Till dig som driver skogs- och lantbruk. Vi får skog och lantbruk att växa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Till dig som driver skogs- och lantbruk. Vi får skog och lantbruk att växa"

Transkript

1 Till dig som driver skogs- och lantbruk Vi får skog och lantbruk att växa

2 Swedbank, skogen och jordbruket har gått hand i hand i sekler Swedbank har sina rötter i spar- och föreningsbanksrörelsen och är en lokalt förankrad bank för alla. Samarbetet Swedbank/sparbankerna är en viktig plattform i verksamheten och grundar sig på vår gemensamma historia och värdegrund. Vårt engagemang för skogs- och lantbruk är genuint sedan 200 år tillbaka. Vi erbjuder expertis och finansiering och vill på så vis bidra till en framgångsrik framtid för landets skogs- och lantbrukare. Som skogsägare och lantbrukare är utmaningarna oändliga och det är inte alltid lätt att veta var man kan få råd och stöd. Oavsett om du har ett produktionslantbruk, är gårdsägare eller äger mark på distans är vårt mål att vara en affärspartner till dig och ditt företag. Det innebär att du har en trygg partner som kan följa dig över tiden, genom uppstart och expansion, dagliga driftsfrågor och framtida investeringar. På Swedbank är vi 230 rådgivare som alla är specialiserade på att stödja dina affärer och förädla dina tillgångar. På följande sidor tar vi upp några frågeställningar som du kanske känner igen dig i.

3 Hur utvecklar jag mitt företag på bästa sätt? Är ditt företag under uppbyggnad, i ett förvaltningsläge eller kanske rent av i en expansionsfas? Vi ser till att i god tid identifiera dina risker och möjligheter. Har du stora lån eller planer på att investera? Om ditt lantbruk är belånat kan ränterörelser ge oönskade resultatsvängningar. Vi har flera lösningar som hjälper dig att kontrollera dina räntekostnader och lantbrukets resultat. Har du ansökt om EU-stöd eller importerat gödning? I dessa och många andra fall kan valutarörelser påverka din affär och göra det svårare att uppnå ett bra resultat. Vi har flera lösningar för dig som vill kontrollera valutarisken. Upplever du svängningar i likviditeten som inte alltid är av godo? Vi hjälper dig att skapa balans i kassaflödet. Vilka utmaningar du än står inför kan du känna dig trygg med att vi har resurserna som krävs för att utveckla ditt företag på bästa sätt. Hur och när genomför jag ägarskiftet? Inför ett ägarskifte är det mycket att tänka på och stora beslut ska fattas. Inte sällan blir det också mer komplicerat än det behöver vara eftersom man väntar för länge. Som rådgivare till skogs- och lantbruk arbetar vi nära jurister och private bankingrådgivare och tillsammans följer vi dig genom hela skiftet. Vi analyserar alla förutsättningar och hittar lösningar som är bäst för dig och din familj som helhet. Går solen ner i säck, väntar vatten i din bäck. Bondepraktikan Det här är frågor som ofta dyker upp: Ska skiftet ske utom eller inom familjen? Vad gäller skattemässigt? Behövs tid för kompetensöverföring? Var ska jag bo efter försäljningen? Välkommen att kontakta oss om du önskar hjälp att identifiera en lämplig tidpunkt för skiftet och trygghet genom hela processen.

4 Hur fördelar jag kostnaderna vid större investeringar? Ett väl fungerande skogs- och lantbruk kräver regelbundna investeringar. Med leasing eller avbetalning kan du fördela kostnaderna för fordon och maskiner över flera år. Vid leasing fungerar fordonet/maskinen som säkerhet och ägs av leasingföretaget. Leasingkostnaden är avdragsgill som vanlig hyra i verksamheten. Även vid avbetalning fungerar fordonet/maskinen som säkerhet men i detta fall är det ditt företag som är ägare och du gör avskrivningar på vanligt sätt. Kontakta oss så hjälper vi dig att räkna ut vad som är bäst för dig. Hur ska jag tänka när jag äger jord och skog? Om du äger eller funderar på att köpa en skogs-eller lantbruksfastighet är du per automatik enskild näringsidkare. När du är enskild näringsidkare måste du både ta hänsyn till din privata ekonomi och till skogens förutsättningar och näringsverksamhetens skatter för att optimera din totala ekonomi. Våra skogs- och lantbruksspecialister kan hjälpa dig med allt från frågor gällande skogsbruksplanen, frågor kring ditt ägande, likviditetsplanering till skattefrågor i kombination med din privatrådgivare/private banker. Kontakta oss så hjälper vi dig att få skogen att må bra och kapitalet att växa. Om nordlig vind ofta blåser, kan man hoppas på ett gott år. Bondepraktikan

