Minnesanteckningar Arbetsmöte lärmiljöprojektet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar Arbetsmöte lärmiljöprojektet 100319"

Transkript

1 Minnesanteckningar Arbetsmöte lärmiljöprojektet Närvarande: Håkan Blomqvist, Norrköpings stadsbibliotek Marie Eriksson, Söderköpings bibliotek Carina Cicek, Söderköpings bibliotek Susanna Ekman, Mogata bibliotek (Söderköping) Nina Wester, Finspångs bibliotek Ellinor Monell, Finspångs bibliotek Anja Leiding, Åtvidabergs bibliotek Sten Mattsson, Vadstena bibliotek Helena Bengtsson, Mjölby bibliotek Inger Hollström Flis, Motala bibliotek Anne Hederén, Länsbibliotek Östergötland Sofia Larsson, Länsbibliotek Östergötland Visning av Norrköpings lärmiljö Vi började med en rundvandring på stadsbiblioteket för att titta på lärmiljön. På fackavdelningen en trappa upp finns 28 Internetdatorer, varav en med tillhörande skanner. Två studieceller med tillgång till webbkamera och headset. Ett grupprum med plats för 6 personer. Samtliga dessa är bokningsbara via Netloan, en tilläggsmodul till Book It. Vidare finns ytterligare en dator med scanner och ett tyst läsrum. Jörgen Dahlberg, tekniker, finns att tillgå under kontorstid, han hjälper till med skanning, avancerad kopiering och diverse andra tekniska spörsmål. I Villa Schwartz finns en datasal med 10 datorer som används för bibliotekets Internetkurser och två konferensrum. Biblioteket erbjuder individuell handledning och Internetkurser. Vårens program innehåller följande kurser: Internet Vad är det? Hur gör man? 10 februari och 17 mars Varför Facebook? En genomgång och översikt av det allt mer populära facebook. 17 februari Internet II Praktiska och användbara tjänster 24 februari och 31 mars Släktforskning Hur gör man? 3 mars och 7 april Börja blogga Introduktion och praktik 10 mars och 14 april En värld på nätet Sociala nätverk för dig som undrar och vill pröva på. 24 mars

2 Sociala nätverk, Facebook och bloggar, en genomgång av Tommy Jansson Tommy informerade om hur han arbetar med sina kurser, kursmaterial/kurssidor och delade med sig av sina erfarenheter. Han har använt olika koncept och upplägg och ändrat efter hand. Generellt är det viktigt att tänka på följande: Var förberedd Långsamhet de allra flesta är rena nybörjare. Ta det lugnt, gå inte vidare till nästa steg förrän alla är med. Dela ut kursmaterial Var lyhörd Tydlighet med kursens innehåll Utvärdera ändra vid behov till nästa kurstillfälle Bloggar En kurs om bloggar kan ha olika infallsvinklar. Tommy har prövat två koncept: Vad är en blogg? Skapa en blogg? var man skapar sin blogg, hur hittar man bloggar, hur man kan bevaka bloggar. Har man en kurs som rör en tjänst som kräver inloggning är det en förutsättning att man i förväg skapar dummiekonton åt deltagarna, det finns annars stor risk att all tid går åt till att hjälpa de deltagare som inte har några att skapa konton. Blogger kräver exempelvis ett G mail konto. I det sammanhanget är det också viktigt att man är tydlig med vad kursen innehåller och vilka förkunskaper/förberedelser som krävs av deltagarna. Tommy har lagt upp två sidor på nätet, en blogg och en netvibes sida som han använt i sina bloggkurser: Sociala nätverk och Facebook Till sin kurs om sociala nätverk har Tommy skapat en sida på Ning, som han utgår ifrån i föreläsningen. Deltagarna kan sedan på egen hand gå tillbaka till sidan och läsa mer eller repetera innehållet. Tommy håller kurser och individuella handledningar om Facebook. Information om kursinnehållet finns på :

3 Han har också tagit fram en handledning som delas ut till deltagarna med en kort beskrivning av Facebook och dess grundläggande funktioner. Tommy tipsar vidare om en utbildning i sociala medier framtagen för allmänheten. Utbildningen är framtagen i samarbete mellan folkbildningen, Regionbiblioteket och folkbiblioteken i Stockholms län med stöd från.se. Kursen kan genomföras på egen hand, är gratis och består av 8 uppgifter. Kursen riktar sig till den som har provat på att surfa på nätet, men gärna vill lära sig om fler sätt att använda webben. Bloggkursen börja blogga Nedan kan ni läsa om Elisabeth Cserhalmis och Lisa Ekmans erfarenheter och reflektioner från sin kurs Börja blogga introduktion och praktik som hölls den 10 mars, nästa tillfälle är den 14 april. Bloggkursen Börja blogga så här gjorde vi Kursens syfte är att visa gratisverktyget Blogger, tipsa om olika slags bloggar och hjälpa de som har intresse av att börja blogga. Lisa Ekman och jag träffade deltagarna i bibliotekets kurslokal där alla har tillgång till varsin dator. Vårt max antal för deltagare är 10 men till kvällen blev vi 11 då några valde att samsas om en dator. Fler deltagare hade inte varit möjligt man får fullt upp att hjälpa alla och det var mycket bra att vi var två kursledare. Vi började med att berätta kort om vad en blogg är och visa på olika exempel. Inför kursen hade vi byggt en blogg som fungerade som vår startsida under kvällen, ett utmärkt utgångsläge då vi kunde även hänvisa till vår blogg om någon hellre ville surfa på olika bloggar istället för att bygga en egen. Vid detta kurstillfälle var det endast en av deltagarna som hellre ville läsa bloggar än skapa än själv. Bloggen ska i fortsättningen få fungera som en tipsblogg för de som gått kursen och här har vi planer på att ev. bygga vidare, kanske med fler länkar till olika bloggar, ge tips och även lägga länkar till de bloggar som deltagarna startar om blogginnehavarna ger oss sin tillåtelse. För att kunna använda Blogger måste man först ha ett e postkonto hos g mail, vilket vi hjälpte deltagarna att skaffa. Redan innan kurstillfället anade vi att detta arbetsmoment skulle bli tidskrävande och visst blev det så. Flera av deltagarna var ovana dataanvändare och det tog tid att gå runt och ordna konton till alla. Till nästa kurs ska vi förbereda ett antal e postkonton för att spara tid. När alla var nya användare till g mail kunde de börja bygga en blogg. Valet av verktyg råkade bli Blogger och det är liksom många gratisverktyg smidigt att jobba i. Arbetsmomenten visades först på storskärm och därefter fick deltagarna snickra på egen hand och Lisa och jag gick runt och hjälpte till. En och en halv timme går fort men innan vi bröt upp hade alla fått till en blogg med ett inlägg i. Om tidsbrist inte hade uppstått kunde man ha visat fler finesser och det hoppas vi råda bot på genom att ha e postkonton färdiga till nästa gång.

4 Till hösten kommer vi ev. dela kursen till två tillfällen så att man kan få tid till att bekanta sig ännu lite mer med olika funktioner, kanske hur man länkar till inlägg i texten, laddar ned bild m.m. Alla deltagare fick med sig en liten lathund till Blogger samt adressen till vår kursblogg. Norrköpings stadsbibliotek Elisabeth Cserhalmi Internetkurer, individuell handledning och samarbete med studieförbunden erfarenhetsutbyte Norrköping Programbladet som trycks varje termin är den viktigaste marknadsföringskanalen för bibliotekets kurser förutom att personer som redan gått kurserna tipsar andra i sin omgivning. I samband med grundkurserna i Internet delar Håkan ut talongen om individuell handledning till alla deltagare. Håkan tipsade vidare om att slå ett slag för länkkataloger som komplement/alternativ till Google och andra sökmotorer. Han tar upp skillnaderna mellan, fördelarna och nackdelarna med de olika sökvägarna under sina kurser. Håkan tar också upp källkritik i sina kurser och brukar som exempel använda Martin Luther King. När man söker på honom i Google får man på plats 6 i träfflistan: Martin Luther King Jr. - A True Historical Examination The truth about Martin Luther King: Includes historical trivia, articles and pictures. A valuable resource for teachers and students alike. Webbplatsen ägs av Stormfront, ett nazistisk internetforum (http://www.stormfront.org). Don Black, dess förgrundsgestalt, har tidigare bland annat varit Ku Klux Klanledare. För att se vem/vilka som har registrerat ett domännamn kan man söka på webbadressen på: Håkan har flera gånger fått frågan om man kan komma över en persons fullständiga personnummer på nätet. Han har tills ganska nyligen sagt att det inte är möjligt, men på sidan kan man få tag på dessa kostnadsfritt om man registrerar sig, vilket är gratis. I Norrköping har man slutat att ha kurser om E post, istället hänvisar man intresserade att boka tid för individuell handledning. Man upplever det som en bättre service, att i lugn och ro gå igenom alla steg från att skapa konto till att bifoga filer. Som bilaga till minnesanteckningarna bifogas en sammanställning av de individuella handledningar som genomförts i Norrköping under första kvartalet 2010.

5 Mogata I Mogata körs två parallella studiecirklar med 5 deltagare i varje. Det finns önskemål från deltagarna om någon form av fortsättning. Två personer står i kö för att gå datacirkel och Susanna ska försöka få till en cirkel till i vår. Hon upplever att det är svårt att nå ut i samhället då det inte finns någon naturlig samlingsplats sedan affären lades ner. Biblioteket har satt upp affischer om studiecirklarna på de informationstavlor som finns i Mogata. Det har fungerat bra med datorerna, som tillhör ABF. Det är Mikael Leonardsson som man har haft kontakt med när det gäller lånet av deras mobila datastudio. Det finns funderingar på att erbjuda datacirklar i Östra Ryd till hösten. Åtvidaberg I Åtvidaberg ordnar man en upptaktsträff inför studiecirklarna där cirkelledarna och bibliotekspersonal deltar. Vid det tillfället som tar cirkla två timmar välkomnar man alla som visat intresse för att delta i bibliotekets cirklar, går igenom innehåll och upplägg och gör därefter en gruppindelning efter samtal om önskemål och förkunskaper. I Åtvidaberg har Medborgarskolan en betalkurs i bildhantering på biblioteket efter önskemål från deltagare i datacirklarna. Vadstena I Vadstena har den nya lärmiljön färdigställts, invigning sker den 21 april. I lokalen finns sex datorer, en lärardator med projektor och filmduk. ABF och Senioruniversitetet har datacirklar som pågår på biblioteket. magasin blev en datasal Boxholm I Boxholm nivågrupperade man deltagarna i studiecirklarna inledningsvis samband med föreläsningen om digitala klyftan som lockade 50 personer. Grupperingen gjordes i tre nivåer: rena nybörjare, de som kan hantera musen men inte mycket mer och de som kan lite mer. Finspång I Finspång ordnas sju parallella kurser, 200 personer har anmält intresse. Det upplevs som svårt att få ihop bra grupper då deltagarna har mycket skiftande förkunskaper. Sensus har gett förslag på en fortsättningskurs för de deltagare som efterfrågar det. Mjölby Helena planerar ett nytt Nyfiken på nätet tema med inriktning mot böcker och litteratur. Marknadsföring Sofia visade ett förslag på affisch som är tänkt som komplement till handledningstalongen för att marknadsföra tjänsten individuella handledningar. Korrigeringar ska göras utifrån de synpunkter som förts fram, sedan skickas den ut till kontaktpersonerna för lärmiljöprojektet. Övrigt Den 16 mars besökte socialdemokraternas It politiska talesperson Désirée Liljevall Mjölby bibliotek. Hon kom för att delta i workshop och få information om hur biblioteken i Östergötland arbetar för att bredda den digitala delaktigheten. Vid besöket i Mjölby träffade Desirée Liljevall bl.a Gun Nydahl som deltagit i de aktiviteter som Mjölby bibliotek anordnat.

6 Erfarenheterna från länet använder Desirée Liljevall i utformandet av Socialdemokraternas IT politiska program. Frågan om digital delaktighet kommer hon också att ta upp vid riksdagens IT politiska debatt den 5 maj. Kommande möten 27 april kl. 09:00 16:00 Nätverksträff och arbetsmöte Lärmiljönätverket. Tema: Integration och samhällsinformation samarbete mellan bibliotek och integrationssamordnare i kommunerna. Förmiddagen är gemensamt med integrationsnätverket i Östergötland. Program och anmälan: naetverkstraeffbiblioteken som laermiljoeer 28 april kl 10:30 16:30 Regionalt seminarium Hur får vi alla med på det digitala tåget? Linköpings stadsbibliotek, Hörsalen. Arrangeras av Länsbiblioteket och Östergötlands bildningsförbund Program och anmälan: hur far vi alla medpa det digitala taget Antecknat av Sofia Larsson, Länsbibliotek Östergötland

7 Bilaga. Individuella handledningar på Norrköpings stadsbibliotek januari mars 2010 Datum Handledare Handledning om Avsatt tid i minuter Said Externa medier 30 Lisa E Nybörjare vid datorn + boksök på hemsidan. 60 Ingrid E Nybörjare vid datorn/word 30 Said Facebook 60 Amjad Word 60 Said E-Böcker och musik på nätet 30 Said datasäkerhet och åtgärder, Antivirus och spywar 60 Elisabeth nybörjare internet, bloggar 60 Tommy E-post 60 Ingrid Grundl word + internet 60 Elisabeth nybörjare internet 60 OG Nybörjare vid datorn 60 Lisa E Allmänt om datorn + grundläggande internet. Delt 60 Elisabeth e-post 60 Tommy Filhantering, e-post 60 Lisa E Word 45 Said Utförmning av trycksaker i Adobe 120 Sofia Stipendier o bidrag utlandsstudier, Global Grant 60 Amjad Nybörjare internet 60 Tommy E-post, bilder 60 Said Gmail, bilagor, dokument hantering och utskrifter 60 Amjad word 60 Elisabeth nybörjare internet 60

8 Tommy E-post/bilder/Googlesökning 60 Tommy Facebook/bildöverföring 45 Elisabeth nybörjare internet 60 Håkan Litteratursökning 60 Sofia Stipendier och bidrag, Global Grant. 60 Mats Ordbeh. Office Tommy Filhantering,e-post 60 Tommy E-medier, kartor 60 Said Skype, Intenet 60 Said Hemsidehantering 60 Lisa E E-post 45 Tommy Filhantering/e-post 60 Tommy Kontaktsidor och bildöverföring 60 Said Internet, e-post, nybörjare 60 OG Hantera en bärbar dator 60 Jörgen Scanning och mail 10 min Jörgen Scanning av kort och dokumen, som senare skickas m 20 min Lisa E Bibliotekets hemsida, diskutera, skriva artiklar m Said Hantering och överföring av e-media till mobil 60 Elisabeth internet, nybörjare 60 Mats Ordbeh. Office Elisabeth internet, nybörjare 60 Lisa E Bibliotekets hemsida, litteratursökning. 60 Elisabeth nybörjare internet 60 Sofia Stipendiesökning 60 Said Facebook, nerladdning 60 Sofia Stipendiesökning, Global Grant. 60 Birgitta Läsning av 1600-talsstil på internetbaserat kart 75

9 Elisabeth nyb, internet 60 Tommy E-post och kontaktsidor 60 Amjad Scanning och mail 60 Elisabeth nyb, internet 60 Said Facebook 60 OG Nybörjare 60 Said Nerladning av media 60 Elisabeth bloggar 60 Anders Släktforskning 30 Amjad Word 60 Tommy Bifoga filer Hotmail 15 Tommy Joomla 60

Nytta & nöje på nätet: Internetguidning på östgötabibliotek

Nytta & nöje på nätet: Internetguidning på östgötabibliotek Projekt Nytta & nöje på nätet: Internetguidning på östgötabibliotek 2010 Slutrapport Internet För Alla Anne Hederén Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Sammanfattning Projekt Nytta & nöje: Internetguidning

Läs mer

Rapport mars 2010 Nytta & nöje på nätet: Internetguidning på östgötabibliotek

Rapport mars 2010 Nytta & nöje på nätet: Internetguidning på östgötabibliotek Rapport mars 2010 Nytta & nöje på nätet: Internetguidning på östgötabibliotek 1. Viktiga händelser under den gångna månaden Politikerbesök i Mjölby Den 16 mars besökte socialdemokraternas It politiska

Läs mer

Rapport maj juli 2010

Rapport maj juli 2010 Rapport maj juli 2010 Nytta & nöje på nätet : Internetguidning på östgötabibliotek 1. Viktiga händelser under de gångna månaderna 7 maj Studieforum om digital delaktighet i Göteborg Anne Hederén medverkade

Läs mer

Nytta och nöje på nätet

Nytta och nöje på nätet Nytta och nöje på nätet Digitalt medborgarskap i Östergötland 2011-01-01 Slutrapport Internet för alla Sofia Larsson och Anne Hederén, Länsbibliotek Östergötland Sammanfattning Projekt Nytta och nöje:

Läs mer

Innehåll. nummer 4:2010. Var är östgötarna födda? Om KB, visioner, kulturmöten och snö. I Malmö står brukaren i självklart fokus

Innehåll. nummer 4:2010. Var är östgötarna födda? Om KB, visioner, kulturmöten och snö. I Malmö står brukaren i självklart fokus nr 4 2010 Innehåll nummer 4:2010 Var är östgötarna födda? 12 Om KB, visioner, kulturmöten och snö 3 I Malmö står brukaren i självklart fokus 14 Ministern svarade på öppet brev... 4 Mångfald i Garaget 15

Läs mer

Studiehandledning för cirkelledare

Studiehandledning för cirkelledare Alla kan surfa Studiehandledning för cirkelledare 2015 Studieförbundet Vuxenskolan, SV och Demensförbundet Projektledning: Anki Bard-Sandström, SV Författare: Charlotta Olofsson och Petra Hoff Grafisk

Läs mer

Innehåll. Foto omslag:lennart Lundwall

Innehåll. Foto omslag:lennart Lundwall Innehåll Inledning... 3 Sammanfattning och förslag... 4 Bibliotekens besökare... 6 Bibliotek och integration... 9 Digital delaktighet... 12 Digitala klyftor i Östergötland... 14 Användarundersökning på

Läs mer

Internet för alla. Ansökningsdokument

Internet för alla. Ansökningsdokument Internet för alla Ansökningsdokument 1 Innehåll Internet för alla... 1 1 Inledning... 3 1.1 Rubrik för ansökan... 3 1.2 Sökande... 3 1.3 Presentation av den sökande... 3 2 Om projektet... 3 2.1 Sammanfattning...

Läs mer

Digidel i Västerbotten II

Digidel i Västerbotten II Digidel i Västerbotten II Projektrapport December 2014 INNEHÅLL Projektbeskrivning 3 Bakgrund 3 Projektorganisation 3 Mål 4 Måluppfyllelse 4 Aktiviteter 5 Lärtillfällen 5 Internetbanken 5 Digitala livsberättelser

Läs mer

Bibliotekens utvärdering av e-kampanjen mars 2008 Birgitta Hellman Magnusson, LBÖ, 080520

Bibliotekens utvärdering av e-kampanjen mars 2008 Birgitta Hellman Magnusson, LBÖ, 080520 1 Bibliotekens utvärdering av e-kampanjen mars 2008 Birgitta Hellman Magnusson, LBÖ, 080520 Första veckan i mars gick östgötabiblioteken ut i en gemensam kampanj - Biblioteket hemifrån - för att lyfta

Läs mer

DIGITAL. delaktighet. En rapport om hur bibliotek och studieförbund samarbetar 2011 2012. Skriftserie 2012:3

DIGITAL. delaktighet. En rapport om hur bibliotek och studieförbund samarbetar 2011 2012. Skriftserie 2012:3 DIGITAL delaktighet En rapport om hur bibliotek och studieförbund samarbetar 2011 2012 Skriftserie 2012:3 Kultur i Väst skriftserie nr 3 2012. Producerad av Kultur i Väst 2012. Citera oss gärna och ange

Läs mer

Fokus Framtid. Projektrapport

Fokus Framtid. Projektrapport Fokus Framtid Projektrapport år 2 För första gången har vi haft praktikanter som gör att fler kan hjälpa fler och gett bidrag som skapar möjligheter att genomföra radiodrömmar. Att sända radio första gången

Läs mer

Projektmaterial. DET GÅR LÄRA GAMLA HUNDAR ATT SITTA! PRO folkhögskola

Projektmaterial. DET GÅR LÄRA GAMLA HUNDAR ATT SITTA! PRO folkhögskola Projektmaterial DET GÅR LÄRA GAMLA HUNDAR ATT SITTA! PRO folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net Det går

Läs mer

Kunskap, delaktighet och lust i en digital värld Slutrapport 2012

Kunskap, delaktighet och lust i en digital värld Slutrapport 2012 Kunskap, delaktighet och lust i en digital värld Slutrapport 2012 Rapporten är författad av Tom Karlsson, projektledare 2 Slutrapport Digidel Gotland 2012 Projektet Digidel Gotland - Kunskap, delaktighet

Läs mer

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Göteborg 2 mars 2011 Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Bibliotek och digital delaktighet i Östergötland Några steg på vägen Hur kom vi hit? - IT-utveckling av bibliotek 2001-2004 - Equal Biblioteken

Läs mer

Lärcentrums slutrapport av projektet Internet för alla välkommen till en ny värld

Lärcentrums slutrapport av projektet Internet för alla välkommen till en ny värld Lärcentrums slutrapport av projektet Internet för alla välkommen till en ny värld 1 Inledning Lärcentrum i Trollhättan står för de samlade kommunala vuxenutbildningarna i Trollhättan. Här finns SFI (Svenska

Läs mer

Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala

Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala 1. Inledning Som en del av vår integrationssatsning samarbetar Folkuniversitetet

Läs mer

Digitala Minnen. Luleå kommun

Digitala Minnen. Luleå kommun Digitala Minnen Vi har valt att skriva vår redovisning som en berättelse, eftersom vårt projekt har handlat om just berättelser, historier och minnen. Här kan vi också visa på hur projektet har växt fram,

Läs mer

Kunskap, delaktighet och lust i en digital värld Slutrapport 2013

Kunskap, delaktighet och lust i en digital värld Slutrapport 2013 Kunskap, delaktighet och lust i en digital värld Slutrapport 2013 Rapporten är författad av Tom Karlsson, projektledare 2 Innehåll Projektbeskrivning... 3 Projektorganisation... 3 Syfte och mål... 3 Projektets

Läs mer

En helt suverän tjänst, det är bra att kunna sitta hemma och ladda ned. Folkbibliotek Direkt. Pilotförsök: vuxna med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

En helt suverän tjänst, det är bra att kunna sitta hemma och ladda ned. Folkbibliotek Direkt. Pilotförsök: vuxna med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi En helt suverän tjänst, det är bra att kunna sitta hemma och ladda ned Folkbibliotek Direkt Pilotförsök: vuxna med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Hösten 2009 Innehåll Inledning... 3 bak g r u n d...

Läs mer

Redovisning LIMIT-BIBLIOTEKEN 12 september 2007

Redovisning LIMIT-BIBLIOTEKEN 12 september 2007 Redovisning LIMIT-BIBLIOTEKEN 12 september 2007 ARBOGA Limitprojektet i Arboga. Rapport september 2007. Projekt Vi utvecklar OPAC tillsammans folkbiblioteket, gymnasiebiblioteket och Arboga museum Bakgrund

Läs mer

Projektmaterial HOT ELLER MÖJLIGHET? Lidingö folkhögskola

Projektmaterial HOT ELLER MÖJLIGHET? Lidingö folkhögskola Projektmaterial KOMMUNIKATION MED DATOR, HOT ELLER MÖJLIGHET? Lidingö folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

Slutredovisning av projektet IKT-stöd på kommunala bibliotek i Östergötland

Slutredovisning av projektet IKT-stöd på kommunala bibliotek i Östergötland 1 2008-10-31 Östsam 45-2007-148 Slutredovisning av projektet IKT-stöd på kommunala bibliotek i Östergötland Av Birgitta Hellman Magnusson, Länsbibliotek Östergötland 2 Innehållsförteckning: Foto omslagssidan:

Läs mer

HEMSIDA. Lärgruppsplan IdrottOnline

HEMSIDA. Lärgruppsplan IdrottOnline HEMSIDA IdrottOnline är idrottens nya verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline är svensk idrotts eget verktyg och är byggt utifrån att individ, förening och förbund ska ha ett gemensamt

Läs mer

It-ikapp. Slutrapport. för provomgång av projektidé pågående från 1 juni 2009 till 1 februari 2010

It-ikapp. Slutrapport. för provomgång av projektidé pågående från 1 juni 2009 till 1 februari 2010 Slutrapport för provomgång av projektidé pågående från 1 juni 2009 till 1 februari 2010 It-ikapp Projektsamarbete mellan.se (Stiftelsen för internetinfrastruktur) och Kista Folkhögskola inom.se:s satsning

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Brottsofferjouren Östra Östergötland. Verksamhetsåret 2008

Verksamhetsberättelse för Brottsofferjouren Östra Östergötland. Verksamhetsåret 2008 Verksamhetsberättelse för Brottsofferjouren Östra Östergötland Verksamhetsåret 2008 Brottsofferjouren Östra Östergötland är en lokal förening ansluten till Brottsofferjourernas Riksförbund och som verkar

Läs mer

Bibliotek och folkbildning samarbetar för att motverka digitala klyftan

Bibliotek och folkbildning samarbetar för att motverka digitala klyftan Bibliotek och folkbildning samarbetar för att motverka digitala klyftan Det är bra för hjärnan att lära sig internet, man kanske lever längre då. Gun 77 år Anne Hederén Länsbibliotek Östergötland Lasse

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

att bygga kunskap på distans framsteget 19

att bygga kunskap på distans framsteget 19 att bygga kunskap på distans framsteget 19 Innehåll 2 förord 4 distansutbildningar 10 småbarnsföräldrar 14 borås ny lånedisk 16 göteborgs stadsbibliotek unga vuxna och nätet 19 ewa wahlgren framtidens

Läs mer