Ratta Ren REGION MÄLARDALEN 1/15 MOTORFÖRARNAS HELNYKTERHETSFÖRBUND. Opinionsbildare i tiden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ratta Ren REGION MÄLARDALEN 1/15 MOTORFÖRARNAS HELNYKTERHETSFÖRBUND. Opinionsbildare i tiden"

Transkript

1 Ratta Ren REGION MÄLARDALEN 1/15 Gamla brev berättar Stig tog över i Sala Göran Sydhage ny VD för MHF Ungdomar i MHF-U och elbilar från USA Korsord Opinionsbildare i tiden MOTORFÖRARNAS HELNYKTERHETSFÖRBUND

2 HÅLL I RATTEN Det kan vara en skakande upplevelse att åka med slitna stötdämpare. Risken för vatten planing ökar, bilen blir mer vindkänslig, bromssträckan förlängs och däckslitaget ökar. Med nya stötdämpare förbättras bilens egenskaper avservärt. Sachs stötdämpare finns till de flesta bilmodeller i ett brett utbud från original till sport och racing.

3 Ratta Ren Ordföranden har ordet Mälardalen Ansvarig utgivare Sten Fahlén MHF Mälardalen c/o Kansli Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr Stockholm Mob E-post: Redaktör Kenneth Hagberg Räfsvägen Åkersberga Tel. hem Mobil E-post: Lokalredaktör Lena Larsson Nybodavägen Järfälla Tel Lokalredaktör C-län Ulf Hellgren Kilby, Vasängen Österbybruk Tel Utgivningsplan 2015 Nr Utg.dag Manusstopp 1 omkr. 15 mars 20 feb. Annonser MHF Box 16, Partille Tel Tryckeri Svärd & Söner Tryckeri AB Tryckerigatan Falköping Tel Fax För insänt ej beställt material ansvaras ej. Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera insänt material. Omslagsbilden: Det är inte bara tussilagon som kryper fram när våren gör sitt antågade. Även det här distinkta moppegänget vädrar vårluft. För visst är moppen ett säkert vårtecken. Foto: Ulf Hellgren Hej läsare av Ratta Ren Mälardalen! Ja då var det dags igen att skriva några rader. Det är en bra dag att skriva på det är mulet och snön har tyvärr nästan försvunnit. Man får leva ändå och tycka att livet är bra. När jag skriver detta så är vi mitt uppe i avdelningsårsmötestider. Hela styrelsen är med i upp giften att göra besök ute i våra avdelningar. Själv har jag besökt två avdelningar just nu och har en kvar. Trevliga besök väl förberett med handlingar och god stämning vil ket är positivt. För MHF Mälardalen så pågår arbetet för fullt nästan alla handlingar är klara i skrivande stund kvar är att detaljplanera mötet. Hoppas du varit med och tagit del i vårt för slag till verksamhet. Den stora händelsen under verksamhetsåret är alkobommar i Stockholms frihamn. Vi kan konstatera att bommar gjort verkan, antalet påverkade förare har minskat vilket är en del i arbetet. Vi har med detta arbete förmodligen räddat liv på vägarna till och från fri hamnen. Nu gäller det att fortsätta arbetet med alkobommar i alla svenska färjehamnar. Vad vi inte lyckats med ännu är att få ett beslut om eftersupningslag. Svårt att förstå det ta. Varför är det så svårt i Sverige när broderlandet Norge har haft lagen i minst 10 år. Vi har just nu ett nytt fall med en person som genom att lagen inte fanns har klarat sig en gång och är på gång igen. Alla av oss hjälps åt att påverka våra riksdagspolitiker i frågan. Ring eller skriv till dem och påtala frågan och vikten av att den löses så fort det bara går. Det år som gått har vi satsat på att försöka få ihop regionen till en enhet. En splitrad re gion ger inget förtroende utåt. Vi har i vår utvärdering konstaterat att vi har en bra sam talston med alla avdelningar vilket är viktigt i ett förändringsarbete. Vi har också kun nat konstatera att vi nu har en ordnad ekonomi men samtidigt så ser vi mörka moln i horisonten. Satsningarna på avdelningarna har gett effekt. De avdelningar som genomfört arbete utifrån vår verksamhetsplan har haft betalt för detta. De mörka moln som finns i horisonten är medlemsmolnet. MHF region och avdelningar är mycket beroende av just medlemsantalet och intäkterna från medlemmarnas med lemsavgifter. Regionens medlemsantal har minskat och var vid årsskiftet MHF-medlemmar en diff. från 2013 på 237 st Supportmedlemmar en diff. från 2013 med 710 st. Sammanlagt en minskning med 947 st. från 2013 års resultat. Medlemsantalet är viktigt vi är snart i en brytpunkt där överlevnaden är i farosonen. Men det är inte bara överlevnaden som är i fara utan det är också trovärdigheten som påverkar ar betet när vi blir för få och samtidigt så orkar avdelningarna inte med opinionsarbetet. MHF region Mälardalen behöver nya medlemmar men även funktionärer som kan vara ute i vår verksamhet och göra samhällsnytta. Vi måste fråga mera bara genom att fråga kan vi öka medlemsantalet. Alla i avdelningsstyrelsen måste ställa sig frågan varför? Men även göra en plan på hur skall vi öka och med en klar målsättning för avdelningen. Varför skall jag bli medlem i din avdelning en bra fråga som måste få ett svar i kontakten. Kontakta dina medlemmar med ett telefonsamtal och lyssna på vad de tycker om Redaktionen vill önska alla läsare och annonsörer en trevlig påsk. Forts. på sid. 2 1

4 Forts. från sid. 1 avdelningen och dess verksamheter. Vad som är viktigt är att kontakta de som inte be talt medlemsavgiften för Just nu den 19 februari är ett påminnelseutskick utsänt. När vi bedömer att det verkat ut så kommer vi att sända ut uppgifter på obetalda med lemmar som underlag för kontakt med dem. Vi kom mer också att sända ut ett underlag på frågor som sva ren sammanställs på och sänds in till regionen. Vad föreslår vi då för verk samhet inför 2015? Ta Paus, TN dagen, Uppvaknande, Höstmanifestation, Incidentrapportering, Kommunernas alkoholpolitik, Trafikdagar i kommunerna, Kurs verksamheter, Värvning av nya medlemmar, Ak tivitet med promilleglasögon, ordförandekonferens m. m. Planen kommer att skic kas ut efter lördagen den 28 februari när vi genomfört vårt styrelsemöte. Alla kan vara med i genomförandet. Hoppas avdelningens årsmöte blev lyckat och att du inte glömt att rapportera. Regionens årsmöte genomförs den 21 mars i Norr by bygdegård i Sala. Välkommen. Undertecknad önskar Er en härlig vår med plats för genomförande av ovan nämnda verksamheter. Ha det bra! Lycka till Sten Jag läste i Region XYZ:s Ratta Ren ett tips till Trafikverket: Ska pa fler parkeringsfic kor så att mobiltelefonpratande kan ske där. När det rin ger så svänger vi bara till närmaste ficka och tar upp samtalet från Missa de samtalslistan! Bra eller hur? Ja, jag håller med. Det är inte bara telefonpausar som väc ker behov av en P-plats. Sär skilt vintertid med höga snö vallar kan man få köra Anna-Maria Andersson i Öregrund har fo tograferat sin fina ama ryllis som slog ut lagom till julen. A-M skickade bilden som nyårshälsning och jag delar gärna med mig till alla Ratta-Renläsare i Mälardalen. Kanske det finns fler som tagit fina och/eller roliga bilder i jul? Kolla med barn barnen; dom brukar ha trev liga bilder i sin mobiltelefon. Skicka en bild till vår redaktör på så kanske han tar in den i tidningen. Text: Ulf Hellgren Foto: Anna-Maria Andersson Fler P-fickor fle ra mil innan man hittar en plats att svänga in på för en kort vilopaus. Vid långkörning på sövande vägar kan gäspningarna komma tvärt och då är några mil väl digt långt. Samma gäller när man har småbarn i bilen som plötsligt blir kissnödiga. Motorvägar kan inte kompletteras med parkeringsfickor, men att anlägga fler par keringsfickor på lagom av stånd från varandra utefter övriga större vägar kan inte vara så dyrbart. Max 20 minuters körsträcka mel lan möjligheten att stan na för mobilprat eller en stunds paus tycker jag är rimligt. Vi börjar ju sak na verksamhetsobjekt nu när vi fått igenom 0,2 pro mille och alkobommar m. m. Fler P-fickor bör bli MHF:s nästa objekt. Text: XYZ-regionen och Ulf Hellgren Amaryllis till nyåret LÄCKER. Lagom till nyåret slog Anna-Maria Anderssons julamaryllis ut. Med rätt glasögon ser du bekvämt KONTAKTLINSER är ett bra alternativ Beställ tid för synundersökning Järntorget 2, Fagersta Tel

