LUVIT Education 3.1 Manual för kursdeltagare

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för kursdeltagare"

Transkript

1 LUVIT Education 3.1 Manual för kursdeltagare

2 Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. BEGREPP 6 3. GENERELLA FUNKTIONER RSS RSS i Internet Explorer RSS i FireFox RSS utanför webbläsaren LISTOR VERKTYGSFÄLT KONTEXTHJÄLP RAPPORTER 9 4. LÄRMILJÖNS OLIKA DELAR NAVIGERING TILL PORTAL OCH ANDRA KURSER HUVUDMENY NAVIGATIONSTRÄD TOPPMENYN INLOGGAD SOM OCH UTLOGGNING ARBETSYTAN HUVUDMENYN KURSÖVERSIKT Kursinformation Nyheter Utbildare Dagens schema Nya dokument Kursblogg Favoriter Inlämningsuppgifter Vem är online Olästa meddelanden PERSONLIGT Personliga inställningar Kursspecifika inställningar Status Antal poster/sida Tidszon Lösenord 14 LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 2(47)

3 Rubriker Presentation Blogg Egenskaper Skriva nytt inlägg Filer Skapa ny mapp Ladda upp fil Exportera Ta bort mapp eller fil Flytta på mappar och filer Framsteg och resultat Inlämningsuppgifter Praktiska tester Visa rapport FUNKTIONER Nyheter Kalender Kalender Ny händelse Kalenderinställningar Import/Export Kursblogg Ordlista Inlämningsuppgifter Studentpublicering WWW-länk HTML-fil Ladda upp fil Forum Chatt Gemensamma egenskaper Praktiska tester Publika grupper Sök KOMMUNIKATION Meddelanden Inkorg Skickade meddelanden Söka Läsa meddelanden Skicka ett nytt meddelande Svara på ett meddelande Vidarebefordra ett meddelande Ta bort meddelanden Markera meddelande som läst/oläst Uppdatera 34 LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 3(47)

4 RSS Deltagare Se personliga presentationer Läsa bloggar ATT LÄSA OCH ANVÄNDA KURSINNEHÅLL I LUVIT KOMMENTARER ANTECKNINGAR ATT LÄSA OCH ANVÄNDA NAVIGATIONSTRÄDETS DOKUMENTTYPER Forum Sök Nytt ämne Läsa inlägg Göra nya inlägg Ta bort och redigera inlägg Chatt Tester Genomförande Frågetyper Feedback, Ledtråd, Kontrollera och Lösning Testresultat HTML-EDITORN 47 LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 4(47)

5 1. Inledning I LUVIT Education, eller lärmiljön som den också kallas, hittar du som kursdeltagare kursmaterialet i dina kurser. Här kan du kommunicera med andra kursdeltagare och kursansvariga med hjälp av meddelanden, chatt och forum. I kalendern håller du reda på dina kursaktiviteter. Manualens kapitel följer i stort lärmiljöns menyrad. Varje huvudfunktion har ett eget kapitel och i det kapitel beskrivs vad du kan göra och hur du går till väga för att använda de olika funktionerna. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 5(47)

6 2. Begrepp Här förklaras några begrepp som är återkommande i manualen. Kursdeltagare användare med profilen Kursdeltagare Utbildare användare med profilen Utbildare Administratör användare med profilen Kursadministratör Panel gränssnittet i LUVIT Education är till stor del uppbyggt av olika rutor. Varje ruta har en ram och en rubrik, dessa rutor kallas för paneler. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 6(47)

7 3. Generella funktioner I det här kapitlet beskrivs funktionalitet som återkommer på flera ställen i LUVIT Education RSS RSS är en förkortning av Rich Site Summary. Det är en XML-baserad teknik vars syfte är att låta användare ta del av förändringar på en webbplats utan att behöva besöka den. Traditionellt har tekniken mest använts på nyhetssajter och bloggar, men i LUVIT är användningsområdet mycket bredare än så. Ser du symbolen någonstans i systemet betyder det att här finns möjlighet att prenumerera på information. Det kan handla om till exempel nyheter, blogginlägg, meddelanden eller händelser i kalendern. Informationen presenteras som en XML-fil som i allmänhet kallas RSS-flöde. För att enkelt kunna ta del av RSS-flöden så använder man sig av särskilda program, som antingen installeras på datorn eller är webbaserade. Dessa program kallas i folkmun för RSS-läsare. I Internet Explorer 7 och i Firefox finns inbyggda RSS-läsare. SharpReader och FeedReader är exempel på andra program som du kan installera på din dator för att kunna utnyttja RSS-funktionalitet RSS i Internet Explorer 7 I Internet Explorer 7 finns inbyggt stöd för att läsa RSS-flöden. Om du klickar på en RSS-symbol någonstans i LUVIT möts du av följande sida. Klicka på Subscribe to this feed. En dialogruta öppnas där du ska ange vad du vill kalla just det här RSS-flödet. Du kan också skapa mappar för att organisera dina prenumerationer. Bekräfta genom att klicka på Subscribe. Du kommer åt dina RSS-flöden i Internet Explorer genom att klicka på stjärnan uppe till vänster i webbläsaren. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 7(47)

8 RSS i FireFox Även i FireFox finns inbyggd funktionalitet för att hantera RSS-flöden. Klicka på RSS-symbolen i LUVIT och sedan på Prenumerera på sidan som öppnas. I FireFox Visa-meny kan du sedan bestämma var du ska komma åt dina prenumerationer. Gör inställningarna under Verktygsfält och Sidofält. RSS-flöden går i FireFox under benämningen bokmärken RSS utanför webbläsaren Om du har en webbläsare som inte kan hantera RSS-flöden kan du istället installera en RSS-läsare på din dator. Två vanliga RSS-läsare är SharpReader och FeedReader. Besök dessa programs hemsidor för att hitta information om hur du installerar respektive använder dem Listor I LUVIT Education finns ett antal olika listor som är uppbyggda på samma sätt. Du kan sortera på en kolumn genom att klicka på den understrukna rubriken. Klicka en gång till för att vända sorteringsordningen. Du kan också bestämma hur många poster du vill se på en sida. Ändra detta i rullgardinsmenyn till höger ovanför listan. Max 100 poster kan visas på en sida. Om det finns för många poster delas listan in i sidor. Du kan då använda sidnavigeringen under listan för att bläddra mellan sidorna. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 8(47)

9 3.3. Verktygsfält De flesta paneler i lärmiljön har ett verktygsfält. Detta innehåller funktioner för att hantera de objekt som finns i panelen Kontexthjälp På några ställen i lärmiljön finns hjälp tillgänglig i direkt anslutning till funktionen. Det kan se ut så här: Klicka på frågetecknet för att visa hjälpen Rapporter På flera ställen i LUVIT Education finns det möjlighet att få ut listor i form av rapporter. Rapporterna symboliseras med symbolen. Överst i rapporterna finns ett verktygsfält. Längst till vänster kan du se hur många sidor rapporten består av. Med hjäp av pilarna kan du navigera mellan sidorna. Du kan ändra i vilken storlek rapporten visas i rullgardinslistan. Standardinställningen är 100%. Det går att söka i rapporter genom att skriva in en sökfras i textfältet och sedan klicka på Find. Sökresultatet markeras i rapporten. Klicka på Next för att gå vidare till nästa träff. Du kan exportera rapporten till en mängd olika format. Välj format i rullgardinslistan och klicka sedan på Export. Klickar du på dokumentsymbolen med de gröna pilarna på uppdateras rapporten. Vill du skriva ut klickar du på skrivarsymbolen längst till höger i verktygsfältet. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 9(47)

10 4. Lärmiljöns olika delar I det här kapitlet går vi igenom och förklarar lärmiljöns olika delar. 1. Navigering till Portal och andra kurser 2. Huvudmeny 4. Toppmeny 5. Inloggad som och utloggning 3. Navigationsträd 6. Arbetsyta 4.1. Navigering till portal och andra kurser Klicka på Min Portal för att komma tillbaka till portalen. Om din organisation inte använder portalen syns inte den här länken. Är du registrerad på mer än en kurs visas här en rullgardinslista med dessa kurser. Om du vill byta kurs, välj aktuell kurs i rullgardinsmenyn Huvudmeny Det här är lärmiljöns huvudmeny. Den använder du för att komma åt lärmiljöns olika funktioner. De flesta menyalternativ innehåller ett antal submenyalternativ Navigationsträd Kursinnehållet, själva kursmaterialet presenteras i en trädstruktur, det så kallade navigationsträdet. Under navigationträdet finns ett antal verktyg. Klicka på den här symbolen för att expandera hela trädet. Klicka på den här symbolen för att fälla ihop trädet. Klicka på den här symbolen för att uppdatera trädet. Praktiskt när du har publicerat nytt material. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 10(47)

11 4.4. Toppmenyn Vilka menyer du ser beror på de inställningar som gjorts för din organisation. Nedan beskrivs samtliga möjliga menyalternativ. Start tar dig till inloggningssidan. Min portal tar dig till översiktssidan i portalen. Mina kurser tar dig till lärmiljön. Den senaste kurs du var inne i öppnas. Kurskataloger innehåller presentationer av tillgängliga kurser. LUVIT Administration är en direktlänk till administrationsverktyget. Under Länkar finner du användbara länkar. Om öppnar en sida med information om din organisation. Hjälp innehåller manualen Inloggad som och utloggning Du får här information om vem du loggat in som, och här hittar du även Logga ut knappen. Klicka alltid på Logga ut när du lämnar LUVIT Arbetsytan På arbetsytan arbetar du med de olika funktionerna som finns tillängliga i lärmiljön och med själva kursmaterialet. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 11(47)

12 5. Huvudmenyn 5.1. Kursöversikt Det översta menyvalet i lärmiljön, Kursöversikt, är vanligtvis det första du ser när du kommer in i en kurs, men du kan även välja det genom att klicka på det översta menyalternativet i huvudmenyn. Sidan presenterar information om kursen som inte direkt är kopplat till kursmaterialet. Vilka paneler som finns på översiktssidan kan variera mellan olika kurser. Kursansvarig kan välja att första dokumentet i trädet ska visas istället för kursöversikten när du öppnar kursen Kursinformation Panelen Kursinformation visar den information som kursskaparen la in när kursen skapades. Den innehåller en beskrivning av kursen och information om när kursen startar och slutar. Eventuellt finns här också kontaktuppgifter till kursansvarig Nyheter Här kan du läsa kursens senaste nyheter. Nyheterna presenteras i sin helhet eller bara med en rubrik. Klicka på nyhetens rubrik för att läsa hela nyheten Utbildare Här presenteras kursens utbildare och administratörer. Härifrån kan du skicka meddelande till personen, gå direkt till hans/hennes blogg och titta på hans/hennes personliga presentation. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 12(47)

13 Dagens schema Dagens schema visar de aktiviteter som har lagts in i kalendern just för idag, både kursrelaterade och personliga. För mer information om hur du lägger in händelser i kalendern se avsnitt Nya dokument Här visas de senaste dokumenten som publicerats i navigationsträdet Kursblogg Här visas de senaste inläggen i kursbloggen. Klicka på titeln för att läsa inlägget. Du kan också komma till kursbloggen genom att gå till Funktioner/Kursblogg i menyn Favoriter Panelen Favoriter innehåller bokmärken till dokument i navigationsträdet. Du skapar en favorit genom att öppna dokumentet från navigationsträdet och kryssa i rutan Favoriter längst ned på sidan. Vill du radera en favorit kryssar du i rutan framför titeln och klickar på Ta bort Inlämningsuppgifter I panelen Inlämningsuppgifter syns de inlämningsuppgifter som är aktuella i kursen. Klicka på en uppgifts titel för mer information. Från och med dagen då uppgiften ska lämnas in rödmarkeras datumet för deadline. Inlämningsuppgifterna nås även från menyn Funktioner/Inlämningsuppgifter (avsnitt 5.3.5) Vem är online Här listas de personer som just nu är inloggade i kursen samt den tid då de loggade in Olästa meddelanden I den här panelen listas olästa kursmeddelanden. Du ser vem meddelandet är från, dess ämne och när det skickades. Klicka på meddelandet för att läsa det. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 13(47)

14 5.2. Personligt Personliga inställningar I Personliga inställningar kan du bland annat välja språk för lärmiljön och ändra ditt lösenord Kursspecifika inställningar Här kan du ändra språkinställning för lärmiljön. Inställningen är personlig och påverkar endast den aktuella kursen. Kursmaterialet påverkas inte. Välj det språk du vill ha i rullgardinslistan Språk. Om du väljer att kryssa i Visa kursinformationspanel kommer en panel med kursens titel, beskrivning, kontaktperson och e-postadress att visas på kursöversiktssidan. Vill du se en presentation av kursens utbildare på kursöversiktssidan kryssar du i Lärarpresentation. Kryssa i Ta emot kursmeddelande som e-post om du vill att meddelanden som skickas till dig även skall skickas till din externa e-post. Denna inställning gäller bara meddelanden som skickats från den aktuella kursen. Klicka på Spara när du är klar med dina inställningar Status Om du inte vill att andra ska se att du är online kryssar du i Visa mig som offline. Klicka sedan på Spara Antal poster/sida Här ställer du in hur många poster per sida du vill se i de olika listor som finns i LUVIT Education. Välj antal i rullgardinslistan och klicka sedan på Spara Tidszon Här ställer du in vilken tidszon du befinner dig i. Bor du i Sverige är det Europe/Stockholm. Välj tidszon i rullgardinslistan och klicka sedan på Spara Lösenord Så här gör du för att ändra ditt lösenord som du använder för att logga in: 1. Skriv in ditt gamla lösenord under Nuvarande lösenord 2. Skriv in ditt nya lösenord under Nytt lösenord 3. Bekräfta ditt nya lösenord under Bekräfta lösenord 4. Klicka på Spara Rubriker Här ställer du in vilka kolumner du vill visa på sidan Framsteg och Resultat som ligger i menyn Personligt. Markera med kryssrutorna vilka kolumner du vill visa och klicka på Spara. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 14(47)

15 Presentation Här kan du skapa en personlig sida för att presentera dig själv för övriga kursdeltagare. Du kan fylla i adress, telefon- och mobilnummer, e-post, meddelandeklient (t ex e-postadress för messenger eller icq-nummer), URL och länktitel samt en längre beskrivning av dig själv. Presentationen kan visas i portalen och i dina kurser. Välj själv vilka av fälten du vill fylla i. Beskrivningsfältet har en HTML-editor som gör det möjligt för dig att redigera textens utseende. För mer information om hur du använder HTML-editorn se kapitel 7. Du kan ladda upp en bild som visas i presentationen. Klicka på Bläddra och välj en bild från din dator. Din presentation visas inte för övriga deltagare förrän du aktiverar den. Kryssa i Aktiv om du vill att din presentation ska vara tillgänglig för andra. Showcase är en möjlighet för dig att visa upp filer och dokument för andra. Filerna som du vill ska visas ska ligga i mappen Showcase i Filer (se avsnitt 5.2.4Error! Reference source not found.). Kryssa i Aktivera showcase om du har filer du vill ska visas i den personliga presentationen. Klicka på Spara för att spara presentationen. För att spara och även förhandsgranska, klicka på Spara och förhandsgranska. Då öppnas ett nytt fönster öppnas där du kan se din presentation Blogg En blogg är en webbplats som uppdateras ungefär som en dagbok på nätet och där läsarna har möjlighet att kommentera inläggen. I LUVIT kan du skapa en egen blogg. Andra kommer åt din blogg från sidan Deltagare i menyn Kommunikation. Första gången du klickar på Blogg under menyn Personligt kommer du till ett formulär där du ska fylla i information om din nya blogg. Fyll i Titel och Beskrivning. Om du vill kan du också ladda upp en valfri bild som du tycker passar bra till din blogg. Klicka på Bläddra och välj en bild från din dator. Med hjälp av kryssrutorna bestämmer du om du ska tillåta kommentarer och om du vill ta emot kommentarerna som meddelanden. För att andra ska kunna se din blogg måste Aktiv vara ikryssad. Klicka på Spara när du är klar. Om en utbildare/administratör tycker att du skriver omlämpliga saker i din blogg kan han eller hon stänga den. Läs mer om bloggar i avsnitt Egenskaper Klicka på Egenskaper i verktygsmenyn för att ändra din bloggs inställningar. I Översikt kan du se hur många inlägg du gjort, när du skrev senast och hur många kommentarer du fått. Du kan dela in dina inlägg i kategorier. Klicka på Kategorier i verktygsmenyn för att hantera dina kategorier. Skapa en ny kategori genom att klicka på Ny. Fyll sedan i Titel och bekräfta genom att LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 15(47)

16 klicka på Spara. Vill du istället ta bort kategorier markerar du dem i listan och klickar sedan på Ta bort. Inläggen i de kategorier du tar bort kommer att finnas kvar i din blogg. Om du vill kan du lägga in lämpliga länkar i anslutning till din blogg. Klicka på Länkar i verktygsmenyn. Skapa en ny länk genom att klicka på Ny extern länk. Fyll sedan i Titel och URL och bekräfta genom att klicka på Spara. Vill du istället ta bort länkar markerar du dem i listan och klickar sedan på Ta bort. Både kategorier och länkar visas i din blogg i paneler brevid inläggen. Klicka på Inlägg i verktygsmenyn för att administrera de inlägg du gjort i bloggen. Inläggen visas i en lista med information om när du skrev dem, samt hur många kommentarer respektive inlägg fått. Vill du ändra i ett inlägg klickar du på dess titel. Du kan göra förändringar i Titel, Text och Kategori. Klicka på Spara när du är klar. För att ta bort inlägg markerar du dem i listan och klickar på Ta bort i verktygsmenyn Skriva nytt inlägg Gå till bloggens startsida och klicka på Nytt inlägg i verktygsraden. Fyll i Titel, Text och välj Kategori. Texten kan du formattera med hjälp av verktygen i HTML-editorn (se kapitel 7). Vill du lägga in en bild klickar du på symbolen och sedan på Browse Server. Du får nu möjlighet att välja en bild från ditt personliga filarkiv. Markera den bild du vill ha med i ditt blogginlägg och klicka sedan på Välj. Har du inga bilder i ditt filarkiv sedan innan kan du nu ladda upp en ny. Detta gör du genom att klicka Lägg till fil i verktygsmenyn. Du får sedan en chans att förhandsgranska bilden. Ser allt bra ut klicka OK. När du känner dig nöjd med ditt inlägg klickar du på Spara Filer I Filer kan du ladda upp och spara egna filer. Vilka filtyper du kan ladda upp och hur mycket utrymme du har bestäms av systemadministratören. Med hjälp av indikatorn kan du se hur mycket av ditt utrymme som utnyttjas Skapa ny mapp Du bygger en struktur för dina filer genom att skapa mappar. Klicka på Ny mapp och välj var i filstrukturen du vill lägga den nya mappen genom att klicka på en mapp i trädet. Vald plats visar ditt val. Fyll i namnet på mappen och klicka på Spara. Om du vill lägga till ytterligare mappar väljer du Spara och lägg till ny. Väljer du ingen plats för din mapp så placeras den i roten. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 16(47)

