WDCS och SEA LIFE anser det vara skamligt att så intelligenta och majestätiska djur behandlas på detta sätt.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "WDCS och SEA LIFE anser det vara skamligt att så intelligenta och majestätiska djur behandlas på detta sätt."

Transkript

1 Kära vän, tack! Du är nu en av de tusentals valdetektiver världen över som hjälper SEA LIFE och WDCS (Whale and Dolphin Conservation Society) att stoppa den isländska valjakten. Varför? Island dödar ännu valar. De fortsätter att bedriva valjakt trots att den globala opinionen anser det vara grymt och onödigt, och trots att det strider mot det internationella förbudet mot valjakt. De dödar såväl utrotningshotade sillvalar som mindre vikvalar och de gör ingen hemlighet av sin önskan om att få döda ännu fler WDCS och SEA LIFE anser det vara skamligt att så intelligenta och majestätiska djur behandlas på detta sätt. Hur kan vi stoppa valjägarna? På två sätt: 1. Försäkra dig om att du inte köper fisk från företag som ägs av valfångare eller som har kopplingar till valindustrin. En stor del av vinsterna från den isländska fiskförsäljningen i Europa och USA hamnar direkt i valfångarnas fickor. 2. Stoppa Island från att gå med i EU innan valjakten avslutats. Island kan försöka övertyga EU om att de kan bli EU-medlemmar OCH fortsätta med valjakt, men vi vill göra valjakt till en nolltoleransfråga inom EU. Vad kan DU göra? Skriv brev till EU, du kan använda de modellbrev som finns bifogade i detta paket. Använd modellbreven för att skriva till snabbköp, restauranger, snabbmatskedjor, restauranger med hämtmat och skolor. Vi behöver din hjälp med att fortsätta undersöka var man säljer isländsk fisk som fångats av företag med kopplingar till valjakt speciellt företaget HB Grandi så att vi kan arbeta för att företag ska sluta köpa fisk från valjägare. Skicka oss svaren du får. Genom att använda nätverket med valdetektiver kan vi skapa en global överblick av vem som köper fisk från valjägare. Du kan läsa mer om vår Island-kampanj online på Se vem som står på vår sida och vem vi behöver påverka. Här är bara några av de många svar vi redan fått in från stora snabbköp i Storbritannien (se fler i resten av paketet): Vi köper inte fisk, vare sig direkt eller indirekt från företag som är involverade i valjakt. Sainsburys (stor brittisk stormarknadskedja)

2 Låt oss premiera de företag som inte köper fisk från valjägare och sätta press på de företag som gör det! Glöm inte att besöka för att se hur kampanjen framskrider. Tack ännu en gång för att du vill fungera som valdetektiv. Med ditt stöd tror vi att vi kommer att kunna stoppa den isländska valjakten. Med vänlig hälsning Sue Fisher WDCS, förkämpe för valar Kampanjen Vad kan DU göra Läs om bakgrunden Skriv ett protestbrev eller e-brev till EU Läs informationen om kampanjen på Skriv till återförsäljare av fisk, stormarknader, snabbmatsställen, skolor och restauranger med hjälp av den bifogade modellen. Meddela oss vilka svar du får! Vad är problemet? Island fortsätter att jaga sill- och vikvalar i strid med moratoriet gällande kommersiell valjakt som den internationella valkommissionen instiftat. År 2009 dödade isländska valfångare över 200 valar och jaktkvoterna som ställts upp för 2010 är ännu större. Detta är ett skamligt sätt att behandla så majestätiska, medvetna och högt utvecklade djur, och det är speciellt provocerande med tanke på Islands ansökan om medlemskap i den Europeiska unionen (EU). Enligt EU:s regler kan Island inte fortsätta med valfångst eller handel med valprodukter, men Island kommer antagligen att försöka förhandla sig till ett undantag från regeln. WDCS och SEA LIFE har för avsikt att göra valjakt till en nolltoleransfråga inom EU och se till att Island kan bli EUmedlem endast om valjakten avslutas för gott.

3 Islands största valjägare är valfångstföretaget Hvalur som också äger flottan som jagar sillvalar. Hvalurs verkställande direktör, Kristjan Loftsson, sitter också i styrelsen för och äger majoriteten av aktierna i HB Grandi, Islands största fiskeföretag. Hvalur har använt HB Grandis anläggningar för att behandla och frysa ner sillvalsprodukter, och valfångstfartygen har t.o.m. gett information om fiskförekomster till Grandis trålare. HB Grandi är en stor exportör av fisk till bl.a. Storbritannien, Tyskland (och andra europeiska länder) och USA, så vinsterna från varje filé som köps från Grandi hamnar rakt i valjägarnas fickor. Under internationella valkommissionens (IWC) möte 2010 blev Kristjan Loftsson tillfrågad om vad han har för åsikt om valarnas förmåga att kommunicera, känna igen sig själva i en spegel och skapa vad en antropolog skulle kalla kultur. Det tror jag inte på, sade han, om de är så intelligenta, varför håller de sig då inte utanför Islands territorialvatten?. Han ansåg att dessa idéer bara är en massa vansinnigheter. Han tillade: För mig är valar bara en typ av fisk, en riklig marin resurs, inget annat. Vår kampanjs målsättning är mycket enkel: Att stoppa den isländska valfångsten och handeln med valprodukter. Hur? Press från konsumenter: Genom budskapet köp inte fisk från valjägare ska vi sporra konsumenter, stormarknader, leverantörer och förädlare på nyckelmarknader att inte acceptera isländsk fisk som säljs av HB Grandi (ett fiskeföretag som har nära kopplingar till valfångstföretaget Hvalur). Politisk press: Genom att samarbeta med SEA LIFE, välgörenhetsorganisationer och allierade företag i Europa ska vi säkerställa att EU:s medlemsstater insisterar på att Island endast kan beviljas medlemskap i EU efter att först ha stoppat valjakten och handeln med valprodukter. Vi tror att vi har ett ypperligt tillfälle som aldrig kommer igen för att få ett slut på valfångsten på Island. Att eliminera valjakten i ett av de tre länder som idkar kommersiell valjakt skulle inte bara rädda hundratals valars liv varje år, men det skulle också vara en viktig milstolpe på vägen mot vårt större mål att få ett permanent slut på all kommersiell valjakt. Vi planerar nu att utvidga kampanjen så att den förutom detaljhandlare också omfattar fiskleverantörer, förädlingsföretag, restauranger och skolmatsprogram. På det här stadiet förespråkar vi inte en fullskalig bojkott av isländsk fisk. Vår fokus ligger på fisk som säljs av HB Grandi, det isländska företaget som har kopplingar till Islands sillvalsindustri.

