SKÅNSKA INGENJÖRSKLUBBEN I FRAMTIDEN Tankar kring SIK:s målsättning, arbetsformer och organisation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKÅNSKA INGENJÖRSKLUBBEN I FRAMTIDEN Tankar kring SIK:s målsättning, arbetsformer och organisation"

Transkript

1 Sid.1(12) SKÅNSKA INGENJÖRSKLUBBEN I FRAMTIDEN Tankar kring SIK:s målsättning, arbetsformer och organisation INLEDNING SIK har uppdragit åt en arbetsgrupp att ta fram en ny och mera verklighetsanpassad SIK-organisation med ny inriktning. Arbetsgruppen består av Tomas Rasmusson ordf., Bo Adamson, Marcus Ahlberg, Leif Eneberg och Agneta Leander Arbetet redovisas samtidigt som förslag till nya stadgar presenteras av stadgekommittén vid SIK årsmöte den 7 mars En samordning av arbetet har därför skett.

2 Sid.2(12) SAMMANFATTNING Det avgörande problemet för SIK är det minskande intresset för verksamheten dvs. färre medlemmar och sponsorföretag. De viktigaste orsakerna till detta är den stagnerande programverksamheten och den anonyma roll SIK spelar i samhällsdebatten. Den nya inriktningen som ska bryta denna trend måste attrahera såväl yngre som äldre medlemmar och anpassas till de värderingar som finns i samhället idag. Alla, såväl ingenjörer som naturvetare, ekonomer och humanister, med teknikintresse, ska kunna bli medlemmar i SIK. De aktiviteter som framförallt bör intressera nya medlemmar är sådana som känns angelägna för yrkesrollen och för samhällets utveckling och som ges stor publicitet. Uppbyggande av nätverk som ger breda kontakter även utanför den direkta yrkesrollen är önskvärda, liksom sociala kontakter till nytta och glädje För att få en förändring till stånd krävs en dynamisk organisation med fler personer som engagerar sig i styrelse och kommittéarbete för att genomföra de idéer som kommer fram. Stor frihet att utforma aktiviteter, som intresserar SIK:s medlemmar, ges till dem som vill engagera sig. SIK har idag ett litet sekretariat och en stor styrelse. Det föreslås att styrelsen minskas till 8 ledamöter var och en med ett definierat ansvarsområde. Ordförande: Vice ordförande: Klubbmästare: Sekreterare: Skattmästare: Ledamot 1: Ledamot: 2: Ledamot: 3: Övergripande ansvar, Inspirera, Representera Programansvarig Ansvarig för fester och sociala evenemang Ansvarig för kanslifunktionen Ekonomiansvarig Marknadsansvarig Projektansvarig Informationsansvarig Ordförandena i fackkommittéer, som tidigare var styrelsemedlemmar, adjungeras till styrelsen och väljs av SIKs medlemmar på samma sätt som styrelsemedlemmarna. Vid behov t.ex. för att driva speciella projekt eller program kan styrelsemedlem få stöd av en kommitté på samma sätt som ordförandena i fackkommittéerna. Kommittémedlemmarna väljs av styrelsen och/eller av respektive kommittéordförande. I SIKs målsättning ligger att främja teknikutveckling och teknikintresset i samhället generellt. Den programverksamhet med föredrag, studiebesök och seminarier som bedrivs idag syftar till detta, men är alltför anonym och behöver förnyas och marknadsföras. Detta kan ske t.ex. genom samverkan med andra föreningar.

3 Sid.3(12) Dessutom bör den kompletteras med andra aktiviteter som gör det intressant att vara medlem och stödja SIK. Det kan exempelvis vara: Deltagande i projekt som syns, ger kontakter och skapar opinion Projekt i samverkan med andra föreningar Intressanta föredrag och seminarier med nyhetsvärde Fler tillfällen till samvaro för alla Förmånserbjudande till medlemmar och företag En intressant hemsida som ger mycket information och kontaktmöjligheter. Uppföljning av medlemsantal, antal sponsorföretag och besök på hemsidan är viktiga indikatorer på att SIK utvecklas åt rätt håll.

4 Sid.4(12) BAKGRUND SIK IDAG En förändrad inriktning av verksamheten och en ny organisation bör utgå från de starka och eliminera de svaga sidor som finns i SIK idag. Svaga sidor: Starka sidor: Medlemsantalet minskar oroväckande En sned åldersfördelning; 9 % under 45 år och 55 % över 65 år Antalet sponsorföretag minskar Sekretariatet har bristfällig utrustning och kan p.g.a. ekonomin inte bemannas fulltid En del fackavdelningar har svårt att hålla igång en programverksamhet och några har t.o.m. lagts ner Planeringen av program; samordning med utskick av kallelser fungerar dåligt SIK för en anonym tillvaro och utgör inte på långa vägar det nätverk för ingenjörer i regionen som det har ambitionen att vara. Det gäller framför allt den yngre generationen. Ekonomin är solid Det finns fortfarande stöd för verksamheten från ett ganska stort antal företag 28 st. och medlemmar c:a 1000 Det finns ett sekretariat Fri tillgång till lokaler för sekretariat och en stor föreläsningssal Det finns program med föredrag som är intressanta och håller hög kvalitet. För den äldre generationen finns alltjämt ett delvis fungerande nätverk. Det avgörande problemet är det minskande intresset och därmed den minskande ekonomiska basen för verksamheten. Detta gör det svårare att finansiera sekretariatet och det antal utskick av tidning och kallelser som krävs. Idéer om hur man ska attrahera nya medlemmar och sponsorföretag har funnits men inte fått något genomslag.

