God Jul önskas Musikskolor och Kulturskolor i Uppsala, Västmanlands, Örebro, Södermanlands och Östergötlands län.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "God Jul önskas Musikskolor och Kulturskolor i Uppsala, Västmanlands, Örebro, Södermanlands och Östergötlands län."

Transkript

1 God Jul önskas Musikskolor och Kulturskolor i Uppsala, Västmanlands, Örebro, Södermanlands och Östergötlands län. Här kommer en rejäl julklapp. Europeiska socialfonden ger kr till ett förprojekt PUFFIMOK-ÖM i Östra Mellansverige Under hösten sökte SMoK pengar för ett förprojekt för fortbildning av all personal i de 52 Musik och Kulturskolorna (MoKs) i de fem länen. Projektet bedrivs under första halvåret 2009 och syftar till kartläggning av utbildningsbehov med speciellt beaktande av jämställdhetsintegration, tillgänglighet, samverkan och strategiskt inflytande. Detta är det första projektet inom de nya utlysningarna som vi får bidrag till. Vi ber om ursäkt för att enbart ett län blivit informerat innan ansökan sändes in. Från början var det meningen att endast göra en ansökan för Stockholms län, men när Östra Mellansverige gjorde en utlysning på tre gånger så mycket pengar chansade vi och gjorde en ansökan och lyckades. Vi väntade då med att informera till dess vi visste att vi fått pengar för att inte skapa förväntningar om vi fick avslag. Hoppas att det är OK. Det ger ju alla en underbar möjlighet till fortbildning. PUFFIMOK-ÖM (beskrivning i ansökan) Personlig utveckling för framtidens Musik- och Kulturskolor i Östra Mellansverige (PUFFIMOK-ÖM) ger personalen kompetenshöjning i samarbete med estetiska pedagogutbildningar, kulturinstitutioner och privata entreprenörer. Resultatet blir en mångsidigare, friskare personal med helhetssyn. Projektets mål Målsättningen med detta förprojekt är ytterst att ge förutsättningar för att göra en ansökan för att kunna genomföra en kompetenshöjning av personal och chefer samt etablera ett lärande samarbete med universitet, högskolor, kulturinstitutioner och privata entreprenörer. Ett genomförandeprojekt kan få flera miljoner i bidrag. Se vidare bilaga 1 Förprojekteringens syfte Förprojektering är till för att projektets ingående verksamheter ska kunna förbereda och planera ett genomförande av kompetensutvecklingsprojekt. Förprojekteringen är också till för att höja kvaliteten, säkerställa den strategiska påverkan och skapa delaktighet och motivation hos de anställda och samarbetspartners inför genomförandet av kompetensutvecklingen. Målgrupp MoKs hela personalen ingår administrativ personal, chefer/ledare och pedagoger. Uppskattningsvis 950 av MoKs personal. Högskolor, universitet i regionen, som har undervisning i våra ämnen. Kulturinstitutioner i länen t ex länsmusik och länsteatrar. HS (7)

2 Entreprenörer som arbetar med hjälpmedel, metodutveckling och läromedel för MoK verksamhet. Fackliga representanter från t ex skolledarna och lärarförbundet. Projektägare Är Karlskoga kommun i nära samarbete med SMoK. Projektledning En styrgrupp bildas med projektägaren som ordförande. I gruppen inbjuds varje län att delta med en representant liksom SMoK. Genomförandegrupp Ordförande i styrgruppen, SMoK och projektledaren Hans Skoglund. Deltagare Alla MoK inbjuds att delta i projektet. Information om projektet Detta PM är den första informationen för de flesta. Projektledningen besöker länen som förutsätts ordna länsmöten med samtliga MoKs i länet för en informations och implementeringsdag under januari. Detta är viktigt för att snabbt komma igång. Ett halvår går fort. Varje vecka kommer ett veckobrev att skickas till deltagarna. Övrig information sker genom styrgrupp och internat. Upplägg Inventeringar i varje deltagande MoK beträffande önskemål om fortbildning och frekvens av ohälsa. Nätenkäter kommer att genomföras för att en bild skall skapas. Resultatet kommer att bearbetas vid 2 tvådagarseminarier under våren dit varje MoK kommer att inbjudas: Projektet står för kostnaderna vid konferenserna. Vid seminarierna tas arbetet på hemmaplan upp och kommer att landa i ett förslag för genomförande av åtgärder och metodutveckling vid en framtida fortbildning. Detta kommer att ske i ett kommande genomförandeprojekt. Särskilda grupper bildas med högskolorna, kulturinstitutionerna och entreprenörerna för att se vilken roll dessa kan spela i fortbildningen, vid grundutbildning, gemensamma aktiviteter och i forskning. Detta kan vara en grund för ett framtida kontinuerligt samarbete. Arbetet i dessa grupper landar också i internaten, där alla har möjlighet att lägga sina synpunkter. Speciella inriktningar i projektet. Jämställdhetsintegration Ett relativt nytt ord och ett begrepp som innebär en strategi för att en analys skall ske vid alla beslut som fattas vad beslutet innebär för män och för kvinnor. I kommunerna börjar man nu införa begreppet och det skall genomsyra vår verksamhet i projektet. Vid först seminariet kommer vi att få lära oss innebörden. Tillgänglighet Ytterligare ett centralt begrepp i ESF:s bidragskriterier som också kommer tas upp vid seminarier. HS (7)

3 Samverkan Ett framgångsrikt partnerskap bygger på en strategiskt relevant sammansättning av aktörer från offentliga, privata och ideella organisationer. Strategisk blir sammansättningen i de lägen potentialen med partnerskapsarbetet uppmärksammas och engagerar relevanta kunskaps- och idébärare vilka har erfarenheter av, närhet till och bemyndigande att företräda sin organisations intressen och ambitioner att utveckla och testa metoder på kort sikt, samt bidra till att reformera verksamhetens innehåll och utförande på längre sikt. Se vidare ansökan som bifogas. Strategiskt inflytande Detta projekt är ett stort strategiskt projekt som ytterst berör 97 % av landets kommuner och som indirekt påverkar ca barn och ungdomar. Ansökningar kommer att göras i alla åtta regionerna i ESF. Syftet är att alla MoKs i hela landet skall bli delaktiga. Kulturskolorna är dessutom en del av den kommunala organisationen och samarbetar i de flesta fall med kommunens största förvaltning, nämligen skolan. Detta ger närhet och möjlighet till påverkan på politiker och övriga förvaltningar. En viktig del är att personalen vågar ta plats i dessa sammanhang och berätta sin berättelse om verksamheten i sin MoK. Centralt har SMoK deltagit i många utredningsgrupper, utredningar, remissvar och annat, där övriga deltagare organiskt har fått tillfälle att lära känna MoK och vikten av arbetet. SMoK har ett nära samarbete med kommun- och landstingsförbundet och har tilldelats uppdrag av de statliga myndigheter. Kontaktvägarna finns och vi hoppas att denna ansökan skall leda till ytterligare nätverk. SMoK har nyligen bildat ett nätverk SMoK:s Vänner med företrädare från många olika områden av svensk förvaltning, kultur och näringsliv. Genom SMoKs regionala kontinuerliga möten i länen ges en fortlöpande information om utveckling och diskussioner leder till gemensamma mål och aktiviteter. SMoK ordnar en årlig konferens för alla MoK i landet, där gemensamma angelägenheter diskuteras. SMoK finns också som aktiv part i internationella nätverk och organisationer och försöker bilda opinion för många frågor. Ytterligare information Se ansökan Tidsplan Se bilaga 2 Börja redan nu Med att fundera hur ni skall lägga upp arbetet i er MoK. Planera och fastställ tid för länsmöte i kontakt med Hans Skoglund hasse@vindoga.se Ta fram intressant namn från universitet, kulturinstitutioner och entreprenörer i ditt län Ta fram namn från ditt län till styrgruppen Så kan vi få några riktigt berikande och roliga år. God Jul och Gott Nytt År önskar Per Sjöberg projektägare och Hans Skoglund projektledare HS (7)

4 Bilaga 1 Målsättning Målsättningen med detta förprojekt är ytterst att ge förutsättningar för att göra en ansökan för att kunna genomföra en kompetenshöjning av personal och chefer samt etablera ett lärande samarbete med universitet, högskolor, kulturinstitutioner och privata entreprenörer. Detta skall ske genom att - en kartläggning görs av behov av kompetenshöjning av chefer/ledare och personal relaterat till de mål och riktlinjer som ESF region Östra Mellansverige lagt i generella riktlinjer, de utlysningsspecifika samt med avseende på jämställdhet och funktionshinder. - förslag läggs på var, hur och inom vilka områden kompetenshöjning skall genomföras - förslag läggs på ett framtida kontinuerligt samarbete med universitet, högskolor, kulturinstitutioner inom regionen Östra Mellansverige Regionala mål denna utlysning 1. Kompetensutveckling för sysselsatta Sårbarheten hos personal. Sårbarhet kan ses ur ett individperspektiv och ur ett strukturellt perspektiv som påverkar individen. Sårbarhet ur individperspektivet 1. Grundutbildningen är inte alltid relevant för dagens MoKs. Det innebär att den enskilde pedagogen inte har fått de instrument han/hon behöver i sitt arbete. Vilket leder till sårbarhet vid inträdet i arbetslivet. Frågor att belysa - Hur ser en relevant utbildning ut för olika pedagoggrupper? - Vad saknas idag och behövs för att pedagogerna skall klara sina arbetsuppgifter bättre? - På kort sikt. Hur skulle en introduktionsutbildning för MoKs se ut? - Att ge ett svar på frågorna 2. Utbildningen skedde för länge sedan. Pedagogen måste få fortbildning för att kunna fortsätta och utvecklas i sitt arbete. Hur skulle en sådan kompetenshöjning i det egna ämnet utformas för olika pedagoggrupper? Mål projektet Specificera sådana utbildningar för genomförandefasen 3. Utveckling sker - nya ämnen och ämneskombinationer bör etableras för att behålla attraktionsvärdet hos deltagare och elever. Pedagogen har utbildning och erfarenheter i botten, men måste fortbildas för att tryggt utvecklas in i de nya uppgifterna. HS (7)

5 Kartlägga behov och definiera metoder på vilka nya metoder som bör utvecklas och hur pedagoger i dessa kan utvecklas. 4. I vissa nya ämnen såsom nya dansformer (break, street, hiphop), graffiti, serieteckning, digitalt berättande mm finns ännu inga pedagogiska utbildningar. Pedagogerna är oftast kunniga utövare med pedagogisk erfarenhet men utan pedagogisk utbildning. Kartlägga behov och definiera åtgärder på hur dessa pedagoger kan utvecklas. 4. Fysisk sårbarhet. Pedagoger i vissa ämnen såsom musik och dans riskerar pedagogerna förslitningsskador beroende på knepiga arbetsställningar och ett upprepade monotona rörelser. Danspedagoger kan kanske inte fortsätta undervisa eftersom de använder sin kropp för att visa koreografiövningar. Kartlägga fysisk sårbarhet och föreslå metoder hur de förebyggs och om skadan redan är skedd utveckla nya metoder för undervisning utifrån förutsättningarna eller finna nya arbetsmöjligheter inom MoKs. Arbetsuppgifterna förändras. Det har nämnts i ovanstående stycke, men kompletteras på följande punkter Risk för omställning Det finns en risk för omställning, som kan ha lite olika orsaker 1. Eftersom MoKs inte är en lagstadgad verksamhet och därmed inte är obligatorisk i kommunerna finns vid varje budgetberedning en risk för ekonomiska beskärningar med övertalighet som följd. 2. Avnämarna väljer bort vissa ämnen, vilket kan leda till övertalighet i ämnet. 3. Nya ämnen utvecklas, som de befintliga pedagogerna är inte utbildade för eller känner sig osäkra på. Använda erfarenheterna beskrivna i strategiskt påverkansarbete för formulera information för att bättre kunna påverka uppdragsgivarna före och under budgetprocessen. Kartlägga och analysera utveckling, som kan leda till övertalighet. Kompetenshöja personalen under genomförandefasen. Utforma idéer om hur kontinuerliga omvärldsanalyser kan vara ett medel för att öka flexibilitet hos personalen. Låg utbildning Ur ett perspektiv har personalen på MoKs en mycket hög utbildning. Beroende på omvärldsförändringar måste de dock alltid stå på tå för att hänga med i avnämarnas krav. Detta ställer stora krav på fortbildning. Rektorer och chefer har ofta en bakgrund som lärare och får sällan en utbildningsmässig introduktion i sin nya yrkesroll, vilket inte sällan leder till svårigheter. HS (7)

6 I projektet kartläggs och analyseras rektorers och övriga personals behov av fortbildning. Formulera förslag på utbildningar, som genomförs i genomförandefasen. Stärka entreprenörskapet Entreprenörskapet och förmåga att förverkliga sina idéer, både på befintliga arbetsplatser och i nya företag, behöver också stärkas. En mer diversifierad näringslivsstruktur bidrar till att mildra effekterna av plötsliga omställningar i kommuner som har få dominerande arbetsgivare. En stor del av personalen arbetar på deltid i MoK. Framförallt musiklärare kan ha tillfälliga arbeten vid sidan av. Det kan röra sig om inhopp i länsmusiken, projekt i skolor, tillfälliga anställningar i t ex folkhögskolor. De kan behöva kunskaper i att driva egna företag för att bättre kunna utveckla sina idéer. MoKs är konkurrensutsatta och måste finna nya kurser och utvecklingsmöjligheter. Kartlägga och analysera hur personal freelansar. Utveckla kurser i entreprenörskap för all personal inklusive chefer i entreprenörskapets olika delar, som kan genomföras under genomförandefasen. Stärka sysselsatta som i sin yrkesroll kan stärka intentionerna i programmet MoKs verksamhet är i grunden stärkande för individens självkänsla, egna skapande, kreativitet, personlighetsutveckling och för samarbete och socialisering. Det är därför viktigt att personalen som leder denna utveckling av individen själva får input för att klara av sina viktiga uppgifter. Redan angivna mål bidrar till att stärka intentionerna i programmet Bidra till kunskap i arbetslivet hur diskriminering motverkas och likabehandling främjas Redan underprojektet beaktas detta. Vid seminarierna tas detta tema upp. Avsikten är att formulera hur detta skall läggas in i genomförandeprojektet. Bidra till ökade kunskaper om hur långtidssjukskrivningar kan förebyggas Detta belyses under sårbarhet ovan. Vad skall projektet uppnå Projektet syftar till att åstadkomma en ökad medvetenhet om behov och problem hos de ingående parterna samt efter karläggning och analys skapa underlag för en ansökan om genomförande och en detaljerad plan för hur detta arbete skall genomföras. Hur skall arbetet med samarbetsparter fungera Arbetet kommer att ske på olika nivåer. Två tvådagarsseminarier, ett i inledningen och ett slutet, och länsträffar är ryggraden i projektet. Vid dessa deltar representanter från alla MoKs och de externa parterna. Det är i denna församling det gemensamma projektresultatet diskuteras Emellan seminarierna sker arbete i lokala fokusgrupper inom MoKs och i länsgrupper mellan lokala MoKs och företrädare för de externa samarbetsparterna. De levererar sina resultat till projektledaren som sammanställer och redovisar i skriftlig form HS (7)

7 samt vid seminarierna. De fackliga organisationerna inbjuds till arbete i olika grupper liksom i seminarier och föreläsningar på internaten. Hur implementera? Metoden är till sin karaktär direkt implementerade genom att alla parter får möjlighet att delta aktivt under gemensamma seminarier eller vid lokala arbeten. Kontinuerlig dokumentation kommer att ske och denna kommer att distribueras fortlöpande under arbetet. Resultatet av arbetet kommer att spridas enligt idéer som redovisas under punkten strategiskt påverkansarbete. Bilaga 2 Startdatum: Slutdatum: Aktivitet: Projektet startar. Länsseminarier med MoK genomförs. Styrgrupp utses. Projektorganisation fastslås liksom arbetsplan, projektplan och tidsplan. Information produceras och kontakt tas med alla samarbetspartners. Undergrupper och fokusgrupperbildas. Ansvarigheter slås fast. Arbetet i lokala fokusgrupper och arbetsgrupper med samarbetspartners påbörjas. SMoK ger support med anställd projektledare. Planering av tvådagarsinternat Genomförande av initierande tvådagarsseminarium. Diskussion kring det fortsatta arbetet, inriktning mm. Föreläsningar om omvärldsanalys, tillgänglighet, jämställdhetsintegration mm Sammanställning av resultat och återkoppling till grupperna som fortsätter sitt arbete. Länsmöten hålls. Grupperna producerar synpunkter till projektledaren som sammanställer och återkopplar. Fortsatt arbete i grupperna. Grupper får vid önskemål besök av styrgruppsledamöter eller projektledare. Slutsynpunkter skickas till projektledaren. Projektledaren sammanställer förslag till slutrapport och en skiss till ansökan för genomförande. Slutseminarium genomgång av förslag till rapport och skiss på genomförandeprojekt. Beslut fattas. Slutjusering av rapport och ansökan. Redovisning till ESF HS (7)

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-02-13 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-01 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2009-02-02 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Utlysning 2/2009,

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2009-02-02 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Utlysning 2/2009,

Läs mer

VÄLKOMMEN! till KOMPetensförsörjning för musik- och KULturskolor i MEllersta Norrland

VÄLKOMMEN! till KOMPetensförsörjning för musik- och KULturskolor i MEllersta Norrland VÄLKOMMEN! till KOMPetensförsörjning för musik- och KULturskolor i MEllersta Norrland KOMPKULMEN KOMPetensförsörjning för musik- och KULturskolor i MEllersta Norrland Europeiska Socialfonden = ESF 1/2

Läs mer

Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap

Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Innehåll PO 1: Kompetensförsörjning PO 2: Ökat arbetskraftsutbud Ansökningsomgången inom PO1 Processtöd

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): oktober 2011 1. Verksamheten

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Välj utbildningar! Projektet erbjuder: Utbildningar som ska stärka individ och arbetsplats. Utbildningarnas innehåll och upplägg har arbetats fram i samråd med representanter från era arbetsplatser, en

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-17 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden

Hur vi arbetat med jämställdhet under den aktuella perioden Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP1 genomförande Diarienummer: 2008-3020462 Period: april 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden En medarbetare från Hallstahammars

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2013 1. Verksamheten

Läs mer

Projekt SIA. Stegen in i arbetsmarknaden

Projekt SIA. Stegen in i arbetsmarknaden Projekt SIA Stegen in i arbetsmarknaden 1 FöreningenFuruboda HSOSkåne 1Bakgrund Detfinnsidagca22000människormedfunktionsnedsättningsomärunder30årochsom haraktivitetsersättning(detsomtidigarehetteförtidspension)isverige.knappttretusenur

Läs mer

OM VI FICK BESTÄMMA ett projekt om Barnkonventionen och varför barns och ungdomars delaktighet måste stärkas

OM VI FICK BESTÄMMA ett projekt om Barnkonventionen och varför barns och ungdomars delaktighet måste stärkas Sofia Balic Projektledare Sveriges Musik- och Kulturskoleråd Nybrokajen 13 S- 111 48 STOCKHOLM +46 703 66 13 30 sofia.balic@smok.se www.smok.se 13-05-1713-05-17 Till Michael Brolund Arvsfondsdelegationen

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-08-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-08-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj 2013 1. Verksamheten

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stockholms stads personalpolicy Produktion: Blomquist Tryck: Edita Bobergs Artikelnummer: 13742 Stadsledningskontoret 2016-11 Antogs av kommunfullmäktige, 5 september 2016 Ett Stockholm för alla Stadens

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

Skolbiblioteksutveckling i Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronobergs och Östergötlands län. genom Europeiska Socialfonden

Skolbiblioteksutveckling i Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronobergs och Östergötlands län. genom Europeiska Socialfonden Skolbiblioteksutveckling i Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronobergs och Östergötlands län genom Europeiska Socialfonden Jag som pratar: Catharina Aineström, projektledare, Skolbibliotekarielyftet Föredraget

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): juni 2013 1. Verksamheten

Läs mer

Att vara ambassadör i Hjärnkoll

Att vara ambassadör i Hjärnkoll Detta dokument beskriver riktlinjerna för uppgiften som i kampanjen Hjärnkoll. Det utgör grunden för en gemensam överenskommelse som sluts mellan varje enskild och Hjärnkolls projektadministration under

Läs mer

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Beslutad av: regionutvecklingsnämnden, 2019-05-23 Diarienummer: RUN 2019-00210 Riktlinje Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen/Koncernkontoret Innehållsansvar:

Läs mer

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP2 genomförande Diarienummer: 2009-3020096 Period: April

Lägesrapport genomförande. 1. Verksamhet i projektet. Projektnamn: HP2 genomförande Diarienummer: 2009-3020096 Period: April Lägesrapport genomförande Projektnamn: HP2 genomförande Diarienummer: 2009-3020096 Period: April 1. Verksamhet i projektet Aktiviteter som genomförts under den aktuella perioden Hela personalen på Westerqvarns

Läs mer

FÖRSTUDIE KOMPETENSUTVECKLING FÖR TILLVÄXT Inom Regionalfonden Nuts 2 områden Östra Mellansverige

FÖRSTUDIE KOMPETENSUTVECKLING FÖR TILLVÄXT Inom Regionalfonden Nuts 2 områden Östra Mellansverige SLUTRAPPORT 2008-09-23 Sören Johansson FÖRSTUDIE KOMPETENSUTVECKLING FÖR TILLVÄXT Inom Regionalfonden Nuts 2 områden Östra Mellansverige Period: 2008-01-01 2008-06-30 Projektorganisation Projektägare:

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2008-09-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensförsörjning

Läs mer

PROGRAMRÅDSGUIDEN. Elbranschens Centrala Yrkesnämnd 2010 03 02

PROGRAMRÅDSGUIDEN. Elbranschens Centrala Yrkesnämnd 2010 03 02 PROGRAMRÅDSGUIDEN ett hjälpmedel till dig i programrådet när du, och vi gemensamt, ska bevaka våra intressen i elteknikbranschen Elbranschens Centrala Yrkesnämnd 2010 03 02 Som ledamot i våra programråd

Läs mer

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS HANDBOK för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Världen angår oss Centerkvinnornas fond Världen angår oss (VAO) är fonden för Centerkvinnornas medlemmar som vill jobba för en

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen 1 (7) Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen i matematik Matematiksatsningen 2011 Ha riktlinjerna och blankettstödet tillhands då denna ansökningsbilaga fylls i. Bakgrundsinformation

Läs mer

Beslutad i Landstingsstyrelsen

Beslutad i Landstingsstyrelsen - Beslutad i Landstingsstyrelsen 2013-03-12 LS-LED12-419 Till denna riktlinje finns handlingsplanen FRÄMJA SÄKERSTÄLLA BEVAKA BARNETS RÄTTIGHETER. Handlingsplanen är beslutad av landstingsdirektören i

Läs mer

Praktikkartläggning. Så här gör vi det bättre för individer och arbetsgivare i samband med praktik eller subventionerad anställning

Praktikkartläggning. Så här gör vi det bättre för individer och arbetsgivare i samband med praktik eller subventionerad anställning Praktikkartläggning Så här gör vi det bättre för individer och arbetsgivare i samband med praktik eller subventionerad anställning Projektperiod: 1 februari 2017 30 september 2018 Projektägare: Uppsala

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): juli 2013 1. Verksamheten

Läs mer

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro _xtwxü _ ÇÇ Projektplan Det är obligatoriskt att ta fram en projektplan för projektet. Projektplanen utgör underlag för prioritering mellan ansökningar och för beslut om stöd. Projektplanen ska ha följande

Läs mer

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen.

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Projektperiod: 1 april 2017 31 januari 2020 6 mån analys och planering 24 mån genomförande

Läs mer

Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt. Utbildningskatalog från poten3al12

Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt. Utbildningskatalog från poten3al12 Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt Utbildningskatalog från poten3al12 Utbildningar och kompetensutveckling på EUområdet Potential12 erbjuder utbildningar till alla aktörer som

Läs mer

Skolans årliga plan mot kränkande behandling Läsåret 2012/2013 A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ

Skolans årliga plan mot kränkande behandling Läsåret 2012/2013 A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ Skolans årliga plan mot kränkande behandling Läsåret 2012/2013 A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ Enhetens övergripande mål för likabehandling: Alla elever är trygga i skolan. Alla elever behandlas lika oavsett kön,

Läs mer

46 miljoner till kompetensutveckling och minskat utanförskap i Mellersta Norrland

46 miljoner till kompetensutveckling och minskat utanförskap i Mellersta Norrland Sidan 1 Pressmeddelande 2010-05-05 46 miljoner till kompetensutveckling och minskat utanförskap i Mellersta Norrland Vid gårdagens sammanträde har strukturfondspartnerskapet prioriterat 13 projekt i Europeiska

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 2014-02-06

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 2014-02-06 CARPE Minnesanteckningar Sida 1 (5) 2014-02-06 MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 2014-02-06 Inledning Carin hälsade välkommen och presenterade dagens program som till stor del bestod av dialog kring

Läs mer

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Skellefteå 2016-01-21 Sammordningsförbundet Skellefteå-Norsjö Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Bakgrund I Sverige står psykiatriska diagnoser för ca 40 % av alla pågående

Läs mer

Genomförande Är din organisation momsredovisningsskyldig för projektets verksamhet?

Genomförande Är din organisation momsredovisningsskyldig för projektets verksamhet? ANSÖKAN Diarienummer 2011-3050087 Sid 1 (27) Utlysningens namn och diarienummer 1-2012, Kompetensförsörjning programområde 1 2011-5050001 Uppgifter om organisationen Organisationens namn Skövde kommun

Läs mer

Tankar & Tips om vardagsutveckling

Tankar & Tips om vardagsutveckling Tankar & Tips om vardagsutveckling Sammanställning från gruppdiskussioner på kompetensombudsträff den 16 september 2010. Till Kompetensombudspärmen, under fliken Verktygslåda Temat under denna förmiddag

Läs mer

SLUTRAPPORT FÖRPROJEKTERING

SLUTRAPPORT FÖRPROJEKTERING 2011-06-30 SLUTRAPPORT FÖRPROJEKTERING Projektnamn: Kompetensförsörjning för Musik- och kulturskolor i Mellersta Norrland 15/1 15/7 2011 Projektnummer: 2010-3070053 Sammanfattning Projektidé Problemområden

Läs mer

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter Processledarutbildning Dag 1

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter Processledarutbildning Dag 1 Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter Processledarutbildning Dag 1 Bakgrunden - sammanfattad i fem punkter De kommunala arbetsmarknadsenheterna står inför stora utmaningar och

Läs mer

Dela läslust projektplan

Dela läslust projektplan Dela läslust projektplan Projektets syfte Projektet syftar till att biblioteken i Dalarnas, Gävleborgs, Uppsala och Värmlands län ska utveckla sin läsfrämjande och litteraturförmedlande verksamhet så att

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN UTLYSNING DNR /2011 SID 1 (6)

SOCIALFÖRVALTNINGEN UTLYSNING DNR /2011 SID 1 (6) SOCIALFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSENHETEN UTLYSNING SID 1 (6) 2011-10-17 UTLYSNING AV FOU-MEDEL FÖR PROCESSUTVÄRDERING AV INFÖRANDET AV SINGLE SYSTEM DESIGN (SSD) HOS BOENDESTÖDJARE INOM UTFÖRARENHETEN SOCIALPSYKIATRIN

Läs mer

Åtgärdsdokumenten för de Regionala Strukturfondsprogrammen ur ett genusperspektiv. Madeleine Sparre, Oxford Research AB

Åtgärdsdokumenten för de Regionala Strukturfondsprogrammen ur ett genusperspektiv. Madeleine Sparre, Oxford Research AB Åtgärdsdokumenten för de Regionala Strukturfondsprogrammen ur ett genusperspektiv Madeleine Sparre, Oxford Research AB 1 De regionala strukturfondsprogrammen EU:s sammanhållningspolitik ska bidra till

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): september 2011 1. Verksamheten

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-11-21 RS130452 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv

Läs mer

Jämställdhet Skolan skall mot denna bakgrund särskilt beakta följande i arbetet med att skapa jämställdhet i arbetslivet:

Jämställdhet Skolan skall mot denna bakgrund särskilt beakta följande i arbetet med att skapa jämställdhet i arbetslivet: Likabehandlingsplan Bakgrund Ädelfors folkhögskola verkar för att alla som studerar och arbetar i verksamheten ska ha samma rättigheter och skyldigheter enligt Diskrimineringslagen SFS 2008:567, 1 : Denna

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2008-10-07 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: PO2 Förprojektering

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj 2011 1. Verksamheten

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Gällande från och med 2011-04-01 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter... 3 Åtagande... 3 Samverkansgruppen det representativa inflytandet... 4 Arbetsplatsträffen

Läs mer

Lupp enkätundersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitik)

Lupp enkätundersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitik) Datum 2012-11-05 Projektplan Lupp enkätundersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitik) 2012 2 Projektplan Lupp 2012 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. Uppdragsgivare och uppdragstagare 3 2. Inledning och

Läs mer

Plugga klart. - tillsammans minskar vi studieavbrotten. Att minska studieavbrotten är en av de allra viktigaste uppgifterna för skolan idag

Plugga klart. - tillsammans minskar vi studieavbrotten. Att minska studieavbrotten är en av de allra viktigaste uppgifterna för skolan idag Plugga klart - tillsammans minskar vi studieavbrotten Att minska studieavbrotten är en av de allra viktigaste uppgifterna för skolan idag Åke Sandberg Fd. förbundschef Västerbergslagens utbildningscentrum

Läs mer

HANDLEDARUTBILDNING FÖR FÖRETAG TEKNIKCOLLEGE HALLAND

HANDLEDARUTBILDNING FÖR FÖRETAG TEKNIKCOLLEGE HALLAND HANDLEDARUTBILDNING FÖR FÖRETAG TEKNIKCOLLEGE HALLAND STEG 1 Plats: Tid: PROGRAM Kl 08.00 08.30 Syfte, möjligheter och allmän information om Teknikcollege regionalt och lokalt Catarina Carlsson, processledare

Läs mer

Inspirationsguide 3. Växtkraft Mål 3. Dokumentation av handlingsplan. En vägledning för att utföra en kompetensanalys med ett hälsoperspektiv

Inspirationsguide 3. Växtkraft Mål 3. Dokumentation av handlingsplan. En vägledning för att utföra en kompetensanalys med ett hälsoperspektiv Inspirationsguide 3 Dokumentation av handlingsplan Växtkraft Mål 3 En vägledning för att utföra en kompetensanalys med ett hälsoperspektiv 1. DOKUMENTATION... 3 SAMMANSTÄLLNING AV HANDLINGSPLAN... 3 PROCESSEN

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Prioriterade mål som skall ägnas särskild uppmärksamhet 2017

Prioriterade mål som skall ägnas särskild uppmärksamhet 2017 Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplanen innehåller de prioriterade mål som skall ägnas särskild uppmärksamhet år 2017 samt övergripande mål för verksamheten. Målsättningen är att kunna genomföra alla mål

Läs mer

Projektnamn: Kompetenscentrum för energieffektivisering i företag i ÖMS regionen

Projektnamn: Kompetenscentrum för energieffektivisering i företag i ÖMS regionen Projektnamn: Kompetenscentrum för energieffektivisering i företag i ÖMS regionen Programområde: Östra Mellansverige Ärende ID: 20200342 Sammanfattande beskrivning I Östra Mellansverige finns stor potential

Läs mer

POLICY MOT DISKRIMINERING

POLICY MOT DISKRIMINERING POLICY MOT DISKRIMINERING Fridhems folkhögskola accepterar inte att det förekommer diskriminering på arbetsplatsen eller i arbetssituationen. Alla har rätt till likabehandling oavsett kön, könsöverskridande

Läs mer

Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan

Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan 2005-04-21 Bilaga 1 1 Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan Verksamhetsplan för det nationella utvecklingsprogrammet för dans i skolan mellan NCFF, Myndigheten för skolutveckling, Statens kulturråd

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT PROJEKTSKOLA I ett projekt har du möjlighet att pröva på det okända och spännande. Du får både lyckas och misslyckas. Det viktiga är att du av utvärdering och uppföljning lär dig av misstagen. Du kan då

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015

Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015 Systematiskt kvalitetsarbete 2014/2015 Gislaveds särskola Vi har i år haft två klasser med särskoleelever på Gislaveds Gymnasiums nationella särskoleprogram.. Vi har två nationella program: Programmet

Läs mer

Genuskompetens för konstchefer

Genuskompetens för konstchefer Projektbeskrivning Genuskompetens för konstchefer KRO/KIF Region Väst Ett samarbetsprojekt med Konstkonsulenterna Kultur i Väst, Konstenheten Skövde Kulturhus samt ABF Göteborg 1 Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Birka Folkhögskola Arbetsförmedlingarna i Krokom och Östersund Samjamt

Birka Folkhögskola Arbetsförmedlingarna i Krokom och Östersund Samjamt Birka Folkhögskola Arbetsförmedlingarna i Krokom och Östersund Samjamt 1 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning... 3 3. Övergripandemål... 4 4. Delmål... 4 Att 15 ungdomar lär känna sina styrkor

Läs mer

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium LULEÅ KOMM U N PROJEKTBESKRIVNING Version 1 (5) Lyfta matematiken från förskola till gymnasium Bakgrund Att satsa på matematik är särskilt aktuellt och angeläget nu när såväl nationella som internationella

Läs mer

Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN!

Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN! Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN! OM ATT TRO PÅ FRAMTIDEN Fotbollen har en fantastisk förmåga att sammanföra

Läs mer

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8)

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) Verksamhetsplan för Enköpings naturvetenskap och teknik 2015 2017 Foto: Mikael Bernövall Ansvarig för denna plan är styrgruppen för Enköpings naturvetenskap och teknik 2 (8) Del

Läs mer

Plan. Mångfald- och jämställdhet. Mariestad. Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-04-23. Reviderad av Kommunstyrelsen Mariestad 2010-05-27

Plan. Mångfald- och jämställdhet. Mariestad. Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-04-23. Reviderad av Kommunstyrelsen Mariestad 2010-05-27 Plan Mångfald- och jämställdhet Mariestad Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-04-23 Reviderad av Kommunstyrelsen Mariestad 2010-05-27 Innehållsförteckning Mångfald och jämställdhetsplan... 3 Övergripande

Läs mer

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan 2016-2018 Barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan för barn- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Stabschef,

Läs mer

Policy för projektarbete

Policy för projektarbete KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:02-000 Policy för projektarbete Antagen av kommunfullmäktige 2011-05-26 59 Reviderad av kommunfullmäktige 2017-08-24 129 1 Definition - Vad är ett projekt? Ett projekt

Läs mer

Pascal 2006-04-24, bilaga 1

Pascal 2006-04-24, bilaga 1 Pascal 2006-04-24, bilaga 1 Bilaga med kompletteringar till tidigare ansökan Projektområde: Tillgänglighet till kultur för personer med funktionshinder Projektets namn: PASCAL påtryck intryck uttryck avtryck

Läs mer

PROJEKT LJUNGNÄSVILLAN

PROJEKT LJUNGNÄSVILLAN PROJEKT LJUNGNÄSVILLAN Nyanlända, utrikesfödda, långtidsarbetslösa Kvinnor och Män Programområde 2: Ökade övergångar till arbete Projektägare DEL-TA Produktion AB Arbetsintegrerat socialt företag - Samhällsnyttigt

Läs mer

http://vimeo.com/77776423 Vi som presenterar idag är Nicholas Singleton, projektledare GRAF Karin Westberg, dokumentationsstrateg GRAF Tidsplan Våren 2011 nätverket för chefer inom FH får information om

Läs mer

Uppdrag och mandat i TRIS

Uppdrag och mandat i TRIS Beslutat den 23 februari 2015 av Regionala Samverkansgruppen 1 Uppdrag och mandat i TRIS Vad syftar detta dokument till? Detta dokument är ett komplement till styrdokumentet för TRIS och beskriver mer

Läs mer

Kvalitetsgranskning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse

Kvalitetsgranskning Rapport 2010:15. Rektors ledarskap. En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Kvalitetsgranskning Rapport 2010:15 Rektors ledarskap En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot ökad måluppfyllelse Dnr:40-2010:71 INTERVJUGUIDE FÖR INSPEKTÖRER: REKTORS INTERVJUER Leder rektor

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Kulturskolan i storstan minskat utanförskap genom samverkan 3 (12)

Kulturskolan i storstan minskat utanförskap genom samverkan 3 (12) 3 (12) Detta dokument är en projektplan avseende Stockholms delprojekt inom - minskat utanförskap genom samverkan. Projektägare är Kulturskolerådet, riksföreningen för Sveriges musik- och kulturskolor,

Läs mer

SP:s projektrutiner 2011-05-24. Magnus Holmgren

SP:s projektrutiner 2011-05-24. Magnus Holmgren SP:s projektrutiner 2011-05-24 Magnus Holmgren Styrande dokument Vision, affärsidé, strategi, etc. SP:s huvudprocess Projekt Huvudprocess projekt Försäljning Projektstart Genomförande Rapportering Projektslut

Läs mer

Jämställdhetspolicy. Uddevalla kommun strävar efter att leva upp till jämställdhetslagens målsättning och ambitioner.

Jämställdhetspolicy. Uddevalla kommun strävar efter att leva upp till jämställdhetslagens målsättning och ambitioner. Personalavdelningens PA-handbok Ledningsfilosofi Jämställdhetspolicy Jämställdhet Uddevalla kommun strävar efter att leva upp till jämställdhetslagens målsättning och ambitioner. Information och ständig

Läs mer

1. Meriteringsmodellen

1. Meriteringsmodellen Sid 1 (7) 1. Meriteringsmodellen Av Umeå universitets visionsdokument Vision 2020 framgår det att vårt pedagogiska meriteringssystem bidrar till att ge skickliga lärare. Det övergripande målet för Umeå

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(6) Beslut 2009-02-05 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensutveckling

Läs mer

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG 1 Handledning till Sök arrangörsbidrag inom Globala Västerbotten och SEE Västerbottens hållbarhetsvecka 1. INLEDNING Vad är SEE Västerbottens hållbarhetsvecka? SEE

Läs mer

Personalpolicy. för Stockholms stad

Personalpolicy. för Stockholms stad Personalpolicy för Stockholms stad Tydliga gemensamma mål För att värna och utveckla vår allra viktigaste tillgång, stadens anställda och deras arbete för stockholmarnas bästa, är en aktiv personalpolitik

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kristallen Vår förskola ska vara trygg för alla barn och all personal, fri från diskriminering och annan kränkande behandling. Alla på vår förskola

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Utlysning ESF Nationellt. Genomförandeprojekt med inriktning "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning

Utlysning ESF Nationellt. Genomförandeprojekt med inriktning Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Utlysning ESF Nationellt Genomförandeprojekt med inriktning "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Övergripande för det nationella programmet Bidra till en väl fungerande arbetsmarknad och

Läs mer

PROJEKTUTVECKLING. 12 maj 2009. Ängelholm

PROJEKTUTVECKLING. 12 maj 2009. Ängelholm PROJEKTUTVECKLING 12 maj 2009 Ängelholm Syfte Utveckla arbetssätt för att stärka kvinnor och män som står långt från arbetsmarknaden att komma i arbete eller närmare arbetsmarknaden Se och ta tillvara

Läs mer

Projekt VIGOR. - utvärderingsrapport. Luleå 2012-07- 15 Anna Berg Jansson, European Minds

Projekt VIGOR. - utvärderingsrapport. Luleå 2012-07- 15 Anna Berg Jansson, European Minds Projekt VIGOR utvärderingsrapport Luleå 20120715 Anna Berg Jansson, European Minds Inledning VIGOR är ett kompetensutvecklingsprojekt som drivits av Storumans kommun med stöd av Europeiska socialfonden

Läs mer

ARBETSMARKNADSENHETEN AME Svenljunga-Tranemo Svenljunga kommun Svenljunga

ARBETSMARKNADSENHETEN AME Svenljunga-Tranemo Svenljunga kommun Svenljunga Startskottet: Ett treårigt metodutvecklingsprojekt i Svenljunga- och Tranemo kommun i samverkan med myndigheter, skola och näringsliv. Projektet finansieras av ESF (Europeiska socialfonden) Projektperiod

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2010-04-12 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Entreprenörskap.

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Projekt Trafikskola för jämställdhet 2005-2007 Landstinget Dalarna

Projekt Trafikskola för jämställdhet 2005-2007 Landstinget Dalarna Projekt Trafikskola för jämställdhet 2005-2007 Landstinget Dalarna Bakgrund Det krävs ett nytt sätt att tänka för att lösa de problem som det gamla sättet att tänka har skapat. Albert Einstein. Jämställdhet

Läs mer