5 Hur löser jag min ekonomiska trygghet och pension? Som företagare måste du själv ta ansvar för din ekonomiska trygghet. Vill du till exempel minska klyftan mellan din nuvarande inkomst och framtida pension? Har du skydd som ger ersättning vid långvarig sjukdom och olycksfall? Skulle du vilja ha en lösning som ger dig och din familj samma skydd som anställda? Kontakta oss för att följa upp dessa frågor och även diskutera pensionssparande med premiebefrielse, sjukförsäkring, tjänstegrupplivförsäkring, olycksfallsförsäkring etc. Om du har anställda vill du kanske hitta smarta lösningar för att försäkra även dessa? Kontakta oss så gör vi en trygghetsanalys tillsammans. Skapa det Effektiva företaget Vill du effektivisera din tid och därigenom bli lönsammare? Här är några smarta verktyg som riktar sig till dig och alla andra skogsägare och lantbrukare i vårt avlånga land: Internetbanken alltid öppet Samla dina affärer i datorn. Med internetbanken företag/firma får du inte bara en bra överblick, du gör även träffsäkra analyser, prognoser och mycket mer. Mobilbanken företag full koll Med mobilen i fickan har du full koll på företagets ekonomi var du än befinner dig. Mobilbanken företag är full av företagsanpassade funktioner som gör vardagen enklare. Du kan också köpa och sälja aktier, söka råvarupriser och valutor samt kontrasignera och förbereda betalningar. E-bokföring smidigast tänkbara Med webbaserad bokföring sköter du företagets ekonomi på smidigast tänkbara sätt. Direkt vid inloggning ser du vilka kontohändelser som ska bokföras och några klick senare är du klar. Backup hos banken sker automatiskt. E-faktura spara tid Vill du slippa arbetet med utskrifter, kuvertering, frankering och postinlämning? E-fakturering är tidsbesparande, effektivt och säkert. Webbshop ett enda avtal Med en snygg, lättnavigerad e-handelsbutik och effektiva betallösningar har du potentiella kunder världen över. Med ett enda avtal får du mobilanpassning, funktioner för e-postutskick, koppling till sociala medier, sökmotoroptimering, kostnadsfria introduktionsutbildningar m.m. Skogskonto självklart och praktiskt Som skogsägare vet du hur viktigt det är att kunna fördela inkomsten över flera år. Med våra olika skogskonton får du både en jämnare inkomst och lägre marginalskatt. Placeringskonto Företag högre ränta Det här kontot har lite högre ränta. Insättningar, överföringar och uttag sköter du via interneteller telefonbanken.

6 Bankgiro enkelt och effektivt Ett säkert sätt att betala för såväl dig som dina kunder. Visa Business Card Skog och Lantbruk alla inköp på en faktura Visa Business Card är ett av världens mest gångbara betalningsmedel. Alla köp och uttag samlas på en faktura och summan av köpen betalas i efterhand. Löpande förmåner och rabatterbjudanden på bland annat drivmedel och försäkringar. EU-kredit kontakta oss Har du fått EU-stöd? EU-krediten fungerar som ett förskott till dess att stödet betalas ut. Det förstärker din likviditet och du undviker dyra leverantörsskulder. Kundcenter företag öppet alla dagar Vi hjälper dig att hantera allt som rör företagets ekonomi. Ring för personlig och kvalificerad service alla dagar i veckan kl Ta betalt med kort i mobilen Så här går det till: Du kopplar en liten kortläsare, Babs Micro, till din mobil eller surfplatta och låter kunderna betala med kort. Lösningen är lätt att ta med sig, enkel att använda och pengarna finns på företagets konto redan nästa bankdag. För kortläsaren betalar du en hyra per månad samt en serviceavgift per transaktion. Du är bunden till avtalet i ett år. Du skaffar Kortinlösen via Mobil via Kundcenter företag eller på något av våra kontor. Ta betalt med mobilen Ju fler möjligheter du ger dina kunder, desto fler affärer kan du göra i din gårdsbutik, på marknaden och på nätet. Här är två enkla och säkra sätt att ta betalt med hjälp av din mobil. Swish företag Mer än en miljon svenskar använder redan Swish, tjänsten som överför pengar från ett bankkonto till ett annat via mobilen. Nu finns tjänsten även för företag. Med Swish företag kan du snabbt och enkelt ta betalt av dina kunder utan kontanter och kort. Pengarna överförs direkt från kundens konto till ditt. Swish fungerar även på distansköp och du behöver ingen annan teknisk utrustning än en smart mobil. För varje betalning du tar emot betalar du en fast avgift. Inga andra avgifter tillkommer och du är inte bunden till något avtal. Du skaffar Swish företag i internetbanken, via Kundcenter företag eller på något av våra kontor. Företaget på fickan Mobilbanken företag passar utmärkt för dig som är skogs- och lantbrukare. Du sköter företagets ekonomi när och var du vill. Håll koll på likviditeten, gör betalningar med OCR-skanner, handla värdepapper, följ dagspriserna på råvaror och valutor med mera. Kvällsrodnad, vacker natt. Morgonrodnad, slask i hatt. Bondepraktikan

7 Vill du ha råd? Våra 230 specialister finns över hela landet. Börja med att kontakta din regionansvarige. Då blir du snabbt hänvisad till den lokala rådgivare som är bäst lämpad att möta just dina frågor, behov och funderingar. Norra, Jenny Westman tel: , Mellersta, David Kästel tel: , Stockholm, Mats Axelsson tel: , Östra, Jörgen Karlsson tel: , Östra, Claes Mattsson tel: , Mellersta Norra Västra, Ulf Möller tel: , Södra, Henrik Sandquist tel: , Västra Östra Södra Stockholm Ring Kundcenter företag , öppet varje dag kl Kontaktperson sparbankerna: Ingvar Bartholdsson tel:

LÄNSFÖRSÄKRINGAR VÄSTERBOTTEN. Bli en nöjd bankkund du också. Byt till vår bank.

LÄNSFÖRSÄKRINGAR VÄSTERBOTTEN. Bli en nöjd bankkund du också. Byt till vår bank. LÄNSFÖRSÄKRINGAR VÄSTERBOTTEN Bli en nöjd bankkund du också. Byt till vår bank. Vi hjälper dig byta bank Det är enkelt att bli bankkund hos. Vi hjälper dig med allt det praktiska ser till att löneinsättningar,

Läs mer

Private Banking Individuella lösningar för privatpersoner, företagare och stiftelser.

Private Banking Individuella lösningar för privatpersoner, företagare och stiftelser. Private Banking Individuella lösningar för privatpersoner, företagare och stiftelser. När du kliver över tröskeln till oss kan du vara säker på en enda sak. Att du inte vet exakt vad som väntar dig. Hos

Läs mer

Råd för ett friare liv. Kapitalrådgivning

Råd för ett friare liv. Kapitalrådgivning Råd för ett friare liv Kapitalrådgivning När jag för första gången fick min egen kapitalrådgivare, Victor, blev mitt liv mycket enklare. Jag är inte så intresserad själv och vill därför ha råd om mina

Läs mer

Nya planer för gården?

Nya planer för gården? Nya planer för gården? Tio steg för att lyckas med ett generationsskifte För ett rikare liv på landet Gör en smidig växling till nästa generation Att genomgå en generationsväxling innebär mycket att tänka

Läs mer

Banktjänster för privattandläkarnas medlemmar

Banktjänster för privattandläkarnas medlemmar Banktjänster för privattandläkarnas medlemmar För dig som driver egen tandläkarpraktik är det naturligtvis viktigt att kunna erbjuda dina patienter ett bra och enkelt sätt att betala. Lika viktigt är förmånliga

Läs mer

Telefonbanken. Närmaste vägen till Sparbanken Nord 0771-23 00 23

Telefonbanken. Närmaste vägen till Sparbanken Nord 0771-23 00 23 Telefonbanken Närmaste vägen till Sparbanken Nord 0771-23 00 23 Det är aldrig långt till goda affärer. Vår målsättning är att ge dig bästa tänkbara service, när du behöver det. Det kan innebära allt från

Läs mer

Private Banking Individuella lösningar för privatpersoner, företagare och stiftelser med stora volymer och speciella behov.

Private Banking Individuella lösningar för privatpersoner, företagare och stiftelser med stora volymer och speciella behov. Private Banking Individuella lösningar för privatpersoner, företagare och stiftelser med stora volymer och speciella behov. När du kliver över tröskeln till oss kan du vara säker på en enda sak. Att du

Läs mer

Internetbanken. Öppet alla dagar klockan 0 24.

Internetbanken. Öppet alla dagar klockan 0 24. Internetbanken Öppet alla dagar klockan 0 24. Internetbanken har öppet när det passar dig Vi vill alltid ge dig bästa tänkbara service. Därför har du möjlighet att besöka banken på det sätt och de tider

Läs mer

Martin Engelbrecht Reklam & PR Uppdrag för Swedbank

Martin Engelbrecht Reklam & PR Uppdrag för Swedbank Martin Engelbrecht Reklam & PR Uppdrag för Swedbank Lansering, kampanj i banklokal Art nr SW0009506 Sparakampanj, 70x100 affischer och diskskylt Månadsspara en del av lönen en bra början. Två månadslöner

Läs mer

Internetbanken. öppen alla dagar klockan 0-24. www.sparbanken-nord.se

Internetbanken. öppen alla dagar klockan 0-24. www.sparbanken-nord.se Internetbanken öppen alla dagar klockan 0-24 www.sparbanken-nord.se Säkerhet i internetbanken. För att du ska känna dig trygg när du gör dina bankärenden i internetbanken tillämpar vi en av marknadens

Läs mer

Nyckelkund. Tips inför årsskiftet. Julklappstips från Roslagens Sparbank. Nyckelkund!

Nyckelkund. Tips inför årsskiftet. Julklappstips från Roslagens Sparbank. Nyckelkund! Tips inför årsskiftet Nu återstår bara ett par veckor av 2010 ett år som har präglats av goda ekonomiska förutsättningar. Vi bad Ylva Yngveson, privatekonomisk expert på Swedbank, dela med sig av sina

Läs mer

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi KLOK BOKEN Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi lindorff.se Den här boken är producerad av Lindorff Sverige tillsammans med Syre AB. Illustrationerna är gjorda av Helene Gedda och texterna

Läs mer

Telefonbanken. Närmaste vägen till banken.

Telefonbanken. Närmaste vägen till banken. Telefonbanken Närmaste vägen till banken. Det är aldrig långt till goda affärer. Vår målsättning är att ge dig bästa tänkbara service, när du behöver det. Det kan innebära allt från möjligheten att fatta

Läs mer

Välkommen till Sparportalen.

Välkommen till Sparportalen. FONDSPARA PERSONLIG RÅDGIVNING FINANSIELLA TJÄNSTER OCH FÖRSÄKRINGAR HANDLA MED FONDER ALLT I ETT-KONTO Välkommen till Sparportalen. Hundratals fonder. Alltid personlig rådgivning. www.direct.se Fondspara

Läs mer

Ditt sparande är din framtid

Ditt sparande är din framtid Ditt sparande är din framtid 1 Välkommen till Skandias investeringsguide Det kanske viktigaste beslut du har att fatta gäller ditt långsiktiga sparande. Både på kort och lång sikt. Därför är det värt att

Läs mer

Bolån steg för steg när du köper bostad

Bolån steg för steg när du köper bostad Bolån steg för steg när du köper bostad Innehåll Bolån hos SEB enkelt, flexibelt och tryggt!... 4 Att tänka på när du köper bostad... 6 Tips från Jens... 7 Bolån steg för steg... 10 Så här sätter vi bolåneräntan...

Läs mer

Din skog din skatt. Ekonomi för skogsägare. www.scaskog.com

Din skog din skatt. Ekonomi för skogsägare. www.scaskog.com Din skog din skatt Ekonomi för skogsägare www.scaskog.com Innehåll En plan för framtiden... 4 Skogsägare en egen företagare... 9 Skatta lagom... 12 Vikten av att planera... 14 Betalningsplan och skogskonto...

Läs mer

?Har du För dig som är ung! koll

?Har du För dig som är ung! koll Har du koll? För dig som är ung! Har du råd att bli vuxen? Alla tonåringar drömmer nog om att bli vuxen. Om att bestämma över sitt eget liv och ta sina egna beslut. Om friheten att tjäna egna pengar och

Läs mer

KortAccept. Raka vägen till företagets konto. ger en snabb och säker korthantering. fungerar för alla ledande kort på marknaden

KortAccept. Raka vägen till företagets konto. ger en snabb och säker korthantering. fungerar för alla ledande kort på marknaden KortAccept Raka vägen till företagets konto Med KortAccept erbjuder Nordea en lösning som: ger en snabb och säker korthantering fungerar för alla ledande kort på marknaden är enkel för dig och din personal

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE BETALTJÄNSTER 2014. Att betala och att ta betalt

GRUNDLÄGGANDE BETALTJÄNSTER 2014. Att betala och att ta betalt GRUNDLÄGGANDE BETALTJÄNSTER 2014 Att betala och att ta betalt Vad är grundläggande betaltjänster? Det är tjänster som gör det möjligt för dig att: Ta ut och sätta in kontanter Betala räkningar Sätta in

Läs mer

Recept på att starta företag. Din affärsidé ska helst kunna beskrivas med max två meningar. Det ska vara enkelt och tydligt.

