Järnväg i fokus på kommundelsstämma

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Järnväg i fokus på kommundelsstämma"

Transkript

1 Hindås den 1 mars 2016 Järnväg i fokus på kommundelsstämma Stämman i Hindås handlade om alltifrån en ny högstadieskola, till renoveringen av Hindås station och bygget av ett boende för ensamkommande. Men mest debatt blev det om Götalandsbanan. Ett 30-tal åhörare hade tagit sig till stationshuset i Hindås på tisdagskvällen. För att svara på deras frågor fanns flera tjänstemän från Härryda kommun, kommunalråden Per Vorberg (M) och Mats Werner (S) samt flera fritidspolitiker. Den planerade Götalandsbanan, höghastighetsjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm, engagerar Härrydaborna. Under kommundelsstämman i Hindås hamnade fokus på hur banan kommer att passera Rävlanda, flera i publiken uttryckte en oro för att naturvärden riskerar att gå förlorade. Först och främst: det är Trafikverket som bygger järnvägen, inte kommunen. Det är jätteviktigt att ni framför alla synpunkter till Trafikverket. Om önskemålet är att vi ska försöka stoppa järnvägen så kan inte jag ställa upp på det, jag tycker att det är en viktig satsning. Däremot ska vi göra det bästa för att det ska bli så bra som möjligt, säger Per Vorberg (M). Mats Werner (S): Trafikverket säger att vi kan bygga en tunnel på sju kilometer och det får vi jobba för, men det finns rätt så starka krafter. Trafikverket har en budget att hålla och de kommer att komma med en prislapp för en tunnel på sju kilometer. Håkan Jacobsson, sektorschef för samhällsbyggnad: Just nu är Rävlanda en av de svåra passagerna. Där diskuterar vi mycket med Trafikverket, vi kommer att ta fram ett PM där man beskriver de olika alternativen. Mats Werner (S) svarar på en av åhörarnas frågor under stämman i Hindås station.

2 Upprustning av Hindås station En annan fråga handlade om upprustning av det gamla stationshuset i Hindås. Där fick frågeställaren besked från Hans Ljungberg, tf sektorschef för Teknik och förvaltningsstöd: Vi tror att vi till sommaren kommer kunna börja gå på fasader och tak. Sedan finns också en elanläggning som inte är bra, liksom ventilation och toaletter. Vi får ta det bit för bit. En man i publiken, nyinflyttad till Hindås, undrade vad som hände med planerna på att bygga en ny högstadieskola. Svaret är att en ny skola (åk 4-9) planeras att stå klar hösten 2019, vid idrottshallen. Boende för ensamkommande En av frågorna gällde säkerheten på boendet för ensamkommande, som ska byggas i Hindås och stå klart i sommar. Frågeställaren uttryckte en oro, med tanke på vad som nyligen hände på ett boende i Mölndal. Direkt när vi hörde vad som hänt i Mölndal undersökte vi varför. Det boendet var inte kommunalt, de hade inte samma typ av bemanning som vi och vi vet inte vilken kontroll de hade. Vi i Härryda har hela tiden personal på plats, de jobbar aldrig ensamma, vi har också en dialog mellan de som jobbar på boendet och de som är handläggare och bedömer var barnen ska placeras. Bedömer man att de inte mår riktigt bra, att de behöver stöd och hjälp, så kommer de inte att bo på det här boendet, svarade Per Vorberg (M). Stämmor blir dialogforum Många frågor hade kommit in inför stämman, så många att kommunens nya grepp med diskussioner i smågrupper uppdelade efter ämnen inte hanns med den här gången. Vi har för avsikt att utveckla våra stämmor till dialogforum, vilket vi kommer att göra till hösten. Men nu är vi precis i skarven mellan det gamla och det nya, förklarade kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M). Samtliga frågor och svar 1) Stationshuset i Hindås. Vad händer med det? Hans Ljungberg, tf sektorschef teknik och förvaltning: Vi tror att till sommaren ska vi börja gå på fasader och tak. Sen finns en elanläggning som inte är bra, ventilation och toaletter är inte bra. Det får vi ta bit för bit.

3 2) Ny högstadieskola i Hindås. Finns det fortfarande planer på att bygga det? Annika Gry, verksamhetschef för utveckling, fritid och folkhälsa: Svaret på frågan är att det är planerat en ny skola, 4 9, som ska stå färdig Anna Palmér (S): Den ska vara inflyttningsklar hösten 2019, då ska första årskursfyrorna börja. Dagens skola i Hindås är en F 5 och den nya blir 4 9. Den ska byggas i två etapper uppe vid idrottshallen ska bara åk 4 börja och året efter resten. 3) Kommer storleken på barngrupperna i förskolan att minskas? Anna Palmér (S): Det kom nya rekommendationer från Skolverket på 6 12 barn för barngrupper med barn 1 3 år, vilket var en aha upplevelse för oss. Tidigare har man fokuserat på antal vuxna per barn, nu fokuserar man på barngruppernas storlek. Vi har fått detta till oss nu och vi får prata om vad vi kan göra och hur ska gå vidare. Det är väldigt stora förändringar, men nu har detta kommit till vår kännedom. Det är inget som vi har pengar till just nu, men fullmäktige har beslutat att vi lägger in två miljoner kronor extra varje år för att minska barngruppernas storlek när det gäller de minsta barnen. Det är inte mycket pengar, men i alla fall något. Ett annat sätt man skulle kunna göra det på är att satsa mer på familjedaghem och dagmammor. Men det är inga enkla frågor att hantera det här. Annika Gry, verksamhetschef för utveckling, fritid och folkhälsa: Förutom pengarna som politikerna har gett oss så söker man statsbidrag. Vårt analysarbete pågår. 4) Pendeltåg. Ska det bara gå godståg i framtiden på den nuvarande tågbanan, eller finns det planer på en bättre pendeltågstrafik? Pendeltågstrafiken är en högaktuell fråga, framförallt med tanke på att Götalandsbanan planeras. I alla dokument står att den befintliga järnvägen ska finnas kvar, det är Trafikverkets utgångspunkt. Man bedömer att det inte är någon idé att bygga ut befintlig bana, den är för kurvig och för långsam. Något man har pratat om är att man eventuellt skulle kunna köra duospårvagn på banan. 5) Skötseln av Hindby och Ljungåsvägen. Varför tar inte kommunen över skötseln från vägföreningen? Håkan Jacobsson, sektorschef samhällsbyggnad: Det finns en strategi i kommunen för övertagande av vägföreningsvägar. Vi har börjat lite smått och det finns tyvärr en väldigt lång lista med liknande vägar som ligger för prioritering. Just nu har jag svårt att säga när vi kan komma igång i Hindås, det finns en strategi att kommunen ska ta över huvudmannaskapet men någon exakt tidsplan vågar jag inte svara på. 6) Äldreboende i Hindås? Finns det någon plan för äldre människor att kunna bo kvar i den här bygden?

4 Lena Lager, sektorschef socialtjänst: Äldreomsorg finns ju i Hindås i form av hemtjänst och det ska byggas bostäder med god tillgänglighet, vilket också är för äldre. När det gäller särskilt boende så finns det inte i den plan som vi har just nu. Det som ligger närmast i tiden är Landvetter, därefter ska vi bygga i Mölnlycke. När vi bestämmer var boenden ska ligga så gör vi det efter befolkningsutvecklingen. Just nu finns inget boende i Hindås inplanerat. 7) Måste kommunen ta över vägar från fungerande vägföreningar? Håkan Jacobsson, sektorschef samhällsbyggnad: Måste kan man alltid diskutera, men vår inriktning ser ut så. Sedan kan man alltid ha ett enskilt huvudmannaskap inom en detaljplan, men inriktningen i strategin är att kommunen ska vara huvudman. 8) Höghastighetsbanan ska passera Rävlanda. Hur ska man lösa olika höjdlägen vid Rammsjön och varför dra spåren genom ostörd natur? Förstörd natur får man aldrig tillbaka. Först och främst: det är Trafikverket som håller på och bygger järnvägen, inte kommunen. Det är jätteviktigt att ni framför alla synpunkter till Trafikverket. Om önskemålet är att vi ska försöka stoppa järnvägen så kan inte jag ställa upp på det, jag tycker att det är en viktig satsning. Däremot ska vi göra det bästa för att det ska bli så bra som möjligt. Vi behöver en ny förbindelse av flera olika skäl, det vi gör är att försöka påverka så att skadan blir så liten som möjligt. Det finns bekymmer med att gå i tunnel, och då finns ett antal höjdalternativ som de håller på med. Jag och Mats Werner var i Borås i går för att prata om Götalandsbanan, då åkte vi förbi där. Det är ett fint naturområde, här handlar det om att ställa olika intressen mot varandra. Mats Werner (S): Trafikverket säger att vi kan bygga en tunnel på sju kilometer och det får vi jobba för, men det finns rätt så starka krafter. Trafikverket har en budget att hålla och de kommer att komma med en prislapp för en tunnel på sju kilometer. Vi har samma kamp i Mölnlycke. Tyvärr kan man tycka att nuvarande bana skulle kunna räcka för att fungera, men oavsett om man bygger dubbelspår får man inte upp tillräckligt mycket trafik för att den ska bli lönsam. Boråsarna har ett krav på 35 minuter till Göteborg. Följdfråga: Det som jag reagerat på är att man börjar mitt i, det är inte klart åt de andra hållen. Så kanske pengarna tar slut och så har man gjort de här ingreppen och förstört så mkt natur. Sen kanske man inte fullföljer? Det finns många olika viljor och ståndpunkter när det gäller höghastighetståg. Det är ett jättedyrt projekt men det som är viktigt för oss är att vi får till en ny järnväg. Vi behöver en järnväg som kopplas till flygplatsen som i dag har arbetstillfällen och det planeras för fler, det är

5 redan fullt in till Göteborg, det får inte plats fler bussar, då måste man hitta andra sätt att ta sig dit. Om det blir ett höghastighetståg eller inte, det vet vi inte. Den stora nyttan för oss ligger inte i höghastighetståg, utan tåg som stannar på vägen. Den trafikeringen som vi kan få där möjliggör bostadsbyggande, studiependlande och arbetsmarknadspendling. Säger vi nej nu, att vi inte vill ha den här sträckan, är risken att det inte blir något överhuvudtaget. Följdfråga: Oavsett trafik blir det ingen lokal nytta för Rävlanda och Hindås. Det förstör, skapar buller och minskar attraktionskraften i ett samhälle. Vitsen att bo i Rävlanda är där är naturskönt, och det geografiska läget. Vi har en väldig närhet till både Landvetter, Göteborg och Borås. Arbetsmässigt ligger vi bra till. Det vi behöver är en viss utbyggnad, och en pendeltrafik. Men det lär vi inte få med detta." Från politisk sida har vi nu sagt ja till att vara med och förhandla. Nu begär vi in underlaget som Sverigeförhandlingen haft för sitt ställningstagande. Håkan Jacobsson, sektorschef samhällsbyggnad: Just nu är Rävlanda en av de svåra passagerna. Där diskuterar vi mkt med Trafikverket, vi kommer ta fram ett PM där man beskriver de olika alternativen. Trafikverket kommer ha samrådsmöte i maj, vi från kommunen finns med där också. 9) Boende för ensamkommande i Hindås. Med tanke på vad som hände i Mölndal för någon månad sedan finns en oro. Vad har barnen som kommer hit för psykisk hälsa? Vilken ålder är det på dem? Det här är jätteviktiga frågor. Direkt när vi hörde vad som hänt i Mölndal undersökte vi varför. Det boendet var inte kommunalt, de hade inte samma typ av bemanning som vi och vi vet inte vilken kontroll de hade. Vi i Härryda har hela tiden personal på plats, vår personal jobbar aldrig ensamma, vi har också en dialog mellan de som jobbar på boendet och de som är handläggare och bedömer var barnen ska placeras. Bedömer man att de inte mår riktigt bra, att de behöver stöd och hjälp, så kommer de inte bo på det här boendet. Vi utreder varje individ som kommer till oss, det gör man inte på alla andra ställen. Vi kan aldrig till 100 procent säga att det inte kommer hända något. Men hittills fungerar vår verksamhet väldigt bra. Vår verksamhet är betydligt bättre än den som var på boendet i Mölndal. Vi kommer att ha öppna informationsmöten inför öppnandet där vi har med personal, Migrationsverket och polisen, så att vi verkligen kan visa upp verksamheten och lokalerna. Alla har möjlighet att komma dit och ställa sina relevanta frågor. 10) Rollfördelningen i kommunen. Inför utbyggnaden på Bocköhalvön fanns en politisk inriktning på ett visst antal bostäder. När man sedan fick se planen hade den väsentligt mycket fler bostäder än så. Är det en konstruktion av tjänstemän?

6 Vi i politiken hade samma frågeställning, 20 bostäder blev till 225. Vi var många inom politiken som blev förvånade, det var inte alls vad vi hade beslutat. Men det antal som står där är det antal som man ser framför sig ska byggas. Det som klickade den här gången var den mänskliga faktorn, man glömde informera politiken om detta. Det systemet har vi nu rättat till. Håkan Jacobsson, sektorchef samhällsbyggnad: Förslaget är just nu i ett samråd, vilket betyder att man samlar in synpunkter. Det är inte färdigt förrän det handlar i fullmäktige. Vi har en diskussion om det här, men det finns andra styrdokument som en översiktsplan som säger att i stationsnära lägen ska vi bygga tätare. Det är utifrån den diskussionen som förslaget innehöll betydligt mer bostäder. Nu är vi ute och samlar in synpunkter. Inget är färdigt, utan det här är ett första förslag som håller på att bearbetas. Följdfråga: Men varför publicerar man siffror som vi politiskt intresserade invånare tar ställning till, och som ni sedan frångår?" Det är inte ambitionen, det har blivit lite fel och vi ska försöka låta bli att göra om det. 11) Roskullen detaljplan. Varför har inte kommunen tagit till sig kommunalföreningens synpunkter på att bland annat var förskolan ska ligga och att förtäta centrumdelen? Håkan Jacobsson, sektorchef samhällsbyggnad: Jag kan inte alla delar i det här planarbetet, men vi har haft ett första samråd, sedan ändras planförslaget till ett nytt förslag som går ut på granskning. Det är många synpunkter som kommer in, någonstans sammanvägs de och lyfts upp till ett politiskt förslag. Ett exakt svar på din fråga har jag inte, men så här går det till. Vid pennan: Erik Terneborn, kommunikationsenheten Härryda kommun erik.terneborn@harryda.se

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Mölnlycke den 8 mars 2016 Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Frågorna i Mölnlycke handlade bland annat om boenden för äldre, förtätningen av centrum och ungdomskriminalitet. På plats fanns

Läs mer

Yttrande över lokaliseringsutredning Almedal Mölnlycke, en del av Götalandsbanan

Yttrande över lokaliseringsutredning Almedal Mölnlycke, en del av Götalandsbanan Sektorn för samhällsbyggnad Henrik Yngve Trafikverket 405 33 Göteborg TRV 2015/23954 Datum 2016-12-06 2016KS620 530 Dnr Yttrande över lokaliseringsutredning Almedal Mölnlycke, en del av Götalandsbanan

Läs mer

Därför behöver vi Götalandsbanan

Därför behöver vi Götalandsbanan Därför behöver vi Götalandsbanan Mindre tid till resan. Mer tid till annat. De nya höghastighetsjärnvägarna kretsar mycket kring tid: 320 km/h, 45 minuter dit, en timme hit, Stockholm Göteborg inom loppet

Läs mer

Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda

Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda Sektorn för administrativt stöd Emelie Ivarson Kommunstyrelsen Datum 2016-12-07 2015KS360 006 Dnr Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda

Läs mer

REFERAT EXTRA KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2014-05-06

REFERAT EXTRA KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2014-05-06 1 REFERAT EXTRA KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2014-05-06 Den extra kommundelsstämman i Mölnlycke hade temat vägar och trafik med fokus på övertagande av enskilda vägar i Gärdesområdet. Drygt 70 personer

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0141 Presentation v 1.0 Projekt Göteborg Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 6 december 2016 Inledning Åsa Lindell, moderator Göteborg Borås, en

Läs mer

Funktionsutredning för tågstråket Jönköping-Borås- Göteborg år 2050

Funktionsutredning för tågstråket Jönköping-Borås- Göteborg år 2050 Funktionsutredning för tågstråket Jönköping-Borås- Göteborg år 2050 Samt i bilaga 1 förslag till etappvis utbyggnad av infrastruktur och tågtrafik (1 mars 2016) Datum 2015-10-14 Diarienummer KTN 69-2015

Läs mer

Referat från kommundelsstämma i Mölnlycke 2013-10-15

Referat från kommundelsstämma i Mölnlycke 2013-10-15 Referat från kommundelsstämma i Mölnlycke 2013-10-15 Vid höstens kommundelsstämma i Mölnlycke informerade Trafikverket om planeringsprocessen för utbyggnaden av sträckan Göteborg-Borås. Vid mötet fanns

Läs mer

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 1 REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 Kommundelsstämman i Mölnlycke var välbesökt med drygt 50 engagerade medborgare. Stämman kom att handla mycket om Götalandsbanan och utvecklingen av centrum

Läs mer

Politisk styrgrupp i samhällsbyggnadsprojekt 2019KS106. Page 128 of 530

Politisk styrgrupp i samhällsbyggnadsprojekt 2019KS106. Page 128 of 530 Politisk styrgrupp i samhällsbyggnadsprojekt 10 2019KS106 Page 128 of 530 Sektorn för samhällsbyggnad Hanna Henningsson Datum 2019-02-07 2019KS106 073 Dnr Politisk styrgrupp i samhällsbyggnadsprojekt Sammanfattning

Läs mer

Borås-Göteborg. Företag. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör

Borås-Göteborg. Företag. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör Borås-Göteborg Företag Avtalsnummer: TRV 213/4576 Datum: 216-12-2 Markör Sammanfattning Kännedom Kännedomen har ökat sedan förra mätningen (214). Drygt åtta av tio (82%) känner till projektet vilket är

Läs mer

dina pengar En kortversion av Härryda kommuns årsredovisning

dina pengar En kortversion av Härryda kommuns årsredovisning dina pengar 2016 En kortversion av Härryda kommuns årsredovisning Kommunstyrelsens ordförande har ordet Årets resultat på 118 miljoner gör att vi når de finansiella målen, vilket är grunden för fortsatt

Läs mer

Landvetter södra. - samverkan tjänstemän och politik

Landvetter södra. - samverkan tjänstemän och politik södra - samverkan tjänstemän och politik LERUMS KOMMUN PARTILLE KOMMUN GÖTEBORGS STAD Härryda Hindås BOLLEBYGDS KOMMUN Mölnlycke södra flygplats Rävlanda Hällingsjö MÖLNDALS STAD MARKS KOMMUN FÖP-område

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

Projekt Göteborg-Borås. Stefan Paterson Projektledare Bollebygd-Borås. Film om projektet

Projekt Göteborg-Borås. Stefan Paterson Projektledare Bollebygd-Borås. Film om projektet Projekt Göteborg-Borås Stefan Paterson Projektledare Bollebygd-Borås Sex mil dubbelspårig höghastighetsjärnväg mellan Västsveriges två största städer. Film om projektet VAR: Göteborg Borås VAD: 6 mil dubbelspårig

Läs mer

Rävlanda. 4 december 2018

Rävlanda. 4 december 2018 Rävlanda 4 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? 19:30 20:20 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg STOCKHOLM VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Projekt Göteborg-Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 25 maj 2016 2 Inledning Höghastighetsjärnväg Göteborg Borås Planläggningsprocessen och tidplan Pågående

Läs mer

Översiktsplan för Borås

Översiktsplan för Borås Dnr: 2017-00018 Översiktsplan för Borås Att godkänna förslag till yttrande, daterat 2017-03-15. Att omedelbart justera protokollsparagrafen. Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från

Läs mer

DINA PENGAR. Kortversion av Härryda kommuns årsredovisning

DINA PENGAR. Kortversion av Härryda kommuns årsredovisning DINA PENGAR 2014 Kortversion av Härryda kommuns årsredovisning Kommunstyrelsens ordförande har ordet 2014 blev vårt ekonomiska resultat bättre än någonsin: 123 miljoner kronor. Det beror framför allt på

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

Göteborg Borås. jarnvag.ch. Förslag till utökad tågtrafik. Nuvarande situation. Föreslagen utbyggnad

Göteborg Borås. jarnvag.ch. Förslag till utökad tågtrafik. Nuvarande situation. Föreslagen utbyggnad Göteborg Borås Förslag till utökad tågtrafik Göteborg och Borås är de två största städerna i Västsverige. Mellan dessa städer finns det en järnvägslinje, som för närvarande för en alltför blygsam tillvaro.

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN BUD - HÄRRYDA KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG)

SVERIGEFÖRHANDLINGEN BUD - HÄRRYDA KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG) SVERIGEFÖRHANDLINGEN BUD - HÄRRYDA KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG) BUD -HÄRRYDA KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG) 1. Bakgrund Enligt kommittédirektiv (2014:106 och 2014:113) för Sverigeförhandlingen ska de av

Läs mer

Borås-Göteborg. Allmänhet. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör

Borås-Göteborg. Allmänhet. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör Borås-Göteborg Allmänhet Avtalsnummer: TRV 1/5 Datum: 1-1- Markör Sammanfattning Kännedom Kännedomen har ökat något sedan 1. Sju av tio känner idag till projektet. Kännedomen är högst i Härryda (8%) och

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I LANDVETTER

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I LANDVETTER REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I LANDVETTER 2014-03-25 Vårens kommundelsstämma i Landvetter innehöll information om Härryda kommuns arbete med medborgardialog samt en redovisning av hur det går för kommunens

Läs mer

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2014-03-18 Vårens kommundelsstämma i Mölnlycke innehöll information om Härryda kommuns arbete med medborgardialog samt en redovisning av hur det går för kommunens verksamheter.

Läs mer

KOMMUNDELSDIALOG. Hindås

KOMMUNDELSDIALOG. Hindås KOMMUNDELSDIALOG Hindås 2018-11-06 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per hälsar välkomna 19:10-19:20 Information aktuella projekt (Per) 19:20-19:40 Vad är en översiktsplan (ÖP) (Nina) Fika under workshop 19:40

Läs mer

Expansiv kranskommun Kan vi bygga nytt utan att skapa barriärer?

Expansiv kranskommun Kan vi bygga nytt utan att skapa barriärer? Expansiv kranskommun Kan vi bygga nytt utan att skapa barriärer? Och hur kan det gröna förstärka lokala karaktärer? 1 2012-09-21 Sektorn för samhällsbyggnad, Karin Meyer, miljösamordnare GR seminarium

Läs mer

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal-Mölnlycke Fokus Pixbo. Hulebäcksgymnasiet 2015-12-09

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal-Mölnlycke Fokus Pixbo. Hulebäcksgymnasiet 2015-12-09 Projekt Göteborg-Borås Informationsmöte Almedal-Mölnlycke Fokus Pixbo Hulebäcksgymnasiet 2015-12-09 Inledning Höghastighetsjärnväg Göteborg-Borås Härryda kommun Planläggningprocessen och tidplan Pågående

Läs mer

Informationsmöte. Detaljplanearbete för området kring Skällsjöås

Informationsmöte. Detaljplanearbete för området kring Skällsjöås Välkommen! Informationsmöte Detaljplanearbete för området kring Skällsjöås Agenda Syfte Planprocessen Förutsättningar Alternativa upplägg av detaljplanearbetet Tidplan VA-taxa H Ä R R Y D A K O M M U N

Läs mer

Så här gjorde vi för att fördubbla andelen gas i våra bilar

Så här gjorde vi för att fördubbla andelen gas i våra bilar Så här gjorde vi för att fördubbla andelen gas i våra bilar Inspirationsseminarium; Ökad användning av biogas Borås 2014-11-19 1 Välkommen till Härryda kommun Från djupa skogar och klara vatten är det

Läs mer

Projekt Göteborg Borås. Höghastighetsjärnväg mellan Västsveriges största städer

Projekt Göteborg Borås. Höghastighetsjärnväg mellan Västsveriges största städer Projekt Göteborg Borås Höghastighetsjärnväg mellan Västsveriges största städer PROJEKT GÖTEBORG BORÅS En del av en ny generation järnväg En unik satsning på infrastruktur pågår i Sverige. Byggandet av

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

dina pengar En kortversion av Härryda kommuns årsredovisning

dina pengar En kortversion av Härryda kommuns årsredovisning dina pengar 2018 En kortversion av Härryda kommuns årsredovisning Kommunstyrelsens ordförande har ordet 2018 blev vårt ekonomiska resultat 31 miljoner. Det innebär att vi inte når de finansiella målen.

Läs mer

dina pengar En kortversion av Härryda kommuns årsredovisning

dina pengar En kortversion av Härryda kommuns årsredovisning dina pengar 2017 En kortversion av Härryda kommuns årsredovisning Kommunstyrelsens ordförande har ordet Årets resultat på 94 miljoner gör att vi når de finansiella målen, vilket är viktigt för kommunens

Läs mer

Tidsschema. Cirka kl kort sammanfattning och kvällen avslutas

Tidsschema. Cirka kl kort sammanfattning och kvällen avslutas Välkomna! Tidsschema Välkomna! Information Omgång 1 klockan 18.30-18.40 Omgång 2 klockan 18.40-18.50 Omgång 3 klockan 18.55-19.05 Omgång 4 klockan 19.05-19.15 Omgång 5 klockan 19.15-19.25 Cirka kl 19.25

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(5) Dnr 518/2014 FASTIGHETEN KATTARP 13:67 KATTARP, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Fastighetsägaren Ab Helsingborgshem inkom med ansökan om detaljplaneändring den 10 april 2014. SYFTE

Läs mer

Härryda. 15 november 2018

Härryda. 15 november 2018 Härryda 15 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Projekt Göteborg Borås Malin Odenstedt Lindhe Projektledare Roland Mårtensson Inköpsansvarig Maria Hermansson Projekteringsansvarig Lisa Ronstad Projektingenjör

Läs mer

Detaljplan för korsning av järnvägen via Norregatan. del av Eslöv 51:4, del av Eslöv 51:5 och del av Eslöv 53:4 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för korsning av järnvägen via Norregatan. del av Eslöv 51:4, del av Eslöv 51:5 och del av Eslöv 53:4 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDL1NG 1 (7) Detaljplan för korsning av järnvägen via Norregatan del av Eslöv 51:4, del av Eslöv 51:5 och del av Eslöv 53:4 Eslövs kommun, Skåne län Norregatan,

Läs mer

Lokalresursplanering. - Strategier och arbetssätt som är hållbara över tid. 6 april 2017 Lena Magnusson

Lokalresursplanering. - Strategier och arbetssätt som är hållbara över tid. 6 april 2017 Lena Magnusson Lokalresursplanering - Strategier och arbetssätt som är hållbara över tid 6 april 2017 Lena Magnusson LRP Härryda kommun Förutsättningar utifrån befolkningsutveckling 43000 42000 41000 40000 39000 38000

Läs mer

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Yttrande. Yttrande över Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Yttrande 2016-03-29 l} 1 (5) -4 G3 VARBERGs KOMMUN Näringsdepartementet Dnr N2016/00179/TIF H!:GERIN-GSi

Läs mer

BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16. Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING

BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16. Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16 Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING Medborgardialog fördjupar demokratin genom medborgarnas synpunkter på aktuella frågor. Dialogen låter de förtroendevalda lyssna av opinioner

Läs mer

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten Göteborg Höghastighetståg (sth >320 km/h) Interregionala snabbtåg (typ Regina, sth 250 km/h) Pendeltåg (typ X40 eller X60, sth 180 km/h) Trafik under en maxtimme,

Läs mer

REMISSVAR ANGÅENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET (N2017/05430/TIF)

REMISSVAR ANGÅENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET (N2017/05430/TIF) REMISSVAR ANGÅENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 2018-2029 (N2017/05430/TIF) Västsvenska Handelskammaren har tagit del av Trafikverkets förslag till nationell plan för 2018-2029. Förslaget

Läs mer

ùæ4/^{^- C Eva Rydén S Ar ra Palmer S Adrian Avdullahu S Siw Hallbert FP Hans Hofflander, tj ers 2014_03_24 KD LeiÊOve Bohlin SD Calle Johansson

ùæ4/^{^- C Eva Rydén S Ar ra Palmer S Adrian Avdullahu S Siw Hallbert FP Hans Hofflander, tj ers 2014_03_24 KD LeiÊOve Bohlin SD Calle Johansson HARRYDA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-03-16 r (12) Plats och tid Paragrafer Beslutande Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 16 mars 2015, kl 16.00-19.05 89-99 M Per Vorberg ordf S Mats Werner M Evalotta

Läs mer

Kommunstyrelsen - information (8)

Kommunstyrelsen - information (8) Kommunstyrelsen - information 2007-11-12 1 (8) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 12 november 2007 kl 16.00 19.20 Paragrafer 319-325 Beslutande m Annette Eiserman-Wikström, ordf s Bo Axelsson,

Läs mer

SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE GÖTEBORG LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER

SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE GÖTEBORG LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY GÖTEBORG Vi gör Västsverige starkare Bygg ut Södra Bohusbanan stärk hela regionen Potentialen

Läs mer

Eskilsby. 12 december 2018

Eskilsby. 12 december 2018 Eskilsby 12 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

BEBYGGELSEUTVECKLING HINDÅS. bebyggelseutveckling rävlanda. ÖP 2012, Översiktsplan för Härryda Kommun

BEBYGGELSEUTVECKLING HINDÅS. bebyggelseutveckling rävlanda. ÖP 2012, Översiktsplan för Härryda Kommun BEBYGGELSEUTVECKLING HINDÅS bebyggelseutveckling rävlanda 119 Rävlanda Station. Rävlanda Historia Storåns dalgång befolkades tidigt och var med sina goda jordbruksmarker det dominerande området under lång

Läs mer

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Spårområde vid kv Tegen Granskning: 18 mars 15 april 2013 Öppet hus: 27 mars 2013 kl. 17-19, Solna stadsbibliotek

Läs mer

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Yttrande 2016-03-31 Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnadskontoret Josefin Selander Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Inledning

Läs mer

Landvetter. 18 december 2018

Landvetter. 18 december 2018 Landvetter 18 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg Västlänken En pulsåder för det moderna Göteborg HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 2 Morgondagens Göteborg Regionen beräknas växa med en och en halv miljon invånare till 2035 Enligt prognoser är vi år 2035

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda

Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda MINNESANTECKNINGAR 1 (6) 2012-09-19 Lärande Lärande Centralt Minnesanteckningar från dialogmöte om organisationsförändringar inom förskola och grundskola i Floda Tid: 19 september 2012, kl 18.00 Plats:

Läs mer

,ß*r;Ø. rt/ Últ"^/ ût"a/ ü** SD Calle Johansson. MP Birgitta Olsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

,ß*r;Ø. rt/ Últ^/ ûta/ ü** SD Calle Johansson. MP Birgitta Olsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag HARRYDA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL I (e) Plats och tid Paragrafer Beslutande Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 8 februari 2ïl6,kl. 16.00-20.00 55-62 M Per Vorberg, ordf. S Mats V/emer M Evalotta

Läs mer

LANDVETTER. Boarding Point PROJEKT: HÄRRYDA SKÄLLARED 1:132 TOMTSTORLEK: 11 688 M 2 ADRESS: SKALMEREDSVÄGEN 4, HÄRRYDA

LANDVETTER. Boarding Point PROJEKT: HÄRRYDA SKÄLLARED 1:132 TOMTSTORLEK: 11 688 M 2 ADRESS: SKALMEREDSVÄGEN 4, HÄRRYDA LANDVETTER Boarding Point PROJEKT: HÄRRYDA SKÄLLARED 1:132 TOMTSTORLEK: 11 688 M 2 ADRESS: SKALMEREDSVÄGEN 4, HÄRRYDA BYGGFAKTA Detaljplan: Industri, kontor och handel med skrymmande varor. Maximal byggnadshöjd

Läs mer

SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18)

SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18) SMEDJEBACKENS KOMMUN Miljö- och byggkontoret Detaljplan för SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18) Smedjebackens kommun, Dalarnas län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Enkelt planförfarande Upprättad: 2010-11-29

Läs mer

Dina pengar är en kortversion av Härryda kommuns årsredovisning 2011

Dina pengar är en kortversion av Härryda kommuns årsredovisning 2011 Dina pengar är en kortversion av Härryda kommuns årsredovisning 2011 Kommunstyrelsens ordförande har ordet Årets resultat Härryda kommuns ekonomi är god även om årets resultat är negativt. Kommunfullmäktige

Läs mer

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Datum 2016-03-30 Diarienummer KS/2016:24 Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Information om remissvaret Region

Läs mer

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SKL tycker om Sverigeförhandlingen Höghastighetsbanor är positivt och ska finansieras med statliga medel. Det är ny infrastruktur av stort

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGD-MARK-HÄRRYDA KOMMUNER!

UTVECKLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGD-MARK-HÄRRYDA KOMMUNER! UTVECKLINGSPLAN FÖR BOLLEBYGD-MARK-HÄRRYDA KOMMUNER! Utökning av göteborgsregionen Göteborg Borås mot Stockholm Östra göteborgsregionen BORÅS GÖTEBORG HÄRRYDA BOLLEBYGD KINNA Ny järnväg Göteborg - Stockholm

Läs mer

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare 2014-07-01 Bakgrund Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare 150 000 människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare Älvstaden - ca 4,6 milj m² - 25 000 bostäder - 45 000 arbetsplatser

Läs mer

En ny generation järnväg

En ny generation järnväg En ny generation järnväg Aktuellt om höghastighetsjärnväg TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Nordic Rail 2017-10-12 Peter Uneklint Programchef Dagens presentation En ny generation järnväg Varför

Läs mer

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo genom Solna, Sundbyberg och Stockholm Välkommen! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för

Läs mer

Presentation från informationsmötet i Stora Rör den 23:e November 2016

Presentation från informationsmötet i Stora Rör den 23:e November 2016 Presentation från informationsmötet i Stora Rör den 23:e November 2016 Magnus Juhlin Plan- och byggchef Lisa Wändesjö Planarkitekt Detaljplan för Stora Rör 2:1 m.fl. Vi börjar från början ÖVERSIKTSPLANERING

Läs mer

Hällingsjö. 29 november 2018

Hällingsjö. 29 november 2018 Hällingsjö 29 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

S Anna Palmér S Thomas Gustaßson, tj ers $$ , S Siw Hallbert. KD Håkan Eriksson

S Anna Palmér S Thomas Gustaßson, tj ers $$ , S Siw Hallbert. KD Håkan Eriksson HARRYDA KOMMLIN 2016-12-t3 l (10) Plats och tid Paragrafer Beslutande Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 13 december 20T6, kl. 16.00-20.20 370-378 M Per Vorberg, ordf. S Mats Wemer M Bengt Johansson,

Läs mer

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet Rasmus L Persson, 0322-600 658 rasmus.persson@vargarda.se YTTRANDE 1(5) Er referens N2017/05430/TIF Regeringskansliet Näringsdepartementet 105 33 Stockholm n.regestrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se

Läs mer

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev.

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev. Hans-Erik Eriksson Koordinator för Ostlänken 0156-520 35 hans-erik.eriksson@trosa.se Datum 2016-03-11 Diarienummer KS 2016/14 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se peter.kalliopuro@regeringskansliet.se

Läs mer

Kommunledningskontoret

Kommunledningskontoret Om Sverigeförhandlingen FAH oktober 2016 Uppdraget Framtidens järnvägsnät för fler bostäder, bättre arbetsmarknad och för ett hållbart resande En tolkning av uppdraget Den nya stambanan ska dras där den

Läs mer

Stadshuset, Sammanträdesrum 2, kl. 10:45-11:00

Stadshuset, Sammanträdesrum 2, kl. 10:45-11:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(5) Plats och tid Beslutande Ledamöter Stadshuset, Sammanträdesrum 2, 2014-08-04 kl. 10:45-11:00 Pär Palmgren (M) ordförande Lars-Göran Wiberg (Q 1:e vice ordförande Lena Wallentheim

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG , rev

ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG 2015-05-25, rev. 2016-01-12 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Upphävande av del av byggnadsplan för Håtö 2:4 berörande Håtö 2:1, 2:4, 2:79, 2:80, 2:81, 2:85 och 2:86

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-06 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring för Malmöpendeln

Läs mer

JANUARI. Förteckning över delegationsbeslut Medborgarservice 2015

JANUARI. Förteckning över delegationsbeslut Medborgarservice 2015 JANUARI Sökt Beviljade Avslag Notering Färdtjänst 35 34 1 Riksfärdtjänst 3 3 Parkeringstillstånd 8 8 Förändring i befintligt färdtjänsttillstånd 1 1 FEBRUARI Sökt Beviljade Avslag Notering Färdtjänst 64

Läs mer

Mötesanteckningar Vinningarådet. Välkomna Kjell Hedvall hälsade välkomna.

Mötesanteckningar Vinningarådet. Välkomna Kjell Hedvall hälsade välkomna. Datum:2015-02-04 Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar Vinningarådet Tid och plats Vinninga 2015-02-04 Deltagare Se bifogad deltagarlista, 24 personer från Vinninga Från kommunen: Kjell Hedvall, Bertil Jonsson,

Läs mer

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland 2014-04-03 Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Regeringens främsta mål är full sysselsättning. En utbyggd och fungerande infrastruktur knyter ihop landet och är

Läs mer

Borås HH-bana genom staden

Borås HH-bana genom staden Borås HH-bana genom staden Trafikverket planerar en höghastighetsbana Göteborg-Borås med olika möjliga korridorer, se Youtube-film. Två av dessa korridorer leder till en station 5-10 km från Borås stadscentrum.

Läs mer

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Trafikverkets järnvägsplan Solna stads detaljplan, Spårområde vid kv Tegen Samrådstid: 8 augusti 19 september 2012 Öppet hus:

Läs mer

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby Granskning 26 januari 23 februari 2015 Öppet hus: tisdag den 10 februari 2015 kl. 17 20 Plats: Trafikverket,

Läs mer

Skärhamns Samhällsförening

Skärhamns Samhällsförening Skärhamns Samhällsförening Prepared: Magnus Gustavsson Anna Karlsson Anders Sundling Marianne Sundling Berndt Axelsson Susanne Axelsson Date: 2014-11-15 Agenda Introduktion Bakgrund Samhällsförening Vision

Läs mer

Projekt Göteborg Borås Sara Distner, projektchef

Projekt Göteborg Borås Sara Distner, projektchef Projekt Göteborg Borås Sara Distner, projektchef 1 Höghastighetsjärnväg mellan Västsveriges två största städer 2 En ny generation järnväg Stora behov av att öka kapaciteten på järnvägen i södra Sverige

Läs mer

Mölnlycke. 20 november 2018

Mölnlycke. 20 november 2018 Mölnlycke 20 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan.

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan. Samrådshandling Oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Hindås 1:539 Återvinningsstation vid Hindås station Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är

Läs mer

il; M Per Vorberg ordf S Katrin Skagert, tj ers M Evalotta Liljenzin M Grim Pedersen M Kersti Lagergren C Ronny Sjöberg, tj ers

il; M Per Vorberg ordf S Katrin Skagert, tj ers M Evalotta Liljenzin M Grim Pedersen M Kersti Lagergren C Ronny Sjöberg, tj ers SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 2015-09-t4 1 (8) Plats och tid Paragrafer Beslutande Kommunhuset i Mölnlycke, måndagen den 14 septembeî 2015, kl 16.00-20.00 258-264 M Per Vorberg ordf S Katrin Skagert, tj ers M

Läs mer

KALLELSE Kommunstyrelsen - information

KALLELSE Kommunstyrelsen - information KALLELSE Kommunstyrelsen - information 2017-02-20 Tid: kl. 16:00-20:00 Plats: Rådasjön Smörgås samt kaffe/te serveras innan sammanträdet. Frukt finns i pausen. Ordförande Per Vorberg (M) Ledamöter Mats

Läs mer

PROCESSEN FÖR ANTAGANDE AV DETALJPLANER

PROCESSEN FÖR ANTAGANDE AV DETALJPLANER Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument PROCESSEN FÖR ANTAGANDE AV DETALJPLANER ANTAGET AV: Kommunfullmäktige DATUM: 2016-04-28, 75 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Samhällsbyggnadschef

Läs mer

Välkomna på centralt brukarråd i Härryda kommun! 12,13 och 18 november 2014

Välkomna på centralt brukarråd i Härryda kommun! 12,13 och 18 november 2014 Välkomna på centralt brukarråd i Härryda kommun 12,13 och 18 november 2014 Annika Gry Verksamhetschef förskola och familjedaghem Ann Nilsson-Mäki Verksamhetschef grundskola och grundsärskola DEMOKRATI

Läs mer

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet Yttrande 1 (5) Kommunstyrelsen 2017-11-21 Dnr KS 2017-649 Ert Dnr: N2017/05430/TIF Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Yttrande över - Förslag till

Läs mer

Misskött omorganisation. servicebaser

Misskött omorganisation. servicebaser Uppsala 2016-04-11 Misskött omorganisation av servicebaser En rapport av Liberalerna om majoritetens hantering och konsekvenserna för brukarna. Vad är en servicebas? Varför en rapport? Omsorgsnämnden (OSN)

Läs mer

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 1 REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2014-10-20 Drygt 30 Mölnlyckebor tog tillfället i akt att vara med på höstens kommundelsstämma som hölls i kulturhuset. På mötet ställdes frågor som besvarades av

Läs mer

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö 2 2014-04-22 Det är det här det handlar om! Beställning från Näringsdepartementet Beställning: PM 2014-01-08 från Näringsdepartementet, Transportenheten Ett

Läs mer

MÖLLE OCH NYHAMNSLÄGE

MÖLLE OCH NYHAMNSLÄGE Dnr KS/2015/26 PLANUTREDNING FÖR ÄNDRAT HUVUDMANNASKAP FÖR ALLMÄNNA PLATSER I MÖLLE OCH HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN 2015-11-05 FÖRSLAG TILL BESLUT Planavdelningen får i uppdrag att genomföra planändring

Läs mer

Projekt Göteborg-Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Mölnlycke Bollebygd Fokus Mölnlycke

Projekt Göteborg-Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Mölnlycke Bollebygd Fokus Mölnlycke Projekt Göteborg-Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Mölnlycke Bollebygd Fokus Mölnlycke Råda Rum 7 december 2016 Inledning Åsa Lindell, moderator Göteborg Borås, en del i en ny generation järnväg

Läs mer

Introduktion ny mandatperiod

Introduktion ny mandatperiod Introduktion ny mandatperiod Politisk organisation Förvaltningens organisation och arbetssätt 9 januari 2019 Peter Lönn Kommundirektör sedan januari 2017 HÄRRYDA KOMMUN 1 Härryda i korthet 37 750 invånare

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN BUD - SÖDERTÄLJE KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG)

SVERIGEFÖRHANDLINGEN BUD - SÖDERTÄLJE KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG) SVERIGEFÖRHANDLINGEN BUD - SÖDERTÄLJE KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG) BUD - SÖDERTÄLJE KOMMUN (HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG) 1. Bakgrund Enligt kommittédirektiv (2014:106 och 2014:113) för Sverigeförhandlingen ska

Läs mer

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ 1 (5) DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ Vad tycker du är viktigt för utvecklingen i Hällingsjö? Det är viktigt att det blir en utveckling av byggnationen på orten och VA-arbetet är en förutsättning

Läs mer

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun 1 (4) Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting

Läs mer

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas.

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas. Information till närboende Katrinehill En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas Ett projekt inom Sundsvalls Sundsvalls kommun kommun Vad är det som är på gång i skogen

Läs mer