Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.39

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.39"

Transkript

1 Bostadsförsörjningsprogram för Kungsörs kommun Antaget av kommunfullmäktige , 130 Innehåll 1. Inledning Kungsörs kommun Arbetspendling Mål med bostadsförsörjningen Övergripande nationella mål Kungsörs kommuns mål Befolkningsutveckling Kungsörs befolkningsutveckling Befolkningsprognos Befolkningens åldersfördelning Hushållens fördelning Kommunens bostadsbestånd Upplåtelseform Flyttkedjor Beräkningsnycklar för nybyggnation Efterfrågan på bostäder Generell bedömning Kommunens insatser för att nå uppsatta mål Pågående och genomförda åtgärder Planerade åtgärder Kommunens riktlinjer för att uppnå målen Möjliga utbyggnadsområden för bostäder i Kungsörs tätort samt i småorterna Referenser (17)

2 1. Inledning Det nationella målet för bostadsmarknadspolitiken är långsiktigt väl fungerande bostadsmarknader där konsumenternas efterfrågan möter ett utbud av bostäder som svarar mot behoven. Alla kommuner ska, enligt lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar (2000:1 383), upprätta riktlinjer för bostadsförsörjningen i kommunen. Riktlinjer för bostadsförsörjningen skall antas av kommunfullmäktige under varje mandatperiod. Ett bostadsförsörjningsprogram ska ge en samlad bild av bostadsläget i kommunen, både vad gäller nutid och framtid. Syftet med programmet är att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen och underlätta för att lämpliga åtgärder för boendeplaneringen förbereds och genomförs. Enligt lagen ska varje kommun planera bostadsförsörjningen i syfte att skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder och för att främja att ändamålsenliga åtgärder för bostadsförsörjningen förbereds och genomförs. 2. Kungsörs kommun Kungsörs kommun ligger Västmanlands län och har invånare och en landareal på 203 kvadratkilometer. Kommunen har två tätorter, Kungsör och Valskog. Kungsör angränsar till kommunerna Köping, Arboga och Eskilstuna. Befolkningen är främst koncentrerad till Kungsörs tätort som har cirka 70 procent av invånarna. Förutom Kungsör och Valskog finns ett antal småorter och större sammanhängande kyrkbyar med omland. Kungsörs tätort har cirka invånare Valskogs tätort har cirka 700 invånare Torpa har cirka 130 invånare, med omlandet ungefär 530 invånare Granhammar har cirka 215 invånare, med omlandet ungefär 520 invånare Kungs Barkarö har cirka 90 invånare, med omlandet ungefär 225 invånare En omvärldsanalys av kommunen kan i stora drag sammanfattas i följande punkter: Kungsör ligger i expansiva Mälarregionen Bostadsbrist i sex av länets tio kommuner Underskott på bostäder i Kungsörs tätort 2 (17)

3 Kata över Kungsörs kommun. 3. Arbetspendling Nästan personer pendlar ut från Kungsör för arbete i annan kommun samtidigt som cirka 800 personer pendlar till arbete i Kungsör. Detta gör kommunen starkt beroende av arbetsmarknader i omgivande regioner. De vanligaste kommunerna som de boende i Kungsör arbetspendlar till är Köping, Eskilstuna, Arboga, Västerås och Stockholm. Inpendling sker framförallt från Köping, Eskilstuna, Arboga, Västerås och Örebro. Cirka 50 procent av befolkningen i Kungsör i arbetsför ålder pendlar till arbete på annan plats. Kungsör har ett utmärkt utgångsläge i Mälarregionen, med närhet till viktiga arbetsmarknader i Stockholmsregionen, Eskilstuna, Västerås, Örebro samt kommunerna i Västra Mälardalen Kungsör, Arboga och Köping. Med cirka 45 minuters restid med bil från Kungsör når man åtta kommuner med tillsammans drygt invånare. En pendlingstid på minuter är enligt forskningen det avstånd som arbetspendlarna anses acceptabelt när de tänker sig resor med bil, buss eller tåg och cirka 20 minuter om de går eller cyklar till arbetet. Dock önskar sig arbetspendlarna ett kortare avstånd. Den optimala restiden är minuter. 1 1 Vill människor pendla längre? Transportforskningsenheten vid Umeå Universitet, (17)

4 Detta gör att Kungsörs kommun har bra förutsättningar för att bli försörjda med arbetskraft, och att kunna bo i kommunen och arbetspendla till annan ort. Men även locka nya invånare att flytta till Kungsör som har gynnsamma förutsättningar för arbetspendling och närhet till flera expansiva kommuner, regioner och företag. 4. Mål med bostadsförsörjningen För att skapa förutsättningar för att fler människor ska välja att bo i Kungsörs kommun krävs en satsning på fler bostäder. Det handlar om att bygga bostäder i olika storlekar och med varierande upplåtelseformer för att utbudet ska bli tillräckligt attraktivt för att locka nya invånare till Kungsör. Men även för att få befintliga invånare möjlighet att byta bostad och därmed undvika utflyttning av bostadskäl. Kommunens mål med bostadsförsörjningen utgår från det nationella övergripande målet för bostadsmarknaden. 4.1 Övergripande nationella mål Målet för samhällsplanering, bostadsmarknad, byggande och lantmäteriverksamhet är att ge alla människor i alla delar av landet en från social synpunkt god livsmiljö där en långsiktigt god hushållning med naturresurser och energi främjas samt där bostadsbyggande och ekonomisk utveckling underlättas. Det nationella målet för bostadsmarknadspolitiken är långsiktigt väl fungerande bostadsmarknader där konsumenternas efterfrågan möter ett utbud av bostäder som svarar mot behoven. 4.2 Kungsörs kommuns mål I kommunens Vision 2025 lyfter man bland annat fram följande: Kungsörs attraktiva variationsrika boende i Mälardalen är en styrka där goda kommunikationer gör det möjligt att ta tillvara andra städers kvaliteter. Ett av kommunfullmäktiges mål är att år 2018 ska Kungsör ha invånare och år 2025 ska invånarantalet vara Ett fokusområde i översiktplanen är attraktivt boende. Vidare finns följande fyra mål för boende i översiktplanen: Att skapa förutsättningar för fler attraktiva bostäder är en av översiktsplanens viktigaste målsättningar. Fler unga vuxna måste lockas att bosätta sig på orten så att befolkning och skattekraft kan öka. Framför allt bedöms sjö- och naturnära boende kunna locka nya kommuninvånare. Kungsör ska ha en fungerande bostadsmarknad med ett attraktivt utbud och fungerande flyttkedjor. En målsättning är att behålla ett av dagens mest positiva inslag: variationen i bostadsutbudet. Variationen ska vidareutvecklas genom nytillskott på bostadsmarknaden. Målet är att alla grupper ska kunna hitta sin bostad i kommunen. 4 (17)

