Information om användning av el i båtar både för 12/24V och 220V landström

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information om användning av el i båtar både för 12/24V och 220V landström"

Transkript

1 Information om användning av el i båtar både för 12/24V och 220V landström Vi går igenom och visar praktiskt dom olika punkterna nedan. Allt blandat med deltagarnas olika frågor. Jordfelsbrytare. Elsäkerhet och regler. Galvaniska strömmar. Zinc saver eller isolertransformator? Tips för att minska korrosionen med landström. Räcker batterierna till? Vad är spänning, ström, watt och effekt? Nomogram Batteriseparator Olika typer av säkringar Jan-Erik Alfredsson

2 Jordfelsbrytare. Den utan tvekan viktigaste prylen vid en landströmsanslutning Felströmmar är strömmar som på grund av isolationsfel i elektriska apparater eller installationer flyter till systemets nollpunkt via skyddsledaren eller direkt via marken. Människor och djur som kommer i berörning med trasiga och spänningsförande och därigenom genomflytes av en felström, är i högsta grad utsatt för fara. Felströmmar i form av krypströmmar som flyter mot jord via t.ex. varmvattenberedare, motor och propelleraxel medverkar till nedbrytning av materielen. Så här reagerar människan på ström Så här fungerar i princip en jordfelsbrytare. Till grund för jordfelsbrytartekniken ligger en lag som säger att summan av inkommande strömmar är lika med summan av utgående strömmar. I en jordfelsbrytare mäts dessa strömmar och jämförs med varandra. Är summan av strömmarna inte lika stor, dvs. en felström har uppstått, kopplas strömmen bort. Detta sker mycket snabbt och redan vid så små strömmar att människor och djur inte kommer till skada.

3 Elsäkerhetsverkets regler är till för att # Skydda liv # INTE båtar Förskrifter för anslutningskabel i båthamn # Kabel typ HO7RN-F (RDOE). Är en mångtrådig naturgummikabelmed extra tjock isolering. Lämplig kabel är 3x1,5 mm². Denna har då en ytterdiameter på # Andra typer av gummikabel har klenare isolering och får INTE användas. Samma gäller även för plastisolerad kabel. # En kabel bör vara utan skarvar och bör vara max. 25 meter. Kontakter # Industriutförande sk. CEE-don (blå kontakter enl. Eu-standard). Skarvar på en kabel # Måste skyddas för att fukt inte skall tränga in i kontaktdonen. # Fukt i en kontakt kan göra så att ytterhöljet på en kabel kan bli strömförande.

4 Övergångsdon eller övergångskabel? Båda är tillåtna men övergångskabel (CEE hane till vanligt jordat skarvuttag bör undvikas eftersom det lätt kommer in fukt i skarven. Bättre är då en adapter med CEE-don till vanligt uttag. Elintag och landströmscentral Elintaget bör vara av CEE-typ och skall placeras på en torr plats. Landströmcentralen skall placeras inne i båten och vara utrustad med automatsäkringar för både nolla och fas samt jordfelsbrytare. Installation. Starkströmsinstallationen i båt bör vara gjord av en behörig elektriker, men är inget krav numera. Det finns regler att följa. Som båtägare är du ansvarig för att installationen är gjord på ett riktigt och säker sätt.

5 Galvaniska strömmar. Den gröngula skyddsjorden kommer att följa transformatorjordens spänning i mittpunkt, så vi kommer att kunna mäta skillnaden i spänning mellan den vid båten och den lokala spänningen i havet. Det är denna spänningsskillnad som kallas obalansspänning. Denna spänning kan i Norden uppgå till c:a 5 volt. På kontinenten är denna obalansspänning max någon volt. Genom den gröngula ledaren kommer det således att flyta en ström (galvanisk ström) Det är här som Zinkanoder kommer in i bilden. Eftersom strömmen äter på en del metaller och dessutom olika mycket, gäller det att få strömmen att äta på en metall som vi kan offra. Zinkanoder eller som vi också säger offeranoder är en mycket viktig del i båtens utrustning. Dessa får under inga omständigheter målas över.

6 ZINC SAVER Förhindrar galvanisk korrosion med andra båtar och med bryggan, när du är ansluten till landström. Minskar även risken för läckströmskorrosion. I båtar med landströmsanslutning skall alla större metallföremål vara elektriskt anslutna med varandra och med skyddsjord i landströmsanläggningen. Anledningen är, att minska risken för olyckor som kan inträffa med skadad 230 V utrustning som blir spänningsförande. Nackdelen med denna jordförbindelse mellan alla metallföremål ombord är, att risken för galvanisk korrosion ökar mellan de föremål som är under vatten och som består av olika sorters metall. Därför måste båten förses med zinkanoder som skyddar de "svagare" metalldelarna. När denna "jordslinga" ansluts till landströms anläggningens skyddsjord uppstår risken både för galvanisk korrosion mellan båtar vid samma brygga anslutna till landström, och mellan den egna båten och stora metallföremål i vattnet. Såväl som för läckströmskorrosion. Det är faktiskt inte bara en risk, det händer vid varenda brygga där flera båtar är anslutna till landström. Den galvaniska korrosionen beror på att båtarnas olika metaller bildar galvaniska element genom att de är anslutna med varandra via landströms-anläggningens jordkabel. Detta tär i onödan på dina zinkanoder. Lösningen på problemet med galvanisk korrosion när du är ansluten till landström, är att montera en GALVANISK ISOLATOR i båtens landströmsanläggning. Den ansluts i serie med skyddsjord mellan landströmsanslutningen och jordfelsbrytaren och ger även ett visst skydd mot läckströmskorrosion ("elektrolytisk korrosion"). Denna förorsakas av att jordstiftet i landströmsanslutningen på bryggan inte har samma potential (spänning) som vattnet, utan vanligtvis några volt över vattnet

7 Isolertransformator Denna transformator skall ha ett förhållande på 1:1 dvs. 230 volt in och 230 volt ut. Som vi ser så har landsidans skyddsjord inte någon förbindelse med båtens jord (motor, laddare, vattenberedare). Nu har vi brutit förbindelsen mellan landsidans skyddsjord och havets jord och här finns inga galvaniska strömmar, orsakade av obalansspänning. I en hamn kan det ändå uppträda galvaniska strömmar, t.ex om det ligger en högspänningskabel nergrävd under bryggan. Det är inte tillåtet att montera in brytare som enbart kopplar bort skyddsjorden. Däremot kan man montera in ett jordat uttag med stickpropp, då bryts ju både spänningen och skyddsjorden.

8 Zinksaver eller isolertransformator? # Zinksaver skyddar endast mot spänningar upp till 1,4 V. # I många hamnar är spänningsskillnaden högre. # Enl. många bedömmare är en zinksaver samma som pengar i sjön. # Det enda som löser problemet med läckströmmar i skyddsledaren är en isolertransformator

9 Tips för att minska korrosionen med ansluten landström. # Använd inte landström mer än nödvändigt # Använd med fördel apparater som är dubbelisolerade, eftersom dessa inte kräver anslutning mot skyddsjord. # Dagens batteriladdare är oftast dubbelisolerade och ansluts således inte mot skyddsjorden. # Hur vet jag då att elektriska apparater är dubbelisolirade? Det bestämms av anslutningskontakten, som då saknar jordbläck. # Båtens varmvattenberedare MÅSTE, om du inte har en skyddstransformator, vara förbunden med skyddsjorden i båtens landcentral. # Använd inte varmvattenberedaren mer än nödvändigt. Det är en fördel om varmvattenberedaren koppals in via ett vägguttag och INTE med en strömbrytare, För när kontakten kopplas bort, bryts också förbindelsen med skyddsjorden.

10 Räcker batteriet? Att råka ut för energibrist (ingen ström kvar i batteriet) är både olustigt och kan få allvarliga konsekvenser. Sådana problem går att undvika om man har en tillräckligt stor batterikapacitet. I tabellen visas ett exempel på beräkning av batterikapacitet. Förbrukare Effekt Spänn Ström Tid Behov W V A tim Ah Belysning ,0 Värmare ,0 TV ,0 Kylskåp , ,0 Radio/CD , ,0 Vattenpump ,5 1 3,5 Div ,5 3 7,5 Kapacitetsbehov/dygn 132,0 Vid laddning i båtar bör faktor 1,7 användas. Då blir rekommenderad batterikapacitet 132 x 1,7 = 225 Ah. Vilket är samma som 3 st batterier á 75 Ah. Batteriplacering. Batteriet skall vara lätt åtkomligt och så fastsatt att det ej kan lossna. Om batteriet är så utfört att elektrolyten kan rinna ut vid stor krängning, skall det vara placerat i en batterilåda av syrabeständigt material. Batteriinstallationer över 200 Ah skall placeras i utrymme som är ventilerat ut till fria luften.

11 Vad är spänning, ström, watt och effekt? Vi skall här på ett så enkelt och lättfattligt sätt som möjligt klargöra några enkla regler vad gäller spänning, ström, motstånd, spänningsfall, effekt och kabelarea. Då det ligger i linje med klubbens säkerhetstänkande, så är det viktigt att vi vet vad vi gör när t.ex. ny utrustning skall installeras. Allt detta går att ha koll på genom lite matematik och att använda sig av Ohm s lag. Ohm s lag håller reda på förhållandet mellan spänning, ström, effekt och motstånd. Tycker du att detta verkar krångligt? Det är i verkligheten väldigt enkelt. Batteri 12 Volt = Spänning kabel Motstånd = Ohm Watt = Effekt Ampere = Ström Kylskåp Storheternas förkortning: Spänning = Volt (V) = U Ström = Ampere (A) = I Effekt = Watt (W) = P Motstånd = Ohm (R) = R Ohm s lag: U = R x I U = P / I I = U / R I = P / U P = U x I

12 1. Här några exempel: Vilken säkring skall användas till en VHF-radio som har en märkspänning på 12 V. och en effekt på 25 W. I = P / U I = 25 / 12 = 2,1 A. En säkring på 3,0A blir i detta fall lämplig. 2. En värmare vill inte gå så bra, har svårt för att starta. Dessutom går säkringen på 15A sönder ibland. Vad är det för fel? Vi förutsätter att kablarna är tillräkligt grova. Med en multimeter mäter vi spänningen över batteriet till 12,8 V. Vid värmaren mäter vi spänningen till 10,2 V. På vägen till värmaren försvinner således 2,6 V (får vara max 0,3 V). Vi hittar en glappande och oxiderad kabelsko som också känns varm. Varför är den varm? Jo det är förmodligen här dom borttappade 2,6 volten ligger. Vi vet ätt värmaren drar 12 A vid starten. Med hjälp av Ohm s lag kan vi då räkna ut effekten över kabelskon. P = U x I 2,6 x 12 = 31,2 W vilket är mycket och i ett längre förhållande en brandrisk. Kabelskon är också orsaken till att säkringen ibland går sönder. Man skall komma ihåg att en apparat alltid förbrukar den effekt som finns angiven på den, vilken medför att om U minskar så ökar I. Allt enl. Ohm s lag. 3. Ett ankarspel har en effekt på c:a 960 W. Motorn är på 12 V. Enl. Ohm s lag I = P / U blir strömmen 80A. Här kan då var och en se konsekvenserna av en glappande kabelsko. 4. Vi har köpt en VHF radio som skall installeras med rätt grovlek på kabeln och rätt storlek på säkringen. Vi vet att radion är på 12V. Och att effekten vid sändning är 30 W. Hur stor ström drar radio? Hur stor säkringen skall vara? Vad skall det vara för kabelarea? (Vi väntar till lite senare med denna fråga)

13 Nomogram. Nedan finns ett nomogram som kan användas vid dimensionering av kablar och gäller för 12 V och upp till 50 A och där strömstyrkan är känd. För 24 V skall arean halveras. Strömstyrka Area Längd

14 Principförslag på batteriseparatorer Med en batteriseparator menas system som används för att separera t.ex. ett startbatteri från ett servicebatteri (förbrukarbatteri). Dessa kan vara brytare (manuella), skiljerelä (elektromekaniska) eller dioder (elektroniska). I figuren ser vi ex. på manuella brytare (batterifrånskiljare). - START Huvudbrytare + Startnyckel Nackdelen är at man alltid måste komma ihåg att själv bryta strömmen från startbatteriet. Driftsäker, går att använda servicebatteriet för start av motorn. Gen. Huvudbrytare - + Säkringsdosa SERVICE Start Batteriseparator men skiljerelä. När motorn sätts igång och generatorn börjar ladda, så drar skiljerelät och även servicebatteriet börjar laddas. Så fort som motorn stängs av så separeras batterierna åt. Driftsäker. Nackdel är att om servicebatteriet är helt urladdat och motorn startas, så blir det under en kortare tid mycket hög strömrusning från startbatteriet servicebatteriet, vilket sliter på kontakterna i skiljerelät. Huvudbrytare - + Skiljerelä START Huvudbrytare - + SERVICE Gen. Startnyckel Start Säkringsdosa till Batteriseparator med skiljedioder. När motorn sätts igång börjar laddningen av båda batterierna. Batterierna är alltid separerade från varandra. - + START Startnyckel Dioderna fungerar på så sätt att dom endast släpper fram ström i den ena riktningen, medan dom spärrar i den andra, men genom diodernas konstruktion så får man ett spänningsfall på c:a 0,7 volt. Med detta följer att batterierna aldrig blir fulladdade. - + SERVICE Huvudbrytare Gen. Start Säkringsdosa För att kompensera detta måste man höja laddspänningen från generatorn motsvarande. Detta kan göras genom att använda sig av en yttre laddningsregulator. Nyare generatorer från Volvo Penta har en inbyggd batteriseparator, typ skiljediod.

15 Olika säkringar. Vid alla typer av elektriska installationer i båtar förekommer det olika typer av säkringar. Här följer de vanligaste i våra båtar. 1. Bladsäkring. Denna är den mest driftsäkra säkringen, eftersom den anses ge en säker funktion med liten risk för glappkontakt och korrision. 2. Automatsäkring Den vanligaste säkringen i dagens moderna båtar. Driftsäker och går att återställa när den har löst ut. 3. Porslinssäkring. Mindre bra och bör undvikas därför att det lätt uppstår korrosion, både i säkringshållaren och på säkringens kontaktytor. 4. Glasrörssäkring. Förekommer ofta i samband med instrumentpaneler med inbyggda säkringar. Fyllda glasrör är tröga och ofyllda glasrör är snabba. För den elektronikutrustning som finns i båtar rekommenderas oftast snabba säkringar.

16 FRÅGOR att fundera över Kan en jordfelsbrytare förhindra att en brand uppstår?? JA Jag ansluter aldrig min båt till landström. Måste jag trots det ha monterade offeranoder?? JA

M. Sterky. 100311 M. Sterky

M. Sterky. 100311 M. Sterky M. Sterky www.batteknik.se info@battenik.se Ellära Elektrisk spänning mäts i Volt (V) motsvarar Vattentryck, Elektrisk ström mäts i Ampere (Amp, A), motsvarar Vattenflöde I båten har man oftast 12V likspänning

Läs mer

!!! Solcellsanläggning! Miljövänligt, självförsörjande och kostnadsbesparande!

!!! Solcellsanläggning! Miljövänligt, självförsörjande och kostnadsbesparande! Solcellsanläggning Miljövänligt, självförsörjande och kostnadsbesparande Det finns många anledningar att utnyttja energin från solen, men hur går man tillväga? Vad krävs för att skapa sin egen solcellsanläggning?

Läs mer

GPS- och Elmöte 27 maj 2008

GPS- och Elmöte 27 maj 2008 GPS- och Elmöte 27 maj 2008 Teoretiska grunder och definitioner Storhet Beteckning Enhet Beteckning Ström I ampere A Spänning U volt V Resistans R motstånd Ω Effekt P kraft W, kw Energi E utfört arbete

Läs mer

Elsäkerhet. Lagstiftning och information

Elsäkerhet. Lagstiftning och information Elsäkerhet v2 Det bedrivs ett ganska omfattande arbete i Sverige för att få ner antalet olycksfall och dödsfall som beror på el. Från att ha varit ca 20 dödsfall per år för 10 år sedan, är det nere i hälften

Läs mer

Det komplexa elsystemet i en båt

Det komplexa elsystemet i en båt Det komplexa elsystemet i en båt Översikt för de olika kretsschema Landströmsanläggning med laddare, varmvattenberedare och ev. Elpanna Jordsystem ombord (omfattar även vattenledningar!) Batteribankarna

Läs mer

Nollsläpp En brand och olycksrisk med udda följder!

Nollsläpp En brand och olycksrisk med udda följder! - 0 - Nollsläpp En brand och olycksrisk med udda följder! Författat av Michael Steen Utredare Elektriska brandorsaker och El-Besiktningsman Begreppet Nollsläpp används ofta lite slarvigt av el-yrkesmän

Läs mer

WT Serien IUOU Multi intelligent batteriladdare

WT Serien IUOU Multi intelligent batteriladdare WT Serien IUOU Multi intelligent batteriladdare SW Exergon art: 27-6600 15A (WT-1215-TB) 27-6700 25A (WT-1225-TB) 27-6800 45A (WT-1245-TB) Användarmanual Läs noggrannt denna manual innan installation och

Läs mer

Teknisk manual NASA BM-1C Kompakt Batterimonitor

Teknisk manual NASA BM-1C Kompakt Batterimonitor 1 1 Teknisk manual NASA BM-1C Kompakt Batterimonitor 2 2 Innehållsförteckning Läs detta först... 3 Sammanfattning... 3 Teknisk data... 3 Installation... 4 Varning-viktigt... 4 Display-enhet... 4 Shunt-och

Läs mer

4 ELSYSTEM. SXK Båtpärm

4 ELSYSTEM. SXK Båtpärm 4 ELSYSTEM 4.1 CE-regler 4.2 Landström ombord 4.3 Likström ombord 4.4 En- och två-kretssystem 4.5 Batterier, förvaring och ventilation 4.6 Huvudströmbrytare 4.7 Strömställare, kopplingar och säkringar

Läs mer

Isolationstransformator typ KVIB för fritidsbåtar

Isolationstransformator typ KVIB för fritidsbåtar Allmänt: Isolationstransformator typ KVIB för fritidsbåtar 170213 rev. D 1(5) Isolationstransformator avsedd för att separera inkommande landström från båtens 230V-system. Isolationstransformatorn eliminerar

Läs mer

ELSÄKERHET. Det händer många olyckor som har med el att göra. De vanligaste är: Brand i hus

ELSÄKERHET. Det händer många olyckor som har med el att göra. De vanligaste är: Brand i hus ELSÄKERHET Det händer många olyckor som har med el att göra. De vanligaste är: Brand i hus Personskada av kontakt med strömförande ledning. Barn är speciellt utsatta. Barn biter i sladdar och undersöker

Läs mer

Föreläsning 1. Vad är en elektrisk spänning? Ta en bit neutral materia + - - + - + - + - + + - - + - +

Föreläsning 1. Vad är en elektrisk spänning? Ta en bit neutral materia + - - + - + - + - + + - - + - + Föreläsning 1 Vad är en elektrisk spänning? Det finns två grundläggande fysikaliska begrepp som inte kan förklaras på ett enkelt sätt. Massa Elektrisk laddning Inom eltekniken börjar vi med elektrisk laddning.

Läs mer

Jordfelsbrytare för säkerhets skull

Jordfelsbrytare för säkerhets skull Jordfelsbrytare. 2 Jordfelsbrytare Jordfelsbrytare för säkerhets skull Det bästa sättet att skydda sig mot elolyckor och elbränder är att se till att elanläggningen och anslutna apparater är korrekt utförda

Läs mer

* Elförsörjning med solceller

* Elförsörjning med solceller * Elförsörjning med solceller Kort version Denna utrustning får endast demonstreras av personal. Vad kan man använda elenergin från solcellen till Vad händer med elenergin från solcellen om man inte använder

Läs mer

ELEKTRICITET. http://www.youtube.com/watch?v=fg0ftkaqz5g

ELEKTRICITET. http://www.youtube.com/watch?v=fg0ftkaqz5g ELEKTRICITET ELEKTRICITET http://www.youtube.com/watch?v=fg0ftkaqz5g ELEKTRICITET Är något vi använder dagligen.! Med elektricitet kan man flytta energi från en plats till en annan. (Energi produceras

Läs mer

Teknisk manual NASA BM-1/2 Batterimonitor

Teknisk manual NASA BM-1/2 Batterimonitor 1 1 Teknisk manual NASA BM-1/2 Batterimonitor 2 2 Innehållsförteckning Läs detta först...3 Sammanfattning...3 Teknisk data...3 Installation...5 Varning-viktigt...5 Display-enhet...5 Shunt-och kablage...5

Läs mer

Den här presentationen ger dig några enkla fakta om elektricitet, hur den fungerar och om elsäkerhet.

Den här presentationen ger dig några enkla fakta om elektricitet, hur den fungerar och om elsäkerhet. OM EL Den här presentationen ger dig några enkla fakta om elektricitet, hur den fungerar och om elsäkerhet. 2 EL El är en förädlad form av energi som dagens samhälle behöver för att fungera. För att ingen

Läs mer

Båtlivet ställer extra höga krav på dina batterier

Båtlivet ställer extra höga krav på dina batterier El till sjöss Båtlivet ställer extra höga krav på dina batterier De flesta båtar har samma behov av elförsörjning som bilarna. Motorn måste starta och belysning, instrument och radio etc ska förses med

Läs mer

4 ELSYSTEM 4.1 CE-REGLER 4.2 GENERELLT. SXK Båtpärm

4 ELSYSTEM 4.1 CE-REGLER 4.2 GENERELLT. SXK Båtpärm 4 ELSYSTEM SXK Båtpärm Fritidsbåtar har oftast ett 12Vsystem och kanske också ett 230Vsystem för laddning av batterier, ström till varmvattenberedare och annat. Andra spänningar kan också förekomma på

Läs mer

Lärarhandledning: Ellära. Författad av Jenny Karlsson

Lärarhandledning: Ellära. Författad av Jenny Karlsson Lärarhandledning: Författad av Jenny Karlsson Målgrupp: Grundskola 4-6, Grundskola 7-9 Ämnen: Fysik Speltid: 6/5/5/6 minuter Produktionsår: 2017 INNEHÅLL: Elektricitet, spänning och ström Elsäkerhet och

Läs mer

2. Vad menas med begreppen? Vad är det för olikheter mellan spänning och potentialskillnad?

2. Vad menas med begreppen? Vad är det för olikheter mellan spänning och potentialskillnad? Dessa laborationer syftar till att förstå grunderna i Ellära. Laborationerna utförs på byggsatts Modern Elmiljö för Elektromekanik / Mekatronik. När du börjar med dessa laborationer så bör du ha läst några

Läs mer

hur gör man? Belysning i sommarstugan? TV i barnens koja? Se hur du kan använda solens strålar som energikälla.

hur gör man? Belysning i sommarstugan? TV i barnens koja? Se hur du kan använda solens strålar som energikälla. hur gör man? solenergienkelt, snabbt och rent Belysning i sommarstugan? TV i barnens koja? Se hur du kan använda solens strålar som energikälla. innehåll förord... sid. 3 vad kan man göra?... sid. 4 hur

Läs mer

Elsäkerhet i hemmet. Lagstiftning och information

Elsäkerhet i hemmet. Lagstiftning och information Elsäkerhet i hemmet Det bedrivs ett ganska omfattande arbete i Sverige för att få ner antalet olycksfall och dödsfall som beror på el. Från att ha varit ca 20 dödsfall per år för 10 år sedan, är det nere

Läs mer

För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare

För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare Lars E. CMIT 2014-03-12 Hur många ledare behövs i vårt elsystem? För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare 1-fas o 3-fas koppling För enfassystem har man vanligtvis 1 fasledare,

Läs mer

Landströmsjord 1. 100911 M. Sterky

Landströmsjord 1. 100911 M. Sterky Landströmsjord 1 Landströmsjord 2 Landströmsjord 3 q Sverige, 100 ggr sämre markledningsförmåga än Europa. qobalansspänning i Sverige ofta 7 volt ibland 20 volt q Zinksaver skyddar mot c:a 2 volts obalans

Läs mer

Denna broschyr är framtagen i samarbete med Elektriska Installations-organisationen EIO

Denna broschyr är framtagen i samarbete med Elektriska Installations-organisationen EIO Denna broschyr är framtagen i samarbete med Elektriska Installations-organisationen EIO Allmänt Nyttjandet av eldrivna hjälpmedel och utrustningar inom verksamhet med fritidsbåtar har ökat under senare

Läs mer

BILENS ELFÖRSÖRJNING. DEL 2: GENERATORN

BILENS ELFÖRSÖRJNING. DEL 2: GENERATORN BILENS ELFÖRSÖRJNING. DEL 2: GENERATORN Att elförsörjningen fungerar är viktigt för att bilen ska fungera bra. Förra avsnittet handlade om batteriet, och nu ska vi fortsätta med generatorn. Precis som

Läs mer

Monteringsanvisningar till H-Air

Monteringsanvisningar till H-Air Monteringsanvisningar till H-Air Mekanisk montering av ugn, frontram m.m. beskrivs här... Elektrisk montering av fläktlåda: Fläkten får endast monteras av en behörig elinstallatör. Nätkablar som används

Läs mer

LCD Display, Instruktion

LCD Display, Instruktion LCD Display, Instruktion Voltmeter, Amperemeter Specifikation: Matningsspänning: 6-18 Volt, kan tas från det system man mäter. Stömförbrukning: C:a 1,5 milliampere Visningsområden: 0-19.99 Volt (spänningsmodell)

Läs mer

Allmän EL-guide! Praktiska råd & tips, hur du som konsument klarar av de vanligaste situationerna/ problemen i hemmet.

Allmän EL-guide! Praktiska råd & tips, hur du som konsument klarar av de vanligaste situationerna/ problemen i hemmet. Allmän EL-guide! Praktiska råd & tips, hur du som konsument klarar av de vanligaste situationerna/ problemen i hemmet. DET NATURLIGA VALET FÖR VARJE KONSUMENT Byte av proppsäkring Proppsäkringarna "propparna"

Läs mer

Laborationsrapport. Grundläggande energilära för energitekniker MÖ1004. Elinstallation. Kurs. Laborationens namn. Namn. Kommentarer.

Laborationsrapport. Grundläggande energilära för energitekniker MÖ1004. Elinstallation. Kurs. Laborationens namn. Namn. Kommentarer. Laborationsrapport Kurs Laborationens namn Grundläggande energilära för energitekniker MÖ1004 Elinstallation Version 1.1 Namn Kommentarer Utförd den Godkänd den Sign 1 Inledning I denna laboration används

Läs mer

Grundläggande ellära. Materiellåda art nr. 1. I den första uppgiften skall du använda ett batteri, 2 sladdar med banankontakter och en lös glödlampa.

Grundläggande ellära. Materiellåda art nr. 1. I den första uppgiften skall du använda ett batteri, 2 sladdar med banankontakter och en lös glödlampa. 1 Mtrl: Materiellåda art nr Grundläggande ellära 1. I den första uppgiften skall du använda ett batteri, 2 sladdar med banankontakter och en lös glödlampa. Koppla så att lampan lyser. Rita hur du kopplade.

Läs mer

För att jaga bort mårdar och andra vilddjur från fordonets motorutrymme med hjälp av elektriska chocker och aggressivt pulserande ultraljud.

För att jaga bort mårdar och andra vilddjur från fordonets motorutrymme med hjälp av elektriska chocker och aggressivt pulserande ultraljud. M115N / Mårdskydd för motorfordon 12V jagar bort mårdar med hjälp av små högspänningsplattor laddade med ca. 200 300 V genom elektriska chocker i fordonets motorutrymme (endast svaga strömpulser som skrämmer

Läs mer

1-fas o 3-fas koppling

1-fas o 3-fas koppling Bengt R, MT 2018-03-12 Hur många ledare behövs i vårt elsystem? För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare 1-fas o 3-fas koppling För enfassystem har man vanligtvis 1 fasledare,

Läs mer

Svenska Kryssarklubben Blekingekretsen. El ombord 2014

Svenska Kryssarklubben Blekingekretsen. El ombord 2014 Svenska Kryssarklubben Blekingekretsen El ombord 2014 1 El ombord 2 Mycket måste fungera Batterier Laddning Batteribankar, separering Landström Solceller Belysning Installation, verktyg 3 Batterityper

Läs mer

4:2 Ellära: ström, spänning och energi. Inledning

4:2 Ellära: ström, spänning och energi. Inledning 4:2 Ellära: ström, spänning och energi. Inledning Det samhälle vi lever i hade inte utvecklats till den höga standard som vi ser nu om inte vi hade lärt oss att utnyttja elektricitet. Därför är det viktigt

Läs mer

Installations- och bruksanvisning

Installations- och bruksanvisning för SW-300 sinus-växelriktare SW-600 sinus-växelriktare V 1.1 Bråten, Vitsand 406, 685 94 Torsby, +46 (0) 560 28 47 17 fragor@solexperten.se, www.solexperten.se Innehåll Allmänna säkerhetsföreskrifter...

Läs mer

För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare

För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare Lars E. CMIT 2014-03-12 Hur många ledare behövs i vårt elsystem? För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare 1-fas o 3-fas koppling För enfassystem har man vanligtvis 1 fasledare,

Läs mer

Varför jordar man transformatorns sekundärsida? (Nollpunkten i Y-kopplad trafo) Postad av Mathias - 20 mar :17

Varför jordar man transformatorns sekundärsida? (Nollpunkten i Y-kopplad trafo) Postad av Mathias - 20 mar :17 Varför jordar man transformatorns sekundärsida? (Nollpunkten i Y-kopplad trafo) Postad av Mathias - 20 mar 2012 08:17 Hej Hittar ingen bra tråd för denna fråga, så ställer den här. Varför jordar man transformatorstationens

Läs mer

Kabel tv leverantör Canaldigital (Genom samfällighet, gemensamt kabel tv nät i området)

Kabel tv leverantör Canaldigital (Genom samfällighet, gemensamt kabel tv nät i området) 1(9) Drift & skötsel samt produktinformation gällande Kraft, Belysning,, Kabel tv, Telefoni, Bredband, Digital Tv via bredband. Lägenhetsi nnehava re Kortfattad anläggnings beskrivning. Avtals operatörer

Läs mer

CHARGE BOX 0.8 USER MANUAL BATTERY-CHARGER 0,8 AMP 4 Load GmbH. Glendale Str Memmingen Germany

CHARGE BOX 0.8 USER MANUAL BATTERY-CHARGER 0,8 AMP   4 Load GmbH. Glendale Str Memmingen Germany CHARGE BOX 0.8 BATTERY-CHARGER 0,8 AMP USER MANUAL 4 Load GmbH Glendale Str. 4 87700 Memmingen Germany www.4load.de WWW.4LOAD.DE 3 2 5 1 4 8 9 7 6 10 Innehåll Inledning För din säkerhet... Sidan 48 Avsedd

Läs mer

Elektricitet och magnetism

Elektricitet och magnetism Elektricitet och magnetism Eldistribution Laddning Ett grundläggande begrepp inom elektricitetslära är laddning. Under 1700-talet fann forskarna två sorters laddning POSITIV laddning och NEGATIV laddning

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL DITT NYA HEM

VÄLKOMMEN TILL DITT NYA HEM VÄLKOMMEN TILL DITT NYA HEM Elsäkerhet en självklarhet Bild 1) Ojordad stickkontakt, passar bara i ojordade uttag Bild 2) Ojordad stickkontakt, passar både i jordade och ojordade uttag Jordbleck Bild 3)

Läs mer

Starta flygplan på vintern OBS: Detta är en lathund som INTE ersätter ordinarie flygplansdokumentation. Kolla i respektive flygplans POH.

Starta flygplan på vintern OBS: Detta är en lathund som INTE ersätter ordinarie flygplansdokumentation. Kolla i respektive flygplans POH. Starta flygplan på vintern OBS: Detta är en lathund som INTE ersätter ordinarie flygplansdokumentation. Kolla i respektive flygplans POH. För att starta ett flygplan på vintern så krävs det ofta att motorn

Läs mer

Upprusta elsystemet och gör billiga inköp utomlands.

Upprusta elsystemet och gör billiga inköp utomlands. Upprusta elsystemet och gör billiga inköp utomlands. Här är min lista över de favoriter jag använt under mina inköp till upprustningen av vår Najad. Eftersom jag surfar mycket på Internet, så är det där

Läs mer

Händig med el. en liten elhandbok

Händig med el. en liten elhandbok Händig med el en liten elhandbok Innehåll Innehavare 3 Montera rätt och lätt 4 Stickproppar och sladduttag 6 Skyddsjordning skyddar dig mot ström 8 Så här fungerar skyddsledaren 9 Montering av sladd 10

Läs mer

BATTMAN III Amperetimräknare

BATTMAN III Amperetimräknare BATTMAN III Amperetimräknare Artnr BA 1224 AHR/W SVENSKA Digitalt kontrollinstrument som mäter: Uttagen respektive återförd kapacitet -Ah Laddningsström -A Urladdningsström -A Batterispänning -V Vi tackar

Läs mer

medlem av member of mitglied von MARINE

medlem av member of mitglied von MARINE medlem av member of mitglied von MARINE Solutions Njut av sommar och vatten Härliga sommar! Visst får man en speciell känsla i kroppen när man hör de orden? Sol, bad och ledighet är saker som säkert dyker

Läs mer

Du har ännu inte svart på frågan om en jfb löser med en maskin med jordfel i, i ett uttag som är ojordat.

Du har ännu inte svart på frågan om en jfb löser med en maskin med jordfel i, i ett uttag som är ojordat. Funkar jordfelsbrytare i ojordade uttag? Postad av Ronnie Lidström - 13 jan 2015 17:06 Stefan Ericson skrev: Du har ännu inte svart på frågan om en jfb löser med en maskin med jordfel i, i ett uttag som

Läs mer

Solpaneler. Solpanelssystem: Solpanelssystemet består av: Solpanel Regulator Batteribank

Solpaneler. Solpanelssystem: Solpanelssystemet består av: Solpanel Regulator Batteribank Solpaneler Solpanelen är en anordning som omvandlar solenergin till elektricitet. Solljuset absorberas av solcellsmaterialet därefter sparkas elektroner ut ur materialet, dessa leds i en externkrets och

Läs mer

Möt Eve Light Switch. Strömkrets Ram Inre ram. 1 Ström ut N Neutral L Yttre ledare / Fas

Möt Eve Light Switch. Strömkrets Ram Inre ram. 1 Ström ut N Neutral L Yttre ledare / Fas Snabbstartsguide Möt Eve Light Switch Strömkrets Ram Inre ram Brytarenhet Vippknapp N N L Extern ingång Ström ut N Neutral L Yttre ledare / Fas 3, x 5 mm,5 x 6 mm Spänning: 30 V~ 50 / 60 Hz Ström: 5 A

Läs mer

Landströmsinstallationer för fritidsbåtar enligt ISO 13297. Typkretsschemor

Landströmsinstallationer för fritidsbåtar enligt ISO 13297. Typkretsschemor Landströmsinstallationer för ar enligt ISO 13297. Typkretsschemor Enligt Recreational Craft Directive inom EU (RCD) kan en landströmsinstallation för en anses vara säker och godkänd om den utförs enligt

Läs mer

Skyllermarks. Dags för dubbel koll. Instruktion för Batteriövervakningsinstrument www.sutars.com. a part of Sutars

Skyllermarks. Dags för dubbel koll. Instruktion för Batteriövervakningsinstrument www.sutars.com. a part of Sutars Skyllermarks a part of Sutars Dags för dubbel koll Instruktion för Batteriövervakningsinstrument www.sutars.com SÅ MONTERAR DU BATTERIÖVERVAKNING 1 Tag upp ett hål i panelen som är 87 mm brett och 67 mm

Läs mer

Bruksanvisning ELEKTRISK TESTER 12/24V. Automotive components since 1963

Bruksanvisning ELEKTRISK TESTER 12/24V. Automotive components since 1963 Automotive components since 1963 ELEKTRISK TESTER 12/24V När du ansluter din Cargo till fordonets batteri så kommer du att ha en mängd olika testmöjligheter framför dig! Med ett tryck på strömbrytaren

Läs mer

Jordfelsbrytare förhindrar nio av tio elolyckor

Jordfelsbrytare förhindrar nio av tio elolyckor Jordfelsbrytare förhindrar nio av tio elolyckor Du, dina nära och kära får hundradelarna på rätt sida Varje år dör människor genom elolyckor och många skadas svårt. Olyckorna beror på att man av olika

Läs mer

Elsäkerhet. Använd aldrig vanlig dammsugare till bilen, varken i garage eller utomhus. Den saknar fuktskydd och uppfyller inte de krav som

Elsäkerhet. Använd aldrig vanlig dammsugare till bilen, varken i garage eller utomhus. Den saknar fuktskydd och uppfyller inte de krav som Elsäkerhet I våtutrymmen I badrum måste alla elinstallationer vara fast anslutna eller ha särskilt uttag kopplat till jordfelsbrytare. Det enda som är tillåtet utöver detta är specialuttag på 110 volt

Läs mer

Användarmanual. Innehållsförteckning Överblick av El-cykeln

Användarmanual. Innehållsförteckning Överblick av El-cykeln Användarmanual Innehållsförteckning Överblick av El-cykeln----------------------------------------2 Specifikationer------------------------------------------------2 Display---------------------------------------------------------3

Läs mer

BRUKSANVISNING. Bästa kund, Du har köpt ett kraftfullt och kompakt djupurladdningsskydd. Tack för att du visat förtroende för våra produkter.

BRUKSANVISNING. Bästa kund, Du har köpt ett kraftfullt och kompakt djupurladdningsskydd. Tack för att du visat förtroende för våra produkter. BRUKSANVISNING Djupurladdningsskydd 6 A med laddningstillståndsindikering b/n 11113 och ytterligare användbara funktioner så som: Överskottshantering Prioriterad frånkoppling Bästa kund, Du har köpt ett

Läs mer

Kunskaper i teknik för skolår 7. El i vardagen.

Kunskaper i teknik för skolår 7. El i vardagen. Olaus Petriskolan Örebro BOD/JÖN Kunskaper i teknik för skolår 7. El i vardagen. Vattenkraftverk och kärnkraftverk producerar huvuddelen av den el vi använder. Kraftverk som eldas med biobränsle (ved och

Läs mer

Linjett-tips. Av Margaretha och Kjell Björklund L33, nr 33, Marelin Tel. 08 776 23 00 Med tack till DELAB för medverkan!

Linjett-tips. Av Margaretha och Kjell Björklund L33, nr 33, Marelin Tel. 08 776 23 00 Med tack till DELAB för medverkan! Linjett-tips Av Margaretha och Kjell Björklund L33, nr 33, Marelin Tel. 08 776 23 00 Med tack till DELAB för medverkan! Häckstagsträckare Hur många gånger har inte haländan kommit i kläm när man öppnat

Läs mer

Nytt elsystem, hur? 100311 M. Sterky

Nytt elsystem, hur? 100311 M. Sterky Nytt elsystem, hur? Skissa upp båten med sina elgrejor. BÖRJA RITA KRETSSCHEMA Glöm inte jordningarna och minus-12vdc Galvaniska delsystem Skall de med hög förbrukning bytas? Bedöm förbrukning och användningstid

Läs mer

= kunskap, vilja och handlingar. Elsäkerhet. 31.1.2005 Elsäkerhet SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN TUKES

= kunskap, vilja och handlingar. Elsäkerhet. 31.1.2005 Elsäkerhet SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN TUKES Elsäkerhet = kunskap, vilja och handlingar Elolyckor med dödlig utgång åren 1930-2003 diagrammet visar medeltalet för de tio senaste åren Fackmän Lekmän Elstötar När spänningen är under 50 volt, orsakar

Läs mer

Elektricitet studieuppgifter med lösning.

Elektricitet studieuppgifter med lösning. Elektricitet studieuppgifter med lösning. 1. Vad behöver man minst för att tillverka ett batteri? Två olika metaller och en syra eller saltlösning. 2. Vad var det som gjorde batteriet till en så banbrytande

Läs mer

CHARGE BOX 3.6 USER MANUAL BATTERY-CHARGER 3,6 AMP. 4 Load GmbH WWW.4LOAD.DE. Glendale Str. 4 87700 Memmingen Germany www.4load.de

CHARGE BOX 3.6 USER MANUAL BATTERY-CHARGER 3,6 AMP. 4 Load GmbH WWW.4LOAD.DE. Glendale Str. 4 87700 Memmingen Germany www.4load.de CHARGE BOX 3.6 BATTERY-CHARGER 3,6 AMP USER MANUAL 4 Load GmbH Glendale Str. 4 87700 Memmingen Germany www.4load.de WWW.4LOAD.DE 1 2 3 4 8 7 6 5 11 9 10 11 15 14 13 12 16 Innehåll Inledning För din säkerhet...

Läs mer

Installations- och bruksanvisning

Installations- och bruksanvisning för V 1.7 Bråten Vitsand 406, 685 94 Torsby, +46 (0) 560 284 717 fragor@solexperten.se, www.solexperten.se Innehåll: Installations- och bruksanvisning Funktioner... 3 Säkerhetsriktlinjer:... 4 Kopplingsskiss...

Läs mer

Personfara genom elektrisk ström

Personfara genom elektrisk ström UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Sverker Johansson Johan Pålsson 1999-09-15 Rev 1.0 Personfara genom elektrisk ström K O M P E N D I U M 3 ELEKTRO INNEHÅLL 1. VILKEN STRÖMSTYRKA ÄR FARLIG?...2

Läs mer

FYSIK ELEKTRICITET. Årskurs 7-9

FYSIK ELEKTRICITET. Årskurs 7-9 FYSIK ELEKTRICITET Årskurs 7-9 UNDER DETTA AVSNITT FÅR DU LÄRA DIG: Hur utforskandet av elektriska laddningar lett till dagens kunskap om spänning, ström och resistans Hur man ritar och kopplar elektriska

Läs mer

OM STRÖMFÖRBRUKNING, BATTERIER OCH GENERATORER I BÅTAR.

OM STRÖMFÖRBRUKNING, BATTERIER OCH GENERATORER I BÅTAR. 1 OM STRÖMFÖRBRUKNING, BATTERIER OCH GENERATORER I BÅTAR. Ett kompendium av Jan Brogren. Något om ellärans grunder För att förstå diskussionerna senare i texten, repeterar jag några av de regler och lagar

Läs mer

Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar

Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar Dokumentrevision 1.0, januari 2011 Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen. (1 sensor, 1 panel, 1 kontrollenhet

Läs mer

Sjöfartsverket föreskrifter och allmänna råd om anslutning av fartyg till ett landbaserat elkraftsystem

Sjöfartsverket föreskrifter och allmänna råd om anslutning av fartyg till ett landbaserat elkraftsystem Sjöfartsverket föreskrifter och allmänna råd om anslutning av fartyg till ett landbaserat elkraftsystem SJÖFS 2008:82 Utkom från trycket den 22 december 2008 beslutade 4 december 2008. Sjöfartsverket föreskriver

Läs mer

Du måste veta hur du skall montera på rätt sätt

Du måste veta hur du skall montera på rätt sätt ELguiden Varje år sker allvarliga olyckor och bränder orsakade av felkopplingar eller dåligt underhållna kablar och apparater. Även om du är händig och brukar fixa det mesta, så går det inte att chansa.

Läs mer

Har en trefas bandsåg(ejca MBS 400) som slutade fungera hux flux när jag sågade häromdagen! Jag har mätt överallt o ringat in problemet!

Har en trefas bandsåg(ejca MBS 400) som slutade fungera hux flux när jag sågade häromdagen! Jag har mätt överallt o ringat in problemet! Problem med styrning av trefasmotor Postad av Ola Modéer - 30 aug 2016 20:53 Hjälp mig någon!!! Har en trefas bandsåg(ejca MBS 400) som slutade fungera hux flux när jag sågade häromdagen! Jag har mätt

Läs mer

Hej.. Skall installera ett serverrum som skall ha reservkraft via ett elverk som skall starta om nätet faller.

Hej.. Skall installera ett serverrum som skall ha reservkraft via ett elverk som skall starta om nätet faller. Reservelverk Postad av Urban Holmlund - 04 sep 2013 19:35 Hej.. Skall installera ett serverrum som skall ha reservkraft via ett elverk som skall starta om nätet faller. Skall införskaffa en automatisk

Läs mer

Jag jobbar på en industri där vi har stort behov av vatten och kan få miljonbelopp i skador vid stopp några timmar.

Jag jobbar på en industri där vi har stort behov av vatten och kan få miljonbelopp i skador vid stopp några timmar. JFB på Traktordriven reservkraftsgenerator? Postad av Filip S - 03 jan 2015 08:41 Jag jobbar på en industri där vi har stort behov av vatten och kan få miljonbelopp i skador vid stopp några timmar. Så

Läs mer

Resistansen i en tråd

Resistansen i en tråd Resistansen i en tråd Inledning Varför finns det trådar av koppar inuti sladdar? Går det inte lika bra med någon annan tråd? Bakgrund Resistans är detsamma som motstånd och alla material har resistans,

Läs mer

Monteringsanvisning. för LH 4000 på bogserad spruta LH 4000 VERSION 1.01 06/00

Monteringsanvisning. för LH 4000 på bogserad spruta LH 4000 VERSION 1.01 06/00 Monteringsanvisning för LH 4000 på bogserad spruta LH 4000 VERSION 1.01 06/00 ÖVERSIKTSBILD SIDAN RESERVDELAR Nr LH varunummer Beteckning Nr LH varunummer Beteckning 1 1-81-11 Skruv.9 x 9.5 18 1-168-10

Läs mer

OBS OBS OBS OBS OBS. Tänk på att överbelastning av din inverter kan förstöra komponenter i den vilket får till följd att garantin utgår.

OBS OBS OBS OBS OBS. Tänk på att överbelastning av din inverter kan förstöra komponenter i den vilket får till följd att garantin utgår. OBS OBS OBS OBS OBS Tänk på att överbelastning av din inverter kan förstöra komponenter i den vilket får till följd att garantin utgår. När man startar en elektrisk apparat som t.ex. en TV, pump, elverktyg

Läs mer

Laddningsregulator 25A MPPT med display

Laddningsregulator 25A MPPT med display Laddningsregulator 25A MPPT med display 12V 25A/300W 12V / 24V 25A/600W Anvisning 1 Inledning Dessa två modeller av MPPT laddningsregulatorer med display är gjorda för optimalt utnyttjande av solelektricitet

Läs mer

Information från Elsäkerhetsverket

Information från Elsäkerhetsverket 1 Information från Elsäkerhetsverket Har du en elapparat som beter sig underligt? Om något i en apparat glappar, om den låter konstigt, luktar bränt eller får proppar (säkringar) och överhettningsskydd

Läs mer

M. Sterky. 100311 M. Sterky

M. Sterky. 100311 M. Sterky M. Sterky Nytt elsystem, hur? Skissa upp båten med sina elgrejor. BÖRJA RITA KRETSSCHEMA Glöm inte jordningarna och minus-12vdc Galvaniska delsystem Skall de med hög förbrukning bytas? Bedöm förbrukning

Läs mer

MANUAL D250SA SMARTPASS 120. Ingång Solcell Anslutning Jord. Ingång Generator +OUT Utgång Servicebatteri

MANUAL D250SA SMARTPASS 120. Ingång Solcell Anslutning Jord. Ingång Generator +OUT Utgång Servicebatteri MANUAL GRATULERAR till köpet av din nya CTEK-laddare för professionell batterivård. Den ingår i en serie professionella batteriladdare från CTEK SWEDEN AB och representerar den senaste tekniken inom batteriladdning.

Läs mer

Gobius Fritid för slutna avfallstankar. Installationsanvisning. Börja här

Gobius Fritid för slutna avfallstankar. Installationsanvisning. Börja här Dokumentrevision, 1.01, mars 2017 Gobius Fritid för slutna avfallstankar Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen. 3 sensorer, 1 panel, 1 kontrollenhet,

Läs mer

Efter avsnittet ska du:

Efter avsnittet ska du: ELLÄRA Kapitel 3 Efter avsnittet ska du: veta vad som menas med att ett föremål är elektriskt laddat kunna förklara vad elektricitet är veta vad som menas med strömstyrka, spänning och resistans samt känna

Läs mer

Stay in charge rät ddnin rje Ång

Stay in charge rät ddnin rje Ång Stay in charge RÄTT LADDNING VARJE GÅNG En ny generation exideladdare Sköt om dina batterier så håller de längre. Exide Technologies har, som världsledande batteriproducent, all den kunskap som behövs

Läs mer

Installations- och bruksanvisning

Installations- och bruksanvisning för Tracer 1206RN Tracer 1210RN V 1.57 Vitsand 406, 685 94 Torsby, +46 (0) 560 284 717 fragor@solexperten.se, www.solexperten.se Innehåll Allmänna säkerhetsföreskrifter... 4 Översikt... 4 Beskrivning av

Läs mer

ELEKTRICITET & MAGNETISM

ELEKTRICITET & MAGNETISM ELEKTRICITET & MAGNETISM Södermalmsskolan vt16 1. Energi - Vad är det? Energi finns omkring oss i allt som rör sig, lever och lite till. Energi är något som får saker att hända. Energi är ett viktigt begrepp

Läs mer

Laborationer i miljöfysik. Solcellen

Laborationer i miljöfysik. Solcellen Laborationer i miljöfysik Solcellen Du skall undersöka elektrisk ström, spänning och effekt från en solcellsmodul under olika förhållanden, och ta reda på dess verkningsgrad under olika förutsättningar.

Läs mer

BYGG-EL. 962442 38W 2350 lm 7319979624425 6

BYGG-EL. 962442 38W 2350 lm 7319979624425 6 BYGG-EL SORTILOG BYGG-EL 1x Arbetsbelysning 38W Slagtålig och kraftig design lämpad för byggarbetsplatser och verkstäder. Med 1,8 m oljebeständig gummikabel H07RN-F. 1 eluttag på baksidan. 230V~50Hz. Godkänd

Läs mer

Bruksanvisning. Elverk Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. Elverk Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning Elverk Art.: 90 42 044 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan du installerar och

Läs mer

Strömförsörjning. Transformatorns arbetssätt

Strömförsörjning. Transformatorns arbetssätt Strömförsörjning Transformatorns arbetssätt Transformatorn kan omvandla växelspänningar och växelströmmar. En fulltransformators in och utgångar är galvaniskt skilda från varandra. Att in- och utgångarna

Läs mer

Hur gör man. Så fungerar det

Hur gör man. Så fungerar det 14. Bli ett batteri! Hur gör man Lägg din ena hand på kopparplattan och den andra handen på aluminiumplattan. Vad händer? Så fungerar det Inuti pelaren går en elektrisk ledning från kopparplattan, via

Läs mer

Handbok Automatisk batteriladdare modell BATIUM 7-24 och BATIUM 15-24

Handbok Automatisk batteriladdare modell BATIUM 7-24 och BATIUM 15-24 Handbok Automatisk batteriladdare modell BATIUM 7-24 och BATIUM 15-24 Lämplig för blyackumulatorer med elektrolyt i form av vätska eller gel Vi gratulerar till att du valt den här produkten, som har konstruerats

Läs mer

Spänning, ström och energi!

Spänning, ström och energi! Spänning, ström och energi! Vi lever i ett samhälle som inte hade haft den höga standard som vi har nu om inte vi hade lärt oss att utnyttja elektricitet. Därför är det viktigt att lära sig förstå några

Läs mer

Användarmanual HVA / HVM. Din återförsäljare. U_SE Rev. 080915 ... ... ...

Användarmanual HVA / HVM. Din återförsäljare. U_SE Rev. 080915 ... ... ... Användarmanual HVA / HVM Din återförsäljare U_SE Rev. 080915 1. Allmänt. HVA/HVM hetvattenautomat Vi gratulerar till ert val av en hetvattenautomat HVA/HVM. Läs igenom bruksanvisningen innan du använder

Läs mer

Laddningsregulator 12/24V 10A. Bruksanvisning

Laddningsregulator 12/24V 10A. Bruksanvisning Laddningsregulator 12/24V 10A Bruksanvisning 1 Inledning Denna laddningsregulator har statusdisplay och 3-stegs PWM laddningsfunktion. Den har också två USB uttag för laddning av mindre apparater. 2 Anslutningsdiagram

Läs mer

SmartCharge VÄRLDENS ENKLASTE BATTERILADDARE

SmartCharge VÄRLDENS ENKLASTE BATTERILADDARE VÄRLDENS ENKLASTE BATTERILADDARE 4A och 8A enkel - trygg - användarvänlig är en intelligent laddare som gör det enkelt och tryggt att ladda batterierna - antingen det är båten, bilen, gräsklipparen eller

Läs mer

Aircode ID AC-100. Uppgradera ventilationssystemet!

Aircode ID AC-100. Uppgradera ventilationssystemet! Aircode ID AC-100 Uppgradera ventilationssystemet! Aircode ID AC-100 Aircode TM ID AC-100 är joniseringsaggregat för installation i ventilationskanaler. Aggregatet skapar ett rent inomhusklimat såväl vid

Läs mer

Magnetism och EL. Prov v 49

Magnetism och EL. Prov v 49 Magnetism och EL Prov v 49 Magnetism Veta något om hur fasta magneter fungerar och används Förstå elektromagnetism Veta hur en elmotor arbetar Förstå hur vi kan få elektrisk ström av en rörelse Veta vad

Läs mer

4 ELSYSTEM. SXK Båtpärm

4 ELSYSTEM. SXK Båtpärm 4 ELSYSTEM 4.1 CE-regler 4.2 Landström ombord 4.3 Likström ombord 4.4 En- och två-kretssystem 4.5 Batterier, förvaring och ventilation 4.6 Huvudströmbrytare 4.7 Strömställare, kopplingar och säkringar

Läs mer

Införa begreppen ström, strömtäthet och resistans Ohms lag Tillämpningar på enkla kretsar Energi och effekt i kretsar

Införa begreppen ström, strömtäthet och resistans Ohms lag Tillämpningar på enkla kretsar Energi och effekt i kretsar Kapitel: 25 Ström, motstånd och emf (Nu lämnar vi elektrostatiken) Visa under vilka villkor det kan finnas E-fält i ledare Införa begreppet emf (electromotoric force) Beskriva laddningars rörelse i ledare

Läs mer