Centrum för personsäkerhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Centrum för personsäkerhet"

Transkript

1 Centrum för personsäkerhet Drunkning i Sverige en sammanställning och granskning av uppgifter från dödsorsaksregistret Inledning Drunkning är ett betydande riskområde i det svenska samhället. Fortfarande omkommer fler svenska medborgare genom drunkning än av brand, exempelvis. Det finns därför stor anledning att skapa en samlad bild över drunkningsfallen som underlag för ett fördjupat och mer systematiserat nationellt drunkningsförebyggande arbete. Föreliggande rapport är framtagen i samarbete mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Karlstads universitet, Centrum för Personsäkerhet, som ett första steg i en bred kartläggning av drunkningsfallen. Rapporten utgör ett sammandrag av en utförligare rapport som publicerats separat (Gustavsson et al, 2013). Det finns flera källor att tillgå när det gäller information om drunkning, men bara en med godtagbar täckning. Socialstyrelsens dödsorsaksregister omfattar i princip alla dödsfall bland svenska medborgare med fördelning på orsaken till dödsfallet, ålder och kön på den drabbade, m.m. Alla drunkningsfall låter sig dock inte enkelt urskiljas i registret. Dels är det inte självklart vad som menas med drunkning vilket innebär att en del fall kan ligga dolda under andra dödsorsaker. Det kan också förekomma rena felkodningar. Dessa begränsningar bedöms dock som mindre betydelsefulla för helheten. Mer problematiskt är en viss otydlighet mellan olika orsakskoder för drunkning, samt att registret endast omfattar svenska medborgare. Problemen kommenteras vidare i den avslutande diskussionsdelen. Vi har tagit bredast möjliga grepp genom att söka ut alla dödsfall med drunkning angivet som medicinsk orsak till dödsfallet. Vi har sedan fördelat dessa efter yttre orsak, d.v.s. hur drunkningen uppkommit och funnit ett brett spektrum av händelser. Materialet redovisas först översiktligt och sedan mer detaljerat per typ av händelse. Vi har i första hand studerat 15-årsperioden , men för att undersöka trender på längre sikt har vi också tittat på 25-årsperioden

2 Översikt Drunkning är ett stadigt minskande problem (figur 1). Över en tjugoårsperiod har antalet drunkningar mer än halverats. Ändå drunknar fortfarande ca 150 personer om året. Som jämförelse kan nämnas att antalet omkomna i bränder uppgår till dryga hundratalet och i arbetsolyckor till ca 50 per år Figur 1. Antal avlidna till följd av drunkning, Källa DOR. Eftersom befolkningen ökat under samma period är minskningen per invånare ännu mera påtaglig (figur 2). Nedgången har varit procentuellt jämförbar hos kvinnor och män, även om männen dominerar stort bland drunkningsfallen Män Kvinnor Figur 2. Antal avlidna per till följd av drunkning, efter kön och år. Källa DOR.

3 Som framgår av figur 3 är det främst äldre som drunknar. En jämförelse mellan dagens situation och hur det såg ut för dryga tiotalet år sedan visar ingen större förskjutning i åldersprofilen, bara att drunkningarna minskat påtagligt i alla åldersgrupper utom bland barn och unga år 5-9 år år år år år år år år år år år år år år år år år år år 100+ år Figur 3. Genomsnittligt antal avlidna per till följd av drunkning (alla drunkningsorsaker), efter ålder för perioderna och Källa DOR. Drunkningsfallen ackumulerade över 15-årsperioden fördelas över ett brett spektrum av yttre orsaker, d.v.s. typer av händelser (figur 4). De olika händelsekategorierna kommenteras nedan var för sig. Övergrepp 0,4% Oklar avsikt 15% Trafikolyckor 2% Terrängfordon, traktor Båt, fartyg 2% 9% Badkar 5% Simbassäng 1% Sjö, älv, hav 14% Suicid 30% Ospecificerad olycka 19% Damm, brunn od 1% Annan specificerad olycka 0,4% Sjukdomsrelaterad olycka 2% Figur 4. Drunkningsfall procentuellt fördelade efter yttre orsak. Källa DOR.

4 Drunkningsfallen efter yttre orsak Trafikolyckor För händelser rubricerade som trafikolyckor konstateras att det rör sig om en ganska ovanlig olyckstyp med i genomsnitt 4-5 fall per år. Förekomsten ligger stadigt på låg nivå. Äldre uppvisar en något högre risk jämfört med yngre. Dessa olyckor är relativt jämnt spridda över årets månader och veckans dagar. Terrängfordon Drunkningsolyckor med terrängfordon inträffar huvudsakligen vintertid och handlar sannolikt främst om olyckor med snöskoter, fyrhjulingar och traktorer som går genom isen med drunkning som följd. Olyckorna sker till stor del fredag-lördag vilket antyder att det framför allt rör sig om fritidsrelaterade olyckor. Det är främst män i övre medelåldern som drabbas. Båt, fartyg De båtrelaterade drunkningsolyckorna drabbar huvudsakligen män i övre medelåldern, framför allt sommartid och i anslutning till veckosluten. Dessa drunkningar utgör en relativt omfattande kategori bland drunkningsolyckorna med en svagt minskande trend. För kvinnor är nivån redan så låg (ett par fall om år i genomsnitt) att någon betydande ytterligare minskning knappast kan förväntas. Badkar Drunkning i badkar ar ett tydligt äldrerelaterat problem som drabbar båda könen lika, dock med en markant avtagande trend för båda könen. Drunkningarna i badkar visar ingen tydlig säsongsvariation eller variation över veckodagar. Det årliga antalet är nu nere på låga nivåer endast några enstaka fall per år. Simbassäng Drunkning i simbassäng avviker tydligt från andra drunkningsorsaker ifråga om åldersfördelningen. Dessa drunkningsfall drabbar huvudsakligen barn och inträffar mestadels sommartid med jämn fördelning över veckans dagar. Det rör sig dock om relativt få fall, knapp tre per år i genomsnitt. Sjö, älv och hav Det är något diffust exakt vilka slags olyckor som ingår i denna grupp, men av det allmänna mönstret att döma kan man dra slutsatsen att drunkningar i samband med bad sommartid och fall genom is vintertid ingår, liksom andra drunkningar i samband med rekreationsaktiviteter i och vid naturliga vattensamlingar utan att fordon eller båt varit inblandad. Äldre män utgör en särskild riskgrupp och trenden är tydligt nedåtgående för män och under senare år även för kvinnor.

5 Damm, brunn och dylikt Drunkningsfallen i denna grupp är koncentrerad till små barn och äldre vuxna, huvudsakligen av manligt kön. Trenden är möjligen något ökande, men detta är osäkert eftersom det rör sig om mycket få fall. Något tidsmönster kan knappast avläsas. Annan specificerad olycka Denna grupp inrymmer färre än ett fall per år och avser sällsynta olyckor där orsaken är känd men ovanlig, t ex drunkning som följd av flygkrasch i vatten. Ospecifikt kodade drunkningsolyckor Sammanfattningsvis kan för denna stora grupp av drunkningsolyckor konstateras att det torde röra sig om olyckor av liknande slag som de som klassats som båtrelaterade respektive relaterade till sjö, älv och hav. Gruppen domineras av äldre män och trenden är tydligt minskande. Suicid Många drunkningar är avsiktliga i självmordssyfte. Sammanfattningsvis kan för dessa fall konstateras att denna problematik gäller lika för båda könen, att den är avtagande över tid och påtagligt äldrerelaterad. Övergrepp Att någon dödas av annan genom dränkning förefaller vara mycket ovanligt. Endast ett fåtal fall har registrerats under 15-årsperioden. Oklar avsikt Drunkningsfallen i denna kategori är sådana där man inte kunna avgöra om det rör sig om en olycka eller avsiktlig händelse (suicid eller övergrepp). Dock kan om denna stora grupp konstateras att trenden är nedåtgående för båda könen. Liksom för olycks- och suicidfallen domineras åldersfördelningen av äldre. Däremot skiljer sig könsfördelningen från suicidfallen genom att männen åter är betydligt fler än kvinnorna, om än inte lika markant som för olycksfallen. När det gäller fördelningen över månader visar denna kategori större överensstämmelse med olycksfallen, medan mönstret ifråga om veckodagar mera liknar suicidfallen. Sjukdom Sammanfattningsvis kan om denna grupp sägas att det rör sig om få fall, manlig dominans och viss övervikt bland äldre. En viss koncentration mot sommartid och vardagar kan också skönjas. Drunknade utomlands Bland drunkningar utomlands noteras en ökande trend för både män och kvinnor. Medelålders män utgör den största gruppen bland dem som drunknat utomlands. En svag säsongsvariation kan skönjas med förhöjd förekomst sommar och höst. Däremot syns ett tydligare mönster vad gäller veckans dagar med förhöjd förekomst kring veckosluten.

6 Diskussion och slutsatser Det finns knappast något entydigt och enkelt svar på varför drunkning är ett avtagande fenomen i det svenska samhället. Historiskt har drunkning varit ett i hög grad barnrelaterat problem, något som fortfarande gäller i en stor del av världen. I Sverige är det istället numera huvudsakligen äldre som drabbas. Nedgången bland barn har tidigare kommenterats i Läkartidningen (Janson 2010; Andersson 2010). Utvecklingen torde kunna tillskrivas en kombination av riktade insatser för ökad vattensäkerhet och andra processer i samhällsutvecklingen av mer övergripande slag, t ex skolans och barnsomsorgens utbyggnad, minskningen av antal barn per familj, med mera, kanske även en allmän uppvärdering av barnsäkerhetsaspekter bland föräldrar och andra vårdnadshavare, något som också kommer till uttryck inom trafikmiljön och andra riskmiljöer för barn. Vi kan nu också med tillfredsställelse konstatera att drunkningarna minskar på bred front även bland de äldre. Möjligen nås även de äldre numera av ett ökat vattensäkerhetstänkande i samhället i samband med vattenrelaterade aktiviteter. Detta tycks särskilt gälla den stora gruppen drunkningar i samband med bad och frilutsliv i naturliga vatten. Det är också glädjande att se att självmorden minskar, något som ligger i linje med utvecklingen i stort på det området. Dock finns ett antal delområden där utvecklingen inte är lika gynnsam eller till och med motriktad. Bland de transportrelaterade olyckorna är minskningen endast svag. Det gäller främst båtolyckorna som är den stora gruppen, men även vägtrafikolyckor och olyckor med terrängfordon. När det gäller drunkningar i simbassänger, brunnar, dammar och liknande är nivåerna visserligen relativt låga, men visar ingen tendens till fortsatt minskning. Det är också inom dessa områden som barn är mest utsatta. Slutligen har vi drunkningsfallen utomlands som visar på en ökande trend trots att tsunamioffren från 2004 inte inkluderats i materialet. Alkohol är en faktor som ofta diskuteras i samband med drunkning. I dödsorsaksregistret finns en möjlighet att registrera flera diagnoser och i samband med drunkning förekommer ofta alkoholrelaterade sådana. Det är ungefär dubbelt så vanligt att det förekommer sådana bidiagnoser bland drunkningsfallen jämfört med avlidna i stort. Den högsta förekomsten av alkoholrelaterade bidiagnoser påträffas bland dem som drunknat i badkar, följt av gruppen klassad som oklar avsikt samt trafik- och båtolyckor. Detta kan dock bara ses som en mycket grov indikator på alkoholens betydelse för drunkningsfallen. Detsamma gäller för drogrelaterade diagonser som också förekommer om än i mindre utsträckning. Vill man ha en noggrannare uppskattning måste man gå till andra källor, t ex Rättsmedicinalverkets analysuppgifter från obduktioner. Där har tidigare studier visat på höga förekomster av alkohol, men även läkemedel och andra substanser bland drunkningsoffer (Schyllander, 2010).

7 Ett viktigt metodologiskt resultat är att en betydande andel av drunkningsfallen är så ospecifikt kodade i DOR att det är svårt att dra närmare slutsatser om vad det egentligen rör sig om för slags skadehändelser, annat än på ett mycket övergripande plan. Detta kräver insatser för att förbättra precision och kvalitet i kodningen, alternativt uppbyggnad av ett helt separat drunkningsregister bättre ägnat att förse det drunkningsförebyggande arbetet med relevant underlag, samt för uppföljning och utvärdering av drunkningsförebyggande interventioner. Ett sådant register kan också inbegripa uppgifter från polis, räddningstjänst, media m.fl. aktörer som kan ha kännedom om vad som hänt. Svenska Livräddningssällskapet sammanställer redan sådan information, men med bristande täckningsgrad. Det är utomordentligt angeläget att ett nationellt drunkningsförebyggande program inrättas baserat på en säkerställd och relevant dataförsörjning. Författare: Johanna Gustavsson, Lena Olsson, Ragnar Andersson vid Centrum för personsäkerhet, Karlstads universitet. Kontaktpersoner Karlstads universitet: Johanna Gustavsson, tel Ragnar Andersson, tel Kontaktperson MSB: Christian Söder, tel , christian.soder@msb.se

Centrum för personsäkerhet. Drunkning i Sverige 1997-2011. En sammanställning och granskning av uppgifter från dödsorsaksregistret

Centrum för personsäkerhet. Drunkning i Sverige 1997-2011. En sammanställning och granskning av uppgifter från dödsorsaksregistret Centrum för personsäkerhet Drunkning i Sverige 1997-211 En sammanställning och granskning av uppgifter från dödsorsaksregistret 2 Författare: Johanna Gustavsson, Lena Olsson och Ragnar Andersson vid Karlstads

Läs mer

Hur många drunknar? Vilka drunknar? Var drunknar vi? Varför drunknar vi? Vad vet vi egentligen? Jan Schyllander MSB

Hur många drunknar? Vilka drunknar? Var drunknar vi? Varför drunknar vi? Vad vet vi egentligen? Jan Schyllander MSB Hur många drunknar? Vilka drunknar? Var drunknar vi? Varför drunknar vi? Vad vet vi egentligen? Jan Schyllander MSB Drunkning/dränkning år 2013 Statistik Oavsiktliga skadehändelser (olyckor) Avsiktliga

Läs mer

Antalet fritidsbåtsolyckor minskar. 97 människor drunknade Antal omkomna genom drunkning

Antalet fritidsbåtsolyckor minskar. 97 människor drunknade Antal omkomna genom drunkning Drunkningsolyckor Antalet fritidsbåtsolyckor minskar 97 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 97 personer omkommit i drunkningsolyckor under. Det är 2 fler

Läs mer

De odödliga Skador och säkerhetsarbete bland ungdomar och yngre vuxna

De odödliga Skador och säkerhetsarbete bland ungdomar och yngre vuxna De odödliga Skador och säkerhetsarbete bland ungdomar och yngre vuxna Ragnar Andersson, Staffan Janson, Diana Stark Ekman, Karlstads universitet Jan Schyllander, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Läs mer

137 människor drunknade 2014

137 människor drunknade 2014 ANTAL OMKOMNA TILL FÖLJD AV DRUNKNING UNDER MÅNGA BADOLYCKOR BLAND ÄLDRE 137 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 137 personer omkommit i drunkningsolyckor

Läs mer

Antalet drunkningsolyckor fortsätter att minska. 79 människor drunknade 2010 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning

Antalet drunkningsolyckor fortsätter att minska. 79 människor drunknade 2010 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning Drunkningsolyckor 2 Antalet drunkningsolyckor fortsätter att minska 9 människor drunknade 2 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 9 personer omkommit i drunkningsolyckor under

Läs mer

Antalet drunkningsolyckor ökade under året. 95 människor drunknade

Antalet drunkningsolyckor ökade under året. 95 människor drunknade Drunkningsolyckor Antalet drunkningsolyckor ökade under året 95 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 95 personer omkommit i drunkningsolyckor under. Det

Läs mer

ANTAL OMKOMNA TILL FÖLJD AV DRUNKNING UNDER 2015

ANTAL OMKOMNA TILL FÖLJD AV DRUNKNING UNDER 2015 ANTAL OMKOMNA TILL FÖLJD AV DRUNKNING UNDER 122 människor drunknade Många barnolyckor, flest sedan 2002 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 122 personer omkommit i drunkningsolyckor

Läs mer

SJÄLVMORD I STOCKHOLMS LÄN. Data: Författare: Guo-Xin Jiang, Gergö Hadlaczky, Danuta Wasserman

SJÄLVMORD I STOCKHOLMS LÄN. Data: Författare: Guo-Xin Jiang, Gergö Hadlaczky, Danuta Wasserman Nationellt centrum för suicidforskning och prevention () SJÄLVMORD I STOCKHOLMS LÄN Data: 1980-2016 Författare: Guo-Xin Jiang, Gergö Hadlaczky, Danuta Wasserman 1 Självmord i Stockholms län Data: 1980-2016

Läs mer

Brand. Allmänhet, politiker och media om olyckor 2014

Brand. Allmänhet, politiker och media om olyckor 2014 Brand Allmänhet, politiker och media om olyckor 2014 2 MSB:s kontaktperson: Jan Schyllander, 010-240 5666 Publikationsnummer MSB722 juli 2014 ISBN 978-91-7383-466-7 3 Förord MSB har regeringens uppdrag

Läs mer

129 människor drunknade 2013

129 människor drunknade 2013 ANTAL OMKOMNA TILL FÖLJD AV DRUNKNING UNDER FIN SOMMAR - MÅNGA BADOLYCKOR 129 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 129 personer omkommit i drunkningsolyckor

Läs mer

De odödliga. Jan Schyllander Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) jan.schyllander@msb.se

De odödliga. Jan Schyllander Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) jan.schyllander@msb.se De odödliga Jan Schyllander Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) jan.schyllander@msb.se Skadebild och säkerhetsarbete bland ungdomar och yngre vuxna Studien genomfördes av MSB och Karlstads

Läs mer

HÄLSOSAMT FÖREBYGGANDE KRÄVER SAMARBETE. Robert Ekman Docent,Karolinska institutet Lektor, Högskolan i Skövde

HÄLSOSAMT FÖREBYGGANDE KRÄVER SAMARBETE. Robert Ekman Docent,Karolinska institutet Lektor, Högskolan i Skövde HÄLSOSAMT FÖREBYGGANDE KRÄVER SAMARBETE. Robert Ekman Docent,Karolinska institutet Lektor, Högskolan i Skövde Hälsosamt förebyggande kräver samarbete Robert Ekman, medicine doktor, Docent Lektor robert.ekman@his.se

Läs mer

SJÄLVMORD I SVERIGE. Författare: Guo-Xin Jiang, Gergö Hadlaczky, Danuta Wasserman. Data:

SJÄLVMORD I SVERIGE. Författare: Guo-Xin Jiang, Gergö Hadlaczky, Danuta Wasserman. Data: Nationellt centrum för suicidforskning och prevention () SJÄLVMORD I SVERIGE Data: 1980-2016 Författare: Guo-Xin Jiang, Gergö Hadlaczky, Danuta Wasserman 1 Självmord i Sverige Data: 1980-2016 Innehåll

Läs mer

Ännu inte under delmålet 100. 107 människor drunknade 2008 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning 350 - 300 - 250 - 200 - 150 -

Ännu inte under delmålet 100. 107 människor drunknade 2008 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning 350 - 300 - 250 - 200 - 150 - Drunkningsolyckor Ännu inte under delmålet 100 107 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 107 personer omkommit i vattenoch isolyckor under. Det är fyra fler

Läs mer

Om skador och skadeutvecklingen

Om skador och skadeutvecklingen Om skador och skadeutvecklingen Jan Schyllander jan.schyllander@msb.se Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Fredagen den 13:e är det inte fler dödsfall till följd av olyckor än andra dagar

Läs mer

För första gången under människor drunknade 2009 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning

För första gången under människor drunknade 2009 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning Drunkningsolyckor 200 För första gången under 100 2 människor drunknade 200 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 2 personer omkommit i drunkningsolyckor under 200. Det är 25

Läs mer

TRYGGHETSBOKSLUT 2012

TRYGGHETSBOKSLUT 2012 TRYGGHETSBOKSLUT 212 Mer attityd än fysisk åtgärd VAD ÄR TRYGGHET OCH SÄKERHET FÖR NÅGOT EGENTLIGEN? Trygghetsfrågorna är många gånger svåra att ringa in. I grund och botten handlar det om en inre bild

Läs mer

Vägtrafikskador 2018

Vägtrafikskador 2018 Vägtrafikskador 218 324 324 personer omkom i vägtrafikolyckor under 218. 2 19 2 19 personer skadades svårt i vägtrafikolyckor under 218. 77% 249 av 324 omkomna, 77 %, var män. 61% 197 av 324 omkomna, 61

Läs mer

Behövs det en lag om flytväst. 135 människor drunknade 350 - 300 - 250 - 200 - 150 - 100 - 50 -

Behövs det en lag om flytväst. 135 människor drunknade 350 - 300 - 250 - 200 - 150 - 100 - 50 - Drunkningsolyckor 200 Behövs det en lag om flytväst 35 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets sammanställning har 35 personer omkommit i vatten- och isolyckor under 200. Det är 2 fler

Läs mer

Jan Schyllander

Jan Schyllander Jan Schyllander 4-9- Olyckor genom explosioner, antändning av eldfängda ämnen mm. Olyckor genom explosioner, antändning av eldfängda ämnen mm. Uppgifterna i nedanstående redovisning är hämtade från de

Läs mer

Lägsta antalet drunknade i Sverige. 107 människor drunknade Antal omkomna genom drunkning

Lägsta antalet drunknade i Sverige. 107 människor drunknade Antal omkomna genom drunkning Drunkningsolyckor Lägsta antalet drunknade i Sverige människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets statistik har personer omkommit i vatten- och isolyckor under. Det är 1 färre än under då

Läs mer

Självmord i Stockholms län och Sverige

Självmord i Stockholms län och Sverige Självmord i Stockholms län och Sverige 1980-2007 Karolinska Institutets folkhälsoakademi 2009:22 På uppdrag av Stockholms läns landsting Karolinska Institutets folkhälsoakademi (KFA) etablerades den 1

Läs mer

Drunkningsolyckor. 134 människor drunknade

Drunkningsolyckor. 134 människor drunknade Drunkningsolyckor Från och med denna årsredovisning ingår utländska medborgare i sammanställningen över det totala antalet drunknade i Sverige. Där det historiskt inte varit möjligt att uppdatera underlaget

Läs mer

Skadebild och säkerhetsarbete bland ungdomar och yngre vuxna

Skadebild och säkerhetsarbete bland ungdomar och yngre vuxna De odödliga Skadebild och säkerhetsarbete bland ungdomar och yngre vuxna Studien genomfördes av MSB och Karlstads universitet gemensamt Ragnar Andersson, Diana Stark-Ekman, Staffan Janson och Jan Schyllander.

Läs mer

10:e nationella skadekonferensen, Göteborg: Samhällets säkerhetsfrämjande arbete Är personskador ett problem? Går utvecklingen åt rätt håll?

10:e nationella skadekonferensen, Göteborg: Samhällets säkerhetsfrämjande arbete Är personskador ett problem? Går utvecklingen åt rätt håll? 10:e nationella skadekonferensen, Göteborg: Samhällets säkerhetsfrämjande arbete Är personskador ett problem? Går utvecklingen åt rätt håll? Ragnar Andersson Karlstads universitet Centrum för personsäkerhet

Läs mer

Drunkningsolyckor. 126 människor omkom

Drunkningsolyckor. 126 människor omkom Drunkningsolyckor 1 människor omkom Enligt Svenska Livräddningssällskapets statistik har 1 svenska medborgare omkommit i vatten- och isolyckor under. Det är nio fler än under då 11 personer omkom. 3 Antal

Läs mer

Statistik om barn och unga. En trygg uppväxt. 1 Barnombudsmannen analyserar. Senast uppdaterad

Statistik om barn och unga. En trygg uppväxt. 1 Barnombudsmannen analyserar. Senast uppdaterad Statistik om barn och unga En trygg uppväxt 1 Barnombudsmannen analyserar Senast uppdaterad 2016-03-23 Innehållsförteckning En trygg uppväxt... 3 Andel barn som känner sig trygga i skolan... 4 Andel barn

Läs mer

Dödsorsaker efter utbildningsnivå 1992 2014. Jesper Hörnblad Avdelningen för statistik och jämförelser Statistik 1 2015-08-18

Dödsorsaker efter utbildningsnivå 1992 2014. Jesper Hörnblad Avdelningen för statistik och jämförelser Statistik 1 2015-08-18 Dödsorsaker efter utbildningsnivå 1992 214 Jesper Hörnblad Avdelningen för statistik och jämförelser Statistik 1 215-8-18 Sammanfattning De totala dödstalen har minskat för samtliga utbildningsgrupper

Läs mer

Statistik över självmord och självmordsförsök i Sverige och Stockholms län

Statistik över självmord och självmordsförsök i Sverige och Stockholms län NASP Nationellt och Stockholms läns landstings centrum för suicidprevention och prevention av psykisk ohälsa Statistik över självmord 1980-2004 och självmordsförsök 1987-2004 i Sverige och Stockholms län

Läs mer

Lägsta antalet någonsin. 103 människor drunknade 2007 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning

Lägsta antalet någonsin. 103 människor drunknade 2007 Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning Drunkningsolyckor Lägsta antalet någonsin 0 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets, SLS, sammanställning har 0 personer omkommit i vattenoch isolyckor under. Det är 2 färre än under

Läs mer

Självmordsförsök i Stockholms län. Data: Guo-Xin Jiang. Gergö Hadlaczky. Danuta Wasserman

Självmordsförsök i Stockholms län. Data: Guo-Xin Jiang. Gergö Hadlaczky. Danuta Wasserman Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) Självmordsförsök i Stockholms län Data: 1987-2016 Guo-Xin Jiang Gergö Hadlaczky Danuta Wasserman 1 Självmordsförsök i Stockholms län Data: 1987-2016

Läs mer

STRADA Värmland 2007 2012

STRADA Värmland 2007 2012 Personskador i trafiken STRADA Värmland 2007 2012 Registrerade i STRADA av polisen och hälso- och sjukvården i Värmland 2 Innehållsförteckning Sidan 1. Inledning 4 Notera Exempel på användning av STRADA-data

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning SKADOR OCH OLYCKSFALL I MORA, ORSA OCH ÄLVDALEN 212 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Att tänka på... 4 Antal skadade per 1 invånare fördelat på akutmottagningar och vårdcentraler, år -...

Läs mer

Självmordsförsök i Sverige

Självmordsförsök i Sverige Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) Självmordsförsök i Sverige Data: 1987-2016 GUO-XIN JIANG GERGÖ HADLACZKY DANUTA WASSERMAN 1 Självmordsförsök i Sverige Innehåll Statistik över

Läs mer

Vägtrafikskador personer omkom i vägtrafikolyckor under personer skadades svårt i vägtrafikolyckor under 2017.

Vägtrafikskador personer omkom i vägtrafikolyckor under personer skadades svårt i vägtrafikolyckor under 2017. Vägtrafikskador 217 253 253 personer omkom i vägtrafikolyckor under 217. 2 275 2 275 personer skadades svårt i vägtrafikolyckor under 217. 77 % 196 av 253 omkomna, 77 %, var män. 57 % 143 av 253 omkomna,

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Olyckor.

Olyckor. Olyckor 2016 En sammanfattning av trafikolyckorna inom Skellefteå kommun under 2016 www.skelleftea.se Trafikolyckor i Skellefteå kommun 2016 Sammanfattning De senaste tre åren har det inträffat färre olyckor

Läs mer

Antalet personer som skriver högskoleprovet minskar

Antalet personer som skriver högskoleprovet minskar STATISTISK ANALYS Nils Olsson Utredningsavdelningen 8-563 88 4 nils.olsson@hsv.se Mer information hittar du på www.hsv.se Nummer: 26/12 Antalet personer som skriver högskoleprovet minskar Antalet personer

Läs mer

Konstaterade fall av dödligt våld

Konstaterade fall av dödligt våld Konstaterade fall av dödligt våld Statistik för 2013 Brottsförebyggande rådet Box 1386 111 93 Stockholm Tfn 08-401 87 00 info@bra.se www.bra.se Konstaterade fall av dödligt våld Sammanfattning Omfattning

Läs mer

Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010

Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010 PM Ärendenr: [Ärendenummer] Trafikverket Till: Från: 2010-12-28 Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010 1(27) Innehåll Sammanfattning... 3 Relativ utveckling av omkomna i väg- och järnvägstrafik och trafikmängd...

Läs mer

Dödsfall relaterade till metadon och buprenorfin. Lisa Andersson, doktorand i socialt arbete

Dödsfall relaterade till metadon och buprenorfin. Lisa Andersson, doktorand i socialt arbete Dödsfall relaterade till metadon och buprenorfin Lisa Andersson, doktorand i socialt arbete Dödsorsaker i Sverige 2014 Totalt 89 062 dödsfall i Sverige 2014 Främsta dödsorsaker är hjärt- och kärlsjukdomar

Läs mer

Sannolikheten att anställas inom universitets- och högskolevärlden efter avlagd doktorsexamen

Sannolikheten att anställas inom universitets- och högskolevärlden efter avlagd doktorsexamen Sannolikheten att anställas inom universitets- och högskolevärlden efter avlagd doktorsexamen 1984-2003 - En studie av likheter och skillnader med avseende på kön Rapport från samhällsvetenskapliga fakultetens

Läs mer

Konstaterade fall av dödligt våld

Konstaterade fall av dödligt våld Konstaterade fall av dödligt våld Statistik för 2012 Brottsförebyggande rådet Box 1386 111 93 Stockholm Tel 08-401 87 00 info@bra.se www.bra.se Konstaterade fall av dödligt våld Sammanfattning Omfattning

Läs mer

Äldre är överrepresenterade i skadestatistiken, men inte i brottsstatistiken. Olyckor, skador och otrygghet bland äldre medför

Äldre är överrepresenterade i skadestatistiken, men inte i brottsstatistiken. Olyckor, skador och otrygghet bland äldre medför Uppdraget Att ge förslag på en handlings-och åtgärdsplan för äldres säkerhet (fall, trafik, brand, drunkning, suicid, våld och andra brott) Ett regeringsuppdrag i samverkan mellan Socialstyrelsen, MSB,

Läs mer

Inledning. Sammanfattning

Inledning. Sammanfattning Inledning Svenskt Register för Aktiv Uremivård (srau) startade 1991 med syftet att dokumentera den aktiva uremivårdens omfattning i Sverige och har sedan 1994 givit ut en publikation årligen. Från den

Läs mer

Nulägesbeskrivning läsåret

Nulägesbeskrivning läsåret UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för nordiska språk Nulägesbeskrivning läsåret 2004 2005 I jämställdhetsplanen för år 2000 2001 ingick en s.k. nulägesbeskrivning som redovisade fördelningen mellan kvinnor

Läs mer

732G60 - Statistiska Metoder. Trafikolyckor Statistik

732G60 - Statistiska Metoder. Trafikolyckor Statistik 732G60 - Statistiska Metoder Trafikolyckor Statistik Projektarbete Grupp 2 Linköpings Universitet VT2011 En framtid där människor inte dödas eller skadas för livet i vägtrafiken Albin Bernholtz, albbe876

Läs mer

Färdtjänst och riksfärdtjänst 2018

Färdtjänst och riksfärdtjänst 2018 Färdtjänst och riksfärdtjänst 218 5 personer hade färdtjänsttillstånd. färdtjänsttillstånd per 1 invånare var utfärdade. 79 % av tillståndsinnehavarna var 65 år eller äldre. 3 av 4 utnyttjade sitt färdtjänsttillstånd.

Läs mer

Sveriges framtida befolkning 2014-2060. Lena Lundkvist

Sveriges framtida befolkning 2014-2060. Lena Lundkvist Sveriges framtida befolkning 214-26 Lena Lundkvist Prognos 214-26 Mellanliggande år SM 214 26 Ålder, Kön Född i Sverige/Utrikes född I databaserna: 214 211 Ålder, Kön 7 Födelselandsgrupper Födelselandsgrupper

Läs mer

Presentation av kunskapssammanställningarna Dödsolyckor i arbetslivet, 1 och 2. På konferensen Att förebygga dödsolyckor 5 maj 2017

Presentation av kunskapssammanställningarna Dödsolyckor i arbetslivet, 1 och 2. På konferensen Att förebygga dödsolyckor 5 maj 2017 Presentation av kunskapssammanställningarna Dödsolyckor i arbetslivet, 1 och 2 På konferensen Att förebygga dödsolyckor 5 maj 2017 Kunskapssammanställning Dödsolyckor i arbetslivet Bengt Järvholm Ulf Björnstig

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS KALMAR KOMMUN

BEFOLKNINGSPROGNOS KALMAR KOMMUN BEFOLKNINGS KALMAR KOMMUN 216-225 Befolkningsprognos för Kalmar kommun 216-225 Innehåll Prognosresultat... 3 Närmare 7 2 fler invånare i Kalmar kommun 225 jämfört med idag... 3 Befolkningsförändringar

Läs mer

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren Trafiksäkerhet Måluppfyllelse inom trafiksäkerhet i länet Det långsiktiga målet för vägtrafiksäkerhet är att ingen ska omkomma eller skadas allvarligt i trafiken (Nollvisionen). I det långsiktiga arbetet

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN FINSPÅNG. Olycksundersökning Trafikolycka (Singelolycka) Handläggare: Daniel Svanér

RÄDDNINGSTJÄNSTEN FINSPÅNG. Olycksundersökning Trafikolycka (Singelolycka) Handläggare: Daniel Svanér Olycksundersökning Trafikolycka (Singelolycka) Handläggare: Daniel Svanér Dokumentation information Ärende Fördjupad olycksundersökning dödsolycka ATV Handläggare DS Daniel Svanér Kvalitetsgranskare PK

Läs mer

4. Behov av hälso- och sjukvård

4. Behov av hälso- och sjukvård 4. Behov av hälso- och sjukvård 3.1 Befolkningens behov Landstinget som sjukvårdshuvudman planerar sin hälso- och sjukvård med utgångspunkt i befolkningens behov, därför har underlag för diskussioner om

Läs mer

Invandring och befolkningsutveckling

Invandring och befolkningsutveckling Invandring och befolkningsutveckling JAN EKBERG De flesta som invandrat till Sverige har kommit hit som vuxna, i arbetsför och barnafödande åldrar och därmed bidragit till ett befolkningstillskott på sikt.

Läs mer

Analyser av utbildningar och studerande med fokus på: Svensk och utländsk bakgrund hos studerande inom yrkeshögskolan

Analyser av utbildningar och studerande med fokus på: Svensk och utländsk bakgrund hos studerande inom yrkeshögskolan Analyser av utbildningar och studerande med fokus på: Svensk och utländsk bakgrund hos studerande inom yrkeshögskolan yhmyndigheten.se 1 (13) Datum: 2011-11-17 Analyser av utbildningar och studerande

Läs mer

Akuta narkotikarelaterade dödsfall

Akuta narkotikarelaterade dödsfall Akuta narkotikarelaterade dödsfall Rapport till Folkhälsoinstitutet 2011 Anna Fugelstad Karolinska Institutet Institutionen för klinisk neurovetenskap anna.fugelstad@ki.se 2 Akuta narkotikadödsfall 1994

Läs mer

Vi är rädda för att vi ska förvärra, att vi ska trigga den som inte mår bra till att i värsta fall suicidera

Vi är rädda för att vi ska förvärra, att vi ska trigga den som inte mår bra till att i värsta fall suicidera Vi är rädda för att vi inte vet vad vi ska säga Vi är rädda för svaret och hur vi ska reagera Vi är många gånger rädda för att säga fel saker Vi är rädda för att vi ska förvärra, att vi ska trigga den

Läs mer

Lägesbild över Sveriges kommuners arbete mot våldsbejakande extremism

Lägesbild över Sveriges kommuners arbete mot våldsbejakande extremism Lägesbild över Sveriges kommuners arbete mot våldsbejakande extremism Den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (nedan kallad Samordnaren) tilldelades uppdraget i

Läs mer

Bilden av förorten. så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering

Bilden av förorten. så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering Bilden av förorten så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering Författare: Mats Wingborg Bilden av förorten är skriven på uppdrag av projektet Mediebild

Läs mer

2015-05-25. Innehåll. Alkoholkonsumtion och relaterade skador bland äldre. Hur ser alkoholvanorna ut i olika åldrar?

2015-05-25. Innehåll. Alkoholkonsumtion och relaterade skador bland äldre. Hur ser alkoholvanorna ut i olika åldrar? 21--2 Innehåll Jonas Landberg Jonas.landberg@can.se Alkoholkonsumtion och relaterade skador bland äldre Hur ser alkoholvanorna ut i olika åldrar? Bruk, missbruk och beroende i olika Konsumtionsutvecklingen

Läs mer

Statistik 2008. Jourernas inlämning Sedan det nya gemensamma statistiksystemet infördes 2005 har mellan 60-73 jourer lämnat

Statistik 2008. Jourernas inlämning Sedan det nya gemensamma statistiksystemet infördes 2005 har mellan 60-73 jourer lämnat Statistik 2008 År 2008 fick 78 056 personer hjälp av någon av Sveriges 104 aktiva brottsofferjourer. Det visar statistiken för stöd till brottsoffer och vittnen. Två jourer hade ingen verksamhet under

Läs mer

Levnadsförhållanden i Skaraborg

Levnadsförhållanden i Skaraborg Levnadsförhållanden i Skaraborg Rapport 2013 Hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli, Mariestad inkl Folkhälsoenheten Innehållsförteckning Inledning... 1 Folkhälsan i Sverige 2012... 2 Folkhälsans utveckling...

Läs mer

Vägtrafikolyckor med långsamtgående fordon 1992-2005. Stefan Pinzke Peter Lundqvist

Vägtrafikolyckor med långsamtgående fordon 1992-2005. Stefan Pinzke Peter Lundqvist 1992-25 Stefan Pinzke Peter Lundqvist Arbetsvetenskap, Ekonomi, Miljöpsykologi (AEM) Bakgrund En tidigare studie av trafikolyckor med långsamtgående fordon 1992-1996 visade på många dödsfall och skadade

Läs mer

Omkomna i drunkningsolyckor september 2018, preliminär sammanställning. Båt 2st

Omkomna i drunkningsolyckor september 2018, preliminär sammanställning. Båt 2st Omkomna i drunkningsolyckor september 2018, preliminär sammanställning? 5 September 2018 3st 0st 0st 120 2018 Bad Båt 2st Övriga 2st 5 September 2018 120 2018 t.o.m. sep 6 September 2017 77 2017 t.o.m.

Läs mer

Personskador, skadeutveckling och skadepanorama i Sverige

Personskador, skadeutveckling och skadepanorama i Sverige Personskador, skadeutveckling och skadepanorama i Sverige En rapport av Jan Schyllander, utredare 2 Civilförsvarsförbundet För säkrare och tryggare liv Sverige är ett av de säkraste länderna i världen.

Läs mer

SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET

SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPET 1898 Detta är Svenska Livräddningssällskapet Vi består av 24 länsförbund samt lokala föreningar inom länsförbunden. Ett fåtal länsförbund har anställd personal men de flesta

Läs mer

Personskador i trafiken STRADA Värmland 2002 2007

Personskador i trafiken STRADA Värmland 2002 2007 Personskador i trafiken STRADA Värmland 2002 2007 Registrerade i STRADA av polisen och hälso- och sjukvården i Värmland Innehållsförteckning Sidan 1. Inledning 3 Notera 2. Personskador i trafiken, Värmland

Läs mer

UTVECKLINGEN AV AKUTA NARKOTIKADÖDSFALL 1994 TILL 2011. Bakgrund Toxreg. Metoder

UTVECKLINGEN AV AKUTA NARKOTIKADÖDSFALL 1994 TILL 2011. Bakgrund Toxreg. Metoder 3 Innehållsförteckning UTVECKLINGEN AV AKUTA NARKOTIKADÖDSFALL 199 TILL 11 Bakgrund Toxreg Metoder Utvecklingen av akuta narkotikarelaterade dödsfall 199 tilll 11 enligt Toxreg Åldersstandardiserade tal

Läs mer

Narkotikadödligheten i Sverige. Anna Fugelstad Med dr Karolinska Institutet

Narkotikadödligheten i Sverige. Anna Fugelstad Med dr Karolinska Institutet Narkotikadödligheten i Sverige Anna Fugelstad Med dr Karolinska Institutet 800 Årligt antal narkotikarelaterade dödsfall enligt Dödsorsaksregistret 700 600 500 400 300 200 100 0 1997 1998 1999 2000 2001

Läs mer

Statusrapport Projekt - testa hur ACG kan användas inom primärvård

Statusrapport Projekt - testa hur ACG kan användas inom primärvård 2011-10-11 1(6) Statusrapport Projekt - testa hur ACG kan användas inom primärvård Del 3 Jämförelse mellan KPP-kostnader och ACG-ersättningen Projektet om hur ACG kan användas inom primärvård lämnade en

Läs mer

Stroke många drabbas men allt fler överlever

Stroke många drabbas men allt fler överlever Stroke många drabbas men allt fler överlever Birgitta Stegmayr Docent i medicin Stroke är en vanlig sjukdom. Här i Sverige drabbas troligen 30 000 35 000 personer per år av ett slaganfall, som också är

Läs mer

Beskrivning av befolkningen och befolkningsutvecklingen i Bodens kommun

Beskrivning av befolkningen och befolkningsutvecklingen i Bodens kommun Beskrivning av befolkningen och befolkningsutvecklingen i Bodens kommun Kommunledningsförvaltningen Samhällsbyggnadskontoret Staffan Eriksson 219-3-22 Innehållsförteckning Befolkningsutveckling och befolkningsstruktur

Läs mer

Flatcoated retriever, schäfer, tysk jaktterrier och finsk stövare är några raser som bara har 55 procents chans att leva i tio år.

Flatcoated retriever, schäfer, tysk jaktterrier och finsk stövare är några raser som bara har 55 procents chans att leva i tio år. Totalt alla raser Hundarna blir äldre över tid Över 90 procent blir äldre än fem år idag, och två tredjedelar av alla hundar blir över 10 år gamla. 1995 avled 4,4 procent av hanhundarna, 2002 avled 3,9

Läs mer

Samhällsmedicin, Region Gävleborg: Rapport 2015:4, Befolkningsprognos 2015.

Samhällsmedicin, Region Gävleborg: Rapport 2015:4, Befolkningsprognos 2015. 1 Inledning Befolkningsprognosen är framtagen av Statistiska Centralbyrån (SCB) och sträcker sig från år 2015 till år 2050. Prognosen är framtagen för Gävleborgs län som helhet, samt för länets samtliga

Läs mer

Sammanfattning och kommentar

Sammanfattning och kommentar Sammanfattning och kommentar De data som redovisats här har publicerats tidigare i samband med respektive års ordinarie studier i nian (görs varje år) och sexan (vartannat), men då inte analyserats eller

Läs mer

Sammanställning av statistik gällande bostadsbränder

Sammanställning av statistik gällande bostadsbränder Södertörns brandförsvarsförbund Bilaga till Verksamhetsplan och Budget 2017-2019. Nr: Datum: 2016-09-01 Sammanställning av statistik gällande bostadsbränder Inför verksamhetsplan 2017 Södertörns brandförsvarsförbund

Läs mer

Skadade i trafiken 2009

Skadade i trafiken 2009 Skadade i trafiken 2009 Olyckor i vägtrafiken är ett av de största folkhälsoproblemen i Sverige. Olyckorna orsakar död och skada på människor och egendom. En förutsättning för trafiksäkerhetsarbete är

Läs mer

Trafiknät Stockholm. Trafiksäkerhet åtgärder för att förverkliga nollvisionen i Stockholm. Säkerhet

Trafiknät Stockholm. Trafiksäkerhet åtgärder för att förverkliga nollvisionen i Stockholm. Säkerhet Trafiknät Stockholm Trafiksäkerhet åtgärder för att förverkliga nollvisionen i Stockholm En definition Säkerhet Frihet från incidenter eller förlust. Där det finns inte sådan som absolut säkerhet, säkerhet

Läs mer

Skador bland barn i Sverige 2014

Skador bland barn i Sverige 2014 Skador bland barn i Sverige 2014 Pernilla Fagerström Avdelningen för statistik och jämförelser 2015-12-18 Dnr 29870/2015 Datakällor Dödsorsaksregistret Innehåller information om samtliga i Sverige folkbokförda

Läs mer

Kost och Fysisk Aktivitet

Kost och Fysisk Aktivitet 7 APRIL 21 Kost och Fysisk Aktivitet Frukost Frukosten räknas som den viktigaste måltiden eftersom den har betydelse för hur mycket man orkar prestera under dagen. På nationell nivå minskar andelen som

Läs mer

Befolkningsutveckling

Befolkningsutveckling Hållbar stad öppen för världen Befolkningsutveckling Statistik och analys SAMMANFATTNING 564 000 invånare (folkbokförda) bor i Göteborgs 280 000 bostäder 70 000 så mycket ökade stadens befolkning (de senaste

Läs mer

Beskrivning av befolkningen och befolkningsutvecklingen i Bodens kommun

Beskrivning av befolkningen och befolkningsutvecklingen i Bodens kommun Beskrivning av befolkningen och befolkningsutvecklingen i Bodens kommun Kommunledningsförvaltningen Samhällsbyggnadskontoret Staffan Eriksson 218-5-24 Innehållsförteckning Befolkningsutveckling och befolkningsstruktur

Läs mer

Självmord och avsiktlig självdestruktiv handling

Självmord och avsiktlig självdestruktiv handling Självmord och avsiktlig självdestruktiv handling Pernilla Fagerström Avdelningen för Statistik och Jämförelser 2014-02-25 Datakällor Dödsorsaksregistret Innehåller information om samtliga i Sverige folkbokförda

Läs mer

Landskrona. Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos Källa: SCB

Landskrona. Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos Källa: SCB Landskrona Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos 2019-2028 Källa: SCB Tim Andersson Ljung Utredare 1 april 2019 Demografisk beskrivning 2018 och prognos 2019-2028 Under 2018 ökade folkmängden

Läs mer

Sundsvalls kommuns handlingsprogram för skydd mot olyckor För perioden 1 jan 2008 31 december 2011.

Sundsvalls kommuns handlingsprogram för skydd mot olyckor För perioden 1 jan 2008 31 december 2011. Sundsvalls kommuns handlingsprogram för skydd mot olyckor För perioden 1 jan 2008 31 december 2011. Slutversion 2007-10-31 Innehållsförteckning 1 Bakgrunder och syften... 3 2 Omfattning av handlingsprogrammet...

Läs mer

Eldreskadenes epidemiologi, utviklingstrender og muligheter for prevension. Ragnar Andersson Karlstads universitet

Eldreskadenes epidemiologi, utviklingstrender og muligheter for prevension. Ragnar Andersson Karlstads universitet Eldreskadenes epidemiologi, utviklingstrender og muligheter for prevension Ragnar Andersson Karlstads universitet Vi blir fler och fler äldre Fler är pigga, friska och aktiva Fler är också sjuka och vårdkrävande

Läs mer

SKADEUTVECKLING I KOMMUNERNA. Talare: Claes Johansson & Kristina Mattsson

SKADEUTVECKLING I KOMMUNERNA. Talare: Claes Johansson & Kristina Mattsson SKADEUTVECKLING I KOMMUNERNA Talare: Claes Johansson & Kristina Mattsson 1 Trafikskadeutvecklingen i Sveriges Kommuner Redovisningen och analysen är en lägesbild som beskriver hur trafiksäkerheten har

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum 2017-04-25 25 TEN 146/17 Trafikolycksstatistik 2016 Ärendet TF avdelningschef Magnus Johansson informerar om trafikolycksstatistiken för 2016. Ordföranden

Läs mer

AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet

AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Räddningstjänsterna i Skåne Handlingsplan Stärkt brandskydd för den enskilde 2015 AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Kontaktpersoner: David Jutendahl, david.jutendahl@trelleborg.se

Läs mer

BEHOV AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I UPPSALA LÄN

BEHOV AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I UPPSALA LÄN BEHOV AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I UPPSALA LÄN Prognos för länsdelarna fram till år 21 Bilagor Kenneth Berglund och Inna Feldman Hälso- och sjukvårdsstaben Landstinget i Uppsala län SAMTLIGA SJUKDOMAR...1

Läs mer

SAMVERKAN FÖR LÄGRE KOSTNADER OCH MINSKAT MÄNSKLIGT LIDANDE

SAMVERKAN FÖR LÄGRE KOSTNADER OCH MINSKAT MÄNSKLIGT LIDANDE SAMVERKAN FÖR LÄGRE KOSTNADER OCH MINSKAT MÄNSKLIGT LIDANDE att använda skadedata i det förebyggande arbetet Samverkan inom Göteborgsregionens kommunalförbund GR Ale Alingsås Göteborg Härryda Kungsbacka

Läs mer

Alkoholrelaterade motortrafikolyckor i Skåne

Alkoholrelaterade motortrafikolyckor i Skåne Alkoholrelaterade motortrafikolyckor i Skåne Kostnader för hälso- och sjukvård, 2005 Johan Jarl, Doktorand 1 Johan.Jarl@med.lu.se Henrik Ohlsson, Doktorand, Epidemiolog 1,2 Henrik.Ohlsson@skane.se Ulf

Läs mer

Statistik januari-december 2013 Samordningsförbundet Göteborg Centrum

Statistik januari-december 2013 Samordningsförbundet Göteborg Centrum Statistik januari-december 203 Samordningsförbundet Göteborg Centrum I bilagan presenteras statistik för aktiviteter finansierade av Samordningsförbundet Göteborg Centrum. Aktiviteterna som vänder sig

Läs mer

Kulturskolan i siffror

Kulturskolan i siffror Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (9) Kulturskolan i siffror Statistik om kulturskoleverksamhet för år 2011 2017 Inledning

Läs mer

UTVECKLINGEN AV AKUTA NARKOTIKADÖDSFALL 1994 TILL 2011 4. Bakgrund 4 Toxreg 4. Metoder 5

UTVECKLINGEN AV AKUTA NARKOTIKADÖDSFALL 1994 TILL 2011 4. Bakgrund 4 Toxreg 4. Metoder 5 3 Innehållsförteckning UTVECKLINGEN AV AKUTA NARKOTIKADÖDSFALL 1994 TILL 11 4 Bakgrund 4 Toxreg 4 Metoder 5 Utvecklingen av akuta narkotikarelaterade dödsfall 1994 tilll 11 enligt Toxreg 6 Åldersstandardiserade

Läs mer

Mars 2011 Svenskarnas skulder hos Kronofogden. Rapport från Soliditet

Mars 2011 Svenskarnas skulder hos Kronofogden. Rapport från Soliditet Mars 2011 Svenskarnas skulder hos Kronofogden Rapport från Soliditet 1 Svenskarnas skulder hos Kronofogden mars 2011 Sammanfattning Svenskarnas samlade skuld hos Kronofogdemyndigheten uppgick i mars 2011

Läs mer

Tema Ungdomsarbetslöshet

Tema Ungdomsarbetslöshet Tema Ungdomsarbetslöshet Arbetslösheten ökade bland ungdomar Under första kvartalet 2009 var 142 000 ungdomar i åldern 15-24 år arbetslösa, vilket motsvarar en relativ arbetslöshet på 24,4 procent. Här

Läs mer