SORUNDA RIDKLUBB PÅLLEPOSTEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SORUNDA RIDKLUBB PÅLLEPOSTEN"

Transkript

1

2 Redaktören har ordet. Nu börjar våren äntligen titta fram! Har ni anmält er på sommarens kurser och läger än? Om inte, skynda! Just nu förberedes också landets 3 åringar inför årets 3 års test. På 3 års testet skall hästarna visas för hand - bedömas extriör mässigt och gångarter, löshoppas, samt visas att de är ridbara, alltså att man kan skritta, trava och galoppera dem i unghäst form. Det blir osäker för oss här hemma om det blir 3 års test på 3 åringarna, men båda rids och jag va modig och hoppade upp på den ena här om dagen, och jag är jätte glad över att jag satt kvar på våran första skrittur! I Maj skall jag på körkurs, jag skall få köra enbet och par- och det va ett tag sedan jag körde par, och det är ngt som jag verkligen älskar att göra! Tydligen stod jag med på en lista (jag visste inget om det) så nu i maj skall jag till Strömsholm och köra hästar och finslipa min tömkörning för Ulf Wall igen. Det är kuskar som körtävlar eller som har körtävlat på internationell nivå som arrangerar detta, så det ska bli så roligt att träffa gänget igen!! Mvh Camilla SORUNDA RIDKLUBB PÅLLEPOSTEN I redaktionen: Camilla Engström engstrom.c@comhem.se Vi tar gärna med Ditt bidrag till tidningen. Kom igen med egna tankar och åsikter om ridning och hästar i allmänhet och om klubbens verksamhet i synnerhet. Berätta om spännande utfärder, resor och äventyr. Eller beskriv utseende och egenskaper hos Din häst, hur Du kämpar med den och era mysiga stunder tillsammans. Eller varför inte skriva en spännande hästnovell med nån kompis eller helt själv? Det finns en fin brevlåda utanför kontoret där man kan lägga ner sina brev till redaktionen. Pålleposten är officiellt organ för Sorunda Ridklubb. För införda alster är författaren själv ansvarig såvida inte klubben visar sitt stöd för materialet. Kontakt med ridskolan eller klubben: Telefon: , fax: Tider: måndag-fredag kl , lördag kl Före och efter telefontiden går det bra att lämna meddelanden på telefonsvararen.

3 Stall och Hästnytt Terminen är i full gång! Det har varit maskerradhoppning, vanlig klubbhoppning och klubb dressyr. Och vi får faktiskt inte glömma bort att vi har i år också deltagit i Stockholms-och ponny cupen! Våra ryttare och hästar har kämpat väldigt bra och har gjort många bra och fina ritter! Vi har två till nya hästar på ridskolan (fast dem har ju stått här ett par månader nu egentligen),valacken Cip Seek (Svarten) och stoet Laura. Cip Seek (Svarten) Född: E: U: Svarten är en mycket vacker herre, men är inte så stark än i sin kropp. Men han blir bättre och bättre! Snäll att ha och göra med! Han kommer nog bli en bra lektions häst, man får ge honom tid så att han får chansen att bli starkare och smidigare i sin kropp! Laura F: E: U: Laura är ett fux sto som det är fart i! Hon verkar gilla att hoppa! Hon kan väl inte så jätte mycket och är inte så jätte stark i sin kropp än heller, men ge henne tid så kommer hon nog bli en populär häst. Laura liknar den gamla svenska halvblods rasens utseende från runt talet, men både hon och Svarten är från Tjeckien!

4 Dressyr Clinic Med Tinne och Lussan Dressyrprofilerna Tinne Vilhelmson-Silfvén och Louise Nathhorst har haft en clinic på Djursholms Ridskola utanför Stockholm. Vi har plockat godbitarna ur ett matnyttigt påskägg för dressyrsugna på alla nivåer. Totalt bänkade sig cirka 1000 personer på läktaren. Ungefär hälften av dem var lektionsryttare från den egna ridskolan som fick se några av sina favorithästar under luppen på proffsen. Clinicen arrangerades av Stockholms Läns Ridsportförbund i samarbete med Agria och Krafft. Medverkade förutom landslagsryttarna och tränarna Lussan och Tinne, gjorde: ridskolechef Eva Ulf på 11-åriga Caruso på väg mot Grand Prix, Grand Prix-ryttaren Jennie Larsson på 6- åriga Excalibur, Champion of the Winners förra året och ridläraren Gunnel Bergqvist på 11- årige Ozon. Tinne Vilhelmson Silfvén red även Grand Prix-rörelser på 13-årige hingsten Weltman. För ridskolehästarna Cito, Sasha och Bounty blev det en ovanlig dag på jobbet med en ovanligt stor publik. Red gjorde Eva Sönnerfors, Johanna Hallerstedt och Hermine Pagmar. - Den där tar jag, han är självbärig och verkar behaglig att rida, sade Lussan om 18-åriga kallblodskorsningen Bounty, med 14 år i ridskolans tjänst. Volvo - bästa rasen på ridskolan Lussan och Tinne var noggranna med ryttarnas sits och position och många tempoväxlingar - enbart för sitsen och inte med handen - var generella recept för alla tre ekipagen. 18-åriga polska importen Cito är en perfekt ridskolehäst. Stadig, lydig och "lättkörd", ungefär som en Volvo där ryttaren Eva främst behövde öka registret.

5 - Försök få galoppen att leva, instruerade Tinne. Nya holländska ridskolehästen Sasha har många kvaliteter men har inte hunnit bli varm i kläderna ännu. För att komma in i jobbet och skapa trygghet och kontinuitet rids han ofta av Johanna. - Det kanske inte är så ekonomiskt, men det är positivt av ridskolan att satsa på en sådan här häst. Det ger duktiga elever jättebra möjligheter att utvecklas lite mer, sade Lussan. - Men när du rider en spänd häst måste du tänka på att vara avspänd själv. Lekfull gympa med sexåriga Avalon Som femåring blev Lövsta Stuteris Excalibur of Avalon (Ehrenfanz-Ma Dorothee-Mon Cheri) både femårschampion på Flyinge och Champion of the Winners i Globen tillsammans med Jennie Larsson. I Djursholm fick ekipaget publiken att dra efter andan. Avalon är en häst med "extra allt". - Dressyrhästen måste kunna gå in och äga arenan, sade Lussan. Men Avalon har inte alltid varit flashig. - Det har vuxit fram genom gymnastiken. Vi leker med formen och målet är att göra hästen mjuk och ridbar och en jätteviktig del är att kontrollera växelspelet mellan spänning och avspänning och få honom att bli avspänd i ovanliga situationer, sade Tinne. Ozon hamnar lätt i framvikt Ridläraren Gunnel Bergqvist och före detta fälttävlanshästen Ozon, 11 (Feliciano-Anart) har just debuterat i St Georges dressyr och tränar för Lussan regelbundet. Eftersom Ozon lätt

6 hamnar i framvikt måste Gunnel hela tiden tänka på att hitta självbärigheten genom att sitta rätt, lätta på handen och göra massor av övergångar. I galoppen är det svårast. - Då ska du gå ner i trav igen, hitta formen och ta med den i galoppen igen, menade Lussan. Calle kan snart tävla Grand Prix I sex år har Lussan tränat Eva Ulf och Caruso, 11 (Carbid- Wittlesbach). Ekipaget har vunnit Svår B:1 och Grand Prix-debuten är inom räckhåll. Men det gäller att inte forcera utvecklingen. - Caruso är en busig, känslig och rätt svår häst som vill massor. Det svåraste är att försöka få honom att vänta och vilja lite lagom, sade Lussan. Att utsätta en sådan häst för en svår utmaning för tidigt skulle kunna gå alldeles galet menar hon. - Hästen måste vara säker på sig själv och sin ryttare, annars kan det bli bekymmer senare. En guldklimp ska inte visas förrän den är ordentligt putsad. Weltman tränar på traven Det är svårt att tro att 13-årige hingsten Weltman (Weltruhm- Equador xx) tidigare haft trassel med traven? Förra året debuterade han Grand Prix och har även vunnit svår klass med Tinne. Han har ett hjärta av guld, ett psyke som få och en enorm ridbarhet menar Tinne. Många travslutor har länge stått på träningsschemat där Tinne försöker hitta flytet och takten i traven. - Eftersom han nästan är överrörlig är det lätt att något ben inte hänger med och jag måste koncentrera mig på att rida i en jämn och distinkt takt. Och i slutorna tänker jag mer på att hitta traven än tvärningen. Det är svårt att hitta brister hos den fullfjädrade Grand Prix-hästen och Tinne rider honom med osynliga hjälper. Men ibland när Tinne minskar galoppen blir Weltman gärna "gunghäst". - Då är det viktigt att jag rider fram och får honom kvickare i fötterna. Det gäller att alltid våga rida framåt och fånga upp kraften bakifrån, genom ryggen och in i handen.

7 Hitta rätt häst Vad söker dressyrryttarna egentligen hos en häst och hur gör man för att hitta sin drömhäst? För Louise Nathhorst och Tinne Vilhelmson-Silfvén handlar det om ungefär samma kvaliteter. En blivande dressyrstjärna bör? - Ha bra grundgångarter - Ha bra balans - Vara mjuk som gummi - Vara klok - Vara elektrisk - Elegant - Nyfiken på att lära - Var modiga Ridlärare Evas råd till hästköparen: - Don efter person. Hästen måste passa ryttarens personlighet och kunskaper. Vad har du för mål är med din ridning? - Börja på rätt nivå och kom ihåg att det faktiskt går att "byta upp" sig när man blivit duktigare som ryttare. - Att hästen är snäll och hygglig att leda till hagen kan vara nog så viktigt? - Ha alltid med din tränare eller annan kunnig person med nyktra ögon. - Ha tålamod. Problemen kommer alltid med en ny häst i en ny miljö. Låt hästen bli ordentligt hemmastadd. Proffsens råd till hästköparen: - Orka leta, låt det ta tid. Drömhästen ramlar sällan ner framför dina fötter. - Provrid mer än en gång och gärna utan att någon annan värmt upp hästen innan. Gärna på morgonen när chansen att hästen inte varit ute tidigare på dagen. - Var med hela vägen från boxen och kolla in hur hästen beter sig i stallet. - Ha alltid med din tränare. - Ta alltid reda på hästens historia. Det är viktigt att veta vad hästen varit med om. - Se alltid till att få ett ordentligt veterinärintyg. Även när du köper av en kompis.

8 Proffsens råd för den yngre hästen - Det händer mycket i utbildningen av hästen den 5-6-åriga hästen. - Bland annat kommer byten in i bilden. Innan du börjar, stäm alltid av att hästen bjuder framåt. - Börja aldrig minska tempot innan hästen bjuder framåt ordentligt. - Många växlingar mellan öppna och sluta är toppengympa. - Vänta hellre med tävling till allting är riktigt klart. Viktigt att hästen har hittar självförtroendet i de olika rörelserna först. - Variera vardagen. Hästen måste ha roligt! - Bestraffa aldrig. Glöm misstagen och rid vidare. Bilderna är tagna av Jörgen Jarleman och texten är från Ridsports förbundets hemsida, distriktet stockholm. Några fler bilder på Tinne och Weltman från clinicen

9 Vägen mot Paralympic! Allas vår vän Bea skrev ett väldigt fint reportage om mig under förra året när jag helt turbulent kastats in i landslaget för ryttare med funktionshinder och handikappidrotten. För er som inte läst de reportaget och till alla nya medlemmar kan jag då berätta att jag heter Carolin Rutberg och är 29 år i skrivande stund.. och har sjukdomen MS sedan 10 år tillbaka. Detta har i mitt vardagliga liv gjort att jag har sämre känsel i armar och ben och i ridningen har de då lätt till att jag har svårt att ha fötterna i stigbyglarna samt kontroll på tygellängd. Jag köpte min häst Weltini som är ett halvblod född 1995 efter Weltbürger Martini i september Weltini som är en väldigt välutbildad herre kunde jag börja tävla på i stort sett från dag ett. Jag har hela tiden haft väldigt svårt att se mig själv som sjuk varför jag envisats med att åka ut och tävla men allt som oftast tappa både tyglar och stigbyglar under ritten och de blir det ju inga placeringar på. Under en tävling i Juli månad 2006 träffade jag en tjej med ett funktionshinder som hade dispens att tävla med ett spö i ena handen. Vi hade transporterna bredvid varandra och började naturligtvis att prata. Jag fick då veta hur jag kunde gå tillväga för att klassificera mig och se om jag kunde hamna bland ryttare med funktionshinder och kanske ha möjlighet att utnyttja dispenser på tävlingar. Efter mycket tvekande (eftersom jag tyckte att jag var frisk) kontaktade jag den av ridsportförbundet utsedda klassificerare i Stockholm. Sagt och gjort åkte jag dit och tänkte jaja blir jag en 4:a (friskast bland graderna) så e ju inte det så farligt blir jag en 5:a (fullt frisk) så e de ju bara å gratulera då e jag ju frisk precis som jag alltid sagt! Efter en timmas plåga konstaterade jag att klassad blir jag men sen kom chocken Carolin med din diagnos och din kropps

10 motorikstörningar blir du en grad 3. VA!!!!! Grad 3 jag åkte ju dit som frisk men chocken la sig ganska snabbt och jag fick mina dispenser och vi började plocka rosetter. Efter en kort tid fick jag ett telefonsamtal från förbundet och Handikapp konsulenten frågan va kan du tänka dig att komma till Strömsholm och rida upp för landslagstränaren? Det var ett erbjudande jag bara inte kunde tacka nej till vi packade bilen och rullade en vecka senare upp till Strömsholm red ca 1 timma och sedan fick jag veta att de var bra och att vi skulle höras fram över jag åkte hem och fortsatte med vardagen anmälde mig till diverse tävlingar med mina dispenser till en dag när telefonen ringde. - Vi ska åka och tävla nordiska mästerskapen i Danmark om 2 veckor tänkte att du kunde få följa med på den tävlingen så kan vi ju se vad du tycker och så får vi ju se dig tävla också, sa rösten i telefonen det va lagledaren själv som ringde. Visst ville jag det. Det fanns bara en liten hake jag hade 2 veckor på mig att ta fram ett kür program då en av de klasserna jag skulle rida var kür plätt lätt *skratt* Efter lite jobb fick vi i alla fall ihop ett program som höll och musik som gick att rida till. Vi reste till Danmark i november för att som jag såg det prova om jag platsar i landslagssammanhang. Efter att ha ridit på näst bäst resultat dag 1. Kände jag mig rätt säker på min sak. Jag red hem ett individuellt brons under den tävlingen. Innan vi skulle skiljas åt i Danmark fick jag veta att för att tävla på fler internationella tävlingar måste min svenska klassificering göras om i utlandet av en utländsk klassificerare för att bli internationell, och de vore ju bra om vi hade en tävling innan VM som vi kan göra detta på säger ledningen till mig. HERRE GUD!!! VM lilla jag men jag tänkte inte mer på detta förrän jag läste i ridsport i januari 2007 att Landslaget för ryttare med funktionshinder bestod av.. och Carolin Rutberg Nynäshamn. Oj vad gör man nu?! Jagar sponsorer lite sent ute kanske man jag va ju med!!! Det blev en tävling innan VM denna gick av stapeln i Norska Kristiansand där jag då skulle klassas om efter ytterligare en timmas plåga i och för sig ett år senare konstaterande man att mitt funktionshinder förändrats och jag blev nerklassad till en grad 2. Shiit! Nu var jag ju anmäld som en grad 3 i Norge och fick då rida som en grad 3. Men när jag väl kommit hem från Norge hade jag ca 4 veckor på mig att göra om mitt Kürprogram så de passade min nya grad även musiken var jag ju tvungen att pussla om lite sedan skulle den ju tränas in på nytt för att kunna visas upp på VM i England. Självklart var jag inte helt utlämnad åt mitt öde jag hade snälla människor runt mig som körde mig till ridhuset för att kunna träna och en musik kunnig att snabbt klippa om musiken. Sedan gick färden mot England och VM något som jag aldrig vågat drömma om som frisk jag tror faktiskt inte äns att jag haft en tanke på den nivån i min ridning. Resan var lång en övernattning i Skåne en i Tyskland och en i England innan vi kom fram till tävlingsplatsen. Tävlingarna hölls i tre dagar en klass/dag men innan tävlingarna började hade vi några dagar att

11 bara träna och göra oss bekväma med miljön. I tävlingarna placerade jag mig som 5:a, 9:a och 10:a. Väl hemma igen började tankarna på kommande resa åter igen till Danmark och Nordiska Mästerskapen där red jag hem ett individuellt guld men även ett lagguld till Sverige. Sedan kom sen hösten och sedermera vintern och en dag när jag tömde brevlådan låg det ett kuvert där med en märklig logga. Jag öppnade brevet såklart, och där stod att jag var nominerad till Paralympic (OS) i Hong Kong Här står jag nu idag med en nominering som blivit ett klart besked att om jag bara sköter mig och håller formen så är jag en av dem som skall åka. Så var det dags igen då att leta sponsorer för att ha råd att ta sig till detta evenemang men de va med lätthet man började bläddra i telefonkatalogen i år för att se om det kunde finnas några företag som har/hade möjlighet att hjälpa mig på traven. Jag vill även med detta framföra ett stort TACK till Sorunda ridklubb som är en av stöttepelarna för min satsning i år! Jag kommer under året att skriva lite reportage dagbok ja vad ni nu vill kalla det och skicka in till klubben under mina förberedelser för mitt riktigt stora äventyr i September. Många varma kramar Carolin Rutberg Stolt Sorunda ryttare & landslagsryttare

Är man dressyrryttare så ska det väl framgå eller hur?

Är man dressyrryttare så ska det väl framgå eller hur? LFK har ju inte bara hoppryttare som tävlar för klubben utan även några duktiga dressyrryttare så vi har besökt Sofia Möller för att få veta lite mer om hennes liv. Om vi börjar från allra första början

Läs mer

livsstil Systrarna som satsar allt i dressyren 6 hästfocus #

livsstil Systrarna som satsar allt i dressyren 6 hästfocus # 6 hästfocus #1 2012 www.hastfocus.se livsstil Systrarna som satsar allt i dressyren R Systrarna Thilda och Ebba Rimsäter tillhör Sveriges elit bland dressyrryttarna och de har mängder med framgångar bakom

Läs mer

INFORMATIONSBLAD! LERK. Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför

INFORMATIONSBLAD! LERK. Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför LERK Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför Lilla Edet. Vi har funnits sedan 1981 och har ridskoleverksamhet samt anordnar tävlingar från klubb nivå upp till nationell nivå.

Läs mer

JULENS AKTIVITETER 2014

JULENS AKTIVITETER 2014 JULENS AKTIVITETER 2014 BLANDAT PONNY HÄST PRIVATLEKTION Välkommen till stallet VARJE DAG!! On 24 Juliga dagar i stallet! To 25 Fr 26 Lö 27 2 5 2 5 Barnkurs de små Julkurs för de små!! Ridning och pyssel

Läs mer

En grå och mulen novemberdag åkte Karin och jag till Siri Swärd för en intervju.

En grå och mulen novemberdag åkte Karin och jag till Siri Swärd för en intervju. En grå och mulen novemberdag åkte Karin och jag till Siri Swärd för en intervju. Siri har i princip ridit i hela sitt liv. Hon började på ett gotlandsruss, fortsatte med en shetlandsponny och sen en B-ponny.

Läs mer

Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv

Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv Johanna Stjärnqvist: Tävlingsdag på Ribersborg 16/5-2015 Jag tänkte berätta om en tävlingsdag på Ribban. Först vaknar jag av att min väckarklocka

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Ridlekis. Lektionerna: 30 min ridning och 15 min teori.

Ridlekis. Lektionerna: 30 min ridning och 15 min teori. UTBILDNINGSPLAN Ridlekis Förkunskaper: Du behöver inte ha provat på ridning innan men du måste ha en hästvan förälder eller ledare med dig. Gruppen består av barn mellan 4 och 6 år. Lektionerna: 30 min

Läs mer

2017 på Karlstads Ridklubb 1

2017 på Karlstads Ridklubb 1 2017 på Karlstads Ridklubb 1 Dagridläger På ponny Lördag 17/6 kl. 09.00-16.00 Här är en aktivitet för den unga ryttaren som vill lära sig mer om hästar och ridning. Kursen vänder sig till ponnyryttare

Läs mer

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011 Jag heter Märta. Jag älskar hästar! Det här är min bästa häst Julia. Hon bor på ridskolan. Där finns ridläraren Kattis, alla hästarna och mina ridkompisar. Jag rider där varje vecka. 7 Använd skänklarna!

Läs mer

Sommarlovsaktiviteter 2017

Sommarlovsaktiviteter 2017 Sommarlovsaktiviteter 2017 Här hittar du våra sommarlovs aktiviteter. Följande allmänna regler gäller för alla kurser: Anmälan sker till kontoret, 0765-55 92 72 eller på mail: kungsors.ridklubb@live.se

Läs mer

Jan Brink: Hur blir man bäst? - Göteborg Horse Show 2008 - Häst - Agria Djurförsäkr...

Jan Brink: Hur blir man bäst? - Göteborg Horse Show 2008 - Häst - Agria Djurförsäkr... Sida 1 av 7 Jan Brink: Hur blir man bäst? På ovanstående tema höll Jan Brink sin uppskattade clinic i Scandinavium. Han ställde sig frågan vad som krävs för att nå toppen? Och om det räcker med talang

Läs mer

Strategi 2024 WE. Allmänt: Få in WE på Strömsholms och Flyinges utbildningar. Ge en introduktion till blivande ridlärare.

Strategi 2024 WE. Allmänt: Få in WE på Strömsholms och Flyinges utbildningar. Ge en introduktion till blivande ridlärare. Strategi 2024 WE Allmänt: Få in WE på Strömsholms och Flyinges utbildningar. Ge en introduktion till blivande ridlärare. Grupp1 : Anna N, Ulrika P, Gabriella P, Malin B, Åsa T, Ingela H Delmål för 2016/2017

Läs mer

träna utan tyglar Förbättra din kommunikation -

träna utan tyglar Förbättra din kommunikation - TRÄNING Förbättra din kommunikation - träna utan tyglar Förbättra din kommunikation - träna utan tyglar Visst är det något alla drömmer om? Att rida barbacka på en strand med vinden i håret och inget på

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbetar min häst korrekt? Av Henrik Johansen Detta test på hur din häst arbetar tar ca tre minuter och bör ingå i uppvärmningen varje dag. Du måste veta vad du vill när du sitter

Läs mer

JULLOVSAKTIVITETER. 23/12 Julklappshoppning. 24/12 Julafton med Julaftonsmorgon i stallet 25/12 Juldagen 26/12 Annandag jul

JULLOVSAKTIVITETER. 23/12 Julklappshoppning. 24/12 Julafton med Julaftonsmorgon i stallet 25/12 Juldagen 26/12 Annandag jul JULLOVSAKTIVITETER 23/12 Julklappshoppning 24/12 Julafton med Julaftonsmorgon i stallet 25/12 Juldagen 26/12 Annandag jul 27/12 Hyr din favorithäst 28/12 Hoppkurs 29/12 Hoppkurs 30/12 Söndag Uteritt 31/12

Läs mer

Marie Helleday Ekwurtzel Illustrerad av Lena Furberg

Marie Helleday Ekwurtzel Illustrerad av Lena Furberg Jakten Marie Helleday Ekwurtzel Illustrerad av Lena Furberg JAKTEN Bok 5 av Marie Helleday Ekwurtzel Illustrationer av Lena Furberg 1 SNART HÖSTLOV Kolla vad söta de är, sa Lilly. Hon och hennes bästis

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

TEMADAGAR. KOSTNAD alla temadagar ingår i ridavgiften, gå på så många du vill. (gäller även för anhöriga)

TEMADAGAR. KOSTNAD alla temadagar ingår i ridavgiften, gå på så många du vill. (gäller även för anhöriga) TEMADAGAR RIDSKOLAN INFORMERAR TEMADAGAR - teori På Jutagårdens Ridskola vill vi inte bara prioritera och värdesätta ridning utan även teorin som vi anser är minst lika viktig för att få en värdefull utbildning.

Läs mer

Riddagbok för Lucky 2002-03

Riddagbok för Lucky 2002-03 Riddagbok för Lucky 2002-03 020919 Blev beordrad att vara med på lektion. Red på Lucky. Det gick alldeles utmärkt. Lyckades få honom att arbeta i rätt form i hela 45 min! Får mycket beröm av min ridlärare

Läs mer

Sundsmåla gård ligger några mil söder om Linköping. Här bor familjen Rinné, en riktig hästfamilj, där mamma Gunnel ridit i hela sitt liv, pappa Claes

Sundsmåla gård ligger några mil söder om Linköping. Här bor familjen Rinné, en riktig hästfamilj, där mamma Gunnel ridit i hela sitt liv, pappa Claes Sundsmåla gård ligger några mil söder om Linköping. Här bor familjen Rinné, en riktig hästfamilj, där mamma Gunnel ridit i hela sitt liv, pappa Claes har ridit och sen Jonas som är hoppryttare och systern

Läs mer

Sökes: Fotograf. Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning!

Sökes: Fotograf. Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning! Fotograf Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning! Du ska vara intresserad av fotografi och ha egen kamera. Utbildning:

Läs mer

Höstlovsaktiviteter vecka 44

Höstlovsaktiviteter vecka 44 Höstlovsaktiviteter vecka 44 Vi har höstlovet fullt med roliga kurser och aktiviteter för alla 31/10 MÅNDAG: Tvådagars ponnyhoppkurs 8st kl 08.00-11.30 Pris: 750kr 2 dagar Galoppera-mera-kurs kl 09.30-11.30

Läs mer

Sofia Bengtsson Mitt namn år Sofia Bengtsson, jag är 18år gammal. Jag går sista året på Plönningegymnasiet, med inriktning NIU.

Sofia Bengtsson Mitt namn år Sofia Bengtsson, jag är 18år gammal. Jag går sista året på Plönningegymnasiet, med inriktning NIU. Sofia Bengtsson Mitt namn år Sofia Bengtsson, jag är 18år gammal. Jag går sista året på Plönningegymnasiet, med inriktning NIU. Där bor jag tillsammans med min häst Pilot. När vi inte går i skolan bor

Läs mer

VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND

VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND Informationsblad och inbjudan till Körmöte i Vartofta den 20/10 2012 Efter bollracet. Här med inbjuds alla kuskar och groomar till en höst träff där vi tackar för året som

Läs mer

Färs & Frosta Ryttartalanger 2011/2012

Färs & Frosta Ryttartalanger 2011/2012 Färs & Frosta Ryttartalanger 2011/2012 Anna Sandquist Hg3 Xuri d'ansa eller "Dansa" som hon kallas är ett sto född -06 efter Cortez - Jirlow. Ägare är KID lantbruk AB. Jag har haft Dansa sedan vintern

Läs mer

SKÖTARE TILL TOPP ETT SAMARBETE MELLAN

SKÖTARE TILL TOPP ETT SAMARBETE MELLAN SKÖTARE TILL TOPP ETT SAMARBETE MELLAN VILL DU VARA EN DEL AV PROJEKTET SKÖTARE TILL TOPP? Vad är ett projekt? Älvkarleby ridklubb har under 2009 ansökt om pengar från Idrottslyftet för att starta ett

Läs mer

BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA TÄVLA FÖR RYTTARE OCH KUSKAR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA TÄVLA! Det här häftet är en vägledning för personer med funktionsnedsättning som vill börja tävla. Tävla kan man göra på olika nivåer och

Läs mer

TRÄNING Arbete på långa tyglar del 3

TRÄNING Arbete på långa tyglar del 3 TRÄNING Arbete på långa tyglar del 3 88 HÄSTFOCUS #3/2016 Arbete på långa tyglar del 3 TRÄNING Arbete på långa tyglar Arbete på långa tyglar kan beskrivas som ridning från marken. Det är ett roligt komplement

Läs mer

Sista dagen kommer lägret att avslutas med en kombinationstävling i både hoppning och dressyr.

Sista dagen kommer lägret att avslutas med en kombinationstävling i både hoppning och dressyr. VÄLKOMMEN TILL SOMMARLOVET OCH RIDLÄGER - BOLLNÄS RIDSÄLLSKAP! LÄGER 1 TRÄNINGSLÄGER MED TÄVLINGSINRIKTNING VECKA 25, 17-20/6 2019, 09.00-16.00, KARIN FREDRIKSSON/MICHAELA HELLSTRÖM Ett träningsläger i

Läs mer

TEMADAGAR RIDSKOLAN INFORMERAR

TEMADAGAR RIDSKOLAN INFORMERAR TEMADAGAR RIDSKOLAN INFORMERAR TEMADAGAR - teori På Jutagårdens Ridskola vill vi inte bara prioritera och värdesätta ridning utan även teorin som vi anser är minst lika viktig för att få en värdefull utbildning.

Läs mer

Stallnytt Information m.m. för dig som är medlem i BRK

Stallnytt Information m.m. för dig som är medlem i BRK Stallnytt Information m.m. för dig som är medlem i BRK Nummer 4 2008 INNEHÅLL.................. Sidan Rapport från ridskolan............ 2 Vikarie i vår.................. 2 Hyra häst i jul..................

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Om att sätta mål Av Henrik Johansen Det ska vara ryttaren som tänker en tanke, ryttarens huvud som ger en signal till kroppen, ryttarens kropp som ger en signal till hästen, och

Läs mer

NYHETER FRÅN NORR AMSBERGS RIDKLUBB BORLÄNGE

NYHETER FRÅN NORR AMSBERGS RIDKLUBB BORLÄNGE NYHETER FRÅN NORR AMSBERGS RIDKLUBB BORLÄNGE Terminsavslutning med miniatyrhästar Juni 2013 En alv vann årets maskeradtävling! Ordförande har ordet. Nu är det sommar och våra hästar ska också få semester

Läs mer

från 4 år och med ridvana minst 1 termin

från 4 år och med ridvana minst 1 termin från 4 år och med ridvana minst 1 termin TID Onsdag-fredag 3-6 december, kl. 17.00 18.15 Lördag unik riddaruppvisning i Uppsala, tid anslås senare. UPPLÄGG På onsdagen kommer ni att rida tillsammans med

Läs mer

Publicerat med tillstånd Teddy börjar skolan Text Lin Hallberg Bild Margareta Nordqvist Rabén & Sjögren 2010

Publicerat med tillstånd Teddy börjar skolan Text Lin Hallberg Bild Margareta Nordqvist Rabén & Sjögren 2010 FEm små skära KlumPar När Elsa och Mikaela kommer in i stallet gnäggar hästarna högt. De har ätit upp sin frukost och tror att det är dags att gå ut i hagen. Kattungarna är också ordentligt vakna nu. De

Läs mer

ERBJUDANDE OM SPONSORSKAP

ERBJUDANDE OM SPONSORSKAP ERBJUDANDE OM SPONSORSKAP VÄLKOMMEN TILL OSS Nu har ni möjlighet att stödja en aktiv och expanderande idrottsklubb i Gnosjö - Gnosjöandans Ridklubb! Klubben startades våren 2009 och har idag över 130 aktiva

Läs mer

Det här nyhetsbrevet kommer handla om stortävling i dressyr, biljettsläpp, teorivecka, dressyrclinic, nya hästar och lunchservering.

Det här nyhetsbrevet kommer handla om stortävling i dressyr, biljettsläpp, teorivecka, dressyrclinic, nya hästar och lunchservering. 2017-10-16 Linköping Det här nyhetsbrevet kommer handla om stortävling i dressyr, biljettsläpp, teorivecka, dressyrclinic, nya hästar och lunchservering. Håll tillgodo Hej! Just nu städas och fixas det

Läs mer

Avsluta meningarna med hjälp av orden i rutan. Glöm inte att sätta punkt i slutet av meningarna.

Avsluta meningarna med hjälp av orden i rutan. Glöm inte att sätta punkt i slutet av meningarna. PIA HAGMAR SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Kapitel 1 Avsluta meningarna med hjälp av orden i rutan. Glöm inte att sätta punkt i slutet av meningarna. tidning ridlektioner jobba syskon ridit 1. Några gånger

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Sofie Petersson, Ordförande 070 377 02 27 Sofie.petersson91@hotmail.com

Sofie Petersson, Ordförande 070 377 02 27 Sofie.petersson91@hotmail.com Sofie Petersson, Ordförande 070 377 02 27 Sofie.petersson91@hotmail.com Sofie är 21 år och sitter som ordförande i DUS Värmland för året 2012. Hon har varit aktiv i DUS sedan 2007 där hon tidigare suttit

Läs mer

Gripens RF dressyr meeting för ponny 29/6-1/7

Gripens RF dressyr meeting för ponny 29/6-1/7 Gripens RF dressyr meeting för ponny 29/6-1/7 I helgen var det ett dressyr meeting för ponnyekipage i Strängnäs. Ett meeting är när en tävling håller på i två eller flera dagar och man stannar kvar på

Läs mer

Från Elli 2 BACCUS 4. Några ord från styrelsen. 4. Medlemsprofilen 6. Telefonlista 7. Manusstopp nästa stallnytt 8

Från Elli 2 BACCUS 4. Några ord från styrelsen. 4. Medlemsprofilen 6. Telefonlista 7. Manusstopp nästa stallnytt 8 INNEHÅLL Sidan Från Elli 2 BACCUS 4 Några ord från styrelsen. 4 Medlemsprofilen 6 Telefonlista 7 Manusstopp nästa stallnytt 8 Medlems och anläggningsavgift BRK 2010 8 FRÅN ELLI Hej alla läsare av stallnytt!

Läs mer

TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?!

TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?! TRÄNINGSELEV VID UPK VAD INNEBÄR DET?! Följande elever har möjlighet att få förmånen att bli förberedande träningselever respektive träningselever vid Uppsala Ponnyklubb: - Elev som rider i lägst P6 men

Läs mer

R YTTAR- & DRESSYRRYTTARTEST. Ett nytt sätt att tävla

R YTTAR- & DRESSYRRYTTARTEST. Ett nytt sätt att tävla R YTTAR- & DRESSYRRYTTARTEST Ett nytt sätt att tävla Ryttar- och Dressyrryttartest är två varianter av ett nytt sätt att tävla som testar ryttarens sits och goda ridning. Här behövs inga superhästar med

Läs mer

ridläger Sveriges trevligaste ridklubb

ridläger Sveriges trevligaste ridklubb ridläger 2019 Sveriges trevligaste ridklubb Välkommen på ridläger hos oss! Vår vision är att vara Sveriges trevligaste ridklubb. Vi ordnar ridläger för alla intresserade ryttare på alla nivåer på vår anläggning

Läs mer

INNEHÅLL... Sidan Telefonlista... 7 Manusstopp nästa stallnytt... 8 Medlems och anläggningsavgift BRK

INNEHÅLL... Sidan Telefonlista... 7 Manusstopp nästa stallnytt... 8 Medlems och anläggningsavgift BRK INNEHÅLL... Sidan Från Elli 2 Från styrelsen 3-4 Från BACCUS 5 Ridpriser 2012 6 Telefonlista... 7 Manusstopp nästa stallnytt... 8 Medlems och anläggningsavgift BRK 2012... 8 HEJ ALLA GLADA MEDLEMMAR I

Läs mer

Skruttans badträning

Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttan, flickan med en mage som luras. En saga om och för barn med Prader-Willi syndrom. Skruttan måste varje vecka gå till sjukhuset för att träna i den stora

Läs mer

Tävlingen. Marie Helleday Ekwurtzel. Illustrerad av Lena Furberg

Tävlingen. Marie Helleday Ekwurtzel. Illustrerad av Lena Furberg Tävlingen Marie Helleday Ekwurtzel Illustrerad av Lena Furberg 1 EN HÄRLIG KÄNSLA Måste hästar bajsa så mycket? suckade Lilly. Hon skakade bort det långa, bruna håret ur ansiktet. Köp en guldfisk i stället,

Läs mer

Nyhetsbrev Bälinge Ryttarförening

Nyhetsbrev Bälinge Ryttarförening Nyhetsbrev Bälinge Ryttarförening December 2013 Hej! Nu börjar höstterminen att närma sig sitt slut och förberedelser för jullovets aktiviteter och vårterminens ridning pågår för fullt. Dessutom lanseras

Läs mer

Ridläger Vigelsjö Ridskolas ANMÄLAN. Ridklubben Norrtälje Ryttare tillsammans med SISU inbjuder till.

Ridläger Vigelsjö Ridskolas ANMÄLAN. Ridklubben Norrtälje Ryttare tillsammans med SISU inbjuder till. Ridklubben Norrtälje Ryttare tillsammans med SISU inbjuder till Vigelsjö Ridskolas Ridläger 2017 ANMÄLAN Anmälan sker på hemsidan under Kurser & Anmälan och scrolla ner till Ridläger Ridklubben Norrtälje

Läs mer

Utbildningsplan Karlstads Ridklubb

Utbildningsplan Karlstads Ridklubb Utbildningsplan Karlstads Ridklubb Ridlekis För barn mellan 4 och 6 år Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs, bra med förälder eller annan ledare som kan vara med. Upplägg: 30 min ridning och 15 min teori.

Läs mer

Klara Andersson, hästägare

Klara Andersson, hästägare PIA HAGMAR SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Kapitel 1 Läsförståelse Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Varför sålde ridskolan Sigge? 2. Vad heter Klaras nya häst? Frågor mellan raderna

Läs mer

Namn: Tina Jansson Resa: Lobez, Polen Datum: 28.6-5.7.2014

Namn: Tina Jansson Resa: Lobez, Polen Datum: 28.6-5.7.2014 Namn: Tina Jansson Resa: Lobez, Polen Datum: 28.6-5.7.2014 Kommentar mottagande: -Värdinnan Nadja möte oss vid ankomsten till Herrgården. Hon var mycket trevlig, glad och vänlig och berättade om vårt boende,

Läs mer

Jag såg dig och kände så starkt i hjärtat det här är min häst, nästa dag var annonsen borta... Jag tänkte att äh jag hade ändå inte möjlighet att köpa en unghäst nu, för jag hade inte stallplats för en

Läs mer

Vi vill, vi kan, vi ska med hästen i centrum

Vi vill, vi kan, vi ska med hästen i centrum Vi vill, vi kan, vi ska med hästen i centrum Kunskapsdagar kring hästar och ridsport 14-16 november 2014 Västmanlands- och Södermanlands Ridsportförbund tillsammans med SISU Idrottsutbildarna, hälsar dig

Läs mer

Info för dig som vill tävla klubbtävling på Lomma Ridklubb

Info för dig som vill tävla klubbtävling på Lomma Ridklubb Tävlingskompendium Info för dig som vill tävla klubbtävling på Lomma Ridklubb 1. Anmälan Inför varje klubbtävling kommer det ut en så kallad proposition på hemsidan, den brukar också sättas upp på anslagstavlan

Läs mer

Inofficiell översättning Domarhandledning FEIF 2014. Medelprestation. Harmoniskt, väldigt Sits och inverkningar /

Inofficiell översättning Domarhandledning FEIF 2014. Medelprestation. Harmoniskt, väldigt Sits och inverkningar / Långsam TÖLT Dålig prestation låg hög kontakt frekvent, väldigt ojämna steg elastisk, platta/markbundna rörelser, tydliga fel i formen, saknar energi luftiga och höga rörelser, energiskt, god pådrivning,

Läs mer

Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013.

Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013. Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013. Sandra Nilsson Född 95 Meriter : Lag-SM medaljer på ponny Startat

Läs mer

Äntligen blev det julshow! Jag tror hästarna hade längtat också för de taggade till ordenligt och såg så glada ut. Trots att showen började klockan

Äntligen blev det julshow! Jag tror hästarna hade längtat också för de taggade till ordenligt och såg så glada ut. Trots att showen började klockan Äntligen blev det julshow! Jag tror hästarna hade längtat också för de taggade till ordenligt och såg så glada ut. Trots att showen började klockan 13.00 så började de första gästerna droppa in vid kvart

Läs mer

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6)

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6) PIA HAGMAR SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Klara drömmer om att rida. Varje gång hon ser en häst växer längtan inuti henne. Men hennes mamma har inte råd att betala för ridlektioner. En dag

Läs mer

Vindelns Ridklubb söker nu sponsorer och samarbetspartners som vill synas i verksamheten och stödja en av Västerbottens populäraste ridklubbar.

Vindelns Ridklubb söker nu sponsorer och samarbetspartners som vill synas i verksamheten och stödja en av Västerbottens populäraste ridklubbar. Vindelns Ridklubb söker nu sponsorer och samarbetspartners som vill synas i verksamheten och stödja en av Västerbottens populäraste ridklubbar. Vi hoppas att ni och ert företag vill vara med och sponsra

Läs mer

Vill Du sponsra en av Sveriges största ridklubbar?

Vill Du sponsra en av Sveriges största ridklubbar? Vill Du sponsra en av Sveriges största ridklubbar? Sponsorerbjudanden från Djursholms Ridklubb Anrik ridklubb grundad år 1925 En av Sveriges största ridklubbar med ca 1.000 medlemmar En av de främsta tävlingsarrangörerna

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Berit Härd

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Berit Härd SIDAN 1 Författare: Berit Härd Vad handlar boken om? Boken handlar om Saga som går på ridskola. Hon ska äntligen få galoppera med hästen Billy. Mamma och lillebror Noel är också där och tittar på. De börjar

Läs mer

alla som vill vara med och tävla på DRK s interntävlingar

alla som vill vara med och tävla på DRK s interntävlingar VIKTIG INFORMATION till alla som vill vara med och tävla på DRK s interntävlingar Medlem För att vara med och tävla på klubbens interntävlingar måste du vara medlem i DRK Hur blir jag medlem? Betala in

Läs mer

Ligger sadeln rätt? Så går en sadelutprovning till

Ligger sadeln rätt? Så går en sadelutprovning till 1 av 6 2011-03-25 10:03 Utrustning Publicerad: 2007-01-29 Ligger sadeln rätt? Så går en sadelutprovning till En illa tillpassad sadel kan försämra hästens prestationsförmåga och i förlängningen ge både

Läs mer

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga.

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga. STAL HENDRIX När jag blev uppkallad bland de andra tjejerna för att höra om vi fått utlandspraktik eller inte var jag väldigt förhoppningsfull men samtidigt nervös. Så fort vi klivit in i rummet fick vi

Läs mer

SUNDBYS JULLOVSPROGRAM

SUNDBYS JULLOVSPROGRAM SUNDBYS JULLOVSPROGRAM ANMÄLAN TILL JULLOVSKURSERNA För att göra det så rättvist som möjligt: Sön 11.12 kl 14.30 delar vi ut KÖLAPPAR (= lottad ordning) och 14.45 16.00 tar vi emot anmälningar. Därefter

Läs mer

Gruppindelning JUNIOR

Gruppindelning JUNIOR GRUNDKURS JUNIOR Grundkursen vänder sig till barn från 6 år och uppåt. Inga förkunskaper krävs. Lektionen är 45 min och består av en hälft ridning med vuxen som ledare och en hälft teori. GRUND2KURS Här

Läs mer

VIKTIG INFORMATION till alla som vill vara med och tävla på Djursholms ridklubbs interntävlingar

VIKTIG INFORMATION till alla som vill vara med och tävla på Djursholms ridklubbs interntävlingar Reviderad 171121 VIKTIG INFORMATION till alla som vill vara med och tävla på Djursholms ridklubbs interntävlingar Medlem För att tävla på klubbens interntävlingar måste du vara medlem i DRK och om du inte

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något.

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något. Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Julia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 8 år, jag tycker om att ha vänner. Min favoritfärg är turkos och svart.jag har många kompisar på min skola. Mina kompisar heter Albin,

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer.

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer. Namn: Andrea Renström Resa: Arizona Datum: 9/3 2014 Kommentar mottagande: - Kommentar boende: -underbar stuga, sängarna är jättesköna. Städning varje dag om man vill. Kommentar maten: Maten är grymt god.

Läs mer

Välkommen att stödja Väsby Ridklubb

Välkommen att stödja Väsby Ridklubb Välkommen att stödja Väsby Ridklubb RIDKLUBBEN SOM SÄTTER HÄSTEN OCH ELEVEN I CENTRUM Väsby Ridklubb erbjuder ridutbildning i naturskön miljö vid Mälaren. Vi vänder oss till alla åldrar på olika nivåer.

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Styrelsen för Nordmalings Ridklubb avger härmed följande verksamhetsberättelse för verksamhetsåret Nordmalings Ridklubb är en ideell förening som är ansluten till Svenska Ridsportförbundet,

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Nyhetsbrev Bälinge Ryttarförening

Nyhetsbrev Bälinge Ryttarförening Nyhetsbrev Ryttarförening Februari 2013 Hej alla BäRFare! Nu har vårterminen dragit igång för fullt med den vanliga verksamheten men även med en hel del nya inslag! Ett säkert sätt att hålla sig uppdaterad

Läs mer

HÄSTENS FORM. När vi talar om hästens form menar vi den del av utbildningen där hästen ska lära sig att arbeta på mest ändamålsenliga sätt.

HÄSTENS FORM. När vi talar om hästens form menar vi den del av utbildningen där hästen ska lära sig att arbeta på mest ändamålsenliga sätt. HÄSTENS FORM När vi talar om hästens form menar vi den del av utbildningen där hästen ska lära sig att arbeta på mest ändamålsenliga sätt. Med ändamålsenlig form menas den form där just den här hästen

Läs mer

Kundutvärdering (Pernilla Rydberg)

Kundutvärdering (Pernilla Rydberg) Kundutvärdering (Pernilla Rydberg) Avresedatum: 2016 10 30 Destination: USA Arizona Cowboy i Vilda västern Fråga Svar Kommentarer Hur många deltagare var ni i gruppen? Hur blev du mottagen vid ankomsten?

Läs mer

Tidsplan. 14:00 17:00 Info ifrån kommittén Grupparbeten Redovisning grupparbeten Allmän diskussion. 17:30 och framåt Mingel Mat Fri lek

Tidsplan. 14:00 17:00 Info ifrån kommittén Grupparbeten Redovisning grupparbeten Allmän diskussion. 17:30 och framåt Mingel Mat Fri lek Tidsplan 14:00 17:00 Info ifrån kommittén Grupparbeten Redovisning grupparbeten Allmän diskussion 17:30 och framåt Mingel Mat Fri lek Vilka är vi i kommittén? Kontaktperson Klubb Roll Agneta Kindholm Hålta

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL DALBY RYTTARFÖRENING & VASAHOLMS RIDSKOLA

VÄLKOMMEN TILL DALBY RYTTARFÖRENING & VASAHOLMS RIDSKOLA VÄLKOMMEN TILL DALBY RYTTARFÖRENING & VASAHOLMS RIDSKOLA I lilla stallet bor: A-ponny: Bonnie B-ponny: Lady, Kryddan, Ranja, Millan C-ponny: Samba, Skipper, Muscot D-ponny: Flora, Miss Häst: Jagaar Alla

Läs mer

Företagande mot sporten

Företagande mot sporten Företagande mot sporten Att driva företag och samtidigt fokusera på hoppsporten Fredrik Spetz 2015-01-06 Innehåll Inledning och syfte... 3 Metod... 4 Insamlad data från intervjuer... 5 Analys... 7 Slutsats...

Läs mer

SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET

SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET Den nya grenen under SvRF Working Equitation WE - kommittéen Helena Wiklund och Jan Gustafsson Här är en gren som gör att alla kan mötas över gränserna oavsett hästeller ponnyras,

Läs mer

(Om barnet rider lektion två gånger i veckan ger vi 15 % rabatt på avgiften)

(Om barnet rider lektion två gånger i veckan ger vi 15 % rabatt på avgiften) HÖSTTERMINEN 2016 När börjar vi? Vi startar vecka 33 och slutar vecka 50. På höstlovet utgår de ordinarie ridlektionerna? Sammanlagt er på terminen.är det 21 stycken lektion Vad kostar det? Vi har två

Läs mer

Grundkunskapsnivå och mål för ridgrupperna på Överby ridskola

Grundkunskapsnivå och mål för ridgrupperna på Överby ridskola Grundkunskapsnivå och mål för ridgrupperna på Överby ridskola Gruppridning med individuellt anpassad ridutbildning All ridutbildning på Överby genomsyras av: * Utveckling, glädje, gemenskap, säkerhets

Läs mer

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa.

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Kapitel 1 - skeppet Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Jag och min bästa kompis skulle åka flygplan till Madagaskar, men de flygplanet hade kraschat. Så vi var tvungna att åka med ett skepp, så

Läs mer

BÖRJA RIDA FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

BÖRJA RIDA FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA RIDA FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BÖRJA RIDA Det här häftet är en vägledning för personer med funktionsnedsättning som vill börja rida eller köra häst. Drygt en miljon människor i Sverige

Läs mer

Kom och testa på fenomenet SHOWING. Direktimporterat från England. (med medföljande domare)

Kom och testa på fenomenet SHOWING. Direktimporterat från England. (med medföljande domare) Kom och testa på fenomenet SHOWING Direktimporterat från England (med medföljande domare) Tycker du att det är tråkigt att man bara kan tävla i hoppning eller dressyr? Vill du ha en gren till? Eller gillar

Läs mer

Nyhetsbrev Bälinge Ryttarförening

Nyhetsbrev Bälinge Ryttarförening Nyhetsbrev Bälinge Ryttarförening Mars 2013 Hej alla BäRFare! Känner Ni hur solens strålar värmer lite mer? Märker ni att det inte är så mörkt på kvällen eller morgonen längre? Visst känns fötterna lite

Läs mer

Örebro fältrittklubb. Verksamhet och uppdrag

Örebro fältrittklubb. Verksamhet och uppdrag Örebro fältrittklubb Verksamhet och uppdrag Antagen 14 december 2011 Reviderad februari 2013 Örebro fältrittklubb Örebro fältrittklubb bildades 1917 efter ett initiativ från främst militärt håll. Klubben

Läs mer

SUNE Tidningen Hästfynd nr 5, 2004

SUNE Tidningen Hästfynd nr 5, 2004 SUNE Tidningen Hästfynd nr 5, 2004 (utdrag ur en horsemanshiptränares dagbok) Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz En vinterdag för ungefär ett år sedan ringde min telefon. Som så många andra gånger

Läs mer

Är jag i rätt klass? B tränarkurs Strömsholm. Namn: Emma Emanuelsson. Handledare: Elisabeth Lundholm, Pether Markne

Är jag i rätt klass? B tränarkurs Strömsholm. Namn: Emma Emanuelsson. Handledare: Elisabeth Lundholm, Pether Markne Är jag i rätt klass? B tränarkurs Strömsholm Namn: Emma Emanuelsson Handledare: Elisabeth Lundholm, Pether Markne 2016-2017 1 Innehållsförteckning Inledning Syfte/Frågeställning Metoder/Material Slutsats/Analys

Läs mer

Översikt kurser och läger 2016

Översikt kurser och läger 2016 Översikt kurser och läger 2016 I anslutning till vårterminen: 18/6-21/6 1. Ponnyläger med övernattning, 4 dagar, nivå från Märke 3. 18-19/6 2. Dressyrkurs på häst för både lektions- och privatryttare.

Läs mer

Hur kan vi rida hästen friskare och förebygga belastnings skador?

Hur kan vi rida hästen friskare och förebygga belastnings skador? Hur kan vi rida hästen friskare och förebygga belastnings skador? Examens arbete B-tränar utbildning Hoppning 2015 av Caroline Johansson Innehållsförteckning 1.Introduktion Problemområdesbeskrivning Syfte

Läs mer

Lag-SM 2017 ponnydressyr 2-5 november. Täby Ryttarsällskap

Lag-SM 2017 ponnydressyr 2-5 november. Täby Ryttarsällskap Lag-SM 2017 ponnydressyr 2-5 november Täby Ryttarsällskap Välkomna till lag-sm i ponnydressyr 2017! Varmt välkommen till Täby Ryttarsällskap och årets lag-sm i dressyr för ponny den 2-5 november. Vi ser

Läs mer

superviktig hos både dig och hästen

superviktig hos både dig och hästen UTVECKLANDE» förbättra din och hästens balans RYTTARE: Johanna Blomdahl ÅLDER: 29 NIVÅ: LA HÄST: Wilma STAM: Bugatti Hilltop- 1778 Nonius -14 ÅLDER: 10 år NIVÅ: LA Är du inte själv i balans är det väldigt

Läs mer

Hösten 2008 SAS EQUESTRIAN. Hästaktiviteter. i höst! SAS HÄST-OCH RIDKLUBB

Hösten 2008 SAS EQUESTRIAN. Hästaktiviteter. i höst! SAS HÄST-OCH RIDKLUBB Hösten 2008 SAS EQUESTRIAN Hästaktiviteter i höst! SAS HÄST-OCH RIDKLUBB Äntligen höst!? Trots att solen värmer gott och många hästar nog är ute på välbehövd sommarvila passar vi på att tipsa lite om kommande

Läs mer

Varför är jag inte normal!?

Varför är jag inte normal!? Hur började allt och hur gick allting snett? Varför är jag inte normal!? Mitt liv har alltid varit perfekt. Jag var så kallad normal. Jag var den som alla ville snacka med och umgås med efter skolan. Men

Läs mer