Att använda nätet - pedagogiska utmaningar Jan Andrée, Alingsås bibliotek

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att använda nätet - pedagogiska utmaningar Jan Andrée, Alingsås bibliotek"

Transkript

1 Att använda nätet - pedagogiska utmaningar Jan Andrée, Alingsås bibliotek Göteborg 2 mars, 2011

2 Innehåll: Vår kulturella plattform Pedagogiska utmaningar Alingsås biblioteks Internetkurser

3 Källa: Olle Findahl, Svenskarna och Internet 2010 År efter år fortsätter Sverige att ligga i den absoluta toppen när det gäller största andel Internetanvändare i befolkningen. Den här mätningen redovisas i rapporten Svenskarna och Internet 2010 av Olle Findahl och där ligger Sverige på första plats när det gäller den totala befolkningens användande av Internet. Länder som på olika sätt liknar Sverige ligger också i täten.

4 Källa: I rapporten Internet i ett internationellt perspektiv diskuterar Olle Findahl vad det här kan bero på. Han nämner bland annat Ingleharts och Welzels Cultural Map of the World, som är en karta över olika länders kulturella värderingar. Enligt den är Sverige ett av världens mest sekulariserade länder. Det är också det land där människor har minst anledning att bekymra sig om sin överlevnad.

5 Utmärkande drag i den svenska kulturen är enligt forskaren Gerhard Hofstede att vi har en platt maktstruktur, ett öppet, förändringsbenäget och tolerant samhälle samt en starkt individualistisk och feminin kultur. Alla de här faktorerna påverkar förmodligen våra beteenden medvetet och omedvetet bl.a. i vilken utsträckning vi anser det nödvändigt att kunna behärska Internet.

6 Det här kan vara en del av förklaringen till att många bibliotek och vissa andra aktörer inom folkbildningen har tagit ganska lätt på grundläggande Internetundervisning för vuxna. Det man inte velat se är hur den digitala klyftan växer sig djupare. Tekniken, gränssnitten och användningsområdena för IKT utvecklas och förändras allt snabbare, och de som står utanför har aldrig varit så marginaliserade som idag.

7 Det är här vi kan göra en betydande insats. Med relativt enkla medel kan bibliotek och andra skapa egna Internetkurser. Om inte vi som folkbildningsinstitutioner tar ansvar för det här, vem kommer då att göra det?

8 När det råder överflöd och inte brist på information sjunker överblicken proportionellt med ökande informationsmängd. Thomas Hylland Eriksen Det vi hela tiden måste hålla i minnet är vilka möjligheter kursdeltagarna har att ta till sig innehållet i undervisningen. Det är högst sannolikt att vi har att göra med en samling studieovana, digitala analfabeter för vilka Internet är något abstrakt. Det viktigaste är att inte arbeta med ett för omfattande och oöverskådligt material.

9 Ta hänsyn till deltagarnas möjligheter att: förstå informationen vi presenterar reflektera över den i egen takt tillämpa kunskapen på den nivå där de befinner sig Förstå Reflektera Tillämpa

10 Howard Gardner, Harvard University Det finns en överväldigande mängd bevis för att förvärvade kunskaper försvinner om inte den studerande intar en mycket aktiv roll i sitt lärande. Eleven kan prestera utmärkt på proven, vi kan inbilla oss att han eller hon har lärt sig, men efter ett eller ett par år finns inga kunskaper kvar.

11 Förkunskaper i mina kurser 25% har i princip aldrig använt en dator 50% har provat lite grann 25% kan mer än de vill erkänna

12 Förkunskaper 25% har i princip aldrig använt en dator Det är viktigt att komma ihåg att det är för den här gruppen vi bör ha kurserna i första hand.

13 Den här bilden får illustrera hur en icke-användare kan uppfatta det vi säger om internet.

14 Deltagare som kommit lite längre kan ha vaga begrepp om vad vi pratar om, men bilden de försöker tolka är fortfarande mycket komplicerad.

15 Men även om man är bekant med ett begrepp eller åtminstone känner igen det man ser kan det vara svårt att förstå innebörden av det och placera kunskapen i rätt sammanhang.

16 Allt bör göras så enkelt som möjligt, men inte enklare. Albert Einstein Inspirerad av Einsteins ord har ledstjärnan för mig varit klarhet. Att sortera all information. Skala bort allt överflödigt. Att till varje pris hålla den röda tråden. Och att repetera, om och om igen

17 Klarhet Sortera Skala bort Hålla den röda tråden Repetera

18 Vad deltagarna bidrar med: Entusiasm, nyfikenhet, uppmärksamhet Aktivt deltagande Återkommande närvaro Att handleda vuxna ger mycket gratis som många professionella lärare bara kan drömma om. Deltagarna är peppade och längtar efter att suga i sig kunskap.

