Områdesförsök med sälskrämmor i Norafjärden PM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Områdesförsök med sälskrämmor i Norafjärden PM"

Transkript

1 Områdesförsök med sälskrämmor i Norafjärden PM Bakgrund Fisket i Norafjärden är inriktat mot strömming om våren, abborre under sensommaren och siklöja (löjrom) under en period från slutet av september t.o.m. början av november. Det sist nämnda fisket är det mest betydelsefulla och har kunnat ge en god del av årsinkomsten för uppskattningsvis 4-5 yrksfiskande båtar (7-8 personer). Det finns också ett binäringsfiske och ett husbehovsfiske i fjärden. Utanför Norafjärden, i Ångermanälvens nedre delar, bedrevs tidigare ett mycket lönsamt fiske efter lax, öring och sik med fällor under sommaren och med skötar efter siklöja under senhösten. Fisket utanför Norafjärden har idag nästan upphört på grund av allvarliga sälstörningar. Ett mycket stort antal sälar uppehåller sig i området där. En stor del av det fiske som bedrivs i området sker därför idag i Norafjärden som tjänar som en (sista?) refug för yrkesfisket i området. Fisket efter siklöja i området började i mitten av 1980-talet. Man trodde då att siklöjan bara lekte i Norafjärden och fisket där blev snabbt intensivt med många deltagande båtar. Inga sälstörningar förekom då. Småningom fann man att det fanns gott om siklöja också i ett stort område mellan Sandöbron och Hemsön utanför Norafjärden. Fiskeflottan spred sig därför dit ut vid början av 1990-talet. Sälproblemen började omkring 2000 och ökade sedan mycket snabbt, både i Norafjärden och utanför. I Norafjärden observerades vid ett tillfälle sälar samtidigt runt en fiskebåt (Lerkulan 2002). Försök med sälskrämmor (Acoustic Harassment Device) i inloppet till Norafjärden inleddes Avsikten var att hindra sälar från tillträde till fjärden. En effekt av skrämmorna har varit att sälbesöken varit fåtaliga under sommaren. Under hösten de senaste åren, särskilt under siklöjefisket, har dock ett antal sälar (uppskattat antal 3-8 ) gått in i fjärden och stört fisket allvarligt. Detta har inte varit helt oväntat eftersom sälskrämmor visserligen kan förhindra nyrekrytering av naiva sälar till ett visst område, men inte avskräcka sälar med stark motivation. I årets försök i Norafjärden var inriktningen därför att försöka eliminera de sälar som gått in i fjärden trots skrämmorna och effekten på fisket, samt att utprova stödmetoder vid fångst och hantering av sälar. Material och metoder Sälskrämmor. Den modell av sälskrämma som använts har levererats av LofiTech A/S. Den utgör en vidareutveckling av grundmodellen Fishguard och har anpassats för användning med en lång bottenförlagd kabel ut till svängaren ( högtalaren ). En sådan enhet har placerats vid vardera brofästet av Svartnorabron (Fjälling och Börjesson 2007). Kostnaden för inköp av skrämmorna är sammanlagt omkring :-, årsförbrukningen av el är omkring 200:-. Lokal Försöken utfördes i olika delar av Norafjärden vid Ångermanälvens utlopp norr Härnösand (Figur 1). Sälskrämmor var placerade i inloppet till fjärden.

2 AHD Figur 1. Plats för försök med (a) sälfälla, (b) sälnät (med betat nät, uppfångande) (c) sälnät, (skrämsel), (d) sälnät (äldre inlånat), (e) videokamera med betat nät. AHD betecknar positionen för sälskrämmorna i fjärdens inlopp. Sälredskap Sälfälla Ett sälfångande fiskhus av typgodkänt utförande hyrdes in av en yrkesfiskare i närområdet (Figur 2). Den ordinarie stängningsanordningen i en sådan fälla aktiveras först när gallret i öppningen in till fiskhuset påverkas av en säl som försöker tränga sig in till den där instängda fisken. Vid utlösningen stängs ingången till vatthuset (närmast föregående sektion av redskapet). Detta system kompletterades med ett giller. Gillret bestod av en fjäderanordning (gummistropp), en vertikal upphängningslina med plats för ett bete (siklöja) och en utlösningsanordning (sprint) med en förregling i form av ett kort vertikalt plaströr. Arrangemanget fungerar sålunda: När något påverkar betet så uppstår ett drag både i upphängningslinan (nedåt i bild) och därmed i plaströret där linan är fäst. Därvid frigörs sprinten och den spända gummistroppen kan slå om kontrollventilen på stängningsanordningen. Till gillret finns kopplat ett förprogrammerat trådlöst GSM larm (Swedish Radio Technology) som vid aktivering sänder ut ett söms till förvalda mobiltelefoner. Framför ingången till fällan och ledande fram till denna lades ett siklöjenät (30*3 m, 13 mm stolpe, 0,17 mm heldragen nylon). Nätet betades om vid behov när sälen plockat av fisken, eller annars var annan dag. En lina (flätad Dynema) med 10 upphängningar för lockbeten drogs i en ändlös slinga ned genom fällans nät nära gillret, därefter ut genom entrén till fällan, upp ovanpå fällan och till slut åter till platsen nära gillret. På detta sätt blev det möjligt att beta linans upphängare och stegvis dra fram linan så att en obruten kedja av beten kom att räcka från fällans entré och fram till gillret. Figur 2. (a) Fiskhus till pushupfälla i utförande godkänt för sälfångst, (b) modifiering i form av giller med utlösningsanordning och GSM larm, (c) detalj av gillret med låssprint.

3 Sälnät Två typer av sälnät sattes ut (Figur 3). Det första, Uppfångande sälnät, var i första hand avsett att fånga upp sälar som avfångas vid vattenytan om de söker sig till det betade nät som sätts ovanpå sälnätet. Sälnätet kan även fungerar som garnande ifall sälen kommer underifrån. Nätet utgörs av en 20*20 m stor panel i terylengarn (nr 11036) med 200 mm maskstolpe. Nätet är runt om försett med en 10 mm PP lina. som teln. Nätet har rikligt med flytkraft genom bojar i alla hörn och mitt på långsidorna. Nätet har ingen sänkteln utan är svagt sjunkande genom nätmaterialets egen densitet. Nätet sattes ut på 3 m djup i ett plan parallellt med vattenytan och hölls utspänt av fyra mindre draggar. Genom att det finns mycket slack i nätet kan en säl som fastnar i maskorna lätt komma upp till ytan för att andas. Det betade nätet som sattes ovanpå var ett litet siklöjenät (30m*1,5m, 12 mm stolpe, heldragen 0,17 mm tråd) där färska siklöjor trängts fast i maskorna före utsättningen. Den andra typen av sälnät var ett egentillverkat trelagers nät (grimgarn) som var avsett att fånga sälar genom att trassla in dem. Nätet består av ett traditionellt sälnät med 250 mm stolpe i 0,70 mm heldragen nylon, omgivet på vardera sidan av ett stormaskigt nät (stolpe 400 mm) i 3 mm polyetengarn (Fjälling 2008). Nätet arrangerades i kilform och med ett betat siklöjenät i mitten av V-et. Dessutom monterades anordningar för att skrämma de sälar som gick in i nätets kil för att få dem att fastna lättare. Bägge sälnäten var försedda med rikligt med flytkraft och hade ett minimum av sjunkkraft för att så långt möjligt säkerställa att fångade sälar skulle kunna nå ytan och andas obehindrat. Detta var också en förutsättning för Naturvårdsverkets tillstånd för försöket att fånga säl med nät (Dnr Nv). a d b c Figur 3. (a) Uppfångande sälnät med bojar, (b) Fångande sälnät (grimgarn) visande de tre lagren, (c) Fångande sälnät visande V-form med skrämanordningar Fiskedata Journaldata har insamlats från kontrakterade yrkesfiskare i området sedan Intervjuer har också genomförts med yrkesfiskare och andra fiskande under samma period. Intervjuerna har omfattat både det nuvarande fisket och fisket i äldre tid.

4 Övrigt Uppskattat antal sälar i Norafjärden Det största antal sälar som observerats i fjärden samtidigt sedan skrämförsöket inleddes var under 2006 två st och under 2007 fem st. En bedömning gjordes innan försöket inleddes att 3 8 sälar antagligen skulle vara närvarande i fjärden under siklöjefisket och att en reduktion med minst tre sälar borde ge en mätbar positiv effekt i fångster och skadebild. Hantering av sälar Det är svårt att få grepp på en skjuten säl, särskilt när den ligger i vattnet. Man behöver ett tillförlitligt fäste, exempelvis för bogsering till land. En knop runt en labb eller annan kroppsdel som ibland används är inte säker. Det är därför vanligt att man skär ett hål genom labben och fäster en lina där. Detta ger ett bra fäste men är besvärligt att ordna hängande över relingen, särskilt i sjögång. Späck och blod kan också göra att knoparna glider. Ett försök planerades därför att använda en s.k. trynbrems för ändamålet (Figur 4). En sådan utgörs av en stabil stång med en åtdragbar och låsbar wireögla i ena änden. Den används normalt för hantering av djur i djurhållning. Det är också svårt att dra till sig en avlivad säl i en sälfälla eftersom sälen ligger på fällans botten. För detta ändamål monterades en trekrok på bremsen. Den trekrok som används var kemiskt skärpt, en vanlig trekrok tränger inte in genom den sega sälhuden. Hullingen klämdes in med en tång för att kroken ska gå att lossa. Figur 4. Brems med trekrok för hantering och bogsering av säl i vattnet. Resultat och Diskussion Skrämmor De två skrämmorna i inloppet till Norafjärden sattes i drift den 6:e mars när isen visade tecken på att gå upp. Tidpunkten valdes för att utesluta att sälar inne i fjärden skulle bli instängda. Detta både av djurskyddsskäl och för att en instängning skulle kunna öka risken för tillvänjning till ljudet. Bägge enheterna har under året gått utan driftstörningar. Tillsyn har utförts av en lokal kontrakterad person. Skrämmorna funktionskontrollerades utan anmärkning. Den ena svängaren har dock antagligen haft en reducerad effekt under försöket eftersom den boj den var upphängd i seglades ned av fartygstrafik. Därvid har svängaren fått ett ogynnsamt läge i vattnet (djup, vertikal orientering). Eftersom svängarna ( högtalarna ) nu varit i drift under tre fulla säsonger så är de antagligen nära slutet av sin tekniska livslängd och har tappat uteffekt. Eliminering av problemsälar Totalt eliminerades 5 sälar under försöksperioden (Tabell 1). Av dessa togs tre inom försöksverksamheten medan två bifångades i nät av en yrkesfiskare.

5 Tabell 1. Fångade och avlivade gråsälar i Norafjärden 2008 Datum Plats bifångad Bergqvistviken nätfångad S. Nordviksnäset fällfångad S. Nordviksnäset bifångad Skarvstenarna fällfångad S. Nordviksnäset Sälfångande fiskhus Två sälar fångades i fällan (Figur 5). I bägge fallen hade stängningen aktiverats av att sälen tagit betet och utlöst gillret, gallret i öppningen till fiskhuset hade inte rörts. Sälarna avlivades med vardera ett skott (9,3*57) i huvudet och togs därefter ut genom det därför avsedda blixtlåset i adaptern. Figur 5. Säl fångad i sälfälla i Norafjärden. Vid flera tillfällen (på varann följande ombetningar) försvann först några av de yttre betena i fällans ingång och senare även de inre. Detta skedde till exempel just innan den första sälen fångades i fällan. Det tolkades som att besökande sälar blir allt mindre försiktiga under en serie av besök. Det betade nätet som fungerade som ledarm var avbetat i stort sett dagligen. Enligt konstruktören av redskapet har sälfångst inte lyckats tidigare när redskapet varit utsatt utan ledarm (eller giller). De betade näten som fungerade som ledarm besöktes ofta av säl och betena försvann, eller så fanns rester kvar (Figur 6). En slutsats är att det för effektivaste sälfångst i fällan är nödvändigt med ett betat nät som leder fram till fällan, en rad beten som leder in i fällan och ett betat giller. Insats 20 dygn. Figur 6. (a) och (b) Rester av siklöja i skötar satta som landarm fram till sälfälla. Sälnät Uppfångande nät Det betade siklöjenätet ovanpå det uppfångande nätet blev regelmässigt avbetat. Jakt skedde bara vid två tillfällen och under totalt 4 timmar. Ingen säl sköts vid dessa tillfällen. En säl fångades i nätet genom att trassla in sig (Figur 7). En bidragande orsak till fångsten bedöms vara att garnet är tunt och svart, dvs. är svårt att se under vattenytan i mörker Sälen avlivades

6 med ett skott från land (7 mm 08-Remington) och transporterades till SVA, Uppsala för obduktion. Nätet var kraftigt tilltrasslat men reddes ut och lagades efter att sälen tagits loss. Obduktionen visade inte på att några skador uppstått vid fångsttillfället. Insats totalt 9 dygn. Figur 7. (a) Landning av nätfångad säl och (b) utredning av nätet. Sälfångande nät, egentillverkat Ingen säl fångades i redskapet. Säl besökte redskapet och gick ända in i den trånga kilen vid flera tillfällen utan att fastna. En bidragande orsak till att fångsten uteblev bedöms vara att nätet har tydliga kontraster med grön färg i nylonet, mörkgrön färg i grimman, grova och skarpt ljusgröna telnar. Detta är det våglängdsområde av ljus där sälen har allra bäst syn. En annan bidragande orsak bedöms vara att nätet var grovt och styvt. Det hade antagligen varit bättre att tillverka ett nytt nät med andra specifikationer än att återanvända ett som köpts in under tidigare försök. Skrämanordningarna och GSM-larmet fungerade tekniskt som avsett och utlöstes vid några tillfällen. Skrämanordningarna var onödigt komplicerade och trasslade lätt in sig när vind och ström flyttade på nätet. Insats totalt 20 dygn. Hantering av sälar Brems Bremsen visade sig fungera väl vid hantering och landning av säl. När wireröglan lades runt sälens nos sjönk den vid åtdragning in något i huden och fick samtidigt ett gott fäste runt tänderna i käken, bäst fäste blev det runt överkäken (Figur 7). Det gick sedan enkelt att dra ut sälen ur fällan och bogsera den till land vid sidan av båten. Mindre sälar på upp till bedömningsvis 100 kg kan eventuellt lyftas ombord med hjälp av två bremsar. Trekroken var användbar för att dra fram sälen. Möjligen hade hanteringen fungerat ännu bättre med trekroken fäst på ett separat skaft. En brems kostar i handeln omkring 100:-. Figur 7. (a) Bogsering av fångad och avlivad gråsäl, (b) användning av bremsen.

7 Antal sälar i Norafjärden Det största antal sälar som observerades samtidigt i fjärden under 2008 var 4 st. Fiskarena själva bedömde vid ett tillfälle i början av fisket då problemen var stora antalet till minst 8. Efter försökets avslutande kom rapporter in om att ytterligare sälar gått in i fjärden och stört några fritidsfiskare (nätfiskare) som fiskat längre inpå siklöjans lek. Resultat i fisket Inverkan på fångst och sälstörningar i Norafjärden av elimineringen av sälar i kombination med sälskrämmor blev positiv. En jämförelse av journalförda provfisken mellan 2007, utan sälreducering, och 2008, med reducering visar på en fördubbling av landad fångst (från 2,4 till 5,2 kg / 100m nät) och en halvering av andelen sälstörda nätmeter (från 70% till 33%; Figur 8). Fiskeinsatsen under de bägge åren var jämförbar. Enligt uppgift från lokala yrkesfiskare började fiskesäsongen under 2008 någon vecka senare än normalt på grund av varmt väder (hög vattentemperatur) vilket kan förklara förskjutningen i tid för fisket mellan åren ,9 100% 10 9,5 80% F/a kg / 100m nät ,3 6,1 60% 40% F/a 2007 (jämförelse) F/a 2008 (försök) % sälstörda nätmeter 2007 % sälstörda nätmeter ,8 1,9 0,7 0,8 0, % 0% Vecka Avlivade sälar (2008) Figur 8. Fångst av siklöja i Norafjärden (kg per 100 m nät) och andel sälstörda nätmeter (%) för år 2007 (utan sälreducering) och 2008 (med sälreducering). Totalt fem sälar eliminerades under Fångsterna var högre och skadorna lägre under Under en enskild vecka (V42 år 2008) skedde fiske både inne i och utanför Norafjärden. Fångsterna var då lika (1,9 kg/100 m nät), de var inte lägre utanför fjärden som kunde väntas. Det är väl känt att den/de första dagarnas fiske på en ny plats ofta ger ett bra resultat men att sälstörningarna därefter ökar snabbt. Antagandet att detta är skälet i det här fallet stöds av att fångsten under den aktuella veckans dagar minskade, samtidigt som andelen sälstörda nätmeter ökade (Figur 9b). Denna effekt kan också ha bidragit till att den genomsnittliga fångsten utanför Norafjärden blev högre under 2008 än under 2007 (1,9 respektive 1,0 kg/100 m nät), det är inte säkert att mängden siklöja i området skiljde sig mellan åren. Fångsterna under 2007 i Norafjärden (2,4 kg/100 m nät) var högre än i Ångermanälvens nedre del (1,0 kg/100 m nät). Skillnaden mellan områdena avspeglar antagligen aversionseffekten av sälskrämmorna i Norafjärdens inlopp då en del sälar avskräcks från att gå in. I äldre tid uppges fisket i fjärden och utanför ha varit likvärdigt.

8 12 100% % 10 80% 10 80% F/a kg / 100m nät ,9 60% 40% F/a 2007 F/a 2008 % sälstört 2007 % sälstört 2008 F/a kg/100m nät % 40% F/a V % sälstört V ,6 1,9 0,7 0,7 0, % 0% Vecka % 0% Dag Figur 9. Fångst av siklöja i Ångermanälvens nedre del (kg per 100 m nät) och andel sälstörda nätmeter (%), (a) per vecka under 2007 och 2008, samt (b) per dag under V Slutsatser Det genomförda försöket tyder på att det i områden med fördelaktiga geografiska förhållanden är möjligt att reducera sälstörningarna i yrkesfisket till en hanterbar nivå. Det kan vara möjligt att uppnå en varaktig effekt. Detta förutsätter att sälskrämmor placeras i ett trångt och helst grunt inlopp till en större fjärd för att reducera antalet sälar som går in där, samt att antalet sälar som ändå tränger in reduceras kraftigt genom jakt/fångst. Verksamheten förutsätter god planering och en hel del praktiskt arbete av lokala yrkesfiskare och andra intressenter. Nästa år En uppföljning av årets försök under nästa säsong behövs för att bekräfta resultaten och för att finslipa metodiken. Ett ökat antal sälar bör då elimineras, dels genom att fler fällor används och dels genom riktad jakt med skjutvapen på lämpliga platser. Sälfångsten bör då inledas tidigare och fortgå längre än under årets försök. Av ekonomiska, praktiska och resursskäl avslutades årets försök när siklöjans lek var så nära förestående att yrkesfiskarena avslutade sitt fiske. Fortsatta försök med sälnät kan också med fördel göras under nästa år. Skrämmorna i Norafjärdens inlopp ska under våren 2009 bytas ut mot en ny modell som är under utveckling och tillverkning. En noggrann uppmätning av ljudtrycket hos både de nya och de gamla skrämmorna görs då. Likaså mäts ljudtrycket i området upp, både för de gamla och de nya skrämmorna, görs då. Det kan sedan vara lämpligt är att lämna de gamla skrämmorna kvar på plats tills vidare och redo att sättas i drift igen vid behov, till exempel vid funktionsstörningar i det nya systemet. Inför nästa år görs förberedelser för en permanentning av verksamheten, så att fisket i fjärden även framgent kan ske med så små störningar som möjligt. Yrkesfiskare i området engageras så att tillgängliga fiskhus i trakten förses med godkänd tillsats för sälfångst. Sälfångsten i Norafjärden, eventuellt också även utanför, bör inledas i god tid innan fisket börjar. Under siklöjefiskets mest intensiva period kommer fiskarena själva antagligen att få svårt att hinna med att sköta avlivning och omhändertagande av sälar. Det kan dock i det här fallet lösas genom att Nordviksskolan (naturbruksgymnasium) som ligger vid Norafjärden engagerat sig. Den ämnesansvarige för området jakt har förklarat sig villig att hjälpa till. Verksamheten är tänkt att ingå som ett moment i utbildningen vid skolan. Erkännanden Den hjälp och det stöd som lokala yrkesfiskare och andra lämnat har varit en förutsättning för försökets genomförande. Fiskarena har bidragit med noggrant journalförda provfisken för flera år, utlåning av utrustning, fångst av betesfisk, bakgrundsuppgifter om fisket förr, samt praktisk hjälp av många slag. Personal från Naturbruksgymnasiet Nordviksskolan har hjälpt

9 till med avlivning och provtagning av fångade sälar. De som hjälpt till är Eva-Lotta och Krister Källman, Lars-Erik Åslund, Per Nelin, Björn Stark och Åke Bergman. Försöket har genomförts av gruppen Säl, Skarv och Fiskeredskap vid Fiskeriverkets kustlaboratorium som arbetar inom Program Sälar&Fiske med huvudsaklig finansiering från Naturvårdsverket. Referenser Fjälling, A Utrustning till försök med AHD och sälnät i Norafjärden PM s. Fjälling, A. och D. Börjesson års områdesförsök med sälskrämmor (AHD). PM s.

Verksamhetsberättelse för Kustlaboratoriets arbete för Program Sälar och Fiske 2008.

Verksamhetsberättelse för Kustlaboratoriets arbete för Program Sälar och Fiske 2008. 1 Verksamhetsberättelse för Kustlaboratoriets arbete för Program Sälar och Fiske. Arbetet har utförts av gruppen Säl, skarv och redskapsutveckling vid Kustlaboratoriet. Fiskeriverket. Personal Sven Gunnar

Läs mer

Utveckling av ett selektivt torskredskap

Utveckling av ett selektivt torskredskap Rapport till selektivt fiske Datum: 20150115 Utveckling av ett selektivt torskredskap Sara Königson, Maria Hedgärde och Sven-Gunnar Lunneryd Introduktion Kustfisket hotas idag av ökande sälpopulationerna

Läs mer

Sälsäkra mindre push-up fällor i Sverige och Finland (Kanra-Projekt)

Sälsäkra mindre push-up fällor i Sverige och Finland (Kanra-Projekt) Sälsäkra mindre push-up fällor i Sverige och Finland (Kanra-Projekt) Den mindre fällan utplacerad och i bruk i Bråviken, Sverige Sverige och Finland har parallellt under flera säsonger provfiskat med sälsäkra

Läs mer

Beskrivning av provfiskeryssja, redskapskod K054, och hur redskapet fiskas

Beskrivning av provfiskeryssja, redskapskod K054, och hur redskapet fiskas Beskrivning av provfiskeryssja, redskapskod K054, och hur redskapet fiskas Alla nedan angivna mått avser de ryssjor som används vid provfiske vid svenska västkusten. Smärre avvikelser (upp till 5 cm för

Läs mer

Rapport om beslut om bidrag från anslag 1:12. Åtgärder för havs- och vattenmiljö. Hav och Vattenmyndigheten Dnr 1491-14.

Rapport om beslut om bidrag från anslag 1:12. Åtgärder för havs- och vattenmiljö. Hav och Vattenmyndigheten Dnr 1491-14. Rapport om beslut om bidrag från anslag 1:12. Åtgärder för havs- och vattenmiljö. Hav och Vattenmyndigheten Dnr 1491-14. Selektiva redskap Inledning Från den 1 januari 2015 införs en skyldighet att landa

Läs mer

Gotlands fiske.

Gotlands fiske. Gotlands fiske 33 fiskelicenser (fiskefartyg) 27 fiskelicensinnehavare, dvs. 6 st har två båtar Medelålder 56,2 år 1 personlig licens (för fiske i Mälaren) 4 fartyg över 15 m 3 trål, 1 garn 2 fartyg mellan

Läs mer

Test av sälgaller i pushup-fälla Malin Hemmingsson och Sven Gunnar Lunneryd, Kustlaboratoriet, Fiskeriverket

Test av sälgaller i pushup-fälla Malin Hemmingsson och Sven Gunnar Lunneryd, Kustlaboratoriet, Fiskeriverket Test av sälgaller i pushup-fälla 2008-02-20 Malin Hemmingsson och Sven Gunnar Lunneryd, Kustlaboratoriet, Fiskeriverket Introduktion Pushup-fällan är idag ett etablerat redskap för fiske efter lax från

Läs mer

ÅRSREDOVISNING FÖR PROGRAM SÄLAR & FISKE 2010

ÅRSREDOVISNING FÖR PROGRAM SÄLAR & FISKE 2010 Program Sälar & Fiske 1 ÅRSREDOVISNING FÖR PROGRAM SÄLAR & FISKE 2010 Sedan slutet av 1980-talet har fiskeredskap och annan fiskeutrustning varit föremål för utvecklingsarbete för att begränsa de skador

Läs mer

Karlskrona kontrollburar

Karlskrona kontrollburar 1 Sammanfattning av Kustlaboratoriets berättelse för den verksamhet som bedrivits på uppdrag av Program Sälar & Fiske under 2012 Utveckling av torskburar som ett alternativ till garn och krokfisket Under

Läs mer

Kustfiskets framtid gråsälen? Sven Gunnar Lunneryd, Program Sälar och Fiske

Kustfiskets framtid gråsälen? Sven Gunnar Lunneryd, Program Sälar och Fiske Kustfiskets framtid gråsälen? Sven Gunnar Lunneryd, Program Sälar och Fiske 1994 startade Projekt Sälar och Fiske (PSF) Deltagare Länsstyrelser Naturvårdsverket Fiskeriverket Yrkesfiskare SNF WWF Syfte

Läs mer

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Nätprovfiske 2015. Löddeån- Kävlingeån. Sid 1 (12)

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Nätprovfiske 2015. Löddeån- Kävlingeån. Sid 1 (12) Nätprovfiske 2015 Löddeån- Kävlingeån Sid 1 (12) INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Metodik 3 3 Resultat 3 3.1 Lokaler 3 3.2 Fångst 4 3.3 Jämförelse med tidigare fisken 7 3.4 Fiskarter 9 4 Referenser 12 Sid 2 (12)

Läs mer

Uppflyttning av lekfisk i Nissan 2013

Uppflyttning av lekfisk i Nissan 2013 Uppflyttning av lekfisk i Nissan 2013 För att öka antalet laxar på lekområdena så fångade Nissans Vänner (N.V.) och flyttade upp fisk under ett par helger i oktober. Mattias Höjman och Arne Anderssen vittjar

Läs mer

Monteringsanvisning för Pushup-fiskhus

Monteringsanvisning för Pushup-fiskhus för Pushup-fiskhus Harmångers Maskin och Marin AB Industriområdet 2 820 74, Stocka Tel: 0650-74 11 06 Fax: 0650-54 34 21 Mobil: 070-632 7295 www.maskinmarin.com info@maskinmarin.com 3 1. Lägg ringbunten

Läs mer

Fodring av sälar för att minska skador i närliggande fiskeredskap

Fodring av sälar för att minska skador i närliggande fiskeredskap Fodring av sälar för att minska skador i närliggande fiskeredskap Projekt Säl, skarv och redskapsutveckling, Kustlaboratoriet i samarbete med Hälsingefiskarnas fiskeförening Sara Königson och Sven-Gunnar

Läs mer

Bestämmelser för FISKE inom Gotlands län ------------------------- FRÅN OCH MED 1 JANUARI 2006

Bestämmelser för FISKE inom Gotlands län ------------------------- FRÅN OCH MED 1 JANUARI 2006 Länsstyrelsen på Gotland har uppdrag av regeringen att arbeta för att det på ett långsiktigt och hållbart sätt genomförs en ansvarsfull hushållning av fiskresurserna så att de ger en god och långsiktig

Läs mer

15 regler matchar din sökning

15 regler matchar din sökning (search.html) 15 regler matchar din sökning Använda filter: Spö/Handredskap Nät Skaldjur Övrigt Webbplatsen är ett försök att underlätta för fritidsfiskare att tillgodogöra sig gällande regler, observera

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen; SFS 2010:1114 Utkom från trycket den 21 september 2010 utfärdad den 2 september

Läs mer

Fiskeregler i havet i Västra Götalands län

Fiskeregler i havet i Västra Götalands län 2007-03-21 Fiskeregler i havet i Västra Götalands län Här följer ett urval av de fiskeregler som gäller för fiske i havet i Västra Götalands län. Observera att det gäller särskilda regler för fisket i

Läs mer

Torskburar - ett lovande alternativ till garnfisket Sara Königson, Fredrik Ljunghager och Sven-Gunnar Lunneryd

Torskburar - ett lovande alternativ till garnfisket Sara Königson, Fredrik Ljunghager och Sven-Gunnar Lunneryd Torskburar - ett lovande alternativ till garnfisket Sara Königson, Fredrik Ljunghager och Sven-Gunnar Lunneryd Kustlaboratoriet har på uppdrag av Program Sälar och Fiske under flera år arbetat med att

Läs mer

REDOVISNING AV VERKSAMHETEN INOM PROJEKT SÄLAR&FISKE 2005

REDOVISNING AV VERKSAMHETEN INOM PROJEKT SÄLAR&FISKE 2005 2006-03-16 1 REDOVISNING AV VERKSAMHETEN INOM PROJEKT SÄLAR&FISKE 2005 Sedan 1994 har Sälar&Fiske bedrivit verksamhet i avsikt att finna medel och metoder för att minska sälens skadeverkningar. Under 2003

Läs mer

rapport 2011/5 Fiskinventering i Hågaån 2010

rapport 2011/5 Fiskinventering i Hågaån 2010 rapport 2011/5 Fiskinventering i Hågaån 2010 Johan Persson och Tomas Loreth, Upplandsstiftelsen, Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult, Ylva Lönnerholm, Uppsala universitet Författare Johan Persson

Läs mer

Nätprovfiske Löddeån- Kävlingeån. Kävlingeåns- Löddeåns fvo

Nätprovfiske Löddeån- Kävlingeån. Kävlingeåns- Löddeåns fvo Nätprovfiske 2018 Löddeån- s- Löddeåns fvo INNEHÅLL 1 Sammanfattning 3 2 Inledning 4 3 Metodik 4 4 Resultat 5 4.1 Lokaler 5 4.2 Fångst 5 4.3 Jämförelse med tidigare fisken 9 4.4 Fiskarter 11 5 Referenser

Läs mer

Torskburar, ett alternativ till garnfiske på Västkusten

Torskburar, ett alternativ till garnfiske på Västkusten Torskburar, ett alternativ till garnfiske på Västkusten Sara Königson (SLU) och Viking Bengtsson (Hallands Skaldjursförening) Introduktion Bakgrund Program Sälar och Fiske, SLU har under flera år arbetat

Läs mer

Fiskeregler i havet i Västra Götalands län

Fiskeregler i havet i Västra Götalands län Fiskeregler i havet i Västra Götalands län Välkommen Vi hoppas att din fisketur blir trevlig och spännande! Här följer ett urval av de fiskeregler som gäller för fiske i havet i Västra Götalands län. Syftet

Läs mer

Tillsyns och informationsprojektet Skallön till norra länsgränsen 2016

Tillsyns och informationsprojektet Skallön till norra länsgränsen 2016 Tillsyns och informationsprojektet Skallön till norra länsgränsen Kågeälvens nedre FvO Thomas Johansson Innehållsförteckning Inledning... 3 Åbyälvens fredningsområde... 4 Problem i området... 5 Kågeälvens

Läs mer

Sälfångst i svenska vatten

Sälfångst i svenska vatten Sälfångst i svenska vatten Sven Gunnar Lunneryd * och Arne Fjälling ** Projekt Sälar&Fiske, Fiskeriverket Adress * Tjärnö Marinbiologiska Laboratorium, 452 96 Strömstad, email: svengunnar.lunneryd@fiskeriverket.se

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 1984R3440 SV 19.02.2007 002.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EEG) nr 3440/84 av den 6 december

Läs mer

Statsrådets förordning om fisket i sidovattendragen till Tana älvs vattendrag

Statsrådets förordning om fisket i sidovattendragen till Tana älvs vattendrag Statsrådets förordning om fisket i sidovattendragen till Tana älvs vattendrag I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av fiskelagen (379/2015) och lagen om sättande i kraft och tillämpning

Läs mer

Verksamhetsredovisning Projekt Sälar&Fiske 2002

Verksamhetsredovisning Projekt Sälar&Fiske 2002 Verksamhetsredovisning Projekt Sälar&Fiske 2002 Redskapsutveckling Fasta redskap med pontonfiskhus (push up) Journalföring Sedan 1997 har Projekt Sälar&Fiske byggt upp en databas med en frivillig journalföring

Läs mer

Kinnekulle och Sunnanå 2010

Kinnekulle och Sunnanå 2010 Trollingtävlingarna Kinnekulle och Sunnanå 21 Samt en skattning av trollingfisket i Vänern perioden 1997 29 Mikael Johansson & Magnus Andersson Dnr 26-211 Kort resumé av 21 års resultat Data från trollingträffarna

Läs mer

Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008

Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008 2009-01-21 2007-08-01 Rapport Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008 Tina Hedlund Aquanord Bakgrund och syfte Den del av Gunnarbäcken som rinner mellan Lill-Bastuträsket och Stor-Bastuträsket kallas för

Läs mer

Plundrar alla gråsälar fiskeredskap? Hur långt simmar en gråsäl på ett dygn?

Plundrar alla gråsälar fiskeredskap? Hur långt simmar en gråsäl på ett dygn? Plundrar alla gråsälar fiskeredskap? Hur långt simmar en gråsäl på ett dygn? Esa Lehtonen Luke, Finland Satellittelemetriundersökning av gråsälar i Finska viken 2010-2011 Naturresursinstitutet (före detta

Läs mer

Hur löser vi konflikten mellan säl och kustfiske?

Hur löser vi konflikten mellan säl och kustfiske? Hur löser vi konflikten mellan säl och kustfiske? Program Sälar och Fiskes verksamhet från 1994 till 2017 Sven-Gunnar Lunneryd & Sara Königson Hur löser vi konflikten mellan säl och kustfiske? Program

Läs mer

DVVF Provfiske sammanfattning

DVVF Provfiske sammanfattning DVVF Provfiske sammanfattning 26 Fors 27-8-22 Böril Jonsson Allumite Konsult AB Fisksamhällenas utseende Provfisken med s.k. översiktsnät genomfördes under hösten 26 i 14 av Dalälvens sjöar samt på två

Läs mer

- Upprätthålla funktionsdugliga reproduktions- och uppväxtområden - Säkerställa livskraftiga bestånd i havet - Främja ett hållbart fiske på kusten

- Upprätthålla funktionsdugliga reproduktions- och uppväxtområden - Säkerställa livskraftiga bestånd i havet - Främja ett hållbart fiske på kusten - Upprätthålla funktionsdugliga reproduktions- och uppväxtområden - Säkerställa livskraftiga bestånd i havet - Främja ett hållbart fiske på kusten Siken och sikfiskets status i Bottniska viken Stefan Larsson,

Läs mer

Verksamhetsberättelse för redskapsgruppen vid Institutionen för Akvatiska Resurser, SLU, 2017 för arbete utfört av Program Sälar och Fiske.

Verksamhetsberättelse för redskapsgruppen vid Institutionen för Akvatiska Resurser, SLU, 2017 för arbete utfört av Program Sälar och Fiske. Verksamhetsberättelse för redskapsgruppen vid Institutionen för Akvatiska Resurser, SLU, 217 för arbete utfört av Program Sälar och Fiske. Anställda under hela året Maria Hedgärde, Sara Königson, Peter

Läs mer

Verksamhetsberättelse för redskapsgruppen vid Institutionen för Akvatiska Resurser, SLU 2015 för arbete utfört av Program Sälar och Fiske.

Verksamhetsberättelse för redskapsgruppen vid Institutionen för Akvatiska Resurser, SLU 2015 för arbete utfört av Program Sälar och Fiske. Verksamhetsberättelse för redskapsgruppen vid Institutionen för Akvatiska Resurser, SLU 2015 för arbete utfört av Program Sälar och Fiske. Sven Gunnar Lunneryd, Sara Königson. 2016-03-01 Notförsök Verksamheten

Läs mer

Bestämmelser för FISKE. inom Gotlands län

Bestämmelser för FISKE. inom Gotlands län Bestämmelser för FISKE inom Gotlands län Fiske på Gotland Den som fiskar måste också känna till de bestämmelser som gäller. För att underlätta för dig som fritidsfiskare har vi i denna folder gjort en

Läs mer

rapport 2013/3 Standardiserat provfiske Garnsviken 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth

rapport 2013/3 Standardiserat provfiske Garnsviken 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth rapport 2013/3 Standardiserat provfiske Garnsviken 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth Författare Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth Foto Författarna om inget annat anges Produktion

Läs mer

Manual NitroClean automatisk poolrobot

Manual NitroClean automatisk poolrobot Manual NitroClean automatisk poolrobot Grattis till ditt köp av den automatiska poolroboten NitroClean. NitroClean är enkel att använda och underhåller din pool utan någon ansträngning. Genom att följa

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2008 Utgiven i Helsingfors den 4 april 2008 Nr 187 191 INNEHÅLL Nr Sidan 187 Lag om ändring av lagen om tillämpning av vissa av Europeiska gemenskapernas bestämmelser om statligt

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN? Naturvårdsverkets föreskrifter om användande av fångstredskap; beslutade den datum Med stöd av 12 och 15 jaktförordningen (1987:905) föreskriver Naturvårdsverket

Läs mer

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar.

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Av Abborre Abborren är en av våra allra vanligaste sötvattenfiskar. Hon-abborren kan väga över 4,5 kilo medan hanarna sällan

Läs mer

SÄL OCH SKARV OCH DESS INVERKAN PÅ YRKESFISKET OCH HAVSMILJÖN. Maria Saarinen fiskeriaktivator, Skärgårdshavets fiskeaktionsgrupp

SÄL OCH SKARV OCH DESS INVERKAN PÅ YRKESFISKET OCH HAVSMILJÖN. Maria Saarinen fiskeriaktivator, Skärgårdshavets fiskeaktionsgrupp SÄL OCH SKARV OCH DESS INVERKAN PÅ YRKESFISKET OCH HAVSMILJÖN Lovisa den 23.9.2017 Maria Saarinen fiskeriaktivator, Skärgårdshavets fiskeaktionsgrupp 1 Föredragets innehåll Sälen och yrkesfisket Skarven

Läs mer

1 Installation av KOMPAN FREEGAME-redskap

1 Installation av KOMPAN FREEGAME-redskap 1 Installation av KOMPAN FREEGAME-redskap De här anvisningarna gäller för installation av KOMPAN FREEGAME-redskap. VIKTIGT! Läs de här anvisningarna före installationen. Utöver dessa allmänna anvisningar

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om fiske I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av lagen om fiske (379/2015): 1 kap. Bestämmelser om fångsten 1 Fredade fiskarter och fiskbestånd Följande fiskar är

Läs mer

Monterings anvisning och användar guide. Smartroller Mk2

Monterings anvisning och användar guide. Smartroller Mk2 Monterings anvisning och användar guide Smartroller Mk2 Förord Alla segelbåtar är olika, detta medför att saker och ting kan se olika ut även på samma båttyp. Vi på Smartroller har under lång tid studerat

Läs mer

Studsmatta 512x305 cm

Studsmatta 512x305 cm SÄKERHETSANVISNINGAR OCH MONTERINGSANVISNINGAR Art. 9053595 Studsmatta 512x305 cm Studsmatta, fyrkantig - Art. 9053595 Beskrivning: Fyrkantig studsmatta med nät, matta och stege. Innehåll Inledning...

Läs mer

Fiske i. Sverige. Finansierat av Naturvårdsverket

Fiske i. Sverige. Finansierat av Naturvårdsverket Fiske i Sverige Finansierat av Naturvårdsverket Fiske i Sverige Fiske är en rolig och spännande fritidssysselsättning som du kan ägna dig åt året om. När du vistas i naturen i Sverige har du många rättigheter

Läs mer

Standardiserat nätprovfiske i Insjön 2014. En provfiskerapport utförd åt Nacka kommun 2014-10-22

Standardiserat nätprovfiske i Insjön 2014. En provfiskerapport utförd åt Nacka kommun 2014-10-22 Standardiserat nätprovfiske i Insjön 2014 En provfiskerapport utförd åt Nacka kommun 2014-10-22 Sportfiskarna Tel: 08-410 80 680 E-post: tobias@sportfiskarna.se Postadress: Svartviksslingan 28, 167 39

Läs mer

2 a kap. Särskilda föreskrifter om fisket i Torneälvens fiskeområde. 1 I detta kapitel finns föreskrifter om fisket i

2 a kap. Särskilda föreskrifter om fisket i Torneälvens fiskeområde. 1 I detta kapitel finns föreskrifter om fisket i SFS nr: 1994:1716 Departement/ myndighet: Landsbygdsdepartementet Rubrik: Förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen Utfärdad: 1994-12-20 Ändring införd: t.o.m. SFS 2013:300 2 a

Läs mer

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth och Per Stolpe, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Författare Alexander

Läs mer

Gudrun Haglund-Eriksson Informationsträff om stora rovdjur i Södermanland

Gudrun Haglund-Eriksson Informationsträff om stora rovdjur i Södermanland Gudrun Haglund-Eriksson Informationsträff om stora rovdjur i Södermanland Svenska Fåravelsförbundet Svensk Lammproduktion Våra Fårföretag ser väldigt olika ut Att leva nära rovdjuren En ständig oro, har

Läs mer

Inventering av sälskadesituationen i Västerbottens- och Norrbottens län

Inventering av sälskadesituationen i Västerbottens- och Norrbottens län FISKERIVERKET Inventering av sälskadesituationen i Västerbottens- och Norrbottens län Rapport till Projekt Sälar och Fiske 2005-12-20 Malin Hemmingsson och Sven-Gunnar Lunneryd Fiskeriverkets kustlaboratorium,

Läs mer

Sälens matvanor kartläggs

Sälens matvanor kartläggs Sälens matvanor kartläggs Karl Lundström, SLU / Olle Karlsson, Naturhistoriska riksmuseet Antalet sälar i Östersjön har ökat stadigt sedan början av 1970-talet, då de var kraftigt påverkade av jakt och

Läs mer

Bekämpning av sjögull i Mälaren, etapp 2

Bekämpning av sjögull i Mälaren, etapp 2 Bekämpning av sjögull i Mälaren, etapp 2 Redovisning av projekt Av Christina Schyberg, Kungsörs kommun Statliga bidrag till lokala och kommunala naturvårdsprojekt är medfinansiär för genomförandet av detta

Läs mer

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska Comfort Focus Bruksanvisning Comfort Focus För ökad koncentration och inlärning Svenska 1 Bruksanvisning Innehållsförteckning Sid Laddning 3 Information till läraren 4 Information till eleven 5 Flera mottagare

Läs mer

Monteringsanvisning till Modell 708-710-712-714-716

Monteringsanvisning till Modell 708-710-712-714-716 Sida 1/19 Monteringsanvisning till Modell 708-710-712-714-716 Till modell 712, 714 och 716 monteras sockelprofilerna till långsidan, med hjälp av en skruvplattan. Skruvplattan monteras invändigt i sockelprofilen.

Läs mer

Östersjölaxälvar i Samverkan

Östersjölaxälvar i Samverkan Östersjölaxälvar i Samverkan Yttrande angående remiss Datum Dnr Mottagare 2015-05-01 1344-15 Havs- och Vattenmyndigheten Förslag till ändring av Fiskeriverkets föreskrifter (FIFS 2004:25) om resurstillträde

Läs mer

Beslut om typgodkännande av fångstredskap avsett för sork

Beslut om typgodkännande av fångstredskap avsett för sork 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Petter Mahrs Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-12-07 Ärendenr: NV-03781-12 Beslut om typgodkännande av fångstredskap avsett för

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om fisket i sidovattendragen till Tana älvs vattendrag I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av lagen om fiske (379/2015) samt 7 3 mom. i lagen om sättande i kraft

Läs mer

Enheten för resurstillträde 2011-03-18 13-1356-11 Handläggare Ert Datum Er beteckning Martin Rydgren 031-743 04 32 Enligt sändlista

Enheten för resurstillträde 2011-03-18 13-1356-11 Handläggare Ert Datum Er beteckning Martin Rydgren 031-743 04 32 Enligt sändlista REMISS Sida 1(9) Datum Beteckning Enheten för resurstillträde 2011-03-18 13-1356-11 Handläggare Ert Datum Er beteckning Martin Rydgren 031-743 04 32 Enligt sändlista Fiskeriverkets föreskrifter (FIFS 2004:36)

Läs mer

Sportfiskarnas policy för säl och skarv

Sportfiskarnas policy för säl och skarv Sportfiskarnas policy för säl och skarv Stenungsund 2016-11-21 Markus Lundgren, Sportfiskarna En av Sveriges största folkrörelser relser 1,6 milj. pers. i åldrarna 16-80 år fritidsfiskar/år Omsätter 5,8

Läs mer

UNDERHÅLL OCH RENGÖRING AV APPARATEN

UNDERHÅLL OCH RENGÖRING AV APPARATEN VID FÖRSTA ANVÄNDNING Anslut stickkontakten till eluttaget. På vissa modeller kan en ljudsignal höras, detta betyder att temperaturlarmet har aktiverats: Tryck på knappen som tystar ljudlarmet. Anmärkning:

Läs mer

H ä r ä r ubåten instängd

H ä r ä r ubåten instängd GT 1988-08-30 H ä r ä r ubåten instängd Försvarsstaben är övertygad om att den främmande ubåten är instängd i Stigfjorden mellan Tjörn och Orust utan minsta chans att smita. Förväntningarna på marinen

Läs mer

FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD

FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD ANVÄNDARMANUAL FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD INSTRUKTION ENLIGT EN 13374 www.safetyrespect.se info@safetyrespect.se Tel 063-130400 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3. Säkerhetsföreskrifter 4. Infästningar 5. Bultfot 6.

Läs mer

Specifikationer, installations -och bruksanvisning VIKTIGT! Läs dessa instruktioner INNAN Ni installerar och använder den här produkten.

Specifikationer, installations -och bruksanvisning VIKTIGT! Läs dessa instruktioner INNAN Ni installerar och använder den här produkten. Specifikationer, installations -och bruksanvisning VIKTIGT! Läs dessa instruktioner INNAN Ni installerar och använder den här produkten. SPARA DEN HÄR INSTRUKTIONSBOKEN Innehållsförteckning Allmän information

Läs mer

Jakt från båt vid strömmingssköt i område med omfattande skador Bakgrund

Jakt från båt vid strömmingssköt i område med omfattande skador Bakgrund Rapport till Program Sälar och Fiske Sven Gunnar Lunneryd och Peter Ljungberg, Institutionen för Akvatiska Resurser, SLU Studie av skyddsjakt av säl vid redskap. Bakgrund Program Sälar och Fiske gav SLUs

Läs mer

M - Pump Installation- och servicemanual

M - Pump Installation- och servicemanual M - Pump Installation- och servicemanual Läntinen Pitkäkatu 33, 20100 Turku Puh: 02 250 3444 Fax: 02 251 8470 nautikulma@kolumbus.fi www.kolumbus.fi Installation Förberedning 1. OBS! Elmotorn är vid leverans

Läs mer

Späckmätare RENCO LEAN-MEATER

Späckmätare RENCO LEAN-MEATER Bruksanvisning Art. 9056424 Späckmätare RENCO LEAN-MEATER Späckmätare - Art. 9056424 Beskrivning: Ett mycket smidigt ekolod med pulserande ultraljud för snabb hullbedömning på suggor och tillväxtgrisar.

Läs mer

ISSN Rapport RL 2006:04. Rapporten finns även på vår webbplats:

ISSN Rapport RL 2006:04. Rapporten finns även på vår webbplats: ISSN 1400-5719 Olycka med flygskärm UP Kantega vid Tånga hed, Vårgårda, O län, den 24 oktober 2004 Dnr L-49/04 SHK undersöker olyckor och tillbud från säkerhetssynpunkt. Syftet med undersökningarna är

Läs mer

Instruktionsbok med reservdelslista. Lunningsvinsch V6500

Instruktionsbok med reservdelslista. Lunningsvinsch V6500 Instruktionsbok med reservdelslista Lunningsvinsch V6500 Tillverkare: Generalagent: Fransgård Maskinfabrik A/S Närlant Import AB Fredbjergvej 132 Filarevägen 8 DK-9640 Farsø 703 75 Örebro Tele: +45 98

Läs mer

Utrustning för vattenlivräddning

Utrustning för vattenlivräddning Utrustning för vattenlivräddning 1 Säkerhet vid vatten I december 2007 publicerade Statens Räddningsverk, SRV, allmänna råd och kommentarer om utrustning för vattenlivräddning vid hamnar, kajer, badplatser

Läs mer

Vi kommer inte acceptera en jakt som syftar till att minska sälpopulationen

Vi kommer inte acceptera en jakt som syftar till att minska sälpopulationen Konkurrens om Östersjöns fisk mellan fiske, säl och fågel Sture Hansson (professor emeritus) Institutionen för ekologi, miljö och botanik Stockholms universitet Vi kommer inte acceptera en jakt som syftar

Läs mer

Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010.

Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010. Datum 2011-02-01 Beteckning Jönköpings län Västra Götalands län Östergötlands län Örebro län Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010. Fram till 1993 var inrapportering av fångst obligatorisk för

Läs mer

Lite lösningar som gör livet lättare

Lite lösningar som gör livet lättare Lite lösningar som gör livet lättare Möjligheten att lätt kunna trimma dina segel efter rådande förhållande är väsentligt för att behålla bra fart och höjd under kryss när vindstyrka och vågornas karaktär

Läs mer

ABUMATIC INSTRUKTIONSMANUAL

ABUMATIC INSTRUKTIONSMANUAL ABUMATIC INSTRUKTIONSMANUAL a. Tack b. Bilder på komponenter c. Olika modeller d. Påspolning av lina e. Montering av vev f. Bromsinställning g. Rullens funktioner h. Underhåll i. Garanti och servie A.

Läs mer

Lätt slip, monteringsanvisningar

Lätt slip, monteringsanvisningar Lätt slip, monteringsanvisningar Alutrack lätt slip 10 17,5 m INNEHÅLL AV SLIPPAKET 9,4 m 11,75 m 14,1 m 16,45 m 2,35 m skenor 8 10 12 14 Fäströr 4 5 6 7 Fästplattor 12 16 20 24 Skarvstycken 6 8 10 12

Läs mer

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått)

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått) 1 / 5 BRUKS- OCH MONTERINGSANVISNING Tack för att du valde bojkorgen Basketbuoy från Finland. Bojkorgen är till för att förtöja högst 2,2 m breda båtar under 800 kg. Båten kan ligga högst - cm djupt beroende

Läs mer

Upplysningar om hur man överklagar, se bilaga 1.

Upplysningar om hur man överklagar, se bilaga 1. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Eriksson, Mats Tel: 010-698 1486 Mats.eriksson @naturvardsverket.se BESLUT 2014-10-15 Ärendenr: NV-03196-10 Swissinno solutions AG Ralf Trötschkes Rosenbergstrasse

Läs mer

Fiskeregler i Vänern. Allmänt vatten Allt vatten som inte är enskilt.

Fiskeregler i Vänern. Allmänt vatten Allt vatten som inte är enskilt. Fiskeregler i Vänern November 2012 Vi hoppas att din fisketur på Vänern blir trevlig och spännande. I sam band med ditt besök på Vänern finns det ett antal regler som måste följas. Syftet med reglerna

Läs mer

MALÖVERVAKNING I MÖCKELNOMRÅDET 2014

MALÖVERVAKNING I MÖCKELNOMRÅDET 2014 MALÖVERVAKNING I MÖCKELNOMRÅDET 2014 LÄNSSTYRELSENS RAPPORTSERIE ISSN 1103-8209, Meddelande 2014:26 Text: Olof Lessmark Sida 2 av 12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning... 4 Inledning...

Läs mer

Årsrapport 1 (4) POWER/REN/BD/Environment/Fisheries Marco Blixt FORSHAGA AVELSFISKE VERKSAMHETEN 2012

Årsrapport 1 (4) POWER/REN/BD/Environment/Fisheries Marco Blixt FORSHAGA AVELSFISKE VERKSAMHETEN 2012 Årsrapport 1 (4) FORSHAGA AVELSFISKE VERKSAMHETEN 2012 1 FÅNGST OCH ARTFÖRDELNING Fiskfällan har varit i drift under tidsperioden 2012-06-11 --- 2012-09-27. 1.1 Total fångst 2012 Art/Stam Honor Hanar Totalt

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

SKYDDSANVISNING FÖR STÄLNNINGSARBETE

SKYDDSANVISNING FÖR STÄLNNINGSARBETE Din säkerhet och framgång är viktigt för oss. Vänligen skriv ut denna skyddsanvisning, läs noggrant och om du har några frågor angående anvisningarna kan du be om hjälp. Vi är här för att tjäna dig. SKYDDSANVISNING

Läs mer

B KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 356/2005 av den 1 mars 2005 om föreskrifter för märkning och identifiering av passiva fiskeredskap och bomtrålar

B KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 356/2005 av den 1 mars 2005 om föreskrifter för märkning och identifiering av passiva fiskeredskap och bomtrålar 2005R0356 SV 01.01.2006 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 356/2005 av den 1 mars

Läs mer

ORRA LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL

ORRA LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL ORRA LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL a. Grattis b. Bilder på komponenter c. Olika Orramodeller d. Påspolning av lina e. Bromsinställning f. Mekanisk broms g. Montera bort gaveln h. Rullens funktioner i. Underhåll

Läs mer

27,8 19,4 3,2 = = 1500 2,63 = 3945 N = + 1 2. = 27,8 3,2 1 2,63 3,2 = 75,49 m 2

27,8 19,4 3,2 = = 1500 2,63 = 3945 N = + 1 2. = 27,8 3,2 1 2,63 3,2 = 75,49 m 2 Lina Rogström linro@ifm.liu.se Lösningar till tentamen 150407, Fysik 1 för Basåret, BFL101 Del A A1. (2p) Eva kör en bil med massan 1500 kg med den konstanta hastigheten 100 km/h. Längre fram på vägen

Läs mer

Faktablad om provfisket i Lumparn 2015

Faktablad om provfisket i Lumparn 2015 Faktablad om provfisket i Lumparn 2015 Bakgrund Provfiskeverksamhet inleddes år 1999: 1999 2010; nät serier ( ) 2010 -> Nordic-nät tas i bruk och används tillsvidare ( ). Tre stationer i nordost utgick

Läs mer

Implementeras via TSFS 2009:44

Implementeras via TSFS 2009:44 Sjövägsregler för FBVIII Navigering och sjömanskap Sid 139-152 Ansvar Utkik Säker fart Risk för kollision Åtgärd för att undvika kollision Fartyg som ska hålla undan Fartyg som skall hålla kurs och fart

Läs mer

Inge Edström. Mannen bakom Forsmo-pirken, Ingepirken och Inges smycken. av Magnus Eriksson

Inge Edström. Mannen bakom Forsmo-pirken, Ingepirken och Inges smycken. av Magnus Eriksson Inge Edström. Mannen bakom Forsmo-pirken, Ingepirken och Inges smycken. av Magnus Eriksson Här har vi mannen som tillverkat en pirk med många meriter. Det har tagits både guld, silver, brons i lag och

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om användande av fångstredskap; beslutade den 14 juni 2018 Utkom från trycket den 25 juni 2018 Med stöd

Läs mer

Gålö bas för hemliga försök, ubåtsjakt med sälar och duvor

Gålö bas för hemliga försök, ubåtsjakt med sälar och duvor Sälstationen på Gålö Detta är en artikel ur Berga Örlogsskolors informationsblad från 1994, den är skriven av Lena Billung. Efter den korta inledande artikeln finns några mycket intressanta länkar om verksamheten,

Läs mer

Teknisk manual Clipper Depth/Ekolod

Teknisk manual Clipper Depth/Ekolod 1 1 Teknisk manual Clipper Depth/Ekolod 2 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Teknisk data... 3 Installation... 4 Display-enhet... 4 Givare... 5 Normalt handhavande... 6 Spänningspåslag... 6 Ändra

Läs mer

REVO LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL

REVO LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL REVO LÅGPROFIL INSTRUKTIONSMANUAL a. Grattis b. Bilder på komponenter c. Olika Revomodeller d. Påspolning av lina e. Bromsinställning f. Mekanisk broms g. Montera bort gaveln h. Rullens funktioner i. Underhåll

Läs mer

FÖRSTUDIE SOM UNDERLAG INFÖR SKATTNING AV ÅL I GRUNDVIKEN, KARLSTADS KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN

FÖRSTUDIE SOM UNDERLAG INFÖR SKATTNING AV ÅL I GRUNDVIKEN, KARLSTADS KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN Karlstads kommun KARLSTADS KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN UPPDRAGSNUMMER 1331177000 KARLSTAD Sweco Environment AB Martin Stenqvist 1 (8) Sweco Kanikenäsbanken 10 Box 385, 651 09 Karlstad Telefon 054-14 17 00 Telefax

Läs mer

Proffstacklet SOM KROKAR FLER

Proffstacklet SOM KROKAR FLER TEXT Jens Bursell redaktion@fiskejournalen.se FOTO Jens Bursell & Peder Lichtenberg Vid fiske med naturligt agn efter gädda, gös och abborre kan andelen missade fiskar vara störande hög, speciellt om du

Läs mer

Bestämmelser vid fiske inom Västernorrlands län

Bestämmelser vid fiske inom Västernorrlands län Bestämmelser vid fiske inom Västernorrlands län (Uppdaterad: 2009-05-28) Vi som jobbar med fiskefrågor på länsstyrelsen kontaktas ofta av olika personer som vill få upplysningar om vilka bestämmelser som

Läs mer

Vandringshinder för fisk i Torrebergabäcken

Vandringshinder för fisk i Torrebergabäcken Vandringshinder för fisk i Torrebergabäcken 2009-12-29 på uppdrag av Segeåprojektet Rapporten är upprättad av: Håkan Björklund, Torbjörn Davidsson Uppdragsgivare: Segeåns Vattendragsförbund Omslagsbild:

Läs mer

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2016

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2016 Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2016 Bakgrund Provfisket inleddes år 2003 med Nordic-nät. Utförs årligen i augusti. 45 stationer undersöks, indelade i olika djupintervall, se karta. Fisket görs på

Läs mer