Ifyllningsanvisningar fö r elektrönisk ansö kan öm böstadsbidrag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ifyllningsanvisningar fö r elektrönisk ansö kan öm böstadsbidrag"

Transkript

1 Ifyllningsanvisningar fö r elektrönisk ansö kan öm böstadsbidrag Index Allmänna anvisningar om hur e-tjänsten fungerar Orsaken till justeringen Addressuppgifter Betalningsuppgifter Hushållet Uppgifter om bostaden Boendeutgifter för hyresbostad och delägarbostad Boendeutgifter för bostadsrättsbostad Boendeutgifter för aktiebostad Boendeutgifter för egnahemshus Den sökandes inkomster Inkomsterna för person som ingår i hushållet Kontomedel, aktier och fonder Allmänna anvisningar om hur e-tjänsten fungerar Att fylla i en ansökan I e-tjänsten går man vidare genom att klicka på knappen Fortsätt. Genom att klicka på knappen Töm försvinner alla de uppgifter som man gett på sidan i fråga. Genom att välja någon av rubrikerna i menyn till vänster kan du gå tillbaka till en sida som du fyllt i tidigare. Menyn kan dock inte utnyttjas för navigering framåt. I e-tjänsten kontrolleras automatiskt att du ger uppgifterna i rätt format. Vid behov ger e- tjänsten kontroll- och felmeddelanden. I ifyllningsanvisningarna förklaras hur olika punkter ska fyllas i. Innan du skickar iväg din ansökan ska du på sidan Sammandrag kontrollera de uppgifter som du gett och ange om du vill få ett sms- eller e-postmeddelande om att ansökan anlänt och om de bilagor som ska lämnas in. Du ska också klicka i rutan där du försäkrar att de uppgifter som du lämnat är riktiga.

2 Du ansvarar själv för riktigheten i de uppgifter som du lämnar. En ansökan med felaktiga uppgifter kan leda till att bostadsbidraget betalas ut utan grund. FPA återkräver bidrag som beviljats på felaktiga grunder. Sänd de bilagor som eventuellt behövs för ansökan. Du kan skicka bilagorna via vår e- tjänst eller per post. Om du skickar bilagorna per post, bifoga bilageförteckningen, som du kan skriva ut efter att du skickat iväg din e-ansökan. Bilageförteckningen är inte obligatorisk, men den medför att handläggningen av din ansökan eller ditt meddelande går snabbare. Att avbryta ifyllandet av ansökan Genom att klicka på knappen Avbryt kan du avbryta ifyllandet av ansökan och samtidigt antingen spara eller inte spara dina uppgifter. Endast en ansökan kan finnas sparad som utkast i e-tjänsten. Om du vill gå in på andra sidor i e-tjänsten medan du fyller i din ansökan, t.ex. för att se på dina förmånsuppgifter och sedan fortsätta med ansökan, måste du avbryta och spara uppgifterna. Sparade och oavslutade ansökningar finns i menyn under Tidigare meddelanden. Du kan fortsätta att fylla i en oavslutad ansökan inom en månad efter att den sparats. Om du fortsätter att fylla i en ansökan som du sparat som utkast visas adressuppgifterna enligt det datum då uppgifterna fyllts i. Bostadsbidrag kan beviljas tidigast från början av månaden före den då ansökan inkom. Vilken månad ansökan inkom bestäms enligt den dag då ansökan inleddes, d.v.s. togs emot hos FPA. Beakta detta när du fortsätter att fylla i en ansökan som du sparat som utkast. När du avbryter din ansökan kommer du till sidan Bostadsbidrag: Ansökan. Efter att ansökan skickats iväg Efter att du skickat iväg din ansökan visas sidan Ankomstbekräftelse där du kan skriva ut ett sammandrag av din ansökan och en bilageförteckning eller skicka bilagor. Om det behövs bilagor till din ansökan och du har gett ditt tillstånd till att FPA får sända dig sms- och/eller e-postmeddelande om att din ansökan mottagits och om vilka bilagor som ska lämnas in, får du ett meddelande med uppgifter om detta. FPA skickar smsmeddelanden till kunderna från ett nummer som klassificeras som allmännyttigt servicenummer. De flesta telefonanslutningar tar utan problem emot meddelanden från sådana nummer. Det är ändå möjligt att meddelanden från sådana telefonnummer har blockerats i din anslutning. Då kan FPA inte skicka sms-meddelanden till dig. Kom ihåg att skicka in bilagorna inom utsatt tid. Vilka bilagor som behövs för din ansökan kan du kontrollera i e-tjänsten under Tidigare ärenden, i bilageförteckningen för ansökan i fråga eller under punkten Bilagor. Datasäkerhet

3 Då du börjar använda e-tjänsten etableras en säker förbindelse. Logga alltid ut när du lämnar e-tjänsten för att säkra att förbindelsen bryts och att uppgifterna inte längre är åtkomliga utan ny identifiering. Om du är inloggad på flera sidor ska du komma i håg att avsluta alla sessioner separat. Om du besöker e-tjänsten från en allmän dator som används av många, töm webbläsarens cacheminne och stäng webbläsarfönstret då du avslutar programmet. Orsaken till justeringen Ange orsaken till justeringen. Du kan välja ett eller flera alternativ. Tidpunkten för förändringen ska anges i formatet dd.mm.åååå (dag.månad.år, t.ex ). Du kan ange en förändring som skett för mindre än 5 år sedan. Du kan ange en förändring som infaller inom 3 månader från ansökningsdatum. Att avbryta utbetalningen av bostadsbidraget: Om du vill kan du stoppa utbetalningen av bostadsbidraget tills din ansökan har avgjorts. Det här kan minska risken för att bostadsbidraget betalas med för stort belopp. Bostadsbidragets nästa betalning stoppas om du skickar in din ansökan senast fem bankdagar före den dag då bostadsbidraget nästa gång ska betalas. Datum för nästa utbetalning: Skicka ansökan senast: klo klo klo klo klo klo klo klo klo 18 Adressuppgifter På sidan Adressuppgifter visas den adress där du bor enligt befolkningsregistret. Om du däremot ansöker om bostadsbidrag för en annan bostad, ska du skriva in den bostadens näradress och postnummer i stället. Adressfälten kan också vara tomma. Ange i så fall näradress och postnummer för den bostad för vilken du ansöker om bostadsbidrag.

4 Betalningsuppgifter Ange kontonumret i IBAN-format i fältet. IBAN-kontonumret hittar du till exempel på ditt kontoutdrag eller via din nätbank. Bankens identifieringskod (BIC) behöver inte anges eftersom den skapas automatiskt på basis av IBAN-kontonumret. Om kontonumret redan finns färdigt på skärmen och du inte vill ändra det kan du gå vidare genom att klicka på Fortsätt. Om du vill att bostadsbidraget ska betalas till ditt utländska bankkonto ska du välja "Bankförbindelse utomlands". Den sökande måste alltid ange sitt eget kontonummer. Detta beror på att om bostadsbidraget betalas till hyresvärdens konto och mottagaren av stödet flyttar bort från bostaden så överförs utbetalningen till mottagarens eget konto tills ansökan om mellanjustering har avgjorts. Då betalas bidraget inte längre till den tidigare hyresvärden. Betalningsuppgifter Bankförbindelse utomlands Ange kontonumret i den utländska banken i IBAN-format i fältet. IBAN-kontonumret hittar du till exempel på ditt kontoutdrag eller via din nätbank. Ange bankkod (BIC). Om kontonumret redan finns färdigt på skärmen och du inte vill ändra det kan du gå vidare genom att klicka på Fortsätt. Den sökande måste alltid ange sitt eget kontonummer. Detta beror på att om bostadsbidraget betalas till hyresvärdens konto och mottagaren av stödet flyttar bort från bostaden så överförs utbetalningen till mottagarens eget konto tills ansökan om mellanjustering har avgjorts. Då betalas bidraget inte längre till den tidigare hyresvärden. Andra betalningsuppgifter Bostadsbidraget/ Eventuellt retroaktivt bostadsbidrag betalas Bostadsbidraget kan betalas till den sökande eller till hyresvärden. Även ett eventuellt retroaktivt bostadsbidrag kan betalas till den sökande eller till hyresvärden. Om du vill att bostadsbidraget ska betalas till hyresvärden ska du välja hyresvärd i rullgardinsmenyn. I menyn finns en förteckning över de hyresvärdar som skickar hyresavtalsuppgifter till FPA i elektronisk form. I menyn finns dessutom alternativet Annan hyresvärd. Om din hyresvärd är någon av de hyresvärdar som finns i menyn behöver du inte meddela FPA uppgifterna i hyresavtalet (t.ex. hyresbeloppet) och du behöver inte heller lämna in bilagor över dessa uppgifter. De uppgifter som behövs får FPA direkt av hyresvärden.

5 Om inte namnet på din hyresvärd finns i menyn ska du välja Annan hyresvärd. Efter att du klickat på knappen Fortsätt får du upp en sida där du kan ge mer detaljerade uppgifter om din hyresvärd. Andra betalningsuppgifter, fortsättning Ange hyresvärdens kontonummer och namn. Ange kontonumret i IBAN-format. Bankens identifieringskod (BIC) behöver inte anges eftersom den skapas automatiskt på basis av IBAN-kontonumret. Ange också referensnumret, om du har fått ett sådant av din hyresvärd. Det får inte vara ett referensnummer som ändras varje månad. Om du vill att bostadsbidraget ska betalas till hyresvärdens utländska bankkonto ska du välja "Bankförbindelse utomlands". Bostadsbidraget betalas ut den första vardagen i varje månad. Retroaktiva förmånsposter kan dock betalas ut även på andra bankdagar. Andra betalningsuppgifter, fortsättning Bankförbindelse utomlands Ange hyresvärdens namn och kontonummer i den utländska banken. Ange kontonumret i IBAN-format. Ange bankkod (BIC). Hushållet Jag är studerande Ange först om du är studerande eller inte. Om du är studerande ska du ange uppskattad utexamineringstidpunkt i formatet mm/åååå (månad/år t.ex. 05/2015). Bostadsbidrag sommartid för studerande: En studerande som har rätt till studiestödets bostadstillägg och som fortsätter sina studier för samma examen anses omfattas av studiestödets bostadstillägg även under ferierna, även om bostadstillägg inte betalas under ferierna. I så fall kan den studerande inte beviljas bostadsbidrag under ferierna. Bostadsbidrag kan emellertid beviljas för ferietid, om den studerande har avslutat sina tidigare studier och senare samma år börjar studera för en ny examen. Bostadsbidrag kan också beviljas en studerande vars bostadstillägg har avslagits på grund av otillräcklig studieframgång eller för att studierna har dragit ut på tiden. Make/maka/registerad partner På sidan finns färdigt uppgift om make/maka/registerad partner som bor i samma bostad som den sökande. Ange om din make/maka/registrerade partner studerar eller inte. Om han eller hon studerar ska du ange uppskattad utexamineringstidpunkt i formatet mm/åååå (månad/år t.ex. 05/2015).

6 Ange om du och din make/maka/registrerade partner bor åtskilda. Om ni inte bor tillsammans ska du ange sedan när (dd.mm.åååå) ni har bott åtskilda. Ange orsaken till att ni bor åtskilda. Om ni bor åtskilda på grund av någon annan orsak än att parförhållandet har upphört ska du ange orsaken (t.ex. att den ena av er bor på annan ort på grund av arbete). Jag är sammanboende Ange om du är sammanboende eller inte. Om du är sammanboende ska du ange vilket datum samboförhållandet ingicks. Ange din sambos namn och personbeteckning eller födelsedatum. Ange personbeteckningen i formatet och födelsedatumet i formatet dd.mm.åååå (dag.månad.år, t.ex ). Ange också om din sambo studerar eller inte. Om din sambo studerar ska du ange hans eller hennes uppskattade utexamineringstidpunkt i formatet mm/åååå (månad/år t.ex. 05/2013). Barn På sidan finns uppgift om den sökandes eller makens/makans barn som bor i samma bostad. Om barnet har flyttat bort varaktigt ska du markera alternativet Hör inte till hushållet. Ange också om ett myndigt barn studerar eller inte. Om barnet studerar ska du ange uppskattad utexamineringstidpunkt i formatet mm/åååå (månad/år t.ex. 05/2015). Andra familjemedlemmar eller personer som ingår i hushållet Ange om ytterligare familjemedlemmar eller personer utöver de som visas på sidan ingår i hushållet. Uppgifter om hushållets andra familjemedlemmar och personer ska anges på nästa sida. Välj 'andra familjemedlemmar (make/maka/sambo/registerad partner eller barn)' ifall en make, maka, registrerad partner, sambo, förälder, mor- eller farförälder, ett barn eller ett syskon som bor i bostaden inte visas på sidan. Även sådana som tillfälligt är frånvarande ska anges, t.ex. en familjemedlem som vistas utomlands. Även ett barn som placerats i hushållet för vård anses vara en familjemedlem, om placeringen inte kan betraktas som tillfällig. Välj 'andra personer' ifall du vill ange att andra personer som inte är dina familjemedlemmar bor i bostaden. Välj den här punkten till exempel om du tillsammans med andra personer har hyrt en lägenhet med ett gemensamt hyresavtal och ni således utgör ett kollektivhushåll. Som bilaga till din ansökan ska du också lämna in FPA:s blankett AT 5r Fullmakt att företräda kollektivhushåll. Med blanketten befullmäktigar kollektivhushållet en av personerna att fungera som sökande av bostadsbidrag. Du kan fylla i bilagan (pdf-dokument) på FPA:s webbplats, skriva ut den och skicka in den per post. Du kan också skicka in den via vår e-tjänst. Om hushållet har en underhyresgäst behöver du inte uppge detta på sidan, eftersom en underhyresgäst inte anses höra till hushållet.

7 Uppgifter om familjemedlemar som ingår i hushållet Ange uppgifterna om de familjemedlemmar i hushållet som inte fanns på föregående sida. Ange familjemedlemmens namn och personbeteckning eller födelsedatum. Ange personbeteckningen i formatet och födelsedatumet i formatet dd.mm.åååå (dag.månad.år, t.ex ). Ange om familjemedlemmen är make/maka/sambo/registrerad partner, barn eller annan familjemedlem. Ange också om familjemedlemmen studerar eller inte. Om han eller hon studerar ska du ange den uppskattade utexamineringstidpunkten i formatet mm/åååå (månad/år, t.ex. 05/2015). Uppgifter om de andra personerna i hushållet Ange uppgifterna om de personer i hushållet som inte fanns på föregående sida. Ange personens namn och personbeteckning eller födelsedatum. Ange personbeteckningen i formatet och födelsedatumet i formatet dd.mm.åååå (dag.månad.år, t.ex ). Ange också om personen som ingår i hushållet studerar eller inte. Om han eller hon studerar ska du ange den uppskattade utexamineringstidpunkten i formatet mm/åååå (månad/år, t.ex. 05/2015). Som bilaga ska du lämna in FPA:s blankett AT 5r Fullmakt att företräda kollektivhushåll. Med blanketten befullmäktigar kollektivhushållet en av personerna att fungera som sökande av bostadsbidrag. Du kan fylla i bilagan (pdf-dokument) på FPA:s webbplats, skriva ut den och skicka in den per post. Du kan också skicka in den via vår e-tjänst Uppgifter om bostaden Jag ansöker om bidrag för Ange om du ansöker om bostadsbidrag för en hyresbostad, bostadsrättsbostad, delägarbostad eller ägarbostad (aktiebostad eller egnahemshus). De uppgifter om hyresvärden som eventuellt finns färdigt på sidan. Uppgifter om bostaden kan du vid behov ändra genom att gå tillbaka till sidan Övriga betalningsuppgifter via menyn till vänster. Om du ansöker om bostadsbidrag för en hyreslägenhet ska du välja hyresvärd i rullgardinsmenyn. I menyn finns en förteckning över de hyresvärdar som skickar uppgifter om hyresavtalet till FPA i elektronisk form. I menyn finns dessutom alternativet Annan hyresvärd. Om din hyresvärd är någon av de hyresvärdar som finns i menyn behöver du inte meddela FPA uppgifterna i hyresavtalet och du behöver inte heller lämna in bilagor över dessa uppgifter. De uppgifter som behövs får FPA direkt av hyresvärden.

8 Om inte namnet på din hyresvärd finns i menyn ska du välja Annan hyresvärd. Om du ansöker om bostadsbidrag för en hyreslägenhet (Annan hyresvärd) eller för en bostadsrättsbostad/delägarbostad ska du skicka in hyresavtalet eller bostadsrättsavtalet. Du kan skicka bilagan via vår e-tjänst eller per post. Bilaga: Hyresavtal eller bostadsrättsavtal. Behov av extra utrymme eller vårdare på grund av funktionsnedsättning Om det i hushållet ingår en person med funktionsnedsättning som på grund av hjälpmedel eller vårdare har ett särskilt stort behov av utrymme ska du redogöra för behovet av tilläggsutrymme. Textfältet rymmer högst 500 tecken. Boendeutgifter för hyresbostad och delägarbostad Hyresvärden är med i förmedlingen av hyresavtalsuppgifter Om din hyresvärd är med i förmedlingen av hyresavtalsuppgifter i elektronisk form får FPA de uppgifter som behövs direkt av hyresvärden. Då behöver du inte lämna in uppgifter om hyresavtalet som bilaga till FPA. Ange om du har separata uppvärmningskostnader. Ange om du har en underhyresgäst. Om du har en underhyresgäst ska du uppge den hyra underhyresgästen betalar Hyresvärden är inte med i förmedlingen av hyresavtalsuppgifter Inflyttningsdatum Ange inflyttningsdatum i formatet dd.mm.åååå (dag.månad.år, t.ex ). Hyra Vid punkten hyra står det hyresbelopp som du uppgav i din föregående ansökan eller vid den senaste justeringen. Om du ansöker om justering på grund av bostadsbyte är denna punkt tom. Om ditt hyresbelopp har förändrats ska du uppge din nya hyra. Ange hyrans belopp i euro/månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 387,50 euro). Hyran anges enligt beloppet vid ansökningstidpunkten. I punkten "från och med" anges sedan när hyran har uppgått till det belopp som angetts (i formatet dag. månad.år, t.ex ). Bilaga: Intyg över hyresbeloppet. Till exempel meddelande om justering av hyran eller bankgiroblankett. Separata vattenavgifter

9 Ange om bostaden har separata vattenavgifter. Separata uppvärmningskostnader Ange om bostaden har separata uppvärmningskostnader. Electricitet ingår i hyran Ange om elektricitet ingår i hyran. Om el ingår i hyran och hushållet har hela bostaden till sitt förfogande ska du ange hela bostadens yta. Om hushållet bor i endast en del av bostaden ska du ange den bostadsyta som hushållet har till sitt förfogande. Hushållet har en underhyresgäst Ange om hushållet har en underhyresgäst. En underhyresgäst är en person som bor i samma bostad och som har ett separat hyresavtal. En underhyresgäst hör inte till det egentliga hushållet. Hyra som underhyresgästen betalar Ange den hyra som underhyresgästen betalar i euro/månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 205,50 e/mån.). Beloppet betraktas inte som inkomst utan det dras av från huvudhyresgästens boendekostnader. Boendeutgifter för bostadsrättsbostad Bruksvederlag I fältet Bruksvederlag ska du ange endast bruksvederlagets belopp utan separata vatten-, uppvärmnings- och andra avgifter. Bruksvederlaget anges enligt beloppet vid ansökningstidpunkten. I fältet "från och med" anges sedan när vederlaget har uppgått till det belopp som angetts (i formatet dag.månad.år, t.ex ). Separata vattenavgifter Ange om bostaden har separata vattenavgifter. Separata uppvärmningskostnader Ange om bostaden har separata uppvärmningskostnader. Elektricitet ingår i bruksvederlaget Ange om elektricitet ingår i bruksvederlaget. Om el ingår i bruksvederlaget och hushållet har hela bostaden till sitt förfogande ska du ange hela bostadens yta. Om hushållet bor i endast en del av bostaden ska du ange den bostadsyta som hushållet har till sitt förfogande.

10 Bostadslån Ange om hushållet har bostadslån. Bilaga: Lånegivarens utredning om bostadslånet eller kontoutdrag där lånenumret, det nuvarande lånebeloppet, ändamålet och ränteprocenten framgår. Hushållet har en underhyresgäst Ange om hushållet har en underhyresgäst. En underhyresgäst är en person som bor i samma bostad och som har ett separat hyresavtal. En underhyresgäst hör inte till det egentliga hushållet. Hyra som underhyresgästen betalar Ange den hyra som underhyresgästen betalar i euro per månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 205,50 euro/mån.). Beloppet betraktas inte som inkomst, utan det dras av från huvudhyresgästens boendekostnader. Boendeutgifter för aktiebostad Vederlag Vid punkten Vederlag står det vederlagsbelopp som du uppgav i din föregående ansökan eller vid den senaste justeringen. Om du ansöker om justering på grund av bostadsbyte är denna punkt tom. Ange vederlagsbeloppet i euro/månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 195,50 euro). Vederlaget anges enligt beloppet vid ansökningstidpunkten. I punkten "från och med" anges sedan när vederlaget har uppgått till det belopp som angetts (i formatet dag. månad.år, t.ex ). Separata vattenavgifter Ange om bostaden har separata vattenavgifter. Separata uppvärmningskostnader Ange om bostaden har separata uppvärmningskostnader. Electricitet ingår i vederlaget Ange om elektricitet ingår i vederlaget. Om el ingår i vederlaget och hushållet har hela bostaden till sitt förfogande ska du ange hela bostadens yta. Om hushållet bor i endast en del av bostaden ska du ange den bostadsyta som hushållet har till sitt förfogande. Bostadslån

11 Ange om hushållet har bostadslån. Bilaga: Låneutredning från långivaren eller kontoutdrag där lånenummer, det nuvarande lånebeloppet, ändamålet och ränteprocenten framgår. Hushållet har en underhyresgäst Ange om hushållet har en underhyresgäst. En underhyresgäst är en person som bor i samma bostad och som har ett separat hyresavtal. En underhyresgäst hör inte till det egentliga hushållet. Hyra som underhyresgästen betalar Ange den hyra som underhyresgästen betalar i euro/månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 205,50 e/mån.). Beloppet betraktas inte som inkomst utan det dras av från huvudhyresgästens boendekostnader. Boendeutgifter för egnaheshus Bostadslån Ange om hushållet har bostadslån. Bilaga: Låneutredning från långivaren eller kontoutdrag där lånenummer, det nuvarande lånebeloppet, ändamålet och ränteprocenten framgår. Du kan skicka bilagan via vår e- tjänst eller per post. Hushållet har en underhyresgäst Ange om hushållet har en underhyresgäst. En underhyresgäst är en person som bor i samma bostad och som har ett separat hyresavtal. En underhyresgäst hör inte till det egentliga hushållet. Hyra som underhyresgästen betalar Ange den hyra som underhyresgästen betalar i euro/månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 205,50 e/mån.). Beloppet betraktas inte som inkomst utan det dras av från huvudhyresgästens boendekostnader. Den sökandes inkomster På den här sidan ska man ange alla de bruttoinkomster som FPA inte har uppgift om. Du kan ange en eller flera inkomster. Om du saknar inkomster markerar du alternativet Inga inkomster. Ange alla dina bruttoinkomster i euro med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 500,50 e/mån. eller 23,50 e/dag) enligt beloppet vid ansökningstidpunkten. Ange för vilken tid du

12 har inkomst (i formatet dag.månad.år, t.ex ). Slutdatum för inkomsten är inte en obligatorisk uppgift. Lön Ange din bruttolön i euro per månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 500,50 e/mån.). Ange för vilken tid du har inkomst (i formatet dag.månad.år, t.ex ). Slutdatum för inkomsten är inte en obligatorisk uppgift. Ange om du har redan tidigare skickat en beräkning gällande din lön, i så fall behöver du inte skicka bilagan som nämns nedan till FPA. Bilaga: Lönespecifikation av vilken framgår senaste lön samt inkomsterna för föregående och innevarande kalenderår. En kopia av arbetsavtalet om det är fråga om en anställning som ska börja eller en anställning på viss tid. Du kan skicka bilagan via vår e-tjänst eller per post. Arbetslöshetsdagpenning som betalas av arbetslöshetskassan Ange din dagpenning i euro med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 33,50 e/dag). Ange för vilken tid du har inkomst (i formatet dag.månad.år, t.ex ). Slutdatum för inkomsten är inte en obligatorisk uppgift. Vuxenutbildningsstöd Ange vuxenutbildningsstödets belopp i euro per månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 500,50 e/mån.). Ange för vilken tid du har inkomst (i formatet dag.månad.år, t.ex ). Slutdatum för inkomsten är inte en obligatorisk uppgift. Pensioner från utlandet Ange inkomstens belopp i euro per månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 500,50 e/mån.). Bilaga: Intyg om beloppet av pension från utlandet. Du kan skicka in bilagan via vår e- tjänst eller per post. FöPL-arbetsinkomst eller egen uppskattning av arbetsinkomsten Ange beloppet av FöPL-arbetsinkomsten. Om man inte har en FöPL-försäkring ska en egen uppskattning av inkomsten eller beloppet av startpengen anges. En företagares inkomst uppskattas utifrån arbetsinkomsten enligt lagen om pension för företagare (FöPL). Som inkomst för en företagare som inte är skyldig att teckna en FöPLförsäkring eller som inte har en FöPL-försäkring beaktas beloppet av startpengen, minimiinkomsten eller företagarens egen uppskattning av inkomsten. Startpengens belopp Ange startpengens belopp, om du eller någon annan person som ingår i hushållet har startpeng men ingen FöPL-försäkring.

13 Startpeng beaktas som inkomst för de månader för vilka den beviljats. Därefter uppskattas företagarens inkomst i allmänhet minst till inkomstnivån under tiden med startpeng, såvida företagaren inte har FöPL-arbetsinkomster. Bilaga: Beslut om startpeng om du eller någon annan person som ingår i hushållet inleder verksamhet som företagare och som inte har en FöPL-försäkring. Du kan skicka in bilagan via vår e-tjänst eller per post. Kapitalinkomst, dividend- eller ränteinkomst Ange inkomstens belopp i euro per månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 50,50 e/mån.). Hyres- och arrendeinkomster ska anges under punkten Hyresinkomst. Stipendium Ange för vilken tid du har inkomst (i formatet dag.månad.år, t.ex ). Slutdatum för inkomsten är inte en obligatorisk uppgift. Hyresinkomst Hyres- och arrendeinkomster beaktas som kapitalinkomster vid uppskattning av inkomst. Ange inkomstens belopp i euro per månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 400,50 e/mån.). Ange för vilken tid du har inkomst (i formatet dag.månad.år, t.ex ). Slutdatum för inkomsten är inte en obligatorisk uppgift. Ange hyresobjektet och beloppet av det bolagsvederlag som du eventuellt betalar för hyresobjektet. Bilaga: Utredning om hyresinkomsten, t.ex. ett kontoutdrag av vilket framgår den hyra som hyresgästen betalar samt det vederlag som eventuellt betalas för det uthyrda objektet. Du kan skicka bilagan via vår e-tjänst eller per post. Annan inkomst Ange bruttoinkomstens belopp i euro per månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 300,50 e/mån.). Ange för vilken tid du har inkomst (i formatet dag.månad.år, t.ex ). Slutdatum för inkomsten är inte en obligatorisk uppgift. Ange vilket slag av inkomst det är fråga om. Som inkomst beaktas inte tillfälliga inkomster, barns inkomster (förutom när barnet är den som ansöker om bidraget eller den sökandes make/maka/sambo) och vissa sociala förmåner. Utkomststöd Ange om du eller någon annan i hushållet får utkomststöd. Kapitalinkomst, utdelningsinkomst eller ränteinkomst

14 Ange inkomstens belopp i euro per månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 50,50 euro/mån.). Hyres- och arrendeinkomster ska anges under punkten Hyresinkomst. Skog Ange om du eller någon annan i hushållet äger skog. Ange kommunen där skogen finns och arealen. Som inkomst av skogsbruk beaktas den genomsnittliga årliga avkastningen för skog multiplicerad med arealen skog. Inga inkomster Markera alternativet Inga inkomster, om du inte har sådana inkomster som inverkar på bostadsbidraget. Den sökandes inkomster, fortsättning Jag har ansökt om eller tänker ansöka om arbetslöshetsdagpenning från arbetslöshetskassa eller från FPA Ange om du har ansökt om eller tänker ansöka om arbetslöshetsdagpenning från arbetslöshetskassa eller från FPA samt fr.o.m. när du har ansökt/ tänker ansöka om det. Textfältet rymmer högst 250 tecken. Förändringar i dina inkomster under de kommande 12 månaderna Om du redan när du gör din ansökan vet att det kommer att ske förändringar i inkomsterna under stödperioden, d.v.s. under de kommande 12 månaderna, ska du också informera om detta. Textfältet rymmer högst 250 tecken. Inkomsterna för person som ingår i hushållet På den här sidan ska man ange personens alla de bruttoinkomster som FPA inte har uppgift om. Ange uppgifterna för alla personer som ingår i hushållet. Du kan ange en eller flera inkomster. Om personen som ingår i hushållet saknar inkomster markerar du alternativet Inga inkomster. Ange alla bruttoinkomster i euro med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 500,50 e/mån. eller 23,50 e/dag) enligt beloppet vid ansökningstidpunkten. Ange för vilken tid personen som ingår i hushållet har inkomst (i formatet dag.månad.år, t.ex ). Slutdatum för inkomsten är inte en obligatorisk uppgift. Lön Ange bruttolönen i euro per månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 500,50 e/mån). Ange för vilken tid personen som ingår i hushållet har inkomst (i formatet dag.månad.år, t.ex ). Slutdatum för inkomsten är inte en obligatorisk uppgift.

15 Ange om redan tidigare skickat en beräkning över lönen till FPA, i så fall behöver du inte skicka bilagan som nämns nedan. Bilaga: Lönespecifikation av vilken framgår senaste lön samt inkomsterna för föregående och innevarande kalenderår. En kopia av arbetsavtalet om det är fråga om en anställning som ska börja eller en anställning på viss tid. Du kan skicka bilagan via vår e-tjänst eller per post. Arbetslöshetsdagpenning från arbetslöshetskassa Ange dagpenningen i euro med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 33,50 e/dag). Ange för vilken tid personen som ingår i hushållet har inkomst (i formatet dag.månad.år, t.ex ). Slutdatum för inkomsten är inte en obligatorisk uppgift. Vuxenutbildningsstöd Ange vuxenutbildningsstödets belopp i euro per månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 500,50 e/mån.). Ange för vilken tid personen som ingår i hushållet har inkomst (i formatet dag.månad.år, t.ex ). Slutdatum för inkomsten är inte en obligatorisk uppgift. Pensioner från utlandet Ange inkomstens belopp i euro per månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 500,50 e/mån.). Bilaga: Intyg om beloppet av pension från utlandet. Du kan skicka in bilagan via vår e- tjänst eller per post. FöPL-arbetsinkomst eller egen uppskattning av arbetsinkomsten Ange beloppet av FöPL-arbetsinkomsten. Om man inte har en FöPL-försäkring ska en egen uppskattning av inkomsten eller beloppet av startpengen anges. En företagares inkomst uppskattas utifrån arbetsinkomsten enligt lagen om pension för företagare (FöPL). Som inkomst för en företagare som inte är skyldig att teckna en FöPLförsäkring eller som inte har en FöPL-försäkring beaktas beloppet av startpengen, minimiinkomsten eller företagarens egen uppskattning av inkomsten. Startpengens belopp Ange startpengens belopp, om du eller någon annan person som ingår i hushållet har startpeng men ingen FöPL-försäkring. Startpeng beaktas som inkomst för de månader för vilka den beviljats. Därefter uppskattas företagarens inkomst i allmänhet minst till inkomstnivån under tiden med startpeng, såvida företagaren inte har FöPL-arbetsinkomster.

16 Bilaga: Beslut om startpeng om du eller någon annan person som ingår i hushållet inleder verksamhet som företagare och som inte har en FöPL-försäkring. Du kan skicka in bilagan via vår e-tjänst eller per post. LFöPL-arbetsinkomst eller egen uppskattning av jordbruksinkomsten Ange LFöPL-arbetsinkomstens belopp eller en egen uppskattning av arbetsinkomsten i euro per månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 700,50 e/mån.). En lantbruksföretagares arbetsinkomst uppskattas utifrån arbetsinkomsten enligt lagen om pension för lantbruksföretagare (LFöPL). Om lantbruksföretagaren inte har en LFöPLförsäkring anges en egen uppskattning av inkomsten. Stipendium Ange för vilken tid du eller någon annan person som ingår i hushållet får stipendium (i formatet dag.månad.år, t.ex ). Slutdatum för inkomsten är inte en obligatorisk uppgift. Som arbetsinkomst för stipendiater beaktas den fastställda arbetsinkomsten (LFöPLarbetsinkomst) enligt lagen om pension för lantbruksföretagare. Om stipendiaten inte har en LFöPL-försäkring beräknas minimibeloppet av LFöPL-arbetsinkomsten som inkomst. Hyresinkomst Hyres- och arrendeinkomster beaktas som kapitalinkomster vid uppskattning av inkomst. Ange inkomstens belopp i euro per månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 400,50 e/mån.). Ange för vilken tid inkomsten fås (i formatet dag.månad.år, t.ex ). Slutdatum för inkomsten är inte en obligatorisk uppgift. Ange hyresobjektet och beloppet av det bolagsvederlag som du eventuellt betalar för det. Bilaga: Utredning om hyresinkomsten, t.ex. ett kontoutdrag av vilket framgår den hyra som hyresgästen betalar samt det vederlag som eventuellt betalas för det uthyrda objektet. Du kan skicka bilagan via vår e-tjänst eller per post. Annan inkomst Ange bruttoinkomstens belopp i euro per månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 300,50 e/mån). Ange för vilken tid personen som ingår i hushållet har inkomst (i formatet dag.månad.år, t.ex ). Slutdatum för inkomsten är inte en obligatorisk uppgift. Ange vilket slag av inkomst det är fråga om. Som inkomst beaktas inte tillfälliga inkomster, barns inkomster (förutom när barnet är den som ansöker om bidraget eller den sökandes make/maka/sambo) och vissa sociala förmåner. Utkomsstöd Ange om du eller någon annan i hushållet får utkomststöd.

