Simrishamnsbanan. - på räls mot en hållbar framtid. Från hamn till hamn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Simrishamnsbanan. - på räls mot en hållbar framtid. Från hamn till hamn"

Transkript

1 Simrishamnsbanan - på räls mot en hållbar framtid Från hamn till hamn

2 Köpenhamn 96 min» 39 min Malmö 57 min Staffanstorp 47 min Dalby 41 min

3 Veberöd 35 min Sjöbo 27 min Tomelilla 14 min Simrishamn 0 min Foto: Pierre Mens, Øresundsbron Nu börjar arbetet med förstudien* Våren 2005 inleder Banverket arbetet med förstudien för sträckan Malmö-Staffanstorp- Dalby. Pengar för sträckan fram till Dalby finns avsatta i Framtidsplanen perioden Till dess måste allt planeringsarbete vara klart. Utredningsarbetet är en lång och omfattande process. Mellan Malmö och Staffanstorp skall den gamla rälsen bytas sedan blir det helt ny järnväg fram till Dalby. Banan ska dessutom elektrifieras. Nu måste vi ta reda på vad som behöver göras för att trafiken ska fungera, säger Ingela Olofsson, projektansvarig på Banverket Södra banregionen. I arbetet med förstudien tittar Banverket bland annat på frågor som hur järnvägen ska dras, utformning av stationsområdena samt buller och andra miljöfrågor. Förstudien skickas sedan till Länsstyrelsen som fattar beslut om projektet kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Beslutet har betydelse för om ett utökat samråd ska genomföras i kommande utredningsskeden. Det är väldigt viktigt att allmänheten kommer till tals, säger Sofie Person, projektledare på Banverket. Planeringen ska ske i nära samråd med dem som bor längs med banans sträckning och med andra som berörs av satsningen. Möten med allmänheten kommer att hållas under hösten Ingela Olofsson, projektansvarig, Banverket, Sofie Persson, projektledare, Banverket. *Den normala planeringsprocessen består av idéskede, förstudie, järnvägsutredning och järnvägsplan. Planeringsprocessen är en demokratisk process som involverar många aktörer och tar lång tid. De första tre skedena syftar framförallt till att göra avvägningar mellan allmänna intressen. I järnvägsplanen sker avvägningar mellan allmänna och enskilda intressen. I förstudiearbetet prövas de tänkbara lösningarna med syfte att hitta genomförbara lösningar. Här görs en översiktlig beskrivning av vilken miljöpåverkan de tänkbara lösningarna kan ha.

4 Malmö «39 min 57 min» Malmö möjligheternas stad I Malmö finns något för alla, oavsett intresse och ålder. Man kan ta en lugn promenad i vackra Kungsparken eller Slottsparken, bada och sola på den 2 km långa sandstranden i Ribersborg eller uppleva den myllrande marknaden på Möllevångstorget. Malmö är Sveriges tredje största stad och landmärken som Turning Torso och Öresundsbron vittnar om framåtanda och visionärt tänkande. Ilmar Reepalu är ordförande i Malmö kommunstyrelse och i Svenska Kommunförbundet. Simrishamnsbanan skapar möjligheter för människor att ha en mycket större levnadsregion. Den region som vi varje dag kan nyttja växer - och det skapar otroligt stora möjligheter för människor att berika sina liv. Simrishamnsbanan är en viktig pusselbit i den vision vi har för Malmö att öka valfriheten för människorna som bor här. Med Simrishamnsbanan blir det möjligt att bosätta sig var man vill, arbeta var man vill och ha sina fritidsaktiviteter tillgängliga på ett helt annat sätt. Dessutom kommer Malmö närmare Simrishamn och de östra delarna av Skåne. Det tycker jag är viktigt för de västra och östra delarna av Skåne är varandras förutsättningar. Simrishamnsbanan passar väl in i bilden av Malmö som möjligheternas stad. Med banan kommer Malmös invånare närmare det Skåne som breder ut sig utmed banans sträckning och för företagen i Malmö är kvalificerad arbetskraft aldrig längre bort än en timmes restid. Simrishamnsbanan knyter ihop Malmö med östra Skåne och gör därför att möjligheternas stad nu får ännu fler möjligheter. Fakta Malmö Till Malmö pendlar dagligen drygt personer för att arbeta. Samtidigt reser drygt malmöbor ut från stan för att arbeta.

5 Staffanstorp «10 min 47 min» Staffanstorp den växande småstaden Staffanstorp är en levande småstad med en blandning av bostäder, butiker, restauranger och kontor. Under senare år har kommunen genomgått en förvandling. Från att ha varit en platt förort är Staffanstorp idag en livfull och attraktiv småstad. Här finns bland annat ett arkitektbelönat centrum med traditionell dansk-skånsk bebyggelse. På fyra decennier har kommunen tredubblat sin folkmängd och här finns inte mindre än 850 företag registrerade och fler kommer det att bli. Staffanstorp är idag en av Sveriges mest expansiva kommuner. Lajos Horvath arbetar som slöjdlärare i Staffanstorp. Den som bor i Staffanstorp har två sätt att ta sig utanför orten: bil eller kollektivtrafik och barn och ungdomar kan inte själva ta bilen. Simrishamnsbanan skulle göra att barnen och de kommande generationerna lär sig att resa miljövändligt med tåg. Det är vårt ansvar att lära barnen att resa med tåg för miljöns skull. Barnen är framtiden. Vi är vana vid goda tågförbindelser på längden i Sverige det är enkelt att färdas miljövänligt från norr till söder. På tvären är det värre. Att Simrishamnsbanan knyter ihop östra och västra Skåne tycker jag är mycket bra. Som lärare hade det varit otroligt roligt att göra skolutflykter med Simrishamnsbanan. Inte minst att kunna visa barnen de östra delarna av Skåne. Malmö och Lund kommer de i kontakt med förr eller senare ändå.

