.5. Cirkusskola för fsk Träsk skola på besök Slalom dag i Meri Teijo med Brändö skola Distansundervisning i historia, åk 6 i samarbete med Kirjala skola åk 5 6. Julfest i samarbete med Folkhälsan, Marthorna samt Hem och Skola i Iniö. Folkhälsans verksamhet "skolmorfar och mormor" har startat i vår skola detta läsår. Skolmormor Regina Ekqvist och skolmorfar Jukka Torikka har varit mycket populära bland eleverna. Dessutom har vi haft i Folkhälsans regi en skolmoster i skolan, Mona Björkman. För skolan är dessa samarbetsformer mycket värdefulla. Eleverna vidgar sina vyer och ser större sammanhang i närsamhället. Annan verksamhet untanför skolan Skolan strävar att samarbeta aktivt med andra skolor. Det är oerhört viktigt för eleverna att träffa elever i samma ålder. I år samarbetar Iniö skola med Brändö skola(åland), Kirjala skola, Sarlinska skolan och skärgårdsskolorna(nagu, Korpo och Houtskär).

3 Det är värdefullt att träffa andra elever och lärare. Detta skulle vi gärna göra mera men resurserna räcker inte till. Tyngdpunktsområden och mål för läsåret Tyngdpunktsområden för enheten för svenskspråkig utbildning Läroplansarbete Arbetet med revideringen av läroplanen för den grundläggande utbildningen pågår under hela läsåret, för att tas i bruk i augusti Under hösten 2015 påbörjas arbetet med den ämnesvisa delen och avsnittet bedömning. I skoloras arbete fokuseras redan nu på de framtida kompetenserna och mångvetenskapliga lärområdena. Också gymnasiets läroplan revideras. It It strategin för den grundläggande utbildningen revideras och anpassas till den nya läroplanen. Projektet Proffs kring programmering i den grundläggande utbildningen fortsätter med delprojekt 2. I gymnasiet fortsätter förberedelserna för digitalisering av studentexamen. Läsprojekt För att på lång sikt förbättra inlärningsresultaten fortsätter skolorna sin satsning på läsning. Det här läsåret fokuseras i synnerhet på högläsning och muntlig framställning. Skolans egna målsättningar De gemensamma tyngdpunktsområdena läsprojekt, It samt läroplansarbete kommer att förverkligas på följande sätt: Läsprojekt Under läsåret kommer skolan att sätta extra fokus på högläsning. Eleverna får träna högläsning genom att läsa för varann och lärarna kommer att läsa högt för elever i alla årskurser. Sent i november ordnas en frivillig läsnatt för alla läsintresserade. It It integreras målmedvetet i undervisningen. Alla elever i skolan har tillgång till en dator/lärplatta. En utvärdering gällande ikt användning med hjälp av enkäten Opeka görs under läsåret. Läroplansarbete Lärare uppmanas att följa aktivt med hur nya läroplanen formas. Miljöreporter Iniö skolas eget läsårstema är Miljöreporter. Under året jobbar vi med olika små och större projekt som utmynnar i en tidning som eleverna själva planerat, skrivit och redigerat. I projektet integreras framför allt biologi, kemi, modersmål och bildkonst men också andra ämnen i mån av möjlighet. Vi startar med en Kickoff vecka 41. Målet med temat är att skolan aktivt arbetar mångvetenskapligt enligt den nya läroplanen som tas i bruk hösten 2016.

4 Läsprojekt: Läsnatten "Sent i november" var uppskattad i de lägre årskurserna. Åk 6 9 valde att inte delta i det frivilliga evenemanget. Fokus på högläsning har förverkligats i alla årskurser och i flera olika ämnen. It: Alla elever har använt sina lärplattor/datorer som en naturligt integrerad del i undervisningen i de flesta ämnen Läroplansarbete: Lärarna har haft flera gemensamma träffar där olika aspekter av den nya läroplanen diskuterats och bearbetats Miljöreporter: Projektet har engagerat eleverna i skolan och de har arbetat med mångsidiga metoder. Projektet är ett exempel på lyckad ämnesintegration och utmynnade som planerat i en tidning som eleverna själva layoutat och skrivit. Projektets förverkligande försvårades av att lärarna undervisar olika dagar vilket gjorde samarbetet mera komplicerat och att hålla i alla trådar var en utmaning. I motsvarande projekt i framtiden skulle det vara bra att få med film som metod. Det skulle underlätta motsvarande projekt om man hade en bättre definierad och mer koncentrerad tidsram så att sammanhållningen av projektet blir enklare. Samtidigt skulle man förlora en dimension i och med att verksamhet under hela läsåret nu kunde kopplas till projektet. Projekt Skolans projekt Kultur i skolan. På våren ordnades en Digitale workshop under ledning av Johanna Raitio i åk 6 9. Workshoppen ordnades två gånger i april maj. Temat för workshoppen var "Mitt liv". Eleverna fick under Johannas ledning tillverka egna filmer med hjälp av MovieMaker. Projektet var väldigt lyckat eftersom eleverna fick själv forma sina livsberättelser. Gemensamma projekt Samarbete med andra instanser Internationella samarbetsprojekt Skolans egna modeller Rektorn håller utvecklingssamtal före jul. Rektorn handleder nya lärare och företagshälsovård erbjuds. I slutet av läsåret samlas personalen kring ett gemensamt friare program. Utvecklingssamtal för personal hölls före jul och 19.5 ordnades en tyky kväll tillsammans med daghemspersonalen på Jumo. Personalen gick en byrunda och därefter blev det middag på Erkas gården. Fortbildning Tyngdpunktsområden för fortbildningen

5 Fortbildningar som direkt stöder läsprojekt, programmering och den nya läroplanen prioriteras. Fortbildningsplan Personalen deltar i den gemensamma obligatoriska fortbildningen i Pargas på hösten. Utöver det har personalen en obligatorisk heldag fortbildning alternativt två halva dagar. Personalen uppmuntras till att gå på fortbildningar som gynnar arbetsmotivationen. Fortbildningar som direkt stöder läsårstemat och it prioriteras. Personalen deltog i den gemensamma fortbildningen i Pargas. Lärarna har fortbildat sig i år i I hjälp samt elevhandledning. Utvärdering Läsårets utvärderingar Inlärningsresultaten i matematik och modersmål Specialläraren kartlägger elevernas kunskaper i matematik och modersmål i åk 1 och 5. Elevernas trivsel Eleverna i åk 6 9 gör UBs trivselenkät i november och hela skolan deltar "KiVa" skola enkäten på våren. I trivselenkäten framkom det att eleverna i stort sett var nöjda med skolans utrymmen och skolarbetet i allmänhet. Det som kunde läsas ur svaren är att vi lärare skall bli bättre på att göra elever delaktiga när trivselregler uppdateras i skolan. Ur svaren på KiVa skola enkäten kan man läsa att det finns elever som känner sig mobbade i lägre klasserna. Vi lärare upplever att detta handlar om interna konflikter. Skolkuratorn har jobbat aktivt hela läsåret med att lösa dessa konflikter. Atmosfären i hela skolan upplevs bra. Vid tolkningen av dessa resultat bör man också komma ihåg att elevantalet är lågt och tillfälligheter kan påverka resultatet.

6 Kort föräldraenkät (inte samma år som omfattande) Personalens trivsel Personalen genomför Ubs trivselenkät i november. Läroplanen (kvalitetskort 5) Allmän läroplan för den grundläggande utbildningen i Pargas stad Implementering Detta läsår ordnas i skolan följande valbara kurser för åk 8 9: Franska, bildkonst, musik, huslig ekonomi, textilslöjd och ikt. I år ordnas också livsåskådning i samarbete med Malms skola. Skolan kommer att arbeta i år redan med ämneshelheter, mångvetenskapligt. Temat miljöreporter är ett mångvetenskapligt projekt som sträcker sig över många läroämnen och årskurser i skolan. Planen förverkligades delvis. Livsåskådningen har skötts internt. I övrigt har planen förverkligats. Skolans mål beträffande hur läroplanen genomförs Skolan följer den nuvarande läroplanen men aktivt förbereder sig för övergången till den nya läroplanen som tas i bruk hösten Undervisning och undervisningsarrangemang (kvalitetskort 6) Flexibel grundläggande utbildning

7 Övrigt i anslutning till hur undervisningen är ordnad Gemensamma undervisningsarrangemang med andra skolor I år sker historiaundervisningen i åk 6 per distans i samarbete med Kirjala skola (2 lektioner per vecka) samt livsåskådning i åk 1 tillsammans med Malms skola. Planen förverkligades delvis. Historieundervisningen förverkligades som planerat men livsåskådningsundervisningen sköttes internt. Stöd för inlärning, tillväxt och välmående (kvalitetskort 7) Elevvård Elevvård Plan för det svenskspråkiga elevvårdsarbetet (bilaga till läroplanen) Se närmare i den skolspecifika elevvårdsplanen. Stödformer för inlärning Stödformer för inlärning beskrivs i kapitel 4 i Läroplanen för den grundläggande utbildningen Allmän läroplan för den grundläggande utbildningen i Pargas stad Skolans mål beträffande stöd för inlärningen Samarbete vid stadieövergångar Skolans mål beträffande samarbetet vid stadieövergångarna Handledning av elever, företagsamhet Skolans mål beträffande handledning och fostran till företagsamhet Verksamhet för främjande av trygghet och trivsel

8 Mobbningsförebyggande plan samt Plan för det svenskspråkiga elevvårdarbetet KiVa skola Eleverna skall vara ute på rasterna, lärarna strävar till att rastaktiviteterna är mångsidiga. Skolan har en fungerande rastövervakning. Eleverna promenerar varje dag tillsammans ca 800 m till maten som serveras på Aftonro. Matrastens längd är 45 minuter för att eleverna skall hinna äta i lugn och ro samt ha en rast. Eleverna har möjlighet att ta mellanmål till skolan. Skolan strävar till att skapa samhörighet och god anda genom att eleverna arbetar i små grupper, alla tillsammans och integrerat. Skolarbetet utvärderas kontinuerligt genom samtal mellan lärare och elev och genom utvärderingssamtal mellan lärare, föräldrar och elev. Samtalen bidrar till att elevernas skolgång genomförs på bästa möjliga sätt. Iniö skola har på hösten registrerat sig som "KiVa skola". Lärarna i skolan bekantar sig aktivt med programmet och det tas i bruk under skolåret. Skolan följer en gemensam krisplan, elevvårdsplan, plan för att skydda eleverna mot våld, mobbning och trakasseri samt plan för drogförebyggande arbete för Pargas stad. Skolan följer också skolvisa planer. Dessa är räddningsplanen, ordnings och trivselregler samt handlingsplanen för förebyggande av mobbning samt skolspecifika elevvårdsplanen. En brandövning ordnas under läsåret. Iniö skola och daghem ordnar tillsammans en föreläsning på kvällen (30.9) i Snäckan i samarbete med Folkhälsan i iniö. Föreläsningens tema är "hur stöda yngre barn till positiva kamratrelationer" och den riktas till föräldrar och andra intresserade. Skolkurator Johanna Raitio har under läsåret hållit 7 lektioner kring KiVa skola programmet i åk 1 2. Timlärare Cecilia Grönvik har hållit motsvarande lekioner för åk 6 9. Eftersom vi är en liten enhet får vi anpassa programmet för våra behov. Skolans mål beträffande mobbning, våld och missbruk Skolan följer de gemensamma och skolspecifika planerna gällande mål beträffande mobbning, våld och missbruk. Morgon /eftermiddagsverksamhet (kvalitetskort 12) Morgon och eftermiddagsvård Eftermiddagsverksamheten ordnas av Iniö daghem. Klubb och fritidsverksamhet (kvalitetskort 13) Skolans mål beträffande klubbverksamheten

9 Skolan samarbetar aktivt med föreningarna Folkhälsan och Hem och skola i Iniö. I mån av möjlighet och intresse ordnar dessa föreningar fritidsverksamhet för skolelever. Delaktighet och inflytande (kvalitetskort 8) Elevråd/Elevkår Elevkåren i Iniö skola har möte ungefär var fjärde vecka med elevkårshandledaren Cecilia Grönvik. Elevkåren har två representanter från åk 1 2 och två representanter från åk 6 9. Deltagandet är frivilligt och vi uppmuntrar eleverna gärna till att delta. Representanterna byts ut efter jul. I styrelsen sitter fram till jul Emilia Mattsson och Minea Mattsson som representanter från åk 1 2, och Mathilda Karlsson och Kaapo Sjölund som representanter från åk 6 9. Mathilda Karlsson fungerar som ordförande och elevkårshandledaren agerar som sekreterare och bokför allt som diskuteras på mötet i ett häfte. Målet med vår elevkår är att öka trivseln i skolan och att eleverna har möjlighet att påverka sin skolvardag. Elevkårens verksamhet: eleverna önskade frukt som mellanmål en gång i veckan och detta förverkligades i samarbete med Hem och Skola på våren som en "fruktmånad" eleverna tog initativ till en maskerad dag i skolan som förverkligades leksaksdag med morgonsamling temadag "rött" då alla uppmanades klä sig i röda kläder pyjamas temadag Elevkåren har också önskat disco, att fixa klassrummen, samarbete med Aftonro och dagis. Vi strävar efter att förverkliga dessa planer under nästa läsår. Skolans mål beträffande delaktighet och inflytande Samarbete Hem Skola (kvalitetskort 9) Förbundet Hem och Skola Samarbete på skol och årskursnivå Föräldramöte 10.9 samt möten efter behov Fotbollsmatch elever föräldrar, hösten Info hem via Wilma Skoldagbok för åk1 2 Julfest Gemensamma utfärder

