Upplev Norberg! Inspiration och ideer till strövtåg i kulturmiljö Låt dig överraskas!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Upplev Norberg! Inspiration och ideer till strövtåg i kulturmiljö Låt dig överraskas!"

Transkript

1 Upplev Norberg! Inspiration och ideer till strövtåg i kulturmiljö Låt dig överraskas!

2 Välkommen till kulturkommunen i Bergslagen Järnbäraland. Om du blundar och står stilla en stund kan du kanske, genom vindens sus i trädkronorna, höra hammarslagen från förr. Ett eko av järn mot järn som ännu dröjer sig kvar i skogarna. Du har kommit till Norberg. I dag är gruvorna och bruken sedan länge borta men många av de kulturella och historiska platserna finns bevarade. Det var här i Bergslagen som det svenska välståndets vagga stod. I över 700 år bröts det malm, vattenhjulen snurrade och järnet flöt glödande och hett. År 2003 firade vi i Norberg vår 700-års dag. Smaka på detta 700 år! Det är en ansenlig tid. Vi som bor och verkar här är mycket stolta över det. Men järnbrytningen är äldre än så. Utgrävningarna vid Lapphyttan, öster om Norberg, på 1980-talet, daterar platsen så långt tillbaka som till 1100-talet är i alla fall året då Norberg och järnmalmsbrytningen i trakten för första gången omnämns. Det var landets ledande män, kung Birger Magnusson och marsken Torgils Knutsson som bytte andelar gällande Järn- och Stålberget i Norberg. Men Norberg är så mycket mer än historia. Här har vi ett rikt kulturliv med Barnens kulturfestival, Barnens dag, Norbergsdagarna, Norbergfestivalen och Järnframställningsförsöken på Nya Lapphyttan för att nämna lite av det som händer sommartid. Vill du upptäcka den vackra Bergslagsnaturen på egen hand finns det exempelvis ett flertal naturreservat att välja bland. Eller varför inte packa ryggsäcken och vandra längs Bruksleden. På vintern är du välkommen för aktiviteter i snön, en vara vi sällan lider brist på. Skidor på längden med spår på fyra km vid Vinterstadion eller skidor utför i Klackbergsbacken, som har två nedfarter, är bara ett par av förslagen. Prova gärna på Norbergs egen En svensk klassiker, Engelbrektsloppet som är på 60 km för både damer och herrar eller Kristinaloppet för damer som är på 30 km. Sist men inte minst måste du ta en promenad i vårt vackra Norberg. Slink in på Abrahamsgården för att se ortens konsthantverkare ställa ut eller se en utställning på några av våra konstgallerier. Ett besök på Klockargården med egendesignade tvålar, ger andra sinnen än ögat möjlighet att njuta. Det är nästan garanterat att du finner en doft som passar dig. Avsluta promenaden med en kopp kaffe på anrika Elsa Andersons konditori. Du har gjort en heldag i orten som i sig är ett litet museum. Välkommen till Norberg!

3 Drömmen om huset vid vattnet. I Norberg kan du förverkliga drömmen om det egna huset på landet men ändå ha nära till allt - vår kommun ligger centralt i Sverige. Norbergs kommun har cirka invånare på en yta av 422 kvadratkilometer, 0,1 procent av Sverige. Det blir fjorton invånare per kvadratkilometer, vilket betyder att Norbergsborna har gott om plats. Vissa bor i hus, andra i lägenheter men ingen i höghus. Här finns nämligen inga sådana. Trivsamt och aldrig långt till naturen. De flesta bor förstås i tätorten medan en del valt att bo i de många små bergsmansbyarna runt omkring. Näringslivet är småskaligt och består av mer än 300 företag. Vi som bor här säger, när vi skall in till tätorten Norberg, att vi går ner på byn. Här finns allt vi behöver, men skulle vi mot förmodan behöva mer så har vi nära till större orter. Mot norr har vi Falun, mot sydost ligger Västerås och vi har nära till Gävle, Uppsala och Örebro. Till Stockholm tar vi oss på drygt två timmar. Dessutom åker vi gratis buss i Norberg med Norbergar n. Stilfull balkong i centrala Norberg. Leva och bo i Norberg Hyresrätter med stora tomter En pratstund vid fontänen på torget. Butiker på Engelbrektsgatan (ovan). Högfors herrgård är privatbostad. (höger)

4 Järnets historia är Norbergs historia Gruvdriftens och järnframställningens tid är sedan länge förbi men miljöerna lever kvar i Norberg. Utgrävningar vid Lapphyttan, tio kilometer öster om Norberg, visade på en järnframställningsplats som daterats så långt tillbaka som till 1100-talet. Besök rekonstruktionen Nya Lapphyttan vid hembygdsgården Karlberg. Kom och se järnframställningsförsöken där man framställer järn på medeltida vis. Bergsmännen, som även bedrev jordbruk, gjorde sig en bra slant på järnframställningen. Det vittnar de många stora gårdarna i bergsmansbyarna i kommunen om. En av dessa, Brategården i Bråfors, visas för intresserade efter överenskommelse. Runt om i kommunen hittar du platser som berättar om denna epok. Vandra i Klackbergs gruvfält med de vackra slaggstenslavarna och hisnande gruvschakt. Blå grottan är spännande för barnen. Gör en äventyrlig vandring efter stigen vid Svinryggens gruvor.

5 Stigen kantas av 18 mer eller mindre djupa dagbrott. Se Polhemshjulet i närheten som drev pumparna till gruvorna. En del av stånggången som överförde kraften från vattenhjulet finns kvar. Ta en tur till Mossgruveparken och upplev Norbergs eget Grand Canyon. Visserligen i mindre skala men ändå tillräckligt svindlande. Förundras över hur gruvarbetarna tog sig ned i schakten på trästegar med utrustning och allt. Här finns också Norbergs gruvmuseum där du kan se hur livet såg ut för gruvarbetarfamiljerna. Varför inte packa en picknickkorg och ta en dagsutflykt till byn Olsbenning som är en av de bäst bevarade bergsmansbyarna med vackra gårdar. Åk vidare till Landforsens mulltimmerhytta från 1700-talet. Här finns bänkar och bord för en fikapaus. Stanna till på vägen tillbaka mot Norberg vid Högfors bruk med de imponerande masugnspiporna och lyssna till forsen från ån bredvid.

6 Hemtrevliga fönster och den stilla Norbergsån. Vykort från Norberg Värdshuset Engelbrekt Elsa Andersons konditori. Norobergh. Visst låter namnet uråldrigt. Men det är inte så konstigt för det är 700 år sedan orten Norberg omtalas på detta vis för första gången i ett daterat brev. Medeltid, helt enkelt. Trots att det är länge sedan och att Norberg, i likhet med många andra orter i landet, drabbats av brand kan man fortfarande skönja det ursprungliga bebyggelsemönstret. Ta en promenad i de gamla delarna av byn längs med Norbergsån och se de vackra loftbodarna, brygghusen och Inskription på benkammaren. tvättstugorna vid åkanten. Börja gärna promenaden vid Skinnarängs kvarn som har stått där vid ån sedan Besöker du Norberg vintertid är det julmarknad här. Fortsätt över den lilla bron och ta av till vänster efter Kvarngatan och beundra den vackra Kornettgården från första hälften av 1700-talet. När du ändå är i närheten av kyrkan, ta en titt på den unika benkammaren bredvid.

7 Abrahamsgården. Näbbgården. Tackhäradsboden. Norbergs kyrka Myrbergs verkstad. Nästa vackra bergsmansgård efter Kvarngatan är Erik Gunnarsgården. Därefter kommer Abrahamsgården, som i dag är Norbergs centrum för konsthantverk. Fortsätt promenaden efter Fagerstavägen över den stenvälvda bron och stanna till en stund. Kanske ni hör hästar som gnäggar, bettlare som ropar ut sina erbjudanden och hammarslag från smeder. Antagligen är det ån som spelar ett spratt men en bit framöver låg i alla fall det medeltida torget. Här finns en länga av bodar med ålderdomligt utseende som kan ge en antydan om hur det en gång såg ut. Slink sedan in på Norbergs kanske största turistattraktion, Elsa Andersons konditori. Känn doften av nybakat och ta det lugnt i den anrika miljön. På 1800-talet var detta ett gästgiveri och stora delar av den ursprungliga inredningen finns kvar. Midsommar firas traditionellt på hembygdsgården. Passa samtidigt på att se bevarade byggnader från trakten. Till exempel amerikainspirerade Myrbergs verkstad från talet som härbärgerar T-Fordar och motorcyklar från farfars tid.

8 Gäsjö Hemsida: E-post: Fragg Gäsen Fraggen Svin gruv Polhemshjulet Ungen Torshammarsverkstad Halvarsbenning Fagerstavägen NORBERG Hemsida: Kärrgruvan Mos Noren Klackberg Brategården Bråfors Klackbergs gruvfält No sta ager Till F erg rb No Nya Lapphyttan sån Hembygdsgården N Rosendal Livsdal

9 dem ora Till He Storsjön Lillsjön nryggens vor Bjurfors esta Till Av ssgruveparken Dammsjön Lapphyttan orberg Olsbenning Olsbennings bergsmansby Digerkällan Bågen Karbenning Högfors Broarna Labodasjön Norbergs Högfors bruk Svartån Snyten Till S ala Hästbäck Örbäck Landforsens hytta (F.d Folkets Hus) Låna böcker, tidskrifter, e-böcker och datorer alldeles gratis Här har du också tillgång till Surfzon Tel: Fax: E-post: infobiblioteket@norberg.se Filial i Karbennings stationshus. Tel:

10 Mjuka kullar är typiskt för landskapet. Gammalt hus vid Laboda. Vykort från Karbenning Wernergårdens gårdsmejeri. Vackra fönster i den gamla skolan. En levande landsbygd är ett uttryck som mer än väl stämmer in på Karbenningbygden. Här har jorden brukats sedan medeltiden och görs så än i dag av traktens bönder. Tack vare det hålls landskapet öppet, precis som det varit i tusen år. Åkrarna mellan skogsridåerna är mjuka och böljande. I nästan alla hagar går djur och betar och hästägarna är många. Att trakten varit välmående syns, inte minst på de vackra bergsmansgårdarna. De stora mangårdsbyggnaderna i två våningar är ett typiskt kännetecken för bergsmansgårdarna under 1800-talet. Bergsmännen kombinerade framgångsrikt bergsbruk och jordbruk ända till Barnens kulturfestival i Högfors talets mitt då hyttan i Olsbenning lades ned. Rester av den kan du fortfarande se mitt i byn. Ta en promenad längs med Svartån och se de välbevarade tvättstugorna och bodarna. För den naturintresserade finns mycket att se och upptäcka. På vårarna sjuder det av liv kring de många vattendragen. Sångsvanarna kommer tidigt och tranornas trumpetstötar hörs från var och varannan åker. För den äventyrslystne finns möjlighet att paddla kanot från Karbenning längs Svartån ända ned till Västerås och Mälaren. I dag är byns medelpunkt järnvägsstationen från år Den är numera nedlagd men där

11 Vacker allé vid Labodasjön. Höstmarknad vid Karbenning station. I Karbenning är det gott om hästar. Gamla kyrkogården från 1600-talet. Vandrarhemmet i Karbenning. Spännande miljö från förr i Nyhyttan. sprudlar ändå av liv. På nedre plan finns byns bibliotek och på övre, där stinsen förr bodde, är det numera föreningslokal. Varje höst arrangeras bygdemarknad vid stationen. Men att stationen är nedlagd betyder inte att tågen susar förbi Karbenning. Flera dagliga avgångar gör det lätt för tågpendlarna. För dig som turist finns mycket att se och upptäcka i bygden. Järnhanteringen gör sig givetvis påmind överallt. Lämningar efter gamla hyttor finns det gott om och inte minst utgrävningarna vid Lapphyttan, vilka daterar bygden så långt tillbaka som till 1100-talet. Varför inte ge tid för en stunds stilla eftertanke vid Karbennings gamla kyrkogård från 1600-talet vid Karbenning by. Bo kan du göra på det lilla gästhemmet. Din häst är också välkommen, stallplats finns. Besök gårdsmejeriet och smaka på goda ostar med de lokala namnen Bergslagsvit och Bergslagsblå. Eller bara nöj dig med att få se livs levande fjällkor. Besök Karbenning och känn lugnet på landet. Eller flytta hit. Det finns plats för fler!

12 En resa i tiden... En gång i tiden bodde man så här. Försök att tillverka järn på medeltida vis sker under sommaren. Medeltida gästabud där maten tillagats med dåtidens råvaror. Hertig Eriks sigill. Kliv in i medeltiden på Nya Lapphyttan, vilken är en rekonstruktion av en medeltida järnframställningsplats. Se hyttan, smedjorna, bostadshuset och vattenhjulet som de en gång kan ha sett ut. Prova på att uppleva hur det kan ha varit att vara med på den tiden. Nya Lapphyttan är öppen för alla under sommarsäsongen. Vill ni så finns möjligheten att delta i de medeltida dagsarrangemangen och gästabuden som anordnas för grupper. Ni möts av en medeltidsklädd guide som under promenaden upp till Nya Lapphyttan berättar om tiden ni kliver in i. All personal på platsen är tidstypiskt klädd och maten lagas av råvaror som var tillgängliga på medeltiden. Under några sommarveckor pågår järnframställningsförsök då ugnen eldas för fullt och järnet tillverkas på medeltida vis. Skolbesöken är populära. Barnen får då prova på att bland annat bryta malm, smida, göra upp eld och baka bröd. Ni är givetvis välkomna att besöka Nya Lapphyttan alla tider på året.

13 ...och i historien Rälsbussen har stannat vid Högfors station. Kärrgruvans första station står numera på hembygdsgården. En kopia av Förstlingen vid lokstallet i Kärrgruvan. Rälsbussen och växlingsloket Grodan. Infarten till Norberg söderifrån. Redan under tidigt 1800-tal fanns planer på en järnväg för att underlätta malmtransporterna från Norbergs gruvor till bruken. Men det dröjde ända till mitten av seklet innan planerna realiserades. Den 1 december 1853 tuffade Sveriges första lokomotivdragna godstransport ut på spåret. Det var en malmlast som utgjorde premiärturen på sex kilometer mellan Kärrgruvan och Trättsbo. Inte nog med det det var dessutom det första svenskbyggda ångloket, Förstlingen kallad, som drog vagnarna. Persontrafiken på linjen Kärrgruvan-Ängelsberg upphörde redan 1962 men är i dag återupptagen av Engelsberg-Norbergs Järnvägshistoriska Förening. Sommartid måste du göra en tur med ENJ:s rälsbuss, en resa i lagom tempo på 3,6 mil tur och retur. Så långt ifrån dagens snabbtåg du kan komma. Se det vackra landskapet passera utanför fönstret och bara njut av tillvaron. Eller varför inte besöka Sveriges äldsta bevarade lokstall i Kärrgruvan, byggt 1857.

14 Nära 300 gästbäddar. Järnframställning på Nya Lapphyttan. Konferens. Elsa Andersons konditori. Camping. Elektronmusikfestival. Rälsbuss mellan Kärrgruvan och Ängelsberg. Utförsåkning i Klackberg. Konsthantverk. Aktivt föreningsliv. Elljusspår. Bygdemarknad. Engelbrektsloppet. Kulinariska upplevelser. Fiske. Gruvmuseum. Gårdsmejeri/ gårdsbutik. Norbergsdagarna. Kristinaloppet. Julbord. Stuguthyrning. Konstutställningar. Minigolf. Barnens kulturfestival. Bad. Antikvariat. Midsommarfirande på hembygdsgården Karlberg. Myrbergsrallyt..och mycket mer 583 personer med namnet Norberg på samma skiva. Världsrekord! Upplevelsernas kommun!

15 L i v s k v a l i t e t N a t Pimpelfiske, pärluggla och älgtjur. u r Urskogsartad skog på Gåsmyrberget. I Norberg har vi naturen in på knutarna. Det är aldrig långt till bär- eller svampskogen. Sjöar och vattendrag är det gott om. Givetvis finns alla sorters insjöfiskar här. Öring och regnbåge är inplanterade för den som vill flugfiska. Varför inte vandra längs Bruksleden, varav tre mil (av 23) har sin sträckning genom kommunen. Njut av den varierade naturen med berg, mossar, myrar och skog av urskogskaraktär där du med lite tur får se lodjuret. F r i t i d Bergslagsnaturens mystik. Nattdimmor vid sjön Snytkalven. Kaffet smakar bäst vid en öppen eld. Bruksleden är väl utmärkt.

16 N ORBER G Norbergs turistbyrå 0046(0) E-post: turistbyra@norberg.se Norbergs kommunväxel: 0046(0) E-post: info@norberg.se Hemsida: Text och Layout: Jan Å Johansson, E-L Silva. Karta: Jan Å Johansson. Foto på Myrbergs verkstad sid 7: Myrbergsrallyt. Foto på Lapphyttan sid 9 och Nya Lapphyttan sid 14: Ing-Marie Pettersson Jensen. Foto på Munk på Lapphyttan sid 5: Mats Elfström. Foto på järnförsöket sid 12: Framtidshyttan. Foto på Wernergårdens mejeri sid 10: Wernergårdens mejeri. Foto på Mimerlaven sid 14: Frederik Hilmer. Foto på Barnens kulturfestival sid 10 och på Grodan o Förstlingen sid 13: Sten Nordström. Foto på Gästabud sid 12: Lennart Larsson. Foto på Högfors station sid 13: Ulrica Persson. Övriga foton: Jan Å Johansson. Framsidesbild Nya Lapphyttan: Fotograf Kenneth Sundh.

Välkommen till. Norberg. låt dig överraskas

Välkommen till. Norberg. låt dig överraskas Välkommen till Norberg låt dig överraskas Låt dig överraskas av Norberg Norberg har en gedigen historia med ursprung ur det gamla gruvsamhället som det finns spår av än idag. Här möts gammalt och nytt

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka HÄLLEFORS KOMMUN Hällefors Grythyttan Loka Hällefors kommun Hällefors kommun har ett fantastiskt läge i natursköna Bergslagen. Centralt belägen mellan storstad och landsbygd, omkring 3 timmar ifrån Stockholm,

Läs mer

LAPPHYTTAN I NORBERGS BERGSLAG

LAPPHYTTAN I NORBERGS BERGSLAG LAPPHYTTAN I NORBERGS BERGSLAG En medeltida plats för framställning av järn Rekonstruktionen av Lapphyttan, Nya Lapphyttan i Norberg. Foto Kenneth Sundh. Medeltida hyttplats Hela det öppna området på Lapphyttan

Läs mer

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Tel: 0555-104 50, 0555-420 50 (biblioteket) Fax: 0555-102 30 E-post: turism@grums.se Våra vandringsleder Silverleden, Värmskog

Läs mer

Askersunds Skärgårdstrafik AB

Askersunds Skärgårdstrafik AB Askersunds Skärgårdstrafik AB Nu är det dags att presentera 2016 års paketresor. 2016 har vi en spännande nyhet, nämligen Gruv muséet i Zinkgruvan. Det är nu 13 år sedan vi började med att paketera våra

Läs mer

Sinnenas stig GNESTA

Sinnenas stig GNESTA Sinnenas stig GNESTA Välkommen till denna promenad där du ska få en sinnesupplevelse samtidigt som du får en härlig vandring i Gnestas vackra miljö. Fokus är på DIG och dina sinnen, tanken är att du ska

Läs mer

Må bättre på Hennickehammars Herrgård

Må bättre på Hennickehammars Herrgård Må bättre på Hennickehammars Herrgård Hennickehammrs Herrgård väntar på att få välkomna dig! En Värmländsk saga HENNICKEHAMMARS HERRGÅRD är en plats att bli förälskad i. Mjukt inbäddad i den trolska skogen,

Läs mer

Grytåsa rullande kullar och betade backar

Grytåsa rullande kullar och betade backar VANDRINGSLEDER 1(11) Örkelljunga kommun turism@orkelljunga.se Hitta till Grytåsa parkeringar med gps: Grytåsa centrum: N 56 15.335 E 013 13.648 X: 1340249 Y: 6239380 Flinka sjö: N 56 15.320 E 013 15.283

Läs mer

Natur och kulturstig Livered

Natur och kulturstig Livered Natur och kulturstig Livered Genom den här kyrkporten anlände en gång folket från Livereds gamla by till sin kyrka. I dag finns inte mycket kvar av byn. Området där liveredsborna levde och arbetade är

Läs mer

Eurotourism

Eurotourism Fyra måsten när du besöker Norberg Norbergs gruvmuseum Högfors bruk Svinryggens Gruvor Klackbergs gruvfält 0 Kommunfakta Antal invånare Yta 0,0 km² Centralort Norberg Län Västmanland 0 Mer information

Läs mer

GRUMS Kommun i Värmland

GRUMS Kommun i Värmland GRUMS Kommun i Värmland www.grums.se ATT BO I GRUMS Grums är centralt beläget mellan städerna Stockholm, Göteborg och Oslo. Här finns också knutpunkten mellan de båda Europavägarna E 18 och E 45. Vår kommun

Läs mer

Askersunds Skärgårdstrafik AB

Askersunds Skärgårdstrafik AB Askersunds Skärgårdstrafik AB Nu är det dags att presentera 2017 års paketresor. Det är nu 14 år sedan vi började med att paketera våra populära resor för bussbolag och föreningar där vi är spindeln i

Läs mer

RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3

RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3 RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3 Skogslandets jordbruk: Utmärkande för byn är de flera hundra meter vällagda stenmurarna från 1900-talet. De finns både runt åkrar och i skogen på berghällar. Åkermarkerna i byn

Läs mer

ROSTOCK-ROSTOCKAHOLME Klass 1-2

ROSTOCK-ROSTOCKAHOLME Klass 1-2 ROSTOCK-ROSTOCKAHOLME Klass 1-2 Lyckebyån som resurs: Arkeologiska lämningar, husgrunder, efter en borganläggning från 1200-talet, exempel på ett tidigt utnyttjande av det strategiska läget. Slåttermader

Läs mer

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro.

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. Välkommen till Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. 178 LÄGENHETER I UPPLANDS-BRO 2 En central idyll nära Mälaren. Vill du kunna bo i ett fridfullt naturskönt område vid Mälaren men ändå ha snabb tillgång

Läs mer

Det är här det händer

Det är här det händer Det är här det händer En del av Värmland och Dalslands kanal Foto: Rikard Ohlin Svensbyn är en bra start när du ska uppleva Sillerud Att kalla butiken i Svensbyn för enbart en lanthandel känns inte riktigt

Läs mer

Söker du ett livsrum med sinnesro? En plats nära intill naturens upplevelser från soluppgång till skymning? Och komfortabel trygghet däremellan?

Söker du ett livsrum med sinnesro? En plats nära intill naturens upplevelser från soluppgång till skymning? Och komfortabel trygghet däremellan? Söker du ett livsrum med sinnesro? En plats nära intill naturens upplevelser från soluppgång till skymning? Och komfortabel trygghet däremellan? 1 Välkommen till Nya Silon i Vadstena, vår del av klosterstaden

Läs mer

En åtta genom byn. Bild 2. Swedbank. Bild 1. Fjäråsvägen. Bild 3. Tvärdalsvägen Bild 4. OK Rävenstugan Bild 5. En av våra Fänagator

En åtta genom byn. Bild 2. Swedbank. Bild 1. Fjäråsvägen. Bild 3. Tvärdalsvägen Bild 4. OK Rävenstugan Bild 5. En av våra Fänagator En åtta genom byn Sätilas centrum, i den meningen att det är mitt i byn, är vägskälet där Fjäråsvägen kommer upp från Storåns dalgång, och ansluter till vägen som antingen bär till Björlanda och Göteborg,

Läs mer

En cykeltur på den gamla banvallen till Nordmark-Klarälvens Järnvägar (NKlJ) mellan Filipstad och Nordmark, med ÖWJ:s (Östra Värmland Järnväg) gamla

En cykeltur på den gamla banvallen till Nordmark-Klarälvens Järnvägar (NKlJ) mellan Filipstad och Nordmark, med ÖWJ:s (Östra Värmland Järnväg) gamla En cykeltur på den gamla banvallen till Nordmark-Klarälvens Järnvägar (NKlJ) mellan Filipstad och Nordmark, med ÖWJ:s (Östra Värmland Järnväg) gamla sidospår från Finnshyttan till Nyhyttan, bjuder på många

Läs mer

Lars Gahrn. Herrevadsbro 1251. Om liv och leverne på medeltiden bearbetad av Anna Bratås

Lars Gahrn. Herrevadsbro 1251. Om liv och leverne på medeltiden bearbetad av Anna Bratås Lars Gahrn Herrevadsbro 1251 Om liv och leverne på medeltiden bearbetad av Anna Bratås Maktens vägar Hon är så trött av att alltid oroa sig. Oroa sig över att rövare ska plundra matförråden. Att hungriga

Läs mer

Semesterläger 2014 på TALLKROGEN FUB-gården

Semesterläger 2014 på TALLKROGEN FUB-gården Tel: 018-37 03 02 info@tallkrogen-fub.se www.tallkrogen-fub.se Semesterläger 2014 på TALLKROGEN FUB-gården Sköna sommardagar fyllda av aktiviteter TALLKROGENLÄGER Under sommaren anordnar vi semestervistelser

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 12/2014: 15 augusti. Från Mops till Skata. 31 deltagare. 15 km.

ÄVENTYRSVANDRING 2014. Vandring 12/2014: 15 augusti. Från Mops till Skata. 31 deltagare. 15 km. Årets långa sommarvandring med gästvandrare av båda könen gick från Simremarken till Skateholm. Vi började med att parkera de 8 bilarna vid Skateholms camping, hållplats Cedervägen. Vi var i väldigt god

Läs mer

VISIT SALO. VisitSalo.fi. Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde

VISIT SALO. VisitSalo.fi. Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde VISIT SALO VisitSalo.fi Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde Välkommen till Salo Salo stad ligger i sydvästra Finlands kustområde intill motorvägen E18. Våra huvudattraktioner för resenärer

Läs mer

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne.

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Det Det finns finns också också mer mer att att se se hos hos andra andra hembygdsföreningar hembygdsföreningar i i Skåne. Skåne. Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Broby

Läs mer

FINSPÅNG. Skedevi. Byggnadsinventering 1971-1979. Del 4 av 4

FINSPÅNG. Skedevi. Byggnadsinventering 1971-1979. Del 4 av 4 FINSPÅNG Byggnadsinventering 1971-1979 Del 4 av 4 Digitaliserad och återutgiven 2012 Del 4 - Byggnadsinventering 1971-1979 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-85 033 E-post: post@finspang.se

Läs mer

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ ...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ & Sevärdheter Rastställen Start 1 Sävsjö camping En familjecamping i underbar miljö, här finns även campingstugor och vandrarhem med trevliga rum. Erbjuder minibutik, café,

Läs mer

Antikvarisk förundersökning inför nybyggnation av fritidshusområde vid Kalhyttan 1:96 i Filipstad. Filipstads kommun, Värmlands län

Antikvarisk förundersökning inför nybyggnation av fritidshusområde vid Kalhyttan 1:96 i Filipstad. Filipstads kommun, Värmlands län Antikvarisk förundersökning inför nybyggnation av fritidshusområde vid Kalhyttan 1:96 i Filipstad Filipstads kommun, Värmlands län Värmlands Museum 2011 Rapport 2011: Rapportsammanställning: Mattias Libeck,

Läs mer

Svartö Naturstig. Prisvärt boende. i trivsam miljö. Strandavägar. Välkommen till Svartö - en levande kustby i Mönsterås skärgård.

Svartö Naturstig. Prisvärt boende. i trivsam miljö. Strandavägar. Välkommen till Svartö - en levande kustby i Mönsterås skärgård. Svartö Naturstig 300 METER CA 5 KM. MOT HAMMARGLO/ MÖNSTERÅS BADPLATS Välkommen till Svartö - en levande kustby i Mönsterås skärgård. utmärkt med blåmarkerade Svartö by har anor från 1300- talet. Nuvarande

Läs mer

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM Ydre kommun Ydre är en av Sveriges minsta kommuner med en befolkning på ca 4000 personer, vilket samtidigt kanske är den

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2013

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2013 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Hösten 2013 är en grön oas i Västerås. Friluftsmuseet grundades 1921 och idag finns här ett 40-tal hus och gårdar som tillsammans ger en bild av Västmanland i äldre

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

FINNSAM-konferens i Gåsborn-Rämmen 1-3 juni 2007

FINNSAM-konferens i Gåsborn-Rämmen 1-3 juni 2007 FINNSAM-konferens i Gåsborn-Rämmen 1-3 juni 2007 Text: Arne Vannevik Foto: Elisabeth Thorsell Fredag 1 juni De tre första dagarna i juni månad samlades ungefär 45 FINNSAM:are, flertalet svenskar men hela

Läs mer

Hotel Zamek Reszel erbjuder autentiska medeltida rum med modern inredning och möbler designade av den kände skulptören Boleslaw Marschall.

Hotel Zamek Reszel erbjuder autentiska medeltida rum med modern inredning och möbler designade av den kände skulptören Boleslaw Marschall. Zamek Reszel I nordöstra Polen, i Warmiaområdet är Hotel Zamek Reszeal beläget. Hotellet inryms i stadens gamla slott, här erbjuds en unik hotellvistelse med medeltids atmosfär. Tillsammans med familjen

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst.

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst. Så var det Förr Omkring 500 e Kr hade de inre delarna av Röbäcksslätten och sandåsen, där de äldre delarna av byn nu ligger torrlagts och det blev möjligt för människor att bosätta sig där. Stenåldersfynd

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Nils Holgerssons underbara resa i Sveriges Lustgård

Nils Holgerssons underbara resa i Sveriges Lustgård Nils Holgerssons underbara resa i Sveriges Lustgård Hoppa upp i vagnen och följ med på en resa i tiden i Selma Lagerlöfs fotspår och njut av Sörmlands slingrande vägar vid böljande landskap och sjöar.

Läs mer

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan

arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan RUNRIKET anhörig person som man är nära släkt med arkeolog person som har till yrke att studera hur människor levde för mycket länge sedan avsluta göra så att något blir klart ben hård del av skelettet

Läs mer

ÄVENTYRSVANDRING 2016

ÄVENTYRSVANDRING 2016 Jag råkade stuka foten igår. Det var inte på äventyrsvandringen utan på väg till den. Tina erbjöd mig sina kängor som gav bättre stöd åt foten och vristen. Vi bytte och det gick bra för båda att vandra

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

Mariedammsleden. Vandringsled i lätt kuperad terräng 4 km eller 9 km

Mariedammsleden. Vandringsled i lätt kuperad terräng 4 km eller 9 km Mariedammsleden Vandringsled i lätt kuperad terräng 4 km eller 9 km Trehörnings masugn Foto: Peter Lundquist 1. Två fornlämningar Förhistoriska bränngravar från brons- eller järnåldern. Askan ströddes

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

LIDAHULT Klass 3. Kulturmiljöprogram Emmaboda kommun, Algutsboda socken 2013-10-30 1

LIDAHULT Klass 3. Kulturmiljöprogram Emmaboda kommun, Algutsboda socken 2013-10-30 1 LIDAHULT Klass 3 Berättelserna: Vilhelm Moberg tog intryck av människoöden i Lidahult, och skrev om det i sina verk. Hans gudföräldrar förestod fattiggården. En pusselbit i fattigvårdens historia. Carl

Läs mer

#JÄRNRUTTEN En sommarvecka i Bergslagen fylld av aktiviteter

#JÄRNRUTTEN En sommarvecka i Bergslagen fylld av aktiviteter #JÄRNRUTTEN En sommarvecka i Bergslagen fylld av aktiviteter 2 juli - 10 juli 2016 AKTIVITETER LÖRDAG 2 JULI Karmansbo smedja Öppet från 10.00 Järnets dag, valsverket körs igång i smedjan, i kolhuset serveras

Läs mer

RUNNAMÅLA SÖDERGÅRD Förslag: Klass 3

RUNNAMÅLA SÖDERGÅRD Förslag: Klass 3 Emmaboda kommun Kulturmiljöprogram D Skala 1:8000 Särskilt värdefull kulturhistorisk byggnad/ bebyggelseområde Utdrag ur Riksantikvarieämbetets FMIS (fornsök): ^` Huvudområde Kärnområde Kulturlämning Fast

Läs mer

Goslar Rammelsberg September 2008

Goslar Rammelsberg September 2008 Goslar Rammelsberg September 2008 Reserapport av Ida Wedin Så fick jag äntligen en studieresan till den medeltida staden Goslar och dess bergverk Rammelsberg, i utkanten av den tyska nationalparken Harz.

Läs mer

Välkommen till Herrgården

Välkommen till Herrgården Välkommen till Herrgården Munkedals Herrgård anno 1823 KONFERENS HOTELL RESTAURANG broschyr_2017_4.indd 1 2017-08-08 07:01:58 broschyr_2017_4.indd 2 2017-08-08 07:01:59 Att njuta av herrgårdslivet Som

Läs mer

Det levande väveriet

Det levande väveriet Det levande väveriet Kärleken till hantverket Ett besök på Björke Vävstuga är något mer än bara en shoppingtur. Här får du en helhetsupplevelse där kärleken till hantverket står i fokus. Vi väver med kärlek.

Läs mer

Turista i Karlskoga!

Turista i Karlskoga! Turistguide Karlskoga Fyra måsten när du besöker Karlskoga Nobelmuséet i Karlskoga Äventyr i Boda Borg Fiske Jernets Bana Rälsbuss 01 Kommunfakta Antal invånare 30 159 Yta 513,22 km² Centralort Karlskoga

Läs mer

11 12 10 23 13 14 15 22 21 20 9 7 6 8 156 19 16 5 17 1 2 3 Stomsås 4 18

11 12 10 23 13 14 15 22 21 20 9 7 6 8 156 19 16 5 17 1 2 3 Stomsås 4 18 11 12 23 13 15 14 7 17 5 1 2 3 Stomsås 4 18 8 6 19 16 9 10 9. Hökås utsiktsplats med övernattningsmöjlighet Detta är en förnämlig utsiktsplats, omkring 200 meter över havet, varifrån man har en milsvid

Läs mer

Gamla Industrier längs Svartån i Karbenning Sören Bååth, Västerås

Gamla Industrier längs Svartån i Karbenning Sören Bååth, Västerås Gamla Industrier längs Svartån i Karbenning Sören Bååth, Västerås Svartån i Västmanland har sina källflöden i några små sjöar strax nordost om Norberg, vid vägen mellan Norberg och Avesta. En är Svarttjärnen

Läs mer

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst 3 Välkommen till Kristinehamn Konstnären Pablo Picasso valde att ställa sin 15 meter höga skulptur Jacqueline i Kristinehamn. Han ville att skulpturen skulle

Läs mer

Välkommen till Österåker

Välkommen till Österåker Välkommen till Österåker Välkommen till oss i skärgårdskommunen Österåker! Antal invånare: 43 400 (fördubblas under sommaren) Medelålder: 40 år Företag: Drygt 6 600 registrerade företag, Österåkers kommun

Läs mer

Bygg nytt i Skillinge

Bygg nytt i Skillinge Bygg nytt i Skillinge sjönära boende i vacker natur Kungsör Nu expanderar Kungariket bli nybyggare i Skillinge Fortfarande litet och genuint Flera nybyggare har redan flyttat in i sina hus på Fiskgjusevägen.

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

Natur- och kulturvandring vid vägmuseet

Natur- och kulturvandring vid vägmuseet 2016-09-06 Natur- och kulturvandring vid vägmuseet Vadå, ett museum utan tak finns det - undrade någon. I Kungsängen finns ett vägmuseum där 4 vägar från olika tidsepoker kan studeras från i princip ett

Läs mer

Hitta din hyresrätt i Arvika.

Hitta din hyresrätt i Arvika. Hitta din hyresrätt i Arvika. Plats för nöjda hyresgäster Söker du nytt boende? Vill du bo större eller mindre? Eller kanske mer centralt? Hos oss finns alternativen, oavsett om du letar efter din första

Läs mer

Kulturslinga i Vimmerby stad

Kulturslinga i Vimmerby stad Kulturslinga i Vimmerby stad 19 18 17 16 14 15 15 15 20 21 22 23 24 25 26 27 1 13 2 3 10 12 11 1. Stadshuset Invigt 1976 Lyftet, skulptur av Henry Gustafsson 1984 2. Båtsmansbacken Äldre bebyggelse med

Läs mer

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER,

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, LJUNGSBRO OCH BERG MED OMNEJD VRETA KLOSTER TURISM - natur och kultur i skön förening UPPLEV GÖTA KANAL! Göta kanal är en av Sveriges största turistattraktioner. Kanalen slingrar

Läs mer

6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik

6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik 6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik Området på nordvästra delen av Hamburgö heter egentligen Nordgård men går numera under namnet Ögården. Det är ett område med odlings- och betesmark med stengärdsgårdar.

Läs mer

Spår i marken. av gruvans drift i Sala tätort

Spår i marken. av gruvans drift i Sala tätort Spår i marken av gruvans drift i Sala tätort En informationsfolder om vad den historiska gruvbrytningen lämnat efter sig i vår närmiljö och vad vi bör och måste tänka på att göra för att minimera skadlig

Läs mer

Himmeta. -Den öppna, ljusa bygden

Himmeta. -Den öppna, ljusa bygden Himmeta -Den öppna, ljusa bygden Välkommen till Himmeta En plats för barnen I Himmeta får barnen: barnomsorg i Himmetamodellen, med en kombination av dagbarnvårdare och förskolan Lingonet som ligger vid

Läs mer

Dags för e-tidningen Ur innehållet Fokusera Rutiner och ritualer Jaget, vädret och betraktandet Nybyggaren i Lappmotjärn

Dags för e-tidningen Ur innehållet Fokusera Rutiner och ritualer Jaget, vädret och betraktandet Nybyggaren i Lappmotjärn Nr 3/2007 Dags för e-tidningen Ur innehållet Fokusera Rutiner och ritualer Jaget, vädret och betraktandet Nybyggaren i Lappmotjärn Fokusera Under söndagspromenaderna med gubbarna i byn behandlas inte bara

Läs mer

Stadslifv in real life!

Stadslifv in real life! Stadslifv in real life! Hej! Du kommer nu att gå en stadsrundvandring på egen hand. Har du karta, penna, klisterprickar och instruktionsblad och någon sorts kamera så är det bara att sätta igång. Startplats

Läs mer

Jamtli en ovanlig historia

Jamtli en ovanlig historia Jamtli en ovanlig historia Lek och äventyr för hela familjen Varje år kommer ungefär 170 000 besökare till Jamtli i Östersund. Många av dem är familjer med barn. Många är intresserade av historia, andra

Läs mer

>>Vingåkers kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov<<

>>Vingåkers kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov<< >>s kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov

Läs mer

Fyra måsten när du besöker Gällivare. Besök gruvan Gällivare/Malmberget Gällivare Museum besök Myggmuséet

Fyra måsten när du besöker Gällivare. Besök gruvan Gällivare/Malmberget Gällivare Museum besök Myggmuséet Turistguide Gällivare Fyra måsten när du besöker Gällivare Besök gruvan Gällivare/Malmberget Gällivare Museum besök Myggmuséet Paddla i Laponia världsarvet Fiska drömöringen 01 Kommunfakta Antal invånare

Läs mer

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Nässundet Norr om Hytte ligger "Nässundets Station - vedungsbageri och värdshus". Detta är inhyst i en byggnad som förr var järnvägsstation. När

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Nyköping Brandkärr Hållet CIRKA 3,5 KM Plats 1 7, platser med fornlämningar 4 3 2 1 6 7 5 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Brandkärr PLATS 1 Brandkärr Mellan husen i Brandkärr

Läs mer

Paketresor med M/S Wettervik 2012, Tfn 0709-770263, info@wettervik.se

Paketresor med M/S Wettervik 2012, Tfn 0709-770263, info@wettervik.se Paketresa 1 11:00 Besök på Butiken Stjernsund, här berättar man lite historia om gården samt om verksamheten där idag, här producerar man ägg och säljer egna produkter samt närproducerade varor, man säljer

Läs mer

VACKRA VYER ÖVER SILJAN TA RÖDA SPÅRET GENOM TÄLLBERGS BY

VACKRA VYER ÖVER SILJAN TA RÖDA SPÅRET GENOM TÄLLBERGS BY TÄLLBERG VACKRA VYER ÖVER SILJAN Myresjöhus kan nu erbjuda åtta fantastiska tomter, några med utsikt över Siljan, belägna i Tällberg vid Siljans sydöstra strand. Tällberg är en liten turistby där man har

Läs mer

Kragenäsprogram, 2015

Kragenäsprogram, 2015 Vi arbetar ständigt med att förnya vårt program och kommer inom en snar framtid att lägga upp 2016 års programdokument med nya spännande aktiviteter. KRAGENÄS FASTA PROGRAM Finns på plats och klart att

Läs mer

Lämningar efter smidesverksamhet vid Engelsbergs bruk i Västmanland

Lämningar efter smidesverksamhet vid Engelsbergs bruk i Västmanland 2010-01-18 Lämningar efter smidesverksamhet vid Engelsbergs bruk i Västmanland Under ett par vintriga och bitvis rejält snöiga dagar i slutet av 2008 gjorde UV Bergslagen en arkeologisk förundersökning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(17)

Sammanträdesprotokoll 1(17) Sammanträdesprotokoll 1(17) Plats och tid Biblioteket, Norbergsrummet, 18.00-20:45 Beslutande Övriga närvarande Elizabeth Pettersson (S), ordförande Torsten Jansson (S) Ulf Olofsson (C) Ingrid Falquist

Läs mer

Bästa av Barbaresco Al Barolo, Alba - Alba, 7 nätter 1(5) Vandra i Italien. Barbaresco

Bästa av Barbaresco Al Barolo, Alba - Alba, 7 nätter 1(5) Vandra i Italien. Barbaresco Bästa av Barbaresco Al Barolo, Alba - Alba, 7 nätter 1(5) Vandra i Italien Barbaresco Bästa av Barbaresco al Barolo, 7 nätter Alba - Alba 6 vandringsdagar Leden Dal Barbaresco al Barolo (Bar to Bar) är

Läs mer

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på Välkommen till Söderby En vandring i svensk forntid Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på gårdens ägor finns spåren av en välbevarad odlingsmiljö från den äldre järn-åldern, århundradena

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(14)

Sammanträdesprotokoll 1(14) Sammanträdesprotokoll 1(14) Plats och tid Biblioteket, Norbergsrummet, 18.00-19.15 Beslutande Övriga närvarande Elizabeth Pettersson (S), ordförande Peter Lind (MP) Henrik Nyström (FP) Torsten Jansson

Läs mer

Badsjön, mitt i Storuman,

Badsjön, mitt i Storuman, Badsjön, mitt i Storuman, Koordinater X: 7222712, Y: 1561552 Namn på Svalan: Badsjön, Storuman Bästa tiden: Vår och försommar Vad kan man se: Vadare, sjöfågel men även mycket annat Kommentar: Mycket trevlig

Läs mer

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg Estland 2012 Under vintern/våren 2012 hölls en studiecirkel om Estland och i mitten av maj begav sig 18 av föreningens medlemmar dit under en nio dagar lång resa. Redan från bussfönstret på väg mot Stockholm

Läs mer

Min första sommar i Havsnäs, av Birger Källberg 1934.

Min första sommar i Havsnäs, av Birger Källberg 1934. Min första sommar i Havsnäs, av Birger Källberg 1934. Runt Ursvattnet sommaren 1934 har jag många trevliga minnen ifrån. Vintern 1934 kom jag att hamna i Jämtland. Jag skulle hit och hålla en fortsättningsskolkurs

Läs mer

Vandringsleder. Sommar

Vandringsleder. Sommar Vandringsleder I och omkring Kittelfjäll och Henriksfjäll finns en rad trevliga utflyktsmål som bjuder på både natur- och kulturupplevelser och om det är rätt säsong och tid möjligheter till fiske samt

Läs mer

Kungariket expanderar. sjönära boende i vacker natur

Kungariket expanderar. sjönära boende i vacker natur Kungariket expanderar Bygg nytt i Skillinge sjönära boende i vacker natur Nu expanderar Kungariket - byggstart i Skillinge Fortfarande litet och genuint Nu är området Skillingeudd redo att börja bebyggas

Läs mer

Det här gör länsstyrelsen LÄTTLÄST

Det här gör länsstyrelsen LÄTTLÄST Det här gör länsstyrelsen LÄTTLÄST Vad är Länsstyrelsen? Det finns 21 län i Sverige. Ett län är ett stort område som består av flera kommuner. Länsstyrelsen är en myndighet som är med och bestämmer i länet.

Läs mer

Järnhantering. Fram till 1645 hörde Härjedalen, med vissa smärre avbrott, till Norge.

Järnhantering. Fram till 1645 hörde Härjedalen, med vissa smärre avbrott, till Norge. Järnhantering Fram till 1645 hörde Härjedalen, med vissa smärre avbrott, till Norge. Norge tillhörde i sin tur Danmark som vid den tiden var en stormakt. För att kunna vara en krigförande stormakt krävdes

Läs mer

STABBY BACKE STABBYSKOGEN EN AV STADENS OASER

STABBY BACKE STABBYSKOGEN EN AV STADENS OASER STABBY BACKE STABBYSKOGEN EN AV STADENS OASER INLANDSISEN HAR FORMAT TERRÄNGEN Fina slipade berghällar, många med isräfflor, vittnar om inlandsisens nötning på berggrunden för cirka 10 000 år sedan. När

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Upplev Malmö! WWW.MALMOTOWN.COM @ JOHAN PERSSON, OSKAR FALCK/MALMÖ TURISM

Upplev Malmö! WWW.MALMOTOWN.COM @ JOHAN PERSSON, OSKAR FALCK/MALMÖ TURISM Upplev Malmö! Malmö har så mycket att erbjuda att det kan vara svårt att välja bland alla upplevelser. Vi på Malmö Turism vill gärna hjälpa er! Låt er inspireras av våra förslag på hur en dag i vår stad

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan

Lokal Utvecklingsplan Lokal Utvecklingsplan Enåkers-bygden Heby kommun, Uppsala län Januari 2009 Det kommer att krävas mycket arbete och ta lång tid, men det är en stor utmaning för oss alla som bor i bygden. Och arbetet har

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

ÖLANDS JÄRNVÄGAR. Bilder från Torslunda hembygdsförenings bildarkiv

ÖLANDS JÄRNVÄGAR. Bilder från Torslunda hembygdsförenings bildarkiv ÖLANDS JÄRNVÄGAR Bilder från Torslunda hembygdsförenings bildarkiv Bilder från Torslunda hembygdsförenings bildarkiv Den gamla järnvägsstationen i Färjestaden. Huset finns fortfarande kvar och där finns

Läs mer

Lokal plan för Fölene

Lokal plan för Fölene Lokal plan för Fölene Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Fölene...3 4 Vad är det bästa med Fölene?...4 5 Slogan för Fölene...4

Läs mer

Sigtuna runt från Arlanda till Sveriges äldsta stad.

Sigtuna runt från Arlanda till Sveriges äldsta stad. Sigtuna runt från Arlanda till Sveriges äldsta stad. Först närmar man sig Arlanda från en utsiktsplats från järnåldern. Sen vidaretur till Arlanda för flightspotting och en natt på Jumbo Stay. Därefter

Läs mer

cykla & vandra i Svenljunga

cykla & vandra i Svenljunga under ekens skugga cykla & vandra i Svenljunga längs med vägen Kom nära naturen, till fots eller på cykel. I Svenljunga är vi rika på upplevelser längs med vägen. Susa nedför en grusväg med öppna vyer,

Läs mer

Inför jordvärme i Bona

Inför jordvärme i Bona UV RAPPORT 2014:150 ARKEOLOGISK UTREDNING Inför jordvärme i Bona Småland Bredestad socken Aneby kommun Fastighet Bona 1:7 Dnr 3.1.1-03074-2014 Marita Sjölin UV RAPPORT 2014:150 ARKEOLOGISK UTREDNING Inför

Läs mer

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2 Finjasjöns strand vid Skyrup Nära naturen vid ås & sjö www.matterodsbyalag.se Byabladet 2014 Nr 2 Aktiviteter 2014 12 maj Trivselkväll vid Agdas stuga kl 18,00. Vårstädning av stugan och i trädgården.

Läs mer

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen.

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen. DJUPRÄMMEN Med utsikten över vattnet och den orörda naturen som böljar på andra sidan sjön kommer ett lugn som är svårt att hitta i storstadens rus och möjligheter till lek och avslappning är oändliga

Läs mer

Örnanäs. Skånes första kulturreservat

Örnanäs. Skånes första kulturreservat Örnanäs Skånes första kulturreservat Om kulturreservatet Örnanäs Läge: Osby kommun, ca 9 kilometer nordost om Sibbhult och 9 kilometer söder om Lönsboda. Se karta. Yta: 70 hektar land Länsstyrelsen är

Läs mer