Ulf Kamne Lina Isaksson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ulf Kamne Lina Isaksson"

Transkript

1 Handling 2016 nr 28 Definition av lätta och tunga miljöfordon i Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 30 november 2015 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: 1. Trafiknämndens förslag till definition av lätta och tunga miljöfordon i Göteborgs Stad, enligt bilaga 2 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande, antas. 2. Förslag till 2007 års definition av miljöfordon i Göteborg (kommunfullmäktige , 11) upphävs. 3. Reviderad miljöfordonsdefinition för tunga fordon (kommunfullmäktige , 15) upphävs Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen antecknade Helene Odenjung (L) som yttrande en skrivelse från den 10 februari Göteborg den 10 februari 2016 Göteborgs kommunstyrelse Ulf Kamne Lina Isaksson 1(1)

2 Yttrande (L) Kommunstyrelsen Ärende Definition av lätta och tunga miljöfordon i Göteborg Vi ställer oss bakom samordningen av stadens definition av lätta miljöfordon med de nationella reglerna för miljöbilar men tycker att det är olyckligt med det föreslagna lokala tillägget om att göra undantag för gas- och etanoldrivna lätta lastbilar och bussar som miljöfordon. Göteborgs stad har idag stora problem med luftkvalitet och buller. Miljömålet Frisk luft bedöms i senaste uppföljningen av miljökvalitetsmålen bli mycket svårt att nå och trenden är neutral. Alldeles för många människor i Göteborg exponeras till exempel av för höga halter av kvävedioxid. Att det är för stränga nationella krav och att staden därför ska klassa lättare lastbilar och bussar som miljöfordon håller vi inte med om. Göteborg som har stora luftproblem borde följa de nationella riktlinjerna i stället för att göra undantag för fordon som har större miljöpåverkan och som försämrar människors hälsa. Det har varit ett viktigt steg på vägen med gas och etanol men det bör inte vara målpunkten för allt miljöarbete i staden. Därför tycker vi att det är viktigt att vid nästa revidering av definitionerna ytterligare närma oss de nationella kraven.

3 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1506/15 Repronummer 335/15 Stadsutveckling Göran Husebye Telefon E-post: Definition av lätta och tunga miljöfordon i Göteborgs Stad Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: 1. Trafiknämndens förslag till definition av lätta och tunga miljöfordon i Göteborgs Stad, enligt stadsledningskontorets tjänsteutlåtande bilaga 2, antas. 2. Förslag till 2007 års definition av miljöfordon i Göteborg (kommunfullmäktige ) upphävs. 3. Reviderad miljöfordonsdefinition för tunga fordon (kommunfullmäktige ) upphävs. Sammanfattning Trafiknämnden har översänt Förslag till definition av lätta och tunga miljöfordon till kommunfullmäktige med förslag om fastställande. Definitionen av miljöfordon används vid inköp till kommunens fordonsflotta, som krav i upphandlingar samt vid insamling av statistik över fordonsflottor och liknade. Numera finns nationella regler om miljöbil i vägtrafikskattelagen för alla typer av personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar. För lätta lastbilar och lätta bussar föreslår trafiknämnden dock ett lokalt tillägg som gör det möjligt för staden att även fortsättningsvis innefatta alla gas- och etanoldrivna lätta lastbilar som miljöfordon. För tunga fordon finns ingen nationell definition. Trafikkontoret har tagit fram stadens förslag till lokal miljömålsdefinition för tunga fordon i samråd med Stockholm och även inhämtat synpunkter från Trafikverket. Nuvarande lokala definition behöver uppdateras för att de tekniska kraven på hybridisering har visat sig vara omöjliga att kontrollera och behöver förenklas. Oklarheter i formuleringar om drivmedel behöver också förtydligas. Stadsledningskontoret delar uppfattningen om anpassning av stadens miljöbilsdefinition med hänsyn till nu gällande nationella definitioner men också skapa utrymme för de lokala behoven i stadens klimatarbete. Kontoret anser att trafiknämndens förslag därför bör tillstyrkas. 1 (23)

4 Ekonomiska konsekvenser De föreslagna förändringarna bedöms av trafikkontoret inte innebära direkta ekonomiska konsekvenser då de i stort sett är anpassning till nationell lagstiftning. Barn-, jämställdhets- och mångfaldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter i ärendet utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Miljömålsdefinitioner används vid inköp av fordon till kommunflottan samt i upphandlingar av vissa varuleveranser och transporttjänster. Verktyget är effektivt för att peka ut de mest miljöanpassade teknikerna på marknaden och öka dess användning. Så långt möjligt bör man tillämpa nationella definitioner vilket ökar marknadstrycket på leverantörer av fordon och transporttjänster och är enklare att följa upp. För lätta lastbilar och lätta bussar föreslår trafiknämnden dock ett lokalt tillägg som gör det möjligt för Göteborgs att även fortsättningsvis omfatta alla gas- och etanoldrivna lätta lastbilar som miljöfordon. Detta ger ett större utbud av miljöfordon, användningen av miljöfordon blir större vilket trafiknämnden bedömer ger bättre miljöeffekt än med enbart nationella regler. Omvärldsperspektivet Numera finns nationella regler om miljöbil i vägtrafikskattelagen för alla typer av personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar. För tunga fordon finns ingen nationell definition. Nuvarande definition av tunga miljöfordon som tillämpas i Göteborg togs fram i samråd med Stockholms stad och Malmö. Stockholm har nu initierat frågan om uppdatering och trafikkontoret har tagit fram stadens förslag till definition i samråd med miljöförvaltningen i Stockholm och även inhämtat synpunkter från Trafikverket. Definitionen behöver uppdateras för att de tekniska kraven på hybridisering i dagens definition har visat sig vara omöjliga att kontrollera och behöver förenklas. Oklarheter i formuleringar om drivmedel behöver också förtydligas. Bilaga 1 Trafiknämnden, pu och tu med bilagor, Bilaga 2 Förslag: Definition av lätta och tunga miljöfordon i Göteborgs Stad Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (23)

5 Ärendet Trafiknämnden har beslutat översända Förslag till definition av lätta och tunga miljöfordon till kommunfullmäktige med förslag om fastställande. Trafiknämnden föreslår även att kommunfullmäktiges tidigare beslut om definitioner av miljöfordon upphävs. Bakgrund Definitionen av miljöfordon används vid inköp till kommunens fordonsflotta, som krav i upphandlingar samt vid insamling av statistik över fordonsflottor och liknade. Göteborgs Stad behöver nu förtydliga vilka definitioner som man tillämpar eftersom det finns flera lokala och nationella definitioner och som dessutom har förändrats över tid. Kommunfullmäktige fastställde år 2007 en lokal definition för personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar (KF ). De nationella reglerna för miljöfordon har därefter ändrats flera gånger varför också de lokala behöver anpassas till nuvarande nationella regler. År 2012 fastställde fullmäktige också en lokal definition av tunga miljöfordon (KF ). Nya nationella avgasregler föranleder behov av uppdatering. Beredningen av ärendet inför Trafiknämndens beslut har föregåtts av samråd med samverkansgruppen för miljöfordon där Gatubolaget AB, Göteborg Energi AB, Renova AB, Parkeringsbolaget AB, BRG och miljöförvaltningen ingår. Efter samråd med trafikkontoret handlägger stadsledningskontoret ärendet i anslutning till några av trafiknämndens övriga miljöärenden till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige 2015; Göteborgs Stads plan för miljöfordonsarbete, fordonspooler och stöd till introduktion av elfordon samt Förslag till uppdaterade riktlinjer för miljömässiga och sociala krav på drivmedel. Trafiknämndens förslag till uppgraderingar Definition för lätta fordon När den lokala definitionen av miljöbil antogs av kommunfullmäktige 2007 omfattade dåvarande nationella regler endast personbilar med upp till fyra passagerare. Den lokala definitionen, som formellt fortfarande gäller i Göteborg, anpassades till de nationella kraven och har därför separata regler för personbilar med upp till fyra passagerare. För personbilar med fler än fyra passagerare samt lätta lastbilar och lätta bussar gäller andra regler i Göteborg. Numera finns nationella regler om miljöbil i vägtrafikskattelagen för alla typer av personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar. Det gamla beslutet behöver därför revideras för att överensstämma bättre med nationella krav. Enligt trafikkontoret har staden i praktiken redan tillämpat de nationella reglerna för personbilar sedan länge, hela miljöbilsmarknaden är nationell med ändamålsenliga regler och det hade varit ologiskt att tillämpa avvikande regler för en enda stad. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (23)

