VÄRLDSRELIGIONER. Tellus vårterminen 2015

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄRLDSRELIGIONER. Tellus vårterminen 2015"

Transkript

1 VÄRLDSRELIGIONER Tellus vårterminen 2015

2 CENTRALA TANKEGÅNGAR/ VAD ÄR RELIGION? Synen på gud/gudar/ingen gud Vad som är det viktigaste inom religionen, hur man bör leva för att vara en god människa Levnadsregler för att uppnå detta. Synen på tiden, linjär eller cirkulär. Hur jorden skapades. Livet efter döden.

3 HELIGA PLATSER En plats som historisk sett har en religiös betydelse. Oftast har grundaren till religionen varit där. Vilka platser känner du till som har religiös betydelse?

4 Byggnader eller rum i rum där man utövar sin religion och försöker komma i kontakt med sin gud. HELIGA RUM

5 HELIGA PLATSER/ HELIGA RUM Kristendom, Jerusalem, kyrka Judendom, Israel, synagoga Islam, Mekka, (kaba) moské Hinduism, Ganges, Varanasi, tempel, altare Buddhism, (Tibet), tempel, altare, buddhiträd

6 VAR I VÄRLDEN UTÖVAS RELIGIONERNA? Kristendom, Europa, Sydafrika, Nordamerika, Sydamerika 2 miljarder Judendom, Israel, Judiska staten USA 14 miljoner Islam, Mellanöstern, Iran, Irak, Nordafrika, Indonesien 1,5 miljarder Hinduism, Indien, Arabiska halvön ca 900-1,2 miljarder Buddhism, Thailand, Kina, Japan, Sydostasien, 4-5 miljoner

7 HELIGA SKRIFTER Kristendom, Bibelns två delar, Gamla och Nya testamentet Judendom, Tanak, (Gamla testamentet) Lagen, Profeterna och Skrifterna. Islam, Koranen, 114 kapitel som kallas suror. Hinduism, Bhagavadgita, den Högstes sång. Buddhism, Tripitaka, de tre korgarna.

8 VAD ÄR RITUALER? Religiösa handlingar som ingår och görs medvetet i sin tro. Hur man utövar sin religion. En sak man gör om och om i sin vardag, men även vid speciella tillfällen i livet.

9 RITUALER, KRISTENDOM Tron är det viktigaste, ej själva ritualerna. Dop, konfirmation, gudstjänst, bön, begravning, bröllop. Bönen sker i stillhet, tysthet och är ofta en privatsak.

10 RITUALER JUDENDOM Gå till synagogan och fira gudstjänst. Bordsbön, bön innan man äter. Firar judiska högtider (tillsammans med andra judar) till minne av folkets historia. Judisk mat, koshermat. Omskärelse, både ritual och tradition. Bar mitzva och Bat mitzva

11 RITUALER ISLAM Det är viktig med riterna, islam är en mycket praktisk religion som man praktiserar. Man ber på bestämda tider, fem gånger om dagen. De fem grundpelarna. Bönen, fastan, trosbekännelsen, allmosan och vallfärden. Ramadan. Födsel, en imam viskar i barnets öra.

12 RITUALER HINDUISM Religionen finns med i alla delar av livet. Mer tradition och kultur än en ren religion. Meditation Matregler (vegetarianer, pga av reinkarnationstanken). Bön Bada i den heliga floden Ganges

13 RITUALER BUDDHISM Det finns inga bestämda regler, man väljer själv om och när man vill be eller meditera. Födsel: Om man vill kan en munk välsigna barnet. Död: Döden är viktig eftersom det innebär övergången till ett annat liv. En munk eller andlig ledare läser texter för den döende.

14 LEVNADSREGLER Regler inom sin religion som man följer och praktiserar för att komma närmare sin gud. Det kan handla om förbud, matregler och starka traditioner.

15 LEVNADSREGLER, KRISTENDOM Har inga regler för mat eller klädsel. Inga förbud mer än de i Guds tio budord. (Stentavlorna) (Semlan är ett minne från förr då man fastade) Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Döm inte, så blir ni inte dömda. Älska Gud över allting och din nästa som dig själv. Guds rike är inte synligt, det är inom dig.

16 LEVNADSREGLER, JUDENDOM Matregler, äter ej griskött eller skaldjur. Vissa regler för hur maten ska tillagas. Man ska vänta ett visst antal timmar mellan man äter mjölk och kött. Dessa får heller inte blandas i matlagningen. Kosher, ej tillåtet i Sverige Toran, Lagen. Regler från Gud hur man ska leva som jude. Klädregler, kippa för att visa Gud respekt. Sabbaten, lördag, vilodag. Förbjudet att arbeta, resa, laga mat och göra upp eld.

17 LEVNADSREGLER, ISLAM Regler som finns i koranen, shaira eller sunna. Matregler, äter en griskött, blodmat, dricker ej alkohol. Halal=tillåtet (både mat och andra saker) Haram=förbjudet (griskött, blodmat, alkohol) Klädregler, man ska klä sig värdigt både som kvinna och man. Kvinnan täcker ofta över sitt hår, axlar och knän.

18 LEVNADSREGLER, HINDUISM Matregler, man undviker att äta kött eftersom själen som bott i kroppen kan ha tillhört en människa. Detta ger dålig karma. Förr hade man olika kast. Det betyder olika hierarkier i samhället. Vissa i samhället fick då inte vara med varandra och hade inte lika rättigheter. Då fick man bara gifta sig med en person från sin egen kast.

19 LEVNADSREGLER, HINDUISM Varje människa ska sträva efter det goda och rätta. Man ska sträva efter det nyttiga. Man ska sträva efter njutning. Samla god karma genom att vara en god människa!

20 LEVNADSREGLER, BUDDHISM Matregler, kan variera. Helst inte äta kött pga reinkarnationstanken. Det ger dålig karma att äta kött. Ej alkohol eller droger.

21 LEVNADSREGLER, BUDDHISM Du ska inte döda Du ska inte stjäla Du ska inte vara otrogen Du ska inte tala osanning (ljuga) Du ska inte använda rusdrycker (alkhol, eller droger)

22 SYNEN PÅ GUD Kristendom, treenigheten. Gud som tre delar. Gudfader, Den Helige Ande och Jesus. Polyteistisk (Tror på flera gudar) Judendom, gud som en gud. Monoteistisk (tror på en gud) Islam, det finns ingen gud utom gud och Muhammed är hans profet. Monoteistisk Hinduism, det finns många gudar, men dessa är egentligen bara olika sätt för den stora allsmäktiga guden att uppenbara sig på. Polyteistisk Buddhism, det finns ingen gud. Allt liv är lidande. Filosofisk syn på livet.

23 HÖGTIDER OCH TRADITIONER Högtider är t.ex. fester eller högtidsdagar som återkommer varje år regelbundet. Traditioner är olika saker man gör/firar/ uppmärksammar/ regelbundet, traditionellt, behöver inte ha en religiös betydelse.

24 HÖGTIDER MED RELIGIÖSA BETYDELSER Kristendom, jul=minne av Jesus födelse. Påsk=minne av Jesus död på korset och uppståndelse. Pingst=minne av kyrkans födelsedag Judendom, påsk, pesach, firas till minne av uttåget ur Egypten och 40 års vandring i öknen under ledning av Moses. Islam, ramadan (fastemånad) avslutas med Id al-fitr. Man äter festmat och ger presenter till barnen. Hinduism, Diwali en ljusfest till gudarna Rama och Lakshmis ära. Man städar fint och tänder många ljus. Holi, färgfest för att uppmärksamma att det goda ska segra. Buddhism, finns inte så många gemensamma högtider och riter. Vesakfesten till minne av Buddhas födelse och upplysning.

25 SKILLNADER MELLAN JUDENDOM OCH KRISTENDOM De kristna kan missionera, judarna vill inte att fler ska bli judar. Judarna anser sig tillhöra ett folk, de kristna menar att alla kan bli kristna och är lika välkomna att bli det. Kristendomen är polyteistisk, judendomen är monoteistisk. Judarna tror inte att Jesus/Messias har fötts än. De förnekar de kristnas Jesus som Messias. Judendomen har matregler, de har inte de kristendomen. Judarna har striktare regler och traditioner som de följer, de kristna har lite friare. Judarna (killar) har kippa när de besöker synagogan. Judarna firar sabbat.

26 SKILLNADER MELLAN KRISTENDOM OCH JUDENDOM Judarna erkänner inte det Nya Testamentet, (N.T) de erkänner bara det gamla (G.T) Judarna firar påsk till minne av uttåget ur Egypten, kristna firar påsk till minne av Jesus död och uppståndelse.

27 SKILLNADER MELLAN HINDUISM OCH KRISTENDOM Hinduer tror på återfödelse av atman, själen. Man ser tiden som cyklisk. Målet för hinduer är att slippa återfödas och förenas med världssjälen. I kristendomen är tiden linjär, man föds och dör, sedan är det slut. I bästa fall kommer man till paradiset och får vara med Gud. I det hinduiska samhället är det rangordning, en hierarkisk ordning. (Detta lever kvar trots att det inte finns sådana lagar längre. I kristendomen är alla lika mycket värda. Hinduer tror inte att det finns en skapare, det finns ingen Jesus, de har inga kyrkor de har tempel. De har ingen trosbekännelse. De har inga gudstjänster. Hinduism är ingen privatsak, utan rör hela samhället. Att vara kristen kan vara, men behöver inte vara en privat sak. Inom hinduismen mediterar man för att nå inre styrka och balans. Inom kristendomen ber man till den högre guden för att nå detta.

28 RELIGIONERNAS BETYDELSE I SVERIGE OCH I VÄRLDEN IDAG Kristendomen är den största världsreligionen. Det finns olika inriktningar, katoliker, protestanter och ortodoxa. (Vi kommer inte gå in på skillnader än, det kommer i ett annat prov) I Sverige har kristendomen en relativt liten betydelse, trots att det är en majoritetsreligion. Samhället präglas inte så mycket av religionen. Samhället är mer sekulariserat idag än för 100år sedan.

29 RELIGIONERNAS BETYDELSE I SVERIGE OCH I VÄRLDEN IDAG I Sverige har vi ingen statsreligion, vi har religionsfrihet. De flesta röda dagar i almanackan är kristna dagar där man förr var ledig för att kunna gå till kyrkan och/ eller tänka på någon speciell händelse med Jesus eller ett helgon. Många av våra traditioner och högtidsdagar har ett kristet ursprung. Kan du några?

30 RELIGIONERNAS BETYDELSE I SVERIGE OCH I VÄRLDEN IDAG Det finns inte så många judar i Sverige. De är endast ca20 000st. Det finns 8st synagogor. Judarna har under många tider förföljts och hatats. Några exempel på det är att man under medeltiden beskyllde judarna för att ha förgiftat brunnar och under 2v.k förintades 6miljoner judar i koncentrationsläger. Antisemitism är ett annat ord för judehat.

31 RELIGIONERNAS BETYDELSE I SVERIGE OCH I VÄRLDEN IDAG Hinduismen i Sverige är väldigt liten. Det finns endast ca 10000st hinduer och ett fåtal tempel. Islam är en minoritetsreligion i Sverige. Eftersom islam är en religion som man praktiserar mycket kan det ibland ställa till såkallade kulturkrockar. Men det behöver det inte göra. Det finns flera moskéer i Sverige, bland annat en på söder (i Björns trädgård) och flera i Huddinge, söder om Stockholm.

32 RELIGIONERNAS BETYDELSE I SVERIGE OCH I VÄRLDEN IDAG Buddhismen i Sverige idag har inte så stor påverkan. Men, en del svenskar blir idag buddhister för att de gillar tanken på att ro, harmoni och balans finner man inom sig och inte genom att längta efter saker som fina kläder, pengar och makt. Det finns ett buddistiskt tempel i Torsby här på Värmdö. En del buddhister i Sverige har ett litet altare hemma där de kan meditera och tända ljus. Många i Sverige mediterar utan att vara buddhist. Det gör dem för att finna nuet och att träna på mental närvaro, mindfulness. Inom sjukvård används detta för att lindra smärta, oro och psykiskt instabilitet. Man behöver inte må dåligt för att meditera.

33 RELIGIÖSA BYGGNADER Träna på att beskriva dem, samt att hitta likheter och skillnader!

34 RELIGIÖSA SYMBOLER Vad heter de och vad är de symbol för? (beskriv och förklara)

35 RELIGIONERNAS URSPRUNG Kristendom. Jesus vandrade runt i landet Israel och berättade om Gud och att man kunde bli frälst genom att tro och följa hans lära. Vår tideräkning börjar dagen då Jesus föddes. Så, Jesus föddes alltså för 2015 år sedan. I Sverige började vi bli riktigt kristna runt 110o talet. Men inte förrän 1523 när Gustav Vasa blev kung, blev vi riktigt kristnade. Han tyckte att det var praktiskt att kunna ha koll på hur många som betalade skatt och att han själv fick bestämma vad skatten skulle användas till!

36 RELIGIONERNAS URSPRUNG Enligt islam och muslims tro så finns gud ungefär så som kristna och judar ser honom, men hans rätta budskap står inte i bibeln, utan i koranen. Koranen fick Muhammed av gud uppe på berget Hira. Koran betyder läsning på arabiska. Religionen har sin början vid år 560 då Muhammed föds. När han dör har hela dåvarande Arabien blivit muslimskt. (Mer i boken) Kristendom och Islam har samma stamfader, Abraham. Skiljelinjen börjar vid diskussionen om vilken son som var på väg att offras uppe på berget. När Muhammed levde och försökte sprida sin tro och lära bodde han i Mekka. Mekka var en stor handelsplats (jmf Nacka Forum, Mölnvik). På den tiden fick alla som konverterade till Islam slippa att betala skatt.

37 RELIGIONERNAS URSPRUNG Hinduer tror att Gud kan visa sig i olika gudar och gudinnor, dessa har olika uppgifter och visar olika sidor av den högsta guden. (Se bilden) Hinduismen har ingen särskild grundare, utan den har skapats och vuxit fram i mötet mellan två folk. Religionen är mycket gammal, flera tusen år! Mellan år före vår tideräkning! Hinduismen dominerar både som kultur, levnadsätt och religion i Indien, som även dess ursprungsland.

38 RELIGIONERNAS URSPRUNG Buddhismens grundare är Siddharta Gautama. Han föddes i Nepal, som ligger på gränsen mot Indien. (se på en karta). Buddha föddes (forskningen är oense här) ca före vår tideräkning. Buddha menade att man ska sträva mot rätt kunskaper och förstå vad som håller människor fångade i den här världen. Med fångade menade han begär, längtan, lidelse.

39 RELIGIONERNAS URSPRUNG Judisk tideräkning ser annorlunda ut jämfört med vår som utgår från Jesus födelse. Den judiska kalendern räknar år 3761 f v t som utgångspunkt och tiden för Guds skapelse av universum. Under 2013 påbörjas således det judiska året 5774.

40 RELIGIONERNAS URSPRUNG Det judiska dygnet räknas från solnedgången, så som beskrivs i skapelseberättelsen: det blev afton och det blev morgon den första (andra etc) dagen. Följaktligen börjar och slutar sabbaten och alla helger vid solnedgången.

41 LIVSÅSKÅDNING, ELLER MÅL OCH MENING MED LIVET??? Judendom, folkets historia är en del av religionen, bär den vidare. Hindusim, lev rätt, tänk och handla kärleksfullt. Buddhism, uppnå nirvana, vara nöjd med det man har och tänka mer på andra än på sig själv. Islam? Det finns ingen gud utom gud och Muhammed är hans profet. Kristendom? Jesus kom till jorden för att sprida sitt budskap och för att dö på korset. Personlig mening?

42 RELIGIÖSA PLATSER Var ligger Israel? Vilken betydelse har detta land för kristna, muslimer och judar? Var ligger Nepal? Vad har Nepal med Buddha att göra? Var ligger Mekka? Varför är denna plats betydelsefull för muslimer? Var mynnar Ganges? Vilken betydelse har floden för hinduer? Var ligger Sinai öken och berg? För vilka och varför har dessa religiösa betydelser? Var ligger berget Hira? Varför är detta en betydelsefull plats för muslimer?

43 RELIGIÖSA PLATSER Var ligger Israel? Vilken betydelse har detta land för kristna, muslimer och judar? Israel ligger väster om Jordanien och Libanon ligger söder om Israel, Egypten ligger sydväst om Israel. Medelhavet ligger till väster om Israel. Judarna anser att de har fått landet av Gud, som Guds utvalda folk. Kristna anser att Jesus föddes där, i Betlehem. Han korsfästes, dog och återuppstod. Muslimerna menar att Abrahams son Ismael, som är stamfader för Islam föddes och levde där.

44 RELIGIÖSA PLATSER Var ligger Nepal? Vad har Nepal med Buddha att göra? Nepal ligger mellan Kina och Indien. Med Kina i norr och Indien i söder. I princip hela landet ligger i bergskedjan Himalaya. Ligger i världsdelen, Asien. Siddharta Gautama föddes i nuvarande södra Nepal.

45 RELIGIÖSA PLATSER Var ligger Mekka? Varför är denna plats betydelsefull för muslimer? Mekka ligger i Asien, i västra Saudi Arabien, nära Röda havet i en bergskedja som heter Hedjaz. Muhammed föddes och växte upp i Mekka. Den heliga byggnaden kaba ligger där som sägs vara byggd av Abraham och hans son Ismael.

46 RELIGIÖSA PLATSER Var mynnar Ganges? Vilken betydelse har floden för hinduer? Ganges rinner från nordvästra Indien till Nordöstra Indien. Den rinner genom Nepal och Bangladesh och mynnar ut i Bengaliska viken. Hinduer badar där för att rena sin själ.

47 RELIGIÖSA PLATSER Var ligger Sinai öken och berg? För vilka och varför har dessa religiösa betydelser? Sinai öken ligger i norra Afrika i Egypten, det gränsar i nordöst mot Jordanien, i söder till Röda havet och i norr till Medelhavet. Inom judendomen menar man att det var Moses som ledde sitt folk under en vandring i öknen som varade i 40år. När Moses vandrade upp på berget Sinai fick han ta emot stentavlor av Gud med Guds tio budord på.

48 RELIGIÖSA PLATSER Var ligger berget Hira? Varför är detta en betydelsefull plats för muslimer? Berget Hira ligger i nuvarande Saudi Arabien. Enligt muslimerna så träffade Muhammed ängeln Gabriel i en grotta i berget. Ängeln gav Muhammed koranen. Muhammed kunde inte läsa, ängeln kramade honom och plötsligt kunde han läsa.

49 DENNA PRESENTATION.. Är slut nu, men ska inte ses som något heltäckande. Vill man lära sig mer och fördjupa sina kunskaper kan man komplettera med att läsa i sin bok, läsa sina anteckningar och titta på filmerna på SO-rummet. Det kommer inte komma några frågor på detaljnivå, utan mer på en grundläggande nivå! Träna på att resonera, se likheter, skillnader och samband. Fördjupa er inte i kristendomen med dess olika inriktningar, den kommer vi läsa om och fördjupa oss i senare. Lycka till, och har du frågor, stora eller små, maila mig gärna!

VÄRLDSRELIGIONER. Tellus vårterminen 2015

VÄRLDSRELIGIONER. Tellus vårterminen 2015 VÄRLDSRELIGIONER Tellus vårterminen 2015 CENTRALA TANKEGÅNGAR/ VAD ÄR RELIGION? Synen på gud/gudar/ingen gud Vad som är det viktigaste inom religionen, hur man bör leva för att vara en god människa Levnadsregler

Läs mer

Världsreligionerna i sammanfattning

Världsreligionerna i sammanfattning Världsreligionerna i sammanfattning Gud Kristendom, judendom och islam är monoteistiska religioner, det vill säga det finns bara en gud. (Mono betyder en, och tei betyder ungefär gud.) Buddhismen har egentligen

Läs mer

Kristna försöker leva som Jesus lärde ut genom att bland annat hjälpa människor som har det svårt, samt sprida tron ut i världen.

Kristna försöker leva som Jesus lärde ut genom att bland annat hjälpa människor som har det svårt, samt sprida tron ut i världen. DE FEM VÄRLDSRELIGIONERNA KRISTENDOMEN Kristendomen är en av de stora världsreligionerna. Kristna tror på en Gud. Men de tror också att Gud kan visa sig så som Fadern, Sonen och den heliga Anden. De tror

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

Judendom Kristendom Islam Hinduism Buddhism

Judendom Kristendom Islam Hinduism Buddhism KALLAS Antal anhängare: Jude ca 15 miljoner Kristen ca 2 miljarder Muslim -en som underkastar sig Guds vilja ca 1,2 miljarder Hindu (= befolkningen kring floden Indus) Buddhist ca 500 miljoner SYMBOL Korset

Läs mer

Religion Judendom Kristendom Islam

Religion Judendom Kristendom Islam Religion Judendom Kristendom Islam Tror på Jahve (Gud) Väntar på Messias Gud Treenigheten Gud, Jesus och den helige Ande Helig bok/skrift Bibeln: Gamla testamentet Bibeln: Gamla testamentet och Nya testamentet

Läs mer

Abrahams barn. Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam

Abrahams barn. Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam Abrahams barn Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam Abrahamitiska religioner Mose grundade judendom. Jesus grundade kristendom. Muhammed grundade islam. Abraham Abraham är stamfader till de

Läs mer

Här finner du fakta om fyra av dem. Den femte är som ni redan vet, kristendomen.

Här finner du fakta om fyra av dem. Den femte är som ni redan vet, kristendomen. DE FEM VÄRLDSRELIGIONERNA Här finner du fakta om fyra av dem. Den femte är som ni redan vet, kristendomen. Syfte Undervisningen i ämnet religionskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper

Läs mer

Judendom Kristendom Islam Hinduism Buddhism. Tideräkning börjar år 622. e.v.t. Allah visar sin vilja. genom Koranen. och Muhammeds ed.

Judendom Kristendom Islam Hinduism Buddhism. Tideräkning börjar år 622. e.v.t. Allah visar sin vilja. genom Koranen. och Muhammeds ed. Grundare (Abraham) och Moses Apostlarna,Paulus och Muhammed Ingen känd. Siddharta Gautama Petrus Hur Grundad ca 1400 f.v.t. Grundad mellan år 30 Tideräkning börjar år 622 Mellan 2500 f.v.t. till Uppstår

Läs mer

Religion. Judendomen. Kristendomen. Islam. Judendomen. Namn: Madelen Gustavsson, Norrtullskolan, Eksjö www.lektion.se

Religion. Judendomen. Kristendomen. Islam. Judendomen. Namn: Madelen Gustavsson, Norrtullskolan, Eksjö www.lektion.se Religion Judendomen Kristendomen Islam Namn: Judendomen Judendom räknas som en av de äldsta religionerna i världen. Det finns 18-20 miljoner judar i världen och ca 4,5 miljoner bor i Israel. Jude Den som

Läs mer

Mitt arbetshäfte om religion.

Mitt arbetshäfte om religion. Mitt arbetshäfte om religion. Centralt innehåll: Några högtider, symboler och berättelser ur kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Läs mer

Muslim. Den som tillhör islam kallas för muslim.

Muslim. Den som tillhör islam kallas för muslim. ISLAM Historia Muslim Den som tillhör islam kallas för muslim. Koranen Helig bok inom islam. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-ouran som betyder läsning. Koranens kapitel kallas suror. Det

Läs mer

! Namn: Det finns ungefär 1,3 miljarder muslimer i världen. I Sverige bor det ungefär

! Namn: Det finns ungefär 1,3 miljarder muslimer i världen. I Sverige bor det ungefär Islam Det finns ungefär 1,3 miljarder muslimer i världen. I Sverige bor det ungefär 350 000 muslimer. Islam betyder att lyda Gud. En person som tror på islam kallas muslim. Tro Gud (Allah) skapade världen.

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

Religionskunskap. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Religionskunskap. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Religionskunskap Delprov A Årskurs 9 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds

Läs mer

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning.

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Islam Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Ju mörkare blå färg, ju större andel muslimer Länder med många muslimer Grundare och helig

Läs mer

Till religionsprovet fredag vecka 50

Till religionsprovet fredag vecka 50 Till religionsprovet fredag vecka 50 Provet kommer vara precis som vanligt, där det finns fakta, ord och resonemangsdel. Allt detta har vi gått igenom i klassen! Islam betyder att lyda Gud. En person som

Läs mer

De Abrahamitiska religionerna. Patriarken Abraham och de tre religionerna som uppstod i hans område

De Abrahamitiska religionerna. Patriarken Abraham och de tre religionerna som uppstod i hans område De Abrahamitiska religionerna Patriarken Abraham och de tre religionerna som uppstod i hans område Rötter Judendom, kristendom och islam har samma rötter, både vad det gäller idéer och deras geografiska

Läs mer

Världsreligioner i Sverige

Världsreligioner i Sverige Filmfakta Ämne: Religionskunskap Ålder: Från 13 år (H) Speltid: 5 x 10 minuter Svenskt tal med svensk text som tillval Produktion: Jonte Sköld Produktion i samarbete med Kunskapsmedia AB STUDIEHANDLEDNING

Läs mer

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose.

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Judendomen Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Abraham, judarnas stamfader, vandrade ut från dagens

Läs mer

Muhammad föddes år 570(e.kr) i Mekka. Han var kameldrivare, karavanledare. Han var gift med den rika änkan Khadidja. År 610 möter Muhammad ängeln

Muhammad föddes år 570(e.kr) i Mekka. Han var kameldrivare, karavanledare. Han var gift med den rika änkan Khadidja. År 610 möter Muhammad ängeln ISLAM Muhammad föddes år 570(e.kr) i Mekka. Han var kameldrivare, karavanledare. Han var gift med den rika änkan Khadidja. År 610 möter Muhammad ängeln Gabriel för första gången och börjar mottag guds

Läs mer

Islam. Gud, profeter, människor, troslära, heliga plaster, symboler

Islam. Gud, profeter, människor, troslära, heliga plaster, symboler Islam Gud, profeter, människor, troslära, heliga plaster, symboler Gud Guds namn: Allah Guds egenskaper Gud är en, det finns bara en enda Gud, monoteism Gud finns i en annan dimension (osynlig) Gud har

Läs mer

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose.

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Judendomen Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Abraham, judarnas stamfader, vandrade ut från dagens

Läs mer

kapitel får du läsa om:

kapitel får du läsa om: 'slam är den största religionen i Mellanöstern, i delar av Asien och i norra Afrika. Den som tillhör religionen islam kallas muslim. Det finns muslimer över hela världen. Muslimer ber till samma Gud som

Läs mer

Abrahams barn i tre religioner

Abrahams barn i tre religioner Abrahams barn i tre religioner Rötter Judendom, kristendom och islam har samma rötter, både geografiskt och idémässigt De uppstod i mellanöstern för länge sedan Många personer, händelser och föreställningar

Läs mer

Historia. Judendom. Vem är jude? Historia. Kungariket Israel Kung David och kung Salomo Judarnas tempel, gudstjänster, offer, högtider.

Historia. Judendom. Vem är jude? Historia. Kungariket Israel Kung David och kung Salomo Judarnas tempel, gudstjänster, offer, högtider. Historia Abraham - förbund om att tro på den enda guden och judarna visar detta genom omskärelse av pojkar. Abraham är också viktig inom kristendom och islam Gud lovar människorna ett land vid namn Kanaan

Läs mer

Religionskunskap. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Religionskunskap. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Religionskunskap Delprov B Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds

Läs mer

Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb

Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb Buddhismen är den viktigaste religionen i Sydostasien, på Sri Lanka och i Tibet. Det finns också många buddhister i Kina och Japan. Hindusimen och buddhismen har mycket

Läs mer

Om Koranen. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-auran som betyder läsning.

Om Koranen. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-auran som betyder läsning. 108 Koranen är den heliga boken inom islam. Den som tillhör religionen islam kallas för muslim. I Koranen kan man läsa om den muslimska tron och om de regler som muslimer ska följa. För en muslim är orden

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

JESUS BERÄTTAR & UNDERVISAR (PREDIKAR)= REGLER FÖR KRISTNA

JESUS BERÄTTAR & UNDERVISAR (PREDIKAR)= REGLER FÖR KRISTNA Religioner JESUS BERÄTTAR & UNDERVISAR (PREDIKAR)= REGLER FÖR KRISTNA 1. Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem a. Vad menade han? b. Vad tror ni att han skulle

Läs mer

Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI

Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI Vår tro Vår tro går ut på att tro på vår Gud och Jesus. Genom Jesus Kristus visar Gud sin kärlek och genom sin Ande ger han kraft och hopp. Vi tror på att Gud

Läs mer

Islam. Abrahamitiska religionerna - Abraham och Hagar = Muhammed.

Islam. Abrahamitiska religionerna - Abraham och Hagar = Muhammed. Islam. Religion. Islam. Abrahamitiska religionerna - Abraham och Hagar = Muhammed. Världens näst största religion med ca 1,3 miljarder anhängare. Många bor på arabiska halvön. Historia. Muslimerna anser

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Kristendomen. Mikael C. Svensson

Kristendomen. Mikael C. Svensson Kristendomen Mikael C. Svensson Jesus Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Maria och Josef kan inte få barn. Ängeln Gabriel visar sig för Maria och säger att hon ska föda guds son. Jesus

Läs mer

Buddism och hinduism. Religioner i öst

Buddism och hinduism. Religioner i öst Buddism och hinduism Religioner i öst Hinduismens början Den religiösa tron i Indien är uråldrig, vi vet inte hur gammal den är. Människor som funnits på den indiskahalvön har tillsmmans genom årtusende

Läs mer

Starka reaktioner mot det budskap han predikade

Starka reaktioner mot det budskap han predikade ISLAM MUHAMMAD 570 e.kr föddes Muhammed i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds sändebud (ängeln Gabriel/ Jibrail ) Kunde inte

Läs mer

Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA

Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA Var och hur uppstår Islam? Islam uppstår på den Arabiska halvön Enligt Koranen får Muhammed uppdraget av Gud att sprida ett budskap till alla människor

Läs mer

Starka reaktioner mot det budskap han predikade

Starka reaktioner mot det budskap han predikade ISLAM MUHAMMAD 570 e.kr föddes Muhammed i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds sändebud (ängeln Gabriel/ Jibrail ) Kunde inte

Läs mer

Siddharta var en prins som bodde i Indien för 2500 år sedan. Han bodde på ett slott och levde i lyx och hans pappa kungen ville en dag att han skulle

Siddharta var en prins som bodde i Indien för 2500 år sedan. Han bodde på ett slott och levde i lyx och hans pappa kungen ville en dag att han skulle Siddharta var en prins som bodde i Indien för 2500 år sedan. Han bodde på ett slott och levde i lyx och hans pappa kungen ville en dag att han skulle ta över kungariket. Hans pappa försökte skydda honom

Läs mer

Judendomen. Abraham judarnas stamfader

Judendomen. Abraham judarnas stamfader Klagomuren eller Västra muren i Jerusalem är judendomens viktigaste plats. Muren är det enda som återstår av det gamla templet som förstördes av romarna 70.e.Kr. Abraham judarnas stamfader Judarnas historia

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

Hinduism och Buddhism

Hinduism och Buddhism och En snabbgenomgång av dessa religioner Av: Alice Vahlén Dessa punkter tas upp: Uppståndelse; Plats och Tid Gudar Heliga skrifter Traditioner Religionerna i samhället Genusperspektiv Levnadsregler och

Läs mer

De abrahamitiska religionerna

De abrahamitiska religionerna Judendomen De abrahamitiska religionerna Judendom, kristendom och islam kallas ibland abrahamitiska då alla ser Abraham som stamfader. Abraham slöt förbund med Gud - får ett land och Guds beskydd men ska

Läs mer

Kortfattat om hinduismen: Oum aum

Kortfattat om hinduismen: Oum aum Hinduismen Hinduismen är den största religionen i Indien. Det är en mycket gammal religion som har funnits i flera tusen år. Hinduismen har ingen särskild grundare utan man tror att den har vuxit fram

Läs mer

Det blev starka och upprörda känslor mot det budskap Muhammad predikade Monoteismen(tron på en gud) Alla ska vara med och ta ansvar Domedagen (Guds

Det blev starka och upprörda känslor mot det budskap Muhammad predikade Monoteismen(tron på en gud) Alla ska vara med och ta ansvar Domedagen (Guds Islam Muhammad 570 e.kr föddes Muhammad i Mekka. Kameldrivare, karavanledare. Gift med rik änka (Khadidja) 610 e.kr mottog den ursprungliga koranen från Guds sändebud (ängeln Gabriel/ Jibril ) Muhammad

Läs mer

Tummen Upp! SO. Religionskunskap kartläggning åk 6. Till dig som använder detta facit

Tummen Upp! SO. Religionskunskap kartläggning åk 6. Till dig som använder detta facit Tummen Upp! SO Religionskunskap kartläggning åk 6 Till dig som använder detta facit Sidnumren hänvisar till sidan i boken. På en del frågor står det Elevens svar. Det beror på att man kan svara på olika

Läs mer

JUDENDOMEN. Äldsta monoteistiska religionen Moderreligionen till kristendom och islam. Mikael C. Svensson

JUDENDOMEN. Äldsta monoteistiska religionen Moderreligionen till kristendom och islam. Mikael C. Svensson JUDENDOMEN Äldsta monoteistiska religionen Moderreligionen till kristendom och islam Mikael C. Svensson JUDENDOMEN Det finns ungefär 17 miljoner judar i världen. I Sverige bor det ungefär 20 000 judar.

Läs mer

Extramaterial till Boken om SO 1-3

Extramaterial till Boken om SO 1-3 EXTRAMATERIAL Extramaterial till Boken om SO 1-3 Det här extramaterialet innehåller korsord som tränar samhällsvetenskapliga begrepp. Materialet består av korsord med begrepp kopplade till kapitlen i grundboken

Läs mer

JUDENDOMEN Äldsta monoteistiska religionen Moderreligionen till kristendom och islam

JUDENDOMEN Äldsta monoteistiska religionen Moderreligionen till kristendom och islam JUDENDOMEN Äldsta monoteistiska religionen Moderreligionen till kristendom och islam Mikael C. Svensson JUDENDOMEN Det finns ungefär 17 miljoner judar i världen. I Sverige bor det ungefär 20 000 judar.

Läs mer

världsreligioner och livsfrågor En introduktion

världsreligioner och livsfrågor En introduktion världsreligioner och livsfrågor En introduktion Detta vet vi om världsreligioner och livsfrågor Listan finns i klassrummet:) DETTA VILL ÅK 4 LÄRA SIG MER OM + DETTA SÄGER LGR 11: Det här vill åk 4 lära

Läs mer

Skrivet av eleverna i 6c på Skönsmons skola, Sundsvall. Höstterminen 2013

Skrivet av eleverna i 6c på Skönsmons skola, Sundsvall. Höstterminen 2013 Skrivet av eleverna i 6c på Skönsmons skola, Sundsvall. Höstterminen 2013 Kristendom Anhängarna inom kristendom heter kristna. Kristendomen finns nästan överallt i världen men den är som starkast i U.S.

Läs mer

fredag 7 december 12 Judendomen

fredag 7 december 12 Judendomen Judendomen Abraham Gud befaller honom att bosätta sig i Kaanans land ( Israel/ Palestina). Ca 1800 fvt. Gud lovade att han skulle bli far till många om han gjorde som Gud sa. Det första förbundet. Tecken

Läs mer

Judendomen Om judendomen Ett folk en religion

Judendomen Om judendomen Ett folk en religion Judendomen Att vara jude är att tillhöra ett folk, Israels folk och en religion. Mellan år 70 och år 1948 hade judarna inget eget land. Först efter andra världskriget beslöt FN att en del av Palestina

Läs mer

torsdag 25 oktober 12 BUDDHISMEN

torsdag 25 oktober 12 BUDDHISMEN BUDDHISMEN Legenden om Buddha Föddes som son till en furste i norra Indien ca 500 f.kr och fick namnet Siddharta Gautama Spåddes att antingen bli stor furste eller stor religiös ledare Överbeskyddades

Läs mer

Upptäck Religion. Innehåll kopplat till centralt innehåll i Lgr 11

Upptäck Religion. Innehåll kopplat till centralt innehåll i Lgr 11 Upptäck Religion Innehåll kopplat till centralt innehåll i Lgr 11 DEL 1 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL VAD ÄR RELIGION? KRISTENDOMEN JUDENDOMEN ISLAM TEMA: ETIK HINDUISMEN BUDDHISMEN Religioner och andra ANALYS

Läs mer

LPP i religion vt. 2016

LPP i religion vt. 2016 LPP i religion vt. 2016 Varför läser vi Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Så här ser planen ut Hur skall vi visa att vi når målen? jan 30 14:41 1 1.Vi ser på film Världsreligionerna Vi antecknar

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

söndag den 30 mars 2014 HINDUISMEN

söndag den 30 mars 2014 HINDUISMEN HINDUISMEN VILKA HELIGA PLATSER FINNS? HELIGA BYGGNADER. Hinduer går ibland till olika tempel för att be. Deras böner är oftast om att dom ska få lycka och välgång. Det kändaste templet är Madurai i Indien.

Läs mer

Bedömningsfrågor. Abrahamitiska religioner

Bedömningsfrågor. Abrahamitiska religioner Bedömningsfrågor Abrahamitiska religioner Frågor som främst bedömer kunskapskravet kring kunskaper om de centrala tankegångarna och urkunderna kopplade till konkreta handlingar och uttryck i de olika religionerna.

Läs mer

Hinduismen. Hinduer behöver inte besöka ett tempel för att be. De flesta hinduiska familjer har ett husaltare där de kan offra och be till sina gudar.

Hinduismen. Hinduer behöver inte besöka ett tempel för att be. De flesta hinduiska familjer har ett husaltare där de kan offra och be till sina gudar. Hinduer behöver inte besöka ett tempel för att be. De flesta hinduiska familjer har ett husaltare där de kan offra och be till sina gudar. En mångskiftande religion Hinduismen är en mångskiftande religion

Läs mer

BUDDHISMEN. - Genom lidande till lycka

BUDDHISMEN. - Genom lidande till lycka BUDDHISMEN - Genom lidande till lycka BUDDHISM - RELIGION UTAN GUDAR Det finns ingen början och inget slut - födelse och död pågår hela tiden. Cyklisk världsuppfattning Tydligt fokus på freds och kärleksbudskap

Läs mer

Islams trosbekännelse

Islams trosbekännelse Islam Islams trosbekännelse Det finns ingen gud utom Gud (=Allah på arabiska) och Muhammed är hans profet (sändebud) Laa ilaaha illal-lah Muhammadun Rasoolullaah Profeter Adam första människan och profeten

Läs mer

Sv Kort orientering Alla religioner i världen har fått sitt namn antingen efter deras grundare eller efter det samhälle och nation i vilket respektive religion föddes. Kristendomen, till exempel, har fått

Läs mer

Buddhistisk tempel i Phra Nakhon Si Ayutthaya, Thailand.

Buddhistisk tempel i Phra Nakhon Si Ayutthaya, Thailand. Buddhism Buddhistisk tempel i Phra Nakhon Si Ayutthaya, Thailand. Buddha Den upplyste i tempel Phitsanulok, Thailand. Siddharta Gautama Buddha Buddhismen: - Buddhismen tillhör en av världsreligionerna

Läs mer

Det första ägnas åt studier. Man läser ur skrifterna och utbildar sig. Barn lär sig att respektera äldre.

Det första ägnas åt studier. Man läser ur skrifterna och utbildar sig. Barn lär sig att respektera äldre. Jonatan Stjärnborg ID3A Jämförelse av riter, traditioner och levnadssätt. Hinduism, Buddhism och Judendom Hinduism Riter: Det finns fyra olika stadier i en hindus liv. Det första ägnas åt studier. Man

Läs mer

Hösten 2015 i klass 8a och 8b på Vasaskolan. Hinduism & Buddhism. Läxförhör. torsdag v.35 hinduismen torsdag v. 36 buddhismen

Hösten 2015 i klass 8a och 8b på Vasaskolan. Hinduism & Buddhism. Läxförhör. torsdag v.35 hinduismen torsdag v. 36 buddhismen Hösten 2015 i klass 8a och 8b på Vasaskolan Hinduism & Buddhism Planering Läxförhör Inlämning v. 34-35 Hinduism v. 36 Buddhism v. 37 Jobba med inlämningar (textanalys och jämförande text) torsdag v.35

Läs mer

Samtalsguide till Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld

Samtalsguide till Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld Samtalsguide till Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld Kyrkornas världsråd Påvliga rådet för interreligiös dialog Evangeliska världsalliansen Samtalsguiden är framtagen av Sensus studieförbund på

Läs mer

~~:~,~:,:::h :~.: bm"

~~:~,~:,:::h :~.: bm Innehåll Bra på att vara människa ~~:~,~:,:::h :~.: bm" Tjuv och hjälte 14 79 Gott hjärta och totalt ouppfostrad 15 Heliga krig och andra krig 84 Människor är både och 16 På låtsas och på riktigt 89 Önska

Läs mer

Världens största religion

Världens största religion Kristendomen Film Världens största religion Kristendomen är världens största religion med omkring två miljarder anhängare. Kristendomen uppstod i det lilla landet Palestina (dagens Israel) för cirka två

Läs mer

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13 Hinduism/Buddism Geografiskt läge Hinduism Buddism Här finns det två bilder. De visar i vilka länder flest procent av befolkningen är hinduer, respektive buddhister. På bilderna kan man se bilden så bor

Läs mer

ISLAM. Historia Heliga texter Heliga platser Utbredning

ISLAM. Historia Heliga texter Heliga platser Utbredning ISLAM Historia Heliga texter Heliga platser Utbredning FRÅGOR JAG SKA KUNNA BESVARA! Vem var Mohammed? När levde han, var levde han, vad gjorde han? Viktiga årtal? Vad hände med islam efter Mohammeds död?

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Heliga rum

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Heliga rum L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Islam, Heliga rum Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Kristen livsstil, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6:

Läs mer

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla Kristendomen Grunden till kristendomen Fyra evangelier (budskap, goda nyheter ) som berättar Jesu liv och lära. Traditionellt säger man att tre av författarna (Markus, Matteus och Johannes) kände Jesus

Läs mer

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas Kristendomen kyrka och kristen tro Ht 2010 Jonas Idestrom@teol.uu.se Några utgångspunkter Kristendom/kristen tro är inte en ideologi. Tron formas och tar sig uttryck både i handlingar och idéer. En stor

Läs mer

Buddhism. "Gå den gyllene medelvägen"

Buddhism. Gå den gyllene medelvägen Buddhism "Gå den gyllene medelvägen" Buddhism ca 400 miljoner i världen! ca 20 000 i Sverige Vad tror en buddhist på? 1. Jag tar min tillflykt till Buddha. 2. Jag tar min tillflykt till läran. 3. Jag tar

Läs mer

Judendomen. Judarnas historia, traditioner, centrala tankegångar och urkunder.

Judendomen. Judarnas historia, traditioner, centrala tankegångar och urkunder. Judendomen Judarnas historia, traditioner, centrala tankegångar och urkunder. Abrahams folk. Abraham ses som stamfadern till de tre religionerna: Judendom, Kristendom och Islam. Tre av hans ättlingar är

Läs mer

Kristendom. Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det?

Kristendom. Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det? Kristendom Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det? Kristendom De Centrala tankegångarna i kristendom Kristendomens historia; hur religionen började och hur

Läs mer

3. Vilken etik förespråkade Immanuel Kant respektive Jeremy Bentham? 7. Vad menas med begrepp som människovärde och skyddsvärde?

3. Vilken etik förespråkade Immanuel Kant respektive Jeremy Bentham? 7. Vad menas med begrepp som människovärde och skyddsvärde? Repetitionsfrågor till kapitlet Etik modet att välja 1. Vad är moral? 2. Vad är etik? 3. Vilken etik förespråkade Immanuel Kant respektive Jeremy Bentham? 4. Vad kännetecknar pliktetiken? 5. Vad har egoism,

Läs mer

FÖRELÄSNING BUDDHISMEN SIDDHARTA GAUTAMA BUDDHA

FÖRELÄSNING BUDDHISMEN SIDDHARTA GAUTAMA BUDDHA FÖRELÄSNING BUDDHISMEN Buddhismen är vid sidan av kristendom, islam och hinduismen bland de största världsreligionerna. Buddhismen uppstod för 2000 år sedan i området kring floden Ganges i norra Indien.

Läs mer

!!!!!! !!! DAVIDSSTJÄRNAN SYNAGOGAN I MALMÖ. Judendomen JERUSALEN LIGGER I PALESTINA

!!!!!! !!! DAVIDSSTJÄRNAN SYNAGOGAN I MALMÖ. Judendomen JERUSALEN LIGGER I PALESTINA DAVIDSSTJÄRNAN HTTP://WWW.MARTAGON.ORG/INDEX.PHP?CONTENT1=INDEX-RE&CONTENT2=MENUS/INDEX-RE-MENU&CONTENT3=MENUS/SUPERMENURE&CONTENT5=MENUS/TOPMENURE SYNAGOGAN I MALMÖ Judendomen Gud har enligt judendomen

Läs mer

Det som det kretsar kring

Det som det kretsar kring Kristendom Det som det kretsar kring Grundtankar Gud är kärleken Denna kärlek visar sig i Jesus när han offras för mänsklighetens skull. Av nåd, gratis utan motprestation, blir människan genom detta upprättad

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

Hinduismens utbredning i världen

Hinduismens utbredning i världen Hinduismen Hinduismens utbredning i världen Centrala tankegångar Kunskapskrav 1 Cirkulär livssyn, polyteistisk (?) Brahman, atman, reinkarnation, samsara, moksha, karma Synen på Gud och människa: Urkunder

Läs mer

Religion åk 6 REPETITION

Religion åk 6 REPETITION Religion åk 6 REPETITION Judendom är judarnas religion. Man kan vara jude utan att tro på gud eller att leva enligt judendomens regler. Symboler: Davidsstjärnan. Menorah En sjuarmat ljusstake som symboliserar

Läs mer

Grundaren av religionen Buddhism heter Siddharta Gautama. Var prins i Indien för mer än 2500 år sedan. Blev sedan Buddha. Buddhismen grundar sig på

Grundaren av religionen Buddhism heter Siddharta Gautama. Var prins i Indien för mer än 2500 år sedan. Blev sedan Buddha. Buddhismen grundar sig på Mikael C. Svensson Grundaren av religionen Buddhism heter Siddharta Gautama. Var prins i Indien för mer än 2500 år sedan. Blev sedan Buddha. Buddhismen grundar sig på Buddhas tankar och erfarenheter. Om

Läs mer

Därför kallas de ibland för de abrahamitiska religionerna.

Därför kallas de ibland för de abrahamitiska religionerna. Introduktion Judendom, kristendom och Islam Judendom 1800 talet f v t Abraham Kristendom Islam Tanach (Gamla testamentet) År noll, Jesu födelse Jesus Likheter Abraham Nya testamentet 600 talet e v t Muhammed

Läs mer

Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängeln Gabriel visar sig och säger att Maria ska föda guds son. Jesus föddes i ett stall i

Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängeln Gabriel visar sig och säger att Maria ska föda guds son. Jesus föddes i ett stall i Mikael C. Svensson Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängeln Gabriel visar sig och säger att Maria ska föda guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

vad är buddhismen? MEMENTO

vad är buddhismen? MEMENTO Vad är buddhismen? För cirka 2500 år sedan i Indien nådde Siddharta Gautama under djup meditation upplysning och blev en Buddha. Det var grunden för buddhismen. Till skillnad från andra världsreligioner

Läs mer

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden

Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Har en drygt 2000 år gammal historia på nacken Jesus är i fokus i denna historia De kristnas gud har tre delar; Faderns, Sonen och den Helige Anden Jesus föddes i Nasaret i Palestina omkring år 1. De fyra

Läs mer

UR-val svenska som andraspråk

UR-val svenska som andraspråk AV-nr 100570tv 5 10 UR-val svenska som andraspråk Förberedelse innan man ser programmen: Enkel studieväg till Men Gud Handledning av Meta Lindberg Attlerud Berätta allmänt om orden tro och livsåskådning.

Läs mer

En introduktion till islam och muslimsk kultur

En introduktion till islam och muslimsk kultur En introduktion till islam och muslimsk kultur Aksaa Islamutbildning för arbetslivet 1 En introduktion till islam och muslimsk kultur Ett tack till Daniel Stridsman som gjorde en första anpassning av textinnehållet,

Läs mer

Judendom. Guds utvalda folk

Judendom. Guds utvalda folk Judendom Guds utvalda folk!1 Vem är Jude? En person som bekänner sig till judendomen och härstammar från och känner gemenskap med folkgruppen judarna Född av en judisk mor (ortodoxa) Konvertera till judisk

Läs mer

Världens äldsta nu levande religion Ingen grundare och ingen trosbekännelse

Världens äldsta nu levande religion Ingen grundare och ingen trosbekännelse Hinduism Världens äldsta nu levande religion Ingen grundare och ingen trosbekännelse Hinduismen är en mycket gammal religion vilken har sina rötter 4000 år tillbaka i tiden. Hinduerna kallar sin religion

Läs mer

Religion. Facit Arbetsbok. Vad är religion

Religion. Facit Arbetsbok. Vad är religion Religion Facit Arbetsbok FACIT Vad är religion s 2 1 Många svar är möjliga, t ex; At tro på gud. Att tro på gudar. Att tro på något gudomligt. Heliga platser och böcker. Viktiga händelser i livet som dop

Läs mer

Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia

Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia Läs och fråga om svåra ord. Jag har markerat de ord jag tror ni tycker är svåra. (fakta hämtad ur Spår av tro ) Lucia Legenden om Lucia berättar om hur en hedning hade blivit förälskad i henne, men att

Läs mer

Islam. Religion samt social-, ekonomisk- och politisk filosofi

Islam. Religion samt social-, ekonomisk- och politisk filosofi Islam Religion samt social-, ekonomisk- och politisk filosofi 1 Lära Trosbekännelse Det finns bara en Gud, och Muhammed är hans profet 2 Fråga Hur ska religion och samhälle förhålla sig till varandra?

Läs mer

Varje fråga ger upp till fem poäng. För godkänt krävs hälften av detta, alltså 15 poäng.

Varje fråga ger upp till fem poäng. För godkänt krävs hälften av detta, alltså 15 poäng. Religionshistoria I Abrahamitiska religioner, 7,5 hp Skriv namn och personnummer på omslaget! På alla papper som innehåller svar skall du skriva den siffra du tilldelats, men inte något annat som gör att

Läs mer