6 Dalby «16 min 41 min» Veberöd «22 min 35 min» Dalby och Veberöd mitt i lugnet nära pulsen Det är många som vill flytta till Dalby och Veberöd. Här finns den lilla ortens trygghet, service och korta avstånd. Det är nära till arbetsplatser, studier och kulturliv i Lund, Malmö och Köpenhamn och samtidigt nära till naturen. Orterna erbjuder ett varierat idrotts- och föreningsliv och en handfull golfbanor inom bekvämt räckhåll. Mitt i den expansiva Öresundsregionen, men ändå mitt i lugnet vid den natursköna Romeleåsen. Dalby och Veberöd tillhör Lunds kommuns utvecklingsorter och väntas på 20 års sikt öka markant. Viktiga aspekter för utvecklingen är spårburen trafik, Lundalänken till Lund och återupptagen tågtrafik på Simrishamnsbanan. Fakta Dalby Antal invånare i tätorten är cirka Antal arbetspendlande dalbybor är 2 200, de flesta till Lund och Malmö. 650 personer pendlar till Dalby för att arbeta. Fakta Veberöd I Veberöd bor ungefär av Lunds kommuns totalt hundratusen invånare. Huvuddelen av Veberödsborna pendlar dagligen med bil eller buss till sina arbeten i Malmö/Lund. Börje Svensson är VD för Lunds Kommuns Fastighets AB. LKF erbjuder fastigheter i bland annat Lund, Dalby och Södra Sandby. Med Simrishamnsbanan blir det lika bra och enkelt att bo var som helst i Skåne. De som bor utanför Malmö och Lund kommer att integreras och alla vi som bor i Skåne får helt andra förutsättningar. Inte minst får man möjlighet att uppleva Skåne på sin fritid. Att kunna bo och jobba var man vill är en väldig kvalitet. Att ha möjlighet att få komma ut i naturen och att få bo där man vill, men samtidigt ha tillgång till Köpenhamn, Malmö och Lund på ett praktiskt, billigt och snabbt sätt det är precis så man vill ha det! Jag tror verkligen att Simrishamnsbanan kommer att betyda mycket för boendekvaliteten. Gertrud Elisabet Bohlin är regionchef på Svenskt Näringsliv och arbetar i Malmö. Jag instämmer i att det är viktigt med attraktiva boendemiljöer. Jag tror dessutom att Simrishamnsbanan skulle innebära nya möjligheter för de arbetslösa. Genom förbättrade kommunikationsmöjligheter öppnas en större arbetsmarknad att söka jobb på även för dem som inte har tillgång till bil. Jag tror att alla infrastruktursatsningar är lönsamma på sikt. Det är klart att det handlar om stora pengar man talar om Citytunneln nu och man talade om bron när den byggdes. Men satsningar som Simrishamnsbanan betyder så oerhört mycket och det har historien visat om och om igen stora infrastruktursatsningar betalar sig bra.

7 Sjöbo «30 min 27 min» En gång Sjöbo - alltid Sjöbo Sjöbo kommun ligger mitt i södra Skåne, med närhet till natur- och friluftsliv. Landskapet består av jordbruksmarker, sjöar och lövskogar. Kommunen har ett rikt näringsliv med cirka små och medelstora företag, varav cirka 800 är jordbruksföretag. Det är många som upptäcker livskvaliteten och den attraktiva boendemiljön i Sjöbo kommun och både antalet invånare och företag ökar stadigt. Goda kommunikationer betyder oerhört mycket för Sjöbos framtida utveckling. Närheten till kontinenten ger stora möjligheter till handel och utbyte. Genom Simrishamnsbanan, Öresundsförbindelsen och Citytunneln möjliggörs en djupare integration med de östra delarna av Skåne och med hela Europa. Anna Persson bor i Sjöbo men studerar vid Lärarhögskolan i Malmö. Hon pendlar med bil minst tre dagar i veckan. Fakta Sjöbo Kommunen har cirka invånare, varav knappt i Sjöbo tätort mest känd för sin årligen återkommande marknad som lockar runt besökare. Från Sjöbo arbetspendlar cirka invånare till andra kringliggande orter, medan knappt personer pendlar till Sjöbo för att arbeta. Jag har bott på flera olika ställen, men i Sjöbo har jag min familj och mina vänner - här trivs jag jättebra. Man har ju hört En gång Sjöbo alltid Sjöbo och det ligger nog något i det. Just nu skriver jag mitt examensarbete och sen ska jag ut i arbetslivet. Med Simrishamnsbanan skulle jag kunna söka drömjobbet oavsett om det jobbet finns i Malmö, Dalby eller Lund. Med tåg skulle jag inte ha något emot att pendla till jobbet varje dag. Jag skulle använda tiden till att rätta prov och planera lektioner. Att tvingas pendla med bil känns däremot inte roligt. Om Simrishamnsbanan fanns idag hade jag garanterat åkt tåg istället för bil. Det hade gått mycket fortare och jag hade sluppit stadstrafiken med alla köer. Många gånger tar man bilen för att spara tid, men när Simrishamnsbanan finns blir det snabbare att åka tåg än bil. Dessutom är det bra för miljön det tycker jag är viktigt.

