VÄLKOMMEN TILL GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLAN (GIH) HT2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄLKOMMEN TILL GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLAN (GIH) HT2016"

Transkript

1 TILL DIG SOM ÄR NY STUDENT (6) VÄLKOMMEN TILL GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLAN (GIH) HT2016 Här följer viktig information kring starten på din utbildning vid GIH Inskrivning Närvaro vid inskrivning är obligatorisk. Om du inte själv kan närvara vid inskrivningen måste du kontakta GIH före inskrivningen, i annat fall förlorar din plats på programmet. Inskrivningen för Tränarprogrammet, Hälsopedagogprogrammet, Masterprogrammet, Ämneslärarprogrammen, Idrott & hälsa 120hp samt Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) äger rum den 22 augusti 2016 i Idrottshallarna 1-2 kl. 08:00 vid GIH. Inskrivning för Sport Management-programmet äger rum på Södertörns högskola (SH) den 17 augusti kl. 10:00 i sal MA624. SH informerar om detta. Se separat introduktionsprogram för Sport Management-programmet Efter inskrivningen den 22 augusti följer du ett introduktionsprogram. Separat information för det program du antagits till skickas ut under v 32. Registrering Du måste ta med giltig legitimationshandling. Du registreras som student efter inskrivningen av studieadministrationen vid GIH. Är du inte på plats på inskrivningen, erbjuds din plats till annan sökande som står på reservlista. Som student vid GIH måste du vara registrerad varje termin. Är du inte registrerad kan inga studieresultat registreras och du saknar försäkring. Utrustning/litteratur Undervisningen vid GIH är kostnadsfri. Du står dock själv för kostnader för din personliga idrottsutrustning, litteratur, vissa kompendier och för vissa kostnader i samband med internatvistelse vid vinter- och friluftslivsutbildning. Schema Schema för höstterminen hittar du cirka tre veckor före terminsstart på GIH:s hemsida gå in under Snabblänkar, skrolla ner och välj Schema och ramplan. Det förekommer flera studiegrupper på Hälsopedagogprogrammet och Ämneslärarprogrammet. I samband med introduktionen får du besked om vilken grupp du tillhör. Gymnastik- och idrottshögskolan Lidingövägen 1 Box Stockholm Tel registrator@gih.se

2 2(6) Passerkort och skåp/förvaring Alla programstudenter får vid utbildningsstarten kvittera ut, samt underteckna en ansvarsförbindelse för passerkort samt nyckel till klädskåp. Passerkortet möjliggör tillgång till GIH:s datasal och gym, samt sidoingångarna till skåphallen. Studenten betalar en depositionsavgift om 500 kronor för skåpnyckel och passerkort. I samband med att nyckel och passerkort återlämnas efter din studietid, återbetalas depositionsavgift genom att motsvarande belopp in på ditt konto igen. Vid förlust av kort/nyckel förverkas respektive avgift. Ny deposition måste sedan erläggas för att få ny nyckel/kort. Observera att betalning sker med kort (betalkort eller kreditkort). IT-resurser Du kommer att få en studentmejl som ska användas under din utbildning. För att kunna använda IT-resurser behöver du ett användarkonto med användarnamn och lösenord. Du får ditt användarkonto vid IT-introduktionen då du skrivit under ITansvarsförbindelsen. Läs igenom vad detta innebär i samband med att du skriver under. Genom att använda dig av den identitet som är kopplat till din mejladress kan du på ett säkert sätt sända och ta emot dokument, ha åtkomst till internet mm. Du kommer att få information om IT-supporten i samband med introduktionen. För vissa av de datorprogram (t ex. statistikprogram) som används i utbildningen, kommer utbildning ske i samband med att du läser kurser. Återbud Om du vill lämna återbud till utbildningsplatsen efter att du tackat ja (via antagning.se/dina sidor) gör du det snarast genom att mejla till GIH:s Utbildnings- och forskningsavdelning: e-post: antagning@gih.se Ange tydligt ditt fullständiga namn, personnummer och vilken utbildning du lämnar återbud till. Anstånd med studiestarten Om du blivit antagen till en av GIH:s utbildningar höstterminen 2016, men inte kan ta platsen i anspråk, har du i undantagsfall möjlighet att få anstånd med studiestarten. Skälen ska ha uppkommit efter att du skickat in din anmälan och vara av sådan art att du inte kan råda över dem. Intyg eller motsvarade som styrker de skäl du åberopar skall bifogas. Ansökan om anstånd med studiestarten skall sändas omgående till: GIH, registrator, Box 5626, Stockholm Studieavbrott Student som inte längre önskar fortsätta sina studier vid GIH skall meddela detta skriftligen på en särskild blankett, vilken finns att ladda ned på GIH:s hemsida. Studieavbrottet registreras därefter i Ladok och studenten får ett meddelande om att så skett. För den som är antagen till en utbildning men inte kan påbörja den gäller regler för anstånd med studiestart.

3 3(6) Student som läst mer än första terminen kan ansöka om att få återuppta studierna igen. Det gäller om det föreligger särskilda skäl. Skriftlig ansökan skall lämnas/insändas till registrator. I dessa fall bör man först kontakta GIH hur man bäst ska gå tillväga. Studieuppehåll Student som aktivt bedrivit studier under minst en termin med minst 15 godkända högskolepoäng har rätt att ansöka om uppehåll. Studieuppehåll medges för högst ett läsår i taget. Efter förnyad ansökan kan ytterligare studieuppehåll beviljas, dock för totalt två läsår. Studieuppehåll kan beviljas med platsgaranti om särskilda skäl föreligger. Lärarstudenter som läser andra ämnet på annan högskola/universitet beviljas också studieuppehåll med platsgaranti för termin som ligger i aktuell utbildningsplan, dock ej till en viss given grupp. Ansökan om studieuppehåll görs skriftligen på en särskild blankett. Stöd för funktionsnedsättning Har du behov av stöd för funktionsnedsättning? Då kontaktar du samordnaren vid GIH, Liselott Sandahl, e-post: liselott.sandahl@gih.se och bokar in tid för samtal kring stödbehovet snarast möjligt. Vilket pedagogiskt stöd som finns vid GIH hittar du på hemsidan under "stöd vid funktionsnedsättning". Du får naturligtvis också under samtalet med samordnaren information om möjligt stöd utifrån dina specifika behov. Utbildningsplaner/kursplaner Utbildnings- och kursplaner finns på GIH:s hemsida. Se I Utbildningsplanen beskrivs hur utbildningen är utformad i stort. Den visar programmets upplägg, i vilken ordning man läser kurser och så vidare. Varje kurs inom programmet har separata dokument som beskriver bara den kursen. De kallas kursplaner. En kurs kan bestå av flera moment. Betyg Varje moment och kurs betygssätts. För att vara klar med en kurs måste kursfordringarna för hela kursen vara uppfyllda. Det betyder att alla momenten måste vara klara innan helt kursbetyg kan sättas. Vanligen ges betyg underkänt, godkänt eller väl godkänt. Vad som gäller framgår av kursplanen. Tillgodoräknande av tidigare studier Du har rätt att tillgodoräkna dig annan utbildning om den anses motsvara kurser inom GIH-utbildningen. Ansökan om tillgodoräknande görs skriftligen på en särskild blankett som du kan hämta på GIH:s hemsida, under snabbval/ blanketter. Till ansökan skall handlingar som styrker åberopade kunskaper och färdigheter (t ex kursbevis, kursplaner och kurslitteratur) bifogas. Ansökan om tillgodoräknande för kurser under första terminen skickas eller lämnas snarast möjligt till GIH.

