Curo Riksföreningen för Cancersjuka

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Curo Riksföreningen för Cancersjuka"

Transkript

1 Curo Riksföreningen för Cancersjuka Adam & Julia sep -07 Curo är en allmännyttig, ideell förening med uppgift att göra livet lättare för cancerdrabbade, anhöriga och vårdpersonal

2 Tack! Många vet inte att de flesta insamlingar och organisationer enbart stödjer forskning och information, och att Curo är en av de få som direkt hjälper de som drabbats av cancer. På de följande sidorna finns några exempel ur alla de tackbrev vi får varje år tack som går till alla er medlemmar och andra generösa bidragsgivare, för utan er hade vi inte kunnat hjälpa de som blivit sjuka och deras familjer. En av de vanligaste frågorna vi får är om pengarna går fram, och ja, det gör de! De senaste åren har ca 71 % av de insamlade medlen gått till ändamålet. Det är alltså strax under de 75% som krävs för det 90-konto vi siktar på, och räknar med att nå inom något år. Tyvärr tror många att alla föreningar utan 90-konto är fuskare, men som Eva Birath, kanslichef på Stiftelsen För Insamlingskontroll (SFI) sagt Självklart kan en organisation vara seriös även utan 90-konto Curo har alltid visat hur pengarna används och våra medlemmar har tidigare via utskick och de senaste åren via vår hemsida kunnat ta del av våra ekonomiska SFI-rapporter, revisionsberättelse och förvaltningsberättelse. Mer siffror hittar du längst bak i broschyren, men som sagt, innan dess kan du läsa om hur just ditt stöd varit med och gjort livet lite lättare för både barn och vuxna! Vänliga hälsningar Ordförande i Curo

3 När jag kom hem skulle jag lära mig leva igen. Det var inte så lätt /Anita,42 Att ha fått diagnosen cancer ändrar ens liv. Det går inte att komma ifrån. Men hur gör man då med sitt nya liv? Vad kan jag göra för att må så bra som möjligt? Kan det jag äter påverka risken för ett återfall? För att hjälpa dem som behöver extra stöd eller vill ha hjälp att ta tag i sitt liv samarbetar Curo med ett antal rehabiliteringshem och hospices dit den som känner ett behov kan söka. Vi granskar hela tiden om de är de bästa som kan fås för de pengarna, så listan uppdateras och ändras fortlöpande, för aktuell information se Under 2009 startar vi egna rehabresor till ett spa i Estland, där det finns specialutbildad personal och läkare och sjuksköterskor med stor erfarenhet av cancer. Vi stödjer även kurser i friskvård för att så många som möjligt ska kunna ta tag i livet som det nu ser ut och njuta av det på bästa sätt. Vi ger också stöd till en mängd olika föreningar, sjukhus mm. Här är de som fick stöd 2008: Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala (Clowner och skaparverkstan) Akademiska Sjukhuset i Uppsala (Onkologkliniken, friskvårdskurser. Yoga och Friskvårdsteamet) Astrid Lindgrens Barnsjukhus (Glädjeverkstan, Clowner, Målarverkstan, Utbildning av personal) Amazonas Bröstcancerförening i Stockholm, Bröstcancerföreningen Johanna i Göteborg.

4 Tack! Några tuffa mössor betydde allt för en femtonårig kille som tappat håret. Nu går han glatt till skolan och hänger med de gamla kompisarna igen./ Eriks mamma. Att vara sjuk, eller att ha svårt sjuka barn, kostar mycket pengar - det går inte att arbeta som tidigare, det blir många resor till och från sjukhus och man har inte tid eller ork att laga mat som vanligt. Till slut kan även små extrautgifter bli omöjliga. Då är det skönt att Curo kan skicka pengar redan två till fyra veckor efter ansökan. Bland det vi lämnat bidrag till för barn finns resor till Kolmården för att hjälpa syskon att hitta tillbaka till varandra, material för att kunna följa med i skolan eller en kamera för att kunna ha bilder som förklarar för familj och vänner och för att själva kunna förstå en dag när allt är bra igen Just snabbheten är något som kuratorerna på många sjukhus brukar framhålla som en av fördelarna med Curo. Att slippa vänta flera månader på det man skulle behöva nu, eller det man orkar idag men som senare kan kännas för tungt, kan förbättra livskvalitén mycket. Barn kan inte alltid berätta, men när de sitter med färgerna glömmer de bort att hålla tillbaka och plötsligt så har de målat av sig sin oro och ångest och blir redo att tröstas och gråta ut./ Erik, sjuksköterska Curo stödjer målarverkstäder på flera sjukhus. De specialutbildade bildpedagogerna samarbetar med övrig vårdpersonal för att ge bästa stöd åt de sjuka barnen, deras syskon och föräldrar.