10 Planen förverkligades delvis. En planerad familjeutfärd till skidtunneln till Nystad en lördag i januari inhiberades på grund av för få deltagare. Samarbete på klassnivå Samarbete på familjenivå Utvärderingssamtal hålls på hösten för åk 2 9 och för åk 1 på våren, och vid behov. Wilma fungerar som informationskanal mellan hem och skola och åk 1 2 har också en skolbok var man antecknar t.ex. läxor. Skolans mål beträffande samarbetet med hemmen Ett bra och fungerande samarbete mellan skola och hem stöder elevens skolgång. Den fysiska lärmiljön (kvalitetskort 10) Utvecklingsbehov för skolans lärmiljö Hur hållbar utveckling beaktas i skolans vardag Frågor Säkerhet i lärmiljön (kvalitetskort 11) Behandling och utvärdering av läsårsplanen Skolans mål vad beträffar behandlingen av läsårsplanen Läsårsplanen bearbetas och gås igenom av personalen före inlämning på hösten och utvärderas tillsammans med personalen på utvärderingsdagen på våren. Skolan strävar till att utvärdera läsårplanen under hela läsåret genom att utvärdera händelser efterhand.

Läsårsplan. Elevantal. Antal lönegrundsgrupper. Klasser och undervisningspersonal. Timresurs. Arbetsdagar, arbetstider och händelsekalender

Läsårsplan. Elevantal. Antal lönegrundsgrupper. Klasser och undervisningspersonal. Timresurs. Arbetsdagar, arbetstider och händelsekalender Läsårsplan Iniö skola 2014-2015 Elevantal Studerandeantal: 0 19 elever. Antal lönegrundsgrupper Klasser och undervisningspersonal Klasser och undervisningspersonal Elever Fsk 2 elever Åk 1 5 elever Åk

Läs mer

Kvalitetsenkät 2019: Grundläggande utbildning

Kvalitetsenkät 2019: Grundläggande utbildning Kvalitetsenkät : Grundläggande utbildning Innehåll 1. Bakgrundsinformation Respondenter: vem svarade på enkäten 2. Enkätens resultat Skolans ledning Personal och ekonomi Läroplanen och läsårsplanen styr

Läs mer

Läsårsplan. Elevantal. Antal lönegrundsgrupper. Klasser och undervisningspersonal. Timresurs. Kyrkbackens skola 2014-2015. Studerandeantal: 0

Läsårsplan. Elevantal. Antal lönegrundsgrupper. Klasser och undervisningspersonal. Timresurs. Kyrkbackens skola 2014-2015. Studerandeantal: 0 Läsårsplan Kyrkbackens skola 2014-2015 Elevantal Studerandeantal: 0 Antal lönegrundsgrupper 7 Klasser och undervisningspersonal Borg Fredrik slöjd, gymnastik, matematik åk 1-2 Granqvist Stina Hartman Martin

Läs mer

Läsårsplan för Kirjala skola 2015-2016

Läsårsplan för Kirjala skola 2015-2016 Läsårsplan för Kirjala skola 2015-2016 Allmänna uppgifter om skolan Adress: Kårkullavägen 144, 21610 Kirjala Hemsidan uppdateras av: Bo Blomqvist http://kirjalaskola.edu.pargas.fi/home Kontaktuppgifter

Läs mer

Eleverna har även rört sig i näromgivningen och lärt sig om växter och djur bl.a. genom ett besök på en hönsgård.

Eleverna har även rört sig i näromgivningen och lärt sig om växter och djur bl.a. genom ett besök på en hönsgård. Läsårsplan Verksamhet utanför skolan Studiebesök Vi strävar till att utvidga lärmiljön till att omfatta även teaterbesök, konsertbesök och muséer. Under året får vi åtminstone ta del av en teaterföreställning

Läs mer

Läsårsplan för Skärgårdshavets skola 2015-2016

Läsårsplan för Skärgårdshavets skola 2015-2016 Läsårsplan för Skärgårdshavets skola 2015-2016 Allmänna uppgifter om skolan Adress: Verkanvägen 1, 21710 KORPO Hemsidan uppdateras av: Martin Hartman Kontaktuppgifter Rektor: Martin Hartman Elevhandledare:

Läs mer

Läsårsplan. Elevantal. Antal lönegrundsgrupper. Klasser och undervisningspersonal. Skärgårdshavets skola 2014-2015. Studerandeantal: 0

Läsårsplan. Elevantal. Antal lönegrundsgrupper. Klasser och undervisningspersonal. Skärgårdshavets skola 2014-2015. Studerandeantal: 0 Läsårsplan Skärgårdshavets skola 2014-2015 Elevantal Studerandeantal: 0 Antal lönegrundsgrupper Antal lönegrundsgrupper: 6 Klasser och undervisningspersonal Borg Fredrik; Tn Eklund Tove; åk 5-6, Mo åk7

Läs mer

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-2014. Sammanfattning

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-2014. Sammanfattning 1 SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE Sammanfattning Skolpsykologens och skolkuratorns arbete har bestått dels av arbete inom skolans mångprofessionella elevvårdsgrupp, konsultation

Läs mer

1. Den lokala läroplanens betydelse och uppgörandet av den

1. Den lokala läroplanens betydelse och uppgörandet av den 1. Den lokala läroplanens betydelse och uppgörandet av den Vi har en skolvis jämställdhetsplan. Den lokala läroplanen skrivs in i verktyget egrunder och följer det format som finns upplagt i tjänsten.