8 Tomelilla «43 min 14 min» Tomelilla - ett bättre sätt att leva Tomelilla är en del av den framväxande Öresundsregionen en stor handelsort med ett varierat näringsliv och omfattande turism. Det öppna slättlandet i söder och de trolska skogarna i norr tillsammans med Fyledalen och Brösarps backar är en svårslagbar kombination av naturupplevelser och här finns gott om vilt och ett rikt fågelliv. Det öppna perspektivet har alltid lockat till sig konstnärer och författare och kommunen är mån om ett rikt kulturliv. Förbättrade kommunikationer är en viktig förutsättning för Tomelillas fortsatt positiva utveckling. Med Simrishamnbanan blir restiden till Malmö under en timme och fler kan dra nytta av fördelarna med orten. Redan idag är Tomelilla en betydande handelsort med affärer kända långt utanför Skånes gränser. Hasse Alfredsson, allkonstnär med hus i Tomelilla. Jag minns hur det var förr i tiden när det gick tåg mellan Malmö och Simrishamn. Jag brukade åka på den gamla Simrishamnsbanan när jag var ung och precis hade skaffat ett litet sommarhus utanför Tomelilla. Då tog man först tåget till Malmö och sedan Simrishamnsbanan vidare till Tomelilla. De sista 20 åren har jag dock åkt bil eller tagit flyget till Sturup och sedan därifrån hyrt en bil. Visst vore det bra om man kunde åka tåg direkt till Tomelilla igen! Ja, och sen givetvis vidare till Simrishamn och till Köpenhamn och till Norge jag kan åka hur långt som helst om det behövs. Nu vill jag avsluta detta med att ropa hurra!. Hasses bästa tågtips När jag åker tåg brukar jag sova eller läsa en bok. Till alla de tågresenärer som kommer att åka på Simrishamnsbanan skulle jag vilja rekommendera att läsa bibeln den räcker långt förbi Simrishamn.

9 Simrishamn ««96 min «57 min Simrishamn i hjärtat av Österlen Simrishamn ligger i hjärtat av Österlen, i Skånes sydöstra hörn. Här blandas breda sandstränder med klippig kust. Små genuina fiskelägen klär kustlinjen. Simrishamn har lyckats behålla småstadskaraktären och saknar fortfarande både trafikljus och parkeringsmätare. Kommunen är välbesökt under sommarhalvåret då turisterna strömmar till. Många har en sommarstuga eller ett fritidshus här för skön avkoppling under semestern. Med förbättrade kommunikationer ökar valmöjligheterna för alla både för dem som bor i Simrishamn och för dem som önskar att de gjorde det. För hjärtat av Österlen är inte längre bort än en resa med Simrishamnsbanan. Gösta och Gunnel Ericson är bosatta i Lund men drömmer om att kunna bosätta sig i huset i Baskemölla. Gösta: Vi har en sommarstuga i Baskemölla, precis norr om Simrishamn. Sommarstugan har vi haft sedan 1998 och vi har genom åren kommit att vara där mer och mer. Jag har successivt förlängt semesterperioden och pendlat med buss till jobbet några veckor innan och efter semestern. Då jag jobbar i Malmö måste jag först åka buss till Lund och sedan ta Pågatåget till Malmö. Restiden blir ungefär 2 timmar i vardera riktningen. Nu finns även möjligheten att ta Pågatåget direkt till Malmö men restiden är fortfarande 1,5 timme i vardera riktningen. Gunnel brukar alltid fråga mig hur jag orkar. Gunnel: Ska vi bosätta oss i Baskemölla så är det viktigt att man enkelt kan ta sig till Lund och Malmö för att träffa vännerna och hälsa på barnen i deras studentboenden. Det är viktigt för mig. Gösta: Vi har länge pratat om att bosätta oss i Baskemölla om möjligheten fanns. Med Simrishamnsbanans hjälp kan det bli verklighet. En timmes pendling i vardera riktningen klarar man av framförallt om det är med tåg. Då kan man ju använda restiden till något användbart istället för att behöva koncentrera sig på att köra bil.

10

11 Restider under timmen ett viktigt bidrag till regionförstoring Simrishamnsbanan är ett väldigt intressant projekt och jag hoppas att det kommer att genomföras. Att få ner restiden till en timme betyder oerhört mycket för att nå de regionförstorande effekter man vill åt. Det är intressant att se hur positivt enskilda kommuner i periferin påverkas när kommunikationerna förbättras. Ett exempel är utvecklingen i Eskilstuna med Svealandsbanan. Den tågsatsningen visar tydligt vad kortare restid och ökat turutbud i kollektivtrafiken kan göra för att öka resandet. Det fanns en gammal bana på sträckan men den var nedläggningshotad på grund av dålig lönsamhet. Förbättringarna har resulterat i att tågresandet har ökat 6-7 gånger jämfört med resandet på den gamla banan. Tidigare var Eskilstuna en kommun på nedgång - med sjunkande invånarantal och en hög arbetslöshet. Med den nya tågtrafiken kan invånarna i Eskilstuna helt plötsligt söka jobb i Stockholm, invånarantalet stiger igen och flera nya företag har etablerat sig. Ökad tillgänglighet genom kortare restid och ökat turutbud är viktiga bidrag till varför utvecklingen nu har vänt. Det går förmodligen att uppnå samma fördelar för bland annat Simrishamn och Tomelilla genom snabbare förbindelser till Malmö och Lund. Oskar Fröidh forskar om tågtrafik vid Avdelningen för trafik och logistik, KTH i Stockholm.

12 Ett grönare Skåne, ett växande Skåne, ett närmare Skåne Bakom Simrishamnsbaneprojektet står Nätverket Simrishamnsbanan.com. I nätverket ingår representanter från Skånetrafiken samt från de sex kommuner där tåguppehåll planeras: Malmö, Staffanstorp, Lund, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn. En arbetsgrupp har utsetts med representanter från de sex kommunerna samt Skånetrafiken och Länsstyrelsen, vilket speglar en bred enighet om att regional tågtrafik mellan Malmö och Simrishamn är en angelägenhet för hela Skåne. Texter Trivector Information Grafisk form dynamic dog Tryck CA Andersson

Simrishamnsbanan med på banan

Simrishamnsbanan med på banan Utvecklingsplan Simrishamnsbanan med på banan Sammanfattning av rapport från februari 2010 Gemensamt initiativ Kommunal samverkan för ett genomförande En stråkplanering med en livskvalitativ samhällsbyggnad

Läs mer

PÅGATÅG NORDOST 2009

PÅGATÅG NORDOST 2009 Älmhult Markaryd Vittsjö Osby Killeberg Bjärnum Hästveda Perstorp Tyringe Sösdala Vinslöv Önnestad Kristianstad Fjälkinge Bromölla Sölvesborg Tjörnarp Höör NIO KOMMUNER I SAMVERKAN BROMÖLLA HÄSSLEHOLM

Läs mer

- den hållbara vägen in i framtiden

- den hållbara vägen in i framtiden - den hållbara vägen in i framtiden En stark och sammanhållen region, där invånarna har frihet att bo och arbeta i olika delar av Skåne, har sin grund i en god infrastruktur. Simrishamnsbanan kopplar samman

Läs mer

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan.

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan. Bild: Stiliserad bandragning Lommabanan. » Lommabanan behöver byggas ut nu Planerna för att bygga ut Lommabanan för persontrafik har funnits länge, och de flesta utredningar som krävs har också genomförts.

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

SYDÖSTRA SKÅNES SAMARBETSKOMMITTÉ. Fyra kommuner i samverkan 78 800 invånare varav Ystad 28 500

SYDÖSTRA SKÅNES SAMARBETSKOMMITTÉ. Fyra kommuner i samverkan 78 800 invånare varav Ystad 28 500 SYDÖSTRA SKÅNES SAMARBETSKOMMITTÉ Fyra kommuner i samverkan 78 800 invånare varav Ystad 28 500 Vi är många som vill förbättra infrastrukturen i sydöstra Skåne! Vi är så här många som pendlar ut: 14 435

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg STOCKHOLM VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

Arbetspendlingens struktur i Skåne

Arbetspendlingens struktur i Skåne Arbetspendlingens struktur i Skåne Underlagsrapport till Regional systemanalys för infrastrukturen i Skåne Författare: Kristoffer Levin, Region Skåne Innehållsförteckning 1. BAKGRUND 3 1.1 Lokala arbetsmarknader

Läs mer

Tog og vei ga regionvekst i en fei!

Tog og vei ga regionvekst i en fei! Tog og vei ga regionvekst i en fei! Historien om to byer I to land - Öresundsbron 3 september 2015 av Johan Wessman, vd Øresundsinstituttet Skapar broar och tunnlar nya regioner? NEJ ofta är förhoppningarna

Läs mer

Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK

Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK Öresundsregionens kvalitet och attraktivitet består till stor del av dess ortstruktur, där ett nätverk av städer och tätorter av olika storlek och med olika kvaliteter

Läs mer

Vi vill öppna nya möjligheter. - Tågtrafik på Markarydsbanan

Vi vill öppna nya möjligheter. - Tågtrafik på Markarydsbanan Vi vill öppna nya möjligheter - Tågtrafik på Markarydsbanan november 2011 Det handlar om mer än att bara resa från Halmstad till Markaryd! Vi ser oss politiker som möjliggörare. Vi vill göra människors

Läs mer

Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne

Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne Elna Henriksson Sekreterare 044-309-30-60 elna.henriksson@skane.se Datum 2008-05-07 1 (5) Sammanställning av beredningens dialog kring framtidens kollektivtrafik

Läs mer

Utvecklingsplan Simrishamnsbanan. Sammanfattning av rapport från februari 2010

Utvecklingsplan Simrishamnsbanan. Sammanfattning av rapport från februari 2010 Utvecklingsplan Simrishamnsbanan Sammanfattning av rapport från februari 2010 Simrishamnsbanan behövs om vi ska få regional balans och kunna skapa ett transportsystem som kan ge en långsiktigt hållbar

Läs mer

BättRe liv i Skåne Skåne. Region Skåne

BättRe liv i Skåne Skåne. Region Skåne Bättre liv i Skåne Bättre liv i Skåne Grafisk formgivning: Annelie Christensen, Enheten för kommunikation, Region Skåne Fotograf: Kasper Dudzik, Ingram, Dan Ljungsvik, Håkan Sandbring Tryck: AM-Tryck &

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade.

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade. Inledning Syfte och bakgrund För att främja en hållbar utveckling ur alla perspektiv krävs att stationsorterna i Skåne utvecklas till trygga och levande bymiljöer. Köpingebro är ett exempel på en stationsort

Läs mer

Götalandsbanan. Miljoner människor kommer varandra närmare

Götalandsbanan. Miljoner människor kommer varandra närmare Götalandsbanan Miljoner människor kommer varandra närmare 1 Födelsedagskalas i Jönköping år 2030. Klara firar sin femårsdag med morfar från Göteborg, farmor från Stockholm och kusinerna från Linköping.

