Upplev Värmdö! Enjoy Värmdö - the great archipelago of Stockholm

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Upplev Värmdö! Enjoy Värmdö - the great archipelago of Stockholm"

Transkript

1 Upplev Värmdö! 1 Enjoy Värmdö - the great archipelago of Stockholm

2 Welcome for a visit in different world, the Värmdö archipelago with more than islands. Visit old fishermen villages. Sit down at restaurants and enjoy great dishes with a local flavour. Go hiking, explore the islands by bike or rent a kayak and go where ever you want. Or just relax and enjoy the wonders of just being here. You reach our world by ferry or by bus. The ferries depart from Nybroviken and Blasieholmskajen, the buses from Stockholm. 2 riktnumret är och SL-kortet gäller på bussarna. Resan hit från innerstan tar bara 20 minuter. Ändå är resan till skärgårdskommunen Värmdö en resa till en helt annan värld; ett leende skärgårdsrike som sträcker sig ända bort till där havet möter himlen. Värmdös skärgård är tiotusen öar, kobbar och skär. Det är öppna fjärdar och trånga sund. Det är ömt vårdade kulturlandskap där människor levt och verkat sedan tusentals år. Det är genuina små byar och fiskelägen, levande jordbruk, unik natur, varma klippor och hemliga badvikar. Det är nyrökt abborre och solvarma smultron på grässtrå. Båtarna till vår värld går från Nybroviken och Blasieholmskajen, bussarna från Slussen. unna er värmdö det är ni värda Välkomna till Värmdö, till skärgården och till hela det goda livet med sol, bad, mysiga familjeäventyr året om och den underbara friheten att bara vara.

3 innehåll 4 Smaka på Värmdö 6 Här dukades folkhemmet 8 Möten i Värmdö 9 Aktiv i Värmdö 10 Gustavsberg 16 Ingarö 20 Värmdölandet 24 Resor vägar på land och vatten 26 Karta samt Värd i Värmdö 28 Djurö/Vindö 29 Stavsnäs/Fågelbrolandet 32 Sandhamn 35 Evenemang 36 Svartsö 37 Möja 38 Runmarö 39 Nämdö 40 Grinda 41 Fler pärlor 42 Bo Äta Se & Göra 44 Värmdös historia 46 Värmdös unika natur 48 Fritid och kultur i Värmdö 3 Upplev Värmdö är producerad av Visit Värmdö, ett samarbete mellan besöksnäringen i Värmdö (genom Visit Värmdö Ideell Förening) och Värmdö kommun, där enheterna Näringsliv, Kultur och Fritid medverkat i produktionen. Visit Värmdö syftar till att stärka Värmdö som destination och därigenom medverka till en stark besöksnäring. Layout: Graform. Text: Per Bäckman. Tryck: Strokirk-Landströms, Lidköping, april Annonser: Annonshuset. Foto: Bosse Lind, Denny Lorentzen, Djurönäset Hotell & Konferens, Fågelbro G & CC, Gustavsbergs porslinsfabrik, Gustavsbergs porslinsmuseum, Mikael Pilstrand och Sussi Petersson/paragonbild.se, Jacob Sjöman, Jenny Jarnestedt, Lars Fladvad, Kenneth Norberg, Magnus Rietz, Sandhamn Seglarhotell, Åsa Levén. Bildarkivet.se: Anders Järkendal, Anna Larsson, Anne Dillner, Elias Lindén, Gert Olsson, Gustaf Johansson, Heidi-Kristin Andersson, Josefine Engström, Johan Margulis, Jörgen Schön, Jörgen Wiklund, Leif Johansson, Rebecca Wallin,Stephan Berglund, T. Andersson, Jesper Molin. Reservation för eventuella sak- och/eller skrivfel. Ett varmt tack till er aktörer i Värmdö för information, bilder, annonsering och annat stöd!

4 4 smaka

5 Värmdö smakar fortfarande lika gott och lika äkta och idag går matresan i motsatt riktning: matmedvetna stockholmare åker till Värmdö för att handla närodlat, ekologiskt och smakrikare. Flera av Värmdös restauranger och lanthandlare köper också varor av lokala odlare och uppfödare. Värmdölandet och öarna utanför har alltid varit ett skafferi för stockholmarna. Sedan urminnes tider och långt in i förra seklet lastade skärgårdsborna sina båtar med fisk, vilt, bär och grönsaker och seglade in till stan för att sälja. Antalet duktiga och seriösa mathantverkare på Värmdölandet och öarna har växt de senaste åren. De fiskar, odlar och föder upp och de är stadigt förankrade i skärgårdens egen matkultur, där utbudet av råvaror styrs av årstidernas växlingar. Det är en matkultur som ligger i tiden just nu men i skärgården är den mycket mer tradition än trend. Här finns ingen storskalig köttindustri. Lamm och nötboskap betar fritt och håller samtidigt landskapet öppet och inbjudande. Tomaterna, sparrisen och potatisen som säljs i gårdsbutikerna har inte rest hundra mil eller packats i plast innan de läggs i disken. Oftast skördas de samma dag de säljs. Och den som vill veta hur ett ägg egentligen borde smaka ska söka sig hit. Wermdö Hushållningsgille, med anor från mitten av 1800-talet, har tagit fram Smaka på Värmdö som är en guide till skärgårdens mathantverkare och odlare i Värmdö kommun. Ni hittar den på wermdohushallningsgille.se Välkomna att smaka på Värmdö! 5 på värmdö

6 Gustavsbergs porslinsfabrik Stig Lindberg 6 Inger Persson härifrån dukades Karin Björquist

7 Det var från Gustavsberg servisen till det svenska folkhemmets köksbord kom. På Porslinsmuseet i hamnen finns alla klassiker att se; från Blå Blom till Lisa Larssons keramiklejon. Stig Lindberg var konstnärlig ledare vid Gustavsbergs Porslinsfabrik i två omgångar: samt Han var också mannen bakom en lång rad av de mest älskade produkterna från Gustavsberg. Två av de största favoriterna är kaffeserviserna Berså och Spisa Ribb, som nu är mycket eftertraktade samlarobjekt. Andra kända namn som designade bruksporslinet från Gustavsberg var Wilhelm Kåge, Inger Persson och Karin Björquist. Gustavsbergs konstnärliga profil förstärks ytterligare denna sommar. Då öppnar Artipelag, ett nytt kulturcenter på Hålludden. Där har man skapat en unik kulturmiljö med en mängd olika upplevelser och spännande möten samlade under samma tak. folkhemmet 7 Samtliga dessa och ytterligare en lång rad av fabrikens designers finns representerade på Porslinsmuseet. För oss som uppnått mogen ålder väntar många kära återseenden för yngre besökare är museets samlingar en skön retroupplevelse. Besöket är också en resa genom porslinets långa historia; från Kina till Gustavsberg. Gustavsbergs Hamn är fortfarande i allra högsta grad levande, Porslinsfabriken har aktiv produktion och i hamnen samlas konstnärer, formgivare och konsthantverkare. Här ligger också konsthallen Gula Byggningen där många av de lokala alstren säljs.

8 mötesplats värmdö 8 Det är skärgården och alla dess möjligheter som sätter guldkant när ni väljer att mötas på Värmdö. Från yttersta havsbandet ända in till Gustavsberg Värmdö inspirerar och bjuder upp. Det är nära till Värmdö och skärgården. Bussarna från Slussen går tätt. Reguljär båttrafik angör en mängd bryggor året runt. Med taxibåt tar ni er till precis den brygga ni vill och när ni vill. Det är en unik och omväxlande värld som väntar när ni kliver iland. Vi har både de stiliga herrgårdsmijöerna och de genuina, tjärdoftande byarna. Ni möts av skärgårdens egen kultur och historia; dess alldeles egna smaker och dofter. Så vare sig det äntligen är dags för kompisgänget att återses, rustas till bröllop eller planeras för något av livets stora jubileum ger Värmdös inspirerande skärgårdsmiljöer alltid den där extra feststämningen och de allra finaste minnena. Året om. Värmdö och skärgården är också rätt destination för nästa företagsarrangemang. Viktig konferens eller glad firmafest vi har alltid rätt anläggning i rätt miljö. Här finns några av storstadsregionens mest professionella och välutrustade konferensanläggningar. Men även det lite mer rustikt småskaliga. Miljön och möjligheterna är lika inspirerande och kreativ hur ni än väljer.

9 aktiva värmdö Vår skärgård har många ansikten. Den är kluckande vatten, solvarma klippor, krogbord med sjöutsikt och bara avkoppling. Men den är i minst lika hög grad en värld full av aktiviteter och äventyr ända ut till där havet möter himlen. Sol och bad har vi också väldigt mycket av. Långa sandstränder, klippor och ensliga vikar ni hittar alltid ert eget favoritställe. Packa picknick-korgen till brädden med godsaker. Lev sommarliv när det är som allra bäst. 9 Kom hit för sköna familjevandringar. Förbi blommande hagar, längs mjuka stigar genom vackra naturreservat, till byar där skärgårdens kultur och traditioner vårdas. Ofta finns både krog och butik i dessa små byar. Eller gör samma upptäcktsresa på cykel. På flera av öarna finns cykeluthyrningar. Eller följ med på långritter genom de öppna kulturlandskapen. Vi har så många vägar ut i äventyret och gemenskapen, till aktiviteterna och upplevelserna. Och när ni lyfter blicken lockar vattnet och öarna lite längre bort. Packa kajaken och paddla dit. Spana efter havsörnar, smyg er på den natur som skiftar från grönt frodig till karg dramatik ju närmare havsbandet ni navigerar kajaken. Golf förknippas måhända mer med ett urbant liv men här ute på Värmdö finns några av stockholmstraktens högst rankade anläggningar. Med båt når ni nästan ända fram till första tee

10 Gustavsberg Gustavsberg är skärgårdsstaden som är centralorten för hela Värmdö. Här skrevs det svenska vardagsporslinets historia. Nu är Gustavsberg navet i ett ständigt växande kluster av konst, kultur, design och hantverk. 20 minuter från Slussen. 10 Gustavsbergs hamn i kvällsljus. Foto: Magnus Rietz.

11 Gustavsbergs historia är alltså även berättelsen om det svenska porslinet. Porslinsfabriken grundades Femtio år senare brändes den första servisen i serien Blå Blom och fortsättningen är svensk industri- och designhistoria. Den berättas vid Gustavsbergs Porslinsmuseum, som ligger i hamnområdet. Konst och design är en del av själen i Gustavsbergs hamn. Närmare 100 konsthantverkare har ateljéer i de gamla fabriksbyggnaderna. Deras alster kan beundras i Gula Byggningen, en av landets vackraste konsthallar. Parallellt med den utvecklingen har hamnen och de k-märkta bruksmiljöerna utvecklats till en stor arena för konferenser och mässor. Samtidigt har det vuxit fram ett myllrande folkliv med uteserveringar, restauranger och butiker. Men Gustavsberg är förstås mycket mer än hamnen. Det är shopping, restaurangliv och massor att se och göra. För aktiva idrottsutövare är utbudet enormt inom såväl lagidrotter som individuella grenar. Gustavsbergsbadet lockar med blöta äventyr. Cykel- och vandringsturer går i ett kulturlandskap som blir alltmer sällsynt. Sommarens stora nyhet från Gustavsberg heter Artipelag och finns på Hålludden. Artipelag är konsthall samt restaurang, designbutik och en ny arena för events och möten. Båtresan från Stockholm till Gustavsberg anser vi för övrigt vara världens vackraste. Gustavsberg is the capital of the Värmdö Archipelago. If you are interested in culture, arts or design, this is definitely the place to go. Take a stroll in the colourful harbour, relax with a cappuccino, visit antique stores, and the outlets for famous brands, like Iittala and Arabia, where porcelain and kitchen utensils are sold. In the world of porcelain, Gustavsberg has a long and famous tradition. The factory was founded in 1825, and its products can be found in just about every Swedish household. Some of Sweden s most famous designers have worked here, and much of their work is now eagerly sought after by collectors. When you visit the Porcelain Museum in Gustavsberg, you will understand why. If you come here by boat from Stockholm, you will experience one of the most beautiful boat tours in the world, aboard a meticulously restored boat that is exactly 100 years old. Sit down in the bar astern, order a drink, and just enjoy this amazing tour. 11

12 Kända varumärken till bra priser. 12 Välkommen! Factory outlet GustavsberG Vard 10 18, Lör Sön Tel: Tyra LundgrenS Väg 15 17, gustavsberg Äventyrsbad för hela familjen Varmt välkomna! Tfn Ösby badväg 3 H O T E L L B L Å B L O M E R B J U D E R visitvärmdö 64x91.indd H O T E L L Rum & Frukost Konferens & Möten Relax med bastu & Lounge R E S T A U R A N G Sommarrestaurang med a la carte Stand Up Comedy & Livemusik Festvåning & Evenemang Gustavsberg Hamn Hamnen Din nya matbutik i Gustavsberg Öppet alla dagar 8 22 tel: Odelbergs väg Gustavsberg 64x91 Hemköp Hamnen.indd

13 Visit Gustavsberg I Gustavsbergs Hamn sedan 1988! Vi gör ert besök bättre! guidade turer turistinformation uthyrning av elcyklar Kontakta Susanne Thulin * Inredning * Trädgård * Barn Vardagar Lör-sön Ateljébutiken/Gula Byggningen Konsthantverk Keramik Glas Textil Smycken Konfekt I Gustavsbergs Hamn tel: Välkommen att besöka Sveriges enda Porslinsfabrik och vår butik med II-sorteringsporslin samt allt för det dukade bordet och köket Chamottevägen 2, vid Vattenhjulet, Gustavsbergs Hamn mån - fre 10-18, lör - sön 11-16

14 14 Ovanligt mångsidigt. Välkommen ut till Vänliga hälsningar från Adner s Salonger, Akupunktur, Andiamo, Apoteket, Asian Pearl, Babyproffsen, Bangkok, Body Joy, Bovida Fastighetsbyrå, Brisak, Bygg-Ole, Café Sasta, Coast & Country, Dennys Home, Dressmann, Expert Stormarknad, Filmkedjan, Flavour of India, Formlagret, Frisyrmakarna, GameStop, Granngården, Hedenbergs Kiropraktor, Hemtex, Hund & Katt specialisten, ICA Kvantum, Intersport, Jula, Kanel & Kardemumma, Kicks, Larmteknik, Lekit, Lidl, Life, Lindex, Lizhel Juveler, McDonald s, Medicinsk Fotvård, Mekonomen, Mr & Miss Big, MT Kakel & Design, Mölnvikstandläkarna, Nacka Värmdö Maskin, Niyama Yogastudio, Nyform Hälsobutik, Poolbutiken, Posten Företag, Rusta, Sabis, Siba, Statoil, St 1, Sushibar.se, Svensk Textilvård Kemtvätt, Synsam, Systembolaget, Thai, Tyngdlös, Värmdö Bokhandel, Värmdö Blommor & Växter, Värmdö Färgbod, Värmdö Järn & Maskin, Värmdö Pizzeria, Värmdö Skönhetsvård, Värmdö Vårdcentral, Willys, WorldAuto och World Class i Mölnvik.

15 På sjön litar jag bara på tre saker: mig själv, min förmåga och min utrustning På sjön finns inget utrymme för chans tagningar. Därför ställer vi stora krav på oss själva och inte minst på vår utrustning. Valet av utombords motorer är enkelt. Peder Smith, professionell RIB-guide, Nybroviken RIB Event. Suzuki är det dominerande valet bland Sveriges professionella RIB-charterguider. Suzuki har motorer för alla behov från 2,5-300 hk. Samtliga med fem års garanti! FÖR DIN TRYGGHET, VÄLJ EN: Auktoriserad återförsäljare suzukimarin.se 15 Genom att bli vän i Skärgårdsstiftelsen stödjer du vårt arbete för att bevara skärgårdens landskapsbild och naturvärden. Vi finns närvarande på många sätt i skärgården; med tillsynsmän och naturvårdare, med jordbruk, skogsbruk, naturvård och renhållning. Att bli vän kostar 300 kr, familjevän 375 kr per år och då får du bland annat: Vår skärgårdstidning, Stångmärket, med fem nummer per år. En praktfull vänbok på ett intressant skärgårdstema. Möjlighet att följa med på våra guidade vänresor. Besök för mer information. Foto: Anders Sellin annons_visit_värmdö[2].indd

16 16 Ingarö Ingarö är Värmdös mest lättillgängliga skärgårdsupplevelse. Ön nås med bil, SL-buss och båt. Vilket färdsätt ni än väljer kommer ni till en ö proppfull av upplevelser, aktiviteter och äventyr. Klippbad vid Björkvik, södra Ingarö. Foto: Magnus Rietz

17 Upplevelsemenyn på Ingarö är lång och lockande alltid naturupplevelsen i centrum. Detta gäller vare sig man kommer för skärgårdsgolf på en av landets vackraste banor, för busigt badliv eller för unika upplevelser i öns naturreservat. Lite senare, när hösten börjar kännas, är öns marker rika på bär och svamp. På Ingarö finns aktiviteter för varje årstid. Ett av öns finaste smultronställen är Björnöreservatet med klassisk skärgårdsnatur, torpmiljöer och åkrar i dalgångar mellan skog och klippor. Landskapet är öppet och blommande med bl a sällsynta orkidéarter. Reservatet är också ett badparadis med sandstränder, klippor och spännande vikar. Torpesand har en sandstrand som rankas som en av de absolut finaste i hela skärgården. Sommarens nyhet är en snorkelled för synskadade. Leden börjar vid badbryggan, är några hundra meter lång och går som mest på tre meters djup. Björkvik är ett annat smultronställe på Ingarö. Där lägger båtarna till nära härliga klippbad, restaurang och kiosk. Området är mycket populärt bland dykare. Ingarö upplevs bäst i makligt tempo. Under vandringar längs ett finmaskigt nät av stigar, under cykelturer längs små grusvägar med nya överraskningar bakom varje krök. Eller från kajak eller kanot. Några dagars paddlande bland småöarna, kobbarna och skären i denna del av skärgården är storslagna upplevelser och äventyr ni alltid kommer att minnas och längta tillbaka till. Ingarö bjuder på många sådana dagar. Ingarö is the island in Värmdö that is the easiest to reach. You can choose between going by car, by bus from Slussen or, of course, by boat from the centre of Stockholm. It is an island well worth the trip full of activities and things to see and enjoy throughout the year. One of the favourite spots is Björnör, a natural preservation area with small forests, beautiful meadows, and small cottages built a hundred years ago. This is also where you find Torpesand, with its long beach that many regard as the best in this part of the archipelago. Another place to see and enjoy is Björkvik. This is where the ferries let you off, and there is a nice restaurant close by. This part of the island is very popular among experienced divers. Bring a bike and go for tours across an island with an ever-changing face. Or go for a hike. Or get into a kayak, and head for adventure among all the small islands nearby. 17

18 tel: Bäst med Häst! Ridning, ridläger, umgås med häst, - året om! Kolla in på visionhastvarmdo.se VÄLKOMMEN TILL INGARÖ HAVSCAMPING! Härlig säsongscamping med vacker natur, kvällsol och sjöutsikt! Endast 20 min från Stockholm city. UNIKT TILLFÄLLE! Köp villavagn vid havet 12 nya platser Förste man till kvarn... Foto Madde Rutberg 18 Upplev skärgårdens nya restaurang! Medan du njuter av utsikten över Nämdöfjärden och sprakandet från den öppna spisen, tar vi gärna hand om dig i vår klassiska bistro där vi serverar lunch, middag och brunch. Vi har öppet året runt! Välkommen önskar Martin & Tomas i samarbete med Biolight Hästföretagarna Hästplaneraren Nysveds Gård PFM Steam&Clean Ponnystall Stockholm Stall Beatelund islandshästar Stall Skaft Värmdö Ridklubb Klätterbaronen Trädfällning Trädbeskärning RID ISLANDS HÄST Uteritter & lektioner Tel

19 19

20 Värmdölandet 20 mycket mer än vatten och öar. Så säger en bofast om sitt älskade Värmdölandet. det är rätt. Värmdölandet är absolut skärgård men kryddad med en spännande urban känsla. Skördemarknad på Siggesta gård. foto: Åsa levén.

21 Värmdölandet har alltid haft en viktig roll som stockholmarnas skafferi. Härifrån seglade bönder och fiskare in till stans marknadstorg med färska råvaror. Flera av gårdarna på Värmdölandet säljer sina närproducerade livsmedel i egna gårdsbutiker. Alltid lika älskat utflyktsmål för familjen är Grisslinge Havsbad med kiosk, restaurang och möjligheter till boule och beachvolley. Bussarna från Slussen går ända fram. Bullandö Marina är massor av skönt och avslappnat sommarliv även för icke båtburna. Där finns gästhamn och all tänkbar service för båtfolket samt krog, café, glassbar och mataffär. Värmdön, Sveriges femte största ö, är klassisk landsbygd sällsynt rik på naturnära rekreation och upplevelser. Upptäck den till fots eller per cykel. En mängd vackra leder väntar. Många går förbi gravfält som vittnar om bygdens långa historia. Mer historia berättas vid Värmdö kyrka, kallad Skärgårdens Katedral och skärgårdens enda medeltida kyrka. Gör även en utflykt till Nora by en av Värmdölandets äldsta med genuina och välbevarade miljöer från förr. Siggesta Gård är ett av Värmdölandets mest populära utflyktsmål, med massor av familjeskoj. Man håller djur, odlar sina åkrar och säljer det närproducerade i egen butik och serverar i restaurangen. Där finns ridskola och man arrangerar även längre turer till häst. Under sommarhalvåret är bakluckeloppisarna populära. Mycket mer än vatten och öar betyder bl a golf. Två banor finns. Den ena är guldkantade Wermdö Golf & Country Club, den andra Norråva Golfgård, som inte kräver grönt kort. Värmdölandet is our island with a bit of an urban atmosphere, which comes as no surprise since it is situated only 20 minutes by bus from Stockholm City. One hundred years ago, Värmdölandet was the pantry for Stockholm dwellers. From here, fishermen and farmers filled their boats with groceries and fresh fish, and sailed to Stockholm to sell their wares. Bullandö Marina is one of the many nice places to go. Admire hundreds of boats in all shapes and sizes, have a nice meal in the restaurant, and relax in the soft summer breeze. Grisslinge Havsbad is a must for the family. The beach is never too crowded, and the water always tempting. Siggesta Gård is one of our most popular destinations, where there are lots of activities for the entire family. Meet the animals, go horse riding, and buy ecologic food from the local farm in the store. If you are a serious golfer, there is the exclusive Värmdö Golf & Country Club. Or, there is Norrgåva Golfgård, where you don t even need a green card to play. 21

22 Välkommen till Djurönäset i sommar Sommaröppet 22 juni 11 augusti Skärgårdskrogen Sjöboden alla dagar , artister varje tisdag- och torsdagkväll Skärgårdsfestival den 14 juli! Sommarpriser Logi inkl frukostbuffé 750:-/p i dubbelrum Logi med helpension 995:-/p i dubbelrum 22 Luncher, à la carte, bar & catering Festvåning & uteservering på stranden. Resta Cater Öppet alla dagar Varmt Välkomna! grisslingebistro.se

23 PRYLBODEN Antik & Kuriosa Söker du personliga charmiga möbler och prylar. Har du tur finns kanske en fin trälåda, en skitsnygg hylla, en gammal gungstol, en stor utekruka, vagnshjul, finservis eller en skivspelare från 60-talet... Välkommen till butiken! En dag på landet - fast nära stan NYHET 2012 ÖPPET: Tor-fre 11-18, lör-sön mellan midsommar och skolstart har vi öppet alla dagar Näsvägen 3, Värmdö Tel prylbodenvarmdo.se Restaurang, café, butiker, fotbollsgolf, äventyrsgolf, Träsktrollens stig, loppis, djur samt vår nya skogshinderbana! ÖD4 23 Besök Värmdös kyrkor Gudstjänster Vägkyrka Café Guidning Sommarmusik För program, öppettider och kontakt, besök våra hemsidor 64x91mm Restaurang Le Golf med utsikt över Grisslinge fjärden öppnar lördagen den 28 april. Vi håller öppet alla dagar fram till en bit in i oktober. BO PÅ LE GOLF Tre rum för uthyrning. från 500:-/natt Varmt välkomna önskar Fredrik & Stefan Tel

24 Till Värmdö kommer du lätt med bil, buss eller båt. Från Stockholm City är det väg 222 som tar dig till Värmdö, vägen slutar i Stavsnäs Vinterhamn som är Värmdös största knutpunkt för båttrafik. Kommer du från Vaxholm blir det bilfärja till Stenslätten på nordvästra Värmdö. 24 vägarpå land & vatten Buss Bussar till Värmdö utgår från Slussen och linjenumren börjar med 4. Med buss tar du dig till de flesta platser som går att nå landvägen, info på sl.se Båt Båttrafiken är utbredd och det finns ett stort antal båtföretag som tar dig till de olika öarna. Reguljär trafik Värmdö har flera hamnar för reguljär trafik, och flera av de öar som trafikeras har flera ångbåtsbryggor. Observera att du i reguljär trafik måste fälla upp en semafor på din brygga för att båten ska lägga till. Waxholmsbolaget Reguljär trafik året runt, i Värmdö är Stavsnäs den största knutpunkten men även Sollenkroka, Boda, Lillsved och Björkvik trafikeras. waxholmsbolaget.se Tel Strömma Turism & Sjöfart Reguljär trafik, kryssningar och utflykter från Stockholm med bl.a. Cinderellabåtarna, Strömma kanal och Gustafsberg VII. Tel stromma.se Taxibåtar och charter Många möjligheter finns att resa med s.k. taxibåtar både i tidtabellslagd trafik och på beställning. Taxi och charterbåttrafik: visitvarmdo.se Stavsnäs Båttaxi Tel battaxi.se Seacab Tel seacab.se Solberga Båt Tel solbergagard.nu Sandhamns Båttaxi Tel sandhamnsbattaxi.com Gästhamnar Värmdö erbjuder ett flertal gästhamnar för fritidsbåtar. Gästhamnar: visitvarmdo.se De större gästhamnarna är: Sandhamn, flera hamnar ksss.se Bullandö Marina bullandomarina.se Grinda, Hemviken grinda.se Möja, flera hamnar mojaturistinfo.se Malma Kvarn sxk.se

25 BOO ENERGI LITEN & SMART, ENERGIFULL & NÄRA McDonald s Värmdö Köpcentrum Söker du ett lokalt tryckeri? Öppettider Mån fre Lör sön När det gäller! affischer, banderoller, bil/båtdekor, klädtryck, skyltar och trycksaker Telefon VÄLKOMMEN TILL VÄRMDÖS TREVLIGASTE MATBUTIK! Öppet alla dagar HEMMESTA CK_Hemmesta_210x98.indd

26 26 Värd i Värmdö Vi vill att du som besöker Värmdö ska känna dig välkommen och välinformerad! Därför har vi tillsammans med ett 50-tal företag och föreningar skapat en besökarservice som vi kallar Värd i Värmdö. I hotell, restauranger, museer, butiker och andra ställen hittar du information om Värmdö i våra broschyrställ. Här finns kartor, broschyrer och annat du kan ha nytta av. Och här får du alltid ett vänligt bemötande! Utöver alla våra värdar har vi några Värd i Värmdö som under sommaren erbjuder mer heltäckande service, som väntar på att få hjälpa dig att hitta dina smultronställen i Värmdö. Under 2012 är dessa: Värmdö Värmdö Köpcentrum, 15 juni 19 augusti, alla dagar Tel , möja Möja Turistbyrå, Berg, 21 juni 12 augusti, alla dagar Tiden 2 21 juni samt augusti helger och vid överenskommelse. Tel , mojaturistinfo.se Sandhamn Sandhamnsguiderna, 25 juni 12 augusti, alla dagar destinationsandhamn.se 222:an Lillsved Myttinge Stenslätten Mörtviken Vårholma Siggesta Säby Långstrandsudd Björkvik Norråva Ängsvik Bod Lagnö Ormingelandet Evlinge Sa Gustavsberg Torsby Värmdölandet Mölnvik Väg 222 Hemmesta Grisslinge Farstalandet Väg 222 Hålludden Lemshaga Brunn Fågelvik Strömma Återvall Fågelbro Ingarö Grinda Björnö Vår pulsåder, väg 222, tar dig till allt spännande att upptäcka i Värmdö. Följ den, men gör också avstickare så hittar du oanade upplevelser. Rögr

27 27 Möja Sandhamn Harö Storö Lökaön Runmarö Nämdö Djurö Norra Stavsudda Södra Stavsudda Vindö Fågelbrolandet Södermöja Träskö-Storö Lådna Hjälmö Alsvik Långvik Ramsmora Löka Berg Sollenkroka Överby Abborrkroken Björkås Korsö Trovill Långvik Uppeby Tavastboda Solberga Söderby Södersunda Uvön und Mörtö Långviksskär Jungfruskär Sand Orrön Solvik Östanvik Idön Rågskär Bullerö Söderby Malma Styrsvik Stora Nassa Lilla Nassa Björkskär Bullandö Väg 222 a ltarö Kalvsvik Skärmarö Kalholmarna Stavsnäs Svartsö Gällnö Kanholmsfjärden Nämdöfjärden Horsstensfjärden Björkskärsfjärden Gråskärsfjärden Östersjön 27

28 Djurö/Vindö Sommarens härligaste fest för hela familjen är Skärgårdsfestivalen på Djurönäset. Men egentligen är hela sommaren en fest på Djurö/Vindö, dit man bekvämt tar bussen från Slussen. Ön nås via Djuröbron, skärgårdens allra vackraste bro, som fyller 50 i år och bjuder på storslagen utsikt över Kanholmsfjärden. Djurhamn har spelat en viktig roll i svensk sjöhistoria. Här låg krigsfartyg väl skyddade vare sig de tillhörde anfallande danskar eller försvarande vasakungar invigdes Djurö kyrka intill örlogshamnen. Den vackra träkyrkan är idag en mycket populär bröllopskyrka. 28 I öster, vid Kanholmsfjärden, finns fina klippbad och vill man hellre ha solvarm sand är Vita Grindarna, med bl a restaurang, camping och stuguthyrning en bra adress. Ytterligare ett fint utflyktsmål är Abborrkroken, med restaurang och butik. Djurönäset är hotell, konferensanläggning och restaurang med ett myller av aktiviteter: bad, uthyrning av cyklar och roddbåtar, boule och tennis, spa och pool. Kompletterat med skönt krogliv i Sjöboden under sommaren. Det är också Djurönäset som bjuder in till Skärgårdsfestival med musik och underhållning för alla åldrar, dans, mat med skärgårdssmak, vin- och champagnebar, skärgårdsturer med både RIB och helikopter och väldigt mycket mer. djuröbron i solnedgång. foto: Bosse lind/djurönäset. You reach Djurö via one of the most beautiful bridges in the whole of the archipelago. The view of the bay to the east is simply stunning. Visit Djurhamn, where the Swedish Navy has had its base since the sixteenth century. Nice spots for a dip in the sea are always close by, whether you prefer sandy shores or like to dive from cliffs warmed by the sun. There is a big party on this island at the time of the Archipelago Festival: music, entertainment, a champagne bar, and great food with a local taste.

29 Stavsnäs is one of our ferry ports to almost everywhere in the archipelago during winter as well as summer. The village of Stavsnäs has a history from medieval times. Early in the twentieth century, wealthy people from Stockholm built their summer homes here. The skill of the carpenters of those days is impressive. The history of the archipelago is well documented in the museum. And don t forget your golf bag. One of the best golf courses in the Stockholm area is nearby. Stavsnäs/ Fågelbrolandet Stavsnäs är Fågelbrolandets port mot skärgårdens ångbåtskajer. Härifrån går båtarna till många delar av Värmdös stora skärgård. Även under vinterhalvåret. Det finns egentligen tre olika Stavsnäs: Stavsnäs vinterhamn, Stavsnäs gärde och Stavsnäs by. Den senaste är den äldsta, med anor ända från medeltiden. Här finns en rad vackra exempel på hur välbeställda stockholmare byggde arkitektritade sommarvillor under tidigt 1900-tal. Snickarglädjen imponerar. Här ligger även Skärgårdsmuseet (i en f d lanthandel) med miljöer och föremål från många hundra års skärgårdsliv. Byns bageri är med rätta berömt och har numer även restaurang. Den som tittar söderut från vinterhamnen ser Hölö. Där låg det omsjungna Sjösala och det var i den här skärgården Evert Taube fann inspirationen till sina mest älskade visor. För den golfintresserade är Fågelbrolandet synonymt med en av Mälardalens finaste banor på marker som på 1700-talet ingick i ett mäktigt säteri. Från samma århundrade är den karolinska herrgård som är golfklubbens centrum. 29 Fågelbrolandet skiljs åt från Värmdölandet av Strömma kanal, farleden in mot Stockholm sedan århundraden. Idag är det gamla kanalhuset populär krog och granne ligger Strömma Hembygdsmuseum med aktiviteter året om. Mer om det kan du läsa i Skärskåda Värmdö, visitvarmdo.se Vy över fågelbro golf & country club med fågelbrohus i fonden. foto: jacob Sjöman/fgcc.

EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER

EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER Restaurang Jonas Restaurant Jonas is a luxury restaurant in Stockholm, run by award winning chef Jonas Lundgren. Here we offer longer

Läs mer

skärgårdsstiftelsens pärlor

skärgårdsstiftelsens pärlor skärgårdsstiftelsens pärlor Lena Nyberg Lena Nyberg Vd SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN Syfte och stadgar Skärgårdsstiftelsen ska verka för att bevara skärgårdens egenart, naturvärden och landskapsbild och samtidigt

Läs mer

UPPLEV VÄRMDÖ Tips på kul saker att göra bland öarna i skärgården. Welcome to Värmdö - The great archipelago of Stockholm

UPPLEV VÄRMDÖ Tips på kul saker att göra bland öarna i skärgården. Welcome to Värmdö - The great archipelago of Stockholm UPPLEV VÄRMDÖ Tips på kul saker att göra bland öarna i skärgården Welcome to Värmdö - The great archipelago of Stockholm UPPLEV VÄRMDÖ I den här broschyren hittar du ett axplock av vad du kan uppleva i

Läs mer

LOPPIS, Second hand & Antikt

LOPPIS, Second hand & Antikt LOPPIS, Second hand & Antikt En guide från LRF & Wermdö hushållningsgille 20 MÖJA NORRA STAVSUDDA 18 13 15 1 2 3 11 10 12 GUSTAVSBERG 4 6 5 7 HEMMESTA VÄRMDÖ 9 14 8 INGARÖ DJURÖ 16 STAVSNÄS RUNMARÖ 19

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

FACTORY OUTLET VÄVERIVISNING MUSEUM RESTAURANG & CAFÉ

FACTORY OUTLET VÄVERIVISNING MUSEUM RESTAURANG & CAFÉ FACTORY OUTLET VÄVERIVISNING MUSEUM RESTAURANG & CAFÉ Gör en utflykt och upplev svensk textiltillverkning, vävt med stolthet i Sverige sedan 1692 FACTORY OUTLET Ekelund, Linneväveriet i Horred AB Woven

Läs mer

#minlandsbygd. Landsbygden lever på Instagram. Kul bild! I keep chickens too. They re brilliant.

#minlandsbygd. Landsbygden lever på Instagram. Kul bild! I keep chickens too. They re brilliant. #minlandsbygd Kul bild! I keep chickens too. They re brilliant. Så vacka bilder. Ha det bra idag. @psutherland6 Thanks Pat! Yes the sun was going down... Hahahaha. Gilla Kommentera Landsbygden lever på

Läs mer

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E Vinga Gör mötet till en upplevelse Vinga är Sveriges mest kända fyrplats. Ön ligger längst ut i Göteborgs skärgård och är numera ett skyddat naturreservat. BOKA EN KONFERENS

Läs mer

Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ. 27 juni-2 augusti 2015

Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ. 27 juni-2 augusti 2015 Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ 27 juni-2 augusti 2015 Fågelmara Kristianopel Fågelmara gård Olsäng Jämjö Parkvägen Jämjö centrum Hallarum Klakebäck Orranäs Konugshamn Yttre Park Möckleryd

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

Upplev Värmdö! 1Läs mer på visitvarmdo.se. Enjoy Värmdö - the great archipelago of Stockholm

Upplev Värmdö! 1Läs mer på visitvarmdo.se. Enjoy Värmdö - the great archipelago of Stockholm Upplev Värmdö! 1 Enjoy Värmdö - the great archipelago of Stockholm Värmdö Stockholms Stoltaste Skärgård 2 Senast vi räknade hade Värmdö 10 252 öar, kobbar och skär. Kom hit och hitta din egen. Värmdö The

Läs mer

Cykla i Roslagen 400 km cykelförslag

Cykla i Roslagen 400 km cykelförslag Cykla i Roslagen 400 km cykelförslag Cycle in Roslagen 400 km of suggested bike rides CYKLA I ROSLAGEN 400 km cykelförslag Roslagen med sin vackra natur, skimrande skärgård och många sevärdheter är fantastiskt

Läs mer

Bullerö 128 Bullerö 129 Bullerö

Bullerö 128 Bullerö 129 Bullerö 128 Bullerö 129 Bullerö Bullerö 130 Bullerö 131 Bullerö 132 Bullerö 133 Bullerö VVågorna piskar mot rutan för det blåser rejält. Kapten styr med van hand taxibåten in i Bullerös hamn Hemviken. Tillsynsman

Läs mer

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ ...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ & Sevärdheter Rastställen Start 1 Sävsjö camping En familjecamping i underbar miljö, här finns även campingstugor och vandrarhem med trevliga rum. Erbjuder minibutik, café,

Läs mer

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström Frågeställningar Kan asylprocessen förstås som en integrationsprocess? Hur fungerar i sådana fall denna process? Skiljer sig asylprocessen

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

Vår anläggning Our venue

Vår anläggning Our venue Vår anläggning Our venue WELCOME

Läs mer

Kursledare: Jenny Mårtensson, erfaren kommunikatör och skribent, diplomerad i intuitivt/kreativt skrivande.

Kursledare: Jenny Mårtensson, erfaren kommunikatör och skribent, diplomerad i intuitivt/kreativt skrivande. EVENEMANG VÅREN 2013 På Albert har vi ständigt lite smakfulla och välarrangerade kvällar på gång. Nedan finner ni ett antal av dessa som är planerade för våren 2013. Håll utkik för den kan komma att fyllas

Läs mer

2012-06-29. Offertförslag Ola Falto. Chamonix. 10 14 mars 2013. Sida 1 av 5

2012-06-29. Offertförslag Ola Falto. Chamonix. 10 14 mars 2013. Sida 1 av 5 2012-06-29 Offertförslag Ola Falto Chamonix 10 14 mars 2013 Sida 1 av 5 1 2012-06-29 Chamonix, Frankrike Chamonix sägs vara alpinismens födelsestad och här hittar du en härlig mix av de bästa klättrarna,

Läs mer

AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING

AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING Jogersö är en lugn familjecamping vid Sörmlands största havsbad i Trappviken. Njut av en dag på sandstranden med bryggor och hopptorn eller roa dig med våra aktiviteter som kajakpaddling

Läs mer

St. Lucia The Elephant Coast

St. Lucia The Elephant Coast St. Lucia The Elephant Coast Stranden vid St. Lucia The Elephant Coast på Sydafrikas östkust, sträcker sig från staden St. Lucia i söder till Kosi Bay i norr. En kuststräcka på mer än 200 km, som har varit

Läs mer

Det är här det händer

Det är här det händer Det är här det händer En del av Värmland och Dalslands kanal Foto: Rikard Ohlin Svensbyn är en bra start när du ska uppleva Sillerud Att kalla butiken i Svensbyn för enbart en lanthandel känns inte riktigt

Läs mer

Upplev Skärgården. Vi på Stockholm Skärgårdsstugor har specialiserat oss som förmedlare av stugor på Värmdö och närliggande öar.

Upplev Skärgården. Vi på Stockholm Skärgårdsstugor har specialiserat oss som förmedlare av stugor på Värmdö och närliggande öar. Upplev Skärgården Välkommen till Värmdö mitt i Stockholms skärgård! Ni når Värmdö med bil väg 222 ca 20 minuters bilresa från Stockholm city. Det går även täta bussförbindelser från Stockholm, alternativt

Läs mer

Det är vår igen alla knoppar brister ut

Det är vår igen alla knoppar brister ut VÄLKOMMEN VÅREN Himlen är så jätteblå solen den lyser där på Av med strumpor och med skor vi springer ut där blommorna bor! Sen dansar vi i solens sken med våra bara ben.. Välkommen våren, välkommen igen

Läs mer

Smaka på Värmdö. En Guide till lokala odlare och mathantverkare i Värmdö kommun

Smaka på Värmdö. En Guide till lokala odlare och mathantverkare i Värmdö kommun Smaka på Värmdö En Guide till lokala odlare och mathantverkare i Värmdö kommun 23 19 MÖJA 12 18 GÄLLNÖ HJÄLMÖ 21 7 6 1 11 10 8 1 Långsunda gård, Ewa och Bengt Romare 2 GUSTAVSBERG 5 HEMMESTA 4 DJURÖ 2

Läs mer

Safaris og dyr. Torsby och Sunne

Safaris og dyr. Torsby och Sunne Safaris og dyr Torsby och Sunne BÄVERSAFARI I BÅT Guidad tur 2,5-3 timmar Följ med vår utbildade guide på en stämningsfull bäversafari i båt. Turen är anpassad till 2-4 personer och går kvällstid under

Läs mer

Flen och Katrineholm. Folkets park Husby Oppunda. Långhalsen. 52 Vrenaån. Mårtensvall. Hallbosjön. Nyköping. Fakta

Flen och Katrineholm. Folkets park Husby Oppunda. Långhalsen. 52 Vrenaån. Mårtensvall. Hallbosjön. Nyköping. Fakta Vrena Nyköping Flen och Katrineholm Folkets park Husby Oppunda 631 52 Vrenaån Långhalsen Mårtensvall Hallbosjön Fakta Vrena har cirka 670 invånare. Orten ligger vackert belägen mellan sjöarna Långhalsen

Läs mer

Lights in Alingsås Nordens största workshop inom ljussättning i offentlig miljö.

Lights in Alingsås Nordens största workshop inom ljussättning i offentlig miljö. Lights in Alingsås Nordens största workshop inom ljussättning i offentlig miljö. Varje oktober sedan år 2000 kommer världsledande ljusdesigners till Alingsås för att ljussätta centrala delar av staden.

Läs mer

CYKLA I ROSLAGEN CYKELPAKET MÄSSRABATT 10 % BOKA NU!

CYKLA I ROSLAGEN CYKELPAKET MÄSSRABATT 10 % BOKA NU! CYKLA I ROSLAGEN Foto: Ewa Wikström, Wik Bed & Breakfast. CYKELPAKET MÄSSRABATT 10 % > TVÅ SKÄRGÅRDSIDYLLER PÅ CYKEL ÖSTHAMMAR OCH ÖREGRUND Bo & Kajak och Villa Östhammar Upplev småstadsidyllen Östhammar

Läs mer

- den bredaste guiden om Mallorca på svenska! -

- den bredaste guiden om Mallorca på svenska! - - den bredaste guiden om Mallorca på svenska! - Driver du företag, har en affärsrörelse på Mallorca eller relaterad till Mallorca och vill nå ut till våra läsare? Då har du möjlighet att annonsera på Mallorcaguide.se

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

KONFERENSGUIDE. Hylte kommun 2014. Konferens på landsbygden

KONFERENSGUIDE. Hylte kommun 2014. Konferens på landsbygden KONFERENSGUIDE Hylte kommun 2014 Konferens på landsbygden Söker du en konferensanläggning med aktiviteter i naturskön miljö? Eller en plats som erbjuder en lugn och avspänd atmosfär? Boka din konferens

Läs mer

M/S TRUBADUREN. www.skargardslinjen.se R S D J K R A L VÄLKOMMEN OMBORD G I N MED O W A N T T S Ä D E B E

M/S TRUBADUREN. www.skargardslinjen.se R S D J K R A L VÄLKOMMEN OMBORD G I N MED O W A N T T S Ä D E B E VÄLKOMMEN OMBORD PÅ M/S TRUBADUREN S S H K O W A L A N D J D E U MED R S B E K R S Ä Y T T N S S G I N 2014 Alla uppgifter är preliminära Boka online eller kontakta oss på telefon 031-13 77 77 www.skargardslinjen.se

Läs mer

English. Things to remember

English. Things to remember English Things to remember Essay Kolla instruktionerna noggrant! Gå tillbaka och läs igenom igen och kolla att allt är med. + Håll dig till ämnet! Vem riktar ni er till? Var ska den publiceras? Vad är

Läs mer

Nu är det jul igen. Veden glöder, och det knastrar av

Nu är det jul igen. Veden glöder, och det knastrar av J U L B O R D E T 2 0 1 5 Nu är det jul igen. Veden glöder, och det knastrar av eldarna som brinner. Granriset frasar under våra skor. Utanför kluckar vattnet i den vintriga krispiga luften. Det doftar

Läs mer

Vandring på Maria Island

Vandring på Maria Island Vandring på Maria Island Den tasmanska naturen är något helt speciellt och upplevs allra bäst på plats i någon av nationalparkerna. Önskar ni några avkopplande dagar omgivna av en natur i en klass för

Läs mer

Cykelhelg i Rättvik! 4-6 September 2015

Cykelhelg i Rättvik! 4-6 September 2015 Cykelhelg i Rättvik! 4-6 September 2015 UPPTÄCK RÄTTVIK FRÅN SADELN Att följa med på en guidad utflykt ger mervärde till din cykelupplevelse oavsett om du aldrig besökt Rättvik eller känner till omgivningen

Läs mer

Möten, fest & konferens

Möten, fest & konferens Möten, fest & konferens Möten i fokus Unika sätt att mötas Elite Stadshotellet i Eskilstuna erbjuder unika konferensmöjligheter med 19 möteslokaler. Vi har allt från små grupprum till stora härliga lokaler

Läs mer

UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021

UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021 UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021 Rena din själ där ren möter säl Seskarö Strandby Släpp vardagen i samma stund som du kör över bron till Seskarö. Ta in skogen, havet och friden. Kör vägen

Läs mer

och skär Arkö kursgård

och skär Arkö kursgård mellan kobbar och skär Arkö kursgård 1 2 arkö kursgård Välkommen. Att resa ut i skärgården är något alldeles speciellt. Årstiderna sätter sin prägel både på själva resan och på vistelsen. På Arkö kursgård

Läs mer

Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1

Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1 Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1 Detta är förslag på en matresa i norra delen av Falkenbergs kommun. Nedan är färden beskriven i text och även en karta är bifogad, avståndet för hela resan, med

Läs mer

OBS! Gör en utflykt och upplev svensk textiltillverkning, vävt med stolthet i Sverige sedan 1692

OBS! Gör en utflykt och upplev svensk textiltillverkning, vävt med stolthet i Sverige sedan 1692 Gör en utflykt och upplev svensk textiltillverkning, vävt med stolthet i Sverige sedan 1692 OBS! Innehåller värdetalong FABRIKSFÖRSÄLJNING VÄVERIVISNING MUSEUM CAFÉ Välkommen till Ekelundhuset, en butik

Läs mer

Blomstervandring. Lokal Service. Mat, Kaffe, Boende. Övrigt. Butiker

Blomstervandring. Lokal Service. Mat, Kaffe, Boende. Övrigt. Butiker Blomstervandring En lätt vandring med Lars Lundgren som guide! Efter gemensam färd till Grönfjäll, går vi upp i Grantonsskalet och tittar på fjällets flora. Ta med fika. Söndag 10/7 Samling vid Träffpunkten

Läs mer

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 Vi är åtta personer, varav två är ledare, Mats och Heléne. Inför paddlingen har vi önskningar att vädret ska tillåta oss besök på Håkansskär och Torskär

Läs mer

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f FJÄLLNORA VÄLKOMNA till fjällnora! Fjällnora är ett mångsidigt naturområde som erbjuder spännande aktiviteter såväl som stillsamma utflykter året om! Naturen Naturen kring Fjällnora utgörs främst av blandskog

Läs mer

Rapport 2001:01. Skärgårdsfakta

Rapport 2001:01. Skärgårdsfakta Rapport 2001:01 Skärgårdsfakta Förord Stockholm ska bli världens bästa region att vistas, verka och växa i. Det uppnås genom att människor, företag, kommuner och regioner skapar attraktiva miljöer och

Läs mer

TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER

TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER TRÄNING FÖR ALLA - MALLORCA 22-29 OKTOBER TRÄNINGSÄVENTYR OCH UTFLYKTER Vanlig träning i all ära men om du vill utmana dig själv lite så erbjuder vi ett utflykts- och äventyrsprogram som är lite utöver

Läs mer

INBJUDAN THE D DAY STOCKHOLM. Dufour Dagen i Stockholm 2013

INBJUDAN THE D DAY STOCKHOLM. Dufour Dagen i Stockholm 2013 INBJUDAN THE D DAY STOCKHOLM Dufour Dagen i Stockholm 2013 Bästa seglare och Dufourägare! Du bjuds härmed in till 2013 års upplaga av förra årets succé. Förra året var det väldspremiär och hör och häpna,

Läs mer

Dianatemplet vid Stavsjön. På anslagstavla i resp tätort finns detaljerad karta för det aktuella området.

Dianatemplet vid Stavsjön. På anslagstavla i resp tätort finns detaljerad karta för det aktuella området. Dianatemplet vid Stavsjön Information Leif Almberg och Tommy Almberg Stavsjö Vandrarhem STF vandrarhem@stavsjo.se 011-39 33 84 Rolf Hallström rolfhallstrom@yahoo.se 070-741 08 40 Helena Nilsson palstorpshage@telia.com

Läs mer

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER I Jämtlandsfjällen är vildmarken lyxigt lättillgänglig. Från våra fjällstationer visar le- derna till generösa vidder, välgörande tystnad och för den som vill prova något nytt

Läs mer

Upptäck världen med GO Cruising

Upptäck världen med GO Cruising Upptäck världen med GO Cruising Välkommen till GO Cruising GO Cruising är specialiserade på kryssningar runt om i världen. Det finns otroligt många rederier och resmål att välja mellan och vi kan guida

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

Sommarfest Sandhamns Seglarhotell

Sommarfest Sandhamns Seglarhotell Sommarfest Sandhamns Seglarhotell Klassisk sommarfest på mysiga Sandhamn med övernattning. Lägg till konferens eller aktivitet vid behov! Memento har tagit fram ett klassiskt sommarfest upplägg på Sandhamn

Läs mer

KOSTER EVENT. mer än bara konferens. Vi skräddarsyr aktiviteter som passar ditt tema och din grupp!

KOSTER EVENT. mer än bara konferens. Vi skräddarsyr aktiviteter som passar ditt tema och din grupp! 2015 KOSTER EVENT mer än bara konferens Vi skräddarsyr aktiviteter som passar ditt tema och din grupp! Vi vill lyfta er så ni åker härifrån varma om hjärtat! Vi vill att du ska få ut så mycket som möjligt

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2016 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

Denna polygonpunkt var still going strong 41 år efter att jag hade borrat ett hål, slagit ner ett järnrör och huggit en triangel runt om röret.

Denna polygonpunkt var still going strong 41 år efter att jag hade borrat ett hål, slagit ner ett järnrör och huggit en triangel runt om röret. Käringön 2005-10-08 Käringön har alltid utövat en viss lockelse för mig och det beror på alla minnen från den tid jag arbetade på ön. Jag kom dit första gången den 24 mars 1964 för att börja med kartläggningsarbetet

Läs mer

I got the idea for Frozzypack a cold January morning.

I got the idea for Frozzypack a cold January morning. Frozzypack produces and sells a unique lunchbox whit integrated cooling in the lid. Frozzypack was created by Carolina Sundberg who solved a problem she ran into in everyday life. Frozzypack tillverkar

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka HÄLLEFORS KOMMUN Hällefors Grythyttan Loka Hällefors kommun Hällefors kommun har ett fantastiskt läge i natursköna Bergslagen. Centralt belägen mellan storstad och landsbygd, omkring 3 timmar ifrån Stockholm,

Läs mer

M/S TRUBADUREN. www.skargardslinjen.se R S D J K R A L VÄLKOMMEN OMBORD G I N MED O W A N T T S Ä D E B E

M/S TRUBADUREN. www.skargardslinjen.se R S D J K R A L VÄLKOMMEN OMBORD G I N MED O W A N T T S Ä D E B E VÄLKOMMEN OMBORD PÅ M/S TRUBADUREN S S H K O W A L A N D J D E U MED R S B E K R S Ä Y T T N S S G I N 2013 Alla uppgifter är preliminära Boka online eller kontakta oss på telefon 031-13 77 77 www.skargardslinjen.se

Läs mer

Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT

Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT Riddersholms naturreservat Ett fantastiskt naturområde på gränsen mellan hav och land. Du kan själv ströva omkring i detta paradis och med denna lilla skrift kan

Läs mer

Pine Bay. BBCG Construction - Akbük

Pine Bay. BBCG Construction - Akbük Pine Bay BBCG Construction - Akbük Pine Bay Pine Bay har det bästa läge i ett pittoreskt och lugnt område i Akbük med fantastisk havsutsikt åt ena hållet och tallar och berg åt andra. Komplexet ligger

Läs mer

Landsmót 2014. 30 juni 6 juli Hella Rangárvellir. 30.6.2014 GOT-KEF DK7283 07:00 07:55 (lokal tid) 7.7.2014 KEF-GOT DK7286 09:15 12:00 (lokal tid)

Landsmót 2014. 30 juni 6 juli Hella Rangárvellir. 30.6.2014 GOT-KEF DK7283 07:00 07:55 (lokal tid) 7.7.2014 KEF-GOT DK7286 09:15 12:00 (lokal tid) Landsmót 2014 30 juni 6 juli Hella Rangárvellir FLYG OCH ENTRÉKORT SEK 4.400 30.6.2014 GOT-KEF DK7283 07:00 07:55 (lokal tid) 7.7.2014 KEF-GOT DK7286 09:15 12:00 (lokal tid) Hekla Travel AB önskar er välkomna

Läs mer

KONFERENS PÅ BOCKHOLMEN - 2016 -

KONFERENS PÅ BOCKHOLMEN - 2016 - KONFERENS Bockholmen ligger vackert beläget på en liten holme i Bergshamra vid Stocksund, endast ca 15 minuters resa från city. Kanske är vi därmed Stockholms närmsta skärgårdsupplevelse? Tillräckligt

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade.

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. ISLANDSRESA ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Ronneby Brunn Hotel. Besök ett av Sveriges mest kända SPA-hotell, ladda upp med ny energi och njut! Ronneby Brunn Hotel.

Ronneby Brunn Hotel. Besök ett av Sveriges mest kända SPA-hotell, ladda upp med ny energi och njut! Ronneby Brunn Hotel. Ronneby Brunn Hotel Ronneby har alltid varit en känd kurort. Från 1700-talet fram till 1920-talet tog man sig hit för att dricka brunn och gå stärkande promenader. Idag är den vackra Brunnsparken fortfarande

Läs mer

Smaka! Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse!

Smaka! Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse! Smaka! I din hand håller du presentkortet Smaka på Norrköping. Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse! Med presentkortet,

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER,

GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, GÖTA KANAL I VRETA KLOSTER, LJUNGSBRO OCH BERG MED OMNEJD VRETA KLOSTER TURISM - natur och kultur i skön förening UPPLEV GÖTA KANAL! Göta kanal är en av Sveriges största turistattraktioner. Kanalen slingrar

Läs mer

Vacker idyll VÄRMDÖ SVARTSÖ

Vacker idyll VÄRMDÖ SVARTSÖ Vacker idyll VÄRMDÖ SVARTSÖ MITT I VACKRASTE MELLANSKÄRGÅRDEN med genuina, attraktiva öar och ett sjudande skärgårdsliv ligger Svartsö. Svartsö är en levande men lugn och relativt oexploaterad ö i Mellanskärgården,

Läs mer

SPF 010 alltid på väg!

SPF 010 alltid på väg! 24/5-2/6 Det gemytliga och gästvänliga Tyrolen i Österrike Upplev den romantiska Tyrolen där de vackra dalgångarna slingrar sig fram mellan snöklädda alptoppar. Här njuter vi av Salzkammerguts bedårande

Läs mer

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för.

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för. informationsplatser vid E4:an Köpmanholmen Gärden Näske Skulesjön Skule NORRA ENTRÉN VÄSTRA ENTRÉN SKULESKOGENS NATIONALPARK gen sko kule till S inje båtl E4 Östersjön Slåttdalsskrevan Ingången till Skuleskogen

Läs mer

Utvärdering SFI, ht -13

Utvärdering SFI, ht -13 Utvärdering SFI, ht -13 Biblioteksbesöken 3% Ej svarat 3% 26% 68% Jag hoppas att gå till biblioteket en gång två veckor I think its important to come to library but maybe not every week I like because

Läs mer

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 1 RESEFAKTA, FLYG OCH BÅTAR FLYG Vi kommer att flyga till Split med SAS morgonflyg från Göteborg och Stockholm. Utresa Göteborg Split Stockholm Split

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2015 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

CITY HOTELL ESKILSTUNA

CITY HOTELL ESKILSTUNA CITY HOTELL ESKILSTUNA 562-3548_City Hotell_folder_125x250.indd 1 2013-11-13 16:32 562-3548_City Hotell_folder_125x250.indd 2 2013-11-13 16:32 CITY HOTELL ESKILSTUNA Övernatta hos oss när du är i Eskilstuna!

Läs mer

MÖTEN & KONFERENSER PÅ JOSEFINA KUNGLIGA DJURGÅRDEN

MÖTEN & KONFERENSER PÅ JOSEFINA KUNGLIGA DJURGÅRDEN MÖTEN & KONFERENSER PÅ JOSEFINA KUNGLIGA DJURGÅRDEN EN UNIK PLATS FÖR inspirerande konferenser Varje konferens bör betraktas som en investering i företaget och dess personal. En konferens resulterar i

Läs mer

www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2013

www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2013 Semesterprogram Sommaren 2013 LSS Funktionsstöd/Fritid och Kultur inbjuder Dig att delta i vår semesterverksamhet sommaren 2013. Resorna och lägren är första hand till för dig som är över 21 år och bor

Läs mer

Uthyrning, kurser, företagsevent 2008

Uthyrning, kurser, företagsevent 2008 Uthyrning, kurser, företagsevent 2008 Saltsjökajaker är ett litet familjeföretag med agentur och direktförsäljning av kajaker. Vi har också en liten uthyrningsverksamhet. Uthyrningskajakerna är permanent

Läs mer

I SKANE VILDA NYHETER VILDA VIKINGAR KOLLA IN VILDA FILMER FRÅN VÄSSARÖ VAD TYCKER DU ÄR DET BÄSTA MED SCOUTING? ONSDAG 6 AUGUSTI

I SKANE VILDA NYHETER VILDA VIKINGAR KOLLA IN VILDA FILMER FRÅN VÄSSARÖ VAD TYCKER DU ÄR DET BÄSTA MED SCOUTING? ONSDAG 6 AUGUSTI VILDA NYHETER KOLLA IN VILDA FILMER FRÅN VÄSSARÖ VILDA VIKINGAR I SKANE På en ö, i en park mitt i stan och på ansvariga på Vilda vikingar. en helt vanlig lägeräng Vildaläger Nu används platsen inte längre

Läs mer

Writing with context. Att skriva med sammanhang

Writing with context. Att skriva med sammanhang Writing with context Att skriva med sammanhang What makes a piece of writing easy and interesting to read? Discuss in pairs and write down one word (in English or Swedish) to express your opinion http://korta.nu/sust(answer

Läs mer

KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre.

KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre. KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre. SAMMANHÅLLNING Vi ser fram emot att se er växa både som grupp och individ. ENTUSIASM Tillsammans skapar vi minnesvärda

Läs mer

KONFERENS PÅ BOCKHOLMEN

KONFERENS PÅ BOCKHOLMEN Bockholmen ligger endast ca 15 minuter från Stockholms hjärta, beläget vid havet i Bergshamra på en liten holme. Kanske är vi därmed Stockholms närmaste skärgårdsupplevelse? Så nära, men ändå så långt

Läs mer

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne.

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Det Det finns finns också också mer mer att att se se hos hos andra andra hembygdsföreningar hembygdsföreningar i i Skåne. Skåne. Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Broby

Läs mer

UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN

UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN Med ett fantastiskt läge vid havet......mitt i centrala Strömstad, ligger Laholmen Hotell. Hotellet ligger högt beläget med en fantastisk utsikt över havet i väster samtidigt

Läs mer

Make a speech. How to make the perfect speech. söndag 6 oktober 13

Make a speech. How to make the perfect speech. söndag 6 oktober 13 Make a speech How to make the perfect speech FOPPA FOPPA Finding FOPPA Finding Organizing FOPPA Finding Organizing Phrasing FOPPA Finding Organizing Phrasing Preparing FOPPA Finding Organizing Phrasing

Läs mer

Stugby. alluddens. Runsbäcksvägen 2 Tel. 0485-3112 www.talludden.nu 386 34 Färjestaden info@talludden.nu Besöksadress Söder om hamnen

Stugby. alluddens. Runsbäcksvägen 2 Tel. 0485-3112 www.talludden.nu 386 34 Färjestaden info@talludden.nu Besöksadress Söder om hamnen T Stugby alluddens Runsbäcksvägen 2 Tel. 0485-3112 www.talludden.nu 386 34 Färjestaden info@talludden.nu Besöksadress Söder om hamnen Välkommen! På Talludden bor du vid stranden nära till utmärkta bad

Läs mer

Club Eriks sommarresor Vi smakar på det bästa i Hälsingland

Club Eriks sommarresor Vi smakar på det bästa i Hälsingland Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks sommarresor Vi smakar på det bästa i Hälsingland Under tre härliga dagar i juli bjuds vi på det bästa Hälsingland har att erbjuda gällande mat, dryck, kultur

Läs mer

ditt välbefinnande vår passion

ditt välbefinnande vår passion ditt välbefinnande vår passion När du åker till Friibergs Herrgård händer det något. Du kommer fram och tar det första andetaget och känner hur axlarna sjunker ner. Du tittar ut över Mälaren, tystnaden

Läs mer

Kryssning i de norska fjordarna Upplev naturens färgsprakande skönhet

Kryssning i de norska fjordarna Upplev naturens färgsprakande skönhet Club Eriks noga utvalda upplevelser Kryssning i de norska fjordarna Upplev naturens färgsprakande skönhet Köpenhamn Stavanger Bergen Ålesund Geiranger Tillsammans upplever vi de magiska norska fjordarna.

Läs mer

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya.

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vävresa till Kenya 3-18 mars 2015 Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vi skickar dig förslag på flygavgångar som du själv betalar. Biljetten kommer att ligga på runt 5000 kr ToR till

Läs mer

Askersunds Skärgårdstrafik AB

Askersunds Skärgårdstrafik AB Askersunds Skärgårdstrafik AB Nu är det dags att presentera 2016 års paketresor. 2016 har vi en spännande nyhet, nämligen Gruv muséet i Zinkgruvan. Det är nu 13 år sedan vi började med att paketera våra

Läs mer

LET ÔSS ENTERTAIN YOU

LET ÔSS ENTERTAIN YOU LET ÔSS ENTERTAIN YOU IBLAND ÄR DET OK ATT SKRYTA Vi i Sunne kan det här med stora arrangemang. Vi har gjort det förut, och kan göra det igen... och igen... och igen. Nu är det er tur att se vad vi går

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti.

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Bakgrund: Liksom förra året är även 2012 års upplaga ett 2 dagars event. Övernattningen sker i år på Aspa Herrgård som ligger ca 13 km

Läs mer

Seglatsen kräver inte seglingscertifikat och båtarna är mycket lätta att styra.

Seglatsen kräver inte seglingscertifikat och båtarna är mycket lätta att styra. Picardie Kanalbåtssemester i Picardie Gör en oförglömlig båtresa och utforska Somme-Picardies spännande vattenvägar. Du kan bl.a. segla på de vackra Canal de la Somme, Canal de St. Quentin och Canal du

Läs mer