VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015"

Transkript

1 Bilaga 9 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2015 Antagen vid styrelsemöte Tommy Lenberg Byggherrarna Sverige AB Drottninggatan 33, 2 tr, Stockholm Tel : kansli@byggherre.se facebook.com/byggherrarna

2 INNEHÅLL Byggherrarnas verksamhet och roll... 4 Framtiden... 4 Vår vision... 4 Vår värdegrund... 5 Nytänkande... 5 Helhetssyn... 5 Trovärdighet... 5 Övergripande mål Strategi för att nå målet... 6 Prioriterade områden Aktiviteter... 7 Framtidens byggherre... 7 Mål Våra medlemmar... 8 Medlemsmöten i föreningen... 8 Mål Samverkan med byggsektorn... 9 Hållbart samhällsbyggande i världsklass... 9 Mål Utveckling tidiga skeden Mål 2015: Utveckling projektskede Mål 2015: Hållbarhet, energi, miljö Energimyndighetens beställargrupp för lokaler (BELOK) Energimyndighetens beställargrupp för flerbostadshus (BeBo) Säkerställa och verifiera specifik energianvändning i nya byggnader (Sveby) Mål Säkerhet och arbetsmiljö Mål Juridisk rådgivning Byggherregruppen Göteborg Projekt (19)

3 EU-total Concept Nordic Built Byggherrarnas organisation Stämma Valnämnd Styrelse Kansli Verksamhetsutskotten Regelverk & samverkan (RS) Miljö, teknik & kvalitet (MTK) Budget Byggherrarna koncernen Byggherrarna Sverige AB (19)

4 BYGGHERRARNAS VERKSAMHET OCH ROLL Byggsektorn är Sveriges största näringsgren och i denna spelar byggherrefrågorna en viktig roll. Föreningen Byggherrarna ägs av sina medlemmar som är både fastighetsägare och byggherrar. För föreningen är byggherren den som är kravställare men också den som låter genomföra projekterings- och byggprocessen. En byggherre är ingen specifik person utan byggherreuppgifterna är fördelade på flera yrkesgrupper/avdelningar hos våra medlemmar. I byggherreuppgifterna ingår att initiera projekt, att formulera kraven, att organisera projektgenomförandet, att upphandla, planera, överlämna till drift m.m. I föreningens arbete ingår att belysa och stärka byggherrefrågor genom hela byggprocessen från idé till färdigställande för att få optimalt resultat, oavsett hur arbetsuppgifterna fördelas. I byggsektorn produceras vår fysiska miljö som fastighetsägaren förvaltar och brukaren använder för boende, resande, arbete, service och rekreation. Föreningen vill verka för att alla i byggsektorn får ökad insikt i att de bidrar till att skapa samhälleliga värden, det vill säga bygger sjukhus så att patienterna får vård, bygger skolor så att eleverna lär sig mer, bygger anläggningar och infrastruktur så att vi minimerar restid och spar på miljön samt att vi bygger bostäder så att människor mår bra. Föreningen Byggherrarna behöver föra ut budskapet om byggherrefrågornas betydelse och byggherrens unika och mycket viktiga roll som förändringsagent när det gäller att utveckla och leda byggprocessen mot hållbarhet, högre kvalitet och bättre produktivitet. Byggherrarna har också en viktig uppgift i att koppla samman byggprocessen med samhällets behov och skapa samhälleliga värden. Framtiden Föreningen Byggherrarna har sedan starten på 1960-talet arbetat med främst juridiska frågor. Under senare år har föreningen arbetat allt mer även med kompetens- och utvecklingsfrågor. Detta arbete kommer att fortsätta även under år Föreningen kommer också att vara mer aktiv att påverka regering och myndigheter i viktiga frågor för Byggherrarna samt att kommunicera sina budskap. Föreningen fortsätter sitt arbete med att stärka medlemmarnas engagemang, leverera medlemsnytta, kompetensutveckling och genomföra opinionsbildande arbete. Vår vision Föreningen Byggherrarnas vision är att vi ska leda svensk samhällsbyggnad. Det innebär att: Föreningen Byggherrarna har en ledande roll i branschens utveckling. Föreningen Byggherrarna är den erkända och respekterade riksföreningen i byggherrefrågor. Föreningen Byggherrarna bidrar till att utveckla byggherrefrågorna och att stärka byggherrerollen. 4 (19)

5 Föreningen Byggherrarna bedriver en verksamhet som värdesätts av medlemmarna och av branschen i övrigt Vår värdegrund Föreningen Byggherrarna ska kännetecknas av Nytänkande Vi tar initiativ till utveckling, innovation, forskning och kompetensutveckling Vi följer utvecklingen och söker kunskap inom de områden som berör vårt verksamhetsområde men också inom samhällsutvecklingen i stort. Vi bidrar till utveckling av samhällsbyggandet genom att tillämpa ny kunskap och erfarenhet. Forskning, innovation och kompetensutveckling är viktigt för oss. Helhetssyn Samverkan är grundläggande. Vår verksamhet är långsiktig, hållbar och visar samhällsansvar De projekt vi genomför påverkar och skapar vårt samhälle under många år. Vi förstår vår roll i samhällsbyggandet och är lyhörda för samhällets krav. Medarbetares, branschkollegors, leverantörers, lagstiftares och övriga intressenters synpunkter är viktiga för oss att ta till vara. Vi arbetar för samverkan i branschen. Helhetssyn och hållbarhet är en av grundbultarna i vårt arbete. Trovärdighet Vi är öppna, ärliga, tillförlitliga, kompetenta och engagerade Vi är kompetenta i det arbete som vi utför och vet när vi behöver utveckla vår kompetens eller anlita expertis. Vi håller det vi lovat, är ärliga och har hög integritet. Vi tar ansvar för att affärsvillkoren i hela byggprocessen är korrekta och etiska. En öppen diskussion om hur vi bedriver vår verksamhet är viktigt för oss. Vi tar avstånd från diskriminering och främjar god arbetsmiljö för alla. För föreningen Byggherrarna är kompetensutvecklande aktiviteter en av hörnstenarna i vår verksamhet. Föreningens kompetensutvecklande verksamhet främjar byggherrar och branschens utveckling. Helhetssyn för föreningen Byggherrarna innebär att vi arbetar med att föra medlemmarnas talan i sammanhang där vi kan påverka regler och normer till stöd för byggherrars långsiktiga arbete. 5 (19)

6 Övergripande mål 2018 Kännedomen om föreningen Byggherrarna och vår verksamhet är välkänd i branschen och medlemsantalet ökar stadigt. Vi har ett aktivt nätverk av medlemmar som upplever att de genom sitt medlemskap inspireras och stärks i sin byggherreroll. Föreningen Byggherrarna har etablerat samarbete med universitet och högskolor och initierar utredningar och forskning i byggherrefrågor. Vi driver systematiskt kompetensutveckling för att öka byggherrens beredskap för framtiden. Föreningen Byggherrarna samverkar med branschens olika aktörer. Vi samverkar med politiker och myndigheter och för våra medlemmars talan i sammanhang där vi kan påverka lagar och regler till stöd för byggherrens långsiktiga arbete. Strategi för att nå målet Vår strategi för att nå målet 2018: Skapa mötesplatser för medlemmarna för att generera kompetensutveckling, information, erfarenhetsutbyte och engagemang. Identifiera framtidens byggherrefrågor och byggherreroll Driva utvecklingsfrågor för såväl medlemmar som samhällsbyggnadssektorn. Ha en aktiv kommunikation med såväl medlemmar som omvärlden. Prioriterade områden I vårt arbete ska vi prioritera följande områden: Framtidens byggherre Våra medlemmar Samverkan med byggsektorn Utveckling tidiga skeden Utveckling projektskede Energi, miljö och hållbarhet Säkerhet och arbetsmiljö 6 (19)