Läs mer

Malmös framtida Kollektivtrafik Jan Haak, stadskontoret. FODRAL Stockholm 2008.03.12

Malmös framtida Kollektivtrafik Jan Haak, stadskontoret. FODRAL Stockholm 2008.03.12 Malmös framtida Kollektivtrafik Jan Haak, stadskontoret FODRAL Stockholm 2008.03.12 Malmö regionens tillväxtcentrum - Motiv till utredning Malmö växer snabbast bland Sveriges 10 största städer sedan 2000,

Läs mer

PÅGATÅG NORDOST 2009

PÅGATÅG NORDOST 2009 PÅGATÅG NORDOST 2009 NIO KOMMUNER I SAMVERKAN BROMÖLLA HÄSSLEHOLM HÖÖR KRISTIANSTAD MARKARYD OSBY PERSTORP SÖLVESBORG ÄLMHULT Älmhult Markaryd Killeberg Vittsjö Osby Älmhult Markaryd Bjärnum Hästveda Killeberg

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

Flytta till Båstad... ett bättre sätt att leva

Flytta till Båstad... ett bättre sätt att leva Flytta till Båstad... ett bättre sätt att leva Att leva, arbeta och bo på Bjärehalvön är att välja ett liv med både hjärta och puls. Mötesplatsen Båstad erbjuder ett levande kultur- och nöjesliv och en

Läs mer

Pågatåg Nordost 2009

Pågatåg Nordost 2009 Pågatåg Nordost 2009 1 Pågatåg Nordost 2009 G&G 2007-08-13 Göran Svärd Ringvägen 21 28023 Hästveda 070-261 71 11 Pågatåg Nordost 2009 2 Pågatåg Nordost 2009 Uppdraget från 7 kommuner. Ge en samlad redovisning

Läs mer

Svealandsbanan tågtrafik där den efterfrågas

Svealandsbanan tågtrafik där den efterfrågas Svealandsbanan tågtrafik där den efterfrågas Oskar Fröidh, KTH oskar.froidh@abe.kth.se Jernbaneforum 7 mars 2012 Målen för förbättrad tågtrafik Möjliggöra pendling till starka arbetsmarknader Lättare för

Läs mer

TRAFIK ÖVER ØRESUNDSBRON JUNI

TRAFIK ÖVER ØRESUNDSBRON JUNI R A P P O R T TRAFIK ÖVER ØRESUNDSBRON 2000 2005 Ø R E S U N D S B R O K O N S O R T I E T JUNI 2 0 0 5 a1 Innehåll Fem år med Øresundsbron 2 Resenärer mellan Köpenhamn och Malmö 5 Utvecklingen över Öresund

Läs mer

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal-Mölnlycke Fokus Pixbo. Hulebäcksgymnasiet 2015-12-09

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal-Mölnlycke Fokus Pixbo. Hulebäcksgymnasiet 2015-12-09 Projekt Göteborg-Borås Informationsmöte Almedal-Mölnlycke Fokus Pixbo Hulebäcksgymnasiet 2015-12-09 Inledning Höghastighetsjärnväg Göteborg-Borås Härryda kommun Planläggningprocessen och tidplan Pågående

Läs mer

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken 109 000 invånare i kommunen (12:a i landet efter folkmängd) tillväxt i befolkning ca 1% per år tillväxt i arbetsplatser ca 2% per år (5 nya jobb varje arbetsdag)

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

Banverkets planering Behov, Idé, efterfrågan När vi planerar nya järn vägar sker det i flera steg. Först analyseras brister och Idéskede Förstudie lösningar i ett idéskede. Idéer som inte bedöms genomför

Läs mer

Vi planerar för framtidens kollektivtrafik i Malmö

Vi planerar för framtidens kollektivtrafik i Malmö Vi planerar för framtidens kollektivtrafik i Malmö Fakta Malmö 290 000 invånare (2008) Ökande befolkning för 22 året i rad 174 nationaliteter 47 % är under 35 år 28 000 arbetstillfällen 55 000 arbetspendlar

Läs mer

Mer människor, mindre trafik

Mer människor, mindre trafik Mer människor, mindre trafik Nyckeln till ett större och mer hållbart Göteborg Västlänken En storstad med trivsel och nära till det mesta Året är 2026 och Göteborgsregionen beräknas ha 1,6 miljoner invånare,

Läs mer

Svenskarnas syn på gränskontrollen mellan Sverige och Danmark 4 januari 2016

Svenskarnas syn på gränskontrollen mellan Sverige och Danmark 4 januari 2016 Svenskarnas syn på gränskontrollen mellan Sverige och Danmark 4 januari 2016 Svenskarnas syn på gränskontrollen mellan Sverige och Danmark Allt färre svenskar uppger att de har förtroende för regeringens

Läs mer

Reflektion från seminarieserien

Reflektion från seminarieserien Reflektion från seminarieserien Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Erfarenheter från GOS projektets 6 seminarier Sammanhängande fysisk struktur Integration av marknader beror helt på hur systemet

Läs mer

Vindeln det är här det händer

Vindeln det är här det händer Det här är Vi. Vindeln det är här det händer Kombinationen av trygg boendemiljö, vacker natur och aktiva och engagerade människor gör Vindeln till en intressant kommun i ständig utveckling. Vi ser oss

Läs mer

Regionala och mellankommunala frågor

Regionala och mellankommunala frågor Regionala och mellankommunala frågor 235 236 REGIONALA OCH MELLANKOMMUNALA FRÅGOR Många frågor inom offentlig verksamhet har ofta en kommunöverskridande karaktär och måste lösas i samförstånd med andra

Läs mer

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2013-05-27, 68 En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Inledning Att ta fram en vision för framtidens Kiruna är ett sätt att skapa en gemensam bild av hur framtiden

Läs mer

Rapport. Varumärkesundersökning. Tomelilla kommun

Rapport. Varumärkesundersökning. Tomelilla kommun Rapport Varumärkesundersökning Tomelilla kommun 216-12-1 Innehåll Sid: Om undersökningen 3 Sammanfattning 7 Tomelilla 12 Kännedom och helhetsintryck 13 Associationer och attityder 21 Österlen 29 Kännedom

Läs mer

20/01/2015. Alla vill ha en central station men utan nackdelarna. Station centralt eller externt? MINUTER RESTID TILL OCH FRÅN ARBETET

20/01/2015. Alla vill ha en central station men utan nackdelarna. Station centralt eller externt? MINUTER RESTID TILL OCH FRÅN ARBETET Station centralt eller externt? Alla vill ha en central station men utan nackdelarna Christer Ljungberg, Trivector AB Uppdrag till Trivector att studera: Vad betyder det för: Resandet Staden Regionen?