4 4(6) Lunchmöjligheter Restaurangen vid GIH drivs av Staffes Sandahls kök AB. Restaurangen tar såväl kort som kontanter. Mer info om restaurangen finner du här: Vardagar serveras en kött-, fisk- och vegetarisk rätt samt soppa. Har du en livsmedelintolerans bör du kontakta restaurangen och föranmäla detta. Studiemedel Centrala studiestödsnämnden (CSN) hanterar frågor om studiemedel. Tänk på att när du söker studiemedel är det fördelaktigt för dig att söka för ett läsår i taget (två terminer). Uppföljning av dina resultat görs därmed först under sommaren mellan termin 2 och 3, mellan årskurs ett till årskurs två. När du är registrerad som student får CSN uppgift gällande detta av GIH. CSN får även uppgifter av GIH när kurser och moment är avklarade. Studentbostad Stiftelsen Stockholms studentbostäder, Bostadscentralen, (Körsbärsvägen 2), Box , Stockholm. Telefon Du kan också få information via deras hemsida, Sjukdom Tag för vana att meddela din lärare om du är frånvarande på grund av sjukdom. Lagen om allmän försäkring omfattar student som är inskriven i allmän försäkringskassa. Enligt studiestödslagen kan en student behålla studiestöd vid sjukdom. Du som student rekommenderas att sjukanmäla dig till försäkringskassan och/eller skaffa ett läkarintyg. En anledning är att du då kan visa på orsaken till dåliga studieresultat vid långvarig sjukdom. Om du bor i någon av SSSB:s studentlägenheter är detta särskilt viktigt eftersom du kan förlora din studentlägenhet om du inte presterar resultat. Både CSN och SSSB har information om vad som gäller på deras hemsidor. Studenthälsan Du som är student kan vända dig till Studenthälsan i Stockholm för medicinsk och psykologisk rådgivning. GIH har ett avtal med studenthälsan i Stockholm. Den är avgiftsfri för dig som student. Besöksadressen är: Studentpalatset, Norrtullsgatan 2 (Tbana Odenplan). Webbplats: Studenthälsan i Stockholm är ett komplement till samhällets hälso- och sjukvård. Övrig vård som t ex vårdcentraler, psykiatrisk öppenvård, sex- och samlevnadsmottagningar, finns att söka inom Stockholms läns landsting.

5 5(6) Brand Alla som vistas i GIH:s lokaler skall orientera sig om utrymningsvägar. Anslag med utrymningsvägar finns utplacerade i korridorer och trapphus. Det åligger GIH att med intervall genomföra utrymningsövningar. Skulle någon olycka inträffa brand, explosion, gasutsläpp etc. ska lokalerna utrymmas. Om larmsignal utlöser ska du omedelbart lämna lokalerna och bege dig utomhus till återsamlingsplatsen. Undvik rökfyllda korridorer, gå omgående till återsamlingsplatsen Wembley. Den ligger mellan Stockholms Stadion och GIH:s huvudbyggnad invid tennisbanorna, utanför idrottsentrén. Ingen får lämna återsamlingsplatsen innan utrymningsledaren meddelar att det är tillåtet. Stöld Polisanmälan ska göras via telefon , eller via internet och polisens hemsida Anmälan ska även göras till GIH:s intendent. Vid inbrott och stöld ersätter inte GIH förlust av personlig utrustning som förvarats i lokalerna eller i klädskåpen. Värdeföremål Pengar, klockor och andra värdeföremål bör förvaras inlåsta i klädskåp eller på annat förvaras på annat betryggande sätt. Det åligger studenten att själv ha försäkring för förlust av personlig egendom. Försäkringar Regeringen har godkänt ett avtal mellan Kammarkollegiet och CSN som innebär att alla studenter vid statliga universitet och högskolor får en personskadeförsäkring. GIH omfattas av detta avtal. Är du registrerad student är du alltså även försäkrad. Den nya personskadeförsäkringen ska i princip motsvara en arbetstagares skydd vid arbetsskada. Försäkringen gäller i Sverige och bekostas av respektive högskola. När en skada inträffat och om ersättning önskas enligt personskadeförsäkringen, skall skadeanmälan göras på en särskild blankett. Blanketten kan laddas ned på Kammarkollegiets hemsida eller personalavdelning. Ifylld och undertecknad skadeanmälan lämnas till personalavdelningen som styrker registrering för studier vid GIH samt, om möjligt, att skadan inträffat under "skoltid" eller under direkt färd mellan bostaden och den plats "skoltiden" tillbringas. Har skadan inträffat under praktikarbete bör även anmälan göras till Försäkringskassan som arbetsskada. GIH har också policyn att alla skador som inträffar under skoltid eller under direkt färd mellan bostaden och den plats skoltiden tillbringas ska anmälas till Försäkringskassan. Hitta hit Så här hittar du till GIH med tunnelbana från T-centralen, ta tunnelbanan röd linje 24 mot Mörby Centrum, avstigning vid Stadion följ skyltarna mot Stadion, Idrottshögskolan

6 6(6) när du kommit upp på gatan fortsätter du rakt fram till korsningen Valhallavägen/Lidingövägen (trafikljus) gå över gatan, sväng sedan höger och fortsätt utmed Stadionbyggnaden på Lidingövägen tills du kommer fram till "Klocktornet" på Stadion. följ skylten mot Idrottshögskolan och fortsätt uppför backen. Rakt fram är GIH:s huvudbyggnad med reception. Till vänster är idrottsentrén, där idrottshallar, omklädningsrum och idrottsexpedition finns. Läs mer på Parkering Närmaste parkering för studenter är på Vallhallavägens mitt eller på Sophiahemmets parkering vid Stadion. Parkeringstillstånd för parkering på GIH utfärdas endast till GIH:s personal och inbjudna gäster. // Utbildnings- och forskningsavdelningen vid GIH

VÄLKOMMEN TILL GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLAN (GIH) HT2017

VÄLKOMMEN TILL GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLAN (GIH) HT2017 TILL DIG SOM ÄR NY STUDENT 2017-07-26 1(7) VÄLKOMMEN TILL GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLAN (GIH) HT2017 Här följer viktig information kring starten på din utbildning vid GIH. Inskrivning Närvaro vid inskrivningen

Läs mer

Studenthandboken 2014-2015

Studenthandboken 2014-2015 Studenthandboken 2014-2015 Framtagen av GIH:s Studentkår Välkommen till GIH! Det här häftet vänder sig till alla GIH-studenter men framförallt till dig som nyantagen GIH:are. Till dig vill vi säga ett

Läs mer

Psykoterapeutprogrammet LATHUND. För studenter och lärare. Läsåret 2010/2011 Uppdaterad december 2010

Psykoterapeutprogrammet LATHUND. För studenter och lärare. Läsåret 2010/2011 Uppdaterad december 2010 Psykoterapeutprogrammet LATHUND För studenter och lärare Läsåret 2010/2011 Uppdaterad december 2010 Avdelningen för klinisk och socialpsykologi Institutionen för beteendevetenskap och lärande Linköpings

Läs mer

Ansökan om studieuppehåll - anmälan av uppehåll/avbrott från. Program vid institutionen för odontologi:

Ansökan om studieuppehåll - anmälan av uppehåll/avbrott från. Program vid institutionen för odontologi: Ansökan om studieuppehåll - anmälan av uppehåll/avbrott från programstudier vid institutionen för odontologi Efternamn Tilltalsnamn Personnummer Adress Telefon Postnummer Ort Mobiltelefon Program vid institutionen

Läs mer

Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna

Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2012-08-01 Revidering: 2012-10-22, 2013-11-06 Dnr: DUC 2012/1169/10 Gäller fr.o.m. 2013-11-06 Ersätter: Studieadministrativa

Läs mer

Komvux Södertälje Västergatan 2. Komvux Södertälje. Grundläggande och gymnasiala kurser

Komvux Södertälje Västergatan 2. Komvux Södertälje. Grundläggande och gymnasiala kurser Komvux Södertälje Västergatan 2 Komvux Södertälje Grundläggande och gymnasiala kurser Välkommen till Vuxenutbildning i Södertälje Komvux är en del av Vuxenutbildningen i Södertälje. Vi erbjuder kurser

Läs mer

Antagningsordning GIH

Antagningsordning GIH Diarienummer: 40-355/11 Datum: 2013-12-05 Beslutad av HS 2013-12-05 Gymnastik- och idrottshögskolan Lidingövägen 1 Box 5626 114 86 Stockholm Tel 08 402 22 00 Fax 08 402 22 80 www.gih.se info@gih.se 2(12)

Läs mer

Studiesocialt regelverk för program inom PN-ORR MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET

Studiesocialt regelverk för program inom PN-ORR MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET Studiesocialt regelverk för program inom PN-ORR MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET 1 (5) BESLUT 2018-09-20 STYR 2018/1378 Programnämnden för omvårdnad, radiografi samt reproduktiv, perinatal och sexuell

Läs mer

Välkommen till Ämneslärarprogrammet & Institutionen för språkdidaktik, ISD.

Välkommen till Ämneslärarprogrammet & Institutionen för språkdidaktik, ISD. Välkommen till Ämneslärarprogrammet & Institutionen för språkdidaktik, ISD. Heléne Norstedt Studievägledare, utbildningsadministratör amneslarare@isd.su.se Viktigt! www.isd.su.se Ange personnummer Förkunskapskrav

Läs mer

Riktlinjer för anstånd med studiestart och studieuppehåll

Riktlinjer för anstånd med studiestart och studieuppehåll 1 (5) Riktlinjer för anstånd med studiestart och studieuppehåll Giltighet och ändringar Fastställd av Försvarshögskolans vicerektor på uppdrag av rektor den 28 juni 2012. Reviderad 2015-05-19 att gälla

Läs mer

Program for developing entrepreneurial skills

Program for developing entrepreneurial skills UMEÅ UNIVERSITET USBE UTBILDNINGSPLAN HÖGSKOLEEXAMEN Företagarprogrammet Program for developing entrepreneurial skills 1. Basdata Omfattning: 120 högskolepoäng Examen: Examensbenämningen är ännu ej fastställd

Läs mer

Riktlinjer för anstånd med studiestart och studieuppehåll

Riktlinjer för anstånd med studiestart och studieuppehåll 1 (5) Riktlinjer för anstånd med studiestart och studieuppehåll Giltighet och ändringar Fastställd av Försvarshögskolans vicerektor på uppdrag av rektor den 28 juni 2012. Reviderad 2015-05-19 samt 2016-11-01

Läs mer

komvux Senast uppdaterad, juni 2017 CSN nr 1400A/1706

komvux Senast uppdaterad, juni 2017 CSN nr 1400A/1706 Rutiner för studeranderapportering i Mina tjänster komvux Senast uppdaterad, juni 2017 CSN nr 1400A/1706 Innehåll Inledning 3 Kundstöd 3 Om CSN 4 Studiehjälp 4 Studiemedel 4 Studiestartsstöd 5 Skolans

Läs mer

Föräldrar information till åk 1

Föräldrar information till åk 1 Föräldrar information till åk 1 DEXTER Inlogg BankID Dokumentation av närvaro, frånvaro, individuell studieplan med kurser och betyg med mera. Nås via skolans hemsida: http://gymnasiet.vastervik.se IST

Läs mer

Välkommen till Lunds universitet och fysioterapeututbildningen!

Välkommen till Lunds universitet och fysioterapeututbildningen! INTRODUKTIONSBREV 1 December 2016 Fysioterapeututbildningen Välkommen till Lunds universitet och fysioterapeututbildningen! Upprop och registrering sker måndagen den 16 januari 2017 kl 10.15 på Health

Läs mer

Riktlinjer för studier vid KMH

Riktlinjer för studier vid KMH Riktlinje 2019-03-20 Dnr 19/157 SAD Thomas Berggren Chef 1 (5) Riktlinjer för studier vid KMH Beslutad av rektor för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) den 20 mars 2019. 1. Ansvarsfördelning inom

Läs mer

Högskoleprogrammet i Naturguidning, 120 hp

Högskoleprogrammet i Naturguidning, 120 hp Högskoleprogrammet i Naturguidning, 120 hp University Programme in Nature Guiding, 120 Credits Högskolepoäng: 120 hp Programkod: NGNAT Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden Datum för

Läs mer

Biblioteks- och informationsvetenskap - kandidatprogram

Biblioteks- och informationsvetenskap - kandidatprogram UtbildningsplanUttagen: 2014-09-10 Biblioteks- och informationsvetenskap - kandidatprogram 90 högskolepoäng Programkod: SGBIB Fastställd: 2012-11-28 Fastställd av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2017-2018 Dnr:: 62/2012 Antagningsordningen fastställd av Högskolenämnden 2012-09-12 och reviderad

Läs mer

Administrativa rutiner avseende anmälnings-

Administrativa rutiner avseende anmälnings- Administrativa rutiner avseende anmälnings- och studieavgifter Beslut: Rektor 2010-11-25 Revidering: 2011-05-27, 2013-01-14, 2014-04-07, 2017-05-15 Dnr: DUC 2010/1930/10 Gäller fr o m: 2017-08-15 Ersätter:

Läs mer

Studievägledare SVL. Civilingenjörsprogrammet CMEDT 300 hp. Ann Häger Nerdell Medicinsk teknik

Studievägledare SVL. Civilingenjörsprogrammet CMEDT 300 hp. Ann Häger Nerdell Medicinsk teknik Studievägledare SVL Civilingenjörsprogrammet CMEDT 300 hp Ann Häger Nerdell Medicinsk teknik ann.hager.nerdell@sth.kth.se 1 Studievägledning på KTH. Vägledning: Vägledningssamtal Individuell studieplanering

Läs mer

Vägledning om rapportering till CSN

Vägledning om rapportering till CSN Vägledning om rapportering till CSN universitet och högskola Senast uppdaterad, maj 2015 CSN nr 8602A/1505 Innehåll Inledning 3 Definitioner 3 Om CSN 4 Varför behöver CSN uppgifter från skolan? 5 Vilka

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Dnr: 62/12 Reviderad 2015-03-24 och ersätter antagningsordning från 2014-03-26 Innehåll

Läs mer

Välkommen till programinformation Grundlärarprogrammet förskoleklass och årskurs 1-3 Hösten 2014 Tatjana Norbäck Ann Hagernäs

Välkommen till programinformation Grundlärarprogrammet förskoleklass och årskurs 1-3 Hösten 2014 Tatjana Norbäck Ann Hagernäs Välkommen till programinformation Grundlärarprogrammet förskoleklass och årskurs 1-3 Hösten 2014 Tatjana Norbäck Ann Hagernäs Dagens program Måndagen den 22 september kl. 10.30 ca 12.00 Lärarfacket Programmets

Läs mer

REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN

REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN Behörighetskrav och ansökan inom programmet Närvaro vid kursupprop är alltid obligatoriskt. Särskilda behörighetskrav gäller vid övergången till termin tre

Läs mer

Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen

Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen Antagning till senare del av Apotekarprogrammet och Receptarieprogrammet för studenter med tidigare högskolestudier Farmaceutiska fakulteten

Läs mer

Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap

Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap Samhällsvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 E-post: anna.andersson@adm.umu.se www.umu.se Dnr 512-1954-10 2010-09-15 Sid 1 (6) Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap

Läs mer

Personalvetarprogrammet

Personalvetarprogrammet Utbildningsplan Personalvetarprogrammet 180 högskolepoäng Programkod: SGPER Fastställd: 2012-06-07 Fastställd av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Diarienummer: 502-1380-12 Utbildningsplanen giltig

Läs mer

INFORMATION TILL VÅRA UTBYTESSTUDENTER VÅRTERMINEN Nu börjar det närma sig. Vårterminen vid vår institution börjar måndagen den 16 januari.

INFORMATION TILL VÅRA UTBYTESSTUDENTER VÅRTERMINEN Nu börjar det närma sig. Vårterminen vid vår institution börjar måndagen den 16 januari. 1(5) 2011-12-09 Dnr: INFORMATION TILL VÅRA UTBYTESSTUDENTER VÅRTERMINEN 2012 Hej! Nu börjar det närma sig. Vårterminen vid vår institution börjar måndagen den 16 januari. Som du kanske redan vet så ordnar

Läs mer

Människa-dator interaktion masterprogram

Människa-dator interaktion masterprogram UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskaplig fakultet UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM Människa-dator interaktion masterprogram Human-Computer Interaction Master s Program 1. Basdata Omfattning: 60/120 högskolepoäng

Läs mer

Studiemedel för utbytesstudier

Studiemedel för utbytesstudier Studiemedel för utbytesstudier 1 Ansökan Du måste skicka in en separat ansökan för studier utomlands. Ange utbytesstudier i ansökan Ange högskolepoäng i ansökan (inte credits eller units) Alla ansökningar

Läs mer

Studie- och yrkesvägledarprogrammet

Studie- och yrkesvägledarprogrammet Studie- och yrkesvägledarprogrammet Education in Study and Career Guidance Omfattning: 180 högskolepoäng Programkod: LYSYV Nivå: Grund Fastställande: Fastställd av Fakultetsnämnden för lärarutbildning

Läs mer

Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014

Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014 Fastställd av högskolestyrelsen 2012-12-03 Dnr: MDH 2.1-561/12 1 (14) Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014 2 (14) Innehåll Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014...

Läs mer

Antagningsordning för Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2013/2014

Antagningsordning för Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2013/2014 1 Antagningsordning för Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2013/2014 Dnr: 62/12 Reviderad 2013-10-28 och ersätter antagningsordning från 2012-09-12 2 Innehåll 1. INLEDNING... 3 2. TILLTRÄDE/BEHÖRIGHET...

Läs mer

Ung Cancer Myndighetsguide: CSN FÖR NÄRSTÅENDE

Ung Cancer Myndighetsguide: CSN FÖR NÄRSTÅENDE Ung Cancer Myndighetsguide: CSN FÖR NÄRSTÅENDE CSN för närstående Här hittar du vanliga frågor och svar om CSN för dig som studerar och är närstående till någon som har drabbats av cancer. Informationen

Läs mer

Regelverk utbytesstudier

Regelverk utbytesstudier Regelverk utbytesstudier 1 World Wide Chalmers har ett antal bilaterala avtal om studerandeutbyten med länder utanför Europa som kallas World Wide. Utbyten inom World Wide är öppna för studenter som läser

Läs mer

Magisterprogram, ljusdesign Master's Programme, Architectural Lighting Design, 60 credits 60,0 högskolepoäng

Magisterprogram, ljusdesign Master's Programme, Architectural Lighting Design, 60 credits 60,0 högskolepoäng Utbildningsplan Magisterprogram, ljusdesign Master's Programme, Architectural Lighting Design, 60 credits 60,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT15. Utbildningens mål Informationen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN UTBILDNINGSPROGRAM FÖR HÖGSKOLEEXAMEN I PEDAGOGIK MED INRIKTNING MOT UNGDOMS- OCH MISSBRUKARVÅRD 120 POÄNG

UTBILDNINGSPLAN UTBILDNINGSPROGRAM FÖR HÖGSKOLEEXAMEN I PEDAGOGIK MED INRIKTNING MOT UNGDOMS- OCH MISSBRUKARVÅRD 120 POÄNG Institutionen för pedagogik UTBILDNINGSPLAN UTBILDNINGSPROGRAM FÖR HÖGSKOLEEXAMEN I PEDAGOGIK MED INRIKTNING MOT UNGDOMS- OCH MISSBRUKARVÅRD 120 POÄNG 1 UTBILDNINGSPLAN FÖR HÖGSKOLEEXAMEN I PEDAGOGIK MED

Läs mer

Programmet för journalistik

Programmet för journalistik Institutionen för kultur- och medievetenskaper Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: studievagledare@medkom.umu.se www.kultmed.umu.se Utbildningsplan Dnr UmU 501-1832-11 Datum 2012-05-31

Läs mer

Information till årskurs 2 CDATE inför årskurs 3

Information till årskurs 2 CDATE inför årskurs 3 Information till årskurs 2 CDATE inför årskurs 3 KTH/CSC - Datateknik 300 hp Studievägledare Alicja Lissenko tel. 08-790 81 76 Måndag torsdag kl. 9-12 för bokade besök kl.13-15 drop-in Sitter i E-huset

Läs mer

Masterprogram, biomedicinska material Master's Programme, Biomedical Materials, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, biomedicinska material Master's Programme, Biomedical Materials, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, biomedicinska material Master's Programme, Biomedical Materials, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT08. Utbildningens mål Kunskap

Läs mer

Studiemedel Linköpings universitet 23 april 2015. Anders Axelsson och Mattias Andersson

Studiemedel Linköpings universitet 23 april 2015. Anders Axelsson och Mattias Andersson Studiemedel Linköpings universitet 23 april 2015 Anders Axelsson och Mattias Andersson Registrering på kurser Beslut om studiemedel fattas utifrån uppgifterna i ansökan. 30 hp = 20 veckor med studiemedel

Läs mer

Elevbladet. Viktig information för dig som ska vuxenstudera i Trollhättan Vänersborg våren 2016 VUXENUTBILDNINGEN

Elevbladet. Viktig information för dig som ska vuxenstudera i Trollhättan Vänersborg våren 2016 VUXENUTBILDNINGEN Elevbladet Viktig information för dig som ska vuxenstudera i Trollhättan Vänersborg våren 2016 VUXENUTBILDNINGEN Innehåll Rubrik Sidan Öppettider, adress och telefonnummer 3 Elevinfo under studietiden

Läs mer

Välkommen till kursen Vårdpedagogik I, 30 hp, Vårterminen 2014

Välkommen till kursen Vårdpedagogik I, 30 hp, Vårterminen 2014 2013-12-11 Välkommen till kursen Vårdpedagogik I, 30 hp, Vårterminen 2014 Utbildningen startar torsdagen den 30 januari kl. 13-16 i sal 1503 vid Institutionen för pedagogik och didaktik, Frescativägen

Läs mer

University of Technology. Kemiteknik och Bioteknik

University of Technology. Kemiteknik och Bioteknik University of Technology Kemiteknik och Bioteknik Vilka är vi - Studievägledare Emilia Rózsa Bioteknik 300 hp (Bt) Kemiteknik med fysik 300 hp (Kf) Josephine Björk Kemiteknik 180 hp (Ki) Kemiteknik 300

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning

Verksamhetsförlagd utbildning Diarienummer: GIH 2016/207 Författare: Annika Semb Granhed Beslutad: 2016 Reviderad: 2019-09-18 Verksamhetsförlagd utbildning för studenter på Ämneslärarprogrammet, KPU och Grundlärarutbildningen Gymnastik-

Läs mer

Välkommen till Hälsopedagogik 1 15/30 hp (VPG03F/VPG01F)

Välkommen till Hälsopedagogik 1 15/30 hp (VPG03F/VPG01F) 2014-06-17 Välkommen till Hälsopedagogik 1 15/30 hp (VPG03F/VPG01F) Kursen startar måndagen den 15 september klockan 09.00 i sal 2511 vid Institutionen för pedagogik och didaktik, Frescativägen 54. För

Läs mer

Vi gör studier möjligt.

Vi gör studier möjligt. Annika Dümmatzen Studiemedel för utbytesstudier Studiernas omfattning Studierna måste pågå under minst 3 veckor och kan vara på deltid (50 %). Skolan i Sverige ska intyga att studierna i sin helhet kan

Läs mer

folkhögskolor, kompletterande utbildningar samt konst- och kulturutbildningar

folkhögskolor, kompletterande utbildningar samt konst- och kulturutbildningar Rutiner för studeranderapportering i Mina tjänster folkhögskolor, kompletterande utbildningar samt konst- och kulturutbildningar Senast uppdaterad, augusti 2015 CSN nr 1400B /1508 Innehåll Inledning 3

Läs mer

Viktigt att veta FÖR DIG SOM STUDERAR PÅ KOMVUX ESKILSTUNA GENOM EN ANNAN UTBILDARE

Viktigt att veta FÖR DIG SOM STUDERAR PÅ KOMVUX ESKILSTUNA GENOM EN ANNAN UTBILDARE Viktigt att veta FÖR DIG SOM STUDERAR PÅ KOMVUX ESKILSTUNA GENOM EN ANNAN UTBILDARE Version Mars 2014 2 Välkommen till Komvux Eskilstuna! Det här häftet ger dig, som via Komvux i Eskilstuna studerar hos

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetssäkring av nya kurser

Riktlinjer för kvalitetssäkring av nya kurser Grundutbildningsnämnden RIKTLINJER Diarienummer: 40-389/12 Datum: 2012-08-15 Beslutat av: GUN Beslutsdatum: 2012-08-22 Reviderat: 2015-01-30 Giltighetstid: tills vidare Riktlinjer för kvalitetssäkring

Läs mer

Utbildningsplan 09/10

Utbildningsplan 09/10 TEKNAT 2008/319 Utbildningsplan 09/10 Tekniskt/naturvetenskapligt basår, 40 veckor Teknisk/naturvetenskaplig bastermin, 20 veckor Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden BASÅR, KOMPLETTERINGSUTBILDNING,

Läs mer

Antagningsordning GIH

Antagningsordning GIH Diarienummer: Ö 2015/284 Datum: 2015-06-15 Ersätter: 40-355/11 Giltig: Tillsvidare Beslutad av HS 2015-06-15 Gymnastik- och idrottshögskolan Lidingövägen 1 Box 5626 114 86 Stockholm Tel 08 402 22 00 Fax

Läs mer

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt Samhällsvetenskapliga fakulteten/juridiska institutionen Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: staffan.ingmansson@jus.umu.se www.umu.se Dnr 502-3214-08 Datum Sid 1 (5) Magisterprogram

Läs mer

Cross Media Interaction Design masterprogram

Cross Media Interaction Design masterprogram Samhällsvetenskapliga fakulteten/institutionen för informatik Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: studievagledning@informatik.umu.se www.umu.se Dnr 502-1440- 2010-09-15 Sid 1 (8)

Läs mer

Ung Cancer Myndighetsguide: CSN FÖR NÄRSTÅENDE

Ung Cancer Myndighetsguide: CSN FÖR NÄRSTÅENDE Ung Cancer Myndighetsguide: CSN FÖR NÄRSTÅENDE CSN för närstående Här hittar du vanliga frågor och svar om CSN för dig som studerar och är närstående till någon som har drabbats av cancer. Informationen

Läs mer

Så söker du kurs inom program inför höstterminen Följ de 10 stegen och skicka iväg din anmälan senast 15 april.

Så söker du kurs inom program inför höstterminen Följ de 10 stegen och skicka iväg din anmälan senast 15 april. Så söker du kurs inom program inför höstterminen 2016 Följ de 10 stegen och skicka iväg din anmälan senast 15 april. Informationen gäller dig som läser: o Förskollärarprogrammet o Grundlärarprogrammet

Läs mer

Välkommen till kursen i handledning för yrkeslärare inom gymnasieskolan, 7, 5 Hp, HT-14

Välkommen till kursen i handledning för yrkeslärare inom gymnasieskolan, 7, 5 Hp, HT-14 2014-06-14 Välkommen till kursen i handledning för yrkeslärare inom gymnasieskolan, 7, 5 Hp, HT-14 Kursen startar torsdagen den 11 september kl. 9.00 i sal 2419 vid Institutionen för pedagogik och didaktik,

Läs mer

Välkommen till Magisterprogrammet i didaktik!

Välkommen till Magisterprogrammet i didaktik! 1 (5) Välkommen till Magisterprogrammet i didaktik! HT2014 Varmt välkommen till Stockholms universitet och institutionen för pedagogik och didaktik. Du har blivit antagen till magisterprogrammet i didaktik

Läs mer

Personalvetarprogrammet

Personalvetarprogrammet Samhällsvetenskapliga fakulteten/pedagogiska institutionen Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: Helen.Andersson@pedag.umu.se ann-louise.backtorp@pedag.umu.se www.umu.se Dnr 512-2923-07

Läs mer

komvux Senast uppdaterad, juni 2013 CSN nr 1400A/1306

komvux Senast uppdaterad, juni 2013 CSN nr 1400A/1306 Rutiner för studeranderapportering i Mina tjänster komvux Senast uppdaterad, juni 2013 CSN nr 1400A/1306 Innehåll Inledning 3 Kundstöd 3 Om CSN 4 Studiehjälp 4 Studiemedel 4 Skolans ansvar 5 Att lämna

Läs mer

Personskadeförsäkring för studenter

Personskadeförsäkring för studenter Personskadeförsäkring för studenter Försäkringsvillkor 2005-01-01 Utdrag ur Högskoleförordningen (1993:100) 1 kap. Allmänna bestämmelser Försäkring för personskada 11 a Högskolor med staten som huvudman

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU ST 2017/425-1.1 Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2017-01-01 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek...

Läs mer

Utbildningen omfattar 60 högskolepoäng vilket motsvarar 1 års heltidsstudier. Utbildningen bedrivs i huvudsak på avancerad nivå.

Utbildningen omfattar 60 högskolepoäng vilket motsvarar 1 års heltidsstudier. Utbildningen bedrivs i huvudsak på avancerad nivå. Utbildningsplan Magisterprogram, tillämpad logistik Master's Programme, Applied Logistics, 60 credits 60,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT14. Utbildningens mål Utöver de mål

Läs mer

Information inför ansökan till kursen Tillämpad apoteksfarmaci med författningar VT-19

Information inför ansökan till kursen Tillämpad apoteksfarmaci med författningar VT-19 Information inför ansökan till kursen Tillämpad apoteksfarmaci med författningar VT-19 TOVE HEDENRUD OCH ANNA NILSSON, ENHETEN FÖR SOCIALMEDICIN OCH EPIDEMIOLOGI (EPSO) VFU vad är det? Universitetskurs

Läs mer

SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET

SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET Välkommen till SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET vid i Linköping och Norrköping Höstterminen 2015 http://www.hu.liu.se/ssk VARMT VÄLKOMMEN TILL SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET Du som antagits till utbildningen i urval 1-

Läs mer

Masterprogram, innovations- och tillväxtekonomi Master's Programme, Economics of Innovation and Growth, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, innovations- och tillväxtekonomi Master's Programme, Economics of Innovation and Growth, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, innovations- och tillväxtekonomi Master's Programme, Economics of Innovation and Growth, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT16.

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: 2018/541-1.1.1. Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2018-03-01 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek... 4 3.

Läs mer

Studieinformation fristående gymnasiala kurser (ej vård) Våren 2016

Studieinformation fristående gymnasiala kurser (ej vård) Våren 2016 Studieinformation fristående gymnasiala kurser (ej vård) Våren 2016 Kontaktuppgifter Vid allmänna frågor kontakta receptionen i Utbildningens Hus. Telefon: 0322-61 65 60, E-post: vuxenutbildningen@alingsas.se

Läs mer

Anvisningar - så söker du kurs inom lärarprogrammen inför höstterminen 17

Anvisningar - så söker du kurs inom lärarprogrammen inför höstterminen 17 Anvisningar - så söker du kurs inom lärarprogrammen inför höstterminen 17 Följ de 10 stegen och skicka iväg din ansökan senast 18 april. Förnamn Efternamn Universitetslektor Fakulteten för humaniora och

Läs mer

Välkommen till Kommunikation. Ledarskap och hälsa, 15 hp

Välkommen till Kommunikation. Ledarskap och hälsa, 15 hp 2014-01-02 Välkommen till Kommunikation. Ledarskap och hälsa, 15 hp Kurskod VPG04F Kursen startar torsdagen den 30 januari, kl. 16.00 i sal. Den följande undervisningen kommer att ske i ett antal olika

Läs mer

Antagningsordning. Utbildning vid Gymnastik- och idrottshögskolan

Antagningsordning. Utbildning vid Gymnastik- och idrottshögskolan Beslutat av: Högskolestyrelsen Datum: 2008-02-15 Antagningsordning Utbildning vid Gymnastik- och idrottshögskolan Gymnastik- och idrottshögskolan Lidingövägen 1 Box 5626 114 86 Stockholm Tel 08 402 22

Läs mer

Studeranderättslig standard läsåret 13/14 Här hittar du information om dina rättigheter och skyldigheter som studerande på Bosön Idrottsfolkhögskola.

Studeranderättslig standard läsåret 13/14 Här hittar du information om dina rättigheter och skyldigheter som studerande på Bosön Idrottsfolkhögskola. Studeranderättslig standard läsåret 13/14 Här hittar du information om dina rättigheter och skyldigheter som studerande på Bosön Idrottsfolkhögskola. Antagningsregler Antagningsreglerna är olika beroende

Läs mer

och Kompletterande Pedagogisk utbildning, 90 hp

och Kompletterande Pedagogisk utbildning, 90 hp och Kompletterande Pedagogisk utbildning, 90 hp Upprop och registrering sker måndagen den 25 augusti kl. 09.00 i sal 31:530, i samband med er första träff på kursen Perspektiv på läraryrket (se särskilt

Läs mer

Specialpedagogprogrammet

Specialpedagogprogrammet Specialpedagogprogrammet Special Education Programme Omfattning: 90 högskolepoäng Programkod: LYSPE Nivå: Avancerad Fastställande: Fastställd av Fakultetsnämnden för lärarutbildning 2008-09-18, reviderad

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan FEKH03, Företagsekonomi: Internationellt verksamhetsförlagd utbildning, 30 högskolepoäng Business Administration: International Traineeship, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Handbok för administration av utbildning med endast tillsyn

Handbok för administration av utbildning med endast tillsyn Handbok för administration av utbildning med endast tillsyn september 2015 Innehållsförteckning Att administrera en utbildning som har stöd i form av endast tillsyn... 3 En utbildning från start till slut...

Läs mer

välkomnar till studier

välkomnar till studier Vuxenutbildningen välkomnar till studier på grundläggande och gymnasial teoretisk nivå vårterminen 2016 Innehåll Värdegrund och målsättningar... 1 Uppföljning av studieresultat... 2 Reservintagning...

Läs mer

Bilaga 2. Begrepp och definitionslista.

Bilaga 2. Begrepp och definitionslista. Bilaga 2. Begrepp och definitionslista. Listan visar exempel på begrepp som används inom utbildning och inom det kommunala informationsansvaret. Listan kan tjäna som underlag för att ge exempel på vanliga

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA.

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA. ANTAGNINGSORDNING 2013-09-23 Högskolestyrelsen Dnr 748/2.1.1/2013 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA. Med stöd av 2 kap 2 och 6 kap 3 högskoleförordningen

Läs mer

Psykologprogrammets LATHUND. Fo r studenter och la rare

Psykologprogrammets LATHUND. Fo r studenter och la rare Psykologprogrammets LATHUND Fo r studenter och la rare Läsåret 2015/2016 Uppdaterad maj 2015 1 Psykologprogrammets lathund Detta är en information om övergripande regler och principer på Psykologprogrammet

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU ST 2015/115-1.1 Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2015-04-07 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek...

Läs mer

Tränarprogrammet inriktning Idrottsfysiologi, Idrottsmedicin och Idrottspsykologi Physical Trainer Program

Tränarprogrammet inriktning Idrottsfysiologi, Idrottsmedicin och Idrottspsykologi Physical Trainer Program Medicinska fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 E-post: peter.forsgren@idrott.umu.se www.umu.se Utbildningsplan Dnr 503-2451-11 Datum 2012-03-01 Sid 1 (5) Tränarprogrammet inriktning

Läs mer

Uppdaterad mars 2014 Webbanmälan till högskolestudier ht 2014

Uppdaterad mars 2014 Webbanmälan till högskolestudier ht 2014 Uppdaterad mars 2014 Webbanmälan till högskolestudier ht 2014 Inger Ek Studievägledare Inger.ek@linkoping.se 013-20 70 48 Sista anmälningsdag är 15 april Du gör din webbanmälan på Antagning.se. Från den

Läs mer

Socionomprogrammet. Social Work Program. Utbildningens mål

Socionomprogrammet. Social Work Program. Utbildningens mål Samhällsvetenskapliga fakulteten/institutionen för socialt arbete Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: Lennart.Sauer@socw.umu.se www.umu.se Dnr 512-2995-07 Datum 2012-06-07 Sid

Läs mer

Regler för studieadministration på grund- och avancerad nivå

Regler för studieadministration på grund- och avancerad nivå Regler för studieadministration på grund- och avancerad nivå Fastställd av rektor 2016-06-07 och gäller från och med 2016-08-15 Dnr: FS 1.1-340-16 Denna regel ersätter tidigare regel, Regler och riktlinjer

Läs mer

Anmälan angående situationen för vissa studenter vid farmacie kandidatprogrammet

Anmälan angående situationen för vissa studenter vid farmacie kandidatprogrammet Rektor Södertörns högskola och Rektor Uppsala universitet Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Anmälan angående situationen för vissa studenter vid farmacie kandidatprogrammet Anmälan JL har till Högskoleverket

Läs mer

Utbildningens mål Kunskap och förståelse Färdigheter och förmågor Värderingsförmåga och förhållningssätt

Utbildningens mål Kunskap och förståelse Färdigheter och förmågor Värderingsförmåga och förhållningssätt Utbildningsplan Masterprogram, arkitektur Master's Programme, Architecture, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT14. Utbildningens mål Utbildningens övergripande

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen. Yrkesstudier på gymnasial nivå

Välkommen till Vuxenutbildningen. Yrkesstudier på gymnasial nivå 2018 Välkommen till Vuxenutbildningen Yrkesstudier på gymnasial nivå Välkommen till vår skola! Vi är glada att ha dig här och hoppas att du kommer att lyckas bra med dina studier. För att hjälpa dig har

Läs mer

Riktlinjer gällande anmälnings- och studieavgifter vid KMH

Riktlinjer gällande anmälnings- och studieavgifter vid KMH Riktlinje 2019-03-20 Dnr 19/167 SAD Vladimir Spasic Utbildningshandläggare 1 (7) Riktlinjer gällande anmälnings- och studieavgifter vid KMH Beslutad av rektor för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH)

Läs mer

Studieadministrativa regler och rutiner för anställda vid Högskolan Dalarna

Studieadministrativa regler och rutiner för anställda vid Högskolan Dalarna Studieadministrativa regler och rutiner för anställda vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2012-08-01 Revidering: 2012-10-22, 2013-11-06 Dnr: DUC 2012/1169/10 Gäller fr.o.m. 2013-11-06 Ersätter: Studieadministrative

Läs mer

Utbildningsplan för tekniskt/naturvetenskapligt basår, 40 veckor och teknisk/naturvetenskaplig bastermin, 20 veckor

Utbildningsplan för tekniskt/naturvetenskapligt basår, 40 veckor och teknisk/naturvetenskaplig bastermin, 20 veckor Utbildningsplan för tekniskt/naturvetenskapligt basår, 40 veckor och teknisk/naturvetenskaplig bastermin, 20 veckor Utbildningsplanen är fastställd av naturvetenskapliga utbildningsnämnden 2009-11-12 att

Läs mer

Personskadeförsäkring för studenter

Personskadeförsäkring för studenter Personskadeförsäkring för studenter Försäkringsvillkor 2010-10-14 2 Utdrag ur Högskoleförordningen (1993:100) 1 kap. Allmänna bestämmelser Försäkring för personskada 11a Högskolor med staten som huvudman

Läs mer

Med vänliga hälsningar Uppsala studentkår, i samarbete med Försäkringskassan, Uppsala universitet och Studenthälsan.

Med vänliga hälsningar Uppsala studentkår, i samarbete med Försäkringskassan, Uppsala universitet och Studenthälsan. Stödkortet Om du som student är i behov av stöd vid funktionsnedsättning eller blir sjuk är det inte lätt att veta vilken hjälp som finns eller hur du ska gå till väga. Här har vi sammanställt vad det

Läs mer

Rutiner för studeranderapportering yrkeshögskolor, högskolor och eftergymnasiala utbildningar

Rutiner för studeranderapportering yrkeshögskolor, högskolor och eftergymnasiala utbildningar Rutiner för studeranderapportering yrkeshögskolor, högskolor och eftergymnasiala utbildningar Senast uppdaterad, april 2017 CSN nr 1403A/1704 Innehåll Inledning 3 Kundstöd 3 Om CSN 4 Skolans ansvar 5 Att

Läs mer

VUXENUTBILDNINGEN KRISTIANSTAD. Informationsfolder. Höstterminen 2013

VUXENUTBILDNINGEN KRISTIANSTAD. Informationsfolder. Höstterminen 2013 VUXENUTBILDNINGEN KRISTIANSTAD Informationsfolder Höstterminen 2013 Välkommen att studera på Vuxenutbildningen i Kristianstad! När du fått antagningsbeskedet ska du gå in på vår hemsida: http://www.kristianstad.se/vuxenutbildningen

Läs mer

Information från CSN Folkhögskolor 2015. Malin Kvist Malin.kvist@csn.se

Information från CSN Folkhögskolor 2015. Malin Kvist Malin.kvist@csn.se Information från CSN Folkhögskolor 2015 Malin Kvist Malin.kvist@csn.se Innehåll Längsta tid och tidigare utbildning - Studiebakgrund för utländska studerande Nya regler kring högre bidraget Återkvalificering

Läs mer

Datum Grundskolan. D Utbildningsförvaltningen. Information och riktlinjer för lån av elevdator. Bodens kommun

Datum Grundskolan. D Utbildningsförvaltningen. Information och riktlinjer för lån av elevdator. Bodens kommun D Utbildningsförvaltningen Grundskolan Datum 2015-08-21 Information och riktlinjer för lån av elevdator Bodens kommun Bakgrund Digital kompetens, det vill säga att kunna använda modern teknik i sitt dagliga

Läs mer

REGLER FÖR STUDIEADMINISTRATION PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ

REGLER FÖR STUDIEADMINISTRATION PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ REGLER FÖR STUDIEADMINISTRATION PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ Typ av dokument: Regler Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Från och med 2018-07-01 och tillsvidare Område: Utbildning Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer