HSB 40 Brf Tiunda. Bjerking AB. Uppdrag nr 12U Bergsbrunnagatan UPPSALA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HSB 40 Brf Tiunda. Bjerking AB. Uppdrag nr 12U22217. Bergsbrunnagatan 22 753 34 UPPSALA"

Transkript

1 Uppdrag nr 12U22217 Uppsala JP LUNDBERG Bergsbrunnagatan UPPSALA HSB 40 Brf Tiunda På uppdrag av JP Lundberg har VVS- och EL-installationer okulärt konditionsbesiktats. Platsbesök med stickprov i utvalda bostadsutrymmen har utförts. Bilagt redovisas respektive installationsavsnitt Med vänlig hälsning Christer Steinvall, Urban Nordström Verktyg: Brev / V-2 / Sparat: Dokument: K:\Uppdrag_i_Navet\12U22217\Statusbesiktning\Följebrev.docx Box Uppsala Fax Org.nr F-skattebevis

2 Brf. HSB 40 Tiunda sbesiktning VVS Uppsala

3 Brf HSB 40 Tiunda, Uppsala Sida 2 (6) Bilaga 1: sbesiktning VVS ALLMÄNT Denna konditionsbesiktning avser system för tappvatten, avlopp samt värme och ventilation. Med tappvatten avses system för tappvarmvatten, kallvatten samt cirkulation av tappvarmvatten. Avlopp avser det normala avloppssystemet från boende, ett självfallssystem med anslutning till kommunens nät. Värmesystem är system för uppvärmning av byggnaderna och dess boende, från fjärrvärmecentralens växlare till boendets radiatorer vid fasad. Ventilation avser system i boendemiljö, från uteluftsdon i fasad och kontrollventil i WC-utrymme och kök, till vertikalt kanalsystem med frånluftsfläkt och avluft från byggnad. Ventilation i föreningen avser även lågdelars självdragssystem med fäktförsedda imkåpor i respektive bostad. sbesiktning, generellt sbesiktningen baseras på platsbesök med stickprov, förvalda och aviserade lägenheter, besiktning baseras även på kunskap om liknande installationer och dess ålder. Okulär besiktning av tekniska utrymmen i källarplan samt av stråk i källargångar har även gjorts. Denna konditionsbesiktning omfattar ej förstörande provning, att rörledning har demonterats som exempel för uppmätning av kvarvarande godstjocklek eller att pumphus har öppnats. Fastigheten HSB 40 består av: 2 st höghus, Tiundagatan 43 och 45 2 st lågdelar, Norrlandsgatan 42A, 42B, 44A samt Sibyllegatan 18A, 18B, 18C Fastighetens byggnader är med byggår Tidigare ombyggnader och pågående Tiundagatans 2 punkthus har system för tappvatten renoverats, utfördes Kompletterande tappvatteninstallationer i boendemiljö är äldst från men kan vara yngre då avseende anpassningar som boende låtit utföra i sin bostad. Sibyllegatan och Norrlandsgatans boende, kompletterande tappvatteninstallationer är i viss mån anpassad genom boendes försorg. Fördelningsledningar i källare och i vertikal ledd är från nybyggnadsår. Fläktkåpor eller imkåpor är beroende på bostadsinnehavarens förändringar. Uppvärmning av bostadsutrymmen är panelradiatorer och sektionsradiatorer från nybyggnationstid. Samtliga radiatorventiler och termostater är yngre. Det pågår viss ombyggnad av värmesystem i föreningen, kulvertanslutning mellan husens anslutning till värme, förses med TA Hydronics system STAP/STAM, att ersätta tidigare shuntning med pump och ventil per hus från fjärrvärmecentral.

4 Brf HSB 40 Tiunda, Uppsala Sida 3 (6) Bilaga 1: sbesiktning VVS ISOLERING, MÄRKNING, DOKUMENTATION Isolering För Norrlands- och Sibyllegatan, generellt är rörledningssystem i korridorstråk isolerade med mineralullsskål samt ytbeklädda med gipslinda. Med stor sannolikhet är böjar isolerade med packad asbestfiber. Där lagning av stråk har gjorts saknas isolering. Isolering av rörledning i schakt är förmodligen av samma utförande som horisontell ledning. Tiundagatan och dess renovering på 80-talet medförde att isolering ersattes med gullfiber. Märkning Anläggningen i helhet är uppmärkt med ventilbrickor för ventiler av betydelse. Märkning av rörledning saknas. Dokumentation Enligt uppgift skall ritningsunderlag finnas över fastighetens olika VVS-tekniska system vilket skall överföras till datamedia. Injusteringsprotokoll av värmesystem har ej efterfrågats, ej heller uppvisats. Sannolikt finns sådana protokoll från tidigare år där anpassning görs med pågående ombyggnad av respektive shuntning till hus. Anpassning av flöden förmodas göras att erhålla rätt temperaturdifferens. Dokumentation av ventilationssystem finns då återkommande kravet på Obligatorsik VentilationsKontroll utförs. VATTEN OCH AVLOPP Tappvatten För Norrlands- och Sibyllegatan är situationen kritisk. Galvaniserade stålrör för tappvatten påvisar ett flertal åtgärdade läckage av provisorisk art. Vissa sträckningar på cirkulationsledning för tappvarmvatten har ersatts av ny ledning, dessa sträckningar har ej isolerats. Tiundagatans tappvattensystem är senare då med ombyggnad från 80-talet och kan anses vara fullgott. Avlopp Muffade rör av gjutjärn finns i byggnaderna. Sannolikt är muffade rör av gjutjärn ingjutna i valven till brunn, handfat och till diskbänk i kök. Brunn i badrum är från 1960-tal och undantagsvis från platsbesök är brunn utbytt till senare utförande.

5 Brf HSB 40 Tiunda, Uppsala Sida 4 (6) Bilaga 1: sbesiktning VVS Sanitetsproslin är varierande, från tidigare årtal till senare där årtalet är helt upp till boendet om renovering har utförts. Rör och vattenlås till avlopp, avser diskbänk är av senare årtal. DAGVATTEN Ledningssystem för dagvatten har ej bedömts men för Tiundagatan ser dagvattensystemet vara invändigt, vilket i sin tur kan medföra läckageproblem vid takbrunnar. Viss risk för kondensutfällning utvändigt på rör finns även för invändiga system vintertid. Detta förutsätter att fukt kommer i kontakt med vertikala dagvattenrör inne i schakten. VÄRME I fjärrvärmecentral finns expansionssystem typ öppet med tryckhållning. Om installationen avser att systemvolymen varierar med årstiden och/eller att det finns löst syre i värmebäraren är svårt att bedöma. I anläggningen finns även en lågtrycksavgasare vilket tyder på visst problem med löst syre i värmebärare. Löst syre i värmebäraren angriper radiatorer och rörledning varmed risk för läckage finns. VENTILATION Ventilation är frånluft eller självdrag. I boendemiljö är bägge system gångbara dock finns det begränsad möjlighet till återvinning av värme som avser det avluftsflöde som finns. Generellt skall inte fläktkåpor anslutas till ett frånluftssystem. Vid platsbesök kunde det konstateras att vid något fall att boende har låtit installera fläktkåpa till frånluftsdon i kök. Merparten är dock med så kallat kolfilter vilket är bättre lösning om inte ren volymdel med spjälllösning har används. Installation med volymdel är att föredra då det avser frånluft i byggnaden, detta minskar risken att överföra lukter till annans boende. Där självdrag finns skall det säkerställas att boende inte är anslutna till samma stigarkanal. I det fall separata kanaler är ner till respektive boende skall imkåpa med egen fläkt användas. STYR OCH ÖVERVAKNING Fjärrvärmecentral Tiundagatan har ett övervakningssystem, Visionik som hanterar centralens larmer och är ansluten till serviceorganisation.

6 Brf HSB 40 Tiunda, Uppsala Sida 5 (6) Bilaga 1: sbesiktning VVS REKOMENDATION Tappvatten och avlopp Rörledning har en statistisk livslängd på 50 år. För Norrlandsgatan och Sibyllegatan rekommenderas helt utbyte av tappvatteninstallation. Med detta rekommenderas även fullständigt utbyte av avloppssystem i byggnaderna, detta inkluderar samtliga brunnar. Avloppssystem ingjutna i valv kan återanvändas på sådant sätt att de invändigt bekläds med glasfiberförstärkt polyesterplast. Synliga delar skall ersättas med nya rör, antingen av mufflösa gjutjärn eller av mineralförstärkt plast, förstärkt att minska ljud till omgivning. Tappvattenledning i källargång, Tiundagatan bör bytas ut då åldern är stor samt att föreningens lågdelshus omfattas av så pass stor förändring. Sanitetsporslin, diskbänkar, blandare etc bör bytas men att viss förhandling måste till med respektive boende då boenderenovering kan ha utförts Värme Gängat stålrörssystem samt radiatorer ser vid okulär besiktning ut att fullgöra sin funktion. Närmare utredning rekommenderas då kostnaden för ett helt utbyte är stor. Då värmebärare är orienterat mot fasad kan inte detta samordnas med ett utbyte av vertikal ledningssystem av tappvatten. Ett utbyte av värmebärare är fullt möjligt att utföra parallellt med befintligt i drift. Stammar kan dras upp med alternativ placering från befintlig, radiatorer skall placeras där befintlig finns. Blir utbyte av värmesystem för Tiundagatan aktuellt skall nya uteluftsdon planeras till mer boendevänlig, då avseende service. Värmesystemet för Norrlands- och Sibyllegatan kan mycket väl ersättas till liknande som Tiundagatan dvs med uteluftsdon kombinerat med radiator. Ventilation Upplevs inte självdragssystemet negativt av de boende så kan det behållas. Att forma om systemet till ett frånluftssystem förutsätter visst arbete på vind samt att frånluftsfläkt installeras på yttertak. Platsbesöket omfattade ej Tiundagatans frånluftsfläktar. Kontakt med serviceorganisation för förening visar dock att tryckuppsättning är något för låg, att erhålla rätt frånluftsflöden till boende. Styr och övervakning Fjärrvärmecentral samt aggregatrum skall vara försedd med larmhantering till serviceorganisation eller jour. Driftsavbrott skall i tidigt skede åtgärdas, att undvika större kostnader. För uppföljning, dokumentation samt utföra effektiviserande åtgärder är loggning av händelser av stor betydelse. Utrustning för sådant ändamål är besparande och i större föreningar av stort värde.

7 Brf HSB 40 Tiunda, Uppsala Sida 6 (6) Bilaga 1: sbesiktning VVS Återvinning Återvinning av frånluftsvärme ses endast möjlig för Tiundagatan i det fall Norrlandsoch Sibyllegatan ej formas om till fläktstyrd ventilation. För Tiundagatan, komplettering i sugkammare på vind med batteri kan mycket väl göras, förutsätter dock översyn på de nyligen installerade frånluftsfläktarna, att även säkerställa rätt flöden vid kompletterande tryckfall som batteri och eventuellt filter medför. Möjlig återvinning är via värmepump till värmesystem och tappvarmvatten. Att låta en köldbärare värmas via batteri vid frånluftsfläkt och avge sin värme till värmepump. Installation förutsätter vertikal dragning av köldbärare till vind samt kulvertering i mark. En ekonomisk kontrollberäkning bör göras men ca års återbetalningstid kan antas i det fall arbeten samordnas med övriga arbeten.

8 Brf. HSB 40 Tiunda sbesiktning EL Uppsala

9 Brf HSB 40 Tiunda, Uppsala kommun Sida 2 (7) Bilaga 2: sbesiktning EL ALLMÄNT Förutsättningar sbesiktningar med förslag till åtgärder har genomförts utifrån följande förutsättningar: Att installationsregler från det år då elinstallationer utfördes uppfylls. Att eventuella kompletteringar av installationer uppfyller gällande regler. Att ingen fara för människor, djur och egendom föreligger. När en fastighetsägare skall göra ombyggnader eller renoveringar i sina fastigheter skall de beakta och följa de nya regler som gäller, i detta fall följa SS , Elinstallationsreglerna. Nya krav för att höja säkerheten hos människor, djur och egendom är till exempel: Att eluttag placerade utomhus skall skyddas via jordfelsbrytare. INVÄNDIGA ELINSTALLATIONER I ALLMÄNNA UTRYMMEN Generellt Fastigheten uppfördes 1969 och utfördes efter de då gällande föreskrifterna och med den då aktuella tekniken. I mitten av åttiotalet genomfördes en renovering av bland annat tvättstugor. Det mesta av elanläggningen är från tiden för fastighetens uppförande och börjar närma sig gränsen för dess livslängd med hänsyn till elsäkerhet och driftsäkerhet. Inom belysning kan man göra energibesparingar då det har kommit nya mer energieffektiva ljuskällor, driftdon och närvarodetektorer. Detta är viktigast i de utrymmen där man har många brinntimmar, exempelvis tvättstuga, trapphus och utomhus.

10 Brf HSB 40 Tiunda, Uppsala kommun Sida 3 (7) Bilaga 2: sbesiktning EL Huvudledningar Kablar från 1969 med risk för att skyddsisolering börjat torka och spricka i kopplingsutrustning. Allmänna kommentarer Kablar för 4-ledarsystem bidrar till förhöjda värden av elektriska och magnetiska fält. Normal kondition för sin ålder. Utbyte av huvudledningar inom fastigheten till 5-ledarsystem. Gruppledningar Kablar från 1969 med risk för att skyddsisolering börjat torka och spricka i kopplingsdosor och i närhet av belysningsarmaturer. Medelgod för åldern. Utbyte av alla infällda och utvändiga ledningar inom fastigheten. Teleledningar Infällda installationer inom trapphus och delvis utvändiga installationer i källarplan. Ledningar är i normalgod kondition. Demontera kablar som inte längre används och fästa löst hängande ledningar.

11 Brf HSB 40 Tiunda, Uppsala kommun Sida 4 (7) Bilaga 2: sbesiktning EL El-centraler Elcentraler för allmänna ytor är monterade delvis i elrum, elnischer och utvändigt på vägg. Allmänna kommentarer Skylt på dörr till elrum saknas. Kablar för inkommande elserviser saknar märkning. Gruppförteckningar behöver kontrolleras och justeras. Centralernas ålder har passerat 40 år och kan i vissa fall vara svåra att finna reservdelar till, till exempel om huvudbrytare havererar. Centralerna är inte utrustade med jordfelsbrytare enligt dagens gällande föreskrifter, jordfelsbrytare skulle höja personsäkerheten inom fastigheten. Dörr märks enligt SS Utrymme el och tele i flerbostadshus. Byte av elcentraler för 5-ledarsystem. Kablar kompletteras med märkning. Gruppförteckningar uppdateras generellt. Installation av överspänningsskydd vid elcentraler rekommenderas för att minimera risken för spänningspikar vilka kan orsaka elekronikskador. Mätartavlor I höghus är mätartavlor placerade i små infällda elskåp i trapphuset på respektive lägenhets våningsplan. I de lägre husen är mätartavlor placerade i elnischer i källarplan för respektive trapphus. Allmänna kommentarer Skylt på dörrar och luckor till elnischer och elskåp saknas. Utrustning från 1960 talet. Dörrar märks enligt SS Utrymme el och tele i flerbostadshus. Elmätartavlor ersätts av nya ( 3-fas) i samband med stamrenovering och utbyte av huvudledningar till 5 ledarsystem.

12 Brf HSB 40 Tiunda, Uppsala kommun Sida 5 (7) Bilaga 2: sbesiktning EL Trapphus Utvändigt monterade armaturer med glödljus via trappautomatik. Allmänna kommentarer Energiineffektiv lösning. Armaturer av äldre modell med delvis gulnade kupor och bestyckade med glödljus. Byte till belysningsarmaturer bestyckade med LED-teknik och närvarosensorer.

13 Brf HSB 40 Tiunda, Uppsala kommun Sida 6 (7) Bilaga 2: sbesiktning EL UTVÄNDIGA ELINSTALLATIONER Fasadbelysning Monterade på fasad. Belysningsarmaturer är smutsiga/gulnade och bestyckade med ljuskälla av typ kvicksilver. Typen av ljuskälla kommer att sluta säljas under 2015, varför man bör ersätta dessa armaturer till variant med modernare ljuskälla. Rekommenderar metallhalogen eller LED armatur av välkänt fabrikat. Utbyte av armaturer. Entrébelysning Monterade på fasad intill entré. Armaturer är i dålig kondition med gulnat glas och ineffektiva ljuskällor. Byta ut armaturer till en typ med mer energieffektiv ljuskälla. Dock bör armaturval göras med omsorg så att den passar till byggnadstypen. Stolpbelysning Rundstrålande armatur på stolpe. God kondition men eventuellt bestyckad med kvicksilverljuskälla. Om armaturen är avsedd för kvicksilverlampa bör armaturen med tiden ersättas av ny då dessa ljuskällor slutar säljas år 2015.

14 Brf HSB 40 Tiunda, Uppsala kommun Sida 7 (7) Bilaga 2: sbesiktning EL Lägenheter Lägenheter har idag i de flesta fall elinstallationer från byggåret Normal kondition för sin ålder. Omdragning av alla elinstallationer i samtliga lägenheter i samband med eventuell stamrenovering för att säkerställa el- och driftsäkerheten för de närmaste 30 åren. Höja standarden på elinstallationer till dagens standardnivå avseende antal uttag per rum, rakuttag i badrum, belysning köksbänk i kök, jordade uttag med petskydd samt jordfelsbrytare. Installera handdukstorkar och elektrisk komfortvärme I badrum som tillval. komplettera med uttag för diskmaskin i alla lägenheter. I samband med stamrenovering förlägga tomrör till respektive lägenhet för individuell mätning av el, varm- och kallvatten samt loggning av temperatur i respektive lägenhet. Rekommendation Då elanläggningen till största delen är från 1969, bör den inom de närmaste åren bytas ut i sin helhet för att minimera risken för elolyckor och driftstörningar. Även viss minskning av drift- och underhållskostnader kan göras med ny belysning och belysningsstyrning. Vid stamrenovering kan tomrör förläggas fram till respektive lägenhet för förberedelse av mätning av kall och varmvatten. Föreningar som har infört mätning av vatten har sett en kraftig minskning av förbrukningen.

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Backen 1:25, Ödskölt Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 17515

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Backen 1:25, Ödskölt Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 17515 ENERGIBESIKTNING Bilaga till Energideklaration av, Ödskölt 2017-01-29 Uppdragsnummer 17515 Besiktningen utförd av: Beställarens kontaktperson: Veronica Magnusson NB Kyl & VVS Konsult AB Storgatan 11 666

Läs mer

b INFORMATION SOM HAR DELGETTS MEDLEMMARNA TIDIGARE

b INFORMATION SOM HAR DELGETTS MEDLEMMARNA TIDIGARE 2014-03-17 1 (5) Brf HSB 40 Tiunda EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA HSB Brf 40 TIUNDA 717600-4765 25 mars 2014 UPPSALA 17 mars 2014 BESLUTSUNDERLAG TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA I HSB BRF 40 TIUNDA STAM-, YTSKIKTS-

Läs mer

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Vättungen 1:398 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 17566

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Vättungen 1:398 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 17566 ENERGIBESIKTNING Bilaga till Energideklaration av 2017-06-11 Uppdragsnummer 17566 Besiktningen utförd av: Beställarens kontaktperson: Anders Andersson NB Kyl & VVS Konsult AB Storgatan 11 666 30 BENGTSFORS

Läs mer

Sammanfattning Energideklaration HSB Brf Guldberget

Sammanfattning Energideklaration HSB Brf Guldberget Sammanfattning Energideklaration HSB Brf Guldberget 2012-12-11 Susanne Rodin 2 Sammanfattning 1. Bakgrund 1.1 Syfte 1.2 Förutsättningar 1.3 Tillgängligt underlag 1.4 Byggnadsnummer 2. Byggnadens energianvändning

Läs mer

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Billingsfors 1:85 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 18624

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Billingsfors 1:85 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 18624 ENERGIBESIKTNING Bilaga till Energideklaration av 2019-03-20 Uppdragsnummer 18624 Besiktningen utförd av: Beställarens kontaktperson: Barbro Pettersson NB Kyl & VVS Konsult AB Storgatan 11 666 30 BENGTSFORS

Läs mer

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Billingsfors 4:127 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 16599

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Billingsfors 4:127 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 16599 ENERGIBESIKTNING Bilaga till Energideklaration av 2016-11-07 Uppdragsnummer 16599 Besiktningen utförd av: Beställarens kontaktperson: Magnus Hessler NB Kyl & VVS Konsult AB Storgatan 11 666 30 BENGTSFORS

Läs mer

Informationsmöte - Stambyte och våtrumsrenovering

Informationsmöte - Stambyte och våtrumsrenovering Informationsmöte - Stambyte och våtrumsrenovering Brf Lädersättra Elise Ahlström Niklas Hesselvall 20 mars 2014 Kvällens agenda Styrelsen inleder, vad har hänt från förra stämman fram till nu ÅF:s roll

Läs mer

GUMMIFABRIKEN SYSTEMHANDLING ETAPP 2 VS-PROJEKTERING. ÅF-Infrastruktur AB Borås den 31 Mars 2014. Per Grudén

GUMMIFABRIKEN SYSTEMHANDLING ETAPP 2 VS-PROJEKTERING. ÅF-Infrastruktur AB Borås den 31 Mars 2014. Per Grudén 4 SH VS-ANLÄGGN BESKR 548333 KV KNEKTEN 16, VÄRNAMO KOMMUN SYSTEMHANDLING ETAPP 2 VS-PROJEKTERING ÅF-Infrastruktur AB Borås den 31 Mars 2014 ÅF-Installation AB Kvarnbergsgatan 2, Box 1551, 401 51 Göteborg.

Läs mer

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Östra Mon 1:8 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 16628

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Östra Mon 1:8 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 16628 ENERGIBESIKTNING Bilaga till Energideklaration av Bengtsfors kommun 2016-12-27 Uppdragsnummer 16628 Besiktningen utförd av: Beställarens kontaktperson: Arne Olsson NB Kyl & VVS Konsult AB Storgatan 11

Läs mer

BRF ANKARET 2 HANNA NILSSONS VÄG 2-12 ENERGIDEKLARATION. Daterad: 2008-09-01

BRF ANKARET 2 HANNA NILSSONS VÄG 2-12 ENERGIDEKLARATION. Daterad: 2008-09-01 BRF ANKARET 2 HANNA NILSSONS VÄG 2-12 ENERGIDEKLARATION Daterad: 2008-09-01 Antal sidor 7 st. Upprättad av: WSAB Konsult AB Norrbyvägen 32, 169 82 Bromma Tele 08-80 20 40 : Peter Lundberg SAMMANFATTNING...3

Läs mer

ENERGIDEKLARATION Brf Norrskenet

ENERGIDEKLARATION Brf Norrskenet 2009 ENERGIDEKLARATION Brf Norrskenet Rickard Norlin Riksbyggen 2009-06-15 Vad är en energideklaration? Energideklarationen beskriver en byggnads energianvändning. Lagen om energideklarationer bygger på

Läs mer

Sammanfattning Energideklaration HSB Brf Kärralund

Sammanfattning Energideklaration HSB Brf Kärralund Sammanfattning Energideklaration HSB Brf Kärralund 2009-10-28 Susanne Rodin 2 Sammanfattning 1. Bakgrund 1.1 Syfte 1.2 Förutsättningar 1.3 Tillgängligt underlag 1.4 Byggnadsnummer 2. Byggnadens energianvändning

Läs mer

Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB. Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder. Fastigheten 1 (5) Byggår: 1985

Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB. Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder. Fastigheten 1 (5) Byggår: 1985 Fastighet: Fastighetsägare: Konsult: Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten Byggår: 1985 Area: 3055BTA Verksamhet: Förskola,

Läs mer

ÅTGÄRDER, SAMT KOSTNADSSAMMANSTÄLLNING, GÄLLANDE VILLA SUSSEBO

ÅTGÄRDER, SAMT KOSTNADSSAMMANSTÄLLNING, GÄLLANDE VILLA SUSSEBO Kontoret för samhällsbyggnad Torgny Fredling Datum: 2014-07-28 Projekt nr. Dnr: ÅTGÄRDER, SAMT KOSTNADSSAMMANSTÄLLNING, GÄLLANDE VILLA SUSSEBO Upplands Väsby Vilunda 1:580 INNEHÅLL INLEDNING 3. Byggtekniskt

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rektorn 1

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rektorn 1 Utgåva 1:1 2013-10-22 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Rektorn 1 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE ENERGIDEKLARATION

Läs mer

Med ENERGYWELL. 60% Energibesparing 40% Kostnadsbesparing 90% Minskning av oljeeller fjärrvärmeförbrukning Återbetalning av investering på 5-10 år

Med ENERGYWELL. 60% Energibesparing 40% Kostnadsbesparing 90% Minskning av oljeeller fjärrvärmeförbrukning Återbetalning av investering på 5-10 år Med ENERGYWELL Fläkt 60% Energibesparing 40% Kostnadsbesparing 90% Minskning av oljeeller fjärrvärmeförbrukning Återbetalning av investering på 5-10 år Värme pump Fjärrvärme / Olje- / Elpanna Ackumulatortank

Läs mer

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4 Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014 Innehåll. 1. Objekt 2 2. Syfte och omfattning 3 3. Underlag 3 4. Tidigare renoveringar 4 5. Kortfattad byggnadsbeskrivning 4 6. Underhållsbehov och avsättning

Läs mer

Halvera Mera med Climate Solutions Energieffektiv Värme och Kyla

Halvera Mera med Climate Solutions Energieffektiv Värme och Kyla Climate Solutions Sweden AB Dåntorpsvägen 33 HL SE-136 50 HANINGE www.climatesolutions.se Phone: +46 8 586 10460 Mob: +46 8 76 525 0470 Mitt namn: Bertil Forsman Korta fakta Climate Solutions: Företaget

Läs mer

Energideklaration sammanställning

Energideklaration sammanställning Energideklaration sammanställning Brf Blomgläntan Alingsås 2009-09-30 Utförd av: Hans Malmer 1(7) Sammanfattning har på uppdrag av Brf Blomgläntan utfört energideklaration av fastigheten. Syftet med denna

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Millegarne 2:36

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Millegarne 2:36 Utgåva 1:1 2013-03-22 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Millegarne 2:36 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESLUTSUNDERLAG FASTIGHETSUNDERHÅLL

BESLUTSUNDERLAG FASTIGHETSUNDERHÅLL KONSULT BESLUTSUNDERLAG FASTIGHETSUNDERHÅLL SAMMANSTÄLLNING AV RESULTAT AV UNDERHÅLLSBESIKTNING BRF TOPPSOCKRET, HÖKARÄNGEN, STOCKHOLM 2010-10-20 Göran Sjölund BRF TOPPSOCKRET BESLUTSUNDERLAG INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rindö 3:42

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rindö 3:42 Utgåva 1:1 2014-08-19 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Rindö 3:42 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

ENERGIDEKLARATION RIKARD SILVERFUR APRIL 2018

ENERGIDEKLARATION RIKARD SILVERFUR APRIL 2018 ENERGIDEKLARATION RIKARD SILVERFUR APRIL 2018 ENERGIDEKLARATION Vad? Varför? Vem/Vilka byggnader? Var? När? Hur? VAD? Energideklarationen ger information om byggnadens energianvändning. Energideklarationen

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Anticimex Energideklaration. Besiktningsuppgifter. Byggnadsuppgifter. Personuppgifter. Besiktningsdatum: 2008-11-25

ÅTGÄRDSRAPPORT. Anticimex Energideklaration. Besiktningsuppgifter. Byggnadsuppgifter. Personuppgifter. Besiktningsdatum: 2008-11-25 ÅTGÄRDSRAPPORT Anticimex Energideklaration SE-QE-Energi-SD-700, bil 2, Åtgärdsrapport, utg 7 2009-03-16 Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: Skoghem 21 Byggnadens adress: Skoghemsvägen 2 A, 217 74 Malmö

Läs mer

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget POLICY FÖR SKÖTSEL OCH RENOVERING 1(6) Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget Ansvar för skötsel och renovering Enligt 13 i Föreningens stadgar gäller att Bostadsrättshavaren

Läs mer

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms 1 (8) Tak Se separat besiktningsprotokoll på taken avser samtliga tak. 2013 Akuta lagningar 12 000 2014 Bättringsmålning 20 000 gård och gata 63-65 Tak Lilla huset Inga synliga skador Separat syn i samband

Läs mer

H KV. ULLA 3, MALMÖ STATUSBESIKTNING EL- OCH TELESYSTEM BESIKNINGSUTLÅTANDE EL- OCH TELESYSTEM Upprättad 2008-10-08 Rev. SWECO Systems AB Installation Lund SWECO Theorells 2007-10-22 Uppdragsnummer 4013689

Läs mer

ENERGIBESIKTNING Huvudbyggnad Bilaga till Energideklaration av

ENERGIBESIKTNING Huvudbyggnad Bilaga till Energideklaration av ENERGIBESIKTNING Huvudbyggnad Bilaga till Energideklaration av 2019-03-21 Uppdragsnummer 19511 Besiktningen utförd av: Beställarens kontaktperson: Anders Matsson NB Kyl & VVS Konsult AB Storgatan 11 666

Läs mer

Beräknade kostnader år 0-30 Kostnader med hänsyn till livslängd Jämförelsetal (Kostnader med hänsyn till livslängd) Årskostnad per yta

Beräknade kostnader år 0-30 Kostnader med hänsyn till livslängd Jämförelsetal (Kostnader med hänsyn till livslängd) Årskostnad per yta Underhållsplan Fastighetsägare Kvarter Ort Byggnadsår Ombyggnadsår Skapad av UHP skapad UHP uppdaterad Brf Skytten 3 Skytten 3 Solna 1962 - Pontus Marin 2018-08-30 Omfattning UHP Antal år Bostadsyta Lokalyta

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKET LOGISTIKBYGGNAD

FORTIFIKATIONSVERKET LOGISTIKBYGGNAD Handling Sidantal 6 KOMPLETTERANDE FÖRESKRIFTER Upprättad av NP VVS Unr 2 (6) VA-, VVS-, KYL- OCH PROCESSMEDIESYSTEM Allmänna förutsättningar Dessa föreskrifter är ej fullständiga utan har endast översiktlig

Läs mer

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget BRF FINNBERGET POLICY FÖR SKÖTSEL OCH RENOVERING 1(6) Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget Ansvar för skötsel och renovering Enligt 13 i föreningens stadgar gäller: Bostadsrättshavaren

Läs mer

HSB DAGERMAN Uppsala. Minnesanteckningar från informationsmöte, 3 oktober 2012 på Scandic, angående stamoch

HSB DAGERMAN Uppsala. Minnesanteckningar från informationsmöte, 3 oktober 2012 på Scandic, angående stamoch HSB DAGERMAN 50 2012-10-05 Uppsala 1(5) Minnesanteckningar från informationsmöte, 3 oktober 2012 på Scandic, angående stamoch elrenovering 1 Ordförande Jan Fors hälsade alla mötesdeltagare, ca 200 personer,

Läs mer

Energideklarationsrapport Runö 7:161 Kanalvägen 18-30, Åkersberga

Energideklarationsrapport Runö 7:161 Kanalvägen 18-30, Åkersberga Energideklarationsrapport Runö 7:161 Kanalvägen 18-30, 184 41 Åkersberga Energideklaration utförd: 2018-10-11 Besiktningsförrättare: Kontaktperson: Fredrik Johansson fredrik@allabrf.se +46 (0) 72 901 65

Läs mer

Brf Hagalunden. Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-14

Brf Hagalunden. Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-14 Brf Hagalunden Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-14 2 Brf Hagalunden Stambyte och våtrumsrenovering Agenda Varför stambyte? Åtgärdsprogram Tider Försäkringar Kostnader Beslutsfrågor 3 Brf Hagalunden

Läs mer

Användning av energi medför en miljöpåverkan! Energi & egenkontroll för fastighetsägare. Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter

Användning av energi medför en miljöpåverkan! Energi & egenkontroll för fastighetsägare. Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter Energi & egenkontroll för fastighetsägare Treårigt projekt, drivs av Miljöförvaltningen i Stockholm Ulrika Persson projektledare Fastighetsägare till flerfamiljshus

Läs mer

ENERGIDEKLARATION BRF Friheten

ENERGIDEKLARATION BRF Friheten 2010 ENERGIDEKLARATION BRF Friheten Årsta 2010-02-10 Lars-Johan Lindberg Energiexpert Vad är en energideklaration? Energideklarationen beskriver en byggnads energianvändning. Lagen om energideklarationer

Läs mer

Brf Utsikten i Rydebäck

Brf Utsikten i Rydebäck 2009-05-08 Upprättad av JM AB 169 82 Stockholm : Tel nr:08-782 85 52 S 2 av 12 SAMMANFATTNING 3 1. Bakgrund 3 Syfte med energideklarationen 3 Tillgängligt underlag 3 Förutsättningar för upprättande av

Läs mer

Enkel Energikartläggning. Start av inventeringen. Allmänt/Energiledning. Anläggningens namn: När uppfördes byggnaden?

Enkel Energikartläggning. Start av inventeringen. Allmänt/Energiledning. Anläggningens namn: När uppfördes byggnaden? Enkel Energikartläggning Start av inventeringen Inled processen med att lista vilka byggnader som anläggningen innefattar. Gå sedan igenom varje byggnad med ett eget inventeringsprotokoll. Anläggningens

Läs mer

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931 ENERGIDEKLARATION Byggnadsfakta Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4 Byggnadsår: 1931 Antal våningsplan: 4 Bostadsyta (BOA): 2 467 m 2 Lokalyta (LOA): 201 m 2 Garageyta: 200 m 2 Antal

Läs mer

Riskinventering av fastigheter

Riskinventering av fastigheter Malmö stad Miljöförvaltningen er HÄR ÄR ETT EXEMPEL på hur en riskinventering av en fastighet kan genomföras. Notera att detta bara är ett exempel, och inte skall ses som ett komplett underlag för hur

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Björnäs 12:11

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Björnäs 12:11 Utgåva 1:1 2014-03-28 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Björnäs 12:11 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Finneskog 21:13

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Finneskog 21:13 Utgåva 1:1 2013-02-12 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Finneskog 21:13 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Övik Energi Nät Installationsregler. Syfte 1 (10) 30 april 2010 Regler. Övik Energi Nät Elinstallationsregler

Övik Energi Nät Installationsregler. Syfte 1 (10) 30 april 2010 Regler. Övik Energi Nät Elinstallationsregler 30 april 2010 Regler 1 (10) Övik Energi Nät Elinstallationsregler Övik Energi Nät Installationsregler Syfte Vårt samarbete förenklar för kunden. Som elinstallatör är du en viktig samarbetspartner. Det

Läs mer

Elsäkerhet i... Småbåtshamnar.

Elsäkerhet i... Småbåtshamnar. Elsäkerhet i... Småbåtshamnar. 2 Elsäkerhet i småbåtshamnar Ditt ansvar som innehavare DET ÄR MYCKET VIKTIGT att du som innehavare och ansvarig för en småbåtshamn utför kontroller av starkströmsanläggningen.

Läs mer

Brf Islandet Adolf, Stockholm Drottninggatan 90A, 90B och Adolf Fredriks Kyrkogata 15

Brf Islandet Adolf, Stockholm Drottninggatan 90A, 90B och Adolf Fredriks Kyrkogata 15 Sidantal 9 Kund/projektnr: : : : STÅHLKLOO INGENJÖRSBYRÅ MORA AB Yvradsvägen 39, 792 34 MORA Tel: 0250-55 34 00, fax: 0250-172 65, e-post: mora@stahlkloo.se, hemsida: www.stahlkloo.se Ingenjörsgruppen

Läs mer

Elrenovering 2015-2016 SVENSKA FOLKBYGGEN BRF NR 1 GÖTEBORG RÄNTMÄSTAREGATAN 25

Elrenovering 2015-2016 SVENSKA FOLKBYGGEN BRF NR 1 GÖTEBORG RÄNTMÄSTAREGATAN 25 Elrenovering 2015-2016 SVENSKA FOLKBYGGEN BRF NR 1 GÖTEBORG RÄNTMÄSTAREGATAN 25 Innehållsförteckning Allmän information... 3 Tidsplan... 3 Tillvägagångssätt... 3 Säkerhet... 4 Detta förväntas av lägenhetsinnehavaren...

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Steninge 8:716

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Steninge 8:716 Utgåva 1:1 2013-05-20 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Steninge 8:716 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Löpande underhållsplan för Brf Postsäcken 11 utkast 2005-08-24

Löpande underhållsplan för Brf Postsäcken 11 utkast 2005-08-24 Löpande underhållsplan för Brf Postsäcken 11 Version 1.1-2006-03-01 1 Inledning... 1 1.1 Underhåll av planen... 2 2 Kortsiktig teknisk plan plan för innevarande år... 3 3 Långsiktig teknisk plan... 4 3.1

Läs mer

Riskinventering av fastigheter

Riskinventering av fastigheter er HÄR ÄR ETT EXEMPEL på hur en riskinventering av en fastighet kan genomföras. Notera att detta bara är ett exempel, och inte skall ses som ett komplett underlag för hur en inventering skall utföras.

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vintapparen 6

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vintapparen 6 Utgåva 1:1 2014-07-03 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Vintapparen 6 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Information om. Stambyte och våtrumsrenovering mm

Information om. Stambyte och våtrumsrenovering mm Information om Stambyte och våtrumsrenovering mm HSB Brf Björken Lars Sandberg 2 Mars 2009 Varför stambyte? Kvalitetssäkring Handlingsplan, hur ser processen ut? Förutsättningar för genomförandet Åtgärdsprogram

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Västerhejde Vibble 1:362

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Västerhejde Vibble 1:362 Utgåva 1:1 2014-10-24 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Västerhejde Vibble 1:362 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Energideklaration sammanställning

Energideklaration sammanställning Energideklaration sammanställning Brf Arborraren Göteborg 2008-12-18 Utförd av: Torkel Rosenberg Certifierad Energiexpert 1(11) Sammanfattning har på uppdrag av Brf Arborraren utfört energideklarationer

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Annestorp 27:45

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Annestorp 27:45 Utgåva 1:1 2014-03-24 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Annestorp 27:45 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Regler och villkor för ombyggnad eller ändring av ventilation inom

Regler och villkor för ombyggnad eller ändring av ventilation inom Regler och villkor för ombyggnad eller ändring av ventilation inom BRF Björlin. GILTIGHETSOMRÅDE Dessa regler och villkor gäller för all ombyggnad som innebär att delar av ventilationssystemet byts ut

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Ugglum 6:392

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Ugglum 6:392 Utgåva 1:1 2012-08-15 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Ugglum 6:392 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

HSB Brf. Kraften i Lomma - Byte av stammar och tappvatten, uppdaterad juni 2016

HSB Brf. Kraften i Lomma - Byte av stammar och tappvatten, uppdaterad juni 2016 HSB Brf. Kraften i Lomma - Byte av stammar och tappvatten, uppdaterad juni 2016 Innehåll Beskrivning av stambytet Bilder Bifogas: Lägenhetsritning Presentationer om stambyte Carl Kylberg och Marcin Tabisz,

Läs mer

Var rädd om dina nära och kära. elinstallationer är färskvara!

Var rädd om dina nära och kära. elinstallationer är färskvara! Var rädd om dina nära och kära elinstallationer är färskvara! Dolda elfel kan visa sig vara livsfarliga Elanläggningar åldras precis som allt annat i ett hus. Ju fler år som går, desto större risk att

Läs mer

Förstudie inför Signalistens förnyelse av låghusen i Bagartorp Sammanställning av resultat. Modexa AB

Förstudie inför Signalistens förnyelse av låghusen i Bagartorp Sammanställning av resultat. Modexa AB Förstudie inför Signalistens förnyelse av låghusen i Bagartorp Sammanställning av resultat Modexa AB FÖRSTUDIE - SAMMANSTÄLLNING AV RESULTAT 1. Kvantitativ hyresgästundersökning enkät 2. Kvalitativ hyresgästundersökning

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Odalbonden 12

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Odalbonden 12 Utgåva 1:1 2014-05-14 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Odalbonden 12 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Fullblodet 42

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Fullblodet 42 Utgåva 1:1 2014-09-22 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Fullblodet 42 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Beskrivning avseende VVS & KYL

Beskrivning avseende VVS & KYL Beskrivning avseende VVS & KYL MALMÖ STADSTADSFASTIGHETER 2(7) Innehållsföreteckning: Allmänt... 3 5 VA-, VVS-, KYL- OCH PROCESSMEDIESYSTEM... 4 56 VÄRMESYSTEM... 4 57 LUFTBEHANDLINGSSYSTEM... 4 8 STYR-

Läs mer

HSB ENERGI OCH ANDRA NYTTIGHETER ETT HUS FEM MÖJLIGHETER

HSB ENERGI OCH ANDRA NYTTIGHETER ETT HUS FEM MÖJLIGHETER HSB ENERGI OCH ANDRA NYTTIGHETER ETT HUS FEM MÖJLIGHETER Roland Jonsson Energichef HSB Riksförbund roland.jonsson@hsb.se 010-4420332 Köpa bil eller lösa ett transportproblem MÅL kwh komfort koldioxid 5

Läs mer

Underhållsplan Kv Sjöråen 18

Underhållsplan Kv Sjöråen 18 Underhållsplan Kv Sjöråen 18 BENGT BORUP AB Rutger Fuchsgatan 4 116 67 Stockholm 08-442 00 79 2007-05-22 Förkortningar L = Luntmakargatan K = Kungstensgatan kv = kallvatten vv = varmvatten vvc = varmvattencirkulation

Läs mer

Här kommer din MEDGIVANDEBLANKETT

Här kommer din MEDGIVANDEBLANKETT Hej! Här kommer en medgivandeblankett för renoveringen i ditt hus. Genom att skriva under blanketten godkänner du att vi genomför renoveringen och de åtgärder som ingår. Själva hyresnivån förhandlas fram

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blomkålssvampen 2

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blomkålssvampen 2 Utgåva 1:1 2014-08-27 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Blomkålssvampen 2 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Erfarenheter från ett renoveringsprojekt

Erfarenheter från ett renoveringsprojekt Erfarenheter från ett renoveringsprojekt Arne Elmroth Professor em. i Byggnadsfysik Brf. Storuven, Rekorderlig Renovering Åtgärder som genomförts 1. Ny takvåning på en av byggnaderna med energieffektiv

Läs mer

ENERGIBESPARINGAR I BOSTADSBOLAGET KAN MAN VERKLIGEN SPARA ENERGI?

ENERGIBESPARINGAR I BOSTADSBOLAGET KAN MAN VERKLIGEN SPARA ENERGI? ENERGIBESPARINGAR I BOSTADSBOLAGET KAN MAN VERKLIGEN SPARA ENERGI? NÅGRA VIKTIGA SAKER ATT TÄNKA PÅ Uppgör månadsstatistik över inköpt värmeenergi, el och vatten. Allt börjar med detta. Normalårskorrigera

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Tegsnäset 1:57

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Tegsnäset 1:57 Utgåva 1:1 2013-06-26 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Tegsnäset 1:57 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Sädeskornet 57

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Sädeskornet 57 Utgåva 1:1 2014-03-04 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Sädeskornet 57 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Viss begränsad information lämnas beträffande installationsdelen enligt nedan FAGERSTA Fagersta Arabo Richard Soleymani, Merhan Mirzalhani,

Viss begränsad information lämnas beträffande installationsdelen enligt nedan FAGERSTA Fagersta Arabo Richard Soleymani, Merhan Mirzalhani, OKULÄR KONTROLL: VATTEN OCH AVLOPP, ELINSTALLATION Viss begränsad information lämnas beträffande installationsdelen enligt nedan. Bedömningar och rekommendationer grundar sig på säljarens uppgifter, allmänt

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Brunnskullen 9

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Brunnskullen 9 Utgåva 1:1 2014-12-17 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Brunnskullen 9 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Energideklaration av Visby Renen 4

Energideklaration av Visby Renen 4 Sida 1 av 5 Energideklaration av Visby Renen 4 SAMMANFATTNING Dokumentet beskriver de beräknade åtgärdsförslag som tagits fram i samband med energideklaration av byggnaden på fastigheten Visby Renen 4.

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Ugglum 147:1

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Ugglum 147:1 Utgåva 1:1 2014-03-01 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Ugglum 147:1 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

UnderhållsplanNäktergalen 27

UnderhållsplanNäktergalen 27 UnderhållsplanNäktergalen 27 Fastighetsägare Kvarter Ort Byggnadsår Ombyggnadsår Skapad av UHP skapad UHP uppdaterad Brf näktergalen 27 Näktergalen 27 Stockholm 1923 Pontus Marin 2016-10-24 Omfattning

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Lena-Ängeby 5:8

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Lena-Ängeby 5:8 Utgåva 1:1 2012-08-20 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Lena-Ängeby 5:8 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

KV BULTEN 17, LÅNGHOLMSGATAN 13 & 13A I STOCKHOLM. Ombyggnad av flerfamiljshus.

KV BULTEN 17, LÅNGHOLMSGATAN 13 & 13A I STOCKHOLM. Ombyggnad av flerfamiljshus. A 4241 ELEKTROKONSULT HANS NORBERG AB Roslagsgatan 25 761 31 NORRTÄLJE Tfn 0176-22 41 00 Fax 0176-22 42 50 E-post:hans@hnelektrokonsult.se BILAGA SB1-EL1 OBJEKT KV BULTEN 17, LÅNGHOLMSGATAN 13 & 13A I

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Öjersjö 5:10

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Öjersjö 5:10 Utgåva 1:1 2015-05-05 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Öjersjö 5:10 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Frötjärn 6

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Frötjärn 6 Utgåva 1:1 2014-12-02 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Frötjärn 6 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Lövhagen 1:1

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Lövhagen 1:1 Utgåva 1:1 2014-07-29 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Lövhagen 1:1 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

ENERGIBESIKTNINGS- RAPPORT

ENERGIBESIKTNINGS- RAPPORT ENERGIBESIKTNINGS- RAPPORT Sidantal 5 Fastighetsbeteckning: Kungsängens kyrkby 2:292, Upplands Bro Kommun Fastighetsägare: 1 Energibesiktning Inventerad av: GOLFVÄGEN 4B, BOX 512, 182 15 DANDERYD Uppdragsnr:

Läs mer

Brf Hagalunden. Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-20

Brf Hagalunden. Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-20 Brf Hagalunden Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-20 2 Brf Hagalunden Stambyte och våtrumsrenovering Agenda Varför stambyte? Åtgärdsprogram Tider Försäkringar Hyrespåverkan Beslutsfrågor 3 Brf Hagalunden

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Brunna 4:88

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Brunna 4:88 Utgåva 1:1 2012-05-22 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Brunna 4:88 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Urmakaren 40

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Urmakaren 40 Utgåva 1:1 2015-04-08 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Urmakaren 40 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blåklockan 2

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blåklockan 2 Utgåva 1:1 2015-02-09 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Blåklockan 2 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

HSB Brf. Kraften i Lomma - Byte av stammar och tappvatten. Informationsmöte den 1, 2, 3, 7 och 8 september 2015

HSB Brf. Kraften i Lomma - Byte av stammar och tappvatten. Informationsmöte den 1, 2, 3, 7 och 8 september 2015 HSB Brf. Kraften i Lomma - Byte av stammar och tappvatten Informationsmöte den 1, 2, 3, 7 och 8 september 2015 Innehåll Beskrivning av stambyte Bilder Lägenhetsritning Presentationer om stambyte Willy

Läs mer

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Hedalen 1:58 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 16598

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Hedalen 1:58 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 16598 ENERGIBESIKTNING Bilaga till Energideklaration av 2016-10-24 Uppdragsnummer 16598 Besiktningen utförd av: Bengt Zetterberg Beställarens kontaktperson: Lars-Inge Hedlund NB Kyl & VVS Konsult AB Storgatan

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: GRÖNA BRINKEN 4 Besiktningsuppgifter Datum: 2018-10-31 Byggnadens adress: VÄSTHORJAVÄGEN 5 33135 VÄRNAMO Utetemperatur: 6 C Expert:

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: HYGGET 56 Besiktningsuppgifter Datum: 2017-10-17 Byggnadens adress: SANDBACKAVÄGEN 28S 90346 UMEÅ Utetemperatur: 5 C Expert: Christer

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Dammgärdet 7

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Dammgärdet 7 Utgåva 1:1 2014-06-16 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Dammgärdet 7 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Nyby Gärde, Fajansområdet, Falkenberg

Nyby Gärde, Fajansområdet, Falkenberg Nyby Gärde, Fajansområdet, Falkenberg Byggnadsbeskrivning Hustyp A o AS 2008-01-30 Området på Nyby Gärde kommer att byggas med en typ av hus som populärt kan kallas för "passivhus", d.v.s. att husen är

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration - Flerbostadshus. Byggnadsuppgifter. Besiktningsuppgifter. Personuppgifter. Besiktningsdatum: 2009-03-16

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration - Flerbostadshus. Byggnadsuppgifter. Besiktningsuppgifter. Personuppgifter. Besiktningsdatum: 2009-03-16 ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration - Flerbostadshus SE-QE-Energi-SD-700, bil 3, Åtgärdsrapport, utg 2 2009-05-29 Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: Silverfallet 1 Byggnadens adress: Bergviksgatan 17

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Benala 3:4

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Benala 3:4 Utgåva 1:1 2012-05-11 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Benala 3:4 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Bengtsfors Billingsfors 4:138 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 13526

ENERGIBESIKTNING. Bilaga till Energideklaration av. Bengtsfors Billingsfors 4:138 Bengtsfors kommun Uppdragsnummer 13526 ENERGIBESIKTNING Bilaga till Energideklaration av Bengtsfors Billingsfors 4:138 2013-04-18 Uppdragsnummer 13526 Besiktningen utförd av: Bengt Zetterberg Beställarens kontaktperson: Ida Lans NB Kyl & VVS

Läs mer

KFUK-KFUM 2011-03-11. Grundläggande okulär besiktning, förslag på nödvändiga reparations och underhållsarbeten.

KFUK-KFUM 2011-03-11. Grundläggande okulär besiktning, förslag på nödvändiga reparations och underhållsarbeten. KFUK-KFUM 2011-03-11 BOX 42034 126 12 STOCKHOLM Objekt: Sjöbo Kurs och lägergårds byggnader Er referens: Hanna Forsén Vår referens: Raoul Eriksson/ Göran Johansson, Anticimex i Nässjö Uppdrag: Grundläggande

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Årnäs 2:24

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Årnäs 2:24 Utgåva 1:1 2015-03-27 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Årnäs 2:24 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

ENERGIDEKLARATION BRF Lagerkrantz

ENERGIDEKLARATION BRF Lagerkrantz 2009 ENERGIDEKLARATION BRF Lagerkrantz Magnus Lindh Riksbyggen 2009-10-14 Vad är en energideklaration? Energideklarationen beskriver en byggnads energianvändning. Lagen om energideklarationer bygger på

Läs mer

Förstudie bilaga VVS och styr

Förstudie bilaga VVS och styr Projekt: Ombyggnad Folktandvården Triörgatan Namn: Triörgatan 2, Angered Fastighetsbeteckning: Angered 93:13 Förstudie bilaga VVS och styr Göteborg den 2015-10-15 Förstudien är utförd av: Uppdragsnummer

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vintergatan 5

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vintergatan 5 Utgåva 1:1 2014-02-07 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Vintergatan 5 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Börje-Broby 8:1

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Börje-Broby 8:1 Utgåva 1:1 2012-08-23 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Börje-Broby 8:1 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer