DAHLANDER MANIFESTET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DAHLANDER MANIFESTET"

Transkript

1 DAHLANDER MANIFESTET År Vision Dahlander: Mötesplatsen som ska utmana och utveckla Position Vi är lite bättre Elevfokus Skolan där vi går in och andas ut

2 Förhållningssätt och kärnvärden för Dahlander Kunskapscentrum Våra viktigaste möten I de professionella mötena på vår arbetsplats. I det personliga mötet där jag i andras ögon är bärare av skolans namn. På digitala och fysiska mötesplatser där vi förmedlar information och sociala intryck. Våra värdefullaste roller Rollen som lärare eller annan yrkesroll Rollen som pedagog och förebild Rollen som inspiratör Våra viktigaste målgrupper Våra nuvarande och blivande elever Anhöriga till våra elever Samverkansparter, t ex arbetsförmedling, integration m fl. Övriga pedagoger i förvaltningen, politiker, näringsliv och media Så här ska vi vara för att bilden ska skapas. Utveckling och framtidstro Vi är stolta över att vi är kunniga i det vi gör och vi vet att inspiration skapar framtidstro. Engagemang i eleven Vi visar intresse, öppenhet och tillgänglighet i alla våra möten med elever - och med varandra. Trygghet och trivsel Vi visar att vi är trygga i vår yrkesroll och vi bryr oss om vår arbetsplats och om varandra. Våra avgörande möten Möten som sker på skolan planerade såväl som spontana. Externa möten där vi representerar skolan. Digitala möten på webb och mejl och i tryckta medier.

3 Rutiner för kvalitetssäkring Elevers inflytande över utbildning och betyg: En förutsättning för kvalitetsarbetet på Dahlander Kunskapscentrum är att eleverna ges inflytande över sin utbildning genom att stimuleras till ansvarstagande och till vidareutveckling av sitt lärande, både vad avser innehåll och form. Vi håller fortlöpande eleven informerad om kunskapsutveckling och måluppfyllelse och andra frågor som berör honom eller henne. Detta gör vi genom kontinuerligt genomförda utvecklingssamtal mellan elev och lärare. Vi genomför utvecklingssamtal minst en gång per termin. För Vux-elever ska samtal ske minst en gång under kursens genomförande, för att följa upp kunskapsutveckling och måluppfyllelse. Vi använder Vklass som ett digitalt verktyg för att elev, mentor, övrig berörd skolpersonal och i förekommande fall vårdnadshavare, ska kunna hålla sig informerade om pågående studier. Betyg och bedömning Vi tillämpar Skolverkets Allmänna Råd för bedömning och betygssättning i gymnasieskolan (2012). Vi påbörjar varje kurs och varje ämnesintegrerat projekt med att tydliggöra mål och kunskapskrav för eleven. Vi planerar och genomför undervisning och kunskapsredovisningar tillsammans med eleverna. Vi genomför utvecklingssamtal med samtliga elever vid varje kursstart där det fastslås ambitionsnivå och målsättning för var och en. Vi har avstämningspunkter i varje kurs eller ämnesintegrerat projekt där eleven ges möjlighet till förståelse av sin egen måluppfyllelse. Vi ger fortlöpande återkoppling på elevernas kunskaper och lärande. Vid avstämningspunkterna gör vi en formativ bedömning, dvs. var eleven befinner sig i förhållande till gällande mål och kunskapskrav. Vi sätter betyg som en helhetsbedömning av de kunskaper eleven visat vilket blir en bekräftelse på det eleven redan vet om sina kunskaper i relation till måluppfyllelsen. Vi säkerställer likvärdig betygssättning bland annat genom att pedagoger jämför och diskuterar elevers kunskapsresultat.

4 Betyg ska vara satta senast två veckor efter avslutad kurs. Kurs ska anses avslutad när undervisningstiden upphört. Elev som får betyg F (IG) eller saknar underlag för betyg, ska av den undervisande läraren informeras om möjligheten att få göra prövning i kursen eller gymnasiearbetet (projektarbetet). Fastställt betyg kan inte ändras förrän efter avslutad utbildning. Undantag gäller betyget F (IG) eller där underlag för betyg saknas. I dessa fall har eleven under utbildningstiden, rätt att kostnadsfritt pröva till högre betyg. Vid prövning ska de kunskaper eleven har betygsättas på sedvanligt sätt. Prövningen är alltså inte begränsad till att omfatta endast betyget E (G). Betygsvarning: Bilaga 1 Skriftlig betygsvarning ska ges till elev som riskerar betyget F (IG) eller där underlag för betyg saknas, i så god tid att möjlighet till rättelse finns. Ansvarig är kursansvarig lärare. Se bilaga 1. För omyndig elev ska skriftlig betygsvarning adresseras till och undertecknas av vårdnadshavare och därefter uppvisas för betygssättande lärare som gör notering om detta i Vklass. Det undertecknade originalet arkiveras på skolexpeditionen. För myndig elev ska skriftlig betygsvarning ges till eleven och undertecknas av denne. Betygssättande lärare gör notering om detta i Vklass. Det undertecknade originalet arkiveras på skolexpeditionen. Om skriftlig betygsvarning saknas får betygssättande lärare endast i undantagsfall ge betyget F (IG), detta görs i samråd med rektor. Omprov: Elev får göra omprov endast en gång på ett och samma prov. Om ytterligare omprov krävs, så ska nytt provunderlag tillhandahållas. Omprov genomförs för den på skolan gemensamma tiden, tisdagar kl Ansvarig lärare meddelar skrivvakt senast måndag samma vecka som omprov ska genomföras. Ansvarig lärare meddelar skrivvakt senast måndag samma vecka som omprov ska göras. Restprövning vid kursavslut: Bilaga 2 För att få göra restprövning på del av kurs där eleven fått betyget F (IG), så krävs att den undervisande läraren kan lämna betygsunderlag på en del av kursen. Restprövning ska göras senast två veckor efter kursavslut. Därefter gäller prövning på hel kurs. Betyg ska vara satt senast två veckor efter prövning. Se bilaga 2.

5 Restprövning på kurs som avslutas under höstterminen görs på tisdagar mellan kl Restprövning på kurs som avslutas till sommaren anordnas efter skolavslutning alternativt innan skolstart i augusti. Prövning på hel kurs: Bilaga 3a/3b Information och ansökan om prövning sker via skolexpeditionen. Prövning görs på tider enligt ovan. Beslut tas av rektor. Se bilaga 3a/3b Elev kan begära prövning på hel kurs. Prövning på hel kurs innebär att eleven studerar en kurs på egen hand och vid angivet tillfälle genomför prov på hel kurs. Vid betygssättning och bedömning tillämpas Skolverkets Allmänna Råd(2012). Under tiden eleven går kvar i skolan kan prövning ske på kurser där ett underkänt betyg satts eller då betygsunderlag saknas. Prövning är då avgiftsfri. Prövningstillfällen ska anordnas vid tre tillfällen per läsår, V43, V13 och V23. Betyg ska vara satt senast två veckor efter prövningstillfället. Om elev får E (G) eller högre betyg vid prövningstillfället, så är kursen avslutad. Vuxelev som söker prövning på ej tidigare betygssatt kurs ska betala en avgift på 500 kr per prövning. För Vuxelev som har F (IG) på kurs som prövningen gäller, är prövningen avgiftsfri. Konkurrenskompletterande prövning Konkurrenskompletterande prövning vid lägst betyg E (G) är möjlig, efter det att slutbetyg är satt. Anmälan till prövning lämnas till rektor senast fyra veckor före önskat prövningstillfället. För konkurrenskompletterande prövning ska elev betala en avgift på 500 kr/prövning. Studieavbrott: Bilaga 4. Då en elev avbryter sina studier och flyttar till annan skola, ska en sammanställning av påbörjade men inte avslutade moment i kurser göras. Se bilaga 4. Kopia/kopior lämnas till skolexpeditionen för arkivering. Övrig dokumentation av påbörjade kurser ska finnas i Vklass. Åtgärdsprogram: Bilaga 5. När betygsvarning ges ska eleven förses med åtgärdsprogram avseende den kurs varningen gäller.

6 Ansvarig för upprättande av åtgärdsprogram är undervisande lärare när åtgärdsprogram gäller enskilt ämne. Mentor ansvarar för upprättande vid ett samlat åtgärdsprogram. Dokumentationsmallen kring åtgärdsprogram är gemensam för Dahlander Kunskapscentrum. Se Bilaga 5 Upptäckt eller misstänkt fusk: Skriftligt material som lämnas in för bedömning ska alltid vara försett med källhänvisningar. Skriftligt material lämnas in, företrädesvis i digital form. Vid misstänkt fusk görs granskning med hjälp av t ex Urkund. Rådgör också med kollegor för att jämföra språk. Vid konstaterat fusk ska betyget F (IG) användas. Eleven har rätt att åtgärda problemet med hjälp av omprov vid kursavslut, eller vid prövning enligt ovan. Mentor ska informeras om elev som fuskar. Frånvaro: Bilaga 6 och 7 Vid utbildningsstart ska eleven få information om gällande frånvaroregler. Se bilaga 6. Otillåten frånvaro ska noteras i betygskatalogen. Undervisande lärare ska dagligen föra in frånvaro i det digitala systemet Vklass. Vid otillåten frånvaro för minderårig elev, så ska vårdnadshavaren informeras samma dag. Mentor ska ha kontroll över och föra samtal med sina elever vid otillåten frånvaro. Vid upprepad och hög frånvaro ska elevhälsoteamet kontaktas. Vid hög ogiltig frånvaro ska rektor underrättas. Skriftlig varning skickas till vårdnadshavare för omyndig elev, för underrättelse och underskrift. Se bilaga 7. Rektor fattar beslut om en elev med hög frånvaro inte ska uppfattas som heltidsstuderande. Rapportering sker också i sådant fall till CSN (Centrala Studiestödsnämnden). Myndig elevs vårdnadshavare kan i vissa fall behöva informeras om detta. Innan rapportering görs till CSN, så sker överläggning i elevhälsoteamet. För Vuxelev ska efter en veckas frånvaro, i det fall skolan inte kontaktats, undervisande lärare meddela studievägledare eller kanslist för utskick av brev om risk för avbrott av studier. Om en Vuxelev uteblivit mer än tre veckor i följd, utan att detta berott på sjukdom eller beviljad ledighet, ska eleven anses ha avbrutit kursen.

7 Ledighetsansökan: Bilaga 6 och 8 Ledighet för nödvändiga personliga angelägenheter kan sökas. Se bilaga 6 och 8. Mentor kan bevilja ledighet för fem dagar per läsår. För ledighet därutöver ansöks hos rektor. Utökat program: Bilaga 9 Elev som önskar utökat program ska ansöka om detta på särskild blankett. Se Bilaga 9. Rektor fattar beslut om utökat program. Reducerat program: Bilaga 9. Beslut om reducerat program ska fattas i elevvårdskonferens och syfta till att frigöra tid för studier i andra kurser. Se bilaga 9. Ett fjärde gymnasieår: Bilaga 10. Elev som önskar få sina gymnasiestudier fördelade på fyra år ska i god tid ansöka om detta, senast innan utgången av år 1. Senare ansökan tas emot men medges endast i undantagsfall och ska innehålla särskilda skäl. Ansökan ska innehålla motivering till ett fjärde kursår, samt vilka kurser det fjärde året avser. Se bilaga 10. Uppflyttning: En treårig gymnasieutbildning innehåller studier omfattande 2500 poäng. Dessa poäng är fördelade jämt på de tre läsåren med ca poäng. Inför en uppflyttning ska elev ha klarat tillräckligt mycket av sina studier, för att säkerställa gymnasieexamen efter tre år. Elev som inte klarat 600 poäng under läsåret ska anmälas till elevvårdskonferens för beslut om uppflyttning med fullständig studiekurs eller beslut om att sättas kvar. Beslutet fattas av rektor. I övrigt föreligger inga hinder för elev som saknar betyg på ett steg i ämnet att fortsätta till nästa. Kursutvärdering: Bilaga 11. Undervisande lärare ansvarar för att det efter kursens genomförande görs en kursutvärdering enligt överenskommen mall. En sammanställning av varje kursutvärdering ska lämnas till rektor.

Bedömning och betygssättning. - Allmänna råd för gymnasieskolan

Bedömning och betygssättning. - Allmänna råd för gymnasieskolan Bedömning och betygssättning - Allmänna råd för gymnasieskolan Allmänt om bedömning och betygssättning Betygssättning är myndighetsutövning som kräver en rättssäker hantering Beslut måste grundas på dokumentation

Läs mer

Riktlinjer för rapportering och hantering av frånvaro Gymnasieskolan

Riktlinjer för rapportering och hantering av frånvaro Gymnasieskolan BUN 37/2015 Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för rapportering och hantering av frånvaro Gymnasieskolan Vaxholms stad 2015-05-25 Post: 185 83 Vaxholm Besök: Eriksövägen 27 Telefon: 08-541 708 00

Läs mer

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan STÖDMATERIAL Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Inledning Det här stödmaterialet riktar sig till dig som arbetar med individuella studieplaner

Läs mer

Den nya skollagen 2010:800

Den nya skollagen 2010:800 Den nya skollagen 2010:800 - avsnitt som berör r grundskolan 3 kap. Barns och elevers utveckling mot målen Barnens och elevernas lärande och personliga utveckling 3 Alla barn och elever ska ges den ledning

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

Betyg, bedömning och utvecklingssamtal

Betyg, bedömning och utvecklingssamtal Betyg, bedömning och utvecklingssamtal Forum, F-varningar, betygsregistrering och utvecklingssamtal I skollagen 15 kap. 20 står följande: Minst en gång varje termin ska rektorn se till att eleven ges en

Läs mer

Dags för betyg! INFORMATION TILL VÅRDNADSHAVARE OM BETYG REVIDERAD UPPLAGA

Dags för betyg! INFORMATION TILL VÅRDNADSHAVARE OM BETYG REVIDERAD UPPLAGA Dags för betyg! INFORMATION TILL VÅRDNADSHAVARE OM BETYG REVIDERAD UPPLAGA Skolverket Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post:

Läs mer

(6) Härnösands gymnasium och gymnasiesärskola. Policy och rutiner. Elever. Härnösands gymnasium

(6) Härnösands gymnasium och gymnasiesärskola. Policy och rutiner. Elever. Härnösands gymnasium 2016-08-11 1(6) Härnösands gymnasium och gymnasiesärskola Policy och rutiner Elever Härnösands gymnasium 2016/2017 2016-08-11 2(6) Policy och rutiner Härnösands gymnasium har enligt skollagen ett ansvar

Läs mer

Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd. Ansvarig: Eliseo Soria Reátegui, Rektor

Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd. Ansvarig: Eliseo Soria Reátegui, Rektor Handlingsplan för elever i behov av särskilt stöd Ansvarig: Eliseo Soria Reátegui, Rektor Läsåret 2014/2015 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Syfte... 3 Styrdokument... 3 Handlingsplan för

Läs mer

Rutin för elever som behöver extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på Praktiska gymnasiet Stockholm.

Rutin för elever som behöver extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på Praktiska gymnasiet Stockholm. HT 15 VT 16 Rutin för elever som behöver extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på Praktiska gymnasiet Stockholm. Grunden för definitioner och hur rutinen ska se ut för elever på skolan som

Läs mer

Handlingsplan för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan kring skolnärvaro

Handlingsplan för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan kring skolnärvaro Handlingsplan för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan kring skolnärvaro Information till vårdnadshavare och elev Handlingsplan för skolnärvaro Gymnasieskolan är en frivillig skolform, det finns ingen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Bollnäs kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kilafors skola F 9 i Bollnäs kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (8) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Uppdaterad 2016-04-04 Elevhälsan Sida 1 Innehåll Inledning 3 Elevhälsoarbete 4 Elevhälsoteam (EHT) 5 Elevhälsoteam (EHT) syfte och organisation...

Läs mer

ELEVDOKUMENTATION i Stockholm Skolwebb

ELEVDOKUMENTATION i Stockholm Skolwebb ELEVDOKUMENTATION i Stockholm Skolwebb IUP - Skriftliga omdömen Vad? När och Vem? Var och Hur? Beskriver elevens kunskapsutveckling och ska skrivas i varje ämne som eleven fått undervisning i. En gång

Läs mer

Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan. Fredag 9 september 2011

Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan. Fredag 9 september 2011 Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan Fredag 9 september 2011 Vad granskar Skolinspektionen? Regelbunden tillsyn Måluppfyllelse och resultat Ledning och utveckling av

Läs mer

2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan Särskilt stöd

2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan Särskilt stöd 2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan 2 10. Särskilt stöd Särskilt stöd ges i den omfattning och på det sätt eleverna behöver och har rätt till. 3 kap. 8 tredje stycket och 10 (ej gymnasieskolan)

Läs mer

Bedömning och betygssättning på Kungsholmens Gymnasium/Stockholms musikgymnasium

Bedömning och betygssättning på Kungsholmens Gymnasium/Stockholms musikgymnasium Bedömning och betygssättning på Kungsholmens Gymnasium/Stockholms musikgymnasium Inledning Denna text syftar till att klargöra regler kring bedömning och betygssättning och beskriva hur vi på Kungsholmens

Läs mer

Riktlinjer för rapportering Och hantering av frånvaro Gymnasieskola. Framtagen av: Teres Linchausen. Datum: Version: 1.

Riktlinjer för rapportering Och hantering av frånvaro Gymnasieskola. Framtagen av: Teres Linchausen. Datum: Version: 1. Riktlinjer för rapportering Och hantering av frånvaro Gymnasieskola. Framtagen av: Teres Linchausen. Datum: 2018-04-24 Version: 1.0 Innehåll Inledning... 3 Rutin kring rapportering och hantering av frånvaro....

Läs mer

STÖDMATERIAL FÖR ELEVDOKUMENTATION

STÖDMATERIAL FÖR ELEVDOKUMENTATION UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGEN REVIDERAD AUGUSTI 2012 STÖDMATERIAL FÖR ELEVDOKUMENTATION Innehållsförteckning OM UTVECKLINGSSAMTALET OCH DEN SKRIFTLIGA INDIVIDUELLA UTVECKLINGSPLANEN 2

Läs mer

Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014)

Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014) Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014) Vår vision Alla ska lyckas! Falkenbergs gymnasieskola och gymnasiesärskola är

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Alla barn i Sverige har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning. Skolplikten innebär även närvaroplikt, dvs. en skyldighet att delta i den utbildning som anordnas,

Läs mer

Resursskola. - En del av särskilt stöd. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

Resursskola. - En del av särskilt stöd. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Resursskola - En del av särskilt stöd Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn- och ungdomsförvaltningen - 2013 1 Resursskola en del av särskilt stöd Enligt Allmänna råden

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Huddinge kommun barn-utbildning@huddinge.se Rektorn vid Sjödalsgymnasiet bo.milton@huddinge.se för gymnasieskola efter tillsyn av Sjödalsgymnasiet i Huddinge kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer

Välkomna till Nacka gymnasium

Välkomna till Nacka gymnasium Välkomna till Nacka gymnasium Nacka gymnasium Ekonomi och samhälle Samhälle och medier Natur och Teknik Ekonomi och samhälle Ekonomiprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Handels- och administrationsprogrammet

Läs mer

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg ASPERO Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg Gäller läsåret 14/15 ASPERO Kontakt Kristina Haeffner rektor 0725 17 77 99 Madeleine Dahlqvist administratör 031 337 89 00 För övrig personal se

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:7199 Enköpings kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i S:t Iliansskolan i Enköpings kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola

Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola Skolbeslut Fristående grundskolan Runstycket Husie Kyrkoväg 96 2010-05-24 Dnr 44-2010:114 212 38 Malmö Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Runstyckets skola i Husie stadsdel,

Läs mer

Särskilt stöd. Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor. Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium

Särskilt stöd. Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor. Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium Särskilt stöd Arbetsgången för att nå kunskapsmålen Inklusive bilagor Norrtelje Teknik- och Naturbruksgymnasium Reviderad 2014-09-23 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ämnes- och kursplanering... 3 Dokumentation och

Läs mer

Policy kring studier på Öckerö gymnasieskola

Policy kring studier på Öckerö gymnasieskola Policy kring studier på Öckerö gymnasieskola Version 090224/EO Innehåll 1.0 Kurser på gymnasiet 1.1 Olika typer av kurser 1.2 Betyg 1.3 Slutbetyg 1.3.1 Jämförelsetal 1.3.2 Meritpoäng 1.4 Samlat betygsdokument

Läs mer

Rutiner och riktlinjer för SFI i Tranemo. Läsåret 16/17

Rutiner och riktlinjer för SFI i Tranemo. Läsåret 16/17 Rutiner och riktlinjer för SFI i Tranemo Läsåret 16/17 Innehåll 1 Information... 3 2 Studievägar... 3 3 Inskrivning... 3 3.1 Återinskrivning... 4 4 Närvaro... 4 4.1 Elever som ingår i etableringen... 5

Läs mer

PM Riktlinjer för skolpliktsbevakning i Ekerö kommun Dnr BUN16/40-607

PM Riktlinjer för skolpliktsbevakning i Ekerö kommun Dnr BUN16/40-607 2016-02-17 Riktlinjer för skolpliktsbevakning i Ekerö kommun Dnr BUN16/40-607 Dessa riktlinjer klargör hur skolpliktsbevakningen sker i Ekerö kommun samt hur frånvaro följs upp och hanteras. Riktlinjerna

Läs mer

Rutin för arbete med lärmiljöer, extra anpassningar och särskilt stöd

Rutin för arbete med lärmiljöer, extra anpassningar och särskilt stöd Rutin för arbete med lärmiljöer, extra anpassningar och särskilt stöd Rutinen är skapad efter att bestämmelserna kring stödinsatser förändrats från och med den 1 juli 2014. I de nya bestämmelserna används

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Alla barn i Sverige har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning. Skolplikten innebär även närvaroplikt, d v s en skyldighet att delta i den utbildning som anordnas,

Läs mer

Underskrift av prövningsförrättare: Betyget utskrivet/infört Kvitto på inbetald avgift ska bifogas eller uppvisas för kurssekreteraren.

Underskrift av prövningsförrättare: Betyget utskrivet/infört Kvitto på inbetald avgift ska bifogas eller uppvisas för kurssekreteraren. ANMÄLAN TILL PRÖVNING (Lämnas i Informationen, Kulturum) Namn Klass Personnummer Adress Postnummer och ort Telefonnummer Jag anmäler mig till prövningen den Kurskod Kursnamn Informationen, Kulturum. Elev

Läs mer

Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla. Rutiner vid frånvaro 2018/2019

Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla. Rutiner vid frånvaro 2018/2019 Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla Rutiner vid frånvaro 2018/2019 Inledning Skolinspektionens senaste rapport (2016) om omfattande frånvaro visar att elever med hög frånvaro löper större risk att hamna

Läs mer

MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa. SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN för kommunala skolor i Enköpings kommun

MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa. SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN för kommunala skolor i Enköpings kommun MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN för kommunala skolor i Enköpings kommun Skolplikt och elevens rätt till utbildning Enligt skollagen 7

Läs mer

fin Beslut för grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Lundsbergs skola i Storfors kommun Beslut Dnr :11355

fin Beslut för grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Lundsbergs skola i Storfors kommun Beslut Dnr :11355 fin Skolinspektionen Dnr 44-2016:11355 Stiftelsen Lundsbergs skola Org.nr. 874001-9362 joha@lundsbergsskola.se för grundskola efter tillsyn i Lundsbergs skola i Storfors kommun Skolinspektionen Box 2320,

Läs mer

KVALITETSRAPPORT, FORSMARKS SKOLA, LÄSÅRET 2012/13

KVALITETSRAPPORT, FORSMARKS SKOLA, LÄSÅRET 2012/13 KVALITETSRAPPORT, FORSMARKS SKOLA, LÄSÅRET 2012/13 1:3 Statistik, kompetensförsörjning 2:3 Brukar- och personalenkäter X 3:3 Resultat/Måluppfyllelse En brukarenkät har genomförts bland eleverna i gymnasieskolan.

Läs mer

Sollefteå Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret

Sollefteå Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Sollefteå Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017-01-01 2017-08-31. Innehållsförteckning 1. Likabehandlingsplanen 2. Skolans likabehandlingsarbete 3. Rutiner för

Läs mer

Arbetsplan Stora Vallaskolan 2018/2019

Arbetsplan Stora Vallaskolan 2018/2019 Arbetsplan Stora Vallaskolan 2018/2019 Prioriterade områden: 1.normer och värde (värdegrund), 2.specialpedagogiklyftet utveckla undervisningen i den ordinarie gruppen samt lärmiljön för att möta elevernas

Läs mer

Kursdeltagares rättigheter och skyldigheter vid Glokala folkhögskolan

Kursdeltagares rättigheter och skyldigheter vid Glokala folkhögskolan Kursdeltagares rättigheter och skyldigheter vid Glokala folkhögskolan I det här dokumentet får du som deltagare på Glokala folkhögskolan en översikt för dina rättigheter och skyldigheter. Innehåll: 1.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2006:1090 Utkom från trycket den 12 september 2006 utfärdad den 31 augusti 2006. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Välkomna till Nacka gymnasium!

Välkomna till Nacka gymnasium! Välkomna till Nacka gymnasium! Helen Bejmar Rektor Malin Söderberg Biträdande rektor Carina Lord Studie- och yrkesvägledare 2017-09-12 Nacka gymnasium 2 Program för kvällen Information om: Nacka gymnasium

Läs mer

Välkomna till Nacka gymnasium

Välkomna till Nacka gymnasium Välkomna till Nacka gymnasium Nacka gymnasium EK Ekonomi EK Juridik ES Bild och formgivning ES Musik/Musikproduktion SA Medier, information och kommunikation Samhälle Helen Bejmar, rektor Johan Lundström,

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro Grundskolan

Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro Grundskolan BUN 37/2015 Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro Grundskolan Vaxholms stad 2015-05-25 Post: 185 83 Vaxholm Besök: Eriksövägen 27 Telefon: 08-541 708

Läs mer

Skollag (2010:800) 20 kap kommunal vuxenutbildning, 21 kap särvux

Skollag (2010:800) 20 kap kommunal vuxenutbildning, 21 kap särvux Utbildningsförvaltningen och Förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning Sid 1 (6) Ansvarsfördelning mellan rektor på förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning () och rektor på utbildningsförvaltningen

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola rn Beslut Enköpings kommun Beslut efter uppföljning för gymnasieskola efter tillsyn i Westerlundska gymnasiet belägen i Enköpings kommun 2 (9) Uppföljning av tillsyn i Westerlundska gymnasiet genomförde

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Futurum

Regelbunden tillsyn i Futurum Regelbunden tillsyn i Bjuvs kommun Futurum Dnr 53-2008:2706 Regelbunden tillsyn i Futurum Gymnasieskolans individuella program Vuxenutbildning Svenska för invandrare Inledning Skolinspektionen har granskat

Läs mer

Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor

Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor 2 (5) Bakgrund Alla barn i Sverige har en lagstadgad rätt till utbildning och har skolplikt. Skolplikten

Läs mer

FÖRÄLDRARMÖTE PÅ HAHRSKAGYMNASIET. Program:

FÖRÄLDRARMÖTE PÅ HAHRSKAGYMNASIET. Program: FÖRÄLDRARMÖTE PÅ HAHRSKAGYMNASIET. Program: Vilka som jobbar på Hahrska Information om Hahrska, de olika inriktningarna. Programmens upplägg enl GY11. Ledighet, Frånvaro, olovlig frånvaro. Utvecklingssamtal/

Läs mer

Arbetsplan för skolenhet 2

Arbetsplan för skolenhet 2 UTBILDNINGSNÄMNDEN KÄRRTORPS GYMNASIUM NA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (7) 2012-10-30 Handläggare: Darko Krsek Telefon: 076 12 32 504 Arbetsplan för skolenhet 2 Inledning Skolenhet 2 består av: [NA]

Läs mer

Återgivning av tillsynsbeslut. Dejeskolan 4-9

Återgivning av tillsynsbeslut. Dejeskolan 4-9 Återgivning av tillsynsbeslut Dejeskolan 4-9 Bakgrund Alla huvudmän blir vartannat år föremål för inspektion av något slag Skolinspektionen besöker också skolor som de bedömer ha risksignaler. Urvalet

Läs mer

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg. Gäller läsåret 15/16

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg. Gäller läsåret 15/16 Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg Gäller läsåret 15/16 Kontakt Jens Naezer rektor 0725 17 77 99 Steffen Dotter administratör 031 337 89 00 För övrig personal se hemsidan för aktuell information.

Läs mer

Riktlinjer för modersmålsundervisning i för-, grund- och gymnasieskola i Strängnäs kommun

Riktlinjer för modersmålsundervisning i för-, grund- och gymnasieskola i Strängnäs kommun 1/5 Beslutad när: 2017-11-23 Beslutad av Diarienummer: Utbildningschef BUN/2017:318-003 Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-01-01 Barn- och utbildningsnämndens verksamhet Dokumentansvarig: Uppföljning:

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

DEFINITIONER OCH RIKTLINJER I STYRDOKUMENTEN I skollagen regleras gymnasieskolans skyldigheter och elevers rättigheter avseende:

DEFINITIONER OCH RIKTLINJER I STYRDOKUMENTEN I skollagen regleras gymnasieskolans skyldigheter och elevers rättigheter avseende: Extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram DEFINITIONER OCH RIKTLINJER I STYRDOKUMENTEN I skollagen regleras gymnasieskolans skyldigheter och elevers rättigheter avseende: - Barnens och elevernas

Läs mer

Arbetsplan för att motverka skolk i Ale kommun

Arbetsplan för att motverka skolk i Ale kommun Arbetsplan för att motverka skolk i Ale kommun Ale kommun har jobbat fram en modell där vi visar vikten av att våra elever medverkar i skolans undervisning. Tanken är att modellen ska vara tydlig och lättförståelig

Läs mer

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019 Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa Läsåret 2018/2019 Styrdokument som grund Vi hämtar motivet för vårt uppdrag av elevhälsoarbetet utifrån skollagen, Lgr 11, socialtjänstlagen och andra tillämpliga

Läs mer

Handlingsplan för läsårets pedagogiska dokumentation för Sundbybergs stads skolor

Handlingsplan för läsårets pedagogiska dokumentation för Sundbybergs stads skolor Handlingsplan för läsårets pedagogiska dokumentation för Sundbybergs stads skolor Rektorsgruppen i Sundbybergs stad 1 Inledning och bakgrund Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att

Läs mer

Kommunala anvisningar för modersmålsundervisning inom grundskolans åk 1 9 i Sigtuna kommun

Kommunala anvisningar för modersmålsundervisning inom grundskolans åk 1 9 i Sigtuna kommun 201 2015-08-05 1 (5) Mångkulturella enheten Kommunala anvisningar för modersmålsundervisning inom grundskolans åk 1 9 i Sigtuna kommun Styrdokument Skollagen: 9 kap. Förskoleklassen 10 Förskoleklassen

Läs mer

ELEVER I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD

ELEVER I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD Elever i behov av särskilt stöd har enligt styrdokumenten rättighet att få det stöd de behöver för sin skolgång och utveckling. I Lgr-11 kan vi läsa Läraren ska i samarbetet särskilt uppmärksamma elever

Läs mer

Svenska. Välkommen till Luleå gymnasieskola

Svenska. Välkommen till Luleå gymnasieskola Svenska Välkommen till Luleå gymnasieskola 1. Luleå gymnasieskola med kunskap och framtidstro i centrum Vår skola är en av Sveriges största med ungefär 2 400 elever. Skolan består av fem kvarter: Hackspetten,

Läs mer

Riktlinjer för beslut om ersättning för elever som beviljats Förlängd undervisning. Framtagen av: Teres Linchausen. Datum: Version: 1.

Riktlinjer för beslut om ersättning för elever som beviljats Förlängd undervisning. Framtagen av: Teres Linchausen. Datum: Version: 1. Riktlinjer för beslut om ersättning för elever som beviljats Förlängd undervisning Framtagen av: Teres Linchausen. Datum: 2018-04-24 Version: 1.0 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Utgångspunkten vid bedömning

Läs mer

Rutin vid frånvaro gymnasiet

Rutin vid frånvaro gymnasiet FÖRSLAG 2018-11-13 Bilaga XX Barn- och utbildningsnämnden 2018-12-11 Rutin vid frånvaro gymnasiet Dokumenttyp: Rutin Diarienummer: 143.2018 Beslutande: Barn- och utbildningsnämnden Gäller fr.o.m. 2019-01-01

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN

LOKAL ARBETSPLAN LOKAL ARBETSPLAN 2015-2016 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) fungerar under läsåret samt beskriva

Läs mer

Grundskolan 2013-10- 01. Skolnärvaro. Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor

Grundskolan 2013-10- 01. Skolnärvaro. Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor Grundskolan 2013-10- 01 Skolnärvaro Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor Skolplikt och elevens rätt till utbildning Alla barn har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning

Läs mer

Stödmaterial för elevdokumentation IUP-processen

Stödmaterial för elevdokumentation IUP-processen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGEN 2010-08-18 Stödmaterial för elevdokumentation IUP-processen Innehållsförteckning IUP-PROCESSEN 2 STOCKHOLM STADS FRAMTAGNA RAMAR FÖR ELEVDOKUMENTATION 4 ÖVERSIKT

Läs mer

Ordningspolicy och ordningsregler

Ordningspolicy och ordningsregler Ordningspolicy och ordningsregler Antagen 2009-10-22 2. (5) Staffangymnasiets ordningspolicy Ordningsreglerna skall ge vägledning för elever, alla vuxna i skolan samt föräldrar om förhållanden eller situationer

Läs mer

Välkommen till Medborgarskolan!

Välkommen till Medborgarskolan! Välkommen till Medborgarskolan! och vår kommunala vuxenutbildning Medborgarskolans värdegrund Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi vänder oss till alla som vill delta i bildnings- och

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2016/2017 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Dokumentation för lärande

Dokumentation för lärande Dokumentation för lärande Det dubbla uppdraget Undervisa Betygsätta Några slutsatser Betygssättning kräver dokumentation. Tydlighet kräver transparens. Goda utvecklingsmöjligheter kräver god återkoppling

Läs mer

Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla. Rutiner vid frånvaro 2017/2018. Ansvarig: Elin Dahm, rektor

Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla. Rutiner vid frånvaro 2017/2018. Ansvarig: Elin Dahm, rektor Uppsala yrkesgymnasium Ekeby och Jälla Rutiner vid frånvaro 2017/2018 Ansvarig: Elin Dahm, rektor Inledning Skolinspektionens senaste rapport (2016) om omfattande frånvaro visar att elever med hög frånvaro

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Regelbunden tillsyn i Ekerö kommun Individuella gymnasiet Dnr 43-2009:675 Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Gymnasieskola Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ekerö kommun

Läs mer

Uppföljning av regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Framnäs skola i Danderyds kommun

Uppföljning av regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Framnäs skola i Danderyds kommun Framnäsgruppen AB Danderydsvägen 6 182 68 Danderyd 1 (5) Uppföljning av regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Framnäs skola i Danderyds kommun Bakgrund Skolinspektionen har genomfört regelbunden

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Arbetet med extra anpassningar samt åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd.

Arbetet med extra anpassningar samt åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd. Arbetet med extra anpassningar samt åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd. september 2016 Styrdokument Denna handlingsplan har sin utgångspunkt i vad som sägs om extra anpassningar samt åtgärdsprogram

Läs mer

Handlingsplan vid hög frånvaro. Elevhälsan, Vara kommun. Antagen av bildningsnämnden

Handlingsplan vid hög frånvaro. Elevhälsan, Vara kommun. Antagen av bildningsnämnden Handlingsplan vid hög frånvaro Elevhälsan, Vara kommun Antagen av bildningsnämnden 2014-05-27 39 Skollagen 7 kap. Närvaro 17 En elev i grundskolan, grundsärskola, specialskola och sameskola ska delta i

Läs mer

Riktlinjer för betygssättning. Al-Salamahskolan

Riktlinjer för betygssättning. Al-Salamahskolan Riktlinjer för betygssättning Al-Salamahskolan Ang. terminsbetyg och slutbetyg Punkterna under den här rubriken är endast sammanfattningar av vår styrdokument se skolverkets hemsida Formativa arbetssätt

Läs mer

Reviderad 2014-11-17. Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan

Reviderad 2014-11-17. Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Skapat den 2014-08-14 Handlingsplan för elevhälsa på Hagalidskolan Att arbeta med elevhälsa innefattar alla åtgärder som vidtas för att skapa en miljö som främjar

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av skolornas arbete för att förebygga studieavbrott i gymnasieskolan vid Katedralskolan i Uppsala kommun 1 (6) Innehåll Inledning sid. 1 Bakgrundsuppgifter om Katedralskolan

Läs mer

Rutiner för arbetet med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015

Rutiner för arbetet med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015 Rutiner för arbetet med extra ar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015 Det är skolans uppgift att ge alla elever den ledning och stimulans

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Kunskap/Bedömning och Betyg KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS

Läs mer

Välkommen till skolan!

Välkommen till skolan! Till dig som är vårdnadshavare Välkommen till skolan! Ditt barn ska börja i förskoleklassen eller grundskolan. Här får du veta mer om hur skolan i Sverige fungerar. Ju mer du vet, desto mer kan du påverka

Läs mer

Ett nytt betygsystem. Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument

Ett nytt betygsystem. Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument Ett nytt betygsystem Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument Ny skollag 1/7-2011 Ny läroplan Lgr 2011 Mål och riktlinjer Kursplaner Syfte och mål för ämnet Centralt innehåll 1-3, 4-6, 7-9 Kunskapskrav

Läs mer

Gymnasieexamen. För högskoleförberedande examen krävs 2500 poäng 2250 godkända poäng godkänt i sv/sva 3, en 2 och ma 1 godkänt gymnasiearbete

Gymnasieexamen. För högskoleförberedande examen krävs 2500 poäng 2250 godkända poäng godkänt i sv/sva 3, en 2 och ma 1 godkänt gymnasiearbete GY 2011 Betyg mm Ny betygsskala Kursbetyg Betygsskala A F fr o m ht 2011 Enligt betygspropositionen en ny betygsskala, (prop. 2008/09:66) Skolverket ska utfärda nationella kunskapskrav för betygsstegen

Läs mer

Mentorskap. Mentorskapets uppdrag på Osbeck

Mentorskap. Mentorskapets uppdrag på Osbeck Mentorskap Mentorskapets uppdrag på Osbeck Detta material har tagits fram och sammanställs av följande arbetsgrupp: Osbecks ledningsgrupp Ingela Månsson Rektor Bosse Wahlin - Rektor Janne Alvstrand Biträdande

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2014-03-18 Yggdrasil resursskola Rektorn vid Yggdrasil resursskola malin.ahlkvist@skolgrunden.se Beslut för grundskola efter tillsyn i Yggdrasil resursskola i Tyresö kommun Skolinspektionen, Box

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014. Gymnasieskolan

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014. Gymnasieskolan Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Gymnasieskolan 1 Inledning en gäller alla verksamheter. På vilket sätt har ni på området arbetat med det systematiska kvalitetsarbetet? (Organisation, arbetsformer,

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2015/2016 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Riktlinjer. Frånvaro och ledighet

Riktlinjer. Frånvaro och ledighet Riktlinjer Frånvaro och ledighet Skolplikt alla har rätt till utbildning! FN:s barnkonvention fastslår att alla barn ska ha rätt till utbildning. I Sverige gäller skolplikt för alla elever i grundskoleålder

Läs mer

KVALITETSRAPPORT, FORSMARKS SKOLA, LÄSÅRET 2011/12

KVALITETSRAPPORT, FORSMARKS SKOLA, LÄSÅRET 2011/12 KVALITETSRAPPORT, FORSMARKS SKOLA, LÄSÅRET 2011/12 1:3 Statistik, kompetensförsörjning 2:3 Brukar- och personalenkäter X 3:3 Resultat/Måluppfyllelse BAKGRUND Forsmarks skola är ett riksrekryterande gymnasium

Läs mer

Rutiner för frånvaro och ledighet KMS

Rutiner för frånvaro och ledighet KMS Rutiner för frånvaro och ledighet KMS 2014-2015 Skollagen I skollagen som började tillämpas hösten 2011 och i skolförordningen regleras frågor som rör när elev i grundskolan uteblir från skolarbetet. Huvudman

Läs mer

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019 Arbetsplan Åtorpsskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Uppföljning av tillsyn i den fristående gymnasieskolan John Bauergymnasiet i Sundsvall

Uppföljning av tillsyn i den fristående gymnasieskolan John Bauergymnasiet i Sundsvall Novum Kompetens och Datautveckling AB Box 3147 550 03 Jönköping linda.rudelius@jbeducation.se Dnr 44-2010:5054/U 1 (7) Rektor Bosse Carlsson bosse.carlsson@johnbauer.nu Uppföljning av tillsyn i den fristående

Läs mer

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Ållebergsskolan. Grundsärskola. Läsår 2010 / 2011.

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Ållebergsskolan. Grundsärskola. Läsår 2010 / 2011. Arbetsplan Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa Ållebergsskolan Grundsärskola Läsår 2010 / 2011 Charlotta Robson Rektor Innehållsförteckning Del 1 Enhet Kyrkerörs vision Del

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Dnr 43-2016:10996 Uppsala kommun för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram efter tillsyn av Ekebygymnasiet i Uppsala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20

Läs mer

Närvaro i skolan. - och handlingsplan för ogiltig frånvaro

Närvaro i skolan. - och handlingsplan för ogiltig frånvaro Närvaro i skolan - och handlingsplan för ogiltig frånvaro Att främja närvaro i skolan Främst handlar skolnärvaro om barns och ungdomars rätt till utbildning och Att barn och ungdomar går ut grundskolan

Läs mer

Handlingsplan vid frånvaro

Handlingsplan vid frånvaro Handlingsplan vid frånvaro Rutin och stöd för systematiskt arbete med att främja närvaro i Askersunds kommuns förskolor och grundskolor 2016/2017 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 2. Syfte...3 3. Definitioner...3

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för vuxenutbildningen i Öckerö kommun

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för vuxenutbildningen i Öckerö kommun Öckerö, 2017-08 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för vuxenutbildningen i Öckerö kommun Planen ska följa skolverkets allmänna råd: 1. konkreta mål som utgår från slutsatserna av kartläggningarna

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram 1 (1) Nyköpings kommun kommun@nykoping.se för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Nyköpings gymnasium, Introduktionsprogram i Nyköpings kommun 1 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer