FAQ/Vanliga frågor. Skrivbordet Här finns frågor och svar som berör fjärrskrivbordets funktion och utseende.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FAQ/Vanliga frågor. Skrivbordet Här finns frågor och svar som berör fjärrskrivbordets funktion och utseende."

Transkript

1 BV/REG/MONA Utkast/Version 1(9) MONA-FAQ FAQ/Vanliga frågor Detta dokument avser att besvara MONA-användares vanliga frågor på ett kort och ickekomplicerat sätt. Om du inte hittar svar på just din fråga, så är du välkommen att kontakta MONA-supporten. Vi nås enklast på: Telefon: Epost: Inloggningsrelaterade frågor Här finns frågor och svar som berör inloggningsprocessen till MONA, från VPN-anslutningen till fjärrskrivbordet. Skrivbordet Här finns frågor och svar som berör fjärrskrivbordets funktion och utseende. Programrelaterade frågor Här finns frågor och svar som berör mjukvara som används i MONA. SAS STATA SPSS R BATCH Här finns frågor och svar som berör batch-mijön i MONA. Övrigt Här finns frågor och svar som inte tilldelats någon egen ämneskategori.

2 2(9) Inloggningsrelaterade frågor Hur loggar jag in på MONA? - Se handledningen på scb.se/mona. Varför kan jag inte logga in på VPN-tunneln mikrodata.scb.se? - Får du meddelandet Log-on credentials not accepted..? Kontrollera så du skrivit in rätt koder. Kontakta MONA-supporten om problem kvarstår. - Kontrollera att senaste versionen av Java är installerad. Den hittas på - Fungerar det från ett annat nätverk och/eller annan dator? I så fall kan du behöva kontakta Er IT-support. - Prova med en annan webbläsare, t.ex. Mozilla Firefox Varför får jag felmeddelandet Unable to listen to specified port? - Detta meddelande kommer upp om man klickar på servern två gånger, men det ska inte innebära några problem utan det är bara att fortsätta. Varför får jag felmeddelandet The user name or password is incorrect trots att jag skriver rätt användarnamn och lösenord? - Domänen kan vara fel. Det ska stå: Sign in to: MICRO. Om det inte gör det skriver du in: micro \användarnamn i fältet User name. Varför kan jag inte ansluta till fjärrskrivbordet? - Kontrollera så att du är ansluten till VPN-tunneln, och stäng inte webbläsaren. - Kontrollera att ip-adressen är korrekt angiven, :3390. Fungerar inte den kan man ändra 2:an till 1,3 eller annan valfri siffra. - Kontrollera att senaste versionen av Java är installerad. Den hittas på - I vissa fall måste adressen till inloggningssidan (https://mikrodata.scb.se) läggas till i listan över webbplatsundantag i Java-kontrollpanelen under fliken säkerhet. Windows-användare kan söka efter programmet i startmenyn och Mac-användare hittar det under Systeminställningar. - Fungerar det från ett annat nätverk och/eller annan dator? I så fall kan du behöva kontakta er IT-support.

3 3(9) Jag får följande felmeddelande, vad ska jag göra? - Prova ansluta mot VPN-tunneln med en annan webbläsare - Prova rensa din webbläsares cookies - Kontrollera så att du har den senaste versionen av Java installerad. - Kolla med IT-support, det kan bero på skrivrättigheter till Java-mappen - Se förra frågan När jag ansluter till VPN-tunneln med min Mac så får jag ett kommunikationsfel, kan jag inte använda Mac? - Kommunikationsfelet dyker upp, men det är bara att fortsätta till fjärrskrivbordet som vanligt. Varför fungerar inte OTP-nycklarna jag får av min mobilapplikation längre? - Att mobilapplikationen slutar ge korrekta nycklar beror oftast på att seed-koden på något sätt blivit inaktuell. Kontakta MONA-supporten så generar vi fram en ny seed åt dig.

4 4(9) Skrivbordet Jag skulle vilja se filändelserna när jag jobbar i MONA, går det? - Ja, välj View i menyfliksområdet och bocka i File name extensions. Är det möjligt att få det så ikonerna automatiskt visas i detaljerad lista? - Ja, detta är standardvalet. Varför försvinner filer jag tagit bort direkt, utan att först lagras i papperskorgen? - Av utrymmesskäl så är papperskorgen inställd på det sättet. Skulle en fil av misstag tas bort kan MONA supporten kontaktas för att på så sätt hämtas från backupen. Är det möjligt att ställa in så muspekaren anpassas till vänsterhänta? - Ja, det finns möjlighet till detta. Kontakta vår support så löser vi det. Hur tar jag hem filer från MONA? - Så länge de inte bryter mot restriktionerna nedan kan man antingen kopiera in filer till mappen OutBox eller högerklicka på filer för att välja Send to OutBox. Finns det restriktioner på vilken typ av information filerna jag tar hem får innehålla? - Ja, datafiler får ej innehålla mikrodata utan enbart aggregat. - Övriga filer t.ex. variabelbeskrivningar eller programkod godkännes oftast. - Notera att MONA-supporten kontrollerar filerna som hämtas via OutBox. Varför skickar inte OutBoxen iväg filerna till min e-post? - Kontrollera så filerna inte är för stora, max sammanlagd filstorlek är 2mb. - Kontrollera så att OutBoxen inte är öppen. - Kontrolera så att filen du försöker skicka inte används eller är öppnad. Vilket lösenord ska användas för att öppna filerna från OutBoxen? - Om filen är krypterad och skyddad med ett lösenord så är det din sexsiffriga PIN-kod som ska anges. Varför får jag inte mail med filer till min e-post efter att Outboxen har tömts? - Kontrollera i första hand om mejlen sorteras som skräppost eller om ditt virusskydd/e-postfilter blockerar krypterad e-post, i så fall får du

5 5(9) kontakta er IT-support och se om det går att lägga in ett undantag gällande mejl från Kontakta MONA-supporten om detta inte löser problemet. - Kontrollera att MONA har rätt e-postadress. Du kanske har bytt arbetsplats? Hur ändrar man skrivbordsstorleken i MONA, hel- och halvskärm? - Detta går att förändra efter eget behag innan inloggningen till fjärrskrivbordet är genomförd. Öppna fjärrskrivbordet och tryck på Alternativ och sedan fliken för Bildskärm, där kan du välja upplösning. Varför kommer det upp andra tecken än de jag trycker på tangentbordet? - Prova trycka in Alt+shift. Det ställer nämligen om tangentbordsinställningarna mellan installerade språk, oftast mellan svenska och engelska. Går det att söka efter filer/innehåll i filer? - Ja, använd sökrutan i Menyfliksområdet. - Det finns även ett program som heter AstroGrep som kan användas för detta. Kontakta MONA-supporten om du vill få programmet tillgängligt. Instruktioner för hur det fungerar finns i mappen _MONAInformation.

6 6(9) Programrelaterade frågor Är det möjligt att få tillgång till andra programvaror än de jag redan har i MONA? SAS - De tillgängliga programvarorna finns i dokumentet Programvaror tillgängliga för användare i MONA (i mappen _MONAInformation och på och dessa går oftast att få tillgång till. Kontakta MONA-supporten om det är någon annan programvara du önskar så undersöker de om det är möjligt. Tänk på att vissa programvaror är direkt olämpliga för bruk i MONA. T.ex. väldigt grafikkrävande programvaror eller programmeringsmjukvara. Går det att installera rutiner för SAS? - Ja men inte själv. Kontakta vår support så kontrollerar vi om det är möjligt. STATA Går det att installera programpaket för STATA? - Ja, men inte själv. Kontakta vår support så installeras det. Hur gör jag för att hämta data från en data-källa? - Under My Documents finns genvägen _MonaInformation, där finns instruktioner för detta. Jag gör enligt instruktionen, men det går inte att hämta data från data-källan, varför? - Kontrollera att datakällan är inlagd i programmet Data Source (ODBC) under fliken UserDNS. Instruktioner för att lägga till datakällor finns i mappen _MONAInformation ODBC. Kontakta supporten om problem kvarstår. SPSS Varför går det inte att öppna filerna jag skickar ifrån OutBox med SPSS på min dator? - Kontrollera så du har den senaste versionen av SPSS och/eller SPSS Viewer installerat. Hur gör jag för att hämta data från en data-källa? - Under Mina Dokument finns genvägen _MonaInformation, där finns instruktioner för detta. Jag gör enligt instruktionen men det går inte att hämta data från data-källan, varför? - Kontrollera att datakällan är inlagd i programmet Data Source (ODBC) under fliken UserDNS. Instruktioner för att lägga till datakällor finns i mappen _MONAInformation ODBC. Kontakta supporten om problem kvarstår.

7 7(9) R Går det att installera programpaket för R? - Ja, men inte själv. Kontakta vår support så installeras det tillägg du behöver. Hur gör jag för att hämta data från en data-källa? - Under Mina Dokument finns genvägen _MonaInformation, där finns instruktioner för detta. BATCH Hur får jag tillgång att använda mig av batch-servrarna i mitt arbete? - Kontakta vår support Vad är det för fel om mitt batch-jobb inte startar? - Kolla igenom koden du använder, stämmer den? - Finns det ett pågående batch-jobb med samma namn måste namnet ändras. - Kontrollera BAT- och Log-filen via menyn Job i programmet BJS Client för eventuella felmeddelanden. - Kontakta MONA-supporten. Kapaciteten på servrarna tillåter mig inte att påbörja arbetet, kan ni informera om när belastningen är som lägst? - Det är omöjligt för oss att förutspå när belastningen blir som lägst, och om vi skulle kunna göra det skulle det enbart skapa nya belastningstoppar. CPU respektive RAM-användningen i genomsnitt i % 1. Per vecka

8 8(9) 2. Per timma Går det att bli meddelad när min körning är klar? - Bocka för rutan Send an notification when job has finished så skapas en text-fil till din OutBox när jobbet gått klart. Du får då ett mejl sänt till dig som notifiering. Övrigt Vilka öppettider har MONA-supporten? - Normalt sett , under sommaren Se för eventuella avvikelser. Jag har tappat bort mina användaruppgifter, kan jag få nya? - Kontakta vår support, så skickas de per post. Kan jag fortfarande använda MONA om jag åker utomlands? - MONA får inte användas utanför EU, vidare följer att MONA enbart får användas från den plats sekretessprövningen avser. Vill man använda MONA från en annan plats än vad som prövats, så måste SCB ta ställning på nytt genom en ny prövning avseende den nya platsen. Går det att använda egna filer i MONA? - Ja det går. Kontakta vår support så kan de hjälpa dig att flytta in filen/filerna. - Notera att alla filer kontrolleras av MONA-supporten innan de flyttas in, filer innehållande skadlig programkod, eller filer som möjliggör samkörning mellan olika data accepteras inte. - Filer som innehåller mikrodata som inte ingick i SCB:s sekretessprövning godkännes inte.

9 9(9) Vad kan det bero på när fjärrskrivbordssessionen avbryts? - Efter två timmars inaktivitet avbryts sessionen men det kan även ske tidigare än så. Den första felsökning som bör göras är att kontrollera om det är något som orsakar att VPN-anslutningen avbryts. Se till att webbläsarfönstret med inloggningen på https://mikrodata.scb.se/ inte stängs. Prova och se om felet kvarstår med en annan webbläsare. Finns det några inställningar för energisparläge som kan orsaka att datorn sätts i viloläge/låses efter en viss tid. Kvarstår problemen från en annan dator och/eller via uppkoppling från ett annat nätverk. Prova kabelanslutning istället för trådlös. Om skärmen är helt svart då fjärrskrivbordssessionen ska återupptas kan du prova avvakta sekunder och se om sessionen lyckas väckas till liv innan du stänger ner Anslutning till fjärrskrivbord. - Om sessionen har blivit timed out finns det tyvärr inga garantier att nästa inloggning kommer bli mot samma server så eventuella ändringar som inte sparats går därmed förlorade. Ta därför för vana att spara ditt arbete frekvent och alltid inför en längre stunds inaktivitet från arbetet i MONA för att minimera risken för detta.

Manual för hur man använder Koneos fjärrskrivbord

Manual för hur man använder Koneos fjärrskrivbord 1 (26) Manual för hur man använder Koneos fjärrskrivbord Koneo Box 327, Sylveniusgatan 5 751 05 Uppsala Telefon 018-66 01 00 Fax 018-66 01 01 E-post info.uppsala@koneo.se Org nr 556528-0079 2 (26) Innehåll

Läs mer

En felsökningsguide för rcloud Office tjänsterna och lite manualer.

En felsökningsguide för rcloud Office tjänsterna och lite manualer. Årsta 2014-05-27 En felsökningsguide för rcloud Office tjänsterna och lite manualer. rcloud molntjänster är helt beroende av att nätverket fungerar och du kan komma ut på Internet, Dina program och dina

Läs mer

Användarmanual TDC Song Mail

Användarmanual TDC Song Mail Användarmanual TDC Song Mail Sida 1 Innehåll Om tjänsten... 2 Konfiguration av ert företags konton i mail admin... 2 Tillvägagångssätt... 2 Funktioner i mail admin... 3 Börja använda mail admin... 4 Logga

Läs mer

Datorsalarna U11, U12 och U13! 2010-08-17

Datorsalarna U11, U12 och U13! 2010-08-17 Datorsalarna U11, U12 och U13! 2010-08-17 Innehåll Tillgång till salarna... 1 Bokning... 2 Inloggning och hemkatalog... 2 Språkval... 2 Dockan... 2 Fönsterhantering... 3 Öppna och spara dokument... 3 Skriva

Läs mer

Handbok. Pagero för Danske Bank

Handbok. Pagero för Danske Bank Handbok Pagero för Danske Bank INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA PROGRAMMET 3 Vad är Pagero för Danske Bank? 3 Hjälpsidor 3 Systemkrav 3 INSTALLATION OCH START 3 Installation 3 Efter installationen

Läs mer

Doxcentral 6. Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering. Användarmanual v.1.2 2013-02-28

Doxcentral 6. Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering. Användarmanual v.1.2 2013-02-28 Doxcentral 6 Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering Användarmanual v.. 0-0-8 Välkommen till Doxcentral! Möt Doxcentral - Sveriges bästa system för samordning av dokument och

Läs mer

Bankgiro Link. Handbok

Bankgiro Link. Handbok Handbok Innehåll Läsanvisning 1 Innan ni startar 2 Vad är Pagero Bankgiro Link 2 Förutsättningar 2 Installation och start 3 Installation 3 Efter installationen 3 Radera installationen 3 Att börja med Pagero

Läs mer

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8 1 TES Mobil Användarmanual 2 Innehållsförteckning 1 Introduktion... 3 1.1 Vad kan man göra med TES Mobil?... 3 1.2 Vad är en RFID-tag?... 3 1.3 Olika hantering på olika mobiltelefoner... 3 1.4 Rekommendationer

Läs mer

Handbok. Pagero Internet för SEB

Handbok. Pagero Internet för SEB Handbok Pagero Internet för SEB Med Pagero Internet skickar du enkelt och smidigt betalningar över Internet, direkt från ditt ekonomisystem till banken. 1 Innehåll Läsanvisning 3 Innan ni startar 5 Vad

Läs mer

FirstClass Handledning för elever & personal

FirstClass Handledning för elever & personal FirstClass Handledning för elever & personal 2 FIRST CLASS HANDLEDNING FÖR ELEVER OCH PERSONAL VID LAHOLMS SKOLOR Innehåll: Ditt eget skrivbord... sid 3 Din presentation... sid 3 Ditt personliga lösenord...

Läs mer

Installationsanvisning. Hogia Ekonomisystem

Installationsanvisning. Hogia Ekonomisystem Installationsanvisning Hogia Ekonomisystem 1 Stenungsund april 2009 Välkommen som Hogia-kund. Vi hoppas att ekonomisystemet ska vara till er belåtenhet. Leveransen sker via nedladdning från Internet eller

Läs mer

Installationsanvisning för LUQSUS version 2.0

Installationsanvisning för LUQSUS version 2.0 Avd. för arbets-och miljömedicin & Inst. för psykologi, Lunds universitet Installationsanvisning för LUQSUS version 2.0 Systemkrav Innan du börjar installationen bör du kontrollera att operativsystem och

Läs mer

RemoteX Applications Manual för Windows Mobile, version 5.1

RemoteX Applications Manual för Windows Mobile, version 5.1 RemoteX Applications Manual för Windows Mobile, version 5.1 RemoteX Technologies Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Installera klienten... 2 2.1 Starta klienten... 2 2.2 Logga in... 2 3 Startvy...