7 AKTIVITETER Framtidens byggherre Samhällsbyggnadssektorns verksamhet är fragmenterad det är många aktörer och intressenter inblandade med olika särintressen. Att bedriva byggnads- och anläggningsverksamhet är komplext och omfattar mer än själva byggverksamheten Det är en process som berör många aktörer i byggsektorn en byggherreprocess. Syftet med fokusområdet är att spana in i framtiden hur byggherreprocessen kommer att se ut och även formulera hur vi vill att byggherreprocessen ska utvecklas för att få en hållbar samhällsutveckling(-byggande). Här arbetar vi med byggherreprocessen ur ett övergripande perspektiv. För att kunna formulera tankar och idéer om framtidens byggherre måste vi göra ett avstamp i nutiden och förstå hur byggherreverksamheten bedrivs idag, Den schematiska byggherreprocessen Under 2015 är fortsatt ambitionen att arrangera en workshop om utvecklingen av samhällsbyggandet ur ett byggherreperspektiv. Workshopen ska ge underlag för vilka områden vi behöver studera närmare, och utgöra underlag för bildande av en byggherretankesmedja. En tankesmedja kan tänkas samla ett antal utvalda representanter inom byggsektorn och dess intressenter som vill medverka till att formulera och sprida idéer om en bättre/förändrad byggherreprocess ur ett långsiktigt samhällsbyggarperspektiv. Tankesmedjan bör representera hela byggsektorn med deltagare från byggherreorganisationer, forskare, politiker, planarkitekter, projektörer, entreprenörer m.fl. Tankesmedjan ska delta i samhällsdebatten med tankar och idéer till både allmänhet och politiker. Det långsiktiga målet är att tankesmedjan ska vara en viktig aktör i samhällsdebatten. För att fånga upp kunskap och aktuell forskning inom högskolor och universitet ska vi upprätthålla och utöka kontakten med landets lärosäten. Det innebär att vi deltar i de nätverk vi har med Sveriges bygguniversitet samt att vi är aktiva referensgrupperna till de två forskningsplattformar, procsibe, och SIRen, som startades upp under (19)

8 ProcSIBE (Procurement for Sustainable Innovation in the Built Environment) är en femårig ( ) Formas-finansierad satsning. Den etablerar en stark tvärvetenskaplig plattform för forskning och utveckling som berör upphandling inom samhällsbyggnadsområdet. Forskningsprojektet SIRen, Sustainable Integrated Renovation, eller Nationell stark transdisciplinär forskningsmiljö för helhetssyn på hållbar renovering, är tvärdisciplinärt och berör fem forskningsområden där forskare tillsammans med representanter från näringslivet och offentlig sektor skall bidra med sina kompetenser. Vi fortsätter även utveckla våra kontakter genom att bjuda in lokala forskare eller studenter med intressanta examensarbeten till våra nätverksträffar. Mål 2015 Föreningen Byggherrarna genomför en workshop våren 2015 Föreningen Byggherrarna startar upp tankesmedjans arbete Våra medlemmar Vid tidigare medlemsundersökning värderades erfarenhetsutbyte, kompetensutveckling och lobbying högst bland de aktiviteter föreningen arbetar med. För föreningen är det därför viktigt att fortsätta att arbeta med dessa områden. Det prioriterade området Våra medlemmar fokuserar främst på erfarenhetsutbytet. Detta gör vi genom att aktivt uppmärksamma våra medlemmar och deras arbete. Våra medlemmar är professionella byggherrar och framstående inom sin respektive verksamhet. Många av dem genomför stora och framgångsrika projekt. Genom att systematisk och regelbunden kontakt med medlemmar får vi inblick i aktuella projekt, arbetsmetoder, utmaningar och andra intressanta områden som är värda att uppmärksamma och att informera om. Medlemsmöten i föreningen Årsmöte med konferens kommer att arrangeras den 19 mars i Stockholm. Studiebesök, informationsträffar och utbildningar för medlemmar kommer att erbjudas under året på olika platser i landet. Under året är ambitionen att etablera ett lokalt nätverk i Skåne. Det totala antalet nätverk blir då fyra stycken. Syftet är att ge ökad medlemsnytta för medlemmar lokaliserade utanför storstadsregionerna samt att erbjuda en mötesplats samt möjlighet till diskussionsforum, erfarenhetsutbyte och kunskapsinhämtning regionalt. Syftet är också att ge Byggherrarnas kansli information om vilka byggherrefrågor som är aktuella och av intresse i regionen. Mål Ett regionalt byggherrenätverk etableras i Skåne. 8 (19)

9 - Seminarier i aktuella frågor arrangeras för medlemmar i Stockholm och övriga landet Samverkan med byggsektorn Byggherrarna är representerade i många olika forum. I de forum där vi medverkar ska vi ta en aktiv roll vilket kräver tid och resurser för förberedelser Byggherrarna kommer att delta i Almedalen 2015 och arrangera ett seminarium på Nord Byggs samhällsbyggararena. Föreningen Byggherrarna kommer under 2015 att vara representerade i nedanstående styrelser, referensgrupper och arbetsgrupper: Organisation BFAB styrelse Boverkets byggråd BVD-föreningen, styrelse Byggandets Kontraktskommitté (BKK) Byggtjänst styrelse Byggtjänst valkommitté Etiska rådet, styrelse Etiska rådet, valkommitté IQ Samhällsbyggnad, FoU-utskott OpenBIM, styrelse Rådet för ByggKompetens (RBK) SCB:s nämnd för byggnadsindex Sveriges Bygguniversiteter Byggherrarnas mål Påverka utbildningsutbud Bevaka förändring av byggreglerna Utveckla en ny version av BVD Utveckla AB-dokumenten Bevaka att nytta till medlemmarna levereras Föreslå ny styrelse till stämman Motverka korruption och svartarbete Föreslå ny styrelse till stämman Bidra till val av FOU-områden Länka samman BIM med förvaltning Verka för bättre utförande Bevaka utvecklingen Utökad kontakt med universitet/högskolor Byggherrarna Sverige AB är under 2015 representerade i nedanstående styrelser, referensgrupper och arbetsgrupper: Organisation BeBo styrelse BELOK styrelse Sveby styrgrupp Byggherrarna Sveriges mål Utföra uppdraget att administrera och kommunicera BeBo: s verksamhet Utföra uppdraget att administrera och kommunicera Beloks: s verksamhet Utföra uppdraget att administrera och kommunicera Sveby: s verksamhet Hållbart samhällsbyggande i världsklass Efter två statliga utredningar och två rundabords samtal startade byggherrar, staten, byggbranschen och arbetsmarknadens parter ett utvecklingsprojekt vars syfte är att effektivisera samhällsbyggandet. Projektet fokuserar på att dels se över strukturen på branscharbetet inom Samhällsbyggnadssektorn och dels hitta förslag på förbättringar i identifierade fokusområden. Mål 2015 Arrangera seminarium i samband med Almedalsveckan 2015 varav ett ska handla om säkerhet och arbetsmiljö. 9 (19)

10 Sätt frågan om säkerhet högst på agendan i samverkansgruppen Hållbart samhällsbyggande i världsklass. Utveckling tidiga skeden Syftet med fokusområdet är att rikta blicken mot det tidiga skedet i byggherreprocessen, där behoven identifieras, olika lösningar studeras och de övergripande kraven för projektet specificeras. Arbetet sker i en strategisk kontext där byggherren har en unik och mycket viktig roll som förändringsagent när det gäller att leda processen så att projektet utvecklas mot hållbarhet, kvalitet och att samhälleliga värden skapas. Här handlar det om att fånga upp goda exempel från byggherrar som arbetar aktivt med tidiga skeden, erbjuda dem möjlighet till erfarenhetsutbyte och sprida kunskapen till medlemmarna. Vi behöver även utöka vårt samarbete med andra aktörer i de tidiga skedena. Framförallt arkitekter och stadsplanerare bör bli en del i samarbetet. Vi avser att starta ett byggherrenätverk och forum för erfarenhetsutbyte mellan medlemmar och arkitekt-/konsultkåren för att utveckla byggherrens roll i det tidiga skedet av byggprocessen. Ett forum för de som vill utveckla sitt arbete i de tidiga skedena för att hela byggherreprocessen ska leda till ett bättre slutresultat. I Byggherrarnas kontinuerliga arbete ingår även att bevaka lag- och regelförändringar som berör de tidiga skedena, t.ex. ändringar i PBL och Miljöbalken, vilket till största delen bevakas genom MTK-utskottet. Vi behöver också titta på metoder och utvärderingsmodeller för att handla upp kreativa och kompetenta konsulter för de tidiga skedena. Här tänker vi oss ett samarbete med arkitekt- /konsultkåren tillsammans med kunniga medlemmar inom upphandlingsområdet. Arbetet ska fokusera på vilka förutsättningar som behövs i upphandlingsprocessen och avtal för att byggherren på bästa sätt ska få tillgång till konsulters kreativitet för att uppfylla projektets mål. Detta arbete kommer att behandlas delvis i ovannämnda nätverk för tidiga skeden, och konkretiseras genom arbetsgruppen LOU. Under 2014 togs en kurs fram tillsammans med Chalmers som är särskilt riktad till byggherrar och byggherrens arbetsuppgifter i de tidiga strategiska skedena av projekten. Kursen är planerad att 10 (19)

11 starta april 2015 och fördelas på fyra kurstillfällen. Kursen ger efter examination 7,5 högskolepoäng. Mål 2015: Föreningen Byggherrarna, (genom arbetsgruppen LOU) har formulerat förslag till affärsmodeller för byggherrens upphandling av konsulter för tidiga skeden. Föreningen Byggherrarna (genom MTK-utskottet) lämnar remissvar på de viktiga utredningar och lagändringar som berör tidiga skedet. Den första kursen, Tidiga skeden för byggherrar, genomförs vid Chalmers. Utveckling projektskede Syftet med fokusområdet är att rikta blicken mot projektskedet och allt som här hör till. Här handlar det om kravställande på en mer detaljerad nivå, organisering, genomförandeformer, upphandling, ansvars- och riskfördelning mot entreprenörer och projektörer/konsulter m.m. I Byggherrarnas kontinuerliga arbete ingår att bevaka lag- och regelförändringar som berör projektskedet, t.ex. ändringar i PBL och Miljöbalken, AML och AMV:s föreskrifter, LOU/LUF, BBR/BBK, Boverkets allmänna råd och föreskrifter, BKK:s standardavtal, AMA, miljöcertifiering. Det ingår även att ha en bevakning av de förändringar som kommer från EU när det gäller upphandlingsdirektiv, energieffektiviseringsdirektiv m.m. När det gäller metoder och regelverk arbetar vi kontinuerligt i våra två utskott Regelverk och samverkan respektive Miljö, Teknik och Kvalitet och deras arbetsgrupper med dessa frågor. Både RS-utskottet och MTK-utskottet vill arbeta proaktivt och långsiktigt. MTK-utskottet formulerade 2014 en övergripande viljeinriktning för Byggherrarnas arbete med hållbarhetsfrågor. I begreppet hållbarhet ingår ekologiskt och social hållbarhet. Denna viljeinriktning är vägledande för utskottets fortsatta utvecklingsarbete och för Byggherrarnas deltagande i samhällsdebatten samt vid kommunikation med myndigheter. De juridiska frågorna för beställaren är föreningens basverksamhet och grunden till att föreningen en gång bildades. Genom vårt utskott Regelverk- och samverkan och dess arbetsgrupper arbetar vi kontinuerligt med avtalsvillkor, upphandlingsformer och genomförandeformer. Föreningens 11 (19)

12 representation i BKK är oerhört viktig för vår vilja att påverka utvecklingen av standardavtalen. Tillsammans med samarbetet med övriga byggherrerepresentanter i BKK har vi bra underlag för vårt arbete i utskottet. Byggherrens val av upphandlingsstrategier är en kritisk framgångsfaktor för ett effektivt genomförande av projektet och för att nå uppställda projektmål. Val av upphandlingsform, entreprenadform, ersättningsform och samverkansgrad ska främja både kortsiktig effektivitet och långsiktig innovation. Under året ordnas seminarier i ämnet. Byggherrarnas mångåriga arbete med samverkan och partnering fortsätter. Arbetet kan utvecklas ytterligare genom att vi drar lärdomar från genomförda samverkans-/partneringprojekt och applicerar erfarenheterna i andra genomförandeformer Under 2015 kommer ett arbeta med uppföljning av kvaliteten i byggprocessen att startas upp. En kartläggning kommer genomföras för att se vilka olika mätmetoder som i dag används för att följa upp och utvärdera byggprocessen. Ambitionen är att ta fram best practice för byggprocessen i syfte att driva på kvalitetsutvecklingen i branschen. Mål 2015: Föreningen Byggherrarna (genom MTK-utskottet) lämnar remissvar på viktiga utredningar och lagändringar som berör projektskedet. Föreningen Byggherrarna (genom RS-utskottet och arbetsgruppen LOU) bevakar och om aktuellt lämnar remissvar på Överprövningsutredningen. Föreningen Byggherrarna (genom RS-utskottet) bereder frågor inför BKK:s arbete Fyra tvådagars grundutbildning i samverkan och partnering genomförs, två på våren och två på hösten samt en fortsättningskurs, i samarbete med företaget Prolog. Seminarium om upphandlingsstrategier genomförs i de regionala nätverken. Kvalitetsutveckling av byggprocessen. Kartlägga metoder för byggprocessmätning, sammanställa resultat och presentera i form av best practice för branschen. Hållbarhet, energi, miljö Föreningens kärnvärden är Nytänkande, Helhetssyn och Trovärdighet. I dessa begrepp ingår hållbarhet, energi och miljö på ett självklart sätt. Därför är det viktigt att vi arbetar med dessa frågor både inom föreningen men också genom att för Energimyndighetens räkning administrera programmen BeBo, Belok och Sveby. För föreningen Byggherrarna är detta arbete en viktig del i att skapa och delta i beställarnätverk där deltagarna har specialkompetens inom ämnet, en kompetens som ska komma våra medlemmar till del. Energimyndighetens beställargrupp för lokaler (BELOK) Syftar till att introducera energieffektiva lösningar i lokalsektorn. Byggherrarna Sverige AB är huvudman för Energimyndighetens Beställargrupp lokaler vilket innebär att bolaget ansvarar för ekonomi och administration av projektavtal. Byggherrarna Sverige AB har uppdrag att 12 (19)

13 administrera och kommunicera BELOK:s verksamhet. Ansökan beviljad för kommande treåriga programperiod beslutades i november Beviljade medel från Energimyndigheten uppgår till 28 MSEK. Projektet kommer att fortgå fram till hösten Nya ansökan för perioden har skickats in efter rekommendation från Energimyndigheten som vill att verksamheten fortsätter ytterligare en program period. Energimyndighetens beställargrupp för flerbostadshus (BeBo) Syftar till att introducera energieffektiva lösningar i bostadssektorn. Byggherrarna Sverige AB är huvudman för Energimyndighetens Beställargrupp Bostäder vilket innebär att bolaget ansvarar för ekonomi och administration av projektavtal. Byggherrarna Sverige AB har uppdrag att administrera och kommunicera BeBo:s verksamhet. Ansökan beviljad för kommande treåriga programperiod Ansökan antogs av Energimyndigheten den 21 november Beviljade medel uppgår till 32 MSEK. Nya ansökan för perioden har skickats in efter rekommendation från Energimyndigheten som vill att verksamheten fortsätter ytterligare en program period. Säkerställa och verifiera specifik energianvändning i nya byggnader (Sveby) Byggherrarna medverkar som huvudman i Sveby-programmet vars syfte är att fastställa standardiserade brukardata för beräkningar och hur en verifiering av energiprestanda skall gå till. Under 2014 fokuserades på fortsatt implementering och utveckling av standard. Energimyndigheten har beviljat medel för projektet till augusti En ny ansökan förväntas att beviljas för i syfte att utveckla Sveby för flera olika lokalkategorier samt fortsatt implementering. Mål 2015 Fortsatt administration, samordning och kommunikation i dessa projekt. Säkerhet och arbetsmiljö Byggherrens har ansvar för att beakta arbetsmiljön i samband med planering och projektering samt samordningsansvaret för arbetsmiljön vid genomförandet. Under 2014 tog Akademiska hus initiativet till en förstudie där de förordar att byggherrarna ska ställa högre krav på entreprenörer och leverantörer avseende säkerhet och arbetsmiljö. Det förekommer för många olyckor på våra byggarbetsplatser. Tydligare krav, skärpt uppföljning och kontroll från beställaren ökar trycket på entreprenörer och leverantörer att utveckla sitt systematiska säkerhetsarbete. Mål 2015 Bilda en samverkansgrupp av byggherrar med fokus på säkerhet och arbetsmiljö. Göra en kartläggning och förtydligande av ansvarsfördelningen för säkerhet och arbetsmiljö i byggbranschen vem ansvarar för vad? Se till att frågan hamnar högst på dagordningen i branschsamverkansgruppen HSIV. 13 (19)

14 Samla branschföreträdare och medlemsföretag till ett rundabordssamtal om att höja säkerhetskulturen i branschen med visionen olycksfria byggen. Upprätta en åtgärdsplan för att höja säkerhetskulturen där parterna förbinder sig att fullgöra sina åtagande för att nå visionen olycksfria byggen. Byggherrarnas samverkansgrupp tar fram rutiner och verktyg för ett systematiskt säkerhets- och arbetsmiljöarbete för byggherrar. Ta fram förslag till skärpta krav på entreprenörer och leverantörer avseende säkerhet och arbetsmiljö i samband med upphandlingar. Juridisk rådgivning Vi erbjuder, via vår juridiska samarbetspartner, spetskompetens inom entreprenadjuridik och avtal i form av juridisk rådgivning. Vi hjälper till med frågor om bl. a konsultavtal och entreprenadavtal, upphandling, arbetsmiljö och digitala leveranser, samt ger stöd med dokument och mallar. Byggherregruppen Göteborg Byggherrarna Sverige AB samverkar med och utför administrativa uppgifter åt det lokala nätverket Byggherregruppen i Göteborg. PROJEKT Under 2014 startade två internationella projekt som Byggherrarna är deltar i. Byggherrarna fortsätter även under 2015 att medverka i dessa. EU-total Concept EU ger under tre år stöd för att utveckla Beloks totalmetodik och anpassa den till de fem deltagande ländernas förutsättningar. Projektdeltagare är Sverige, Danmark, Finland, Norge och Estland. Metodiken kallas Total Concept. I varje land ska minst två renoveringsprojekt i lokalfastigheter genomföras med totalmetodiken och därefter utvärderas och kommuniceras. Stor vikt läggs vid kommunikationen och vidareförmedlingen av kunskaper. Byggherrarnas del i projektet innebär ett ansvar för kommunikationen samt att utveckla verktyget för de olika ländernas förutsättningar. Projektet löper från mars 2014 till och med mars 2017 Nordic Built Nordic Built ger stöd för att utveckla en affärsmodell kring Beloks totalmetodik. Projektdeltagare är Sverige, Danmark, Finland och Estland. I varje land ska minst ett renoveringsprojekt i lokalfastigheter genomföras med totalmetodiken. Byggherrarnas del i projektet innebär ett ansvar för kommunikationen samt att utveckla Beloks verktyg för totalmetodiken med tonvikt på affärsmodellen så att det kan användas i de deltagande länderna. Projektet löper från mars 2014 till och med mars (19)

15 BYGGHERRARNAS ORGANISATION Stämma Vid den årliga stämman beslutar medlemmarna om föreningens ändamål och uppdrag. Stämman utser valnämnd och styrelse samt beslutar om medlemsavgifter. Valnämnd Valnämnden skall till nästkommande ordinarie föreningsstämma ta fram förslag till ordförande och övriga styrelseledamöter, revisorer och revisorssuppleanter samt förslag till arvoden för dessa. Valnämnden skall bestå av minst tre personer som inte innehar sådana uppdrag valnämnden skall föreslå kandidater till. Valnämndens arbete påbörjas senast 1 december och ska vara färdigställt senast 3 veckor före årsstämman. Styrelse Styrelsen tillsätter och avsätter vd samt beslutar om den strategiska inriktningen för föreningens verksamhet. Byggherrarnas styrelse har planerat sex ordinarie styrelsemöten under 2014 samt ett konstituerande styrelsemöte i samband med föreningens stämma den 21 mars. Vid ett av mötestillfällena genomförs en strategiworkshop. Denna strategiworkshop är första steget till ny verksamhetsplan och budget för Kansli Byggherrarnas kansli består av: 15 (19)

16 Vd; ansvarig för bland annat föreningens medlemmar, den löpande verksamheten, ekonomi och extern representation. Kommunikationsansvarig; ansvarig för bland annat press/media, webb, marknadsföring, externoch intern kommunikation till medlemmar och föreningens nätverk. Ansvarar också för kommunikation om BeBo Utvecklingsansvarig; ansvarig för kompetensutveckling och utvecklingsfrågor. Administratör, ansvarig för bland annat administrativ support, möten, medlemsregister, protokoll, kursadministration och fakturahantering. Ytterligare en administrativ resurs på deltid har engagerats via ett bemanningsföretag. Konsultföretaget Matrisen är ekonomiansvarig och Kilpatrick Townsend Advokatbyrå levererar juristtjänster. Ytterligare två konsulter engageras på deltid för sekreterarrollen i föreningens två utskott. Vid behov engageras konsulter med specialistkompetens. Verksamhetsutskotten Syftet med verksamhetsutskotten är att som en del av kansliet, fånga upp aktuella frågor hos medlemmarna och utgöra ett nätverk inom föreningen. Arbetsformen är att via möten bereda frågor från kansli, medlemmar eller utskott. Utskotten kan vid behov bilda arbetsgrupper för att hantera olika frågeställningar. Övergripande uppgift för våra utskott är att följa aktuella frågor och utarbeta rekommendationer, vägledningar samt medverka i kompetensutvecklingsaktiviteter för våra medlemmar. Regelverk & samverkan (RS) RS-utskottet ska med arbetsgrupperna LOU och Nya upphandlings- och genomförandeformer (NUG) vara ett forum för erfarenhetsåterföring, diskussioner och utveckling avseende för byggherrar relevanta standardavtal, författningar och regelverk. RS är navet i Byggherrarnas verksamhet vad avser frågor som har juridisk anknytning. En av de viktigaste uppgifterna för RS är därför att företräda Byggherrarna i Föreningen Byggandets Kontraktskommitté (BKK) och medverka i hantering och handläggning av frågor i BKK samt vara referensgrupp åt Byggherrarnas företrädare i BKK. I den löpande verksamheten ingår att koordinera arbetet med arbetsgrupperna LOU och Nya upphandlings- och genomförandeformer (NUG), samt att anpassa befintliga mallar till nya regelverk Arbetsgruppen LOU Arbetsgruppens uppgifter är att skapa erfarenhetsutbyte mellan de medlemmar i Byggherrarna som är upphandlande enheter enligt LOU och LUF, samt identifiera frågor där Byggherrarna kan påverka vidareutveckling av lagstiftningen. Arbetsgruppen ska även informera medlemmarna och 16 (19)

