Trafikantveckan 2013: Aktivitetshandbok. Version

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trafikantveckan 2013: Aktivitetshandbok. Version"

Transkript

1 Trafikantveckan 2013: Aktivitetshandbok Version

2 Aktivitetskoncept och idéer Simulatorer för sparsam körning En möjlighet att testa grunderna i sparsam körning i en simulator. Föraren kör en kort testbana och får tips och feedback under färden. Föraren får poäng baserat på hastighet och bränsleförbrukning det gäller att köra så effektivt som möjligt. Projektet ordnar nationella tävlingar i sparsam körning i simulatorerna under Trafikantveckan. Kommuner tävlar mot varandra genom en medelpoäng för alla förare i kommunen. Det finns också en individuell klass där man kan bjuda in lokala kändisar så som kommunpolitiker eller idrottspersonligheter att tävla. Topplistor i kommuntävlingen och den individuella tävlingen uppdateras i realtid under veckan på Simulatorn består av en vanlig laptop där man kopplar in ratt, pedaler, växelspak och hörlurar. Simulatorn levereras i en resväska och monteras på ett vanligt bord, inomhus eller utomhus i t.ex. ett tält. För att kunna delta i tävlingarna behövs också internetanslutning, t.ex. via en mobiltelefon. Låna en sponsrad simulator via ditt Energikontor, eller boka en till rabatterat pris hos jennie.carlsson@stageit.se. Bilförare Varje Energikontor sponsras med en veckas hyra av en simulator genom projektet. Kolla med ditt Energikontor om du kan få ta del av den sponsrade simulatorn! för att själv boka en simulator är kr/vecka, kr/helg eller kr/dag, inklusive licenser och frakt.

3 Klassens egen resepolicy Ett metodmaterial där skolklasser tar fram sin egen resepolicy. Klassen introduceras till projektet på en första lektion, arbetar fram sin resepolicy under lektion två och tre och följer den sedan i minst tre veckor, innan projektet avslutas med en uppföljningslektion. Inledningen och uppföljningen är tänkta att kunna ledas av en energi- och klimatrådgivare. Materialet är kopplat till läroplanen (LGR11) för åk 7-9 i geografi, biologi och teknik. Materialet innehåller också tre valfria fördjupningslektioner i ämnena matematik, samhällskunskap och idrott och hälsa. Handledningen finns att ladda ner i en textversion här : En layoutad version kommer före sommaren. Skicka gärna ett mejl till saralinnea.ostervall@hallbarutvecklingvast.se om du är intresserad av handledningen, så får du den direkt i mejlen när versioner publiceras. Projektet kan lämpligen inledas eller avslutas under Trafikantveckan. Skolelever i åk 7-9. Gratis.

4 Flash mob i kollektivtrafiken En orkester som smyger igång ett framförande på exempelvis en buss eller pendeltåg. Idén kommer från Copenhagen Phil i Köpenhamns metro: Bjud in en lokal orkester eller kör, prata med kollektivtrafikoperatören, bjud in media och kör igång! Musikskolans orkester eller kyrkokören kanske inte är Copenhagen Phil, men kan garanterat ändå överraska och glädja kollektivtrafikresenärer. Kollektivtrafikresenärer Gratis. Cykelorientering Tipspromenadfrågor som sätts upp och markeras ut på en karta, som deltagarna cyklar runt och svarar på. Anordnas lämpligen som en del av en större aktivitet. Frågorna kan hänga uppe under längre tid om de plastas in ordentligt. Förslag på frågor finns att ladda ner här: Förslag på layout för frågeblad (inkl några frågor) finns här: Utse vinnare och kommunicera topplaceringar. Informera media (både lokala tidningar, lokal radio och lokal TV) både före och direkt efter genomförandet. Tips: Bjud gärna in en eller flera politiker att genomföra cykelorienteringen och därefter ge sina kommentarer till frågorna och tävlingens pedagogiska värden. Allmänheten Gratis förutom utskrift av frågor, svarslappar, pennor och eventuella priser.

5 Haren och sköldpaddan Tävling mellan olika transportsätt. Vem kommer fram snabbast, från A till B? Låt en cyklist, en fotgängare, en bussåkare och en bilist starta samtidigt och se vem som kommer fram först. Genomförs i rusningstrafik en veckodag. Gärna från ett eller flera bostadsområden in till centrum. Kan också arrangeras tillsammans med en stor arbetsgivare på orten och att trafikanterna åker dit. Informera media (både lokala tidningar, lokal radio och lokal TV) både före och direkt efter genomförandet. Tips: Bjud gärna in en eller flera politiker att genomföra resorna och därefter när alla kommit fram ge sina kommentarer till resultaten. Fler tips och utförligare beskrivning av aktiviteten finns i Klokboken recept för hållbara resor (se nedan). Allmänheten Nästan ingen kostnad.

6 Mät luftföroreningar En enkel mätmetod som IVL levererar för att mäta luftföroreningar. Kan användas för att exempelvis mäta NO-halten utanför skolor och daghem eller vid någon trafikerad gata, vilket kan ligga till grund för pressmeddelanden och debattartiklar. Diffusiva provtagare är små knappar som monteras utomhus, under regnskydd, och under ca en vecka fångar in ett visst ämne ur luften. Knappen skickas sedan till IVL för analys, efter ytterligare ca två veckor har man provsvaren. Kväveoxid (NO) kan vara en lämplig förorening att mäta, dels för att det är farligt i sig själv, men framförallt för att det är en bra markör för flera olika luftföroreningar från trafiken. Beställ från IVL, kontaktperson Karin Persson: karin.persson@ivl.se, OBS! Vi i projektet vill gärna ta del av dina mätresultat, som underlag för nationella och regionala pressaktiviteter. Skicka till sara-linnea.ostervall@hallbarutvecklingvast.se! Beror av var du monterar provtagaren och vad du gör med resultaten. Provtagning vid skolan och pressmeddelande till lokalmedia baserat på resultaten kan förhoppningsvis påverka föräldrar att inte skjutsa sina barn med bil till skolan. Beroende på vilket ämne man mäter. NO-provtagare är billigast, de kostar 400 kr/st inklusive porto och analys. Hållare för provtagaren lånas ut, ca 50 kr extra i porto tillkommer.

7 Klimatmatchen En tävling där barn och ungdomar mellan utmanas i att gå, cykla eller åka kollektivt till idrottsaktiviteter tillsammans med sitt lag eller träningskompisar. Läs mer på Lagen/träningsgrupperna ska under perioden måndag 2 september söndag 29 september samla så många respoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till träningar och tävlingar på sin ordinarie tränings- eller tävlingsanläggning. För mer information och anmälan, kontakta Katarina Bååth , katarina.baath@regionorebro.se. Mer information finns också i detta dokument: %20och%20andra%20intressenter.docx Klimatmatchen vänder sig till idrottande barn och ungdomar mellan år (födda ) som idrottar i lag (fotboll, handboll etc) eller träningsgrupper (friidrott, orientering etc) om minst 10 personer samt deras ledare, föreningar och föräldrar. Hela kampanjen med koncept, tävlingsregler, material, upplägg, poängregistrering och utvärdering tas fram av Energikontoret Regionförbundet Örebro, Energikontoret Östra Götaland och Energikontoret Skåne/Hållbar Mobilitet Skåne genom finansiering från Energimyndigheten. Eftersom vi tror att detta kommer att bli en bra kampanj så vill vi nu erbjuda fler kommuner, regioner eller organisationer att delta i kampanjen. Extra deltagare går in till självkostnadspris, bl.a. för prispengar, material och viss administration. För detaljer kontakta Katarina Bååth.

8 Superkonceptet Visa mångfalden och möjligheterna till olika transportmedel. Exempel: elbilar, biogas, etanol, vätgas etc. Olika cyklar, elcykel, elmopeder, annat (skate, kick, inlines, segway) kollektivtrafik Bjud in, bil-, cykel- och mopedförsäljare att visa upp sig och sina produkter. Gärna möjlighet att prova fordonen. Cykelservice (bjud in en cykelhandlare/reparatör). Fråga polisen eller stora bostadsbolag om de kan hålla en av sina cykelauktioner med överblivna cyklar under dagen. Uppvisning av cyklist, kick, eller skateare som hoppar och trixar kan också locka folk. Undersök om det behövs tillstånd från polisen (t.ex. demonstrationstillstånd) eller tillstånd från kommunen, alternativt hyra till kommunen, för användning av plats på torg eller annan allmän plats. Möjliga samarbetspartners: Energi- och klimatrådgivare Kommunen(ex. miljökontoren, trafikkontoren) Energikontorens ev. övriga transportprojekt Cykelfrämjandet Gröna bilister Bil och cykelhandlare Kollektivtrafikoperatör Allmänhet En relativt dyr och tidskrävande aktivitet om man inte hittar bra samarbetspartners som kan dela på arbete och kostnader. Från några tusen kronor och uppåt.

9 Klokboken recept för hållbara resor Kokbok för att genomföra transportrelaterade aktiviteter. Sex aktiviteter beskrivs ingående med steg-för-steg-instruktioner, erfarenheter från kommuner som har genomfört aktiviteterna, underlag, material, kostnads- och tidsuppskattningar. Det finns också listor och idéer på fler aktiviteter, baserat bland annat på tidigare års Trafikantveckor. Aktiviteterna som beskrivs är: Cykelpendling Jämförelse mellan transportslag Årets miljöbilshandlare Tävlingar Information på bilbesiktningen Morotsutdelning Ladda ner pdf från eller beställ tryckt version från Energikontoret Regionförbundet Örebro. Beroende på aktivitet. Beroende på aktivitet.

10 Commute Greener En app för smarta telefoner och för Facebook där man får konkret stöd i att pendla miljövänligare, t.ex. genom förslag på busstider, samåkning och cykelrutter. Man får poäng för förbättringar i ditt pendlingsbeteende och kan tävla mot sina Facebookvänner och delta i olika utmaningar. Man kan också se statistik över sitt pendlande exempelvis grafer över kostnader, koldioxidutsläpp och kalorier. Trafikantveckan kommer att ha en egen utmaning eller tävling i appen under året. Du kan hänvisa deltagare i dina aktiviteter till appen och marknadsföra den på din kommuns hemsida. Ladda ner appen i App Store eller Google Play, eller på din facebooksida. Du hittar länkar via Framförallt bilpendlare. Gratis.

11 Hemsidor Projektets hemsida En sida med information och nyheter som relaterar till Trafikantveckan. Här finns bland annat ett animerat quiz om hållbar mobilitet och topplistor för tävlingarna i sparsam körning. Du kan sprida information om dina aktiviteter via sidan, och hänvisa deltagare i dina aktiviteter dit. Allmänheten och media. Projektets facebooksida En facebooksida där vi löpande lägger ut nyheter och annan information som relaterar till Trafikantveckan och dess budskap. Du kan själv få inspiration och sprida info om dina aktiviteter där, och hänvisa deltagare i dina aktiviteter dit. Allmänheten.