17 Kapitalinkomst, utdelningsinkomst eller ränteinkomst Ange inkomstens belopp i euro per månad med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 50,50 euro/mån.). Hyres- och arrendeinkomster ska anges under punkten Hyresinkomst. Skog Ange om du eller någon annan i hushållet äger skog. Ange kommunen där skogen finns och arealen. Som inkomst av skogsbruk beaktas den genomsnittliga årliga avkastningen för skog multiplicerad med arealen skog. Inga inkomster Markera alternativet Inga inkomster, om du eller någon annan person som ingår i hushållet inte har sådana inkomster som inverkar på bostadsbidraget. Inkomsterna för person som ingår i hushållet, fortsättning En person som ingår i hushållet har ansökt om eller tänker ansöka om arbetslöshetsdagpenning från arbetslöshetskassa eller från FPA Ange om en person som ingår i hushållet har ansökt om eller tänker ansöka om arbetslöshetsdagpenning från arbetslöshetskassa eller från FPA samt fr.o.m. när personen har ansökt/ tänker ansöka om det. Textfältet rymmer högst 250 tecken. Förändringar i personens inkomsterna under de kommande 12 månaderna Om du redan vid tidpunkten för ansökan vet att det kommer att ske förändringar i inkomsterna under stödperioden, d.v.s. under de kommande 12 månaderna, ska du också informera om detta.textfältet rymmer högst 250 tecken. Kontomedel, aktier och fonder Ange om du eller någon annan i hushållet har kontomedel, vem som har kontomedel, beloppet och ränteprocenten. Ange om du eller någon annan i hushållet har masskuldebrev, vem som har masskuldebrev och deras värde. Ange om du eller någon annan i hushållet äger aktier, vem som äger aktier och i vilket bolag. Ange aktiernas namn, slag, antal eller anskaffningstidpunkt. Ange om du eller någon annan i hushållet äger andelar i en placeringsfond, vem som äger sådana och i vilken fond. Ange fondandelarnas namn, slag, antal och anskaffningstidpunkt.

18 Ange om hushållets förmögenhet motsvarar den senast fastställda beskattningen. Om förmögenheten inte motsvarar den i beskattningen ska du ange vems förmögenhet det är fråga om och uppge vilka förändringar som skett. Textfältet rymmer högst 800 tecken.

Ifyllningsanvisningar fö r elektrönisk ansö kan öm böstadsbidrag

Ifyllningsanvisningar fö r elektrönisk ansö kan öm böstadsbidrag Ifyllningsanvisningar fö r elektrönisk ansö kan öm böstadsbidrag Index Allmänna anvisningar om hur e-tjänsten fungerar Addressuppgifter Ansökningstid Betalningsuppgifter Hushållet Uppgifter om bostaden

Läs mer

Ifyllningsanvisningar för ansökan om bostadsbidrag i e-tjänsten

Ifyllningsanvisningar för ansökan om bostadsbidrag i e-tjänsten Ifyllningsanvisningar för ansökan om bostadsbidrag i e-tjänsten Allmänna anvisningar om hur tjänsten fungerar Att fylla i en ansökan I e-tjänsten går du vidare genom att klicka på knappen Fortsätt. Genom

Läs mer

Ansökan om bostadsbidrag för pensionstagare

Ansökan om bostadsbidrag för pensionstagare Ansökan om bostadsbidrag för pensionstagare Allmänna anvisningar om hur e-tjänsten fungerar Att fylla i en ansökan I e-tjänsten går man vidare genom att klicka på knappen Fortsätt. Genom att klicka på

Läs mer

Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag

Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag Index Allmänna anvisningar Beräkning av allmänt bostadsbidrag Hushållet och inkomsterna Uppgifter om bostaden Boendeutgifter och skulder som hänför

Läs mer

Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag

Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag Innehållsförteckning Beräkning av allmänt bostadsbidrag Hushållet och inkomsterna Genomsnittlig inkomst Fortlöpande inkomst o Lön inklusive tillägg

Läs mer

Anvisningar fo r dig som anva nder e- tja nsten

Anvisningar fo r dig som anva nder e- tja nsten Anvisningar fo r dig som anva nder e- tja nsten Du kan sända ditt meddelande elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten.om du sänder ett elektroniskt meddelande behövs ingen ansökan i pappersform.

Läs mer

Ansö kan öm barnbidrag

Ansö kan öm barnbidrag Ansö kan öm barnbidrag Anvisningar fö r dig söm anva nder e-tja nsten Du kan ansöka om barnbidrag elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten, men eventuella bilagor måste ändå skickas per

Läs mer

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan via vår e-tjänst i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs ingen ansökan i pappersform.

Läs mer

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan via vår e-tjänst i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs ingen ansökan i pappersform.

Läs mer

Ansökan om underhållsstöd

Ansökan om underhållsstöd Ansökan om underhållsstöd Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs ingen

Läs mer

Ansö kan öm barnava rdsstö d

Ansö kan öm barnava rdsstö d Ansö kan öm barnava rdsstö d Anvisningar fö r dig söm anva nder e-tja nsten Du kan lämna in din ansökan via vår e-tjänst i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan

Läs mer

Ansö kan öm möderskapsunderstö d

Ansö kan öm möderskapsunderstö d Ansö kan öm möderskapsunderstö d Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs

Läs mer

Ifyllningsanvisningar fö r ansö kan öm grundla ggande utkömststö d pa na tet

Ifyllningsanvisningar fö r ansö kan öm grundla ggande utkömststö d pa na tet Ifyllningsanvisningar fö r ansö kan öm grundla ggande utkömststö d pa na tet Allmänna anvisningar om hur e-tjänsten fungerar Att fylla i en ansökan I e-tjänsten går du vidare genom att klicka på knappen

Läs mer

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten. Så här fyller du i en elektronisk ansökan

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten. Så här fyller du i en elektronisk ansökan Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs ingen ansökan i pappersform.

Läs mer

De löneuppgifter som eventuellt behövs från din arbetsgivare kan arbetsgivaren lämna in via e-tjänsten.

De löneuppgifter som eventuellt behövs från din arbetsgivare kan arbetsgivaren lämna in via e-tjänsten. Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan via e-tjänsten i stället för att använda pappersblanketten. Det går inte att foga bilagor till ansökan, men du kan lämna in dem separat

Läs mer

Allmänt bostadsbidrag KORT OCH LÄTTLÄST

Allmänt bostadsbidrag KORT OCH LÄTTLÄST Allmänt bostadsbidrag KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll Stöd för boende 2 Vem kan få allmänt bostadsbidrag? 2 Boendekostnader 3 Hur stort är bostadsbidraget? 3 Bassjälvrisken 5 Så här räknas bidraget 6 Ansökan

Läs mer

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Innehåll Så här fyller du i en ansökan i e-tjänsten... 2 Ansökan steg för steg... 2 Uppgifter om barnet... 2 Uppgifter om maka, sambo, registrerad partner...

Läs mer

Rubrikerna i innehållsförteckningen fungerar som länkar. Klicka på dem så kommer du till rätt ställe i anvisningen.

Rubrikerna i innehållsförteckningen fungerar som länkar. Klicka på dem så kommer du till rätt ställe i anvisningen. Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Rubrikerna i innehållsförteckningen fungerar som länkar. Klicka på dem så kommer du till rätt ställe i anvisningen. Innehåll... 1 Anvisningar för dig som använder

Läs mer

Anvisningar fö r bera kning av belöppet av grundla ggande utkömststö d

Anvisningar fö r bera kning av belöppet av grundla ggande utkömststö d Anvisningar fö r bera kning av belöppet av grundla ggande utkömststö d Innehållsförteckning Beräkning av grundläggande utkomststöd Inkomster Boendeutgifter Utgifter Uppskattning av det grundläggande utkomststödets

Läs mer

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan via e-tjänsten i stället för att använda pappersblanketten. Det går inte att foga bilagor till ansökan, men du kan lämna in dem separat

Läs mer

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN Jag söker utkomststöd för tiden 1 UPPGIFTER OM SÖKANDEN Efternamn och förnamn Ansökan har anlänt: Personbeteckning Gatuadress Postnummer och -anstalt Hemkommun Telefon (hem, arbete, mobil) Utbildning eller

Läs mer

ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD 1 (5) SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN. Jag söker utkomststöd för tiden 1 UPPGIFTER OM SÖKANDEN 2 UPPGIFTER OM MAKA/MAKE/SAMBO

ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD 1 (5) SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN. Jag söker utkomststöd för tiden 1 UPPGIFTER OM SÖKANDEN 2 UPPGIFTER OM MAKA/MAKE/SAMBO ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD 1 (5) Jag söker utkomststöd för tiden 1 UPPGIFTER OM SÖKANDEN Efternamn och förnamn Ansökan har anlänt: Personbeteckning Gatuadress Postnummer och -anstalt Telefon (hem, arbete,

Läs mer

Beräkning av bostadsbidrag - Boendeutgifter (för hyresbostad)

Beräkning av bostadsbidrag - Boendeutgifter (för hyresbostad) Beräkning av bostadsbidrag - (för hyresbostad) 188,15 e/mån Boendeform Egnahemshus Egnahemshus Bostadsyta 46.0 m 2 46.0 m 2 Belopp per bostad (egnahemshus) 66,27 e/mån 51,24 (25,62) e/mån 56,58 e/mån Räntor

Läs mer

Allmänt bostadsbidrag

Allmänt bostadsbidrag Allmänt bostadsbidrag 03.06.2016 Innehåll 1 Förmånsanvisning... 1 1.1 God förvaltning... 1 1.2 Syfte... 2 1.3 Rätt och villkor... 2 1.3.1 Rätt till allmänt bostadsbidrag... 2 1.3.2 Villkor för beviljande...

Läs mer

Vad är kommunalt bostadsbidrag?

Vad är kommunalt bostadsbidrag? Vård- och omsorgsförvaltningen Ansökan om kommunalt bostadsbidrag för personer med funktionsnedsättning i ordinärt boende eller annan särskilt anpassad bostad Vad är kommunalt bostadsbidrag? Kommunalt

Läs mer

Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende. Kort och lättläst

Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende. Kort och lättläst Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende Kort och lättläst Innehåll Hem och familj 1 Stöd till barnfamiljen 2 Vem får familjeförmåner? 2 Innan barnet föds 3 När barnet är fött 4 Stöd till

Läs mer

Beräkning av barnavårdsstöd

Beräkning av barnavårdsstöd Beräkning av barnavårdsstöd Med beräkningsprogrammet kan du räkna ut en uppskattning av storleken på hemvårdsstödet och privatvårdsstödet. Om du bor på Åland ska du kontrollera barnavårdsstödets belopp

Läs mer

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Kort och lättläst

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Kort och lättläst Grundläggande utkomststöd Ett ekonomiskt stöd i sista hand Kort och lättläst Innehåll Grundläggande utkomststöd 1 För vilka utgifter kan man få utkomststöd? 2 Grunddelen 2 Övriga grundutgifter 3 Hur inverkar

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av lagen om garantipension

Beslut. Lag. om ändring av lagen om garantipension RIKSDAGENS SVAR 42/2011 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om garantipension, 56 i folkpensionslagen, lagen om bostadsbidrag för pensionstagare och lagen om handikappförmåner

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND

+ + ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND OLE_JATKO_PS 1 *1289901* ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har beviljats tidsbegränsat uppehållstillstånd

Läs mer

ANSÖKAN OM GRUNDLÄGGANDE UTKOMSTSTÖD (Denna blankett används vid det första ansökningstillfället)

ANSÖKAN OM GRUNDLÄGGANDE UTKOMSTSTÖD (Denna blankett används vid det första ansökningstillfället) 1 (5) ANSÖKAN OM GRUNDLÄGGANDE UTKOMSTSTÖD (Denna blankett används vid det första ansökningstillfället) Jag söker utkomststöd för: (månad) Ankomstdatum/diarienr.: (fylls i av tjänsteinnehavaren) PERSONUPPGIFTER

Läs mer

Hem och familj i siffror 2014

Hem och familj i siffror 2014 Hem och familj i siffror 2014 Ansök om stöd för barnfamiljer på webben www.fpa.fi/etjanst Ring och fråga på servicenumren må fre kl. 8 18 Barnfamiljer 020 692 226 Bostadsbidrag 020 692 221 Innehåll Moderskapsunderstöd

Läs mer

ÅBO Välfärdssektorn. Ansökan om utkomststöd 1 (5) Sänts till klienten. Per post. Inlämnats på byrån. Modersmål. Medborgarskap.

ÅBO Välfärdssektorn. Ansökan om utkomststöd 1 (5) Sänts till klienten. Per post. Inlämnats på byrån. Modersmål. Medborgarskap. ÅBO Välfärdssektorn Ansökan om utkomststöd Ankomstdag 1 (5) Sänts till klienten Per post Inlämnats på byrån Sökande Adress Telefon Medborgarskap För vilken tid ansöker Ni om utkomststöd? Modersmål jag

Läs mer

Studier och värnplikt i siffror 2013

Studier och värnplikt i siffror 2013 Studier och värnplikt i siffror 2013 Du kan ansöka om stöd för studier och värnplikt på webben www.fpa.fi/etjanst Fråga mer genom att ringa servicenumret må fre kl. 8 18 Studerande 020 692 229 Värnpliktig

Läs mer

ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD

ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD Anlänt / VERIFIKAT SOM BÖR BIFOGAS TILL DEN FÖRSTA UTKOMSTSTÖDSANSÖKAN, se sida 4. TILL VARJE ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD BÖR BIFOGAS VERIFIKAT ÖVER ALLA INKOMSTER/UTGIFTER SAMT DE SENASTE

Läs mer

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd Uppgift 1 Tillämplig lag: Lagen om förmedling av fastigheter och hyreslägenheter a) Ett uppdragsavtal ska sättas upp skriftligen eller elektroniskt så att uppgifterna inte kan ändras ensidigt och så att

Läs mer

KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL

KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL vad ÄR UTKOMSTSTÖD? ett ekonomiskt stöd som beviljas av kommunen ett stöd som beviljas i sista hand utgår från bestämmelserna i lagen om utkomststöd avsedd

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND

+ + ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND OLE_JATKO_PS 1 *1289901* ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har beviljats tidsbegränsat uppehållstillstånd

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PK4_plus 1 *1459901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Detta är en familjeutredningsblankett för dig vars under 18-åriga, ogifta barn ansöker om sitt första uppehållstillstånd

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA PK1_plus 1 *1429901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA Denna blankett är avsedd för dig vars maka/make ansöker om sitt första uppehållstillstånd i Finland på grund

Läs mer

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Grundläggande utkomststöd Ett ekonomiskt stöd i sista hand KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll För vilka utgifter kan man få utkomststöd? 2 Vilka inkomster påverkar utkomststödet? 3 Hur räknar FPA ut utkomststödet?

Läs mer

Så här söker du sjukdagpenning till arbetsgivare

Så här söker du sjukdagpenning till arbetsgivare Så här söker du sjukdagpenning till arbetsgivare E-tjänsten för arbetsgivare Från 6.0.08 Innehåll Inloggning och autentisering Val av program Funktioner Val av förmån Lön för sjuktid Uppvisad sexmånadersinkomst

Läs mer

Information om hur du ansöker om ekonomiskt bistånd

Information om hur du ansöker om ekonomiskt bistånd Information om hur du ansöker om ekonomiskt bistånd Om du inte kan försörja dig och din familj kan du ansöka om ekonomiskt bistånd. För att ha rätt till detta i Stockholms stad måste du bo eller vistas

Läs mer

Så här fyller du i blanketten: Inkomstförfrågan för beräkning av avgift år 2014

Så här fyller du i blanketten: Inkomstförfrågan för beräkning av avgift år 2014 Så här fyller du i blanketten: Inkomstförfrågan för beräkning av avgift år 2014 För att kunna räkna ut din avgift för 2014 behövs aktuella uppgifter om dina inkomster och boendekostnader. Vi ber dig därför

Läs mer

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Grundläggande utkomststöd Ett ekonomiskt stöd i sista hand KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll Grundläggande utkomststöd 2018 1 För vilka utgifter kan man få utkomststöd? 2 Hur inverkar inkomsterna på stödet? 3

Läs mer

Så här skickar du in esara-filer till FPA

Så här skickar du in esara-filer till FPA Så här skickar du in esara-filer till FPA E-tjänstguide till för arbetsgivare som använder Ilmoitin.fi-tjänsten för att skicka meddelanden och ansökningar som filer. En fil kan innehålla en eller flera

Läs mer

Arbetslöshet. Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst

Arbetslöshet. Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst Arbetslöshet Stöd för arbetslösa Kort och lättläst Innehåll Arbetslöshet 1 FPA:s stöd för arbetslösa 2 När du blir arbetslös 3 Arbetslöshetsdagpenning 3 Arbetsmarknadsstöd 4 Integrationsstöd till invandrare

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PK4_plus 1 *1459901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Detta är en familjeutredningsblankett för dig vars under 18-åriga, ogifta barn ansöker om sitt första uppehållstillstånd

Läs mer

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 8.5.2010

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 8.5.2010 CENTRALHANDELSKAMMAREN 1 (6) Mäklarnämnden PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 8.5.2010 Läs dessa anvisningar innan provet börjar Svaren på frågorna 1-3 ska skrivas på skilda pappersark. Fråga

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Innehåll 1. Bra att veta innan du börjar använda tjänsten... 2 1.1 Ärendehanteringstjänsten...

Läs mer

FPA-FÖRMÅNER I EURO 2017

FPA-FÖRMÅNER I EURO 2017 FPA-FÖRMÅNER I EURO 2017 HEM OCH FAMILJ HÄLSA OCH REHABILITERING STUDIER ARBETSLÖSHET PENSIONER UTKOMSTSTÖD Ansökningar och bilagor www.fpa.fi/etjanst Servicenummer Arbetslöshetsstöd 020 692 230 Barnfamiljer

Läs mer

Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende. Kort och lättläst

Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende. Kort och lättläst Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende Kort och lättläst Innehåll Hem och familj 1 Stöd till barnfamiljen 2 Vem får familjeförmåner? 2 Innan barnet föds 3 När barnet är fött 4 Stöd till

Läs mer

Så här söker du semesterkostnadsersättning. till arbetsgivaren. E-tjänsten för arbetsgivare

Så här söker du semesterkostnadsersättning. till arbetsgivaren. E-tjänsten för arbetsgivare Så här söker du semesterkostnadsersättning till arbetsgivaren E-tjänsten för arbetsgivare 2017 Inloggning Logga in på e-tjänsten för arbetsgivare på adressen www.fpa.fi /arbetsgivare Du behöver auktorisering

Läs mer

Studier Stöd för studerande och värnpliktiga. Kort och lättläst

Studier Stöd för studerande och värnpliktiga. Kort och lättläst Studier Stöd för studerande och värnpliktiga Kort och lättläst Innehåll Studier 1 FPA:s stöd för studerande 2 Studiestöd för gymnasie- och yrkesstuderande 3 Studiestöd för högskolestudier 3 Hur mycket

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om allmänt bostadsbidrag

Lag. om ändring av lagen om allmänt bostadsbidrag Lag om ändring av lagen om allmänt bostadsbidrag I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om allmänt bostadsbidrag (938/2014) 4, 8 10, 15, 20, 27 29 och 41 samt 51 4 mom., av dem 51 4 mom. sådant

Läs mer

STUDIESTÖDET Studiestödsnämnden vid Åbo Akademi Tavastgatan Åbo

STUDIESTÖDET Studiestödsnämnden vid Åbo Akademi Tavastgatan Åbo STUDIESTÖDET 2017-2018 Studiestödsnämnden vid Åbo Akademi Tavastgatan 13 20500 Åbo 04.09.2017 1 Studiestödskansliet Gripen, Tavastgatan 13, 20500 ÅBO öppet varje dag kl. 12 14 mail: studiestod@abo.fi,

Läs mer

Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende. Kort och lättläst

Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende. Kort och lättläst Hem och familj Stöd till barnfamiljer och stöd för boende Kort och lättläst Innehåll Hem och familj 1 Stöd till barnfamiljen 2 Vem får familjeförmåner? 2 Innan barnet föds 3 När barnet är fött 4 Stöd till

Läs mer

Såhär fyller du i blanketten: Inkomstförfrågan för beräkning av avgift 2019

Såhär fyller du i blanketten: Inkomstförfrågan för beräkning av avgift 2019 Såhär fyller du i blanketten: Inkomstförfrågan för beräkning av avgift 2019 För att kunna räkna ut din avgift för 2019 behövs aktuella uppgifter om dina inkomster och boendekostnader. Vi ber dig därför

Läs mer

Anvisningar för beräkning av specialvårdspenningens belopp

Anvisningar för beräkning av specialvårdspenningens belopp Anvisningar för beräkning av specialvårdspenningens belopp Närmare information om de allmänna grunderna för specialvårdspenningen får du via länken Specialvårdspenning och på FPA-byråerna. Beloppet av

Läs mer

ANSÖKAN OM SKATTEKORT OCH FÖRSKOTTSSKATT 2015

ANSÖKAN OM SKATTEKORT OCH FÖRSKOTTSSKATT 2015 ANSÖKAN OM SKATTEKORT OCH FÖRSKOTTSSKATT 2015 Med denna blankett ansöker personkunder, rörelseidkare och yrkesutövare, jordbruksidkare och sammanslutningsdelägare om skattekort och/eller förskottsskatt.

Läs mer

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag Bostadsbidrag barnfamiljer Barnfamiljer med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boendekostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker

Läs mer

Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide

Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide Skatteförvaltningen Användarguide, VETUMA-identifierad skattskyldig Punktskattedeklaration 1/36 Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide Innehåll INLOGGNING

Läs mer

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag Bostadsbidrag barnfamiljer Barnfamiljer med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boendekostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker

Läs mer

Inkomstförfrågan gällande insatser inom vård och omsorg

Inkomstförfrågan gällande insatser inom vård och omsorg Information Det här formuläret behöver du fylla i och skicka in till socialkontoret för att vi ska kunna beräkna din avgift gällande insatser inom vård, som till exempel hemtjänst, trygghetslarm eller

Läs mer

Så här skickar du in esara-filer till FPA

Så här skickar du in esara-filer till FPA Så här skickar du in esara-filer till FPA E-tjänstguide till för arbetsgivare www.fpa.fi/arbetsgivare Innehåll Krav på löneprogrammet Krav på användaren Filerna som skickas in ökningar som skickas i esarafiler

Läs mer

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN ANSÖKAN OM BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer versionerna

Läs mer

Beskrivning av posterna Anmälan om lönesumma och Ansökan/ändring av förskott för TYVIgränssnittet

Beskrivning av posterna Anmälan om lönesumma och Ansökan/ändring av förskott för TYVIgränssnittet Meddelande Arbetslöshetsförsäkringsfonden förbereder sig att ta emot elektroniska anmälningar från löneadministrationsprogram beskrivning av poster för TYVI-gränssnittet har publicerats För att effektivisera

Läs mer

Så här söker du moderskaps-, faderskaps- eller föräldradagpenning till arbetsgivaren. E-tjänsten för arbetsgivare 2018

Så här söker du moderskaps-, faderskaps- eller föräldradagpenning till arbetsgivaren. E-tjänsten för arbetsgivare 2018 Så här söker du moderskaps-, faderskaps- eller föräldradagpenning till arbetsgivaren E-tjänsten för arbetsgivare 2018 Inloggning Logga in på e-tjänsten för arbetsgivare på adressen www.fpa.fi /arbetsgivare

Läs mer

Information om avgifter och inkomstförfrågan

Information om avgifter och inkomstförfrågan Sida 1 (8) Information om avgifter och inkomstförfrågan Du som betalar avgift inom förvaltningen för vård- och omsorg i behöver lämna in nya uppgifter för att vi ska kunna beräkna din avgift för 2019.

Läs mer

Två reserveringsavgifter får inte samtidigt tas emot för samma förmedlingsobjekt.

Två reserveringsavgifter får inte samtidigt tas emot för samma förmedlingsobjekt. AHM-EXAMEN 21.11.2009 BEDÖMNINGSGRUNDER 1 FRÅGA 1 1. Reserveringsavgift Förmedlingsrörelsen får ta emot en reserveringsavgift om uppdragsavtalet innehåller en överenskommelse om saken. Efter att ha tagit

Läs mer

Såhär fyller du i blanketten: Inkomstförfrågan för beräkning av avgift

Såhär fyller du i blanketten: Inkomstförfrågan för beräkning av avgift Såhär fyller du i blanketten: Inkomstförfrågan för beräkning av avgift För att kunna räkna ut din avgift behövs aktuella uppgifter om dina inkomster och boendekostnader. Vi ber dig därför att fylla i blanketten

Läs mer

Lämna uppgifter inför avgiftsberäkning inom vård och omsorg

Lämna uppgifter inför avgiftsberäkning inom vård och omsorg Lämna uppgifter inför avgiftsberäkning inom E-tjänsten avslutas automatiskt efter 60 minuters inaktivitet, det vill säga om du inte klickat eller fyllt i något i e- tjänsten på en timme. Kontakt För frågor:

Läs mer

Moderskaps-, faderskaps- och föräldrapenning

Moderskaps-, faderskaps- och föräldrapenning Moderskapsunderstöd Belopp: Mamman kan välja mellan en moderskapsförpackning eller ett skattefritt belopp på 140 euro. För barn som föds samtidigt får man 2 moderskapsunderstöd för det andra och 3 för

Läs mer

Om ni inte genomför verksamheten/projektet/aktiviteten eller redovisar för sent kan ni bli skyldiga att betala tillbaka bidraget.

Om ni inte genomför verksamheten/projektet/aktiviteten eller redovisar för sent kan ni bli skyldiga att betala tillbaka bidraget. REDOVISNING BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART För sista redovisningsdatum, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer

Läs mer

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG TILL SPRÅKNÄTVERK INOM BOKSTART. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG TILL SPRÅKNÄTVERK INOM BOKSTART. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN ANSÖKAN OM BIDRAG TILL SPRÅKNÄTVERK INOM BOKSTART För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer

Läs mer

Anvisningar för ifyllandet av ansökan om arbetslöshetsförmåner

Anvisningar för ifyllandet av ansökan om arbetslöshetsförmåner Anvisningar för ifyllandet av ansökan om arbetslöshetsförmåner För att få en arbetslöshetsförmån måste du först ha anmält dig som arbetslös arbetssökande på arbets- och näringsbyrån (TE-byrån). Så här

Läs mer

http://asiointi.kela.fi/aylaskenta_app/aylaskentaapplication

http://asiointi.kela.fi/aylaskenta_app/aylaskentaapplication Beräkning av bostadsbidrag - (för hyresbostad) 379,20 e/mån Bostadsyta 46.0 m 2 46.0 m 2 Hyra / Vederlag 535,00 e/mån 535,00 e/mån sammanlagt 535,00 e/mån 535,00 e/mån 11,63 e/m 2 /mån Beräkning av bostadsbidrag

Läs mer

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Några viktiga gränser

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Några viktiga gränser Bostadsbidrag barnfamiljer Barnfamiljer med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boende kostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker

Läs mer

Beskattning av hyresinkomster

Beskattning av hyresinkomster Beskattning av hyresinkomster Bekanta dig med beskattningen av hyresinkomster från bostäder Planerar du att hyra ut din bostad? Hyr du redan ut din bostad? Tänker du upphöra med att hyra ut din bostad?

Läs mer

Stöd vid arbetslöshet KORT OCH LÄTTLÄST

Stöd vid arbetslöshet KORT OCH LÄTTLÄST Stöd vid arbetslöshet KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll Stöd vid arbetslöshet 2018 1 FPA:s stöd för arbetslösa 2 När du blir arbetslös 2 Arbetslöshetsdagpenning 2 Arbetsmarknadsstöd 4 Arbetsinkomster och arbetsmarknadsstöd

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PH4_plus 1 *1409901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Denna familjeutredningsblankett är avsedd för dig som är vårdnadshavare i barnets hemland för ett ogift, under 18-årigt

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA PK2_plus 1 *1439901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA Denna blankett är avsedd för dig, finsk medborgare, vars utländska make/maka ansöker om

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PH4_plus 1 *1409901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Denna familjeutredningsblankett är avsedd för dig som är vårdnadshavare i barnets hemland för ett ogift, under 18-årigt

Läs mer

Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om bostadsbidrag

Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om bostadsbidrag RP 269/1998 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om bostadsbidrag PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om bostadsbidrag

Läs mer

Studier Stöd för studerande och värnpliktiga. Kort och lättläst

Studier Stöd för studerande och värnpliktiga. Kort och lättläst Studier Stöd för studerande och värnpliktiga Kort och lättläst Innehåll Studier 1 FPA:s stöd för studerande 2 Studiestöd för gymnasie- och yrkesstuderande 3 Studiestöd för högskolestudier 3 Hur mycket

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Innehåll 1. Bra att veta innan du börjar använda tjänsten... 2 1.1 Ärendehanteringstjänsten...

Läs mer

Endast arbetsmaterial

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART ÅR 1 AV 3 För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer

Läs mer

Endast arbetsmaterial

Endast arbetsmaterial REVIDERAD PLAN KREATIVA PLATSER - ÄGA RUM ÅR 1 AV 3 För sista dag att inkomma med blanketten, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren

Läs mer

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 21.11.2009

PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 21.11.2009 CENTRALHANDELSKAMMAREN 1 (6) Mäklarnämnden PROV FÖR HYRESLÄGENHETS- OCH HYRESLOKALSMÄKLARE 21.11.2009 Läs dessa anvisningar innan provet börjar Svaren på frågorna 1-3 ska skrivas på skilda pappersark.

Läs mer

TILL FINLANDS BARNMORSKEFÖRBUND

TILL FINLANDS BARNMORSKEFÖRBUND Se ifyllnadsanvisningarna på blankettens baksida Anlänt: 1. SÖKANDE Efternamn och förnamn Personbeteckning Titel eller yrke Tjänst eller befattning Adress Postnummer och postanstalt Telefon, arbete Telefon,

Läs mer

Inkomstregistrets inverkan på dagpenningsärenden vad förändras år 2018? Webbseminariet

Inkomstregistrets inverkan på dagpenningsärenden vad förändras år 2018? Webbseminariet Inkomstregistrets inverkan på dagpenningsärenden vad förändras år 2018? Webbseminariet 6.9.2018 Inkomstregistrets inverkan på skötseln av FPA-ärenden FPA:s webbseminarium för arbetsgivare 6.9.2018 Program

Läs mer

Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag. Kort och lättläst

Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag. Kort och lättläst Pension Pensionstrygghet, bostadsbidrag och vårdbidrag Kort och lättläst När du blir pensionär I den här broschyren kan du läsa om FPA:s pensioner och andra stöd för pensionärer. FPA står för Folkpensionsanstalten.

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_MUU 1 *1069901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND I FINLAND; ÖVRIG GRUND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som ansöker om uppehållstillstånd på basis av en grund för vilken

Läs mer

Beräkning av din avgift

Beräkning av din avgift Introduktion Du kan välja att inte lämna dina inkomstuppgifter och då får du den högsta avgiften som gäller de insatser du blir beviljad. Uppgifter som du behöver ha innan du börjar fylla i detta formulär

Läs mer

AHM-PROVET 17.11.2012 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (5)

AHM-PROVET 17.11.2012 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (5) AHM-PROVET 17.11.2012 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (5) Fråga 1 a) Skyldighet att betala förmedlingsarvode uppkommer då ett hyresavtal ingås eller uppdragsgivaren vägrar ingå ett hyresavtal som är förenligt

Läs mer

Användarguide för tjänsten Punkskattedeklaration, Katso-identifierad skattskyldig

Användarguide för tjänsten Punkskattedeklaration, Katso-identifierad skattskyldig Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 1 / 32 Användarguide för tjänsten Punkskattedeklaration, Katso-identifierad skattskyldig Innehåll STARTSIDA...

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_MUU 1 *1069901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND I FINLAND; ÖVRIG GRUND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som ansöker om uppehållstillstånd på basis av en grund för vilken

Läs mer

*1279901* DEL A + + OLE_P_PEU 1. 1 Egna uppgifter 1.1 Personuppgifter ANSÖKAN OM PERMANENT UPPEHÅLLSTILLSTÅND

*1279901* DEL A + + OLE_P_PEU 1. 1 Egna uppgifter 1.1 Personuppgifter ANSÖKAN OM PERMANENT UPPEHÅLLSTILLSTÅND OLE_P_PEU 1 *1279901* ANSÖKAN OM PERMANENT UPPEHÅLLSTILLSTÅND Med denna blankett kan du ansöka om antingen permanent uppehållstillstånd i Finland (P) eller EU-uppehållstillstånd för medborgare i tredje

Läs mer

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM UTRUSTNINGSBIDRAG KONSTNÄRERNAS KOLLEKTIVVERKSTÄDER. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats.

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM UTRUSTNINGSBIDRAG KONSTNÄRERNAS KOLLEKTIVVERKSTÄDER. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANSÖKAN OM UTRUSTNINGSBIDRAG KONSTNÄRERNAS KOLLEKTIVVERKSTÄDER För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet

Läs mer