5 Lilla Julafton i Vattholma igen Årets Lilla Julafton sam lade 76 personer när Vattholma IOGT-NTO inbjöd till grötfest, dans och julklappar från tomten. Det innebär 20% fler personer än vid för ra årets fest, vilket betyder några procent mer jobb för arrangörerna men också mån ga procent roligare. Grötfaten ställdes fram, töm des på sitt innehåll och fyll des på igen. Givetvis åts även smörgåsar med olika på lägg. När magarna var väl fyllda, vidtog dansen till kvartetten ÄnViDå. Kväl len avslutades med lång dans genom alla lokaliteter och vid långdansens slut stod tomten med några väl fyllda säckar och delade ut klappar. Detta är en trevlig tradition, där den lokala IOGTav delningen inbjuder närstående föreningar till sin jul fest några dagar före jul. Vi MHF-are är i minoritet, men det är alltid roligt att få träf fa likasinnade, dansanta per soner i denna förvarning om kommande matglada helgdagar. Text och foto: Ulf Hellgren VINNARE. Maria Kjellberg var en av vinnarna i kvällens lotteri. Socialförvaltningen Telefonväx Bandhagen Proline Bilskade AB Fjärdhundra S.Ö.K Karlssons Bilservice AB Flen Leifs`s Allbilsservice Vi stöder MHF i deras arbete för en drogfri trafikmiljö Norsborg Albitar Bilteknik Trosa Trosa Bensin & Service AB Tumba Segersjö Bilservice Västerås Aros Allbilservice

6 4

7 Vi stödjer MHF för en drogfri trafikmiljö. Nordlund & Savander Motorsport Tel Puts Johan AB Fönsterputs Allt inom städ

8 Gamla brev DOTTER. Signes dotter Barbro Bjervner. Uppsalaavdelningens tidigare kassör Barbro Bjervner hittade en bunt brev som hennes mor Sig ne Ståhl hade sparat i en låda. Signe föddes i december 1891 i Film socken. Breven kommer i hu vudsak från hennes sys kon och berättar om livet strax efter sekelskiftet. Signes föräldrar fick en stor skara barn, vilket var van ligt kring sekelskiftet. Pap pa arbetade i Dannemora gruva och mamma hade ansvaret för att hemmet skulle fungera. Bostaden var en gavellägenhet i ett av gruvbolagets arbetarbostäder. Familjerna i området hade några grisar och ibland några höns. Vid slakten på senhösten de lades köttet mellan de boen de. Varje bostadshus hade ett smeknamn och fa miljen bodde i Uslamitt, vil ket namn syftade på det usla huset mitt i området. Familjen kom att drabbas av många tragedier genom åren, vilket inte heller var ovan ligt vid denna tid. Det bör jade med att Signes mam ma dog i barnsäng 1902, när Signe var 11 år. Nu fick Signe och hennes syst rar axla mammans roll i hemmet, vid sidan om skol gången. Men några år se nare kom nästa tragedi, då pappan råkade ut för en olyc ka i gruvan och blev in validiserad. Han kunde där efter inte arbeta i gruvan, men fick utföra lättare ar beten hos gruvbolaget efter förmåga. Barnen började direkt efter skolans slut arbeta hos bön der i närområdet. När de hjälpte till med stortvätt på någon gård, kunde de utöver en slant få både smör och ägg som betalning. Sig ne var mycket stolt när hon kunde bidra med matvarorna i hemmet. När Signe var 15 år blev hon piga hos bonden Herbert Eriksson i byn Östanå PIGA. Signe Matilda Ståhl blev piga vid 15 års ålder. i Morkarla socken, 10 km hem ifrån. Liksom de flesta jämn åriga blev hon också med lem i Missionskyrkans ung domsförsamling i byn. En av Signes systrar hette Emma. Hon arbetade hos en familj i Storvik i Gästrikland och i ett långt brev till Signe, daterat 19 januari 1912, läser jag följande ut drag ur brevet efter att Emma har firat jul i Stockholm:...av mitt herrskap fi ck jag fi nt svart kläde till klän ning så ett yllemuslin- 6

9 berättar FRÅN SYSTERN. Ett av många brev till Signe från syster Emma. tyg till blus och ett broderat serveringsförkläde av fruns mor och syskon fi ck jag blustyg och över 100 skrifpapper av deras jungfru en röd tulpan i kruka av min kusin här i Storvik fi ck jag ett förklädestyg och ett par strumpor. Juldagen fi ck jag en kr drickspengar av fru Lyckman fru Kihlbergs syster för att jag hjälpte henne under middan de hade främmande... Kärlek och krig I tonåren mötte Signe sin till kommande, Ivar Pettersson från Söderby i Morkarla. Ivar gjorde militärtjänst i Uppsala och de träffades så ofta de kunde, d. v. s. de söndagar då Ivar var ledig. Ibland åkte Signe till Upp sala och arbetsgivaren Her bert skjutsade då henne med häst och vagn till Knaby järnvägsstation, varifrån hon via Örbyhus åkte tåg till Uppsala. Vid de tillfällen då de inte kunde träffas fy siskt, skrev de brev till va randra. Signe uppmanar sin Ivar i ett brev att han ska skö ta sig bra så att han blir bra bemött av befälen. Herbert tycks ha sett Ivar näs tan som sin svärson och när paret efter militärtjänstens upphörande gifte sig, bekostade Herbert hela bröllopet. Första världskriget pågick runt omkring oss och Sig nes bror Viktor låg inkallad i Boden. I ett brev till Kära syster Signe, daterat 8 september 1917, skriver Vik tor bl. a.: Teckna trafikförsäkring direkt när du köper, byter eller ställer på ett fordon. Då slipper du onödigt dyra avgifter. Lite längre fram i brevet läser jag: LÄGENHET. Signe med föräldrar och syskon bodde i Uslamitts högra lägenhet....ni har kanske börjat med att ta upp potatis nu ock så, få se hur dant det blir med dem i år. Hoppas vi slipper snåla likadant med dem som med brödet. Ja det är underliga tider vi får uppleva det kunde vi inte ana för fyrafem år sedan. Men vi får vara glada me dan vi slipper ut i krig, det är i alla fall någe förskräckligt. Jag har varit ner till station ett par kvällar och sett när invalidtågen har kommit, en femton sexton vagnar var gång. Vi har inte fått gå in på plattformen, utan vi har fått stått en bit ifrån så vi har inte sett in validerna på nära håll, dom ligger för det mesta när dom kommer till Boden i tiotiden. Det ser nästan hemskt ut ska du tro... Lite längre fram i brevet läser jag:...för någon tid sen var jag till Missionshuset en kväll. Predikant Valström från Uppsala var här. Han bör ja sitt ofentliga möte kl. åtta. Men alla beväringar från Uppsala skulle in fi nna sig kl. sju, det var näs tan allesammans som gick dit förstås, för vi fi ck nys om att han skulle bjuda på nånting och det gjorde han. Han bjöd på mjölk och bul la. Mjölk fi ck vi dricka var sina tre koppar samt var sina tre bullar fi ck vi. Var han fi ck brödkort ifrån vet jag inte... Slutet inte alltid gott Signe och Ivar bosatte sig ef ter bröllopet i Löddby by i Alunda, där de blev bönder. De fick två söner och en dotter och här önskar jag att jag hade kunnat berätta om en lycklig framtid för Signe med familj. Men så blev det inte. Spanska sju kan härjade vid den här tiden och tre av Signes syskon hade dött inom ett par år. Själv drabbades Signe vid dotterns födelse av något som liknar moderskapsförgiftning och avled efter fle ra månaders sjukhusvistelse, 41 år gammal. Dottern Barbro överlevde och väx te upp hos en släkting i Österbybruk. Pappa Ivar gif te om sig med gårdens piga och de fick en son. Bar bro hade sporadisk kon takt med familjen och efter styv moderns död flera decennier senare hjälpte hon sin far och bröderna mera aktivt med hemmets sysslor. Jag har bara läst några få av breven och ser fram mot att hinna ta del av dem alla. Men jag antar att där finns en värdefull dokumentation av en period som kallas den gamla goda tiden. Text och foto: Ulf Hellgren 7

10 KABE/Adria hade egen FAVORIT. Markus och Marcus gillar Adria. Upplands Bilforum AB lockade med en helsidesannons i lokalpressen till sin husvagnsmässa i mitten på februa ri. Företaget säljer Kia per sonbilar och är även re presentant för KABE/ Ad ria i Uppsala. Ett stort an tal husbilar och -vagnar vi sades upp för spekulanter med camping i blick. Jag såg mässan som en lokal uppföljare för KABE/ Ad ria efter Elmias mässa i hös tas. Utbudet var naturligtvis detsamma eftersom inga nya modeller tillkommer så här års. Jag frågade ändå säljarna Markus Arenroth och Marcus Willsby om de kunde visa upp någon nyhet. Efter en stunds tän kande pekade Markus med K på en Adria Sonic Su preme husbil. Den fanns ej med på Elmiamässan, så där för siktade jag in mig på denna bil. Marcus avvek till en spe kulant, medan Markus stan nade kvar och visade mig en detalj på Sonica Su premen som jag borde upp märksamma. Det var ek rarna på fälgen! Jag har al drig tänkt på att en sådan de talj kan vara något att upp märksamma. Fälgarna NYHET. Nya fälgar en stor nyhet. 8

11 mässa i Uppsala DOTTER. Erika Engström representerade pappas företag Engströms husvagnar. ser jag som något att sätta däc ken på. De ska vara lätta att skruva av och på vid hjul bytet i november och ap ril samt inte försvåra luft påfyllning med konstiga konstellationer kring ven tilen. Men jag vet att sär skilt yngre bilägare kan be tala osannolika summor för ett speciellt utseende på sina fälgar. Bil i miljonklassen Prislappen på denna nya och drygt sju meter långa, hel integrerade husbil är :, ett pris som in ger stora förväntningar. Och visst, inredningen är ljus och fin och inbjudande, som den alltid är i Ad rias bilar/vagnar. Det sto ra kylskåpet i bekväm höjd och det hyggligt stora frys skåpet är mer värt för mig än snygga fälgar. Den tre lågiga spisen hade en stör re och två mindre brännare på rad. Lite trångt om man vill använda både stor stek panna och en stor potatisgryta samtidigt. Men att an vända min avlånga fiskstekpanna borde gå utmärkt på de två mindre brännarna tillsammans, samtidigt som jag kokar potatisen på stora brännaren. Barnbarnen kommer att tri vas bra i taksängen, som de hissar upp och ner med elek trisk hjälp. Eget takfönster ovanför bädden gör att sängen fylls med solstrålar i dubbel bemärkelse. Bilen finns i tre planlösningar, av vilka jag gillade två. Båda dessa har separata bäd dar, den ena med ett rejält bagageutrymme Allt kändes lyxigt när jag satt i miljonvagnen och dröm de. under de upphöjda sängarna och den andra med sängarna på gol vet och det kompletta toautrymmet längst bak. I bilen med bagagerum är toalett och dusch uppdelade i varsit utrymme mitt i bilen. Inkromet kändes igen Allt kändes lyxigt när jag satt i miljonvagnen och dröm de. Men ju mer jag såg mig omkring, ju mer tyckte jag att jag sett bilen tidigare. Jag lämnade Suprimen och tog mig en titt i den intillstående, kronor bil ligare Axessen. Och se, det var här jag kände igen mig. Inredningen föreföll mig identiskt lika. Samma käns la fick jag i den ytterligare kronor billigare Adria Matrix Supreme. Så mitt slutliga beslut blev att den dag jag får råd, ska jag köpa en Matrix och med den åka jorden runt för :! Engströms sålde tillbehör De få gånger jag har anlitat professionell service till min gamla Adria husvagn, har det blivit hos Engströms hus vagnar i Uppsala. Där får vi MHF:are rabatt på till behör (se annons i medlemsmatrikeln) och de tre ge nerationerna Engström har reparerat husvagnar sedan tidig ålder, så dom vet var grejerna ska sitta. Dottern Erika basar för företagets stora tillbehörsbutik, där sortimentet domineras av KAMA Fritidsartiklar. Eri ka hade nu fullt upp med att serva kunderna på mäs san och var efteråt nöjd med vad det givit. Text och foto: Ulf Hellgren INTENSIVKURSER! AM MC Bil Lastbil Släp SNABBASTE VÄGEN TILL DITT KÖRKORT! Märsta, Upplands Väsby www. ellstroms.se 9

12 Stockholm-Roslagen zon 5 behöver nya aktiva medlemmar Första mötet med zon 5, Stockholm-Rosla gen, hölls den 4 feb ruari i Scandic Hotells Vip-rum i Upplands Väsby. Närvarande MHF-avdelningar: Järfälla, Sollentuna, Upplands Väsby och Österåker (Roslagen-Norrtälje fick i sista stund lämna återbud). På mötet behandlades interna frågor i MHF region Mä lardalen med anknytning till de fem föreningarna i zonen. Medlemssituationen, åldersstrukturen, be talande och ännu icke be talande medlemmar samt möj ligheterna att förnya ar betet med studiebesök, mil jö- och trafiksäkerhetsfrågor. Projektkatalogen genomgicks och Trafiknykterhetens dag den 6 maj lyftes fram och möjligheten att sam arbeta med räddningstjänsten (brandkåren) i en höstmanifestation. Behovet av att värva nya och yngre med lemmar underströks un der det trivsamma mötet. Stig tog över i Sala Årsmöte har hållits hos Sala MHF-avdelning vid Silverdalens Trafikskola. Agneta Si len från Regionen hälsade på hos oss och berättade om fylleglasögonen. Då ordförande Eva har fått mycket arbete på sin trafikskola, valdes jag (pensionären Stig) till ny ordförande för ett år. Ungdomen Lin nea Grahn invaldes i sty relsen med tanke på den ny startade ungdomsklubben i Heby. Eva höll i ordförandeskapet under mötet. Efteråt ser verades en smörgåstårta, vilken föll alla deltagare på läppen. Som ny ordförande hälsar jag alla välkomna till Regionårsmötet den 21/3 vid Norr by Bygdegård, där jag ock så är ordförande. Text: Stig Sagnered, Sörby Gård 122, Sala FÖRSTA MÖTET. Vid Stockholm-Roslagens zon 5 första möte deltog fr. v. Göran Roos, Sollentuna, Ing-Britt Norberg, Upplands Väsby, Rolf Andersson, Sollentuna, Lars-Erik Larsson och Lena Larsson, Järfälla samt Gunnar Hallberg, Österåker. Foto: Rolf Bromme Eskilstuna församling är till för dig i vardagen liksom vid livets stora skiften: dop, konfirmation, vigsel och begravning. Förutom gudstjänster erbjuder vi öppen förskola, körsång, retreater, stödjer hemlösa och arbetar med integration. Auktoriserad serviceverkstad för Mercedes Benz, Chrysler, Jeep, Dodge och Mazda SERVICE - REPARATIONER DÄCK - PLÅT - LACK Svarvarvägen 6-8, Länna , UPPSALA STADSBUDSKONTOR Grundat år 1887 HJÄLPER ER MED! Flyttningar med möbelbuss, skåpbilar o. lastbilar *Packningar *Magasinering m.m. i Sverige och internationellt. GÄLLANDE FÖRSÄKRINGAR Sankt Eriks Gränd 6, Uppsala , Tillstånd C 0222 C

13 EU-parlamentariker försökte predika legalisering men tystades Allan Rubin. Hundra haschrelaterade vansinnesdåd är titeln på den nya skrift, som författaren Al lan Rubin, Stockholm, gett ut med bl. a. stöd av MHF-regionen och som han nyligen presenterade vid ett seminarium i Stock holm. Seminariet an ordnades av den samlade nykterhetsrörelsen i Stockholm: NSO, NBV, RNS Stockholmsavdelningen och AMD. Spänningen steg när en före detta EU-parlamentariker anmälde sig till seminariet med det tydliga syf tet att predika för en le galisering av Cannabis (hasch och marijuana). En av de närvarande seminariedeltagarna har försett Ratta Ren med denna berättelse. Det är måndag 1 december 2014 i IOGT-NTOgår den i Klara, ett stenkast från Klara kyrka i Stockholm. Ett 40-tal åhörare har samlats för att lyssna på Al lan Rubin, arkitekt och för fattare bl. a. till boken HASCH HIMMEL OCH HEL VETE (1986, Sober). Han har i flera decennier studerat cannabisfrågan: hur aningslösa eller illasinnade krafter propagerat för mer cannabis som fredsskapande drog för kärlekstörstande och mediterande människor. Romantiserat Desto mer förvånande, tyc ker nog många, att cannabis då förekommer i sam band med så många vålds brott. Förklarligt säger Allan, då vi i Sverige kraf tigt bagatelliserat och ro mantiserat haschrökandet i åratal. I det allmänt drog liberala 60-talet vällde hasch röken in i ungdomskulturen tillsammans med mel lanölet och de attityder som tjänstgjort som smörjolja. På sina håll ansågs öloch haschanvändandet som ett ganska radikalt sätt att pro testera mot orättvisor i sam hället; nästan lite tjusigt. Den s.k. symtomteorin stod högt i kurs och förståelsen inte minst inom den sociala sektorn dit bl. a. ungdomsgårdarna hör de var stor. Skakande Allans bilder på vita duken är skakande. I rubrikform från olika tidningar i lan det visas händelser av mord, tortyrliknande misshandel, strypning, knivskärningar, våldsamma INTRESSERADE. Det var många som kommit för att lyssna till Allan Rubin och hans föredrag. SVÅRT. Piratspartiets Christian Engström t. h. hade svårt att göra sin röst hörd. krog bråk, skjutningar och an läggande av bränder allt med koppling till cannabisrökande gärningsmän. Al lan tror inte detta är tillfälligheter: Han menar att trippen utlöser minipsykoser; man kan lätt känna sig hotad och hallucinerar fram inbillade hot och gudomliga uppmaningar till våld och självförsvar. Detta är också belagt i många vetenskapliga arbeten världen över. Men varför reagerar vi så lamt på alla dessa signaler? Den gängse bilden av hasch rökare är en seg och me ditativ, flinande typ som inte har motivation till så värst mycket i livet. Kopp lingen till fredsälskande hippies och österländska vis hetsläror förblindar oss yt terligare. Medvetandevidgande säger haschnarkomanerna själva. Starkt per sonlighetsförändrande och psykosframkallande sä ger vetenskapen. Kan då des sa passiva och inåtvända per soner utgöra ett hot? Vilset svar Svaret är självfallet JA. Dess utom är missbrukare säl lan så renläriga att de en dast använder en enda drog. Kombinationen med t. ex. alkohol kan accelerera och förändra effekterna. Hal veringstiden för THC (el ler cannabisolja, som är den aktiva substansen i hasch) är lång röker man mind re doser dagligen höjs hela tiden mängden THC i nerv systemet och kan ge oberäkneliga överslagshandlingar. Hur komma till tals och på verka våra politiker? frå gar Allan Rubin. Som ett vil set svar på detta reser sig en f. d. EU-parlamentariker från Piratpartiet, Christian Eng ström, som deltar i seminariet, och kräver ökad ac ceptans för de stora grup per som önskar legalisering. Det är bättre att röka en pipa hasch eller ma rijuana än att tvingas in i livsfarligt Spice-rökande el ler ännu tyngre droger, häv dar han. Varför enbart des sa två alternativ skulle exi stera, går han inte närmare in på. Väntar på svar Som seminariedeltagare, ti digare konsulent på NSO och gammal f. d. socialarbetare måste jag själv bara stäl la ett par motfrågor: Skul le du själv vilja gå till en tandläkare som just rökt på ute i sköljrummet och vad säger du om att åka dit och hem med en taxichaufför som är vanerökare av (le galt) hasch? Och varför blir legaliseringsivrare plöts ligt så restriktiva när hasch missbruket drabbar de ras egna tonåringar? Jag väntar fortfarande på svaren. Text och foto: Bo Wessberg 11

14 samhällsbyggnadsförvaltningen Vi stöder MHF i deras arbete för en nykter trafi kmiljö VARNING FÖR SLITNA VINDRUTOR Slitna vindrutor är en glömd trafikfara! Läs rapporten på Sök R657. Skadad eller sliten vindruta? Byt eller laga för säkerhets skull. Välj alltid AUKTORISERADE BILGLASMÄSTERIER 12

15 Heldagsutbildning i trafiksäkerhet för dig som kör bil i jobbet Halkkörning & Miljövänlig körning Vill du veta mer om utbildningarna och olika upplägg kontakta oss för mer info. Vi skräddarsyr även utbildningar för företag efter behov. Alkohol & droger hör inte hemma i trafiken Vi stödjer MHF & MHF ungdom i deras arbete för en säkrare trafikmiljö. Telefon: E-post: Hemsida: gillinge.se Överträffa vårsolens glans! Lackskydda din bil. Den behåller sitt värde längre, blir lättare att hålla ren och behöver aldrig mer vaxas. Och så är det ju roligare att åka i en skinande blank bil som kan tävla med den efterlängtade vårsolens glans! Fri lånebil! Både klokt och lyxigt! Wellkept Solna Business Park Tel:

16 Inte lätt lära gamla hundar att sitta Har ni fått upp sidan? Nähä, jag kommer och hjälper. Styrelsen för Mälarregionen satt på datakurs. En del av det senaste styrelsemötet be stod nämligen i att få sig en gnuggning i hur det nya medlemsregistret fungerar. Via cyberrymden. Till sin hjälp hade de Julia Delebeck från kansliet och då tar jag inte i om jag er känner att Julia var av betydligt yngre natur än styrelseledamöterna. Dessutom född in i dataåldern. De är inte styrelseledamöterna och det märktes. En del var utomordentligt rädda att trycka på fel knapp eller också hittade de inte knappen. Andra var lite mer försekomna. Det tog en stund att landa i rymden men när de väl ham nat rätt, kunde Julia dra en suck av lättnad och fort sätta som planerat. STOR SUCK. Ibland består livet av en stor suck. Som när Julia De lebeck från kansliet skulle lära ledamöterna i Mälarregionens styrelse hur man snabbast och lättast numera kommer i kon takt med det datoriserade MHF-medlemsregistret via cyberrymden. Dags för Gökottan MHF Kolbäcksådalen/KAK inbjuder till Gökotta den 30 maj 2015 kl hos Eivor och Gunnar Gustafsson, Segelsbo 3, Kolsva För vägbeskrivning och anmälan ring Margareta Bernström tel Göran Sydhage ny VD för MHF MHF välkomnar Gö ran Sydhage som ny VD. Han ef terträder Arne Winerdal som vid nyåret gick vidare till annan tjänst. Jag ser fram emot att fort sätta utveckla det utmärkta arbete MHF utfört ge nom åren inom trafiksäkerhetsområdet, med fokus på nykterhet i trafiken, säger Göran Sydhage. Göran kommer närmast från Kristdemokraterna där uppgiften varit att stödja och utveckla den lo kala och regionala partiorga nisationen. Tidigare har han arbetat en period i or ganisationen KRIS som pro jektledare. Han är även vald till ordförande i VITA Nykter. Göran har sina rötter i Örnsköldsvik där han bland annat arbetade som försäljningschef i bilbranschen och hade ett omfattande föreningsengagemang, bland annat inom mu sik och politik. Han till träder sin nya tjänst på MHF den 16 mars. Många sökte MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund, är en ideell organisation som arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Den snart 90 år gamla organisationen är en av landets mest aktiva trafik säkerhetsorganisationer som fortsätter hitta nya vägar för att få bort alkohol och droger från trafiken. NY VD. Göran Sydhage, ny vd för MHF, kommer närmast från Kristdemokraterna. Bland många mycket kom petenta personer som sökt jobbet som MHF:s VD har vi valt Göran Sydhage. Han har en gedigen folkrörelsebakgrund med erfa renhet från medlemsorganisationers olika nivåer kom binerat med många år inom bilbranschen. En bra bak grund för att arbeta med MHF:s framtida utmaningar, säger Maria Bergström, för bundsordförande MHF. Utmaningar De aktuella utmaningarna är att få beslut om automatiska nykterhetskontroller i hamnar och hitta sätt att stop pa drograttfylleriet. MHF:s lokalavdelningar möj liggör att arbetet verkligen når ut över hela landet. De tar aktiv del i lokala trafiksäkerhetsfrågor, engagerar sig i kommunpolitiken och jobbar för en säker och drogfri trafikmiljö. Gräsö Schakt AB Nötsveden 120 Gräsö Vi stöder MHF för en drogfri trafikmiljö 14

17 60 MHF-år och 47 Vasalopp Sigvard Eriksson från Happ sta i Alunda har kom mit etta vad gäller antal genomförda Vasalopp, åtminstone när det gäl ler åkare från Uppland. Han siktade på att köra 50 gånger, men insåg att krop pen har sina begränsningar och stannade efter 47:e loppet. Första gången var 1957, då han var 24 år. Sedan har det gått av bara farten, med några få undan tag då han varit förhindrad åkte han sista (?) gången gick Sigvard med i MHF, i samband med att han som 13-åring började job ba i en verkstad. Han har från 1963 haft egen bil verkstad, med flera anställda. Sigvard fick nu mottaga ett 60-årsdiplom vid Oland-Frösåkers årsmöte en lördag i slutet på februari. Tre aktiva medlemmar nålades Nita Nyman-Hult var under flera årtionden aktiv i då varande Olands MHFav delning, tillsammans med sin make och distriktsordförande Göte Hult. Paret arr angerade under många år bussresor till Nils Poppe-revyerna i Skåne och an talet personer som blev med lemmar genom dem räk nas i tresiffriga tal. Nita fick nu ta emot 50-årsnålen. 50 år har även Bengt Karls son varit med i MHF. Han och hustrun Frida är väl kända i avdelningen och Bengt ingår fortfarande bland de aktiva som revisorssuppleant. Sonen Kjell Preu schhof fotografen i Alunda är med i avdelningsstyrelsen. 25-årsnål tilldelades Örjan Wedin. Både Örjan och hans framlidna föräldrar var mycket verksamma i då varande Frösåkers MHFav delning. Nu är Örjan sekreterare i Oland-Frösåkers avdelning. Svingade klubban Årsmötesförhandlingarna sköt tes av Rolf Bromme från Mälardalsregionen. Av delningens ordförande Sö ren Lidén befann sig på kon ferens i sydsverige och kas sören Kristoffer Höög var beordrad av sin arbetsgivare att hämta ett tungt for don i mellansverige. Men Sören hade delegerat års mötets genomförande till undertecknad och med Rolfs hjälp kunde mötet slut föras till allas belåtenhet. Styrelsen omvaldes, även om vissa poster kommer att ommöbleras vid ett senare konstitutionsmöte. Mötet inleddes med lunch och avslutades med kaffe och sockerkaka, hembakad av ledamoten Anders Bergström. Av de 14 deltagarna fick tre lyckliga lottvinnare bära hem varsin fruktkorg. Text Ulf Hellgren Foto: Rolf Bromme JUBILARER. Fr. v. Ulf Hellgren och fyra jubilarer på Oland- Frösåkers årsmöte. Allt i Glas Bilglas & montering av solfi lm Fönsterglas & fönsterrenoveringar Även Uterum Kalkbruksvägen 12 VAGNHÄRAD MHF-avdelningen Haninge-Stockholm Sökes intresserade medlemmar för att deltaga i styrelsearbete samt hjälpa till med olika projekt. Kontakta Ann-Marie Lundmark tel , ordföranden Christina Twerin, tel eller kassör Kurt Ahlkvist tel , mail 15

18 Rätta vägen att gå med Spice Redan nu har man sett en minskning av användandet av Spi ce efter det att ett antal så dana droger klassades som hälsofarlig vara eller nar kotikaklassades i mitten av januari månad. När re sul tatet efter så kort tid visar på positiva siffror är det in gen tvekan om att detta är den rätta vägen att gå. Så bäs ta socialminister Wikström, se nu till att ännu flera Spicesorter också narkotikaklassas. Ett antal unga människor har tyvärr hunnit dö av Spice och ytterligare unga människor har hamnat på intensiven efter att ha rökt Spice. Men detta till trots finns det alltför många ung domar som ännu inte för stått eller tagit lärdom av kompisarnas dåliga erfarenheter utan de måste själ va prova på drogen. Att de spelar rysk roulette med li vet som insats tycks dom inte tänka på eller bry sig så mycket om. Bortblåsta Många anhöriga har jag mött som av sina missbrukande tonåringar fått höra att det inte alls är så farligt som det står om i tidningarna eller att mamma och pappa inte förstår detta. Att det är just mamma och pappa som sedan får ta hand om so nen eller dottern när de kom mer hem påverkade av dro ger av något slag verkar mån ga unga ta för givet och STARKARE. Efter en ny narkotikaklassning ses redan nu en minskning av användandet av Spice, menar Lena Larsson och efterlyser en ännu starkare narkotikalagstiftning. då är föräldrarnas varnande ord som bortblåsta. Allvarligt samtal För att i någon mån försöka förebygga och förhoppningsvis slippa uppleva detta tycker jag att alla för äldrar ska ta ett allvarligt sam tal med sina barn. Berätta klart och tydligt om hur ni ser på detta med dro ger och hur oroade ni är över allt som ni läser om eller ser på TV. Sedan är förstås detta ingen som helst ga ranti för att förebygga ett framtida drogmissbruk, men då har ni i alla fall gjort något. Och något är bätt re än ingenting alls. Tag gärna också upp frågan i era barns klass på ett föräldramöte så att alla vux na runt omkring barnen tyc ker samma sak i frågan om droger. Lena Larsson, AMD Anhöriga Mot Droger, Järfälla Polismuseets föreläsningar 2015 Utryckning! I händelsernas centrum Brottsplats Trenter Deckarförfattaren Stig Trenters romaner fängslar oss än idag. Trenterexperterna Lilian och Karl Fredriksson tar oss tillbaka till Trenters Stockholm under 1940-talet. Vi besöker stadens skuggsida och möter bland annat kriminalintendenten Vesper Johnson. 16 april och 4 november Ockupationen av Västtyska ambassaden Den 24 april för 40 år sedan ockuperades Västtyska ambassaden i Stockholm. Vad hände egentligen och vad fick ockupationen för konsekvenser? Professor Dan Hansén vid Försvarshögskolan ger oss en inblick i detta drama. Björn Astborn tjänstgjorde som polis och berättar om sina personliga erfarenheter. 23 april och 14 oktober Svarta Maja polisens världsunika Packard Vi öppnar motorhuven och beger oss in i piketbilen Svarta Majas inre värld. Vi får en inblick i den omfattande renoveringen som påbörjades 1997 och avslutades 2000 timmar senare. Trafikpolisen Bengt Svensson berättar om tekniken men även Svarta Majas fascinerande historia. 20 maj och 17 november TID: KOSTNAD: Vuxen 60 kr, pensionär och student 40 kr. Polisanställd går in gratis vid uppvisande av tjänste kort. För att säkerställa din plats vänligen förboka biljett. BOKNING: Tis-fre kl , tel: Du kan även boka online på 16

19 Studiecirkel om trafik för äldre RONDELL. Trafi kcirkeln i Messingen-huset i Upplands Väsby: fr. v. Per Westberg, Nils-Olov Norberg, Ing-Britt Norberg, Anita Westberg och cirkelledaren John-Eric Ericsson. Fotografen Rolf Bromme är också med i cirkeln. MHF-avdelningen i Upplands Väs by startade en studiecirkel om trafik för äldre i januari genom NBV. Vid första mötet var fo kus på hur man kör i en cir kulationsplats och vad som gäller då. Andra mötet be handlade olika slags trafikmärken och hur man ska tol ka dem. Efter genomräkning fann cirkeln att det finns 326 olika vägmärken inräknat alla varianter. Tredje gången kommer cir keln att förflytta sig till Mär sta, där MHF-medlemmen Karin Magnusson har rapporterat om problem som förorsakar trafikolyckor. Fjärde gången kom mer cirkeln att skriva till kommunen (Sigtuna) och eventuellt till lokaltidningen. Sedan kommer allt att summeras. Text och foto: Rolf Bromme 17

20 Framtiden är här! Ungdomar i MHF-U och elbilar från USA Ett intressant samtal med en musikintresserad ung funktionär på Motorhistoriska marknaden i närheten av Arlanda i slutet av den mycket varma sommaren 2014 fick en helt oväntad utgång. Den unga funktionären hade namnet Sara Hagelin och bosatt i Stocksund utanför Stockholm. Efter vårt samtal blev hon med lem i MHF-Ungdom. Men det fanns ingen ungdomsklubb i närheten av Stock sund. Då placerade vi hen ne i en klubb i Skarpnäck söder om Stockholm. Men hon uppmanades att sam la några kompisar för att det skulle kunna bli en klubb nära hennes ort nordöst om Stockholm. Sex ungdomar Den 14 januari 2015 hade Sara Hagelin samlat KONDITORI. Det var på Zanders konditori i Täby C, där det for mella stiftandet av klubben hölls. MHF-UNGDOM. Nya ungdomsklubben i Norrort. Fr. v. Filip Ling, Anna Carsing, Sara Hagelin, Natalie Jutterström, Dennis Enroth samt förbundsstyrelseledamoten Jasmine Wiström. fem ungdomar till Zanders kon ditori i Täby C, men en av dem kunde inte komma. Till denna träff bad jag Jasmine Wiström från MHF- Ungdoms förbundsstyrelse att möta upp och med sex medlemmar bildades den nya klubben MHF-Ungdom Norrort, som givetvis fick Sara Hagelin som ordförande. Samtliga nya medlemmar är helnyktra och har ett stort gemensamt intresse för sång och musik. Be slutet på stiftelsemötet i Täby C blev att klubben kom mer att inrikta sig på mu sik, men också på film. Ung domarna går i skola i Täby. Men ingen av dem bor där. De är spridda på Komplett kvalitetsverkstad Fri lånebil vid service fle ra kommuner: Vallentuna, Danderyd och Åkersberga. Någonstans ska klub ben ha sin hemvist och beslutet blev Vallentuna. Till årsmötet I styrelsen invaldes fyra or dinarie och två ersättare. Sek reterare blev Anna Carsing, som bor på en gård vid flygfältet i Vallentuna, där MHF-avdelning 409 Upp lands Väsby har visat upp sig åtskilliga gånger på Flyg- och motordagen, som ty värr nu har upphört. Filip Ling blev klubbens kassör. En av klubbens första uppgifter blir att komma till MHF-årsmötet i Upplands Väs by för att underhålla med sång. I styrelsen ingår också ordinarie ledamoten Den nis Enroth och ersättarna Natalie Jutterström och Eriqa Enroth. Efter stiftelsemötet på Zan ders konditori gick gän get till det amerikanska bilföretaget TESLA:s bu tik i Täby C, där de helt och hållet eldrivna bilarna vi sas. Självfallet blev det en bild vid en av bilarna med ungdomarna i MHF-U Norr ort. Framtiden är här! Text och foto: Rolf Bromme 18

Adagio. œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ. & bb 4 4 œ. & bb. œ œ œ œ œ œ œ œ Œ. & bb œ œ œ œ œ œ œ œ. & bb œ œ œ œ œ b D. q = 72. och nar. var 1ens.

Adagio. œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ. & bb 4 4 œ. & bb. œ œ œ œ œ œ œ œ Œ. & bb œ œ œ œ œ œ œ œ. & bb œ œ œ œ œ b D. q = 72. och nar. var 1ens. q = 72 & bb 4 4 1. Vatt 2. Mol net rörs nen gli & bb der vin lätt dagio m den spe lar, vind som vi ta sva nar vat ö ten tar ver him F B b Text: Bo Bergman Musik: Lasse ahlberg var 1ens ann. sjö, Bak men

Läs mer

Ack du min moder (epistel nr 23)

Ack du min moder (epistel nr 23) Text och musik: Carl Michael Bellman Arr: Eva Toller 2009 Tenor 1 4 3 Tenor 2 4 3. Basso 1 4 3 1.Ack, du min mo - der, säj vem dig sän - de just till min fa - ders säng!. Basso 2 4 3 1.Ack, du min mo -

Läs mer

Ser ni äng -en? œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ Ó. Œ œ. œ œ œ œ œ F. œ œ Œ œ. & Œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ. œ œ œ œ œ. & œ œ œ œ.

Ser ni äng -en? œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ Ó. Œ œ. œ œ œ œ œ F. œ œ Œ œ. & Œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ. œ œ œ. œ œ œ œ œ. & œ œ œ œ. h = 92 Ser ni ängen ur lban poppmuffa för små hundar & 4. Text: arbro Lindgren Musik: Lasse ahlberg Ser ni äng en? & Ser ni äng en, en stor, stor äng? & Ser ni äng en? & Ser ni äng en med grönt, grönt,

Läs mer

Vardag Äldreboendet Björkgården

Vardag Äldreboendet Björkgården ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 tegel (sida 7, rad 5) bränd lera bråttom (sida 7, rad 8) inte mycket tid Kapitel 3 bingo (sida 10, rad 3) ett spel minne (sida 11, rad 7)

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

LITE ATT KOMMA IHÅG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LICENSKURS Licenskurs i Rally kontakta Danne 016-140957 073-5844814 Licenskurs i Folkrace kommer att. meddelas via hemsidan. Kontakta Anita 070-6504532 eller

Läs mer

Bröderna fara väl vilse ibland (epistel nr 35)

Bröderna fara väl vilse ibland (epistel nr 35) Brödera fara väl vilse ilad (epistel r 35) Text musik: Carl Michael Bellma Teor 1 8 6 Arr: Eva Toller 2008 Teor 2 6 8 Basso 1 8 6.. Basso 2 8 6 1.Brö- der - a fa - ra väl vil - se i-lad om gla - se me

Läs mer

Fader Bergström, stäm upp och klinga (epistel nr 63)

Fader Bergström, stäm upp och klinga (epistel nr 63) Fader Bergström, stäm upp klinga (epistel nr 6) ext musik: Carl Michael Bellman Soprano 1 Soprano 2 lto enor.. Berg - ström, stäm upp.. Berg - ström, stäm upp.. Berg - ström, stäm upp kling - a, öpp -

Läs mer

Birger Sjöberg. Dansbanan. Arrangemang Christian Ljunggren SA T/B + Piano SATB MUSIC

Birger Sjöberg. Dansbanan. Arrangemang Christian Ljunggren SA T/B + Piano SATB MUSIC Birger Söberg Dansbanan Arrangemang Christian Lunggren SA T/B + Piano SATB MUSIC Dansbanan Sopran Birger Söberg Arr. Christian Lunggren Alt 1.Drilla på löten 2.Dyster sluten, 3.Blek är Bestyrarn, 4.Drilla

Läs mer

Beredskapsavtal. Fastigo Fastighets, Sif, Ledarna, CF, Sv Arkitekter, SKTF. Giltigt från 1990-01-01

Beredskapsavtal. Fastigo Fastighets, Sif, Ledarna, CF, Sv Arkitekter, SKTF. Giltigt från 1990-01-01 Beredskapsavtal Fastigo Fastighets, Sif, Ledarna, CF, Sv Arkitekter, SKTF Giltigt från 1990-01-01 Förhandlingsprotokoll Mån da gen den 1 juni 1987 med ändringar onsdagen den 24 juli 1996 Par ter Fastigo,

Läs mer

Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008

Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008 Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008 Den äldsta benämningen på sånglekar är»jullekar«. Carl von Linné skrev för 275 år sedan ner texten och leksättet till sex lekar som han kallade»dahlflickors

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

SPF Trångsundsveteranerna

SPF Trångsundsveteranerna Årsmötesprotokoll fört vid SPF Trångsundsveteranernas årsmöte den 18 februari 2014 kl 12.00 i Mariakyrkans församlingssal, Skogås Centrum. Närvarande medlemmar: 54 1. Årsmötets öppnande Föreningens ordförande

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Till Dig. 11 kärleksverser tonsatta av Lasse Dahlberg. pianoarrangemang Jonas Franke-Blom. Blåeld musik 2012 www.blaeld.se

Till Dig. 11 kärleksverser tonsatta av Lasse Dahlberg. pianoarrangemang Jonas Franke-Blom. Blåeld musik 2012 www.blaeld.se Till Dig 11 kärleksverser tonsatta av Lasse Dahlerg pianoarrangemang Jonas ranke-blom Blåeld musik 2012 laeldse Innehåll Till dig Allt, allt ag ägde Idyll Trollunden Melodi Adagio Och får ag aldrig äga

Läs mer

Skyarna tjockna (epistel nr 21)

Skyarna tjockna (epistel nr 21) Skyarna tockna (epistel nr 21) Text musik: Carl Michael Bellman Arr: Eva Toller 2009 Tenor 1 3 8 Tenor 2 3 8... Basso 1 8 3 1.Sky - ar - na. tock - na, stär - nor- na. slock - na, stor - mar- na. Basso

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Program våren 2015. Foto: Britt Tellow

Program våren 2015. Foto: Britt Tellow Program våren 2015 Foto: Britt Tellow Tag vara på livet det går inte i repris! Vi träffas på våra månadsmöten i Carl Johans församlingshem som ligger intill Carl Johans kyrka, Kyrkoplan 1 Känn dig varmt

Läs mer

Vila vid denna källa (epistel nr 82)

Vila vid denna källa (epistel nr 82) ila vid denna källa (epistel nr 82) ext och musik: Carl Michael Bellman Arr: Eva oller 2004 oprano c..... Alto 1 c 1.i - la_ vid den - na. 1.i - la vid den - na käl - la,_ vår lil - la. käl - la, vår lil

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Norrbottens Fotbollförbund

Norrbottens Fotbollförbund Norrbottens Fotbollförbund PROTOKOLL fört vid Norrbottens Fotbollförbunds 95 årsmöte Dag: Lördag 9 mars 2013 Plats: Scandic Hotell, Luleå Ordförande Robert Lindström hälsade samtliga välkomna och parentation

Läs mer

Vikingen nr 4 2003. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller.

Vikingen nr 4 2003. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller. Vikingen nr 4 2003 Tidningen "VIKINGEN" utkommer med 4-5 nummer per år. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller Vill ni vara

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN KIRSTEN AHLBURG LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7),

Läs mer

Ur Höga visan. 4. Stycket är i grunden skrivet för enbart kör, men solister kan, om så önskas, sjunga valfria delar för att öka variationen.

Ur Höga visan. 4. Stycket är i grunden skrivet för enbart kör, men solister kan, om så önskas, sjunga valfria delar för att öka variationen. ext ur ibel 2000 venska ibelsällskapet ångernas sång Musik: Eva oller 200 nvisningar 1 Grundtempot i stycket är 115 järdedelsslag per ut ariera det eter eget godtycke, så att texten kan sjungas på ett

Läs mer

Protokoll fört vid ordinarie årsmöte i SPF Svartbäcken torsdagen den 12 februari 2015 på Träffpunkten 86:an Svartbäcksgatan 86, Uppsala.

Protokoll fört vid ordinarie årsmöte i SPF Svartbäcken torsdagen den 12 februari 2015 på Träffpunkten 86:an Svartbäcksgatan 86, Uppsala. Sida 1 av 5 SPF Seniorerna Svartbäcken Uppsala Protokoll fört vid ordinarie årsmöte i SPF Svartbäcken torsdagen den 12 februari 2015 på Träffpunkten 86:an Svartbäcksgatan 86, Uppsala. Närvarande 55 medlemmar.

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

PROTOKOLL fö rt vid å rsmö te med:

PROTOKOLL fö rt vid å rsmö te med: PROTOKOLL fö rt vid å rsmö te med: tisdagen den 11 mars 2014 i Pensionärernas Hus Katrineholm. Till årets årsmöte hade det kommit in 97 anmälningar(!), den högsta siffran vi haft under alla år föreningen

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Protokoll från årsmötet i Hackvads Bygdeförening, söndagen den 10 februari år 2013

Protokoll från årsmötet i Hackvads Bygdeförening, söndagen den 10 februari år 2013 Sida 1 av 6 Protokoll från årsmötet i Hackvads Bygdeförening, söndagen den 10 februari år 2013 1 Årsmötets öppnande. Klas Wetter hälsade alla 25 medlemmar välkomna och förklarade årsmötet öppnat. 2 Godkännande

Läs mer

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Skara-Götene FUB Verksamhetsberättelse 2014 Sid 1 (5) Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Styrelsen för FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Skara-Götene får härmed

Läs mer

EFFK:s Kräftskiva/Knytkalas på Krumbo. EFFK Sammanfattning vårsäsongen

EFFK:s Kräftskiva/Knytkalas på Krumbo. EFFK Sammanfattning vårsäsongen Navet Nr 3 2013 FIF:s Drive-In-Bingo När detta skrivs har vi spelat bingo två söndagar. Första söndagen bjöd vi alla bingospelare och funktionärer på gulaschsoppa. Detta var väldigt uppskattat. Än så länge

Läs mer

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta

Om lilla mig. många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta Om lilla mig många säger sig ha sett en ängel, men jag har en i mitt hjärta "Märkligt att man kan sakna någon så ofantligt mycket. Någon som egentligen aldrig tidigare existerat. En gång var det bara du

Läs mer

Hade jag sextusende daler (sång nr 14)

Hade jag sextusende daler (sång nr 14) Hade ag sextusde daler (sång nr 14) Text och musik: Carl Michael Bellman Tor 1 c Arr: Eva Toller 2009. Tor 2 c. och Basso 1 c 1.Ha - de ag sex - tu - s - de. da - ler i kvar - ta - ler, i kvar - ta - ler.

Läs mer

Årsmöte 2015-04-11 12:00 Alviksgatan 4, Söderköping

Årsmöte 2015-04-11 12:00 Alviksgatan 4, Söderköping Årsmöte 2015-04-11 12:00 Alviksgatan 4, Söderköping Efter Årsmötet sker prisutdelning Årets Katt 2014 samt Hedersmedlem i Maine Coon-Katten ÅRSMÖTESHANDLINGAR Dagordning årsmöte... s. 2 Verksamhetsberättelse

Läs mer

BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING

BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING 2012 Nr: 2 BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING Museets öppettider: Lördag-söndag under juni-augusti kl.11.00-15.00 Grupper hela året Årsmötet 28 mars i Övergransgården sidan 2 Torpbesök i tid

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Distriktsinfo nr 2/2008

Distriktsinfo nr 2/2008 Folkdansringen i Uppland Distriktsinfo nr 2/2008? I detta nummer: Sidan 2 Från årsmötet... Sidan 3 En påminnelse Upplandsschottisen Sidan 4 Ett stort grattis till.. Sidan 5 Mingelkväll forts.. Sidan 6-7

Läs mer

DEC 2007 ÅRGÅNG 35 INNEHÅLLET: KLUBBINFO KALLELSE ÅRSMÖTE EFTERLYSNING MEDLEMSAVGIFT BÅT KVÄLL SMFF FRIENDSHIP RACE MSEC 07/08 GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

DEC 2007 ÅRGÅNG 35 INNEHÅLLET: KLUBBINFO KALLELSE ÅRSMÖTE EFTERLYSNING MEDLEMSAVGIFT BÅT KVÄLL SMFF FRIENDSHIP RACE MSEC 07/08 GOD JUL & GOTT NYTT ÅR! -NYTT Nyköpings Modellklubb DEC 2007 ÅRGÅNG 35 INNEHÅLLET: KLUBBINFO KALLELSE ÅRSMÖTE EFTERLYSNING MEDLEMSAVGIFT BÅT KVÄLL SMFF FRIENDSHIP RACE MSEC 07/08 GOD JUL & GOTT NYTT ÅR! Hej! NMK-NYTT ÄR MEDLEMSTIDNING

Läs mer

5 Val av ordförande och sekreterare för mötet. Håkan Stadin valdes till ordförande och Karl-Gösta Naenfeldt valdes till sekreterare.

5 Val av ordförande och sekreterare för mötet. Håkan Stadin valdes till ordförande och Karl-Gösta Naenfeldt valdes till sekreterare. Protokoll från SSS årsmöte 2013 Datum: 19 februari, 2013 Tid: 19.00 20.00 Plats: Klubbhuset, Bångs 1. Mötets öppnande Vice ordföranden Henrik Jakenberg hälsade de närvarande välkomna till Segelsällskapets

Läs mer

Ewa Wiker tackade för förtroendet att få leda årsmötet.

Ewa Wiker tackade för förtroendet att få leda årsmötet. 1. Mötets öppnande Lokalklubbsordförande Göran Strömbäck hälsade de närvarande varmt välkomna och förklarade mötet öppnat. 2. Fastställande av röstlängden Närvarande medlemmar har prickats av på röstlängden,

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan Nr.3 2012 ???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan * 16 sept. Endre IF och Endre IF Ungdom har årsmöte i Endre bygdegård kl.18.00. Välkomna! * 27 okt. Höstmarknad

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Protokoll fört vid ordinarie årsmöte i SPF Svartbäcken torsdagen den 13 februari 2014 på Träffpunkten 86:an Svartbäcksgatan 86, Uppsala.

Protokoll fört vid ordinarie årsmöte i SPF Svartbäcken torsdagen den 13 februari 2014 på Träffpunkten 86:an Svartbäcksgatan 86, Uppsala. Sida 1 av 5 SVERIGES PENSIONÄRSFÖRBUND Svartbäcken 868 Protokoll fört vid ordinarie årsmöte i SPF Svartbäcken torsdagen den 13 februari 2014 på Träffpunkten 86:an Svartbäcksgatan 86, Uppsala. Närvarande

Läs mer

Kom därför till årsmötet och tala om vad DU tycker vi ska göra under 2013!!!

Kom därför till årsmötet och tala om vad DU tycker vi ska göra under 2013!!! Medlemsinfo januari 2013 Aktuella föreningsaktiviteter FUB-café på Oasen på onsdagar kl 18:30-20:30 börjar den 16 januari och sedan 30 januari och 13 februari för att därefter förhoppningsvis fortsätta

Läs mer

Vi tror på riktigt bra service. Det gäller både dig och din bil!

Vi tror på riktigt bra service. Det gäller både dig och din bil! Vi tror på riktigt bra service. Det gäller både dig och din bil! Stanna kvar hos oss när vi servar din bil och gör något trevligt! Om du vill ha några av de extra tillval vi presenterar här intill, fyll

Läs mer

Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved.

Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved. Kallelse till ILCO:s årsmöte 2010 Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved. 10.30 Kaffe och fralla 11.00 Sedvanliga årsmötesförhandlingar 12.30 Lunch 13.30

Läs mer

UNGDOMSSEKTIONEN Där behöver vi hjälp att komma igång. Kom gärna med förslag vad vi skall göra under året.

UNGDOMSSEKTIONEN Där behöver vi hjälp att komma igång. Kom gärna med förslag vad vi skall göra under året. TÄVLINGAR 2012 24 Mars Våffelracet 15 April RS och FRS Sprintcupen 17 Maj Torsdagsrally Sprintcupen 21 Juli Midnattssolsrallyt 3 Aug. Kvällsrally 18 Aug Kräftracet 1 Sept Rally EMK Kannan 20 Okt Sprintcupen

Läs mer

PROTOKOLL Årsmötet. Sammanträdesdatum 2011-05- 14. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3 Val av protokolljusterare och rösträknare

PROTOKOLL Årsmötet. Sammanträdesdatum 2011-05- 14. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3 Val av protokolljusterare och rösträknare PROTOKOLL Årsmötet Sammanträdesdatum 2011-05- 14 Tid: Plats: 10.00-11.45 Cefalushuset i Riksdagen Närvarande: 15 medlemmar enligt förteckning 1 Öppnande IFFKs ordförande, Ulla Y Gustafsson, hälsade välkommen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012

Verksamhetsberättelse 2012 Verksamhetsberättelse 2012 Inbjuder till 45:e årsmötet Fredag den 22 februari 2013 Kl 18.00 45-årsjubiléumsfest Kl 19.00 Lokal: Polarisgården Varmt välkomna! 2 3 DAGORDNING FÖR TORNETRÄSK FRITIDSFÖRENING

Läs mer

www.sjofartskultur.org

www.sjofartskultur.org Protokoll årsmöte i Sjöfartens Kultursällskap 2014 Årsmöte i Sjöfartens Kultursällskap DATUM & TID: Torsdag den 8 maj klockan 15.00 PLATS: Katarina Sjöfartsklubb Stockholm Närvarande: Berit Blomqvist Emma

Läs mer

Protokoll fört vid Göteborgs och Bohus läns Biodlardistrikts Årsmöte 2015-02-14

Protokoll fört vid Göteborgs och Bohus läns Biodlardistrikts Årsmöte 2015-02-14 Protokoll fört vid Göteborgs och Bohus läns Biodlardistrikts Årsmöte 2015-02-14 Plats: Jörlanda Församlingshem Program: Bilagor: 10:00-12:00 årsmötesförhandlingar 12:00-13:00 Lunch Frivilligt deltagande:

Läs mer

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan Nr.1 2015 ???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan * 30 jan. 4H start se program i bladet! * 18 febr. Årsmöte med Hejdeby och Endre Röda Kors kl.19.00 i Hejdeby

Läs mer

Protokoll fört vid Svenska Kommunalpensionärers Förbund Avd 36:s årsmöte på Arbetets Museum. Norrköping.

Protokoll fört vid Svenska Kommunalpensionärers Förbund Avd 36:s årsmöte på Arbetets Museum. Norrköping. Protokoll fört vid Svenska Kommunalpensionärers Förbund Avd 36:s årsmöte 2016-02-17 på Arbetets Museum. Norrköping. 01. Mötets öppnande. Ordförande Barbro Mattson hälsar alla välkomna och förklarar mötet

Läs mer

NOVATHERM 4FR PROJEKTERINGSANVISNING BRANDISOLERING AV BÄRANDE STÅLKONSTRUKTIONER

NOVATHERM 4FR PROJEKTERINGSANVISNING BRANDISOLERING AV BÄRANDE STÅLKONSTRUKTIONER NOVATHERM 4FR PROJEKTERINGSANVISNING BRANDISOLERING AV BÄRANDE STÅLKONSTRUKTIONER Brandpåverkad stålkonstruktion Temperaturhöjningen i en brandpåverkad stål kon struk tion beror på profilens volym eller

Läs mer

Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS)

Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS) Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS) Org.nr: 822001-6052 35:e ordinarie årsmötet Lördagen den 7 mars 2015 kl. 15.00 på Valla Folkhögskola, Linköping. 1 Årsmötet öppnas Årsmötet öppnades av

Läs mer

Protokoll fört vid Årsmöte med PRO Bälinge onsdagen den 18 feb 2015.

Protokoll fört vid Årsmöte med PRO Bälinge onsdagen den 18 feb 2015. Sida 1 av 6 Bälinge Protokoll fört vid Årsmöte med PRO Bälinge onsdagen den 18 feb 2015. Förening: 877605-6444 Datum 2015-02-18 Tid Kl. 1300 Plats Bälinge Bygdegård Närvarande 101 medlemmar Ordföranden

Läs mer

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping Årsmöte 2015 Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping DAGORDNING 1. Val av mötesordförande, sekreterare och justerare för mötet 2. Godkännande av kallelsen 3. Godkännande av dagordningen 4. Styrelsens kassa-

Läs mer

Guide till att skriva en dödsannons

Guide till att skriva en dödsannons Guide till att skriva en dödsannons Westlings Begravningsbyrå kan göra döds- och tackannonser i alla större dagstidningar i Sverige. Vi gör annonsen medan ni väntar så att ni får ett korrektur direkt.

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte den 23 februari Plats: Samlingslokalen Socker Lottas gård Östhammar

Protokoll fört vid årsmöte den 23 februari Plats: Samlingslokalen Socker Lottas gård Östhammar Protokoll fört vid årsmöte den 23 februari 2013. Plats: Samlingslokalen Socker Lottas gård Östhammar Närvarande: se särskild närvarolista 1 Mötets öppnande Ordförande Olle Andersson hälsade alla hjärtligt

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Årgång 7 Nr 9 December 2004 ÅRETS SISTA NAMNKLUR JULFESTER KANAL ERBJUDANDE M.M. Sida 1

Årgång 7 Nr 9 December 2004 ÅRETS SISTA NAMNKLUR JULFESTER KANAL ERBJUDANDE M.M. Sida 1 Årgång 7 Nr 9 December 2004 ÅRETS SISTA NAMNKLUR JULFESTER KANAL ERBJUDANDE M.M. Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD MATERIAL TILL REDAKTIONEN SKICKAS TILL: Carina Segerlund Tfn: 0911-70253 E-post:

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Protokoll fört vid PRO Nyeds årsmöte den 10 februari 2015. Lokal: Åsbacka Servicehus.

Protokoll fört vid PRO Nyeds årsmöte den 10 februari 2015. Lokal: Åsbacka Servicehus. Protokoll fört vid PRO Nyeds årsmöte den 10 februari 2015. Lokal: Åsbacka Servicehus. 1 Årsmötets öppnande Ordf. Barbro Ekberg hälsade alla hjärtligt välkomna till årsmötet. Hon hälsade även representanterna

Läs mer

Protokoll fört på Årsmötet med Berghemsvänner den 2 mars 2013.

Protokoll fört på Årsmötet med Berghemsvänner den 2 mars 2013. Protokoll fört på Årsmötet med Berghemsvänner den 2 mars 2013. Närvarande: 15 föreningsmedlemmar. 1. Ordförande hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 2. Mötet var med behörighet kallat 3.

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET. Nr 2. Maj 2015

HEMSLÖJDSBLADET. Nr 2. Maj 2015 HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2015 Ansvarig utgivare Birgitta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Kassör Bodil Gustafsson 711 50 15 Sekreterare Else Eklöf 550 670 28 Ledamot Ulla

Läs mer

Kallelse till distriktets årsmöte 2015-03-26

Kallelse till distriktets årsmöte 2015-03-26 Till PRO - Föreningar och Samorganisationer/Samrådsgrupper Malmö 2014-12-17 Kallelse till distriktets årsmöte 2015-03-26 Välkomna till årsmöte torsdagen den 26 mars 2015 med början kl. 09.30 på Sommarlust

Läs mer

Hej arbetsterapeuter!

Hej arbetsterapeuter! Hej arbetsterapeuter! Årets första månader har flugit förbi och våren är här. Styrelsen har genomfört årsmötet som hölls den 7 mars där Anette Hjälmefjord bjöds in för att prata om sina erfarenheter kring

Läs mer

Kallelse till. Tid: Fredagen den 5 februari 2010 kl 19.00. Lekeberga Gård, Lekeberga

Kallelse till. Tid: Fredagen den 5 februari 2010 kl 19.00. Lekeberga Gård, Lekeberga Kallelse till i Tid: Fredagen den 5 februari 2010 kl 19.00 Plats: Lekeberga Gård, Lekeberga Klubben bjuder på kaffe, smörgåstårta och underhållning. (glöm inte ange om du är allergisk mot något livsmedel)

Läs mer

Malin Sandstedt. Smuts

Malin Sandstedt. Smuts Smuts Smutsen bränner i såren på flickans bara fötter. Döda rosentaggar river och färgar hennes ben i rött. Hon vandrar till ljudet av sin egen viskande röst. Den vita klänningen är inte längre vit utan

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2011

Verksamhetsberättelse för 2011 Verksamhetsberättelse för 2011 ILCO:s Jönköpings länsförening 2012-03-10 Best Wester Hotell Småland i Klevshult Kallelse till ILCO:s årsmöte 2012 Lördagen den 10 mars håller vi årsmötesförhandlingar på

Läs mer

Datum 2014-03-27. Föreningens ordförande, Carl-Åke Utterström, hälsade deltagarna varmt välkomna och öppnade mötet.

Datum 2014-03-27. Föreningens ordförande, Carl-Åke Utterström, hälsade deltagarna varmt välkomna och öppnade mötet. ÅRSMÖTESPROTOKOLL 1 (3) Datum 2014-03-27 Årsmöte mars 2014 Protokoll fört vid Villaägarföreningen Jakobsbergs 126:e årsmöte torsdagen den 27 mars 2014 kl. 18:30 på Pilbogården, Kristinagatan 14, Västerås.

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan

Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan Nr.3 2016 Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan * 4 nov. Syföreningsauktion i Endre bygdegård kl.18.00. Se annons i bladet! * 5 nov. Minnesgudstjänst i Follingbo kyrka tillsammans

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Årgång 11 Nr 5 Juni 2008 VÅRMÖTE HOS PRO FISKEPREMIÄR 6 JUNI. Sida 1

Årgång 11 Nr 5 Juni 2008 VÅRMÖTE HOS PRO FISKEPREMIÄR 6 JUNI. Sida 1 Årgång 11 Nr 5 Juni 2008 VÅRMÖTE HOS PRO FISKEPREMIÄR 6 JUNI LÅDBILS RÄJSET FÖR FUN PÅSE MED PENGAR TILL SIKFORS DIRTBANA Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD MATERIAL TILL REDAKTIONEN SKICKAS TILL:

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse 2011 Inbjuder till 44:e årsmötet Måndag den 26 Mars 2012 Kl 19.00 Lokal: Malmfältens Folkhögskola Vi bjuder på fika Varmt välkomna! 2 DAGORDNING FÖR TORNETRÄSK FRITIDSFÖRENING 44:

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Protokoll - Sydskanes Emse årsmöte 2012

Protokoll - Sydskanes Emse årsmöte 2012 Protokoll - Sydskanes Emse årsmöte 2012 Protokoll fört vid årsmöte för Sydskanes Emse på Ring Knutstorp den 27 oktober 2012. Ordföranden Thomas Christiansson hälsar samtliga mötesdeltagare välkomna till

Läs mer

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina bröder är 8 år gamla och mina systrar är 3 och 5år.

Läs mer

Gävle MHF. Medlemsvärvning! Gävle MHF kom på andra plats!

Gävle MHF. Medlemsvärvning! Gävle MHF kom på andra plats! Gävle MHF Medlemsinformation för MHF och MHF Support Nr 1 Årgång 6 mars 2016 Medlemsvärvning! - Avdelningens årsmöte den 21/2 fastslog med bestämdhet att värvning av nya medlemmar är den högst prioriterade

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2013

HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2013 HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2013 Ansvarig utgivare Birgítta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31

Läs mer

Protokoll nr 1/2014 Östervåla Hembygdsförenings Årsmöte söndagen den 16 mars 2014, kl 17.00 i Korskyrkan, Östervåla.

Protokoll nr 1/2014 Östervåla Hembygdsförenings Årsmöte söndagen den 16 mars 2014, kl 17.00 i Korskyrkan, Östervåla. Protokoll nr 1/2014 Östervåla Hembygdsförenings Årsmöte söndagen den 16 mars 2014, kl 17.00 i Korskyrkan, Östervåla. 1 Inledning och mötets öppnande. Ordförande Anette Jerresand förklarade årsmötet öppnat.

Läs mer

Uppsala Summer Heat Blues

Uppsala Summer Heat Blues Inspirerad av den mellansvenska sommaren 200 (och av ohn Fogertys "A Hundred and Ten in the Shade"). Text och musik: Eva Toller 200 "Uppsala" och "Fyrisån" kan ytas ut mot lokala varianter. Soprano c Alto

Läs mer

Styrelsen Frösåker GK, Christer Ral, Matz, Håkan, Krogen WWW.FGCC.SE. Sida 1 av 6

Styrelsen Frösåker GK, Christer Ral, Matz, Håkan, Krogen WWW.FGCC.SE. Sida 1 av 6 Nyhetsbrev #2 2015 Sida 1 av 6 Hej Vänner, Säsongen är i full gång även om värmen ännu uteblivit. Verksamheten är också i full gång och ni har väl inte missat alla träningar, tävlingar och andra roliga

Läs mer

OFFICIELLT PROGRAM VID ÅRSMÖTET I VESSIGEBRO 2016

OFFICIELLT PROGRAM VID ÅRSMÖTET I VESSIGEBRO 2016 OFFICIELLT PROGRAM VID ÅRSMÖTET I VESSIGEBRO 2016 TORSDAG 5 MAJ: Inkörning på KATRINEBERG, VESSIGEBRO, under dagen. Ni är även välkomna tidigare, skriv bara in ankomsten på anmälan. Koordinater: N 56 58

Läs mer

STYRELSEN. Ordförande Åke Lundvall 08-583 562 12

STYRELSEN. Ordförande Åke Lundvall 08-583 562 12 Halliwick-läger i Egypten 2008 1 STYRELSEN Viggen Tele,mail Ordförande Åke Lundvall 08-583 562 12 Vice ordförande Åsa Lundvall 08-580 172 55 asa.lundvall@comhem.se Kassör & Lägeransvarig Katarina Ejergård

Läs mer

Jakten på färgpiraterna

Jakten på färgpiraterna Jakten på färgpiraterna SÅNGTEXTER SEXÅRSKÖREN 2016 01 INTRO/REGNRAMSA Regn regn regn regn Det har regnat här i flera år Regn, regn mera regn Regn och mera regn ändå Och mera regn Välkommen sol, välkommen

Läs mer

Medlemsblad NR: 3 2013

Medlemsblad NR: 3 2013 Medlemsblad NR: 3 2013 Styrelsen önskar en GOD JUL & ETT GOTT NYTT ÅR Hoppas ni har haft en skön höst och förvinter trots storm, regn, snö & kyla men över naturens lagar kan vi inte styra. Vi får alltid

Läs mer