Kap 6: Skolornas kommentarer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kap 6: Skolornas kommentarer"

Transkript

1 Kap 6: Skolornas kommentarer Lokala tyngdpunktsomåden för bedömningskulturen/ Elevernas lärprocess syns i bedömningen risk för att det blir kritik vid själv/kompisbedömning vilken är vårdnandshavarnas roll? konkreta mål nyttia storleken på undervisningsgrupperna inverka att eleven ska forma sina målsättningar är orealistiskt hjälpa dem få en bra slutprodukt uppbyggande feedback Utveckla kompis och självbedömning (lokalt stödmaterial kan utvecklas) Handledande respons viktig. Handledaren, dvs läraren, ska Hjälpa eleverna planera, verkställa, slutföra och utvärdera arbetena. Viktigt lyfta upp uppmuntran, ta fasta på elevens mångsidighet ta fasta på elevens styrkor. Kommunikation interaktion och elevernas delaktighet. Vi vill ändra på exemplet " Elevens egna målsättningar under lärprocessen betona" till Elevernas egna målsättningar betonas under lärprocessen. Tyngdpunkten vid de dagliga rutinerna när det gäller bedömningen av eleverna. Dvs. att läraren kontinuerligt ger respons samt att eleven från början har klart för sig vad som krävs. Kontinuerlig utvärdering Diskussionen snurrade mycket kring hur och på vilket sätt ska man få med eleven i bedömningen av lärprocessen. Några tyckte att någon form av modell för att utvärdera efter varje kapitel/lektion. Men risken är att det "bara" blir gjord. Så att diskutera med eleven och tillsammans fundera på bedömning. Kom inget entydigt svar. Viktigt att hela lärprocessen blir en del av utvärderingen, elevernas ansvar för sitt eget arbetebehövs beaktas mer. Lokala tyngdpunktsomåden för bedömningskulturen/ Sporrande och uppmuntrande bedömning tydliga mål? hur skall eleverna kunna ställa upp mål när de inte vet vad det handlar om?" Fortgående diskussion och konstruktiv respons åt eleven. Viktigt lyfta upp uppmuntran, ta fasta på elevens mångsidighet ta fasta på elevens styrkor. Vitsordens betydelse borde tonas ned under lågstadietiden. Inget att tillägga

2 Fortgående och positivt! Formativ bedömning Genom att poängtera och verbalt berömma elever för saker som de gjort bra. Regelbundet!! Elevarbetena når en annan dimension då andra får ta del av arbetena. Kompis och självbedömningen är ett bra sätt att få eleverna att förstå att det finns en målgrupp för arbetet de gör, då får arbetetr också mer betydelse och man bemödar sig mer om ett gott resultat. Mycket bra att det kommer med! Lokala tyngdpunktsomåden för bedömningskulturen/ Rättvis bedömning mer korrelans mellan prov o stödformer i olika skolor (skalor mm) beakta elevens personliga utveckling inte bara i jämförelse med andra eleverna får ställa upp sina egna mål i början av varje kurs/termin vikt på gemensamma mål mellan ämneskollegerna" Genom självkännedom och förmågan att ställa realistiska mål. bör göras enligt behovet enligt varje elevs egna förutsättningar. Målen bör vara tydliga. Förväntningarna ska vara klara. Vi vill ha mångsidiga bedömningssätt och tydliga målsättningar. Vi efterlyser ett dokument för hela Borgå med riktlinjer per ämne för vitsorden Tydliga mål! Viktigt att eleven och föräldrarna vet vad ett vitsord betyder. DVS. i samtal med föräldrarna eller föräldramöten så borde man öppna upp vad som finns bakom ett visst vitsord. PÅ vad bedömningen baserar sig på och dylikt. Bedömningen under läsåret/ Respons. Vilka frågor borde finnas med på blanketten för utvecklingssamtal/ skicka oss er skolas blankett, om ni redan har en INTE två utvecklingssamtal/år i så fall krävs ersättning ett utvecklingssamtal/år flera vid behov ( flera sådana svar...) arbetstiden räcker inte till blanketter är bra, men ska inte vara obligatoriska att använda. Läraren ska få utforma utvecklingssamtalet enligt klassens och individens behov. Fortgående konstruktiv respons och dokumentation i Wilma samt klart uttryckta mål från början. Viktigt med enhetlig och gemensam kommunal linje både när det gäller betyg och utvecklingssamtal. Kunde det finnas en arbetsgrupp som formulerar blanketter, betygsbotten etc? Före de slår fast nåt ska kollegierna i samtliga skolor och stadier få sin röst hörd! Olika blanketter för de olika årskurserna. Inte för många frågor.

3 Bedömningen under läsåret/ Respons, mångsidig bedömning. Idéer om sätt att bedöma mångsidigt kontinurlig handledning vid behov timaktivitet muntligt, skriftligt, gruppdiskussion gemensamma kriterier för uppförandevitsord i hela stan digital portfolie via Office 365" På skolan kom det tydligt fram att lärare inte vill att det står i läroplanen att de bör hålla två utvecklingssamtal per läsår. Detta pga att arbetsbördan stiger. Lärare är dock överens om att utvecklingssamtalen är bra Lärare är mera för: Skolan ska skapa ett öppet klimat som uppmuntrar föräldrar att ta kontakt. Lärare önskar att de inte hela tiden bör uppdatera om vad som sker på skolan och/eller hur eleven utvecklas. > Mycket arbete!! Läraren kontaktar givetvis föräldrar om en oro om något uppstår." Inget att tillägga Wilma, läxhäfte, muntligt, utvecklingssamtal, betyg Läraren måste följa med lärprocessen hos eleven och få eleven att själv inse vad och hur hen har lärt sig. Kontinuerlig bedömning i vardagen genom små korta utvärderingar och diskussioner med eleverna. Bedömningen under läsåret/ Respons, självbedömning och kamratbedömning viktigt lära sig ge respons åt varandra olika kort med ansiktsuttsyck konstruktivt Vad bra?vad lyckades man med inte negativt En diskussion uppstod kring kamratbedömningen. Åsikter: Redan nu används kompisbedömning t.ex. genom att kamrater kommenterar en uppgift osv. Likaså sjlävbedömning. Nu används det dock inbakat i den vardagliga jobbet utan några blanketter. En fara sågs vid kamratbedömning: Ger man goda "vitsord" till kamrater, mindre bra åt dem man inte är lika nära vän med. Med en gemensam blankett och modeller för hur man smidigt kan dokumentera elevens studieframgångar och prestationer med alla dessa olika bedömningssätten skulle underlätta lärarens dokumentation. Färdiga modeller på självbedömingsblanketter och kamratbedömningsblanketter." Självbedömning: Alla stadier, regelbundenhet och i en trygg miljö. Att känna igen den nivå man är på = verktyg för detta (kräver tydliga mål) Kamratbedömning: Språkliga svårigheter (hur kan man nyanserat bedöma), mallar/blanketter för bedömning som eleverna kan ta till sig och förstå. Vad kan man bedöma? Hur mycket vikt kan/ska läraren sätta på resultaten? Har de ett mervärde? Lättare att använda sig av kamratbedömning i praktiska ämnen, t.ex. huslig ekonomi. Eleverna bedömmer sig själv månatligen elektroniskt.

4 Flera tyckte att det finns risker med kamratbedömning, då man eventuellt ger "bättre" bedömning åt kungen i klassen. Elever kan ha svårt att ge och ta respons på rätt sätt, så det är någonting som måste jobbas med. Men verbalbedömning i klassen eller skriftlig bedömning på olika arbeten som skickas direkt till läraren. Studiegången enligt årskurs, att uppflyttas till följande årskurs och att stanna kvar på klassen är meningen den att ingen skall kunna stanna kvar? en mognadsfråga vem gör provet? kan ett prov motsvara en hel kurs? flummiga instruktioner viktigt att lyfta upp och bedöma hur lärandet framskrider i åk 1 2 Ett tillägg till den nationella läroplanen: Inte enbart PROV som visar på inhämtad kunskap, vi vill ha andra möjligheter att bedöma eleven utgående från elevens styrka och behov. Skriv in exempel i Borgås läroplan (många och inte "låsta") Icke godkänd borde även finnas på åk 1 3:s betyg. Det borde finnas tydligare minimikrav för vad en elev bör kunna för att kunna uppflyttas. Bedömningen vid etappmålen tillägga kommentarer i praktiska ämnen via bedömningen mer fokus på bedpmning åk5 för att hinna göra diskussioner före åk 7 9 vad är ""pedagogiskt utlåtande då eleven fått stöd""?? detfår INTE stå att skolorna erbjuder monst två utvecklingssamtal gemensam blankett är bra men alla vill påverka den utv.samtal på hösten inte våren (på våren vid behov) Vi ser helst skolvisa blanketter vid etappmålen. Blanketten skall utformas utgående från anvisningarna i läroplanen. Ingen given tidpunkt för när och hur många utvecklingssamtal läraren är skyldig att hålla skall anges i den lokala läroplanen. Elevens självbedömning kan göras t.ex. via wilma/office 365 Läraren ger muntlig respons varje dag åt eleven." vem deltar? vem fyller i blanketten? går blanketten från årskurs till årskurs vid lärarbyte? vilket är syftet med blanketten? finns det en uppföljning på blankettens innehåll? Bedömning av lärande: LÅS inte läroplanen för utvecklingssamtal (responssamtal) till 2ggr/ läsår. Vi är nöjda som vi nu har det i åk 7 9. Skriv gärna att det ska beredas möjlighet för responssamtal. Vi vill ha en gemensam blankett för dessa samtal i de olika årskurserna men så att en del är gemensam för hela Borgå och en del kan utvecklas skolvis. Mellanbetygen kan vid behov ges verbalt i alla årskurser.

5 Det är ytterst viktigt att eleverna känner till målen för en kurs eller ett kapitel. Så att eleven och läraren tillsammans kan fundera om eleven lärt sig det som var målet och hur eleven har förstått innehållet. Uppförandet som föremål för bedömning skall vi faktiskt fortsätta med sifferbedömning? viktigt ned kommunvisa bedömningsgrunder Kollegiet fundersamma till att alls ge bedömning i uppförande men där är vi ju låsta av nationella LP. Vill gärna ha möjlighet att bedöma uppförande med G, N och BF istället för siffra (eftersom det inte ska in på slutbetyget i åk 9). Är det kosntruktivt att ge uppförandevitsord? Hur får vi bedömningen rättvis? Det är mycket svårt att skilja på vitsorden Kriterier för varje vitsord! Bedömnigen vid läsårets slut/ läsårsbetyg alt A, alt A Gruppen anser att den verbala bedömningen är svår att göra på ett sådant sätt att den verkligen beskriver elevens förmåga, då är sifferbetyg i åk 1 9 bättre. Under årets lopp ges utvärdering verbalt i diskussion med eleven och vårdnadshavare. Alla ämnen bör vara lika värda, dvs bedömas så att elevens verkliga styrkor kommer fram. De viktiga är vad man lägger in i bedömningen! samma praxis för alla betyg under ett läsår, alltså inte ett verbalt o ett siffer, utan antingen det ena eller det andra. alternativ A understödes" Vi röstade i grupper, och alternativ A (3 poäng) och C (2 poäng) så kollegiet delat. Verbal=kryss. Fler ämnen med i åk 1 3:s betyg (alla ämnen). Skillnad mellan textiloch tekniskslöjd för åk 3 4. Underkänd även på åk 1 3:s betyg. åk 1 3 skalan kunde vara större för att ge mer alternativ, t ex skillnaden mellan en nia och en tia är ganska stor kan man ha sifferbetyg redan för åk 3? Bedömnigen vid läsårets slut/ mellanbetyg alt A inga utv.samtal ska före mellanbetyg alt A alt A" Mellanbetygets varande eller inte vara, delar lite åsikterna. Dels ses det som viktigt för att bekräfta kunnande / ge riktlinje för vart eleven är på väg, dels ser gruppen det som om bedömningen som ska ske längs med året kunde ersätta mellanbetyget.