19 Vad läraren kan bidra med: Skapa en trygg inlärningsmiljö. Bygga upp deltagarnas självförtroende Ge deltagarna tid för reflektion Låta deltagarna få ta ansvar för sin inlärning Visa på tydliga mål Trygghet Självförtroende Reflektion Ansvar Uppfyllda mål Om vi som lärare kan skapa en undervisningssituation som bygger på ovanstående förutsättningar finns stora möjligheter för ett lyckat resultat.

20 Vare sig du tror att du kan eller inte kan har du rätt. Henry Ford

21 Internet för nybörjare Kurs i fyra steg för ovana Inga förkunskaper krävs Små grupper Gratis Plats: Alingsås kulturhus Information & anmälan i bibliotekets låneexpedition Alingsås biblioteks Internetundervisning startade Även om kursernas utformning har skiftat har vi alltid poängterat att vi inte förväntat oss några förkunskaper. Kurserna har genomförts i små grupper och har alltid varit gratis.

22 Deltagarnas ålder 74% är 60 år eller äldre 5% är 49 år eller yngre Könsfördelning 72% är kvinnor 28% är män

23 Kursinnehåll 1. Internet från grunden 2. Att söka praktiskt 3. E-posthantering 4. Frågor och svar om Internetanvändning

24 Kursinnehåll 1. Internet från grunden De viktigaste funktionerna. Skriva in webbadress i adressfältet. Söka fram samma webbsida på Google. Repetition. 2. Att söka praktiskt Repetition. Söka mer målinriktat med Google, hitta.se m.m. E-tjänster beställa tågbiljett m.m. Wikipedia, YouTube. Repetition. 3. E-posthantering Repetition. Skapa ett Yahoo! e-postkonto. Skicka och ta emot e-post samt spara ett utkast. Bifoga en fil. Repetition. 4. Frågor och svar om Internetanvändning Repetition. Exempel på vanliga frågor, missuppfattningar, problem.

25 Kursinnehåll 1. Internet från grunden De viktigaste funktionerna. Skriva in webbadress i adressfältet. Söka fram samma webbsida på Google. Repetition. 2. Att söka praktiskt Repetition. Söka mer målinriktat med Google, hitta.se m.m. E-tjänster beställa tågbiljett m.m. Wikipedia, YouTube. Repetition. 3. E-posthantering Repetition. Skapa ett Yahoo! e-postkonto. Skicka och ta emot e-post samt spara ett utkast. Bifoga en fil. Repetition. 4. Frågor och svar om Internetanvändning Repetition är ett av de viktigaste momenten i undervisningen. Repetition. Exempel på vanliga frågor, missuppfattningar, problem.

26 Kursmaterial Jag har tagit fram ett enkelt kursmaterial som utan förbehåll får användas, kopieras och redigeras av andra utan att källan behöver uppges.

27 Här är exempel på saker jag tar upp och trycker lite extra på i kurserna: Använd vänsterknappen Klicka eller dubbelklicka Exempel på webbadress: Exempel på e-postadress: Author: Flahorn,

28 webbsida webbplats webbadress e-postadress bildskärm systemenhet tangentbord mus/styrplatta adressfält sökfält sökmotor länk Svenska datatermgruppen Det är viktigt att använda rätt språkbruk i kurserna. Svenska datatermgruppen ger rekommendationer om hur aktuella datatermer bör hanteras på svenska.

29 Exempel på en vanlig webbplats och det stora antal menyer som kan förekomma.

30 Googles webbplats förefaller enkel i jämförelse. Ändå är det vanligt att ovana kursdeltagare blandar ihop sökfältet med Internet Explorers adressfält.

31 Tips på webbplatser för självstudier:

32 Komma igång Förankra verksamheten bland övrig personal Ta del av andras material Samarbeta med kollegor och andra Marknadsför Gör en enkät/utvärdering Ha roligt! Några saker som kan vara bra att tänka på när man ska starta Internetkurser

33 Jan Andrée Alingsås bibliotek Kursmaterial: Nyhetsarkiv/Ladda-ner-kursmaterial Frågor:

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Projektmaterial. DET GÅR LÄRA GAMLA HUNDAR ATT SITTA! PRO folkhögskola

Projektmaterial. DET GÅR LÄRA GAMLA HUNDAR ATT SITTA! PRO folkhögskola Projektmaterial DET GÅR LÄRA GAMLA HUNDAR ATT SITTA! PRO folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net Det går

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Nytta & nöje på nätet: Internetguidning på östgötabibliotek

Nytta & nöje på nätet: Internetguidning på östgötabibliotek Projekt Nytta & nöje på nätet: Internetguidning på östgötabibliotek 2010 Slutrapport Internet För Alla Anne Hederén Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Sammanfattning Projekt Nytta & nöje: Internetguidning

Läs mer

Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala

Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala 1. Inledning Som en del av vår integrationssatsning samarbetar Folkuniversitetet

Läs mer

Surfplattan En morot i undervisningen?

Surfplattan En morot i undervisningen? Surfplattan En morot i undervisningen? Ökar den motivationen eller används den som ett tidsfördriv? Akademin för ekonomi, samhälle och Handledare: Mari Stadig Degerman teknik Examinator: Åke Forsberg Inriktning:

Läs mer

Lärcentrums slutrapport av projektet Internet för alla välkommen till en ny värld

Lärcentrums slutrapport av projektet Internet för alla välkommen till en ny värld Lärcentrums slutrapport av projektet Internet för alla välkommen till en ny värld 1 Inledning Lärcentrum i Trollhättan står för de samlade kommunala vuxenutbildningarna i Trollhättan. Här finns SFI (Svenska

Läs mer

Uppgift 19 Internet och kommunikation

Uppgift 19 Internet och kommunikation Uppgift 19 Internet och kommunikation A Fiktiv kurs Bakgrund Läsåret 11/12 ansvarade jag för en kommunikationsutbildning för särskolans personal i 4 nordupplandkommuner. Kursinnehållet var kommunikationsstrategier

Läs mer

Trender i ledarskapsutveckling en överblick

Trender i ledarskapsutveckling en överblick MODERN LEDARUTVECKLING Trender i ledarskapsutveckling en överblick Mats Frick Enligt en studie från MIT 2003 såg man en fara med att ledarskapsutveckling riskerade att bli enbart business och att utvecklingsinitiativ

Läs mer

Psykisk funktionsnedsättning och elektronisk kommunikation

Psykisk funktionsnedsättning och elektronisk kommunikation Psykisk funktionsnedsättning och elektronisk kommunikation Vår referens Stefan Johansson stefan.johansson@funkanu.se 08 555 770 78 Datum 2014-03-16 Funka Nu AB Döbelnsgatan 21, 111 40 Stockholm 08-555

Läs mer

Digitala Minnen. Luleå kommun

Digitala Minnen. Luleå kommun Digitala Minnen Vi har valt att skriva vår redovisning som en berättelse, eftersom vårt projekt har handlat om just berättelser, historier och minnen. Här kan vi också visa på hur projektet har växt fram,

Läs mer

IMSE VIMSE. Ett lärarmaterial som hjälper dig att komma närmare barns dator och internetanvändande och som bidrar till tryggare digitala aktiviteter.

IMSE VIMSE. Ett lärarmaterial som hjälper dig att komma närmare barns dator och internetanvändande och som bidrar till tryggare digitala aktiviteter. IMSE VIMSE Ett lärarmaterial som hjälper dig att komma närmare barns dator och internetanvändande och som bidrar till tryggare digitala aktiviteter. Målgrupp: Låg och mellanstadieelever Innehåller totalt

Läs mer

Jag lärare? Vägledning för lärare inom den fria bildningen

Jag lärare? Vägledning för lärare inom den fria bildningen JAG - LÄRARE? JAG - LÄRARE? Jag lärare? JAG - LÄRARE? Vägledning för lärare inom den fria bildningen Bildningsalliansen, 2013 Innehåll Inledning... 3 1 En introduktion till fri bildning och pedagogik...

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

Förskollärares beskrivningar av att arbeta med teknik

Förskollärares beskrivningar av att arbeta med teknik LÄRARUTBILDNINGEN Självständigt arbete, 15 hp Förskollärares beskrivningar av att arbeta med teknik Hur synliggörs och väcks barnens nyfikenhet av teknik? Ansvarig institution: Institutionen för utbildningsvetenskap

Läs mer

It-ikapp. Slutrapport. för provomgång av projektidé pågående från 1 juni 2009 till 1 februari 2010

It-ikapp. Slutrapport. för provomgång av projektidé pågående från 1 juni 2009 till 1 februari 2010 Slutrapport för provomgång av projektidé pågående från 1 juni 2009 till 1 februari 2010 It-ikapp Projektsamarbete mellan.se (Stiftelsen för internetinfrastruktur) och Kista Folkhögskola inom.se:s satsning

Läs mer

Boksammanfattning. Konsten att få andra att prestera

Boksammanfattning. Konsten att få andra att prestera Boksammanfattning Konsten att få andra att prestera Konsten att få andra att prestera är framför allt ett användbart verktyg för dig som vill utveckla dig själv och dem du leder. Med hjälp av både skisser

Läs mer

Användbar webbdesign.

Användbar webbdesign. Examensarbete Användbar webbdesign. Vilka faktorer som är avgörande för att en användare ska uppleva användbarhet på en webbplats. Författare: Ellinor Grönfors Handledare: Peter Adiels Examinator: Patrik

Läs mer

Marknadsföring på internet En litteraturstudie om nyttan och skadan med internet för ett hotell på dagens marknad

Marknadsföring på internet En litteraturstudie om nyttan och skadan med internet för ett hotell på dagens marknad Mariehamn 2009 Marknadsföring på internet En litteraturstudie om nyttan och skadan med internet för ett hotell på dagens marknad Matilda Råbergh Matilda Råbergh Författare B Högskolan på Åland o.s.v. serienummer

Läs mer

Intervju med Ingemar Svensson

Intervju med Ingemar Svensson 1 Intervju med Ingemar Svensson Ingemar Svensson, född 1946 i Lund. Hur kommer det sig att du hamnade i Katrineholm? Ja, det är väl en lång historia, det är det. Ja, egentligen hamnade jag först i Göteborg.

Läs mer

Digital strategi för Miljöpartiet

Digital strategi för Miljöpartiet 2012-03-12 Digital strategi för Miljöpartiet Bakgrund Vår webbplats ska förnyas och i processen med att upphandla en ny dök frågan upp om vilket syfte den skulle ha i relation till övrig webbnärvaro. I

Läs mer

Det balanserade ledarskapet

Det balanserade ledarskapet Det balanserade ledarskapet Jag talade nyligen med en utländsk kontakt och vi talade om ledarskap. En av frågorna han ställde till mig var då; hur definierar du skillnaden mellan chef och ledare? Bra fråga

Läs mer

Lärplattan, Förskolan & Jag

Lärplattan, Förskolan & Jag Lärplattan, Förskolan & Jag Från omtänk Till nytänk En rapport om arbete med lärplatta i förskolan Erika Olsson September 2012 www.erikaolsson.se Inledning Mitt arbete med lärplatta under våren har varit

Läs mer

RAPPORT: PERSONLIGT BEMÖTANDE PÅ WEBBEN

RAPPORT: PERSONLIGT BEMÖTANDE PÅ WEBBEN RAPPORT: PERSONLIGT BEMÖTANDE PÅ WEBBEN 02 Innehåll 03 Jesper Aubin 03 Min bakgrund 03 Researchmetod 04 Introduktion 04 Personligt bemötande 04 Hur ser det ut idag? 04 Vad gör det personliga mötet med

Läs mer

Webbredaktörens ABC. Av Fredrik Wackå www.wpr.se

Webbredaktörens ABC. Av Fredrik Wackå www.wpr.se Webbredaktörens ABC Av Fredrik Wackå www.wpr.se 2 Bra innehåll ger bra RESULTAT Det du skriver avgör hur väl er webbplats eller ert intranät lyckas. Enstaka ordval kan innebära att informationen når fram.

Läs mer

Internet för alla. Erfarenheter av utbildning i Internetkunskap från pilotprojekt som.se (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) har bedrivit.

Internet för alla. Erfarenheter av utbildning i Internetkunskap från pilotprojekt som.se (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) har bedrivit. Internet för alla Erfarenheter av utbildning i Internetkunskap från pilotprojekt som.se (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) har bedrivit. Förord Idag står 1,7 miljoner svenskar helt utanför Nätet, oftast

Läs mer

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu!

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! GUIDE Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! Det här dokumentet riktar sig till dig som ansvarar för att personalen får utbildning på ett företag eller till dig som utbildar i arbetsmiljöfrågan hot

Läs mer

Projektmaterial. Molkoms folkhögskola

Projektmaterial. Molkoms folkhögskola Projektmaterial IT-KOMMUNIKATION - HANDIKAPPAR DET? Molkoms folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net MOLKOMS

Läs mer

Studiehandledning för cirkelledare

Studiehandledning för cirkelledare Alla kan surfa Studiehandledning för cirkelledare 2015 Studieförbundet Vuxenskolan, SV och Demensförbundet Projektledning: Anki Bard-Sandström, SV Författare: Charlotta Olofsson och Petra Hoff Grafisk

Läs mer