17 Ladda upp fil Klicka på Ladda upp. Välj var du vill placera din fil genom att klicka på en mapp i trädet. Filen hamnar i mappen du klickar på. Vald plats visar vilken mapp du valt. Välj fil genom att klicka på Bläddra och leta reda på den fil du vill ladda upp. Klicka på Spara. Om du vill lägga till ytterligare filer väljer du Spara och lägg till ny. Väljer du ingen plats för din fil så placeras den i roten Exportera Om du behöver ta med dig dina filer kan du lätt göra det genom funktionen Exportera. Filerna packas ihop till en enda fil i formatet zip. Klicka på Exportera i verktygsfältet och sedan OK för att bekräfta ditt val. Välj att spara filen och bestäm sedan var du vill spara den Ta bort mapp eller fil Markera de mappar eller filer du vill ta bort. Klicka på Ta bort. Bekräfta att du vill ta bort de valda filerna. Väljer du att ta bort en mapp kommer alla underliggande mappar och filer också att tas bort Flytta på mappar och filer Du kan enkelt flytta runt mappar och filer i filstrukturen. Dra filen eller mappen och släpp den där du vill att den ska ligga. Du kan inte flytta mappar till Showcase-mappen. Filer går dock bra. I Showcase-mappen placerar du filer och dokument som du vill visa upp i din personliga presentation Framsteg och resultat I Framsteg och resultat får du statistik över hur du har använt kursmaterialet samt resultat på tester och inlämningsuppgifter. Verktygsfältet innehåller funktionerna Kursinnehåll, Inlämningsuppgifter, Praktiska tester och Visa rapport. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 17(47)

18 Här visas en lista på allt material i kursen. För varje dokument finns information om när du senast öppnade dokumentet och hur många gånger du haft det uppe (Antal klick). Om du även ser kolumner för Procent och Resultat rör de endast tester. I Status-kolumnen visas din status för dokumentet/mappen. I de flesta fall betyder Ej påbörjad att du inte klickat på dokumentet i trädet och Avklarad att du har klickat på det. Ibland har dokumenten mer avancerad statushantering, då kan det krävas att du ska ha klarat en övning eller dylikt för att dokumentet ska markeras som avklarat. Om du gjort ett test kan det ha status Godkänt (om du klarat testet), Orättad (om läraren inte har rättat det ännu) och Underkänt (om du inte klarade gränsen för godkänt). Statuskolumnen för mappar innehåller en siffra för varje färg. Siffran talar om hur många dokument med en viss status som mappen innehåller. Mappar och dokument med underliggande dokument är markerade med plustecken i listan. Du kan klicka på objektets titel för att öppna det och titta på din status för de underliggande dokumenten. Du kan också använda rullgardinslistan Modul för att hoppa mellan de olika mapparna i trädet. Mappar på trädets första nivå är markerade med ett streck, de på andra nivån med två streck osv. Du kan även klicka på vissa dokument i listan. Klickar du på ett forum i listan kan du se hur många inlägg du gjort i just det forumet. Har du gjort ett test så kan du få mer information om dina resultat genom att klicka på testets titel. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 18(47)

19 Du får då se de försök du gjort samt Status, Poäng och Använd tid för respektive försök. Du kan få mer detaljerad information om ett visst försök genom att klicka på datumet. Du kan här se resultat per fråga. Genom att klicka på Visa i svarskolumnen kan du se hur du svarat på en viss fråga Inlämningsuppgifter Här får du en översikt över hur du ligger till med kursens inlämningsuppgifter Är kolumnerna Inlämningsdatum och Fil tomma betyder det att du ännu inte lämnat in uppgiften. Är kolumnerna Betyg och Kommentar tomma så har uppgiften ännu inte blivit rättad Praktiska tester Kontakta Grade AB för mer information. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 19(47)

20 Visa rapport Använd funktionen Visa rapport när du vill skriva ut eller exportera informationen från Framsteg och resultat. Rapporten består av tre sidor med information om Kursinnehåll, Inlämningsuppgifter och Tester. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 20(47)

21 5.3. Funktioner Nyheter Här visas aktuella kursnyheter. De presenteras i kronologisk ordning. För att läsa nyheten i sin helhet klicka på dess rubrik. Nyheten visas då i en panel till höger om listan. Klicka på den oranga RSS-ikonen för att prenumerera på nyheterna. Läs mer om RSS i avsnitt Kalender I kalendern får du en överblick över schemalagda aktiviteter i den aktuella kursen samt dina egna personliga aktiviteter. Verktygsfältet innehåller funktioner för att hantera kalendern. Dessa är Kalender, Ny händelse, Kalenderinställningar och Import/Export Kalender I månadsvyn är de datum som har schemalagda aktiviteter markerade med fetstil och datumet som är aktivt är markerat med gult. Dagens datum har en röd ram. Du kan snabbt återgå till dagens datum genom att klicka på knappen Välj dagens datum. Alla datum och veckor i kalendern är klickbara. När du klickar på ett datum eller en vecka (den lilla pilen till vänster) visas just denna dag/vecka på den högra delen av sidan. Även aktiviteterna är klickbara. Om du själv har skapat aktiviteten kan du ändra eller ta bort den genom att klicka på den. För att se en annan månad än den som visas, bläddra med hjälp av pilarna vid månadsnamnet. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 21(47)

22 Ny händelse Klicka på Ny händelse för att lägga till en aktivitet i kalendern. Om du vill att händelsen ska vara relaterad till kursen kryssar du i kryssrutan brevid kursnamnet. Fyll sedan i Titel, Beskrivning, Datum, Start- och eventuellt Sluttid. Du kan även välja Ingen tid vilket medför att aktiviteten hamnar ovanför timangivelserna i kalendern. Om du vill att händelsen ska upprepas markerar du Upprepa händelse varefter du kan ställa in tidsintervall och varaktighet. Klicka på Spara. Nu är din aktivitet inlagd i kalendern Kalenderinställningar I Kalenderinställningar väljer du om din kalender som standard skall visa en dag- eller veckovy. Dessutom kan du här anpassa tider och veckodagar i kalendern så att den passar din arbetsvecka Import/Export Välj Import/Export om du vill importera händelser som du exporterat från din vanliga kalender, eller exportera händelser som du sedan kan importera till en annan kalender. Formatet som används är icalendar eller ical som det också kallas och stöds av Microsoft Outlook, Apple ical, Lotus Notes, Windows Calendar, m.fl. Importera händelse Så här gör du för att importera en händelse: 1) Exportera en händelse från din vanliga kalenderapplikation (i Microsoft Outlook väljer du Arkiv Spara som och väljer icalendar format (*.ics)). Se till att filen får ändelsen.ics. 2) Klicka på Bläddra och välj kalenderfilen. 3) Klicka på OK. Nu skall du kunna se den importerade händelsen i kalendern i LUVIT. Exportera alla händelser När du klickar på Exportera skapas en icalendar-fil. En nedladdningsruta visas och du kan spara filen på din dator. Importera sedan filen till din kalenderapplikation. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 22(47)

23 Kursblogg I kursbloggen kan kursens utbildare/administratörer blogga. För mer information om hur du läser bloggar se avsnitt Ordlista I ordlistan kan kursens utbildare/administratörer lägga till ord som de anser kursdeltagarna måste förstå för att kunna tillgodogöra sig kursens innehåll. Klicka på ett ord i listan för att se dess beskrivning. Beskrivningen kan bestå av en HTML-sida som utbildaren/administratören själv gjort, en länk till en annan sida på Internet eller en fil. Orden som ingår i kursens ordlista blir även till länkar i texten i de HTML-dokument som finns i navigationsträdet. Bara klicka på ordet för att öppna beskrivningen Inlämningsuppgifter Här listas de inlämningsuppgifter som ska göras under kursen. Du får information om uppgiftens Titel, Deadline (när den senast ska vara inlämnad), när du lämnade in (om du gjort det) och vilket Betyg du fått. Om du inte längre kan lämna in visas en bock under Stängd. Deadline för inlämningsuppgifterna visas också i din kalender. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 23(47)

24 För att få mer information om uppgiften klickar du på dess titel. Du får då bland annat en beskrivning av uppgiften och en kontaktperson. Du kan också skriva ut uppgiften härifrån. Extra information kan finnas i en bilaga, klicka på bilagans titel för att öppna eller spara den. Även när du ska lämna in klickar du på uppgiftens titel. Inlämning kan ske på två olika sätt (dock bara ett sätt per uppgift). Det första sättet innebär att du bara kan lämna in enda fil. Klicka på Bläddra/Browse och välj en fil från din dator. Klicka sedan på Lämna in. Du kan bara lämna in en gång så skulle du ha laddat upp fel fil måste du kontakta ansvarig utbildare/administratör. De kan återställa din inlämning så att du kan lämna in igen. När du lämnat in visas information om din inlämning. Betyg och Kommentar visas när någon rättat det du lämnat in. Du får också ett meddelande när din uppgift rättats. Det andra sättet för inlämning av uppgifter innebär att du kan lämna in flera filer och att du och utbildaren/administratören kan ha en dialog kring dina inlämningar. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 24(47)

25 Om du har någon kommentar till din inlämning skriver du denna i kommentarsfältet. Klicka på Bläddra/Browse för att leta reda på filen du vill lämna in. Om du vill lämna in fler filer klickar du på Lägg till fler. Du får då möjlighet att ladda upp ytterligare filer, dock max åtta. Du kan ta bort en fil du valt genom att klicka på röda krysset till höger om filnamnet. När du valt de filer du vill ladda upp klickar du på Spara. En ny panel dyker då upp längst ned på sidan. Första gången du lämnat in kommer panelen bara att innehålla en rad. Din lärare kan sen kommentera den inlämning du gjort, han/hon kan även bifoga en fil, kanske den du lämnade in innehållandes kommentarer kring vad du bör ändra. Lärarens respons visas som en ny rad i panelen. För varje ny inlämning du gör och för varje gång din lärare lämnar respons skapas en ny rad i historikpanelen. All lärarrespons får du också som meddelanden. Du kan fortsätta lämna in tills uppgiftens deadline har passerats eller tills din lärare stänger uppgiften. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 25(47)

