Föreläsare/Workshops - Campus Tisdag 28 oktober

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Föreläsare/Workshops - Campus Tisdag 28 oktober"

Transkript

1 Pass Interdisciplinär kunskap Karin Danielsson Öberg, Universitetslektor vid Informatik, Umeå Universitet Idag väljer många studenter vid högre utbildning att läsa ett utbildningsprogram. Ett program ges ofta inom ett ämne eller inom en fakultet. Hur kan vi som lärare inom grund- och högre utbildning möjliggöra interdisciplinär kunskap för studenter och varför bör vi det? Karin Danielsson Öberg erhöll samhällsvetenskapliga fakulteten, UmU pedagogiska pris 2014, bland annat för hennes samverkan över program- och fakultetsgränserna. Jag mig och hjärnans bandbredd- och hur det påverkar sätt att kommunicera på distans Börje Hansson, Hur kan vår hjärna hantera 10 miljoner bitar information varje sekund när medvetandet bara klarar av 20 bitar (2 miljontedelar)? Hjärnan reducerar denna enorma informationsmängd och låter oss (våra Jag) bli medvetna om en bråkdel. Hur delaktiga är vi (våra Jag) då i alla de beslut vi fattar dagligen? Hur lär vi oss färdigheter som t ex att cykla? Hur fungerar vi i de moderna sätt vi har att kommunicera, utifrån denna omedvetenhet om vad som sker runt oss. Hur hanterar vi nya tekniker för kommunikation på distans? Vad bör vi tänka på vid t ex distansundervisning? Föredraget utgår från boken: Märk världen av Tor Nørretranders Sal G2224 Datasal, biblioteket 18 platser Steget från Google till vetenskapligt sökande Gertrud Ivarsson och Anders Danielsson, bibliotekarier vid universitetsbiblioteket informationssökande och källval och hur biblioteket/lrc stöttar dem på vägen. Skönlitteratur och socionomutbildning en forskningsöversikt Magnus Ottelid, universitetsadjunkt vid avdelningen för socialt arbete, Denna forskningsöversikt behandlar vetenskapligt granskade artiklar i internationella tidskrifter som studerar, diskuterar, rapporterar eller beskriver aktiviteter kring läsande av skönlitteratur i utbildningar i socialt arbete. Vilka pedagogiska moment rapporteras det om och hur argumenterar man för dem? Vilka användningsområden redovisas? Har man studerat resultat av läsning och i så fall hur? Övergång mellan gymnasiet och högskolan ur två studentperspektiv (vanlig sal) Lotta L Olsson och Anette Mårtén, studievägledare på Två studenter, varav en med funktionsnedsättning, beskriver hur det var att komma från gymnasiet och påbörja sin karriär som student. Kan man förbereda sig redan i gymnasiet, och i så fall hur? Hur klarar man omställningen från gymnasievärlden till studentvärlden? Är det möjligt att studera på samma villkor fast man har en funktionsnedsättning?

2 Pass Sal 3251 Samverkan vid krishantering Erna Danielsson, docent risk och krisforskningscentrat, Om en krissituation inträffar är det oftast inte en räddningsorganisation som polis, räddningstjänst eller ambulans som är först på plats, utan någon som larmar. I många fall är det någon ur personalen i den drabbade organisationen som påbörjar räddningsinsatsen. Men vad händer i mötet med räddningsorganisationerna när de kommer till platsen? Hur tolkar olika organisationer händelsen och vilka konsekvenser kan det få för räddningsinsatsen? Så kan en framtida skola byggas Ulrika Danielsson, Universitetslektor Psykologi och Anders Olofsson, Professor Pedagogik Hur vill vi att en framtida skola ska fungera i Sverige framöver? Det är dags att börja fundera på hur en sådan skola skulle kunna se ut säg om 10 år. Det handlar då inte minst att komma med idéer kring hur framtidens skola ska se ut och inte debattera marginella förslag som föga påverkar skolans funktionssätt och roll i samhället. Workshopen bygger på resultat från en aktuell rapport med omfattande samtal och intervjuer med lärare, elever, entreprenörer, företrädare för organisationer samt lokala politiker om vilka idéer de har kring hur en framtida skola skulle kunna byggas. Har ACT något att tillföra skolan? Karin Linder, psykolog Karin Linder presenterar övergripande behandlingsinriktningen ACT och en studie inom fältet som hon planerar genomföra med syfte till ökad förmåga av obehagshantering inom skolan. Denna timme bjuder både på teori och på möjligheten att prova på övningar som används vid behandling. Karin är verksam både inom arbetslivsinriktad rehabilitering av långvarig värk samt som universitetsadjunkt. Att i lust levandegöra teori Torbjörn Nyström och Judith van Weelie Universitetsadjunkter vid avdelningen för utbildningsvetenskap Genom praktiskt arbete ge exempel på hur man kan gestalta ett område inom ett kärnämne för att för kopplingar till andra ämnen.

