Trafiksäkerhetsrevision

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trafiksäkerhetsrevision"

Transkript

1 Vägverket Affärsområde Syd Texttelefon: Trafiksäkerhetsrevision Aneby kommun December (19)

2 Jönköping Titel Trafiksäkerhetsrevision Aneby kommun Vägverket Konsult Borlänge Växel: Fax: e-post: Projektansvarig Malin Ekman ) Beställarens ombud Anders Adolfsson, samhällsbyggnadschef, Aneby kommun, , Tommy Gustafsson, Räddningstjänsten, (19)

3 Innehåll Innehåll... 3 Inledning... 4 Mål och förväntningar på revisionen... 4 Beskrivning av kommunen... 5 Organisation... 5 Kommunens trafiksäkerhetskultur... 6 NULÄGE OCH BEDÖMNING...6 Poäng...6 Organisation och styrning...6 Fysisk planering...8 Trafikplanering, Trafiksäkerhetsåtgärder och lokala trafikföreskrifter...9 Drift och underhåll...9 Fordon resor och transporter Externt samarbete Extrapoäng; plus och minus FÖRSLAG TILL FÖRBÄTTRINGSÅTGÄRDER Organisation och styrning Fysisk planering Trafikplanering, Trafiksäkerhetsåtgärder och lokala trafikföreskrifter Drift och underhåll Fordon resor och transporter Externt samarbete Kommunens trafiksäkerhetsstandard NULÄGE OCH BEDÖMNING Poäng Faktisk säkerhetsnivå Trafikplanering, Trafiksäkerhetsåtgärder och lokala trafikföreskrifter Drift och underhåll Fordon resor och transporter FÖRSLAG TILL FÖRBÄTTRINGSÅTGÄRDER Trafikplanering, Trafiksäkerhetsåtgärder och lokala trafikföreskrifter Fordon resor och transporter (19)

4 Inledning Denna trafiksäkerhetsrevision är genomförd av Vägverket Konsult under hösten 2007 på uppdrag av Aneby kommun. Trafiksäkerhetsrevisionen kan ses som en kvalitetssäkring av kommunens trafiksäkerhetsarbete med avseende på trafiksäkerhetskultur och trafiksäkerhetsstandard. Syftet är att ge råd och tips på hur de starka sidorna kan stimuleras och hur de svaga sidorna kan förbättras. En samlad bild av trafiksäkerhetsnivån i Aneby är att trafiksäkerhet inte är ett högt prioriterat område. Aneby är en liten kommun med ytterst begränsade resurser, både personella och ekonomiska. Tjänstemännen har en god kontakt med sina politiker, och beslutsvägarna är korta. Samarbetet mellan kommunens olika förvaltningar fungerar i stort sett bra. Enligt kommunen är de största trafiksäkerhetsproblemen de höga hastigheterna, den förändrade attityden och beteendet till trafiksäkerhet. Många ungdomar resonerar att det händer inte mig om attityden till risker och har svårt att se konsekvenserna av sina handlingar. Andra problem är bristande kunskaper om trafikregler i allmänhet. Utanför skolorna råder en rörig trafiksituation när föräldrarna i allt högre grad skjutsar sina barn till skolan. Zebralagen upplevs problematisk. Många fotgängare ser sig inte om innan de går ut utan förutsätter att bilarna kan stanna. Räddningstjänsten i kommunen märker att trafikolyckorna har ökar i antal de senaste åren. Att det inte märks i statistiken som redovisas nedan beror på att ökningen är på det statliga vägnätet. Aneby har många statliga vägar genom samhällena och alla de större vägarna, huvudvägarna genom Aneby tätort är statliga. Kommunens utveckling vad gäller olycksstatistik med hänsyn till antalet döda och svårt skadade har gått i positiv riktning och vad gäller värdena för åren så är de i topp! Mål och förväntningar på revisionen Kommunen anser att syftet med trafiksäkerhetsrevisionen är att förbättra trafiksäkerheten i kommunen. Samtidigt fås en ökad medvetenhet om trafiksäkerhet hos de kommunanställda. Andra synpunkter som kommit upp är att kunna jämföra hur kommunen ligger till i förhållande till liknande 4(19)

5 kommuner i samma storlek och få ett utifrån perspektiv genom att en extern konsult ger sin syn på verksamheten. Beskrivning av kommunen Inom kommunen fanns under 1800-talet åtta socknar. Dessa sammanfördes vid en kommunreform i två storkommuner, Bredestad och Hullaryd slogs dessa ihop till Aneby kommun. Aneby tätort är ung. År 1907 köpte godsägare Anders Petter Andersson på Skärsjö Aneby Gård och började planera för samhället Aneby. Han gjorde som brukligt var vid den här tiden och stakade ut kvarter med fyra hörntomter i varje och därtill 24 m breda gator. Aneby ligger på det Småländska höglandet, 45 km öster om Jönköping, mellan Eksjö och Tranås längs väg 32. I Aneby finns södra Sveriges högsta vattenfall, Stalpets vattenfall, som är 20 m högt. Det kallas av lokalbefolkningen för "Stalpafallet". Aneby har idag ungefär 6700 invånare, varav drygt 3000 bor i tätorten. Aneby är ingen expansiv kommun, invånarantalet har stadigt sjunkit de senaste åren. Några stora företag i kommunen är en tillverkare av inkontinensskydd, tre stora hustillverkare samt ett företag som tillverkar lekredskap och möbler för offentliga utemiljöer. Organisation Inom kommunen arbetar ca 600 personer. Samhällsbyggnadsavdelningen är en av fyra avdelningar som leds av kommunchefen. Samhällsbyggnadsavdelningen spänner över områdena nyoch om byggnad av gata/väg, fysisk planering, bygglov, tillsyn, miljö och infrastruktur. Från och med 2007 tillhör Räddningstjänsten Samhällsbyggnadsavdelningen. Ansvaret för trafiksäkerhet låg tidigare på AMAQ (Aneby Miljö & Vatten) men ligger nu på Samhällsbyggnadsavdelningen. Det kommunala bolaget AMAQ har sedan årsskiftet 2002/2003 genom driftavtal ansvaret för drift och underhåll av kommunens gatu- park- och 5(19)

6 fastighetsverksamhet. De har fram tills nu gjort upphandlingar för kommunens räkning. Men diskussioner pågår om antingen samhällsbyggnadsavdelningen ska sköta upphandlingen i fortsättningen och då är AMAQ bara en av alla aktörerna eller så ska AMAQ upplösas och bli en del av kommunen igen. Under hösten 2000 beslutade kommunfullmäktige om en ny politisk organisation för Aneby kommun. Den innebar att tidigare verksamhetsnämnder för vård- och omsorg samt barn- och utbildning togs bort och kommunstyrelsen övertog hela ansvaret för den kommunala verksamheten med undantag för vissa delar inom Tillsynsnämndens specifika ansvarsområde och Valnämndens uppgifter. Syftet var att skapa förutsättningar för ett större helhetstänkande i utvecklings- och budgetarbetet. Kommunstyrelsen inrättade arbetsutskott för de olika verksamhetsgrenarna. Tillsynsnämnden är ansvarig för trafiksäkerhetsfrågor men har i stort sett ingen egen budget utan allt måste gå genom Kommunstyrelsens allmänna utskott. Kommunens trafiksäkerhetskultur NULÄGE OCH BEDÖMNING Poäng Aneby kommun får två- och en halv stjärnor av fem möjliga för Trafiksäkerhetskultur. Poängen omfattat kommunorganisation, styrande dokument (policys, riktlinjer m.m.) och hur kommunen samarbetar med andra. Organisation och styrning Tillsynsnämnden har det övergripande ansvaret för trafiksäkerheten i kommunen, men ytterst är det Kommunstyrelsen. Samhällsbyggnadsavdelningen är den förvaltning som har ett samlat ansvar för trafiksäkerhetsutvecklingen och på denna avdelning så har en tjänsteman ett utpekat ansvar. 6(19)

7 Ansvarsfördelningen framstår inte som helt tydlig men arbetet verkar i praktiken fungera rätt väl. I översiktsplanen för Aneby kommun som gäller för planperioden , mandatperiod , antagen står att det övergripande målet är att antalet dödade och svårt skadade i trafiken fortlöpande ska minska och där särskilt oskyddade trafikanter ska beaktas. Minskningen fram till år 2003 bör vara minst 10%. Förutom det övergripande målet nämns flera trafiksäkerhetsmål och strategier för perioden. De är tydliga och bra utformade. Eftersom målen ska gälla under hela planperioden fram till 2020 måste målen vara övergripande för att sedan brytas ner till aktuella delmål i uppföljningen vilket kommunen gjort på ett mycket bra sätt! I Visioner och övergripande mål, översiktsplan finns 13 övergripande mål och visioner för att leda verksamheten mot Av dessa mål berör två trafik, dels miljö- och säkerhet, dels infrastruktur. Som övergripande mål där står att inga människor ska skadas eller dödas i olyckor. Kommunen har gjort en riskanalys där bl.a. trafikolyckor nämns som en risk. I årsredovisningar (Årsredovisning 2005) följs målen, de övergripande målen och delmålen i översiktsplanen upp på ett väldigt tydligt och bra sätt. Det är mycket bra och genomarbetat dokument. Kommunen arbetar med mjuka trafiksäkerhetsåtgärder i form av information i skolorna. Kommunen arbetar också med trafiksäkerhetsfrågor vad gäller skolskjutsar, bältesanvändning i skolbussar och utbildning i utrymnings- och säkerhetsövningar. Kommunen har byggt räcken vid på- och avstigningsplatserna vid skolan(se foto) 7(19)

8 Kommunen för egen olycksstatistik på räddningstjänstens insatser. Statistiken redovisas för politikerna. De olyckor som eventuellt missas är mindre alvarliga olyckor som inte kräver hjälp från räddningstjänsten och de olyckor då bara ambulans kallas. Kommunen har inte tillgång till polisrapporterade olyckor och använder sig inte av STRADA. I kommunens översiktsplan finns som mål att olyckor med gående, fallolyckor ska registreras som ett trafikolycksproblem vilket är bra för att få med dessa i statistiken. Mätning/kontroll av t ex cykelhjälms- och bilbältesanvändning. sker i samarbete med bl a NTF och polisen. Fysisk planering Kommunen använder sig av riktlinjer som finns i bl a Lugna gatan och VGU 1. De använder sig inte av någon checklista eller andra rutiner för att kontrollera att trafiksäkerheten beaktas vid planarbete, bygglov och vid beslut om nya 1 Vägar och gators utformning. Vägverkets publikation 2004:80 8(19)

9 eller ändrade lokaliseringar av verksamheter som alstrar trafik utan bevakas av trafiksäkerhetsansvarig tjänsteman då frågorna tas upp i tillsynsnämnden. De senaste åren har inga nya bostadsområden byggts inom tätorten Aneby. De nya områdena som planerats har legat utanför tätorten. Kommunen har som riktlinje att separera de oskyddade trafikanterna från bilarna. Inom Aneby centrum har denna åtgärd genomförts och nu återstår områdena utanför de centrala delarna. Varje år görs en lista över vilka trafiksäkerhetshöjande åtgärder som ska prioriteras. Numera får samhällsavdelningen varje år en summa pengar för trafiksäkerhetshöjande åtgärder från politikerna, vilket är ett måste för att kunna säkerställa långsiktighet i arbetet. I och med att huvudvägnätet i Aneby ägs av staten så måste kommunen ha en dialog med Vägverket angående åtgärder på dessa viktiga vägar. Trafikplanering, Trafiksäkerhetsåtgärder och lokala trafikföreskrifter Kommunen gjorde i slutet av 90-talet en nätanalys för trafiksäkerhet i samhället Aneby, men när det kommunala bolaget AMAQ bildades fördes inte kunskapen om denna vidare utan stannade hos den personen som då arbetade med frågan och som nu jobbar på AMAQ. Dokumentet används inte längre. Aneby har en cykelplan från mitten av 90-talet som kommunen arbetar med och snart har genomfört alla föreslagna åtgärder. Drift och underhåll Kommunen har en övergripande policy för drift- och underhåll av kommunens vägar och gång-cykelvägar. Gång-cykelvägnätet prioriteras före motsvarande bilvägnät. AMAQ sköter gång- cykelvägar längs de statliga vägarna i tätorten samt kommunens egna cykelbanor och bilvägnätet på det mindre vägnätet. Fastighetsägarna själva sköter trottoarerna utanför sin fastighet. 9(19)

10 För vinterväghållningen genomför kommunen uppföljning och utvärdering av att kraven efterlevs av utföraren. Denna uppföljning rapporteras dock inte till politikerna. Kommunen ställer inga krav på utföraren (AMAQ) av väghållningen att denne ska genomföra egenkontroll. För barmarksunderhållet genomför kommunen varken uppföljning eller utvärdering av kraven. Kommunen har inget systematiserat sätt att ta emot klagomål eller synpunkter från allmänheten. De ringer antingen till någon tjänsteman på samhällsbyggnadsavdelningen, till AMAQ, till kommunens växel som hänvisar vidare i sin tur eller till någon politiker. Vid klagomål på vinterväghållning åker AMAQ ut och kontrollerar om det är något som de försummat och i så fall åtgärdas detta. Ett problem som skolan uppmärksammat är snöröjningen på det enskilda vägnätet. De dagar på vintern då det råder ishalka vägrar skolbussen hämta upp eleverna. Fordon resor och transporter Det finns en resepolicy för Aneby kommuns anställdas tjänsteresor. Den är i första hand framtagen av miljöhänsyn men behandlar även trafiksäkerhet. Aneby har sedan länge tillbaka profilerat sig som en miljökommun. I resepolicyn finns bl a hjälp med val av färdmedel, och trafiksäkerhetskrav på personbilar i tjänsten. Det ställs relativt låga trafiksäkerhetskrav i policyn. Kommunstyrelsen ska följa upp och utvärdera policyn en gång per år. Kommunen håller på att sammanställa en resvaneundersökning, enkät med frågor till de anställda för att följa upp efterlevnaden av resepolicyn. Tidigare har trafiksäkerhetskrav som ställt inte följts upp i någon större utsträckning. De anställda får använda egen bil i tjänsten. Kommunen ställer inga krav på de egna bilarna m a p trafiksäkerhet. Kommunen har för närvarande bara alkolås i en enda kommunal bilar, ingen bil har ISA 2. Det är både en kostnads- och tidsfråga. Efterhand som bussbolagen byter ut sina bussar, installeras alkolås i dessa. Anebybuss som anlitas för barnens skolresor, gör slumpvisa nykterhetskontroller. Bussbolaget som anlitas till skolskjutsning utför utrymningsövningar där elever får teoretisk och praktisk övning i att utrymma en buss. 2 Intelligent stöd för anpassning av hastighet (eng. Intelligent Speed Adaption) 10(19)

11 Kommunen har under åren gjort en skolskjutsupphandling där vissa trafiksäkerhetskrav ställts, bl.a. krav på bälte, ABS-bromsar och att sittplatser ska finnas till samtliga elever. Vid upphandling av snöröjning och renhållning ställdes inga trafiksäkerhetskrav. Kommunen är mycket intresserad av att använda sig av mobila hållplatser på landsbygden. Idag försöker man att undvika att släppa barn på fel sida av en 90-väg utan bussen kör länge sträckor för att undvika detta. Kommunen ställer för närvarande inte motkrav i form av trafiksäkerhet då föreningar söker kommunala bidrag. Däremot har kommunen uppmuntrat och stöttat föreningar att ta fram resepolicies. Externt samarbete Kommunen har ett samarbete med bl a polisen, Vägverket, NTF, samhällsföreningar, föräldragrupper i skolor. Arbetet består i olika projekt och kampanjer kring bältes- och cykelhjälms-användning alkohol och hastighet samt LoTS-träffar och andra möten där trafiksäkerhet diskuteras. Förutom Aneby buss, engageras inte näringslivet i några trafiksäkerhetsprojekt. Vid LoTS-gruppsmötena ingår NTF, hem&skola bygdeföreningar, samhällsföreningar. NTF gör årligen en bältesundersökning och den senaste undersökningen visade att 95 % av invånarna använder bälte. Kommunen arbetar med cykelhjälmskampanjer dels i skolorna dels i samband med Anebydagen. Kommunen för regelbundet dialog med Vägverket, dels för att söka statliga bidrag för åtgärder på kommunala vägnätet, dels för att få vägverket att göra trafiksäkerhetshöjande åtgärder på det statliga vägnätet, dels för att få Vägverket att sänka hastighetsbegränsningen till 30km/h utanför t.ex. skolor på det statliga vägnätet. För 10 år sedan gjordes Vägverket en stor ombyggnad på det statliga vägnätet i centrala Aneby. Då byggdes en cirkulationsplats i korsningen Köpmansgatan-Storgatan, gång- och cykelvägar samt passager. Under ombyggnadstiden samarbetade samhällsbyggnadsavdelningen med skolorna genom att utlysa en tävling i utformning och passade samtidigt på att informera om trafiksäkerhet. Kommunen hade också under ombyggnadstiden kontakter med näringslivet och köpmännen som påverkades av ombyggnaden. Kommunen fick motta pris för sina informationsinsatser under ombyggnaden. (se fotot) 11(19)

12 Extrapoäng; plus och minus + Kommunen har antagit en Personalpolicy vid missbruk av alkohol eller andra droger 12(19)

13 + Alla hållplatser där barn åker skolskjuts har inventerats ur trafiksäkerhetssynpunkt och dessa har åtgärdats + Kommunen har gjort en riskanalys där bl.a.trafikolyckor nämns som en av de största riskerna i kommunen. FÖRSLAG TILL FÖRBÄTTRINGSÅTGÄRDER Organisation och styrning Kommunen kan behöva tydliggöra ansvarsfördelningen för trafiksäkerhetsfrågor för ett effektivare och mer strukturerat arbete. Kommunen föreslår själva efter kritiken om att det råder rörig trafiksituation utanför skolorna, bygga ny lokalgata för bussar och ändra hastighetsbegränsningen till 30 km/h. Kommunen upplever dock inte att de får gehör för sina synpunkter på sänkt hastigheter vid skolor på de vägar där Vägverket är väghållare. Det är mycket viktigt att kommunen fortsätter att ha dialog med Vägverket, inte minst på grund av att staten är väghållare på huvudvägnätet i Aneby men också för att Vägverket är en viktig samarbetspartner i trafiksäkerhetsfrågor. Kommunen bör utveckla trafiksäkerhetsarbetet i skolorna. Erfarenheter visar dock att trafikundervisning riskerar att skapa en falsk trygghet bland barn i låga åldrar om den inte är kontinuerlig och utformad på ett sätt som ger barn möjlighet att påverka säkerheten och förbereda dem för att ta ett eget ansvar. Arbetet med trafiksäkerhet i skolan kan aldrig frånta systemutformarnas deras ansvar för en säker trafikmiljö. Skolundervisningen måste bidra till att eleverna utvecklar insikter och förståelse samt ser mönster och sammanhang i hur samhället är uppbyggt och hur trafiksystemen fungerar. Skolans roll är också att förmedla kunskaper till eleverna som innebär att de förstår betydelsen av det egna beteendet i trafiken för sin egen och andras trafiksäkerhet samt vikten av att skydda sig i trafiken 3. Det är därför viktigt att arbetet med STRADA kommer i gång för att få en mer heltäckande bilds av olyckorna. Ännu viktigare är att analysera var risken är störst att trafikolyckor med svåra personskador kan komma att inträffa. 3 Barn och Trafiksäkerhet - Ett gemensamt policydokument för Vägverket, NTF, Polisen och Svenska Kommunförbundet 13(19)

14 Åtgärden är att dels försöka minska risken för att en olycka skall inträffa, dels att minska konsekvenserna av en olycka. Fysisk planering Eftersom tidpunkten för det övergripande målet för trafiksäkerhet i översiktsplanen redan är passerad så behövs nya mål för trafiksäkerhetsarbetet tas fram. Sätt upp mål som följs upp över en längre tid för att inte slumpen ska avgöra resultatet. Förutom mål för minskat antal olyckor (eller antal dödade och svårt skadade) kan mål också gälla för olika typer av trafiksäkerhetshöjande åtgärder. De bör ansluta till de nationella mål för trafiksäkerheten som börjar gälla från 2008 och till EU:s mål för antal skadade och dödade i trafiken. Förutom mål för antal dödade och allvarligt skadade kommer de nationella målen innehålla ett antal tillståndsmål som har stor betydelse för att få färre dödade och allvarligt skadade. För kommunerna så har målen för säkra korsningspunkter i biltrafiknätet, korsningspunkter mellan biltrafik och GCMtrafik, säkra GCM-stråk, bra vinterväghållning samt bra barmarksunderhåll på GCM-stråk störst potential för att minska antalet dödade och svårt skadade. Det blir också mål t ex för cykelhjälmsanvändning, rattonykterhet och bältesanvändning som kommunerna kan ha en möjlighet att påverka, men potentialen är inte lika stor här. Fortsätt med ert fina arbetssätt att följa upp era mål! Ett bra hjälpmedel i planarbetet är att använda sig av checklistor, särskilt i arbete som inte sker dagligen och sitter i ryggmärgen. Ifyllda checklistor kan sedan bifogas övriga handlingar och utgöra en del av beslutsunderlaget. Detta ger då beslutsfattarna en tydlig bild av hur trafiksäkerheten hanterats i förhållande till andra, kanske ibland motstridiga krav/önskemål. Kommunen kan t ex använda sig av de checklistor som finns i handboken Trafiksäkerhet i planprocessen 4. Det är viktigt att få med barn/utbildning/skolan och socialen i det tidiga planarbetet så trafiksäkerhetssynpunkter beaktas och man får en samsyn på frågorna. 4 Utgiven av Svenska kommunförbundet (2001). 14(19)

15 Trafikplanering, Trafiksäkerhetsåtgärder och lokala trafikföreskrifter Då kommunen varit förskonad från allvarliga olyckor de senaste åren är det viktigt att arbetet med trafiksäkerhetsåtgärder inte stannar av. I årsuppföljning 2005 framgår att kommunen ännu inte arbetat med att kartlägga trafikfällor. Genom att uppdatera trafiknätsanalysen fås en kartläggning av farliga punkter i trafiken. Trafiknätsanalysen bör kompletteras med ett åtgärdsprogram. Den bör även förankras politiskt. Detta arbetet görs lämpligen tillsammans med Vägverket eftersom i stort sett alla Anebys huvudgator utgörs av statliga vägar. I samband med nätanalysarbetet bör kommunen resonera kring vilka hastigheter som skall användas. Från och med 2008 börjar de nya hastighetsreglerna att gälla och det finns i hela Europa en inriktning mot lägre hastigheter i städerna. Drift och underhåll Krav på egenkontroll av vinterväghållningen bör finnas och resultaten bör rapporteras till ansvariga politiker. Skapa ett system för att ta emot, registrera, åtgärda och följa upp klagomål från allmänheten. Fordon resor och transporter Kommunen kan successivt ställa högre trafiksäkerhetskrav i resepolicyn. Idag är det främst en policy för miljöhänsyn. Kommunen bör också ställa krav vid upphandling av gods- och varutransporter (t.ex snöröjning och renhållning). Kommunen bör göra uppföljning på trafiksäkerhetskrav som ställts vid upphandling. I en liten kommun behöver uppföljningen inte vara väldigt omfattande. För att inte upplevas betungande bör kommunen varje år åtminstone följa upp något eller några krav för att säkerställa att man fått vad man beställt och betalat för. 15(19)

16 Krav kan ställas på att föreningar ska få verksamhetsbidrag. Det kan t ex vara krav på vilka fordon som används vid transporter till olika evenemang eller användning av cykelhjälm vid utflykter eller liknande. Externt samarbete Kommunen gör cykelräkningar tillsammans med företag för att se hur många av de anställda som cyklar till och från jobbet (LIPP-bidrag). I samband med detta kan kommunen informera om trafiksäkerhet och cykelhjälmsanvändning. I Aneby finns några stora företag. Genom ett samarbete med dem kring trafiksäkerhetsfrågor kan man säkert nå flera synergieffekter. Samarbetsprojekt kan t. ex. vara kring utbyggnad av gång- och cykelvägar, cykelhjälmsanvändning, alkohol, hastigheter, fordonssäkerhet etc. Kommunens trafiksäkerhetsstandard NULÄGE OCH BEDÖMNING Poäng Aneby kommun får tre stjärnor av fem möjliga för Trafiksäkerhetsstandard. Poängen omfattar både fysiska och icke fysiska åtgärder samt olycksstatistk. Faktisk säkerhetsnivå För denna punkt har kommunen fått tre poäng av tre möjliga! De senaste 10 åren har en stark förbättring skett av kommunens olyckstal (definierat som döda och svårt skadade inom tätort per invånare). Perioden hade Aneby kommun ett olyckstal på 0,5 vilket förbättrats till 0,0 för perioden Vid en jämförelse med andra kommuner av liknande storlek ligger Aneby i topp av totalt 144 kommuner. I olyckstalen har extremvärden 16(19)

17 tagits bort för att statistiskt säkerställa dem så att inte slumpen ska avgöra utfallet vilket är det vanliga i små kommuner. Trafikplanering, Trafiksäkerhetsåtgärder och lokala trafikföreskrifter Mer än 50 % av kommunens huvudvägnät för cyklister består av cykelvägar, cykelbanor, cykelfält eller gator med låga hastigheter (30-40 km/h). Däremot finns brister vid gång- cykelpassager med huvudvägnätet för bil (<25 % säkrat till 30 km/h eller är planskilda). Kommunens fyrvägskorsningar håller däremot god standard då ca 75% har en utformning som säkrar högst 50 km/h. Kommunen har inga 70-vägar och på 50-vägar har kommunen bara ett fåtal vägar med höga hastigheter. Kommunen för dialog med Vägverket på de vägar där staten är väghållare. Kommunen har önskemål om att sänka hastigheten från 70 km/h till 50 km/h på förbifarten vid industriområdena. Även där är staten vägållare. Kommunen har varken genomfört inventeringar eller åtgärder med avseende på oeftergivliga föremål (träd, stolpar) nära körbanekant. Kommunen har dock inte sett detta som något stort problem. Många gator är så breda att de närmast liggande fastigheterna har fått nyttja en del av vägområdet som tomtmark. Endast 10 % av invånarna bor i områden som där lokalvägnätet är utformat för högst 30 km/h eller i trafikseparerade områden. Kommunen kommer från och med 2008, låta fastighetsägarna sätta ut blomlådor i bostadsområdena för att få ner hastigheterna. När kommunen genomför förestudier inför en eventuell åtgärd görs hastighets- och fordonsmängdsmätningar för att se om behov av åtgärd föreligger. Några efterstudier görs dock inte med regelbundenhet. Cirka 25% av kommunens skolvägar har inventerats och av dessa har cirka 10% åtgärdats. Däremot har vägar till fritidsverksamheter och vägar där många äldre oskyddade trafikanter rör sig inte inventerats. Mopedister hänvisas i huvudsak till bilvägnätet. Frågan har dock inte varit uppe till diskussion. Enligt VTI 5 löper mopedister som kör på cykelbanor 5 Mopedistens exponering och säkerhet i trafiken, Hans Thulin, VTI-kod: N (19)

18 betydligt lägre risk att skadas eller dödas. Samtidigt är hälften av de som skadas i olyckor med mopedister på cykelbanor cyklister. Drift och underhåll På hela huvudvägnätet i Aneby är staten väghållare. Kommunen kan i viss mån påverka Vägverket men inte fullt ut bestämma över detta så vi har valt att i denna revision stryka de frågor och poäng som rör drift- och underhåll. Fordon resor och transporter De fordon som kommunen köpte/leasade under 2005 var trafiksäkerhetsklassade med fyra eller fem stjärnor enligt NCAP. Ett av de inköpta fordonen var utrustat med alkolås. FÖRSLAG TILL FÖRBÄTTRINGSÅTGÄRDER Trafikplanering, Trafiksäkerhetsåtgärder och lokala trafikföreskrifter De mest olycksdrabbade platserna i Aneby tätort har byggts om. Efter ombyggnaden i centrala Aneby för 10 år sedan sänktes t.e.x. genomsnittshastigheten betydligt på Storgatan. Det fortsatta arbetet med förbättring av den fysiska säkerheten handlar därför om att försöka identifiera de platser där risken för svåra olyckor är störst, fortsätta att införa hastighetsdämpande och andra fysiska åtgärder. Det är sällan som hastighetsdämpande åtgärder på lokalvägnätet kan motiveras med hög olycksstatistik. Olyckorna sker slumpmässigt, åtgärder behöver därför inriktas på generella förebyggande åtgärder och att lindra konsekvenserna av olyckor, oavsett var de inträffar. I praktiken innebär detta låg hastighet. En låg hastighet i bostadsområden ger också ökad trygghet, vilket påverkar invånarnas hälsa positivt. Fler kan gå eller cykla (tillåta barnen att gå eller cykla) vilket också leder mindre biltrafik. Införande av 30- områden i enlighet med Lugna gatan! ökar säkerheten och tryggheten på lokalgatorna. För att uppnå tillräckligt låg hastighet kan det behövas fysiska åtgärder. 18(19)

19 För små kommuner är det extra viktigt att åtgärder kan genomföras till låga kostnader och att de är kostnadseffektiva. Kommunen kan i detta syfte ta fram typutformningar/riktlinjer för enklare åtgärder. Inspiration och goda idéer kan hämtas från t ex eller genom samarbete med andra kommuner. Genom att kommunicera trafiksäkerhetsproblem med allmänheten (t ex via pressen) fås lättare en acceptans och kanske även efterfrågan på åtgärder. Genom att följa upp och utvärdera utförda trafiksäkerhetsåtgärder kan erfarenheterna tas tillvara. Genom att inventera de stråk där framförallt barn och äldre oskyddade trafikanter rör sig erhålls en bra grund för prioritering av åtgärder. Vita fläckar kan också upptäckas. Exempel på stråk är, i båda riktningar, mellan bostäder och busshållplatser, fritidsaktiviteter, handel, sjukvård etc. Stråkinventeringar kan göras i samarbete med frivilligorganisationer och/eller i samband med tillgänglighetsinventeringar. Fordon resor och transporter Det är bra att kommunen ställer trafiksäkerheskrav i resepolicyn och på upphandling av skolskjutsar. Höj gärna kraven ytterligare (t.ex. trepunktsbälte, ABS 6, ESP 7 alkolås, ISA, bältespåminnare, backhjälp). Det är viktigt att ur personalhälsosynpunkt ha säkra fordon, men kommunens tjänsteresor är en för liten del av resandet i kommunen för att ha någon större påverkan på olycksstatistiken. Däremot är det ett symbolvärde gentemot invånarna och företag. Om fler följer kommunens exempel så kan förändringen synas i olycksstatistiken. 6 Låsningsfria bromsar (tys. AntiBlockierSystem) 7 Antisladdsystem (eng. Electronic Stability Program) 19(19)

RAPPORT 2008:79 VERSION 1.0. Trafiksäkerhetsrevision i Landskrona kommun

RAPPORT 2008:79 VERSION 1.0. Trafiksäkerhetsrevision i Landskrona kommun RAPPORT 2008:79 VERSION 1.0 Trafiksäkerhetsrevision i Landskrona kommun Dokumentinformation Titel: Trafiksäkerhetsrevision i Landskrona kommun Serie nr: 2008:79 Projektnr: Författare: Kvalitetsgranskning

Läs mer

Trafiksäkerhetsprogram

Trafiksäkerhetsprogram Trafiksäkerhetsprogram 2007-09-19 Beslutat i kommunfullmäktige 29 november 2007 1 (10) FÖRORD Tekniska förvaltningen har haft i uppdrag att revidera kommunens Trafiksäkerhetsprogram, vilket antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

SKL:s reviderade metod för Trafiksäkerhetsrevision

SKL:s reviderade metod för Trafiksäkerhetsrevision SKL:s reviderade metod för Trafiksäkerhetsrevision Hanna Wennberg, Trivector Traffic AB Tekn.dr. trafikplanering, Ansvarig AO Trafiksäkerhet & trygghet KOMMUNAL TRAFIKSÄKERHETSREVISION Metod för att utvärdera

Läs mer

av en revision se ut?

av en revision se ut? KOMMUNALA TRAFIKSÄKERHETS- REVISIONER: Hur kan resultatet av en revision se ut? Hanna Wennberg, Trivector Traffic AB Tekn.dr. trafikplanering, Ansvarig AO Trafiksäkerhet & trygghet Linköpings kommuns trafiksäkerhetsarbete

Läs mer

Trafiksäkerhetsprogram En del av handlingsprogramet Trygghet och säkerhet

Trafiksäkerhetsprogram En del av handlingsprogramet Trygghet och säkerhet Trafiksäkerhetsprogram 2015-2020 En del av handlingsprogramet Trygghet och säkerhet Beslutat av kommunstyrelsen den 9 september 2015 147 Trafiksäkerhetsprogram 2015-2020 Trafiksäkerhetsprogrammet är ett

Läs mer

RAPPORT 2008:87 VERSION 1.0. Trafiksäkerhetsrevision i Sjöbo kommun

RAPPORT 2008:87 VERSION 1.0. Trafiksäkerhetsrevision i Sjöbo kommun RAPPORT 2008:87 VERSION 1.0 Trafiksäkerhetsrevision i Sjöbo kommun Dokumentinformation Titel: Trafiksäkerhetsrevision i Sjöbo kommun Serie nr: 2008:87 Projektnr: 8120 Författare: Kvalitetsgranskning Malena

Läs mer

Trafiksäkerhetsprogram

Trafiksäkerhetsprogram Vetlanda kommun Tekniska kontoret Dokumenttyp Riktlinjer Dokumentansvarig Teknisk chef Beslutad av (datum och ) Tekniska nämnden Giltig fr o m 2013-xx-xx Gäller för Alla kommunens verksamheter Senast reviderad

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

Cykelbokslut.

Cykelbokslut. Cykelbokslut 2017 www.skelleftea.se/cykelplan Älvsbackabron är en gång- och cykelbro i trä som invigdes 2011 Bakgrund Kommunfullmäktige godkände den 15 maj 2012 Cykelplan 2011 för Skellefteå kommun. Cykelplanen

Läs mer

Säkrare gator och hastighetsgränser i Huddinge

Säkrare gator och hastighetsgränser i Huddinge Säkrare gator och hastighetsgränser i Huddinge Uppföljning trafiknätsanalys Hastighetssäkrade gång- och cykelpassager och 30-zoner Uppföljning av hastigheter i 30-zoner mätningen visade 40 km/tim trafikarbete

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN Malmö stad Fastighets- och gatukontoret 1 (7) 2019-04-15 Tjänsteskrivelse Vår referens Marie Lindeberg Sekreterare marie.lindeberg@malmo.se Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt

Läs mer

motorc för åren 2010-2020, version 1.0

motorc för åren 2010-2020, version 1.0 tning t a f n a m m a S å p t e h r e k ä s d a Ök d e p o m h c o l e k y motorc för åren 2010-2020, version 1.0 trategi s Gemensam Samverkan för gemensam strategi Både motorcyklar och mopeder fyller

Läs mer

FRÅN PROBLEMINRIKTADE TILL

FRÅN PROBLEMINRIKTADE TILL FRÅN PROBLEMINRIKTADE TILL MÅLSTYRDA KOMMUNALA TRAFIKSÄKERHETSPROGRAM ROGER JOHANSSON SWECO, SE TRAFIKSÄKERHETSPROGRAM - FÖR ATTRAKTIVA STADSRUM OCH ETT RIKT STADSLIV 1. Planering i tidigare skeden 2.

Läs mer

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister TN 292 /15 TN-Information Trafiknämnden 2015-12-18 Diarienummer 3078/15 Specialist & sakområden Malin Månsson Telefon 031-368 26 07 E-post: malin.mansson@trafikkontoret.goteborg.se Information om Utökade

Läs mer

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar Projektförslag Skolhastighetsmätningar Skolhastighetsmätningar Det är av yttersta vikt att hastigheten 30 km/h hålls utanför skolor. NTF Sörmland- Örebro län- Östergötland arbetar för att öka uppmärksamheten

Läs mer

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren Trafiksäkerhet Måluppfyllelse inom trafiksäkerhet i länet Det långsiktiga målet för vägtrafiksäkerhet är att ingen ska omkomma eller skadas allvarligt i trafiken (Nollvisionen). I det långsiktiga arbetet

Läs mer

Agenda Indikatorer i trafiksäkerhetsprogram Exempel på åtgärder och effekter Att tänka på vid utbyggnad av nya områden

Agenda Indikatorer i trafiksäkerhetsprogram Exempel på åtgärder och effekter Att tänka på vid utbyggnad av nya områden Agenda Indikatorer i trafiksäkerhetsprogram Exempel på åtgärder och effekter Att tänka på vid utbyggnad av nya områden Eleonor Mörk Linköpings kommun 2013-09- 03 Trafiksäkerhetsrevisionen, 2007 2 2013-09-03

Läs mer

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 111 Offentligt. Introduktion om Sverige och Trafikverket

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 111 Offentligt. Introduktion om Sverige och Trafikverket Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 111 Offentligt Introduktion om Sverige och Trafikverket Sverige Befolkning 9,453,000 (2011) Area 450,000 km² Befolkningstäthet 23 pers/km Allmänna vägar 98,500

Läs mer

Trafiksäkerhetsuppföljning och nytt trafiksäkerhetsprogram i Huddinge

Trafiksäkerhetsuppföljning och nytt trafiksäkerhetsprogram i Huddinge Trafiksäkerhetsuppföljning och nytt trafiksäkerhetsprogram i Huddinge Trafiksäkerhetsarbetet översikt Trafiknätsanalys 2004 med åtgärdsprogram Mycket av åtgärderna har genomförts Hastighetsplan 2012 Arbete

Läs mer

Remissyttrande plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholms stad

Remissyttrande plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholms stad Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Sida 1 (6) 2015-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2015-11-26

Läs mer

Vikten av målstyrning och Nollvisionen. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Anders Lie, Specialist, Trafikverket

Vikten av målstyrning och Nollvisionen. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Anders Lie, Specialist, Trafikverket Vikten av målstyrning och Nollvisionen TMALL 0141 Presentation v 1.0 Anders Lie, Specialist, Trafikverket Vägtransportsystemet är ett öppet och komplext system Infrastruktur Fordon Trafikanter Transporter

Läs mer

HANDBOKENS UPPBYGGNAD. Globala och lokala motiv Nuvarande kunskapsläge Processen

HANDBOKENS UPPBYGGNAD. Globala och lokala motiv Nuvarande kunskapsläge Processen HANDBOKENS SYFTE Ett processinriktat arbetssätt, Peka ut prioriterade insatsområden, Lyfta fram mål och mått, Ange effektiva åtgärder, Skapa delaktighet, Lyfta fram kvalitetssäkring Medverka till att nå

Läs mer

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad Nya hastigheter i östra Mölndal Rätt fart för en attraktiv stad Mölndal skyltar om 2007 beslutade riksdagen att hastigheten på Sveriges vägar nu kunde sättas i steg om 10 km/tim. Syftet var att öka trafiksäkerheten,

Läs mer

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 2013-05-02 Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 TN 2013/196-512 Förord Nacka kommuns Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet består av två dokument: Riktlinjer

Läs mer

Trafiksäkerhetsprogram 2014-2017

Trafiksäkerhetsprogram 2014-2017 Trafiksäkerhetsprogram 2014-2017 för Sävsjö kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-17 18 Trafiksäkerhetsprogram 2014-2017 Sid 1 Innehållsförteckning 1 Förord... 3 2 Nuläge... 3 3 Vad påverkar trafiksäkerheten...3

Läs mer

Riktlinjer för passager i Västerås

Riktlinjer för passager i Västerås nternati i Västerås Beslutad av Tekniska nämnden 20 maj 2008 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen

Läs mer

Trafiksäkerhetsprogram för Stockholms stad , Del 1 Analys av befintlig trafiksäkerhetssituation

Trafiksäkerhetsprogram för Stockholms stad , Del 1 Analys av befintlig trafiksäkerhetssituation Anna-Sofia Welander Trafikplanering 08-508 261 94 anna-sofia.welander@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2008-03-18 Trafiksäkerhetsprogram för Stockholms stad 2009-2013, Del 1 Analys

Läs mer

Planerat trafiksäkerhetsarbete i Stockholm stad 2014 och framåt

Planerat trafiksäkerhetsarbete i Stockholm stad 2014 och framåt Planerat trafiksäkerhetsarbete i Stockholm stad 2014 och framåt GNS-möte 17 december 2013 Jeff Archer jeffery.archer@stockholm.se The Capital of Scandinavia Trafikkontorets planerat arbete 2014 och framåt

Läs mer

NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN

NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN 1 NYA HASTIGHETER I UPPSALA KOMMUN 2013 beslutade Gatu- och samhällsmiljönämnden att påbörja en översyn av kommunens hastigheter i tättbebyggt område.

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Linda Almljung Törngren Anders Håkman

Handläggare Datum Ärendebeteckning Linda Almljung Törngren Anders Håkman Handläggare Datum Ärendebeteckning Linda Almljung Törngren Anders Håkman 2015-05-19 2015-2085 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Trafikrådets handlingsplan 2015-2018 för ett trafiksäkert beteende

Läs mer

Nollvisionen 10 år över 600 sparade liv Nils Petter Gregersen

Nollvisionen 10 år över 600 sparade liv Nils Petter Gregersen Nollvisionen 10 år över 600 sparade liv Nils Petter Gregersen Inledning För precis 10 år sedan tog riksdagen beslutet om Nollvisionen. Nollvisionen är bilden av en framtid där människor inte dödas eller

Läs mer

Trafiksäkerhet för barn och unga

Trafiksäkerhet för barn och unga Trafiksäkerhet för barn och unga Skadade i Luleå 2003-2006 Tekniska förvaltningen, Luleå Kommun Gata & Trafik 2008 Hanna Ahnlund Inledning Det finns en oro bland föräldrar över a släppa ut sina barn i

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Ett tryggare Tidaholm 2011-2014. Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete

Ett tryggare Tidaholm 2011-2014. Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete Ett tryggare Tidaholm 2011-2014 Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete Innehåll 1 Inledning... 3 Syfte... 3 Vision... 3 Övergripande mål... 3 Organisation... 3 Uppföljning...

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31 Denna policy gäller för medarbetare, inhyrd medarbetare, och förtroendevalda inom Eslöv kommun

Läs mer

STRADA rapport för 2012

STRADA rapport för 2012 STRADA rapport för 2012 All data är hämtad från STRADAs internetgränssnitt, källor till informationen är transportstyrelsens hemsida samt mailkonversation med Magnus Carlsson från transportstyrelsen. 1.

Läs mer

Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö

Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö 1. Åtgärder vid övergångsställen och gångpassager För att prioritera gångtrafiken och öka fotgängarnas framkomlighet och trafiksäkerhet planeras övergångsställen

Läs mer

Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen

Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen LULEÅ KOMMUN Tekniska nämnden 2009 08 27 89 261 Tekniska nämndens arbetsutskott 2009 08 13 153 373 Dnr 2007/257.511 Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen Ärendebeskrivning Skurholmsgatans

Läs mer

År 2020 Fler rör sig i staden

År 2020 Fler rör sig i staden År 2020 Fler rör sig i staden Men färre skadas i trafiken Trafiksäkerhetsprogrammet 2010 2020 antogs av Trafiknämnden i december 2009. Programmet ger inriktningen för det gemensamma trafiksäkerhetsarbetet

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Samyar Ravanbakhsh Utred och inför hastighetssänkare i Rinkabyholm

Handläggare Datum Ärendebeteckning Samyar Ravanbakhsh Utred och inför hastighetssänkare i Rinkabyholm Handläggare Datum Ärendebeteckning Samyar Ravanbakhsh 2018-08-06 2018-1070 Samhällsbyggnadsnämnden Medborgarförslag Ärende: Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att Samhällsbyggnadskontorets

Läs mer

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden godkänner kontorets tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen. Fredrik Alfredsson T.f.

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden godkänner kontorets tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen. Fredrik Alfredsson T.f. Dnr Sida 1 (8) 2019-01-14 Handläggare Catarina Nilsson 08-508 26 242 Till Trafiknämnden 2019-03-07 Joakim Boberg 08-508 263 92 Hur trafikkontoret arbetar med och ser på trafiksäkerhetsfrågor som särskilt

Läs mer

Samverkan för säker cykling

Samverkan för säker cykling TMALL 0141 Presentation v 1.0 Samverkan för säker cykling Cykelkonferensen 2018 Östersund Johan Lindberg Jörgen Persson 2018-05-23 Strategi för ökad och säker cykling Nystart Nollvisionen: Viktigt att

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2008 NTF KALMAR LÄN

VERKSAMHETSPLAN 2008 NTF KALMAR LÄN 1. UPPDRAG VERKSAMHETSPLAN 2008 NTF KALMAR LÄN Nuläge NTF Kalmar län har som uppgift att förena organisationer, företag och myndigheter i det frivilliga trafiksäkerhetsarbetet samt planera, leda och samordna

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1a Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 1b Hur gammal är Du? 1

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR NOLLVISIONEN

TILLSAMMANS FÖR NOLLVISIONEN TILLSAMMANS FÖR NOLLVISIONEN I Tillsammans för Nollvisionen arbetar vi alla företag, organisationer och myndigheter gemensamt för att nå målet att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Läs

Läs mer

Underlag till. Förslaget om nya hastigheter

Underlag till. Förslaget om nya hastigheter Underlag till Förslaget om nya hastigheter Nya hastigheter Bakgrund Hastighetsgränser infördes i Sverige första gången 1907, då var högsta tillåtna hastighet 15 km/tim under dagtid och 10 km/tim efter

Läs mer

Ortsutvecklingsmöte i Alafors

Ortsutvecklingsmöte i Alafors MINNESANTECKNINGAR 1(4) Ortsutvecklingsmöte: Alafors Hösten 2017 Datum och tid 2017-10-05 Plats Presidium Sekreterare Inbjudna Medborgarhuset, Alafors Catharina Eliasson, ordförande Thomas Olesen, 1:e

Läs mer

Program för att förbättra trafiksituationen vid kommunens skolor

Program för att förbättra trafiksituationen vid kommunens skolor 1 (9) 2017-08-17 Diarienummer TN2017/145 Program för att förbättra trafiksituationen vid kommunens skolor 1. Inledning Kommunstyrelsen har gett tekniska nämnden och bildningsnämnden i uppdrag att utarbeta

Läs mer

Plan för rätt fart i Piteå

Plan för rätt fart i Piteå Plan för rätt fart i Piteå Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Plan för rätt fart i Piteå Plan 2012-10-15, 163 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen

Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen NOLLVISIONEN MÅL ANALYS INRIKTNINGAR LÄNKAR Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen 1 NOLLVISIONEN MÅL ANALYS INRIKTNINGAR LÄNKAR Vad är nollvisionen? Nollvisionen är

Läs mer

11 punkter för ökad trafiksäkerhet

11 punkter för ökad trafiksäkerhet Promemoria 1999-04-09 Näringsdepartementet 11 punkter för ökad trafiksäkerhet 1. En satsning på de farligaste vägarna 2. Säkrare trafik i tätort 3. Trafikantens ansvar betonas 4. Säker cykeltrafik 5. Kvalitetssäkring

Läs mer

Intelligent stöd för anpassning av hastighet (ISA) i bilar. Redovisning av försöksverksamhet.

Intelligent stöd för anpassning av hastighet (ISA) i bilar. Redovisning av försöksverksamhet. Kontaktperson Annika Feychting Avdelningen för trafikplanering Telefon: 08-508 264 91 annika.feychting@tk.stockholm.se Till Trafiknämnden 2005-12-13 Intelligent stöd för anpassning av hastighet (ISA) i

Läs mer

2006-03-10 Vägverket 1. Kraftsamling för ökad trafiksäkerhet i Stockholms län

2006-03-10 Vägverket 1. Kraftsamling för ökad trafiksäkerhet i Stockholms län Vägverket 1 Kraftsamling för ökad trafiksäkerhet i Stockholms län Vägverket 2 Etappmålet En säker trafik Antalet döda och svårt skadade till följd av vägtrafikolyckor skall minska och antalet dödade i

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1. Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 2. Hur gammal är Du? 1

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1. Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 2. Vilket år är du född?

Läs mer

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage Gång- och cykelplan för Ockelbo kommun... 2 Förklaringar.... 2 Planens syfte Gång- och cykelplanen ska användas som underlag för kommande översikts- och detaljplaneläggning samt infrastrukturplanering.

Läs mer

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Analys av trafiksäkerhetsläget 2015

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Analys av trafiksäkerhetsläget 2015 TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Analys av trafiksäkerhetsläget 2015 Omkomna i vägtrafikolyckor 2006-2015, samt nödvändig utveckling fram till år 2020 Källa: STRADA 2 Omkomna kvinnor och män per

Läs mer

Trafikutredning Myggenäs. Trafikförsörjning till fastighet Myggenäs 1:114 m.fl. Ändrad och kompletterad efter samråd

Trafikutredning Myggenäs. Trafikförsörjning till fastighet Myggenäs 1:114 m.fl. Ändrad och kompletterad efter samråd Ändrad och kompletterad efter samråd Beställare: TJÖRNS KOMMUN Fakturaservice 47180 SKÄRHAMN Beställarens representant: Marcelo Arancibia Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg

Läs mer

Oskyddade Trafikanter

Oskyddade Trafikanter Oskyddade Trafikanter Inledning I vårt arbete om gruppen oskyddade trafikanter det vill säga alla de som befinner sid vid eller på en väg som inte färdas eller tar sig fram i ett fordon som är stängt och

Läs mer

SKADADE I TRAFIKEN En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor. Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen

SKADADE I TRAFIKEN En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor. Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen SKADADE I TRAFIKEN 217 En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Inledning... 1 Trafiksäkerhet i kommunens översiktsplan...

Läs mer

Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen

Översyn av hastighetsgränser i Hässelby- Vällingby, Liljeholmen och Skärholmen Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Sara Heppling Trygg Telefon: 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Översyn av hastighetsgränser

Läs mer

Hög cykelhjälmsanvändning Hög bältesanvändning Trafiknykterhet Hög hastighetsefterlevnad Barns trafiksäkerhet. 8. Sjukhusrapporterade olyckor i STRADA

Hög cykelhjälmsanvändning Hög bältesanvändning Trafiknykterhet Hög hastighetsefterlevnad Barns trafiksäkerhet. 8. Sjukhusrapporterade olyckor i STRADA Förord 2006 genomfördes del 1 i ett nytt trafiksäkerhetsprogram för Linköpings kommun, innehållande skadeinventering och problembeskrivning, samt förslag på tio insatsområden. Våren 2008 påbörjades arbetet

Läs mer

Västerås stads Trafiksäkerhetsarbete. GNS, Stockholm

Västerås stads Trafiksäkerhetsarbete. GNS, Stockholm Västerås stads Trafiksäkerhetsarbete GNS, Stockholm 2013-12-16 Dagens innehåll Del 1. Handlingsplan för Trafiksäkerhet 2012-2014. Del 2. Drift & underhåll. Del 3. Investeringar. Del 4. Transportrådgivning.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum 2017-04-25 25 TEN 146/17 Trafikolycksstatistik 2016 Ärendet TF avdelningschef Magnus Johansson informerar om trafikolycksstatistiken för 2016. Ordföranden

Läs mer

Varför en översyn?

Varför en översyn? 1 2012-04-26 Varför en översyn? Vi har trots allt en positiv utveckling är målet fortfarande en utmaning? Inom EU finns förslag om mål om halvering mellan 2010 och 2020 (högst 133 omkomna 2020) Modellerna

Läs mer

Remissvar KS-2016/2472 Huddinge kommuns trafiksäkerhetsplan

Remissvar KS-2016/2472 Huddinge kommuns trafiksäkerhetsplan Remissvar KS-2016/2472 Huddinge kommuns trafiksäkerhetsplan, SMC, och SMC Stockholm svarar på mängder av remisser. Då det gäller trafiksäkerhetsplanen för Huddinge kommun vill vi påtala att kommunen helt

Läs mer

Fotgängarnas fallolyckor - Ett ouppmärksammat problem

Fotgängarnas fallolyckor - Ett ouppmärksammat problem 1 Fotgängarnas fallolyckor - Ett ouppmärksammat problem Transportforum 2010-01-13 Lennart Adolfsson Fotgängarnas föreningen FOT har som uppgift att påvisa problem och risker som drabbar fotgängare sprida

Läs mer

Rapport Valboskolan. - Resevaneundersökning elever i Årskurs 3-6

Rapport Valboskolan. - Resevaneundersökning elever i Årskurs 3-6 Rapport Valboskolan - Resevaneundersökning elever i Årskurs 3-6 Jenny Christensen & Lillemor Sanderberg Samordnare Kommunsamverkan Trafiksäkerhet & Miljö Dalslandskommunernas kommunalförbund Bakgrund Färgelanda

Läs mer

ot2 Tillgänglighet för barn, äldre och funktionshindrade Ett samhälle för alla

ot2 Tillgänglighet för barn, äldre och funktionshindrade Ett samhälle för alla ot2 Tillgänglighet för barn, äldre och funktionshindrade Ett samhälle för alla Bild 1 ot2 Människan är byggd för att röra på sig men samhället är planerad för att spara tid och pengar. Barn kan inte göra

Läs mer

Införande av nya hastighetsgränser i Lund Dnr 2015/242

Införande av nya hastighetsgränser i Lund Dnr 2015/242 Tekniska förvaltningen Gatu- och trafikkontoret Tjänsteskrivelse 1(6) Erik Nilsgart 046-3555232 erik.nilsgart@lund.se Tekniska nämnden Införande av nya hastighetsgränser i Lund Dnr 2015/242 Sammanfattning

Läs mer

Väg 77. Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie

Väg 77. Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie Väg 77 Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie 1 Kort om väg 77 Vägen har ett körfält i vardera riktningen utan mitträcke. Vägbredden är ca 6,5m, respektive körfält 3m, vägrenar 0,25m.

Läs mer

Motion om ökad trafiksäkerhet vid passage på Sandgatan. KS

Motion om ökad trafiksäkerhet vid passage på Sandgatan. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-04-22 126 Motion om ökad trafiksäkerhet vid passage på Sandgatan. KS 2013-430 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Kalmar kommuns cykelstrategi med tillhörande handlingsplan

Kalmar kommuns cykelstrategi med tillhörande handlingsplan Kalmar kommuns cykelstrategi med tillhörande handlingsplan 2008-11-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Cykelstrategi... 3 3 Handlingsplan... 5 - Sid 2 - 1 Inledning Kalmar har som mål att bli en

Läs mer

Säkra och trygga skolvägar

Säkra och trygga skolvägar Säkra och trygga skolvägar Vägverket Region Mitt Britt-Inger Gustafsson Samhällsavdelningen Nattviksgatan 8 871 24 Härnösand britt-inger.gustafsson@vv.se 0611-441 83, 070-521 50 23 Samhällsmål och styrande

Läs mer

Publikation 2001:33. Trafik. säkerhet. Resultat från 2000 års enkätundersökning

Publikation 2001:33. Trafik. säkerhet. Resultat från 2000 års enkätundersökning Publikation 1:33 Trafik säkerhet Resultat från års enkätundersökning 1-5 Titel: Resultat från års trafiksäkerhetsenkät Författare: Helena Mujagic och Galip Bozkurt, Statistiska centralbyrån Kontaktperson:

Läs mer

ISA. för ett ökat samhällsansvar och ökad konkurrenskraft

ISA. för ett ökat samhällsansvar och ökad konkurrenskraft ISA för ett ökat samhällsansvar och ökad konkurrenskraft Det finns många skäl till att trafiken på våra vägar ska vara trygg och säker. Skälen kan vara allt från att barnen ska färdas tryggt till och från

Läs mer

Skolvägsplan för XXX-skolan

Skolvägsplan för XXX-skolan 2011-03-22 Skolvägsplan för XXX-skolan Innehåll Skolvägsplan... 3 Arbetssätt... 3 Arbetsgång... 3 Skolan... 4 Vi som tagit fram planen... 4 Resvanor... 5 Dagens resvanor... 5 Önskade resvanor... 5 Hur

Läs mer

Grön Trafik hållbara transporter i Östersund Fokus: Minska koldioxidutsläppen

Grön Trafik hållbara transporter i Östersund Fokus: Minska koldioxidutsläppen Grön Trafik hållbara transporter i Östersund Fokus: Minska koldioxidutsläppen Agenda 21-vision, och klimatmål i miljöledningssystem Mål: Koldioxidutsläppen ska minska med 15 % mellan 1998-2005 i kommunförvaltningen

Läs mer

Regionala systemanalyser

Regionala systemanalyser PM 2008-06-02 Regionala systemanalyser Jämställdhetsperspektiv: funktioner - åtgärder Jämställdhet i investeringsplaneringar handlar om att: Både män och kvinnor ska kunna påverka fördelningen av samhällets

Läs mer

TRAFIKSÄKERHETSPOLICY

TRAFIKSÄKERHETSPOLICY TRAFIKSÄKERHETSPOLICY Rev. 2004-10-01 Rev. 2005-11-14 Rev. 2007-09-19 Rev. 2008-03-03 1 TRAFIKSÄKERHETSPOLICYPROGRAM FÖR LINDBERGS BUSS AB. Lindbergs Buss AB bedriver linje- och beställningstrafik. Under

Läs mer

TRAFIKSÄKRA ÖREBRO! Eva-Li Westerberg, Örebro kommun. Malin Rosén, SWECO

TRAFIKSÄKRA ÖREBRO! Eva-Li Westerberg, Örebro kommun. Malin Rosén, SWECO TRAFIKSÄKRA ÖREBRO! Eva-Li Westerberg, Örebro kommun Malin Rosén, SWECO Bakgrund, Örebro Örebros Trafiksäkerhetsarbete Varför ett TS-program just nu? Hur får man ett uppdrag? Bakgrund, trafiksäkra staden

Läs mer

Trafiksäkerhetsåtgärder på Bergslagsvägen/Drottningholmsvägen. Inriktningsbeslut och genomförandebeslut samt godkännande av åtgärdsplan

Trafiksäkerhetsåtgärder på Bergslagsvägen/Drottningholmsvägen. Inriktningsbeslut och genomförandebeslut samt godkännande av åtgärdsplan Dnr Sida 1 (9) 2015-04-22 Handläggare Catarina Nilsson 08-508 262 42 Till Trafiknämnden 2015-05-21 Trafiksäkerhetsåtgärder på Bergslagsvägen/Drottningholmsvägen. Inriktningsbeslut och genomförandebeslut

Läs mer

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM N BIE Lundsjön 677 677 Hissjö Övre Malmen Nordankärr STRÄNGSTORP Mellan Malmen Vallmotorp Nedre Malmen Lilla Näsnaren Näsnaren 0 250500 1 000 1 500 2 000 Meters KATRINEHOLM 55 Teckenförklaring Teckenförklaring

Läs mer

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen GATU- OCH TRAFIKAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 3 mars 2015 KS-2015/375.351 1 (2) HANDLÄGGARE Annika Löfmark 08-535 365 52 annika.lofmark@huddinge.se Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring

Läs mer

KALMAR. Säker hållplats i Kalmar - Checklista och inventering för smartare åtgärdsplanering

KALMAR. Säker hållplats i Kalmar - Checklista och inventering för smartare åtgärdsplanering Säker hållplats i Kalmar - Checklista och inventering för smartare åtgärdsplanering Bakgrund Vi MöTs i Kalmar är en gemensam kraftsamling för miljö och trafiksäkerhet mellan Vägverket Region Sydöst och

Läs mer

REGLER OCH RUTINER FÖR GUPP OCH ANDRA FARTHINDER I BÅSTADS KOMMUN

REGLER OCH RUTINER FÖR GUPP OCH ANDRA FARTHINDER I BÅSTADS KOMMUN 1 (5) Antagen av kommunstyrelsen den 3 mars 2010, 53. Dnr: 160/10-352 REGLER OCH RUTINER FÖR GUPP OCH ANDRA FARTHINDER I BÅSTADS KOMMUN Trafiksäkerhet - farthinder Båstads kommun arbetar ständigt med att

Läs mer

Hur såg trafiksäkerhetsutvecklingen ut 2016? Karin Bengtsson, Transportstyrelsen Åsa Forsman, VTI Johan Strandroth, Trafikverket

Hur såg trafiksäkerhetsutvecklingen ut 2016? Karin Bengtsson, Transportstyrelsen Åsa Forsman, VTI Johan Strandroth, Trafikverket 1 Hur såg trafiksäkerhetsutvecklingen ut 2016? Karin Bengtsson, Transportstyrelsen Åsa Forsman, VTI Johan Strandroth, Trafikverket 2 Analys av trafiksäkerhetsläget 2016 Omkomna i vägtrafikolyckor 2006-2016,

Läs mer

Trafiksäkerhetspolicy för Hällefors kommun

Trafiksäkerhetspolicy för Hällefors kommun Trafiksäkerhetspolicy för Hällefors kommun TRAFIKSÄKERHETSPOLICY för HÄLLEFORS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2007-04-17, 48 Inledning Hällefors kommun som arbetsgivare har ett ansvar att bedriva

Läs mer

Förslag till utformning av cykelöverfart

Förslag till utformning av cykelöverfart INFORMATIONSMATERIAL 2015-06-16 1 (6) Tillväxt och samhällsbyggnad Erik Levander Förslag till utformning av cykelöverfart Cykelöverfart innebär en prioritering av cykeltrafikens framkomlighet. Cykelöverfarten

Läs mer

Som gående blir man luttrad

Som gående blir man luttrad HORNSTULL Det är stor skillnad mellan cykelbanor och cykelfält. Mellan Ansgariegatan och Hornstull fungerar det och känns säkert och bra. Viveka, cyklist Som gående blir man luttrad Annelie passerar över

Läs mer

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2014-08-28 Handläggare Johanna Salén 08-508 260 32 Till Trafiknämnden 2014-09-25 Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner

Läs mer

Trafikverkets arbete med fotgängare

Trafikverkets arbete med fotgängare Trafikverkets arbete med fotgängare Vad gör Trafikverket när det gäller fotgängare? Vi gör en hel del men vi gör även en hel del för lite. Vi kan göra mer Uppmärksamma fotgängares skaderisker Uppmärksamma

Läs mer

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9)

Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön. 1 Bakgrund. Uppdragsnr: (9) Uppdragsnr: 10235378 1 (9) PM Stöd till planarbete och projektering - Brevikshalvön 1 Bakgrund Kommunen vill bygga en cykelbana utmed Nytorpsvägens södra sida. I dag är gång och cykeltrafiken hänvisad

Läs mer

Strategi och handlingsplan för cykeltrafik

Strategi och handlingsplan för cykeltrafik CYKELSTRATEGI 1(8) 2001-03-21 Strategi och handlingsplan för cykeltrafik Godkänd av kommunstyrelsen 01-03-21 Vision I Kristianstad kommun är cykeln det naturliga transportmedlet att använda vid korta resor

Läs mer

Säkerhetsplan för vägtrafiken (utkast )

Säkerhetsplan för vägtrafiken (utkast ) Säkerhetsplan för vägtrafiken 2011 2014 (utkast 21.4.2011) Nordiskt trafiksäkerhetsforum 12 13 maj 2011, Åbo Överingenjör Marcus Merin, kommunikationsministeriet Trafiksäkerhetsplan Utkastet har beretts

Läs mer

Cykelstrategi. Cykelstrategi. för Falköpings kommun

Cykelstrategi. Cykelstrategi. för Falköpings kommun Cykelstrategi för Falköpings kommun Innehållsförteckning Inledning 3 dokument 3 Nulägesanalys 4 Vision Falköping som cykelkommun 6 Åtgärdsområden 6 Infrastruktur 6 Säkerhet och trygghet 7 Drift och underhåll

Läs mer

Cykelbokslut Falu kommun

Cykelbokslut Falu kommun Cykelbokslut 2018 Falu kommun Cykling i Falun Cyklingens fördelar är många och avgörande för att klara uppsatta mål för folkhälsa och miljö. Ett ökat cyklande ger stora vinster för samhället i form av

Läs mer

Trafikbokslut Mjölby kommun

Trafikbokslut Mjölby kommun Trafikbokslut 2016-2017 Mjölby kommun Namn: Joel Runn Datum: 2016-10-25 Service- och teknikförvaltningen Innehåll Förord... 1 Trafikflöden för motorfordonstrafik... 2 Kollektivtrafik... 4 Cykeltrafik...

Läs mer

Olyckor.

Olyckor. Olyckor 2016 En sammanfattning av trafikolyckorna inom Skellefteå kommun under 2016 www.skelleftea.se Trafikolyckor i Skellefteå kommun 2016 Sammanfattning De senaste tre åren har det inträffat färre olyckor

Läs mer

Antal omkomna i vägtrafiken,

Antal omkomna i vägtrafiken, 1 2012-03-28 Antal omkomna i vägtrafiken, 1996-2011 Källa: STRADA, Transportstyrelsen 2 2012-03-28 Antal allvarligt skadade i vägtrafiken 2007-2011 Källa: STRADA 3 2012-03-28 Andelen allvarligt skadade

Läs mer