26 Studentpublicering Här kan du som kursdeltagare publicera filer i navigationsträdet. De gröna mapparna i trädet är så kallade studentmappar. Studentmapparna visas i en lista. Klicka på den mapp som du vill publicera i. Du kan bara se de dokument som du själv publicerat i mappen. För att ta bort dokument ur mappen markerar du dem med kryssrutorna och klickar på Ta bort i verktygsfältet. För att lägga till nya dokument klickar du på Lägg till i verktygsfältet. I nästa steg får du välja vilken typ av dokument du vill lägga till. Många gånger är dock det enda som tillåts att du laddar upp en fil från din egen dator, då visas inte nedanstående sida utan du kommer direkt till en sida där du kan ladda upp filen. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 26(47)

27 Det är utbildaren/administratören som styr vilka dokumenttyper du får publicera. Därför är det inte säkert att du ser alla som finns i bilden ovan. Klicka på den dokumenttyp du vill publicera WWW-länk Har du valt att publicera en WWW-länk måste du fylla i länkens Titel och URL (adressen till sidan). Om du vill att länken ska öppnas i ett nytt fönster kryssar du i Öppna länken i ett nytt fönster. Se avsnitt för information om fliken Egenskaper. Klicka på Slutför när du är klar HTML-fil Har du valt att publicera en HTML-fil måste du fylla Titel och välja en mall. Mallen Blank skapar ett nytt tomt HTML-dokument, mallen Text with image skapar ett HTML-dokument med lite text och en bild. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 27(47)

28 Om du direkt vill redigera dokumentet klickar du på Slutför och redigera. Ditt dokument öppnas då i en HTML-editor. Här kan du redigera ditt dokument. Glöm inte att spara när du är klar. Du sparar genom att klicka på diskettikonen uppe till vänster i verktygsfältet. För mer information om HTML-editorn se kapitel 7. Vill du redigera dokumentet senare klickar du på Slutför. Se avsnitt för information om fliken Egenskaper Ladda upp fil Välj vilken fil du vill publicera genom att klicka på Bläddra/Browse och söka reda på filen på din dator. Du kan se vilka filtyper som du får ladda upp genom att klicka på plustecknet till vänster om Tillåtna filändelser. Klicka på Nästa i verktygsfältet när du valt fil. I nästa steg kan du om du vill ändra dokumentets Titel. Titeln sätts annars till samma som filnamnet. Se avsnitt för mer information om fliken Egenskaper. Klicka på Slutför när du är klar Forum Vill du publicera ett forum måste du fylla i dess Titel. Om du vill kan du dessutom ange en beskrivning av forumet. Denna beskrivning visas på forumets startsida. Se avsnitt för mer information om fliken Egenskaper. Klicka på Slutför när du är klar. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 28(47)

29 Chatt Vill du publicera en chatt behöver du endast ange Titel. Se avsnitt för mer information om fliken Egenskaper. Klicka på Slutför när du är klar Gemensamma egenskaper Vissa inställningar kan du göra för alla dokumenttyper. Du kan ställa in om dokumentet ska vara synligt eller inte med kryssrutan Synlig. Hjälptext är den lilla text som poppar upp när du håller muspekaren över dokumentet i navigationsträdet. Med Aktivera och Inaktivera kan du ställa in under vilken period dokumentet ska vara synligt i navigationsträdet Praktiska tester Kontakta Grade AB för mer information Publika grupper Här kan du välja att Gå med i eller Lämna de Publika grupper som finns i kursen. Om du registrerar dig i en publik grupp får du tillgång till material som är avsett för denna grupp. De grupper du är med i är markerade med en bock under Registrerad. För att gå med i en grupp, markera aktuell grupp och välj Gå med i i verktygsfältet. För att lämna en grupp så markera gruppen och välj Lämna i verktygsfältet. Du kan inte gå med i en grupp om den har begränsat antal platser och alla platser är tagna. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 29(47)

30 Sök Sökfunktionen i LUVIT Education möjliggör sökning i kursinnehållet, dvs. material som är publicerat i kursen och finns tillgängligt i navigationsträdet. Både titel på dokument och text söks igenom. Du kan också söka på innehåll i kursens forum och i kursbloggen om det finns någon. Sökfönstret öppnas i ett separat fönster. Skriv in vad du vill söka efter och tryck på Sök. Du kan använda ett eller flera sökord. Du kan begränsa din sökning till att gälla bara filer, forum eller kursblogg i rullgardinslistan till höger om sökfältet. Resultatet av sökningen presenteras som en lista med titlar på de dokument där sökningen gav träffar. Klickar du på en titel öppnas dokumentet. Körbara filer som kan innehålla text, så som material producerat i t.ex. flash, kommer inte med i resultatet. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 30(47)

31 5.4. Kommunikation Under menyn Kommunikation hittar du verktyg för att kommunicera med andra kursdeltagare, utbildare och kursadministratörer som är registrerade i den aktuella kursen. Här kan du läsa, besvara och radera dina meddelanden. Du kan också se vilka som är inne i kursen samtidigt som du, titta på andra deltagares personliga presentationer och läsa bloggar Meddelanden Du kan skicka och ta emot meddelanden från andra deltagare i kursen. Observera att det endast är meddelanden som är skickade och mottagna inom ramen för kursen som visas här. Inkorgen och Skickat visar ett begränsat antal meddelanden per sida. Du kan välja hur många du vill ska visas genom att ändra värdet i rullgardinsmenyn uppe till höger i panelen. Har du många meddelanden kan du använda bläddringsfunktionen längst ner för att navigera mellan sidorna med meddelanden Inkorg I Inkorgen finns dina mottagna meddelanden. Det oöppnade kuvertet visar att ett meddelande är öppnat/läst. Olästa meddelanden har markeras med ett öppnat kuvert och gul bakgrund. I listan med mottagna meddelanden visas avsändarens namn, meddelandets ämne, när du fick meddelandet och vilken kurs det är skickat från. Om du för markören över listan med meddelanden visas meddelandets titel samt inledning. Om du får ett nytt meddelande under tiden du är inloggad visas detta genom att symbolen med det oöppnade kuvertet syns i det högra hörnet bredvid ditt namn. Klicka på symbolen för att komma till inkorgen Skickade meddelanden I Skickat ser du dina skickade meddelanden. Listan visar mottagarens namn, meddelandets ämne, när det är skickat och vilken kurs du skickat meddelandet från. Om du för markören över listan med skickade meddelanden visas information om vem meddelandet har skickats till. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 31(47)

32 Söka Du kan söka efter meddelanden i Inkorgen eller i Skickat. Skriv in det du vill söka på i sökfältet. Välj i rullgardinsmenyn om du vill att sökningen ska genomföras på avsändarens/mottagarens namn eller på ämnet och klicka på Sök-knappen Läsa meddelanden För att läsa ett meddelande i Inkorgen, klicka på avsändarnamnet (namnet i Från-kolumnen). Läs ett meddelande i Skickat genom att klicka på mottagarnamnet (namnet i Till-kolumnen). Du kan se vem som skickat meddelandet, vem eller vilka som är mottagare, meddelandets ämne och när det är skickat. Gå tillbaka till Inkorgen eller Skickat genom att klicka på ikonen längst till vänster i verktygsfältet. Om meddelandet har en bifogad fil kan du öppna den genom att klicka på filens namn. Du får då välja mellan att öppna eller spara den. Du kan också välja att spara bilagan direkt i Mina filer i portalen. Klicka först på diskettsymbolen och svara sedan OK på frågan om du vill spara bilagan. Nu finns bilagan som en fil i Mina filer under Personligt Skicka ett nytt meddelande Klicka på Ny i verktygsfältet. Ett meddelandefönster öppnas. Fyll i fältet Ämne och skriv meddelandet i rutan. Du lägger till eller tar bort mottagare genom att klicka på Till högst upp till vänster. I det nya fönstret som öppnas kan du söka efter användare i kursen. Vill du lista alla användare trycker du direkt på Sök. Välj mottagare genom att markera eller avmarkera i listan. Du kan markera alla kryssrutor genom att kryssa i kryssrutan längst upp. För att avmarkera alla, klicka bort krysset i kryssrutan. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 32(47)

33 För att lättare hitta den eller de personer som du vill skicka meddelandet till kan du använda dig av sökfunktionen. Skriv in hela eller en del av namnet i sökfältet Du kan välja i rullgardinslistorna om du vill att personen ska ha en viss profil eller tillhöra en speciell grupp. När du ställt in alla sökkriterier klickar du på Sök. Upprepa detta tills du hittat alla mottagare och kryssat för dem, markeringarna sparas mellan sökningar, klicka sedan på Ok. Namnen på mottagarna står nu i fältet Till. När du valt ut dina mottagare skriver du ditt meddelande. Du kan bifoga en fil till ditt meddelande. Klicka på Bifoga fil i verktygsfältet och sök i filstrukturen efter filen du vill bifoga. Klicka sedan på Bifoga fil. Bilagan visas nu som en länk under fältet Ämne. Du kan ta bort bilagan genom att klicka på det röda krysset. Om meddelandet även ska skickas som e-post, kryssa i rutan längst ner. Kryssa i Dölj mottagare om meddelandets mottagare inte ska kunna se vilka andra meddelandet skickats till. När meddelandet är klart för att skickas, klicka på Skicka. Om du väljer att inte skicka meddelandet stänger du fönstret genom att klicka på Stäng fönstret Svara på ett meddelande Du svarar på ett meddelande genom att öppna det och sedan klicka på Svara eller Svara alla. Meddelandefönster öppnas och mottagarna finns nu redan i Till-fältet. Du kan även skicka vidare meddelandet genom att klicka på Skicka vidare. Se avsnitt för mer information om att skicka meddelanden. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 33(47)