6 En kommentar av en lärare var även att man hoppas på samma tidpunkt för betygen och likadana betygsbotten för alla skolor i Borgå. (t.ex. livsåskådare samlas på en skola i Borgå och för tillfället får elever under olika tidpunkter sitt mellanbetyg)." alternativ a understödes Kan ges som verbal bedömning om Borgå stad / skolan går in för den linjen. Verbal=kryss. Fler ämnen med i åk 1 3:s betyg (alla ämnen). Skillnad mellan textiloch tekniskslöjd för åk 3 4. Underkänd även på åk 1 3:s betyg. INGEN VERBALBEDÖMNING!! Alla önskar att vitsorden finns kvar och gärna från åk4 med nummervitsord. DEt som också kom fram var att man borde få ett vitsord i alla ämnen redan från åk1 så att de som är svagare på t.ex. läsning kan kanske skina i gymnastiken. bedömningen av bk, gy, slöjd: hur kan kompisbedömningen fungera där? eller självbedömningen? Till den finska naturen hör ju inte precis att lyfta upp sina egna arbeten... Bedömnigen vid läsårets slut/ verbal bedömning i betyget "alt A verbal bedömning möjlig hela vägen vid IP inga fritt formulerdae bedömningar, utmärkt, god.. är ändå OK verbalt åk 1 3 siffrot från åk 4 Verbal bedömning ses svår att göra. Hur ska man formulera sig? vi var oeniga i denna fråga mycket mångfasetterad och många faror i formuleringar. Kan bli en klumpig blankett. Endast siffror i åk 7 9. Verbal bedöming för åk 1 3 men färdigt formulerad. Vitsord högre upp. Verbal=kryss. Fler ämnen med i åk 1 3:s betyg (alla ämnen). Skillnad mellan textiloch tekniskslöjd för åk 3 4. Underkänd även på åk 1 3:s betyg. INGEN VERBALBEDÖMNING!!! Bedömnigen vid läsårets slut/ Stödmaterial för bedömning? Kriterier behövs, fortbildning kan behövas på hur man ser på bedömningen, tydliga mål och uttalade förväntningar behövs för eleven. klara riktlinjer inom staden, något man kan hänvisa till Stödmaterial behövs för verbal bedömning. Vad ska vi beakta? Vad bedöms? osv. Färdiga förmuleringar, det blir inte personligt om det finns färdiga "mallar", det blir inflation och inte alls personligt. Det har inget mervärde och eleverna vill ha vitsord. Profiler för 5 och 8 i alla ämnen för alla årskurser. för den verbala bedömningen: vad är skillnaden egentligen mellan den verbala bedömning och sifferbedömning vi har just nu? bokstäver istället för siffror, i grunden samma sak. Om vi ska ha en verbal bedömning behövs någonting till, exempelvis en meningsbank där man kunde välja fler alternativ.

7 Övriga tankar och kommentarer En del delade åsikter på skolan. Jag skrev ner det som grupperna hade antecknat i sina smådiskussioner samt en del av det som diskuterades gemensamt. Jag hoppas jag på ett objektivt sätt kunde svara i svarsblanketten. Enormt ämne att tackla!!! "Om man inte gör LP men har en konkret mall för eleverna som man visar i olika ämnen. T.ex. blomma, ostkaka... Såhär mycket av vitsordet i ämnet XX är detta, detta, detta osv. Detta något att jobba med i de ämnesvisa grupperna. Vi tar gärna den ""färdiga"" versionen av LP till kollegiet innan den går vidare till sektionen. Vi vill ha möjlighet att påverka också i slutskedet om det är formuleringar etc. som behöver ändras. Detta är viktigt för att lärarna ska få en ordentlig inblick och förståelse för nya LP. Som det är nu får de bara brottstycken och helheten saknas. " Ursäkta att flera rutor blev tomma, vi tyckte att frågorna går väldigt mycket in i varandra. Det vi vill understryka är den gemensamma kommunala linjen när det gäller betygsutdelning, utvecklingssamtal och gemensamma dokument. Likaledes kunde det vara en arbetsgrupp som jobbar mera intensivt med de här sakerna och sen delar med sig av helt konkret material och tips till skolorna. Eller kunde vi ha gemensamma (obligatoriska?)fortbildningsdagar där de här sakerna diskuteras och där eventuellt stödmaterial utarbetas? Lärarna i Sannäs skola vill inte ha två obligatoriska diskussionen med föräldrarna. Speciellt inte vid mellanårsbetyget. Om någon undrar över ett vitsord så får den föräldern vara i kontakt med läraren. Varför kan man inte underkänna i den verbala bedömningen? borde förbättras räcker inte alltid.

KAPITEL 6 BEDÖMNING AV LÄRANDE

KAPITEL 6 BEDÖMNING AV LÄRANDE Vi önskar att ni i skolorna tar ställning till frågorna i rött. Alla behöver inte göra allt, ni får gärna dela upp arbetet. Svara på det som ni har en åsikt om! KAPITEL 6 BEDÖMNING AV LÄRANDE 6.8 Lokala

Läs mer

Mångsidig bedömning i förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen

Mångsidig bedömning i förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen Mångsidig bedömning i förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen LPstöd2016 Modul 2.3 Christina Anderssén Utbildningsstyrelsen Bedömningen baserar sig på synen på lärande Verksamhetskultur

Läs mer

Bedömning av elevens lärande och kunnande i den grundläggande utbildningen

Bedömning av elevens lärande och kunnande i den grundläggande utbildningen År Bedömning av elevens lärande och kunnande i den grundläggande utbildningen ÄNDRINGAR OCH KOMPLETTERINGAR I GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN 2014 UTBILDNINGSSTYRELSEN Innehåll Innehåll... 1 6.1. Bedömningens

Läs mer

Bedömningssamtal Johannes Nygren. biträdande rektor historia & samhällslära Grundskolan Norsen