Recept på att starta företag. Din affärsidé ska helst kunna beskrivas med max två meningar. Det ska vara enkelt och tydligt. Mobilbanken ung Mobilbanken ung för alla under 18 år. Mobilbanken ung är en mobilapp med enkla och smarta tjänster. Appen innehåller flera funktioner som gör det enkelt för ditt barn att hålla koll på

Läs mer

Sälja företaget. Råd och tips vid ägarväxling i företag

Sälja företaget. Råd och tips vid ägarväxling i företag Sälja företaget Råd och tips vid ägarväxling i företag 1 Förbered ägarskiftet För att lyckas med en ägarväxling krävs det oftast gott om tid. Tid till att ta reda på vad man vill, tid till att planera

Läs mer

Allt inom it snabbt och säkert

Allt inom it snabbt och säkert Allt inom it snabbt och säkert Simply Faster HISTORIK Per Eriksson, VD på Dustin sedan 2007 Inköp av it-produkter ska vara enkelt och gå snabbt 1984 startade Ulla och Bosse Lundevall familjeföretaget Dustin,

Läs mer

SÅ HÄR ENKELT FIXAR DU FINANSIERINGEN TILL DITT FÖRETAG

SÅ HÄR ENKELT FIXAR DU FINANSIERINGEN TILL DITT FÖRETAG SÅ HÄR ENKELT FIXAR DU FINANSIERINGEN TILL DITT FÖRETAG Magnus Nilselid, VD SpeedLedger INNEHÅLL Förord...3 5 konkreta tips hur du enklare får kredit hos banken...4-15 Tips nr 1: Ha koll på verksamhet

Läs mer

Så här enkelt fixar du finansiering till ditt företag

Så här enkelt fixar du finansiering till ditt företag Så här enkelt fixar du finansiering till ditt företag Magnus Nilselid, VD SpeedLedger Se till att det blir roligare att driva företag! Jag har drivit småföretag vid två olika tillfällen och tvärtemot vad

Läs mer

www.sparbankennord.se. 0771-23 00 23

www.sparbankennord.se. 0771-23 00 23 www.sparbankennord.se. 0771-23 00 23 Din guide till internetbanken Välkommen in. Här är det öppet jämt. www.sparbankennord.se Välkommen till internetbanken! Här är det öppet jämt så att du kan göra dina

Läs mer

Du startade företaget. Du äger företaget. Du driver företaget. Hur kommer det sig då att du har det sämsta försäkringsskyddet?

Du startade företaget. Du äger företaget. Du driver företaget. Hur kommer det sig då att du har det sämsta försäkringsskyddet? Du startade företaget. Du äger företaget. Du driver företaget. Hur kommer det sig då att du har det sämsta försäkringsskyddet? Tillval Sjukvårdsförsäkring Ibland kan det vara skönt att gå till läkaren

Läs mer

Specialist på bostadsrätt

Specialist på bostadsrätt Specialist på bostadsrätt Vi anser oss vara specialister Specialister på att underlätta ditt arbete. Tack vare vår nästan 100-åriga erfarenhet av att arbeta med bostadsrätter så vet vi hur betydelsefullt

Läs mer

Finansiering för nyföretagare

Finansiering för nyföretagare Finansiering för nyföretagare Innehåll Finansiering för nyföretagare 3 Svett och egna pengar 4 Banklån 6 Det här tittar banken på Vad kan banken hjälpa till med? Leasing eller avbetalning 7 Vad kan Almi

Läs mer

Budgetrådgivarnas guide till bra ekonomi

Budgetrådgivarnas guide till bra ekonomi KONSUMENT HALMSTAD Budgetrådgivarnas guide till bra ekonomi När du slutat gymnasiet har du möjlighet att själv bestämma vad du ska göra med ditt liv. Samtidigt ska du kanske fatta många svåra beslut.

Läs mer