34 Vidarebefordra ett meddelande Du vidarebefordrar ett meddelande genom att öppna det och sedan klicka på Vidarebefordra. Meddelandefönstret öppnas och du kan välja vem du vill vidarebefordra meddelandet till. Se avsnitt för mer information om att skicka meddelanden Ta bort meddelanden Du kan ta bort meddelanden från din Inkorg och från Skickat. Markera de meddelanden som du vill ta bort genom att kryssa i kryssrutan bredvid avsändar- eller mottagarnamnet. Du kan markera alla i listan genom att kryssa i kryssrutan längst upp. För att avmarkera alla, klicka bort krysset i kryssrutan. När du markerat de meddelanden som du vill ta bort, klicka på Ta bort i verktygsfältet. En popup-ruta ber dig bekräfta att du vill ta bort meddelandena. Klicka på OK. Om du väljer att inte ta bort, klicka på Avbryt Markera meddelande som läst/oläst Du kan markera meddelanden som lästa eller olästa. Markera aktuella meddelanden med kryssrutorna och klicka på Markera som läst eller Markera som oläst i verktygsfältet Uppdatera Klicka på Uppdatera för att se om du fått några nya meddelanden RSS Med hjälp av RSS kan du läsa dina meddelanden utan att vara inloggad i LUVIT. Klicka på RSS-ikonen och följ instruktionerna. Läs mer om RSS i avsnitt Deltagare Under deltagare kan du se övriga personer i kursen. Du kan se vilka av dem som är inloggade i kursen och när de loggade in. De som är inloggade för tillfället markeras med den gröna symbolen. De som inte är inloggade har en röd symbol. Det finns två visningslägen: Listvy och Bildvy, där det första alternativet visas i utgångsläget. Om du byter till Bildvy visas istället för den vanliga listan bilder på kursdeltagarna. I bildvyn kan du även skicka meddelanden till deltagare och komma åt deras bloggar. Du kan söka efter en specifik person genom att använda sökfunktionen under verktygsfältet. Skriv in ett namn eller en del av namnet i sökfältet och välj i rullgardinsmenyerna om du endast vill söka på en viss profil eller grupp. Klicka sedan på Sök. För att bara se inloggade deltagare, kryssa i rutan Endast inloggade. Listan kan sorteras på namn, tidpunkt för inloggning samt blogg. Klicka på respektive rubrik för att sortera listan. Om listan är lång delas den upp i flera sidor. Använd bläddringsfunktionen längst ner för att bläddra mellan sidorna. Du kan skicka ett meddelande direkt till personer i listan. Markera mottagarna genom att kryssa i kryssrutan till vänster om namnet och klicka på Skicka meddelande i verktygsfältet. Skriv meddelandet och klicka på Skicka. Du kan även bjuda in en eller flera deltagare till en spontan chatt. Markera de deltagare du vill chatta med och välj Starta chatt. Se till att deltagarna är inloggade när LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 34(47)

35 du bjuder in till chatten. Tips: Markera Endast inloggade och tryck på Sök så sorterar du bort de som inte är online Se personliga presentationer Deltagare som har aktiverat sin personliga presentation visas med understruket namn i listan. För att se på presentationen, klicka på namnet. Presentationen visas i ett separat fönster. Om du håller muspekaren över ett understruktet namn visas en bild av personen Läsa bloggar Alla deltagare i systemet kan ha en egen blogg. Om någon har en blogg syns namnet på denna i Blogg-kolumnen på deltagarsidan. Klicka på bloggnamnet för att läsa i bloggen. Du kan välja att se inlägg bara från en viss månad eller kategori. I panelen Arkiv listas de månader som bloggen varit aktiv. Klicka på en månad för att bara se inlägg från just den månaden. I panelen Kategorier listas bloggens olika kategorier. Klicka på en kategori för att bara se inlägg i just den kategorin. Du kan också söka i bloggen. Skriv in frasen eller ordet du vill söka i Sök-fältet och klicka sedan på OK. Bloggens ägare kan välja att tillåta kommentarer i sin blogg. Klicka på ett inläggs rubrik eller på kommentarslänken under inlägget för att läsa eller skriva kommentarer. Längst ned på sidan du nu kommer till finns fältet Kommentar. Skriv in din kommentar här och klicka på Spara. Din nya kommentar kommer att visas under blogginlägget, efter eventuella andra kommentarer. Under inlägget får du också information om någon annan bloggare kommenterat det i sin blogg. Står det till exemel 2 blogginlägg om detta betyder det att relaterade inlägg finns i två andra bloggar. De relaterade inläggen listas som kommentarer med den skillnaden att du kan klicka på kommentaren för att läsa hela inlägget. Om du läser någon annas blogg kan du skriva relaterade inlägg genom att klicka på Blogga om detta. Du tas då till sidan för ett nytt inlägg i din egen blogg. En länk till inlägget du ska kommentera finns redan i texten. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 35(47)

36 Gillar du en viss blogg kan du länka till denna från din egen. Detta gör du genom att klicka på Länka till denna blogg i verktygsmenyn. En länk till den andra bloggen kommer nu att finnas på din egen bloggs sida. Du kan också skicka ett meddelande direkt från en blogg. För att göra detta klickar du på Skicka meddelande under ett inlägg. Blogginläggets titel kommer vara förifyllt i meddelandets ämnesfält. Naturligtvis kan du prenumerera på förändringar i bloggen via RSS. Läs mer om RSS i avsnitt 3.1. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 36(47)

37 6. Att läsa och använda kursinnehåll i LUVIT Det finns i stort sett ingen begränsning för vad som kan utgöra kursmaterial i LUVIT Education. Oavsett vilken materialtyp en kurssida utgör återfinns ett verktygsfält längst ned. För dig som kursdeltagare ser verktygsfältet ut så här: Har du själv publicerat dokumentet tillkommer dock verktygen Redigera (dokumentet med pennan) och Ändra egenskaper (kugghjulet). Om Redigera-symbolen är synlig är dokumentet redigerbart direkt ifrån arbetsfönstret. Om det är ett HTML-dokument öppnas HTML-editorn när du klickar på symbolen. Är det t ex en wordfil får du en möjlighet att byta ut filen. Kugghjulssymbolen Ändra egenskaper gör det möjligt att direkt ändra titel, behörigheter och andra egenskaper. Du har möjlighet att skriva ut en kurssida. Den information som syns i arbetsytan blir då utskrivet. Klicka skrivarsymbolen för att skriva ut sidan. Om du markerar rutan Favorit kommer du hitta en direktlänk till just denna kurssida från startsidan kursöversikt Kommentarer Vissa dokument kan du kommentera, andra kan du både kommentera själv och läsa andras kommentarer. Klicka på länken Kommentarer, om den ej är aktiverad är den gråtonad. Fyll i Titel och Kommentar och avsluta med att klicka på Skicka Anteckningar Du kan göra anteckningar till dokument i navigationsträdet. Klicka på länken Anteckningar. Ett nytt fönster öppnas. Dina anteckningar för det det aktuella dokumentet visas i listan. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 37(47)

38 Klicka på Ny i verktygsfältet för att göra en ny anteckning. Ange Titel och Text och klicka på Spara. Klicka på Redigera-symbolen till höger om en anteckning för att redigera den. Om du vill ta bort en eller flera anteckningar markerar du dem med kryssrutorna och klickar på Ta bort i verktygsfältet Att läsa och använda navigationsträdets dokumenttyper Nedan beskrivs kort de standardformat som kan publiceras i lärmiljön och hur de läses och används Forum Forum symboliseras i navigationsträdet med symbolen. I ett forum kan man föra diskussioner med kursens övriga deltagare. Du kan skriva egna inlägg och läsa andras. Ett forum kan behandla ett specifikt ämne eller innehålla ett flertal "trådar" med olika diskussionsämnen. Forumet med dess inlägg sparas så alla deltagare inte behöver vara online samtidigt för att kunna kommunicera. På forumets första sida listas dess olika ämnen, vem som skapat dessa, hur många svar ämnet har fått och när det senaste inlägget gjordes. Om ett ämne innehåller inlägg som är nya sen du senast besökte forumet visas detta med symbolen till vänster om ämnets titel. Om inga nya inlägg finns är symbolen gråtonad. Om forumet är stängt står det under verktygsfältet. Inga nya inlägg kan göras i stängda forum, det går dock bra att läsa befintliga. Om du kryssar i rutan Prenumera på förändringar får du ett mail varje gång ett nytt inlägg görs i forumet. Du kan även använda RSS för att hålla dig uppdaterad om förändringar i forumet. Läs mer om RSS i avsnitt Sök Du kan använda sökfunktionen för att hitta inlägg du är intresserad av. Du kan söka på ord eller fraser i inläggen. Ange din sökfras i textrutan och klicka på Sök. De ämnen som har inlägg med de ord du sökt efter visas i listan. När du klickar på ett ämne kommer din sökfras att vara gulmarkerad i de olika inläggen, detta för att det svara lätt att hitta den. Klicka på Återställ om du vill nollställa din sökning. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 38(47)

39 Nytt ämne Klicka på Nytt ämne i verktygsfältet när du vill skapa ett nytt ämne. Fyll i Titel och skriv ditt inlägg. Inläggets text kan du redigera med HTML-editorn (för mer information om editorn se kapitel 7). Klicka på Skicka och det nya ämnet presenteras i ämneslistan Läsa inlägg För att läsa ett specifikt ämne och dess inlägg klickar du på ämnesnamnet i listan. Det första inlägget i ämnet visas alltid högst upp. Kryssar du i rutan Prenumerera på förändringar kommer du få ett mail varje gång ett nytt inlägg görs i ämnet. Inläggens författare presenteras med bild om de har lagt in en sådan i sin personliga presentation. Om författarens namn är understruket kan du klicka på det för att se hela presentationen. Vill du inte visa bilderna kryssar du ur Visa bilder i verktygsfältet. Den som skriver ett inlägg kan välja att även bifoga en fil. Den bifogade filen presenteras som en länk under inläggets titel. Klicka på länken för att öppna eller spara bilagan. Under ursprungsinlägget listas övriga i inlägg i kronologisk ordning med det nyaste inlägget i topp. Du kan ändra sorteringsordningen med rullgardinslistan Sortera i verktygsfältet. Vill du bara se en viss persons inlägg väljer du den personen i rullgardinslistan Deltagare i verktygsfältet. Om ämnet innehåller mer än 20 inlägg delas dessa upp på olika sidor. Du kan navigera mellan sidorna med länkarna längst ned på sidan. Vill du att alla inlägg ska synas på samma sidan även när de är fler än 20 kryssa du i Visa alla i verktygsfältet. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 39(47)