4 Viktig statistik Mer än 50 % av valarna, och så mycket som 90 % av den totala mängden valkött som produceras i Island, fångas av Hvalur hf. Loftsson och en annan direktör på Hvalur, Arni Vihjalmsson, är chefer eller aktieägare i flera isländska företag och kontrollerar över 50 % av aktierna i HB Grandi (Islands största fiskeföretag). Grandi kontrollerar närmare 10 % av Islands fiskekvoter. Fiskexporten står för cirka 40 % av Islands sammanlagda varuexport, och är fortsättningsvis den viktigaste källan till utländsk inkomst på Island i den ekonomiska härdsmältans kölvatten. Av Grandis fiskexport går 29 % till Storbritannien och Tyskland, samt till andra europeiska länder och USA. Att skära av Grandis marknader i Storbritannien, Europa och USA skulle innebära ett hårt ekonomiskt slag för valjägarna och det skulle ge den isländska regeringen ett klart budskap om att allmänheten INTE vill köpa fisk från människor som dödar valar. En undersökning från Mori, som utförts på uppdrag av WDCS/Campaign Whale år 2009, visade mycket klart att den brittiska allmänheten motsätter sig Islands beslut att återuppta kommersiell valjakt, och att 64 % skulle vara villiga att sluta köpa isländska fiskprodukter som ett resultat av detta. Undersökningar i andra länder har gett liknande resultat. WDCS arbetar nu med att få reda på exakt VAR fisk från Grandi säljs. Vi har redan kontaktat brittiska stormarknader, men vi behöver DIN hjälp med att hitta andra ställen som säljer fisk från Grandi. Våra allierade: SEA LIFE Akvariet SEA LIFE har över 10 miljoner besökare varje år. De uppmanar alla sina besökare att delta i kampanjen. Detta är fortsättningen på en mycket framgångsrik kampanj som ordnades på initiativ av WDCS/SEA LIFE. Över protestkort och e-protester överlämnades till EU:s miljökommissionär för att övertala EU att kämpa för förbudet mot kommersiell valjakt. Det fungerade. Förbudet är fortfarande i kraft. Kommissionären publicerade en bild på sin profil på Facebook där han mottog de korten och sa följande: Jag har tagit emot de postkorten från Save the Whales på Berlaymont. Ni kan vara säkra på att jag kommer att göra mitt bästa! Förutom SEA LIFE har vi redan flera imponerande detaljhandlare ombord. Här är bara några exempel på vad de har sagt:

5 "Waitrose stöder inte valjakt under några som helst omständigheter och ingen av våra leverantörer har samröre med eller kopplingar till företag som idkar valjakt". Mark Price, VD "Morrisons tolererar, godkänner eller stöder inte kommersiell valjakt och använder sig inte av leverantörer som är involverade i sådana aktiviteter". Steven Butts, CSR Manager "Marks & Spencer gör inte inköp från något företag som är involverat i fångst eller behandling av marina däggdjur. Lauren Orme, Sustainable development manager Natural Resources Island och valjakt Valjakt vad är på gång? Sedan förbudet mot kommersiell valjakt infördes 1986 har över valar dödats av Norge, Japan och Island under förevändning av eller med ursäkten om så kallad vetenskaplig valfångst. Vi ser nu att nationer som idkar valfångst gör ökade ansträngningar för att hitta nya marknader för valprodukter. Experter fån WDCS avslöjade valindustrins långsiktiga planer, och påvisade att alla de tre valfångande nationerna har gjort stora investeringar för att hitta nya användningsmöjligheter för valolja; inom läkemedelsbranschen i Norge och Japan och inom djurmatssektorn på Island. Förutom dessa upptäckter fann vi också fasansfulla detaljer om bokstavligen tusentals patentansökningar världen över som innehöll produkter från val bland ingredienserna allt från golfbollar till sportdrycker. Nyckelaspekter inom dagens valindustri: * Island återupptog kommersiell valjakt år 2006 och har fortsatt att öka antalet valar som dödas samt mängden kött och späck som exporteras. - Norge ökade valfångstkvoten för år 2010 med 45 %, från 885 år 2009 till år Japan dödar hundratals valar i ett fredat område och vill legalisera valjakt i sina kustområden.* * Alla tre: gör påtryckningar för att få till stånd ett avtal en kompromiss som internationella valkommissionen (IWC) borde beakta för att förbudet mot valjakt skulle hävas och kommersiell valfångst legaliseras. * Ökad internationell handel med valrelaterade produkter och utveckling av nya produkter och marknader Island Det är diskutabelt huruvida Islands nuvarande valfångst är laglig ens enligt IWC:s regler. Till skillnad från Norge protesterade Island inte mot det kommersiella förbudet mot valfångst 1982, utan lämnade IWC och gick med igen 2002 med en kontroversiell reservation mot förbudet.

6 Sedan dess har Island bedrivit både kommersiell och vetenskaplig valfångst och har utvidgat sin årliga kommersiella jakt från 7 sillvalar och 1 vikval 2007, till 125 utrotningshotade sillvalar och 81 vikvalar år Kvoterna för 2010 är ännu större. Island nådde en blodig milstolpe den 21 september 2009 när valfångstföretaget Hvalur (som fångade sin första val 1948) dödade den :e valen. En demarsch (diplomatisk representation) som protesterade mot Islands upptrappade valjakt och som skrivits under av 26 länder, inklusive USA och Storbritannien, överlämnade till den isländska regeringen den 25 september 2009, men denna vädjan har ignorerats. Ett unikt tillfälle för att få vinden att vända Efter den ekonomiska och politiska kollapsen 2009 har Island ansökt om medlemskap i den Europeiska unionen (EU). Enligt EU:s regler kan Island inte fortsätta med valjakt och internationell handel med valkött, men det är troligt att Island försöker förhandla sig till ett undantag. Förhandlingarna har inletts och WDCS och SEA LIFE planerar att försöka få valjakt till en nolltoleransfråga inom EU. Vi lanserar en kampanj för att försäkra att Island slutar med all valjakt för gott.

