INNEHALLSFURTECKNING. Inledning Biografi Skivor Noter och visböcker. Tidnings- och tidskriftsartiklar om Ruben Nilspn Kallor Intervjuer.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INNEHALLSFURTECKNING. Inledning Biografi Skivor Noter och visböcker. Tidnings- och tidskriftsartiklar om Ruben Nilspn Kallor Intervjuer."

Transkript

1 l Rustas' m&qn

2 INNEHALLSFURTECKNING Inledning Biografi Skivor Noter och visböcker Lyrik Tidnings- och tidskriftsartiklar om Ruben Nilspn Kallor Intervjuer

3 INLEDNING "Plåtslagaren började dikta1' skriver Mats Rehnberg i Radiotjänst tidning Hörde Ni 1952, nar han presenterar Ruben Nilson i en uppsats j anslutning till ett Ruben Nilson-program i radio. "En blyg diktare som på sitt personliga satt förvaltat arvet från Bellman". Redan som tonåring satte Ruben Nilson ihop enkla poem och så småning- om lyckades man övertala honom att ge ut sina dikter i bokform. Sammanlagt gav Hökerbergs förlag ut tre diktsamlingar av Ruben Nilson: Vanvördiga visor år 1935, Vår vackra värld 1937 och Balladen om Eken år "Eken1!, dvs Stockholm, ar den stad som var Ruben Nilsons hembygd och bakgrund till hela hans poesi. Hans. visor rymmer bibelparodier, ironiska qaivr- ljvsbilder, raljanta samtidssatirer eller makabra dödsfantasier i den folkliga kuplettens form. Ruben Nilson målade och tecknade hela livet igenom och deltog i n$gra samlingsutstallningar, bl a 1929-och 1935 på konstföreningens höst- salonger och Liljevalchs konsthall, Ar 1963 tilldelades Ruben Nilson det första Nils Ferlin-stipendiet.

4 BIOGRAF I Barndom och uppväxttid Ruben Nilson föddes den 7 februari 1893 på svder i Stockholm, i ett hus på Skånegatan dar hyresgästerna första tiden fick bo hyresfritt för att lägenheterna inte skulle stå tqmrna och skadas av byggfukten. Hans far hette Nils Nilson och var snickare, hans mor Anna Nilson var hemma och skötte bostaden och de sex barn, tre pojkar och tre flickor, som familjen hade. Efter en tid flyttade familjen till Vasastan, den del som i folkmun kallades "Sibirien". Ruben började i folkskola vid Roslagstull. Föräldrarna anmälde sig i en ko för villatomter som fanns i Hagalund i Solna och i Urby söder om Stockholm. De fick köpa en tomt på Stjärnhovsvagen i Orby, dar de byggde sig en villa och flyttade in i den år Ruben fick då byta skola från Roslagstull till Örby folkskola. Genom hela skoltiden hade Ruben ett starkt intresse för att teckna och måla, bl a tillskrivs han en del dekorationsmålningar i villan i Orby. Målningar som fortfarande finns kvar och som nuvarande ägare, Ake Lönnberg, vårdar ömt. Det ar en blomdekoration i taket i hallen och "dalainspirerad" dekoration på trappräcket till övervåningen. Ungdom Ar 1906, nar Ruben var tretton år, satte föräldrarna honom i plåt- slagarlara hos hans äldre bror Birger. Hans konstnärliga intresse var starkt, han skrev enkla poem som han läste upp eller sjöng för nära vänner, han tecknade och målade. Trots detta kunde det inte bli tal om någon konstnärsutbildning - nej ett hederligt hantverk var den naturliga utbildningsvägen. Efter några år hade han sparat så a tt han kunde anmäla sig till studier vid Tekniska skolan, numera Konstfack. Det var naturligtvis inte lätt att klara både ekonomin och studierna, vilket troligtvis är förklaringen till a tt det bara blev en termin. Han började åter arbeta hos sin bror Birger, som hade ett plåtslageri. Hanverksbröder inom branchen och arbeten han utfört vittnar om att Ruben blev en mycket skicklig plåtslagare. Själv kallar han sig lärling livet i- genom. Att han med tiden blev stolt över sitt yrke framgår av en visa som han skrev till Bleck- och Plåtslageriförbundets SO-års- jubileum.

5 Ruben gifter sig och startar egen firma Ar 1918 gifter sig Ruben Nilson med Elsa Fredrika Söderström och i årsskiftet flyttade familjen till Orebro, dar Ruben startade en plåtslagerirörelse på Köpmansgatan. Familjen fick två söner, den äldsta sonen, Rke, feddes i Stockholm och den yngsta, Helge, föddes i Örebro. Helge fick i hög grad ärva Rubens konstnärstalang, och är en mycket aktiv konstnär bosatt i Skåne. Ruben gjorde uhder denna tid träsnitt och tecknade och målade. Han fick på entreprenad I 3 och åtskilliga av de tak och hängraqnor som finns dar ar verk av hahorn. Familjen bodde ca fem år i arebro. Firman gick inte så bra och år 1923 flyttadrde till Hagalund norr om Stockholm. Ruben började åter arbeta hos sin bror Birger. Ar 1929 debuterade han som målare och hade stora framgångar som konstnär. I Svenskt visarkivs lokaler hänger en tavla som Ruben har målat. Den berättar om den svenska visans historia från Bellman till Taube. Tavlan tillhör Visans vänner och skänktes år 1958 av Sven Sahlén. Den första diktsamlinqen På 1930-talet kom Ruben Nilson in i bohemkotteriet i Klara. Här trivdes han bland sångar- och diktarbröder. Han var med i kretsen av Nils Ferlin och de "Fem unga". Andå kände han sig lite utanför, blyg och sluten som han var. Ibland tog han med sig gitarren och sjöng sina egna visor. Konstnarsvännerna insisterade att han skulle ge ut sina alster och Anders de Wahl reoiterade dikterna offentligt. Ar 1935 kom den första diktsamlingen I1Vanvördiga visori1 med illustrationer av författaren, utgiven av Hökerbergs förlag. Visorna till diktsamlingen började han skriva ganska tidigt, de flesta före Han hade själv aven tonsatt de flesta av visorna.

6 Rubens sociala engagemang Ruben var inte direkt aktiv i politiken, men hade starkt socialistiskt intresse. Han kan med visst fog kallas den svenska visans förste genuine proletärförfattare, Som ungsocialist och syndikalist skrev han i tidningen Brand, bl a dikten om "Den okande soldaten". Ruben gycklar humoristiskt lögn och hyckleri i sina visor. Han följer under 1930-talet utvecklingen i Europa och tar stark ställning mot nazismen. I en nyligen utkommen LP-skiva med "Visa med skägg" finns en hittills opublicerad visa "Hitlertysk paradmarsch", som Ruben skrev år , men då vågade man inte publicera texten. Även i llbegravningsentreprenörerna" gisslar han nazismen. Ytterligare två diktsamlingar kommer ut. Ruben separerar från familjen Ar 1937 gav han ut sin andra diktsamling "Vår vackra värld" på Hökerbergs förlag. Pengarna som kom in på de båda samlingarna räckte till uppehället och han kunde lämna "plåten1' för gott. En dag lämnade Ruben sin fru och sina två barn och sökte upp en ungkarlsbostad. Han bodde först i ett hus längst ut på västra udden på Långholmen, sedan i ett lager på Master Samuelsgatan som tillhörde SKAP, Föreningen Svenska Popularauktorer. Sedan upplät de en stuga sam de hade i Stockstund, vid Inverness. Stugan var i dåligt skick, men Ruben bodde i den året runt och skrev och målade. Han brukade elda upp sina målningar, han sa att "de brinner så bra nar det är färg på demt1. Rubens umgängeskrets blev med tiden allt trängre, tidigare mycket goda vänner körde han på porten för ibland rena bagateller. Ville någon ha ett meddelande framfört fick yngste sonen, Helge, som fortfarande bodde kvar i Hagalund, vara budbärare. Ruben levde fattigt, men vägrade ta emot ekonomisk hjälp. Cigaretter, som han rökte mycket, tillverkade han av tobak som han rullade i psalmboksblad. Det kan ha varit en protest mot kristendomen, men lika gärna ett naturligt val, eftersom papperet i psalmboksbladen ar av träfritt papper, som inte ger bismak till tobaken.

7 llungkarlsvisan", en av Rubens egna favoriter, kom till under denna tid. Den ingår i hans tredje diktdamling, "Balladen om Eken", som Hökerbergs förlag gav ut Samma år insjuknade Ruben i njursten. Han hyrde en stuga i Harjedalen och flyttade dit med sin yngste son Helge, för att försöka bota sig med naturmetoden. På 1950-talet glömdes hans visor bort alltmer och ingen frågade efter hans tavlor. Han var mycket besviken. Först efter Fred Akerströms LP-skiva med Ruben Nilson-melodier, som kom ut 1963, blev hans situation ljusare och ekonomin bättre. Han köpte ett hus i Björklinge utanför Uppsala och flyttade dit tillsammans med en kvinna, som han hade träffat under tiden han bodde vid Iverness. De sista åren i hans liv bodde han på Kanarieöarna på vintrarna och i Björklinge på somrarna. Ar 1971 blev han allvarligt sjuk på Kanarieöarna och reste hem med båt. Det var så allvarligt, att ambulans kallades att vänta på kajen i Malmö, för att möta nar båten lade till. Ambulansen körde Ruben till sjukhus, dar han avled söndagen den 11 juli Han ligger begravd på Solna kyrkogård. Minnessten saknas. 5 Rubens visor lever Rubens visor lever i allra högsta grad. Innan han gick bort, fick han vara med om att hans visor fick en ny popularitet, just genom Fred Akerströms tolkningar. Han uppskattade mycket den atmosf ar, som Fred förmår att skapa. Den stämmer överens med ~ubens egen uppfatt- ning. En månad efter Rubens död kom den andra LP:n ut med Fred, "Mera Ruben Nilson" kom gruppen "Visa med skägg" ut med en LP, "Ruben Nilsons testamente". De samarbetade med Rubens son, Rke, och tillsammans med honom tagit fram materialet. Ar 1976 startade Vantörs kulturkommitté och Örby socialdemokratiska förening en Ruben Nilson-dag, som hålles i Örby slottspark varje försommar. Den som håller i dessa trådar ar Lennart Nilsson, som har sitt dagliga arbete på Stockholms kulturförvaltning. Lennart Nilssons farfar bodde i samma område som Ruben Nilson. Far- fadern var en vänsäll man och ordnade många fester, där aven Ruben

8 var med. Han spelade och sjöng tillsammans med andra musicerande vänner, bl a Gustaf Tillberg och Carl och Gustaf Lodin. De tre nämnda vännerna finns på en teckning av Ruben, som släktingar till Gustaf Lodin äger. Lennart Nilssons farfar har även berättat, att många av figurerna i Rubens diktning är välkända i Orby, bl a åkare Lundgren och Kalle Vahlgren. Siv Nilson, gift med Rubens yngste son, Helge, hade 1977 en utställning av Rubens målningar på sitt galerie 'IAmanda". Fred Rkers tröm medverkade.

9 SKIVOR Text och musik' av Ruben Nilson Amerikabrev ; sång: Olle Adolphson, 45v, Telefunken UX 5185 Olle Adolphson, 45v, Sv. Radio EP 7040 Harry Brandelius, 78v, HMV X6367 Harry Brandelius, 45v, HMV 7EGS 155 Cacka Israelsson, 45v, Cup01 CEP 387 Carl-Otto Taube, 78v, Odeon D 2909 Fred Akerström, 33v, Metronorne MLP Balladen om Eken ; sång: Harry Rydberg, 45v, Oktav OKEP 145 I1Skepparn" (Gösta Cervin), 33v, HMV SCLP 1030 Bergsprangardramatik ; sång: Fred Akerström, 33v, Metronome MLP Duett i Småland ; sång: Alf Prdysen o. Torhild Lindahl, 45v, Philips PE Harry Rydberg, 45v, Oktav OKEP 145 Fred Rkerströrn, 33v, Metronome MLP Fredakerström o. Ann-Louise Hanson, 33v, Metronome MLP Ficktjuvens visa ; sång: Harry Rydberg, 45v, Oktav OKEP 145 ~ Fred Rkerström, 33v, Metronome MLP Fimpen och tandstickan ; sång: Fred Akerström, 33v, Metronome MLP Förstadsromantik ; sång: Per-Gösta Sandquist, 78v, Musica A 3303 Fred Rkerström, 33v, Metronome MLP Jakobs dröm ; sång: "Skepparn" (Gösta Cervin), 33v, HMV SCLP 1030 Laban och hans döttrar ; sång: Anders Börje, 33v, Sonora SOLP 105 Bert Wikholm, 78v, Musica A 8805 Fred Rkerström, 33v, Metronome MLP 15143

10 Den odödliga hasten ; sång: Classes, 45v, Philips PF Fred Akerström, 33v, Metronome MLP Den okande soldaten ; sång: Anders Börje, 33v, Sonora SOLP 105 Arne Strömgren, 45v, Cupol CEP 421 Rallarevisa "Han var en fattig rallare" ; sång: Eric Jonsson, 78v, Cupol 4729 Jan Welander, 45v, Cupol CC 45/137 Den sanna sjömansvisan ; sång : l'skepparn'l (Gösta erv vin), 33v, HMV.SCLP 1030 Sommarlåt ; sång: Göte Lovén, 45v, Odeon GEOS 207 Olle Nygren, 78v, HMV X6456 "Skepparn" (Gösta Cervin), 33v, HMV SCLP 1030 De'stora eventyre'; sång: "Skepparnff (Gösta Cervin), 33v, HMV SCLP 1030 Fred Akerström, 33v, Metronome MLP Den svenske mäklaren Teodor Bengtséns resa till Bryssel (melodi= Fimpen och tandstickan) ; sång: Folktune singers, 45v, Philips PF Ungkarlsvisan ; sång: flskepparn" (Gösta Cervin), 33v, HMV SCLP 1030 Akare Lundgrens begravning ; sång: Fred Akerström, 33v, Metronome MLP ~ot..: Ovan nämnda skivor utgivna före 1 januari 1967.