40 Göra nya inlägg Du kan svara på ett ämne genom att klicka på Svara i verktygsfältet. Om du vill citera ett specifikt inlägg klickar du på symbolen vid det inlägget. När du väljer att citera är inlägget du citerar redan inkluderat i ditt nya inlägg. Titeln är också ifylld. Fyll på med ditt eget meddelande och klicka på Skicka. Om du vill kan du bifoga en fil till ditt inlägg. Klicka på Bläddra/Browse och välj en fil på din hårddisk. Filen kommer att presenteras som en länk i ditt inlägg Ta bort och redigera inlägg När en utbildare/administratör skapar ett forum bestämmer han/hon huruvida det ska vara möjligt för kursdeltagarna att göra ändringar i eller ta bort inlägg. Om ändringar är tillåtna ser du i dina egna inlägg symbolerna för att redigera och ta bort. Klicka på redigerasymbolen om du vill göra en ändring. Klicka på ta bort-symbolen om du helt vill ta bort inlägget. Om du tar bort det första inlägget i ett ämne kommer även övriga inlägg i ämnet att tas bort. Det får samma effekt som att ta bort hela ämnet. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 40(47)

41 Om ändringar inte är tillåtna visas inte symbolerna för redigera och ta bort Chatt Chattar symboliseras i navigationsträdet med symbolen. Du ansluter automatiskt till chatten när du klickar på den i navigationsträdet. Du ser chattens övriga deltagare i panelen Deltagare till höger. Understrukna namn kan du klicka på för att se deltagarens personliga presentation. Om du vill se tidpunkt för när de olika meddelandena i chatten skickats kryssar du i Visa tid. Efter ett tag kan chatten bli för lång för att få plats i webbläsarfönstret. Som standard är Skrolla automatiskt ikryssat för att du alltid ska se det senaste meddelandet. Tycker du detta är irriterande kan du kryssa ut rutan och själv bestämma när du vill skrolla. I rullgardinslistan Visa kan du välja om du vill se de 15, 30, 50 eller 100 senaste meddelandena. När du vill säga något skriver du ditt meddelande i textfältet och klickar på Skicka. Du kan viska till en person genom att kryssa i Viska till och välja en annan deltagare i rullgardinslistan. Ditt meddelande kan då bara ses av denna person. Tänk på att dina viskade meddelanden kommer att sparas i din meddelandelista om du sparar chatten efteråt. Klicka på Bryta loss om du vill öppna chatten i nytt fönster. Om du vill kan du spara chatten genom att klicka på Spara chatt. Chatten sparas i form av ett HTMLdokument som du kan öppna i din webbläsare. När du chattat färdigt klickar du på Lämna. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 41(47)

42 Tester LUVIT innehåller ett testverktyg där övningar, tester, prov eller certifieringar kan skapas. Ett test innehåller ett antal frågor som du ska besvara. Om du ska göra ett test kan du träffa på flera olika frågetyper, och det finns också ett flertal inställningar som gör att testerna kan fungera på olika sätt. Om det finns ett test i din kurs hittar du det i navigationsträdet. Symbolen för ett test är Genomförande För att öppna ett test klickar du på dess titel, dvs. texten efter testikonen i Navigationsträdet. Du ser då information om testet såsom hur många frågor det innehåller och hur många procent som krävs för godkänt. Klicka på Börja för att starta testet. Frågorna visas en efter en och du bläddrar fram och tillbaka med hjälp av knapparna Nästa och Föregående. Alla frågor i testet finns dessutom i en lista på höger sida. Frågor som du besvarar markeras genom att de går från fetstil till vanlig text. Klicka på en fråga för att gå till den. När du är klar med testet väljer du Slutför och bekräftar detta. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 42(47)

43 Frågetyper De frågetyper som kan finnas i tester är Flerval, Fritext, Matris och Sant/Falskt. Flervalsfrågor finns i två varianter där den ena enbart har ett korrekt svar, medan den andra kan ha flera korrekta svar. I bilden nedanför ser du ett exempel på en flervalsfråga med ett korrekt svar. Här används radioknappar som gör att endast ett alternativ kan väljas. Nästa bild visar ett exempel på en fråga där flera av svarsalternativen kan vara korrekta. Alternativen presenteras då med kryssrutor. Fritextfrågor besvaras genom att du själv skriver in svaret. Rättningen är manuell och du måste vänta på att din lärare/handledare har rättat ditt test innan du kan få ett fullständigt resultat. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 43(47)

44 Matrisfrågorna består av en inledande text samt ett antal påståenden eller frågor med gemensamma alternativ. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 44(47)

45 Sant/Falskt-frågorna är flervalsfrågor med två alternativ: Sant eller Falskt Feedback, Ledtråd, Kontrollera och Lösning En övning kan vara inställd så att du kan kontrollera om du har svarat rätt direkt efter du svarat på en fråga. Då syns en Kontrollera-knapp under frågan. Klickar du på den kan det se ut så här: I detta fall är inställningarna sådana att rätt svar visas. Dessutom finns det feedback både på alternativ- och frågenivå. Det kan också vara så att du har möjlighet att titta på en ledtråd och/eller lösning om den som skapat testet aktiverat dessa funktioner. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 45(47)

46 Testresultat När du klickat på Slutför och bekräftat att du vill avsluta testet får du en sammanställning över genomfört test. Du ser hur många poäng du fått och om du är godkänd. Om det är tillåtet visas länkar i kolumnen Svar längst till höger. Klicka då på Visa för att titta närmare på hur du svarat på en enskild fråga. LUVIT Education 3.1, Manual för kursdeltagare 46(47)

www.grade.com LUVIT Education 3.2 Manual för kursdeltagare

www.grade.com LUVIT Education 3.2 Manual för kursdeltagare www.grade.com LUVIT Education 3.2 Manual för kursdeltagare Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. BEGREPP 6 3. GENERELLA FUNKTIONER 7 3.1. RSS 7 3.1.1. RSS i Internet Explorer 7 7 3.1.2. RSS i FireFox

Läs mer

www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för utbildare och administratörer

www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för utbildare och administratörer www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för utbildare och administratörer Innehållsförteckning 1. INLEDNING 7 2. BEGREPP 8 3. GENERELLA FUNKTIONER 9 3.1. RSS 9 3.1.1. RSS i Internet Explorer 7 9 3.1.2.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Education Manual för kursdeltagare

www.grade.com LUVIT Education Manual för kursdeltagare www.grade.com LUVIT Education Manual för kursdeltagare Innehållsförteckning 1. INLEDNING 6 2. BEGREPP 7 3. GENERELLA FUNKTIONER 8 3.1. RSS 8 3.1.1. RSS i Internet Explorer 8 3.1.2. RSS i FireFox 9 3.1.3.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Portal 3.1 Manual

www.grade.com LUVIT Portal 3.1 Manual www.grade.com LUVIT Portal 3.1 Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 7 6 2.1.2. RSS i FireFox 7 2.1.3. RSS utanför webbläsaren 7

Läs mer

www.luvit.com LUVIT Portal 2.2 Användarmanual

www.luvit.com LUVIT Portal 2.2 Användarmanual www.luvit.com LUVIT Portal 2.2 Användarmanual Innehållsförteckning 1 INLEDNING TILL MANUALEN... 4 2 STARTSIDA... 5 2.1 INLOGGNINGSFÄLT... 5 2.2 LOGGA IN... 5 2.3 GLÖMT LÖSENORD... 5 2.4 ÖPPNA KURSER...

Läs mer

www.grade.com LUVIT Portal 3.2 Manual

www.grade.com LUVIT Portal 3.2 Manual www.grade.com LUVIT Portal 3.2 Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 7 6 2.1.2. RSS i FireFox 7 2.1.3. RSS utanför webbläsaren 7

Läs mer

www.grade.com LUVIT Education Manual för utbildare och administratörer

www.grade.com LUVIT Education Manual för utbildare och administratörer www.grade.com LUVIT Education Manual för utbildare och administratörer Innehållsförteckning 1. INLEDNING 8 2. BEGREPP 9 3. GENERELLA FUNKTIONER 10 3.1. RSS 10 3.1.1. RSS i Internet Explorer 10 3.1.2. RSS

Läs mer

www.grade.com LUVIT Portal 3.3 Manual

www.grade.com LUVIT Portal 3.3 Manual www.grade.com LUVIT Portal 3.3 Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 6 2.1.2. RSS i FireFox 7 2.1.3. RSS utanför webbläsaren 7 2.2.

Läs mer

www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual

www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 4 2 STARTSIDA... 5 2.1 MENYN UPPE TILL HÖGER... 5 2.1.1 Mitt campus... 5 2.1.2 Om BSVC... 5 2.1.3 Kurskatalog... 5 2.1.4 Länkar...

Läs mer

www.grade.com LUVIT Portal Manual

www.grade.com LUVIT Portal Manual www.grade.com LUVIT Portal Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 6 2.1.2. RSS utanför webbläsaren 7 2.2. LISTOR 7 2.3. VERKTYGSFÄLT

Läs mer

Blackboard CE8 Användarmanual Student

Blackboard CE8 Användarmanual Student Blackboard CE8 Användarmanual Student 2009-09-02 (CE 8.0.3) Inledning 1 Logga in på Blackboard 1 Verktyg 2 Diskussionsforum 2 Läsa ett diskussionsinlägg (trådade forum) 3 Läsa ett diskussionsinlägg (bloggforum)

Läs mer

LUVIT Portal Manual

LUVIT Portal Manual www.grade.com LUVIT Portal Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. GENERELLA FUNKTIONER 6 2.1. RSS 6 2.1.1. RSS i Internet Explorer 6 2.1.2. RSS i FireFox 7 2.1.3. RSS utanför webbläsaren 7 2.2.

