Upplev Värmdö! Enjoy Värmdö - the great archipelago of Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Upplev Värmdö! Enjoy Värmdö - the great archipelago of Stockholm"

Transkript

1 Upplev Värmdö! 1 Enjoy Värmdö - the great archipelago of Stockholm

2 Welcome for a visit in different world, the Värmdö archipelago with more than islands. Visit old fishermen villages. Sit down at restaurants and enjoy great dishes with a local flavour. Go hiking, explore the islands by bike or rent a kayak and go where ever you want. Or just relax and enjoy the wonders of just being here. You reach our world by ferry or by bus. The ferries depart from Nybroviken and Blasieholmskajen, the buses from Stockholm. 2 riktnumret är och SL-kortet gäller på bussarna. Resan hit från innerstan tar bara 20 minuter. Ändå är resan till skärgårdskommunen Värmdö en resa till en helt annan värld; ett leende skärgårdsrike som sträcker sig ända bort till där havet möter himlen. Värmdös skärgård är tiotusen öar, kobbar och skär. Det är öppna fjärdar och trånga sund. Det är ömt vårdade kulturlandskap där människor levt och verkat sedan tusentals år. Det är genuina små byar och fiskelägen, levande jordbruk, unik natur, varma klippor och hemliga badvikar. Det är nyrökt abborre och solvarma smultron på grässtrå. Båtarna till vår värld går från Nybroviken och Blasieholmskajen, bussarna från Slussen. unna er värmdö det är ni värda Välkomna till Värmdö, till skärgården och till hela det goda livet med sol, bad, mysiga familjeäventyr året om och den underbara friheten att bara vara.

3 innehåll 4 Smaka på Värmdö 6 Här dukades folkhemmet 8 Möten i Värmdö 9 Aktiv i Värmdö 10 Gustavsberg 16 Ingarö 20 Värmdölandet 24 Resor vägar på land och vatten 26 Karta samt Värd i Värmdö 28 Djurö/Vindö 29 Stavsnäs/Fågelbrolandet 32 Sandhamn 35 Evenemang 36 Svartsö 37 Möja 38 Runmarö 39 Nämdö 40 Grinda 41 Fler pärlor 42 Bo Äta Se & Göra 44 Värmdös historia 46 Värmdös unika natur 48 Fritid och kultur i Värmdö 3 Upplev Värmdö är producerad av Visit Värmdö, ett samarbete mellan besöksnäringen i Värmdö (genom Visit Värmdö Ideell Förening) och Värmdö kommun, där enheterna Näringsliv, Kultur och Fritid medverkat i produktionen. Visit Värmdö syftar till att stärka Värmdö som destination och därigenom medverka till en stark besöksnäring. Layout: Graform. Text: Per Bäckman. Tryck: Strokirk-Landströms, Lidköping, april Annonser: Annonshuset. Foto: Bosse Lind, Denny Lorentzen, Djurönäset Hotell & Konferens, Fågelbro G & CC, Gustavsbergs porslinsfabrik, Gustavsbergs porslinsmuseum, Mikael Pilstrand och Sussi Petersson/paragonbild.se, Jacob Sjöman, Jenny Jarnestedt, Lars Fladvad, Kenneth Norberg, Magnus Rietz, Sandhamn Seglarhotell, Åsa Levén. Bildarkivet.se: Anders Järkendal, Anna Larsson, Anne Dillner, Elias Lindén, Gert Olsson, Gustaf Johansson, Heidi-Kristin Andersson, Josefine Engström, Johan Margulis, Jörgen Schön, Jörgen Wiklund, Leif Johansson, Rebecca Wallin,Stephan Berglund, T. Andersson, Jesper Molin. Reservation för eventuella sak- och/eller skrivfel. Ett varmt tack till er aktörer i Värmdö för information, bilder, annonsering och annat stöd!

4 4 smaka

5 Värmdö smakar fortfarande lika gott och lika äkta och idag går matresan i motsatt riktning: matmedvetna stockholmare åker till Värmdö för att handla närodlat, ekologiskt och smakrikare. Flera av Värmdös restauranger och lanthandlare köper också varor av lokala odlare och uppfödare. Värmdölandet och öarna utanför har alltid varit ett skafferi för stockholmarna. Sedan urminnes tider och långt in i förra seklet lastade skärgårdsborna sina båtar med fisk, vilt, bär och grönsaker och seglade in till stan för att sälja. Antalet duktiga och seriösa mathantverkare på Värmdölandet och öarna har växt de senaste åren. De fiskar, odlar och föder upp och de är stadigt förankrade i skärgårdens egen matkultur, där utbudet av råvaror styrs av årstidernas växlingar. Det är en matkultur som ligger i tiden just nu men i skärgården är den mycket mer tradition än trend. Här finns ingen storskalig köttindustri. Lamm och nötboskap betar fritt och håller samtidigt landskapet öppet och inbjudande. Tomaterna, sparrisen och potatisen som säljs i gårdsbutikerna har inte rest hundra mil eller packats i plast innan de läggs i disken. Oftast skördas de samma dag de säljs. Och den som vill veta hur ett ägg egentligen borde smaka ska söka sig hit. Wermdö Hushållningsgille, med anor från mitten av 1800-talet, har tagit fram Smaka på Värmdö som är en guide till skärgårdens mathantverkare och odlare i Värmdö kommun. Ni hittar den på wermdohushallningsgille.se Välkomna att smaka på Värmdö! 5 på värmdö

6 Gustavsbergs porslinsfabrik Stig Lindberg 6 Inger Persson härifrån dukades Karin Björquist

7 Det var från Gustavsberg servisen till det svenska folkhemmets köksbord kom. På Porslinsmuseet i hamnen finns alla klassiker att se; från Blå Blom till Lisa Larssons keramiklejon. Stig Lindberg var konstnärlig ledare vid Gustavsbergs Porslinsfabrik i två omgångar: samt Han var också mannen bakom en lång rad av de mest älskade produkterna från Gustavsberg. Två av de största favoriterna är kaffeserviserna Berså och Spisa Ribb, som nu är mycket eftertraktade samlarobjekt. Andra kända namn som designade bruksporslinet från Gustavsberg var Wilhelm Kåge, Inger Persson och Karin Björquist. Gustavsbergs konstnärliga profil förstärks ytterligare denna sommar. Då öppnar Artipelag, ett nytt kulturcenter på Hålludden. Där har man skapat en unik kulturmiljö med en mängd olika upplevelser och spännande möten samlade under samma tak. folkhemmet 7 Samtliga dessa och ytterligare en lång rad av fabrikens designers finns representerade på Porslinsmuseet. För oss som uppnått mogen ålder väntar många kära återseenden för yngre besökare är museets samlingar en skön retroupplevelse. Besöket är också en resa genom porslinets långa historia; från Kina till Gustavsberg. Gustavsbergs Hamn är fortfarande i allra högsta grad levande, Porslinsfabriken har aktiv produktion och i hamnen samlas konstnärer, formgivare och konsthantverkare. Här ligger också konsthallen Gula Byggningen där många av de lokala alstren säljs.

8 mötesplats värmdö 8 Det är skärgården och alla dess möjligheter som sätter guldkant när ni väljer att mötas på Värmdö. Från yttersta havsbandet ända in till Gustavsberg Värmdö inspirerar och bjuder upp. Det är nära till Värmdö och skärgården. Bussarna från Slussen går tätt. Reguljär båttrafik angör en mängd bryggor året runt. Med taxibåt tar ni er till precis den brygga ni vill och när ni vill. Det är en unik och omväxlande värld som väntar när ni kliver iland. Vi har både de stiliga herrgårdsmijöerna och de genuina, tjärdoftande byarna. Ni möts av skärgårdens egen kultur och historia; dess alldeles egna smaker och dofter. Så vare sig det äntligen är dags för kompisgänget att återses, rustas till bröllop eller planeras för något av livets stora jubileum ger Värmdös inspirerande skärgårdsmiljöer alltid den där extra feststämningen och de allra finaste minnena. Året om. Värmdö och skärgården är också rätt destination för nästa företagsarrangemang. Viktig konferens eller glad firmafest vi har alltid rätt anläggning i rätt miljö. Här finns några av storstadsregionens mest professionella och välutrustade konferensanläggningar. Men även det lite mer rustikt småskaliga. Miljön och möjligheterna är lika inspirerande och kreativ hur ni än väljer.

9 aktiva värmdö Vår skärgård har många ansikten. Den är kluckande vatten, solvarma klippor, krogbord med sjöutsikt och bara avkoppling. Men den är i minst lika hög grad en värld full av aktiviteter och äventyr ända ut till där havet möter himlen. Sol och bad har vi också väldigt mycket av. Långa sandstränder, klippor och ensliga vikar ni hittar alltid ert eget favoritställe. Packa picknick-korgen till brädden med godsaker. Lev sommarliv när det är som allra bäst. 9 Kom hit för sköna familjevandringar. Förbi blommande hagar, längs mjuka stigar genom vackra naturreservat, till byar där skärgårdens kultur och traditioner vårdas. Ofta finns både krog och butik i dessa små byar. Eller gör samma upptäcktsresa på cykel. På flera av öarna finns cykeluthyrningar. Eller följ med på långritter genom de öppna kulturlandskapen. Vi har så många vägar ut i äventyret och gemenskapen, till aktiviteterna och upplevelserna. Och när ni lyfter blicken lockar vattnet och öarna lite längre bort. Packa kajaken och paddla dit. Spana efter havsörnar, smyg er på den natur som skiftar från grönt frodig till karg dramatik ju närmare havsbandet ni navigerar kajaken. Golf förknippas måhända mer med ett urbant liv men här ute på Värmdö finns några av stockholmstraktens högst rankade anläggningar. Med båt når ni nästan ända fram till första tee

10 Gustavsberg Gustavsberg är skärgårdsstaden som är centralorten för hela Värmdö. Här skrevs det svenska vardagsporslinets historia. Nu är Gustavsberg navet i ett ständigt växande kluster av konst, kultur, design och hantverk. 20 minuter från Slussen. 10 Gustavsbergs hamn i kvällsljus. Foto: Magnus Rietz.

11 Gustavsbergs historia är alltså även berättelsen om det svenska porslinet. Porslinsfabriken grundades Femtio år senare brändes den första servisen i serien Blå Blom och fortsättningen är svensk industri- och designhistoria. Den berättas vid Gustavsbergs Porslinsmuseum, som ligger i hamnområdet. Konst och design är en del av själen i Gustavsbergs hamn. Närmare 100 konsthantverkare har ateljéer i de gamla fabriksbyggnaderna. Deras alster kan beundras i Gula Byggningen, en av landets vackraste konsthallar. Parallellt med den utvecklingen har hamnen och de k-märkta bruksmiljöerna utvecklats till en stor arena för konferenser och mässor. Samtidigt har det vuxit fram ett myllrande folkliv med uteserveringar, restauranger och butiker. Men Gustavsberg är förstås mycket mer än hamnen. Det är shopping, restaurangliv och massor att se och göra. För aktiva idrottsutövare är utbudet enormt inom såväl lagidrotter som individuella grenar. Gustavsbergsbadet lockar med blöta äventyr. Cykel- och vandringsturer går i ett kulturlandskap som blir alltmer sällsynt. Sommarens stora nyhet från Gustavsberg heter Artipelag och finns på Hålludden. Artipelag är konsthall samt restaurang, designbutik och en ny arena för events och möten. Båtresan från Stockholm till Gustavsberg anser vi för övrigt vara världens vackraste. Gustavsberg is the capital of the Värmdö Archipelago. If you are interested in culture, arts or design, this is definitely the place to go. Take a stroll in the colourful harbour, relax with a cappuccino, visit antique stores, and the outlets for famous brands, like Iittala and Arabia, where porcelain and kitchen utensils are sold. In the world of porcelain, Gustavsberg has a long and famous tradition. The factory was founded in 1825, and its products can be found in just about every Swedish household. Some of Sweden s most famous designers have worked here, and much of their work is now eagerly sought after by collectors. When you visit the Porcelain Museum in Gustavsberg, you will understand why. If you come here by boat from Stockholm, you will experience one of the most beautiful boat tours in the world, aboard a meticulously restored boat that is exactly 100 years old. Sit down in the bar astern, order a drink, and just enjoy this amazing tour. 11

12 Kända varumärken till bra priser. 12 Välkommen! Factory outlet GustavsberG Vard 10 18, Lör Sön Tel: Tyra LundgrenS Väg 15 17, gustavsberg Äventyrsbad för hela familjen Varmt välkomna! Tfn Ösby badväg 3 H O T E L L B L Å B L O M E R B J U D E R visitvärmdö 64x91.indd H O T E L L Rum & Frukost Konferens & Möten Relax med bastu & Lounge R E S T A U R A N G Sommarrestaurang med a la carte Stand Up Comedy & Livemusik Festvåning & Evenemang Gustavsberg Hamn Hamnen Din nya matbutik i Gustavsberg Öppet alla dagar 8 22 tel: Odelbergs väg Gustavsberg 64x91 Hemköp Hamnen.indd

13 Visit Gustavsberg I Gustavsbergs Hamn sedan 1988! Vi gör ert besök bättre! guidade turer turistinformation uthyrning av elcyklar Kontakta Susanne Thulin * Inredning * Trädgård * Barn Vardagar Lör-sön Ateljébutiken/Gula Byggningen Konsthantverk Keramik Glas Textil Smycken Konfekt I Gustavsbergs Hamn tel: Välkommen att besöka Sveriges enda Porslinsfabrik och vår butik med II-sorteringsporslin samt allt för det dukade bordet och köket Chamottevägen 2, vid Vattenhjulet, Gustavsbergs Hamn mån - fre 10-18, lör - sön 11-16

14 14 Ovanligt mångsidigt. Välkommen ut till Vänliga hälsningar från Adner s Salonger, Akupunktur, Andiamo, Apoteket, Asian Pearl, Babyproffsen, Bangkok, Body Joy, Bovida Fastighetsbyrå, Brisak, Bygg-Ole, Café Sasta, Coast & Country, Dennys Home, Dressmann, Expert Stormarknad, Filmkedjan, Flavour of India, Formlagret, Frisyrmakarna, GameStop, Granngården, Hedenbergs Kiropraktor, Hemtex, Hund & Katt specialisten, ICA Kvantum, Intersport, Jula, Kanel & Kardemumma, Kicks, Larmteknik, Lekit, Lidl, Life, Lindex, Lizhel Juveler, McDonald s, Medicinsk Fotvård, Mekonomen, Mr & Miss Big, MT Kakel & Design, Mölnvikstandläkarna, Nacka Värmdö Maskin, Niyama Yogastudio, Nyform Hälsobutik, Poolbutiken, Posten Företag, Rusta, Sabis, Siba, Statoil, St 1, Sushibar.se, Svensk Textilvård Kemtvätt, Synsam, Systembolaget, Thai, Tyngdlös, Värmdö Bokhandel, Värmdö Blommor & Växter, Värmdö Färgbod, Värmdö Järn & Maskin, Värmdö Pizzeria, Värmdö Skönhetsvård, Värmdö Vårdcentral, Willys, WorldAuto och World Class i Mölnvik.

15 På sjön litar jag bara på tre saker: mig själv, min förmåga och min utrustning På sjön finns inget utrymme för chans tagningar. Därför ställer vi stora krav på oss själva och inte minst på vår utrustning. Valet av utombords motorer är enkelt. Peder Smith, professionell RIB-guide, Nybroviken RIB Event. Suzuki är det dominerande valet bland Sveriges professionella RIB-charterguider. Suzuki har motorer för alla behov från 2,5-300 hk. Samtliga med fem års garanti! FÖR DIN TRYGGHET, VÄLJ EN: Auktoriserad återförsäljare suzukimarin.se 15 Genom att bli vän i Skärgårdsstiftelsen stödjer du vårt arbete för att bevara skärgårdens landskapsbild och naturvärden. Vi finns närvarande på många sätt i skärgården; med tillsynsmän och naturvårdare, med jordbruk, skogsbruk, naturvård och renhållning. Att bli vän kostar 300 kr, familjevän 375 kr per år och då får du bland annat: Vår skärgårdstidning, Stångmärket, med fem nummer per år. En praktfull vänbok på ett intressant skärgårdstema. Möjlighet att följa med på våra guidade vänresor. Besök för mer information. Foto: Anders Sellin annons_visit_värmdö[2].indd

16 16 Ingarö Ingarö är Värmdös mest lättillgängliga skärgårdsupplevelse. Ön nås med bil, SL-buss och båt. Vilket färdsätt ni än väljer kommer ni till en ö proppfull av upplevelser, aktiviteter och äventyr. Klippbad vid Björkvik, södra Ingarö. Foto: Magnus Rietz

17 Upplevelsemenyn på Ingarö är lång och lockande alltid naturupplevelsen i centrum. Detta gäller vare sig man kommer för skärgårdsgolf på en av landets vackraste banor, för busigt badliv eller för unika upplevelser i öns naturreservat. Lite senare, när hösten börjar kännas, är öns marker rika på bär och svamp. På Ingarö finns aktiviteter för varje årstid. Ett av öns finaste smultronställen är Björnöreservatet med klassisk skärgårdsnatur, torpmiljöer och åkrar i dalgångar mellan skog och klippor. Landskapet är öppet och blommande med bl a sällsynta orkidéarter. Reservatet är också ett badparadis med sandstränder, klippor och spännande vikar. Torpesand har en sandstrand som rankas som en av de absolut finaste i hela skärgården. Sommarens nyhet är en snorkelled för synskadade. Leden börjar vid badbryggan, är några hundra meter lång och går som mest på tre meters djup. Björkvik är ett annat smultronställe på Ingarö. Där lägger båtarna till nära härliga klippbad, restaurang och kiosk. Området är mycket populärt bland dykare. Ingarö upplevs bäst i makligt tempo. Under vandringar längs ett finmaskigt nät av stigar, under cykelturer längs små grusvägar med nya överraskningar bakom varje krök. Eller från kajak eller kanot. Några dagars paddlande bland småöarna, kobbarna och skären i denna del av skärgården är storslagna upplevelser och äventyr ni alltid kommer att minnas och längta tillbaka till. Ingarö bjuder på många sådana dagar. Ingarö is the island in Värmdö that is the easiest to reach. You can choose between going by car, by bus from Slussen or, of course, by boat from the centre of Stockholm. It is an island well worth the trip full of activities and things to see and enjoy throughout the year. One of the favourite spots is Björnör, a natural preservation area with small forests, beautiful meadows, and small cottages built a hundred years ago. This is also where you find Torpesand, with its long beach that many regard as the best in this part of the archipelago. Another place to see and enjoy is Björkvik. This is where the ferries let you off, and there is a nice restaurant close by. This part of the island is very popular among experienced divers. Bring a bike and go for tours across an island with an ever-changing face. Or go for a hike. Or get into a kayak, and head for adventure among all the small islands nearby. 17

18 tel: Bäst med Häst! Ridning, ridläger, umgås med häst, - året om! Kolla in på visionhastvarmdo.se VÄLKOMMEN TILL INGARÖ HAVSCAMPING! Härlig säsongscamping med vacker natur, kvällsol och sjöutsikt! Endast 20 min från Stockholm city. UNIKT TILLFÄLLE! Köp villavagn vid havet 12 nya platser Förste man till kvarn... Foto Madde Rutberg 18 Upplev skärgårdens nya restaurang! Medan du njuter av utsikten över Nämdöfjärden och sprakandet från den öppna spisen, tar vi gärna hand om dig i vår klassiska bistro där vi serverar lunch, middag och brunch. Vi har öppet året runt! Välkommen önskar Martin & Tomas i samarbete med Biolight Hästföretagarna Hästplaneraren Nysveds Gård PFM Steam&Clean Ponnystall Stockholm Stall Beatelund islandshästar Stall Skaft Värmdö Ridklubb Klätterbaronen Trädfällning Trädbeskärning RID ISLANDS HÄST Uteritter & lektioner Tel

19 19

20 Värmdölandet 20 mycket mer än vatten och öar. Så säger en bofast om sitt älskade Värmdölandet. det är rätt. Värmdölandet är absolut skärgård men kryddad med en spännande urban känsla. Skördemarknad på Siggesta gård. foto: Åsa levén.

21 Värmdölandet har alltid haft en viktig roll som stockholmarnas skafferi. Härifrån seglade bönder och fiskare in till stans marknadstorg med färska råvaror. Flera av gårdarna på Värmdölandet säljer sina närproducerade livsmedel i egna gårdsbutiker. Alltid lika älskat utflyktsmål för familjen är Grisslinge Havsbad med kiosk, restaurang och möjligheter till boule och beachvolley. Bussarna från Slussen går ända fram. Bullandö Marina är massor av skönt och avslappnat sommarliv även för icke båtburna. Där finns gästhamn och all tänkbar service för båtfolket samt krog, café, glassbar och mataffär. Värmdön, Sveriges femte största ö, är klassisk landsbygd sällsynt rik på naturnära rekreation och upplevelser. Upptäck den till fots eller per cykel. En mängd vackra leder väntar. Många går förbi gravfält som vittnar om bygdens långa historia. Mer historia berättas vid Värmdö kyrka, kallad Skärgårdens Katedral och skärgårdens enda medeltida kyrka. Gör även en utflykt till Nora by en av Värmdölandets äldsta med genuina och välbevarade miljöer från förr. Siggesta Gård är ett av Värmdölandets mest populära utflyktsmål, med massor av familjeskoj. Man håller djur, odlar sina åkrar och säljer det närproducerade i egen butik och serverar i restaurangen. Där finns ridskola och man arrangerar även längre turer till häst. Under sommarhalvåret är bakluckeloppisarna populära. Mycket mer än vatten och öar betyder bl a golf. Två banor finns. Den ena är guldkantade Wermdö Golf & Country Club, den andra Norråva Golfgård, som inte kräver grönt kort. Värmdölandet is our island with a bit of an urban atmosphere, which comes as no surprise since it is situated only 20 minutes by bus from Stockholm City. One hundred years ago, Värmdölandet was the pantry for Stockholm dwellers. From here, fishermen and farmers filled their boats with groceries and fresh fish, and sailed to Stockholm to sell their wares. Bullandö Marina is one of the many nice places to go. Admire hundreds of boats in all shapes and sizes, have a nice meal in the restaurant, and relax in the soft summer breeze. Grisslinge Havsbad is a must for the family. The beach is never too crowded, and the water always tempting. Siggesta Gård is one of our most popular destinations, where there are lots of activities for the entire family. Meet the animals, go horse riding, and buy ecologic food from the local farm in the store. If you are a serious golfer, there is the exclusive Värmdö Golf & Country Club. Or, there is Norrgåva Golfgård, where you don t even need a green card to play. 21

22 Välkommen till Djurönäset i sommar Sommaröppet 22 juni 11 augusti Skärgårdskrogen Sjöboden alla dagar , artister varje tisdag- och torsdagkväll Skärgårdsfestival den 14 juli! Sommarpriser Logi inkl frukostbuffé 750:-/p i dubbelrum Logi med helpension 995:-/p i dubbelrum 22 Luncher, à la carte, bar & catering Festvåning & uteservering på stranden. Resta Cater Öppet alla dagar Varmt Välkomna! grisslingebistro.se

23 PRYLBODEN Antik & Kuriosa Söker du personliga charmiga möbler och prylar. Har du tur finns kanske en fin trälåda, en skitsnygg hylla, en gammal gungstol, en stor utekruka, vagnshjul, finservis eller en skivspelare från 60-talet... Välkommen till butiken! En dag på landet - fast nära stan NYHET 2012 ÖPPET: Tor-fre 11-18, lör-sön mellan midsommar och skolstart har vi öppet alla dagar Näsvägen 3, Värmdö Tel prylbodenvarmdo.se Restaurang, café, butiker, fotbollsgolf, äventyrsgolf, Träsktrollens stig, loppis, djur samt vår nya skogshinderbana! ÖD4 23 Besök Värmdös kyrkor Gudstjänster Vägkyrka Café Guidning Sommarmusik För program, öppettider och kontakt, besök våra hemsidor 64x91mm Restaurang Le Golf med utsikt över Grisslinge fjärden öppnar lördagen den 28 april. Vi håller öppet alla dagar fram till en bit in i oktober. BO PÅ LE GOLF Tre rum för uthyrning. från 500:-/natt Varmt välkomna önskar Fredrik & Stefan Tel

24 Till Värmdö kommer du lätt med bil, buss eller båt. Från Stockholm City är det väg 222 som tar dig till Värmdö, vägen slutar i Stavsnäs Vinterhamn som är Värmdös största knutpunkt för båttrafik. Kommer du från Vaxholm blir det bilfärja till Stenslätten på nordvästra Värmdö. 24 vägarpå land & vatten Buss Bussar till Värmdö utgår från Slussen och linjenumren börjar med 4. Med buss tar du dig till de flesta platser som går att nå landvägen, info på sl.se Båt Båttrafiken är utbredd och det finns ett stort antal båtföretag som tar dig till de olika öarna. Reguljär trafik Värmdö har flera hamnar för reguljär trafik, och flera av de öar som trafikeras har flera ångbåtsbryggor. Observera att du i reguljär trafik måste fälla upp en semafor på din brygga för att båten ska lägga till. Waxholmsbolaget Reguljär trafik året runt, i Värmdö är Stavsnäs den största knutpunkten men även Sollenkroka, Boda, Lillsved och Björkvik trafikeras. waxholmsbolaget.se Tel Strömma Turism & Sjöfart Reguljär trafik, kryssningar och utflykter från Stockholm med bl.a. Cinderellabåtarna, Strömma kanal och Gustafsberg VII. Tel stromma.se Taxibåtar och charter Många möjligheter finns att resa med s.k. taxibåtar både i tidtabellslagd trafik och på beställning. Taxi och charterbåttrafik: visitvarmdo.se Stavsnäs Båttaxi Tel battaxi.se Seacab Tel seacab.se Solberga Båt Tel solbergagard.nu Sandhamns Båttaxi Tel sandhamnsbattaxi.com Gästhamnar Värmdö erbjuder ett flertal gästhamnar för fritidsbåtar. Gästhamnar: visitvarmdo.se De större gästhamnarna är: Sandhamn, flera hamnar ksss.se Bullandö Marina bullandomarina.se Grinda, Hemviken grinda.se Möja, flera hamnar mojaturistinfo.se Malma Kvarn sxk.se

25 BOO ENERGI LITEN & SMART, ENERGIFULL & NÄRA McDonald s Värmdö Köpcentrum Söker du ett lokalt tryckeri? Öppettider Mån fre Lör sön När det gäller! affischer, banderoller, bil/båtdekor, klädtryck, skyltar och trycksaker Telefon VÄLKOMMEN TILL VÄRMDÖS TREVLIGASTE MATBUTIK! Öppet alla dagar HEMMESTA CK_Hemmesta_210x98.indd

26 26 Värd i Värmdö Vi vill att du som besöker Värmdö ska känna dig välkommen och välinformerad! Därför har vi tillsammans med ett 50-tal företag och föreningar skapat en besökarservice som vi kallar Värd i Värmdö. I hotell, restauranger, museer, butiker och andra ställen hittar du information om Värmdö i våra broschyrställ. Här finns kartor, broschyrer och annat du kan ha nytta av. Och här får du alltid ett vänligt bemötande! Utöver alla våra värdar har vi några Värd i Värmdö som under sommaren erbjuder mer heltäckande service, som väntar på att få hjälpa dig att hitta dina smultronställen i Värmdö. Under 2012 är dessa: Värmdö Värmdö Köpcentrum, 15 juni 19 augusti, alla dagar Tel , möja Möja Turistbyrå, Berg, 21 juni 12 augusti, alla dagar Tiden 2 21 juni samt augusti helger och vid överenskommelse. Tel , mojaturistinfo.se Sandhamn Sandhamnsguiderna, 25 juni 12 augusti, alla dagar destinationsandhamn.se 222:an Lillsved Myttinge Stenslätten Mörtviken Vårholma Siggesta Säby Långstrandsudd Björkvik Norråva Ängsvik Bod Lagnö Ormingelandet Evlinge Sa Gustavsberg Torsby Värmdölandet Mölnvik Väg 222 Hemmesta Grisslinge Farstalandet Väg 222 Hålludden Lemshaga Brunn Fågelvik Strömma Återvall Fågelbro Ingarö Grinda Björnö Vår pulsåder, väg 222, tar dig till allt spännande att upptäcka i Värmdö. Följ den, men gör också avstickare så hittar du oanade upplevelser. Rögr

27 27 Möja Sandhamn Harö Storö Lökaön Runmarö Nämdö Djurö Norra Stavsudda Södra Stavsudda Vindö Fågelbrolandet Södermöja Träskö-Storö Lådna Hjälmö Alsvik Långvik Ramsmora Löka Berg Sollenkroka Överby Abborrkroken Björkås Korsö Trovill Långvik Uppeby Tavastboda Solberga Söderby Södersunda Uvön und Mörtö Långviksskär Jungfruskär Sand Orrön Solvik Östanvik Idön Rågskär Bullerö Söderby Malma Styrsvik Stora Nassa Lilla Nassa Björkskär Bullandö Väg 222 a ltarö Kalvsvik Skärmarö Kalholmarna Stavsnäs Svartsö Gällnö Kanholmsfjärden Nämdöfjärden Horsstensfjärden Björkskärsfjärden Gråskärsfjärden Östersjön 27

28 Djurö/Vindö Sommarens härligaste fest för hela familjen är Skärgårdsfestivalen på Djurönäset. Men egentligen är hela sommaren en fest på Djurö/Vindö, dit man bekvämt tar bussen från Slussen. Ön nås via Djuröbron, skärgårdens allra vackraste bro, som fyller 50 i år och bjuder på storslagen utsikt över Kanholmsfjärden. Djurhamn har spelat en viktig roll i svensk sjöhistoria. Här låg krigsfartyg väl skyddade vare sig de tillhörde anfallande danskar eller försvarande vasakungar invigdes Djurö kyrka intill örlogshamnen. Den vackra träkyrkan är idag en mycket populär bröllopskyrka. 28 I öster, vid Kanholmsfjärden, finns fina klippbad och vill man hellre ha solvarm sand är Vita Grindarna, med bl a restaurang, camping och stuguthyrning en bra adress. Ytterligare ett fint utflyktsmål är Abborrkroken, med restaurang och butik. Djurönäset är hotell, konferensanläggning och restaurang med ett myller av aktiviteter: bad, uthyrning av cyklar och roddbåtar, boule och tennis, spa och pool. Kompletterat med skönt krogliv i Sjöboden under sommaren. Det är också Djurönäset som bjuder in till Skärgårdsfestival med musik och underhållning för alla åldrar, dans, mat med skärgårdssmak, vin- och champagnebar, skärgårdsturer med både RIB och helikopter och väldigt mycket mer. djuröbron i solnedgång. foto: Bosse lind/djurönäset. You reach Djurö via one of the most beautiful bridges in the whole of the archipelago. The view of the bay to the east is simply stunning. Visit Djurhamn, where the Swedish Navy has had its base since the sixteenth century. Nice spots for a dip in the sea are always close by, whether you prefer sandy shores or like to dive from cliffs warmed by the sun. There is a big party on this island at the time of the Archipelago Festival: music, entertainment, a champagne bar, and great food with a local taste.

29 Stavsnäs is one of our ferry ports to almost everywhere in the archipelago during winter as well as summer. The village of Stavsnäs has a history from medieval times. Early in the twentieth century, wealthy people from Stockholm built their summer homes here. The skill of the carpenters of those days is impressive. The history of the archipelago is well documented in the museum. And don t forget your golf bag. One of the best golf courses in the Stockholm area is nearby. Stavsnäs/ Fågelbrolandet Stavsnäs är Fågelbrolandets port mot skärgårdens ångbåtskajer. Härifrån går båtarna till många delar av Värmdös stora skärgård. Även under vinterhalvåret. Det finns egentligen tre olika Stavsnäs: Stavsnäs vinterhamn, Stavsnäs gärde och Stavsnäs by. Den senaste är den äldsta, med anor ända från medeltiden. Här finns en rad vackra exempel på hur välbeställda stockholmare byggde arkitektritade sommarvillor under tidigt 1900-tal. Snickarglädjen imponerar. Här ligger även Skärgårdsmuseet (i en f d lanthandel) med miljöer och föremål från många hundra års skärgårdsliv. Byns bageri är med rätta berömt och har numer även restaurang. Den som tittar söderut från vinterhamnen ser Hölö. Där låg det omsjungna Sjösala och det var i den här skärgården Evert Taube fann inspirationen till sina mest älskade visor. För den golfintresserade är Fågelbrolandet synonymt med en av Mälardalens finaste banor på marker som på 1700-talet ingick i ett mäktigt säteri. Från samma århundrade är den karolinska herrgård som är golfklubbens centrum. 29 Fågelbrolandet skiljs åt från Värmdölandet av Strömma kanal, farleden in mot Stockholm sedan århundraden. Idag är det gamla kanalhuset populär krog och granne ligger Strömma Hembygdsmuseum med aktiviteter året om. Mer om det kan du läsa i Skärskåda Värmdö, visitvarmdo.se Vy över fågelbro golf & country club med fågelbrohus i fonden. foto: jacob Sjöman/fgcc.

Upplev Värmdö! 1Läs mer på visitvarmdo.se. Enjoy Värmdö - the great archipelago of Stockholm

Upplev Värmdö! 1Läs mer på visitvarmdo.se. Enjoy Värmdö - the great archipelago of Stockholm Upplev Värmdö! 1 Enjoy Värmdö - the great archipelago of Stockholm Värmdö Stockholms Stoltaste Skärgård 2 Senast vi räknade hade Värmdö 10 252 öar, kobbar och skär. Kom hit och hitta din egen. Värmdö The

Läs mer

UPPLEV VÄRMDÖ Tips på kul saker att göra bland öarna i skärgården. Welcome to Värmdö - The great archipelago of Stockholm

UPPLEV VÄRMDÖ Tips på kul saker att göra bland öarna i skärgården. Welcome to Värmdö - The great archipelago of Stockholm UPPLEV VÄRMDÖ Tips på kul saker att göra bland öarna i skärgården Welcome to Värmdö - The great archipelago of Stockholm UPPLEV VÄRMDÖ I den här broschyren hittar du ett axplock av vad du kan uppleva i

Läs mer

Kultur- och fritidsguide

Kultur- och fritidsguide Kultur- och fritidsguide Värmdö 2012 2013 - Skärgårdsliv - Aktiviteter i Värmdö - Spår- och vandringsleder - Intressanta kulturmiljöer - Naturreservat - Med mera... www.varmdo.se Klicka till innehåll STOCKHOLMS

Läs mer

15. NÄSSLINGEN 17. SVARTSÖ 19. SVARTSÖ, SKÄLVIK

15. NÄSSLINGEN 17. SVARTSÖ 19. SVARTSÖ, SKÄLVIK . LILLSVEDS VANDRARHEM 0. LJUSTERÖ. NÄSSLINGEN 6. SIARÖFORTET Lillsveds Folkhögskola 0 VÄRMDÖ +6(0)8-8 0 info@lillsved.se www.lillsved.se Året om / All year round Waxholmsbåt till Lillsveds brygga / Ferry

Läs mer

UPPLEV STOCKHOLMS SKÄRGÅRD med den nya Nord/syd-linjen!

UPPLEV STOCKHOLMS SKÄRGÅRD med den nya Nord/syd-linjen! UPPLEV STOCKHOLMS SKÄRGÅRD med den nya Nord/syd-linjen! NU FÅR SKÄRGÅRDEN SIN NORD/SYD-LINJE I sommar startar vi den efterlängtade Nord/syd-linjen. En 70 sjömil lång båtlinje utmed hela den vackra ytterskärgården,

Läs mer

och aktiviteterna för alla åldrar och smaker, oavsett årstid.

och aktiviteterna för alla åldrar och smaker, oavsett årstid. 2015/16 1 Upplev Strömstad & Kosterhavet - året om! Sommaren känner vi väl, den idylliska bilden av glittrande hav, solvarma klippor och skränande måsar. Strömstad bjuder på variation året om, dramatiskt

Läs mer

hela denna bilaga är en annons från skärgårdsstiftelsen Position Skargarden

hela denna bilaga är en annons från skärgårdsstiftelsen Position Skargarden hela denna bilaga är en annons från skärgårdsstiftelsen Position Skargarden denna tidning ges ut av skärgårdsstiftelsen inför sommaren 2003. medföljer som bilaga i svd juni 2003. Upptäck skärgårdens dolda

Läs mer

Skärgårdsresor 2006 2007

Skärgårdsresor 2006 2007 Skärgårdsresor 2006 2007 Vi ser till att Johansson på Harö får sin tidning Det är Waxholmsbolaget som hämtar de nybakade limporna på Utö. Det är våra båtar som kör ut mjölken till alla skärgårdshandlare

Läs mer

Bergslagen bjuder in! Bergslagen på menyn Familjärt, personligt och otroligt gott. 400 km på mountainbike Ett eldorado för cykelälskare

Bergslagen bjuder in! Bergslagen på menyn Familjärt, personligt och otroligt gott. 400 km på mountainbike Ett eldorado för cykelälskare Bergslagen på menyn Familjärt, personligt och otroligt gott 400 km på mountainbike Ett eldorado för cykelälskare Ett gammeldags tågäventyr Med ånglok genom historien Nytt liv i unik gruvmiljö Kreativiteten

Läs mer

Skärgård & vildmark Archipelago & Wilderness

Skärgård & vildmark Archipelago & Wilderness Skärgård & vildmark Archipelago & Wilderness Stockholm Från Stockholm Tyresta nationalpark Rudan Handen Västerhaninge Dalarö Kymmendö Tungelsta Årsta havsbad Gålö Hemfosa Ornö Fjärdlång Muskö Huvudskär

Läs mer

Magasin. Utflyktsvägen. Där pärlbandet av öar möter Sörmlands böljande landskap HISTORISKA HÄNDELSER PLATSER OCH MÄNNISKOR. www.gronakusten.

Magasin. Utflyktsvägen. Där pärlbandet av öar möter Sörmlands böljande landskap HISTORISKA HÄNDELSER PLATSER OCH MÄNNISKOR. www.gronakusten. Gröna Magasin Kusten Där pärlbandet av öar möter Sörmlands böljande landskap HISTORISKA HÄNDELSER PLATSER OCH MÄNNISKOR Utflyktsvägen www.gronakusten.se EN DEL AV GRÖNA KUSTEN 4 2 4 3 2 3 Avståndstabell

Läs mer

Turistbyråernas egen guide till upplevelser. Falköping Skövde Skara

Turistbyråernas egen guide till upplevelser. Falköping Skövde Skara Turistbyråernas egen guide till upplevelser Falköping Skövde Skara Mariestad E20 Töreboda Lidköping Götene 26 Karlsborg Skara 49 Skövde 49 Tibro Hjo a 26 E4 Falköping Elins Esplanad, Norrmalm, Skövde.

Läs mer

BESÖKSGUIDE/ VISITORSGUIDE

BESÖKSGUIDE/ VISITORSGUIDE BESÖKSGUIDE/ VISITORSGUIDE 2015 Väl н ll P eå - HÄR FINNS MYCKET ATT UPPLEVA Wл to P eå - A LOT TO EXPERIENCE www.visitpitea.se UPPLEV PITEÅ/EXPERIENCE PITEÅ Sommar med sol, bad och lata dagar på stranden

Läs mer

Långviks. brygga. Bjurmans cykeluthyrning. Brygga för turbåtar och gods. Naturstig (utmärkt med gula band, kartan visar ungefärlig sträckning)

Långviks. brygga. Bjurmans cykeluthyrning. Brygga för turbåtar och gods. Naturstig (utmärkt med gula band, kartan visar ungefärlig sträckning) w N S Stora Möja är 5,7 km lång och 3,7 km bred. 500 m 1 km e Dragedets Vandrarhemmet Möja gästhem Coop Långviks FRÅN MÖJA TILL ÖJA! CYKLA OCH VANDRA I SKÄRGÅRDEN Vi besöker Möja Möja ligger längst ut

Läs mer

UTFLYKTSVÄGEN. www.utflyktsvagen.se Söder om Stockholm

UTFLYKTSVÄGEN. www.utflyktsvagen.se Söder om Stockholm UTFLYKTSVÄGEN på Gröna Kusten Excursions on the Green Coast 2010 www.utflyktsvagen.se Söder om Stockholm 92 4 2 3 Avståndstabell Södertälje Norrköping...144 km Södertälje Järna...10 km Södertälje Nykvarn...

Läs mer

SÖDRA SKÄRGÅRDEN THE SOTHERN STOCKHOLM ARCHIPELAGO. Skärmarö. Stockholm. Harö. Djurö. Värmdö. Strömma Stavsnäs. Runmarö 1-3. Saltsjöbaden Älgö.

SÖDRA SKÄRGÅRDEN THE SOTHERN STOCKHOLM ARCHIPELAGO. Skärmarö. Stockholm. Harö. Djurö. Värmdö. Strömma Stavsnäs. Runmarö 1-3. Saltsjöbaden Älgö. Stockholm Skärmarö Värmdö Djurö Harö Saltsjöbaden Älgö Ingarö Strömma Stavsnäs Runmarö 1-3 4-7 Sandhamn Tyresö Brevik Skälsmara Nämdöfjärden Nämdö Bullerö Rögrund Mörtö Orrö 8-9 Årsta Slott 11 Gålö Årsta

Läs mer

MELLERSTA SKÄRGÅRDEN THE MIDDLE STOCKHOLM ARCHIPELAGO. Vättersö Siaröfortet 12 Själbottna. Östra Lagnö. Västra Lagnö. N. Ljusterö.

MELLERSTA SKÄRGÅRDEN THE MIDDLE STOCKHOLM ARCHIPELAGO. Vättersö Siaröfortet 12 Själbottna. Östra Lagnö. Västra Lagnö. N. Ljusterö. Vättersö Siaröfortet 12 Själbottna N. Ljusterö Västra Lagnö Östra Lagnö Husarö 16 Mjölkö S. Ljusterö Ingmarsö 13-15 Finnhamn 1 Bogesund Resarö 7 8 Vaxholm Lillsved 2-6 Stenslätten 11 33 Myttinge Tynningö

Läs mer

BOHUSLÄN. Swedish west coast EN RESA GENOM BOHUSLÄN. A journey through Bohuslän. BARNENS BOHUSLÄN The children s Bohuslän

BOHUSLÄN. Swedish west coast EN RESA GENOM BOHUSLÄN. A journey through Bohuslän. BARNENS BOHUSLÄN The children s Bohuslän Inbjudan till BOHUSLÄN Swedish west coast EN RESA GENOM BOHUSLÄN A journey through Bohuslän BARNENS BOHUSLÄN The children s Bohuslän SMAKA PÅ BOHUSLÄN A taste of Bohuslän STRÖMSTAD TANUM SOTENÄS LYSEKIL

Läs mer

Stångmärket TEMA UTFLYKTER. VÄNRESOR! Till Nämdö, Tärnskär och Grönskär SKÄRGÅRDEN SOM JOBB SEMESTERVÄDER FULL RULLE I SKÄRGÅRDEN

Stångmärket TEMA UTFLYKTER. VÄNRESOR! Till Nämdö, Tärnskär och Grönskär SKÄRGÅRDEN SOM JOBB SEMESTERVÄDER FULL RULLE I SKÄRGÅRDEN Stångmärket #3 / 2012 PRIS 30 KR SKARGARDSSTIFTELSEN.SE SKÄRGÅRDEN SOM JOBB Träffa tillsynsman Petter Lundgren SEMESTERVÄDER Lage Larsson om skärgårdssommaren FULL RULLE I SKÄRGÅRDEN På upptäcksfärd med

Läs mer

Smakrallyt. Game Masters Nostalgi, spelupplevelser och designhistoria. Lite Halmstad i din själ. din mage blir glad av. Skönaste sommarstaden

Smakrallyt. Game Masters Nostalgi, spelupplevelser och designhistoria. Lite Halmstad i din själ. din mage blir glad av. Skönaste sommarstaden 2015 MATUPPLEVELSER NÖJEN BAD EVENEMANG NATUR BOENDE Game Masters Nostalgi, spelupplevelser och designhistoria Smakrallyt din mage blir glad av Skönaste sommarstaden destinationhalmstad.se Lite Halmstad

Läs mer

Landa i Sigtuna, Sveriges första stad! Boka din minisemester på nätet! www.sigtunaturism.se. Sigtuna First capital of Sweden. Book Sigtuna on-line!

Landa i Sigtuna, Sveriges första stad! Boka din minisemester på nätet! www.sigtunaturism.se. Sigtuna First capital of Sweden. Book Sigtuna on-line! Landa i Sigtuna, Sveriges första stad! Sigtuna First capital of Sweden Boka din minisemester på nätet! Book Sigtuna on-line! www.sigtunaturism.se Ajöss vardag. Hej Sigtuna! Ett avbrott i vardagen med en

Läs mer

Boka hotell på nätet! Vi välkomnar dig året runt. Missa inte SAS Masters och 10-mila! www.sigtunaturism.se. Book your hotel online!

Boka hotell på nätet! Vi välkomnar dig året runt. Missa inte SAS Masters och 10-mila! www.sigtunaturism.se. Book your hotel online! Boka hotell på nätet! Book your hotel online! Vi välkomnar dig året runt We wish you welcome all year around! Missa inte SAS Masters och 10-mila! Catch the SAS Masters 2008! www.sigtunaturism.se Våra favoritord

Läs mer

2012/2013. Visitors guide. BETTNA FLEN HÄLLEFORSNÄs MALMKÖPING MELLÖSA skebokvarn SPARREHOLM vadsbro

2012/2013. Visitors guide. BETTNA FLEN HÄLLEFORSNÄs MALMKÖPING MELLÖSA skebokvarn SPARREHOLM vadsbro 2012/2013 besöksguiden Visitors guide BETTNA FLEN HÄLLEFORSNÄs MALMKÖPING MELLÖSA skebokvarn SPARREHOLM vadsbro Flens kommuns vision 2019 I Flens kommun är det enkelt att bo, verka och leva. Vi som bor

Läs mer

Skärgårdsresor Från Arholma i norr till Landsort i söder med Waxholmsbolaget

Skärgårdsresor Från Arholma i norr till Landsort i söder med Waxholmsbolaget Skärgårdsresor Från Arholma i norr till Landsort i söder med Waxholmsbolaget Waxholmsbolaget höst, vinter och vår. Sommaren är vacker, men vintern är magisk. Skridskoåkare, sportfiskare och weekendgäster.

Läs mer

helt enkelt aktiviteter I sommar rubrik Bullandö k Djurö k Ingarö k Möja k Nämdö k Runmarö k Sandön sv t-profilen Joachim Vogel

helt enkelt aktiviteter I sommar rubrik Bullandö k Djurö k Ingarö k Möja k Nämdö k Runmarö k Sandön sv t-profilen Joachim Vogel rubrik där njutningen börjar! Utgåva 1/2010, årgång 5 Varsågod, ett gratis magasin Värde 45 kr sv t-profilen Joachim Vogel Genuin helt enkelt Lisa Larsons världskända figurer samlade på hemmaplan Låt paddelturen

Läs mer

Stångmärket SKÄRGÅRDS- SOMMAR TEMA VI VILL GÖRA MER ÄN VI HAR RÅD MED NYA ENTREPRENÖRER PÅ LIDÖ LIVSNJUTARE FÖRR OCH NU

Stångmärket SKÄRGÅRDS- SOMMAR TEMA VI VILL GÖRA MER ÄN VI HAR RÅD MED NYA ENTREPRENÖRER PÅ LIDÖ LIVSNJUTARE FÖRR OCH NU Stångmärket #3 / 2011 PRIS 25 KR SKARGARDSSTIFTELSEN.SE VI VILL GÖRA MER ÄN VI HAR RÅD MED Möt de som var först med att ge pengar till våra gåvokonton NYA ENTREPRENÖRER PÅ LIDÖ Hugo och Olle energifyllda

Läs mer

BUSS- & RESEKATALOGEN 2015

BUSS- & RESEKATALOGEN 2015 BUSS- & RESEKATALOGEN 2015 RESEGROSSISTEN FÖR BUSS- OCH GRUPPRESEARRANGÖRER I NORDEN BOKA DINA RESOR OCH DITT BOENDE GENOM OSS- Kompletta reseprogram, boende för grupper eller chaufförsrum? Hur dina behov

Läs mer

LINA FORSS. skräckinjagande. Jag kan verka. Möt författarinnan. evenemang i kalendariet Guide till Värmdö

LINA FORSS. skräckinjagande. Jag kan verka. Möt författarinnan. evenemang i kalendariet Guide till Värmdö Nr 2/2011, årgång 6 Din lokala redaktion i Värmdö UTKOMMER NU 4 GÅNGER PER ÅR 105 evenemang i kalendariet Guide till Värmdö Möt författarinnan LINA FORSS Jag kan verka skräckinjagande Familjesegling -

Läs mer

Från inland till kustland

Från inland till kustland Skärgård Stad Från inland till kustland Naturupplevelser Strax utanför staden väntar stora naturupplevelser. Här finns exempelvis Europas bästa gäddvatten och miltals med vackra vandringsleder. s. 26 Evenemang

Läs mer

TJUST SKÄRGÅRD LOFTAHAMMAR VÄSTERVIK BLANKAHOLM GAMLEBY VALDEMARSVIK. www.vastervik.com

TJUST SKÄRGÅRD LOFTAHAMMAR VÄSTERVIK BLANKAHOLM GAMLEBY VALDEMARSVIK. www.vastervik.com TJUST SKÄRGÅRD 2015 LOFTAHAMMAR VÄSTERVIK BLANKAHOLM GAMLEBY VALDEMARSVIK TJUST SKÄRGÅRD LOFTAHAMMARS TURISTBYRÅ Guldknappssvägen 2, 590 95 Loftahammar Tfn 0493-681 65 loftahammar@vastervik.com /loftahammar

Läs mer