17 stödja dem vid tillämpningen av LOU och LUF. I arbetsgruppens arbete ingår att bevaka rättsläget, främja Byggherrarnas intressen i pågående förändringar av upphandlingsregelverket, informera och påverka såväl externt som internt i frågor rörande offentlig upphandling samt stödja andra utskott och arbetsgrupper i LOU-frågor. Arbetsgruppen Nya upphandlings- och genomförandeformer (NUG) Arbetsgruppens syfte är att hantera de frågor som aktualiseras i nyare upphandlings- och genomförandeformer. Detta inkluderar partnering och andra fenomen. Inom detta fält skall arbetsgruppen erbjuda verktyg till medlemmarna för ökad förståelse och användande av nya upphandlings- och genomförandeformer. Arbetsgruppen ska bevaka utvecklingen inom nya upphandlings- och genomförandeformer. Miljö, teknik & kvalitet (MTK) Utskottets syfte är att bevaka och proaktivt arbete med de frågor som rör miljö, teknik och kvalitet för tidiga skeden, projektskedet samt för rätt förutsättningar för förvaltningen. Det innebär bl.a. att utskottet löpande ska bevaka viktiga utredningar och lagändringar rörande Plan och bygglagen, Miljöbalken, Boverkets regelverk m.m. Som nämnt ovan, ska utskottet formulera en övergripande viljeinriktning för Byggherrarnas arbete med hållbarhetsfrågor. Därutöver ska utskottet medverka till medlemsaktiviteter som kan bidra till medlemmarnas kompetensutveckling. I utskottets arbetsuppgifter ingår att författa Byggherrarnas remissvar för viktigare utredningar och lagändringar inom miljö, teknik och kvalitet, analysera kvalitetsutvecklingen i tidiga skeden, projektering och byggande samt att arbeta med frågor som berör informationshantering i byggande och förvaltning (BIM mm). Utskottets arbete är nära kopplat till RS-utskottet och dess arbetsgrupper samt till det arbete som bedrivs inom BeBo, Belok och Sveby. 17 (19)

18 BUDGET 2015 Byggherrarna koncernen Nedan budget för 2014 och 2015 uppdelad på Byggherrarna Sverige AB, föreningen Byggherrarna samt koncernen Byggherrarna. Budgetens medlemsintäkter bygger på att medlemsantalet ökar med 6 st betalande medlemmar under KSEK BUDGET 2014 BUDGET 2015 Resultaträkning Service AB Förening Elim Koncern Service AB Förening Elim Koncern Intäkter Årsavgifter Int från projektverksamhet Utförda tjänster närst ftg Övriga rörelseintäkter Summa intäkter Kostnader Övriga externa kostnader Köpta tjänster närst ftg Personalkostnader Avskrivningar Summa kostnader Rörelseresultat Resultat från finansiella poster Koncernbidrag Ränteintäkter Räntekostnader Nedskr aktier i dotterbolag Res före bokslutsdisp o skatt (19)

19 Byggherrarna Sverige AB Nedan budget för Byggherrarna Sverige AB 2014 och 2015 per resultatenhet. Resultatenheter Budget Budget Intäkter Medlemsservice Byggherregruppen Göteborg Medlemsmöten och konferanser ByggherreClass 0 0 Utbildning Övriga projekt 0 0 Gemensamma kontorskostn 0 0 Sveby 0 0 Summa Intäkter Kostnader Medlemsservice Byggherregruppen Göteborg Medlemsmöten och konferanser ByggherreClass 0 0 Utbildning Övriga projekt Gemensamma kontorskostn 0 0 Sveby Summa kostnader Resultat Medlemsservice Byggherregruppen Göteborg 0 0 Medlemsmöten och konferanser ByggherreClass 0 0 Utbildning Övriga projekt Gemensamma kontorskostn 0 0 Sveby Summa Övriga kostnader P-fondförändr Skatt Årets resultat (19)

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2014

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2014 2013-11-27 Bilaga 9 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2014 Antagen vid styrelsemöte 2013-12-05 Tommy Lenberg Byggherrarna Sverige AB Drottninggatan 26, 4 tr, 111 51 Stockholm Tel : 08-23 32 40 www.byggherre.se

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2013

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2013 2013-01-08 Bilaga 9 VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2013 Antagen vid styrelsemöte 2012-12-04 Mats Björs Byggherrarna Sverige AB Drottninggatan 26, 4 tr, 111 51 Stockholm Tel : 08-23 32 40 www.byggherre.se kansli@byggherre.se

Läs mer

Byggherrarna stärker byggherrerollen. Nätverksträff i Luleå 15-01-14

Byggherrarna stärker byggherrerollen. Nätverksträff i Luleå 15-01-14 Byggherrarna stärker byggherrerollen Nätverksträff i Luleå 15-01-14 Medlemmar Föreningen startades 1964 ca 135 medlemmar Allmännyttiga bostadsbolag Fastighetsbolag Industri och handel Kommunala fastighetsbolag

Läs mer

Byggherrarnas syn på takras. Mats Björs, vd Byggherrarna

Byggherrarnas syn på takras. Mats Björs, vd Byggherrarna Byggherrarnas syn på takras Mats Björs, vd Byggherrarna Definition iti av byggherre Enligt PBL: Den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads-, rivnings- eller markarbeten Enligt Byggherrarna:

Läs mer

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER Kansli Svenska Cykelstäder info@svenskacykelstader.se 073-324 77 84 Svenska Cykelstäder Verksamhetsplan för 2018 2019 Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 Introduktion Svenska Cykelstäder vill öka andelen

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2016 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 3 3.1 Styrelsen... 3 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Bilaga 1. Aktivitetplan år 2016. Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Aktivitet Budget/ år Period A. Administration av nätverk Administration, planering av aktiviteter, samordning

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 utkast Beslutas på årsmöte maj 2018

Verksamhetsplan 2018 utkast Beslutas på årsmöte maj 2018 Verksamhetsplan 2018 utkast 20180320 Beslutas på årsmöte maj 2018 Verksamhetsidé Geoforum Sverige är branschorganisationen för geodataområdet Våra medlemmar samlar in, analyserar, berikar och visualiserar

Läs mer

Aktivitet Utgifter internt Utgifter externt Period/ datum. A. Administration och utveckling nätverk. Genom Region Örebro län

Aktivitet Utgifter internt Utgifter externt Period/ datum. A. Administration och utveckling nätverk. Genom Region Örebro län Riktlinjer för verksamhet 2018 Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Övergripande mål med aktiviteter är att främja utvecklingen för företag och organisationer i genomförande av

Läs mer

Energieffektiva byggnader i sydost. - en satsning på teknik och FoU

Energieffektiva byggnader i sydost. - en satsning på teknik och FoU Energieffektiva byggnader i sydost - en satsning på teknik och FoU VERKSAMHETSIDÉ Energieffektiva byggnader en mötesplats på Växjö Universitet mellan forskningens och marknadens aktörer såsom Fastighetsägare

Läs mer

Seminarium Fjäråsprojektet Eksta Göteborg Eksta Bostads AB, Ferroamp och WSP

Seminarium Fjäråsprojektet Eksta Göteborg Eksta Bostads AB, Ferroamp och WSP Seminarium Fjäråsprojektet Eksta Göteborg 2018-10-17 Eksta Bostads AB, Ferroamp och WSP Välkommen! Eftermiddagens agenda Välkomna! Emma Karlsson, bitr. koordinator BeBo samt Charlotta Winkler, WSP Fjäråsprojektet

Läs mer

Antagna vid konstituerande stämma den 17 juni 2004, stadgeändring i punkt 5 och 20 vid stämman den 11 februari 2008.

Antagna vid konstituerande stämma den 17 juni 2004, stadgeändring i punkt 5 och 20 vid stämman den 11 februari 2008. Stadgar Antagna vid konstituerande stämma den 17 juni 2004, stadgeändring i punkt 5 och 20 vid stämman den 11 februari 2008. 1 Firma Föreningens firma är Nätverket för Elektroniska Affärer, förkortat NEA.