Bedömningssamtal Johannes Nygren. biträdande rektor historia & samhällslära Grundskolan Norsen Bedömningssamtal 3.11.2016 Johannes Nygren biträdande rektor historia & samhällslära Grundskolan Norsen Innehåll & mål idag: Bedömning av lärande Vitsordsdiskussion & utvecklingssamtal Självbedömning Bedömningskriterier

Läs mer

Elevbedömning. Bedömning under studierna. Slutbedömning. Bedömning av valfria ämnen. Bedömning av arbete. Bedömning av uppförande

Elevbedömning. Bedömning under studierna. Slutbedömning. Bedömning av valfria ämnen. Bedömning av arbete. Bedömning av uppförande Elevbedömning Bedömning under studierna Slutbedömning Bedömning av valfria ämnen Bedömning av arbete Bedömning av uppförande Bedömning under studierna! leder och sporrar eleven i hans studier! baserar

Läs mer

KAPITEL 6 BEDÖMNING AV LÄRANDE. 6.1 Bedömningens syften och bedömningskultur som stödjer lärande

KAPITEL 6 BEDÖMNING AV LÄRANDE. 6.1 Bedömningens syften och bedömningskultur som stödjer lärande KAPITEL 6 BEDÖMNING AV LÄRANDE 6.1 Bedömningens syften och bedömningskultur som stödjer lärande Enligt lagen om grundläggande utbildning är syftet med bedömningen att handleda och sporra eleven i studierna

Läs mer

Utveckling av bedömningskulturen. Direktör Gun Oker-Blom Undervisningsrådet Maj-Len Engelholm 2017

Utveckling av bedömningskulturen. Direktör Gun Oker-Blom Undervisningsrådet Maj-Len Engelholm 2017 Utveckling av bedömningskulturen Direktör Gun Oker-Blom Undervisningsrådet Maj-Len Engelholm 2017 Bedömningens två uppgifter Att leda, stödja och sporra i studier och inlärning, samt att utveckla elevens

Läs mer

På gång i Skolfinland 2014

På gång i Skolfinland 2014 På gång i Skolfinland 2014 Marianne West-Ståhl RFV Ann-Sofi Loo RFV Thomas Sundell RFV Carola Holm-Palonen Larsmo kommun 19.5.2014 1 Regionförvaltningsverk och verksamhetsställen Regionförvaltningsverken

Läs mer

Rutiner för arbetet med Individuella utvecklingsplaner på Beta School

Rutiner för arbetet med Individuella utvecklingsplaner på Beta School Rutiner för arbetet med Individuella utvecklingsplaner på Beta School Läsår 2011-2012 1 Innehåll Inledning..S.3 Syfte.S.4 Utvecklingsplanens innehåll.s.5 Den individuella utvecklingsplanen och åtgärdsprogram

Läs mer

Bedömning av elevernas kunskaper och färdigheter Elevernas kunskaper och framsteg bedöms i alla läroämnen, även valfria, och ämneshelheter.

Bedömning av elevernas kunskaper och färdigheter Elevernas kunskaper och framsteg bedöms i alla läroämnen, även valfria, och ämneshelheter. ELEVBEDÖMNING OCH BETYG En elevs visade kunskaper och färdigheter samt visat ansvar och samarbete ska bedömas och betygsättas systematiskt och regelbundet. Bedömningen uttrycker i vilken mån eleven har

Läs mer

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för fritidshemmet Innehåll Inledning... 3 Normer och värden... 4 Jämställdhet mellan flickor och pojkar... 5 Barns delaktighet och inflytande... 6 Ett mångkulturellt

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I MEDIEKUNSKAP

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I MEDIEKUNSKAP ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I MEDIEKUNSKAP för studerande som inlett sina gymnasiestudier efter 31.7.2016 Föreskrifter och anvisningar 2017:5b Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2017:5b

Läs mer

Skolans/kommunens namn (logo) Omdöme för läsåret 201x-201x

Skolans/kommunens namn (logo) Omdöme för läsåret 201x-201x Omdöme för läsåret 201x-201x Åk x höstterminen 201x Ansvar och samarbete Kunskaper och framsteg Övriga ämnen Omdöme för läsåret 201x-201x Årskurs x vårterminen 201x Ansvar och samarbete Kunskaper och framsteg

Läs mer

3. Bedömningen i A-finska och mofi. Lärare kan totta kai! Vasa Ingelisa Wikholm

3. Bedömningen i A-finska och mofi. Lärare kan totta kai! Vasa Ingelisa Wikholm 3. Bedömningen i A-finska och mofi Lärare kan totta kai! Vasa 25.10.2014 Ingelisa Wikholm Om bedömningen i A-fi och mofi på 60 minuter! Resultaten i utvärderingen 2009 Bedömningens principer i utkastet

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råd Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 13 Allma

Läs mer

Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för.

Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för. VFU3 LP Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för. Agera i möte med elever, personal och vårdnadshavare

Läs mer

LÄROPLANEN I ETT NÖTSKAL

LÄROPLANEN I ETT NÖTSKAL LÄROPLANEN I ETT NÖTSKAL 1 LÄROPLANEN I ETT NÖTSKAL Innehåll Förbundet Hem och Skola i Finland rf. 2016 Denna broschyr utgår ifrån Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014 och Utbildningsstyrelsens

Läs mer

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus, alassus@abo.fi Vasa övningsskola

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus, alassus@abo.fi Vasa övningsskola DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS Annika Lassus, alassus@abo.fi Vasa övningsskola Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet

Läs mer

Betyg och bedömning. Lokala kursplaner. Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva

Betyg och bedömning. Lokala kursplaner. Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva Betyg och bedömning Lokala kursplaner Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva Johan Dahlberg 2010 Att arbeta med bedömning och betygssättning så att en rättssäker och likvärdig

Läs mer

Anvisningar för användningen av de nya pedagogiska blanketterna

Anvisningar för användningen av de nya pedagogiska blanketterna Anvisningar för användningen av de nya pedagogiska blanketterna Nationella utvecklingsdagar för specialundervisning 21-22.4.2016 Christina Anderssén Utbildningsstyrelsen Pedagogiska modellblanketter Tre

Läs mer

Bedömning. Utvärdering 1. Utvärdering 2. Utvärdering 3. Bedömning under studierna

Bedömning. Utvärdering 1. Utvärdering 2. Utvärdering 3. Bedömning under studierna Bedömning Bedömning under studierna Enligt läroplansgrunderna ska huvudparten av bedömning under studierna vara formativ och ingå som en del av den dagliga undervisningen. Själv- och kamratbedömning är

Läs mer

FORMATIV BEDÖMNING PEDAGOGISKT CAFÉ MED TUTORLÄRARNA KVARNBACKENS SKOLA

FORMATIV BEDÖMNING PEDAGOGISKT CAFÉ MED TUTORLÄRARNA KVARNBACKENS SKOLA FORMATIV BEDÖMNING PEDAGOGISKT CAFÉ MED TUTORLÄRARNA KVARNBACKENS SKOLA HTTPS://PEDA.NET/PORVOO-BORG%C3%A5/KU/TUTORL%C3%A4RARE FORMATIV OCH SUMMATIV BEDÖMNING Bedömning som stödjer lärandet (Assessment

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2018-2019 Åsenskolan Rektor Jan Setterberg 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information.

FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information. FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information. Målet för undervisningen är att stödja eleven att fördjupa de kunskaper

Läs mer

Handlingsplan för läsårets pedagogiska dokumentation för Sundbybergs stads skolor

Handlingsplan för läsårets pedagogiska dokumentation för Sundbybergs stads skolor Handlingsplan för läsårets pedagogiska dokumentation för Sundbybergs stads skolor Rektorsgruppen i Sundbybergs stad 1 Inledning och bakgrund Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att

Läs mer

Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande

Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande Verktyg för analys, självvärdering och diskussion av elevers lärande WOW; Working On the Work, P.C Schlechty Översättning och bearbetning, T Hortlund VersionRektor a. Jag är övertygad om att så är fallet

Läs mer

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan. Nordmarks skola, Nordmarkshyttan. Fsk - åk6

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan. Nordmarks skola, Nordmarkshyttan. Fsk - åk6 Lokal arbetsplan 2017 2018 Nordmarks skola, Nordmarkshyttan Fsk - åk6 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Åsenskolan Rektor Johan Kronberg 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Lahden kaupunki

Lahden kaupunki Ändringar och kompletteringar som berör undervisningen i A1- språket i årskurs 1 2 i grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen in Lahtis 1.8.2019 2 (9) Sisällys 13. Årskurs 1 2......

Läs mer

LÄROPLANEN 2016. Regionalt gymnasiesamarbete SIBOLOKO Tiina Välikangas

LÄROPLANEN 2016. Regionalt gymnasiesamarbete SIBOLOKO Tiina Välikangas LÄROPLANEN 2016 Regionalt gymnasiesamarbete SIBOLOKO Tiina Välikangas REGIONAL LP2016-ORGANISATION Styrgrupp Rikard Lindström, Borgå Thomas Grönholm, Lovisa Hannu Ollikainen, Sibbo Anders Nordström, Kotka

Läs mer

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING KAPITEL 10 TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING Skolans undervisningsspråk är antingen svenska eller finska och i vissa fall samiska, romani eller teckenspråk. I undervisningen kan enligt lagen om grundläggande utbildning

Läs mer

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Namn Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kommun Lappträsk Skola Kapellby skola Träder i kraft Innehållsförteckning 1. Uppgörandet, uppföljningen och utvecklingen

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I SLÖJD. för studerande som inlett sina gymnasiestudier efter Föreskrifter och anvisningar 2017:3b

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I SLÖJD. för studerande som inlett sina gymnasiestudier efter Föreskrifter och anvisningar 2017:3b ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I SLÖJD för studerande som inlett sina gymnasiestudier efter 31.7.2016 Föreskrifter och anvisningar 2017:3b Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2017:3b ISBN

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET 2016-2017 TRYGGHET OCH STUDIERO -Vi kommer att fortsätta ha en hög vuxennärvaro på raster, vid bussar och vid olika aktiviteter så att eleverna känner

Läs mer

Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret, utbildningsnämnden, Lärarnas

Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret, utbildningsnämnden, Lärarnas PM 2013: RIV (Dnr 001-687/2013) Tid för undervisning - lärares arbete med skriftliga individuella utvecklingsplaner (DS 2013:23) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 24 juli 2013 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Gäller er som har samtalsmall utan omdömessida.

Gäller er som har samtalsmall utan omdömessida. Att skriva omdo men a r 1-5 Lathund för pedagoger Grundskola med: Allmänna råd om omdömen Utdrag ur nya lagtexten (förslag som träder i kraft 19/11-2013) Skriva omdömen i Nya Unikum Steg för steg instruktioner

Läs mer

2012/13 Verksamhetsplan, Johan-Olovskolan

2012/13 Verksamhetsplan, Johan-Olovskolan 2012/13 Verksamhetsplan, Johan-Olovskolan Olofsson Jerker Johan-Olovskolan 2013-01-01 Organisation... 2 Skolledning/administration... 2 Pedagogisk personal... 2 Personal... 2 Fortbildning... 2 Arbetmiljö...

Läs mer

Nya grunder för förskoleundervisningens läroplan

Nya grunder för förskoleundervisningens läroplan Nya grunder för förskoleundervisningens läroplan Helsingfors 2.12.2014 Christina Anderssén Utbildningsstyrelsen 1 Arbetet med läroplansgrunderna 2012 2013 2014 2015 Allmänna riktlinjer Läroämnen/innehåll

Läs mer

www.gubbangsskolan.stockholm.se

www.gubbangsskolan.stockholm.se www.gubbangsskolan.stockholm.se SID 2 (7) STYRDOKUMENT I SKOLAN I skolan finns det styrdokument på flera nivåer: läroplanen Lgr 11 på nationell nivå samt Stockholms stads vision En skola i världsklass

Läs mer

Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet på IUP

Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet på IUP 2013-10-30 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/211-619 Utbildningsnämnden Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet

Läs mer

Bedömning för lärande

Bedömning för lärande Bedömning för lärande Workshop för rektorer Med BFL-glasögon i klassrummen 2013-09-19 Mål med dagen: Bidra med tankar om vad man som rektor kan se, fråga efter och följa upp i arbetet med bedömning för

Läs mer

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus Vasa övningsskola

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus Vasa övningsskola DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS Annika Lassus Vasa övningsskola alassus@abo.fi Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språkstudierna ger underlag för att forma

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan. Donnerska skolan

Jämställdhets- och likabehandlingsplan. Donnerska skolan Jämställdhets- och likabehandlingsplan Donnerska skolan 1. Jämställdhetsarbetet är hela skolans sak Ø Först utser man vilka personer som ansvarar för processen med planen och hur samarbetet mellan eleverna

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015

Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Åsenskolan Rektor Linda Karlsson 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Bedömningen ska på ett positivt sätt sporra den studerande att ställa upp sina mål och justera sina arbetssätt.

Bedömningen ska på ett positivt sätt sporra den studerande att ställa upp sina mål och justera sina arbetssätt. 6. BEDÖMNING AV STUDIERNA 137 6.1 Syftet med bedömningen Syftet med bedömningen är att leda och sporra studerandena i deras studier och utveckla deras förutsättningar att bedöma sig själva. Studerandenas

Läs mer

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor Brattfors skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2013 2014 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever kan, senast i slutet av höstterminen

Läs mer

Skolans kvalitetsredovisning

Skolans kvalitetsredovisning År för rapport: 2014 Organisationsenhet: Björkebyskolan - grundskola Skolans kvalitetsredovisning Grundskola 6-9 Uppgifter om enheten Uppgift Verksamhetens namn och inriktning Namn på rektor/förskolechef

Läs mer

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Fagott. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005. www.musicedu.fi

Finlands musikläroinrättningars förbund rf. Fagott. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005. www.musicedu.fi Finlands musikläroinrättningars förbund rf Fagott Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005 www.musicedu.fi NIVÅPROVENS INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGSGRUNDER I FAGOTTSPEL Nivåproven för grund- och musikinstitutnivåerna

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I TEATERKONST

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I TEATERKONST ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I TEATERKONST för studerande som inlett sina gymnasiestudier efter 31.7.2016 Föreskrifter och anvisningar 2017:8b Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2017:8b

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2018-2019 Brattfors skola Personal i arbetslaget: Ing-Marie Jonsson, rektor Lena Bjurbäck, lärare i förskoleklass-åk 1 Elin Källgarn, lärare i grundskolan

Läs mer

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2012-13

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2012-13 Barn och utbildning Sten-Åke Eriksson Rektor Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2012-13 Innehåll 1. Resultat och måluppfyllelse... 3 1.1 Kunskaper... 3 1.1.1 Måluppfyllelse...

Läs mer

Stödmaterial för elevdokumentation IUP-processen

Stödmaterial för elevdokumentation IUP-processen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGEN 2010-08-18 Stödmaterial för elevdokumentation IUP-processen Innehållsförteckning IUP-PROCESSEN 2 STOCKHOLM STADS FRAMTAGNA RAMAR FÖR ELEVDOKUMENTATION 4 ÖVERSIKT

Läs mer

Bedömning för lärande

Bedömning för lärande Bedömning för lärande Aktivera eleverna som ägare av lärandeprocessen Andreia Balan Strategi 5 - eleverna som ägare av lärandeprocessen Grundtanke: att stödja lärandeprocessen genom ökad metakognition

Läs mer

Kvalitetsredovisning Kullsta förskola 2006/2007

Kvalitetsredovisning Kullsta förskola 2006/2007 Kvalitetsredovisning Kullsta förskola 2006/2007 Kvalitetsredovisning för Kullsta förskola 2006/2007. Kort presentation av förskolan. Kullsta förskola ligger i norra delen av centralorten Nynäshamn. Förskolan

Läs mer

Bedömningskultur. Utmaning. Utmanande undervisning och formativ bedömning i praktiken Relevant kunskap. Inspiration.

Bedömningskultur. Utmaning. Utmanande undervisning och formativ bedömning i praktiken Relevant kunskap. Inspiration. Relevant kunskap Utmanande undervisning och formativ bedömning i praktiken Inspiration Utvecklingsidéer Simon Hjort www.effektivundervisning.se Utmaning Återkoppling Engagemang Problemlösning Ansträngning

Läs mer

Den skriftliga individuella utvecklingsplanen

Den skriftliga individuella utvecklingsplanen Den skriftliga individuella utvecklingsplanen Innehåll Förord sid. 2 Bakgrund sid. 3 Syfte sid. 4 Begrepp sid. 5 Allmän handling sid. 5 Arbetsgång sid. 6 Handledning till omdömesblankett sid. 8 Omdömesblankett

Läs mer

GYMNASIEDIPLOMET MEDIEKUNSKAP

GYMNASIEDIPLOMET MEDIEKUNSKAP GYMNASIEDIPLOMET MEDIEKUNSKAP 2006-07 Innehåll Allmänt 3 Studiernas mål 3 Diplomets uppbyggand 3 Diplomarbetet 4 Bedömningen av gymnasiediplomet i mediekunskap 4 Vad bedöms 4 A Mediegestaltning 4 B Medieanalys

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST för studerande som inlett sina gymnasiestudier efter 31.7.2016 Föreskrifter och anvisningar 2017:2b Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2017:2b

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Strandvägsskolan Rektor Maria Sjödahl Nilsson 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet

Läs mer

SAMHÄLLSLÄRA. Läroämnets uppdrag

SAMHÄLLSLÄRA. Läroämnets uppdrag SAMHÄLLSLÄRA Läroämnets uppdrag Syftet med undervisningen i samhällslära är att stödja elevens tillväxt till en aktiv, ansvarsfull och företagsam person. Elevens vägleds att agera enligt demokratins värden

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2015-2016 Brattfors skola Personal i arbetslaget: Ing-Marie Jonsson, rektor Lena Bjurbäck, lärare i förskoleklass-åk 1 Helena Admund, lärare i grundskolan

Läs mer

SML/FMF - Finlands musikläroinrättningars förbund. Piano. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005. www.musicedu.fi

SML/FMF - Finlands musikläroinrättningars förbund. Piano. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005. www.musicedu.fi SML/FMF - Finlands musikläroinrättningars förbund Piano Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005 www.musicedu.fi NIVÅPROVENS INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGSGRUNDER I PIANOSPEL Finlands musikläroinrättningars

Läs mer

Handbok Unikum vårdnadshavare Unikum verktyg för IUP med skriftliga omdömen

Handbok Unikum vårdnadshavare Unikum verktyg för IUP med skriftliga omdömen Handbok Unikum vårdnadshavare Unikum verktyg för IUP med skriftliga omdömen Ny läroplan nytt IUP-verktyg I samband med införandet av en ny läroplan tas ett nytt verktyg för att stödja arbetet med IUP med

Läs mer

GODA RELATIONER MED HEMMEN Micaela Romantschuk, verksamhetsledare Förbundet Hem och Skola. Sursik

GODA RELATIONER MED HEMMEN Micaela Romantschuk, verksamhetsledare Förbundet Hem och Skola. Sursik GODA RELATIONER MED HEMMEN Micaela Romantschuk, verksamhetsledare Förbundet Hem och Skola Sursik 3.2.2018 VARFÖR? HUR? VAD? OcH Hur KAN Förbundet hem och skola stödja er i ert arbete? Minding the gap Closing

Läs mer

Kvalitetsenkät 2019: Grundläggande utbildning

Kvalitetsenkät 2019: Grundläggande utbildning Kvalitetsenkät : Grundläggande utbildning Innehåll 1. Bakgrundsinformation Respondenter: vem svarade på enkäten 2. Enkätens resultat Skolans ledning Personal och ekonomi Läroplanen och läsårsplanen styr

Läs mer

A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag

A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare. Språkstudierna främjar utvecklingen

Läs mer

Gymnasiediplom. Huslig ekonomi

Gymnasiediplom. Huslig ekonomi Gymnasiediplom Huslig ekonomi 2010 2011 Föreskrifter och anvisningar 2010:8 ISSN-L 1798 8877 ISSN 1798 8985 (online) Innehåll Allmänt 3 Mål och innehåll för gymnasiediplomet 3 Allmänt 3 Centrala mål 4

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

A-Finska åk 7-9. Läroämnets uppdrag

A-Finska åk 7-9. Läroämnets uppdrag A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare. Språkstudierna främjar utvecklingen

Läs mer

BILAGA 3 MÅL, INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGEN AV ELEVENS LÄRANDE I UNDERVISNING I ELEVENS EGET MODERSMÅL SOM KOMPLETTERAR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN

BILAGA 3 MÅL, INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGEN AV ELEVENS LÄRANDE I UNDERVISNING I ELEVENS EGET MODERSMÅL SOM KOMPLETTERAR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN BILAGA 3 MÅL, INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGEN AV ELEVENS LÄRANDE I UNDERVISNING I ELEVENS EGET MODERSMÅL SOM KOMPLETTERAR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN Undervisningens uppdrag Enligt Finlands grundlag har alla

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Brattfors skola Personal i arbetslaget: Ing-Marie Jonsson, rektor Lena Bjurbäck, lärare i förskoleklass-åk 1 Helena Admund, lärare i grundskolan

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råd Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Gäller er som arbetar

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2017 2018 Strandvägsskolan Rektor Maria Sjödahl Nilsson 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet

Läs mer

MUSIK. Läroämnets uppdrag

MUSIK. Läroämnets uppdrag 1 MUSIK Läroämnets uppdrag Musikundervisningens uppdrag är att skapa förutsättningar för mångsidig musikalisk aktivitet och ett aktivt kulturellt deltagande. Undervisningen hjälper eleven tolka musikens

Läs mer

Kursplanen i ämnet engelska

Kursplanen i ämnet engelska DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet engelska Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan

Läs mer

År 6 Arbetsområde 1 Tema: Holiday

År 6 Arbetsområde 1 Tema: Holiday År 6 Arbetsområde 1 Tema: Holiday Kunskapskrav För betyget E: -Eleven kan förstå det mest väsentliga av innehållet i tydligt talad, enkel engelska i lugnt tempo samt i enkla texter om vardagliga och välbekanta

Läs mer

Sandåkerskolans plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan

Sandåkerskolans plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan 1(7) 2011-08-29 s plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan 18 august-20 december Steg 1: Ämnesläraren dokumenterar Syfte synliggöra utvecklingsbehov Ämnesläraren dokumenterar elevens

Läs mer

Arbetsplan Läsåret

Arbetsplan Läsåret Barn och utbildning Arbetsplan Läsåret 2013 2014 Nordmarks skola Personal i arbetslaget: Tage Nordkvist, rektor Lena Karlsson, lärare förskoleklassen och åk 1 Linn Jansson, lärare grundskolan åk 2-4 Eva

Läs mer

Skolan är till för ditt barn

Skolan är till för ditt barn Skolan är till för ditt barn En broschyr om de nya läroplanerna och den nya skollagen som riktar sig till dig som har barn i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan Du är viktig Du

Läs mer

HISTORIA. Läroämnets uppdrag

HISTORIA. Läroämnets uppdrag 1 HISTORIA Läroämnets uppdrag Historieundervisningens uppdrag är att utveckla elevens historiemedvetande och kulturkunskap samt hjälpa eleven tillägna sig principerna för ett ansvarsfullt medborgarskap.

Läs mer

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6 LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6 Läroämnets uppdrag Uppdraget för undervisningen i livsåskådningskunskap är att främja elevernas förmåga att sträva efter det goda livet. I livsåskådningskunskapen ses

Läs mer

nils-portfolio Table Of Contents

nils-portfolio Table Of Contents Table Of Contents berattande... 2 berattar... 3 foraldrasamverkan... 4 hemarbete... 5 home... 6 Lasning... 7 om mig... 8 skapande... 9 skrivande... 10 syfte_portfolio... 11 page 1 / 11 berattande Jag berättar

Läs mer

IUP-plan för Sofia skola

IUP-plan för Sofia skola Utbildningsförvaltningen Sida 1 (6) Sofia skola 2013-11-25 IUP-plan för Sofia skola I denna IUP-plan finns beskrivning av hur vi på Sofia skola kommunicerar runt elevers lärande. Här finns också en beskrivning

Läs mer

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Tidplan inför Läsåret 2016/17 Okt-nov -15 Rektorer planerar

Läs mer

Verksamhetsplan. Vimarskolan Åk 7-9 2015/2016

Verksamhetsplan. Vimarskolan Åk 7-9 2015/2016 Vimarskolan Åk 7-9 Tillsammans når vi toppen! Förbättringsområden inom förskola och grundskola enligt Nämndsplanen för styrning av barn- och utbildningsförvaltningen 2014 Nämndsplanen för styrningen av

Läs mer

GYMNASTIK ÅRSKURS 1 2

GYMNASTIK ÅRSKURS 1 2 GYMNASTIK ÅRSKURS 1 2 Läroämnets uppdrag Uppdraget i gymnastikundervisningen är att påverka elevernas välbefinnande genom att stödja den fysiska, sociala och psykiska funktionsförmågan och en positiv inställning

Läs mer

SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET. Bedömning av undervisningsförmågan. Godkänd av styrelsen 5.6.

SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET. Bedömning av undervisningsförmågan. Godkänd av styrelsen 5.6. SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET Godkänd av styrelsen 5.6.2018 Bedömning av undervisningsförmågan Undervisningsförmågan bedöms i samband med tillsättning av undervisnings-

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan LOKAL ARBETSPLAN Grundskolan Läsåret 2012/2013 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever/barn! För att nå vad

Läs mer

PTL Bilaga 2 Dnr 337/ /2015. Verbal bedömning

PTL Bilaga 2 Dnr 337/ /2015. Verbal bedömning PTL 24.8.2016 Bilaga 2 Dnr 337/12.00.01/2015 Bilaga 2 Verbal bedömning 2.1 Årsklocka för bedömning 2.2 Schema över självutvärderingen årskurserna 1 9 2.3 Elevens egna mål och självutvärdering årskurs 1

Läs mer

SML/FMF Finlands Musikläroinrättningars förbund rf. Cello. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005. www.musicedu.fi

SML/FMF Finlands Musikläroinrättningars förbund rf. Cello. Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005. www.musicedu.fi SML/FMF Finlands Musikläroinrättningars förbund rf Cello Nivåprovens innehåll och bedömningsgrunder 2005 www.musicedu.fi NIVÅPROVENS INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGSGRUNDER I CELLOSPEL Finlands Musikläroinrättningars

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Grundsärskolan. Läsåret 2012/13

Verksamhetsberättelse. Grundsärskolan. Läsåret 2012/13 Grundsärskolan Ingela Dullum Rektor Verksamhetsberättelse Grundsärskolan Läsåret 2012/13 1 Innehållsförteckning: Kunskaper sidan 3 Normer och värden sidan 5 Elevernas ansvar och inflytande sidan 7 Skola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (9) Rev 2017-06-30 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Förskolan Ragvald En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla

Läs mer

Nova Software kan vid önskemål kopiera över frågor/frågepaket i vårt förslag till kundens databas. Kopiering är kostnadsfri.

Nova Software kan vid önskemål kopiera över frågor/frågepaket i vårt förslag till kundens databas. Kopiering är kostnadsfri. Bakgrund Skolverket har på uppdrag av regeringen tagit fram ett stödmaterial som beskriver hur den skriftliga individuella utvecklingsplanen med omdömen och den framåtsyftande planeringen kan se ut. Stödmaterialet

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Strandvägsskolan Rektor Maria Skoogh 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar

Läs mer

STÖDMATERIAL Kunskapskrav som understiger vitsordet åtta

STÖDMATERIAL Kunskapskrav som understiger vitsordet åtta 1 DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET (FINSKA) OCH FRÄMMANDE SPRÅK FINSKA Stödmaterial till bedömningskriterierna för vitsordet 8 i slutbedömningen A-lärokursen i finska. Mål för undervisningen Innehåll Föremål

Läs mer

D E L A K T I G H E T I D E T D I G I T A L A K L A S S R U M M E T

D E L A K T I G H E T I D E T D I G I T A L A K L A S S R U M M E T D E L A K T I G H E T I D E T D I G I T A L A K L A S S R U M M E T Jenny Jonsson Pedagogisk konsult Genom itslearning finns flera olika vägar till att öka elevers delaktighet När elever kan påverka sin

Läs mer

Fritidshemmets uppdrag

Fritidshemmets uppdrag Fritidshemmets uppdrag Vårt arbetssätt Fritidshemmen Ädelstenen Kungsörnen Diamanten Linköping läsåret 2013/14 Vi stimulerar elevers utveckling och lärande genom att: 1. Utveckla elevernas identitet och

Läs mer

Följande ämnen kan väljas som tillval i åk 8 BILDKONST MUSIK GYMNASTIK. Följande ämnen kan väljas som tillval för åk 8-9.

Följande ämnen kan väljas som tillval i åk 8 BILDKONST MUSIK GYMNASTIK. Följande ämnen kan väljas som tillval för åk 8-9. Bästa vårdnadshavare, Vi önskar få in elevernas val av tillval inom vecka 9 (veckan efter sportlovet). Valet görs på valkortet som lämnas in åt elevhandledaren. Eleven väljer mellan bildkonst och musik

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Gottne byskola 2016/2017 Grundskola, förskoleklass och fritidshem Inledning Gottne byskolas DK-plan innebär att FRÄMJA likabehandling, alla människors

Läs mer