Upplev Värmdö! Enjoy Värmdö - the great archipelago of Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Upplev Värmdö! Enjoy Värmdö - the great archipelago of Stockholm"

Transkript

1 Upplev Värmdö! 1 Enjoy Värmdö - the great archipelago of Stockholm

2 Welcome for a visit in different world, the Värmdö archipelago with more than islands. Visit old fishermen villages. Sit down at restaurants and enjoy great dishes with a local flavour. Go hiking, explore the islands by bike or rent a kayak and go where ever you want. Or just relax and enjoy the wonders of just being here. You reach our world by ferry or by bus. The ferries depart from Nybroviken and Blasieholmskajen, the buses from Stockholm. 2 riktnumret är och SL-kortet gäller på bussarna. Resan hit från innerstan tar bara 20 minuter. Ändå är resan till skärgårdskommunen Värmdö en resa till en helt annan värld; ett leende skärgårdsrike som sträcker sig ända bort till där havet möter himlen. Värmdös skärgård är tiotusen öar, kobbar och skär. Det är öppna fjärdar och trånga sund. Det är ömt vårdade kulturlandskap där människor levt och verkat sedan tusentals år. Det är genuina små byar och fiskelägen, levande jordbruk, unik natur, varma klippor och hemliga badvikar. Det är nyrökt abborre och solvarma smultron på grässtrå. Båtarna till vår värld går från Nybroviken och Blasieholmskajen, bussarna från Slussen. unna er värmdö det är ni värda Välkomna till Värmdö, till skärgården och till hela det goda livet med sol, bad, mysiga familjeäventyr året om och den underbara friheten att bara vara.

3 innehåll 4 Smaka på Värmdö 6 Här dukades folkhemmet 8 Möten i Värmdö 9 Aktiv i Värmdö 10 Gustavsberg 16 Ingarö 20 Värmdölandet 24 Resor vägar på land och vatten 26 Karta samt Värd i Värmdö 28 Djurö/Vindö 29 Stavsnäs/Fågelbrolandet 32 Sandhamn 35 Evenemang 36 Svartsö 37 Möja 38 Runmarö 39 Nämdö 40 Grinda 41 Fler pärlor 42 Bo Äta Se & Göra 44 Värmdös historia 46 Värmdös unika natur 48 Fritid och kultur i Värmdö 3 Upplev Värmdö är producerad av Visit Värmdö, ett samarbete mellan besöksnäringen i Värmdö (genom Visit Värmdö Ideell Förening) och Värmdö kommun, där enheterna Näringsliv, Kultur och Fritid medverkat i produktionen. Visit Värmdö syftar till att stärka Värmdö som destination och därigenom medverka till en stark besöksnäring. Layout: Graform. Text: Per Bäckman. Tryck: Strokirk-Landströms, Lidköping, april Annonser: Annonshuset. Foto: Bosse Lind, Denny Lorentzen, Djurönäset Hotell & Konferens, Fågelbro G & CC, Gustavsbergs porslinsfabrik, Gustavsbergs porslinsmuseum, Mikael Pilstrand och Sussi Petersson/paragonbild.se, Jacob Sjöman, Jenny Jarnestedt, Lars Fladvad, Kenneth Norberg, Magnus Rietz, Sandhamn Seglarhotell, Åsa Levén. Bildarkivet.se: Anders Järkendal, Anna Larsson, Anne Dillner, Elias Lindén, Gert Olsson, Gustaf Johansson, Heidi-Kristin Andersson, Josefine Engström, Johan Margulis, Jörgen Schön, Jörgen Wiklund, Leif Johansson, Rebecca Wallin,Stephan Berglund, T. Andersson, Jesper Molin. Reservation för eventuella sak- och/eller skrivfel. Ett varmt tack till er aktörer i Värmdö för information, bilder, annonsering och annat stöd!

4 4 smaka

5 Värmdö smakar fortfarande lika gott och lika äkta och idag går matresan i motsatt riktning: matmedvetna stockholmare åker till Värmdö för att handla närodlat, ekologiskt och smakrikare. Flera av Värmdös restauranger och lanthandlare köper också varor av lokala odlare och uppfödare. Värmdölandet och öarna utanför har alltid varit ett skafferi för stockholmarna. Sedan urminnes tider och långt in i förra seklet lastade skärgårdsborna sina båtar med fisk, vilt, bär och grönsaker och seglade in till stan för att sälja. Antalet duktiga och seriösa mathantverkare på Värmdölandet och öarna har växt de senaste åren. De fiskar, odlar och föder upp och de är stadigt förankrade i skärgårdens egen matkultur, där utbudet av råvaror styrs av årstidernas växlingar. Det är en matkultur som ligger i tiden just nu men i skärgården är den mycket mer tradition än trend. Här finns ingen storskalig köttindustri. Lamm och nötboskap betar fritt och håller samtidigt landskapet öppet och inbjudande. Tomaterna, sparrisen och potatisen som säljs i gårdsbutikerna har inte rest hundra mil eller packats i plast innan de läggs i disken. Oftast skördas de samma dag de säljs. Och den som vill veta hur ett ägg egentligen borde smaka ska söka sig hit. Wermdö Hushållningsgille, med anor från mitten av 1800-talet, har tagit fram Smaka på Värmdö som är en guide till skärgårdens mathantverkare och odlare i Värmdö kommun. Ni hittar den på wermdohushallningsgille.se Välkomna att smaka på Värmdö! 5 på värmdö

6 Gustavsbergs porslinsfabrik Stig Lindberg 6 Inger Persson härifrån dukades Karin Björquist

7 Det var från Gustavsberg servisen till det svenska folkhemmets köksbord kom. På Porslinsmuseet i hamnen finns alla klassiker att se; från Blå Blom till Lisa Larssons keramiklejon. Stig Lindberg var konstnärlig ledare vid Gustavsbergs Porslinsfabrik i två omgångar: samt Han var också mannen bakom en lång rad av de mest älskade produkterna från Gustavsberg. Två av de största favoriterna är kaffeserviserna Berså och Spisa Ribb, som nu är mycket eftertraktade samlarobjekt. Andra kända namn som designade bruksporslinet från Gustavsberg var Wilhelm Kåge, Inger Persson och Karin Björquist. Gustavsbergs konstnärliga profil förstärks ytterligare denna sommar. Då öppnar Artipelag, ett nytt kulturcenter på Hålludden. Där har man skapat en unik kulturmiljö med en mängd olika upplevelser och spännande möten samlade under samma tak. folkhemmet 7 Samtliga dessa och ytterligare en lång rad av fabrikens designers finns representerade på Porslinsmuseet. För oss som uppnått mogen ålder väntar många kära återseenden för yngre besökare är museets samlingar en skön retroupplevelse. Besöket är också en resa genom porslinets långa historia; från Kina till Gustavsberg. Gustavsbergs Hamn är fortfarande i allra högsta grad levande, Porslinsfabriken har aktiv produktion och i hamnen samlas konstnärer, formgivare och konsthantverkare. Här ligger också konsthallen Gula Byggningen där många av de lokala alstren säljs.

8 mötesplats värmdö 8 Det är skärgården och alla dess möjligheter som sätter guldkant när ni väljer att mötas på Värmdö. Från yttersta havsbandet ända in till Gustavsberg Värmdö inspirerar och bjuder upp. Det är nära till Värmdö och skärgården. Bussarna från Slussen går tätt. Reguljär båttrafik angör en mängd bryggor året runt. Med taxibåt tar ni er till precis den brygga ni vill och när ni vill. Det är en unik och omväxlande värld som väntar när ni kliver iland. Vi har både de stiliga herrgårdsmijöerna och de genuina, tjärdoftande byarna. Ni möts av skärgårdens egen kultur och historia; dess alldeles egna smaker och dofter. Så vare sig det äntligen är dags för kompisgänget att återses, rustas till bröllop eller planeras för något av livets stora jubileum ger Värmdös inspirerande skärgårdsmiljöer alltid den där extra feststämningen och de allra finaste minnena. Året om. Värmdö och skärgården är också rätt destination för nästa företagsarrangemang. Viktig konferens eller glad firmafest vi har alltid rätt anläggning i rätt miljö. Här finns några av storstadsregionens mest professionella och välutrustade konferensanläggningar. Men även det lite mer rustikt småskaliga. Miljön och möjligheterna är lika inspirerande och kreativ hur ni än väljer.

9 aktiva värmdö Vår skärgård har många ansikten. Den är kluckande vatten, solvarma klippor, krogbord med sjöutsikt och bara avkoppling. Men den är i minst lika hög grad en värld full av aktiviteter och äventyr ända ut till där havet möter himlen. Sol och bad har vi också väldigt mycket av. Långa sandstränder, klippor och ensliga vikar ni hittar alltid ert eget favoritställe. Packa picknick-korgen till brädden med godsaker. Lev sommarliv när det är som allra bäst. 9 Kom hit för sköna familjevandringar. Förbi blommande hagar, längs mjuka stigar genom vackra naturreservat, till byar där skärgårdens kultur och traditioner vårdas. Ofta finns både krog och butik i dessa små byar. Eller gör samma upptäcktsresa på cykel. På flera av öarna finns cykeluthyrningar. Eller följ med på långritter genom de öppna kulturlandskapen. Vi har så många vägar ut i äventyret och gemenskapen, till aktiviteterna och upplevelserna. Och när ni lyfter blicken lockar vattnet och öarna lite längre bort. Packa kajaken och paddla dit. Spana efter havsörnar, smyg er på den natur som skiftar från grönt frodig till karg dramatik ju närmare havsbandet ni navigerar kajaken. Golf förknippas måhända mer med ett urbant liv men här ute på Värmdö finns några av stockholmstraktens högst rankade anläggningar. Med båt når ni nästan ända fram till första tee

10 Gustavsberg Gustavsberg är skärgårdsstaden som är centralorten för hela Värmdö. Här skrevs det svenska vardagsporslinets historia. Nu är Gustavsberg navet i ett ständigt växande kluster av konst, kultur, design och hantverk. 20 minuter från Slussen. 10 Gustavsbergs hamn i kvällsljus. Foto: Magnus Rietz.

11 Gustavsbergs historia är alltså även berättelsen om det svenska porslinet. Porslinsfabriken grundades Femtio år senare brändes den första servisen i serien Blå Blom och fortsättningen är svensk industri- och designhistoria. Den berättas vid Gustavsbergs Porslinsmuseum, som ligger i hamnområdet. Konst och design är en del av själen i Gustavsbergs hamn. Närmare 100 konsthantverkare har ateljéer i de gamla fabriksbyggnaderna. Deras alster kan beundras i Gula Byggningen, en av landets vackraste konsthallar. Parallellt med den utvecklingen har hamnen och de k-märkta bruksmiljöerna utvecklats till en stor arena för konferenser och mässor. Samtidigt har det vuxit fram ett myllrande folkliv med uteserveringar, restauranger och butiker. Men Gustavsberg är förstås mycket mer än hamnen. Det är shopping, restaurangliv och massor att se och göra. För aktiva idrottsutövare är utbudet enormt inom såväl lagidrotter som individuella grenar. Gustavsbergsbadet lockar med blöta äventyr. Cykel- och vandringsturer går i ett kulturlandskap som blir alltmer sällsynt. Sommarens stora nyhet från Gustavsberg heter Artipelag och finns på Hålludden. Artipelag är konsthall samt restaurang, designbutik och en ny arena för events och möten. Båtresan från Stockholm till Gustavsberg anser vi för övrigt vara världens vackraste. Gustavsberg is the capital of the Värmdö Archipelago. If you are interested in culture, arts or design, this is definitely the place to go. Take a stroll in the colourful harbour, relax with a cappuccino, visit antique stores, and the outlets for famous brands, like Iittala and Arabia, where porcelain and kitchen utensils are sold. In the world of porcelain, Gustavsberg has a long and famous tradition. The factory was founded in 1825, and its products can be found in just about every Swedish household. Some of Sweden s most famous designers have worked here, and much of their work is now eagerly sought after by collectors. When you visit the Porcelain Museum in Gustavsberg, you will understand why. If you come here by boat from Stockholm, you will experience one of the most beautiful boat tours in the world, aboard a meticulously restored boat that is exactly 100 years old. Sit down in the bar astern, order a drink, and just enjoy this amazing tour. 11

12 Kända varumärken till bra priser. 12 Välkommen! Factory outlet GustavsberG Vard 10 18, Lör Sön Tel: Tyra LundgrenS Väg 15 17, gustavsberg Äventyrsbad för hela familjen Varmt välkomna! Tfn Ösby badväg 3 H O T E L L B L Å B L O M E R B J U D E R visitvärmdö 64x91.indd H O T E L L Rum & Frukost Konferens & Möten Relax med bastu & Lounge R E S T A U R A N G Sommarrestaurang med a la carte Stand Up Comedy & Livemusik Festvåning & Evenemang Gustavsberg Hamn Hamnen Din nya matbutik i Gustavsberg Öppet alla dagar 8 22 tel: Odelbergs väg Gustavsberg 64x91 Hemköp Hamnen.indd

13 Visit Gustavsberg I Gustavsbergs Hamn sedan 1988! Vi gör ert besök bättre! guidade turer turistinformation uthyrning av elcyklar Kontakta Susanne Thulin * Inredning * Trädgård * Barn Vardagar Lör-sön Ateljébutiken/Gula Byggningen Konsthantverk Keramik Glas Textil Smycken Konfekt I Gustavsbergs Hamn tel: Välkommen att besöka Sveriges enda Porslinsfabrik och vår butik med II-sorteringsporslin samt allt för det dukade bordet och köket Chamottevägen 2, vid Vattenhjulet, Gustavsbergs Hamn mån - fre 10-18, lör - sön 11-16

14 14 Ovanligt mångsidigt. Välkommen ut till Vänliga hälsningar från Adner s Salonger, Akupunktur, Andiamo, Apoteket, Asian Pearl, Babyproffsen, Bangkok, Body Joy, Bovida Fastighetsbyrå, Brisak, Bygg-Ole, Café Sasta, Coast & Country, Dennys Home, Dressmann, Expert Stormarknad, Filmkedjan, Flavour of India, Formlagret, Frisyrmakarna, GameStop, Granngården, Hedenbergs Kiropraktor, Hemtex, Hund & Katt specialisten, ICA Kvantum, Intersport, Jula, Kanel & Kardemumma, Kicks, Larmteknik, Lekit, Lidl, Life, Lindex, Lizhel Juveler, McDonald s, Medicinsk Fotvård, Mekonomen, Mr & Miss Big, MT Kakel & Design, Mölnvikstandläkarna, Nacka Värmdö Maskin, Niyama Yogastudio, Nyform Hälsobutik, Poolbutiken, Posten Företag, Rusta, Sabis, Siba, Statoil, St 1, Sushibar.se, Svensk Textilvård Kemtvätt, Synsam, Systembolaget, Thai, Tyngdlös, Värmdö Bokhandel, Värmdö Blommor & Växter, Värmdö Färgbod, Värmdö Järn & Maskin, Värmdö Pizzeria, Värmdö Skönhetsvård, Värmdö Vårdcentral, Willys, WorldAuto och World Class i Mölnvik.

15 På sjön litar jag bara på tre saker: mig själv, min förmåga och min utrustning På sjön finns inget utrymme för chans tagningar. Därför ställer vi stora krav på oss själva och inte minst på vår utrustning. Valet av utombords motorer är enkelt. Peder Smith, professionell RIB-guide, Nybroviken RIB Event. Suzuki är det dominerande valet bland Sveriges professionella RIB-charterguider. Suzuki har motorer för alla behov från 2,5-300 hk. Samtliga med fem års garanti! FÖR DIN TRYGGHET, VÄLJ EN: Auktoriserad återförsäljare suzukimarin.se 15 Genom att bli vän i Skärgårdsstiftelsen stödjer du vårt arbete för att bevara skärgårdens landskapsbild och naturvärden. Vi finns närvarande på många sätt i skärgården; med tillsynsmän och naturvårdare, med jordbruk, skogsbruk, naturvård och renhållning. Att bli vän kostar 300 kr, familjevän 375 kr per år och då får du bland annat: Vår skärgårdstidning, Stångmärket, med fem nummer per år. En praktfull vänbok på ett intressant skärgårdstema. Möjlighet att följa med på våra guidade vänresor. Besök för mer information. Foto: Anders Sellin annons_visit_värmdö[2].indd

16 16 Ingarö Ingarö är Värmdös mest lättillgängliga skärgårdsupplevelse. Ön nås med bil, SL-buss och båt. Vilket färdsätt ni än väljer kommer ni till en ö proppfull av upplevelser, aktiviteter och äventyr. Klippbad vid Björkvik, södra Ingarö. Foto: Magnus Rietz

17 Upplevelsemenyn på Ingarö är lång och lockande alltid naturupplevelsen i centrum. Detta gäller vare sig man kommer för skärgårdsgolf på en av landets vackraste banor, för busigt badliv eller för unika upplevelser i öns naturreservat. Lite senare, när hösten börjar kännas, är öns marker rika på bär och svamp. På Ingarö finns aktiviteter för varje årstid. Ett av öns finaste smultronställen är Björnöreservatet med klassisk skärgårdsnatur, torpmiljöer och åkrar i dalgångar mellan skog och klippor. Landskapet är öppet och blommande med bl a sällsynta orkidéarter. Reservatet är också ett badparadis med sandstränder, klippor och spännande vikar. Torpesand har en sandstrand som rankas som en av de absolut finaste i hela skärgården. Sommarens nyhet är en snorkelled för synskadade. Leden börjar vid badbryggan, är några hundra meter lång och går som mest på tre meters djup. Björkvik är ett annat smultronställe på Ingarö. Där lägger båtarna till nära härliga klippbad, restaurang och kiosk. Området är mycket populärt bland dykare. Ingarö upplevs bäst i makligt tempo. Under vandringar längs ett finmaskigt nät av stigar, under cykelturer längs små grusvägar med nya överraskningar bakom varje krök. Eller från kajak eller kanot. Några dagars paddlande bland småöarna, kobbarna och skären i denna del av skärgården är storslagna upplevelser och äventyr ni alltid kommer att minnas och längta tillbaka till. Ingarö bjuder på många sådana dagar. Ingarö is the island in Värmdö that is the easiest to reach. You can choose between going by car, by bus from Slussen or, of course, by boat from the centre of Stockholm. It is an island well worth the trip full of activities and things to see and enjoy throughout the year. One of the favourite spots is Björnör, a natural preservation area with small forests, beautiful meadows, and small cottages built a hundred years ago. This is also where you find Torpesand, with its long beach that many regard as the best in this part of the archipelago. Another place to see and enjoy is Björkvik. This is where the ferries let you off, and there is a nice restaurant close by. This part of the island is very popular among experienced divers. Bring a bike and go for tours across an island with an ever-changing face. Or go for a hike. Or get into a kayak, and head for adventure among all the small islands nearby. 17

18 tel: Bäst med Häst! Ridning, ridläger, umgås med häst, - året om! Kolla in på visionhastvarmdo.se VÄLKOMMEN TILL INGARÖ HAVSCAMPING! Härlig säsongscamping med vacker natur, kvällsol och sjöutsikt! Endast 20 min från Stockholm city. UNIKT TILLFÄLLE! Köp villavagn vid havet 12 nya platser Förste man till kvarn... Foto Madde Rutberg 18 Upplev skärgårdens nya restaurang! Medan du njuter av utsikten över Nämdöfjärden och sprakandet från den öppna spisen, tar vi gärna hand om dig i vår klassiska bistro där vi serverar lunch, middag och brunch. Vi har öppet året runt! Välkommen önskar Martin & Tomas i samarbete med Biolight Hästföretagarna Hästplaneraren Nysveds Gård PFM Steam&Clean Ponnystall Stockholm Stall Beatelund islandshästar Stall Skaft Värmdö Ridklubb Klätterbaronen Trädfällning Trädbeskärning RID ISLANDS HÄST Uteritter & lektioner Tel

19 19

20 Värmdölandet 20 mycket mer än vatten och öar. Så säger en bofast om sitt älskade Värmdölandet. det är rätt. Värmdölandet är absolut skärgård men kryddad med en spännande urban känsla. Skördemarknad på Siggesta gård. foto: Åsa levén.

21 Värmdölandet har alltid haft en viktig roll som stockholmarnas skafferi. Härifrån seglade bönder och fiskare in till stans marknadstorg med färska råvaror. Flera av gårdarna på Värmdölandet säljer sina närproducerade livsmedel i egna gårdsbutiker. Alltid lika älskat utflyktsmål för familjen är Grisslinge Havsbad med kiosk, restaurang och möjligheter till boule och beachvolley. Bussarna från Slussen går ända fram. Bullandö Marina är massor av skönt och avslappnat sommarliv även för icke båtburna. Där finns gästhamn och all tänkbar service för båtfolket samt krog, café, glassbar och mataffär. Värmdön, Sveriges femte största ö, är klassisk landsbygd sällsynt rik på naturnära rekreation och upplevelser. Upptäck den till fots eller per cykel. En mängd vackra leder väntar. Många går förbi gravfält som vittnar om bygdens långa historia. Mer historia berättas vid Värmdö kyrka, kallad Skärgårdens Katedral och skärgårdens enda medeltida kyrka. Gör även en utflykt till Nora by en av Värmdölandets äldsta med genuina och välbevarade miljöer från förr. Siggesta Gård är ett av Värmdölandets mest populära utflyktsmål, med massor av familjeskoj. Man håller djur, odlar sina åkrar och säljer det närproducerade i egen butik och serverar i restaurangen. Där finns ridskola och man arrangerar även längre turer till häst. Under sommarhalvåret är bakluckeloppisarna populära. Mycket mer än vatten och öar betyder bl a golf. Två banor finns. Den ena är guldkantade Wermdö Golf & Country Club, den andra Norråva Golfgård, som inte kräver grönt kort. Värmdölandet is our island with a bit of an urban atmosphere, which comes as no surprise since it is situated only 20 minutes by bus from Stockholm City. One hundred years ago, Värmdölandet was the pantry for Stockholm dwellers. From here, fishermen and farmers filled their boats with groceries and fresh fish, and sailed to Stockholm to sell their wares. Bullandö Marina is one of the many nice places to go. Admire hundreds of boats in all shapes and sizes, have a nice meal in the restaurant, and relax in the soft summer breeze. Grisslinge Havsbad is a must for the family. The beach is never too crowded, and the water always tempting. Siggesta Gård is one of our most popular destinations, where there are lots of activities for the entire family. Meet the animals, go horse riding, and buy ecologic food from the local farm in the store. If you are a serious golfer, there is the exclusive Värmdö Golf & Country Club. Or, there is Norrgåva Golfgård, where you don t even need a green card to play. 21

22 Välkommen till Djurönäset i sommar Sommaröppet 22 juni 11 augusti Skärgårdskrogen Sjöboden alla dagar , artister varje tisdag- och torsdagkväll Skärgårdsfestival den 14 juli! Sommarpriser Logi inkl frukostbuffé 750:-/p i dubbelrum Logi med helpension 995:-/p i dubbelrum 22 Luncher, à la carte, bar & catering Festvåning & uteservering på stranden. Resta Cater Öppet alla dagar Varmt Välkomna! grisslingebistro.se

23 PRYLBODEN Antik & Kuriosa Söker du personliga charmiga möbler och prylar. Har du tur finns kanske en fin trälåda, en skitsnygg hylla, en gammal gungstol, en stor utekruka, vagnshjul, finservis eller en skivspelare från 60-talet... Välkommen till butiken! En dag på landet - fast nära stan NYHET 2012 ÖPPET: Tor-fre 11-18, lör-sön mellan midsommar och skolstart har vi öppet alla dagar Näsvägen 3, Värmdö Tel prylbodenvarmdo.se Restaurang, café, butiker, fotbollsgolf, äventyrsgolf, Träsktrollens stig, loppis, djur samt vår nya skogshinderbana! ÖD4 23 Besök Värmdös kyrkor Gudstjänster Vägkyrka Café Guidning Sommarmusik För program, öppettider och kontakt, besök våra hemsidor 64x91mm Restaurang Le Golf med utsikt över Grisslinge fjärden öppnar lördagen den 28 april. Vi håller öppet alla dagar fram till en bit in i oktober. BO PÅ LE GOLF Tre rum för uthyrning. från 500:-/natt Varmt välkomna önskar Fredrik & Stefan Tel

24 Till Värmdö kommer du lätt med bil, buss eller båt. Från Stockholm City är det väg 222 som tar dig till Värmdö, vägen slutar i Stavsnäs Vinterhamn som är Värmdös största knutpunkt för båttrafik. Kommer du från Vaxholm blir det bilfärja till Stenslätten på nordvästra Värmdö. 24 vägarpå land & vatten Buss Bussar till Värmdö utgår från Slussen och linjenumren börjar med 4. Med buss tar du dig till de flesta platser som går att nå landvägen, info på sl.se Båt Båttrafiken är utbredd och det finns ett stort antal båtföretag som tar dig till de olika öarna. Reguljär trafik Värmdö har flera hamnar för reguljär trafik, och flera av de öar som trafikeras har flera ångbåtsbryggor. Observera att du i reguljär trafik måste fälla upp en semafor på din brygga för att båten ska lägga till. Waxholmsbolaget Reguljär trafik året runt, i Värmdö är Stavsnäs den största knutpunkten men även Sollenkroka, Boda, Lillsved och Björkvik trafikeras. waxholmsbolaget.se Tel Strömma Turism & Sjöfart Reguljär trafik, kryssningar och utflykter från Stockholm med bl.a. Cinderellabåtarna, Strömma kanal och Gustafsberg VII. Tel stromma.se Taxibåtar och charter Många möjligheter finns att resa med s.k. taxibåtar både i tidtabellslagd trafik och på beställning. Taxi och charterbåttrafik: visitvarmdo.se Stavsnäs Båttaxi Tel battaxi.se Seacab Tel seacab.se Solberga Båt Tel solbergagard.nu Sandhamns Båttaxi Tel sandhamnsbattaxi.com Gästhamnar Värmdö erbjuder ett flertal gästhamnar för fritidsbåtar. Gästhamnar: visitvarmdo.se De större gästhamnarna är: Sandhamn, flera hamnar ksss.se Bullandö Marina bullandomarina.se Grinda, Hemviken grinda.se Möja, flera hamnar mojaturistinfo.se Malma Kvarn sxk.se

25 BOO ENERGI LITEN & SMART, ENERGIFULL & NÄRA McDonald s Värmdö Köpcentrum Söker du ett lokalt tryckeri? Öppettider Mån fre Lör sön När det gäller! affischer, banderoller, bil/båtdekor, klädtryck, skyltar och trycksaker Telefon VÄLKOMMEN TILL VÄRMDÖS TREVLIGASTE MATBUTIK! Öppet alla dagar HEMMESTA CK_Hemmesta_210x98.indd

26 26 Värd i Värmdö Vi vill att du som besöker Värmdö ska känna dig välkommen och välinformerad! Därför har vi tillsammans med ett 50-tal företag och föreningar skapat en besökarservice som vi kallar Värd i Värmdö. I hotell, restauranger, museer, butiker och andra ställen hittar du information om Värmdö i våra broschyrställ. Här finns kartor, broschyrer och annat du kan ha nytta av. Och här får du alltid ett vänligt bemötande! Utöver alla våra värdar har vi några Värd i Värmdö som under sommaren erbjuder mer heltäckande service, som väntar på att få hjälpa dig att hitta dina smultronställen i Värmdö. Under 2012 är dessa: Värmdö Värmdö Köpcentrum, 15 juni 19 augusti, alla dagar Tel , möja Möja Turistbyrå, Berg, 21 juni 12 augusti, alla dagar Tiden 2 21 juni samt augusti helger och vid överenskommelse. Tel , mojaturistinfo.se Sandhamn Sandhamnsguiderna, 25 juni 12 augusti, alla dagar destinationsandhamn.se 222:an Lillsved Myttinge Stenslätten Mörtviken Vårholma Siggesta Säby Långstrandsudd Björkvik Norråva Ängsvik Bod Lagnö Ormingelandet Evlinge Sa Gustavsberg Torsby Värmdölandet Mölnvik Väg 222 Hemmesta Grisslinge Farstalandet Väg 222 Hålludden Lemshaga Brunn Fågelvik Strömma Återvall Fågelbro Ingarö Grinda Björnö Vår pulsåder, väg 222, tar dig till allt spännande att upptäcka i Värmdö. Följ den, men gör också avstickare så hittar du oanade upplevelser. Rögr

27 27 Möja Sandhamn Harö Storö Lökaön Runmarö Nämdö Djurö Norra Stavsudda Södra Stavsudda Vindö Fågelbrolandet Södermöja Träskö-Storö Lådna Hjälmö Alsvik Långvik Ramsmora Löka Berg Sollenkroka Överby Abborrkroken Björkås Korsö Trovill Långvik Uppeby Tavastboda Solberga Söderby Södersunda Uvön und Mörtö Långviksskär Jungfruskär Sand Orrön Solvik Östanvik Idön Rågskär Bullerö Söderby Malma Styrsvik Stora Nassa Lilla Nassa Björkskär Bullandö Väg 222 a ltarö Kalvsvik Skärmarö Kalholmarna Stavsnäs Svartsö Gällnö Kanholmsfjärden Nämdöfjärden Horsstensfjärden Björkskärsfjärden Gråskärsfjärden Östersjön 27

28 Djurö/Vindö Sommarens härligaste fest för hela familjen är Skärgårdsfestivalen på Djurönäset. Men egentligen är hela sommaren en fest på Djurö/Vindö, dit man bekvämt tar bussen från Slussen. Ön nås via Djuröbron, skärgårdens allra vackraste bro, som fyller 50 i år och bjuder på storslagen utsikt över Kanholmsfjärden. Djurhamn har spelat en viktig roll i svensk sjöhistoria. Här låg krigsfartyg väl skyddade vare sig de tillhörde anfallande danskar eller försvarande vasakungar invigdes Djurö kyrka intill örlogshamnen. Den vackra träkyrkan är idag en mycket populär bröllopskyrka. 28 I öster, vid Kanholmsfjärden, finns fina klippbad och vill man hellre ha solvarm sand är Vita Grindarna, med bl a restaurang, camping och stuguthyrning en bra adress. Ytterligare ett fint utflyktsmål är Abborrkroken, med restaurang och butik. Djurönäset är hotell, konferensanläggning och restaurang med ett myller av aktiviteter: bad, uthyrning av cyklar och roddbåtar, boule och tennis, spa och pool. Kompletterat med skönt krogliv i Sjöboden under sommaren. Det är också Djurönäset som bjuder in till Skärgårdsfestival med musik och underhållning för alla åldrar, dans, mat med skärgårdssmak, vin- och champagnebar, skärgårdsturer med både RIB och helikopter och väldigt mycket mer. djuröbron i solnedgång. foto: Bosse lind/djurönäset. You reach Djurö via one of the most beautiful bridges in the whole of the archipelago. The view of the bay to the east is simply stunning. Visit Djurhamn, where the Swedish Navy has had its base since the sixteenth century. Nice spots for a dip in the sea are always close by, whether you prefer sandy shores or like to dive from cliffs warmed by the sun. There is a big party on this island at the time of the Archipelago Festival: music, entertainment, a champagne bar, and great food with a local taste.

29 Stavsnäs is one of our ferry ports to almost everywhere in the archipelago during winter as well as summer. The village of Stavsnäs has a history from medieval times. Early in the twentieth century, wealthy people from Stockholm built their summer homes here. The skill of the carpenters of those days is impressive. The history of the archipelago is well documented in the museum. And don t forget your golf bag. One of the best golf courses in the Stockholm area is nearby. Stavsnäs/ Fågelbrolandet Stavsnäs är Fågelbrolandets port mot skärgårdens ångbåtskajer. Härifrån går båtarna till många delar av Värmdös stora skärgård. Även under vinterhalvåret. Det finns egentligen tre olika Stavsnäs: Stavsnäs vinterhamn, Stavsnäs gärde och Stavsnäs by. Den senaste är den äldsta, med anor ända från medeltiden. Här finns en rad vackra exempel på hur välbeställda stockholmare byggde arkitektritade sommarvillor under tidigt 1900-tal. Snickarglädjen imponerar. Här ligger även Skärgårdsmuseet (i en f d lanthandel) med miljöer och föremål från många hundra års skärgårdsliv. Byns bageri är med rätta berömt och har numer även restaurang. Den som tittar söderut från vinterhamnen ser Hölö. Där låg det omsjungna Sjösala och det var i den här skärgården Evert Taube fann inspirationen till sina mest älskade visor. För den golfintresserade är Fågelbrolandet synonymt med en av Mälardalens finaste banor på marker som på 1700-talet ingick i ett mäktigt säteri. Från samma århundrade är den karolinska herrgård som är golfklubbens centrum. 29 Fågelbrolandet skiljs åt från Värmdölandet av Strömma kanal, farleden in mot Stockholm sedan århundraden. Idag är det gamla kanalhuset populär krog och granne ligger Strömma Hembygdsmuseum med aktiviteter året om. Mer om det kan du läsa i Skärskåda Värmdö, visitvarmdo.se Vy över fågelbro golf & country club med fågelbrohus i fonden. foto: jacob Sjöman/fgcc.

EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER

EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER Restaurang Jonas Restaurant Jonas is a luxury restaurant in Stockholm, run by award winning chef Jonas Lundgren. Here we offer longer

Läs mer

LOPPIS, Second hand & Antikt

LOPPIS, Second hand & Antikt LOPPIS, Second hand & Antikt En guide från LRF & Wermdö hushållningsgille 20 MÖJA NORRA STAVSUDDA 18 13 15 1 2 3 11 10 12 GUSTAVSBERG 4 6 5 7 HEMMESTA VÄRMDÖ 9 14 8 INGARÖ DJURÖ 16 STAVSNÄS RUNMARÖ 19

Läs mer

skärgårdsstiftelsens pärlor

skärgårdsstiftelsens pärlor skärgårdsstiftelsens pärlor Lena Nyberg Lena Nyberg Vd SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN Syfte och stadgar Skärgårdsstiftelsen ska verka för att bevara skärgårdens egenart, naturvärden och landskapsbild och samtidigt

Läs mer

UPPLEV VÄRMDÖ Tips på kul saker att göra bland öarna i skärgården. Welcome to Värmdö - The great archipelago of Stockholm

UPPLEV VÄRMDÖ Tips på kul saker att göra bland öarna i skärgården. Welcome to Värmdö - The great archipelago of Stockholm UPPLEV VÄRMDÖ Tips på kul saker att göra bland öarna i skärgården Welcome to Värmdö - The great archipelago of Stockholm UPPLEV VÄRMDÖ I den här broschyren hittar du ett axplock av vad du kan uppleva i

Läs mer

Upplev Värmdö! 1Läs mer på visitvarmdo.se. Enjoy Värmdö - the great archipelago of Stockholm

Upplev Värmdö! 1Läs mer på visitvarmdo.se. Enjoy Värmdö - the great archipelago of Stockholm Upplev Värmdö! 1 Enjoy Värmdö - the great archipelago of Stockholm Värmdö Stockholms Stoltaste Skärgård 2 Senast vi räknade hade Värmdö 10 252 öar, kobbar och skär. Kom hit och hitta din egen. Värmdö The

Läs mer

Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ. 27 juni-2 augusti 2015

Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ. 27 juni-2 augusti 2015 Sommarbussen FÅGELMARA KRISTIANOPEL TORHAMN JÄMJÖ 27 juni-2 augusti 2015 Fågelmara Kristianopel Fågelmara gård Olsäng Jämjö Parkvägen Jämjö centrum Hallarum Klakebäck Orranäs Konugshamn Yttre Park Möckleryd

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

Upplev Skärgården. Vi på Stockholm Skärgårdsstugor har specialiserat oss som förmedlare av stugor på Värmdö och närliggande öar.

Upplev Skärgården. Vi på Stockholm Skärgårdsstugor har specialiserat oss som förmedlare av stugor på Värmdö och närliggande öar. Upplev Skärgården Välkommen till Värmdö mitt i Stockholms skärgård! Ni når Värmdö med bil väg 222 ca 20 minuters bilresa från Stockholm city. Det går även täta bussförbindelser från Stockholm, alternativt

Läs mer

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E Vinga Gör mötet till en upplevelse Vinga är Sveriges mest kända fyrplats. Ön ligger längst ut i Göteborgs skärgård och är numera ett skyddat naturreservat. BOKA EN KONFERENS

Läs mer

Smaka på Värmdö. En Guide till lokala odlare och mathantverkare i Värmdö kommun

Smaka på Värmdö. En Guide till lokala odlare och mathantverkare i Värmdö kommun Smaka på Värmdö En Guide till lokala odlare och mathantverkare i Värmdö kommun 23 19 MÖJA 12 18 GÄLLNÖ HJÄLMÖ 21 7 6 1 11 10 8 1 Långsunda gård, Ewa och Bengt Romare 2 GUSTAVSBERG 5 HEMMESTA 4 DJURÖ 2

Läs mer

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ

...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ ...mitt i småland MC-LED SÄVSJÖ & Sevärdheter Rastställen Start 1 Sävsjö camping En familjecamping i underbar miljö, här finns även campingstugor och vandrarhem med trevliga rum. Erbjuder minibutik, café,

Läs mer

M/S TRUBADUREN. www.skargardslinjen.se R S D J K R A L VÄLKOMMEN OMBORD G I N MED O W A N T T S Ä D E B E

M/S TRUBADUREN. www.skargardslinjen.se R S D J K R A L VÄLKOMMEN OMBORD G I N MED O W A N T T S Ä D E B E VÄLKOMMEN OMBORD PÅ M/S TRUBADUREN S S H K O W A L A N D J D E U MED R S B E K R S Ä Y T T N S S G I N 2014 Alla uppgifter är preliminära Boka online eller kontakta oss på telefon 031-13 77 77 www.skargardslinjen.se

Läs mer

OBS! Gör en utflykt och upplev svensk textiltillverkning, vävt med stolthet i Sverige sedan 1692

OBS! Gör en utflykt och upplev svensk textiltillverkning, vävt med stolthet i Sverige sedan 1692 Gör en utflykt och upplev svensk textiltillverkning, vävt med stolthet i Sverige sedan 1692 OBS! Innehåller värdetalong FABRIKSFÖRSÄLJNING VÄVERIVISNING MUSEUM CAFÉ Välkommen till Ekelundhuset, en butik

Läs mer

- den bredaste guiden om Mallorca på svenska! -

- den bredaste guiden om Mallorca på svenska! - - den bredaste guiden om Mallorca på svenska! - Driver du företag, har en affärsrörelse på Mallorca eller relaterad till Mallorca och vill nå ut till våra läsare? Då har du möjlighet att annonsera på Mallorcaguide.se

Läs mer

UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021

UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021 UPPLEVELSER OCH ÄVENTYR AUGUSTI 2020 JULI 2021 Rena din själ där ren möter säl Seskarö Strandby Släpp vardagen i samma stund som du kör över bron till Seskarö. Ta in skogen, havet och friden. Kör vägen

Läs mer

M/S TRUBADUREN. www.skargardslinjen.se R S D J K R A L VÄLKOMMEN OMBORD G I N MED O W A N T T S Ä D E B E

M/S TRUBADUREN. www.skargardslinjen.se R S D J K R A L VÄLKOMMEN OMBORD G I N MED O W A N T T S Ä D E B E VÄLKOMMEN OMBORD PÅ M/S TRUBADUREN S S H K O W A L A N D J D E U MED R S B E K R S Ä Y T T N S S G I N 2013 Alla uppgifter är preliminära Boka online eller kontakta oss på telefon 031-13 77 77 www.skargardslinjen.se

Läs mer

I SKANE VILDA NYHETER VILDA VIKINGAR KOLLA IN VILDA FILMER FRÅN VÄSSARÖ VAD TYCKER DU ÄR DET BÄSTA MED SCOUTING? ONSDAG 6 AUGUSTI

I SKANE VILDA NYHETER VILDA VIKINGAR KOLLA IN VILDA FILMER FRÅN VÄSSARÖ VAD TYCKER DU ÄR DET BÄSTA MED SCOUTING? ONSDAG 6 AUGUSTI VILDA NYHETER KOLLA IN VILDA FILMER FRÅN VÄSSARÖ VILDA VIKINGAR I SKANE På en ö, i en park mitt i stan och på ansvariga på Vilda vikingar. en helt vanlig lägeräng Vildaläger Nu används platsen inte längre

Läs mer

Landsmót 2014. 30 juni 6 juli Hella Rangárvellir. 30.6.2014 GOT-KEF DK7283 07:00 07:55 (lokal tid) 7.7.2014 KEF-GOT DK7286 09:15 12:00 (lokal tid)

Landsmót 2014. 30 juni 6 juli Hella Rangárvellir. 30.6.2014 GOT-KEF DK7283 07:00 07:55 (lokal tid) 7.7.2014 KEF-GOT DK7286 09:15 12:00 (lokal tid) Landsmót 2014 30 juni 6 juli Hella Rangárvellir FLYG OCH ENTRÉKORT SEK 4.400 30.6.2014 GOT-KEF DK7283 07:00 07:55 (lokal tid) 7.7.2014 KEF-GOT DK7286 09:15 12:00 (lokal tid) Hekla Travel AB önskar er välkomna

Läs mer

www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2013

www.leanlink/lss Semesterprogram Sommaren 2013 Semesterprogram Sommaren 2013 LSS Funktionsstöd/Fritid och Kultur inbjuder Dig att delta i vår semesterverksamhet sommaren 2013. Resorna och lägren är första hand till för dig som är över 21 år och bor

Läs mer

Rapport 2001:01. Skärgårdsfakta

Rapport 2001:01. Skärgårdsfakta Rapport 2001:01 Skärgårdsfakta Förord Stockholm ska bli världens bästa region att vistas, verka och växa i. Det uppnås genom att människor, företag, kommuner och regioner skapar attraktiva miljöer och

Läs mer

Nu är det jul igen. Veden glöder, och det knastrar av

Nu är det jul igen. Veden glöder, och det knastrar av J U L B O R D E T 2 0 1 5 Nu är det jul igen. Veden glöder, och det knastrar av eldarna som brinner. Granriset frasar under våra skor. Utanför kluckar vattnet i den vintriga krispiga luften. Det doftar

Läs mer

EXTERNAL ASSESSMENT SAMPLE TASKS SWEDISH BREAKTHROUGH LSPSWEB/0Y09

EXTERNAL ASSESSMENT SAMPLE TASKS SWEDISH BREAKTHROUGH LSPSWEB/0Y09 EXTENAL ASSESSENT SAPLE TASKS SWEDISH BEAKTHOUGH LSPSWEB/0Y09 Asset Languages External Assessment Sample Tasks Breakthrough Stage Listening and eading Swedish Contents Page Introduction 2 Listening Sample

Läs mer

Smaka! Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse!

Smaka! Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse! Smaka! I din hand håller du presentkortet Smaka på Norrköping. Här får du välja bland spännande menyer tillagade av prisbelönta kockar i en inspirerande miljö du väljer själv er smakupplevelse! Med presentkortet,

Läs mer

EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER

EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER EXPLORE FOOD EN GUIDE TILL ÖVER 100 AV STOCKHOLMS BÄSTA RESTAURANGER Restaurang Jonas Restaurant Jonas is a luxury restaurant in Stockholm, run by award winning chef Jonas Lundgren. Here we offer longer

Läs mer

och skär Arkö kursgård

och skär Arkö kursgård mellan kobbar och skär Arkö kursgård 1 2 arkö kursgård Välkommen. Att resa ut i skärgården är något alldeles speciellt. Årstiderna sätter sin prägel både på själva resan och på vistelsen. På Arkö kursgård

Läs mer

Sommarfest Sandhamns Seglarhotell

Sommarfest Sandhamns Seglarhotell Sommarfest Sandhamns Seglarhotell Klassisk sommarfest på mysiga Sandhamn med övernattning. Lägg till konferens eller aktivitet vid behov! Memento har tagit fram ett klassiskt sommarfest upplägg på Sandhamn

Läs mer

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade.

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. ISLANDSRESA ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük Green Park Village BBCG Construction - Akbük Green Park Village Green Park Village har ett utmärkt läge i ett pittoreskt och lugnt område i Akbük med fantastisk havsutsikt åt ena hållet och tallar och

Läs mer

Upplevelser och utflykter på Ljusterö

Upplevelser och utflykter på Ljusterö Kommunikationer Du kommer till oss med båt, buss, cykel eller bil. Upplevelser och utflykter på Ljusterö Bada Bada kan du göra på lilla badberget eller klippbadet i Linanäs, i Kårnäs och på naturreservatet

Läs mer

Uthyrning, kurser, företagsevent 2008

Uthyrning, kurser, företagsevent 2008 Uthyrning, kurser, företagsevent 2008 Saltsjökajaker är ett litet familjeföretag med agentur och direktförsäljning av kajaker. Vi har också en liten uthyrningsverksamhet. Uthyrningskajakerna är permanent

Läs mer

Möten, fest & konferens

Möten, fest & konferens Möten, fest & konferens Möten i fokus Unika sätt att mötas Elite Stadshotellet i Eskilstuna erbjuder unika konferensmöjligheter med 19 möteslokaler. Vi har allt från små grupprum till stora härliga lokaler

Läs mer

Vacker idyll VÄRMDÖ SVARTSÖ

Vacker idyll VÄRMDÖ SVARTSÖ Vacker idyll VÄRMDÖ SVARTSÖ MITT I VACKRASTE MELLANSKÄRGÅRDEN med genuina, attraktiva öar och ett sjudande skärgårdsliv ligger Svartsö. Svartsö är en levande men lugn och relativt oexploaterad ö i Mellanskärgården,

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka

HÄLLEFORS KOMMUN. Hällefors Grythyttan Loka HÄLLEFORS KOMMUN Hällefors Grythyttan Loka Hällefors kommun Hällefors kommun har ett fantastiskt läge i natursköna Bergslagen. Centralt belägen mellan storstad och landsbygd, omkring 3 timmar ifrån Stockholm,

Läs mer

SKÄRGÅRDENS UTVECKLING

SKÄRGÅRDENS UTVECKLING SKÄRGÅRDENS UTVECKLING INNEHÅLL Skärgårdens utveckling De fem stora öarna Öområden Båtliv Läsanvisning: I avsnittet Utveckling i skärgården beskrivs hur kommunen kan skapa en levande skärgård på de större

Läs mer

Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1

Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1 Matrunda i norra Falkenberg - förslag nr 1 Detta är förslag på en matresa i norra delen av Falkenbergs kommun. Nedan är färden beskriven i text och även en karta är bifogad, avståndet för hela resan, med

Läs mer

UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN

UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN UPPLEV EN KONFERENS PÅ LAHOLMEN Med ett fantastiskt läge vid havet......mitt i centrala Strömstad, ligger Laholmen Hotell. Hotellet ligger högt beläget med en fantastisk utsikt över havet i väster samtidigt

Läs mer

Välkommen till öppet hus på landsbygden!

Välkommen till öppet hus på landsbygden! ÖSTGÖTADAGARNA 2014 Välkommen till öppet hus på landsbygden! 2014 års ÖstgötaDagar infaller helgen 6-7 september och årets tema är Mat. Då är du välkommen att hälsa på hos närmare 200 olika företag, föreningar

Läs mer

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER I Jämtlandsfjällen är vildmarken lyxigt lättillgänglig. Från våra fjällstationer visar le- derna till generösa vidder, välgörande tystnad och för den som vill prova något nytt

Läs mer

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca Programförslag Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca 2013 En vacker och sofistikerad pärla Palma De Mallorca Vackra Palma de Mallorca har under årtionden varit ett mycket populärt resmål. Som

Läs mer

Uddevalla Motorbåtsklubb

Uddevalla Motorbåtsklubb Här hittar du oss Klubblokalen ligger på Föreningsgatan 7 451 52 Uddevalla Telefon: 0727 22 23 23 E-Post: umk@uamotorbatsklubb.com MIDSOMMAR PÅ HOLMEN AktiviteterSkapad av Annika 2011-06-30 21:15:05 Midsommar

Läs mer

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL Långt ut i Stockholms unika ytterskärgård, i Bullerö naturreservat, ligger ett litet torp alldeles vid vattenbrynet

Läs mer

Här kan du sova. Sleep here with a good conscience

Här kan du sova. Sleep here with a good conscience Här kan du sova med rent samvete Sleep here with a good conscience MÅNGA FRÅGAR SIG hur man kan göra en miljöinsats. Det är egentligen väldigt enkelt. Du som har checkat in på det här hotellet har gjort

Läs mer

2015 KENYA AIRWAYS - EAST AFRICAN SAFARI CLASSIC RALLY

2015 KENYA AIRWAYS - EAST AFRICAN SAFARI CLASSIC RALLY 2015 KENYA AIRWAYS - EAST AFRICAN SAFARI CLASSIC RALLY Resans arrangör är Safari Classic Rally tillsammans med Rallytravels. En upplevelse av Afrika och des kultur och följa The toughest Rally of the world

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

GALLERI STUART KLIPPER

GALLERI STUART KLIPPER GALLERI STUART KLIPPER ATT KÖPA KONST Stuart Klippers uppdrag för Artipelag består av sexton stycken fotografier med motiv ifrån Stockholms skärgård som säljs i en upplaga om tre per motiv. Verken hänger

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

Brf Ljugarn BRF LJUGARN / INFORMATION BRF LJUGARN / SITUATIONSPLAN HAVET, 100 M POOL VÄLKOMMEN TILL LJUVLIGA LJUGARN PARKERING Gotland är speciellt. Denna Sveriges största ö ger besökaren en härligt

Läs mer

SPF 010 alltid på väg!

SPF 010 alltid på väg! 24/5-2/6 Det gemytliga och gästvänliga Tyrolen i Österrike Upplev den romantiska Tyrolen där de vackra dalgångarna slingrar sig fram mellan snöklädda alptoppar. Här njuter vi av Salzkammerguts bedårande

Läs mer

MÖTEN & KONFERENSER PÅ JOSEFINA KUNGLIGA DJURGÅRDEN

MÖTEN & KONFERENSER PÅ JOSEFINA KUNGLIGA DJURGÅRDEN MÖTEN & KONFERENSER PÅ JOSEFINA KUNGLIGA DJURGÅRDEN EN UNIK PLATS FÖR inspirerande konferenser Varje konferens bör betraktas som en investering i företaget och dess personal. En konferens resulterar i

Läs mer

Jag vill också passa på att tacka för en trevlig vernissage och att så många kunde komma. Barnen var stolta över att få visa runt er föräldrar.

Jag vill också passa på att tacka för en trevlig vernissage och att så många kunde komma. Barnen var stolta över att få visa runt er föräldrar. Tackar för den här veckan Som de flesta av er såg på vernissagen så har innemiljön på förskolan helt ändrats. Vi har gjort hörnorna tydligare än tidigare och mer nivåanpassade för att barnen ska kunna

Läs mer

LET ÔSS ENTERTAIN YOU

LET ÔSS ENTERTAIN YOU LET ÔSS ENTERTAIN YOU IBLAND ÄR DET OK ATT SKRYTA Vi i Sunne kan det här med stora arrangemang. Vi har gjort det förut, och kan göra det igen... och igen... och igen. Nu är det er tur att se vad vi går

Läs mer

KONFERENS PÅ BOCKHOLMEN

KONFERENS PÅ BOCKHOLMEN Bockholmen ligger endast ca 15 minuter från Stockholms hjärta, beläget vid havet i Bergshamra på en liten holme. Kanske är vi därmed Stockholms närmaste skärgårdsupplevelse? Så nära, men ändå så långt

Läs mer

SKÄRGÅRDENS UTVECKLING

SKÄRGÅRDENS UTVECKLING SKÄRGÅRDENS UTVECKLING INNEHÅLL Skärgårdens utveckling De fem stora öarna Öområden Båtliv 140 Läsanvisning: I avsnittet Utveckling i skärgården beskrivs hur kommunen kan skapa en levande skärgård på de

Läs mer

rängen runt de sagolika sjöarna är närmare än du tror. välkommen till hjärtat av eklandskapet.

rängen runt de sagolika sjöarna är närmare än du tror. välkommen till hjärtat av eklandskapet. rängen runt de sagolika sjöarna är närmare än du tror. välkommen till hjärtat av eklandskapet. sola, bada och andas frisk natur, i norra europas bäst bevarade eklandskap. Våra pärlor! stavsäter 5 12 sturefors

Läs mer

Top End Safari med 4WD

Top End Safari med 4WD Top End Safari med 4WD Upplev fantastiska vattenfall, klippmålningar från urminnes tider och det riktiga djurlivet i nationalparkerna Kakadu och Litchfield på denna guidade tredagars tur från Darwin. Ni

Läs mer

Nedanför huset möter medelhavets klarblå vatten de vita klapperstenarna på stranden

Nedanför huset möter medelhavets klarblå vatten de vita klapperstenarna på stranden Vrnik - Kroatien 2011 Vrnik är en liten ö, inte större än att man kan promenera runt den på en halvtimme. Här finns ett trettiotal hus men bara tre bofasta innevånare. Vrnik ligger ett stenkast från den

Läs mer

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse.

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Jóhann F ś Ridresor Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Nu välkomnar han alla oss, som han har lärt känna under sina år i Sverige, att komma hem till honom

Läs mer

Svensk presentation. 2012-12-28 Anita Lennerstad 1

Svensk presentation. 2012-12-28 Anita Lennerstad 1 Svensk presentation 2012-12-28 Anita Lennerstad 1 Trailereffekter AB Bild Specialisten på delar till trailers och släpvagnar 2012-12-28 Anita Lennerstad 2 Utveckling bild bild Axel Johnson AB BRIAB bild

Läs mer

KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre.

KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre. KONFERENS, MÖTE & EVENT STÄMNING Lär känna varandra från en annan sida, och lite bättre. SAMMANHÅLLNING Vi ser fram emot att se er växa både som grupp och individ. ENTUSIASM Tillsammans skapar vi minnesvärda

Läs mer

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya.

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vävresa till Kenya 3-18 mars 2015 Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vi skickar dig förslag på flygavgångar som du själv betalar. Biljetten kommer att ligga på runt 5000 kr ToR till

Läs mer

INBJUDAN MÅLNINGSRETREAT I YTTERSTA HAVSBANDET

INBJUDAN MÅLNINGSRETREAT I YTTERSTA HAVSBANDET INBJUDAN MÅLNINGSRETREAT I YTTERSTA HAVSBANDET Följ med Skaparladan på ett stillsamt äventyr till Söderarm. Med tid för målning, meditation, tystnad och nya skapande impulser. 23-26 april 2015. Om Skaparladan

Läs mer

ditt välbefinnande vår passion

ditt välbefinnande vår passion ditt välbefinnande vår passion När du åker till Friibergs Herrgård händer det något. Du kommer fram och tar det första andetaget och känner hur axlarna sjunker ner. Du tittar ut över Mälaren, tystnaden

Läs mer

Denna polygonpunkt var still going strong 41 år efter att jag hade borrat ett hål, slagit ner ett järnrör och huggit en triangel runt om röret.

Denna polygonpunkt var still going strong 41 år efter att jag hade borrat ett hål, slagit ner ett järnrör och huggit en triangel runt om röret. Käringön 2005-10-08 Käringön har alltid utövat en viss lockelse för mig och det beror på alla minnen från den tid jag arbetade på ön. Jag kom dit första gången den 24 mars 1964 för att börja med kartläggningsarbetet

Läs mer

TURLISTA Luleås skärgårdsbåtar

TURLISTA Luleås skärgårdsbåtar 2014 TURLISTA Luleås skärgårdsbåtar ANTNÄSBÖRSTSKÄR KUNOÖN MANNÖN LULEÅ KALLAXÖN GERMANDÖN SANDÖN KÄNGSÖN LAXÖN STORLÅNGÖREN BRÄNDÖN LÅNGHOLMEN SIGFRIDSÖN HAMNÖN SANDSKÄRET ALTAPPEN LIKSKÄR KLUBBVIKEN

Läs mer

Tummen upp! Engelska åk 3

Tummen upp! Engelska åk 3 Tummen upp! Engelska åk 3 Tummen upp! är ett häfte som kartlägger elevernas kunskaper i förhållande till kunskapskraven i Lgr 11. PROVLEKTION: Att läsa och förstå enkla samtal och dialoger. Att kunna föra

Läs mer

Smaka på Värmdö En Guide till lokala odlare och mathantverkare i Värmdö kommun

Smaka på Värmdö En Guide till lokala odlare och mathantverkare i Värmdö kommun Smaka på Värmdö En Guide till lokala odlare och mathantverkare i Värmdö kommun 2013 23 19 MÖJA 11 18 GÄLLNÖ HJÄLMÖ 21 6 5 A B Brunn Skärgårdsmarknad Värmdökassen 1 10 9 7 C Djurö Marknad 1 Långsunda Gård:

Läs mer

VILDA NYHETER FREDAG 8 AUGUSTI VILDA PÅ VATTNET

VILDA NYHETER FREDAG 8 AUGUSTI VILDA PÅ VATTNET VILDA NYHETER VILDA PÅ VATTNET Vi har sett flera Vildaläger paddla kanot och bygga flottar, men bland Vildas alla läger finns också några lägerplatser vid havet där det sker en hel del seglingsaktiviteter.

Läs mer

Dagsutflykter i Stockholms natur Day trips to Stockholm nature

Dagsutflykter i Stockholms natur Day trips to Stockholm nature Dagsutflykter i Stockholms natur Day trips to Stockholm nature Bullerö Tyresta Ängsö Ängsö nationalpark blomsterprakt i landets första nationalpark Ängsö blev nationalpark 1909 och är en av Europas äldsta.

Läs mer

KREATIVA MÖTEN VID HAVET

KREATIVA MÖTEN VID HAVET KREATIVA MÖTEN VID HAVET STORA OCH SMÅ KONFERENSER PÅ SCANDIC I KARLSKRONA VÄLKOMMEN TILL SCANDIC KARLSKRONA HOTELLET VID VATTNET De som inte kommer från Blekinge tror inte att det är sant när dom ser

Läs mer

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 1 RESEFAKTA, FLYG OCH BÅTAR FLYG Vi kommer att flyga till Split med SAS morgonflyg från Göteborg och Stockholm. Utresa Göteborg Split Stockholm Split

Läs mer

Boiler with heatpump / Värmepumpsberedare

Boiler with heatpump / Värmepumpsberedare Boiler with heatpump / Värmepumpsberedare QUICK START GUIDE / SNABBSTART GUIDE More information and instruction videos on our homepage www.indol.se Mer information och instruktionsvideos på vår hemsida

Läs mer

Jomana, Invajo, 20 personer, 20 juni 2012. Catch & Relax - lite om oss. Fisket 08-509 04 335. Vaxholm den 14 maj 2012. Hej Jomana!

Jomana, Invajo, 20 personer, 20 juni 2012. Catch & Relax - lite om oss. Fisket 08-509 04 335. Vaxholm den 14 maj 2012. Hej Jomana! Jomana, Invajo, 20 personer, 20 juni 2012 08-509 04 335 Hej Jomana! Vaxholm den 14 maj 2012 Tack för er förfrågan och trevligt samtal i sent i fredags. Vi kan som sagt ta hand om din grupp den 20 juni

Läs mer

Panorama Route & Safari i Kruger

Panorama Route & Safari i Kruger Panorama Route & Safari i Kruger Detta fem dagars bilpaket som utgår från Johannesburg inkluderar en av världens vackraste områden utmed Panorama Route samt Safariupplevelser i Kruger. Detta paket kombinerar

Läs mer

Bokning på tel. 0950-100 83 www.ansia.se E-post: ansia@ansia.se HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN!

Bokning på tel. 0950-100 83 www.ansia.se E-post: ansia@ansia.se HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN! Ansia ligger vid natursköna Umeälven. Nära till allt! Ansia är en modern camping med två-, fyra- och sex-bäddars stugor med självhushåll. Husvagn- och tältplatserna ligger i en öppen och trevlig miljö.

Läs mer

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I Jönköping restauranger i Jönköping Tegel Matbar Galleri Sjön Köket levererar rustika, europeiska smaker i modern tappning under benämningen easy eating. Med ca 50 meter från

Läs mer

Marknadsföringsmöjligheter Primörtidningen Godaboken Hemsidan Facebook Övrig marknadsföring

Marknadsföringsmöjligheter Primörtidningen Godaboken Hemsidan Facebook Övrig marknadsföring Årets PrimörPremiär kommer gå av stapeln under Kristi Himmelfärdshelgen den 17-20 maj. Helgen innan, lördagen den 12 maj tjuvstartar vi med en Sparrispremiär utanför Österport i Visby. Årets Primörpremiär

Läs mer

VAD SKULLE DU HA VALT PDF

VAD SKULLE DU HA VALT PDF VAD SKULLE DU HA VALT PDF ==> Download: VAD SKULLE DU HA VALT PDF VAD SKULLE DU HA VALT PDF - Are you searching for Vad Skulle Du Ha Valt Books? Now, you will be happy that at this time Vad Skulle Du Ha

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Vad händer i Färgelanda? Tipspromenader. Dans. Friskis & Svettis. Ödeborgs IF. Juni

Vad händer i Färgelanda? Tipspromenader. Dans. Friskis & Svettis. Ödeborgs IF. Juni Vad händer i Färgelanda? Juni Tipspromenader Stigens If Varje söndag t.o.m. 8/6. Start kl.11.00-12.00 vid fabriken. Korvgrillning. Startavgift 20 kr. Torps Byalag och Valbo-Ryrs sockenförening Torsdag

Läs mer

JAG SKRIVER I BLINDO PDF

JAG SKRIVER I BLINDO PDF JAG SKRIVER I BLINDO PDF ==> Download: JAG SKRIVER I BLINDO PDF JAG SKRIVER I BLINDO PDF - Are you searching for Jag Skriver I Blindo Books? Now, you will be happy that at this time Jag Skriver I Blindo

Läs mer

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti.

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Bakgrund: Liksom förra året är även 2012 års upplaga ett 2 dagars event. Övernattningen sker i år på Aspa Herrgård som ligger ca 13 km

Läs mer

LAPPETORP VID HAVET BO I NYKÖPINGS VACKRA SKÄRGÅRD

LAPPETORP VID HAVET BO I NYKÖPINGS VACKRA SKÄRGÅRD LAPPETORP VID HAVET BO I NYKÖPINGS VACKRA SKÄRGÅRD Skärgårdsliv på Lappetorp. 13 kilometer nordost om Nyköping ligger Lappetorp. Här bygger vi en levande skärgårdsmiljö med nya permanenthus. Området består

Läs mer

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18

BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 BILAGA 6: Samtliga citat fråga 18 Samtliga citat på frågan Vad i Sunne vill du rekommendera till andra? Antal Fryksdalsdansen 26 Vattenlandet 25 Mårbacka 19 Allt 18 Berättarladan 17 Västanå teater 15 Camping

Läs mer

ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN

ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN Ockelbo turism 2012-07-12 turism@ockelbo.se ÄTA WIJ TRÄDGÅRDAR Lunchöppet: Måndag - fredag 11.30-14.00 Tel: 0297-554 50 NINJAS KÖK www.ockelbopensionat.se Tel: 0297-409

Läs mer

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co. Februari 2012

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co. Februari 2012 Inkvarteringsstatistik Göteborg & Co Februari 2012 FoU/ Marknad & Försäljning Gästnätter storstadsregioner Februari 2012, hotell och vandrarhem Gästnattsutveckling storstadsregioner Februari 2012, hotell

Läs mer

KONFERENS I KROATIEN 2014

KONFERENS I KROATIEN 2014 KONFERENS I KROATIEN 2014 Scandjet travel erbjuder grupp- och konferensresor till ett av Europas vackraste och solsäkraste länder - Kroatien. Vi erbjuder skräddarsydda arrangemang i en fantastisk och inspirerande

Läs mer

Österlen form & kultur

Österlen form & kultur 08-97 45 96 es.almer@hotmail.se GEN BUTIK & CAFE 0706-04 26 74 www.borstteknik.se nnel.kivik@gmail.com recepten..osterlenskottovilt.se ttabacken.grevlunda.se w.brosarpsgastgifveri.se www.attusagard.se

Läs mer

We Celebrate Spring. 15 Januari, 2013

We Celebrate Spring. 15 Januari, 2013 We Celebrate Spring 15 Januari, 2013 Våren är en tid att fira, en tid för högtider som bröllop, konfirmation och skolavslutningar men kanske också för att fira det där nya jobbet som någon fick? Eller

Läs mer

Flytta hit? till dig som är nyfiken på mariestad och Mariehus

Flytta hit? till dig som är nyfiken på mariestad och Mariehus Flytta hit? till dig som är nyfiken på mariestad och Mariehus I Mariestads skärgård finns många utflyktsmål. Här samsas naturreservat med sandstränder och klippor. foto: mostphotos Mariestad har en av

Läs mer

Sydafrika. Avresa: 7 mars 2015 15 dagar

Sydafrika. Avresa: 7 mars 2015 15 dagar Sydafrika East London och Kapstaden Avresa: 7 mars 2015 15 dagar Vi erbjuder här en unik resa till Sydafrika med Laila Nordfors som reseledare. Laila har på uppdrag av Gävle Kommun haft ett tätt samarbete

Läs mer

Kasinokampen. Trekamp, tvårätters middag, 1 glas öl/vin/alk., fri entré och garderob.

Kasinokampen. Trekamp, tvårätters middag, 1 glas öl/vin/alk., fri entré och garderob. Kasinokampen Trekamp och middag Satsa på en annorlunda och rolig kasinokväll med trekamp och en tvårättersmiddag. Utmana varandra i de vanligaste kasinospelen. Avsluta sedan kvällen med att fira vinnarna

Läs mer

Med potential SVARTSÖ VÄRMDÖ

Med potential SVARTSÖ VÄRMDÖ Med potential SVARTSÖ VÄRMDÖ VÄLKOMMEN TILL ALSVIK på södra Svartsö och denna perfekt belägna fastighet med sjöutsikt. Här lever du helt avskilt på din egen tomt men närheten till Waxholmsbåt, affär, café

Läs mer

CITY HOTELL ESKILSTUNA

CITY HOTELL ESKILSTUNA CITY HOTELL ESKILSTUNA 562-3548_City Hotell_folder_125x250.indd 1 2013-11-13 16:32 562-3548_City Hotell_folder_125x250.indd 2 2013-11-13 16:32 CITY HOTELL ESKILSTUNA Övernatta hos oss när du är i Eskilstuna!

Läs mer

En dröm för vår skola blir sann! Elevresa till Kina 3/4-17/4 2015

En dröm för vår skola blir sann! Elevresa till Kina 3/4-17/4 2015 En dröm för vår skola blir sann Elevresa till Kina 3/4-17/4 2015 Kära elever och föräldrar, I dagsläget studerar 89 elever, åk 6-9, kinesiska som språkval. Våra nior med språkval kinesiska går snart ut

Läs mer

Aktiviteter! Utomhus

Aktiviteter! Utomhus Aktiviteter! Utomhus Bastubad och vedeldad badtunna I nära anslutning till Villa Hofsnäs pensionat nere i Torpasjön ligger vår bastuflotte. Här kan ni träffas för en stunds avkoppling tillsammans med kollegor

Läs mer

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND AV HÉLÈNE LUNDGREN UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND Kraftiga dyningar, grottor, vikingahistoria, sandstränder och vackra klipportaler längs Shetlandsöarnas kust. En dramatisk natur med

Läs mer

Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot. Självstyrda bilar. Datum: 2015-03-09

Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot. Självstyrda bilar. Datum: 2015-03-09 Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot Självstyrda bilar Datum: 2015-03-09 Abstract This report is about when you could buy a self-driving car and what they would look like. I also mention

Läs mer