Läs mer

Fostran och undervisning samt tyngdpunktsområden under läsåret

Fostran och undervisning samt tyngdpunktsområden under läsåret LÄSÅRSPLANEN FÖR ISNÄS SKOLA OCH FÖRSKOLA 2012-2013 Behandling: Personalmöte 13.08.2012 Direktionen 01.10.2012 Underskrifter: Isnäs, 01.10.2012 Mikael von Martens direktionsordförande Laura Ståhl tf. föreståndare

Läs mer

Handledningsplan för den grundläggande utbildningen i Kimitoöns kommun. Elevhandledningens struktur inom den grundläggande utbildningen

Handledningsplan för den grundläggande utbildningen i Kimitoöns kommun. Elevhandledningens struktur inom den grundläggande utbildningen Handledningsplan för den grundläggande utbildningen i Kimitoöns kommun Inledning För att skolorna ska kunna arbeta målinriktat behövs en gemensam bild av målet för elevhandledningen. Handledningsplanen

Läs mer

Sunnanbergs skola. Läsårsplan. Elevantal. Antal lönegrundsgrupper. Klasser och undervisningspersonal. Timresurs

Sunnanbergs skola. Läsårsplan. Elevantal. Antal lönegrundsgrupper. Klasser och undervisningspersonal. Timresurs Sunnanbergs skola Läsårsplan Elevantal Studerandeantal: 0 Antal lönegrundsgrupper 3 st lönegrundsgrupper Klasser och undervisningspersonal Åk 1-2 Anette Mäkinen Åk 3-4 Bodil Sjögren Åk 5-6 Sonja Svahnström

Läs mer

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET Principer för verksamheten 2011-2015 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Klubbverksamhet... 3 Samarbete... 3 Mål... 4 Kvalitetskriterier... 4 Tidpunkt och längd... 4 Ansvar och försäkringar...

Läs mer

Läsårsplan. Verksamhet utanför skolan. Studiebesök. Lägerskolor. Tävlingar. Verksamhetsplan

Läsårsplan. Verksamhet utanför skolan. Studiebesök. Lägerskolor. Tävlingar. Verksamhetsplan Läsårsplan Verksamhet utanför skolan Studiebesök Alla klasser gör under läsåret utfärder till biblioteket. Åk 6 besöker företagsbyn i Åbo i januari. Hela skolan besöker kyrkan i maj. Planen förverkligades

Läs mer

Den grundläggande utbildningen i Åbo Elevens vardag Skolans nivå 2015 Bildningssektorn / Svenskspråkig fostran och undervisning

Den grundläggande utbildningen i Åbo Elevens vardag Skolans nivå 2015 Bildningssektorn / Svenskspråkig fostran och undervisning Den grundläggande utbildningen i Åbo Elevens vardag Skolans nivå 2015 Bildningssektorn / Svenskspråkig fostran och undervisning 13.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Bakgrundsinformationer

Läs mer

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Namn Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kommun Lappträsk Skola Kapellby skola Träder i kraft Innehållsförteckning 1. Uppgörandet, uppföljningen och utvecklingen

Läs mer

Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång. Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång?

Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång. Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång? Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång? - 1 - Jag kan inte! Om ett barn har inlärningssvårigheter

Läs mer

HOUTSKÄR FÖRSKOLAS ARBETSPLAN FÖRSKOLANS ARBETSTIDER MÅL OCH ARBETSSÄTT FÖR VERKSAMHETEN

HOUTSKÄR FÖRSKOLAS ARBETSPLAN FÖRSKOLANS ARBETSTIDER MÅL OCH ARBETSSÄTT FÖR VERKSAMHETEN HOUTSKÄR FÖRSKOLAS ARBETSPLAN 2015-2016 FÖRSKOLANS ARBETSTIDER Höstterminen 18.8-22.12 2015 Vårterminen 7.1 4.6 2016 Måndag - Fredag kl. 8.15-12.15 LOVDAGAR Höstlov 15.10-16.10 2015 Sportlov 22.2-26.2

Läs mer

6. Skolvis elevvårdsplan för Iniö skola

6. Skolvis elevvårdsplan för Iniö skola Sv.sekt. 18.1.2017 6. Skolvis elevvårdsplan för Iniö skola 2016-2017 Den skolvisa elevvårdsplanen utarbetas i samråd med skolans personal, eleverna och vårdnadshavare. Planen ska ses över inom ett år efter

Läs mer

Workshop om elevhälsoplanerna. Helsingfors Vasa

Workshop om elevhälsoplanerna. Helsingfors Vasa Workshop om elevhälsoplanerna Helsingfors 25.4.2017 Vasa 26.4.2017 Ann-Sofi Loo 5.5.2017 1 Enkät i mars till alla tvåspråkiga utbildningsanordnare inom grundläggande utbildningen 11 svar, 10 kommuner/utbildningsanordnare

Läs mer

Förskolan har arbetsåret , 6 stycken elever och en förskollärare. I gruppen arbetar även en närvårdre som en extra vuxen.

Förskolan har arbetsåret , 6 stycken elever och en förskollärare. I gruppen arbetar även en närvårdre som en extra vuxen. HOUTSKÄR FÖRSKOLAS ARBETSPLAN 2016-2017 FÖRSKOLANS ARBETSTIDER Höstterminen 16.8-20.12 2016 Vårterminen 10.1 3.6 2017 Måndag - Fredag kl. 8.15-12.15 Timantal: 700h LOVDAGAR Höstlov 13.10-14.10 2016 Jullov

Läs mer

LÄSÅRSPLAN FÖR SKOLVÄSENDET

LÄSÅRSPLAN FÖR SKOLVÄSENDET LÄSÅRSPLAN FÖR SKOLVÄSENDET Bildningsväsendets policy Beakta allas initiativ- och ansvarstagande för att uppnå gemensamma ambitioner. Verka för samarbete och dialog mellan vårdnadshavare, elever, personal

Läs mer

Läsårsplan. Allmänna uppgifter om skolan. Arbetsdagar, arbetstider och händelsekalender. Kontaktuppgifter. Elevantal. Antal lönegrundsgrupper

Läsårsplan. Allmänna uppgifter om skolan. Arbetsdagar, arbetstider och händelsekalender. Kontaktuppgifter. Elevantal. Antal lönegrundsgrupper Läsårsplan Allmänna uppgifter om skolan Namn: Träsk skola Adress: Houtskärsvägen 867, FI 21760 Houtskär Hemsida:www.traskskola.edu.pargas.fi Hemsidan uppdateras av: Örjan Ohls Kontaktuppgifter Rektor Örjan

Läs mer

Plan för att skydda eleverna mot våld, mobbning och trakasserier

Plan för att skydda eleverna mot våld, mobbning och trakasserier Plan för att skydda eleverna mot våld, mobbning och trakasserier November 2011 Plan för att skydda eleverna mot våld, mobbning och trakasserier Målsättningen med en handlingsplan är att skydda eleven mot

Läs mer

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET Principer för verksamheten från 1.8.2016 1 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Klubbverksamhet... 3 Samarbete... 3 Mål... 4 Kvalitetskriterier... 4 Tidpunkt och längd... 4 Ansvar och

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2012/2013. Fritidshemmen i Ulvsby skolområde

Kvalitetsredovisning läsåret 2012/2013. Fritidshemmen i Ulvsby skolområde Kvalitetsredovisning läsåret 01/013 Fritidshemmen i Ulvsby skolområde Innehållsförteckning 1. Grundfakta om Fritidshemmen vid Vallargärdets skola.... Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2018-09-01) Gäller för: Withalaskolan Giltig fr.o.m.: 2018-09-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD

HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD Syfte och mål Syftet med denna plan är att skapa gemensamma verksamhetsförutsättningar och principer för ordnande av handledning. Detta grundar sig på respekt för den handleddes

Läs mer

!!!!!!!!!!Välkommen!!!!!!!!!till!!!!!!!!!!!Svenska!samskolan!!!!!!!!i!!!!!!!!!!!Tammerfors!!

!!!!!!!!!!Välkommen!!!!!!!!!till!!!!!!!!!!!Svenska!samskolan!!!!!!!!i!!!!!!!!!!!Tammerfors!! Välkommen till Svenskasamskolan i Tammerfors 1 Välkommentillskolanihöst Attbörjaskolanärenstorhändelsebådeförbarnetochförfamiljen.Enspännandeochnytidbörjar.Imånga familjerfunderarmanombarnetkanalltdetsomkrävsavenlitenskolelev.grundskolanharändratmycketpå

Läs mer

INGÅ FÖRSAMLING. Morgon- och eftermiddagsverksamhet

INGÅ FÖRSAMLING. Morgon- och eftermiddagsverksamhet INGÅ FÖRSAMLING Morgon- och eftermiddagsverksamhet Morgon och eftermiddagsverksamhet i Ingå församling Vi inleder en ny termin i morgon- och eftermiddags verksamheten 11.8.2015 för skolåret 2015-2016.

Läs mer

Läsårsplan. Allmänna uppgifter om skolan. Kontaktuppgifter. Elevantal. Antal lönegrundsgrupper. Klasser och undervisningspersonal

Läsårsplan. Allmänna uppgifter om skolan. Kontaktuppgifter. Elevantal. Antal lönegrundsgrupper. Klasser och undervisningspersonal Läsårsplan Allmänna uppgifter om skolan Namn: Kyrkbackens skola i Nagu Adress: Skolvägen 4, 21660 Nag Hemsidan uppdateras av: Martin Hartman Kontaktuppgifter e post: fornamn.slaktnamn@pargas.fi Alla nås

Läs mer

Läsårsplan för eftermiddagsverksamheten i Västankvarns skola

Läsårsplan för eftermiddagsverksamheten i Västankvarns skola Läsårsplan för eftermiddagsverksamheten i Västankvarns skola 2015 2016 1 Eftermiddagsverksamheten i Västankvarns skola 2015 2016 Eftermiddagsverksamheten (eftis) i Västankvarns skola riktar sig till eleverna

Läs mer

ANTIMOBBNINGSPLAN FÖR NÄRPES STADS SKOLOR ÅRSKURSERNA F-6

ANTIMOBBNINGSPLAN FÖR NÄRPES STADS SKOLOR ÅRSKURSERNA F-6 ANTIMOBBNINGSPLAN FÖR NÄRPES STADS SKOLOR ÅRSKURSERNA F-6 1. Syfte Syftet med antimobbningsplanen är att i enlighet med Lagen om grundläggande utbildning (628/1998, 29 ) skydda eleverna mot våld, mobbning

Läs mer

LÄSÅRSPLAN FÖR SKOLVÄSENDET

LÄSÅRSPLAN FÖR SKOLVÄSENDET LÄSÅRSPLAN FÖR SKOLVÄSENDET Bildningsväsendets policy Beakta allas initiativ- och ansvarstagande för att uppnå gemensamma ambitioner. Verka för samarbete och dialog mellan vårdnadshavare, elever, personal

Läs mer

LÄROPLANEN I ETT NÖTSKAL

LÄROPLANEN I ETT NÖTSKAL LÄROPLANEN I ETT NÖTSKAL 1 LÄROPLANEN I ETT NÖTSKAL Innehåll Förbundet Hem och Skola i Finland rf. 2016 Denna broschyr utgår ifrån Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014 och Utbildningsstyrelsens

Läs mer

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE Sammanfattning. Personalresurser

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE Sammanfattning. Personalresurser 1 SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE Sammanfattning Skolpsykologernas och skolkuratorernas arbete har bl.a. bestått av samarbete med skolpersonal och av klientarbete med elever

Läs mer

Arbetsplan för förskolegruppen i Nagu läsåret

Arbetsplan för förskolegruppen i Nagu läsåret Arbetsplan för förskolegruppen i Nagu läsåret 2015-2016. Förskolan i Nagu hör till Kyrkbackens skola. Förskoleverksamheten sker i skolans utrymmen. Förskolan har ett eget rum i nedre huset, ett litet grupprum

Läs mer

KYRKFJÄRDENS FÖRSKOLA OCH SKOLA

KYRKFJÄRDENS FÖRSKOLA OCH SKOLA KYRKFJÄRDENS FÖRSKOLA OCH SKOLA Läsårsplan för läsåret 2015-2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. TYNGDPUNKTER I FOSTRINGS- OCH UNDERVISNINGSARBETET 2 2. UNDERVISNINGSARRANGEMANG 3 2.1. Elevantal 3 2.2. Fördelningen

Läs mer

SKOLA INLEDNING. Vägledning

SKOLA INLEDNING. Vägledning SKOLA SKOLA SKOLA Vägledning Avsnittet berör det åländska skolsystemet. Grundskolan står i fokus, eftersom den är obligatorisk för alla barn. Bland annat presenteras undervisningsämnena, elev-, lärar-

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN PÅ KIRJALA SKOLA 2015 2016

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN PÅ KIRJALA SKOLA 2015 2016 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN PÅ KIRJALA SKOLA 2015 2016 Enhet: Kirjala skola Gruppens namn: Trollskogen Gruppens storlek: 10 barn varav 7 flickor och 3 pojkar Förskollärare: Hanna Kamlin Närvårdare: Annica

Läs mer

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola www.ops-tyokalupakki.fi/vasa En välmående skola Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola helhetssyn på lärandet 15.4.2015 Helsingfors 16.4.2015 Åbo

Läs mer

Karlshögs Fritidshem

Karlshögs Fritidshem rlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarls högkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshö gkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlsögkarlshögkarlshögkarlshögka

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2018/2019

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2018/2019 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2018/2019 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål; att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse. För att

Läs mer

Degerby skola Läsårsplan 2015-2016

Degerby skola Läsårsplan 2015-2016 Degerby skola Läsårsplan 2015-2016 Läsårsplan för Degerby skola 2015-2016 Kontaktuppgifter Degerby skola Degerbyvägen 106 10160 Degerby rektor 09-29515230 050-4403978 magnus.ljungqvist@inga.fi lärarrum

Läs mer

Smålandsstenars skolområde Arbetsplan

Smålandsstenars skolområde Arbetsplan Smålandsstenars skolområde Arbetsplan 2004-2005 1. Elevernas kunskaper - intresse och lust att lära med särskilt fokus på språk och matematik. Allt arbete ska syfta till att på ett lustfyllt sätt skapa

Läs mer

Vilken fråga gällande elev- och studerandevård skulle du vilja ha svar på idag? För kunskap och bildning

Vilken fråga gällande elev- och studerandevård skulle du vilja ha svar på idag? För kunskap och bildning Vilken fråga gällande elev- och studerandevård skulle du vilja ha svar på idag? ELEVHÄLSA GENOM SAMARBETE OCH DELAKTIGHET Lag om elev- och studerandevård 1287/2013 Nationella dagar för elev- och studerandevård

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem Läsår 2018/2019 Planen gäller från: 2018-08-16 Planen gäller till: terminsstart 2019-08- Utvärdering och revidering

Läs mer

Läsårsplan för Pargas svenska gymnasium 2014-2015

Läsårsplan för Pargas svenska gymnasium 2014-2015 Läsårsplan för Pargas svenska gymnasium 2014-2015 Elevantal Studerandeantal:192 + 10 + 3 ÅK 1 65 ÅK 2 62 ÅK 3 65 Utbytesstuderande 3 Kombistudernaden Axxell: 7 Åbo Yrkesinstitut: 3 Sammanlagt 192 elever

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Lyrfågelskolan 4-9 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Lyrfågelskolan 4-9 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Lyrfågelskolan 4-9 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING AV UPPDRAG...

Läs mer

GODA RELATIONER MED HEMMEN Micaela Romantschuk, verksamhetsledare Förbundet Hem och Skola. Sursik

GODA RELATIONER MED HEMMEN Micaela Romantschuk, verksamhetsledare Förbundet Hem och Skola. Sursik GODA RELATIONER MED HEMMEN Micaela Romantschuk, verksamhetsledare Förbundet Hem och Skola Sursik 3.2.2018 VARFÖR? HUR? VAD? OcH Hur KAN Förbundet hem och skola stödja er i ert arbete? Minding the gap Closing

Läs mer

Välkommen till Svenska samskolan i Tammerfors

Välkommen till Svenska samskolan i Tammerfors Välkommen till Svenska samskolan i Tammerfors Välkommen till skolan! Att börja skolan är en stor händelse för barnet och familjen. En spännande och ny tid börjar. I många familjer funderar man på om barnet

Läs mer

BILAGA: Ändringar i läroplanen för den grundläggande utbildningen på svenska i Esbo, kap. 8 Elevvård

BILAGA: Ändringar i läroplanen för den grundläggande utbildningen på svenska i Esbo, kap. 8 Elevvård BILAGA: Ändringar i läroplanen för den grundläggande utbildningen på svenska i Esbo, kap. 8 Elevvård 8 Elevvård Med elevvård avses främjande och upprätthållande av elevens goda lärande, goda fysiska och

Läs mer

eläsårsplan FÖR SKOLVÄSENDET

eläsårsplan FÖR SKOLVÄSENDET eläsårsplan FÖR SKOLVÄSENDET Bildningsväsendets policy Beakta allas initiativ- och ansvarstagande för att uppnå gemensamma ambitioner. Verka för samarbete och dialog mellan vårdnadshavare, elever, personal

Läs mer

Grundläggande utbildningen i Åbo 2015

Grundläggande utbildningen i Åbo 2015 Grundläggande utbildningen i Åbo 2015 Åbo stads bildningssektorn Bilder: Bildarkiv för Åbo stads bildningssektor och pixhill.com 2 Innehåll Bästa vårdnadshavare... 4 Läroplikt... 4 Skolor...4 Den grundläggande

Läs mer

HANDLEDNINGSPLAN VID SVENSKA SAMSKOLAN I TAMMERFORS. 1 Handledning. 1.1 Alla handleder. 1.2 Vad säger läroplanen om handledning?

HANDLEDNINGSPLAN VID SVENSKA SAMSKOLAN I TAMMERFORS. 1 Handledning. 1.1 Alla handleder. 1.2 Vad säger läroplanen om handledning? HANDLEDNINGSPLAN VID SVENSKA SAMSKOLAN I TAMMERFORS 1 Handledning 1.1 Alla handleder Alla lärare har som uppgift att handleda eleverna i de olika läroämnena, att hjälpa eleverna att utveckla sina färdigheter

Läs mer

Förnamn. Efternamn. E-post. Telefonnummer

Förnamn. Efternamn. E-post. Telefonnummer Förnamn Efternamn E-post Telefonnummer Välkommen med i vänelevsverksamheten du har ett viktigt uppdrag! Som vänelev bryr du dig om hur andra har det, delar med dig av dina erfarenheter, är med och skapar

Läs mer

Måsens meddelande. Borgå naturskolas nyhetsbrev till personalen inom småbarnsfostran. vårterminen 2017 *****

Måsens meddelande. Borgå naturskolas nyhetsbrev till personalen inom småbarnsfostran. vårterminen 2017 ***** Måsens meddelande Borgå naturskolas nyhetsbrev till personalen inom småbarnsfostran vårterminen 2017 ***** Brevet skickas i ett exemplar till daghemmen. Vänligen sätt brevet på ett synligt ställe tack!

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Gottne byskola 2018/2019 Grundskola, förskoleklass och fritidshem Inledning Gottne byskolas DK-plan innebär att FRÄMJA likabehandling, alla människors

Läs mer

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan 2010-2011 Verksamhetsbeskrivning Fritidshemmets verksamhet bygger på den läroplan som finns för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet

Läs mer

Särskilt begåvade elever

Särskilt begåvade elever Särskilt begåvade elever En handlingsplan för att utveckla undervisningen i de svenskspråkiga skolorna i Borgå Tammerfors 31.8.2018 ÅH Behovet föddes Ur utvärderingen av de svenska skolornas verksamhet

Läs mer

SKOLAS ELEVVÅRDSPLAN

SKOLAS ELEVVÅRDSPLAN SKOLAS ELEVVÅRDSPLAN 2016-2017 Fastställd 1.4.2016 Elevvården är en viktig del av verksamhetskulturen i den grundläggande utbildningen och hänger nära samman med skolans fostrings- och undervisningsuppdrag.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola LIKABEHANDLINGSPLAN Bjurtjärns Skola 2011-2012 1. Inledning Likabehandlingsplanen handlar om att skapa en skola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Rätten till likabehandling

Läs mer

LÄROPLAN 2016. Fortbildningsdag i S:t Olofsskolan 18.4.2015. Mångvetenskapliga lärområden

LÄROPLAN 2016. Fortbildningsdag i S:t Olofsskolan 18.4.2015. Mångvetenskapliga lärområden LÄROPLAN 2016 Fortbildningsdag i S:t Olofsskolan 18.4.2015 Mångvetenskapliga lärområden Programmet idag Kl. 9.00-11.00: 1) Var står vi nu i läroplansarbetet? 2) Introduktion till ett ämnesöverskridande

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

ARBETSLAGETS VERKSAMHET OCH ORGANISATION

ARBETSLAGETS VERKSAMHET OCH ORGANISATION Årskurs 4 Arbetslagsdeklaration/Arbetslagets pedagogiska idé Vi har som målsättning att eleverna skall utvecklas till självständiga, kreativt tänkande individer och vi vill såväl få eleverna att våga tro

Läs mer

LÄSÅRSPLAN FÖR SKOLVÄSENDET

LÄSÅRSPLAN FÖR SKOLVÄSENDET LÄSÅRSPLAN FÖR SKOLVÄSENDET Bildningsväsendets policy Beakta allas initiativ- och ansvarstagande för att uppnå gemensamma ambitioner. Verka för samarbete och dialog mellan vårdnadshavare, elever, personal

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHETEN FÖR SKOLELEVER I PARGAS STAD

VERKSAMHETSPLAN FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHETEN FÖR SKOLELEVER I PARGAS STAD VERKSAMHETSPLAN FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHETEN FÖR SKOLELEVER I PARGAS STAD 2 VERKSAMHETSPLAN FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN FÖR SKOLELEVER I PARGAS STAD INLEDNING Morgon- och eftermiddagsverksamheten

Läs mer

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola www.ops-tyokalupakki.fi/vasa En välmående skola Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola helhetssyn på lärandet 15.4.2015 Helsingfors 16.4.2015 Åbo

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN 2014-2015 1. ENHET Daghemmet Äppelgården Piennarlenkki 6 01840 Klaukkala tel. 040 317 4704 paivakoti.appelgarden@nurmijarvi.fi 2. TIDSPERIOD

Läs mer

LÄSÅRSPLAN för Kungsgårdsskolan Läsåret

LÄSÅRSPLAN för Kungsgårdsskolan Läsåret 1 LÄSÅRSPLAN för Kungsgårdsskolan Läsåret 2017-2018 1. De allmänna arrangemangen av skolarbetet under läsåret. 1.1 Timfördelning Beviljad resurs 210h Använd resurs 202h timmar anslagna för skolgångsbiträde

Läs mer

Verksamhetsplan för Tessjö förskola

Verksamhetsplan för Tessjö förskola Verksamhetsplan för Tessjö förskola 2012-13 Fostran och undervisning I Tessjö förskola vill vi främja det goda sociala samspelet. Eleverna skall lära sej respektera varandra oberoende av deras olikheter.

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Gottne byskola 2016/2017 Grundskola, förskoleklass och fritidshem Inledning Gottne byskolas DK-plan innebär att FRÄMJA likabehandling, alla människors

Läs mer

Läsårsplanering 2014-2015 MAXMO KYRKOBY SKOLA

Läsårsplanering 2014-2015 MAXMO KYRKOBY SKOLA Läsårsplanering 2014-2015 MAXMO KYRKOBY SKOLA 1 Sammanfattning Skolan har nu rätt fungerande system för planering, information och ledning. Regler, deras uppföljning och arbetarskydd är i ordning. Utvecklingssamtal

Läs mer

KVALITETSUPPFÖLJNING TJÄRNÖ SKOLA årskurs 1 6 LÄSÅRET 2014/2015

KVALITETSUPPFÖLJNING TJÄRNÖ SKOLA årskurs 1 6 LÄSÅRET 2014/2015 KVALITETSUPPFÖLJNING TJÄRNÖ SKOLA årskurs 1 6 LÄSÅRET 2014/2015 15/11/19 Förutsättningar som i stor utsträckning påverkat resultat 2014/2015 Eleverna har generellt bra kunskaper och är intresserade av

Läs mer

Arbetsformer - (Multiple Items)s profil

Arbetsformer - (Multiple Items)s profil Föredrag eller förevisning Par- eller 3 % grupparbeten 4 % Dokumentär, film eller teater förevisning 4 % Arbetsformer - (Multiple Items)s profil Diskussion eller debatt 2 % Flippat klassrum 1 % Framställande

Läs mer

S:t Olofsskolan i Åbo. läsåret 2011-2012

S:t Olofsskolan i Åbo. läsåret 2011-2012 S:t Olofsskolan i Åbo läsåret 2011-2012 ARBETSTIDER OCH LOV Höstterminen (period I) 16.8.2011 11.11.2011 Höstlov 20.10.2011 21.10.2011 Vinterterminen (period II) 14.11.2011 2.3.2012 Jullov 23.12.2011 8.1.2012

Läs mer

Innehållsförteckning. Vision. Främjande arbete. Kartläggning av verksamhet. Förebyggande arbete. Rutiner, åtgärder vid akut situation

Innehållsförteckning. Vision. Främjande arbete. Kartläggning av verksamhet. Förebyggande arbete. Rutiner, åtgärder vid akut situation Innehållsförteckning Vision Främjande arbete Kartläggning av verksamhet Förebyggande arbete Rutiner, åtgärder vid akut situation Hur gör vi planen känd? Utvärdering och uppföljning Vision En liten skola,

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN FÖRSKOLANS LÄROPLAN 2011-2012 1. ENHET Daghemmet Äppelgården Piennarlenkki 6 01840 Klaukkala tel. 040 317 2644 paivakoti.appelgarden@nurmijarvi.fi 2. TIDSPERIOD FÖR VERKSAMHETEN Verksamhetsplanen

Läs mer

Föräldrakväll åk 9 4.10.2011. Välkommen. Program

Föräldrakväll åk 9 4.10.2011. Välkommen. Program Föräldrakväll åk 9 4..2011 Välkommen Program Läsårets tyngdpunktsområden och projekt Enkäten Hälsa i skolan 20, skolrapport Ann-Christin Åsten, rektor Olika stödformer Gustav Laxell, vicerektor 1 Program

Läs mer

Revidering av grundskolans läroplan. När, hur och varför. En presentation om arbetssätt, utmaningar och tidsram för revideringsprocessen.

Revidering av grundskolans läroplan. När, hur och varför. En presentation om arbetssätt, utmaningar och tidsram för revideringsprocessen. Revidering av grundskolans läroplan När, hur och varför. En presentation om arbetssätt, utmaningar och tidsram för revideringsprocessen. Målsättning Stärka enhetligheten och likvärdigheten mellan skolor

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Gottne byskola 2017/2018 Grundskola, förskoleklass och fritidshem Inledning Gottne byskolas DK-plan innebär att FRÄMJA likabehandling, alla människors

Läs mer

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Morgon- och eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen Beskrivning

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Likabehandlingsplan för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2014-2015 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under året har föräldrarådet träffats. Vi

Läs mer

Verksamhetsplan för Brännebro skola 2013/2014

Verksamhetsplan för Brännebro skola 2013/2014 Det är roligt att få lagom utmaningar. Då vill man göra sitt bästa. Det är roligt att lära sig nya saker. Vi lär av varandra. Det är roligt att känna att man lyckas. Det gör man när man får utvecklas i

Läs mer

Arbetsplan för förskolegruppen Blåbär

Arbetsplan för förskolegruppen Blåbär Arbetsplan för förskolegruppen Blåbär Knattebo daghem 2015-2016 Allmänna uppgifter om förskolan Enhet: Knattebo daghem Grupp: Blåbär Gruppstorlek: 16 barn (10 flickor och 6 pojkar) Förskolelärare: Annika

Läs mer

Läsårsplan för morgon- och eftermiddagsverksamheten samt förskoleklubben i Degerby skola

Läsårsplan för morgon- och eftermiddagsverksamheten samt förskoleklubben i Degerby skola Läsårsplan för morgon- och eftermiddagsverksamheten samt förskoleklubben i Degerby skola 2018-2019 1 Morgon- och eftermiddagsverksamheten i Degerby skola 2018-2019 Eftermiddagsverksamheten (eftis) i Degerby

Läs mer

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa VÄRDEGRUNDSARBETE Förebyggande arbete Samordna

Läs mer

Trygghet 0 % 1 % 2 % 3 % 4 % Mitt barns fritidshem arbetar för att förhindra att elever blir mobbade

Trygghet 0 % 1 % 2 % 3 % 4 % Mitt barns fritidshem arbetar för att förhindra att elever blir mobbade Resultat Enkät namn Föräldraenkät fritidshem 09/10 Nivå Skola Objekt Balingsnässkolan Enkät typ Betyg enkät Enkät period 2009-11-16-2010-03-07 Antal påståenden 17 Urval 174 av 181 totalt Frekvens 96. Resultat

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Dokumentsansvarig och godkänd av; Magnus Maars, rektor. magnus.maars@vetlanda.se Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår 2015/2016 Upprättad i augusti 2015

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete 2017-2018 Tomtbergaskolans rektorsområde Eleverna känner sig nöjda med vår skola och är trygga här oavsett ålder. Tryggheten bland fritidsbarnen är ännu högre, vi har stora

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Förväntningsdokument. Mesta skola

Förväntningsdokument. Mesta skola Förväntningsdokument Mesta skola Reviderad 2012 Vårt förväntningsdokument är framtaget i diskussion med elever, föräldrar och skolans personal. Syftet är att öka, underlätta och tydliggöra samarbetet mellan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Körfältsskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Körfältsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017-18 Körfältsskolan Datum: 2017-08-17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskolan 1-5, fritidshem Ansvariga

Läs mer

Bedömning av kvaliteten på den grundläggande undervisningens morgon- och eftermiddagsverksamhet 2016 Merituulen koulu

Bedömning av kvaliteten på den grundläggande undervisningens morgon- och eftermiddagsverksamhet 2016 Merituulen koulu Bedömning av kvaliteten på den grundläggande undervisningens morgon- och eftermiddagsverksamhet 06 genomförde i april 06 en uppföljningsförfrågan till barn och vårdnadshavare gällande den grundläggande

Läs mer

Villerkulla fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17

Villerkulla fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17 Villerkulla fritidshem Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Fritidshemmet

Läs mer

Study visit in Wales

Study visit in Wales Study visit in Wales LIFELONG LEARNING Tove Heinonen Cardiff 8. maaliskuuta 2013 Mitt studiebesök i Cardiff var en upplevelse jag rekommenderar för alla som arbetar med utbildning på olika stadier. Besöket

Läs mer

LÄSÅRSPLAN FÖR SKOLVÄSENDET

LÄSÅRSPLAN FÖR SKOLVÄSENDET LÄSÅRSPLAN FÖR SKOLVÄSENDET Bildningsväsendets policy Beakta allas initiativ- och ansvarstagande för att uppnå gemensamma ambitioner. Verka för samarbete och dialog mellan vårdnadshavare, elever, personal

Läs mer

STUDERANDEVÅRDSPLAN. Pargas svenska gymnasium

STUDERANDEVÅRDSPLAN. Pargas svenska gymnasium STUDERANDEVÅRDSPLAN Pargas svenska gymnasium 1. Allmänt Målet med studerandevården i gymnasiet är att främja de studerandes lärande, hälsa och välbefinnande och värna om hela läroanstaltens välbefinnande

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN I SKÄRGÅRDSHAVETS SKOLA

ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN I SKÄRGÅRDSHAVETS SKOLA ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN I SKÄRGÅRDSHAVETS SKOLA 2016-2017 Enhet: Skärgårdshavets Skola. Förskolan fungerar i skolans utrymmen. I samma hus finns även daghemmet. Gruppens namn: Förskolan Gruppens storlek:

Läs mer