Principerna för elevdelaktighet och -medverkan är i skolan följande:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Principerna för elevdelaktighet och -medverkan är i skolan följande:"

Transkript

1 ELEVMEDVERKAN Principerna för elevdelaktighet och -medverkan är i skolan följande: TRIVSELENKÄT - i samband med utvecklingssamtalet i slutet av höstterminen och/eller på vårterminen ENGAGEMANG I SKOLANS FESTER OCH TILLSTÄLLNINGAR - delta i planering av program - uppträda - förbereda och hjälpa till med skolans basar REPRESENTERA SKOLAN - idrottstävlingar o.dyl

2 SAMARBETE MELLAN HEM OCH SKOLA Vårdnadshavaren har det främsta ansvaret för barnets fostran, och skolan ansvarar för initiativ till samarbete och frågeställningar i anslutning till fostran. Skolan kontaktar vårdnadshavarna och har skyldighet att informera dem om angelägenheter som rör elevens välmåga och studieframgångar. Samarbetet bör bygga på ömsesidig respekt för varandras kunnande om eleven, där läraren representerar den professionella aspekten. Om det visar sig att eleven har inlärnings- och studiesvårigheter bör kontakten vara tätare. Vårdnadshavarens aktiva roll poängteras i den plan som kan uppgöras för elevens lärande samt inför olika stadieövergångar. Skolan informerar vårdnadshavarna på olika sätt om mål för skolans undervisning och arbetet i skolan, samt inbjuder dem till diskussioner om värdegrund och ordningsprinciper. Skolan ordnar föräldramöten och informerar vårdnadshavarna skriftligt om skolans planer och aktiviteter. Skolan erbjuder föräldrarna möjlighet att utvärdera skolan och att ta del av utvärderingsresultat. I vår skola bygger kontakten till hemmet på följande principer: - Veckobrev. - Andra informationsbrev skickas hem vid behov. - Föräldrarna uppmanas ta kontakt via telefon och e-post. - Skolans hemsida uppdateras regelbundet. - Utvecklingssamtal på hösten. - Föräldramöten höst och vår, vid behov oftare.

3 Skolans allmänna verksamhet för trivsel och trygghet: Skolan handlingsplaner uppbevaras i lärarrummet Handlingsplanerna uppdateras vid behov Tidpunkten för elevvårdgruppens möten är fredag kl.8-9 ca 1gång/månad Principer för Skolan har följande principer för protokollförande av elevvårdsgruppens möten: Vid varje möte görs protokoll som sparas i en mapp i skolans kansli. Skolan har följande principer för uppföljning av frånvaro: - målsman meddelar skolan om sjukdomsfall så fort som möjligt. - frånvaron antecknas i protokoll på väggen i lärarrummet och införs i Wilma vid läsårets slut. - kontakt tas till hemmet om eleven inte kommit till skolan och ingen meddelat om frånvaron. - vid annan frånvaro än sjukdom ansöker målsman om ledighet på blankett som finns på skolans hemsida och i skolan. - möjlighet till stödundervisning vid sjukfrånvaro. - vid olovlig frånvaro kontaktas föräldrarna. mobbningsfall: - sköts enligt Gunnar Höistads modell. - elevvårdsteamet informeras. - lärarna sköter utredning och uppföljning med ev. hjälp av biträdande rektor. - i trivselförfrågan på hösten och/eller våren finns möjlighet att meddela om mobbning mot andra eller en själv. - en postlåda avsedd för elevernas korrespondens med varandra kan också användas för anonyma tips om mobbning. disciplinära åtgärder: - tillsägelse, samtal. - anteckning i veckobrev vid glömska och störande uppförande. - vid upprepat störande beteende i klassen, utvisning för en stund+ samtal. - ogjorda läxor görs till följande dag eller samma dag efter skoltid (meddelas hem om hemkomsttiden ändras). - telefonkontakt med hemmet vid upprepade förseelser.

4 Skolans arrangemang i anslutning till abonnerade skolskjutsar MODELL Abonnerad skolskjuts bolag tfn Travenet , fax , info@travenet.fi kontaktperson Unto Kupiainen kontakpersonens tfn som ovan skolans kontaktperson till bolaget : den klasslärare som har taxibarn i sin klass. Uppgiftsbeskrivning för ansvarspersoner i skolan som vidtalats att övervaka de abonnerade skolskjutsarnas ankomster och avfärder: - informera bolaget om elevernas läsordning i början av läsåret. - vänta tillsammans med eleven på taxin tills hon/han känner sig trygg och säker. - informera om eventuella ändringar senast onsdag veckan före förändringen. - kontakta bolaget och förälder om störningar i taxitrafiken (ex. taxin dyker inte upp på utsatt tid). Principer för uppgörandet av regler och informationen till eleverna om innehållet i planen: Eleven ska tryggt kunna använda skolskjutsen. Klassläraren informerar hemmen och eleven om regler och förfaringssätt. Regler för elever att iaktta i väntan på skjuts: Eleven får leka på skolgården, men är uppmärksam och slutar leken genast då taxin kommer. under resans gång: Eleven följer skolans regler och allmänna trafikregler. Förfaringssätt vid problemsituationer (t ex då skjutsen inte avhämtar eleven på morgonen, då skolskjutsen är försenad vid avhämtande från hemmet, då skolskjutsen är försenad vid avhämtande från skolan): - Föräldrarna kontaktar taxibolaget vid problem på morgonen. - Skolan kontaktar taxibolaget vid problem på eftermiddagen. Principer för informationen till hemmen om arrangemangen kring skolskjutsar: Taxibolaget faxar hämtningstiderna till skolan i början av höstterminen. Tiderna vidarebefordras till hemmet med barnet. Ändringar i tider som beror på skolan meddelas till hemmen. Principer för uppföljning och utvärdering av planen: Planen uppdateras vid behov.

5 Som bilaga bifogas en sammanställning över de elever i skolan som beviljats abonnerad skolskjuts. I sammanställningen antecknas tider för skolskjutsar och den/de ansvarsperson(er) som vidtalats att övervaka ankomst och avfärd.

6 MODELL Skolans arrangemang i anslutning till skolmåltiden Skolans arrangemang i anslutning under skolmåltiden är uppgjorda i enlighet med beaktandet av hälsoaspekter, elevernas mångsidiga näringsintag och deras välbefinnande under måltidssituationen. Principer för beaktande av elevers individuella behov under måltidssituationen ingår i ansvarspersoners uppgiftsbeskrivning eller i den individuella plan som är uppgjord för eleven. Skolans personal har följande ansvarsfördelning under skolmåltiden: Kökspersonal ställer fram maten, dukar borden Lärare övervakar ordningen och ser till att eleverna följer matreglerna Skolgångsbiträde samma som lärarna Principerna för samarbetet med kökspersonalen är följande: Lärarna informerar kökspersonalen om ändringar i mat-arrangemangen. t ex förändringar i tiderna, utfärder o dyl. Klassernas ordningselever plockar undan från borden och torkar av dem. Skolmåltiden: sammanställning över tidpunkter för olika klasser att få skollunch klass tid för skollunch Följande överenskommelse gäller då eleverna avlägsnar sig från matsalen: - Den lärare som är rastvakt ger tillstånd åt eleverna att gå ut på rast. - Eleverna för bort tallrik, glas och bestick och sätter pallen på sin plats. - Ouppäten mat sätts i särskilt kärl. - Man lämnar inte mat före kl.12, då det är tillåtet att gå ut även om allt inte är uppätet.

7 ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR ELEVBEDÖMNING Verktygen för utvärderingen utgår från att vi har gemensamma principer i våra skolor, trots enhetsvisa prioriteringar och profileringar. När eleven utvärderas beaktas inte endast kunskaper, utan även inlärningsprocessen. Elevens sätt att sköta sitt arbete och sina hemuppgifter samt aktiviteten under lektionerna poängteras. På de lägre årskurserna är de skriftliga proven mera en övning inför de högre årskurserna och inte av avgörande betydelse vid utvärderingen. Läraren följer, iakttar och dokumenterar elevens studier samt samtalar regelbundet med henne om skolarbetet och gjorda framsteg. Eleven har med jämna mellanrum möjlighet att värdera sitt eget skolarbete utgående från egna förutsättningar och resultat. Med hjälp av dessa självvärderingar kan eleven utveckla sin självkännedom och få kunskap om sina egna färdigheter för inlärning. Samverkan mellan elev, lärare och vårdnadshavare kring utvärderingen av elevens studieframgångar är mycket viktig. Alla parter tar del i att definiera de mål som uppställs för eleven studier och är medvetna om deras innehåll och om det samarbete som förutsätts för att målen ska uppnås. Eleven och hennes vårdnadshavare involveras i och får mångsidig respons på utvärdering av elevens framgång. I vår skola använder vi följande metoder för utvärdering: Höstterminen avslutas med utvecklingssamtal ( lärare, förälder och elev). I samband med detta gör eleverna en självutvärdering som fungerar som underlag för samtalet. Vinterterminen avslutas med betygsbedömning. Vårterminen avslutas med betygsbedömning. Eleverna i åk.4 erhåller sifferbetyg.

8

9 KRITERIER FÖR BEDÖMNING AV UPPFÖRANDE Hänsyn, tolerans och ansvar för egna handlingar Goda arbetsvanor och koncentration Uppför sig i enlighet med goda seder och bruk Ansvar för miljön Eleven uttrycker sin åsikt om vad som är rätt och fel, och är lyhörd och finkänslig mot andra. Eleven visar aktivt, långsiktigt och ansvarsfullt arbete och bidrar aktivt till upprätthållandet av arbetsron. Eleven har gott socialt omdöme. Hon är pålitlig och tar ansvar för upprätthållandet av goda seder och bruk i skolsamfundet. Eleven bidrar aktivt till snygghet och trevnad i skolmiljön. Eleven är artig och vänlig. Hon är hänsynsfull och hjälpsam. Eleven bidrar till arbetsron. Hon är ambitiös i sitt arbete. Eleven uppför sig enligt gruppens och skolans regler och har ett självständigt respektfullt beteende. Eleven tar ansvar för snygghet och trevnad i sin egen skolmiljö. Eleven kan uppföra sig sakligt och vänligt. Hon är tolerant. Eleven förstår och följer skolans rutiner. Hon ansvarar för sina uppgifter. Eleven uppför sig i enlighet med skolans och gruppens regler. Eleven tar på uppmaning ansvar för sin skolmiljö Eleven har bristande självständigt ansvar och följer gruppen. Hennes situationsbeteende kan vara opålitligt. Eleven glömmer ofta att utföra sina uppgifter och ta med sina saker. Hon har inte förstått sin egen roll i upprätthållandet av arbetsron. Eleven känner till gruppens och skolans regler men har svårt att följa dem. Eleven förstår inte sitt eget ansvar för skolmiljön. Eleven uppför sig ovänligt och visar intolerans. Eleven tar inte ansvar för sin skolgång. Hon stör arbetsron. Eleven följer sina egna regler och följer gemensamma regler bara när det passar henne. Eleven tar inte ansvar för sin skolmiljö och upplever inte att det är hennes sak. Eleven har fått flera bestraffningar. Hon har en negativ attityd. Eleven har ofta varit frånvarande utan orsak. Hon missköter sina uppgifter. Eleven kan inte uppföra sig i enlighet med reglerna. Eleven saboterar skolmiljön.

10 SKOLANS VERKSAMHETSIDÉ Vi på Rödskogs skola vill ta tillvara den unika situation vi har angående det natursköna läget och den bystämning som omger skolan. Vi vill skapa en glad och trivsam stämning och ge våra elever mycket beröm och uppmuntran. Vi tror att vi därigenom kan utveckla elevernas hela personlighet och stärka deras självkänsla. I en liten skola har vi också möjlighet till helhetsbaserad och individuell undervisning. Vi vill ge eleverna goda arbetsvanor och uppmuntra dem till att känna arbetsglädje. Dessutom vill vi lära ut goda seder, gott uppförande, kamratskap och förståelse för andra, samarbete genom grupparbeten, självständigt tänkande samt ansvar för sig själv, sitt arbete och miljön. Vi vill även föra vidare gamla traditioner.

11 SAMARBETE MED FÖRSKOLAN/EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN/ANDRA STADIER - Samarbetet mellan förskolan och nybörjarundervisningen strävar till att avdramatisera övergången från förskola till åk.1. - Våra naturliga förutsättningar för samarbete är goda, eftersom vi finns på samma tomt och nästan dagligen träffas på skolgården. - Klassläraren i åk.1-2 och förskoleläraren strävar till att träffas en gång per månad. - På höstterminen behandlas närmast hur de nya ettorna har klarat övergången till skolan. - Under vinterterminen planeras vårens samarbete. - På vårterminen bekantar sig klassläraren med förskolebarnen både i skolan och i förskolan. Beroende på gruppens storlek och andra förutsättningar, träffar klassläraren förskolebarnen en gång/vecka och förskolebarnen arbetar tillsammans med sina blivande klasskamrater i åk.1. - Vid ett överlåtelsemöte i maj görs en genomgång av förskolebarnen då Planen för barnets lärande gås igenom. Planen överlåts senare åt klassläraren som vid höstens utvecklingssamtal överlämnar den till hemmen. - I maj inbjuds förskolans elever till en heldag i skola. - Under året besöker förskolebarnen och dagisbarnen skola t e x då de lånar gymnastiksalen, besöker biblioteket eller då de inbjuds till fester eller andra tillställningar. - Årskurs 4 har samarbete med blivande klasskamrater i Lagstads skola.

12 ÖVRIGA BESLUT OM HUR UNDERVISNINGEN ORDNAS (periodisering, kursformighet, årskurslös undervisning, med andra skolor/daghem gemensamma undervisningsarrangemang)

!!!!!!!!!!Välkommen!!!!!!!!!till!!!!!!!!!!!Svenska!samskolan!!!!!!!!i!!!!!!!!!!!Tammerfors!!

!!!!!!!!!!Välkommen!!!!!!!!!till!!!!!!!!!!!Svenska!samskolan!!!!!!!!i!!!!!!!!!!!Tammerfors!! Välkommen till Svenskasamskolan i Tammerfors 1 Välkommentillskolanihöst Attbörjaskolanärenstorhändelsebådeförbarnetochförfamiljen.Enspännandeochnytidbörjar.Imånga familjerfunderarmanombarnetkanalltdetsomkrävsavenlitenskolelev.grundskolanharändratmycketpå

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHET PÅ SVENSKA

VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHET PÅ SVENSKA VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHET PÅ SVENSKA Eftermiddagsverksamheten skall stödja och förebygga barnets välmående, samt genom meningsfull och mångsidig verksamhet skapa förutsättningar för växande

Läs mer

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Namn Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kommun Lappträsk Skola Kapellby skola Träder i kraft Innehållsförteckning 1. Uppgörandet, uppföljningen och utvecklingen

Läs mer

Allergier Vi har en nöt och mandelfri skola så ingenting som innehåller mandel, sesamfrö eller nötter får medtas eller bjudas på.

Allergier Vi har en nöt och mandelfri skola så ingenting som innehåller mandel, sesamfrö eller nötter får medtas eller bjudas på. Diö skola Diö skola Skolan är en F-6 skola och under läsåret 2015-2016 går det ca 140 elever på skolan. Skolan är uppdelad i arbetslag F-3, 4-6 och fritidshem. Vi tar emot elever från Liatorps skola från

Läs mer

ARBETSPLAN. för föräldrasamverkan. Kap. 1. Skolans värdegrund och uppdrag

ARBETSPLAN. för föräldrasamverkan. Kap. 1. Skolans värdegrund och uppdrag ARBETSPLAN för föräldrasamverkan Utdrag ur läroplan 2011 : Kap. 1. Skolans värdegrund och uppdrag Skolan ska främja alla elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Sveaskolan Höstterminen

Läs mer

+ + KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa. Kupolstudien.se ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9. kupolstudien.se

+ + KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa. Kupolstudien.se ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9. kupolstudien.se KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 kupolstudien.se Följande påståenden handlar om undervisningen och miljön i skolan. Kryssa för det alternativ du

Läs mer

Ordningsregler för Rudolf Steiner skolan i Helsingfors

Ordningsregler för Rudolf Steiner skolan i Helsingfors Ordningsregler för Rudolf Steiner skolan i Helsingfors Innehållsförteckning I. Skolsamfundet, skolområdet och -tiden II. Skolvägen III. Lektioner och arbetsro IV. Raster V. Skolmåltider VI. Klädsel VII.

Läs mer

Torslunda skola. Ordningsregler

Torslunda skola. Ordningsregler Torslunda skola Ordningsregler Läsåret 2017-2018 Förväntansdokument Som elev kan du förvänta dig av oss - att du blir bemött med respekt - att vi bryr oss om dig - att vi ingriper mot alla former av kränkande

Läs mer

Studiedagar tors 27 sept 2018 ons 5 dec 2018 tis 29 jan 2019 tis 23 april 2019

Studiedagar tors 27 sept 2018 ons 5 dec 2018 tis 29 jan 2019 tis 23 april 2019 Diö skola Diö skola Skolan är en F-6 skola och under läsåret 2018-2019 går det ca 130 elever på skolan. Skolan är uppdelad i arbetslag F-3, 4-6 och fritidshem. Vi tar emot elever från Liatorps skola från

Läs mer

Vision Definitioner Vad är mobbning? Vad är kränkande behandling? Trakasserier Annan kränkande behandling Diskriminering:

Vision Definitioner Vad är mobbning? Vad är kränkande behandling? Trakasserier Annan kränkande behandling Diskriminering: Vision Ugglemoskolan vill att alla inom skolan ska känna rättvisa, likvärdighet och trygghet. Arbetslaget ska utveckla en skola där barn och vuxna respekterar varandra, där elever, lärare och föräldrar

Läs mer

Välkommen till ett nytt läsår 2014/2015. Klastorp-Essinge skolor

Välkommen till ett nytt läsår 2014/2015. Klastorp-Essinge skolor Välkommen till ett nytt läsår 2014/2015 Klastorp-Essinge skolor 1 Förväntansdokument Som elev kan du förvänta dig av oss Att vi strävar mot att du ska få den bästa möjliga inlärningssituationen. Att vi

Läs mer

Ordningsregler. Torslunda skola

Ordningsregler. Torslunda skola Ordningsregler Torslunda skola Läsåret 2016 2017 Förväntansdokument Som elev kan du förvänta dig av oss - att du blir bemött med respekt - att vi bryr oss om dig - att vi ingriper mot alla former av kränkande

Läs mer

Förväntansdokument. Utfärdat augusti 2012

Förväntansdokument. Utfärdat augusti 2012 Förväntansdokument Utfärdat augusti 2012 Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång ska skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande.

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID OROVÄCKANDE FRÅN- VARO I GRUNDSKOLAN ÅRSKURS 7-9

HANDLINGSPLAN VID OROVÄCKANDE FRÅN- VARO I GRUNDSKOLAN ÅRSKURS 7-9 HANDLINGSPLAN VID OROVÄCKANDE FRÅN- VARO I GRUNDSKOLAN ÅRSKURS 7-9 Svenskspråkiga utbildningssektionen 11.6.2013 HANDLINGSPLAN VID OROVÄCKANDE FRÅNVARO I GRUNDSKOLAN ÅRSKURS 7-9 Handlingsplanen är utarbetad

Läs mer

Degebergaskolan Läsåret 2016/2017

Degebergaskolan Läsåret 2016/2017 Ordningsregler för Degebergaskolan Läsåret 2016/2017 Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet,

Läs mer

Ordningsregler. Torslunda skola

Ordningsregler. Torslunda skola Ordningsregler Torslunda skola Läsåret 2013 2014 Förväntansdokument Som elev kan du förvänta dig av oss - att du blir bemött med respekt - att vi bryr oss om dig - att vi ingriper mot alla former av kränkande

Läs mer

Gemensamt dokument för att använda i verksamheten inom Förvaltning för Livslångt Lärande. Fastställt vid Föräldrarådet

Gemensamt dokument för att använda i verksamheten inom Förvaltning för Livslångt Lärande. Fastställt vid Föräldrarådet Gemensamt dokument för att använda i verksamheten inom Förvaltning för Livslångt Lärande Fastställt vid Föräldrarådet 2016 04 13 Förväntansdokument Syftet är att bli tydligare i dialogen förskola / skola

Läs mer

Kvalitetsenkät 2019: Grundläggande utbildning

Kvalitetsenkät 2019: Grundläggande utbildning Kvalitetsenkät : Grundläggande utbildning Innehåll 1. Bakgrundsinformation Respondenter: vem svarade på enkäten 2. Enkätens resultat Skolans ledning Personal och ekonomi Läroplanen och läsårsplanen styr

Läs mer

Elevvårdsplan för elevvården i Hangöby skola

Elevvårdsplan för elevvården i Hangöby skola Hangöby skola Elevvårdsplan för elevvården i Hangöby skola Med elevvård avses främjande och upprätthållande av elevens goda lärande, goda fysiska och psykiska hälsa och sociala välbefinnande samt verksamhet

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Föräldrasamverkan. För Skinnskattebergs kommuns förskolor

HANDLINGSPLAN. Föräldrasamverkan. För Skinnskattebergs kommuns förskolor HANDLINGSPLAN Föräldrasamverkan För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Genomförande... 3 2. Lpfö- 98/10:s RIKTLINJER...

Läs mer

Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola och fritidshem Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

SKOLSKJUTSINFORMATION

SKOLSKJUTSINFORMATION Vasa Övningsskola SKOLSKJUTSINFORMATION 1 1. Inledning Denna broschyr är utarbetad av Vasa Övningsskola för att ge elever, vårdnadshavare och chaufförer information om skolskjutsarna och de spelregler

Läs mer

Den akuta arbetsgruppen mot mobbning är:

Den akuta arbetsgruppen mot mobbning är: Mobbningsplan för Den akuta arbetsgruppen mot mobbning är: Agneta Svanberg rektor Tel: 0455-618601 Anna Isberg administratör Tel: 0455-618603 Tina Åkesson skolsköterska Tel: 0455-618600 Thea Lundberg lärare

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN FAGERSJÖSKOLAN

ELEVHÄLSOPLAN FAGERSJÖSKOLAN FAGERSJÖSKOLAN UTBILDNING SFÖRVALTNINGEN SID 1 (9) 2013-08-05 ELEVHÄLSOPLAN FAGERSJÖSKOLAN SID 2 (9) Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Förebyggande och stödjande elevhälsoarbete sid. 4 Rutiner för

Läs mer

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Välkommen till ett nytt läsår! I handen håller du Prästvångsskolans plan för Mål och Värdegrundsarbete. Vi har ett nytt läsår framför oss. Alla har förväntningar

Läs mer

VÄLKOMNA TILL LÄSÅRET 2016/2017

VÄLKOMNA TILL LÄSÅRET 2016/2017 Häggetorps- Skolan VÄLKOMNA TILL LÄSÅRET 2016/2017 ENGAGEMANG HUMOR LÄNGTAN Vår verksamhet präglas av humor och glädje, där alla ska känna trygghet och utvecklas. Vi behandlar alla efter sina olika förutsättningar

Läs mer

Till Föräldraforum på respektive skola. Synpunkter lämnas till respektive verksamhetschef senast 7/4 2016

Till Föräldraforum på respektive skola. Synpunkter lämnas till respektive verksamhetschef senast 7/4 2016 Till Föräldraforum på respektive skola Synpunkter lämnas till respektive verksamhetschef senast 7/4 2016 Föräldraråd Iden om förväntandokument kom upp på centralt föräldraråd dec 2015. Förslag presenterades

Läs mer

Storängsskolans plan för trygghet och likabehandling

Storängsskolans plan för trygghet och likabehandling Storängsskolans plan för trygghet och likabehandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Årskurs F-5, samt Storängsskolans fritidshem. Läsår: 2018 2019 Som du vet ser vi alla nästan likadan ut inuti,

Läs mer

Likabehandlingsplan. Nykyrka skola/fritid. Reviderad juni 2008

Likabehandlingsplan. Nykyrka skola/fritid. Reviderad juni 2008 Likabehandlingsplan Nykyrka skola/fritid Reviderad juni 2008 Vår likabehandlingsplan bygger på lagen om Förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever (06-04-01), samt Bildningsnämndens

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017 160921 Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Förskoleklass Fritidshem Grundskola F- 6 Grundsärskola. Vägen mot livslångt lärande RESPEKT OMTANKE SAMARBETE ANSVAR

Förskoleklass Fritidshem Grundskola F- 6 Grundsärskola. Vägen mot livslångt lärande RESPEKT OMTANKE SAMARBETE ANSVAR Förskoleklass Fritidshem Grundskola F- 6 Grundsärskola Vägen mot livslångt lärande RESPEKT OMTANKE SAMARBETE ANSVAR Välkommen till ett nytt läsår! I handen håller du Prästvångsskolans lokala arbetsplan.

Läs mer

Handlingsplan Elev- och föräldramedverkan Läsår 2012-2013

Handlingsplan Elev- och föräldramedverkan Läsår 2012-2013 Handlingsplan Elev- och föräldramedverkan Läsår 2012-2013 Åsebro skola Läsåret 12-13 Syfte Syftet med denna handlingsplan är att säkerställa kvaliteten för elev- och föräldramedverkan. På Åsebro skola

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Förväntningsdokument. Mesta skola

Förväntningsdokument. Mesta skola Förväntningsdokument Mesta skola Reviderad 2012 Vårt förväntningsdokument är framtaget i diskussion med elever, föräldrar och skolans personal. Syftet är att öka, underlätta och tydliggöra samarbetet mellan

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas psykiska hälsa

Läs mer

Plan för att skydda eleverna mot våld, mobbning och trakasserier

Plan för att skydda eleverna mot våld, mobbning och trakasserier Plan för att skydda eleverna mot våld, mobbning och trakasserier November 2011 Plan för att skydda eleverna mot våld, mobbning och trakasserier Målsättningen med en handlingsplan är att skydda eleven mot

Läs mer

Plan för eftermiddagsverksamhet på svenska i Esbo. Läsåret - Eftis: Datum för senaste uppdatering: / / 20

Plan för eftermiddagsverksamhet på svenska i Esbo. Läsåret - Eftis: Datum för senaste uppdatering: / / 20 Plan för eftermiddagsverksamhet på svenska i Esbo Läsåret - Eftis: Datum för senaste uppdatering: / / 20 INNEHÅLLSFÖRETCKNING 1 Grunder för eftermiddagsverksamheten... 3 1.1 Värdegrunden för eftermiddagsverksamheten...

Läs mer

HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD

HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD Syfte och mål Syftet med denna plan är att skapa gemensamma verksamhetsförutsättningar och principer för ordnande av handledning. Detta grundar sig på respekt för den handleddes

Läs mer

STADSÖNS FÖRSKOLA. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet

STADSÖNS FÖRSKOLA. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet STADSÖNS FÖRSKOLA Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2013 KONTAKTUPPGIFTER Stadsöns förskola Persvägen 11 954 31 Gammelstad www.lulea.se/stadsonsforskola

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

Välkommen till Svenska samskolan i Tammerfors

Välkommen till Svenska samskolan i Tammerfors Välkommen till Svenska samskolan i Tammerfors Välkommen till skolan! Att börja skolan är en stor händelse för barnet och familjen. En spännande och ny tid börjar. I många familjer funderar man på om barnet

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6 ! Likabehandlingsplan Bäckaskolan åk 1-6 Lag (2008:567) Om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter

Läs mer

Skolans trivselregler & Förväntningar. Sigfridsborgs skola och förskolor

Skolans trivselregler & Förväntningar. Sigfridsborgs skola och förskolor Skolans trivselregler & Förväntningar Sigfridsborgs skola och förskolor Skolans och förskolornas regler Till Sigfridsborgs skolenhet ska alla barn gå med glädje varje dag, de ska vilja komma tillbaka imorgon!

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan 2013-06-17 Arbetsplan för Östra förskolan Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar

Läs mer

Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11

Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11 Datum 2010-06-02 Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Plusgiro Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS Torsskolan Allfargatan 38 www.torsas.se 0486-33100

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN FÖR ODENSLUNDSSKOLAN

ELEVHÄLSOPLAN FÖR ODENSLUNDSSKOLAN ELEVHÄLSOPLAN FÖR ODENSLUNDSSKOLAN Odenslundsskolan, reviderad, februari 2013 1 Målsättning med elevhälsoarbetet. Vi vill främja varje elevs hälsa, utveckling och lärande. Vi vill skapa en trygg och god

Läs mer

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans fritidshem läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans fritidshem läsåret 2016/2017 Arbetsplan för Bryngelstorpskolans fritidshem läsåret 2016/2017 Bryngelstorpskolans fritidshem Bullerbyn är namnet på den fritishemsavdelning som tar emot barnen från förskoleklassen och 1/3 av årskurs

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 Sammanfattning På Munktorpsskolan ska vi genom förebyggande och främjande insatser arbeta för att elever och personal inte ska kränkas

Läs mer

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Innehåll INLEDNING... 3 REGELVERK, LAGAR och BEGREPP... 3 Tre viktiga begrepp... 3 Kränkningar... 3 Diskriminering... 3 Mobbing... 4 RUTINER

Läs mer

Välkomna till Tingvallaskolan läsåret

Välkomna till Tingvallaskolan läsåret SIG1000, v4.0, 2012-09-24 1 (8) Välkomna till Tingvallaskolan läsåret 2017-2018 Vår vision för Tingvallaskolan bygger på att vi tror att alla elever ska lyckas. Tingvallaskolan ska vara en skola där alla

Läs mer

Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor

Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor 2 (5) Bakgrund Alla barn i Sverige har en lagstadgad rätt till utbildning och har skolplikt. Skolplikten

Läs mer

Pyttis kommun. Pyttis svenska skola. Viktig information om läsåret 2013-14

Pyttis kommun. Pyttis svenska skola. Viktig information om läsåret 2013-14 Pyttis kommun Pyttis svenska skola Viktig information om läsåret 2013-14 1 Innehållsförteckning Skolföreståndarens hälsning 3 Elevens och vårdnadshavarens ansvar 4 Personalens kontaktuppgifter 5 Information

Läs mer

Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2017/2018

Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2017/2018 Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2017/2018 Vallastadens skola En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla elever i skolan ska ha samma rättigheter.

Läs mer

Datum Häggetorpsskolan. Tibro. Tibro kommun TIBRO Växel:

Datum Häggetorpsskolan. Tibro. Tibro kommun TIBRO  Växel: Datum 2017-10-04 Häggetorpsskolan Tibro Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (8) Innehållsförteckning Vision och grundläggande värderingar... 3 Vision: Viljan

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

Handlingsplan Kränkande behandling Och Diskriminering för

Handlingsplan Kränkande behandling Och Diskriminering för Handlingsplan Kränkande behandling Och Diskriminering för Förskoleklass/grundskola och Fritidshem Läsåret 2013/2014 2(7) Vision Vid skall barn och vuxna känna trygghet, trivsel och ha ömsesidig respekt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 POLICY 1(8) Ekhagsskolan Johanna M Carlsson Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem 2 Vår målsättning är att alla elever skall

Läs mer

Handlingsplan för arbetet med att motverka ogiltig frånvaro från skolan. Almby skola

Handlingsplan för arbetet med att motverka ogiltig frånvaro från skolan. Almby skola Handlingsplan för arbetet med att motverka ogiltig frånvaro från skolan Almby skola Inledning Alla skolpliktiga barn och ungdomar har rätt till utbildning. Kommunen har ansvar att se till att alla hemmahörande

Läs mer

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016)

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016) Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli 2015 30 juni 2016) Förskolans namn. Huvudman. 1. Beskrivning av verksamheten En presentation av förskolan. Beskriv kortfattat organisation:

Läs mer

Plan för att skydda elever mot mobbning, våld och trakasserier

Plan för att skydda elever mot mobbning, våld och trakasserier Plan för att skydda elever mot mobbning, våld och trakasserier HANDLINGSPLAN VID MOBBNING Godkänd i bildningsnämndens svenska skolsektion 16.5.2012 Stadens skolor är med i Kiva Skola programmet och följer

Läs mer

Frågor och svar om Vindängen-flytten till Mårtensbro. Allmänna frågor om saneringen och flytten

Frågor och svar om Vindängen-flytten till Mårtensbro. Allmänna frågor om saneringen och flytten Frågor och svar om Vindängen-flytten till Mårtensbro Det här dokumentet samlar en del frågor som ställts kring flytten. Vartefter nya frågor kommer upp strävar vi till att komplettera dokumentet regelbundet.

Läs mer

Studiedagar torsdag 26 september 2019 onsdag 4 december 2019 onsdag 29 januari 2020 tisdag 24 mars 2020 tisdag 14 april 2020

Studiedagar torsdag 26 september 2019 onsdag 4 december 2019 onsdag 29 januari 2020 tisdag 24 mars 2020 tisdag 14 april 2020 Diö skola Diö skola och fritidshem Skolan är en F-6 skola och under läsåret 2019-2020 går det ca 130 elever på skolan. Skolan är uppdelad i arbetslag F-3, 4-6 och fritidshem. Vi tar emot elever från Liatorps

Läs mer

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16

Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Likabehandlingsplan för Järla skola 15/16 Innehållsförteckning Syfte Vision Lagstiftning Kiva Ansvarsfördelning Förebyggande arbete mot kränkningar, diskriminering och trakasserier Att utreda och åtgärda

Läs mer

Arbetsplan. VillUt. för. i Villans rektorsområde

Arbetsplan. VillUt. för. i Villans rektorsområde Arbetsplan för VillUt i Villans rektorsområde 2010-08-30 Lärmiljöer Alla pedagoger har insikt i lärmiljöns betydelse för barns lek, utveckling och lärande. Med lärmiljö menar vi: Pedagogernas förhållningssätt,

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2017-08-23 ) Gäller för: Brunnsgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2017-08-23 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Värdegrundsdokument 2014-2015

Värdegrundsdokument 2014-2015 Värdegrundsdokument 2014-2015 SÄBYHOLMS MONTESSORI FÖRSKOLA Lokal arbetsplan för Säbyholms Montessori Förskolans målsättning är att utifrån en helhetssyn på barnet och med montessoripedagogiken som grund

Läs mer

Bagarmossens skolas. värdegrund. samlade dokument kring vår BAGARMOSSENS SKOLA. vår VISION

Bagarmossens skolas. värdegrund. samlade dokument kring vår BAGARMOSSENS SKOLA. vår VISION BAGARMOSSENS SKOLA Bagarmossens skolas samlade dokument kring vår värdegrund vår VISION Fokus på Framtiden Kunskap och Kreativitet är våra ledstjärnor Trivsel och Trygghet ger arbetsglädje Detta kompendium

Läs mer

Fördjupad kartläggning

Fördjupad kartläggning UN/2016:259 Fördjupad kartläggning Instruktioner Inför mötet Informera eleven om att vårdnadshavare kommer att kontaktas för ett nytt möte. Kontakta båda vårdnadshavarna vid gemensam vårdnad. Berätta att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Rektor Eva Andersson Rektor Eva Andersson 2015-01-28 1 (5) Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Ordningsregler. Läsåret 2016/2017

Ordningsregler. Läsåret 2016/2017 Ordningsregler Läsåret 2016/2017 Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken 2017-2018 Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling

Läs mer

Ordningsregler Läsåret 2015/2016

Ordningsregler Läsåret 2015/2016 Ordningsregler Läsåret 2015/2016 Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet

Läs mer

Gäddgårdsskolan F-4s Likabehandlingsplan/ Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gäddgårdsskolan F-4s Likabehandlingsplan/ Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Gäddgårdsskolan rektor Elionor Pettersson 0589-87249 elionor.pettersson@arboga.se Datum 2013-11-03 1 (10) Gäddgårdsskolan F-4s Likabehandlingsplan/ Plan mot diskriminering

Läs mer

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Prästavångsskolan Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Välkommen till ett nytt läsår! I handen håller du Prästvångsskolans plan för Mål och Värdegrundsarbete. Våra prioriterade mål för Prästavångsskolan

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

ORDNINGSREGLER OCH FÖRVÄNTNINGAR LÄSÅRET

ORDNINGSREGLER OCH FÖRVÄNTNINGAR LÄSÅRET ORDNINGSREGLER OCH FÖRVÄNTNINGAR LÄSÅRET 2016-17 På Karlskrona språkskola önskar vi tillsammans med våra elever och deras vårdnadshavare samarbeta, för att bidra till en uppväxtmiljö som skapar fungerande

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2017/2018

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2017/2018 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2017/2018 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål; att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse. För att

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola LIKABEHANDLINGSPLAN Bjurtjärns Skola 2011-2012 1. Inledning Likabehandlingsplanen handlar om att skapa en skola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Rätten till likabehandling

Läs mer

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer ( Varje år upprättar skolan en likabehandlingsplan. Denna plan gäller för läsåret 2013/2014. Den nya likabehandlingsplanen ska förankras; i gruppen, på en arbetsplatsträff på klassråd och elevråd under september

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Förnamn. Efternamn. E-post. Telefonnummer

Förnamn. Efternamn. E-post. Telefonnummer Förnamn Efternamn E-post Telefonnummer Välkommen med i vänelevsverksamheten du har ett viktigt uppdrag! Som vänelev bryr du dig om hur andra har det, delar med dig av dina erfarenheter, är med och skapar

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling för Vallargärdets skola och fritidshem. Läsåret 2015/16

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling för Vallargärdets skola och fritidshem. Läsåret 2015/16 Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling för Vallargärdets skola och fritidshem Läsåret 2015/16 Plan för Vallargärdets skola och fritidshem Vision I vårt skolområde vill vi att alla

Läs mer

Ordningsregler Önnestad skola F - 9

Ordningsregler Önnestad skola F - 9 Ordningsregler Önnestad skola F - 9 På vår skola visar vi varandra hänsyn och respekt under hela arbetsdagen. Som elev ska du: Komma i tid till lektioner och ha med dig det material som behövs. Respektera

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan_061127_Sö_Rev_bilaga

Likabehandlingsplan_061127_Sö_Rev_bilaga Likabehandlingsplan_061127_Sö_Rev_bilaga Inledning Södermalmsskolans mål är att alla barn och vuxna ska känna sig trygga och välkomna till skolan. Vi är beroende av goda relationer och ett fungerande samspel

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

segevångsskolans ordningsregler 4-6

segevångsskolans ordningsregler 4-6 Malmö stad Segevångsskolan Segevångsskolans ordningsregler Vi vill ha en skola som är en trygg arbetsplats för alla. Det krävs då att alla visar respekt och hänsyn till varandra. Med denna informationsbroschyr

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN Planen gäller 2015-06-01 2016-06-01 1 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan..3 I Ur och Skur förskolan Granens likabehandlingsplan.4

Läs mer

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018 Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018 Att främja barns och elevers lika rättigheter och möjligheter Personalen på Bovallstrands förskola diskuterar värdegrundsfrågor, förhållningssätt

Läs mer

Välkommen till Svenska samskolan i Tammerfors

Välkommen till Svenska samskolan i Tammerfors Välkommen till Svenska samskolan i Tammerfors Välkommen till skolan! Att börja skolan är en stor händelse för barnet och familjen. En spännande och ny tid börjar. I många familjer funderar man på om barnet

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Norrhammarskolan Från 170918 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer

Gripsholmsskolans förskoleklass

Gripsholmsskolans förskoleklass Gripsholmsskolans förskoleklass Läsåret 2015/2016 Att börja i förskoleklassen är att ta första steget in i skolan. Det är ett stort steg och det är en spännande och intressant tid som börjar, både för

Läs mer

Hänsyn Respekt Attityd

Hänsyn Respekt Attityd Lärande- och kulturförvaltningens verksamhetsidé : Barn, unga och vuxna ska känna Jag kan, jag vill, jag vågar Med glädje, engagemang, delaktighet och på vetenskaplig grund öka kunskap, kreativitet, utveckling

Läs mer

Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009

Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009 er Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009 Vår värdegrund på Kirsebergstornets förskola Vi pedagoger som arbetar på Kirsebergstornets förskola vill att barnen ska mötas i en öppen, varm och demokratisk

Läs mer

Högoms skola. Förhållningssätt och förväntningar

Högoms skola. Förhållningssätt och förväntningar Högoms skola Förhållningssätt och förväntningar Högoms skola " En skola som satsar på bra kunskapsresultat och värdegrundsarbete" Högoms skola ligger 2 km västerut från Sundvalls centrum. Skolan ligger

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan LOKAL ARBETSPLAN Grundskolan Läsåret 2012/2013 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever/barn! För att nå vad

Läs mer

Plan för arbete mot kränkande behandling

Plan för arbete mot kränkande behandling Plan för arbete mot kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Kågeskolan Från 2018 oktober till 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Morgon- och eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen Beskrivning

Läs mer