7 Bästa kommissionär Ämne: Isländsk valjakt Jag skriver för att be att den Europeiska unionen upprätthåller förbudet mot att nationer som idkar valjakt får bli medlemmar I EU. Island har ansökt om medlemskap i EU och förhandlingarna kring medlemskapet inleddes den 27 juli Enligt EU:s regler kan Island inte fortsätta med valjakt och handel med valkött om landet går med i EU. Vi förutser dock att Island kommer att försöka förhandla fram ett undantag från reglerna ( inskränkning ) som en del av ansökningsprocessen. Isländska valjägare dödar just nu såväl utrotningshotade sillvalar som mindre vikvalar, och de gör ingen hemlighet av sin målsättning att öka valjakten i strid mot den globala opinionen. Det är diskutabelt om Islands aktuella valfångst ens är laglig i enlighet med internationella valkommissionens. Till skillnad från Norge protesterade Island inte mot det kommersiella förbudet mot valfångst 1982, utan lämnade IWC och gick med igen 2003 med en kontroversiell reservation mot förbudet. Förutom valjakten idkar Island också internationell handel med valprodukter i strid mot förbudet som införts av CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Sedan år 2006 har Island exporterat över 330 ton valprodukter till ett värde av över 3,2 miljoner USD, största delen av exporten har skett under det senaste året. Exporten till Norge och Japan skedde i enlighet med reservationen mot valförteckningen i CITES bilaga I, och Island har också exporterat till en icke-medlem av CITES, Färöarna. Dessutom har Island idkat illegal export, även till EU. En last med valkött från Island till Lettland beslagtogs av lettiska tulltjänstemän tidigt i mars 2010, vilket var ett klart brott mot CITES och EU:s regler. Två andra exporter av valmjöl till Danmark 2009 registrerades i den isländska statistiken, men detta beskrivs nu som ett skrivfel. En demarsch som protesterade mot Islands valjakt och den ökade handeln med valprodukter och som undertecknats av 26 länder, inklusive ett flertal EU-medlemmar, överlämnades till den isländska regeringen den 25 september Trots detta fortsätter Island med valjakten och större kvoter har fastställts för år Den 17 juli fastslog det Europeiska parlamentet att Island måste stoppa valjakten för att beviljas medlemskap i EU. Trots detta finns ingen klar uppmaning till Island att avsluta valjakten i dokumenten som berör ansökningsprocessen. Vi behöver få din försäkran om att valjakt och handel med valkött är en nolltoleransfråga inom EU och att Island inte kommer att beviljas medlemskap i EU innan landet avslutar valfångsten. Med vänlig hälsning

8 Bästa Som supporter av Whale and Dolphin Conservation Society och SEA LIFE:s kampanj skriver jag för att fråga om ni köper fisk från företag som har samröre med isländska valjägare och, om så är fallet, för att be er att sluta. Jag är speciellt oroad över att HB Grandi, Islands största fiskeföretag och en stor exportör av fiskprodukter, har starka kopplingar till Hvalur hf, det isländska valfångstföretaget som är ansvarigt för att ha dödat fler än sillvalar sedan år Flera större stormarknader har redan gjort starka uttalanden och motsätter sig återinförande av kommersiell valfångst på Island, och avslår Islands ovetenskapliga argument om att valarna behöver gallras ur för att skydda det kommersiella fisket. Dessa företag har uppgett att deras företag inte gör affärer med företag som liksom HB Grandi är involverade i valjakt. Här är några exempel på deras uttalanden: "Waitrose stöder inte valjakt under några som helst omständigheter och ingen av våra leverantörer har samröre med eller kopplingar till företag som idkar valjakt". Mark Price, VD "Morrisons tolererar, godkänner eller stöder inte kommersiell valjakt och använder sig inte av leverantörer som är involverade i sådana aktiviteter". Steven Butts, CSR Manager Det finns många fler Jag skulle uppskatta det väldigt mycket om ni kunde hjälpa oss att stoppa den isländska valjakten av följande orsaker: Island fortsätter att jaga vikvalar och utrotningshotade sillvalar trots internationella valkommissionens moratorium gällande kommersiell valjakt. År 2009 dödade isländska valjägare 125 sillvalar och 81 vikvalar och kvoterna som fastslagits för 2010 är ännu större. Island idkar också internationell handel med valrelaterade produkter i strid mot ett annat internationellt förbud som utfärdats av CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Sedan 2006 har Island exporterat över 300 ton valprodukter till ett sammanlagt värde av 3,2 miljoner USD, varav största delen har skett under det senaste året. Detta inkluderar olaglig export till EU en last med valkött från Island till Lettland beslagtogs av lettiska tulltjänstemän i början av mars 2010, vilket var ett klart brott mot både CITES och EU:s regler. Som supporter av WDCS och besökare på SEA LIFE anser jag att Islands verksamhet är oacceptabel. En undersökning som WDCS/Campaign Whale låtit utföra 2009 i Storbritannien visar att allmänheten starkt motsätter sig Islands beslut att återuppta kommersiell valjakt, och 64 % är villiga att sluta köpa isländsk fisk som ett resultat av detta. Undersökningar i andra länder har gett liknande resultat. Jag förutser att ni snart kommer att bli pressade av kunder som inte vill köpa isländsk fisk som köpts från företag som har kopplingar till valjakt. Detta är ett direkt resultat av den allt negativare bilden i media av Islands ökade valjakt och handel med valprodukter.

9 Majoriteten av allmänheten har gjort klart att de vill veta varifrån de egentligen köper sin fisk. Jag skulle vara väldigt tacksam om ert företag kunde göra ett förtydligande till mig, WDCS och SEA LIFE gällande era riktlinjer för fiskeinköp kopplat till kommersiell valjakt på Island. Vi skulle uppskatta ett uttalande från er gällande er åsikt om kommersiell valjakt och handel med valprodukter, samt en försäkran om att ni kommer att se över era riktlinjer för inköp för att undvika att göra affärer med företag eller fiskebåtar som direkt eller indirekt är involverade i valjakt. Vi ber er också informera oss om ert företags eventuella affärsmässiga kopplingar till valjakt. Ägaren av det isländska företag som jagar sillval, som är kopplat till HB Grandi, har expanderat sina anläggningar för vidarebehandling av valprodukter. Företaget har även uttryckt ett kommersiellt intresse för att producera valmjöl som sedan blandas med andra mjölsorter. Som ni säkert förstår vill allmänheten inte köpa uppfödd fisk eller någon annan produkt som baseras på valmjöl eller valolja. Jag skulle också uppskatta om ert företag kunde skicka ett protestbrev gällande Islands ökade valjakt till Össur Skarphéðinsson, Islands minister för internationell handel och export, och informera honom om vår oro. Vi ber er svara så snabbt som möjligt med tanke på den brådskande situationen på Island. Jag ser fram emot att höra från er. Skicka också en kopia av svaret till WDCS. Med vänlig hälsning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljö- och energidepartementet 2016-04-01 Dokumentbeteckning KOM (2016) 87 Meddelande från

Läs mer

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice Del 1 Service börjar med relationer Förstklassig kundservice börjar med goda relationer. Här är nio sätt att stärka kundrelationer

Läs mer

Tjänsteföretagen och den inre marknaden

Tjänsteföretagen och den inre marknaden November 2005 Tjänsteföretagen och den inre marknaden Denna rapport bygger på en SCB-undersökning av företagens kunskaper om och attityder till den inre marknaden som gjorts på uppdrag av Kommerskollegium

Läs mer

Slutlig. Kommenterad dagordning inför Jordbruks- och fiskerådet den 13-14 oktober 2014

Slutlig. Kommenterad dagordning inför Jordbruks- och fiskerådet den 13-14 oktober 2014 Slutlig Kommenterad dagordning Landsbygdsdepartementet 20141008 Kommenterad dagordning inför Jordbruks och fiskerådet den 1314 oktober 2014 Icke lagstiftande verksamhet FISKE 4. Förslag till rådets förordning

Läs mer

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL - Companies engaged in online activities FIS A Bedriver ert företag onlineförsäljning och/eller

Läs mer

Handelsförbud sista chansen för den blåfenade tonfisken

Handelsförbud sista chansen för den blåfenade tonfisken Bakgrund 2010-03-12 Handelsförbud sista chansen för den blåfenade tonfisken CITES-listning kan vara enda sättet att förhindra utrotning Med 175 länder som skrivit under är Konventionen för internationell

Läs mer

CITES - the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora

CITES - the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora CITES - the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora undertecknades 1973 i Washington D.C. och trädde i kraft 1975 CITES är en internationell överenskommelse mellan

Läs mer

Bifogad fil 1: Intervju Djurens Rätt

Bifogad fil 1: Intervju Djurens Rätt Bifogad fil 1: Intervju Djurens Rätt Som vi tidigare har skrivit i mailet, så ska vi fokusera på välmående av djuren inom turism i Sverige. För att besvara det här, så har vi valt att intervjua er samt

Läs mer

EU:s riktlinjer om dödsstraff reviderad och uppdaterad version

EU:s riktlinjer om dödsstraff reviderad och uppdaterad version EU:s riktlinjer om dödsstraff reviderad och uppdaterad version I. INLEDNING i) Förenta nationerna har bl.a. i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR), konventionen

Läs mer

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Tal på Fiskbranschens Riksförbunds Årsstämma Göteborg den 25 maj 2015

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Tal på Fiskbranschens Riksförbunds Årsstämma Göteborg den 25 maj 2015 2015-05- 22 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Tal på Fiskbranschens Riksförbunds Årsstämma Göteborg den 25 maj 2015 Bästa vänner, För det första vill jag tacka för inbjudan att delta på er årsstämma.

Läs mer

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna Du som företagare skapar jobben SMÅFÖRETAGEN Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna SMÅFÖRETAG SKAPAR STOR TILLVÄXT Det är lätt att tro att alla jobb skapas av de stora och multinationella företagen.

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Den inre marknaden och företagen i Mälardalen

Den inre marknaden och företagen i Mälardalen November 2005 Den inre marknaden och företagen i Mälardalen Denna rapport bygger på en SCB-undersökning av företagens kunskaper om och attityder till den inre marknaden. Undersökningen har gjorts på uppdrag

Läs mer

ZA6585. Flash Eurobarometer 421 (Internationalisation of Small and Medium-Sized Enterprises) Country Questionnaire Sweden

ZA6585. Flash Eurobarometer 421 (Internationalisation of Small and Medium-Sized Enterprises) Country Questionnaire Sweden ZA Flash Eurobarometer (Internationalisation of Small and Medium-Sized Enterprises) Country Questionnaire Sweden A Flash number FL A B Landskod FL B C Intervjunummer (löpnummer) FL C NACE NACE-kod (sample-information)

Läs mer

Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014

Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Directorate-General for Communication PUBLIC OPINION MONITORING UNIT Brussels, October 2014 Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 SAMMANFATTANDE ANALYS Urval: Respondenter: Metod:

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

UTKASTFÖRBUDET NU ÄR DET DAGS FÖR HANDLING

UTKASTFÖRBUDET NU ÄR DET DAGS FÖR HANDLING UTKASTFÖRBUDET NU ÄR DET DAGS FÖR HANDLING Utkastförbudet - en historisk möjlighet för Östersjöns fiskebestånd År 2013 var en milstolpe för det europeiska fisket. EU tog beslut om en ny gemensam fiskeripolitik

Läs mer

Grunderna för skyddsjakt

Grunderna för skyddsjakt Grunderna för skyddsjakt SÅ FUNKAR DET Konventioner Varför samarbeta om naturen? Naturvårdsdirektiv Jaktlagstiftningen Undantag från fredning Skyddsjakt Delegering av beslutanderätt till Länsstyrelserna

Läs mer

KYSELYLOMAKE: FSD2975 SUOMENRUOTSALAISTEN KANSALAISKESKUSTELU INTER- NETISSÄ 2013

KYSELYLOMAKE: FSD2975 SUOMENRUOTSALAISTEN KANSALAISKESKUSTELU INTER- NETISSÄ 2013 KYSELYLOMAKE: FSD2975 SUOMENRUOTSALAISTEN KANSALAISKESKUSTELU INTER- NETISSÄ 2013 QUESTIONNAIRE: FSD2975 ONLINE CITIZEN DISCUSSION OF SWEDISH-SPEAKING FINNS 2013 FRÅGEFORMULÄR: FSD2975 FINLANDSSVENSKARNAS

Läs mer

Utvidgningen av EU: Fler länder, fler möjligheter

Utvidgningen av EU: Fler länder, fler möjligheter SPEECH/04/197 Dr. Franz Fischler Ledamot av Europeiska kommissionen ansvarig för jordbruk, landsbygdsutveckling och fiske Utvidgningen av EU: Fler länder, fler möjligheter Europeiskt forum om utvidgning

Läs mer

Brexit Ny analys av potentiella ekonomiska konsekvenser för Sveriges län

Brexit Ny analys av potentiella ekonomiska konsekvenser för Sveriges län Stockholm, den 7 mars 2016 Brexit Ny analys av potentiella ekonomiska konsekvenser för Sveriges län Guldbröllop eller skilsmässa på gamla dar? Kommer Storbritannien att bygga vidare på sitt 43-åriga äktenskap

Läs mer

Är ditt bolag redo att ta risken?