Läs mer

Handelskammarens rapport nr 1.2011. Ett närmare sydöstra Skåne

Handelskammarens rapport nr 1.2011. Ett närmare sydöstra Skåne Handelskammarens rapport nr 1.2011 Ett närmare sydöstra Skåne 2 Handelskammarens rapport nr 1.2011 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Hur nära är sydöstra Skåne i dag? 4 Analys av trafiksystemet 5 Förslag

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Resultat dialogen Naturen är en förutsättning för att kunna erbjuda bra boendemiljöer och locka till sig nya invånare, men även besökare vilket ökar turismen. Detta är något som efterfrågas bland både

Läs mer

Att bo och resa på landet hur tänker äldre om framtiden?

Att bo och resa på landet hur tänker äldre om framtiden? http://www.med.lu.se/case Att bo och resa på landet hur tänker äldre om framtiden? HELENA SVENSSON, TEKN. DR. INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK OCH SAMHÄLLE Bakgrund Resvanor, tillgång till färdmedel och problem

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Regional analys TILLHÖRANDE ÖVERSIKTLIG PLANERING. Växjö Översiktsplaneutredningar PLANERINGSKONTORET

Regional analys TILLHÖRANDE ÖVERSIKTLIG PLANERING. Växjö Översiktsplaneutredningar PLANERINGSKONTORET Regional analys TILLHÖRANDE ÖVERSIKTLIG PLANERING Växjö Översiktsplaneutredningar PLANERINGSKONTORET 2018-04-05 Analysera utifrån Dagens situation och utmaningar trender, tryck, anspråk, intressen Den

Läs mer

4 Mälarstäder

4 Mälarstäder 4 Mälarstäders yttrande gällande Nationell transportplan 2018-2029 Som fjärde största storstadsregion har 4 Mälarstäder idag en befolkning på fler än 320 000 invånare och växer mer än riket i genomsnitt.

Läs mer

Tillgänglighet Regionala kärnor

Tillgänglighet Regionala kärnor TemaBLAD: Tillgänglighet Regionala kärnor Strukturbild för Skåne TemaBLAD: Tillgänglighet Regionala kärnor December 2012 Analyser: DanielsonDosk Kartlayout: Johanna Hellsten Textbearbetning: Johanna Hellsten,

Läs mer

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2014-04-30 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BOU 2014-171 Klas Lind Dnr KS 2014-345 Barn- och ungdomsnämnden Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet

Läs mer

PENDLINGSBARA SVERIGE 2015

PENDLINGSBARA SVERIGE 2015 PENDLINGSBARA SVERIGE 2015 PENDLINGSBARA SVERIGE LIKA STORT SOM HELA DANMARK För andra året i rad kartlägger vi på Samtrafiken hur pendlingsbara svenska städer är. I år har vi tittat närmare på Sveriges

Läs mer

Skåne Livskvalitet i världsklass

Skåne Livskvalitet i världsklass Skåne Livskvalitet i världsklass 1 Region Skåne är ansvarig för kollektivtrafiken i Skåne. Pågatågen och busstrafiken knyter samman Skåne tillsammans med Öresundstågen, som även sträcker sig över övriga

Läs mer

RAPPORT. Simrishamnsbanan Trafikverket Attitydundersökning. Projektnummer: TRV 2010/21715

RAPPORT. Simrishamnsbanan Trafikverket Attitydundersökning. Projektnummer: TRV 2010/21715 RAPPORT Simrishamnsbanan 213 Trafikverket Attitydundersökning Simrishamnsbanan 213 Projektnummer: TRV 21/21715 Bakgrund Syfte Det primära syftet med undersökningen är att ta reda på vilken inställning

Läs mer

Minusjobben. 20 000 förvärvsarbetande i Skåne försvinner i den officiella statistiken

Minusjobben. 20 000 förvärvsarbetande i Skåne försvinner i den officiella statistiken Minusjobben 2 förvärvsarbetande i Skåne försvinner i den officiella statistiken En analys av de växande mörkertalen i officiell svensk statistik om gränsregioner Inledande sammanfattning Vissa använder

Läs mer

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg Västlänken En pulsåder för det moderna Göteborg HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 2 Morgondagens Göteborg Regionen beräknas växa med en och en halv miljon invånare till 2035 Enligt prognoser är vi år 2035

Läs mer

Strömstad. 2030Vision En internationell småstad med. livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! Strömstads kommun

Strömstad. 2030Vision En internationell småstad med. livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! Strömstads kommun Strömstad En internationell småstad med livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! 2030Vision 2030 Strömstads kommun BARN OCH UTBILDNING Lära för livet - alla ska lyckas i skolan År 2030 är den barnomsorg

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Helsingborgs stad. Medborgarundersökning 2014 Q2. Genomförd av CMA Research AB. Juni 2014

Helsingborgs stad. Medborgarundersökning 2014 Q2. Genomförd av CMA Research AB. Juni 2014 Helsingborgs stad Medborgarundersökning 2014 Q2 Genomförd av CMA Research AB Juni 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna 4 Resultat 5 Stadstrafiken

Läs mer

SÖSK kommittén - möte med kommunernas KSAU för information och diskussion kring gemensamma infrastruktursatsningar i Sydöstra Skåne

SÖSK kommittén - möte med kommunernas KSAU för information och diskussion kring gemensamma infrastruktursatsningar i Sydöstra Skåne SÖSK kommittén - möte med kommunernas KSAU för information och diskussion kring gemensamma infrastruktursatsningar i Sydöstra Skåne 2011-09-19 kl 08.00-12.30 Hotell Svea, Simrishamn Deltagare: Bilagor:

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

S15041 Enskild motion

S15041 Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:892 av Berit Högman m.fl. (S) Infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen

Läs mer

Låt oss få veta vad du tycker!

Låt oss få veta vad du tycker! Låt oss få veta vad du tycker! Banverket planerar för mötesspår och dubbelspår på vissa sträckor av järnvägen mellan Södertälje, Strängnäs och Eskilstuna Svealandsbanan, som bland annat går mellan Södertälje-Eskilstuna,

Läs mer

Trelleborgsbanan. Snart kommer tåget!

Trelleborgsbanan. Snart kommer tåget! Trelleborgsbanan Snart kommer tåget! Ett Pågatåg varje halvtimme När Trelleborgsbanan öppnar i december 2015 kommer Pågatågen att gå varje halvtimme mellan Trelleborg och Malmö via de nya stationerna i

Läs mer

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 2007-12 Jan Rafstedt AB INNEHÅLL 1. BAKGRUND 1 2. UPPDRAGET 1 3. FÖRUTSÄTTNINGAR 1 4. TRAFIK 2 Trafikgenerering 3 5. STUDERADE LÖSNINGAR 4 Tpl Hofterup

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

Ådalsbanan. - den viktiga länken

Ådalsbanan. - den viktiga länken Ådalsbanan - den viktiga länken Tunnelborrning i Svedjetunneln, norr om Härnösand. Länken mellan norr och söder När Ådalsbanan nyinvigs 2011 skapas helt nya förutsättningar för järnvägstrafiken i regionen.

Läs mer

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Vi bidrar till svensk tillväxt. Samtidigt som klimatmålen nås. Västra Götaland är Sveriges industriella och logistiska nav och står

Läs mer

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Ingemar Bryman, Utvecklingsstrateg, Mejl: ingemar.bryman@skanetrafiken.se Tel: 0451-288 571 Från vision till verklighet om resvanor idag och

Läs mer

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken 105 000 invånare i kommunen (12:a i landet efter folkmängd) tillväxt i befolkning ca 1% per år tillväxt i arbetsplatser ca 2% per år (5 nya jobb varje arbetsdag)

Läs mer

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö 2 2014-04-22 Det är det här det handlar om! Beställning från Näringsdepartementet Beställning: PM 2014-01-08 från Näringsdepartementet, Transportenheten Ett

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0141 Presentation v 1.0 Projekt Göteborg Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 6 december 2016 Inledning Åsa Lindell, moderator Göteborg Borås, en

Läs mer

Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla

Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla SAMRÅDSREDOGÖRELSE Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla Simrishamns kommun, Skåne Län Vägplan, 2014-06-27 Projektnummer: 8850568 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 543, 291

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE VÄLKOMMEN HEM Välkommen HEM VÄLKOMMEN TILL KIL Hem är den plats där du har dina minnen Kanske har du många minnen av Kil sedan tidigare, kanske är det här ett helt oskrivet blad. Hur som helst så lovar

Läs mer

SKANE PAVERK AR SVERIGE. hela

SKANE PAVERK AR SVERIGE. hela SKANE PAVERK AR SVERIGE hela STORA UTMANI NGARFO RSKANE Skåne är en storstadsregion vars invånare ser kommunikationer och trafik som den näst efter sjukvården viktigaste regionala frågan enligt SOM-institutet.

Läs mer

Flyttstudie Skövde Kommun

Flyttstudie Skövde Kommun Flyttstudie Skövde Kommun GÖTEBORG: Kungsgatan 56, tfn 0708-32 32 18 STOCKHOLM: Målargatan 7, tfn 0766-28 07 48 www.hanneklarssen.se Om undersökningen Syfte Syftet med undersökningen är att kartlägga;

Läs mer

Förändringar i pendlingen över Öresund

Förändringar i pendlingen över Öresund EN KORT ANALYS OM SKÅNES TILLVÄXT OCH UTVECKLING OKTOBER 212 Förändringar i pendlingen över Öresund Arbetspendlingen över Öresund har minskat något de senaste åren men är ändå dubbelt så stor jämfört med

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

NTF Västernorrland Årsmöte 24 mars 2010

NTF Västernorrland Årsmöte 24 mars 2010 NTF Västernorrland Årsmöte 24 mars 2010 Kort Historia 1999 Processen runt tågtrafiken i Norrland startar 2001 Intresseföreningen Norrtåg startar som på ett politiskt plan drivit tågfrågan i Norrland vidare.

Läs mer

KÄVLINGE KOMMUN. VFT045 Fastighetsekonomi Handledare: Ingemar Bengtsson Anders Silverbåge

KÄVLINGE KOMMUN. VFT045 Fastighetsekonomi Handledare: Ingemar Bengtsson Anders Silverbåge VFT045 Fastighetsekonomi Handledare: Ingemar Bengtsson Anders Silverbåge KÄVLINGE KOMMUN Grupp 5 Elin Djus Sema Kadir Andreas Kirkby Peter Johansson Jacob Thörnblad Sammanfattning Befolkningen i Kävlinge

Läs mer

Utredning om intresset för anslutningtrafik till pendlingstrafik i Vännäs kommun

Utredning om intresset för anslutningtrafik till pendlingstrafik i Vännäs kommun 2012-10-29 Utredning om intresset för anslutningtrafik till pendlingstrafik i Vännäs kommun -bland boende i området runt Vindelälven och Tväråbäck med omnejd i Vännäs kommun Enligt uppdrag av Vännäs kommun

Läs mer

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt 1 PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt VARFÖR PERSONTÅG? Hyltebruk

Läs mer

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ FÖRORD Malmö högskola var redan från början en viktig pusselbit i stadens omvandling från industristad till kunskapsstad och

Läs mer

Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på?

Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på? Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på? Här nedan följer ett antal frågor där vi vill att du betygsätter din kommun som en plats att bo och leva på. Frågorna handlar bl. a. om arbetsmöjligheter,

Läs mer

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby Granskning 26 januari 23 februari 2015 Öppet hus: tisdag den 10 februari 2015 kl. 17 20 Plats: Trafikverket,

Läs mer

Tågstrategi 2037. Miljoner tågresor/år i Skåne 1975-2006 med prognoser till år 2037 401. Låg 3%/år. Medel 6%/år. Hög 9%/år

Tågstrategi 2037. Miljoner tågresor/år i Skåne 1975-2006 med prognoser till år 2037 401. Låg 3%/år. Medel 6%/år. Hög 9%/år Tågstrategi 2037 400 Miljoner tågresor/år i Skåne 1975-2006 med prognoser till år 2037 401 350 Låg 3%/år 300 250 200 Medel 6%/år Hög 9%/år 180 150 100 78 50 0 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2007 2010 2015

Läs mer

Storstadspaket Malmö Sverigeförhandlingen

Storstadspaket Malmö Sverigeförhandlingen Storstadspaket Malmö Sverigeförhandlingen Trafikkonferens kommunförbundet Skåne 16 maj 2018 Från industristad till kunskapsstad 1 företag 200 företag 6000 arbetsplatser 8000 arbetsplatser Version 1.2 170914

Läs mer

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen M1785 Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1420 av Boriana Åberg m.fl. (M) Skånes infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs

Läs mer

Medborgardialog ÖP-boden

Medborgardialog ÖP-boden Medborgardialog ÖP-boden Sammanfattning av svar från alla orter 2016-07-26 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Den viktigaste frågan när det gäller kommunikationer är att Satsa

Läs mer

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter Magnus Hedin, Go Ahead Nordic (trafikdirektör Skånetrafiken 2008-2011) Anders Jönsson, Region Skåne Den danske banekonference 15 maj 2017, Köpenhamn, Danmark Innovation och ökat resande skånska innitiativ

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

HERRGÅRDSÄNGEN Förverkliga drömmen om ett lantligt boende www.longvalley.se

HERRGÅRDSÄNGEN Förverkliga drömmen om ett lantligt boende www.longvalley.se HERRGÅRDSÄNGEN Förverkliga drömmen om ett lantligt boende www.longvalley.se För snart 10 år sedan beslutade vi att lämna stressen och bilköerna för att hitta en bättre balans i vårt liv och boende. Vi

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Samrådsyttrande Norrbotniabanan, Järnvägsutredning Piteå Luleå (Södra Gäddvik)

Samrådsyttrande Norrbotniabanan, Järnvägsutredning Piteå Luleå (Södra Gäddvik) Kommunstyrelsen 2011 01 17 32 43 Plan och tillväxtutskottet 2010 12 13 124 265 Dnr 10.777 53 janks18 Samrådsyttrande Norrbotniabanan, Järnvägsutredning Piteå Luleå (Södra Gäddvik) Ärendebeskrivning Bakgrund

Läs mer

Verksamhetsmark. landskrona.se

Verksamhetsmark. landskrona.se Verksamhetsmark Strategiskt läge Landskrona är en medelstor stad med 43 000 invånare, strategiskt belägen i den växande Öresundsregionen. Inom en timmes restid når du ett område med hela 3,7 miljoner invånare.

Läs mer

En sammanbunden stad 2035

En sammanbunden stad 2035 En sammanbunden stad 2035 Strategi för samarbetet mellan Helsingör och Helsingborg 2017 2020 Förord En sammanbunden stad 2035 - en gemensam strategi för samarbetet mellan Helsingör och Helsingborg För

Läs mer

Botniabanan Nya spår mot framtidens personresande?

Botniabanan Nya spår mot framtidens personresande? Botniabanan Nya spår mot framtidens personresande? Resultat från enkätundersökning innan trafikstart & intervjustudie med privata resenärer under tjuvstarten Frida Bylin, Örnsköldsviks kommun Annika Nordlund,

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

FRAMTIDSDEKLARERA! SENAST 31 AUG VILL VI HA DINA TANKAR!

FRAMTIDSDEKLARERA! SENAST 31 AUG VILL VI HA DINA TANKAR! En Översiktsplan Den här informationen har tagits fram som en del i arbetet med en översiktsplan; en vision för hur mark och vatten i Ovanåkers kommun ska utvecklas under åren 2015-2030. Översiktsplanen

Läs mer

Boendestrategi - Strategiska målbilder för boendet i Tibro 2017

Boendestrategi - Strategiska målbilder för boendet i Tibro 2017 Boendestrategi - Strategiska målbilder för boendet i Tibro 2017 Vad innebär vår boendestrategi? Vision Tibro 2017 är skapad ur en grundlig omvärldsanalys och speglar ett samhälle som är attraktivt att

Läs mer

LÄTTLÄST om förslag till ny vision för Tierps kommun. Vision. för Tierps kommun

LÄTTLÄST om förslag till ny vision för Tierps kommun. Vision. för Tierps kommun LÄTTLÄST om förslag till ny vision för Tierps kommun Vision för Tierps kommun Innehåll 2 Grund för visionsdokumentet 3 Varför en vision? 3 Vem skapar framtiden? 3 Hur tar vi fram en vision? 4 Våra utmaningar

Läs mer