Läs mer

CMB:s FORSKNINGSSATSNING

CMB:s FORSKNINGSSATSNING CMB:s FORSKNINGSSATSNING TILL PER ERIK JOSEPHSONS MINNE 5 miljoner per år i 5 år till forskning och innovation NU BYGGER VI VIDARE Sedan 2011 har CMB genomfört en framgångsrik uppväxling av verksamheten

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Sveriges Arkitekters verksamhetsprogram

Sveriges Arkitekters verksamhetsprogram Sveriges Arkitekters stämma 2018 Föredragningspunkt 4 Sveriges Arkitekters verksamhetsprogram 2019-2020 Sveriges Arkitekters stämma anger genom detta verksamhetsprogram mål för förbundets arbete under

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Verksamhetsplan och budget 2014 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan,

Läs mer

Visionsarbete med start vid årsstämman 2016

Visionsarbete med start vid årsstämman 2016 Visionsarbete med start vid årsstämman 2016 Workshop Vision: IQ Samhällsbyggnad tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande I relation till vad Peter Eriksson just berättat Vilka förhoppningar

Läs mer

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Det finns många skäl att satsa på forskning och innovation (FoI). För organisationer och företag kan det vara ett sätt att utveckla

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VISION Vi leder hållbar utveckling genom forskning, innovation och kommunikation av kunskap, tjänster och produkter. KOMMUNIKATION Skogforsk vill leda utveckling i nära samarbete

Läs mer

STRATEGISK PÅVERKAN. Bilaga 3. Grunden. Tre delar leder till målet. Sidan 1 av 6

STRATEGISK PÅVERKAN. Bilaga 3. Grunden. Tre delar leder till målet. Sidan 1 av 6 Sidan 1 av 6 Bilaga 3 STRATEGISK PÅVERKAN Grunden Tillsynsutveckling i Väst har med hjälp av bland annat projektets referensgrupp identifierat ett antal viktiga faktorer för strategiskt påverkansarbete.

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2013

Verksamhetsplan och budget 2013 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen,

Läs mer

VERKSAMHETSPROGRAM. Sveriges Arkitekter

VERKSAMHETSPROGRAM. Sveriges Arkitekter VERKSAMHETSPROGRAM Sveriges Arkitekter 2019-2020 Vår vision Sveriges Arkitekter gör skillnad i samhället för arkitekturen och arkitekten. Här är visionen uppdelad i fyra olika delar gör skillnad i samhället

Läs mer

#skoldigiplan. Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet. Annika Agélii Genlott

#skoldigiplan. Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet. Annika Agélii Genlott #skoldigiplan Nationell handlingsplan för digitalisering av skolväsendet Annika Agélii Genlott Annika.agelii.genlott@skl.se Linkedin @angen_s Organisation Styrgrupp: Utbildningsdepartementet, Skolverket,

Läs mer

Smart Built Environment

Smart Built Environment Smart Built Environment Vad är Smart Built Environment? Ett av 16 strategiska innovationsprogram för svensk konkurrenskraft Ett 12-årigt strategiskt FoI-program 100 + 100 Mkr för en startperiod till och

Läs mer

Byggprocessen VBEA01. Introduktion. Stefan Olander Avd för Byggproduktion Institutionen för Byggvetenskaper Lunds Tekniska Högskola

Byggprocessen VBEA01. Introduktion. Stefan Olander Avd för Byggproduktion Institutionen för Byggvetenskaper Lunds Tekniska Högskola Byggprocessen VBEA01 Introduktion Stefan Olander Avd för Byggproduktion Institutionen för Byggvetenskaper Lunds Tekniska Högskola 1 - Allmän information Introduktion - Kurslitteratur/kurskompendium - Grupper

Läs mer

Innehåll. 1. Förbundets ändamål och uppgifter Verksamhetsidé & Mål Organisation Verksamhetsplan Budget

Innehåll. 1. Förbundets ändamål och uppgifter Verksamhetsidé & Mål Organisation Verksamhetsplan Budget Verksamhetsplan & budget 2016 Innehåll 1. Förbundets ändamål och uppgifter... 2 2. Verksamhetsidé & Mål... 3 3. Organisation... 5 4. Verksamhetsplan 2016... 6 5. Budget 2016... 8 www.samordningtrelleborg.se

Läs mer

Smart Built Environment

Smart Built Environment Smart Built Environment Digitaliseringen som drivkraft för samhällsbyggandets förändring Den största enskilda satsningen inom samhällsbyggande någonsin Vad är Smart Built Environment? Ett av 16 strategiska

Läs mer

BIM Alliance i Umeå

BIM Alliance i Umeå BIM Alliance i Umeå 2015-10-20 Syfte och vision Ideell förening med 165 medlemmar från: fastighetsägare, byggherrar, arkitekter, konsultföretag, byggentreprenörer, installationsföretag, byggmaterialföretag

Läs mer

Innehåll. 1 Bakgrund. 2 Inledning

Innehåll. 1 Bakgrund. 2 Inledning Innehåll 1 Bakgrund... 1 2 Inledning... 1 3 Mission... 2 4 Vision... 2 5 ICT Swedens värdegrund... 3 6 Aktiviteter... 3 7 ICT Swedens verksamhet och ledning... 4 8 Budget... 5 9 Uppföljning och utvärdering...

Läs mer

Procurement for Sustainable Innovation in the Built Environment Upphandling för ett hållbart och innovativt samhällsbyggande Finansiering av Formas

Procurement for Sustainable Innovation in the Built Environment Upphandling för ett hållbart och innovativt samhällsbyggande Finansiering av Formas Procurement for Sustainable Innovation in the Built Environment Upphandling för ett hållbart och innovativt samhällsbyggande Finansiering av Formas 25 mkr under 2014 2018 (2019) Tilläggsfinansiering av

Läs mer

Citylab - What s in it for me?

Citylab - What s in it for me? Citylab - What s in it for me? Vad är Citylab? Citylab är ett forum för delad kunskap inom hållbar stadsutveckling, organiserad av Sweden Green Building Council (SGBC). Som medverkande får du tillgång

Läs mer

Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov

Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov - från förstudie till ett verifieringsprojekt 2017-02-08 1 Verksamhetsutveckling och ledarskap 2017-02-08 Vi hjälper ledare att förena

Läs mer

Utmaningar med innovationsprocesser i byggsektorn. Anna Kadefors, inst för teknikens ekonomi och organisation Paula Femenías, inst för Arkitektur

Utmaningar med innovationsprocesser i byggsektorn. Anna Kadefors, inst för teknikens ekonomi och organisation Paula Femenías, inst för Arkitektur Utmaningar med innovationsprocesser i byggsektorn Anna Kadefors, inst för teknikens ekonomi och organisation Paula Femenías, inst för Arkitektur Upplägg 1. Varför behöver byggherrar engagera sig i utvecklingsarbete

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2012

Verksamhetsplan och budget 2012 Om Lunds samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Region Skåne och Lunds kommun. Samordningsförbundets

Läs mer

Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn

Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn Sveriges nationella inköpscentral inom försörjningssektorn Värmek är medlemmarna Värmek är en inköpscentral i form av en ekonomisk förening som ägs av sina 144 medlemar. Värmekhar i uppdrag av sina medlemmar

Läs mer

Samverkan för noll olyckor i byggbranschen. Håll Nollans verksamhet och roll Vision... 4

Samverkan för noll olyckor i byggbranschen. Håll Nollans verksamhet och roll Vision... 4 Innehåll Håll Nollans verksamhet och roll... 3 Vision... 4 De fyra intresseområdena, våra mål och prioriterade aktiviteter... 4 Ledarskap och kultur... 4 Kunskap och kompetens... 5 Gemensamma arbetssätt

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD Om Hufvudstadens uppförandekod. Hufvudstaden har en hundraårig historia. Sedan 1915 har vi utvecklat företaget till att vara ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med ett

Läs mer

Vöfabs uppförandekod

Vöfabs uppförandekod Vöfabs uppförandekod Vöfabs uppförandekod Vår vision Vi ska vara ledande på verksamhetsmiljöer med offentligt uppdrag genom: Framgångsrika verksamhetsmiljöer Optimal leverans Unik kompetens Starkt varumärke

