Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan mot diskriminering och kränkande behandling"

Transkript

1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling i en plan, i enlighet med 3kap. 16 diskrimineringslagen och 6 kap. 8 skollagen. I AcadeMedia AB gäller nolltolerans mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Ledningen och all personal har ett gemensamt ansvar för detta arbete. Alla barns och elevers upplevelser av diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling ska samma dag anmälas till förskolechef/rektor. Det är förskolechefs/rektors ansvar att skyndsamt (dvs. inom ett dygn) anmäla alla sådana upplevelser till huvudmannen. Verksamhet Kista Montessoriskola, som omfattar grundskola F-5 och fritidshem. Planen är giltig nedanstående period och gäller ett år Utvärdering av förra årets planerade åtgärder Mål 1 Ytterligare öka arbetsron i skolan och i fritidshemmet Samtliga familjer har fått ordningsreglerna och förväntansdokumentet i pappersformat vid skolstart. Dessa har synliggjorts på det första föräldramötet, skolrådet samt synliggjorts för eleverna vid skolstart och regelbundet under året. De vuxna är alltid på plats före eleverna i klassrummet och har förberett dagen genom att den finns tydligt beskriven på whiteboarden. Vi har använt oss av skolans åtgärdstrappa. Skolan har haft en trygghetsgrupp som leds av skolans kurator som har bestått av en representant från varje klass. Gruppen har regelbundet diskuterat olika ämnen som rör trivseln och arbetsron på skolan för att få till förbättringar. Elevrådet har regelbundet träffats tillsammans med rektorn för att ta upp olika ämnen som varit aktuella. Fritidshemmet har regelbundet synliggjort ordningsreglerna och förväntansdokumentet i sin verksamhet. Fritidshemmet har en anslagstavla på skolan som de varje vecka använder till att visa vilka aktiviteter som är aktuella för kommande vecka, samt vilken personal som finns på plats och ansvarar. Denna information skickas också löpande ut på Schoolsoft. Fritidshemmet har under året låtit eleverna vara med och önska och planera aktiviteter.

2 Samtlig personal i hela skolan. Utvärdering Vi har arbetat aktivt med samtliga punkter under året och upplever att vi oftast har arbetsro. Vi behöver dock diskutera vad begreppet arbetsro kan innebära med såväl vårdnadshavare samt elever. Detta mål är något vi vill fortsätta arbeta med nästa år för att öka ytterligare. Mål 2 Öka elevernas respekt för varandra i skola och på fritidshemmet Vår kurator har under läsåret lett ett arbete med värdegrundsförmågor. Varje vecka har hela skolan aktivt arbetat med samma värdegrundsförmåga genom olika diskussioner och övningar. En trygghetsgrupp bestående av klassrepresentanter har kontinuerligt träffat kuratorn för att diskutera olika saker på skolan, så som exempelvis respekt mellan eleverna. Vi arbetar regelbundet med åldersblandade grupper så att äldre elever har fått ta ansvar samtidigt som de yngre eleverna fått möjlighet att lära av de äldre. Exempel på detta är olika temadagar så som PI-dagen och FN-dagen. Eleverna har ibland ätit lunch med elever i andra åldrar för att på så vis vara delaktiga i deras skoldag. Skolan har tydliga regler för rastaktiviteter på skolgårdens rink som finns uppsatta på skolan. Vi har använt skolans åtgärdstrappa. Både skola och fritidshem har arbetat med Projekt Charlie minst en timme varje vecka. Fritidshemmen för F- 1 och 2-3 har arbetat tillsammans i arbetsgrupper minst en dag i veckan. Samtlig personal i hela skolan. Utvärdering I den utvärdering som eleverna gjort kring sin studiemiljö för 2016 kan vi se en liten ökning i elevernas egen uppfattning av att respekten har ökat sedan undersökningen gjordes året innan. Vi arbetar aktivt med denna fråga i olika sammanhang, så som i Projekt Charlie, värdegrundsförmågorna och värdegrundagen på vårterminen. Skolans trygghetsgrupp

3 anser att trivseln har ökat på skolan under läsåret, att det har blivit färre konflikter och att det beror på många olika saker, så som exempelvis Projekt Charlie och andra övningar. Vi vill dock låta detta mål kvarstå under nästa läsår för att ytterligare öka elevernas respekt mot varandra. Mål 3 Öka tryggheten på skolgården både under skoltid och fritidstid De vuxna sprider ut sig på skolgården och ansvarar för olika områden på rasterna. De har även initierat aktiviteter så som badminton och andra lekar för elever att delta i. De vuxna har fokus på eleverna. Inga elever har lämnas utan tillsyn. Fritidspersonal har dagligen organiserat lekar som alla har möjlighet att delta i och har periodvis haft fastna bemanningsplatser på skolgården. Vi har fortsatt arbetet med att implementera arbetet med vår uppmålade sol på skolgården. Samtliga rastvakter och samtlig fritidspersonal under fritidstid. Utvärdering Under läsåret har skolan arbetat aktivt med samtliga åtgärder och sett att de fungerar bra för att uppnå målet. Eleverna är sysselsatta på raster och det finns olika alternativ som erbjuds för vad de kan göra, med eller utan personal. Vi ser dock att vi vill utveckla detta ytterligare och låter därför samtliga åtgärder kvarstå till nästa termin. Mål 4 Ge eleverna ytterligare tillfällen att påverka verksamheten i skolan och på fritidshemmet Eleverna har skrivit sina pedagogiska planeringar tillsammans med ansvarig lärare. Varje vecka har elever deltagit i klassråd. Klassrådsrepresentanter har träffat rektor var tredje vecka för elevråd. Fritidsråd har träffat rektor och fritidsansvarig var tredje vecka. Eleverna har fått ytterligare möjlighet att dagligen påverka sin fritidsverksamhet. Samtlig personal på hela skolan och på fritidshemmet.

4 Utvärdering Klassrådet, elevrådet och fritidsrådet har fungerat väl och har skett löpande utefter planen under hela läsåret och eleverna har kommit med många kloka idéer på förbättringsåtgärder och åsikter. Vi anser att det är viktigt att det fortsätter vara så fungerande som det är idag och väljer därför att låta samtliga åtgärder kvarstå ytterligare ett år. Utvärdering av årets planerade åtgärder Plan mot diskriminering och kränkande behandling ses över löpande under läsåret av skolans personal i olika mötesformer så som under personalmöten och utvärderas i juni för utvärderingen är rektor, men i utvärderingen samverkar samtlig personal. Eleverna är med i detta arbete genom att utvärdera under elevråd. Främjande del Det främjande arbetet handlar om att stärka de positiva förutsättningarna för likabehandling i verksamheten och behöver inte utgå från identifierade problem i verksamheten. Det främjande arbetet ska anpassas till barnens och elevernas ålder och till den aktuella verksamheten. (Allmänna råd för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling, Skolverket) Verksamhetens lokala vision och ställningstagande Vision Kista Montessoriskola en del av världen där alla får synas och utveckla sitt lärande. Verksamhetsidé Kista Montessoriskola är en F-5 skola med 105 elever. Fem klasser arbetar åldersintegrerat. Fritidshemmet och skola arbetar tillsammans med montessoripedagogiken som grund. I demokratisk anda låter vi eleverna utvecklas till ansvarstagande människor. Vi visar alla barn respekt och empati i trygg gemenskap. Vi ger varje elev möjlighet till individuell utveckling i sitt lärande. Vår värdegrund Vår skolas verksamhet bedrivs i enlighet med grundläggande demokratiska värderingar. Genom att vara lyhörda och försöka förstå andras behov och känslor visar vi en ömsesidig respekt gentemot varandra. Vi arbetar aktivt för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Alla former av diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling är otillåten och skall förhindras. Vi strävar mot jämställdhet bland annat genom att vi vuxna gör vårt bästa för att vara goda förebilder. Vi låter alla ta personligt ansvar för såväl sina handlingar som sin utveckling. Genom att vi har en god vuxentäthet och prioriterar ett kontinuerligt erfarenhetsutbyte mellan personalen kan vi se barnet under hela dagen. Alla skall trivas, känna sig trygga, uppskattade och vara delaktiga i sitt lärande.

5 Verksamhetens lokala vardagsarbete för att främja allas lika värde och trygghet Kön: att någon är kvinna eller man - att flickor och pojkar ges samma talutrymme - att hänsyn tas både till pojkars och flickors behov av stöd och hjälp - att det finns både manliga och kvinnliga goda förebilder i skolan - att vald litteratur och andra media presenteras utan diskriminering gällande kön - aktivt sätta stopp för könsnedvärderande språkbruk Könsöverskridande identitet eller uttryck: att någon inte identifierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön - att se till att samtlig personal på skolan väljer att använda hen som uttryck om det är elevens eller vårdnadshavares önskan - att sträva efter att inte påtala vissa kläder, lekar eller liknande som tjejiga eller som killiga Etnisk tillhörighet: nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande - att vi är stolta över vår skolas mångfald - att aktivt sätta stopp för diskriminerande uttryck gällande etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning: religion eller en annan trosuppfattning, exempelvis muslimer, kristna, buddister och ateister - att undervisningen belyser samtliga elevers religioner - att aktivt sätta stopp för diskriminerande uttryck gällande religion Funktionsnedsättning: varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller en sjukdom fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå - att alla elever ska kunna delta i alla skolans och fritidshemmets aktiviteter, oavsett funktionsnedsättning - att aktivt sätta stopp för diskriminerande uttryck vad gäller individens funktionsnedsättning Sexuell läggning: homosexuell, bisexuell eller heterosexuell läggning - att elevers uttryck för sexuell läggning accepteras och respekteras - att vi i litteratur och med annan medias hjälp lyfter och belyser denna

6 diskrimeringsgrund - att vi aktivt sätter stopp för ett negativt språkbruk kring sexuell läggning Ålder: uppnådd levnadslängd - att det sker en naturlig åldersblandning vid olika tillfällen under läsåret som till exempel på FN-dagen och PI-dagen - att de vuxna representerar hela skalan av ålder - att vi aktivt sätter stopp för ett negativt språkbruk gällande ålder - att alla årskurser är åldersintegrerade enligt montessoripedagogiken Definition av diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Direkt diskriminering: att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Indirekt diskriminering: att någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer med visst kön, viss könsöverskridande identitet eller uttryck, viss etnisk tillhörighet, viss religion eller annan trosuppfattning, visst funktionsnedsättning, viss sexuell läggning eller viss ålder, såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet. Bristande tillgänglighet: att en person med funktionsnedsättning missgynnas genom att sådana åtgärder för tillgänglighet inte har vidtagits för att den personen ska komma i en jämförbar situation med personer utan denna funktionsnedsättning som är skäliga utifrån krav på tillgänglighet i lag och annan författning, och med hänsyn till ekonomiska och praktiska förutsättningar, andra omständigheter av betydelse. Trakasserier: ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Annan kränkande behandling: ett uppträdande som utan att vara diskriminering enligt diskrimineringslagen (2008:567) kränker ett barns eller en elevs värdighet. Kränkande behandling kan till exempel vara - om någon skickar elaka mail eller sms, - om någon upprepade gånger blir retad för något - om någon inte får vara med de andra - våld, som slag, sparkar, knuffar och hot Om kränkningar sker flera gånger brukar det ibland beskrivas som mobbning. Förebyggande del