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

Användarmanual LOCKBEE - Business. En produktion av Avtre AB

Användarmanual LOCKBEE - Business. En produktion av Avtre AB Användarmanual LOCKBEE - Business En produktion av Avtre AB Användarmanual för Lockbee - Business Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbees funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar

Läs mer

Nexa Gateway är kompatibel med alla självlärande mottagare från Nexa ( ej Nexa Pro ) och nya produkter tillkommer hela tiden.!

Nexa Gateway är kompatibel med alla självlärande mottagare från Nexa ( ej Nexa Pro ) och nya produkter tillkommer hela tiden.! Inledning Grattis till ditt köp av Nexa Gateway, den centrala punkten i ditt intelligenta hem. Nexa Gateway låter dig automatisera belysning och annat i ditt hem, på kontoret eller annan plats. Det ger

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

Home Edition. Användarmanual LOCKBEE. En produktion av Avtre AB

Home Edition. Användarmanual LOCKBEE. En produktion av Avtre AB Home Edition Användarmanual LOCKBEE En produktion av Avtre AB Användarmanual för Lockbee Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbees funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

Installationsmanual för OnCourse

Installationsmanual för OnCourse Installationsmanual för OnCourse Detta dokument beskriver de steg som ni behöver gå igenom för att installera OnCourse på er golfklubb. OnCourse är utvecklat och testat för Windows XP, Windows Vista och

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Manual Innehållsförteckning Introduktion till programmet... 4 Möjligheter och begränsningar... 4 Installation... 5 Introduktion... 8 Kom igång... 9 Server & Klient... 11 Användare... 12 Användarinformation...

Läs mer

Steg 3 Internet Windows 8

Steg 3 Internet Windows 8 Steg 3 Internet Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 3 W 8 Sida 1 Inledning Förberedelser Förkunskaper Steg 1 och 2. Sökning på Internet Denna kurs förutsätter att du skaffat någon form

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice Installation Hogia Small Office Bokföring 1 Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring Från och med version 2012.2 har vi gått över till licensnummer och du måste därför efter installationen är

Läs mer

Användarhandbok Mealman

Användarhandbok Mealman Användarhandbok Mealman Mars 2015 Innehåll 1 Idén bakom Mealman... 2 2 Varför och hur ska Mealman användas?... 3 3 Installation... 4 3.1 Spara Mealman som en app-ikon.... 4 3.1.1 Jag använder Internet

Läs mer

TeamViewer Installation och användning

TeamViewer Installation och användning TeamViewer Installation och användning Funktioner i TeamViewer TeamViewer möjliggör för lärare och faddrar att hjälpa elever och användare på distans. Det finns 2 huvudsakliga användningsområden: Fjärrstyrning

Läs mer

Så här hanterar du din OneDrive i Office 365

Så här hanterar du din OneDrive i Office 365 Så här hanterar du din OneDrive i Office 365 Flytta dina befintliga mappar och filer till Office365 och OneDrive for Business Först vill vi bara nämnda att det idag finns 2 varianter av OneDrive. Den ena

Läs mer

Bra att läsa, bra att spara.

Bra att läsa, bra att spara. Tips och råd är alltid bra att ha nära till hands! Bra att läsa, bra att spara. Om bredband och telefoni Com Hem Kundservice: www.comhem.se Telefon 90 222 BB007-1502 Bra att läsa, bra att spara. Bra att

Läs mer

Preppmaterial för ARON

Preppmaterial för ARON Preppmaterial för ARON DATORSALAR... 3 INLOGGNING OCH HEMKATALOG... 3 SKRIVARE... 3 FILÖVERFÖRING... 3 E-POST... 6 STUDENTPORTALEN... 7 STUDIER... 7 Studiehandbok... 7 LADOK... 7 Tentaanmälan... 7 MINA

Läs mer