Läs mer

1 (5) Verksamhetsplan 2012

1 (5) Verksamhetsplan 2012 1 (5) Verksamhetsplan 2012 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring betydelsen

Läs mer

Rekommendation Tidig marknadsdialog

Rekommendation Tidig marknadsdialog Till Medlemmarna i Anläggningsforum Föreslagna aktiviteter i denna Rekommendation är omhändertagna genom att de är införda i Trafikverkets Verksamhetssystem. Uppföljning genomförd 2019-02-12 Rekommendation

Läs mer

Aktivitet Utgifter internt Utgifter externt Period/ datum. A. Administration och utveckling nätverk. Genom Region Örebro län

Aktivitet Utgifter internt Utgifter externt Period/ datum. A. Administration och utveckling nätverk. Genom Region Örebro län Riktlinjer för Verksamhet 2017 Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Övergripande mål med aktiviteter är att främja utvecklingen för företag och organisationer i genomförande av

Läs mer

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Bakgrund Regionens eller länets utveckling och tillväxt är beroende av proaktiv samverkan mellan länets offentliga aktörer, högskola och näringsliv. Detta

Läs mer

Internet of Things Sverige regler för samverkan

Internet of Things Sverige regler för samverkan Internet of Things Sverige regler för samverkan Fastställd av prefekten vid institutionen för informationsteknologi Allmänt 1 Bakgrund Strategiska innovationsprogram är en del av Vinnova, Energimyndigheten

Läs mer

RENOVERINGSDAGEN 2017

RENOVERINGSDAGEN 2017 RENOVERINGSDAGEN 2017 HÅLLBAR RENOVERING VEM SKA GÖRA JOBBET? 2017-03-30 Andres Muld Ordförande i Nationellt Renoveringscentrum Renoveringsbehovet Minst 500 miljarder kr Många aktörer Många problemställningar

Läs mer

Befattningsbeskrivningar IMF Föreningen

Befattningsbeskrivningar IMF Föreningen Befattningsbeskrivningar IMF Föreningen Innehållsförteckning ORDFÖRANDE... 1 Internt... 1 Externt... 2 VICE ORDFÖRANDE... 3 Internt... 3 Externt... 4 EKONOMIANSVARIG... 5 UTBILDNINGSUTSKOTTET... 6 NÄRINGSLIVSUTSKOTTET...

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 8 oktober 2015 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet

Läs mer

Verksamhetsplan och Arbetsordning för

Verksamhetsplan och Arbetsordning för Verksamhetsplan och Arbetsordning för Villaägarna i Malmö Antagen av styrelsen 2009-03-17 Reviderad senast 2010-12-08 1 (8) I texten nedan kallade: Villaägarna i Malmö (ViM) Regionkontor (RK), Regionstyrelsen

Läs mer

Stadgar. Fastighetsnätverket för energi och miljöfrågor i Örebro län

Stadgar. Fastighetsnätverket för energi och miljöfrågor i Örebro län Stadgar Fastighetsnätverket för energi och miljöfrågor i Örebro län 1 Ändamål Fastighetsnätverket verkar för en hållbar bygg- och förvaltningsprocess som gynnar affärsutveckling, innovativa processer,

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2017

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2017 Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2017 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 3. Organisation... 4 3.1 Styrelsen... 4 3.2 Verkställande direktör... 4 3.3 Föreningens

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

FoI-propositionen 2012 Vad sa vi?

FoI-propositionen 2012 Vad sa vi? FoI-propositionen 2012 Vad sa vi? Inspel till FoI-propositionen 2012 Kraftfull kompetensuppbyggnad inom samhällsbyggande genom en gemensam offentlig privat satsning på forskning och innovation IQ Samhällsbyggnad,

Läs mer

BIM Alliance. Vad sker i föreningen? Olle Samuelson

BIM Alliance. Vad sker i föreningen? Olle Samuelson BIM Alliance Vad sker i föreningen? 2017-01-25 Olle Samuelson Syfte och vision Ideell förening med 175 medlemsorganisationer från: fastighetsägare, byggherrar, arkitekter, konsultföretag, byggentreprenörer,

Läs mer

Remissvar Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88)

Remissvar Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88) Dalarnas Arkitekturråd 2016-03-07 1 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Remissvar Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88) Detta

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

Anteckningar från Byggherrdagen 4 april 2019

Anteckningar från Byggherrdagen 4 april 2019 Anteckningar från Byggherrdagen 4 april 2019 Inledning, Moderatorn Tommy Lenberg Avstamp i Boverkets senaste rapport 2018, den tredje efter Skärpning gubbar och Sega Gubbar Fel, brister och skador i byggsektorn

Läs mer

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen

Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning. Fastställd av styrelsen Verksamhetsplan med verksamhetsbeskrivning 2014 Fastställd av styrelsen 2014-01-28 2 (11) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Verksamhet... 3 2.1 Uppdrag... 3 2.2 Beskrivning av föreningens verksamhet... 3 3.

Läs mer

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 1 Inledning... 3 2 Strategi för Svenskt Projektforum 2014... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Framtid... 4 Vision... 4 Mission... 4 Allmänt... 4 Föreningens

Läs mer

AFFÄRSPLAN NÄRINGSLIVSFORUM I SKÖVDE

AFFÄRSPLAN NÄRINGSLIVSFORUM I SKÖVDE 2019 2023 AFFÄRSPLAN NÄRINGSLIVSFORUM I SKÖVDE 1 Inledning En entreprenör beskrivs ofta som någon som ser möjligheter före hinder, är kreativ och modig. Oavsett om du driver eller leder en större, väletablerad

Läs mer

Verksamhetsplan för 2015

Verksamhetsplan för 2015 Verksamhetsplan för 2015 Allmänt För att förverkliga föreningens mål och syften kommer arbetet i huvudsak att läggas upp enligt vad som beskrivs i vår Verksamhetsplan för 2014. Vägledande blir de sju steg

Läs mer

beställare Hur ökar vi innovationsviljan?

beställare Hur ökar vi innovationsviljan? Renodlad beställare Hur ökar vi produktiviteten iteten och innovationsviljan? Trafikverkets strategiska utmaningar 2012-2021 Ett energieffektivt t transportsystem t t Väl fungerande resor och transporter

Läs mer

Samordningsförbundet Umeå

Samordningsförbundet Umeå Samordningsförbundet Umeå Umeå kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan i Umeå, Länsarbetsnämnden i Umeå Verksamhetsplan Budget 2006 Innehållsförteckning 1. Samordningsförbundet Umeå...

Läs mer

Instruktion till kommunikationsplan i E2B2

Instruktion till kommunikationsplan i E2B2 Instruktion till kommunikationsplan i E2B2 Varför kommunicera forskning? I beslutet som ni fått av Energimyndigheten står det att projektet ska kommuniceras enligt en kommunikationsplan som tas fram i

Läs mer

Mikael Johansson 2013-02-22

Mikael Johansson 2013-02-22 SÄKERHETSBRANSCHEN Principprogram Styrdokument Mikael Johansson 2013-02-22 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Verksamhetsidé... 3 3. Vision... 3 4. Värdestrategi... 3 5. Branschorganisationens fokusområden...

Läs mer

Kommittédirektiv. Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd. Dir. 2013:11

Kommittédirektiv. Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd. Dir. 2013:11 Kommittédirektiv Expertgrupp för utvärdering och analys av Sveriges internationella bistånd Dir. 2013:11 Beslut vid regeringssammanträde den 31 januari 2013 Sammanfattning Regeringen inrättar en kommitté

Läs mer

CMB 29 januari dagordning

CMB 29 januari dagordning CMB 29 januari 2015 - dagordning 1. Mötets öppnande och kort om föregående möte - (Anna Kadefors) 2. Aktuellt från CMB (Bengt Christensson) 3. InnovaFonsupphandling inom byggområdet (Anna Kadefors, Chalmers

Läs mer

STADGAR ANTAGNA PÅ FÖRENINGSSSTÄMMAN 2015

STADGAR ANTAGNA PÅ FÖRENINGSSSTÄMMAN 2015 Stadgar för Sveriges HR Förening Sveriges HR Förening orgnr. 802004-2159 (The Swedish Association for Human Resource Management) Fastställda vid stämman den 29 mars 2012. Föreningen bildad 1921 1. Föreningens

Läs mer

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se Kontrollansvarig Byggherrens stöd vid projektering och byggande www.karf.se 1 I denna broschyr avser Kontrollansvarig och Kontrollplan de begrepp som finns reglerade i Plan- och bygglagen, PBL (kap10 9,

Läs mer

Projekteringsprocessen. Construction Management

Projekteringsprocessen. Construction Management Projekteringsprocessen Construction Management Byggprocessen 2 Projekteringsprocessen 3 Påverkan från omvärlden Samhällsförändringar Politiska förändringar Finansiella förutsättningar Lokala opinioner

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS

Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS Olle Samuelson IQ Samhällsbyggnad/OpenBIM Pontus Bengtson WSP/OpenBIM IQ Samhällsbyggnads roll och verksamhet Neutral nod och katalysator för sektorsövergripande

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2016-2018 VISION STRATEGIPLAN 2016-2018 ÅRLIGA VERKSAMHETSPLANER 1. OMFATTNING & SYFTE Detta dokument omfattar en beskrivning av s strategiplan för 2016-2018. Det innehåller en övergripande

Läs mer

Procurement for Sustainable Innovation in the Built Environment Upphandling för ett hållbart och innovativt samhällsbyggande Finansiering av Formas

Procurement for Sustainable Innovation in the Built Environment Upphandling för ett hållbart och innovativt samhällsbyggande Finansiering av Formas Procurement for Sustainable Innovation in the Built Environment Upphandling för ett hållbart och innovativt samhällsbyggande Finansiering av Formas 25 mkr under 2014 2018 (2019) Tilläggsfinansiering av

Läs mer

BeBo Räknestuga Göteborg Välkommen!

BeBo Räknestuga Göteborg Välkommen! BeBo Räknestuga Göteborg 2018-10-18 Välkommen! Dagens program Introduktion om BeBo Emma Karlsson, bitr. koordinator BeBo Ekonomisk bärkraft i långtgående energieffektiviseringar Tänker vi rätt kring vad

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Gällande från och med 2011-04-01 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter... 3 Åtagande... 3 Samverkansgruppen det representativa inflytandet... 4 Arbetsplatsträffen

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer Vi bidrar till samhällsnyttan! En samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2013. Byggherrarna Sverige AB. Org. nr. 556093-6071 2014-02-18. Byggherrarna Sverige AB

ÅRSREDOVISNING 2013. Byggherrarna Sverige AB. Org. nr. 556093-6071 2014-02-18. Byggherrarna Sverige AB 2014-02-18 ÅRSREDOVISNING 2013 Byggherrarna Sverige AB Org. nr. 556093-6071 Byggherrarna Sverige AB Drottninggatan 33, 2 tr, 111 51 Stockholm Tel : 08-23 32 40 www.byggherre.se kansli@byggherre.se facebook.com/byggherrarna

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011

Förslag till Verksamhetsplan 2011 1 (5) Förslag till Verksamhetsplan 2011 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring

Läs mer

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor Digital strategi Järfälla För- och grundskolor I Järfällas för- och grundskolor arbetar vi för att... barn, elever och medarbetare ska ha tillgång till digitala verktyg som ger ett bra stöd för lärande

Läs mer

Projektplan. Deltagande i Uthållig kommun etapp 3. Eva Larsson, Kommunledningskontoret och Johan Nilsson, Stadsbyggnadsförvaltningen

Projektplan. Deltagande i Uthållig kommun etapp 3. Eva Larsson, Kommunledningskontoret och Johan Nilsson, Stadsbyggnadsförvaltningen Projektplan Deltagande i Uthållig kommun etapp 3 Eva Larsson, Kommunledningskontoret och Johan Nilsson, Stadsbyggnadsförvaltningen 2012-07-04 Mora kommun deltar tillsammans med ett 30-tal andra svenska

Läs mer

Systematisk gemensam riskhantering i byggprojekt. Ekaterina Osipova Byggproduktion Luleå tekniska universitet

Systematisk gemensam riskhantering i byggprojekt. Ekaterina Osipova Byggproduktion Luleå tekniska universitet Systematisk gemensam riskhantering i byggprojekt Ekaterina Osipova Byggproduktion Luleå tekniska universitet Bakgrund och syfte Riskhantering blir allt viktigare i dagens byggbransch. Snabba förändringar

Läs mer

STOCKHOLM ON THE MOVE

STOCKHOLM ON THE MOVE STOCKHOLM ON THE MOVE UtställninG, debatter, seminarier och workshops om StockholmreGionens framtida utveckling 22 november 2012 24 mars 2013 på FärGfabriken STOCKHOLM O N T H E M O V E InnehållsförteckninG

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2011

Verksamhetsplan och budget 2011 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV)

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Bilaga 6 Verksamhetsplan 2017-2019 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs vision är att bidra till ett

Läs mer

Digitalisering och samhällsbyggandets Olle Samuelson och Jan-Anders Jönsson

Digitalisering och samhällsbyggandets Olle Samuelson och Jan-Anders Jönsson Digitalisering och samhällsbyggandets processer 2017-04-24 Olle Samuelson och Jan-Anders Jönsson Agenda i korthet BIM och föreningen BIM Alliance Smart Built Environment Processer, aktörer och informationsflöden

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

Verksamhetsplan SWEDTRAIN 2018

Verksamhetsplan SWEDTRAIN 2018 Verksamhetsplan SWEDTRAIN 2018 Syfte med verksamheten SWEDTRAIN är branschorganisationen för företag som är verksamma inom Sveriges järnvägsindustrier. SWEDTRAIN arbetar för att stärka järnvägsindustrins

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet 2012-03-27 1 Namn Föreningens namn är ULI Geoforum. 2 Ändamål ULI Geoforum är en ideell förening med syfte att sprida och effektivisera

Läs mer

Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning

Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning Antagen av regionens revisorer 2015-01-27 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Ordförandes roll och arbetssätt... 2 3 Informell arbetsuppdelning

Läs mer

Budget och verksamhetsplan

Budget och verksamhetsplan VERKSAMHETSPLAN 2015 Budget och verksamhetsplan Diversity Charter Sweden 2014 Innehåll Innehåll... 1 Bakgrund... 2 Historik... 2 Vision och långsiktiga mål... 2 Nationella förutsättningar... 1 Syn på mångfald...

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget 2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Storregionala mötesplatser...4 Storregionala processer...6 Kommunikation...8 Medlemskap...9 Kansliet...9 Budget... 10

Läs mer

Årsstämma Samverkan för noll olyckor I byggbranschen

Årsstämma Samverkan för noll olyckor I byggbranschen Årsstämma 170907 olyckor I byggbranschen 1 Håll Nollan, från första mötet till vår lansering och medverkan i Almedalen 2 Dagordning- ideell förening 3 Dagordning- servicebolag 4 6. Styrelsens verksamhetsberättelse

Läs mer

Strategi för Kristianstads kommuns internationella

Strategi för Kristianstads kommuns internationella STRA- TEGI 1(5) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Kristina Prahl 2011-10-04 Strategi för Kristianstads kommuns internationella arbete Bakgrund Dagens globaliserade värld utgör många viktiga

Läs mer

Verksamhetsplan och budget. Samordningsförbundet Finsam i Helsingborg

Verksamhetsplan och budget. Samordningsförbundet Finsam i Helsingborg Verksamhetsplan och budget Samordningsförbundet Finsam i Helsingborg 16 1. Samordningsförbundets ändamål och uppgifter. Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Helsingborgs

Läs mer