11 Amerikabrev ; sång: Thore Callmars, 33v, Discofon DELP 5003 Den svenske mäklaren Teodor Bengtséns resa till Bryssel (meoldi= Fimpen och tandstickan) ; sång: Peder Swan, 45v, Telefunken U 5453 Peder Swan, 33v, Telestar TRS Vägen till Samarkand ; sång: Hai & Topsy, 33v,Nobody's NBDLP ST 3301 dog Not.: Ovan nämnda skivor utgivna under åren Skivor utgivna under år 1971 Mera Ruben Nilson ; sång: Fred Akerström Innehåll: Den sanna sjömansvisan ; Syndafloden ; Sjukbesök ; Full tid ; Gårdsmusikanter ; Rallarevisa ; Positivhalaren ; Begravningsentreprenören ; Önskevisa ; Adam och Eva ; Fru Kristina ; Balladen om Eken ; Ungkarlsvisan MET MLP Skivor utaivna under år 1972 Den odödliga hästen ; sång: Rock-Olga, Polar LP Rallarevisa ; sång: Fred Rkerström, YTF Skivor utgivna under år 1973 Amerikabrev ; sång: Esse Ljusfall, SPAK LP Skivor utgivna under år 1974 Ruben Nilsons testamente ; sång: Visa med skägg Innehåll: Gesallvisa ; Midsommardans i fattighus ; Vårpekoral ; Kanrads hemkomst ; Röst ur leksakslådan ; David och Goliat ; Hitlertysk paradmarsch ; Plåtslagar Rasks bröllop ; Drömmen om Samarkand ; Humlan och fjarlin ; Tranedans ; Runristning ; Konung Erik SON SLP 2046

12 Rallarevisa ; sång: Per-Olof Andersson, Sonett LP Vägen till Samarkand ; Hai & Topsy, YTF

13 NOTER OCH VISBÖCKER Antologier Till luta och gitarr / Stockholm, 1942, Innehåll: Adam och Eva ; Fimpen och tandstickan ; Gårdsmusikanter ; Ny dag "En liten niggerpojke" ; Den okande soldaten och Rallarevisa av Ruben Nilson. Våra Visor / Stockholm, Innehåll: Den sanna sjömansvisan av Ruben Nilson. Gröna visboken / Stockholm, Innehåll: Bergsprangardramatik ; Orsa kompani och Sommarlåt av Ruben Nilson. Gula visboken / Stockholm, Innehåll: Amerikabrev ; Förstadsromantik och Rallarevisa av Ruben Nilson. Burlesk / Stockholm, Innehåll: Drömmen om Samarkand och Ficktjuvens visa av Ruben Nilson. ~ordén runt på 20 visor / Stockholm, Innehåll: Akare Lundgrens begravning av Ruben Nilson. 60 visor från 60-talet / Stockholm, Innehåll: fikare Lundgrens begravning av Ruben Nilson.

14 LYRIK 12 Diktsamlingar Vanvördiga visor / med musik och teckningar av författaren ; melodierna harmoniserade av Otto Nordlund ; gitarranalyser av Roland Bengtsson. - Stockholm, s. : ill. Vår vackra varld / med musik och teckningar av författaren ; melodierna harmoniserade av Bror A. Söderlundh ; gitarr- analyser av Roland Bengtsson. - Stockholm, s. ; ill. Balladen om Eken och andra visor / med musik och teckningar av författaren ; melodierna harmoniserade av Lille-Bror Söderlundh. - Stockholm, c. : ill. Rec. : Hertha 1935, s. 263 (Vanvördiga visor) Folklig kultur 1938, s. 35 (Vår vackra varld) B.L.M. 1938, s. 48 (Vår vackra varld) Enstaka dikter Gesallvisa : tillaanad alla Bleck- och Plåtslagare av f.d. kollegan Ruben p ila on vid Förbundsjubileet Tryckt vid plåtslagarnas kongress.

15 TIDNINGS- OCH TIDSKRIFTSARTIKLAR OM RUBEN NILSON Plåtslagaren som blev målare och skald. - (Idun, 1935, nr 48, S , 29). Rehnberg, Mats : Plåtslagaren bör jade dikta [Ruben Nilson]. - (Mrde Ni, (1952), [9], s ). Bergsten, Anders: Vanvördige Ruben Nilson. - (NSD, ). Hedwall, Lennart: Vanvördiga och vardagliga visor [Ruben Nilson]. - (DN, ). Bergsten, Anders : Ruben Nilsons testamente (Svenska visor). - (NSD, ). Picknick med Fred Akerström [Ruben Nilson]. - (DN, ) Ruben Nilsons första utställning. - (SKD, ). Galerie Arnanda [Ruben Nilson]. - (Ystad Allehanda, ). Premiär med diktare och målare gav succées åt Galerie Amanda [Ruben Nilson]. - (SKD, Julbladet 1977). Zetterlind, Ville: Ruben Nilson? Jaså, han - Plåtslagaren. - (NA, ). Ruben Nilson målade också. - (Arbetet, ). Bing, Hans: Ruben Nilson - Plåtslagaren som häpnade nar debut- boken blev en succé. - (SKD, ). Stugart, Martin: Ruben Nilson, den gåtfulle brodern i Klara. - (DN, På Stan Veckan 3 januari - 9 januari 1981).

16 Skivomslag Svensk bokförteckning. - Stockholm, Svensk populärmusik. - Stockholm, & supplement. Svenska män och kvinnor Svenska tidningsartiklar. - Lund, Fortsätter: Svensk tidningsindex, som använts för åren före Svenska tidskriftsartiklar. - Lund, Fortsätter: Svensk tidskriftindex, som använts för åren före Svenskt författarlexikon Uppslagsbok för Svenska musikhandeln. - Stockholm, Kumulerar månadsförteckningen Svensk Musikförteckning. INTERVJUER Siv och Helge Nilson, Örum 8, Löderup Lennart Nilsson, Stockholms kulturförvalning Mats Heijbel, författare

17 KONGRESS 80 Bleck- och Plåtslagare av f. d. kollega n RUBEN NILSON Nu fladdra vira fanor, med sång och spel vi gå framit. Vårt jobb har gamla anor, precis som bleck och plåt. Och ännu sjunga hammarslag mot hambult och mot stång. Och ännu ta's det friska tag med hammare, sax och tång. Xog klara vi, med heder, det yrke som vi fått i arv från gamla stronga fäder och f lydda tidevarv. Vi lärde oss att veta hut emellan nock och språng. ' Och allting grejar sig till slut med hammare, sax och ting. Vi vet hur kylan nyper så klorna star åt alla hall nar termometern kryper ett par tum under noll. Vi vet nog ocksi hur det känns, i vinklar och i prång, nar solen gassar, så det branns, om hammare, sax och ting. Ett tak, ett torn, en kupa, en mastlängd över gatans plan, det blev en ättestupa för mången god kumpan. - Man teg en stund, och sade sen nå'nting om "Livets gang", - och började sitt knog igen med kammare, sax och tang. Det är jr1 klart ~cli givet att vi ej skörda gods och gull, vi få riskera livet för existcnsens skull. hlen vi är fria yrkesnian, vi tål ej något tving! Vi kali vår sak, vi klara den med hammare, sax och ting. Och tar det slut ined fröj<lcn, och livet går ur f;lls, så ar vi tranzde för höjden, - d5 far vi till S :t Per! Han slänger säkert upp sin port och säger : "Comc Along! och tack för allt som du har gjort nied haiiiniare. sax och tång."

18 ., li ".. "- - A;.- E - 'i' :.

19 BADA BORÅS AKADEMISKA DIGITALA ARKIV Detta är ett inskannat och digitaliserat specialarbete från BHS (Bibliotekshögskolan) vid Högskolan i Borås. Specialarbeten skrevs som examensarbete på bibliotekarieutbildningen mellan åren 1974 och Bibliotek & läranderesurser (BLR) vid Högskolan i Borås har utfört digitaliseringen och har använt de exemplar som funnits i bibliotekets samlingar i befintligt skick. De digitaliserade specialarbetena är publicerade i Borås Akademiska Digitala Arkiv (BADA), som är högskolans system för digital publicering. Upphovsrätten tillhör författarna. Publiceringsår i BADA: 2012

Bi bliotekshugskolan Specialarbete 1979: [ 115

Bi bliotekshugskolan Specialarbete 1979: [ 115 - Bi bliotekshugskolan Specialarbete 1979: [ 115 KATALOGISERING AV ETT PRIVATBIBLIOTEK 1. UPPGIFTEN Min uppgift har varit att katalogisera omkring 400 titlar ur ett privatbibliotek tillhörigt Nils-Gustav

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Vanvördiga Visor PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Vanvördiga Visor PDF ladda ner Vanvördiga Visor PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Ruben Nilson. Ruben Nilson blev på sin tid-på trettiotalet-legendarisk som plåtslagaren som lade ner sin plåthammare och blev visdiktare

Läs mer

1920 Föds den 17 februari i Smedsbo, i närheten av Sala sockenkyrka. Familjen flyttar till Gudmundstorp på 1920-talet.

1920 Föds den 17 februari i Smedsbo, i närheten av Sala sockenkyrka. Familjen flyttar till Gudmundstorp på 1920-talet. 1920 2012 1920 Föds den 17 februari i Smedsbo, i närheten av Sala sockenkyrka. Familjen flyttar till Gudmundstorp på 1920-talet. 1941 Sonen Hans föds. 1943 Gifter sig med Inga. 2012 Avlider den 22 augusti

Läs mer

** Ruben Nilson. och Klarabrödernas lyriska, tematiska och metriska samhörighet speciellt med hänsyn till Emil Hagström och Nils Ferlin

** Ruben Nilson. och Klarabrödernas lyriska, tematiska och metriska samhörighet speciellt med hänsyn till Emil Hagström och Nils Ferlin Det finns två skalder i Sverige, den andre är Ferlin ** Ruben Nilson och Klarabrödernas lyriska, tematiska och metriska samhörighet speciellt med hänsyn till Emil Hagström och Nils Ferlin Den svenska visans

Läs mer

M i t t arbete har varit att ur tv& argangar av dessa bada tidskrifter,

M i t t arbete har varit att ur tv& argangar av dessa bada tidskrifter, Indexering av ett antal facktidskrifter inom ämnet arbetsterapiaför arbetsterapiverksamheten vid Regionsjukhuset i Linkopinq Tidskriften Arbetsterapeuten är det fackliga organet för Förbundet Sveriges

Läs mer

KATALOGISERING AV LYRIK FOR TIDAHOLMS BIBLIOTEK

KATALOGISERING AV LYRIK FOR TIDAHOLMS BIBLIOTEK 1 KATALOGISERING AV LYRIK FOR TIDAHOLMS BIBLIOTEK Tidaholms bibliotek ar huvudbibliotek i Tidaholms kommun. Bokbestandet ar ca 32 000 volymer. Av dessa ar ca BOO vo Iymer placerade pa signum Hc-03(s)(som

Läs mer

Innehåll 2 Inledning 3 Uppgiften 3 Hjälpmedel 3 Undertitel eller anmärkning? 4 Anmarkning: bibliograf i ochleller bilaga 6

Innehåll 2 Inledning 3 Uppgiften 3 Hjälpmedel 3 Undertitel eller anmärkning? 4 Anmarkning: bibliograf i ochleller bilaga 6 Innehåll 2 Inledning 3 Uppgiften 3 Hjälpmedel 3 Undertitel eller anmärkning? 4 Anmarkning: bibliograf i ochleller bilaga 6 INLEDNING Immigrant-Institutet, som grundades 1973 i Stockholm, är en ideell förening

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

1 1L1 - Kataloglrarlng och klardfikatlon.. I av bokbw~thrd~t . I. l, vid Svend<a ~a~blqd1bt8. wkhr. Monica Lurdbiom

1 1L1 - Kataloglrarlng och klardfikatlon.. I av bokbw~thrd~t . I. l, vid Svend<a ~a~blqd1bt8. wkhr. Monica Lurdbiom m 'I 1 1L1 - Kataloglrarlng och klardfikatlon.. I av bokbw~thrd~t. I wkhr l, vid Svend

Läs mer

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson

S1_005 Hildur Nilsson g Petersson Hildur Elisabeth Nilsson föddes i nr. 2 Gamla Köpstad i Träslövs församling fredagen den 30 april 1909. Hon var det näst yngsta av 6 syskon. Fyra bröder och två systrar. En av bröderna, Oskar Gottfrid

Läs mer

Specialarbetet är ett slags bestiillningsarbete, eftersom skolbiblioteket

Specialarbetet är ett slags bestiillningsarbete, eftersom skolbiblioteket l Grundskolan i Sollebrunn är en låg- och mellanstadie~kola och har ca 260 elever. Specialarbetet är ett slags bestiillningsarbete, eftersom skolbiblioteket i Sollebrunn hittills har saknat kortkatalog.

Läs mer

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell)

Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Farmor Gerda Theresia Larsson, född Gustafsson (Farmor till Gunnel, Gerd och Kjell) Gerda föddes den 1 september 1882 i Östra Kannebäck. Hon var tredje dottern i familjen. Hennes föräldrar var sjökaptenen

Läs mer

I. I t.)t.., 1- m*-. - I..

I. I t.)t.., 1- m*-. - I.. I.. ' -II I.,.:I I t.)t.., 1- m*-. - Författarcentrum (FC) ar en av de fria s k centrumbildningarna som uppstod i slutet på 1960-talet inom kulturområdet. Initiativet till bildandet av FC togs av enskilda

Läs mer

När Ruben Nilson fick det första Ferlinpriset av Tor Englund

När Ruben Nilson fick det första Ferlinpriset av Tor Englund När Ruben Nilson fick det första Ferlinpriset av Tor Englund Nils Ferlin-Sällskapet hade nyligen bildats. Efter ett minnesprogram på hösten 1962 i TV om Nils Ferlin hade några av dennes närmaste vänner

Läs mer

Selma Lagerlöf Ett liv

Selma Lagerlöf Ett liv ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ORDLISTA änka (sida 6, rad 14) en gift kvinna som förlorat sin man svärfar (sida 12, rad 8) pappa till din fru eller man pjäs (sida 12, rad 6) föreställning på teater myndig (sida

Läs mer

HÖGSKOLANIBORAS BIBLIOTEKET

HÖGSKOLANIBORAS BIBLIOTEKET HÖGSKOLANIBORAS BIBLIOTEKET 1 I N L E D N I N G LA.tina.merika i svensk bibliografi 1980 är en fortsättning av Higuel Beni to s arbeten - med sa.mma namn - för periofi en 1959-1973. De är publicerad.e

Läs mer

FÖRSTADSFRÖKNARNAS DUETT

FÖRSTADSFRÖKNARNAS DUETT FÖRSTADSFRÖKNARNAS DUETT HAVER NI SETT KARLSSON TEXT och MUSIK: Emil Norlander (1865 1935). svensk revyförfattare, journalist och kåsör (pseud. Don Basuno). Som barn blev Emil klar över konsten när han

Läs mer

Olga Olsson står det på den lilla stenplattan som ligger nedsänkti gräsmattan bland de andra fattiggravarna.

Olga Olsson står det på den lilla stenplattan som ligger nedsänkti gräsmattan bland de andra fattiggravarna. Olga Linnéa Olsson Yrke: hushållerska Gravplats 2084 140, Landskrona kyrkogård, Gravkvarter 84 Född: 1 augusti 1906 Död: 13 november 1935 Begravning och gravsättning: 17 nov. 1935 som ligger nedsänkt i

Läs mer

Handskrift 40D. Fredrica Christina Linders arkiv (1787 1840)

Handskrift 40D. Fredrica Christina Linders arkiv (1787 1840) Forskningsarkivet, Umeå universitetsbibliotek (http://www.foark.umu.se) Handskrift 40D. Fredrica Christina Linders arkiv (1787 1840) Fredrika Christina (Fanny) Linder var komminister J.A. Linders andra

Läs mer

Lektion 5. Svenska för internationella studenter, kurs 1

Lektion 5. Svenska för internationella studenter, kurs 1 Lektion 5 Svenska för internationella studenter, kurs 1 Alla Kurs 1:or är registrerade i ladok och kan anmäla sig till tentan på www.mitt.su.se > mystudies>examination sign up Sista anmälningdag är den

Läs mer

pär lagerkvist 1891-1974

pär lagerkvist 1891-1974 pär lagerkvist 1891-1974 BIOGRAFI Föddes i Domprostgården i Växjö 23 maj 1891 Pappa Anders Lagerkvist var bangårdsförman och bodde i en en-rumslägenhet i huset. 1876 gifte han sig med Hanna Magnusson från

Läs mer

Lektion 5 - torsdagen den 13 februari, 2014 Svenska för internationella studenter, kurs 1

Lektion 5 - torsdagen den 13 februari, 2014 Svenska för internationella studenter, kurs 1 Lektion 5 - torsdagen den 13 februari, 2014 Svenska för internationella studenter, kurs 1 EXAM COURSE 1 Saturday February 22, 15:00-17:00 Surname A L: LADUVIKSSALEN Surname K Ö: UGGLEVIKSSALEN Please register

Läs mer

Bertil Anderson. Bertil Anderson

Bertil Anderson. Bertil Anderson Vet du mera om den här konstnären eller känner du till konstverk av konstnären? Sänd mail till info@salakonst.se eller ring 076-106 82 20. 1909-1985 1909 Född i Järlåsa den 26 maj. 1936 Gifter sig i Sala

Läs mer

I mitten av 30-talet köpte man fastigheten Hasselbacken och här i den f d ladugården inrymdes

I mitten av 30-talet köpte man fastigheten Hasselbacken och här i den f d ladugården inrymdes www.satilabygg.se Arvet efter Albert i Högelid I början av 1900-talet började den företagsamme Albert Andersson tillverka olika typer av möbler. Då var efterfrågan på möbler stor i det expansiva Göteborg

Läs mer

Bibliotekshllgskolan Specialar.. l, =:l51 c

Bibliotekshllgskolan Specialar.. l, =:l51 c Bibliotekshllgskolan Specialar. l, =:l51 c I POROIID... 0.00.2 IrnEDIJIBG... 0.3 BIBLIOGIIAFI... 0.000000.4. 5 EXBMPEL l?a INDEXERADE DIKTER...~..~ Detta specialarbete ar en del av Svenskt lyrikindex,

Läs mer

Kurt Larsson VÅR HEMBYGD

Kurt Larsson VÅR HEMBYGD Kurt Larsson VÅR HEMBYGD Kolbäcksberättelse del 20. Fotograf Gustaf Åhman sidan 2 Gustaf Åhman, kort historik Gustaf Åhman föddes den 24 maj 1885 i Kolbäck. Hans far var folkskollärare och kantor. Familjen

Läs mer

S0_264 Mä rtä Johänsson g Lo fgren

S0_264 Mä rtä Johänsson g Lo fgren Märta Viola föddes tisdagen den 11 maj 1909 som tredje barn till Augusta och Carl Sigfrid. De båda äldre barnen var tvillingar, och de föddes före äktenskapet. Båda dog efter tre dagar. Hon växte således

Läs mer

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto SJÖHÄSTARNAS Ö Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån Alzheimer Centralförbundet 2014 www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto Penningautomatföreningen har understött uppgörandet

Läs mer

Släkttavlor i genetiken

Släkttavlor i genetiken Släkttavlor i genetiken I den här övningen får du följa hur olika egenskaper och sjukdomar hos människan går i arv från generation till generation. Alla egenskaper och sjukdomar som är med i övningen bestäms

Läs mer

KORPARYDET Torp under Moboda, FoF

KORPARYDET Torp under Moboda, FoF KORPARYDET Torp under Moboda, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20170910. Korparydet, norra under Moboda Låg 850 meter söder om Björkelund, 1500 meter väster om Fägerhult.

Läs mer

En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö

En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö En berättelse om mina förfäder Tecknad av Eva Eriksson, född Karlsson, Räveln, Sör-Nedansjö Min mormor Maria Kangas föddes 1872 i byn Lajkola i Finland. Min morfar Johan Erik Kangas var två år yngre och

Läs mer

188 Evald Lö fgren. Evald Löfgren

188 Evald Lö fgren. Evald Löfgren E Evald Löfgren vald Ragnar föddes fredagen den 31 juli 1903 i Varberg. Han var det yngsta av 6 syskon. Familjen var, när Evald föddes, bosatt på Lindesberg 3 på Rosenfred. Födelsebok Varberg CI:8 sidan

Läs mer

Selma Fingal, torparhustru och tvätterska

Selma Fingal, torparhustru och tvätterska Selma Fingal, torparhustru och tvätterska I Glimtar från 2005 finns en artikel som bygger på en intervju med Selma Fingal som gjordes på Hagagården 1982 av Elsie Lindholm och Ulla Nygren Selma som barn,

Läs mer

Enkel dramatisering Erik den helige Festdag 18 maj

Enkel dramatisering Erik den helige Festdag 18 maj 1 Enkel dramatisering Erik den helige Festdag 18 maj Bakgrund Erik den helige, kung och martyr, är Sveriges nationalhelgon och skyddspatron som också givit namn till vår katolska Domkyrka i Stockholm.

Läs mer

BiblCotekchögskolan Specialarbete 1977:

BiblCotekchögskolan Specialarbete 1977: 1 ' BiblCotekchögskolan Specialarbete 1977: Förord... 2 Förord till referensdelen... 3 Bibliografiska referenser... 4 Exempel p& indexerade dikter... 6 Svenskt lyrikindex ar ett projekt som pabörjats vid

Läs mer

Erik Gustaf Eriksson - Vals från Kramnäs m fl låtar

Erik Gustaf Eriksson - Vals från Kramnäs m fl låtar Ragnar Alvfors: Erik Gustaf Eriksson - Vals från Kramnäs m fl låtar Erik Gustaf föddes 1853 i en av gårdarna Baggetorp i Mellösa. Han gifte sig 1876 med Fredrica Wilhelmina Persdotter född 1856 vid Skogstorp

Läs mer

Skvalbäcken. Träskomakare Jonas Gustav Svensson

Skvalbäcken. Träskomakare Jonas Gustav Svensson Skvalbäcken Från början hette stället Sven Håkanstorpet, men genom först delning och sedan sammanslagning blev det Skvalbäcken 1:28. Skvalbäcken ligger inom södra Slätaflys marker. Vägen mellan Skärgöl

Läs mer

Trivsel som motivation Gemenskap skapar trygghet och ger makt att påverka Bergagården Plan Blå

Trivsel som motivation Gemenskap skapar trygghet och ger makt att påverka Bergagården Plan Blå Trivsel som motivation Gemenskap skapar trygghet och ger makt att påverka Bergagården Plan Blå Fredrik, Julio, Jasmina, Viola, Betty, Ardiana och Malin samt alla andra som arbetat här under året som gått.

Läs mer

Johan Petter och hans familj på Håga 57, första hälften av 1900talet.

Johan Petter och hans familj på Håga 57, första hälften av 1900talet. Johan Petter och hans familj på Håga 57, första hälften av 1900talet. Det lilla lantbruket Håga 57, Nödesta 1:69, låg bakom billadan, Wellgards. Det såldes av Fredrique Upmark på Hammar år 1910 till Reinhold

Läs mer

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 Viveka Gardahl, Ann Helen Bengtsson, Martina Eriksson, Eva Fresk, Helga Gudding Östman, Hans Karlsson, Sara Karlsson, Gunilla Karlström, Lennart Melin, Anette

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Sammanställning av biografiska uppgifter av Bengt Lindh i samband med hans anförande om Gunnar Pers den 21 april 2015:

Sammanställning av biografiska uppgifter av Bengt Lindh i samband med hans anförande om Gunnar Pers den 21 april 2015: 1891 1985 Sammanställning av biografiska uppgifter av Bengt Lindh i samband med hans anförande om den 21 april 2015: 1891 Född på Grällsta gård den 29 december där fadern var förvaltare åt den förmögne

Läs mer

Forst katalogiserade vi skonlitteraturen for vuxna. D~r anv~nde vi normal katalogisering, och skrev

Forst katalogiserade vi skonlitteraturen for vuxna. D~r anv~nde vi normal katalogisering, och skrev FORFATTARCENTRUM Forfattarcentrum (FC) ar en av de fria s.k. centrumbildningarna som uppstod i slutet pa 1960-talet inom kulturomradet. Initiativet till bildandet av FC togs av enskilda forfattare. De

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Texthäfte till delprov B Årskurs 6 Vikingatiden 1 Den här bilden visar vad som fanns i en grav från 900-talet. Graven hittades i staden Birka och innehöll skelettet

Läs mer

Sör Åsbo 1. Sonen August Larsson gifte sig med Alfrida f Lundström f Dom fick sönerna Geron f 1897 och Elmert f 1901.

Sör Åsbo 1. Sonen August Larsson gifte sig med Alfrida f Lundström f Dom fick sönerna Geron f 1897 och Elmert f 1901. Sör Åsbo 1 1. Stuga kallad "Oppstun". Här bodde fördelsman Lars Olsson (1818-1904) med hustru Anna f Olsdotter (1823-1912), med fyra barn, Anna f 1850, Brita f 1854, Lars-Olof f 1859, han emigrerade till

Läs mer

SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF

SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Slåfällan under Ulfsnäs Torpet låg 400 meter söder om Ulfsnäs, vid sjön Rusken. Byggdes 1815

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 8 Fredag 12 mars 2010. utvecklingschef i Piteå kommun. Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 8 Fredag 12 mars 2010. utvecklingschef i Piteå kommun. Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 8 Fredag 12 mars 2010 NORRBOTTEN Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå Regeringen har sagt ja till att bygga 1 100 vind-kraftverk i Piteå kommun. -Det är ett av världens största

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 6 Fredag 24 februari 2012 NORRBOTTEN Operationer flyttas från Kalix Snart är det stopp för alla planerade operationer vid sjukhuset i Kalix. Operationerna kommer att flyttas till sjukhusen

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Glimtar ur en bygdemans liv. Jan Lindgård. En kort levnadsteckning över Torsten Lindgård Adam Namnlös och ett urval av hans texter

Glimtar ur en bygdemans liv. Jan Lindgård. En kort levnadsteckning över Torsten Lindgård Adam Namnlös och ett urval av hans texter Jan Lindgård Glimtar ur en bygdemans liv En kort levnadsteckning över Torsten Lindgård Adam Namnlös och ett urval av hans texter Malax museiförening Lokal- och regionhistoriska bidrag 13 Breidablick, utfärd

Läs mer

av delar av bokbeôt8ndet.vid

av delar av bokbeôt8ndet.vid av delar av bokbeôt8ndet.vid HOGSKOLAN I RORAS Institutionen bibliotekshögskolan SPECIALARBETE 1981:21 KATALOGISERING OCH KLASSIFIKATION AV DELAR AV BOKBESTANDET VID BORRS MUSEUM (RAMNAMUSEET) Göran Claesson

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen Bakgrund Det här materialet hör till boken Märtas tavlor som är skriven av Johanna Immonen. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som

Läs mer

Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008

Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008 Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008 Den äldsta benämningen på sånglekar är»jullekar«. Carl von Linné skrev för 275 år sedan ner texten och leksättet till sex lekar som han kallade»dahlflickors

Läs mer

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans!

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans! Nu väntar Lucia och julen står för vår dörr! Ni är varmt välkomna att fira lucia hos med oss fredagen den 12 dec. Vi tänker att alla som vill får vara luciaklädda (lämna kläderna redan på morgonen märkta)

Läs mer

Siv Blomkvists personarkiv.

Siv Blomkvists personarkiv. Örebro stadsarkiv Arkivförteckning Siv Blomkvists personarkiv. 2017-01-04 Historik Om Siv Blomkvist Siv Blomkvist föddes i Örebro den 5 januari 1882 av föräldrarna Jehubba Petrus Blomkvist (1843-1909)

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Enkel dramatisering Helige Martin de Porres Festdag 3 nov

Enkel dramatisering Helige Martin de Porres Festdag 3 nov 1 Enkel dramatisering Helige Martin de Porres Festdag 3 nov Bakgrund S:t Martin de Porres föddes i Lima, Peru, 1579. Hans far var spanjor och hans mor en frigiven slavinna från Panama, föräldrarna gifte

Läs mer

PeC SV 9K 2013. svenska författare. August Strindberg. Selma Lagerlöf. Gustaf Fröding. Vilhelm Moberg. Moa Martinsson

PeC SV 9K 2013. svenska författare. August Strindberg. Selma Lagerlöf. Gustaf Fröding. Vilhelm Moberg. Moa Martinsson svenska författare August Strindberg Selma Lagerlöf Gustaf Fröding Vilhelm Moberg Moa Martinsson Material: - Detta häfte med instuderingsfrågor och övrig information. - Boken Magasinet svenska författare.

Läs mer

Historien om Svarthjärta & Guldhjärta

Historien om Svarthjärta & Guldhjärta Historien om Svarthjärta & Guldhjärta År 1291, när Sverige fortfarande var ett helt nytt land, föddes en pojke i Stockholm. Pojken växte upp under tuffa tider och fick kämpa hårt för brödfödan. Detta till

Läs mer

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån SJÖHÄSTARNAS Ö Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån 2 Bland de korallrev som omgav ön trivdes sjöhästarna som kunde skifta färg. Sjöhästarna visade öns fiskare goda fiskeställen

Läs mer

Kullhult, Håknaböke och Älmås

Kullhult, Håknaböke och Älmås Kullhult, Håknaböke och Älmås Dessa byar ligger alla i socknens södra del. I området ligger också Knallalt men något kort därifrån har inte identifierats. Knalleberg och Torsaberga tillhörde på Joels tid

Läs mer

Hulda Claesson-Silfverstolpe

Hulda Claesson-Silfverstolpe Hulda Claesson-Silfverstolpe 1887 1954 1887 Hulda Wilhelmina föds i Karlstad den 26 maj. 1914-15 Vistades i Ryssland där hon studerade konst, främst med inriktning på kyrklig konst. 1917-18 Studier vid

Läs mer

Brannudden torp nr 51

Brannudden torp nr 51 Brannudden torp nr 51 Torp under Hammarby 1821-1825 Drang Pehr Grail Maja Cajsa Ersdotter Peter Pehrsson f 1795.07 05 ikila f 1796.04.21 ibettna f 1801.07.18 i Bjorkvik drunkn i Bysjon 11/11924 standigt

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Eriksdal, Kasen. Sammanställt av Siv Bergquist 2013-06-10. Den ursprungliga stugan i Kasen. Stugan bestod av ett stort kök och en liten kammare.

Eriksdal, Kasen. Sammanställt av Siv Bergquist 2013-06-10. Den ursprungliga stugan i Kasen. Stugan bestod av ett stort kök och en liten kammare. 1 Eriksdal, Kasen Sammanställt av Siv Bergquist 2013-06-10 Den ursprungliga stugan i Kasen. Stugan bestod av ett stort kök och en liten kammare. Min morfar, Erik Gustaf Eriksson, finns med i husförhörslängden

Läs mer

Domsagohistorik Hudiksvalls tingsrätt

Domsagohistorik Hudiksvalls tingsrätt Domsagohistorik Hudiksvalls tingsrätt Text: Elsa Trolle Önnerfors Tings- och rådhusinventeringen 1996-2007 Eva Löfgren Ylva Blank Henrik Borg Elsa Trolle-Önnerfors Johanna Roos Hudiksvalls tingsrätt Mellan

Läs mer

Lektion Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1

Lektion Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1 Lektion 5-2016 Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1 Dagens dikt Idag är det onsdag. Vi studerar svenska. Igår var det tisdag och det regnade inte. Då studerade vi också svenska. men

Läs mer

AFTONBÖN INGEN STUND ÄR SÅSOM DENNA

AFTONBÖN INGEN STUND ÄR SÅSOM DENNA AFTONBÖN INGEN STUND ÄR SÅSOM DENNA TEXT: Karin Boye (1900-1941). Svensk författare och lärare. Fadern var civilingenjör med tyska anor. Modern var religiöst inriktad och särskilt intresserad av indisk

Läs mer

Två foton från barnbarnet Anita Andersson (även hon fotograf!), Kungsbacka: Farmor Vendela och farfar Arvid.

Två foton från barnbarnet Anita Andersson (även hon fotograf!), Kungsbacka: Farmor Vendela och farfar Arvid. 1890 1954 Vet du mera om Arvid Andersson Arvid eller Andersson, känner du till fotograf foton av honom? Sänd mail till info@salakonst.se AVLIDNA SALAKONSTNÄRERS eller ring 076-106 SÄLLSKAP 82 20. Arvid

Läs mer

MUGGEBO Backstuga under Ulfsnäs, FoF

MUGGEBO Backstuga under Ulfsnäs, FoF MUGGEBO Backstuga under Ulfsnäs, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Muggebo under Ulfsnäs Muggebo var en backstuga byggd 1840, den låg vid södra delen av Ulfsnäs,

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

Kockumsslingan. Rosengårds herrgård. Svedin Karström

Kockumsslingan. Rosengårds herrgård. Svedin Karström Kockumsslingan Rosengårds herrgård Svedin Karström Första gången platsen kallas Rosengård är 1811 då en man som hette Svedin Karström köpte marken. Det fanns en gård som tillhörde marken och låg sidan

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Zacharias Topelius materialpaket

Zacharias Topelius materialpaket Zacharias Topelius materialpaket Till läraren: Tanken bakom Materialpaketet innehåller förhandsuppgifter för de olika årskurserna i skolan, så att de kan på förhand kan bekanta sig med Zacharias Topelius

Läs mer

Du kan också ringa: Telefon 042-290879 Mobil: 070-3188514

Du kan också ringa: Telefon 042-290879 Mobil: 070-3188514 Kompositioner och arrangemang för körer. Du kan också beställa körnoter från andra förlag genom oss. Vi ser fram emot din order via mail: order@ahlindersmusikforlag.se Du kan också ringa: Telefon 042-290879

Läs mer

Gränsjön med Mats Jönsson Lankinen och Lövåsen med Per Nilsson

Gränsjön med Mats Jönsson Lankinen och Lövåsen med Per Nilsson Gränsjön med Mats Jönsson Lankinen och Lövåsen med Per Nilsson Gränsjön... 1 Gränsjöhöjden... 4 Norra Gränsjön... 6 Södra Gränsjön... 8 Gränsjö gård... 9 Anförluster via Mats Jönsson Lankinen... 10 Lövåsen...

Läs mer

Träna svenska A och B. Häfte 9 Familj och släkt

Träna svenska A och B. Häfte 9 Familj och släkt Träna svenska A och B Häfte 9 Familj och släkt Lina Bertil Malin Karl Alfred Familjen Alms släkt Anna Familj Johan Pia Elins föräldrar Beata syskon kusiner Elin Albin Maria Familj Martin syskon syskon

Läs mer

1936 Familjen flyttar till Sala. Fadern Axel Karlsson blir inköpare på Ramströms Järnhandel. Modern är chef/kokerska i köket på Slitmans.

1936 Familjen flyttar till Sala. Fadern Axel Karlsson blir inköpare på Ramströms Järnhandel. Modern är chef/kokerska i köket på Slitmans. Vet du mera om s konstnärskap eller känner du till konstverk av honom? Sänd mail till info@salakonst.se eller ring 076-106 82 20. 1930-2003 1930 Föds den 4 januari i Vimmerby. 1936 Familjen flyttar till

Läs mer

Turbo blir spökjägare

Turbo blir spökjägare SIDAN 1 Elevmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Turbo och hans kompisar Olle och Simon tar en tur till flygarens hus på väg hem från skolan. Flygarens hus står tomt sedan han dog. Pojkarna smyger runt i huset

Läs mer

Släktkrönika från 1705 till 2000 tillägnad Holmessons släktförening.

Släktkrönika från 1705 till 2000 tillägnad Holmessons släktförening. Släktkrönika från 1705 till 2000 tillägnad Holmessons släktförening. Redogörelsen omfattar ättlingar till Claes och Kristina Maria Persson Bettamåla 1:3 i Augerums församling i nuvarande Karlskronas kommun

Läs mer

Kulturslinga i Vimmerby stad

Kulturslinga i Vimmerby stad Kulturslinga i Vimmerby stad 19 18 17 16 14 15 15 15 20 21 22 23 24 25 26 27 1 13 2 3 10 12 11 1. Stadshuset Invigt 1976 Lyftet, skulptur av Henry Gustafsson 1984 2. Båtsmansbacken Äldre bebyggelse med

Läs mer

Välkommen till Köping!

Välkommen till Köping! Välkommen till Köping! Här finns information för dig som är ny i Sverige och i Köping. Svenska Förord Välkommen till Köping! Vi är glada och stolta över att du valt att bosätta dig här och hoppas att du

Läs mer

Texter om mitt liv 1/8

Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 2/8 Innehållsförteckning 1. Mitt namn... 3 2. Det här är jag... 4 3. Jag och min familj... 4 4. Jag som litet barn... 5 5. Den dagen glömmer jag aldrig... 6 6.

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Andreas Magnus Jonasson, Ordföranden i Åsa Version 2011 07 30

Andreas Magnus Jonasson, Ordföranden i Åsa Version 2011 07 30 Andreas Magnus Jonasson, Ordföranden i Åsa Version 2011 07 30 Född 29 maj 1831, Hemmansägare i Ryd, Åsa. Död i Hjälmseryd 19 oktober 1915. Gift med Britta Katrina Andersdotter född 5 oktober 1837 i Hjärtlanda

Läs mer

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008 Det finns restaurang, café och espressobar i museet. Det finns plats för att sitta och äta matsäck på plan 1. Dit kommer man genom ingången som ligger mot vattnet. 30 personer får plats. Det går inte att

Läs mer

Studiebesök Olle Olsson Hagalund-museet 8 maj 2019

Studiebesök Olle Olsson Hagalund-museet 8 maj 2019 Studiebesök Olle Olsson Hagalund-museet 8 maj 2019 Den naivistiske konstnären Olle Olsson bodde hela sitt liv i det hus som hans morfar Carl Jakob Brolin hade byggt 1897 i kåkstaden Hagalund. Hans hus

Läs mer

Carl XVI Gustaf 70 år i bilder

Carl XVI Gustaf 70 år i bilder Carl XVI Gustaf 70 år i bilder HISTORISKA MEDIA Historiska Media Box 1206 221 05 Lund www.historiskamedia.se info@historiskamedia.se Historiska Media och Mustang Media 2016 Förord: Historiska Media Bildtexter:

Läs mer

Tyra Ljunggrens personarkiv.

Tyra Ljunggrens personarkiv. Örebro stadsarkiv Arkivförteckning Tyra Ljunggrens personarkiv. 2014-10-07 Historik Verksamhetstid 1884-1972, handlingar omfattar åren 1865-1974. Tyra Ljunggren, född Ericsson, maka till Elof Ljunggren

Läs mer

MIN MORS ANOR. Jennie med mor, far och syskon i trädgården i Hurva 12

MIN MORS ANOR. Jennie med mor, far och syskon i trädgården i Hurva 12 MIN MORS ANOR Probanden är min mor, Jennie Andersson, född i Hunneberga den 31 jan 1913 som mellanbarn till lantbrukare Johannes Olsson och hans hustru Ingrid. Jennie fyllde alltså nyligen 91 år och bor

Läs mer

J A Lundins morfars släkt

J A Lundins morfars släkt 84 RALLATORP J A Lundins morfars släkt Skylten utanför Rallatorps gård i Forshem 84 RALLATORP... 1 Anor till Stina Johansdotter... 2 Olof Göransson... 3 Johannes Olofsson... 3 Lars Olofsson... 4 Rallatorp

Läs mer

Bilder och minnesfragment. Inga Viola Rahm född Lagerström 1923-1992

Bilder och minnesfragment. Inga Viola Rahm född Lagerström 1923-1992 Bilder och minnesfragment Inga Viola Rahm född Lagerström 1923-1992 Detta album består av mammas efterlämnade bilder, brev och andra sparade minnen som jag och syskonen tog hand om efter hennes död. Lelle,

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

Ragnar Åkerström. Minnen från Norra Skoga. Min skoltid och min bäste kamrat Lars

Ragnar Åkerström. Minnen från Norra Skoga. Min skoltid och min bäste kamrat Lars Ragnar Åkerström Minnen från Norra Skoga Jag har bott i Norra Skoga i hela mitt liv. Både jag och min mamma är födda i en äldre stuga som ligger på min nuvarande tomt bara 20 m från det hus som jag nu

Läs mer

Bibliot&crhUgskolan Specialar beta 1978:lOS h-

Bibliot&crhUgskolan Specialar beta 1978:lOS h- Bibliot&crhUgskolan Specialar beta 1978:lOS h- Vastgötasamlingen sid. 1 Katalogens utformning Ra talogisering Klassifikation Boras Stadsbiblioteks lokalsamling, Västgötasamlingen, bestar av tv& separata

Läs mer

Stormaktstiden Lärarmaterial

Stormaktstiden Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier, samt för att urskilja texters budskap, både de

Läs mer

CARL MICHAEL BELLMAN ( )

CARL MICHAEL BELLMAN ( ) CARL MICHAEL BELLMAN (1740 1795) Carl Michael Bellman levde i Stockholm på 1700-talet och har blivit berömd över hela världen för sina sånger och texter. När Bellman var 14 år började han prata på vers

Läs mer

Om Nils och Ester Wennersten och sonen Göstas uppväxtminnen

Om Nils och Ester Wennersten och sonen Göstas uppväxtminnen Om Nils och Ester Wennersten och sonen Göstas uppväxtminnen Inledning Denna text är inskannad från de minnen min mamma Birgit skrivit, denna del är från oktober 1980. Jag återger ordagrant texten om Nils

Läs mer

01 GLSF STYRELSER PER ÅR Historik 1910-2009

01 GLSF STYRELSER PER ÅR Historik 1910-2009 Sida 1 av 6 Ordförande: 1910-1911 Lektor Karl Starbäck Gävle 1911-1920 Kyrkoherde B G Jonzon Ljusdal 1920-1922 Direktör V Tham Söderhamn 1922-1926 Disponent Erik Lindström Bollnäs 1926-1927 Bankdirektör

Läs mer