6 Även definitionen av lätta lastbilar och lätta bussar i Göteborg föreslås utgå från den nationella definitionen. Trafikkontoret förordar emellertid ett lokalt tillägg. De nationella kraven är så stränga att en del gasdrivna modeller utestängs. Staden bör fortsatt kunna definiera alla typer av gasdrivna fordon i kommunens fordonsflotta som miljöfordon vilket också sker idag. Det är också önskvärt att kunna ställa krav i upphandlingar som stimulerar användning av alla typer av gasdrivna transportfordon, vilket enligt trafikkontoret inte går om man enbart tillämpar den nationella definitionen. Ett lokalt tilläggskrav så att även fordon som körs på etanol och fordonsgas, men inte uppfyller de nationella kraven, ändå betraktas som miljöbil i Göteborg förordas också. Det finns i nuläget inga nytillverkade lätta lastbilar på svenska marknaden men trafikkontoret anser att ändringen bör omfatta även dem ifall de skulle bli aktuella framöver. Definition för tunga fordon För tunga fordon finns ingen nationell definition. Stadens lokala definition från 2012, samordnades med Stockholms stad då det sågs som värdefullt att tillämpa samma regler i båda städerna. Stockholm har nu initierat frågan om uppdatering och trafikkontoret har tagit fram stadens förslag till definition i samråd med miljöförvaltningen i Stockholm och även inhämtat synpunkter från Trafikverket. Definitionen behöver uppdateras för att de tekniska kraven på hybridisering i dagens definition har visat sig vara omöjliga att kontrollera och behöver förenklas. Oklarheter i formuleringar om drivmedel behöver också förtydligas. Det bedöms också som angeläget med en förenklad definition för att den ska få större genomslag i upphandlingar och liknade. Uppföljning av drivmedelsanvändning i tunga fordon I anslutning till kommunfullmäktiges beslut avseende tunga fordon 2012 ombads trafikkontoret att återkomma med uppföljning av i hur stor utsträckning de miljöklassade tunga fordonen använder alternativa bränslen. I första hand syftades på metandieselfordonen som kan köras på både diesel och fordonsgas. Trafikkontoret uppger att de är dyrare i inköp och än så länge fått begränsad användning, främst som renhållningsfordon hos Renova. Renovas metandieselfordon har utvecklats med hjälp av tillverkaren för att erhålla högsta möjliga andel gasdrift. De körs på ungefär hälften gas och hälften diesel. Renova började dessutom använda förnybart producerad diesel s.k. HVO (Hydrogenated Vegetable Oil). Det ger totalt sett en stor reduktion utsläppta klimatgaser. Inom Västtrafik körs dieselbussar med RME (Rapsmetylester). Trafikkontoret drar slutsatsen att tunga miljöfordon så långt möjligt körs på miljöanpassat drivmedel och att det inte finns anledning att befara att fel sorts bränsle används i tunga miljöfordon. Övrigt Definitionen av miljöfordon pekar ut fordonstekniker som är särskilt miljöanpassade och ska användas för att stimulera användningen av fordon med viss teknik. En del miljöfordon kan drivas med olika drivmedel. Det är viktigt att skilja på fordonskrav och drivmedelskrav. Oftast krävs en kombination för att säkerställa miljönyttan. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (23)

7 Krav på drivmedel hör hemma i upphandlingskrav, uppföljningar och internkontroller. Definition av miljöfordon Trafiknämndens förslag till nya definitioner av miljöfordon innefattar: Personbil Lätt lastbil och lätt buss (totalvikt upp till 3,5 ton) Tunga fordon (totalvikt över 3,5 ton) Vad som gäller för utländska fordon och när den uppdaterade definitionen träder ikraft framgår också. Trafiknämndens definitioner finns som bilaga 2 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Stadsledningskontorets synpunkter Trafiknämndens beslut har föregåtts av ett aktivt samråd med staden samverkansgrupp för miljöfordon och därigenom förankrats hos berörda. Stadsledningskontoret delar trafiknämndens uppfattning om behovet av anpassning av stadens miljöbilsdefinition med hänsyn till nu gällande nationella definitioner men också för att ge utrymme för de lokala behov som stadens behöver för sitt klimatarbete. Stadsledningskontoret anser att trafiknämndens förslag därför bör tillstyrkas varvid kommunfullmäktiges tidigare beslutade definitioner avseende miljöfordon samtidigt kan upphävas. Trafiknämndens förslag till definition finns som bilaga 2 i stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Stadsledningskontoret Göran Husebye Planeringsledare Jessica Granath Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (23)

8 Bilaga 1 Trafiknämnden, pu och tu med bilagor, Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Nummer 7/ Diarienummer 0988/15 Förslag till nya definitioner av lätta och tunga miljöfordon Förslag till beslut enligt trafikkontorets tjänsteutlåtande. Bordlagt TN Nämnden beslutar att bifalla kontorets förslag 1. anta trafikkontorets förslag till definition av lätta och tunga miljöfordon 2. föreslå kommunfullmäktige att fastställa denna definition 3. föreslå kommunfullmäktige att upphäva sina tidigare beslut om definitioner av miljöfordon (KF dnr 0542/07 och 1698/11) 4. återkalla sitt tidigare beslut om definition av Effektiv och säker miljöbil (TN dnr 0680/12). Vid protokollet Eva Nordqvist Justerat Henrik Munck Axel Josefson Rätt utdraget intygar i tjänsten Eva Nordqvist Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (23)

9 TN 140/15 TN 186/15 Tjänsteutlåtande Specialist- och sakområden Trafiknämnden Ann-Marie Ramnerö Telefon Diarienummer 0988/15 E-post: Förslag till definition av lätta och tunga miljöfordon Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att anta trafikkontorets förslag till definition av lätta och tunga miljöfordon, att att att föreslå kommunfullmäktige att fastställa denna definition, föreslå kommunfullmäktige att upphäva sina tidigare beslut om definitioner av miljöfordon (KF dnr 0542/07 och 1698/11), samt återkalla sitt tidigare beslut om definition av Effektiv och säker miljöbil (TN dnr 0680/12) Sammanfattning Göteborgs Stad har sedan många år stimulerat användningen av miljöanpassade fordon och då behövt ta fram lokala definitioner av miljöfordon. Numera finns nationella miljöbilskrav på personbilar och lätta transportfordon och vår lokala definition har blivit inaktuell. Göteborgs Stad behöver ett nytt beslut som bättre harmonierar med nationella krav. Trafikkontoret föreslår nya definitioner enligt nedan. I allt väsentligt har de samma innebörd som nu gällande definitioner, men är anpassade till aktuell lagstiftning. Personbil: Som miljöfordon räknas den personbil som uppfyller kraven för miljöbil i Vägtrafikskattelagen vid tidpunkten för första registrering. Lätt lastbil och lätt buss: Som miljöfordon räknas den lätta lastbil och lätta buss som uppfyller kraven för miljöbil i Vägtrafikskattelagen vid tidpunkten för första registrering. Göteborgs Stad räknar även som miljöbil den lätta lastbil och lätta buss som i vägtrafikregistret är registrerat för drift med fordonsgas eller etanol, även om den inte uppfyller de nationella kraven enligt föregående mening. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (23)

10 Trafikkontoret fick under 2012 i uppdrag av trafiknämnden att ta fram ytterligare en lokal definition av trafiksäker och energieffektiv miljöbil. Den är aldrig fastställd i kommunfullmäktige. Den har dock aldrig behövt användas. Trafikkontoret föreslår därför att trafiknämnden återkallar det beslutet. För tunga fordon finns ännu ingen nationell definition. Göteborgs Stad och Stockholms Stad tog fram en gemensam lokal definition år Det har införts nya avgaskrav inom EU, som i kombination med vissa svårigheter att tillämpa nuvarande definition, gör att även definitionen av tunga fordon behöver uppdateras. Trafikkontoret föreslår en definition som innebär att ett tungt miljöfordon ska vara registrerat för drift med något av följande drivmedel: Enbart drivmedel el. (Denna kategori omfattar elfordon.) Drivmedel el i kombination med annat drivmedel. (Denna kategori omfattar elhybridfordon och laddhybridfordon.) Minst ett annat drivmedel utöver diesel, bensin, gasol/lpg och el. (Denna kategori omfattar fordon som är godkända för alternativa drivmedel som biodiesel, RME/FAME, HVO-diesel, biogas/fordonsgas/metangas samt vätgas.) Den nya definitionen för tunga fordon har i huvudsak samma innebörd som dagens definition, men elhybrider går att kontrollera direkt i vägtrafikregistret, vilket inte går idag. De föreslagna definitionerna innehåller inga krav på drivmedelsanvändning. En teknisk definition av miljöfordon kan i formell mening endast användas för att identifiera fordon med viss teknik. För fordon som kan drivas med flera typer av drivmedel ställer Göteborgs Stad kompletterande drivmedelskrav i interna policyer och upphandlingar. Ekonomiska konsekvenser De föreslagna ändringarna är i stort sett en anpassning till nationell lagstiftning och får inga direkta ekonomiska konsekvenser. Barnperspektivet Trafikkontoret har inte funnit några aspekter som berör barnperspektivet. Jämställdhetsperspektivet Trafikkontoret har inte funnit några aspekter som berör jämställdhetsperspektivet. Mångfaldsperspektivet Trafikkontoret har inte funnit några aspekter som berör mångfaldsperspektivet. Miljöperspektivet Miljöfordonsdefinitioner används för vid inköp av fordon till kommunflottan samt i upphandlingar av vissa varuleveranser och transporttjänster. Det är ett effektivt verktyg för att peka ut de mest miljöanpassade teknikerna på marknaden och öka deras användning. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (23)

11 Så långt möjligt bör man tillämpa nationella definitioner. Det ökar marknadstrycket på leverantörer av fordon och transporttjänster och är enklare att följa upp. För lätta lastbilar och lätta bussar föreslås dock ett tillägg till nationella regler. Vissa modeller som går på gas klarar inte de nuvarande nationella kraven. Kraven är inte anpassade till förbrukningen hos lätta transportfordon. Göteborg godkänner i sin nuvarande lokala definition alla gas- och etanoldrivna lätta lastbilar som miljöfordon, och Trafikkontoret anser att Göteborgs Stad ska göra det även i fortsättningen. Då har vi ett större utbud av miljöfordon att välja på och användningen av miljöanpassade fordon blir större, vilket ger bättre miljöeffekt än om enbart nationella regler skulle tillämpas. Omvärldsperspektivet I princip alla nationella och lokala aktörer, kommuner och företag använder den nationella reglerna för miljöbil. Tillägget att godkänna alla gas- och etanoldrivna lätta lastbilar som miljöfordon ligger i linje med ambitionerna i Västra Götalandsregionen att fortsätta satsningen på biogas. Flera statliga utredningar, bland annat SOU-utredningen om fossilfri fordonsflotta från 2013, har pekat på behovet av att stimulera användningen av tunga miljöfordon. Genom att ta fram en lokal definition av tunga miljöfordon tillsammans med Stockholm kan Göteborg bidra till att stimulera miljöanpassad teknik i dessa fordonssegment. Stefan Eglinger Trafikdirektör Suzanne Andersson Avdelningschef Bilagor Bilaga 1: Förändringar i nuvarande förslag jämfört med nuvarande definitioner. Bilaga 2: Fordonskategorier Bilaga 3: Antal fordon registrerade i Göteborgs kommun i slutet av december 2014 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (23)

12 Ärendet Kommunfullmäktige fastställde år 2007 en lokal miljöfordonsdefinition för personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar 1. Sedan dessa har de nationella reglerna för miljöfordon ändrats flera gånger och den lokala definitionen behöver anpassas till nuvarande nationella regler. Trafikkontoret tog också på uppdrag av trafiknämnden år 2013 fram en kompletterande lokal definition av effektiv och trafiksäker miljöbil 2. Den definitionen har aldrig fastställts av kommunfullmäktige eller tillämpats och föreslås utgå. För tunga fordon fastställde kommunfullmäktige år 2012 en lokal definition av tunga miljöfordon 3. På grund av nya avgasregler för tunga fordon behöver även denna definition uppdateras. Bakgrund Definitioner av miljöfordon används vid inköp till kommunflottan, krav i upphandlingar samt vid insamling av statistik över fordonsflottor och liknande. Göteborgs Stad behöver förtydliga vilka definitioner man tillämpar eftersom det finns flera lokala och nationella definitioner som dessutom förändras över tid. Det finns ett antal näraliggande beslut som inte behandlas här, men som hör samman. Göteborgs Stads mål för miljöfordon, bilpooler och drivmedel behöver uppdateras och kommer att presenteras som ett separat ärende. Trafiknämnden har nyligen antagit en uppdatering av Göteborgs Stads miljömässiga och sociala krav på drivmedel 4 som ska fastställas av kommunstyrelsen. Kommunfullmäktige har också antagit trafiksäkerhetskrav på Göteborgs Stads bilar 5. De behöver inte uppdateras i dagsläget. Trafikkontorets synpunkter Därför behöver definitionen för lätta fordon uppdateras När kommunfullmäktige tog beslut om lokal definitionen av miljöbil år 2007 omfattade de dåvarande nationella reglerna endast personbilar med upp till fyra passagerare. Den lokala definitionen, som formellt fortfarande gäller i Göteborg, anpassades till de nationella kraven och har därför separata regler för personbilar med upp till fyra passagerare. För personbilar med fler än fyra passagerare samt lätta lastbilar och lätta bussar gäller andra regler i Göteborg. 1 Förslag till 2007 års definition av miljöfordon i Göteborg, KF dnr 0542/07, beslutad Effektiv och säker miljöbil, TN dnr 0680/12, beslutad Reviderad miljöfordonsdefinition för tunga fordon, KF dnr 1698/11, beslutad Förslag till uppdaterade riktlinjer för miljömässiga och sociala krav på drivmedel, TN dnr 2522/11, antaget Trafiksäkerhetskrav för Göteborgs Stad vid nyanskaffning av fordon, KF dnr 1784/11, beslutade Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (23)

13 Numera finns nationella regler om miljöbil i vägtrafikskattelagen för alla typer av personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar. Det gamla lokala beslutet behöver revideras för att överensstämma bättre med nationella krav. I bilaga 1 görs en genomgång av den nuvarande lokala definitionen och vilka konflikter som uppstått med dagens nationella definition och lagstiftning. I bilaga 3 redovisas hur många miljöfordon som finns i Göteborgs kommun enligt nuvarande definitioner. I praktiken har Göteborgs Stad redan tillämpat de nationella reglerna för personbilar sedan länge. Hela miljöbilsmarknaden är nationell och de nationella reglerna har varit ändamålsenliga, samtidigt som det hade varit ologiskt att försöka tillämpa avvikande regler i en enda stad. Reglerna för personbilar bör harmonieras helt med nationella regler. Även definitionen för lätta lastbilar och lätta bussar i Göteborg förslås utgå från den nationella definitionen. Men här förordar trafikkontoret ett lokalt tillägg. De nationella reglerna är så stränga att en del gasdrivna modeller utestängs. Trafikkontoret förordar därför ett tilläggskrav så att även fordon som körs på etanol och fordonsgas, men inte uppfyller de nationella kraven, ändå betraktas som miljöbil i Göteborg. I dagsläget finns inga nytillverkade etanoldrivna lätta lastbilar på svenska marknaden men ändringen föreslås ändå omfatta dem ifall sådana kommer. Motivet till detta tillägg är att Göteborgs Stad bör kunna definiera alla typer av gasdrivna fordon som används i kommunens flotta som miljöfordon, något som vi gör idag eftersom nuvarande definition medger det. Det är också önskvärt att kunna ställa krav i upphandlingar som stimulerar användning av alla typer av gasdrivna transportfordon, något som inte går om man enbart tillämpar den nationella definitionen. Definitionen av effektiv och säker miljöbil bör återkallas Trafikkontoret tog år 2013 fram en kompletterande lokal definition av effektiv och trafiksäker miljöbil 6 på uppdrag av trafiknämnden. Trafiknämndens motiv var att en sådan lokal definition skulle kunna bidra till utvecklingen mot förnybara drivmedel och energieffektiva fordon med låga emissioner samt att fasa ut fossila bränslen. Definitionen som omfattar personbilar är egentligen en blandning av krav i supermiljöbilspremien, gamla miljöbilsdefinitionen och statliga trafiksäkerhetskrav. Det visade sig dock bli förvirrande att använda flera snarlika lokala och nationella definitioner parallellt. Definitionen har aldrig fastställts av kommunfullmäktige. Trafikkontoret har inte sett något behov av att använda definitionen och förordar att beslutet från 2013 återkallas. Göteborgs Stad arbetar på många sätt för att uppfylla de ambitioner som trafiknämnden angav som motiv till att ta fram definitionen. Dagens nationella regelverk för miljöbil och supermiljöbil, i kombination med nationella trafiksäkerhetskrav, har varit tillräckliga när vi behövt ställa särskilda krav på miljöbilar. 6 Effektiv och säker miljöbil, dnr 0680/12, beslutad Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (23)

14 Behovet av reviderad definition för tunga fordon För tunga fordon finns ingen nationell definition. Den lokala definition av tunga miljöfordon som togs fram av trafikkontoret 2012 är fastställd i kommunfullmäktige 7. Under framtagandet av kravspecifikationen samordnades arbetet med Stockholms Stad, där man antog samma regler i sin kommunfullmäktige. Båda städerna såg ett värde i att tillämpa samma regler i de lokala definitionerna. Stockholms Stad vill nu uppdatera sin definition och har kontaktat Göteborg för att om möjligt göra förändringarna tillsammans. Trafikkontoret har tagit fram detta förslag i samråd med miljöförvaltningen i Stockholm och även inhämtat synpunkter från Trafikverket. Definitionen behöver uppdateras för att de tekniska kraven på hybridisering i dagens definition har visat sig vara omöjliga att kontrollera och behöver förenklas. Det finns också vissa oklarheter i formuleringarna om drivmedel som behöver förtydligas. Det är angeläget att förenkla definitionen så att den kan få större genomslag i upphandlingar och liknande. Trafikkontoret ser det också som önskvärt att fortsätta ha en gemensam definition för tunga fordon med Stockholm. Det ökar genomslaget och påvisar behovet av nationella krav. Uppföljning av drivmedelsanvändning i tunga miljöfordon När kommunfullmäktige antog nu gällande definition för tunga miljöfordon år 2012 ombads trafikkontoret återkomma med en uppföljning av i hur stor utsträckning de miljöklassade tunga fordonen använder alternativa bränslen. Fullmäktige syftade då i första hand på metandieselfordon som kan köras på både diesel och fordonsgas. De är betydligt dyrare i inköp och har än så länge fått begränsad användning, främst som renhållningsfordon hos Renova. Deras metandieselfordon kunde inledningsvis endast köras med en låg andel gasdrift, vilket berodde på tekniska inkörningsproblem. Det löstes genom att tillverkaren justerade fordonen så att andelen gas ökade till runt 50 procent, den andel gas som är möjlig att nå vid denna typ av körningar. Hur mycket gas som kan användas i ett metandieselfordon beror på körmönstret. Renova började dessutom använda förnybart producerad diesel, s.k. HVO, som dieseldrivmedel i dessa fordon. Det ger totalt sett en stor reduktion av utsläppen av klimatgaser. Ett annat exempel på användning av alternativa bränslen i tunga miljöfordon är Västtrafik som genom sina upphandlingskrav har fått entreprenörer att köra dieselbussar med RME. Detta kontrolleras med bränsleuppföljningar. Trafikkontorets slutsats är att tunga miljöfordon så långt möjligt körs på miljöanpassat drivmedel, antingen för att de företag som köper dem har ett miljöperspektiv eller för att upphandlaren kombinerar teknikkrav med användarkrav på drivmedel. Det finns därför inte någon anledning att befara att fel sorts bränsle används i tunga miljöfordon. 7 Reviderad miljöfordonsdefinition för tunga fordon, dnr 1698/11, beslutad Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (23)

15 Kompletterande krav på drivmedel kan behövas Definitionen av miljöfordon pekar ut fordonstekniker som är särskilt miljöanpassade. Definitionen ska användas för att stimulera användningen av fordon med viss teknik. En del miljöfordon kan drivas med olika drivmedel, exempelvis lastbilar som kan köras på både gas och diesel och personbilar som kan köras på både bensin och etanol. För andra fordon som endast körs på ett bränsle, kan bränslet i sin tur ha varierande miljöprestanda beroende på hur det framställs. Diesel kan exempelvis framställas från råvaror som är fossila, förnybara eller en blandning däremellan. Den fordonsgas som tillförs gasnätet består antingen till femtio eller hundra procent av förnybar biogas. Det är därför viktigt att skilja på fordonskrav och drivmedelskrav. Oftast krävs en kombination av dessa krav för att säkerställa miljönyttan. Drivmedelskvaliteten bestäms av vilket drivmedel som köps in. Vilken typ av drivmedel som användas kan inte kontrolleras i vägtrafikregistret, där miljöfordonets teknik kontrolleras, och kan därmed inte säkerställas i en miljöfordonsdefinition. De förslag till definitioner av miljöfordon som trafikkontoret nu föreslår innehåller därför endast tekniska specifikationer av fordonet. Krav på drivmedel hör hemma i upphandlingskrav, uppföljningar och internkontroller. Ett exempel på detta är etiska och miljömässiga krav på drivmedel, där trafiknämnden nyligen har tagit beslut om reviderade krav och föreslagit att kommunfullmäktige ska fastställa för Göteborgs Stad 8. Den nationella definitionen av lätta miljöfordon innehåller heller inga drivmedelskrav, av de skäl som nämns här. Förslag till uppdaterad definition av miljöfordon Nedan redovisas trafikkontorets förslag till nya definitioner av miljöfordon. I bilaga 2 redovisas hur olika fordonstyper kategoriseras enligt svensk lagstiftning. Personbil Som miljöfordon räknas den personbil som uppfyller kraven för miljöbil i Vägtrafikskattelagen vid tidpunkten för första registrering. Lätt lastbil och lätt buss (totalvikt upp till 3,5 ton) Som miljöfordon räknas den lätta lastbil och den lätta buss som uppfyller kraven för miljöbil i Vägtrafikskattelagen vid tidpunkten för första registrering. Göteborgs Stad räknar även som miljöbil den lätta lastbil och lätta buss som i vägtrafikregistret är registrerat för drift med fordonsgas eller etanol, även om den inte uppfyller de nationella kraven enligt föregående mening. Tunga fordon (totalvikt över 3,5 ton) 8 Förslag till uppdaterade riktlinjer för miljömässiga och sociala krav på drivmedel, dnr 2522/11, antaget Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13 (23)

16 Tunga lastbilar och tunga bussar räknas som miljöfordon om de i vägtrafikregistret är registrerade för drift med något av följande drivmedel: - Enbart drivmedel el. Denna kategori omfattar elfordon. - Drivmedel el i kombination med annat drivmedel. Denna kategori omfattar elhybrider och laddhybrider. - Minst ett annat drivmedel utöver diesel, bensin, gasol / LPG och el. Denna kategori omfattar fordon som är godkända för alternativa drivmedel såsom biodiesel, RME/FAME, HVO-diesel, biogas/fordonsgas/metan samt vätgas. Om fordonet är utrustat med förbränningsmotor skall den vara något av följande: - Certifierad i enlighet med den EURO-klass som var lagkrav när fordonet typgodkändes. - Omfattad av intyg från fordonstillverkaren, eller dennes ombud, att motorn uppfyller motsvarande emissionsnivåer som var lagkrav i gällande EURO-klass när fordonet typgodkändes, vid drift av fordonet med därför avsett bränsle. Utländska fordon Om uppgifter om fordonet inte finns i svenska vägtrafikregistret ska fordonets ägare eller dess ombud kunna uppvisa intyg från motsvarande utländska register på att kraven uppfylls. Sådana intyg ska vid anmodan översättas till svenska. Införande Den uppdaterade definitionen träder i kraft när beslut är taget i kommunfullmäktige. Den omfattar då fordon som registreras efter det datumet. Fram till dess gäller nuvarande definition. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14 (23)

17 Bilaga 1 till ärende definition för miljöfordon mm Förändringar i nuvarande förslag till definitioner jämfört med nu gällande beslut Personbil med upp till fyra passagerare Definitionen från 2007 innehåller en mängd tekniska krav och användarvillkor. Den är uppdelad i en kategori för personbilar med upp till fyra passagerare och en annan kategori för fler än fyra passagerare. På den tiden omfattade den nationella miljöbilsdefinitionen endast bilar med upp till fyra passagerare. I beslutet står att Göteborgs miljöbilsdefinition för bilar med upp till fyra passagerare automatiskt ska följa de nationella kraven om dessa uppdateras. Så har skett. Formellt har alltså Göteborg samma definition av miljöbil som nationella krav, men endast för personbilar med upp till fyra passagerare. Detta har inte haft någon större betydelse eftersom de allra flesta personbilar har maximalt fyra passagerarplatser. I praktiken har vi dock betraktat miljöbilar med fler än fyra sittplatser som miljöbil i Göteborg, eftersom det varit svårt och ologiskt att tillämpa olika krav. Förslaget till reviderade definition innebär att alla typer av personbilar nu följer samma krav, och att den lokala definitionen är identisk med den nationella. De nationella kraven finns i vägtrafikskattelagen där miljöbilar ges fem års befrielse från vägtrafiksskatt. Miljöbilsgränsen bestäms av bilens vikt och vilket drivmedel den går på. (Läs mer här: Personbil med fler än fyra passagerare, lätt lastbil och lätt buss För personbilar med plats för fler än fyra passagerare samt för lätta lastbilar och lätta bussar innebär 2007 års definition att de ska kunna köras helt eller delvis på el, etanol eller fordonsgas för att betraktas som miljöfordon. Dessutom finns krav på vissa miljöklasser, vissa användarvillkor med mera. Det finns inga skrivningar i den lokala definitionen om att den ska kunna justeras om nationella regler ändras. Det beror på att det inte fanns någon nationell definition för sådana fordon när den lokala definitionen antogs. Denna lokala definition gäller i formell mening fortfarande i Göteborgs Stad. Reglerna är egentligen inte möjliga att tillämpa eftersom de miljöklasser som omnämns inte finns längre. Vi har dock tillämpat en pragmatisk syn som inneburit att el-, etanol- och gasdrivna fordon betraktas som miljöfordon och har bortsett från inaktuella miljöklasskrav. Förslaget till reviderade definition innebär att alla personbilar, även de med fler än fyra sittplatser, följer nationella krav. Förslaget innebär också att alla lätta lastbilar och lätta bussar som klarar nationella miljöbilkrav även ska godkännas som miljöfordon i Göteborg. Trafikkontoret förordar Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15 (23)

18 dock ett tillägg som innebär att Göteborgs Stad betraktar alla lätta lastbilar och lätta bussar med gasdrift och etanoldrift som miljöfordon, även om de inte uppfyller de nationella kraven. Motivet är att kunna stimulera användningen av alla typer av biodrivna lätta transportfordon. I dagsläget finns endast gasdrivna modeller men etanol bör omnämnas i definitionen ifall etanoldrivna lätta lastbilar introduceras på svenska marknaden på nytt. Anledningen till att inte alla gasdrivna lätta lastbilar på marknaden klarar den nationella definitionen är att kraven är identiska med dem på personbilar, som har lägre bränsleförbrukning, bättre aerodynamik med mera. Kraven är således inte riktigt anpassade efter de förutsättningar som råder för lätta lastbilar. Tunga fordon I förslaget till reviderad definition för tunga fordon finns två förändringar jämfört med nuvarande krav från Den ena ändringen är enbart ett förtydligande. Nuvarande definition godkänner fordon som är registrerat för minst ett drivmedel utöver diesel, bensin eller gasol. Kravet är likadant i den reviderade definitionen, men har förtydligats för att kunna kontrolleras enklare i vägtrafikregistret. Den andra ändringen rör definitionen av elhybriddrift. Nuvarande krav är hämtade från svenska skattekrav för elhybridbussar. Dagens definition innehåller ett krav på att energilagret under minst 4 timmar ska kunna belastas med en medeleffekt om minst 10 kw och kunna ta emot 60 kw i medeleffekt under minst 18 sekunder från bussens rörelseenergi. Dessa krav går dock inte att kontrollera i praktiken. Vägtrafikregistret innehåller inte sådana uppgifter. Det krävs intyg från tillverkare eller importör av lastbilar. Det har visat sig vara svårt att få fram sådana uppgifter. Tanken med kraven på hybridisering var att fordon med mycket mild hybridisering och därmed utebliven bränslebesparing inte skulle godkännas. Vi har dock inga indikationer på att detta är ett problem. Det vore inte attraktivt för köpare att erbjuda sådana fordon. De modeller som finns på marknaden idag ger bränslebesparingar. Med de nya kraven räcker det att elhybridfordon är registrerade för både el och något annat drivmedel, exempelvis diesel, i vägtrafikregistret. Det underlättar betydligt i upphandlingar och uppföljningar. Inom EU utreds möjligheten att bränsledeklarera tunga fordon. När det finns sådana regler i framtiden kan kraven istället baseras på bränsleförbrukningsnivåer. Användarkrav I definitionen från 2007 ställs krav på användningen av drivmedel och dubbfria däck. Det finns inga sådana krav i den nya definitionen. Det går inte att kontrollera i vägtrafikregistret, där man kontrollerar att fordonen är ett miljöfordon. Användarkrav är inte tekniska krav på fordonet utan krav på handhavandet. Formellt kan inte sådana krav Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16 (23)

19 ingå i den tekniska definitionen utan de får regleras i upphandlingskrav, uppförandekoder och liknande. För Göteborgs Stads flotta regleras användningen av drivmedel, däck med mera i flera styrdokument och politiska beslut. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 17 (23)

20 Bilaga 2 till ärende definition för miljöfordon mm Fordonskategorier Personbil är ett fordon för personbefordran med högst 8 sittplatser utöver förarplatsen. I Göteborgs kommun finns c:a personbilar vid utgången av Personbil klass II är en särskild registrering för husbilar. Lätt lastbil ska främst vara avsedd för godsbefordran och får inte ha en totalvikt över 3500 kg. Det finns regler om lastutrymme, sittplatser med mera. I Göteborgs kommun fanns c:a lätta lastbilar vid utgången av Lätt buss är ett fordon som är inrättat huvudsakligen för personbefordran med fler än åtta sittplatser utöver förarplatsen som inte får ha en totalvikt över 3500 kg. I Göteborgs kommun fanns endast tre lätta bussar vid utgången av Tunga fordon delas in i tung lastbil och tung buss. De används för godsbefordran respektive personbefordran och deras totalvikt är högre än kg. I Göteborgs kommun fanns c:a tunga lastbilar och 800 tunga bussar vid utgången av Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 18 (23)

21 Bilaga 3 till ärende definition för miljöfordon mm Antal fordon registrerade i Göteborgs kommun i slutet av dec 2014 Lätta fordon Konventionella Personbil Lätt lastbil Lätt buss SUMMA Andel Bensin % Diesel % Övrigt (LPG m.m.) % Summa ej miljöfordon % Miljöfordon (enl Göteborgs definitioner) Etanol % Fordonsgas % Elhybrid bensin * % Elhybrid diesel % Laddhybrid % El % Snål bensin ** % Snål diesel *** % Summa miljöfordon % * Bensin + el, max 190 g CO2/km före okt 2007 och max 120 g därefter. TOTALT % ** Miljöklass 2005 och max 120 g CO2/km eller max 5,2 lit före okt 2007, 120 g CO2 därefter. *** Max 90 gram CO2/km eller 3,4 lit diesel/100 km alternativt miljöklass 2005PM och max 120 g CO2 före okt 2007, därefter miljöklass 2005PM och max 120 g CO2/km eller endast 120 g när partikelfilter blivit obligatoriskt. Tunga fordon Konventionella Tung lastbil Tung buss SUMMA Andel Bensin % Diesel % Övrigt (LPG m.m.) % Summa konventionella ,6% Alternativdrivna Etanol % Fordonsgas enbart ,3% Fordonsgas + bensin ,2% Fordonsgas + diesel "metandiesel" ,0% Elhybrid inkl laddhybrid* ,9% El % RME, biodiesel % Summa alternativdrivna ,4% Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 19 (23)

22 TOTALT % * P.g.a. nuvarande tekniska krav är det inte möjligt att mäta exakt hur många elhybrider som i formell mening uppfyller kraven på hybridisering i dagens definition. Antalet redovisar antalet fordon med drivmedel el plus minst ett annat bränsle. Jämförelse med motsvarande tidpunkt 2013 Lätta fordon 2013 Konventionella Personbil Lätt lastbil Lätt buss SUMMA Andel Bensin % Diesel % Övrigt (LPG m.m.) % Summa ej miljöfordon % Miljöfordon (enl Göteborgs definitioner) Etanol % Fordonsgas % Elhybrid bensin * % Elhybrid diesel % Laddhybrid % El % Snål bensin ** ej relevant ej relevant % Snål diesel *** ej relevant ej relevant % Summa miljöfordon % TOTALT % Tunga fordon 2013 Konventionella Tung lastbil Tung buss SUMMA Andel Bensin % Diesel % Övrigt (LPG m.m.) % Summa konventionella % Alternativdrivna Etanol % Fordonsgas enbart ,2% Fordonsgas + bensin ,2% Fordonsgas + diesel "metandiesel" ,0% Elhybrid inkl laddhybrid ,8% El % Övriga % Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 20 (23)

23 Summa alternativdrivna ,2% TOTALT % Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 21 (23)

24 Bilaga 2 Förslag: Uppdaterad definition av lätta och tunga miljöfordon i Göteborgs Stad Definition av lätta och tunga miljöfordon i Göteborgs Stad Miljöfordon Personbil Som miljöfordon räknas den personbil som uppfyller kraven för miljöbil i Vägtrafikskattelagen vid tidpunkten för första registrering. Lätt lastbil och lätt buss (totalvikt upp till 3,5 ton) Som miljöfordon räknas den lätta lastbil och den lätta buss som uppfyller kraven för miljöbil i Vägtrafikskattelagen vid tidpunkten för första registrering. Göteborgs Stad räknar även som miljöbil den lätta lastbil och lätta buss som i vägtrafikregistret är registrerat för drift med fordonsgas eller etanol, även om den inte uppfyller de nationella kraven enligt föregående mening. Tunga fordon (totalvikt över 3,5 ton) Tunga lastbilar och tunga bussar räknas som miljöfordon om de i vägtrafikregistret är registrerade för drift med något av följande drivmedel: - Enbart drivmedel el. Denna kategori omfattar elfordon. - Drivmedel el i kombination med annat drivmedel. Denna kategori omfattar elhybrider och laddhybrider. - Minst ett annat drivmedel utöver diesel, bensin, gasol / LPG och el. Denna kategori omfattar fordon som är godkända för alternativa drivmedel såsom biodiesel, RME/FAME, HVO- diesel, biogas/fordonsgas/metan samt vätgas. Om fordonet är utrustat med förbränningsmotor skall den vara något av följande: - Certifierad i enlighet med den EURO- klass som var lagkrav när fordonet typgodkändes. - Omfattad av intyg från fordonstillverkaren, eller dennes ombud, att motorn uppfyller motsvarande emissionsnivåer som var lagkrav i gällande EURO- klass när fordonet typgodkändes, vid drift av fordonet med därför avsett bränsle. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 22 (23)

25 Utländska fordon Om uppgifter om fordonet inte finns i svenska vägtrafikregistret ska fordonets ägare eller dess ombud kunna uppvisa intyg från motsvarande utländska register på att kraven uppfylls. Sådana intyg ska vid anmodan översättas till svenska. Införande Den uppdaterade definitionen träder i kraft när beslut är taget i kommunfullmäktige. Den omfattar då fordon som registreras efter det datumet. Fram till dess gäller nuvarande definition. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 23 (23)

Uppdaterad miljölastbilsdefinition för Stockholms stad

Uppdaterad miljölastbilsdefinition för Stockholms stad Utlåtande 2015:125 RV (Dnr 135-1148/2015) Uppdaterad miljölastbilsdefinition för Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Förslag till Uppdaterad miljölastbilsdefinition

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut. Tunga fordon (totalvikt över 3,5 ton) a) Enbart drivmedel el. Denna kategori omfattar elfordon.

Förvaltningens förslag till beslut. Tunga fordon (totalvikt över 3,5 ton) a) Enbart drivmedel el. Denna kategori omfattar elfordon. Miljöförvaltningen Miljöbilar i Stockholm Bilaga Tjänsteutlåtande Dnr 2015-8376 Sida 1 (8) 2015-06-02 Handläggare Per Erik Österlund Telefon: 08-508 28 819 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-06-16

Läs mer

Förslag till ny miljöbilsdefinition för Stockholm stad

Förslag till ny miljöbilsdefinition för Stockholm stad TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Kontaktperson trafikkontoret Göran Westberg Avdelningen för trafikplanering Telefon: 08-508 273 61 goran.westberg@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Anvisning till: Riktlinjer för inköp av personbilar. Enköpings kommun

Anvisning till: Riktlinjer för inköp av personbilar. Enköpings kommun Anvisning till: Riktlinjer för inköp av personbilar Enköpings kommun Denna vägledning till dokumentet Riktlinjer för inköp av personbilar i Enköpings kommun ger en djupare förklaring till de olika skrivningarna

Läs mer

Riktlinjer för inköp av personbilar i Enköpings kommun

Riktlinjer för inköp av personbilar i Enköpings kommun Bilden ur Enköpings kommuns grafiska riktlinjer - Grafisk profil. Riktlinjer för inköp av personbilar i Enköpings kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2011-03-07, KS2011/106 Omfattning och syfte Riktlinjerna

Läs mer

Motion om miljöbilar

Motion om miljöbilar Tekniska nämnden 2009 02 26 28 89 33 2009 02 12 41 107 Dnr 2008/380.30 Motion om miljöbilar Ärendebeskrivning Börje Lööw, för vänsterpartiet, anför följande i motion. Vänsterpartiet har tidigare lämnat

Läs mer

Motion om miljöbilar

Motion om miljöbilar Kommunfullmäktige 2008-04-28 97 223 Kommunstyrelsen 2009-04-14 89 215 Arbets- och personalutskottet 2009-03-16 63 134 Dnr 08.305-008 aprilkf23 Motion om miljöbilar Ärendebeskrivning Börje Lööw, för vänsterpartiet,

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Göteborg den 12 maj 2017 Yrkande (KD, M, L) Kommunstyrelsen 2017-05-17 Ärende 3.6 Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Bilen är för många en

Läs mer

Definition av tunga miljöfordon och riktlinjer för alternativa drivmedel

Definition av tunga miljöfordon och riktlinjer för alternativa drivmedel MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2008-013575-206 SID 1 (9) 2012-05-09 Handläggare: Lova André Nilsson Telefon: 08-508 28 940 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-05-22 p. 23 Definition

Läs mer

MILJÖKRAV VID TRAFIKUPPHANDLING PERSONBIL

MILJÖKRAV VID TRAFIKUPPHANDLING PERSONBIL MILJÖKRAV VID TRAFIKUPPHANDLING PERSONBIL En bilaga till Avtalsprocessen inom Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik 2018 BESTÄLLNINGSFORMULÄR Krav i denna bilaga inkluderas i det avtal som

Läs mer

Regionservice. vår verksamhet och vårt erbjudande

Regionservice. vår verksamhet och vårt erbjudande Regionservice vår verksamhet och vårt erbjudande Version 1.8, 24 januari 2013 Västra Götalandsregionen en av fyra direktvalda regioner i Sverige drygt 50 000 anställda budgetomslutning 2010: cirka 44,1

Läs mer

Miljökravsbilagor. Leif Magnusson, Projektgruppen för Miljökravsbilagan

Miljökravsbilagor. Leif Magnusson, Projektgruppen för Miljökravsbilagan Miljökravsbilagor Leif Magnusson, Projektgruppen för Miljökravsbilagan Miljöprogram inom Partnerskapet Förändringar dec 2013 Uppdatering från 2010 års version Omarbetade mål från km-andelar förnybart Till

Läs mer

BILAGA 2.2: MILJÖKRAV

BILAGA 2.2: MILJÖKRAV KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN I VÄSTERNORRLANDS LÄN DNR: 13/00266 2014-12-01 UPPHANDLING SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK 2015 BILAGA 2.2: MILJÖKRAV Sida 1 (5) Bilaga 2.2 Miljökrav SÄKO 2015 Sida 2 (5) Innehåll 1.

Läs mer

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2017 Version 3, december 2018 MILJÖBILAR I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN www.stockholm.se/miljobilar Miljöfordon i Stockholm

Läs mer

Växjö Tabell 1

Växjö Tabell 1 I fordonsunderlaget ingår både kommuners och landstings filialer och bolag. Information om vilka bolag som finns har hämtats från SCB. På www.miljofordonsdiagnos.se visas endast resultat för de organisationer

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Handling 2016 nr 225. Göteborgs Stads plan för miljöfordonsarbete, fordonspooler och stöd till introduktion av elfordon

Handling 2016 nr 225. Göteborgs Stads plan för miljöfordonsarbete, fordonspooler och stöd till introduktion av elfordon Handling 2016 nr 225 Göteborgs Stads plan för miljöfordonsarbete, fordonspooler och stöd till introduktion av elfordon Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Växjö 2014-03-28. Definition 2013: Enligt budgetproposition 2012/13:1. Miljöbilsgränsen bestäms av fordonets vikt och drivmedel.

Växjö 2014-03-28. Definition 2013: Enligt budgetproposition 2012/13:1. Miljöbilsgränsen bestäms av fordonets vikt och drivmedel. I fordonsunderlaget som baseras på personbilar och lätta lastbilar, ingår både kommuners och landstings filialer (förvaltningar) och bolag. Information om vilka bolag som finns har hämtats från SCB. På

Läs mer

Reviderad miljöbilsdefinition för tunga fordon

Reviderad miljöbilsdefinition för tunga fordon Tilläggsyrkande MP, S, V Kommunstyrelsen 7 juni 2012 2:15 Reviderad miljöbilsdefinition för tunga fordon Förslaget innebär större krav på att stadens tunga fordon och tunga fordon som används i köpta tjänster

Läs mer

Välkommen! En presentation om Västra Götalandsregionen, Regionservice och Inköp

Välkommen! En presentation om Västra Götalandsregionen, Regionservice och Inköp Välkommen! En presentation om Västra Götalandsregionen, Regionservice och Inköp Det goda livet Presentation om Inköp Innehåll Västra Götalandsregionen Regionservice.... Inköp... Marknadsanalys... Miljökrav

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Heini-Marja Suvilehto

Heini-Marja Suvilehto MILJÖANPASSAD UPPHANDLING AV TRANSPORTER Heini-Marja Suvilehto BEHOVS- ANALYS UPPHANDLING VILKA KRAV KAN MAN STÄLLA HÅLLBAR UPPHANDLING AV FORDON OCH TRANSPORTER UPPFÖLJNING BEHOVSANALYS FORDON Kan ni

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor; SFS 2009:1 Utkom från trycket den 20 januari 2009 utfärdad den 8 januari 2009. Regeringen föreskriver

Läs mer

Förordning om miljö- och säkerhetskrav vid myndigheters inköp av bilar samt upphandling av transporter Remiss från Näringsdepartementet

Förordning om miljö- och säkerhetskrav vid myndigheters inköp av bilar samt upphandling av transporter Remiss från Näringsdepartementet PM 2008:222 RII (Dnr 001-2183/2008) Förordning om miljö- och säkerhetskrav vid myndigheters inköp av bilar samt upphandling av transporter Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

TEMADAG OM MILJÖFRÅGOR INFÖR UPPHANDLING AV SERVICERESOR OCH SKOLSKJUTSTRAFIK

TEMADAG OM MILJÖFRÅGOR INFÖR UPPHANDLING AV SERVICERESOR OCH SKOLSKJUTSTRAFIK TEMADAG OM MILJÖFRÅGOR INFÖR UPPHANDLING AV SERVICERESOR OCH SKOLSKJUTSTRAFIK Länstrafiken Kronoberg 2015-10-08 HUR STÄLLER VI EFFEKTIVA MILJÖKRAV I UPPHANDLINGAR? Länstrafiken Kronoberg 2015-10-08

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Remiss från trafiknämnden.

Remiss från trafiknämnden. Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-15 Handläggare Per Erik Österlund Telefon: 08-508 28 819 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-08-29 p. 16 Gemensamma miljökrav för

Läs mer

Programförklaring för Miljöfordon Syd

Programförklaring för Miljöfordon Syd Programförklaring för Miljöfordon Syd 1. Miljöfordon Syd och dess syfte (enligt stadgarna - 2 ÄNDAMÅL) Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom: 1. att marknadsföra

Läs mer

Fordonspolicy för en fossiloberoende fordonsflotta i Borlänge kommunkoncern Beslutad av kommunfullmäktige , 117

Fordonspolicy för en fossiloberoende fordonsflotta i Borlänge kommunkoncern Beslutad av kommunfullmäktige , 117 Författningssamling i Borlänge kommun Fordonspolicy för en fossiloberoende fordonsflotta i Borlänge kommunkoncern Beslutad av kommunfullmäktige 2017-06-13, 117 Metadata om dokumentet Dokumentnamn i Borlänge

Läs mer

Fossiloberoende fordonsflotta i Västra Götaland 2030. Tomas Österlund Miljöstrateg

Fossiloberoende fordonsflotta i Västra Götaland 2030. Tomas Österlund Miljöstrateg Fossiloberoende fordonsflotta i Västra Götaland 2030 Tomas Österlund Miljöstrateg Europa 2020 Aim EU Aim 2020 Sweden Aim 2020 Sweden Situation 2012 Västra Götaland Aim 2020 Västra Götaland. Situation 2012

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter - regler och styrmedel kring upphandling av miljöfordon

Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter - regler och styrmedel kring upphandling av miljöfordon Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter - regler och styrmedel kring upphandling av miljöfordon Heini-Marja Suvilehto (Hippu) Enheten för policystyrning 08-586 21 741 E-post: heini-marja.suvilehto@kkv.se

Läs mer

Stockholms stads miljöbilsdefinition och mål för stadens fordonsflotta 2011-2014

Stockholms stads miljöbilsdefinition och mål för stadens fordonsflotta 2011-2014 Utlåtande 2010:20 RII (Dnr 303-1466/2009) Stockholms stads miljöbilsdefinition och mål för stadens fordonsflotta 2011-2014 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande 1. Miljöbilsdefinition

Läs mer

Miljöbilsstrategi för Malmö stad

Miljöbilsstrategi för Malmö stad Miljöbilsstrategi för Malmö stad 2017-2020 Reviderad vid översyn årsskiftet 2018/19 Dokumentnamn Miljöbilsstrategi för Malmö stad 2017-2020 1 Typ av dokument Strategi Dokumentägare Kommunstyrelsen Ersätter

Läs mer

Miljöfordon i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2015 April MILJÖBILAR I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN

Miljöfordon i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2015 April MILJÖBILAR I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN Miljöfordon i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2015 April 2016 MILJÖBILAR I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN www.stockholm.se/miljobilar Miljöfordon i Stockholm Sammanställning av statistik för

Läs mer

2014-03- 14. Trafikkontoret. Avdelning Avfall. Nils Lundkvist. nils.lundkvist@stockholm.se 2014-03-14. Ett hållbart samhälle.

2014-03- 14. Trafikkontoret. Avdelning Avfall. Nils Lundkvist. nils.lundkvist@stockholm.se 2014-03-14. Ett hållbart samhälle. 2014-03- 14 Trafikkontoret Avdelning Avfall Nils Lundkvist nils.lundkvist@stockholm.se Capital of Scandinavia The Capital of Scandinavia Ett hållbart samhälle 2013-09-26 Sida 2 1 Insamling av hushållsavfall

Läs mer

Du får vad du köper. 27 maj 2014 maria.losman@ecoplan.se På uppdrag av Biogas Väst

Du får vad du köper. 27 maj 2014 maria.losman@ecoplan.se På uppdrag av Biogas Väst Du får vad du köper 27 maj 2014 maria.losman@ecoplan.se På uppdrag av Biogas Väst Succépusslet Policy Upphandling Uppföljning internt av avrop/inköp Uppföljning externt hos leverantörer Policy 1. Sitt

Läs mer

BIL Sweden. Jessica Alenius

BIL Sweden. Jessica Alenius Jessica Alenius Fossiloberoende fordonsflotta En sammanhållen klimat- och energipolitik, Prop. 2008/09:162 Fossiloberoende fordonsflotta FFF-utredningen, Fossilfri fordonstrafik, dec 2013 Världens första

Läs mer

Policy. Policy för fordon och tillämpningsanvisningar. Sida 1/12

Policy. Policy för fordon och tillämpningsanvisningar. Sida 1/12 Sida 1/12 Policy för fordon och tillämpningsanvisningar Kungsbacka kommuns fordonspolicy ställer höga krav på de bilar vi använder. Alla bilar kommunen köper eller leasar ska uppfylla strikta miljö- och

Läs mer

2. Fordonspolicy för Vallentuna kommun

2. Fordonspolicy för Vallentuna kommun VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2015-01-07 DNR KS 2014.561 ROBERT NILSSON SID 1/1 INKÖPSCONTROLLER ROBERT.NILSSON@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Fordonspolicy

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2015 December 2016 MILJÖBILAR I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2015 December 2016 MILJÖBILAR I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2015 December 2016 MILJÖBILAR I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN www.stockholm.se/miljobilar Miljöfordon i Stockholm Sammanställning

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling SFS 2009:1 SFS 2010: 1104 (SFS 2009:1) Förordning om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor; utfärdad den 8 januari 2009. (SFS 2010:1104) Förordning

Läs mer

Revidering av EU-direktiv om rena och energieffektiva fordon Konsultation från EU-Kommissionen

Revidering av EU-direktiv om rena och energieffektiva fordon Konsultation från EU-Kommissionen Miljöförvaltningen Plan och miljö/miljöfordon Dnr Sida 1 (6) 2017-02-27 Handläggare Jonas Ericson Telefon: 08-508 28 946 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-03-14 p. 13 Revidering av EU-direktiv om

Läs mer

Miljöfordonsdiagnos Geografirapport

Miljöfordonsdiagnos Geografirapport Miljöfordonsdiagnos Geografirapport Miljöfordonsdiagnos - Geografirapport 217 har genomförts av Miljöfordon Sverige och Clevery. Pernilla Hansson, projektledare Miljöfordon Syd 217-2-1 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Strategisk Planering

Strategisk Planering TN /11 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2011-10-03 Diarienummer 0742/01 Strategisk Planering Urban Ledin Telefon 031-368 25 44 E-post: urban.ledin@trafikkontoret.goteborg.se Reviderade krav på arbetsmaskiner

Läs mer

Reviderad definition av miljöfordon

Reviderad definition av miljöfordon 1 Reviderad definition av miljöfordon Göteborgs kommun Träder ikraft 1 okt 2002 Antagen av trafiknämnden i Göteborg 2002-03-14 Fastställd av kommunstyrelsen 2002-06-19 Handläggare: Anders Roth Tel: 031-613703

Läs mer

Miljökrav Skolskjutsar

Miljökrav Skolskjutsar Miljökrav Skolskjutsar Miljökrav Skolskjutsar Stadskontoret upphandlingsenheten 2011-10-11 1 av 6 Bakgrund Jönköpings kommun köper årligen varor, tjänster och entreprenader för cirka 2000 miljoner kr.

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Gasbilar i Höörs Kommun - en målsättning. www.hoor.se

Gasbilar i Höörs Kommun - en målsättning. www.hoor.se - en målsättning Dokument Lokala miljömål Fordonsupphandling Inköpspolicy för motorfordon Lokala miljömål Andelen miljöfordon enligt Vägverkets miljöfordonsdefinition vid inköp av fordon till kommunens

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

trafik&miljöfordon Lars Bern och Maria Strömberg från Business Region Göteborg termer, säger Lars Bern på BRG och pekar

trafik&miljöfordon Lars Bern och Maria Strömberg från Business Region Göteborg termer, säger Lars Bern på BRG och pekar Nyhetsbrev nr 2. 2013 I samverkan mellan Gatubolaget, Renova, Parkeringsbolaget, Miljöförvaltningen, Göteborg Energi och Trafikkontoret trafik&miljöfordon BRG ska sprida Göteborgs miljöbilskunnande utomlands

Läs mer

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2016

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2016 Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2016 Maj 2017 MILJÖBILAR I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN www.stockholm.se/miljobilar Miljöfordon i Stockholm Sammanställning

Läs mer

FORDONSPOLICY FÖR ÖCKERÖ KOMMUN

FORDONSPOLICY FÖR ÖCKERÖ KOMMUN Beslutsdatum: 2017-09-07 Beslutande: Kommunfullmäktige Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentansvarig: Kommunchef Upprättad av: Miljöstrateg FORDONSPOLICY FÖR ÖCKERÖ KOMMUN SYFTE Detta dokument reglerar anskaffning,

Läs mer

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2014 Januari 2016

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2014 Januari 2016 Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2014 Januari 2016 MILJÖBILAR I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN www.stockholm.se/miljobilar Miljöfordon och förnybara drivmedel

Läs mer

Tillsyn för fossilbränslefritt Stockholm

Tillsyn för fossilbränslefritt Stockholm Miljöförvaltningen Plan och miljö Sida 1 (6) 2017-09-12 Bakgrund I strategi för fossilbränslefritt Stockholm 2040 (Dnr:134-175/2015) finns följande uppdrag: Staden ska ta fram en handlingsplan för fossilbränslefrihet

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Strategi för att stödja introduktion av elfordon i Göteborg

Strategi för att stödja introduktion av elfordon i Göteborg TN 85/10 TN 98/10 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2010-05-27 2010-06-17 Diarienummer 1046/10 Trafikant och ITS/Analys Camilla Pärlbäck Telefon 031-368 25 36 E-post: camilla.parlback@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR TUNGA FORDON MILJÖSTYRNINGSRÅDET VERSION 3.0 DATUM 2009-12-21 UPPHANDLINGS- KRITERIER FORDON

MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR TUNGA FORDON MILJÖSTYRNINGSRÅDET VERSION 3.0 DATUM 2009-12-21 UPPHANDLINGS- KRITERIER FORDON UPPHANDLINGS- KRITERIER OMFATTNING TUNGA För att vara säker på att du använder senaste versionen av detta dokument besök www.msr.se/kriterier/. Där finns också mer information om Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier.

Läs mer

Svar på motion om fossilfri fordonsflotta

Svar på motion om fossilfri fordonsflotta KF 25:1 ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2016:268-034 2017-01-12 1/1 KF 25:2 Svar på motion om fossilfri fordonsflotta Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. bifalla motionen,

Läs mer

trafik&miljöfordon Lars Bern och Maria Strömberg från Business Region Göteborg termer, säger Lars Bern på BRG och pekar

trafik&miljöfordon Lars Bern och Maria Strömberg från Business Region Göteborg termer, säger Lars Bern på BRG och pekar Nyhetsbrev nr 2. 2013 I samverkan mellan Gatubolaget, Renova, Parkeringsbolaget, Miljöförvaltningen, Göteborg Energi, BRG och Trafikkontoret trafik&miljöfordon BRG ska sprida Göteborgs miljöfordonskunnande

Läs mer

Fordonsskattetabeller

Fordonsskattetabeller Fordonsskattetabeller FÖRORD Bestämmelserna om fordonsskatt finns i vägtrafikskattelagen (2006:227) VSL, lag med särskilda bestämmelser om fordonsskatt (2006:228) LSBF och vägtrafikskatteförordningen (2006:242)

Läs mer

Yttrande över remiss Miljözoner för lätta fordon

Yttrande över remiss Miljözoner för lätta fordon KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Vidmark Hannes (KLK) Hävermark Saga (SBF) Solander Christer (MIF) 2017-02-09 Diarienummer KSN-2016-2627 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss Miljözoner för lätta fordon

Läs mer

TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN

TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN 2008-10-20 Kontaktperson trafikkontoret Göran Westberg Trafikplanering Telefon: 08-508 273 61 goran.westberg@tk.stockholm.se Till Miljö- och trafikroteln Kontaktperson

Läs mer

Vissa ändringar i vägtrafikbeskattningen

Vissa ändringar i vägtrafikbeskattningen Skatteutskottets betänkande 2010/11:SkU36 Vissa ändringar i vägtrafikbeskattningen Sammanfattning I betänkandet föreslår utskottet att vissa bestämmelser i vägtrafikskattelagen (2006:227) och lagen (2006:228)

Läs mer

BIL Sweden. Jessica Alenius

BIL Sweden. Jessica Alenius Jessica Alenius Fossiloberoende fordonsflotta En sammanhållen klimat- och energipolitik, Prop. 2008/09:162 Fossiloberoende fordonsflotta FFF-utredningen, Fossilfri fordonstrafik, dec 2013 Världens första

Läs mer

Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering

Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering Trafikkontoret Tjänsteutlåtande Dnr 2017-11-13 Sida 1 (5) Handläggare Tomas Nitzelius 08-508 260 42 Till Trafiknämnden 2017-12-14 Miljökrav vid upphandling av entreprenader. Revidering Förslag till beslut

Läs mer

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen

Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för kommunkoncernen Stockholms stad Svar på remiss från kommunstyrelsen Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (5) 2016-08-29 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2016-09-22 Strategi och riktlinjer för hantering av fordon för

Läs mer

Vissa ändringar i vägtrafikbeskattningen

Vissa ändringar i vägtrafikbeskattningen Skatteutskottets betänkande Vissa ändringar i vägtrafikbeskattningen Sammanfattning I betänkandet föreslår utskottet att vissa bestämmelser i vägtrafikskattelagen (2006:227) och lagen (2006:228) med särskilda

Läs mer

Fordonsskattetabeller

Fordonsskattetabeller Fordonsskattetabeller FÖRORD Bestämmelserna om fordonsskatt finns i vägtrafikskattelagen (2006:227) VSL, lag med särskilda bestämmelser om fordonsskatt (2006:228) LSBF och vägtrafikskatteförordningen (2006:242)

Läs mer

AKTUELLT FRÅN KOLLEKTIVTRAFIKEN OCH BIOGASENS FORTSATTA ROLL. Leif Magnusson Avdelningen Kollektivtrafik och Infrastruktur Miljönämnden

AKTUELLT FRÅN KOLLEKTIVTRAFIKEN OCH BIOGASENS FORTSATTA ROLL. Leif Magnusson Avdelningen Kollektivtrafik och Infrastruktur Miljönämnden AKTUELLT FRÅN KOLLEKTIVTRAFIKEN OCH BIOGASENS FORTSATTA ROLL Leif Magnusson Avdelningen Kollektivtrafik och Infrastruktur I princip kan alla nya bussar köras på biodrivmedel Motorteknik Dieselmotor Etanolanpassad

Läs mer

Miljökrav i entreprenadupphandlingar. Historik Gemensamma miljökrav. Miljökrav i upphandlingen av entreprenader. Mycket pengar är det.

Miljökrav i entreprenadupphandlingar. Historik Gemensamma miljökrav. Miljökrav i upphandlingen av entreprenader. Mycket pengar är det. Miljökrav i upphandlingen av entreprenader Miljökrav i entreprenadupphandlingar Spelar det någon roll? Hamnutveckling 6 nov 2018 Maria Aronsson Miljöhandläggare GÖTEBORGS STAD Trafikkontoret, Samhälle

Läs mer

Skattebefrielse för personbilar med bättre miljöegenskaper

Skattebefrielse för personbilar med bättre miljöegenskaper Skattebefrielse för personbilar med bättre miljöegenskaper Promemoria 2009-06-26 Finansdepartementet 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Författningstext... 4 2.1 Förslag till lag om ändring

Läs mer

Rese- och transportpolicy för Åmåls kommun

Rese- och transportpolicy för Åmåls kommun Antaget av kommunfullmäktige 2008-05-28 KF 105 Rese- och transportpolicy för Åmåls kommun Policyns tillämpningsområde Alla resor som sker inom tjänsten och betalas av Åmåls kommun Upphandling av resor,

Läs mer

Miljökravsmodul: Motorfordon med minst fyra hjul avsedda för person eller godstransport inkl. transporttjänster - anskaffning och lease

Miljökravsmodul: Motorfordon med minst fyra hjul avsedda för person eller godstransport inkl. transporttjänster - anskaffning och lease Miljökravsmodul: Motorfordon med minst fyra hjul avsedda för person eller godstransport inkl. transporttjänster - anskaffning och lease Information till kravställaren Kraven i denna miljökravsmodul kan

Läs mer

Miljöstyrningsrådets kriterier för fordon och transporter. Joakim Thornéus, Miljöstyrningsrådet

Miljöstyrningsrådets kriterier för fordon och transporter. Joakim Thornéus, Miljöstyrningsrådet Miljöstyrningsrådets kriterier för fordon och transporter Joakim Thornéus, Miljöstyrningsrådet Miljöstyrningsrådet Miljöstyrningsrådets uppdrag är att erbjuda vägledning för hållbar upphandling, miljöledning

Läs mer

Hur väljer man den mest miljöanpassade bilen?

Hur väljer man den mest miljöanpassade bilen? Hur väljer man den mest miljöanpassade bilen? Mats-Ola Larsson, konsult och miljörådgivare på Trafikkontoret i Göteborg mats-ola@miljoinfo.se Förbrukning hos nysålda bilar (deklarerad) För gas- och etanolbilar

Läs mer

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Miljöförvaltningen Plan och miljö Dnr 2019-1187 Sida 1 (9) 2019-01-28 Handläggare Jonas Ericson Telefon: +46 8 508 28 946 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2019-02-12, pkt 16 Miljöfordon och förnybara

Läs mer

Miljökrav vid upphandling av fordon och transporter

Miljökrav vid upphandling av fordon och transporter Miljökrav vid upphandling av fordon och transporter En upphandlares vardag Innehåll Kort presentation av Västra Götalandsregionen Miljöarbetet i Västra Götalandsregionen Miljökrav fordon personbilar och

Läs mer

Mobilitet och bränsle - Bränslebranschens utmaningar Framtiden är vår viktigaste marknad. Helene Samuelsson Kommunikationschef Preem

Mobilitet och bränsle - Bränslebranschens utmaningar Framtiden är vår viktigaste marknad. Helene Samuelsson Kommunikationschef Preem Mobilitet och bränsle - Bränslebranschens utmaningar Framtiden är vår viktigaste marknad Helene Samuelsson Kommunikationschef Preem Preem en viktig samhällsaktör Raffinering Export Marknad Transporter

Läs mer

Miljözon för tung trafik. Bestämmelser i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund

Miljözon för tung trafik. Bestämmelser i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund Miljözon för tung trafik Bestämmelser i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund Broschyren gäller från och med april 1998 och ersätter tidigare broschyrer För Lund gäller bestämmelserna från och med 1 januari

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Miljökrav vid upphandling av transporttjänster

Miljökrav vid upphandling av transporttjänster Miljökrav vid upphandling av transporttjänster Innehållsförteckning Kort presentation av Västra Götalandsregionen Miljöarbetet i Västra Götalandsregionen Inköpsprocessen Miljökrav tunga transporter Rätt

Läs mer

Miljö- och klimatstrategi - upphandlingskrav Kollektivtrafiken i Västra Götaland

Miljö- och klimatstrategi - upphandlingskrav Kollektivtrafiken i Västra Götaland Miljö- och klimatstrategi - upphandlingskrav Kollektivtrafiken i Västra Götaland Miljö- och klimatstrategi Hög ambitionsnivå för kollektivtrafiken som aktör i övergången till ett långsiktigt hållbart transportsystem.

Läs mer

Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Sekretess HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT

Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Sekretess HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT Ton CO2 LFV D-LFV 2009-035287 1(7) HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT Klimatfrågan är av central betydelse för det civila flygets utveckling och LFV arbetar kraftfullt med att minska verkets

Läs mer

Miljöbilar i Stockholm Miljöfordon i Stockholm

Miljöbilar i Stockholm Miljöfordon i Stockholm Miljöbilar i Stockholm Miljöfordon i Stockholm Sammanställning av statistik för år 212 Maj 213 Dokumentinformation Titel: Försäljning av miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Projektledare:

Läs mer

Framställan om ändring av bestämmelserna om miljözoner i trafikförordningen (1998:1276)

Framställan om ändring av bestämmelserna om miljözoner i trafikförordningen (1998:1276) PM 1(11) Datum Diarienummer 2011-11-22 TSV 2011-5886 Handläggare Per Öhlund Väg- och järnvägsavdelningen Framställan om ändring av bestämmelserna om miljözoner i trafikförordningen (1998:1276) 1. Sammanfattning

Läs mer

Bioenergin i EUs 2020-mål

Bioenergin i EUs 2020-mål Bioenergin i EUs 2020-mål Preem AB Michael G:son Löw Koncernchef och VD IVA 16 november 2011 Preem leder omvandlingen till ett hållbart samhälle 2 Vi jobbar hårt för att det aldrig mer ska bli bättre förr

Läs mer

Motion 2017:47 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om fossilfria bränslen i sjötrafiken

Motion 2017:47 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om fossilfria bränslen i sjötrafiken Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS 2017-1160 Landstingsstyrelsens förvaltning 2018-04-12 SLL Hållbarhet Christl Kronfeld 1 (3) Landstingsstyrelsen Motion 2017:47 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP)

Läs mer

GENOMFÖRANDEPLAN FÖR ATT GÖRA JÄRFÄLLA KOMMUNS FORDONSFLOTTA FOSSILFRI

GENOMFÖRANDEPLAN FÖR ATT GÖRA JÄRFÄLLA KOMMUNS FORDONSFLOTTA FOSSILFRI GENOMFÖRANDEPLAN FÖR ATT GÖRA JÄRFÄLLA KOMMUNS FORDONSFLOTTA FOSSILFRI 2018-2025 Mattias Larsson Februari 2018 2018-01-17 1 (7) Innehåll GENOMFÖRANDEPLAN FÖR ATT GÖRA JÄRFÄLLA KOMMUNS FORDONSFLOTTA FOSSILFRI

Läs mer

TRAFIKKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET

TRAFIKKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET 2007-05-23 Kontaktperson exploateringskontoret Hans Söderström Miljö och Teknik Telefon: 08-508 261 23 hans.soderstrom@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-06-14

Läs mer

Handhavande av fordon

Handhavande av fordon Välkommen till första workshopen i projektet Handhavande av fordon. Projektet drivs av HMSkåne på uppdrag av Vägverket. Fokus för projektet; Skötsel drift uppföljning.för ökad miljöhänsyn och trafiksäkerhet

Läs mer