Läs mer

Studentmanual. 2013-08-09 (Bb Learn 9.1.13) iktsupport@oru.se

Studentmanual. 2013-08-09 (Bb Learn 9.1.13) iktsupport@oru.se Studentmanual Inledning... 1 Krav på dator och rekommenderade webbläsare... 1 Support och stöd... 1 Översikt... 1 Logga in i Blackboard... 1 Navigeringsmenyn... 2 Fliken Min Blackboard... 2 Struktur inne

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden Infobank kvickguide Kom i gång med Infobank Välkommen till SKL Kommentus webbaserad tjänst Infobank Arbetsrätten. Denna snabbguide ger dig en kort introduktion som användare av Infobank, så att du snabbt

Läs mer

www.luvit.com LUVIT Education 2.2 Användarmanual

www.luvit.com LUVIT Education 2.2 Användarmanual www.luvit.com LUVIT Education 2.2 Användarmanual Innehållsförteckning 1 INLEDNING TILL MANUALEN... 4 2 VERKTYG I LÄRMILJÖN... 5 3 HUVUDMENY... 7 3.1 KURSÖVERSIKT... 7 3.2 FUNKTIONER... 8 3.2.1 Personliga

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 5 Kursens rum (startsida) 6 Webblektion 7 Deltagare 8 Inlämning 9 Kalender 11 Diskussionsforum

Läs mer

Handledning till FC 12 på webben

Handledning till FC 12 på webben Handledning till FC 12 på webben Detta är en kortfattad handledning där vi går igenom de viktigaste funktionerna i nya FirstClass. Förändringen av FirstClass är kanske den största under de snart 25 år

Läs mer

Itslearning introduktion

Itslearning introduktion HÄRNOSANDS KOMMUN Itslearning introduktion Arbetslivsförvaltningen Adam Weinemo 2014-11-20 Innehåll Vad är itslearning... 2 Logga in på itslearning... 2 Glömt lösenord... 2 Infopanel... 3 Kurser... 4 Kursens

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 6 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 6 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-16 1 ATT LOGGA IN... 1 2 STARTSIDAN...

Läs mer

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14.

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14. Innehållsförteckning Avdelning Sida Registrering 2 Inloggning 3 Startsidan 4 Notiser 6 Nyheter 7 Dagböcker 8 Meddelanden 11 Statistik 12 Mål 13 Evenemang 14 Profilsida 16 Sjukvårdande yta 17 1 Registrering

Läs mer

FirstClass Hur du använder FirstClass.

FirstClass Hur du använder FirstClass. OPEN TEXT FirstClass Hur du använder FirstClass. Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf Logga in på FirstClass För att starta FirstClass, dubbelklicka på FirstClass ikonen på skrivbordet eller på start-menyn.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2007 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter...2 Inloggning...2 Ändra användaruppgifter...4 Anpassa Min sida...5 Verktygen på Min sida...6 Notiser...7 Mitt arkiv...9 Fronter

Läs mer

Användarguide itslearning 3.3 för studenter

Användarguide itslearning 3.3 för studenter Användarguide itslearning 3.3 för studenter - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 7 2.1 Kursens ingångssida... 9 2.2 Diskussionsforum... 11 2.3 Lämna

Läs mer

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz Scio en liten användarguide Senast ändrad: 2011-03-18 (Korrigerat typsnitt samt information om kursplaner) Skriven av: Josefine Siewertz Innehåll Allmän information samt att logga in i Scio... 1 Strukturen

Läs mer

Användarguide itslearning

Användarguide itslearning Användarguide itslearning - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 5 2.1 Kursens ingångssida... 7 2.2 Diskussionsforum... 9 2.3 Lämna in uppgift...

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Användarmanual Utbildningsportalen. 2011-03-30 Användarmanual SDH webbutbildning

Användarmanual Utbildningsportalen. 2011-03-30 Användarmanual SDH webbutbildning Användarmanual Utbildningsportalen 1 Innehållsförteckning Sid 1. Logga in 3 1.1 Registrera dig 4 1.2 Logga in på startsidan 7 1.3 Om du glömt ditt lösenord 8 2. Startsidan 9 3. Utbildningar 10 4. Tester

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 5 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 5 Anita Eklöf, Rune Fjelldal vid Centrum för Lärande och Undervisning, Bibliotek & lärande resurser, Högskolan

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 4 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 4 Producerad av Linda Borglund, Anita Eklöf vid Centrum för Lärande och Undervisning, Högskolan i Borås.

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Rev 2014-07-07 1 Innehållsförteckning Hitta mitt kursrum...

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Att använda LUVIT Reports

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Att använda LUVIT Reports www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Att använda LUVIT Reports Att använda LUVIT Reports I LUVIT Administration finns menyn LUVIT Reports där ett antal fördefinierade standardrapporter finns tillgängliga.

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

LUVIT Resource Centre 1.4. Användarmanual

LUVIT Resource Centre 1.4. Användarmanual LUVIT Resource Centre 1.4 Användarmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 PORTALEN... 2 LOGGA IN... 2 SJÄLVREGISTRERING... 2 ÖPPNA KURSER... 3 NYHETER... 4 DEN PERSONLIGA MENYN... 4 MENYN...

Läs mer

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren KAPITEL 6 Umgås på nätet Internet håller alltmer på att utvecklas till en parallellvärld med vår vanliga tillvaro. Man spelar spel över nätet, bygger upp virtuella världar med virtuella prylar och virtuella

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

Moodle2 STUDENTMANUAL

Moodle2 STUDENTMANUAL Moodle2 STUDENTMANUAL Moodle är en lärplattform med hjälp av vilket du kan kommunicera, dela med dig av information och upprätthålla kontakten med lärarna, handledarna och de andra kursdeltagarna. För

Läs mer

www.grade.com LUVIT Mobil 1.0 Manual

www.grade.com LUVIT Mobil 1.0 Manual www.grade.com LUVIT Mobil 1.0 Manual Innehållsförteckning 1. INLEDNING 3 2. BEGREPP 4 3. ÖVERSIKT 5 4. FUNKTIONER 6 4.1. ANSLAGSTAVLA 6 4.2. AKTIVITETER 6 4.3. INNEHÅLL 7 4.4. INKORG 8 4.5. KALENDER 8

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare 1 Innehållsförteckning 1 Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Användare - Låst lösenord...

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Inlämningsuppgifter

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Inlämningsuppgifter www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide Inlämningsuppgifter Inlämningsuppgifter i LUVIT För kurser med moment som innebär att kursdeltagarna ska lämna in material föreslår vi att funktionen inlämningsuppgifter

Läs mer

Huvudfönstret för GroupWise

Huvudfönstret för GroupWise Huvudfönstret för Det mesta arbetet i utförs i huvudfönster. Huvudfönstrets olika delar beskrivs nedan. HUVUDMENY visas längst upp i och innehåller menypunkter: Arkiv, Redigera, Visa, Åtgärder, Verktyg,

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO 1 VARFÖR ÄR DET OLIKA FÄRG OCH UTSEENDE PÅ MAPPARNA? Gula mappar Blå mappar Blårandiga mappar Enkla mappar som man känner igen från Utforskaren. En gul mapp kan innehålla undermappar

Läs mer

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr.

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr. Lathund Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30 www.interaxo.se interaxo@joint.se Org.nr. 556565-2590 SE INNEHÅLL LATHUND, INTERAXO... 2 1 Varför är det olika färg och utseende

Läs mer

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 2 Så här skapar du en ny sida. Mycket av informationen nedan kan tillämpas på skapandet av andra typer av innehåll, till exempel nyheter, blogginlägg,

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Snabbguide till First Class

Snabbguide till First Class Snabbguide till First Class Guide till First Class Grundläggande funktioner Logga in i First Class För att logga in i First Class dubbelklickar du på skrivbordsikonen First Class, eller väljer First Class

Läs mer

Genomgång utav KURT Kursvärderingssystemet för Linköpings Universitet

Genomgång utav KURT Kursvärderingssystemet för Linköpings Universitet Genomgång utav KURT Kursvärderingssystemet för Linköpings Universitet Överblick Varför kursvärdering? Samtliga kurser inom den grundläggande utbildningen vid LiU ska utvärderas med stöd av det elektroniska

Läs mer

Utbildningsplattformen Lecando

Utbildningsplattformen Lecando Handledning till Utbildningsplattformen Lecando Elever Kurs- och kommunikationsdelen Lecandoversion: 4.3 Januari 2002 Stockholms stad 2001 IT-center Box 8302 104 22 STOCKHOLM Besöksadress: Polhemsgatan

Läs mer

WebSurvey. Snabbguide för webbaserade kursutvärderingar. version 2013-09-12

WebSurvey. Snabbguide för webbaserade kursutvärderingar. version 2013-09-12 WebSurvey Snabbguide för webbaserade kursutvärderingar version 2013-09-12 Skapa webbaserade kursutvärderingar med Websurvey Logga in 3 Navigering 3 Använd generella kursenkäten 4 Skapa egen enkät 12 Frågetyper

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Testsamling i Studentportalen

Testsamling i Studentportalen Guide Testsamling i Studentportalen I en testsamling kan du skapa automat- eller lärarrättade tester med olika slags frågor, t.ex. lucktext, flervalsfråga, enkät och spela in ljud. Du väljer själv om testet

Läs mer

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide Använda Internet med hjälp av Internet Explorer Nybörjarguide Av Carl Ewnert 1 Innehåll: 1. Introduktion 3 2. Utseendet 4 3. Verktygsfältet 4 4. Börja Surfa. 5 5. Att söka på Internet 5 6. Spara en sida

Läs mer

Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-09-01

Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-09-01 Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-09-01 Logga in... 3 Ändra kontaktuppgifter... 4 Startsidan... 6 Veckovyn... 6 Dagsvyn... 6 Planeringar, uppgifter och resultat... 7 Aktuellt... 9 Nyheter... 9 Kalender...