5 Sid.5(12) MÅLSÄTTNING FÖR SIK Den gamla målsättningen håller men bör moderniseras och delas upp i fyra punkter: 1. öka förståelsen och nyttan av naturvetenskap och teknik och dess betydelse för människors välbefinnande och välstånd samt för samhälle och miljö 2. stödja näringsliv och teknikutveckling i regionen 3. väcka ungdomens intresse för naturvetenskaplig och teknisk utbildning och verka för en förbättrad utbildning på alla nivåer; 4. genom föredrag, diskussioner och konferenser samt social samvaro öka medlemmarnas yrkeskunnande och medverka till erfarenhetsutbyte. MEDLEMMAR Analys av värderingar SIK har tre generationer av medlemmar: 1. De operativa (upp till ca 45 år) 2. De erfarna (ca år) 3. De kloka (över ca 65 år) Varje generation har enligt den amerikanske sociologen Roland Inglehart kvar de värderingar som man hade i årsåldern i stort sett oförändrade. För guppen 1, som står mitt uppe i operativa funktioner, har studier från 1990-talets början visat bland annat följande värderingar: De vill ha goda visioner hos företaget och ha meningsfulla arbetsuppgifter, har ett stort miljöengagemang, vill stå på scen och vara uppmärksammade, anser att hem och familj har stor betydelse är doers, vill pröva och experimentera sig fram sätter vidsynthet, tolerans och respekt för andra (och respekt tillbaka) högt En studie 2006 (SvD ) visar att ungdomars karriärmål är: bygga upp god privatekonomi, 50% utmaningar, 44% jämvikt privatliv/karriär, 32% Gruppen 2 har 20 års erfarenhet i operativa funktioner och anser sig i många fall veta hur arbetsuppgifter skall lösas. När de var i 20-årsålern, på 1970-talet, präglades de av studentrevolutionen 1968, auktoriteter ifrågasattes, teknik nedvärderades, miljömedvetandet ökade, olika rörelser fick utrymme (Vietnam, etc.).

6 Sid.6(12) Men en del hade mera traditionella värderingar, blev t.ex. ingenjörer, trodde på teknikens möjligheter i människans tjänst. Gruppen 3 var unga på 1950-talet. De hade det lätt i början av sitt yrkesliv. Industrin gick på högvarv och man hade lätt att göra karriär. När 70-talet med sitt ifrågasättande dominerade, var man etablerad och kunde hålla distans till de nya strömningarna. Man kunde reflektera. Med ökad ålder kan man förmoda att de mer och mer lärt sig förstå utvecklingen och dess drivkrafter de har blivit kloka, i bästa fall. Vem skall vara med i SIK? Det gamla ingenjörsbegreppet har blivit omodernt. I dag är det många olika yrkesgrenar som är engagerade i företags och tekniska verksamheters utveckling. Alla, det vill säga forskare, utvecklare, tekniker, marknadsförare, ekonomer, personaladministratörer och så vidare skall kunna vara med i SIK de är alla kuggar i det maskineri som genom teknik skall förbättra människors levnadsbetingelser och välstånd. SIK skall söka medlemmar i alla tre generationer och alla skall ha glädje och nytta av ett medlemskap. Varför skall man vara med i SIK? SIK är en förening, en sammanslutning av medlemmar. Några exempel på motiv för att vara med i föreningar generellt är t.ex.: 1. Föreningen arbetar för en sak, som ligger medlemmen varmt om hjärtat (ex. bidragsgivare till Cancerfonden) 2. Föreningen arbetar med saker som intresserar medlemmen mycket och som ges stor tyngd genom föreningens status (medlemmen kan tycka till och är mycket intresserad för arbetets gång) 3. Medlemmen kan arbeta tillsammans med andra för att uppnå egna och föreningens målsättningar (aktivt arbete, gärna i grupp) 4. Föreningen ger möjligheter att vidareutvecklas 5. Föreningen ger ett nätverk, som är till glädje och nytta 6. Föreningen ger en social miljö, som uppskattas 7. Föreningen ger status. För den operativa generationen inom SIK kan punkterna 2,3,4 och 5 vara relevanta och för äldre generationer gäller kanske punkterna 2,3,5,och 6.

7 Sid.7(12) FÖRETAG Företagen inom regionen är starkt beroende av gynnsamma villkor för sin verksamhet med avseende på: 1. god tillgång på arbetskraft med lämplig och högklassig utbildning inom teknik och ekonomi 2. ett gott samhällsklimat med förståelse för företagandets villkor och teknikens betydelse 3. ett aktivt teknikutvecklingsklimat med god kontakt med forskning och forskare inom ett brett teknikområde 4. internationella kontaktnät för affärsutveckling och marknadsföring Enligt SIK:s målsättning skall SIK stödja näringslivet inom regionen och skall således söka former för en sådan samverkan. VAD BÖR SIK SYSSLA MED? Utgångspunkten är den yngre generationens intressen dels på grund av att strategin skall bli hållbar i framtiden, dels därför att SIK måste attrahera den yngre generationen av överlevnadsskäl. Men alla generationer skall känna sig hemma och ha något att hämta i SIK s verksamhet. Om vi återgår till de fyra punkterna i den moderniserade målsättning så bör SIK syssla med: 1. Opinionsbildning för att öka förståelsen och nyttan av naturvetenskap och teknik och dess betydelse för människors välbefinnande och välstånd samt för samhälle och miljö, 2. Erbjuda företag i regionen en möjlighet att informera om sin verksamhet genom annonsering, information i SIK medlemstidning och hemsida, föredrag och studiebesök. 3. Arbete för att väcka ungdomens intresse för naturvetenskaplig och teknisk utbildning och verka för en förbättrad utbildning på alla nivåer; 4. Information genom föredrag, diskussioner och konferenser för att öka medlemmarnas yrkeskunnande och kunnande om företagen i regionen. 5. Ge möjlighet till trevlig samvaro och erfarenhetsutbyte med kollegor inom och utom klubben. 6. Erbjuda speciella förmåner för medlemmar och för företag som sponsrar klubben. Detta skall ses mot bakgrunden av de förmodade trenderna i samhällsutvecklingen.

8 Sid.8(12) HUR BÖR SIK ARBETA? Opinionsbildning och arbete för teknisk utbildning Detta arbete kan bedrivas i form av projekt innehållande medverkan i arbetsgrupper, påverkan genom seminarier och diskussioner, utnyttjande av media och så vidare. Detta är ett stort arbete som kräver både personell medverkan av SIK och finansiering inte nödvändigtvis från SIK. Sådana projekt kräver samverkan med andra intresserade organisationer. Som exempel på opinionsbildning om nyttan av teknik kan nämnas: Utbildning: Öka intresset för naturvetenskap och teknik i skolan (förskola till gymnasium Opinionsbildning: Industriell produktion i Sverige SIK har tidigare haft betydande projekt, som byggande, delfinansiering och donerande av lokaler för ett Tekniskt museum, samt på senare år arbete med att få Malmö skolor intresserade av att elever i större utsträckning väljer naturvetenskap och teknik. Detta arbete kan vara en avstamp för fortsatt verksamhet. Kunskapsförmedling SIK skall hjälpa sina medlemmar till bättre kunskap inom yrkesområdet men också i allmänna frågor som berör deras yrkesroll. Detta kan ske på traditionellt sätt genom föredrag, seminarier, diskussioner, konferenser och tidskrifter. Men man bör hålla i minnet att kommunikationen i framtiden kommer att vara främst elektronisk. Dessutom sker kunskapsförmedling på många andra håll, så SIK måste utforma sin verksamhet så att den känns nödvändig för alla tre generationerna. Verksamheten bör därför styras av: Intressanta föredragshållare som också uppmärksammas av media Intressanta ämnen som också uppmärksammas av media Egna medlemmar skall kunna vara med och synas/höras (förberedda diskussionsinlägg) Kunskapsförmedlingen i denna form bör ske i form av evenemang, som det blir uppmärksamhet kring. Detta kräver arbete och innebär kostnader. Arbetet bör ske i samarbete med andra organisationer.

9 Sid.9(12) Kunskapsförmedlingen kommer att i tilltagande grad ske över nätet. Detta kan ske genom till medlemmarna Information om intressant material på nätet eller förmedlad information Medlemskontakter genom nätverk och diskussion på SIK-blogg Följande nyckelbegrepp ingår i diskussionen ovan: Samarbete med andra organisationer Projekt (Opinion, Utbildning) Evenemang Kommunikation Detta bör prägla arbetsformerna och organisationen. Man bör utarbeta samarbetsformer (nätverk) för olika uppgifter med: Bredare organisationer, som delar SIK:s mål (Svenskt näringsliv, Teknikbolagen, IVA-Syd, Universitet och högskolor, Fackliga organisationer, KK-stiftelsen) Utbildningsorganisationer (Skolor från förskola till gymnasium, Universitet och högskolor, Museipedagoger) Organisationer inom fackavdelningarnas områden Samvaro Den yngre generationen har svårt att hinna med och prioriterar inte föreningssamvaro av modell ä. För att attrahera dessa måste samvaron bli mer intressant. För nästa generation görs andra prioriteringar, man har något att berätta och diskutera och man känner behov av social samvaro i etablerade föreningar. För den äldre generationen blir den sociala samvaron allt mer väsentlig. SIK bör därför utforma ett program för samvaro, vilket vänder sig till alla tre generationerna och hela tiden söka förbättra detta program det får inte gå slentrian i detta. ORGANISATION Styrelsen för SIK har ett stort ansvarsområde. Man är både planerande, beslutande och verkställande - det finns inget verkställande organ under styrelsen, förutom fackavdelningarna. Sekretariatet är endast administrativt. Man måste låta arbetet ske i klara ansvarsområden och inse att styrelsen även i framtiden måste ha låga administrativa kostnader. Dock bör styrelsearbetet premieras på olika sätt för att motivera de frivilliga insatserna.

10 Sid.10(12) Nedanstående ansvarsområden har identifierats: Projekt Styrelsen bör tillsätta Projektkommittéer för att driva speciella projekt för t.ex: opinionsbildning i syfte att öka förståelsen för och nyttan av naturvetenskap och teknik och dess betydelse för människors välbefinnande och välstånd samt för samhälle och miljö. väcka ungdomens intresse för naturvetenskaplig och teknisk utbildning och verka för en förbättrad utbildning på alla nivåer. utveckla mentorsverksamheten Program Programverksamheten ska: skapa nätverk för samverkan med andra organisationer med samma syfte som SIK föreslå och genomföra evenemang med föredrag, seminarier, diskussioner, eventuella konferenser som har stort allmänt intresse för medlemmarna och för media. tillse att fackrepresentanterna kommer med förslag till föredrag, studiebesök och andra aktiviteter inom fackområdet. ordna fester och annan samvaro som intresserar medlemmarna Teknikprogram Fackkommittéerna ska utarbeta samarbetsformer (nätverk) med andra föreningar inom fackområdet, föreslå evenemang, genomföra föredrag mm inom fackområdet, ställa medlemmar till förfogande för arbetsgrupper inom projekt och ta hand om nya medlemmar (viktigt). Fackkommittéerna representeras i styrelsen av vald ordförande. Kansli Kansliet ansvarar för administration t.ex. hantering av protokoll, kassatjänst, arkivering etc. Ekonomi Ekonomifunktionen ansvarar för budget, ekonomisk redovisning för SIK och stiftelser samt medlemsregister.

11 Sid.11(12) Marknad Marknadsfunktionen ansvarar för medlemsrekrytering, företagssponsring, marknadsinformation, presentartiklar och medlemserbjudanden Information Informationsfunktionen handhar kommunikationen inåt och utåt, ansvarar för SIKaktuellt, Medlemsmatrikel, Hemsidan, en SIK-Blogg, kontakt med massmedia STYRELSE Styrelsen på åtta personer får följande sammansättning och ansvarsområden: Ordförande: Vice ordförande: Klubbmästare: Sekreterare: Skattmästare: Ledamot 1: Ledamot: 2: Ledamot: 3: Övergripande ansvar, Inspirera, Representera Programansvarig Ansvarig för fester och sociala evenemang Ansvarig för kanslifunktionen Ekonomiansvarig Marknadsansvarig Projektansvarig Informationsansvarig Fackordföranden adjungeras till styrelse och ansvara för teknikprogram inom sina respektive fackområden. Som adjungerad informeras man om tider för styrelsemöte och har rätt att närvara för att ta upp egna frågor, men har inte rösträtt. Adjungerade behöver inte närvara om det inte särkilt anges i kallelsen. Fackordförande kan också vara styrelsemedlem och/eller ha andra uppdrag i SIK Se vidare bifogat diagram nedan

12 Sid.12(12) SIK ORGANISATION Förslag SIK Ordf. Kansli Program Ekonomi Marknad Projekt Information Seminarier Budget Medlemsrekrytering NOT-Utbildning Evenemang Redovisning SIK Företagssponsring Studiegrupper Föreningssamverkan Stiftelser Marknadsinformation Mentorsverksamhet LTH MAH samverkan Medlemsregister Presentartiklar Ingenjörsdagar Utbildningsprogram Medlemserbjudande Temaprojekt Fest & samvaro Etc. ANSVARSFÖRDELNING: Program Vice ordförande och klubbmästare Ekonomi Skattmästare Marknad Ledamot 1 Projekt Ledamot 2 Information Ledamot 3 Teknikprogram Ordförandena i fackkommittéerna Kansli Sekreterare Teknikprogram SIK Aktuellt Hemsidan SIK BLOGG Massmedia Medlemsmatrikel E-ordf. IT-ordf. VVS-ordf. M/I-ordf. Mv-ordf. Sk-ordf. VH-ordf. K-ordf.

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 1 Inledning... 3 2 Strategi för Svenskt Projektforum 2014... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Framtid... 4 Vision... 4 Mission... 4 Allmänt... 4 Föreningens

Läs mer

Vi söker personer till tio styrelseplatser i Kids of Ugandas styrelse, samt valberedningens ordförande och verksamhetsrevisor.

Vi söker personer till tio styrelseplatser i Kids of Ugandas styrelse, samt valberedningens ordförande och verksamhetsrevisor. Styrelseposter 2014 Vi söker personer till tio styrelseplatser i Kids of Ugandas styrelse, samt valberedningens ordförande och verksamhetsrevisor. För att söka en plats i Kids of Ugandas styrelse 2014

Läs mer

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet 2012-03-27 1 Namn Föreningens namn är ULI Geoforum. 2 Ändamål ULI Geoforum är en ideell förening med syfte att sprida och effektivisera

Läs mer

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 1 Förbundets namn och ställning Förbundets namn är Svenska Vitiligoförbundet. Förbundet är religiöst och partipolitiskt obundet. Förbundet har sitt säte

Läs mer

Rapport från förening Syds Arbetsgrupp. - Avseende visioner för Hjärtebarnsföreningen Syd

Rapport från förening Syds Arbetsgrupp. - Avseende visioner för Hjärtebarnsföreningen Syd Rapport från förening Syds Arbetsgrupp - Avseende visioner för Hjärtebarnsföreningen Syd BAKGRUND Förening syd höll årsmöte den 25 mars 2012. På årsmötet uppstod en bred diskussion om föreningens verksamhet

Läs mer

STADGAR. Malmö mot Diskriminering. Stadgar för. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö

STADGAR. Malmö mot Diskriminering. Stadgar för. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Malmö mot Diskriminering Stadgar för Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Antagna vid årsmöte 2010-09-22 STADGAR Malmö mot Diskriminering Malmö

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Förslag till: Verksamhetsplan & Budget 2018 IF Metall avd 27 Östra Skaraborg Avdelningens verksamhet ska bygga på följande ledord: Delaktighet Alla ger utav sitt engagemang i avdelningens verksamhet och

Läs mer

Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016

Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016 Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016 Förbundsstyrelsen har vid styrelsemötet den 2 april 2016 fastställt att detta dokument ska gälla som arbetsordning

Läs mer

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE LSU:s uppdrag och syfte LSU är samarbetsorganet för svenska ungdomsorganisationer. LSU arbetar utifrån demokratisk grund för att

Läs mer

Föräldraföreningens stadgar STADGAR. För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening. 1 Ändamål. 2 Obundenhet. 3 Medlemskap.

Föräldraföreningens stadgar STADGAR. För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening. 1 Ändamål. 2 Obundenhet. 3 Medlemskap. Föräldraföreningens stadgar STADGAR För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening Antagna vid konstituerande årsmöte den 2011-09-29 1 Ändamål Martinskolans och Martingårdarnas föräldraförening

Läs mer

Minnesanteckningar från Kick offdag 110827 på Psykologcentrum, S Förstadsg 13, Malmö

Minnesanteckningar från Kick offdag 110827 på Psykologcentrum, S Förstadsg 13, Malmö Riksföreningen psykoterapicentrum i Skåne Minnesanteckningar från Kick offdag 110827 på Psykologcentrum, S Förstadsg 13, Malmö Närvarande:, Ernst Dahlqvist, Christina Fredlund, Eva Malmberg, Kerstin Nilsson

Läs mer

ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015

ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015 ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015 Antagen av årsstämman 15 maj 2013 ÖVERGRIPANDE STRATEGI 1. INRIKTNING Allmänna försvarsföreningens uppgift är och har alltid varit att lyfta

Läs mer

STADGAR för LiTHe Syra

STADGAR för LiTHe Syra STADGAR för LiTHe Syra Senast reviderad 2012-10-17 Tidigare versioner: 2012-05-07 2008-08-25 2009-07-15 2010-03-20 2011-05-17 1 LiTHe Syra LiTHe Syra är en politiskt oberoende sammanslutning för studenter,

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH)

Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) Förslag till stadgar antogs av SULF/KTH:s årsmöte 2013-11-05 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse XXXX-XX-XX. Allmänna bestämmelser

Läs mer

ARBETSORDNING INLEDNING [Till stämma 2018]

ARBETSORDNING INLEDNING [Till stämma 2018] Svenska Geotekniska Föreningen 2018-02-26 [Till stämma 2018] ARBETSORDNING INLEDNING Denna arbetsordning gäller för Svenska Geotekniska Föreningens verksamhet och preciserar ansvar och uppgifter för styrelse,

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

STADGAR för VALLDA TORÅSSKOLANS FÖRÄLDRAFÖRENING

STADGAR för VALLDA TORÅSSKOLANS FÖRÄLDRAFÖRENING STADGAR för VALLDA TORÅSSKOLANS FÖRÄLDRAFÖRENING 1 Ändamål Föreningen, vars namn är Vallda Toråsskolans Föräldraförening (VTFF) har till uppgift inom Toråsskolan och dess förskolor stödja hemmen och skolan

Läs mer

SPF Seniorerna. SPF Seniorerna är en politiskt och religiöst obunden medlemsorganisation för alla som har rätt att uppbära någon form av pension.

SPF Seniorerna. SPF Seniorerna är en politiskt och religiöst obunden medlemsorganisation för alla som har rätt att uppbära någon form av pension. SPF Seniorerna SPF Seniorerna är en politiskt och religiöst obunden medlemsorganisation för alla som har rätt att uppbära någon form av pension. Vi finns över hela landet Ca 270 000 medlemmar Knappt 800

Läs mer

Proposition. Projektplan 20 % arvoderad ordförande 2015-2016

Proposition. Projektplan 20 % arvoderad ordförande 2015-2016 Proposition. Projektplan 20 % arvoderad ordförande 2015-2016 BAKGRUND Agronomförbundet grundades 1921 med syfte att främja den lantbruksvetenskapliga forskningen och undervisningen samt hävda dess betydelse

Läs mer

Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde

Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde KODEN för Aktiva Seniorer Skövde Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde Föreningen beslutar på föreningsstämma att arbeta efter KODEN, som är en verksamhetsbeskrivning och ett styrdokument. Syfte

Läs mer

Karlstads Segelsällskap KSS Tankar från KSS styrelse inför verksamhetsåret

Karlstads Segelsällskap KSS Tankar från KSS styrelse inför verksamhetsåret Karlstads Segelsällskap KSS 2017 Tankar från KSS styrelse inför verksamhetsåret MÅL OCH MENING MED KSS? Ur stadgarna, föreningens syfte: Sällskapet är en ideell idrottsförening utan vinstintresse vars

Läs mer

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT Rapport fra n projektgruppen med sektion SKKT Deltagare Inga.Lill Sparr RKKT Kamran Nourafkan Lena Morgan Ulla-Britt Lindholm Tanja Wijkmark RKKT Under 2010 och 2011 har diskussioner om ett eventuellt

Läs mer

Via Nordica 2008 session 7

Via Nordica 2008 session 7 Via Nordica 2008 session 7 Lisbeth Wester Informationschef Lunds Tekniska Högskola, LTH Lunds universitet 1 Åldersgruppen 19 åringar i Sverige 1990-2020 2 Den nya generationen studenter och medarbetare.

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

STADGAR FÖR GÖTEBORG HISINGENS ROTARYKLUBB

STADGAR FÖR GÖTEBORG HISINGENS ROTARYKLUBB STADGAR FÖR GÖTEBORG HISINGENS ROTARYKLUBB Distrikt 2360 Stiftad 1955 Dessa stadgar ersätter de stadgar som tidigare gällt för Göteborg Hisingens Rotaryklubb. 1 Utöver vad som är stadgat i Enhetlig grundlag

Läs mer

Motionär: Förbundsstyrelsen

Motionär: Förbundsstyrelsen Motionär: Förbundsstyrelsen Verksamhetsplanens syfte är att formulera vad Ung Media ska göra under kommande verksamhetsår och på så sätt definiera förbundsstyrelsens uppdrag så att de jobbar mot mål som

Läs mer

Animal Protection Network. Verksamhetsberättelse 2013

Animal Protection Network. Verksamhetsberättelse 2013 Animal Protection Network Verksamhetsberättelse 2013 Innehåll Inledning Ledning och samordning Arbetsområden Verksamhet Finansiering och medlemmar Årsmöte Slutord Inledning Animal Protection Network (APN)

Läs mer

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1

Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Högskolan Dalarna Instruktioner för förtroendevalda inom Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna 1 Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna ska i sin verksamhet driva Saco-S fackliga politik och fullgöra

Läs mer

Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer. - Hur bedrivs ett framgångsrikt styrelsearbete i ideella organisationer?

Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer. - Hur bedrivs ett framgångsrikt styrelsearbete i ideella organisationer? Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer - Hur bedrivs ett framgångsrikt styrelsearbete i ideella organisationer? 2012-03-13 Föreläsare Ove Liljedahl Styrelesinstitutet Satish Sen Kaleidoscope

Läs mer

Föreningens verksamhet avser inte att förskaffa föreningens medlemmar vinst eller ekonomisk nytta.

Föreningens verksamhet avser inte att förskaffa föreningens medlemmar vinst eller ekonomisk nytta. Stadgar för Tekniska Föreningen i Finland r.f. Antagna vid TFiFs extra möte den 13 maj 1969 Ändring av 2 den 7 december 1993 Ändrig av 3, 5, 6, 12 och 15 den 29 november 1994 Ändring av 16 och 17 den 31

Läs mer

FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015

FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015 FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015 FSAstuds ska under verksamhetsåret 2015 koncentrera verksamheten till tre fokusområden: En starkare studentorganisation En yrkesidentitet redan under studietiden

Läs mer

SVENSK IDROTTSPSYKOLOGISK FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 januari 31 december 2014

SVENSK IDROTTSPSYKOLOGISK FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 januari 31 december 2014 SVENSK IDROTTSPSYKOLOGISK FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 januari 31 december 2014 INNEHÅLL 1. Ordföranden har ordet 2. Styrelsens berättelse Styrelsens sammansättning och organisation 3. Styrelsemöten

Läs mer

Protokoll. Underskrifter. Bilageförteckning

Protokoll. Underskrifter. Bilageförteckning Protokoll Datum: 15 april 2014 Tid: 18:00 Plats: Telefonkonferens Protokoll nr: 6 Närvarande med rösträtt: Agnes Back, Niklas Kühnemann, Zorba Hållsten, Klara Blomqvist, Linn Broman Ordförande: Agnes Back

Läs mer

Stadgar för Parent Teacher Association Halmstad (PTA Halmstad) Internationella Engelska Skolan, Halmstad (IESH)

Stadgar för Parent Teacher Association Halmstad (PTA Halmstad) Internationella Engelska Skolan, Halmstad (IESH) Stadgar för Parent Teacher Association Halmstad (PTA Halmstad) Internationella Engelska Skolan, Halmstad (IESH) FÖRENINGENS SYFTE: IESH PTA finns till för att: - utgöra en länk mellan ledning och personal

Läs mer

Centrum för Iran Analys

Centrum för Iran Analys Centrum för Iran Analys CENTIA http://www.setiz.se info@setiz.se STADGAR Innehållsförteckning Kapitel 1 Namn... 1 Kapitel 2 Ändamål... 1 Kapitel 3 Samarbete med CENTIA... 1 3.1 Ansökan om samarbete...

Läs mer

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN INNEHÅLL 3 Vilka sitter i valberedningen? 4 Vad gör valberedarna? 7 Liten checklista för valberedningen 8 Världens bästa styrelse 10

Läs mer

Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2014

Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2014 PROFESSIONSFÖRENINGEN NUTRITIONISTFÖRENINGEN Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2014 Bilagor till verksamhetsberättelsen: 1) Verksamhetsplan 2014 2) Projektsammanställning för fokusprojektet Kvalitetssäkring

Läs mer

TEKNISKA FÖRENINGEN i KRISTIANSTAD

TEKNISKA FÖRENINGEN i KRISTIANSTAD TEKNISKA FÖRENINGEN i KRISTIANSTAD Föreningens stadgar Antagna 1937-11-20 med ändringar 1947, 1950, 1973, 1988, 1992, 2009 och 2012. 1. Ändamål Tekniska Föreningen i Kristianstad har till ändamål att på

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Föreningens namn är Kreditförsäkringsföreningen (förkortat KFF) med säte i Stockholm, (på engelska: the Swedish Credit Insurance Association).

Föreningens namn är Kreditförsäkringsföreningen (förkortat KFF) med säte i Stockholm, (på engelska: the Swedish Credit Insurance Association). STADGAR Dessa stadgar har antagits vid Föreningsstämma 23:e mars 2015 och är en uppdatering av ursprungliga Stadgar antagna på Ordinarie Föreningsstämma från 26:e juni 2013 samt uppdateringar vid extra

Läs mer

1 (5) Verksamhetsplan 2012

1 (5) Verksamhetsplan 2012 1 (5) Verksamhetsplan 2012 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring betydelsen

Läs mer

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER Kansli Svenska Cykelstäder info@svenskacykelstader.se 073-324 77 84 Svenska Cykelstäder Verksamhetsplan för 2018 2019 Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 Introduktion Svenska Cykelstäder vill öka andelen

Läs mer

EUROPA NOSTRA SVERIGE

EUROPA NOSTRA SVERIGE EUROPA NOSTRA SVERIGE Organisationen Europa Nostra (Vårt Europa), bildades 1963 i syfte att internationellt uppmärksamma och värna om det gemensamma europeiska kulturarvet. Europa Nostra är en paraplyorganisation

Läs mer

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism Kongressen i Göteborg 2013-03-16 1 Namn och ändamål 1.1 Namn Organisationen heter Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism (hädanefter kallad UMR). 1.2 Ändamål UMR

Läs mer

Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete (Föreningen Norden i kommunikation)

Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete (Föreningen Norden i kommunikation) Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete (Föreningen Norden i kommunikation) 1. Föreningens syfte Norden, svensk förening för nordiskt samarbete, har till ändamål att på alla områden

Läs mer

Mikael Johansson 2013-02-22

Mikael Johansson 2013-02-22 SÄKERHETSBRANSCHEN Principprogram Styrdokument Mikael Johansson 2013-02-22 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Verksamhetsidé... 3 3. Vision... 3 4. Värdestrategi... 3 5. Branschorganisationens fokusområden...

Läs mer

Stadgar Noaks Ark lokalförening Antagna av föreningsmöte 2013 03-21

Stadgar Noaks Ark lokalförening Antagna av föreningsmöte 2013 03-21 Stadgar Noaks Ark lokalförening Antagna av föreningsmöte 2013 03-21 Namn och organisation 1 1. Föreningens namn är Noaks Ark Syd 2. Föreningen är lokalförening inom Riksförbundet Noaks Ark. Ändamål och

Läs mer

Motionsyttrande Motion 1 Grundkursens längd Södra Älvsborg

Motionsyttrande Motion 1 Grundkursens längd Södra Älvsborg Motion 1 Grundkursens längd Södra Älvsborg Centralstyrelsen föreslår Riksstämman att avslå motionen med motivering att: För närvarande har vi inga problem att rekrytera deltagare till grundkurs 1. Syftet

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2015

Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 Riksorganisationen Reacta Reacta är en ideell riksorganisation bestående av nästan 20 lokalföreningar, med totalt 2500 unga medlemmar. Reacta står upp för att varje barn och ung

Läs mer

förslag till åtgärder

förslag till åtgärder Föreningsprogram Föreningsprogrammets förslag till åtgärder VERKSAMHETEN 1. Föreningarnas grundläggande verksamhet och program byggs modigt upp på nytt Föreningens verksamhet utgår från medlemmarna och

Läs mer

STADGAR. Rationals användarförening i Norden

STADGAR. Rationals användarförening i Norden STADGAR Nedanstående stadgar 1-26 antogs 1998-02-20 på föreningens konstituerande årsmöte. 27 adderades vid föreningens ordinarie årsmöte 1999-02-25. 19 ändrades vid årsmötet 2002-02- 28. 1 - Firma (Föreningens

Läs mer

Vårterminsmöte: Under vårterminsmötet skall följande poster tillsättas: Valberedning

Vårterminsmöte: Under vårterminsmötet skall följande poster tillsättas: Valberedning Reglemente D-Chip 1. Hedersmedlemmar Hedersmedlemmar är: Nora Ekdahl Anu Uus Erik Iveroth (Chip N Dale 2009 samt 2010) Olov Petrén (Chip N Dale 2011) Lars Gustafsson (Chip N Dale 2012) Chip N Dale Föreningens

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Innehållsförteckning Bakgrund Sid 3 Mission Sid 3 Vision Sid 3 Uppdrag Sid 3 Regionens övergripande ansvar Sid 4 Varumärkesutveckling och marknadsföring

Läs mer

Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer. - Hur bedrivs ett framgångsrikt styrelsearbete i ideella organisationer?

Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer. - Hur bedrivs ett framgångsrikt styrelsearbete i ideella organisationer? Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer - Hur bedrivs ett framgångsrikt styrelsearbete i ideella organisationer? 2014-03-12 Föreläsare Ove Liljedahl Styrelesinstitutet Satish Sen Kaleidoscope

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Svenska Cheerleadingförbundet

VERKSAMHETSPLAN Svenska Cheerleadingförbundet VERKSAMHETSPLAN Svenska Cheerleadingförbundet -2015 Innehåll Svenska Cheerleadingförbundet -2015... 2 Mission... 2 Vision... 2 Organisation... 2 Kommittéer och utskott... 2 Mästerskap och tävlingar...

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2015. Verksamhetsplan. Medicine Studerandes Förbund Stockholm

Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2015. Verksamhetsplan. Medicine Studerandes Förbund Stockholm Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2015 Verksamhetsplan Medicine Studerandes Förbund Stockholm Inledning I enlighet med MSF Stockholms stadgar är verksamheten som bedrivs inriktad på att tillvarata

Läs mer

Styrelsearbete i lokalförening 2015-04-29

Styrelsearbete i lokalförening 2015-04-29 Styrelsearbete i lokalförening 2015-04-29 Detta dokument innehåller förslag på hur det grundläggande arbetet inom STHFs lokalföreningar kan bedrivas. Inledningsvis hänvisas i första hand till Stadgar för

Läs mer

Verksamhetsplan för. Isaberg Golfklubb

Verksamhetsplan för. Isaberg Golfklubb Verksamhetsplan för Isaberg Golfklubb 2012 Inledning Verksamhetsplanen är ett dokument som behandlar kort- och långsiktiga mål och aktiviteter, samt vision och strategier. Syftet med dokumentet är att

Läs mer

Stadgar för riksorganisationen Sveriges MotorCyklister

Stadgar för riksorganisationen Sveriges MotorCyklister Stadgar för riksorganisationen Sveriges MotorCyklister Antagna vid årsmöte 2 september 2006 och ändrade vid årsmöte 8 november 2008 efter att ändringarna först ha godkänts vid årsmöte 10 november 2007,

Läs mer

Valberedningens uppdrag

Valberedningens uppdrag Valberedningens uppdrag Vilka kandidater kan företräda medlemmarna bäst i föreningens styrelse? Innehåll Uppdragsgivare... 3 Huvuduppgifter... 3 Förutsättningar... 4 Arbetsprocess... 5 Synliggörande av

Läs mer

STADGAR FÖR NÄRLUNDASKOLANS FÖRÄLDRAFÖRENING

STADGAR FÖR NÄRLUNDASKOLANS FÖRÄLDRAFÖRENING STADGAR FÖR NÄRLUNDASKOLANS FÖRÄLDRAFÖRENING Antagna av årsmötet den 25 april 2001 samt efterföljande extra föreningsmöte. 1 Ändamål 1.1. Föreningen, vars namn är Närlundaskolans Föräldraförening, har

Läs mer

Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde

Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde KODEN för Aktiva Seniorer Skövde Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde Föreningen beslutar på föreningsstämma att arbeta efter KODEN, som är en verksamhetsbeskrivning och ett styrdokument. Syfte

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 AVFALL SVERIGES KOMMUNIKATION SYFTAR TILL ATT öka kännedomen om svensk avfallshantering bland Avfall Sveriges målgrupper visa att branschen är framåtriktad och

Läs mer

STADGAR FÖR LINJEFÖRENINGEN BEWARE

STADGAR FÖR LINJEFÖRENINGEN BEWARE KAPITEL 1 Firma, säte och ändamål STADGAR FÖR LINJEFÖRENINGEN BEWARE 1:1 Namn 1:2 Säte Föreningens namn är Linjeföreningen BEWARE. Föreningens styrelse har sitt säte i Västerås. 1:3 Föreningstyp Linjeföreningen

Läs mer

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger UNF

Läs mer

Vision100 UNDERLAG INFÖR ÅRSMÖTE. mars 2014

Vision100 UNDERLAG INFÖR ÅRSMÖTE. mars 2014 Vision100 mars 2014 UNDERLAG INFÖR ÅRSMÖTE Vision100 Vision 100, Kost & Närings färdplan mot föreningens 100-årsjubileum 2021, består av tre delar: En övergripande vision för föreningens roll för sina

Läs mer

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Stadgar För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Innehåll Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 3 2 Organisation 3 3 Regler för beslut och val 3 Årsmöte 4 Årsmöte 4 5 Årsmötets sammansättning 4 6 Närvarorätt

Läs mer

Instrumenttekniska Föreningen

Instrumenttekniska Föreningen Instrumenttekniska Föreningen Mycket av landets utveckling bygger på framsynt professionell automation Instrumenttekniska föreningen - för industriell automation - Basindustrin i Sverige har mer än en

Läs mer

Arbetsordning. Version

Arbetsordning. Version Version 1.1 2011-11-19 ALLMÄNT Denna arbetsordning har antagits av Bohusläns klätterklubbs (BKK) styrelse den 2011-11- 19. Den skall fastställas på nytt vid styrelsens första ordinarie sammanträde efter

Läs mer

Vice ordförande, ersätter ordföranden som sammankallande eller förhandlare.

Vice ordförande, ersätter ordföranden som sammankallande eller förhandlare. LOKAL AKADEMIKERFÖRENING - FÖRTROENDEVALD Att ha ett uppdrag som förtroendevald innebär att du fått medlemmarnas förtroende att företräda dem på arbetsplatsen. Din viktigaste uppgift är därför att ta tillvara

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Styrelseledamot i Internationella Arbetslag

Uppdragsbeskrivning Styrelseledamot i Internationella Arbetslag Du Uppdragsbeskrivning Styrelseledamot i Internationella Arbetslag IAL:s vision är en fredlig och gränslös värld där människor möts med kärlek, förståelse och respekt för varandra, sig själva och de sociala

Läs mer

Närvarande: Martin Engström, Johnny Petersson, Jan Bengtsson, Peter Ljungkvist, Claes Carlstedt, Gunilla Björkman, Sofie Widal, Magnus Feldt

Närvarande: Martin Engström, Johnny Petersson, Jan Bengtsson, Peter Ljungkvist, Claes Carlstedt, Gunilla Björkman, Sofie Widal, Magnus Feldt Protokoll från styrelsemöte i Ringenäs Golfklubb Datum: Måndag den 5 mars 2018. Plats: Ringenäs Golfklubb Närvarande: Martin Engström, Johnny Petersson, Jan Bengtsson, Peter Ljungkvist, Claes Carlstedt,

Läs mer

IDEELLA FÖRENINGEN CRADLE NET S T A D G A R 2014-06-13

IDEELLA FÖRENINGEN CRADLE NET S T A D G A R 2014-06-13 IDEELLA FÖRENINGEN CRADLE NET S T A D G A R 2014-06-13 1 Föreningens namn, säte och ändamål 1.1 Namn Cradle Net ( Föreningen ). 1.2 Säte Föreningen har sitt säte i Stockholm. 1.3 Vision och Syfte Föreningens

Läs mer

SFIR Svenska Föreningen för Immaterialrätt

SFIR Svenska Föreningen för Immaterialrätt Svenska Föreningen för Immaterialrätt Protokoll från extra föreningsstämma i Svenska Föreningen för Industriellt Rättskydd den 31 augusti 2011 kl. 13.00 på Armémuseum 1 Den extra föreningsstämman öppnas

Läs mer

Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry. Styrelsen. Verksamhetsplan 2017

Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry. Styrelsen. Verksamhetsplan 2017 1 Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry Styrelsen Verksamhetsplan för år 2017 2 Allmänt. Föreningens syfte Föreningens syfte är att arbeta för sina medlemmars trivsel och tillvarata

Läs mer

En liten skrift med tips och råd om hur man startar en MC-klubb

En liten skrift med tips och råd om hur man startar en MC-klubb En liten skrift med tips och råd om hur man startar en MC-klubb 2 Varför starta mc-klubb? Att starta en mc-klubb innebär att man samlas runt det gemensamma intresset motorcykeln. En SMC-klubb visar genom

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Verksamhetsplan & Budget 2013 Malmö Idrottsföreningars Samorganisation MISO Idrott åt alla MISO stöder Idrottens värdegrund och dess fyra grundpelare Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet Allas

Läs mer

STADGAR Augusti 2014

STADGAR Augusti 2014 STADGAR Augusti 2014 INNEHÅLL KAPITEL 1. ALLMÄNNA STADGAR 1 Namn 2 Ändamål 3 Obundenhet 4 Föreningens säte KAPITEL 2. VERKSAMHET 1 Verksamheten 2 Räkenskapsår KAPITEL 3. MEDLEMMAR 1 Medlemskap 2 Medlemskrav

Läs mer

BILDA FÖRENING en handledning

BILDA FÖRENING en handledning BILDA FÖRENING en handledning Att bilda en förening 1. Ta fram förslag till: namn på föreningen personer som kan sitta i styrelsen stadgar (förslag till stadgar finns på sidan 3) revisorer kanske också

Läs mer

Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d

Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d 1 Syfte och verksamhet 1.1 Syfte Norsälvens vattenråd utgör ett organ för samverkan och delaktighet inom vattenförvaltningen. En grundförutsättning för rådets funktion

Läs mer

Stadgar för Realstars ideell förening Sverige Reviderade vid föreningsstämma

Stadgar för Realstars ideell förening Sverige Reviderade vid föreningsstämma Stadgar för Realstars ideell förening Sverige Reviderade vid föreningsstämma 2017-05-23 1 NAMN Föreningens namn är Realstars ideell förening Sverige (nedan Realstars eller föreningen ). Realstars är en

Läs mer

Stadgar för Herbert Felixinstitutet Ideell förening

Stadgar för Herbert Felixinstitutet Ideell förening Stadgar för Herbert Felixinstitutet Ideell förening Stadgar Vid en konstituerande stämma i Eslöv fredagen den i november 2007 har följande stadgar antagits: 1. Ändamål. 1.1 Föreningen skall verka för att

Läs mer

Bakgrund Svagheter Möjligheter Syfte och kommunikationsmål Övergripande kommunikationsmål:

Bakgrund Svagheter Möjligheter Syfte och kommunikationsmål Övergripande kommunikationsmål: Kommunikationsplan för Teknikcollege Gästrikland 2012-2013 Bakgrund Det regionala näringslivet och utbildningsanordnarna på gymnasie-, men också eftergymnasial nivå har tillsammans beslutat sig för att

Läs mer

Lagarbetet inom styrelsen. LIBRA i Skåne maj 2014

Lagarbetet inom styrelsen. LIBRA i Skåne maj 2014 Lagarbetet inom styrelsen LIBRA i Skåne maj 2014 Syfte och mål med styrelsearbetet Målgrupp: personer med affektiva sjukdomar (egentlig depression och bipolär sjukdom), deras närstående samt övriga intresserade

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2015

Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 Med arbetsplan och budget för 2013 Vår vision är o Ett Västra Götaland där individen lever ett gott liv i ett hållbart och tryggt samhälle utan alkohol eller andra droger. Vårt

Läs mer

TROSSEN. Vill bidra till:

TROSSEN. Vill bidra till: Ett långsiktigt koncept för samverkan mellan skola och arbetsliv inom privat och offentlig sektor Vill bidra till: företagens behov av kompetent arbetskraft att öka förståelsen för företagens roll i samhället

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Vision Mission Mål Aktiviteter Förmågor/ organisation Värderingar Föreningens ändamål och vision 2 i föreningens stadgar Föreningens ändamål är att verka för ett projektivare Sverige.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Stadgar antagna Stadgar för Vision Bergkvara. 1 Firma Föreningens firma är Vision Bergkvara, ideell förening.

Stadgar antagna Stadgar för Vision Bergkvara. 1 Firma Föreningens firma är Vision Bergkvara, ideell förening. Stadgar antagna 2014-03-05 Stadgar för Vision Bergkvara 1 Firma Föreningens firma är Vision Bergkvara, ideell förening. 2 Ändamål Vision Bergkvara är en opolitisk ideell förening som skall vara en samordningsorganisation

Läs mer

stadgar för Göteborgsdistriktet

stadgar för Göteborgsdistriktet stadgar för Göteborgsdistriktet Stadgar för Göteborgsdistriktet av Amnesty International Detta dokument består av nationella standardstadgar för distrikt inom amnesty international, samt de lokala tillägg

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Förslag till stadgar antogs av SULF/LiU vid årsmöte 2014-01-14 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse 2014-02-07. Innehåll Allmänna bestämmelser

Läs mer

KALLELSE TILL KSAK-DM:s ÅRSMÖTE 2014

KALLELSE TILL KSAK-DM:s ÅRSMÖTE 2014 Till KSAK-DM:s MEDLEMMAR KALLELSE TILL KSAK-DM:s ÅRSMÖTE 2014 Kungliga Svenska Aero Klubbens Direktanslutna Medlemmar kallas härmed till årsmöte i restauranten i Ansgarskyrkan, Odenvägen 3, Lidingö Centrum

Läs mer

KARLEKONS STADGAR. Kapitel 1. Sammansättning och ändamål

KARLEKONS STADGAR. Kapitel 1. Sammansättning och ändamål KARLEKONS STADGAR Kapitel 1 Sammansättning och ändamål 1.1 Sammansättning Karlstads ekonomistuderandes förening (KarlEkon), är en självständig ideell förening vid Karlstads universitet. KarlEkon är fackligt

Läs mer

Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF)

Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF) Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF) Ändamål och uppgifter 1 Sveriges Universitetslärarförbunds lokalförening SULF/X, är lokal organisation för SULFs medlemmar

Läs mer

Stadgar för Svenska Fysikersamfundet

Stadgar för Svenska Fysikersamfundet Stadgar för Svenska Fysikersamfundet 1 Namn och ändamål 1.1 Svenska Fysikersamfundet 1 (härefter benämnt Samfundet) är en sammanslutning av den fysikaliska vetenskapens utövare, främjare och vänner. 1.2

Läs mer

1. amn Samfundets namn är Svenska Trossamfundet för Naturreligion (nedan STN)

1. amn Samfundets namn är Svenska Trossamfundet för Naturreligion (nedan STN) . 1. amn Samfundets namn är Svenska Trossamfundet för Naturreligion (nedan STN) 2. Ändamål STN skall verka för att de gamla natureligionerna bibehåller sin status i dagens samhälle. STN skall verka för

Läs mer

STADGAR FÖR SOLLENTUNA KVINNOJOUR

STADGAR FÖR SOLLENTUNA KVINNOJOUR STADGAR FÖR SOLLENTUNA KVINNOJOUR ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Föreningens namn är Sollentuna Kvinnojour. Dessa stadgar gäller fr.o.m. 2018-03-21. 2 Sollentuna Kvinnojour, härefter kallad Kvinnojouren, är en

Läs mer