5 Det värsta - förutom själva sjukdomen- är att Jonathan kommer ifrån sina syskon och familjen. Lillebror har inte velat följa med till sjukhuset på länge, det är så tråkigt där, allt handlar bara om att vara sjuk. Men så igår kom clownerna in när han var där, och tänk, då satt han plötsligt och skrattade med storebror! När vi skulle gå så ropade han Vi ses i morgon! Jag höll på att börja gråta av glädje då. /Mamma till Jonathan, 6 år Curo har i mer än tio år varit huvudsponsor för clownerna på Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Akademiska i Uppsala samt clownerna i Västerås. Vi hoppas kunda sprida detta till ännu fler barncanceravdelningar under de kommande åren. De specialutbildade clownerna kan förutom att sprida välbehövlig glädje och skratt också skoja bort rädsla för sprutnålar och få barnen att förstå vad som ska hända vid olika behandlingar. Ett annat område Curo satsar på är målarverkstäder där barn kan bearbeta sin oro och rädsla för sin egen eller sina syskons skull, något som ofta är svårt att göra i ord. Det är också en chans att göra något tillsammans som inte bara utgår ifrån det sjuka barnet.

6 Så här fördelade sig föreningens omkostnader under 2008 Utdelat till ändamålet Hyra, trycksaker, övrigt Telefon/porto Data/underhåll Löner Administration Så här fördelade sig utdelat till ändamålet under 2008 Barn Ekonomisk stöd Skaparverkstan Clownverksamhet Rehab Organisationer Under 2008 samlade Curo in 9,6 miljoner varav 6,8 miljoner delades ut till ändamålet, främst rehabilitering och välbehövligt ekonomiskt stöd till barn och vuxna. Föreningen har också bidragit till clownverksamheterna på bland annat Astrid Lindgrens- och Uppsala Akademiska Barnsjukhus, även den viktiga skaparverkstan har fått stöd. Under 2008 utökade vi verksamheten i Västerås och Eskilstuna och vi har också satsat på nya kurser i yoga och friskvård. Stiftelsen För Insamlingskontroll har ställt som villkor för 90-konto att först 50 och sedan 65 procent av de insamlade medlen ska gå till ändamålet. Vid den senaste höjningen till 75 procent nådde Curo inte riktigt upp till det, men har de senaste åren delat ut cirka 71 procent och siktar på att nå 75 inom något år. Vår administrationskostnad är ca 4%, och genomsnittskostnaden per arbetad timme inklusive lön, sociala avgifter, skatter och semesterersättning uppgick under 2008 till 84 kronor. Naturligtvis utgår inget styrelsearvode.

7 Några röster om Curo Birgitta Kroon, kurator på Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus: CURO Riksföreningen för Cancersjuka har jag varit i kontakt med sedan Föreningen har under åren snabbt, professionellt och positivt behandlat 120 av mig styrkta ansökningar och därmed spridit mycket glädje bland cancersjuka barn och deras familjer. Fortsätt ert ovärderliga arbete. Eva Lindberg, kurator på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska: Stor generositet har alltid visats de cancersjuka barnen och deras familjer. Som kurator är det tryggt att veta att ansökningarna alltid behandlas skyndsamt och välvilligt. Curo behövs. Ann-Charlotte Pellettieri, kurator på onkologikliniken vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala: Behandlingstiden har alltid varit föredömligt kort och till stor glädje för mina patienter har de flesta ansökningarna bifallits. Curo är alltid agerat mycket professionellt och med stor empati. Yoga och friskvårdsteamet Eva Ahlgren, sjuksköterska, samt Anne Wynne, Inger Pontén och Helene Joelsson, yogalärare: Curo har gett oss generösa bidrag, som möjliggör för oss att fortsätta att utveckla yoga och friskvårdskurserna vid onkologikliniken Akademiska Sjuk-huset i Uppsala. Vi ser det som en förmån att få samarbeta med Curo. Tack från oss yogalärare, kuratorer och sjuksköterskor, läkare och alla våra patienter. Slutligen ett stort tack för att ni tror på yoga och friskvårdsteamet och vår metod. Inga-Lill Ekström Walin, chefssjuksköterska, och Margareta af Sandeberg konsultsjuksköterska inom barncancervård: Curo har stor betydelse för barncancerenheten vid Astrid Lindgrens Barnsjuk-hus. Under flera år har Curo gjort det möjligt för de olika personalkategorierna att uppdatera sina kunskaper genom att ge oss ekonomiskt stöd. Curo har dessutom haft stor betydelse för barnen som vårdas på sjukhuset, som behandlas för olika cancersjukdomar, genom bland annat finansiering av målarverkstad och clownverksamheten. Elisabeth Holmer, direktor på Stiftelsen Lustgården Mälardalen: Vi har flera år haft förmånen att genom Curos försorg kunnat anordna rehabili-tering på Lustgården för personer med stort behov av omsorg och omvårdnad. Curo har med sitt engagemang och sin drivkraft gjort stora insatser för Lust-gården Mälardalen samt för Hälsolust i Norr. Curo är en förening med en ledning som brinner för sin sak och trots små medel alltid gör sitt yttersta för att ge en hjälpande hand till de drabbade. Vi vill rekommendera Curo i alla projekt där engagemang och medmänsklighet är viktiga ingredienser.

8 Vill du eller någon du känner söka bidrag? Vuxna kan söka bidrag för vistelse på något av de rehabiliteringshem och hospices som Curo samarbetar med. Barn och ungdomar upp till och med 17 år kan få bidrag till aktiviteter och sysselsättningsmaterial. Organisationer, patientföreningar och andra kan söka bidrag till projekt i de cancersjukas intresse. Handläggningstiden är 2-4 veckor. Blanketter och villkor hittar du på vår hemsida Vill du stödja Curo? Du kan välja att bli medlem eller att ge ett bidrag utan att vara medlem i föreningen. Medlemskapet innebär inga förpliktelser, men ger dig möjlighet till inflytande och insyn. Curo Riksföreningen för Cancersjuka Sveavägen 91, Stockholm Telefon Fax Telefontid: Måndag Torsdag Organisationsnummer Pg för OCR inbetalningar Pg samt Bg för övriga inbetalningar Personerna på bilderna har inget samband med texten.

VERKSAMHET & REDOVISNING

VERKSAMHET & REDOVISNING VERKSAMHET & REDOVISNING 2014 Cancerhjälpen Pg 900437-5 Bg 900-4375 Bakom varje cancerdiagnos finns en människa, bakom varje människa en familj ETT VARMT TACK TILL GIVARE, MEDLEMMAR OCH ANSTÄLLDA SOM HAR

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Frågor & Svar om Operation Smile

Frågor & Svar om Operation Smile Frågor & Svar om Operation Smile Varför Autogiro? Att skänka via autogiro är enkelt och bekvämt för dig och det hjälper även Operation Smile att hålla nere de administrativa kostnaderna. Dessutom möjliggör

Läs mer

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar,

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar, Nyhetsbrev maj 2015 Bästa Brismedlemmar, Först och främst tack för att just du är medlem. Via ditt medlemskap har vi möjlighet att hänga med i barnens behov och utveckla verksamheten. Fler får en större

Läs mer

Plusgiro. Bankgiro. rehabilitering för unga vuxna hälsovecka mindfulnesskurs julbidrag Varbergs kurort parter

Plusgiro. Bankgiro. rehabilitering för unga vuxna hälsovecka mindfulnesskurs julbidrag Varbergs kurort parter dator rehabilitering Masesgården spabehandling rekreationsresa träningsredskap Lydiagården rulls musikterapi bildterapi rehabilitering för barn på A Astrid Lindgrens Barnsjukhus sjukgymnastik part r sommarläger

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

BARN&CANCER. Fort ska det gå tycker Ella. Vännernas stöd hjälpte familjen Ekelund när Henrik blev sjuk Hoppet lever i Nicaragua

BARN&CANCER. Fort ska det gå tycker Ella. Vännernas stöd hjälpte familjen Ekelund när Henrik blev sjuk Hoppet lever i Nicaragua BARN&CANCER EN TIDNING FRÅN BARNCANCERFONDEN >>> NUMMER 3 4 2008 >>> Fort ska det gå tycker Ella Vännernas stöd hjälpte familjen Ekelund när Henrik blev sjuk Hoppet lever i Nicaragua Viktigt att fånga

Läs mer

BARN&CANCER. En rolig dag på. sjukhuset. Emil testades av rehabiliteringsteamet Tuff kamp mot försäkringsbolaget

BARN&CANCER. En rolig dag på. sjukhuset. Emil testades av rehabiliteringsteamet Tuff kamp mot försäkringsbolaget BARN&CANCER EN TIDNING FRÅN BARNCANCERFONDEN >>> NUMMER 2 2004 >>> Emil testades av rehabiliteringsteamet Tuff kamp mot försäkringsbolaget En rolig dag på Saga Wabreus-Fransson, två år, lekte med fotbollsspelet

Läs mer

Nr 4 2008. Jennifer brinner för andra. Stefan och Magdalena nya marknadsansvariga Föräldrakonferens i Berlin

Nr 4 2008. Jennifer brinner för andra. Stefan och Magdalena nya marknadsansvariga Föräldrakonferens i Berlin Nr 4 2008 Jennifer brinner för andra Stefan och Magdalena nya marknadsansvariga Föräldrakonferens i Berlin BCF STOCKHOLM Ordförande och ansvarig utgivare Pernilla Ulfvengren, 070-787 09 06 pernillaulfvengren@indek.kth.se

Läs mer

Fråga man inget - får man inget veta

Fråga man inget - får man inget veta Fråga man inget - får man inget veta En kvalitativ och kvantitativ intervjustudie med 50 ungdomar De måste sluta tänka på allt med ekonomi och pengar och tänka på vad som är bäst för barnet. Det spelar

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

VERKSAMHET & REDOVISNING

VERKSAMHET & REDOVISNING VERKSAMHET & REDOVISNING 2009 Föreningen Cancerhjälpen Pg 900437-5 Bg 900-4375 ETT VARMT TACK TILL GIVARE, MEDLEMMAR OCH ANSTÄLLDA SOM HAR MÖJLIGGJORT CANCERHJÄLPEN UNDER ÅR 2009. INNEHÅLL Presentation

Läs mer

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN BARNCANCERFONDEN

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN BARNCANCERFONDEN HELA DENNA BILAGA ÄR EN FRÅN BARNCANCERFONDEN Tjäna pengar på att ta ansvar? Javisst! CSR är lönsamt EXPERTEN PER GRANKVIST: ATT VÅGA SÄTTA SIFFROR PÅ CSR-ARBETET GÖR DET LÅNGSIKTIGT EN TIDNING FRÅN BARNCANCERFONDEN

Läs mer

Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare?

Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare? Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare Rollkoll Vad gör en god man och förvaltare? 1 Rollkoll är ett projekt som genomförs av Riksförbundet frivilliga samhälls arbetare (RFS)

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

TEAM. Manus presentationen

TEAM. Manus presentationen 4 TEAM Manus presentationen Nu är chansen är din! 1 Ni startar upp er verksamhet med 1.000 p. Det ger er först och främst rätt till att kvalificera ert företagande i Nu Skin. Dessutom får ni ett stort

Läs mer

ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET I SAMARBETE MED STIFTELSEN FÖR INSAMLINGSKONTROLL ANNONS

ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET I SAMARBETE MED STIFTELSEN FÖR INSAMLINGSKONTROLL ANNONS ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET I SAMARBETE MED STIFTELSEN FÖR INSAMLINGSKONTROLL ANNONS DITT BIDRAG JUNI NÅR FRAM 2005 MEDFÖLJER SOM TEMATIDNING I SVENSKA DAGBLADETI JUNI 2006

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra svår.

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

SJUKHUSBEBIS. рa gåvor! ORÄTTVISA FÖRSÄKRINGAR JAG VILLE BARA VARA MAMMA. Elsa föddes med cancer i dag kan hon leka på gården

SJUKHUSBEBIS. рa gåvor! ORÄTTVISA FÖRSÄKRINGAR JAG VILLE BARA VARA MAMMA. Elsa föddes med cancer i dag kan hon leka på gården VERKSAMHETSBERÄTTELSE MED ÅRSREDOVISNING FAKTA DIAGRAM REKORD 2013Tack för la рa gåvor! EN TIDNING FRÅN BARNCANCERFONDEN NR 2.14 ORÄTTVISA FÖRSÄKRINGAR Det här ska du tänka på när du väljer försäkringsbolag

Läs mer

En liten bok om lungcancer

En liten bok om lungcancer En liten bok om lungcancer Faktagranskad av professor Roger Henriksson, Norrlands universitetssjukhus, Umeå. Text och projektledning: Mix Public Relations Grafisk formgivning och produktion: Narva Tryck:

Läs mer

BARN&CANCER. Lunchrast i sjukhusskolan. Med rätt stöd klarar Pontus skolan Nya föräldrapenningen en besvikelse

BARN&CANCER. Lunchrast i sjukhusskolan. Med rätt stöd klarar Pontus skolan Nya föräldrapenningen en besvikelse BARN&CANCER EN TIDNING FRÅN BARNCANCERFONDEN >>> NUMMER 1 2006 >>> När Jesper Lombrant inte orkar gå ner till skolsalen på barnsjukhuset i Uppsala, kommer läraren upp till rummet i stället. Lunchrast i

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Innehåll. Operation Smile Sveriges organisation Styrelsens arbete 14 Personal 14

Innehåll. Operation Smile Sveriges organisation Styrelsens arbete 14 Personal 14 ÅRSRAPPORT 2011 Innehåll Verksamhetsberättelse Operation Smile 3 Etableringen i Sverige 3 Programarbete 6-7 Uppdraget i Addis Abeba 8 Uppdraget i Jimma 9 Uppdraget i Lima 10 En medicinsk volontär berättar

Läs mer

Vill du: vara med där det händer? träffa kompisar från hela stan? skaffa dig erfarenhet inom evenemangsbranschen? göra stan mer tillgänglig?

Vill du: vara med där det händer? träffa kompisar från hela stan? skaffa dig erfarenhet inom evenemangsbranschen? göra stan mer tillgänglig? TILLGÄNGLIGT SEDAN 2013- GENOM ARVSFONDSPROJEKTET - ETT VÄRDSKAP FÖR ALLA - Vill du: vara med där det händer? träffa kompisar från hela stan? skaffa dig erfarenhet inom evenemangsbranschen? göra stan mer

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR!

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Här kommer höstens utskick från AMC-föreningen. Detta innehåller:

Här kommer höstens utskick från AMC-föreningen. Detta innehåller: Hej! November 2004 Här kommer höstens utskick från AMC-föreningen. Detta innehåller: AMC-nytt Info från Ulf Larsson angående Ågrenskadagarna Inbjudan och program till Ågrenska v 10, 2005 Sällsynta Diagnosers

Läs mer

Cancerbeskedet förde kompisarna Vania och Amanda ännu närmare varann

Cancerbeskedet förde kompisarna Vania och Amanda ännu närmare varann OPINION: SKOLAN SVIKER NÄR BARNEN BEHÖVER STÖD EN TIDNING FRÅN BARNCANCERFONDEN NR 4.13 DÖDSÅNGESTEN VAR STÄNDIGT DÄR Barncancerfondens ambassadör Christine Meltzer berättar om sin bröstcancer bara i Barn&Cancer

Läs mer