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Järfälla Lärcentrums Kunskapsportal i Moodle. Elevmanual

Järfälla Lärcentrums Kunskapsportal i Moodle. Elevmanual Järfälla Lärcentrums Kunskapsportal i Moodle Elevmanual Inledning Inledning Den här manualen ska vara en hjälp för eleverna hur Järfälla Lärcentrums Kunskapsportal fungerar och hur den används. Bearbetning

Läs mer

Medarbetarens guide till Kompetenskoll version 1,62

Medarbetarens guide till Kompetenskoll version 1,62 Medarbetarens guide till Kompetenskoll version 1,62 Sida 2 av 21 Innehåll Inledning 3 Välkommen till Kompetenskoll 4 Logga in - Byt lösenord Godkänn lagring av uppgifter och cookies 4 Del 1: Överblick

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. 2012-07-18 Innehållsförteckning Hur hittar jag mitt kursrum?...

Läs mer

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun

Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Högsbynät Mailservice - egroupware -användarmanual för personal i Högsby kommun Inloggning Hemsida: mail.hogsby.se Om länken inte fungerar eller om du befinner utanför kommunens nätverk, logga in via Mobility

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Senselogic AB Version 2.4 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygsfält...2

Läs mer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer LUVIT Composer LUVIT Composer är ett verktyg för att enkelt skapa snyggt innehåll direkt i LUVITs kurser. Verktyget innehåller designade mallar som du

Läs mer

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt 1. Inställningar / Kontaktuppgifter Uppgifter som matas in i den vyn ovan visas i sidfoten på hemsidan: 2. Skapa nya sidor Om man

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

2015-09-16 Bb October 2014 iktsupport@oru.se. Studentmanual

2015-09-16 Bb October 2014 iktsupport@oru.se. Studentmanual 2015-09-16 Bb October 2014 iktsupport@oru.se Studentmanual Inledning... 1 Krav på dator och rekommenderade webbläsare... 1 Support och stöd... 1 Översikt... 1 Logga in i Blackboard... 1 Navigeringsmenyn...

Läs mer

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23 Manual Invånare Stöd och Behandling version 1.4 Stockholm, 2015-11-23 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning för att kunna vara aktiv

Läs mer

Kom igång med ibinder Avtalsregistret

Kom igång med ibinder Avtalsregistret Kom igång med ibinder Avtalsregistret Kom igång med avtal Grunderna i ibinder.com Denna manual beskriver hur avtal hanteras i ibinder.com och är ett komplement till den separata manualen Kom igång med

Läs mer

www.luvit.com LUVIT Administration 2.2 Manual

www.luvit.com LUVIT Administration 2.2 Manual www.luvit.com LUVIT Administration 2.2 Manual Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 7 2 GRUNDER OM ARBETSSÄTT, BEGREPP OCH GRÄNSSNITT... 7 2.1 ÖVERSIKT OM STRUKTUR OCH ARBETSSÄTT... 7 2.2 ADMINISTRATIONFÖNSTRETS

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 Innehållsförteckning 1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 2 Logga in första gången...3 2.2 Logga in med användarnamn och lösenord...3 2.3 Min profil...4

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

Användarmanual Allmän REQS 7

Användarmanual Allmän REQS 7 1 Användarmanual Allmän REQS 7 2 Innehållsförteckning: Inloggning... 3 Allmänt... 4 Bokmärken statistik... 5 Fastighetsinformation... 6 Uppdragsöversikt... 7 Listläge filtrera/sortera... 8 Listläge skriv

Läs mer

Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning

Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning Adressen till webbklienten live.com skrivs in i webbläsarens adressfält Skriv in hela din e-postadress Utseendet på det här området används av Microsoft

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

Ursvikskolan Elevernas lathund för skolwebben

Ursvikskolan Elevernas lathund för skolwebben 1 Ursvikskolan Elevernas lathund för skolwebben Innehåll Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2 Allmänna inställningar hur du ändrar

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-01-19

Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-01-19 Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-01-19 Logga in... 3 Ändra kontaktuppgifter... 4 Startsidan... 5 Veckovyn... 5 Dagsvyn... 5 Planeringar, uppgifter och resultat... 5 Aktuellt... 7 Nyheter... 7 Kalender...

Läs mer

Manual för Kalmar kommuns Nya intranät. piren.kalmar.se

Manual för Kalmar kommuns Nya intranät. piren.kalmar.se Manual för Kalmar kommuns Nya intranät piren.kalmar.se Innehåll Inloggning och aktivering av ditt konto... 3 Inställning vid första inloggning... 3 Arbetsytan på Piren... 4 Hjälp... 4 Dina profilinställningar...

Läs mer

Landstinget i Värmland, mars 2012

Landstinget i Värmland, mars 2012 Snabbguide Landstinget i Värmland, mars 2012 Innehållsförteckning Snabbguide till basfunktioner i LISA+... 3 Om LISA+... 3 Att komma igång... 3 Inloggning... 5 Att byta lösenord... 5 Hur görs personsökning?...

Läs mer

Dokumentnamn lathund_skapa_tester_pingpong

Dokumentnamn lathund_skapa_tester_pingpong Dokumentnamn lathund_skapa_tester_pingpong Datum Sida 28 juli 2011 1 / 19 Skapa test i Ping Pong OBS! Denna lathund utgår till stor del från Ping Pongs egna hjälptexter som finns att tillgå under knappen

Läs mer

Nyheterna i Visma Tendsign 4.0

Nyheterna i Visma Tendsign 4.0 Användarmanual Nyheterna i Visma Tendsign 4.0 Uppdaterad 2014-05-21 VISMA COMMERCE AB +46 13 47 47 500 tendsignsupport@visma.com www.tendsign.com Innehållsförteckning 1. Visma TendSign 4.0... 2 2. Grafiskt

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 7 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 7 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogisk utveckling och forskning, Högskolan i Borås. 2016-08-31 1 ATT LOGGA

Läs mer

Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2

Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2 1 Innehåll Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2 Allmänna inställningar hur du ändrar utseende och språk samt navigerar i menyn

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Manual Utbildningsmodulen

Manual Utbildningsmodulen Manual Utbildningsmodulen för Svenska Bouleförbundets distrikt www.svenskboule.se Logga in (låset högst upp till höger på sidan). Använd dina inloggningsuppgifter (personnummer och lösenord) För att få

Läs mer

Innehållsförteckning. Manual WebCT

Innehållsförteckning. Manual WebCT Innehållsförteckning Introduktion. 3 Inloggning 4 Översiktssida...5 Lösenordsbyte..6 Kursens startsida..8 Kalender...9 Webblektion 10 Diskussionsforum...11 Privat post.. 14 Chatt...16 Meny 2007 2 Introduktion

Läs mer

Användarmanual Vklass lärplattform. Student

Användarmanual Vklass lärplattform. Student Användarmanual Vklass lärplattform Student Användarmanual Vklass lärplattform (Lärare) Sida 2 av 52 Innehållsförteckning Om Vklass lärplattform... 4 Videomanualer... 5 Inloggning till Vklass... 6 Vad är

Läs mer

[MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER]

[MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER] 2011 Eslövs kommun Gymnasie- och Vuxenutbildningsförvaltningen [MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER] Manualen vänder sig till dig som är studerande vid Yrkeshögskolan, Komvux, Sfi, Särvux, Gymnasiet och

Läs mer

Sida 1 av (9) Instruktion Outlook

Sida 1 av (9) Instruktion Outlook Sida 1 av (9) Instruktion Outlook Microsoft Outlook 2007... 2 Starta Outlook... 2 Arbetsytan... 2 Mapplistan... 2 Visa-menyn... 3 Skicka meddelande... 3 Adressboken... 4 Öppna meddelande... 4 Svara på

Läs mer

LibNet 2.1 onlinetjänst

LibNet 2.1 onlinetjänst LibNet 2.1 onlinetjänst Användarguide Innehållsförteckning 1. Generell information... 3 1.1. Tekniska krav... 4 2. Kunduppgifter... 5 2.1. Användarprofiler... 6 2.1.1. Ändra en befintlig användarprofil...

Läs mer

Skvadronskolan Vårdnadshavares lathund för skolwebben

Skvadronskolan Vårdnadshavares lathund för skolwebben Skvadronskolan Vårdnadshavares lathund för skolwebben Under höstterminen 2012 kommer vi att använda oss av de funktioner i skolwebben som vi har markerat. 1 Innehållsförteckning Inloggning: 2 Så här skaffar

Läs mer

Hur använder du som elev Fronter?

Hur använder du som elev Fronter? Hur använder du som elev Fronter? Fronter är en lärplattform. Det är ett digitalt verktyg som du som elev ska använda dig av för att hitta uppgifter, länkar och dokument från alla dina lärare, lämna in

Läs mer

Handledning till FC 12 på webben

Handledning till FC 12 på webben Handledning till FC 12 på webben Innehåll Webbläsare... 3 Logga in... 3 Webbklientens startsida... 4 1. Din profil, inställningar, byta lösenord och logga ut... 4 2. Brevlådan... 5 3. Kalender... 7 4.

Läs mer

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09 1 Användarmanual - OVK 2 Inloggning... 3 Allmänt... 4 Öppna protokoll... 6 Fylla i protokoll... 7 Skriva ut protokoll... 16 Returnera protokoll... 17 Uppföljning anmärkningar/åtgärder... 17 3 Inloggning

Läs mer