3 Pass Hjälpande Samtal positiv motivation Hilmar Hilmarsson. Leg psykolog och Leg psykoterapeut Inom ett yrke som lärare möter vi dagligen elever som behöver hjälp att hantera sitt problem eller genomföra sin förändring. Hjälpande Samtal utgår från grundforskning om samtal och visar hur du på ett enkelt och effektivt sätt kan samtala så att du ger hjälp där du skapar motivation för medverkan i åtgärder genom två utgångspunkter: Skapa en god relation. Det gör du genom att själv bli medveten om ditt kroppspråk, röstläge och uppträda trygg, lugnt och vänligt så att du skapar trygghet i ett möte som gör att den du möter blir inriktad på samarbete. Håll en effektiv struktur med grund i forskning om systematisk problemlösning. Inrikta dig på tre steg: Vad är problemet? Vad vill du? Vad kan du göra så att det blir bättre? G2224 Datasal, biblioteket 18 platser Växelvis boende och barns mentala hälsa Åsa Carlslund, Universitetslektor vid avdelningen för omvårdnad vid Tidigare var det ovanligt att barn till separerade föräldrar bodde växelvis hos både mamma och pappa, i dag gör ungefär 35 procent det. Åsa Carlsund, distriktssköterska och lektor vid i Östersund har i sin avhandling studerat barns mentala hälsa och olika familjekonstellationer, med fokus framför allt på växelvis boende. Avhandlingen grundar sig på en undersökning som omfattar barn i åldern år samt en intervjustudie med föräldrar från Jämtlands län. Steget från Google till vetenskapligt sökande Gertrud Ivarsson och Anders Danielsson, bibliotekarier vid universitetsbiblioteket informationssökande och källval och hur biblioteket/lrc stöttar dem på vägen. Linda Eriksson, Doktorand i Pedagogik vid avdelningen för utbildningsvetenskap, hantera skolans samtidiga kunskapsuppdrag och demokratiska uppdrag. Därefter får deltagarna praktik. Appreciative Course Evaluation & Design (ACED): Hur du i praktiken kan skapa större energi, involvering och träffsäkerhet i arbetet med kurs- och programutveckling utifrån elevers positiva lärupplevelser Johan Lilja, Lektor i Kvalitetsteknik ringen i arbetet med kurs- och programutveckling inom skolan. Johan Lilja och Daniel Richardsson har utifrån de självupplevda begränsningarna med traditionella kursvärderingar inom designat och sedan 2010 också tillämpat en mer involverande process där studenter och lärare arbetar tillsammans med att lära av tidigare framgångar. från positiva lärupplevelser, och går sedan vidare via fokuserad idégenerering, till design av nya lösningar. Processen är inspirerad av styrkebaserad utveckling i form av Appreciative Inquiry, och kan appliceras i sin helhet eller i delar under allt från 15 minuter till en tvådagars SUMMIT. Kom och bli inspirerad kring hur du i praktiken kan skapa större energi, involvering och träffsäkerhet i arbetet med kurs- och programutveckling!

4 Pass Intolerans och skolan ( Den globala skolan är medarrangör till föreläsningen) Jonathan Leman, Stiftelsen Expo, Jonathan är programansvarig för Expo Skola och håller utbildningar för ungdomar och pedagoger om hur skolan kan motverka rasism. Han sitter i tidskriften Expos redaktion och har högerextrema ideologier som specialområde. Jonathan mottog 2013 ELSA-priset av Svenska kommittén mot antisemitism. tar avstamp i vi och dom-tänkande och belyser rasismens och intoleransens idé, struktur, organisering och konsekvens. Utbildningen ger en kunskapsöversikt om den organiserade rasism och intolerans som både elever och skolpersonal kommer i kontakt med via internet och på gator och torg. Expos utbildare presenterar strategier för att hantera och förebygga intolerans. Vilka åtgärder fungerar och vilka är kontraproduktiva? Vi ger exempel på hur man kan bemöta fördomar och intolerans men samtidigt undvika att hamna i en konfrontation med låsta positioner. Goda exempel från Härjedalens gymnasium Karin Kers, lärare i samhällskunskap och sociologi, Härjedalens gymnasium Lisa Nilsson, lärare naturkunskap och biologi, Härjedalens gymnasium Två projekt: Läsprojekt som består av två delar än så länge, dels att äldre läser för förskolebarn och dels att gymnasieelever i årskurs tre läser för förskolebarn. Gymnasieeleverna har precis kommit igång med att läsa. Ämnesövergripande samarbete mellan samhällskunskap och naturkunskap eller biologi i årskurs ett. Samarbete runt temat hållbar utveckling. Eleverna undersöker ett eget valt problem och redovisar i form av blogg eller hemsida. Allt från instruktion till redovisning sker i blogg-/hemsideform. läsplattor. Handledning av gymnasiearbetet olika perspektiv Karin Jarnkvist, lektor i sociologi vid avdelningen för samhällsvetenskap, ningen kan också skilja sig åt. Med utgångspunkt i aktuell forskning anlägger föreläsningen olika perspektiv på handledning. Historia på riktigt! Jim Hedlund, Landsarkivet Östersund Arkiven kallas ofta med rätta för vårt minne och är en viktig källa i all forskning. Att vara bekant med arkiv och arkivmaterial är en bra förberedelse för högre studier. Utifrån egna önskemål kan vi skapa arkivlektioner med övningar som bygger på äkta material från våra arkiv. Det kan vara allt från historiebruk, lokalhistoria, släktforskning till olika brottsfall. Det är historia på riktigt! I Gy11 trycker man särskilt på att eleven utifrån arkivmaterial skall arbeta med olika källor och källkritik. Här är arkiven en självklar del i undervisningen! Vårt material är autentiskt och passar utmärkt när det gäller att förstå, tolka och skapa historia.

5 Pass Intolerans och skolan ( Den globala skolan är medarrangör till föreläsningen) Jonathan Leman, Stiftelsen Expo, Jonathan är programansvarig för Expo Skola och håller utbildningar för ungdomar och pedagoger om hur skolan kan motverka rasism. Han sitter i tidskriften Expos redaktion och har högerextrema ideologier som specialområde. Jonathan mottog 2013 ELSA-priset av Svenska kommittén mot antisemitism. tar avstamp i vi och dom-tänkande och belyser rasismens och intoleransens idé, struktur, organisering och konsekvens. Utbildningen ger en kunskapsöversikt om den organiserade rasism och intolerans som både elever och skolpersonal kommer i kontakt med via internet och på gator och torg. Expos utbildare presenterar strategier för att hantera och förebygga intolerans. Vilka åtgärder fungerar och vilka är kontraproduktiva? Vi ger exempel på hur man kan bemöta fördomar och intolerans men samtidigt undvika att hamna i en konfrontation med låsta positioner. Goda exempel från Härjedalens gymnasium Karin Kers, lärare i samhällskunskap och sociologi, Härjedalens gymnasium Lisa Nilsson, lärare naturkunskap och biologi, Härjedalens gymnasium Två projekt: Läsprojekt som består av två delar än så länge, dels att äldre läser för förskolebarn och dels att gymnasieelever i årskurs tre läser för förskolebarn. Gymnasieeleverna har precis kommit igång med att läsa. Ämnesövergripande samarbete mellan samhällskunskap och naturkunskap eller biologi i årskurs ett. Samarbete runt temat hållbar utveckling. Eleverna undersöker ett eget valt problem och redovisar i form av blogg eller hemsida. Allt från instruktion till redovisning sker i blogg-/hemsideform. läsplattor. Så här jobbar vi med gymnasiearbetet! Karin Jarnkvist, lektor i sociologi vid avdelningen för samhällsvetenskap, Passa på att dela erfarenheter, diskutera utmaningar och sprida goda idéer med kollegor om hur du och din skola arbetar med gymnasiearbetet! Sal G1350 Max 20 deltagare Design för alla Anna Fossane, No Gadget Design och Johanna Henriksson, Henriksson Design Design för alla handlar om att skapa produkter som kan användas av så många som möjligt. I denna workshop arbetar vi kreativt med metoder som kan användas vid design av förpackningar ur ett design för alla-perspektiv. Upplägget kan användas för att ge elever ökad förståelse för design och produktutveckling samt för allas, inklusive funktionsnedsattas, inkludering i samhället.

Fortbildningsdag 2018 Tema: Från gymnasiet till högre studier

Fortbildningsdag 2018 Tema: Från gymnasiet till högre studier Fortbildningsdag 2018 Tema: Från gymnasiet till högre studier Varmt välkommen till Mittuniversitetet och Fortbildningsdagen på campus Sundsvall som arrangeras av gymnasiesamverkansgruppen inom Regionalt

Läs mer

Studie- och yrkesvägledarprogrammet, 180 högskolepoäng

Studie- och yrkesvägledarprogrammet, 180 högskolepoäng Studie- och yrkesvägledarprogrammet, 180 högskolepoäng STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDAR- PROGRAMMET, 180 högskolepoäng (Bachelor of Arts in Study and Career Guidance) VALET AV LIVSVÄG INNEBÄR EN PROCESS Världen

Läs mer

Framgångsrik lärmiljö för att öka elevernas kunskap och måluppfyllelse

Framgångsrik lärmiljö för att öka elevernas kunskap och måluppfyllelse Framgångsrik lärmiljö för att öka elevernas kunskap och måluppfyllelse Vilka hinder? Skapa gynnsamma förutsättningar! Hur då? Undanröja hinder! Utvärdera effekterna? Hur? 1 Finns inga färdiga recept varken

Läs mer

Lära digitalt. #lärdig. En föreläsningsserie med forskande kollegor

Lära digitalt. #lärdig. En föreläsningsserie med forskande kollegor Center för Skolutveckling i samarbete med #lärdig Lära digitalt En föreläsningsserie med forskande kollegor Fem forskande kollegor presenterar sina avhandlingar med fokus på hur vi designar vår undervisning

Läs mer

Studie- och yrkesvägledarprogrammet. 180 högskolepoäng

Studie- och yrkesvägledarprogrammet. 180 högskolepoäng Studie- och yrkesvägledarprogrammet 180 högskolepoäng 3 Studie- och yrkesvägledarprogrammet 180 högskolepoäng ÄR DU INTRESSERAD AV? hur människors livsvägar formas? att bidra till att människor kan förverkliga

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Bli lärare på tre terminer! Kompletterande lärarutbildning vid Uppsala universitet är en påbyggnadsutbildning för dig med

Läs mer

O:MEET 13 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan

O:MEET 13 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan 13 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan Samma innehåll på förmiddag och eftermiddag för att pedagoger

Läs mer

Föreläsning nr 1 kl

Föreläsning nr 1 kl Föreläsning nr 1 kl. 09.15-10.00 En del barn som senare kanske kommer att få en neuropsykiatrisk diagnos kan redan som små ha behov av särskilt stöd för att kunna vara med i den pedagogiska verksamheten

Läs mer

Den 4:e Utvecklingskonferensen för Sveriges ingenjörsutbildningar. Konferensbidrag välkomnas!

Den 4:e Utvecklingskonferensen för Sveriges ingenjörsutbildningar. Konferensbidrag välkomnas! Den 4:e Utvecklingskonferensen för Sveriges ingenjörsutbildningar Tekniska högskolan vid Umeå universitet 27 november - 28 november 2013 Konferensbidrag välkomnas! Utvecklingskonferensen för Sveriges ingenjörsutbildningar

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Sociologi GR (A), Myndigheters arbete med våld i nära relationer, 7,5 hp

Sociologi GR (A), Myndigheters arbete med våld i nära relationer, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Sociologi GR (A), Myndigheters arbete med våld i nära relationer, 7,5 hp Sociology Ba (A), Violence in Close Relationships an Agency Perspective, 7,5 credits Allmänna data om kursen

Läs mer

Fortbildning våren 2017

Fortbildning våren 2017 Fortbildning våren 2017 Hej! Vi har fått en ny föreläsning kring musik som kommunikation och stimulans den 23 maj. ( Se nedan ) Det finns även platser kvar på vår utbildning i Ergonomi den 3 maj. Välkommna

Läs mer

Välkommen på fortbildning

Välkommen på fortbildning Välkommen på fortbildning Kursutbud vårterminen 2017 Varmt välkommen att anmäla dig. Alla utbildningar är kostnadsfria för dig som arbetar inom Stockholms stad. Hjälp oss gärna att sprida informationen

Läs mer

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa Studiehandledning Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa December 2012 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Uppdragets olika delar... 3 Upplägg... 5 Utbildningens upplägg... 7 Stödresurser...

Läs mer

PDA004 BEDÖMNING AV KUNSKAPER OCH FÄRDIGHETER, 15 högskolepoäng

PDA004 BEDÖMNING AV KUNSKAPER OCH FÄRDIGHETER, 15 högskolepoäng Utbildningsvetenskapliga fakulteten PDA004 BEDÖMNING AV KUNSKAPER OCH FÄRDIGHETER, 15 högskolepoäng Assessment of Knowledge and Skills,15 higher education credits Avancerad nivå/ Second Cycle 1. FASTSTÄLLANDE

Läs mer

Vetenskapsdag. För gymnasieelever i åk 2, 18 april 2016

Vetenskapsdag. För gymnasieelever i åk 2, 18 april 2016 1 Vetenskapsdag För gymnasieelever i åk 2, 18 april 2016 2 Information till deltagande elever På vårterminen i årskurs två har MIUN och Jämtlands gymnasium sedan flera år anordnat en vetenskapsdag där

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Samhällsprogrammet beteendevetenskap

Samhällsprogrammet beteendevetenskap Samhällsprogrammet beteendevetenskap Elever: Mina Vesterberg, Nora Nilcrants (SB16B) Filippa Levin Ahl, Olle Morsing (SB16A) Lärare: Sara Hillborg (Samhällskunskap och spanska) Niklas Hedman (Sociologi,

Läs mer

Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning

Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning Inbjudan Fokus på specialpedagogisk forskning En annorlunda seminarieserie läsåret 2013 2014 Välkommen till en annorlunda seminarieserie Skollagen betonar att utbildning ska vila på vetenskaplig grund

Läs mer

En skola i Täby med Aspergerprofil

En skola i Täby med Aspergerprofil En skola i Täby med Aspergerprofil www.mimersgymnasium.se Mimers gymnasium Mimers gymnasium är en skola anpassad för elever med aspergers syndrom, högfungerande autism och liknande tillstånd. Skolan arbetar

Läs mer

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Programkatalog Uddevalla 2019 Öppet hus Torsdag 22 november UDDEVALLA GYMNASIEUTBILDNING 2019 NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Gör skillnad för världen redan

Läs mer

Kunskap och bedömning för utveckling och lärande

Kunskap och bedömning för utveckling och lärande Kunskap och bedömning för utveckling och lärande Från samtal till verkstad Ett kompetensutvecklingsprojekt i Luleå kommun 2011-2014 Så började det Den förändring som den nya regeringen presenterar i betygsfrågan

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan för Sundsvalls kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium

Barn- och elevhälsoplan för Sundsvalls kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium Barn- och elevhälsoplan för Sundsvalls kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium Denna barn- och elevhälsoplan ska bidra till att vi gör det goda livet möjligt och för att skapa alltid bästa möte

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll Rollkort Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken haft i processen att ta

Läs mer

Närvarande Ledamöter: Ridell, Karin Universitetslektor, ordförande. Lundgren-Svensson, Ingegärd Tandsköterska

Närvarande Ledamöter: Ridell, Karin Universitetslektor, ordförande. Lundgren-Svensson, Ingegärd Tandsköterska 1 2010-05-10 Närvarande Ledamöter: Ridell, Karin Universitetslektor, ordförande Haglund, Anders Tandläkarstuderande Lundgren-Svensson, Ingegärd Tandsköterska Olsson, Lars-Ingmar Kanslichef Rosén, Bengt

Läs mer

Föreläsningar och workshops Waldorflärarhögskolan 2019/20

Föreläsningar och workshops Waldorflärarhögskolan 2019/20 Föreläsningar och workshops Waldorflärarhögskolan 2019/20 Fristående föreläsningar I den här foldern presenterar vi några av de fristående föreläsningar och workshops som vi erbjuder här på WLH i Bromma.

Läs mer

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl GÄRDET Öppet hus 27 jan kl. 12.00-14.00 Välkommen till Hermods Gymnasium Vi vill få dig att utvecklas, växa och få de bästa förutsättningarna för framtiden och för vidare studier. När du tar studenten

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solberga förskolor

Likabehandlingsplan för Solberga förskolor ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ R BARN OCH UNGDOM BILAGA TILL EVP 2016 SID 1 (8) Likabehandlingsplan för Solberga förskolor Citrusgården, Prästängen, Solängen SID 2 (8) Innehåll 1. Vad

Läs mer

Instruktioner till skolan

Instruktioner till skolan Instruktioner till skolan Detta bildspel är ett stöd för er i mötet med nyanlända elevers vårdnadshavare på ett föräldramöte eller välkomstmöte. Bildspelet innehåller 27 bilder med ett innehåll som nyanlända

Läs mer

Pedagogiskt arbete Linköpings universitet

Pedagogiskt arbete Linköpings universitet Pedagogiskt arbete Linköpings universitet Glenn Hultman Professor i Pedagogiskt arbete Göteborgs universitet Mötesplats CUL 26-27 oktober 2010 Pedagogiskt arbete Filosofiska fak. rapport: lärarutbildningens

Läs mer

Program Helsingborgs Mångfaldsvecka september - 1 oktober

Program Helsingborgs Mångfaldsvecka september - 1 oktober Program Helsingborgs Mångfaldsvecka 2107 25 september - 1 oktober Måndagen den 25 september den 1 oktober. Datum: Varje dag under Mångfaldsveckan Tid: 11:00-17:00. Tisdagen den 26 september 09:00 11:30

Läs mer

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken Rollkort Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken har haft i processen att ta fram prototypen Watt-lite

Läs mer

Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar

Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar När människor systematiskt använder sina styrkor och bygger vidare på framgångsfaktorer och önskvärda lägen möjliggörs storverk. När vårt fokus

Läs mer

Likabehandling-ramverk 2018 Skänninge Förskolor

Likabehandling-ramverk 2018 Skänninge Förskolor Likabehandling-ramverk 2018 Skänninge Förskolor Vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö med trygga vuxna som skapar

Läs mer

Kan vi prata om rasism? En fortbildning för offentligt anställda om rasism och intolerans i historien och idag.

Kan vi prata om rasism? En fortbildning för offentligt anställda om rasism och intolerans i historien och idag. Kan vi prata om rasism? En fortbildning för offentligt anställda om rasism och intolerans i historien och idag. Dagligen debatteras rasism och intolerans i Sverige. Det är samhällsproblem som ingen kan

Läs mer

Hur kopplar (O)mänskligt lärarmaterial till skolans styrdokument?

Hur kopplar (O)mänskligt lärarmaterial till skolans styrdokument? Hur kopplar (O)mänskligt lärarmaterial till skolans styrdokument? Till vem riktar sig materialet? Materialet är i första hand avsett för lärare på gymnasiet, framför allt lärare i historia. Flera av övningarna

Läs mer

Kan vi prata om rasism? En fortbildning för offentligt anställda om rasism och intolerans i historien och idag.

Kan vi prata om rasism? En fortbildning för offentligt anställda om rasism och intolerans i historien och idag. Kan vi prata om rasism? En fortbildning för offentligt anställda om rasism och intolerans i historien och idag. Dagligen debatteras rasism och intolerans i Sverige. Det är samhällsproblem som ingen kan

Läs mer

Utbildningsförvaltningen Plan mot diskriminering & kränkande behandling Lyckans förskola

Utbildningsförvaltningen Plan mot diskriminering & kränkande behandling Lyckans förskola Utbildningsförvaltningen 2019-03-25 Plan mot diskriminering & kränkande behandling 2019-2020 Lyckans förskola Plan mot diskriminering & kränkande behandling år 2019-2020 Förskola: Lyckans förskola Bakgrund

Läs mer

Eskilstuna 2011-12-09 När kunskap och omsorg går hand i hand

Eskilstuna 2011-12-09 När kunskap och omsorg går hand i hand Eskilstuna 2011-12-09 När kunskap och omsorg går hand i hand Hälsofrämjande skolutveckling en gemensam satsning på kunskapsmål och sociala mål Hälsofrämjande skolutveckling Motivation, ett gott skolklimat,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Linje 14

Verksamhetsplan 2015. Linje 14 Verksamhetsplan 2015 Linje 14 Om Linje 14 Örebro kommun och Örebro universitet bedriver sedan 2003 verksamheten Linje 14, ett samverkansarbete som går ut på att motivera fler ungdomar att studera vidare

Läs mer

PSYD52, Psykologi: Kognitions- och neuropsykologi, 30 högskolepoäng Psychology: Cognitive- and Neuropsychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

PSYD52, Psykologi: Kognitions- och neuropsykologi, 30 högskolepoäng Psychology: Cognitive- and Neuropsychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYD52, Psykologi: Kognitions- och, 30 högskolepoäng Psychology: Cognitive- and Neuropsychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Medborgardialog med unga

Medborgardialog med unga 10 Medborgardialog med unga Västsverige växer och nya byggen är ständigt på gång. Det kan handla om att bygga för ett hållbart resande med resor som ger låga koldioxidutsläpp och samtidigt sker på ett

Läs mer

KURSKATALOG HÖSTTERMINEN resurscentrum staffanstorps kommun

KURSKATALOG HÖSTTERMINEN resurscentrum staffanstorps kommun KURSKATALOG HÖSTTERMINEN 2017 resurscentrum staffanstorps kommun Vi på Resurscentrum erbjuder utbildningar inom olika områden. Den här kurskatalogen innehåller ett axplock av vad vi kan erbjuda, men vi

Läs mer

Kursbeskrivning individuellt val

Kursbeskrivning individuellt val Kursbeskrivning individuellt val KURS KURSKOD POÄNG KURSBESKRIVNING KOMMENTARER KONTAKT PERSON ENGELSKA 7 ENGENG07 100 I Engelska 7 får du möjligheten att utveckla din engelska på en nivå som ligger nära

Läs mer

Kollegialt lärande i skolan

Kollegialt lärande i skolan Kollegialt lärande i skolan kunskap utveckling inspiration Så arbetar du framgångsrikt med kollegialt lärande på vetenskaplig grund Observationer och kollegial utvärdering hur går vi tillväga? Hur skapar

Läs mer

Skolprogram 2014 26/9 3/10

Skolprogram 2014 26/9 3/10 Skolprogram 2014 26/9 3/10 TÄNK GLOBALT AGERA LOKALT Fotograf: Simon Hastegård Programmet riktar sig till pedagoger från förskola till vuxenutbildning samt gymnasieskolans och vuxenutbildningens elever.

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt och självständigt

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Högskoleförberedande Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap Jag valde PB för att det är en så pass öppen skola. Det är en behaglig

Läs mer

ARBETSLAGETS VERKSAMHET OCH ORGANISATION

ARBETSLAGETS VERKSAMHET OCH ORGANISATION Årskurs 4 Arbetslagsdeklaration/Arbetslagets pedagogiska idé Vi har som målsättning att eleverna skall utvecklas till självständiga, kreativt tänkande individer och vi vill såväl få eleverna att våga tro

Läs mer

Presentation av ämnet psykologi Programmet för personal och arbetsliv. Henrik Bergman. Vad är psykologi?

Presentation av ämnet psykologi Programmet för personal och arbetsliv. Henrik Bergman. Vad är psykologi? 15/09/16 Presentation av ämnet psykologi Programmet för personal och arbetsliv Henrik Bergman Vad är psykologi? Definition vetenskaplig disciplin som söker på ett systematiskt sätt beskriva och förklara

Läs mer

Dagens program. Återkoppling ViTal, Visa Ord och TT Fika Inkludering Stava Rex och Spell Right 2 Gustavas ordböcker Hemuppgift

Dagens program. Återkoppling ViTal, Visa Ord och TT Fika Inkludering Stava Rex och Spell Right 2 Gustavas ordböcker Hemuppgift Dagens program Återkoppling ViTal, Visa Ord och TT Fika Inkludering Stava Rex och Spell Right 2 Gustavas ordböcker Hemuppgift Inkludering Den nya skollagen och LGR 11 -Ny syn på elever i behov av särskilt

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod IHG200. Physical education and health for teachers years f-6, 15 HE credits, 15 HE credits

Institutionen för individ och samhälle Kurskod IHG200. Physical education and health for teachers years f-6, 15 HE credits, 15 HE credits KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska utveckla ämneskunskaper för undervisning i idrott och hälsa i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-6. Efter avslutad kurs skall studenten kunna:

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2015-2017 Vision Östra skolan kännetecknas av en strävan att utveckla samverkan mellan skola

Läs mer

Ämnesområde Hållbar konsumtion. Årskurs Gymnasiet. LÄRARINSTRUKTION Lek och allvar med begrepp

Ämnesområde Hållbar konsumtion. Årskurs Gymnasiet. LÄRARINSTRUKTION Lek och allvar med begrepp Ämnesområde Hållbar konsumtion Årskurs Gymnasiet Lektionstid 60 min Lektionstyp Begreppsövningar LÄRARINSTRUKTION Lek och allvar med begrepp Uppgift Eleverna tränar på och lär sig begrepp kopplade till

Läs mer

inbjudan KUS PA specialpedagogisk forskning en annorlunda seminarieserie läsåret

inbjudan KUS PA specialpedagogisk forskning en annorlunda seminarieserie läsåret inbjudan F KUS PA specialpedagogisk forskning en annorlunda seminarieserie läsåret 2011 2012 Välkommen till en annorlunda seminarieserie! Fokus på specialpedagogisk forskning är ett samarbete mellan Specialpedagogiska

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Avdelningen för omvårdnad. Studiehandledning Psykisk ohälsa 7,5 p. Kurskod: OMGB86 Fristående kurs

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Avdelningen för omvårdnad. Studiehandledning Psykisk ohälsa 7,5 p. Kurskod: OMGB86 Fristående kurs Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Avdelningen för omvårdnad Studiehandledning Psykisk ohälsa 7,5 p Kurskod: OMGB86 Fristående kurs Kurstid: Vecka 14 23, 2012 Introduktion Välkommen till kursen

Läs mer

Pedagogik GR (A), Elevinflytande som didaktiskt/pedagogiskt instrument, 7,5 hp

Pedagogik GR (A), Elevinflytande som didaktiskt/pedagogiskt instrument, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Elevinflytande som didaktiskt/pedagogiskt instrument, 7,5 hp Pupil influence as a didactic/pedagogical issue Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå

Läs mer

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med Studie- och yrkesvägledning vid Edenskolan

Riktlinjer för arbetet med Studie- och yrkesvägledning vid Edenskolan Riktlinjer för arbetet med Studie- och yrkesvägledning vid Edenskolan En konkretisering av vad de nationella målen för studie- och yrkesvägledning innebär för Edenskolan Enligt skollagen ska elever i alla

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR JOURNALISTIK, MEDIER OCH KOMMUNIKATION

INSTITUTIONEN FÖR JOURNALISTIK, MEDIER OCH KOMMUNIKATION INSTITUTIONEN FÖR JOURNALISTIK, MEDIER OCH KOMMUNIKATION MK2202 Politisk kriskommunikation, 15 högskolepoäng The Politics of Crisis Communication, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2014/15

Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2014/15 Samhällsvetenskapsprogrammet SPYKEN 2014/15 Spyken Läsåret 2013/2014 Estetiska programmet Humanistiska programmet Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Totalt 176 elever 82 elever 360

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ingångsämnen hösten 2019 INRIKTNING ÅRSKURS 7-9 (4 ÅR, 240 HP) HUVUDÄMNE OCH KOMBINATIONER 2 BILD 90 HP I KOMBINATION MED ANNAT ÄMNE 60 HP Observera att godkänt färdighetsprov i krävs.

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt och självständigt

Läs mer

Kursen ingår i verksamhetsförlagd utbildning och är en obligatorisk kurs inom Ämneslärarprogrammet vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

Kursen ingår i verksamhetsförlagd utbildning och är en obligatorisk kurs inom Ämneslärarprogrammet vid Gymnastik- och idrottshögskolan. 1 (5) VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING MED ÄMNESDIDAKTIK I, INRIKTNING GYMNASIET, 15 HÖGSKOLEPOÄNG TEACHING PRACTICE WITH DIDACTICS I, IN UPPER SECONDARY SCHOOL, 15 CREDITS Basdata Kursen ingår i verksamhetsförlagd

Läs mer

utdrag ur ansökan till MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

utdrag ur ansökan till MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Projektet Afrovadå vadå afrofobi? utdrag ur ansökan till MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Syfte Projektet är planerat som ett treårigt projekt med övergripande mål att motverka och

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Programstruktur Samhällsprogrammet Beteendevetenskap

Programstruktur Samhällsprogrammet Beteendevetenskap Programstruktur Beteendevetenskap är en bred utbildning som ger dig många valmöjligheter i framtiden. Du som söker till SAMHÄLL väljer en studieförberedande utbildning, som ger goda kunskaper inom många

Läs mer

Lärarhandledning. av Ann Fagerberg

Lärarhandledning. av Ann Fagerberg Lärarhandledning av Ann Fagerberg Innehåll: s. 3 Läroplanen 2011 s. 4 Kursplan svenska s. 4 Kursplan samhällskunskap s. 5 Kursplan bild s. 5 Uppgifter att arbeta med tillsammas som klass s. 7 Diskussionsuppgifter

Läs mer

Machofabriken i gymnasiet: Livskunskap, Samhällskunskap & Svenska

Machofabriken i gymnasiet: Livskunskap, Samhällskunskap & Svenska Machofabriken i gymnasiet: Livskunskap, Samhällskunskap & Svenska För att Machofabriken inte ska behöva vara ett arbete som går utanför timplanen har vi tagit fram ett dokument med förslag och tips på

Läs mer

SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET. Bedömning av undervisningsförmågan. Godkänd av styrelsen 5.6.

SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET. Bedömning av undervisningsförmågan. Godkänd av styrelsen 5.6. SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERSITET Godkänd av styrelsen 5.6.2018 Bedömning av undervisningsförmågan Undervisningsförmågan bedöms i samband med tillsättning av undervisnings-

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 2 OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt

Läs mer

Alla vinner på väl underbyggda val. Mikaela Zelmerlööw, Agnetha Kronqvist & Jan Lindblom 19 maj 2016

Alla vinner på väl underbyggda val. Mikaela Zelmerlööw, Agnetha Kronqvist & Jan Lindblom 19 maj 2016 Alla vinner på väl underbyggda val Mikaela Zelmerlööw, Agnetha Kronqvist & Jan Lindblom 19 maj 2016 3. Undervisning och samverkan Läraren bör i undervisningen - ge eleverna möjlighet att utveckla en

Läs mer

Specialpedagogik 2018

Specialpedagogik 2018 Specialpedagogik 2018 kunskap utveckling inspiration Nyhet! Workshop med elevcase vilka extra anpassningar är effektiva och fungerar i praktiken? Erfarenhetsutbyte med kollegor från andra skolor Utveckla

Läs mer

EXPO FÖRELÄSNINGSPAKET HÖSTEN 08 VÅREN 09

EXPO FÖRELÄSNINGSPAKET HÖSTEN 08 VÅREN 09 EXPO FÖRELÄSNINGSPAKET HÖSTEN 08 VÅREN 09 Organisationerna, symbolerna och musiken Föredraget behandlar nazismens symboler och vad de står för. Vi går även igenom de rasistiska organisationerna och hur

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Det goda livet i Gävle inom ramen för ett jordklot

Det goda livet i Gävle inom ramen för ett jordklot Det goda livet i Gävle 2030 - inom ramen för ett jordklot Nationell LHU-konferens i Linköping 15 november 2017 Det här kommer vi ta upp: Bakgrund till LHU och Det goda livet i Gävle Genomförandet 16/17

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap PER BRAHEGYMNASIET Enda skolan jag besökte, jag har kompisar som gått här. Jag gillar

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning Rapport 2012:10 Läsundervisning inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning För att klara av studierna och nå en hög måluppfyllelse är det viktigt att eleverna har en god läsförmåga.

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

DIGITAL KOMPETENS I GRUNDSKOLAN

DIGITAL KOMPETENS I GRUNDSKOLAN ATT GÖRA EN SKILLNAD SOM GÖR EN SKILLNAD Lin Education lever efter mantrat Att göra en skillnad som gör en skillnad. För oss är det inte tekniken som utvecklar skolan, snarare är det så att förändrad pedagogik

Läs mer

Vi lyfter språk-, läs- och skrivförmågan. Läslyftet som resurs för förskolors utvecklingsarbete

Vi lyfter språk-, läs- och skrivförmågan. Läslyftet som resurs för förskolors utvecklingsarbete Vi lyfter språk-, läs- och skrivförmågan Läslyftet som resurs för förskolors utvecklingsarbete I sin principiella tro på möjligheten av en objektiv framställning genom ett transparant språk är marxismen,

Läs mer

Max18skolan Gymnasiet. Hälsa

Max18skolan Gymnasiet. Hälsa Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt att må bra och har rätt till vård och hjälp om de blir sjuka eller skadar sig. Genom

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Plan mot diskriminering & kränkande behandling 2019 Solrosens förskola

Plan mot diskriminering & kränkande behandling 2019 Solrosens förskola Utbildningsförvaltningen 2019-03-25 Plan mot diskriminering & kränkande behandling 2019 Solrosens förskola Plan mot diskriminering & kränkande behandling år 2019-2020 Förskola: Solrosens förskola Bakgrund

Läs mer

SPANA IN PROVA PA TANK EFTER!

SPANA IN PROVA PA TANK EFTER! SPANA IN PROVA PA TANK EFTER! Fredagen 25 september kl. 10.00 15.00, Mittuniversitetet, Campus Östersund. Fri entré! Program Forskarfredag 25 september Föreläsningar HUS F, SAL F214 10.00 10.30 Hard rain

Läs mer

Kunskapstorget, Skolforum 2008. Program

Kunskapstorget, Skolforum 2008. Program Kunskapstorget, Skolforum 2008 Program Välkommen till Kunskapstorget på Skolforum! Här kan du ta del av den senaste forskningen inom vitt skilda områden som är viktiga för dig i skolan. Mitt på Skolforum

Läs mer

Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning

Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning Institutionen för socialt arbete Vetenskapsteori och vetenskaplig forskningsmetod II SQ1361 (termin 6) Studiehandledning Vårterminen 2011 Kursansvarig: Jörgen Lundälv December 2010 JL 1 Välkommen! Du hälsas

Läs mer

NATIONELLA BILDTÄVLING

NATIONELLA BILDTÄVLING PRATA OM SPELS NATIONELLA BILDTÄVLING FÖR ÅRSKURS 7-9 1 1 KOM IGÅNG Vara med och tävla Prata om spels nationella bildtävling låter er vara med och tävla om fina priser. I tävlingen kan ni uppnå kursmålen

Läs mer

Utbildningsförvaltningen Plan mot diskriminering & kränkande behandling Violens förskola

Utbildningsförvaltningen Plan mot diskriminering & kränkande behandling Violens förskola Utbildningsförvaltningen 2019-03-25 Plan mot diskriminering & kränkande behandling 2019 2020 Violens förskola Plan mot diskriminering & kränkande behandling år 2019 2020 Förskola: Violens förskola Bakgrund

Läs mer

Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar

Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar När människor systematiskt använder sina styrkor och bygger vidare på framgångsfaktorer och önskvärda lägen möjliggörs storverk. När vårt fokus

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Historieundervisningens byggstenar : grundläggande pedagogik och ämnesdidaktik PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Historieundervisningens byggstenar : grundläggande pedagogik och ämnesdidaktik PDF ladda ner Historieundervisningens byggstenar : grundläggande pedagogik och ämnesdidaktik PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Magnus Hermansson Adler. Historieundervisningens byggstenar är en grundläggande

Läs mer

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning VILL DU BLI LÄRARE? 90-330 Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 1 2012-11-22 10:05 MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 2 2012-11-22

Läs mer

Magisterprogrammet pedagogiskt arbete med inriktning mot lärares arbete och elevers lärande

Magisterprogrammet pedagogiskt arbete med inriktning mot lärares arbete och elevers lärande Magisterprogrammet pedagogiskt arbete med inriktning mot lärares arbete och elevers lärande Programmet omfattar med sina 60 hp - en metodkurs Forsknings- och utvecklingsarbete i skolan (15 hp) - teorikurser

Läs mer

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M Du läser just nu Backaskolans pedagogiska plattform - vår skolas vision och verksamhetsidé. I denna text berättar vi vad vi vill ska utmärka

Läs mer

Parallellseminarium 3

Parallellseminarium 3 Parallellseminarium 3 301 Matematik för våra yngsta barn. Fö, Föreläsning Karin Larsson Hur hittar vi matematiken i vardagen som ska stimulera våra yngsta barn att få en förförståelse för matematikens

Läs mer

Seminarium 20 februari 2019 OMEP:s stockholmskrets

Seminarium 20 februari 2019 OMEP:s stockholmskrets Seminarium 20 februari 2019 OMEP:s stockholmskrets Ingrid Engdahl Ordförande i Europa för OMEP www.omep.org.se www.teskedsorden.se ingridengdahl@gmail.com 2019-02-20 Ingrid Engdahl Kort historielektion

Läs mer