12 Naturvårdsverkets sida Information, mallar och aktivitetstips för dig som arrangerar aktiviteter under Trafikantveckan. Där finns grafiska element och mallar att ladda ner för att skapa egna annonser, brev etc med Trafikantveckan-look. Sidan innehåller också information om hur du registrerar dig i den europeiska kampanjen. De som ordnar aktiviteter under Trafikantveckan. EUs kampanjsida Sidan där du registrerar din kommuns deltagande i Trafikantveckan. Här finns också tips och idéer från aktiviteter runt om i Europa, samt grafiskt kampanjmaterial. De som ordnar aktiviteter under Trafikantveckan och allmänheten

13 Stöd i presskontakter Pressmeddelanden som skickas ut av projektet Projektet skriver och skickar ut pressmeddelanden eller debattartiklar vid några tillfällen inför, under och efter Trafikantveckan. Dessa går dels ut i en nationell version, till rikstäckande media, men också i en lokalanpassad version för alla kommuner som deltar i kampanjen. De lokala pressmeddelandena innehåller kommunspecifika siffror eller uppgifter och skickas ut till all lokalmedia med listade redaktioner i de deltagande kommunerna. Projektet skriver och skickar ut pressmedelanden i alla kommuner som har anmält sig till sitt energikontor eller är registrerade på mobilityweek.eu. Allmänhet och lokala makthavare, via media. Mallar för pressmeddelanden Projektet tar fram mallar för pressmeddelanden kring de flesta av de aktiviteter som beskrivs i denna guide. Dessa kan enkelt anpassas till aktiviteterna i varje kommun, exempelvis genom att lägga in egna citat, platser och personer, och skickas ut till lokalmedia. Mallarna kommer att finnas att ladda ner i word-format. Exakta länkar kommer i senare versioner av denna guide. Allmänhet och lokala makthavare, via media.

Vinns av det lag som samlat flest resepoäng genom att gå, cykla, samåka eller resa kollektivt.

Vinns av det lag som samlat flest resepoäng genom att gå, cykla, samåka eller resa kollektivt. Klimatmatchen 2014 Priser - detta kan man vinna Nationella priser Alla lag/grupper är med och tävlar om följande nationella priser: Resetävlingen Vinns av det lag som samlat flest resepoäng genom att gå,

Läs mer

värm upp på vägen föräldrainformation om smartare resor till och från träningen1

värm upp på vägen föräldrainformation om smartare resor till och från träningen1 värm upp på vägen föräldrainformation om smartare resor till och från träningen1 Alla vinner på smartare idrottsresor kontakt Katarina Bååth, katarina.baath@regionorebro.se Energikontoret Regionförbundet

Läs mer

Aktivitetsbeskrivning Trafikantveckan i Växjö

Aktivitetsbeskrivning Trafikantveckan i Växjö Aktivitetsbeskrivning Trafikantveckan i Växjö AKTIVITETENS NAMN Namn på aktiviteten/projektet: Trafik och klimatdag 22/9 KONTAKTPERSON Ansvarig kontaktperson Pär Wallin; Lennart Lundberg Organisationstillhörighet

Läs mer

Trafikantveckan 2014: Webbinarium. 27 mars 2014

Trafikantveckan 2014: Webbinarium. 27 mars 2014 Trafikantveckan 2014: Webbinarium 27 mars 2014 Agenda Höjdpunkter från förra året Commute Greener Klimatmatchen Andra stöd från projektet Energikontorens roll Aktivitetshandbok Trycksaker Cykelfrämjandet

Läs mer

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911)

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) Ett 40-tal aktiviteter under trafikantveckan Cirka 40 aktiviteter med koppling till hållbart resande kommer att genomföras i regionen under Europeiska trafikantveckan.

Läs mer

Det vinnande Skånelaget Kävlinge HK F99. Utvärdering av Klimatmatchen 2013 i Skåne. November 2013, Jonas Hedlund, Hållbar Mobilitet Skåne

Det vinnande Skånelaget Kävlinge HK F99. Utvärdering av Klimatmatchen 2013 i Skåne. November 2013, Jonas Hedlund, Hållbar Mobilitet Skåne Det vinnande Skånelaget Kävlinge HK F99 Utvärdering av Klimatmatchen 203 i Skåne November 203, Jonas Hedlund, Hållbar Mobilitet Skåne Bakgrund Idrotten är Sveriges största folkrörelse och resorna till

Läs mer

Checklista för Europeiska Trafikantveckan

Checklista för Europeiska Trafikantveckan 1(5) Checklista för Europeiska Trafikantveckan Se denna checklista som ett stöd i planering och genomförande av Europeiska Trafikantveckan och/eller I stan utan min bil!. Checklistan är alltså inget facit

Läs mer

INFO TILL ÅK 6. Följande information gäller för alla klasser i åk 6

INFO TILL ÅK 6. Följande information gäller för alla klasser i åk 6 INFO TILL ÅK 6 ORIENTERING TORSDAG 20/9 Följande information gäller för alla klasser i åk 6 Alla springer en orienteringsbana i närområdet runt Nyboskolan. Ni har innan denna dag valt vilken svårighetsgrad

Läs mer

Utvärdering av Klimatmatchen 2014 i Skåne

Utvärdering av Klimatmatchen 2014 i Skåne Gif Nike F-02/03 (Lomma) delad förstaplats Klimatmatchen Sverige 2014 och vinnare Skåne Utvärdering av Klimatmatchen 2014 i Skåne Martin Lundgren, Skåneidrotten Bakgrund Idrotten är Sveriges största folkrörelse

Läs mer

recept för hållbara resor

recept för hållbara resor Klokbok recept för hållbara resor klokbok recept för hållbara resor 1 2 klokbok recept för hållbara resor En fjärdedel av all energi i vårt land går idag till transporter och de drivs till allra största

Läs mer

Trafiken i praktiken Åk 2-3

Trafiken i praktiken Åk 2-3 2010-10-06 Miljö - Hälsa - Trafiksäkerhet Trafiken i praktiken Åk 2-3 Hitta den röda tråden i ditt trafikarbete Det är viktigt att trafikundervisningen löper som en röd tråd genom grundskolan. För att

Läs mer

Upplev Kilsbergskanten

Upplev Kilsbergskanten Upplev Kilsbergskanten Varför arrangerar vi Upplev Kilsbergskanten? Stärka känslan och stoltheten för Kilsbergskanten Öka gemenskapen och samarbeten mellan oss i Kilsbergskanten Manifestera det pågående

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2014 KAMPANJMANUAL 2014 2 INNEHÅLL Sid 4-8 Sid 9 Sid 10-11 Sid 12 Sid 13 Sid 14 Aktiviteter Budskap Tryckt material Digitalt material Profilprodukter Kampanjhemsida KAMPANJMANUAL

Läs mer

tokiga transporter SPN-uppdrag

tokiga transporter SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Hur reser vuxna egentligen? 1. Hur reser vuxna egentligen? Välj ut en vuxen i din närhet som du litar på och träffar ofta. Välj ut tre dagar under arbetsveckan (måndag till fredag) då du

Läs mer

Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko

Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko Miljövänliga Veckan 2015 Byt till eko På följande sidor finns tips, idéer och förslag på aktiviteter som du kan göra under Miljövänliga Veckan 26 september 4 oktober. Temat är ekologisk mat med fokus på

Läs mer

Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3

Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3 Energibesparing och hållbara transporter Stödpapper 3 Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3 Hållbara transporter är snabba och flexibla Nästan hälften av alla bilresor i Europa är kortare

Läs mer

HEJ! Skolorna ska under två valfria veckor samla så många respoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan.

HEJ! Skolorna ska under två valfria veckor samla så många respoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan. HEJ! FÖR TIONDE ÅRET I RAD ARRANGERAS DEN NATIONELLA UTMANINGEN GÅ OCH CYKLA TILL SKOLAN SOM VÄNDER SIG TILL SVERIGES ALLA ELEVER OCH PEDAGOGER I ÅR F-6. AKTIVITETEN ARRANGERAS AV TRAFIKKALENDERN - SVERIGES

Läs mer

Regionförbundet Örebro Rapport: Klimatmatchen 2014

Regionförbundet Örebro Rapport: Klimatmatchen 2014 Regionförbundet Örebro Rapport: Klimatmatchen 14 Om undersökningen Bakgrund och teknisk beskrivning På uppdrag av Regionförbundet Örebro har Markör Marknad och Kommunikation AB genomfört en undersökning

Läs mer

Pimpade resekort lockar unga till bussen

Pimpade resekort lockar unga till bussen Pimpade resekort lockar unga till bussen Ge kollektivtrafiken i Blekinge lite mer färg och form. I projektet Res klokt har unga fått visa hur resan med tåg och buss också kan bli en designupplevelse. Årets

Läs mer

Kommunranking Välkommen! Kommunens bilar

Kommunranking Välkommen! Kommunens bilar Kommunranking 2012 Välkommen! Till vissa frågor finns anvisningar. Klicka på den blå länken vid dessa frågor. Här kan du läsa poängbedömningsmallen och ladda ner en PDF med alla frågor för utskrift. Kommunen

Läs mer

Kvällen. Inledning och presentation

Kvällen. Inledning och presentation Idrott och energi Kvällen Inledning och presentation Information om projektet Energismart idrottsförening Energiarbete på anläggning Goda exempel Fikapaus Information om material och stöd från SISU Eknomiskt

Läs mer

Design Open 2009 Campus Varberg Produktutveckling, Design & Marknadsföring Coach Kenneth Österlin

Design Open 2009 Campus Varberg Produktutveckling, Design & Marknadsföring Coach Kenneth Österlin Design Open 2009 Campus Varberg Produktutveckling, Design & Marknadsföring Coach Kenneth Österlin Sammanfattning Idag finns många miljövänliga transportval men det svåra är att få folk att ändra sina vanor.

Läs mer

Bilaga 3; Sammanställning designkoncept.

Bilaga 3; Sammanställning designkoncept. Ev diarienummer Energimyndigheten Diarienr. 2013-006281 Projektnr. 38207-1 Stockholm, 2016-06-30 Bilaga 3; Sammanställning designkoncept. Med vänlig hälsning Teo Enlund Industridesigner, Senior Projektledare

Läs mer

EUROPEISKATRAFIKANTVECKAN

EUROPEISKATRAFIKANTVECKAN EUROPEISKATRAFIKANTVECKAN 16-22 SEPTEMBER 2016 Res hållbart - lönsamt och smart! www.ostersund.se/trafikantveckan Välkommen till Europeiska Trafikantveckan Hållbart smarta resor och transporter - en investering

Läs mer

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015

Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 Aktiv mot BRAND KAMPANJMANUAL 2015 KAMPANJMANUAL 2015 2 KAMPANJMANUAL 2015 3 INNEHÅLL KOMMUNIKATION SOM RÄDDAR LIV Sid 3-6 Sid 7-10 Sid 11 Sid 12-14 Sid 15-16 Sid 17 Sid 18 Om kampanjen Aktiviteter Budskap

Läs mer

Vinna väljarna. Samtal för samtal.

Vinna väljarna. Samtal för samtal. Vinna väljarna. Samtal för samtal. Människor påverkar människor. När vi ska bestämma oss för något, gör vi det nästan alltid genom att prata med någon vi litar på eller någon vi får förtroende för. Det

Läs mer

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem

Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Nätverk för Förnybar Värme Arrangemang av attitydförändringsaktiviteter omkring sol-och pelletssystem Augusti 2012 Nätverk för Förnybar Värme Inledning Den här handboken syftar till att vara till hjälp

Läs mer

Succén fortsätter! hittaut.nu. Hudiksvalls största och roligaste friskvårdsprojekt. Gör en insats för ett friskare Hudiksvall!

Succén fortsätter! hittaut.nu. Hudiksvalls största och roligaste friskvårdsprojekt. Gör en insats för ett friskare Hudiksvall! Succén fortsätter! Gör en insats för ett friskare Hudiksvall! Nu även med Delsbo! Exponera ditt företag i ett positivt sammanhang! Vilket är Glada Hudiks friskaste företag? Anta utmaningen! hittaut.nu

Läs mer

DINA VAL SPELAR ROLL

DINA VAL SPELAR ROLL DINA VAL SPELAR ROLL Vad? Interreg-projektet Green Drive Region jobbar för att du som bilist enkelt ska kunna byta till fordon som drivs av el, vätgas eller biodrivmedel som till exempel biogas och biodiesel.

Läs mer

Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de

Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de verkligen vill göra. Kollektiv åkning kommer nu att bli

Läs mer

Digital kommunikation. den externa kommunikationen

Digital kommunikation. den externa kommunikationen Digital kommunikation den externa kommunikationen Vad ska vi prata om idag? Digitala kanaler så ser det ut Digitala kanaler vilka använder ni? Strategi och planering Så kommunicerar VIF/SISU Den här hjälpen

Läs mer

TRAFIKINSPEKTÖRERNA. Övningens mål

TRAFIKINSPEKTÖRERNA. Övningens mål TRAFIKINSPEKTÖRERNA Övningens mål Eleverna ska bli medvetna om den speciella position som bilen har i samhället, och kunna jämföra med andra färdmedel. Eleverna ska få en förståelse för varför människor

Läs mer

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 Sammanfattning Projektet Hållbart resande i Umeåregionen arbetar för att resorna i Umeåregionen

Läs mer

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Tävlingar på FB Arrangera tävlingar över FB och dela ut fina priser till de som faktiskt vinner. Detta fungerar väldigt effektivt i nuläget. ETT bra pris/gilla

Läs mer

Härnösands Gymnasium, TETD08

Härnösands Gymnasium, TETD08 Utgångspunkt Vid festivaldagen fick alla deltagande klasser uppgiften: Utveckla produkt, tjänst eller koncept för våra rullande transporter, som påverkar människors vilja att resa och frakta miljövänligt..

Läs mer

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Rätt hastighet för en attraktiv kommun Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Konkreta förslag för intern och extern kommunikation en vägledning Framtaget av Jenny Appelgren

Läs mer

Säker skolväg. På www.huddinge.se/sakerskolvag hittar du kartor för de skolor där avlämningsplatser har identifierats.

Säker skolväg. På www.huddinge.se/sakerskolvag hittar du kartor för de skolor där avlämningsplatser har identifierats. Resa i Huddinge Gå En promenad är ett enkelt och billigt sätt att hålla sig i form. En halvtimmes promenad varje dag ger dig motion som kan motverka både övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar och stress.

Läs mer

Barn och unga för en hållbar utveckling

Barn och unga för en hållbar utveckling Barn och unga för en hållbar utveckling BARN OCH UNGA FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING Välkommen till Grön Flagg! Håll Sverige Rent har utvecklat ett nytt digitalt verktyg för att göra ert arbete enklare och

Läs mer

NU KÖR VI! TILLSAMMANS.

NU KÖR VI! TILLSAMMANS. NU KÖR VI! TILLSAMMANS. TILL ALLA FOTBOLLSFARSOR, KARATEMAMMOR OCH CURLING- FÖRÄLDRAR. Visst är det viktigt att stötta sitt barns fritidsintresse. Men behöver man verkligen skjutsa barnen med bilen hit

Läs mer

Hela Dalarna Cyklar utmaningen

Hela Dalarna Cyklar utmaningen Projektredovisning till Trafikverket Hela Dalarna Cyklar utmaningen Syfte Syftet med Hela Dalarna Cyklars cykelutmaning är att locka fler att cykla mer - för hälsa, miljö och plånbok. Att genom samverkan

Läs mer

recept för hållbara resor

recept för hållbara resor Klokbok recept för hållbara resor klokbok recept för hållbara resor 1 lästips bilåkning Gröna Bilister www.gronabilister.se Energimyndigheten www.energimyndigheten.se Tidsstyrda motorvärmare sparar energi.

Läs mer

Introduktion till kurspaketet Energibesparing och hållbara transporter

Introduktion till kurspaketet Energibesparing och hållbara transporter 1 till kurspaketet Energibesparing och hållbara transporter Denna introduktion till ämnet energibesparing och hållbara transporter riktar sig till personer som arbetar med invandrare, och som vill stödja

Läs mer

Sthlm Eltramp Maj Kontaktperson: Sara Nilsson

Sthlm Eltramp Maj Kontaktperson: Sara Nilsson Sthlm Eltramp Maj 2018 Kontaktperson: Sara Nilsson 3 (15) Sammanfattning Under våren 2018 genomförde Klimatsmarta stockholmare Sthlm Eltramp en kampanj med syfte att uppmuntra hållbart resande. Tio vanebilister

Läs mer

Frågor och svar till styrelsens förslag om att införa avgift på bredd- och motionsarrangemang

Frågor och svar till styrelsens förslag om att införa avgift på bredd- och motionsarrangemang Frågor och svar till styrelsens förslag om att införa avgift på bredd- och motionsarrangemang Här sammanställs frågor och svar som inkommit till styrelsen på ett eller annat sätt gällande förslaget om

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen:

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen: HANDLINGSPLAN För att arbeta med strategierna behövs en handlingsplan med olika insatser. Svenska Kyrkans Unga har en del kampanjer som sker varje år och sedan en verksamhetsinriktning från Stora årsmötet.

Läs mer

Låt Allas bli din lugna stund i vardagen

Låt Allas bli din lugna stund i vardagen Låt Allas bli din lugna stund i vardagen Allas är kreativ, färgstark och mångsidig! Tidningen bjuder på inspirerande recept, intressant läsning, hälsa och roligt mode men också skön avkoppling mitt i veckan.

Läs mer

LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING

LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING WEBBINAR LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING 24 JANUARI 2019 ospriddsanning.se ospriddsanning.se Syftet är att uppmärksamma beslutsfattare på vilka behov kvinnor med spridd bröstcancer har och säkerställa

Läs mer

Gör inte som alla andra

Gör inte som alla andra Gör inte som alla andra Två gånger om dagen, på exakt samma tid, sätter vi oss i varsin bil och ger oss ut i trafiken. Resultatet är en trång och stökig stad. Och flockmentaliteten är inte bara negativ

Läs mer

Rapport. tokiga transporter Avrapportering. 1. Transportfakta

Rapport. tokiga transporter Avrapportering. 1. Transportfakta till vuxna Hållbar transportkväll Att göra något tillsammans är ofta ett trevligt sätt att lära sig nya saker. En gemensam aktivitet där lärare, föräldrar och elever träffas är ett bra tillfälle att berätta

Läs mer

Slutkonferens 17 september 2014, Örebro

Slutkonferens 17 september 2014, Örebro Slutkonferens 17 september 2014, Örebro Tillsammans Åtta energikontor: Energikontor Sydost Energikontoret Regionförbundet Örebro Energikontoret Skåne Energikontoret Värmland Energikontoret Östra Götaland

Läs mer

Miljöbladet. en informationskampanj

Miljöbladet. en informationskampanj Miljöbladet en informationskampanj Miljöbladet ska vara en informationskampanj med målet att informera de flesta människor om trafikens inverkan på miljön och att påverka dem att resa och färdas miljövänligare.

Läs mer

Polhemsskolan Gävle TED2

Polhemsskolan Gävle TED2 Designprocessen Utgångspunkter: Vi började arbeta med tävlingsuppgiften som Design Open hade gett oss. Vi delade upp oss i sex basgrupper. Alla basgrupper skulle jobba med egna idéer som skulle kunna lösa

Läs mer

NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET

NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET VI BYGGER 16 NYA STATIONER I SKÅNE OCH SMÅLAND så att fler kan ta tåget till arbete, skola och fritid PROJEKT PÅGATÅG NORDOST OCH KRÖSATÅG Kommer du också att ta tåget? NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET

Läs mer

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 Hur vill du resa i Sigtuna kommun? En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 www.sigtuna.se Dialogmöte 9 januari 2018 Den 9 januari 2018 bjöd Sigtuna kommun in till ett dialogmöte för att diskutera

Läs mer

Aktivitetstips för att inspirera

Aktivitetstips för att inspirera 1(6) Aktivitetstips för att inspirera Nedan följer exempel på aktiviteter som är sorterade under olika ansvars- och intresseområden för myndigheter, företag och föreningar. Likartade tips kan återkomma

Läs mer

Boendeparkering i Hejdegården

Boendeparkering i Hejdegården Boendeparkering i Hejdegården I Linköping värdesätter vi en grön och skön stad. Från den första oktober 2015 införs boendeparkering i Hejdegården. Boendeparkeringen förenklar parkeringen i området och

Läs mer

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Sätt i gång med Facebook Om Facebook Mer än hälften av Sveriges befolkning använder Facebook. Sverige är dessutom det land i Norden med flest antal

Läs mer

Res smartare med trängselskatt. Information för dig som jobbar inom Göteborgs Stad

Res smartare med trängselskatt. Information för dig som jobbar inom Göteborgs Stad Res smartare med trängselskatt Information för dig som jobbar inom Göteborgs Stad Dags för trängselskatt 1 januari 2013 infördes trängselskatt i Göteborg. Alla vi 48 000 anställda i Göteborgs Stad kan

Läs mer

Mediaglide ett nytt sätt för ditt budskap att ta sig fram

Mediaglide ett nytt sätt för ditt budskap att ta sig fram Mediaglide ett nytt sätt för ditt budskap att ta sig fram Glid in och väck naturlig uppmärksamhet i de flesta miljöer med Mediaglide. Den ultimata branding-produkten syns väl och tar dig fram lätt där

Läs mer

Nyhetsbrev KÅRF SENASTE NYTT FRÅN STYRELSEN. Övrig info

Nyhetsbrev KÅRF SENASTE NYTT FRÅN STYRELSEN. Övrig info Ditt fö retag Nyhetsbrev KÅRF SENASTE NYTT FRÅN STYRELSEN TITTA IN I STYRELSEARBETET Vi har styrelsemöte i slutet av varje månad och vill gärna ha synpunkter och idéer från er alla som vi kan ta med i

Läs mer

En hälso- och miljöaktivitet för arbetsplatser

En hälso- och miljöaktivitet för arbetsplatser En hälso- och miljöaktivitet för arbetsplatser Cykelutmaningen är en rolig lagtävling som uppmuntrar fler att använda arbetsrelaterade resor till regelbunden vardagsmotion, och samtidigt göra en insats

Läs mer

Trafikantveckan 2013 Ren luft - ditt vägval. Med stöd av:

Trafikantveckan 2013 Ren luft - ditt vägval. Med stöd av: Trafikantveckan 2013 Ren luft - ditt vägval Med stöd av: Vadå Trafikantveckan? Kampanjvecka på EU-nivå, 16-22 september Naturvårdsverket samordnar i Sverige Detta projekt: Samverkan mellan FSEK, Gröna

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om framtiden Hej! Förra veckan ägnade vi åt dina tillgångar och nu är vi framme vid sista kursdelen som

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Sthlm Vintertramp

Sthlm Vintertramp Sthlm Vintertramp 2017-2018 Klimatsmarta stockholmare Sthlm Vintertramp 2017-2018 Kontaktperson: Sara Nilsson 3 (12) Sammanfattning Under vintern 2017-2018 genomförde Klimatsmarta stockholmare Sthlm Vintertramp.

Läs mer

Guideline för energi- och transporteffektivisering i föreningar

Guideline för energi- och transporteffektivisering i föreningar Transportrådgivning Jamtland Cheer den 10 mars 2011 Närvarande; Jenny Jernström, Marina Gregorsson Allmänt Jamtland Cheer bildades 2009 då Östersund Cheerleading och Jamtland Cougars gick samman till en

Läs mer

I din hand håller du... Innehåll. - En hälso- och motionssatsning - En samhällssatsning - En skolsatsning. I din hand håller du

I din hand håller du... Innehåll. - En hälso- och motionssatsning - En samhällssatsning - En skolsatsning. I din hand håller du 1 Innehåll I din hand håller du De sex sammanhangen - Samhälle - Skola - Trafik - Hälsa - Teknik - Ungdom Idé och syfte Det här har hänt och detta kommer att hända Aktivitetskoncept och genomförda aktiviteter

Läs mer

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Ordna en Klädbytardag på Sveriges största Klädbytardag den 9 april som också är Miljövänliga Dagen. Naturskyddsföreningens kretsar, ideella medlemmar

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

En liten folder om Lanseringskampanjen

En liten folder om Lanseringskampanjen En liten folder om Lanseringskampanjen 2011 Lanseringskampanjen 2011 Den 5 september 2011 drar hela förbundet igång en historisk satsning där vi med 2012-målen och våra nio åtgärdspunkter i ryggen ska

Läs mer

Trafiksäkerhet för seniorer

Trafiksäkerhet för seniorer Trafiksäkerhet för seniorer Genomgång av material FixaMinGata Ny teknik i våra bilar ID-kort Snabbtest Aktivitetstips Tips på aktiviteter Värderingsövning 4 hörn. Ta med en cykelhjälm till utbildningstillfället

Läs mer

Bästa cykelstället. jonkoping.se

Bästa cykelstället. jonkoping.se Bästa cykelstället. jonkoping.se Bästa cykelstället. Vilken arbetsplats är bäst att ta cykeln till och från? Vi tror att om det är enkelt att ta cykeln, då kommer fler att cykla. Därför vill vi premiera

Läs mer

Åtgärd 6. Mobilitetskontor i Halmstad

Åtgärd 6. Mobilitetskontor i Halmstad Åtgärd 6. Mobilitetskontor i Halmstad Sammanfattning Ett mobilitetskontor i Halmstad ska stimulera till klimatsmartare resval och på så sätt minska koldioxidutsläppen från transporterna. Halmstadsborna

Läs mer

Vinn kr till klasskassan

Vinn kr till klasskassan Vinn 15 000 kr till klasskassan Klasstävling i Digitalt Berättande med Sensavis Visual Learning Tool. Klasser på mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet i Stockholms stad kan delta. Anmäl ert intresse

Läs mer

Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21

Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21 Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21 22 förbund och närmare 30 deltagare. Gemensam valstrategi Handikappförbundens kongress fastställde en gemensam valstrategi med ambitionen att alla medlemsförbund

Läs mer

Aktivitetstips för att inspirera

Aktivitetstips för att inspirera Sida 1 av 5 Aktivitetstips för att inspirera Om ni inte redan har gjort det hoppas vi att ni beslutar att, efter era förutsättningar och resurser, delta i Europeiska Mobilitetsveckan och/eller I stan utan

Läs mer

nordpolen Steg- och aktivitetstävling på jobbet Klarar ni att nå på 50 dagar? Alla aktiviteter räknas Teamkänsla på jobbet Bli aktiva tillsammans

nordpolen Steg- och aktivitetstävling på jobbet Klarar ni att nå på 50 dagar? Alla aktiviteter räknas Teamkänsla på jobbet Bli aktiva tillsammans Klarar ni att nå nordpolen på 50 dagar? Teamkänsla på jobbet Alla aktiviteter räknas Bli aktiva tillsammans 40 Steg- och aktivitetstävling på jobbet STARTSKOTTET START: 5 FEBRUARI 20 Bättre hälsa & kul

Läs mer

orsakas av avgaser, informationen har vävts in i berättelser om sälen Pinni och hans vänner.

orsakas av avgaser, informationen har vävts in i berättelser om sälen Pinni och hans vänner. Pinni ETT PEDAGOGISKT ARBETSMATERIAL FÖR ATT VÄRNA OM VÅR MILJÖ. Syftet är att påverka viljan till att aktivt vara med och minska på koldioxidutsläpp. Materialet vänder sig till barn mellan 6-10 år. Miljömaterialet

Läs mer

VÄSTERVIKS STÖRSTA FRISKVÅRDSAKTIVITET!

VÄSTERVIKS STÖRSTA FRISKVÅRDSAKTIVITET! Succén fortsätter 2019! Siffror 2018 1397 deltagare 48 417 checkpoints 30 000 kartor hittaut västervik VÄSTERVIKS STÖRSTA FRISKVÅRDSAKTIVITET! DET HÄR ÄR HITTAUT Hittaut är en av Sveriges största friskvårdsaktiviteter,

Läs mer

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar Projektförslag Skolhastighetsmätningar Skolhastighetsmätningar Det är av yttersta vikt att hastigheten 30 km/h hålls utanför skolor. NTF Sörmland- Örebro län- Östergötland arbetar för att öka uppmärksamheten

Läs mer

Resepolicy för Malmö stad. Malmö stads policy för resor och möten gäller alla medarbetare i kommunen. Den avser alla resor i tjänsten.

Resepolicy för Malmö stad. Malmö stads policy för resor och möten gäller alla medarbetare i kommunen. Den avser alla resor i tjänsten. Lll löm, kmkåkpsenast sparat av bodnoräöbodnor Sidan 1-08-08öl, Resepolicy för Malmö stad med riktlinjer Resepolicy godkänd av kf 14/12 1995, 213, bih 152. Ändr av kf 20/12 2010, 274, bih 169. Riktlinjer

Läs mer

Res klokt framtidens resenärer

Res klokt framtidens resenärer Res klokt framtidens resenärer Många barn lär sig i dag att det enda färdmedlet är bil. Man blir skjutsad till skolan, till fritidsaktiviteter och till vänner och bekanta. När de blir äldre och ska ta

Läs mer

1. Sammanfattning. 2. Bakgrund. Slutrapport Lärarhandledning för resepolicy ett skolprojekt. Dnr , Projektnummer

1. Sammanfattning. 2. Bakgrund. Slutrapport Lärarhandledning för resepolicy ett skolprojekt. Dnr , Projektnummer Slutrapport 2013-10-30 Lärarhandledning för resepolicy ett skolprojekt Dnr 2011-000849, Projektnummer 34685-1 1. Sammanfattning Projektet har utvecklat och testat lärarhandledningen Klassens egen resepolicy.

Läs mer

Dokumentation. Klubb- och Utvecklingsdag, Skidstugan Vänersborg Lördagen 3 februari 2018

Dokumentation. Klubb- och Utvecklingsdag, Skidstugan Vänersborg Lördagen 3 februari 2018 Dokumentation Klubb- och Utvecklingsdag, Skidstugan Vänersborg Lördagen 3 februari 2018 Handledare: Lars Ericsson SISU Idrottsutbildarna Alla gamla, unga, erfarna eller nya VSK:are inbjöds till klubbdagen

Läs mer

Trafikdiplomerad skola

Trafikdiplomerad skola 2012-09-21 Miljö - Hälsa - Trafiksäkerhet Trafikdiplomerad skola Att arbeta långsiktigt med trafiksäkerhet är avgörande för vilken effekt trafikundervisningen har. Det är det lilla arbetet i vardagen som

Läs mer

MAXSUMO. Aktivitet: Testresenär Röbäck/Böleäng 2011. Av: Ida Lundström

MAXSUMO. Aktivitet: Testresenär Röbäck/Böleäng 2011. Av: Ida Lundström MAXSUMO Aktivitet: Testresenär Röbäck/Böleäng 2011 Av: Ida Lundström Övergripande syfte Aktiviteten går ut på att få vanebilister att bryta sin vana (köra bil) och istället ta buss till och från arbetet.

Läs mer

Pressguide - mötet med pressen

Pressguide - mötet med pressen Pressguide - mötet med pressen Varför PR? Att arbeta med PR är både kostnads- och tidseffektivt. När PR fungerar som bäst inspirerar den människor att börja prata med varandra på ett positivt sätt om oss.

Läs mer

EN POPULÄRVERSION AV RESEVANE UNDERSÖKNING 2018 LINNÉUNIVERSITETETS STUDENTER, VÄXJÖ RESEVANEUNDERSÖKNING LINNÉUNIVERSITETET 2018

EN POPULÄRVERSION AV RESEVANE UNDERSÖKNING 2018 LINNÉUNIVERSITETETS STUDENTER, VÄXJÖ RESEVANEUNDERSÖKNING LINNÉUNIVERSITETET 2018 S E E R R D R U U? H EN POPULÄRVERSION AV RESEVANE UNDERSÖKNING 2018 LINNÉUNIVERSITETETS STUDENTER, VÄXJÖ 1 RESEVANEUNDERSÖKNING LINNÉUNIVERSITETET 2018 2 270 SVARADE 13 % RESEVANEUNDERSÖKNING BLAND LINNÉUNIVERSITETETS

Läs mer

VILL NI VARA MED OCH SKAPA

VILL NI VARA MED OCH SKAPA VILL NI VARA MED OCH SKAPA spring i bena Lärarhandledning www.activestep.se Susanna Norén Sjukgymnast och initiativtagare till Active Step Människor, hälsa och motion har engagerat mig så länge jag kan

Läs mer

Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov

Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov Förslag till ställningstagande Att Klimatrådet ställer sig bakom en av nedanstående förslag på match Transportmatchen, Platsmatchen eller. Att inventering sker hos

Läs mer

Vänlig väg till skolan

Vänlig väg till skolan Vänlig väg till skolan Jag har 261 steg till skolan och jag gillar att gå. Christopher, Risebergaskolan, Malmö Att gå eller cykla till skolan gör barnen piggare, friskare och minskar biltrafiken. Det sparar

Läs mer

KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014

KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014 KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014 Snart är det dags för en spännande kampanjhelg mot knark på krogarna! Under lönehelgen i maj kommer 475 krogar i 50 kommuner runt om i landet att tydligt ta ställning mot droger

Läs mer

Ett livsviktigt arbete

Ett livsviktigt arbete Stockholmshemmet Tidningen för dig som bor hos oss Nr 3 September 2015 Årets enkätresultat klara! Ett livsviktigt arbete Hitta information om ditt boende i Min lägenhet Vår, sommar, höst och vinter nu

Läs mer

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia G 16 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR HÄSSLEHOLMS KOMMUN Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia Fastställda av kommunstyrelsen 2003-01-08, 1 Dnr 2002.568 105 Innehåll Sida 1. Inledning

Läs mer

Trafiken i praktiken Åk 4-5

Trafiken i praktiken Åk 4-5 2010-10-06 Miljö - Hälsa - Trafiksäkerhet Trafiken i praktiken Åk 4-5 Hitta den röda tråden i ditt trafikarbete Det är viktigt att trafikundervisningen löper som en röd tråd genom grundskolan. För att

Läs mer

LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING

LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING WEBBINAR LOKALAMBASSADÖRER OSPRIDD SANNING 2 MAJ 2019 NUVARANDE TEMA REHABILITERING FÖR DEM MED SPRIDD BRÖSTCANCER Patienter får inte den hjälp de har rätt till Utdrag ur underlaget om rehabilitering som

Läs mer

Läs mer på www.storyline.se

Läs mer på www.storyline.se Bilgren hela Storyline.doc Sidan 1 av 7 Till pedagogerna Vad är Storyline? Storyline är ett arbetssätt där vi jobbar med målen i form av en berättelse. Vi använder berättelsens form för att skapa sammanhang

Läs mer

Den stora upptäckardagen går av stapeln den 7 mars 2017!

Den stora upptäckardagen går av stapeln den 7 mars 2017! Den stora upptäckardagen går av stapeln den 7 mars 2017! Nu utmanar vi er alla med uppdrag inom äldreomsorgen! Det kommer att handla om innovationer, smarta problemlösningar, mer lustfylld vardag med mera.

Läs mer

KOMMUNUTMANINGEN miljö- och hälsoutmaningen där alla kan bidra

KOMMUNUTMANINGEN miljö- och hälsoutmaningen där alla kan bidra KOMMUNUTMANINGEN miljö- och hälsoutmaningen där alla kan bidra Vilka kommuner antar utmaningen hösten 2018? Våren 2018 deltog: Jokkmokk, Katrineholm, Laholm, Linköping, Mjölby, Motala, Trosa och Vara info@motionsrace.com

Läs mer