5 Kungsörs kvalitéer med avseende på natur- och kulturmiljöer ska utnyttjas på ett positivt sätt för att skapa attraktiva boendemiljöer. Samtidigt kan förhoppningsvis både centralorten och de mindre orterna och landsbygden utvecklas lokalt 5. Befolkningsutveckling 5.1 Kungsörs befolkningsutveckling I diagrammet nedan framgår att Kungsörs invånarantal har minskat från invånare år 1990 till invånare Källa: Statistiska centralbyrån (SCB). Befolkningsutveckling Kungsörs kommun, antalet födda, döda, inflytttade och utflyttade. Källa Kommun- och landstingsdatabasen. Under 2015 flyttade 714 personer till Kungsör. 637 personer flyttade från Kungsör, det gav ett positivt flyttningsnetto på 77 personer. Kommunen hade ett negativt födelsenetto (-3). Det betyder att det är det positiva flyttnettot 2015 och de senaste åren som förklarar kommunens befolkningsökning de senaste åren. 5 (17)

6 5.2 Befolkningsprognos Företaget Statisticon har genomfört befolkningsprognoser för kommunerna. Resultatet presenteras i KOLADA. Prognosen visar att Kungsörs kommun kommer att ha invånare år Det motsvarar en befolkningsökning på 4,2 procent. Om prognosen infrias kommer Kungsörs invånarantal inom några år vara tillbaka på 1990-års nivå. Detta givet att bostadsmarknaden klarar av att hantera tillkomna kommuninvånare. Ålder Befolkning 2015, antal Förväntat antal invånare 2020, antal Skillnad Procent , , , , , ,3 Totalt ,2 Av befolkningsprognosen i tabellen framkommer att Kungsörs befolkning kommer att öka i samtliga ålderskategorier. Störst ökning i antal förmodas ske i åldersgrupperna, och 80 plus. Procentuellt är det grupperna 80 plus och år som ökar mest Befolkningens åldersfördelning I befolkningspyramiden nedan redogörs för Kungsörs ålders- och könsfördelning jämfört med riket. De framgår tydligt att en mindre andel personer än riksgenomsnittet finns i åldern år och i åldern 0-5 år. En större andel äldre personer finns i Kungsör jämfört med riket. Åldern 60 plus finns i särskilt hög andel. 2 Förväntat antal invånare om 5 år i kommunen. För att göra prognosen används antal levande födda barn, avlidna, inflyttade och utflyttade som registrerats under året. Med hjälp av denna information skattas fruktsamhet, mortalitet, antal inflyttare, inflyttarfördelningar och utflyttarrisker efter ålder och kön. Skattningarna ligger sedan till grund för beräkningen av den framtida utvecklingen av antalet födda, döda, inflyttade och utflyttade. Statisticon, KOLADA. 3 Statisticon, KOLADA (17)

7 Kungsörs ålderssammansättning i förhållande till rikets, uppdelat på ålder och kön. Källa: SCB. 6. Hushållens fördelning År 2015 fanns det hushåll i Kungsörs kommun. I Genomsnitt bor det 2,2 personer per hushåll i Kungsör. I tabellen nedan redovisas antalet hushåll fördelat på hushållens sammansättning. Den vanligaste typen av hushåll i Kungsörs är ensamstående utan barn tätt följt av sammanboende utan barn. Totalt är det hushåll som har barn. Källa: SCB. 7 (17)

8 7. Kommunens bostadsbestånd Bostadsbyggandet i Kungsör har under lång tid varit mycket begränsat. Under senare tid har dock två bostadsprojekt, Skillingeudd och omvandlingen av Karlaskolan, förbättrat siffrorna något. Skillingeuddområdet ligger naturskönt vid Mälaren i bra kommunikationsläge vid E20 mot Eskilstuna och Örebro. Karlaskolan vänder sig främst till seniorer och har ett centralt läge i Kungsör, nära service och handel. Antalet nybyggda flerbostadshus och småhus, i Kungsörs kommun. Källa SCB. Av diagrammet framgår att det under de senaste 20 åren inte byggts några flerbostadshus i kommunen. Däremot har det byggts en del småhus, variationen har varit mellan 0 och 8 hus per år. Kommunen domineras idag av småhusbebyggelse. Utbudet kompletteras av hyresoch bostadsrätter i flerfamiljshus. Den mest expansiva delen i kommunen idag är området runt Skillingeudd där det byggs kontinuerligt, både genom nybyggnadsprojekt och genom omvandlingar av befintliga fritidshus. Det ger en klar indikation på vad som kan locka människor till Kungsör, närhet till Mälaren och en attraktiv, gärna lantlig, boendemiljö. I tabellen nedan redovisas beståndet av i flerbostadshus i Västmanland Uppgifterna kommer ifrån Länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys Noterbart är att Kungsör andel av bostadsrätter endast är fyra procent. Genomsnittet för länet är 44 procent. Hyresrätterna dominerar totalt i Kungsörs kommun. 8 (17)

9 I tabellen nedan, som är tagen från Länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys, framgår att Kungsörs kommun har gått från ett överskott i bostadsbeståndet mellan åren 2010 och 2013 till ett underskott år (17)

10 Kungsörs Fastighets AB:s fastighetsbestånd består av 799 lägenheter. Det är cirka 60 procent av antalet lägenheter i Kungsör. Fastighetsbolagets lägenheter är fördelade enligt följande: Lägenhetens storlek fördelat på antalet rum Antal lägenheter 1 rum och kök rum och kök rum och kök rum och kök 73 5 rum och kök 10 Totalt 799 Noterbart är att det inte finns lägenheter som är större än fem rum och kök Upplåtelseform Vid årsskiftet 2011/2012 fanns totalt bostäder i Kungsör, fördelade på småhus samt 1325 lägenheter i flerfamiljshus. Upplåtelseformerna fördelar sig enligt följande: Upplåtelseform i Kungsör kommun år 2011/2012. Källa: SCB. Den större delen av Kungsör befolkning återfinns i småhus. Småhus med befolkning fördelar sig enligt följande. Denna statistik kan avvika något mot SCB:s befolkningsstatistik. 10 (17)

11 Geografisk fördelning av bostäder och befolkning. Källa: SCB. 8. Flyttkedjor Ökat byggande kan leda till en bättre användning av bostadsstocken genom att ge upphov till flyttkedjor. En flytt till en nybyggd lägenhet leder till att en lägenhet i det befintliga beståndet blir ledig vilket innebär att någon annan kan flytta dit. Om en nybyggd lägenhet ger upphov till en lång flyttkedja innebär det att bostadsbeståndet kan komma att användas bättre när ett stort antal boende väljer att lämna sin gamla lägenhet och flytta in i en som bättre passar deras behov. På det sättet kan en flyttkedja komma svaga bostadskonsumenter till gagn då slutet av flyttkedjan i bästa fall inbegriper att det frigörs billiga bostäder. Alltså kan produktionen av relativt dyra lägenheter vara till fördel även för svaga bostadskonsumenter. En nyproducerad lägenhet kan innebära att en svagbostadskonsument får tillgång till en billig hyresrättslägenhet i slutet avflyttkedjan. 4 I bilden nedan illustreras en flyttkedja. Källa: D. Lindström. (2005). Flyttkedjor i Umeå kommun. Umeå universitet. 4 Etableringshinder på bostadsmarknaden, Boverket rapport 2014: (17)

12 9. Beräkningsnycklar för nybyggnation Planerat bostadsbyggande lämnar utrymme för befolkningsökning. Det finns idag inga eller få lägenheter i Kungsör som står tomma. Då det finns en stor efterfrågan på bostäder är det rimligt att anta att ett ökat bostadsbyggande leder till en ökad inflyttning. Inflyttningens ålderssammansättning ser olika ut beroende på om det är hyresrätter, bostadsrätter eller småhus som färdigställs. Vad genererar nybyggnation för befolkning? Denna fråga har Jönköpings kommun arbetat med inför ett bostadsprojekt i kommunen. 5 I tabellen framkommer att småhus i genomsnitt genererar i 3,4 personer per enhet. Om tio nya småhustomter säljs och bebyggs antas de generera 34 boende. Hyresrätter och bostadsrätter genererar 2,1 respektive 2,0 personer per lägenhet. Om 10 nya hyreslägenheter produceras och hyrs ut antas de generera 21 boende. Småhusen genererar fler barnfamiljer än hyres- och bostadsrätterna. Denna beräkningsnyckel tar dock inte hänsyn till specifika förutsättningar såsom storleken på boendet, antal rum och bostadens läge. Tabellen visar beräkningsnycklar för nybyggnation av boende, utifrån upplåtelseform. Källa: Stadskontoret Jönköping. Beräkningsunderlaget bygger på att inflyttningsmönstret i nybyggnation följer det mönster som fanns i riket Det bör beaktas att de värden som anges är medelvärden på totalbeståndet i riket och tar inte hänsyn till specifika förutsättningar. Två sådana förutsättningar är bostadens storlek och antal rum, vilka har stor påverkan på vilka som flyttar in. En annan sådan förutsättning är läget på bostaden Efterfrågan på bostäder I maj månad 2016 fanns det 350 personer inskrivna i fastighetsbolagets lägenhetskö. Cirka 10 procent är hyresgäster som vill byta lägenhet, övriga 90 procent söker ny lägenhet. För att flyttkedjorna ska fungera behövs det en del vakanta ledigheter. Så är inte fallet i Kungsör idag, i synnerhet inte i tätorten där nästan ingen lägenhet är vakant. 5 Södra Munksjön, hur många kommer bo i området? Jönköpings kommun, Stadskontoret Södra Munksjön, hur många kommer bo i området? Jönköpings kommun, Stadskontoret (17)

13 Ett av fullmäktiges mål är att befolkningen ska öka till invånare år Av tabellen nedan framgår det att kommunen måste öka med genomsnitt 82 personer per år för att uppnå målet År 2015 Mål 2025 Ökning Snitt per år från 2017 Befolkning personer +82 personer Om man utgår från antagandet att det även fortsättningsvis, i genomsnitt, bor 2,2 personer i varje bostad kommer det att behövas byggas 299 nya bostäder i kommunen mellan åren , allt annat lika. Det innebär en årlig byggnadstakt på 37 bostäder. 299 bostäder motsvarar cirka 37 procent av Kungsörs fastighetsbolags bostadsbestånd Generell bedömning För att uppnå målet behöver det byggas 299 nya bostäder, allt annat lika. Den generella bedömningen är att det behövs fler lägenheter av varierande storlek. För att utveckla variationen på bostadsmarknaden behövs fler bostadsrätter. Vidare efterfrågas attraktiva småhustomter i sjö nära läge. Då antalet äldre ökar i kommunen kan det behövas ett nytt äldreboende och bostäder anpassade för målgruppen. 11. Kommunens insatser för att nå uppsatta mål Kungsörs kommun har som helhet ett underskott av bostäder. Bostadsbehovet i Kungsör bedöms, utifrån bostadsmarknadsenkäten, utgöras av fler bostadsrätter med två och tre rum och kök. Vad det avser hyresrätter är det främst lägenheter med fyra och fem rum och kök som behövs. Men även större lägenheter med fler än fem rum efterfrågas. En liten andel nybyggnation medför att möjligheten att göra bostadskarriär begränsas, vilket i sin tur innebär liten rörlighet på bostadsmarknaden. Många äldre blir därmed kvar i småhusägandet, vilket gör att yngre familjer inte kan flytta in i det befintliga småhusbeståndet. Nya eller ombyggda lägenheter med seniorprofil i centralt läge med gott kommunikationsläge måste till för att möta efterfrågan i den stora gruppen seniorer som vill lämna sina småhus. Ett av kommunfullmäktiges mål är att år 2018 ska Kungsör ha invånare och år 2025 ska invånarantalet vara För att uppnå detta mål behövs åtgärder på både lång- och kort sikt. Nedan redovisas pågående och planerade åtgärder som kommunen arbetar med för att öka bostadsbyggandet, men även generella insatser som ger förutsättningar för ökad inflyttning i kommunen. 13 (17)

14 11.1 Pågående och genomförda åtgärder 15 nya lägenheter är färdiga i gamla Karlaskolan 16 nya lägenheter vid i centrum, klara januari 2017 Försäljning av nya småhustomter i sjö nära läge vid Skillingeudd (9 tomter lediga maj 2016) Färdigställd detaljplan för småhus i Runnabäcken Centrumprojektet, utveckla Drottninggatan Ny skola för årskurs 4-9 Nytt centralkök för skola och äldreomsorg Kommunalt vatten och avlopp i Jägaråsen Strategiska markinköp 11.2 Planerade åtgärder Utbyggnad av äldreboende med 20 platser Upprätta detaljplaner för flerbostadshus och olika verksamheter 17 nya småhustomter ska färdigställas för försäljning i Skillingeudd Marknadsföra kommunen som en attraktiv plats att bo på Utveckla variationen av bostäder och upplåtelseform Utreda behovet av ett nytt äldreboende Strategiska markinköp för att utveckla boende i attraktiva lägen Utöver det som kommunen planerar finns det intresse från privata aktörer att producera nya bostäder i Kungsör. 12. Kommunens riktlinjer för att uppnå målen Kommunen domineras idag av småhus som för det mesta finns i relativt attraktiva lägen. Variationen är stor eftersom man kan välja att bo i tätorten, i småorter eller på landsbygden. Utbudet kompletteras av hyres- och bostadsrätter i flerfamiljshus. Dock är andelen bostadsrätter jämförelsevis mycket lågt. Även om utbudet på många sätt är brett och varierat så är det ändå en stor utmaning att locka fler boende till kommunen. Inte minst behöver fler unga vuxna bosätta sig på orten, så att Kungsörs demografiska utmaningar kan mötas. Likaså behöver äldre kommuninvånares bostadsintressen mötas. Gruppen 60 år och äldre kommer, då den åldras, påverka kommunens bostadsmarknad väsentligt. Att fortsätta utveckla kommunens attraktiva lägen för boende är centralt för att locka ny invånare till Kungsör. Ett bra exempel är hur det nya området Skillingeudd växer fram med tomter i sjö nära läge vid Mälaren. Där finns även närhet till kollektivtrafik och snabb transportled i form av E20. Ett annat exempel är de nya lägenheterna som färdigställs i centrum. Ett fortsatt arbete med att ge förutsättningar för byggande är avgörande för om kommunen ska uppnå sitt mål om invånare Det behövs en översyn av nuvarande detaljplaner men kommunen behöver även vara proaktiv och ta fram nya planer 14 (17)

15 som är anpassade efter kommunen mål med att utveckla Kungsör. Följande riktlinjer är framtagna för att uppnå målen med hållbart ökat byggande. 1. Kommunen har en positiv inställning till byggande och bosättning. Nya bostäder accepteras så länge grundläggande kriterier uppfylls. Kriterier för att marken för bostadsbebyggelse ska godkännas är hänsynstagande till hälso- och störningsrisken, VA-försörjning, grundläggningsförhållanden, trafikförhållanden, skolskjuts, kollektivtrafik samt möjlighet att ordna nödvändig samhällsservice. 2. Nyproduktionen av bostäder ska samspela med kommunens tillväxtambitioner. 3. Kommunen verkar för att det ska finnas ett varierat bostadsutbud med blandade upplåtelseformer. Bostäder som byggs ska tillgodose såväl äldre som yngre målgrupper. 4. Kungsör vill stärka sin attraktivitet som bostadsort, både för dem som redan bor här och för dem som funderar på att flytta hit. 5. Kommunen strävar efter att ha god plan- och markberedskap, det ska finnas detaljplanerad mark till förfogande vid efterfrågan på bostadsbyggande. 6. För att påverka byggandet samarbetar kommunen med det kommunala bostadsbolaget och andra fastighetsägare. 7. Prioriteritera detaljplaner som möjliggör byggande och expansion i flera etapper. 8. Prioritera flexibla detaljplaner för att långsiktigt vara förberedd på förändrade förutsättningar. 9. Socialförvaltningen ska tillfrågas i tidigt skede av bostadsplanering för att säkerställa om det finns behov av nya boenden med särskilt stöd. 15 (17)

16 12.1 Möjliga utbyggnadsområden för bostäder i Kungsörs tätort samt i småorterna Möjliga utbyggnadsområden för bostäder i Kungsörs tätort, Kungsörs kommuns översiksplan, Möjliga områden för bostäder och förtätningar i yttre i Kungsörs tätort samt i småorterna, Kungsörs kommuns översiksplan, (17)

17 13. Referenser Lindstöm, D. (2005). Flyttkedjor i Umeå kommun-effekter av bostadsbyggande på den lokala bostadmarknaden. Kulturgeografiska institutionen, Umeå universitet. Boverket, Etableringshinder på bostadsmarknaden, rapport 2014:33 Översiksplan för Kungsörs kommun, 2014 Bostadsförsörjningsprogram Enköpings kommun, Bostadsförsörjningsprogram Pajala kommun Bostadsförsörjningsprogram Tierps kommun, Länsstyrelsen i Västmanlands bostadsmarknadsanalys, 2015 Jönköpings kommun, Stadskontoret. Södra Munksjön, hur många kommer bo i området? (17)

Fagersta kommuns riktlinjer för bostadsförsörjning

Fagersta kommuns riktlinjer för bostadsförsörjning Fagersta kommuns riktlinjer för bostadsförsörjning Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Fagersta kommun... 1 3. Arbetspendling... 2 4. Befolkningsutveckling... 3 4.1 Fagersta kommuns befolkningsutveckling

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADDSENHETEN. Bostadsmarknadsanalys 2014. Författare: Bo Bertilsson och Linda Wångdahl 2014:11

SAMHÄLLSBYGGNADDSENHETEN. Bostadsmarknadsanalys 2014. Författare: Bo Bertilsson och Linda Wångdahl 2014:11 SAMHÄLLSBYGGNADDSENHETEN Bostadsmarknadsanalys 2014 Författare: Bo Bertilsson och Linda Wångdahl 2014:11 Titel: Bostadsmarknadsanalys 2014 Författare: Bo Bertilsson och Linda Wångdahl Plan- och bostad

Läs mer

Program för bostadsförsörjningen Mål och indikatorer

Program för bostadsförsörjningen Mål och indikatorer Diarienr 2017/00043 Program för bostadsförsörjningen 2018-2021 Mål och indikatorer Antaget av kommunfullmäktige datum XX 2017 Reviderad XXXX Remisshandling 2017-04-19 program policy handlingsplan riktlinje

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram

Bostadsförsörjningsprogram Dnr KS14.339 Bostadsförsörjningsprogram 2016-2025 Förslag 2016-07-08 Sektor samhällsbyggnad Innehåll 1 Bostadsförsörjningsprogrammets syfte och roll 3 2 Mål och inriktningar för bostadsbyggandet 4 3 Dagens

Läs mer

Bostadsprogram KSU

Bostadsprogram KSU Bostadsprogram 2018-2021 KSU 2017-09-19 Varför ska kommunen ha ett bostadsförsörjningsprogram? Lagkrav att kommunfullmäktige antar riktlinjer för bostadsförsörjningen under varje mandatperiod. Visar kommunens

Läs mer

Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Bräcke kommun

Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Bräcke kommun Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Bräcke kommun 2017-2018 Antagna av Kf 168/2016 Innehållsförteckning Inledning... 1 Behov och utmaningar... 1 Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen...

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2010. Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010

Bostadsmarknadsenkäten 2010. Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010 Bostadsmarknadsenkäten 2010 Öppet forum för boendeplanering 26 mars 2010 Befolkningsökning i Stockholms län 40 000 35 000 30 000 Inflyttningsnetto Födelsenetto 25 000 20 000 15 000 10 000 5 000 0 1991

Läs mer

Bostadsbyggande för befolkningsutveckling

Bostadsbyggande för befolkningsutveckling 1 (9) Datum 2014-08-20 Utredare Mats Åstrand 0410-733618, 0734 422949 mats.astrand@trelleborg.se Bostadsbyggande för befolkningsutveckling Trelleborgs mål för befolkningsutvecklingen är att uppnå 50 000

Läs mer

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 4. Befolkning

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 4. Befolkning Gemensamma planeringsförutsättningar 2019 Gällivare en arktisk småstad i världsklass 4. Befolkning 4. Befolkning 4.1 Inledning De historiska befolkningsuppgifterna är sammanställda av SCB. Samtliga befolkningsprognoser

Läs mer

Bostadsprogram för Falu kommun Antaget av kommunfullmäktige

Bostadsprogram för Falu kommun Antaget av kommunfullmäktige Antaget av kommunfullmäktige 2011-06-09 2 INLEDNING Varför ska kommunen ha ett bostadsförsörjningsprogram, eller Bostadsprogram för Falu kommun, som det här dokumentet kallas? Det är inte bara det att

Läs mer

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 4. Befolkning

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 4. Befolkning Gemensamma planeringsförutsättningar 2018 Gällivare en arktisk småstad i världsklass 4. Befolkning 4. Befolkning 4.1 Inledning De historiska befolkningsuppgifterna är sammanställda av SCB. Samtliga befolkningsprognoser

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram väx med 1 %

Bostadsförsörjningsprogram väx med 1 % Bostadsförsörjningsprogram väx med 1 % Del av utvecklingsstrategin Samrådsversion december 2014 Samråd vår-höst 2015 Antagande KsAU-Ks-KF 2015-12-09 Reglerad i lag Varje kommun ska ha riktlinjer för bostadsförsörjning

Läs mer

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18

BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 BOSTADSPOLITISK STRATEGI reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2012-12-18 Innehållsförteckning Bostadspolitisk strategi... 4 Förutsättningar och behov... 5 Strategier Boendeplanering utifrån befolkningsstrukturen...

Läs mer

Befolkningsprognos

Befolkningsprognos Befolkningsprognos 2019-2029 Innehåll: Bild 3-6 utveckling fram till 2018-12-31 Bild 7: Årets prognos jämfört med prognosen från 2018 Bild 8-12: Prognosförutsättningar och antaganden Bild 13: Prognos antal

Läs mer

Riktlinjer fo r bostadsfo rso rjning i Storumans kommun 2014-2018

Riktlinjer fo r bostadsfo rso rjning i Storumans kommun 2014-2018 Riktlinjer fo r bostadsfo rso rjning i Storumans kommun 2014-2018 1. Varför en bostadsförsörjningsplan? Lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar (SFS 2000:183) föreskriver att varje kommun ska planera

Läs mer

2011-06-14 400-2361-11. Boverket Box 534 371 23 Karlskrona

2011-06-14 400-2361-11. Boverket Box 534 371 23 Karlskrona ÅTERRAPPORTERING 1 (10) SAMHÄLLSBYGGNADSENHETEN Plan/Boende Bo Bertilsson Telefon 021-19 52 86 bo.bertilsson@lansstyrelsen.se Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Återrapportering av uppdrag 46 Regional

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS

BEFOLKNINGSPROGNOS BEFOLKNINGSPROGNOS 2017-2026 KARLSTADS KOMMUN INNEHÅLL BEFOLKNINGSPROGNOS 2017-2026... 3 Utvecklingen den senaste tioårsperioden... 3 Boendetäthet och byggandebehov... 3 Inflyttningen från övriga länet

Läs mer

Boende och byggande i Göteborg 2019

Boende och byggande i Göteborg 2019 Boende och byggande i Göteborg 219 Fakta om befolkning, boende samt planering och byggande av bostäder i Göteborg Fastighetskontoret 1 Utgiven av: Fastighetskontoret, september 219 Skriften finns att hämta

Läs mer

Bostadsmarknadsanalys 2006 Kronobergs län

Bostadsmarknadsanalys 2006 Kronobergs län Bostadsmarknadsanalys 2006 Kronobergs län Bostadsmarknadsanalys 2006 Kronobergs län Samhällsutvecklingsenheten ISSN 1103-8209, meddelande 2006:18 Text: Dan Janerus Omslagsbild: Dan Janerus Tryckt av Länsstyrelsen

Läs mer

Bostadsförsörjningsplan

Bostadsförsörjningsplan Bostadsförsörjningsplan Piteå kommun 2016-2030 Huvuddokument Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bostadsförsörjningsplan Plan Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Befolkningsprognos Vä xjo kommun

Befolkningsprognos Vä xjo kommun Befolkningsprognos Vä xjo kommun 2016-2024 Avstämning befolkningsprognos 2015 Antaganden och ingångsvärden för prognos 2016 Metod Resultat befolkningsprognos 2016 Resonemang Sammanfattning Avstämning befolkningsprognos

Läs mer

Regional befolkningsprognos

Regional befolkningsprognos Regional befolkningsprognos Typ: Kommun Kod: 019200 Namn: Nynäshamn År: 2014-2034 Befolkningsprognos för Nynäshamns kommun gjort på SCB för period 2014-2034(bearbetat av Irina Martin) 1 Antal Personer

Läs mer

Inspel till infrastrukturplanen från Fagersta kommun

Inspel till infrastrukturplanen från Fagersta kommun Datum Diarienummer Kommunkansliet Inspel till infrastrukturplanen från Fagersta kommun Inledning Fagersta ligger i norra Västmanland, omgiven av kommunerna Norberg, kinnskatteberg, medjebacken, ala och

Läs mer

Vi satsar på ett hållbart transportsystem och en modern infrastruktur runt Mälaren

Vi satsar på ett hållbart transportsystem och en modern infrastruktur runt Mälaren Handlingsplan Boende 1. Inledning 4 Mälarstäder (Västerås, Eskilstuna, Strängnäs och Enköping) har undertecknat en avsiktsförklaring som identifierar åtta gemensamma, strategiskt viktiga och långsiktiga

Läs mer

Bostadsmarknadsanalys 2011. Kronobergs län

Bostadsmarknadsanalys 2011. Kronobergs län Bostadsmarknadsanalys 2011 Kronobergs län Innehåll Förord 2 Sammanfattning 3 Strategisk boendeplanering 5 Länsstyrelsens roll 5 Kommunala riktlinjer för bostadsförsörjningen 5 Demografi 8 Befolkningen

Läs mer

Riktlinjer för bostadsförsörjning 2008-2015 GISLAVEDS KOMMUN

Riktlinjer för bostadsförsörjning 2008-2015 GISLAVEDS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 2008.08.21 100 Riktlinjer för bostadsförsörjning 2008-2015 GISLAVEDS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 2008.08.21 Riktlinjer för bostadsbyggande i Gislaveds kommun 2008-2015

Läs mer

BILAGA 1 - UNDERLAG TILL RIKTLINJER FÖR BOSTADSFÖRSÖRJNINGEN

BILAGA 1 - UNDERLAG TILL RIKTLINJER FÖR BOSTADSFÖRSÖRJNINGEN BILAGA 1 - UNDERLAG TILL RIKTLINJER FÖR BOSTADSFÖRSÖRJNINGEN 2019-2030 Ärende: KS19/79 Författare: Thomas Hammarström, Ekerö kommun Framsida: En fotograferad modell särskild framtagen för Ekerö kommun.

Läs mer

Rapport. Var kommer Mariestrandsborna ifrån? - Första länken i flyttkedjan. Olov Häggström mars 2008 Umeå kommun / Stadsledningskontoret

Rapport. Var kommer Mariestrandsborna ifrån? - Första länken i flyttkedjan. Olov Häggström mars 2008 Umeå kommun / Stadsledningskontoret Rapport Var kommer Mariestrandsborna ifrån? - Första länken i flyttkedjan Olov Häggström mars 2008 Umeå kommun / Stadsledningskontoret Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning och syfte...

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 2016-05-03 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR SALEMS KOMMUN Rapport

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR SALEMS KOMMUN Rapport BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR SALEMS KOMMUN 2017-2030 2018-02-09 BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR SALEMS KOMMUN 2017-2030 KUND Salems kommun Säby Torg 16 144 80 Rönninge www.salem.se KONSULT WSP Sverige AB 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-11-12 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag

Läs mer

Bostadsbyggnadsprogram

Bostadsbyggnadsprogram Program antaget av Dnr SPN-168/2005 263 Kommunfullmäktige 2007-04-23 Bostadsbyggnadsprogram 2007 för Norrköpings kommun 2(14) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Inledning... 4 3 Mål och strategier

Läs mer

Länsstyrelsen en samlande kraft

Länsstyrelsen en samlande kraft Läget på bostadsmarknaden i Örebro län 2018 1 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud i länet

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 217-4-3 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

3.1. Alvesta kommun en central del av Sydsverige

3.1. Alvesta kommun en central del av Sydsverige 3. KOMMUNEN IDAG 3.1. Alvesta kommun en central del av Sydsverige Alvesta kommun ligger i gamla Värendsriket i Småland och är till stora delar gammal bondebygd med kulturhistoriska rötter långt tillbaka

Läs mer

Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2019

Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2019 Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2019 Bilaga med sammanställd data från Bostadsmarknadsenkäten 2019 (BME 2019) och Statistiska centralbyrån (SCB) Innehållsförteckning Bedömningar av kommunernas

Läs mer

Befolkningsprognos BFP18A

Befolkningsprognos BFP18A R A PPORT Befolkningsprognos 018-08 BFP18A Innehåll Inledning... 4 Befolkningsförändringar 017... 5 Utfall 017 jämfört med prognos... 7 Prognos 018-08... 9 1. Vallentuna kommun... 9 1.1 Totalbefolkning

Läs mer

RAPPORT BEFOLKNINGSPROGNOS NYNÄSHAMNS KOMMUN 2014-2023 STOCKHOLM 2014-06-15 1 (18)

RAPPORT BEFOLKNINGSPROGNOS NYNÄSHAMNS KOMMUN 2014-2023 STOCKHOLM 2014-06-15 1 (18) BEFOLKNINGSPROGNOS NYNÄSHAMNS KOMMUN 2014-2023 STOCKHOLM 1 (18) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm Telefon +46 (0)8 6956000 www.sweco.se S we c o S tra te g y AB Org.nr 556342-6559

Läs mer

Befolkningsprognos Va xjo kommun

Befolkningsprognos Va xjo kommun 2017 Befolkningsprognos Va xjo kommun 2017-2025 Avstämning befolkningsprognos 2016 Antaganden och ingångsvärden för prognos 2017 Metod Resultat befolkningsprognos 2017 Resonemang Sammanfattning 1 Avstämning

Läs mer

Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2018

Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2018 Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2018 Bilaga med sammanställda data från Bostadsmarknadsenkäten (BME) och Statistiska centralbyrån (SCB) Innehållsförteckning REGIONAL BOSTADSMARKNADSANALYS

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar., Ängelholm tätort, Hjärnarp, Munka-Ljungby, Strövelstorp, Vejbystrand/Magnarp och övrig

Läs mer

Läget på bostadsmarknaden i Örebro län 2015

Läget på bostadsmarknaden i Örebro län 2015 Foto: Mostphotos LÄNSSTYRELSEN I ÖREBRO LÄN Läget på bostadsmarknaden i Örebro län 2015 Publ.nr: 2015:24 Läget på bostadsmarknaden i Örebro län år 2015 Länsstyrelsen i Örebro län Publikationsnummer: 2015:24

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun,, Hjärnarp, Munka-Ljungby, Strövelstorp, Vejbystrand/Magnarp

Läs mer

Befolkningsprognos och byggande

Befolkningsprognos och byggande Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret Näringsliv/Mark och exploatering Camilla Björkman, 016-710 51 58 Datum 2013-04-11 Diarienummer KSKF/2012:327 1 (10) Eskilstuna kommuns riktlinjer för bostadsförsörjningenn

Läs mer

Länsstyrelsen i Örebro län. Läget på bostadsmarknaden i Örebro län 2014. Publ nr: 2014:21

Länsstyrelsen i Örebro län. Läget på bostadsmarknaden i Örebro län 2014. Publ nr: 2014:21 Länsstyrelsen i Örebro län Läget på bostadsmarknaden i Örebro län 2014 Publ nr: 2014:21 Läget på bostadsmarknaden i Örebro län år 2014 Länsstyrelsen i Örebro län Publikationsnummer: 2014:21 Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 7. Bostäder

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 7. Bostäder Gemensamma planeringsförutsättningar 2018 Gällivare en arktisk småstad i världsklass 7. Bostäder 7. Bostäder 7.1 Inledning Boendet har stor betydelse i människors vardag och liv. Boendefrågan berör alla

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 215-4-27 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun, Ängelholm tätort, Hjärnarp, Munka-Ljungby, Strövelstorp,

Läs mer

Rapport 2019:24. Bostadsmarknaden i Södermanlands län år 2019

Rapport 2019:24. Bostadsmarknaden i Södermanlands län år 2019 Rapport 2019:24 Bostadsmarknaden i Södermanlands län år 2019 Denna rapport vänder sig till regeringen, riksdagen, länets kommuner samt alla andra aktörer som intresserar sig för bostadsmarknadens utveckling

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun, Ängelholm tätort, Hjärnarp, Munka-Ljungby,, Vejbystrand/Magnarp

Läs mer

Bostadsförsörjning i mindre kommuner

Bostadsförsörjning i mindre kommuner Bostadsförsörjning i mindre kommuner Bostadsmarknadsläget 2018 De lokala bostadsmarknadernas karaktär Kommuner med svag bostadsmarknad Med svag bostadsmarknad menas en marknad där efterfrågan på bostäder

Läs mer

Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Älvkarleby kommun, arbetsutskottets remissversion

Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Älvkarleby kommun, arbetsutskottets remissversion 1(10) Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen i Älvkarleby kommun, arbetsutskottets remissversion 1. Inledning Enligt lag (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar ska varje kommun med riktlinjer

Läs mer

Befolkningsutveckling och bostadsförsörjning i SSSV 2008 SSSV. Samverkan Skåne Sydväst

Befolkningsutveckling och bostadsförsörjning i SSSV 2008 SSSV. Samverkan Skåne Sydväst Befolkningsutveckling och bostadsförsörjning i SSSV 2008 SSSV Samverkan Skåne Sydväst A P R I L 2008 1 Författare: Anna Bjärenlöv, stadskontoret Malmö Stad, Daniel Svärd, kommunledningsstaben, Lunds Kommun

Läs mer

Bostadspolitisk strategi

Bostadspolitisk strategi Bostadspolitisk strategi Reviderad och antagen av Kommunfullmäktige 2016-09-26, 76 1 (17) Revidering gjord hösten 2016 av Gunilla Jonsson, kommunstyrelseförvaltningen, Erik Lundh, samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Munka-Ljungby Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun, Ängelholm tätort, Hjärnarp, Munka-Ljungby,

Läs mer

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län

Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten Gävleborgs län Sammanställning av bostadsmarknadsenkäten 2010 Gävleborgs län Bostadsmarknadsläge Hur bedöms bostadsmarknadsläget i kommunen för närvarande? Räknar kommunen med några påtagliga förändringar av bostadsmarknadsläget

Läs mer

Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011. MalmöLundregionen. Augusti 2012

Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011. MalmöLundregionen. Augusti 2012 Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011 MalmöLundregionen Augusti 2012 Rapporten är framtagen av Avdelningen för samhällsplanering, stadskontoret, Malmö stad Innehållsförteckning

Läs mer

Befolkningsprognos 2016

Befolkningsprognos 2016 KS16.712 2016-07-12 Anders Lindgren Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Befolkningsprognoser och kommunal planering... 5 1.2 Träffsäkerheten i prognosen... 5 2 Befolkningsförändringar och prognossäkerhet 6 2.1

Läs mer

BOSTADSPROGRAM 2011-2016

BOSTADSPROGRAM 2011-2016 BOSTADSPROGRAM 2011-2016 Antagen av kommunstyrelsen 2011-08-15 172 Innehåll Inledning...1 Målsättningar...1 Utbud och efterfrågan... 3 Planerad bostadsproduktion och prioriteringar 2011-2016... 6 INLEDNING

Läs mer

Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö

Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö Cirkulärnr: 16:27 Diarienr: 16/02706 Avdelning: Sektion/Enhet: Datum: 2016-04-29 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Planering, Säkerhet och Miljö Samtliga Sveriges kommuner

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2014 Del 1 Läget på bostadsmarknaden

Bostadsmarknadsenkäten 2014 Del 1 Läget på bostadsmarknaden 2. Hur bedömer ni för närvarande kommunens bostadsmarknadsläge? I kommunen som helhet På centralorten/ i innerstan I kommunens övriga delar Bengtsfors Överskott Underskott Överskott Dals-Ed Balans Underskott

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun, Ängelholm tätort,, Munka-Ljungby, Strövelstorp, Vejbystrand/Magnarp

Läs mer

Kommunalt bostadsförsörjningsprogram

Kommunalt bostadsförsörjningsprogram 64 Dnr 2016/00329 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 64 Den 2016-09-19 Kommunalt bostadsförsörjningsprogram Kommunfullmäktiges beslut Kommunalt bostadsförsörjningsprogram

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013 BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2013 VÄSTERÅS FRAMTIDEN MÅSTE BYGGAS IDAG Västerås växer snabbare än på mycket länge och passerade nyligen 140 000 invånare, men bostadsbyggandet i Västerås går inte i takt med

Läs mer

Befolkningsprognos BFP15A

Befolkningsprognos BFP15A R A PPORT Befolkningsprognos 015-05 BFP15A Innehåll Inledning... 3 Befolkningsförändringar 014... 4 Utfall 014 jämfört med prognos... 5 Prognos 015-05... 6 1. Vallentuna kommun... 6 1.1 Totalbefolkning...

Läs mer

Riktlinjer för bostadsförsörjning Tyresö kommun

Riktlinjer för bostadsförsörjning Tyresö kommun Riktlinjer för bostadsförsörjning Tyresö kommun 2017-04-04 Emma Shepherdson Tyresö kommun / 2017-04-04 2 (13) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål och riktlinjer för bostadsförsörjningen...3 2.1

Läs mer

AVDELNINGEN FÖR SAMHÄLLSBYGGNAD. Bostadsmarknadsanalys 2019 Västmanlands län. Juni :05

AVDELNINGEN FÖR SAMHÄLLSBYGGNAD. Bostadsmarknadsanalys 2019 Västmanlands län. Juni :05 AVDELNINGEN FÖR SAMHÄLLSBYGGNAD Bostadsmarknadsanalys 2019 Västmanlands län Juni 2019 2019:05 Titel: Bostadsmarknadsanalys 2019 Författare: Simon Eriksson, Annette Rydqvist Projektgrupp: Mats Eriksson,

Läs mer

Länsstyrelsen en samlande kraft

Länsstyrelsen en samlande kraft Läget på bostadsmarknaden i Örebro län 2017 1 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud i länet

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2014 Del 1 Läget på bostadsmarknaden

Bostadsmarknadsenkäten 2014 Del 1 Läget på bostadsmarknaden 2. Hur bedömer ni för närvarande kommunens bostadsmarknadsläge? I kommunen som helhet På centralorten/ i innerstan I kommunens övriga delar Essunga Underskott Underskott Balans Falköping Balans Underskott

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram Eslöv, arbetsprocessen

Bostadsförsörjningsprogram Eslöv, arbetsprocessen Bostadsförsörjningsprogram Eslöv, arbetsprocessen Organisation En projektledare, ingen arbetsgrupp Kommunstyrelsens arbetsutskott politisk styrgrupp Bostadspolitiska mål hämtade från Vision och Handlingsprogram

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR YSTADS KOMMUN

BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR YSTADS KOMMUN BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR YSTADS KOMMUN 2015-2030. BAKGRUND: BEFOLKNINGSUTVECKLING 1990-2014 Befolkningen i har ökat med 4 010 personer under åren 1990-2014, eller i medeltal med 160 personer per år. År 2014

Läs mer

Befolkningsprognos BFP17A

Befolkningsprognos BFP17A R A PPORT Befolkningsprognos 017-07 BFP17A Innehåll Inledning... 3 Befolkningsförändringar 016... 4 Utfall 016 jämfört med prognos... 6 Prognos 017-07... 8 1. Vallentuna kommun... 8 1.1 Totalbefolkning...

Läs mer

Bostadsförsörjning i Västerås

Bostadsförsörjning i Västerås Bostadsförsörjning i Västerås program med riktlinjer 2014-2017 Antagen av kommunfullmäktige 4 september 2014 Detta är en populärutgåva av Program med riktlinjer för bostadsförsörjningen i Västerås 2014-2017

Läs mer

StatistikInfo. Arbetspendling till och från Västerås år 2013. Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:6.

StatistikInfo. Arbetspendling till och från Västerås år 2013. Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:6. StatistikInfo Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:6 Arbetspendling till och från Västerås år 2013 [Skriv text] Konsult och Service, 721 87 Västerås 021-39 00 00, www.vasteras.se

Läs mer

Befolkningsprognos Bodens kommun Totalprognos Delområdesprognos

Befolkningsprognos Bodens kommun Totalprognos Delområdesprognos Befolkningsprognos 2018-2025 Bodens kommun Totalprognos Delområdesprognos Kommunledningsförvaltningen Samhällsbyggnadskontoret Staffan Eriksson 2018-05-04 Innehållsförteckning Befolkningsprognos 2017 i

Läs mer

Befolkningsprognos för Jönköpings kommun med utblick mot 2025

Befolkningsprognos för Jönköpings kommun med utblick mot 2025 Befolkningsprognos för Jönköpings kommun 2016-2019 med utblick mot 2025 STADSKONTORET AUGUSTI 2016 Stadskontorets utredningsenhet Utredare Kontakt Webbplats Andreas Zeidlitz andreas.zeidlitz@jonkoping.se

Läs mer

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR Detta kapitel syftar till att beskriva kommunen samt de förutsättningar som ligger till grund för översiktsplaneringen. Poängteras bör att presentationen är en nulägesbeskrivning

Läs mer

Riktlinjer för bostadsförsörjning i Torsås

Riktlinjer för bostadsförsörjning i Torsås Riktlinjer för bostadsförsörjning i Torsås 2 3 Innehåll Riktlinjer, målsättning och handlingsplan 2018-2025... 4 Inledning... 4 Kommunens övergripande målsättning... 5 Bostadsmarknadsanalys... 6 Målsättning

Läs mer

Länsstyrelsen Värmland

Länsstyrelsen Värmland Länsstyrelsen Värmland Magnus Ahlstrand, plan- och bostadssamordnare Örebro den 18 maj 2016 Granska översiktsplaner och detaljplaner riktlinjer för bostadsförsörjning Besluta om väg och järnvägsplaner

Läs mer

Befolkningsprognos Va xjo kommun

Befolkningsprognos Va xjo kommun Befolkningsprognos Va xjo kommun 2015-2023 Avstämning befolkningsprognos 2014 Antaganden och ingångsvärden för prognos 2015 Metod Resultat befolkningsprognos 2015 Resonemang Sammanfattning Avstämning befolkningsprognos

Läs mer

Landskrona. Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos Källa: SCB

Landskrona. Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos Källa: SCB Landskrona Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos 2019-2028 Källa: SCB Tim Andersson Ljung Utredare 1 april 2019 Demografisk beskrivning 2018 och prognos 2019-2028 Under 2018 ökade folkmängden

Läs mer

Befolkningsprognos

Befolkningsprognos Levererades maj 2019 Gäller folkbokförda Befolkningsprognos 2019 2035 Mikael Müller, kommunstyrelsens förvaltning Totalbefolkningen väntas växa Källa 2008 2018: SCB:s befolkningsstatistik Sida 3 men inte

Läs mer

BEFOLKNINGS- PROGNOS

BEFOLKNINGS- PROGNOS Budget och planer för år 2019-2023 2018-05-17 BEFOLKNINGS- PROGNOS 2018-2027 2 (6) Sektorn för samhällsbyggnad Zeljko Skakic BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR ÅREN 2018-2027 Bakgrund Befolkningsprognosen är en del

Läs mer

BEFOLKNINGS- PROGNOS

BEFOLKNINGS- PROGNOS Budget och planer för år 2018-2022 2017-05-23 BEFOLKNINGS- PROGNOS 2017-2026 2 (6) Sektorn för samhällsbyggnad Zeljko Skakic BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR ÅREN 2017-2026 Bakgrund Befolkningsprognosen är en del

Läs mer

Förändrade flyttmönster och målgrupper för nya bostäder

Förändrade flyttmönster och målgrupper för nya bostäder Förändrade flyttmönster och målgrupper för nya bostäder Maria Pleiborn, WSP Analys & Strategi Bostadsmötet 2014-10-01 Svenskarnas flyttningar Vi flyttar ungefär 10 gånger i livet i genomsnitt och varje

Läs mer

STK Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK

STK Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK Malmö stad Arbetsmarknads- och socialnämnden 1 (5) Datum 2019-06-27 Adress 205 80 Malmö Diarienummer ASN-2019-5732 Yttrande Till Kommunfullmäktige STK-2019-477Motion från Emma-Lina Johansson om att ta

Läs mer

Utvecklingsavdelningen Aktuellt om bostadsbyggandet

Utvecklingsavdelningen Aktuellt om bostadsbyggandet Utvecklingsavdelningen Aktuellt om bostadsbyggandet 1 (7) Utredningar och rapporter från Utvecklingsavdelningen, nr 4, juni 211 I rapporten redovisas bostadsbyggandet omfattning, sammansättning och lokalisering

Läs mer

Befolkningsprognos BFP16A

Befolkningsprognos BFP16A R A PPORT Befolkningsprognos 016-06 BFP16A Innehåll Inledning... 3 Befolkningsförändringar 015... 4 Utfall 015 jämfört med prognos... 6 Prognos 016-06... 8 1. Vallentuna kommun... 8 1.1 Totalbefolkning...

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun med utblick mot 2030

Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun med utblick mot 2030 T J Ä N S T E S K R I V E L S E 1 (5) 2016-03-18 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens

Läs mer

Bilaga 2: Statistik nuläge och prognos 2020 (2024)

Bilaga 2: Statistik nuläge och prognos 2020 (2024) Bilaga 2: Statistik nuläge och prognos 22 (224) Del av Riktlinjer bostadsförsörjning Söderköping 216-22 Komplement till Bostadsförsörjningsprogrammet för Söderköpings kommun 215-22 Innehållsförteckning

Läs mer

Markaryds kommuns bostadsförsörjningsprogram

Markaryds kommuns bostadsförsörjningsprogram Ansvarig: Miljö- och byggchefen Antagandedatum: 2018-05-28 Börjar gälla: 2018-06-01 Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Markaryds kommuns bostadsförsörjningsprogram Bostadsförsörjningsprogrammet är författat

Läs mer

Riktlinjer för. Bostadsförsörjning Lindesbergs kommun

Riktlinjer för. Bostadsförsörjning Lindesbergs kommun Riktlinjer för Bostadsförsörjning 2016-2025 Lindesbergs kommun Innehåll Inledning 3 Kommunens roll 4 Riktlinjernas syfte 4 Vision 2025 4 Attraktivitet 5 Utvecklingen i kommunen 5 Kommunens mål för utveckling

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun, Ängelholm tätort, Hjärnarp, Munka-Ljungby, Strövelstorp,

Läs mer

Handbok i att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen. Marie Sand

Handbok i att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen. Marie Sand Handbok i att ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen Marie Sand 2016-01-28 Webbaserad handbok Innehåll Varför är det viktigt att arbeta med bostadsförsörjningen? Vad säger lagen? Processen Vad bör

Läs mer

Utmaningar på bostadsmarknaden

Utmaningar på bostadsmarknaden ) 1 (5) Handläggare Datum Kikki Liljeblad 20140116 Samhällsplanerare 072-247 13 56 Utmaningar på bostadsmarknaden Bostadsplanering är en komplex fråga. Många faktorer påverkar och kommunen har bara rådighet

Läs mer

Ny bostadspolitik för ett växande Skellefteå

Ny bostadspolitik för ett växande Skellefteå Ny bostadspolitik för ett växande Skellefteå Inledning: Skellefteå har som mål att kommunen ska växa till 80 000 innevånare till år 2030. För att nå detta mål måste det finnas en lokal politik som skapar

Läs mer

Bostadsförsörjningsprogram för Bodens kommun

Bostadsförsörjningsprogram för Bodens kommun Bostadsförsörjningsprogram för Bodens kommun Mål och riktlinjer för bostadsförsörjning 2015-2025 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10- 19 140 I detta dokument redovisas mål och riktlinjer för Bodens kommuns

Läs mer

Befolkningsutveckling

Befolkningsutveckling Hållbar stad öppen för världen Befolkningsutveckling Statistik och analys SAMMANFATTNING 564 000 invånare (folkbokförda) bor i Göteborgs 280 000 bostäder 70 000 så mycket ökade stadens befolkning (de senaste

Läs mer

Bostadsbyggandet i Umeå kommun Hur går bostadsbyggandet i Umeå?

Bostadsbyggandet i Umeå kommun Hur går bostadsbyggandet i Umeå? Bostadsbyggandet i Umeå kommun 2018 Hur går bostadsbyggandet i Umeå? Utredningar och rapporter från Övergripande planering, nr 4 2019 Innehåll 3 Bostadsbyggandet i Umeå 2018 3 Detaljplaner för bostäder

Läs mer