7 Det förebyggande arbetet tar sikte på att minimera risken för kränkningar och utgår från identifierade riskfaktorer. Det förebyggande arbetet ska anpassas till barnens och elevernas ålder och till den aktuella verksamheten. ( Allmänna råd för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling, Skolverket) Resultat av årets kartläggningar och planerade åtgärder utifrån resultatet av kartläggningarna Mål 1 Ytterligare öka arbetsron i skolan och i fritidshemmet Att samtliga familjer får ordningsregler och förväntansdokumentet i pappersformat vid skolstart. Att det synliggörs på det första föräldramötet och skolrådet. Att det synliggörs för eleverna vid skolstart samt regelbundet under året. Att de vuxna är på plats före eleverna i klassrummet och har förberett dagen genom att den finns tydligt beskriven på whiteboarden. Att det finns en trygghetsgrupp med representanter från samtliga klasser som regelbundet träffas och diskuterar olika ämnen, så som exempelvis arbetsro. Detta för att få ett elevperspektiv och få till förbättringar på skolan. Att det finns ett elevråd som regelbundet träffar rektorn med representanter från samtliga klasser och tar upp saker som de innan diskuterat på ett klassråd. Att vi ska föra diskussioner och samtal kring begreppet arbetsro tillsammans med eleverna och med deras vårdnadshavare för att vi ska få en gemensam bild av vad det innebär på vår skola. Att fritidshemmet regelbundet synliggör ordningsreglerna och förväntansdokumentet i sin verksamhet. Att fritidshemmet löpande använder sin anslagstavla för att synliggöra veckans aktiviteter och ansvarig personal. Information ska även veckovis skickas ut på Schoolsoft om aktuella aktiviteter. Att fritidshemmet låter eleverna vara med och önska och planera aktiviteter under läsåret. Samtlig personal i hela skolan. Mål 2 Öka elevernas respekt för varandra i skola och på fritidshemmet Att skolans kurator leder ett arbete med värdegrundsförmågor. Varje vecka ska hela skolan aktivt arbeta med samma värdegrundsförmåga. Dessa ska bytas ut var tredje vecka. Att skolan ska ha en trygghetsgrupp bestående av representanter från varje klass som kontinuerligt träffar kuratorn för att diskutera olika saker på skolan, så som

8 exempelvis respekt mellan eleverna. Att vi regelbundet ska arbeta med åldersblandade grupper så att äldre elever får ta ansvar samtidigt som de yngre eleverna får möjlighet att lära av de äldre. Exempel på detta är olika temadagar så som PI-dagen och FN-dagen. Att eleverna ibland äter lunch med elever i andra åldrar för att på så vis vara delaktiga i deras skoldag. Att skolans regler för rastaktiviteter på skolgårdens rink ska vara tydliga för alla och sitta upphängda så att de blir synliga. Både skola och fritidshemmet arbetar med Projekt Charlie minst en timme varje vecka. Att fritidshemmen för F- 1 och 2-3 ska arbeta tillsammans i arbetsgrupper minst en dag i veckan. Samtlig personal i hela skolan. Mål 3 Öka tryggheten på skolgården både under skoltid och fritidstid Att de vuxna ska sprida ut sig på skolgården och ansvara för olika områden på rasterna. De ska även initiera aktiviteter så som badminton och andra lekar för elever att delta i. Att vid behov införa så kallade lekgrupper där eleverna i början av rasten leker en bestämd lek tillsammans med en grupp klasskompisar. Detta för att hjälpa eleverna att leka med nya personer och hitta nya lekar. Att de vuxna ska ha fokus på eleverna. Att inga elever lämnas utan tillsyn. Att fritidspersonal dagligen organiserar lekar som alla har möjlighet att delta i och ska periodvis ha fasta bemanningsplatser på skolgården. Att fortsätta arbetet med att implementera arbetet med vår uppmålade sol på skolgården. Samtliga rastvakter och samtlig fritidspersonal under fritidstid. Mål 4 Ge eleverna ytterligare tillfällen att påverka verksamheten i skolan och på fritidshemmet

9 Att eleverna skriver sina pedagogiska planeringar tillsammans med ansvarig lärare. Att alla elever deltar i klassråd varje vecka. Att klassrådsrepresentanter träffar rektor var tredje vecka för elevråd. Att fritidsrådet träffar rektor och fritidsansvarig var tredje vecka. Att ge eleverna ytterligare möjlighet att påverka sin fritidsverksamhet. Samtlig personal på hela skolan och på fritidshemmet. Så här har barn/elever, personal och vårdnadshavare involverats och varit delaktiga i det främjande och förebyggande arbetet i planen Våra elever är engagerade i klassråd, elevråd, trygghetsgrupp och fritidsråd. Vid ett flertal tillfällen per läsår arbetar eleverna i åldersintegrerade grupper från år F till 5. Dessa grupper stärker gemenskapen och vi-känslan i skolan. Samtliga klasser har varje vecka lektioner för att främja kamratskap och motverka kränkande behandling. Vi använder oss av Charliemetoden. Vårdnadshavare har fått information om Charliemetoden på föräldramöten. Vår plan finns både på vår hemsida samt är tillgänglig via inloggning på Schoolsoft. presenteras för skolrådet under hösten. Vi lever och verkar gällande vår plan för diskriminering och kränkande behandling i det dagliga arbetet tillsammans med eleverna, kollegor och mot varandra, vårdnadshavare och besökare på skolan. Personalen arbetar fördjupat med planens innehåll vid olika tillfällen under året. Åtgärdande del Verksamhetens rutiner för att tidigt upptäcka, utreda och dokumentera diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Verksamhetens rutiner för att tidigt upptäcka och dokumentera diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Upptäcka: Om du som personal eller förälder funderar på om ett barn är utsatt för kränkande behandling kan du vara observant på följande tecken: ändrat beteende

10 ovilja att gå till skolan ont i magen huvudvärk vill inte berätta hemma hur det är i skolan kommer hem med smutsiga eller sönderrivna kläder har blåmärken är ledsen eller nedstämd oro/orolighet Dessa tecken kan även bero på andra saker men behöver uppmärksammas och utredas. Hur vi uppmärksammar kränkningar av vuxna mot barn Samtliga vuxna och i ännu högre grad rektor ska vara observant på andra vuxnas beteende mot barnen. Vi måste träna oss på att kunna diskutera och ifrågasätta varandra. När upptäckt sker att en vuxen kränker ett barn ska man som personal prata med personen i fråga samt rapportera till rektor via dokumentet Anmälan till rektor. Utreda: Samtal med berörda parter. Ta del av tidigare dokumentation. Genomföra observationer. Dokumentera: Samtlig personal dokumenterar misstankar/händelser om kränkningar, trakasserier och konflikter mellan eleverna. För detta finns blanketten Anmälan till rektor. Det är viktigt att blanketten är daterad och att det utredande samtalet finns dokumenterat. Blanketten ska skrivas ut och lämnas till rektor samma dag. Förvaring av dessa dokument svarar respektive mentor för. Det är viktigt att information om vad som hänt till exempel på rasten eller på idrotten snabbt förmedlas så att den lärare som ska ha barnen efter händelsen kan ta itu med vad som hänt. Även om en konflikt kan ha startat via chatt, mejl eller på liknande sätt ska detta dokumenteras. Rutiner om barn/elev i samband med verksamheten känner sig kränkt av andra barn/elever Personal som blir vittne till kränkande behandling ingriper genast genom att avbryta handlingen. Följande åtgärdstrappa används också om skolan på annat sätt får reda på att en elev känner sig utsatt av annan/andra elev/er: 1) Enskilda samtal med inblandade. Gör klart för utsättande elev/er att detta inte får förekomma samt följderna om beteendet fortsätter. 2) Berörd klasslärare/mentor och rektor informeras. (Rektor anmäler till huvudmannen som ansvarar för att utredning påbörjas, samt informerar skolans elevhälsa.) 3) Inblandade elevers vårdnadshavare kontaktas av klasslärare/mentor.

11 4) Uppföljning dagligen med utsatt elev för att försäkra oss om att eleven känner sig trygg i skolan. 5) Om problemet kvarstår efter en vecka, samlas skolans trygghetsteam och elevhälsa. Handlingsplan upprättas som kan omfatta exempelvis - delade rasttider för olika elever/elevgrupper - ökad personaltäthet vid raster, förflyttning mellan olika lokaler eller i övrigt där utsatt elev känner sig otrygg Täta uppföljningar med utsatt elev för att försäkra oss om att åtgärderna har önskad effekt och att eleven känner sig trygg i skolan. 6) Om problemet fortfarande kvarstår utdelas, efter utredning, en skriftlig varning till utsättande elev/er där vidare åtgärder kan vara exempelvis - tillfällig omplacering i skolenheten - tillfällig förflyttning till annan skolenhet - tillfällig avstängning (vilket också innebär anmälan till sociala myndigheter) Även polisanmälan kan bli aktuell om kränkningarna är av sådan art att detta är befogat. Under hela utredningen förs kontinuerlig dokumentation av alla samtal och åtgärder. Vårdnadshavare informeras om alla åtgärder. Huvudmannen informeras kontinuerligt om läget. Rutiner om barn/elev i samband med verksamheten känner sig kränkt av vuxen 1) Rektor anmäler samma dag till huvudmannen, som ansvarar för att utredning påbörjas samma dag. Rektor informerar också skolans elevhälsa och elevens vårdnadshavare samma dag. 2) Enskilda samtal med de inblandade. Rektor gör klart för den vuxne att detta inte får förekomma samt följderna om beteendet fortsätter. 3) Om barn/elev känner sig kränkt av rektor/förskolechef, ansvarar verksamhetschef för utredningen. 4) Beroende på ärendets art kan åtgärderna se olika ut. Huvudmannens HR-avdelning kan behöva kopplas in.

Skolplan mot diskriminering och kränkande behandling

Skolplan mot diskriminering och kränkande behandling Skolplan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Vittra Törnskogen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Vittra Törnskogen Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Vittra Törnskogen Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Vi är varandras arbetsmiljö, all personal och alla elever på skolan har ansvar för sina handlingar och ska ta hänsyn till hur andra upplever dem.

Vi är varandras arbetsmiljö, all personal och alla elever på skolan har ansvar för sina handlingar och ska ta hänsyn till hur andra upplever dem. Rytmus plan under läsåret 2015-2016 för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. I enlighet med 3kap. 16 diskrimineringslagen och 6 kap. 8 skollagen.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Knappen 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning Vision..2 Kartläggning/nulägesanalys.2 Förankring av likabehandlingsplanen..4 Åtgärder.5 kompetensutveckling.6

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola HT2018-HT2019 Förskolans verksamhetsidé: Nysäters förskola- Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2016-HT2017 Förskolans helhetside: Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Nyköpings Friskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nyköpings Friskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nyköpings Friskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jorielskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jorielskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jorielskolan Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2016 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2016/ 2017 Hallebergs förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vittra Saltsjö Boo skola och fritidshem 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kra nkande behandling

Plan mot diskriminering och kra nkande behandling Plan mot diskriminering och kra nkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2014-Vt2015 Förskolans helhetside: Rötter och vingar. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kra nkande behandling

Plan mot diskriminering och kra nkande behandling Plan mot diskriminering och kra nkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling i en plan, i enlighet

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2014-09-06

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2014-09-06 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2014-09-06 Innehållsförteckning 1. Rektors ord och skolans ansvarsfördelning 2. Definitioner 3. Svenska skolans värdegrund och vision 4. Svenska skolans

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande

Plan mot diskriminering och kränkande Plan mot diskriminering och kränkande behandling -04 Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Likabehandlingsarbete

Likabehandlingsarbete 2017-08-02 Likabehandlingsarbete Läsår 2017-2018 Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom förskola, skola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet samt vuxenutbildning. Sektor Barn, Utbildning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016 Om oss På vår förskola finns det 18 barn i åldrarna 1-4 år. Vår förskola ligger mitt i samhället Boliden. Vi är 6 personer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/ 2014 Pedagogisk omsorg Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja

Läs mer

Planen är giltig nedanstående period och gäller ett år

Planen är giltig nedanstående period och gäller ett år Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Pedagogisk omsorg i Säters stad 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande

Plan mot diskriminering och kränkande Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2017-08-23 ) Gäller för: Brunnsgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2017-08-23 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-01-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vittra Samset förskoleklass, grundskola och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Prästkragens Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Prästkragens Förskola Bjuvs förskolor En känsla av härlighet! Återupprättad dec 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Prästkragens Förskola 151210-161210 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Slussen 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3.

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2013-Vt2014 Förskolans helhetside: Rötter och vingar. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Gula 2010 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision...2 2. Vad säger lagen...2 3. Rutiner

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Solvallens förskola läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Solvallens förskola läsåret 2016-08-26 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Solvallens förskola läsåret 2016-17 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och en plan mot

Läs mer

Klinteskolans fritidshem

Klinteskolans fritidshem Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Klinteskolans fritidshem Läsåret 2015-2016 Reviderad 2015-09-22 Jessica Nilsson, rektor Klinte/Sanda SO Inledning Vår likabehandlingsplan och plan

Läs mer

Plan för likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan för likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Marierovägens Förskola Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan 2014 Augustendals förskola. Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan 2014 Augustendals förskola. Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling De lagrum som styr upprättandet av denna plan är Diskrimineringslagen 3 kap och Skollagen 6 kap. Varje

Läs mer

S:ta Birgittas folkhögskolas likabehandlingsplan

S:ta Birgittas folkhögskolas likabehandlingsplan S:ta Birgittas folkhögskolas likabehandlingsplan -mot diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling 2019-04-16 Inledning Denna handlingsplan avser att vara ett stöd för alla den drabbade, den

Läs mer

Vi vill skapa en miljö där alla barn har lika rättigheter och lika värde samt känna trygghet, uppskattning och respekt för den de är.

Vi vill skapa en miljö där alla barn har lika rättigheter och lika värde samt känna trygghet, uppskattning och respekt för den de är. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mineralens förskola 2015/2016 Om oss Vi är en två-avdelningsförskola i utkanten av Boliden. Vi är 6 heltidstjänster i barngrupp, 1 kokerska på heltid

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Om oss Metallen är en-avdelningsförskola med barn i åldern 1-4 år. Vi finns mitt i Bolidens samhälle och har nära till

Läs mer

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019 Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling Åsle förskola Läsåret 2018/2019 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsfördelning 4 Utvärdering och revidering 5 Främjande arbete 5 Kartläggning

Läs mer

LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2013-2014 Vår vision Vilhelm Mobergsgymnasiet är en liten skola där man inte är anonym och där alla känner sig trygga. Vi visar

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i Pysslingen Förskolor och Skolor AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Jordens uteförskola läsåret 2014/15

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Jordens uteförskola läsåret 2014/15 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jordens uteförskola läsåret 2014/15 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och en plan mot

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Gröna 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3. Rutiner

Läs mer

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2016

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2016 Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2016 Vision Alla på Bokenskolan ska känna sig trygga. Ingen ska känna sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Uppföljning av föregående års plan Föregående

Läs mer

Verksamhet Montessoriskolan Castello består av förskola, skola och fritidshem. Tillsammans är vi ca 300 barn och elever på skolan.

Verksamhet Montessoriskolan Castello består av förskola, skola och fritidshem. Tillsammans är vi ca 300 barn och elever på skolan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling CENTRUM FÖR VUXENUTBILDNING Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Centrum för vuxenutbildning 2012 CENTRUM FÖR VUXENUTBILDNING 2 (10) Innehåll Inledning och bakgrund till planen

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Om oss Malmen är en enavdelningsförskola som ligger belägen i ett villaområde i utkanten av samhället. Vår barngrupp består

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Denna plan omfattar våra tre skolenheter på sfi. Vi finns i två skolbyggnader, S:t Olofsskolan och Vrinnevipark. I arbetet med årets plan har elever

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium 1 (8) Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium Reviderad: 27 juni 2017 LN 2 (8) Övergripande Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan Detta dokument är en övergripande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Återupprättad 20151209 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Vitsippans Förskola 20151209-20161209 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och

Läs mer

Likabehandlingsplan Strömstiernaskolan

Likabehandlingsplan Strömstiernaskolan Likabehandlingsplan Strömstiernaskolan 2017 1 Likabehandlingsplan 1. Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling finns för att Strömstiernaskolans elever ska veta att ingen elev ska acceptera

Läs mer

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skärsta friskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 -likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1. Inledning. Skolan är en mötesplats där alla skall känna

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Rektor Eva Andersson Rektor Eva Andersson 2015-01-28 1 (5) Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Westerlundska gymnasiet

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Westerlundska gymnasiet Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Westerlundska gymnasiet Westerlundska gymnasiets ledstjärna Westerlundska gymnasiet är en inspirerande och utmanande arbetsplats

Läs mer

Likabehandlingsplan för förskoleklass, grundskola och fritidshem

Likabehandlingsplan för förskoleklass, grundskola och fritidshem Likabehandlingsplan för förskoleklass, grundskola och fritidshem 2013-2014 Det övergripande målet är att alla ska trivas och känna glädje över att gå till skolan. För att nå målet arbetar vi för att ha

Läs mer

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK. Dokumentansvarig Pedagogista/bitr. förskolechef Charlotte Larsson

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK. Dokumentansvarig Pedagogista/bitr. förskolechef Charlotte Larsson KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Förskolechef Ann Ståhlberg Dokumentansvarig Pedagogista/bitr. förskolechef Charlotte Larsson Datum 2014-01-03 1 (5) Lindöskolans förskolors plan mot diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Bikupan 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3.

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Trödje skola 2015-11-30 Ny plan upprättas 2016-11-30 1 Innehåll Inledning... 3 Vision... 3 Definitioner... 3 Sammanfattning... 4 Medverkan av barn

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för verksamhetsåret 2016-17 Arlandagymnasiet Enligt diskrimineringslagen ska varje skola bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA 1 1. Styrdokument och lagar 1.1 Utdrag ur Skollagen 1 kap 2 Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar.

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling för Gläntans förskola 2018

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling för Gläntans förskola 2018 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling för Gläntans förskola 2018 Alla barn har rätt att vistas i förskolan utan att utsättas för någon form av diskriminering eller kränkande behandling. Alla

Läs mer

Fyren EkAlmens Trygghetsplan

Fyren EkAlmens Trygghetsplan Fyren EkAlmens Trygghetsplan mot diskriminering och kränkande behandling Fyren EkAlmen vägleder eleven att finna verktyg och mod att möta och utveckla framtiden, genom våra ledljus ansvar, trygghet, drivkraft

Läs mer

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2018, arbetsmaterial

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2018, arbetsmaterial Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2018, arbetsmaterial Vision Alla på Lapplands Gymnasium - Jokkmokk ska känna sig trygga. Ingen ska känna sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Uppföljning

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING I SKOLAN 2016/2017

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING I SKOLAN 2016/2017 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING I SKOLAN 2016/2017 Innehållsförteckning 1. Rektors ord och skolans ansvarsfördelning 2.Definitioner 3. Svenska skolans värdegrund och vision 4.Svenska skolans

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Möckelngymnasiet Degerfors. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Möckelngymnasiet Degerfors. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Möckelngymnasiet Degerfors Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-19 Vision Möckelngymnasiet Degerfors skall vara en skola där alla trivs och där ingen diskriminering och/eller kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv 2010-06-08:13 Vår vision Alla ska känna sig trygga. Alla ska visa varandra hänsyn och respekt. Alla ska ta ansvar. Alla ska känna en framtidstro. Innehåll 1. Framsida

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen StoraVargen 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola

Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola SJÖBO FÖRSKOLEOMRÅDE Stadsdelsförvaltning Norr Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola 2014-2015 På samtliga förskolor finns en gemensamt framtagen värdegrund som ska genomsyra vardagsarbetet

Läs mer