Är ditt bolag redo att ta risken? Är ditt bolag redo att ta risken? Huvudslutsatser från en unik studie om 100 svenska börsbolags barnrättsarbete. Oktober 2014 Varför har vi gjort studien? För att bidra till att bredda och fördjupa insikten

Läs mer

Vad är Global Compact?

Vad är Global Compact? Vad är Global Compact? Vid det ekonomiska världsforumet (World Economic Forum) i Davos i januari 1999 uppmanade FN:s generalsekreterare Kofi Annan företagen att ansluta sig till en global pakt med gemensamma

Läs mer

Hearing med Dag Jungenfelt, vd Medfield Diagnostics AB

Hearing med Dag Jungenfelt, vd Medfield Diagnostics AB Hearing med Dag Jungenfelt, vd Medfield Diagnostics AB Dag Jungenfelt: Hej, Välkomna till denna webbhearing för Medfield Diagnostics AB. Jag heter Dag Jungenfelt och är VD för bolaget. Ni är nu hjärtligt

Läs mer

Lärartips. till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012

Lärartips. till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012 Lärartips till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012 Juni 2012 Hej lärare! Naturskyddföreningens filmpaketet för skolan innehåller fyra korta

Läs mer

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort!

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! MEMO/11/4 Bryssel den 16 juni 2011 Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! Njut av semestern ta det säkra för det osäkra! Planerar du att resa inom EU eller

Läs mer

POLITIK och DEBATT svenska + SO

POLITIK och DEBATT svenska + SO POLITIK och DEBATT svenska + SO Vad ska vi göra? Vi ska ihop med SO:n lära oss om allianser och olika politiska partier. Vi ska även lära oss att argumentera muntligt och skriftligt. Hur? Jo, genom att

Läs mer

RÖSTMÄKLARNA LÄRARHANDLEDNING

RÖSTMÄKLARNA LÄRARHANDLEDNING RÖSTMÄKLARNA LÄRARHANDLEDNING 1 RÖSTMÄKLARNA SYFTE OCH MÅL Serien Röstmäklarna är ett av flera program i UR:s utbud som syftar till att väcka intresse för och ge kunskap om demokratifrågor. Studier visar

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Handel inom EU med utrotningshotade djurarter

Handel inom EU med utrotningshotade djurarter Handel inom EU med utrotningshotade djurarter Oktober 2009 I hela världen finns det över 5 000 djurarter och 28 000 växtarter som nu är starkt utrotningshotade. För att skydda och bevara dessa för framtiden

Läs mer

TOGETHER WE CAN MAKE A DIFFERENCE!

TOGETHER WE CAN MAKE A DIFFERENCE! VÄRLDENS STÖRSTA KONST PROJEKT FÖR VÄLGÖRENHET LANSERADES I KAPSTADEN Press release 14-April-2012 Peace Love & Photography TOGETHER WE CAN MAKE A DIFFERENCE! ABCharity projektet lanserades framgångsrikt

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s strategi mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljödepartementet 2014-03-13 Dokumentbeteckning KOM (2014) 64 slutlig Meddelande från kommissionen

Läs mer

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag Kommunernas användning av vetot mot vindkraft Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag December 2010 Förord Våren 2009 presenterade regeringen en rad förändringar i syfte att förenkla

Läs mer

Språkkunskaper ger export. Rapport från Företagarna september 2010

Språkkunskaper ger export. Rapport från Företagarna september 2010 Språkkunskaper ger export Rapport från Företagarna september 2010 Innehåll Sammanfattning... 3 Så gjordes undersökningen... 3 Företagare om internationella affärer... 4 Nästan hälften gör internationella

Läs mer

Entreprenörskap & Affärsutveckling (7,5 hp)

Entreprenörskap & Affärsutveckling (7,5 hp) GEMA40 Entreprenörskap & Affärsutveckling (7,5 hp) Agenda 2009-01-27 1. Kursintroduktion & affärsplanen 2. Gruppindelning 3. Utdelning av PM-uppgift 1 4. Diskussion av gruppernas affärsidéer SMP 2006-07-01

Läs mer

+ = VÄLKOMMEN TILL BUSINESS SWEDEN. The Swedish Trade and Invest Council

+ = VÄLKOMMEN TILL BUSINESS SWEDEN. The Swedish Trade and Invest Council BUSINESS SWEDEN VÄLKOMMEN TILL BUSINESS SWEDEN The Swedish Trade and Invest Council Business Sweden bildades den 1 januari 2013, sammanslagning av Exportrådet och Invest Sweden Vi verkar för att stärka

Läs mer

Interreg en väg ut i världen Vad vill Företagen?

Interreg en väg ut i världen Vad vill Företagen? Interreg en väg ut i världen Vad vill Företagen? Daniel Wiberg Chefsekonom Företagarna Företagarna Företagarna är Sveriges största organisation för företagare. Opinionsbildar för att förbättra företagarklimatet

Läs mer

Vilka kan bo kvar på Pennygången efter renoveringen? Rapport från Nätverket Pennygångens framtid

Vilka kan bo kvar på Pennygången efter renoveringen? Rapport från Nätverket Pennygångens framtid Vilka kan bo kvar på Pennygången efter renoveringen? Rapport från Nätverket Pennygångens framtid s. 1 Inledning Under våren 2012 har många hyresgäster på Pennygången i olika sammanhang uttryckt stor oro

Läs mer

Det ryska importstoppets påverkan på mjölksektorn i Sverige

Det ryska importstoppets påverkan på mjölksektorn i Sverige På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2014-10-03 Det ryska importstoppets påverkan på mjölksektorn i Sverige Den svenska marknaden för mjölk och mjölkprodukter påverkas främst indirekt av det

Läs mer

Jordbruksverket Jönköping

Jordbruksverket Jönköping Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Växel: 08 624 74 00 Direkt: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 Allmänt: info@wwf.se www.wwf.se Jordbruksverket 551 82 Jönköping registrator@jordbruksverket.se

Läs mer

Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET

Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET 1 Kom ihåg!» Samarbeta INTE om priser.» Dela INTE upp marknaden.» Utbyt INTE strategiskt viktig information. 2 Du

Läs mer

Studie- och aktivitetshandledning. Billig mat en dyr affär

Studie- och aktivitetshandledning. Billig mat en dyr affär Studie- och aktivitetshandledning Billig mat en dyr affär Billig mat en dyr affär Studie- och aktivitetshandledning Svenska matproducenter måste börja skärpa sig. Om svensk mat ska försvara sin plats i

Läs mer

Att bilda opinion och påverka lokalt. Workshop Latinamerikagrupperna

Att bilda opinion och påverka lokalt. Workshop Latinamerikagrupperna Att bilda opinion och påverka lokalt Workshop Latinamerikagrupperna 1 Upplägg Förberedelser för påverkansarbete Aktiviteter för att synas och att påverka Syfte: Bidra till att lägga grund och höja kunskap

Läs mer

STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES ANALYS: 2016-02 BREXIT ANALYS AV POTENTIELLA EKONOMISKA KONSEKVENSER FÖR SVERIGES LÄN

STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES ANALYS: 2016-02 BREXIT ANALYS AV POTENTIELLA EKONOMISKA KONSEKVENSER FÖR SVERIGES LÄN STOCKHOLMS HANDELSKAMMARES ANALYS: 2016-02 BREXIT ANALYS AV POTENTIELLA EKONOMISKA KONSEKVENSER FÖR SVERIGES LÄN Guldbröllop eller skilsmässa på gamla dar? Kommer Storbritannien att bygga vidare på sitt

Läs mer

AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ)

AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) Här presenteras ett antal frågor och svar med avsikt att tillhandahålla support till förmedlare

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för utveckling och samarbete FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för utveckling och samarbete

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för utveckling och samarbete FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för utveckling och samarbete EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för utveckling och samarbete PRELIMINÄR VERSION 2003/2078(INI) 22 augusti 2003 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för utveckling och samarbete till utskottet för

Läs mer

ADDENDUM till UTKAST TILL PROTOKOLL :a mötet i Europeiska unionens råd (JORDBRUK OCH FISKE) i Bryssel den 30 maj 2005

ADDENDUM till UTKAST TILL PROTOKOLL :a mötet i Europeiska unionens råd (JORDBRUK OCH FISKE) i Bryssel den 30 maj 2005 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 14 juni 2005 (29.6) (OR. fr) 9492/05 ADD 1 PV/CONS 31 AGRI 142 PECHE 107 ADDENDUM till UTKAST TILL PROTOKOLL 1 Ärende: 2662:a mötet i Europeiska unionens råd (JORDBRUK

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.8.2011 KOM(2011) 543 slutlig 2011/0235 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen

Läs mer

Så skapar du Personas och fångar din läsare. White paper

Så skapar du Personas och fångar din läsare. White paper Så skapar du Personas och fångar din läsare White paper Så skapar du Personas och fångar din målgrupp Att verkligen förstå din målgrupps situation är avgörande för att nå fram med ditt budskap. De flesta

Läs mer

Sveriges Fiskares Riksförbund (SFR) har mottagit ovan sagda remiss för yttrande; SFR vill mot denna bakgrund framföra de följande synpunkter:

Sveriges Fiskares Riksförbund (SFR) har mottagit ovan sagda remiss för yttrande; SFR vill mot denna bakgrund framföra de följande synpunkter: Ang. remiss förslag till ändrade Fiskeriverkets föreskrifter (FIFS 2004:36) om fiske i Skagerrak, Kattegatt och Östersjön (beteckning 13-2872-10); gällande fredningstid för hälleflundra Sveriges Fiskares

Läs mer

Enkät om handelshinder vid handel med USA

Enkät om handelshinder vid handel med USA Enkät om handelshinder vid handel med USA Frihandelsavtalsförhandlingarna mellan EU och USA Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) har pågått sedan i juli förra året. TTIPförhandlingarna

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.7.2010 KOM(2010)399 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET om Konungariket Sveriges genomförande av de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att tobaksvaror

Läs mer

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Före mötet Om jag hade 6 timmar på mig att fälla ett träd, skulle jag använda 4 av dem till att slipa yxan Vem vill ni träffa och varför?

Läs mer

Promemoria: Utkast till statsrådets förordning om kvotsystem för kommersiellt fiske (förordningen ska på remiss hösten 2016)

Promemoria: Utkast till statsrådets förordning om kvotsystem för kommersiellt fiske (förordningen ska på remiss hösten 2016) 1 Jord och skogsbruksministeriet Naturresursavdelningen 6.4.2016 Promemoria: Utkast till statsrådets förordning om kvotsystem för kommersiellt fiske (förordningen ska på remiss hösten 2016) Lagen om det

Läs mer

Betänkande av kommittén för en översyn av grundlagen

Betänkande av kommittén för en översyn av grundlagen 10.2. 2010 Publikationens titel Betänkande av kommittén för en översyn av grundlagen Författare Justitieministeriets publikation Kommittén för en översyn av grundlagen Ordförande: minister, kansler Christoffer

Läs mer

Förslag till. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ]

Förslag till. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ] EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 22.6.2010 KOM(2010)325 slutlig 2010/0175 (COD) C7-0156/10 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ] om ändring av rådets förordning

Läs mer

Använda offentliga pengar på bästa sätt

Använda offentliga pengar på bästa sätt Bryssel oktober 2004 Använda offentliga pengar på bästa sätt Offentlig upphandling är det begrepp som används när regeringar och offentliga myndigheter köper varor och tjänster eller beställer offentliga

Läs mer

Telefonsamtal Västtyska ambassaden 24/4-1975 1. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker 2. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker

Telefonsamtal Västtyska ambassaden 24/4-1975 1. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker 2. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker Telefonsamtal Västtyska ambassaden 24/4-1975 1. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker Kommando Holger Meins. Det här är fru Stoecker. Vi har två läkare här. Min man är inte helt frisk. Kan ni inte byta ut honom

Läs mer

Svensk export och import har ökat

Svensk export och import har ökat Svensk export och import har ökat utrikeshandel med jordbruksvaror och livsmedel 2005 2007 Sverige exporterade jordbruksvaror och livsmedel för 41,5 miljarder under 2007 och importerade för 77 miljarder

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 20.10.2014. om upprättande av en utkastplan i Östersjön

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 20.10.2014. om upprättande av en utkastplan i Östersjön EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 20.10.2014 C(2014) 7551 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 20.10.2014 om upprättande av en utkastplan i Östersjön SV SV MOTIVERING 1. BAKGRUND

Läs mer

Rapport om Europeiska rådets möte Göteborg

Rapport om Europeiska rådets möte Göteborg 63((&+ 0V0DUJRW:DOOVWU P Miljökommissionär Rapport om Europeiska rådets möte Göteborg Yttrande inför Europaparlamentet på kommissionens vägnar ledamot av kommissionen Strasbourg den 3 juli 2001 +HUUIUXWDOPDQSUHPLlUPLQLVWHUlUDGHOHGDP

Läs mer

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap }

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap } { ledarskap } VAD HAR PERSONER SOM WALT DISNEY, OPRAH WINFREY, STEVE JOBS OCH ELVIS PRESLEY GEMENSAMT? JO, DE HAR ALLA MISSLYCKATS. VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! V isste du att de flesta framgångsrika

Läs mer

Direktivet om tjänster på den inre marknaden 1 - vidare åtgärder Information från EPSU (i enlighet med diskussioner vid NCC-mötet den 18 april 2007)

Direktivet om tjänster på den inre marknaden 1 - vidare åtgärder Information från EPSU (i enlighet med diskussioner vid NCC-mötet den 18 april 2007) Direktivet om tjänster på den inre marknaden 1 - vidare åtgärder (i enlighet med diskussioner vid NCC-mötet den 18 april 2007) 1. Introduktion Den 15 november 2006 antog Europaparlamentet direktivet och

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor PRELIMINÄRT FÖRSLAG 13 juli 2001 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor till utskottet

Läs mer

allt gott från havet? sea the future defend our oceans today www.greenpeace.se

allt gott från havet? sea the future defend our oceans today www.greenpeace.se allt gott från havet? sea the future defend our oceans today www.greenpeace.se Havet är inte outtömligt. De senaste 50 åren har fisket ökat markant vilket har haft en mycket negativ effekt på havens ekosystem

Läs mer

Då kommissionen fattade detta beslut togs hänsyn till följande:

Då kommissionen fattade detta beslut togs hänsyn till följande: EUROPEISKA KOMISSIONEN Bryssel den 21.12.2001 C(2001)4748 Ärende: Statligt stöd nr N 649/00 Finland Undantag från skatt vid köp av fast egendom Herr Minister, Jag har äran att informera Er att kommissionen

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Sociala tjänster för alla

Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla 4 En stark röst för anställda i sociala tjänster i Europa EPSU är den europeiska fackliga federationen för anställda inom sociala tjänster. Federationen

Läs mer

Köp årets julklappar från Oxfam

Köp årets julklappar från Oxfam Köp årets julklappar från Oxfam Från Oxford till världen Oxfam grundades i Oxford 1942 av en grupp akademiker. Idag arbetar vi över hela världen genom långsiktiga projekt, aktivt påverkansarbete och akuta

Läs mer

Så jobbar du Bilaga för regler och riktlinjer för sociala medier i Örnsköldsviks kommun Version 1.1

Så jobbar du Bilaga för regler och riktlinjer för sociala medier i Örnsköldsviks kommun Version 1.1 1 (5) Så jobbar du Bilaga för regler och riktlinjer för sociala medier i Örnsköldsviks kommun Version 1.1 Så jobbar du Innan du startar 2 Några facebook-tips 2 Så kommer du igång 3 Så uppträder du på sociala

Läs mer

Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter

Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter Sälja och köpa tjänster inom EU samma villkor som hemma Inom EU råder fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer. För dig och ditt företag

Läs mer

Hur uthålliga är räkor fiskade i Skagerrak av Sverige, Norge och Danmark? En sammanfattning av projektet SHRIMPACT

Hur uthålliga är räkor fiskade i Skagerrak av Sverige, Norge och Danmark? En sammanfattning av projektet SHRIMPACT Hur uthålliga är räkor fiskade i Skagerrak av Sverige, Norge och Danmark? SP Technical Research Institute of Sweden En sammanfattning av projektet SHRIMPACT SP Technical Research Institute of Sweden SP

Läs mer

Hur tjänar man pengar på sina uppfinningar?

Hur tjänar man pengar på sina uppfinningar? Ledarskap Affärsutveckling Affärsjuridik Hur tjänar man pengar på sina uppfinningar? Företagarförbundet 2007-05-21 Vilka är vi på B-Open Nordic? Vi hjälper företag inom ledarskap, affärsutveckling och

Läs mer

IKFF vill vidare genom projektet verka för ett ökat samarbete i frågor som rör europeisk säkerhetspolitik mellan IKFF: s kretsar i Sverige men också

IKFF vill vidare genom projektet verka för ett ökat samarbete i frågor som rör europeisk säkerhetspolitik mellan IKFF: s kretsar i Sverige men också Politics for Peace Under år 2007 beviljades IKFF medel för att utbilda sina medlemmar om europeisk säkerhetspolitik (ESP) med fokus på ett genusperspektiv. Nu fortsätter den här satsningen genom projektet

Läs mer

Jag befinner mig i Dublinförfarandet vad betyder det?

Jag befinner mig i Dublinförfarandet vad betyder det? SV Jag befinner mig i Dublinförfarandet vad betyder det? B Dublinförfarandet information till sökande av internationellt skydd som befinner sig i ett Dublinförfarande i enlighet med artikel 4 i förordning

Läs mer

FEBER BRÖLLOPS ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Stockholm Malmö Göteborg. Då bör du ställa ut på våra mässor! stad!

FEBER BRÖLLOPS ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Stockholm Malmö Göteborg. Då bör du ställa ut på våra mässor! stad! ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Då bör du ställa ut på våra mässor! Bröllopsfeber i din stad! Stockholm Malmö Göteborg Våra bröllopsmässor i Stockholm, Malmö och Göteborg har på några års tid

Läs mer

Dustin Group fastställer slutligt pris i börsintroduktionen till 50 kronor per aktie handel på Nasdaq Stockholm inleds idag

Dustin Group fastställer slutligt pris i börsintroduktionen till 50 kronor per aktie handel på Nasdaq Stockholm inleds idag DETTA PRESSMEDDELANDE FÅR INTE DISTRIBUERAS ELLER PUBLICERAS, DIREKT ELLER INDIREKT, INOM ELLER TILL USA, AUSTRALIEN, KANADA ELLER JAPAN ELLER NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR SÅDAN DISTRIBUTION ELLER PUBLICERING

Läs mer

Antalet deltagare Vill man ha ett högt tempo så är 5 spelare idealiskt. Det är bättre att öka på antalet än att minska det.

Antalet deltagare Vill man ha ett högt tempo så är 5 spelare idealiskt. Det är bättre att öka på antalet än att minska det. Första gången ni spelar Idéspelet Här är en kortfattad vägledning för dig som ansvarar för den allra första spelomgången med idéspelet i er organisation. Börja med att läsa Quickstarten och därefter denna.

Läs mer

Trafiksäkerhet : EU:s handlingsprogram fortsätter att ge goda resultat målet att rädda liv på Europas vägar kan vara uppnått 2010

Trafiksäkerhet : EU:s handlingsprogram fortsätter att ge goda resultat målet att rädda liv på Europas vägar kan vara uppnått 2010 IP/07/584 Bryssel den 27 april 2007 Trafiksäkerhet : EU:s handlingsprogram fortsätter att ge goda resultat målet att rädda 25 000 liv på Europas vägar kan vara uppnått 2010 Målet för EU:s handlingsprogram

Läs mer

Europeiska företagspanelen: Frågeformulär om offentlig upphandling - Rättsmedel

Europeiska företagspanelen: Frågeformulär om offentlig upphandling - Rättsmedel Europeiska företagspanelen: Frågeformulär om offentlig upphandling - Rättsmedel 543 svar Ange inom vilken sektor som företaget huvudsakligen är verksamt D - Tillverkning 133 24,50% G - Partihandel och

Läs mer

FEBER BRÖLLOPS ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Stockholm Malmö Göteborg. Då bör du ställa ut på våra mässor! stad!

FEBER BRÖLLOPS ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Stockholm Malmö Göteborg. Då bör du ställa ut på våra mässor! stad! ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Då bör du ställa ut på våra mässor! Bröllopsfeber i din stad! Stockholm Malmö Göteborg Våra bröllopsmässor i Stockholm, Malmö och Göteborg har på några års tid

Läs mer

Intervju med Jukka Takala, ordförande för Europeiska arbetsmiljöbyrån. Vad innebär riskbedömning?

Intervju med Jukka Takala, ordförande för Europeiska arbetsmiljöbyrån. Vad innebär riskbedömning? Intervju med Jukka Takala, ordförande för Europeiska arbetsmiljöbyrån Bilbao den 28 april 2008 Vad innebär riskbedömning? Jukka Takala: Riskbedömning är det viktigaste verktyget för att förhindra olyckor

Läs mer

Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande

Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande Anmälningsblankett Sida 1 (9) Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande Den här blanketten kan du använda om du upplever att du själv eller någon annan har blivit diskriminerad,

Läs mer

ProfessionGuard Professionsansvarsförsäkring

ProfessionGuard Professionsansvarsförsäkring Vänligen svara på alla frågor. Om det saknas utrymme för att kunna besvara frågan, vänligen fortsätt Ditt svar på ett papper med Ditt företags brevpapper med hänvisning till den fråga som besvaras. Del

Läs mer

Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004

Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004 2004-10-27 Kvartalsredovisning Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning 1408/71 som rör svensk arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004 Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 6 Uppdrag från

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Vinnande anbud fyra förutsättningar för att lyckas! Upphandling 24 3 maj 2012. www.magnusjosephson.se 1

Vinnande anbud fyra förutsättningar för att lyckas! Upphandling 24 3 maj 2012. www.magnusjosephson.se 1 Vinnande anbud fyra förutsättningar för att lyckas! Upphandling 24 3 maj 2012 www.magnusjosephson.se 1 Sammanfattningsvis Den leverantör som vill bli duktig på anbudsarbete måste Jobba mer effektivt internt

Läs mer

Ta bort och skrota utsläppsrätter i EU ETS

Ta bort och skrota utsläppsrätter i EU ETS Överskottet visar också att det varit billigare att uppnå målet än beräknat. Överskottet beror främst på; a) att tilldelningen av utsläppsrätter redan från början var mycket frikostig, särskilt FORES POLICY

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den, 19.03.2002 C(2002) 708 Ärende: Statligt stöd nr N 327/01 Sverige Stöd till trädgårdsnäringen Herr Minister, Jag har äran att meddela Er att kommissionen inte har några

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m.

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Beslut Datum 2015-04-02 Diarienummer 1363-2051/2014 NN Eskilstuna kommun 631 86 ESKILSTUNA Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Slutsatser Boverket riktar kritik mot Eskilstuna

Läs mer

Medlemskapsansökan. En bättre och mer demokratisk skola!

Medlemskapsansökan. En bättre och mer demokratisk skola! Engagerad Skoldemokrati Med s amarbete kommer man längst Elevers rättigheter Elevinflytande Medlemskapsansökan Engagerad Skoldemokrati Elevers rättigheter Med samarbete kommer man längst Elevinflytande

Läs mer

Wine, a culture of moderation. Rörelsen för samhällsansvar inom vinsektorn

Wine, a culture of moderation. Rörelsen för samhällsansvar inom vinsektorn Wine, a culture of moderation Rörelsen för samhällsansvar inom vinsektorn Programmet Wine in Moderation Art de Vivre Wine in Moderation Art de Vivre (WIM) är ett internationellt program för vinsektorn

Läs mer

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 2013/0285 (NLE) 5.2.2015 *** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION om utkastet till rådets beslut om bemyndigande för medlemsstaterna att

Läs mer

Migrationsverket: Allmänna råd om kontroll av rätt att vistas och arbeta i Sverige

Migrationsverket: Allmänna råd om kontroll av rätt att vistas och arbeta i Sverige Migrationsverket: Allmänna råd om kontroll av rätt att vistas och arbeta i Sverige - Personer som kommer till Sverige för att arbeta - Personer som redan finns här och har permanent uppehållstillstånd

Läs mer

Den svenska konsumtionens miljöpåverkan i andra länder

Den svenska konsumtionens miljöpåverkan i andra länder Den svenska konsumtionens miljöpåverkan i andra länder Miljöräkenskaper innebär att miljöstatistik systematiseras och redovisas tillsammans med ekonomisk statistik i ett gemensamt system. Syftet är att

Läs mer

Låt kunderna göra jobbet!

Låt kunderna göra jobbet! Låt kunderna göra jobbet! Innehållsförteckning Inledning...4 Vad är referensprogrammet?...6 250 gånger 250-regeln...8 ABC-listan...10 Ha mig i åtanke...12 Bevara kontakten!...14 - Årsplan för utskick...16

Läs mer

ANSÖKAN MILJÖINVESTERING - fast ersättning 2014-2020

ANSÖKAN MILJÖINVESTERING - fast ersättning 2014-2020 SJV FPMB 12:29 2015-08 ANSÖKAN MILJÖINVESTERING - fast ersättning 2014-2020 Använd den här blanketten när du ska söka stöd till miljöinvesteringar med fast ersättning inom landsbygdsprogrammet 2014-2020.

Läs mer

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling

#ModUpp2020. Riktlinjer för en Modern Upphandling #ModUpp2020 Riktlinjer för en Modern Upphandling Vad är #ModUpp2020? #Modupp2020 är en kampanj som uppmanar offentlig sektor att ställa om till en modern upphandling genom att bli en kravställare som hanterar

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer