VÄLKOMMEN. till. Förskole- & Fritidshemsverksamheten GÖTENE KOMMUN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄLKOMMEN. till. Förskole- & Fritidshemsverksamheten GÖTENE KOMMUN"

Transkript

1 VÄLKOMMEN till Förskole- & Fritidshemsverksamheten i GÖTENE KOMMUN Riktlinjer och Information som gäller fr o m Antagna av Barn och ungdomsnämnden , 140. Riktlinjerna är reviderade av Barn och ungdomsnämnden , och Ny barnomsorgstaxa fr o m antagen av kommunfullmäktige

2 2 Välkommen till Förskole- och Fritidshemsverksamheten i Götene kommun! I detta dokument ska vi informera om kommunens förskole- och fritidshemsverksamhet samt vilka regler vi har. Förskole- och fritidshemsverksamheten regleras av Skollagen kap 2a 1-20 och kap 2b Kommunen är skyldig att tillhandahålla förskole- och fritidshemsverksamhet i olika former för barn i åldern 1-12 år i den omfattning som behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete, studier eller barnets eget behov. Observera att ingen barnomsorg erbjuds vid föräldrars semestrar och ledigheter. Verksamheten ska på olika sätt genom sin pedagogik ge barnen stöd och stimulans i sin utveckling och personalen ska arbeta individ- och gruppinriktat. Verksamheten ska utgå från varje barns behov, vara målinriktad och planerad. Förskolan har en egen Läroplan, Lpfö 98, och den är obligatorisk för förskolan. För familjedaghem gäller Allmänna Råd för Familjedaghem och Lpfö 98 är rådgivande. För fritidshem gäller grundskolans läroplan Lpo 94 och Allmänna Råd för Fritidshem. Barn- och Ungdomsnämnden har utarbetat ett lokalt måldokument som tillsammans med läroplanerna och de allmänna råden, ska vägleda personalens arbete i de olika verksamheterna.

3 3 Våra olika verksamhetsformer Förskola Förskolan tar emot barn från 1 år - 5 år. I barngrupperna arbetar förskollärare och barnskötare. Barnen får både omsorg och en pedagogisk verksamhet samt social träning. Barnen är indelade i olika åldersgrupper. Öppethållandet är i största möjliga mån anpassat efter barnens och familjens behov. Normal arbetstid är måndag till fredag dagtid. Öppethållandet kan variera mellan enheterna. Familjedaghem Familjedaghem tar emot barn från 1 år. Barnen får både omsorg och social träning som en del i barnomsorgsverksamheten. Dagbarnvårdarna har ett väl fungerande vikariesystem och flertalet arbetar i arbetslag med 3-4 dagbarnvårdare per lag, för att kunna ge bästa tänkbara service även vid sjukdom och eventuella ledigheter. Arbetstiden anpassas efter föräldrarnas behov. Normal arbetstid är måndag till fredag dagtid. Familjecentrum Familjecentrum är en öppen förskola med utvidgad service till föräldrar. I verksamheten arbetar förskollärare tillsammans med personal från socialtjänsten, BVC och MVC. Familjecentrum är en träffpunkt för de vuxna och barnen får både pedagogisk verksamhet och social träning. Verksamheten är öppen tre halvdagar/vecka. Som ett komplement till Familjecentrum finns ett Baby-café för föräldrar med barn i åldern upp till ett år. Denna verksamhet drivs av en förskollärare och är öppen en eftermiddag varannan vecka. Fritidshem Lovomsorg Fritidshemmen tar emot barn från 6 år till 12 år. Fritidspedagoger, fritidsledare och förskollärare arbetar i verksamheten. Personalen arbetar viss tid i skolan och följer barnet hela dagen. Efter skolan finns olika pedagogiska aktiviteter och tillfälle för avkoppling. Öppethållande är normal arbetstid måndag - fredag dagtid, men kan variera mellan de olika enheterna beroende på barnens behov. Lovomsorgen bedrivs inom skolbarnsomsorgen och är öppen endast på skolornas lov och ferier. Man kan boka lovomsorg för upp till 5 dagar per skollov. För längre perioder gäller samma regler som för ordinarie skolbarnsomsorg.

4 4 Allmän Förskola Fr o m år 2003 erbjuder kommunen förskola till alla fyra- och femåringar enligt skollagens nya bestämmelser. Avsikten är att alla fyra- och femåringar garanteras en avgiftsfri förskolepedagogisk verksamhet, som omfattar minst 525 timmar om året. Den allmänna förskolan ingår som en del av den befintliga verksamheten som pågår i förskolan. Det är frivilligt för förälder att placera sitt barn i denna verksamhet. Omfattningen är 3 timmars avgiftsfri verksamhet varje dag under terminerna, förutom skolornas lov och förskolans stängningsdagar enligt gällande läsårstider. Den huvudsakliga tiden för verksamheten kommer att vara på förmiddagarna, kl Skolornas aktuella läsårstider finns på kommunens hemsida. Du kan som förälder anmäla önskemål om en plats på allmän förskola när som helst under läsåret och Du kan utnyttja 1-5 dagar i veckan som det passar dig och ditt barn. Vi vill ha in din anmälan senast två veckor innan ditt barn ska börja allmän förskola för att planera mottagandet. Därefter påbörjar vi inskolningen. Ingen lunch serveras och föräldrarna måste själva stå för skjuts till och från förskola. Barn som är inskrivna på förskola har inte möjlighet utöka vistelsetiden på lediga dagar för att komma extra på den anvisade allmänna förskoletiden. Undantag kan göras av rektor om extra tid bedöms föreligga utifrån barnets eget behov. För barn inskrivna i familjedaghem finns möjlighet att utöka vistelsetiden på lediga dagar för att komma extra på den anvisade allmänna förskoletiden. Föräldrar betalar avgift för tid i familjedaghem och i allmän förskola, reducerad med 28%. Barn till arbetslösa och föräldralediga har rätt till högst 15 timmar barnomsorg per vecka, inklusive den allmänna förskolan. Under lov och semester erbjuds ingen omsorg. Avgiften för barn med rätt till allmän förskola minskas med 28 % under hela året enligt gällande taxa för förskoleverksamhet. Avgiftsfri allmän förskola erbjuds enbart på förskola, på tid som anvisas av rektor (huvudsakligen ). Tiden är 15 tim/vecka och gäller enbart under terminstid. Barn i allmän förskola är lediga under skolans sportlov, påsklov, sommarlov, höstlov, jullov och klämdagar samt förskolans stängningsdagar (1 dag/termin). Skolans kompetensdagar (studiedagar) räknas dock inte som lov. Inför skolstarten: Om Du har ditt barn placerat på en annan förskola än i det skolområde Du tillhör, och vill att ditt barn ska gå i grundskolan där, får Du själv bekosta skolskjuts.

5 5 Var finns verksamheterna och vilka är ansvariga? Område: Ansvarig: Tel Götene tätort: Prästgårdsängens område: Prästgårdsängens förskolor: Rektor Ros-Britt Wiktorsson Prästkragen och Miklagård Familjedaghem Familjecentrum Verksamhetsansv. Susann Sundberg Prästgårdsskolan Fritidshem Rektor Lena Edholm Holmestad Fritidshem Västerby/Ljungsbackens område: - Ljungsbackens Förskola Rektor Jan-Olof Svensson Västerby Förskola Familjedaghem Ljungsbacken Fritidshem Rektor Roland Nilsson Källby område: - Källby Förskola Rektor Kerstin Torstensson Familjedaghem Källby Gård Fritidshem Rektor Eva Cardell Lundsbrunn/Hangelösa område: - Lillelunda Förskola Rektor Elisabet Andersson-Hulth Familjedaghem (Lundsbrunn/Hangelösa) Lundabyn Fritidshem

6 6 Hällekis område: - Hällekis Förskola Rektor Bengt-Åke Gindemo Familjedaghem (Hällekis o Årnäs) Hällekis Fritidshem Alternativ barnomsorg: Smulan Förskola i Götene Föreståndare Ann-Britt Åstrand (drivs av Missionsförsamlingen) Förskolan Kullebarn Föreståndare Lilian Nilsson (Föräldrakooperativ i Hällekis)

7 7 Hur får man en plats i förskole- och fritidshemsverksamheten? Du ska skriftligt anmäla ditt/dina barn till Barn- och Ungdomskontoret 6 månader innan du behöver plats. Barnen blir då placerade i en aktuell kö med anmälningsdatum som ködatum. Rektor för området kontaktar förälder för att erbjuda placering efter de önskemål som har angetts i ansökan. Plats ska erbjudas inom skälig tid, 3-4 månader efter det att ansökan lämnats in. Önskemål om viss Förskola-Fritidshem-Familjedaghem kan anges. Ansöker Du om förskola eller familjedaghem utanför det skolområde som ditt barn tillhör när det börjar sin skolgång, kan omflyttning bli aktuell. Är ditt barn skolskjutsberättigat är barnet endast garanterad skolskjuts till den skola som barnet tillhör enligt kommunens skolskjutsindelning. Rätt att välja skola finns, i mån av plats, men skolskjuts garanteras endast till den skola barnet tillhör. Är Du osäker på vilket skolområde ditt barn tillhör, kontakta kommunens skolskjutshandläggare eller rektor för området. När Du fått en placering är Du skyldig att lämna viktiga uppgifter, såsom vistelsetider för barnet, arbetsplats, familjeförhållanden, telefonnummer, inkomst mm. Arbetslöshet Är Du arbetslös har Du rätt till förskoleverksamhet (förskola alt. familjedaghem) högst 15 tim/vecka för ditt barn. Barnets tider görs upp i samråd med personal och förälder, utifrån verksamheten och barnets bästa. Under skolans sommarlov och jullov erbjuds ingen omsorg. OBS! Om arbetslösa föräldrar får arbete så hävs ledigheten. Skolbarn inskrivna i fritidsverksamhet har däremot inte rätt till fritidsplats vid förälders arbetslöshet. Föräldraledighet Är Du föräldraledig har äldre syskon rätt till förskoleverksamhet (förskola alt. familjedaghem) högst 15 tim/vecka. Barnets tider görs upp i samråd med personal och förälder, utifrån verksamheten och barnets bästa. Under skolans sommarlov och jullov erbjuds ingen omsorg. Skolbarn inskrivna i fritidsverksamhet har däremot inte rätt till fritidsplats när förälder är föräldraledig.

8 8 Barn med särskilda behov Om speciella skäl föreligger kan ansökan om plats sökas enligt: Skollagen 6 Barnets eget behov Skollagen 9 De barn som av fysiska och psykiska eller andra skäl behöver stöd i sin utveckling, om inte barnets behov av sådant stöd tillgodoses på något annat sätt. Ansökan om plats enligt ovanstående paragrafer kan ge prioritet i kön efter bedömning av specialpedagog på respektive enhet. Beslut om tid enligt Skollagen 6 och 9 görs efter en bedömning av barnets behov och övriga insatser, mellan timmar per vecka.

9 9 Inskolning En inskolningstid på c:a 14 dagar är viktigt för att barn - personal - föräldrar ska lära känna varandra. Inskolningen görs upp i samråd med respektive enhet. Avgift uttages fr o m första inskolningsdagen utifrån barnets ordinarie schematid. Schema och inkomstuppgift Vid nyplacering ska schema och inkomstuppgift lämnas in under inskolningsperioden. Vid förändring av barnet/barnens vistelsetid ska schema inlämnas. Vid förändring av inkomst är förälder skyldig att lämna ny inkomstuppgift. Om förälder ej lämnar uppgift av betydelse (inkomst, tider mm) debiteras högsta avgift. Uppsägning av plats Uppsägning av plats ska göras skriftligen 1 månad innan barnet slutar. Avgift uttages för en uppsägningsmånad. Avstängning av plats Avstängning kan ske om förälder ej: 1. Betalar sin avgift. Vid avstängning ska skulden regleras innan ny placering kan göras. 2. Utnyttjar sin plats regelbundet. Reducering av avgift Vid barns ledighet, sjukdom eller annan frånvaro reduceras ej avgiften. Avgift betalas under 12 månader, utan möjlighet till reduktion för ledighet. Vid barns längre sjukdom, över fyra veckor, kan ansökan om reducering göras. Skriftlig ansökan skickas till Götene kommun, sektor Barn och kunskap.

10 10 Kvittning av tid Frånvaro för barns sjukdom och helgdagar kvittas ej. Stängningsdagar kan kvittas. Stängningsdagar Personal inom förskole- och fritidshemsverksamheten har liksom alla andra ett stort behov av tid för kompetensutveckling, uppföljning och utvärdering. Allt för att bibehålla vår höga kvalitet. Detta har vi under en följd av år försökt att delvis tillgodose genom s k stängningsdagar. Dessa kommer vi även framgent att behöva. Vi har också för dessa dagar att ta hänsyn till föräldrars behov av barnomsorg. De föräldrar som får svårigheter meddelar detta i god tid till respektive förskola/familjedaghem/skola. Ni kommer då att erhålla omsorg i någon form inom kommunen. Lovomsorg Med lovomsorg avses skolbarnsomsorg under skolornas lov och ferier. För lovomsorg upp till 5 dagar per skollov tas ut en fast avgift om 50 kr/dag. För längre perioder debiteras enligt ordinarie taxa för skolbarnsomsorg, dock minst 1 månadsavgift. Vid månadsinkomster understigande de i tabellen angivna, är det billigare att skriva in barnet på fritidshem och erlägga avgift för en månad enligt ordinarie taxa. Med Barn 1 avses familjens yngsta barn med placering i förskole-/skolbarnsomsorg. Antal Barn 1 lovomsorgsdagar (Månadsinkomst) Barn 2-3 (Månadsinkomst) kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr Exempel: behov av 5 lovomsorgsdagar för barn i åk 4 familjens månadsinkomst är kr det finns ett yngre syskon på förskola Vid debitering enligt lovomsorg blir avgiften 250 kr, medan den blir 210 kr (1% av månadsinkomst) om barnet skrivs in på fritidshem och familjen betalar för 1 månad.

11 11 Vad kostar en plats? Avgiften beräknas med en procentsats på hushållets avgiftsgrundande bruttoinkomst, upp till kr /månad, och betalas som fast månadsavgift. Avgiften debiteras innevarande månad och betalas under 12 månader, utan möjlighet till reduktion vid ledighet. Platsen är 12-månaders abonnemang. Barnets behov av vistelsetid utgår från föräldrarnas arbetstid, studietid inkl restid eller om familjen har speciella skäl. Vid arbetslöshet och föräldraledighet gäller högst 15 tim/vecka. Avgiften för barn med rätt till allmän förskola (4- och 5-åringar) minskas med 28% under hela året enligt gällande taxa för förskolebarn 1-5 år. Önskar förälder allmän förskola 15 tim/vecka under terminstid på tider som anvisas av rektor (huvudregel mån-fre ) är verksamheten avgiftsfri. Detta gäller enbart för barn placerade på förskola, barn i familjedaghem får avgiften reducerad med 28%. Som Barn 1 avses det yngsta placerade barnet, Barn 2 det näst yngsta placerade barnet och Barn 3 nästa placerade barn. För fjärde och följande placerade barn blir ingen avgift. Förskolebarn 1 5 år Inkomst intervall kr/mån Barn Barn 1 Barn 2 Barn kr Barn 1 Maxbelopp i kronor Barn 2 Barn 3 Avgift i % av inkomst 3,0 % 2,0 % 1,0 % kr 840 kr 420 kr Avgiften för barn med rätt till allmän förskola (4- och 5-åringar) minskas med 28% under hela året. Önskar förälder allmän förskola för 4- och 5-åringar med 15 tim/vecka under terminstid på tider som anvisas av rektor (huvudregel mån-fre ) är verksamheten avgiftsfri. Avgiften räknas på familjeinkomster upp till och med kr/månad. Skolbarn 6 12 år Inkomst intervall kr/mån % av inkomsten (och mer) Maxbelopp i kronor Barn Barn1 Barn2 Barn3 Barn1 Barn2 Barn3 Avgift i % av inkomst 2,0 % 1,0 % 1,0 % 840 kr 420 kr 420 kr Vid tillfällig placering under en månad debiteras en månadsavgift som lägsta avgift. Avgift vid lovomsorg på skolornas lov och ferier, se regler för lovomsorg.

12 12 Vad räknas till avgiftsgrundande inkomst? Med avgiftsgrundande inkomst avses lön före skatt och andra skattepliktiga inkomster i inkomstslaget tjänst samt överskott i inkomstslaget näringsverksamhet enligt inkomstskattelagen (1999:1229) under bidragsåret. Det är således den samlade bruttoinkomsten för varje hushåll som ligger till grund för avgiftssättningen. Följande ersättningar och bidrag är avgiftsgrundande: - Lön och andra ersättningar i anslutning till anställning - Inkomst av näringsverksamhet - Familjehemsföräldrars arvodesersättning - Pension (ej barnpension) - Livränta - Föräldrapenning - Vårdbidrag för barn till den del det utgör arvode (ersättning för merutgifter ska inte tas med) - Sjukbidrag - Sjukpenning - Arbetslöshetsersättning - Kontant arbetsmarknadsstöd - Utbildningsbidrag avseende arbetsmarknadsutbildning - Familjebidrag i form av familjepenning - Dagpenning vid repetitionsutbildning för värnpliktiga m.m.

13 13 Frågor och upplysningar besvaras av: Christina Ericsson Sektor Barn och Kunskap, Götene vx Ansvarig rektor i respektive område.

VÄLKOMMEN. Till Förskole- & fritidshemsverksamheten i Götene kommun

VÄLKOMMEN. Till Förskole- & fritidshemsverksamheten i Götene kommun VÄLKOMMEN Till Förskole- & fritidshemsverksamheten i Götene kommun 1 Antagna av fullmäktige 24 november 2008. 2 Välkommen till Förskole- och Fritidshemsverksamheten i Götene kommun! I detta dokument informerar

Läs mer

Riktlinjer gällande förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Riktlinjer gällande förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Riktlinjer gällande förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Antagna 160209 Antagen av Kommunstyrelsen 2013-05-08, Ks 133 Reviderad av Barn- och utbildningsnämnden 2016-02-09 2 3Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer gällande förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Riktlinjer gällande förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Riktlinjer gällande förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Antagen av Kommunstyrelsen 2013-05-08, Ks 133 2 3Innehållsförteckning Välkommen till Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem i Götene kommun!...3

Läs mer

Riktlinjer gällande förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Riktlinjer gällande förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Riktlinjer gällande förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Antagna 151117 Antagen av Kommunstyrelsen 2013-05-08, Ks 133 Reviderad av Barn- och utbildningsnämnden 2015-11-17 2 3Innehållsförteckning

Läs mer

Välkommen. till barnomsorgen i Ydre kommun. Riktlinjer - Avgifter

Välkommen. till barnomsorgen i Ydre kommun. Riktlinjer - Avgifter YDRE KOMMUN Välkommen till barnomsorgen i Ydre kommun Riktlinjer - Avgifter Fastställd av kommunfullmäktige 2003 02 24 Reviderad av kommunfullmäktige 2004 02 23 Reviderad av kommunfullmäktige 2005 02 21

Läs mer

Avgifter och regler. inom förskola och skolbarnsomsorg. Barn, utbildning och fritid 2010-07-01

Avgifter och regler. inom förskola och skolbarnsomsorg. Barn, utbildning och fritid 2010-07-01 Avgifter och regler inom förskola och skolbarnsomsorg Barn, utbildning och fritid 2010-07-01 Härjedalens kommun har så kallad maxtaxa för barn i förskola och skolbarnsomsorg. Det innebär att Du betalar

Läs mer

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET 1 (5) FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET För ytterligare information, ta kontakt med respektive verksamhetschef. Förskoleverksamhet Bygdeå och Djäkneboda Anders Heldebro, 0934-142 51

Läs mer

Förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet För ytterligare information, ta kontakt med ansvarig verksamhetschef. Förskoleverksamhet Josefine Pettersson, förskolechef, skolbarnomsorg i Åkullsjön,

Läs mer

VALDEMARSVIKS KOMMUN 2010-07-01

VALDEMARSVIKS KOMMUN 2010-07-01 VALDEMARSVIKS KOMMUN 2010-07-01 2 ANSÖKAN Ansökan om plats till barnomsorg skall ske skriftligt via blankett och lämnas till områdesexpeditionen, alternativt kan du fylla i din blankett direkt via vår

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANMÄLAN, PLACERING OCH AVGIFTSUTTAG INOM FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG

RIKTLINJER FÖR ANMÄLAN, PLACERING OCH AVGIFTSUTTAG INOM FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG 1 RIKTLINJER 2004-11-25 fastställda av Dnr: 158/2004 barn- och utbildningsnämnden Reviderad 20131007 RIKTLINJER FÖR ANMÄLAN, PLACERING OCH AVGIFTSUTTAG INOM FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG ANMÄLAN

Läs mer

Taxa för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Simrishamns kommun (Gäller från 2011-01-01)

Taxa för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Simrishamns kommun (Gäller från 2011-01-01) Barn- och utbildningsförvaltningen Taxa för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Simrishamns kommun (Gäller från 2011-01-01) Förskoleverksamhet (1-5 år) Heltidstaxa (15 tim/vecka eller mer) Halvtidstaxa

Läs mer

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET 1 (6) FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET Förskoleverksamhet Flarken, Ånäset, Bygdeå och Djäkneboda Malin Andersson, 0934-140 63 Överklinten, Robertsfors och dagbarnvårdare Josefine L

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 79/ Bfk 9 1. Maxtaxa inom förskola och skolbarnsomsorg

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 79/ Bfk 9 1. Maxtaxa inom förskola och skolbarnsomsorg FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 79/01 2002-01-01 Bfk 9 1 Maxtaxa inom förskola och skolbarnsomsorg Förskola 1-5 år Avgift barn 1: 3 % av inkomsten - högst 1 140 kr/mån. Avgift barn 2:

Läs mer

Välkommen. till barnomsorgen i Ydre kommun. Riktlinjer - Avgifter

Välkommen. till barnomsorgen i Ydre kommun. Riktlinjer - Avgifter YDRE KOMMUN Välkommen till barnomsorgen i Ydre kommun Riktlinjer - Avgifter Fastställd av kommunfullmäktige 2003 02 24 Reviderad av kommunfullmäktige 2004 02 23 Reviderad av kommunfullmäktige 2005 02 21

Läs mer

Reviderad 2015-06-29. Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Reviderad 2015-06-29. Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Reviderad 2015-06-29 Villkor och regler för plats i förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem 2 Ansökan förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet Förälder och barn som är folkbokförda, på väg

Läs mer

VALDEMARSVIKS KOMMUN 2011-01-01

VALDEMARSVIKS KOMMUN 2011-01-01 VALDEMARSVIKS KOMMUN 2011-01-01 ANSÖKAN Ansökan om plats till barnomsorg skall ske skriftligt via blankett och lämnas till områdesexpeditionen, alternativt kan du fylla i din blankett direkt via vår hemsida

Läs mer

1(6) Barnomsorgstaxa Styrdokument

1(6) Barnomsorgstaxa Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Taxa Beslutad av Kommunfullmäktige 2003-11-26, 153 Dokumentansvarig Verksamhetschef bildning Reviderad av Kommunfullmäktige 2014-11-26, 151 Kommunfullmäktige

Läs mer

SKOLLAGENS GRUNDER. Barnet och barnets vårdnadshavare ska vara skrivna i Kristinehamns kommun.

SKOLLAGENS GRUNDER. Barnet och barnets vårdnadshavare ska vara skrivna i Kristinehamns kommun. Datum 2010-01-28 Referens Sida 1(7) Skolförvaltningen Regler för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. Antagna av kommunfullmäktige 2001-12-18. (justerade 2003-11-27) (justerad text 2009-12-02, 2011-09-06,

Läs mer

TAXA FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET

TAXA FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING TAXA FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-14, 296 att gälla fr.o.m. 2016-01-01 Kommunfullmäktige beslutade

Läs mer

Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg

Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg Gäller från och med 2018-08-01 Ansökan förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet Vårdnadshavare och barn som är folkbokförda, på väg att bosätta

Läs mer

1(6) Barnomsorgstaxa Styrdokument

1(6) Barnomsorgstaxa Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Taxa Beslutad av Kommunfullmäktige 2003-11-26, 153 Dokumentansvarig Verksamhetschef bildning Reviderad av Kommunfullmäktige 2014-11-26, 151 Kommunfullmäktige

Läs mer

Välkommen. till barnomsorgen i Ydre kommun. Riktlinjer - Avgifter

Välkommen. till barnomsorgen i Ydre kommun. Riktlinjer - Avgifter Välkommen till barnomsorgen i Ydre kommun Riktlinjer - Avgifter Fastställd av kommunfullmäktige 2003 02 24 Reviderad av kommunfullmäktige 2004 02 23 Reviderad av kommunfullmäktige 2005 02 21 Reviderad

Läs mer

Tillämpning av regler och avgifter Förskola, pedagogisk omsorg och Fritidshem

Tillämpning av regler och avgifter Förskola, pedagogisk omsorg och Fritidshem Tillämpning av regler och avgifter Förskola, pedagogisk omsorg och Fritidshem 1 Denna broschyr ger viktig information om regler och avgifter för kommunens pedagogiska omsorg, förskoleoch fritidshemsverksamhet.

Läs mer

Maxtaxa infördes i Ockelbo kommun 1 januari Taxan gäller för barn som har omsorg i förskola, familjedaghem och fritidshem.

Maxtaxa infördes i Ockelbo kommun 1 januari Taxan gäller för barn som har omsorg i förskola, familjedaghem och fritidshem. Maxtaxa infördes i Ockelbo kommun 1 januari 2002. Taxan gäller för barn som har omsorg i förskola, familjedaghem och fritidshem. Barnomsorgen i Ockelbo kommun vill ses som ett komplement till hemmet. Det

Läs mer

TAXA, REGLER OCH RIKTLINJER FÖR FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM VALLENTUNA KOMMUN 2005

TAXA, REGLER OCH RIKTLINJER FÖR FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM VALLENTUNA KOMMUN 2005 VALLENTUNA KOMMUN 1 TAXA, REGLER OCH RIKTLINJER FÖR FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM VALLENTUNA KOMMUN 2005 Maxtaxan fastställd av Kommunfullmäktige 2001-09-24 och 2003-12-15. Regler och riktlinjer fastställda

Läs mer

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg.

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. Välkommen till Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem i Essunga kommun! Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. Reviderad 2013-03-01 Reviderad 2013-10-24 UN 48 Reviderad

Läs mer

REGLER OCH TAXA FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG I VANSBRO KOMMUN

REGLER OCH TAXA FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG I VANSBRO KOMMUN REGLER OCH TAXA FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG I VANSBRO KOMMUN Barnomsorg *) bedrivs i kommunen genom förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. Förskoleverksamhet erbjuds till alla barn som

Läs mer

Välkommen till barnomsorgen i Nynäshamns kommun

Välkommen till barnomsorgen i Nynäshamns kommun Välkommen till barnomsorgen i Nynäshamns kommun Rev.version 2013-07-10 0 1 Verksamhetsformer inom barnomsorgen Kommunens förskolor och pedagogiska omsorg (familjedaghem) tar emot barn i åldern 1-5 år till

Läs mer

Riktlinjer och avgifter inom förskola och fritidshem

Riktlinjer och avgifter inom förskola och fritidshem Bildningsförvaltningen Dokumentägare: Stab Fastställd 2003-12-15 Reviderad: 2019-07-01 Riktlinjer och avgifter inom förskola och fritidshem Barn och utbildningsnämnden samt kommunfullmäktige har antagit

Läs mer

Riktlinjer gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Laholms kommun. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2015-174 Gäller fr.o.m.

Riktlinjer gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Laholms kommun. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2015-174 Gäller fr.o.m. Riktlinjer gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Laholms kommun Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2015-174 Gäller fr.o.m. 2015-08-01 Innehållsförteckning 1. Syfte...3 2. Omfattning...3 3. Rätt

Läs mer

Avgifter inom förskola och fritidshem/klubben

Avgifter inom förskola och fritidshem/klubben Avgifter inom förskola och fritidshem/klubben Antagen av kommunfullmäktige den 19 september 2014, 70 Innehållsförteckning Avgifter i förskola och fritidshem/klubben... 2 Beräkning av avgift...2 Vad är

Läs mer

Fr.o.m Maxtaxa för föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Fr.o.m Maxtaxa för föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gällivare Kommun Dokumentnamn TAXA FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM 2019 Dokumenttyp Diarienummer Föreskrift Taxa BUoK/2018:69-0031 Beslutad av Kommunfullmäktige Beslutad Framtagen

Läs mer

Maxtaxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Maxtaxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 09 Maxtaxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Med tillämpningsföreskrifter Fr.o.m. 1 juli 2015 Barn- och ungdomsförvaltningen Adress Box 951, 391 29 Kalmar Tel 0480-45 00 00 vx barnungdom @kalmar.se

Läs mer

Regler och taxa för förskola och skolbarnsomsorg gällande fr.o.m. 2006-08-21

Regler och taxa för förskola och skolbarnsomsorg gällande fr.o.m. 2006-08-21 Regler och taxa för förskola och skolbarnsomsorg gällande fr.o.m. 2006-08-21 ANSÖKAN OM PLATS Ansökan ska göras senast fyra månader innan önskad tillträdesdag. Ansökan om plats ska göras skriftligt på

Läs mer

VALDEMARSVIKS KOMMUN. 2012-01-01 Reviderad 2012-08-27 Korrigerad 2015-03-03

VALDEMARSVIKS KOMMUN. 2012-01-01 Reviderad 2012-08-27 Korrigerad 2015-03-03 VALDEMARSVIKS KOMMUN 2012-01-01 Reviderad 2012-08-27 Korrigerad 2015-03-03 2 ANSÖKAN Ansökan om plats till barnomsorg skall ske skriftligt via blankett och lämnas till områdesexpeditionen, alternativt

Läs mer

Tillämpning av regler och avgifter Förskola och Fritidshem

Tillämpning av regler och avgifter Förskola och Fritidshem Tillämpning av regler och avgifter Förskola och Fritidshem Taxan reviderad 2019-01-17 Denna broschyr ger viktig information om regler och avgifter för kommunens förskole- och fritidshemsverksamhet. Allmän

Läs mer

TAXA OCH TILLÄMPNING

TAXA OCH TILLÄMPNING BARNOMSORG TAXA OCH TILLÄMPNING Gäller från 2009-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-16 40 1 BARNOMSORGSTAXA Taxan gäller från 2009-01-01. Avgiften betalas 12 månader om året. FÖRSKOLEVERKSAMHET/FAMILJEDAGHEM

Läs mer

Regler och taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. gällande fr.o.m. 2006-08-21, uppdaterade 2011-09-13

Regler och taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. gällande fr.o.m. 2006-08-21, uppdaterade 2011-09-13 Regler och taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. gällande fr.o.m. 2006-08-21, uppdaterade 2011-09-13 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ANSÖKAN OM PLATS... 1 FÖRDELNING AV PLATSER... 1 TILLFÄLLIG PLATS

Läs mer

Utbildning och barnomsorg. Maxtaxa. För förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. kalmar.se/utbildning-och-barnomsorg

Utbildning och barnomsorg. Maxtaxa. För förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. kalmar.se/utbildning-och-barnomsorg Utbildning och barnomsorg Maxtaxa För förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg kalmar.se/utbildning-och-barnomsorg Maxtaxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Avgiften per barn och månad beräknas

Läs mer

Riktlinjer och avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer och avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Riktlinjer och avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-06-04 av Kommunstyrelsen 90 och 2014-06-18 av Kommunfullmäktige 49 Senast

Läs mer

Välkommen till. Barn- och skolbarnomsorg i Norsjö kommun

Välkommen till. Barn- och skolbarnomsorg i Norsjö kommun Välkommen till Barn- och skolbarnomsorg i Norsjö kommun Antagen av kommunfullmäktige Riktlinjer och taxor Denna broschyr ger viktig information om regler och avgifter för kommunens barn- och skolbarn-omsorg

Läs mer

Regler och taxor för förskola/skolbarnsomsorg i Storfors kommun gällande fr.o.m. 2014-xx-xx

Regler och taxor för förskola/skolbarnsomsorg i Storfors kommun gällande fr.o.m. 2014-xx-xx STORFORS KOMMUN Bilaga 1 Välfärdsnämndens protokoll 2014-06-17 98 Regler och taxor för förskola/skolbarnsomsorg i Storfors kommun gällande fr.o.m. 2014-xx-xx 2 KOMMUNAL FÖRSKOLA/SKOLBARNSOMSORG Storfors

Läs mer

FRITIDSHEM. Regler, taxa och tillämpningsföreskrifter fr.o.m 1 juli Reviderad barn och utbildningsnämnden ,

FRITIDSHEM. Regler, taxa och tillämpningsföreskrifter fr.o.m 1 juli Reviderad barn och utbildningsnämnden , FRITIDSHEM Regler, taxa och tillämpningsföreskrifter fr.o.m 1 juli 2015 Reviderad barn och utbildningsnämnden 2009-02-10, 2012-05-28 www.alvsbyn.se 2 FRITIDSHEM Det är barnets hemkommun som är ansvarig

Läs mer

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler Välkommen till Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler Reviderad 2013-03-01 Reviderad 2013-10-24 UN 48 Reviderad 2015-07-01 TAXA Avgiften

Läs mer

Arboga kommun. Regler och avgifter för förskola och fritidshem. Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01

Arboga kommun. Regler och avgifter för förskola och fritidshem. Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01 Arboga kommun Regler och avgifter för förskola och fritidshem Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01 Innehåll 1 Förskola, fritidshem och annan pedagogisk

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg i Hylte kommun

Riktlinjer för barnomsorg i Hylte kommun Riktlinjer för barnomsorg i Hylte kommun Antagna av barn- och ungdomsnämnden 2014-12-10 Innehåll 1. Barnomsorgsformer...4 Förskola och pedagogisk omsorg...4 Fritidshem...4 Öppen förskola...5 Allmän förskola...5

Läs mer

Tillämpningsregler för förskolorna i Kungsörs kommun.

Tillämpningsregler för förskolorna i Kungsörs kommun. Tillämpningsregler för förskolorna i Kungsörs kommun. Antagen av barn- och utbildningsnämnden 2016-09-14 Förskola Förskolan ska stimulera barns utveckling och lärande samt erbjuda barnen en trygg omsorg.

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-19, 139 Gäller from 2013-08-01 Barnomsorgstaxa och tillämpningsregler för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Värnamo

Läs mer

BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16

BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16 BARNOMSORGSTAXA FR. O. M. 2014-04-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-03-03, 23 Uppdaterad 2014-05-16 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2014-04-01 Avgiften grundar sig på hushållets sammanlagda

Läs mer

VALDEMARSVIKS KOMMUN 2015-07-01

VALDEMARSVIKS KOMMUN 2015-07-01 VALDEMARSVIKS KOMMUN 2015-07-01 ANSÖKAN Ansökan om plats till barnomsorg skall ske skriftligt via blankett och lämnas till områdesexpeditionen, alternativt kan du fylla i din blankett direkt via vår hemsida

Läs mer

SKOLA. TAXA inom förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg. Taxan träder i kraft 1 januari 2013

SKOLA. TAXA inom förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg. Taxan träder i kraft 1 januari 2013 TAXA inom förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet och pedagogisk omsorg Taxan träder i kraft 1 januari 2013 Antagen av kommunfullmäktige (KF 45/2010) Reviderad: (KF 210/2010) Reviderad: (KF 257/2012)

Läs mer

Avgifter och regler för barnomsorgen i Sävsjö kommun

Avgifter och regler för barnomsorgen i Sävsjö kommun 2015-05-01 Avgifter och regler för barnomsorgen i Sävsjö kommun Barnomsorgstaxa Kommunfullmäktige i Sävsjö kommun har beslutat att följande maxtaxa skall gälla för barnomsorgen fr.o.m. 2015-07-01. Inkomsttaket

Läs mer

Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. (gäller fr.o.m. 2011-07-01)

Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. (gäller fr.o.m. 2011-07-01) Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. (gäller fr.o.m. 2011-07-01) 1. Ansökan om plats Ansökan om plats kan göras av den som är bosatt i Sverige. Barnomsorg bedrivs fr.o.m. barnet är 1

Läs mer

Välkommen till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Vansbro kommun

Välkommen till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Vansbro kommun Välkommen till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Vansbro kommun VEM KAN ERBJUDAS FÖRSKOLA, ALLMÄN FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEMSPLATS? Barn till vårdnadshavare som är förvärvsarbetande,

Läs mer

Förskoleverksamhet (barnomsorg) bedrivs för barn från 1-5 år.

Förskoleverksamhet (barnomsorg) bedrivs för barn från 1-5 år. JOKKMOKKS KOMMUN Barn och utbildningsnämnden Taxa och tillämpningsregler för Jokkmokks kommuns förskole- och fritidshemsverksamhet. Gäller från och med 2010-07-01 Förskoleverksamhet (barnomsorg) bedrivs

Läs mer

Taxa och tillämpningsregler Arjeplog kommuns förskole- och skolbarnomsorgs verksamhet

Taxa och tillämpningsregler Arjeplog kommuns förskole- och skolbarnomsorgs verksamhet Taxa och tillämpningsregler Arjeplog kommuns förskole- och skolbarnomsorgs verksamhet Fastställd av Kf 2016-04-25 29 Sida 2 av 5 Innehåll Våra verksamheter Förskola 3 Allmän förskola 3 Skolbarnsomsorg

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN R E G L E R O C H T A X A F Ö R B A R N FÖRSKOLA OCH S K O L B A R N S O M S O R G FR O M 2006-07-01

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN R E G L E R O C H T A X A F Ö R B A R N FÖRSKOLA OCH S K O L B A R N S O M S O R G FR O M 2006-07-01 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN R E G L E R O C H T A X A F Ö R B A R N I FÖRSKOLA OCH S K O L B A R N S O M S O R G FR O M 2006-07-01 2 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Med barnomsorg avses förskola, familjedaghem och

Läs mer

Välkommen till Barn- och skolbarnomsorg i Norsjö kommun

Välkommen till Barn- och skolbarnomsorg i Norsjö kommun Välkommen till Barn- och skolbarnomsorg i Norsjö kommun Riktlinjer och taxor Denna broschyr ger viktig information om regler och avgifter för kommunens barn- och skolbarnomsorg samt allmän förskola För

Läs mer

Välkommen till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Vansbro kommun

Välkommen till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Vansbro kommun Välkommen till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Vansbro kommun INFORMATION OM FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM I VANSBRO KOMMUN VEM KAN ERBJUDAS FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEMSPLATS?

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL NYBRO KOMMUNS FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET. Tillämpningsföreskrifter

VÄLKOMMEN TILL NYBRO KOMMUNS FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET. Tillämpningsföreskrifter VÄLKOMMEN TILL NYBRO KOMMUNS FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET Tillämpningsföreskrifter Januari 2016 Allmänt Förskole- och fritidshemsverksamhet anordnas för barn 1-12 år som är bosatta i och/eller som

Läs mer

Bor vårdnadshavarna i varsin kommun blir en av dem platsinnehavare men båda bör skriva under anmälan i vardera kommunen.

Bor vårdnadshavarna i varsin kommun blir en av dem platsinnehavare men båda bör skriva under anmälan i vardera kommunen. 1 Verksamhet som omfattas: Tillämpningsreglerna avser förskoleverksamhet ( förskola, familjedaghem ) och skolbarnsomsorg ( fritidshem, vid särskilda skäl familjedaghem ). Förskoleverksamheten omfattar

Läs mer

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet för de barn som bor i kommunen,

Läs mer

Välkommen B A R N O M S O R G

Välkommen B A R N O M S O R G Välkommen Bra att veta om B A R N O M S O R G Strömsunds kommun Innehållsförteckning Mål 3 Förskola 3 Fritidshem 3 Förskoleklass 3 Familjedaghem 3 Ansökan sänds till 4 Inskolning 5 Vid sjukdom 5 Mat 5

Läs mer

Taxebestämmelser för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, HKF 6210

Taxebestämmelser för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, HKF 6210 1 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING HKF 6210 Fastställda av kommunfullmäktige 1995-06-12, 90, med ändring/förtydligande 1995-08-28, 105, 1996-12-17, 182, i kommunstyrelsen 1998-10-12, 215, i kommunfullmäktige

Läs mer

Avgifter och tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala

Avgifter och tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala 1 (6) Avgifter och tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala Följande avgifter och tillämpningsföreskrifter har fastställts av Kommunfullmäktige i Sala 28 januari 2013

Läs mer

Regler och avgiftstaxa för förskoleverksamhet och fritidshem i Kumla kommun

Regler och avgiftstaxa för förskoleverksamhet och fritidshem i Kumla kommun Regler och avgiftstaxa för förskoleverksamhet och fritidshem i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Allmänna

Läs mer

Barn & Utbildning i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2016-02-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Styrdokument 1 (5) 2014-05-12 Fastställd: Barn- och utbildningsnämnden 2014-06-16 55 Gäller för: Barn- och utbildningsnämnden Dokumentansvarig: Reviderad: Dnr : BUN2014/60-4 Regler och avgifter för förskola,

Läs mer

Välkommen till barnomsorgen

Välkommen till barnomsorgen BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN INFORMATION 2013-01-18 Välkommen till barnomsorgen Barn och utbildningsnämnden är ansvarig för kommunens barnomsorg. Barnomsorgen innefattar, pedagogisk omsorg, förskola

Läs mer

1. VERKSAMHETSFORMER FÖRSKOLA ALLMÄN FÖRSKOLA 3-5-ÅRINGAR FRITIDSHEM 4

1. VERKSAMHETSFORMER FÖRSKOLA ALLMÄN FÖRSKOLA 3-5-ÅRINGAR FRITIDSHEM 4 Kommunal författningssamling TAXA, REGLER OCH RIKTLINJER FÖR FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM I VALLENTUNA KOMMUN Maxtaxan fastställd av kommunfullmäktige 2010-06-14 37 Regler och riktlinjer fastställda av barn-

Läs mer

senast uppdaterad

senast uppdaterad TILLÄMPNINGSANVISNING TILL TAXA för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg 1. Avgiftens GRUNDPRINCIPER Avgiften grundar sig på att abonnemang tecknats mellan förälder och staden företrädd av den nämnd

Läs mer

REGLER För placering och avgifter för förskoleverksamhet och fritidshem

REGLER För placering och avgifter för förskoleverksamhet och fritidshem REGLER För placering och avgifter för förskoleverksamhet och fritidshem Från och med 1 januari 2005 får barn till arbetslösa, föräldralediga och andra hemmavarande föräldrar vistas max 30 timmar/veckan

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Styrdokument 1 (5) 2015-05-19 Fastställd: BON 2015-06-16 68 Gäller för: Bildning- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Helen Petersson Reviderad: Dnr : BON2015/196 Regler och avgifter för förskola, fritidshem

Läs mer

Regler och information. förskola pedagogisk omsorg fritidshem

Regler och information. förskola pedagogisk omsorg fritidshem Regler och information förskola pedagogisk omsorg fritidshem Handläggare: Britt-Marie Rastman Datum: 2011-06-07 Reviderad 2014-03-31 Ytterligare formalia BoU-nämnden 2011-06-09 37 BoU-nämnden 2014-04-16

Läs mer

Avgifter förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad

Avgifter förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad Författningssamling i Borlänge kommun Avgifter förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslutad av kommunfullmäktige 2013-04-09, reviderad 2015-12-15 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Avgifter förskola,

Läs mer

Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. Reviderad 2014-01-01

Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. Reviderad 2014-01-01 2014-01-10 Sid 1/6 Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. Reviderad 2014-01-01 1. Ansökan om plats Ansökan om plats kan göras av den som är bosatt i Sverige. Barnomsorg bedrivs fr.o.m.

Läs mer

Regler och information

Regler och information Regler och information Förskola Pedagogisk omsorg Fritidshem Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningsnämnden 2017-12-21 161 Barn- och utbildningsnämnden 2018-02-15 17 (öppethållande) Barn-

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) F. 4.1 TAXA FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG I LOMMA KOMMUN Föräldrars rätt till barnomsorg Vid förvärvsarbete/studier: Barn 1-2 år Omsorgstid: Föräldrars arbetstid/studietid

Läs mer

Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem.

Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. 2015-06-01 Sid 1/7 Regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. Reviderad 2015-06-01 1. Ansökan om plats Ansökan om plats kan göras av den som är bosatt i Sverige. Barnomsorg bedrivs fr.o.m.

Läs mer

Barnomsorg i Tomelilla kommun

Barnomsorg i Tomelilla kommun Barnomsorg i Tomelilla kommun AVGIFTER OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnsomsorg Taxor fastställda av Kommunfullmäktige 2009 Reviderad 2013-02-27 1 Innehåll för förskoleverksamhet,

Läs mer

Föreskrift Taxa KS 2014:190-706. Barn-, utbildning och Kommunfullmäktige kulturförvaltningen. Kf 2014-11-17 134 Fr.o.m. 2015-01-01

Föreskrift Taxa KS 2014:190-706. Barn-, utbildning och Kommunfullmäktige kulturförvaltningen. Kf 2014-11-17 134 Fr.o.m. 2015-01-01 Gällivare Kommun Dokumentnamn TAXA FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM 2015 Dokumenttyp Diarienummer Föreskrift Taxa KS 2014:190-706 Beslutad av Framtagen av Barn-, utbildning och

Läs mer

Gullspång. Bra att veta om fritidshem i Gullspångs kommun

Gullspång. Bra att veta om fritidshem i Gullspångs kommun Gullspång Bra att veta om fritidshem i Gullspångs kommun VÄLKOMMEN TILL FRITIDSHEM Snart är det dags för ditt barn att börja på fritidshem. Vi vill hälsa er välkomna och hoppas att ni ska trivas. I den

Läs mer

Namn. Personnummer. Överenskommelsen gäller endast under förutsättning att underskrift skett av berörda parter.

Namn. Personnummer. Överenskommelsen gäller endast under förutsättning att underskrift skett av berörda parter. Överenskommelse om fritidshemsplats vid tillfälligt arbete för arbetssökande Blanketten kan behållas på fritids under månaden och föräldern kan fylla på flera tider under månaden. Rektor skriver därefter

Läs mer

Regler och avgifter Förskola Allmän förskola Fritidshem

Regler och avgifter Förskola Allmän förskola Fritidshem Regler och avgifter Förskola Allmän förskola Fritidshem Foto Nina Hallin Fastställd av kommunfullmäktige 2001-09-24 Uppdaterad oktober 2013 Sid 2 - Regler och avgifter Förskola, Allmän förskola och Fritidshem

Läs mer

Tillämpningsföreskrifterna baseras på Skollagen 8 kap. Förskolan, 14 kap. Fritidshemmet och 25 kap. Annan pedagogisk verksamhet (pedagogisk omsorg).

Tillämpningsföreskrifterna baseras på Skollagen 8 kap. Förskolan, 14 kap. Fritidshemmet och 25 kap. Annan pedagogisk verksamhet (pedagogisk omsorg). Syfte Beskrivning av tillämpningsföreskrifter för taxa Gäller för Referensdokument Skollagen Ansvar och genomförande Uppföljning Vart tredje år och vid lagändringar Tillämpningsföreskrifterna baseras på

Läs mer

Avgifter förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad

Avgifter förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslutad av kommunfullmäktige , reviderad Författningssamling i Avgifter förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Beslutad av kommunfullmäktige 2013-04-09, reviderad 2016-10-19 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Avgifter förskola, pedagogisk

Läs mer

Föreskrifter för avgifter i kommunala förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg

Föreskrifter för avgifter i kommunala förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg Föreskrifter för avgifter i kommunala förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg Antagna av kommunfullmäktige 2015-03-16, 27 Träder i kraft 2015-03-16 1. Avgift/maxtaxa Avgift för plats i kommunal förskola,

Läs mer

Reviderad av utbildningsnämnden 2010-09-22 64 Reviderad av finansieringsnämnden för utbildning 2011-06-21 64

Reviderad av utbildningsnämnden 2010-09-22 64 Reviderad av finansieringsnämnden för utbildning 2011-06-21 64 VÄRMDÖ KOMMUN Reviderad av utbildningsnämnden 2010-09-22 64 Reviderad av finansieringsnämnden för utbildning 2011-06-21 64 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR MAXTAXAN I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG, FRITIDSHEM

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2017-01-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg december 17 rev

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg december 17 rev Styrdokument 1 (8) 2017-11-2619 Fastställd: BON 2015-06-16 68 Gäller för: Bildning- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Helen Petersson Reviderad: 2016-10-23 108 Reviderad:2017-12-18 Dnr : Regler och

Läs mer

Barnomsorg och skolbarnsomsorg

Barnomsorg och skolbarnsomsorg Tillämpning av regler och avgifter inom Barnomsorg och skolbarnsomsorg BJURHOLMS KOMMUN Denna broschyr ger viktig information om regler och avgifter för kommunens barn- och skolbarnsomsorg Allmän information

Läs mer

Regler och taxa för förskola och fritidshem gällande fr.o.m. 2006-08-21, uppdaterade 2015-07-01

Regler och taxa för förskola och fritidshem gällande fr.o.m. 2006-08-21, uppdaterade 2015-07-01 Regler och taxa för förskola och fritidshem gällande fr.o.m. 2006-08-21, uppdaterade 2015-07-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ANSÖKAN OM PLATS... 1 BARN I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD...... 2 FÖRDELNING AV PLATSER...

Läs mer

Barnomsorg erbjuds efter behov helgfri måndag-fredag 06:30-18:30.

Barnomsorg erbjuds efter behov helgfri måndag-fredag 06:30-18:30. 1(7) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Gäller fr.o.m. 2012-09-01 Dnr 2012/2 REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM DEFINITIONER Med barnomsorg menas förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

Föreskrift Taxa KS 2016: Barn-, utbildning och Kommunfullmäktige kulturförvaltningen. KF Fr.o.m

Föreskrift Taxa KS 2016: Barn-, utbildning och Kommunfullmäktige kulturförvaltningen. KF Fr.o.m Gällivare Kommun Dokumentnamn TAXA FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM 2017 Dokumenttyp Diarienummer Föreskrift Taxa KS 2016:154-706 Beslutad av Framtagen av Barn-, utbildning och

Läs mer

TILLÄMPNINGSREGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM, PEDAGOGISK OMSORG OCH OMSORG KVÄLLAR, NÄTTER OCH HELGER

TILLÄMPNINGSREGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM, PEDAGOGISK OMSORG OCH OMSORG KVÄLLAR, NÄTTER OCH HELGER TILLÄMPNINGSREGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM, PEDAGOGISK OMSORG OCH OMSORG KVÄLLAR, NÄTTER OCH HELGER Gäller fr.o.m. 1 juli 2015 Godkänt av barn- och utbildningsnämnden 2015-04-29, 51 Avgifter fastställda

Läs mer

Regler för. förskola, allmän förskola och fritidshem. Foto: Nina Hallin

Regler för. förskola, allmän förskola och fritidshem. Foto: Nina Hallin Regler för förskola, allmän förskola och fritidshem Foto: Nina Hallin Antagen av kommunfullmäktige 2001-09-24 Uppdaterad februari 2018 Den här informationen vänder sig till dig som är förälder eller vårdnadshavare.

Läs mer

HKF 6210 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 6210 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (1) Antagen av kommunfullmäktige 1995 06 12, 90, med ändring/förtydligande 1995 08 28, 105, 1996 12 17, 182, i kommunstyrelsen 1998 10 12, 215,i kommunfullmäktige 1999 09 27, 119, 2000 03 27, 35, 2000

Läs mer

Förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. Information och avgifter

Förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem. Information och avgifter Förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Information och avgifter Innehåll AVGIFTER... 3 Bra att veta om taxan... 3 Syskonrabatt... 3 Sjukavdrag... 3 INKOMSTUPPGIFTER... 4 Familj/hushåll... 4 Detta räknas

Läs mer

INFORMATION OCH AVGIFTER för den kommunala förskoleverksamheten, pedagogiska omsorgen och skolbarnomsorgen

INFORMATION OCH AVGIFTER för den kommunala förskoleverksamheten, pedagogiska omsorgen och skolbarnomsorgen INFORMATION OCH AVGIFTER för den kommunala förskoleverksamheten, pedagogiska omsorgen och skolbarnomsorgen Nedanstående avgifter gäller från och med 2010-07-01 Avgiften beräknas i procent på hushållets

Läs mer

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg VERSION 1.0 DIARIENUMMER 2016.645 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg Innehåll Inledning... 4 1. Förskoleverksamhet för barn i åldern 1-6 år... 4 1.1 Barnets rätt till

Läs mer