Grundkurs smartboard Inledning Att använda en Smartboard

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Grundkurs smartboard Inledning Att använda en Smartboard"

Transkript

1 Grundkurs smartboard Inledning Smartboard är en interaktiv skrivtavla. Det finns många olika märken av interaktiva skrivtavlor, Smartboard är ett märke. Andra märken är Activeboard, ebeam, Teamboard mfl. För att en Smartboard ska fungera måste man koppla den till en dator, projektor och högtalare. Man kan också installera en speciell smartboardprogramvara på sin dator som gör att man får tillgång till anpassade verktyg för smartboard. Programvaran kan du beställa från IT-kontoret (161134). De nya tavlorna som sitter på 7-10 delen av skolan kopplas in genom att ansluta bildskärmskabeln och USB-kabeln till din bärbara dator. OBS! Du ska inte koppla in ljudkabeln, då får du konstigt nog inget ljud. Ljudet går via USB-kabeln. Första gången du ansluter datorn till smartboarden kan det ta sekunder innan drivrutinerna för tavlan installeras på din dator. När det är klart får du ett meddelande längst ner i högra hörnet på din dator. Att använda en Smartboard En Smartboard är egentligen inget annat än en datormus i ett annorlunda format. Du styr datorn genom att klicka och dra på tavlan istället för på datorn. Det finns flera olika nivåer av användandet av smartboard. 1. Smartboarden används som en projektor med högtalare. Tillför kanske inget pedagogiskt men det är ju praktiskt och bekvämt att alltid ha tillgång till projektor och högtalare. Detta är kanske det vanligaste användningsområdet för Smartboard och blir då en ganska dyr investering (fem gånger så dyrt som projektor + högtalare). 2. Pedagogen använder programmet Notebook (eller något annat program) för att förbereda lektionsmaterial. Materialet kan innehålla ett stort antal olika format t ex bilder, film, ljudklipp, interaktiva funktioner mm. Fördelen med detta är ett mer variationsrikt material som kan sparas i en bank för att återanvändas och utvecklas vid ett senare tillfälle. Materialet är väldigt enkelt att sprida till kollegor och elever. Liten varning utfärdas för att pedagogiken blir allt för lärarcentrerad med detta arbetssätt. Detta är i grund och botten katederundervisning men i en mer modern form. 3. Pedagogen (eller eleven) gör interaktiva övningar i programmet Notebook. Eleverna kan sedan öva på dessa moment med flera sinnen än bara skriven text. Liten varning utfärdas för att fokus hamnar för mycket på rätt och fel. 4. Pedagog och elever skapar saker tillsammans på smartboarden. Det kan vara anteckningar, tankekartor, insamling av material mm. Dessa kan sedan sparas och distribueras till alla som vill ha tillgång till dom. Här finns stora fördelar jämfört med en whiteboard där allt material försvinner efter lektionen. På Smartboarden har man hur mycket utrymme man vill och materialet kan sparas och omarbetas vid ett senare tillfälle.

2 Smart Notebook Det program man använder mest med Smartboarden är Smart Notebook. Programmet är ganska likt Powerpoint och bygger på samma princip med tomma vita blad som man fyller med innehåll. I programmet finns det också ett galleri med bilder och interaktivt material man kan använda i sina notebookpresentationer. Man kan också lägga in eget material i sina presentationer. När man skapar presentationer i programmet Notebook sparas de i.notebook-format. Det betyder att den som ska öppna filen måste ha programmet Nootebook på sin dator. Man kan också välja att exportera sina presentationer som en webbsida, bild, pdf eller powerpoint. Pdf-formatet kan vara lämpligt om man ska skicka material till föräldrar eller elever och man inte vill att de ska kunna ändra i materialet. De flesta datorer kan öppna pdf-file och kan man inte det så är det bara att ladda ner Adobe reader eller någon annan pdf-läsare gratis från internet. Det första man bör göra är att lära sig de grundläggande verktygen i programmet. Här följer en beskrivning av de vanligaste verktygen: Föregående sida 2. Nästa sida 3. Lägg till ny tom sida. Sidan hamnar efter den sida du har markerat. 4. Öppna dokument 5. Spara dokument 6. Klistra in 7. Ångra. Du kan ångra flera steg bakåt. 8. Gör om. Återtar det du ångrat. 9. Ta bort. Markera det du vill ta bort och klicka på krysset. 10. Rullgardin. Funktion som efterliknar effekten av ett papper på en OH. 11. Storbildsläge. Gör att alla verktyg döljs och arbetsytan blir större. Klicka igen för att återgå. 12. Transparent bakgrund. Gör att du kan se notebookobjekt med annan bakgrund än vit. 13. Visa två sidor. Klicka igen för att återgå.

3 Kamera/Skärmdump. Öppnar upp ett nytt fönster som gör att du kan välja område att ta en skärmdump av. Vänstra ikonen låter dig markera ett område som ska fotograferas. Klicka, håll nere musknappen och dra ut en markeringsram. När du släpper musknappen tas en bild. Nästa ikon tar en bild av ett valfritt fönster på datorskärmen. När du klickar på ikonen blir det diagonala ränder över hela skärmen. Klicka sedan på det fönster du vill fotografera. Nästa ikon tar en bild av hela skärmens yta. Den sista ikonen låter dig rita på fri hand vilket område som ska fotograferas. 15. Dokumentkamera. Köpes separat. Man kan lägga föremål eller böcker under kameran som projicerar bilden på smartboarden. Även zoomfunktion. 16. Tabell. Dra ut det antal kolumner och rader du vill ha. Klicka så skapas tabellen. 17. Pekare/Markör. Du klickar alltid på detta verktyg då du vill flytta eller markera föremål. 18. Pennverktyget. Så fort du lyfter en penna från pennfacket aktiveras denna ikon. Vill du rita utan penna klickar du på pennverktyget och ritar med fingret. Verktyget finns i många olika färger och stilar. Du kan också i efterhand ändra utseende på det du ritat/skrivit genom att markera det och klicka på egenskaper. 19. Kreativ penna. Fler roliga pennstilar. 20. Radergummi. Du kan också ta suddet, rita en ring kring allt du vill sudda. När du klickar inne i din ring försvinner allt du ringat in. 21. Linje. Allt du ritar blir raka linjer. Klicka, håll nere, dra,släpp. Du kan också i efterhand ändra utseende på dina linjer genom att markera och klicka på egenskaper. 22. Figur. Rita perfekta geometriska figurer. Välj figur, Klicka, håll nere, dra, släpp. Du kan också i efterhand ändra utseende på dina figurer genom att markera och klicka på egenskaper. 23. Formigenkänning/Formpenna. Rita former på fri hand som görs om till perfekta geometriska figurer.

4 24. Magisk penna. Verktyget har flera olika funktioner: Magisk text. När du skriver med denna penna försvinner texten efter sex sekunder. Spotlight får du genom att ringa in ett område. Du kan flytta spotlighten genom att dra i ringens ytterkant. Du kan ändra storleken genom att klicka och dra inne i spotlighten. Förstoringsglas får du genom att rita en rektangel runt ett område. Du kan flytta förstoringsglaset genom att dra i dess kanter. Ändra storleken genom att klicka och dra inne i förstoringsglaset. 25. Fyllnadsfärg. Fyller figurer med färg när du klickar på dom. 26. Textverktyg. Välj vilket typsnitt du vill ha och skriv. Du kan ändra utseendet och typsnittet senare genom att klicka på egenskaper. 27. Egenskaper. Används för att ändra fyllnadsfärg, linjestil, typsnitt, objektanimering och sidinspelning. 28. Flytta verktygsfält. Om du klickar på denna ikon flyttas verktygsfältet från skärmens överkant till nederkant (eller tvärt om). Anpassa verktygsfältet genom att högerklicka på det. Sedan kan du lägga till eller ta bort verktyg. Svävande verktyg startaralltid när du slår på datorn. Det gör att du alltid kommer åt verktygen oavsett vilket program du för tillfället jobbar med. Du kan anpassa vilka verktyg som syns i paletten genom att klicka på ikonen längst ned i paletten. Om du vill dölja de svävande verktygen kan du klicka på pilen nere i verktygslisten och sedan på Nootebook-ikonen. Välj sedan /Dölj Svävande verktyg. På samma sätt kan du ta fram de svävande verktygen om du tidigare dolt dom.

5 Radera bläck Om du har gjort i ordning en övning med objekt och du eller eleverna har skrivit på sidan under lektionen kan det vara bra att kunna radera endast det som är skrivet (inte objekten). Det gör du genom att klika i menyn Redigera/Ta bort bläck från sida. Då försvinner allt skrivet/ritat men objekten är kvar. Återställ en notebookfil Om man har en notebookfil som man har gjort (oönskade) ändringar i kan man alltid stega tillbaka i händelsehistoriken genom att klicka på bakåtpilen. Man kan också stänga filen på krysset och svara Nej på frågan om man vill spara ändringar. Då behåller man den ursprungliga filen (den du senast sparade). Kalibrera din Smartboard Om du tycker att pennan inte ritar vid pennspetsen behöver Smartboarden kalibreras. Det kan bero på att tavlan eller projektorn har rört på sig t ex om någon smäller igen klassrumsdörren. För att kalibrera trycker du på de två knapparna i mitten av pennfacket samtidigt. Nu dyker det upp kalibreringspunkter på tavlan. Klicka i mitten av varje plustecken med en penna. När du klickat på alla punkter är kalibreringen klar. Rengör din Smartboard Om du skulle behöva rengöra din Smartboard kan du använda fönsterputs eller rengöringsmedel för whiteboard på en tygtrasa eller skurtrasa. Ladda ner Notebook Vill du ha notebookprogrammet på din dator beställer du det från IT-kontoret. Telefon eller på intranätet: 7b101a5d1ab3e html Om du vill ha programmet på en privat dator hemma eller om elever eller föräldrar vill ha det på sina datorer kan de ladda ner programmet här: 10.8 för Windows: k+collaborative+learning+software/smart+notebook+software/smart+notebook+10_8+software+ for+windows 10.8 för Mac: k+collaborative+learning+software/smart+notebook+software/smart+notebook+10_8+software+ for+mac De behöver då en produktnyckel som måste anges vid installation. Den är: NB-AEAAA-AIFH8-6SMCT-66AIH

6 Smartklubben är en webbplats där man kan ladda upp/ner smartboardlektioner och föra diskussioner och få hjälp med sitt smartboardanvändande. Du måste skapa en användare för att komma åt sidorna, det är gratis. Övningar grundkurs Förbered ett lektionsmaterial Skapa en notebookfil där du har: - Skrivit in text som du har länkat till en webbsida - Klistrat in en bild som du har länkat till en webbsida -Tagit en skärmdump av en webbsida som du har länkat till en webbsida Gör en brainstorm Skapa en notebookfil där ni tillsammans gör en brainstorm kring valfritt ämne. Använd er av text, bilder och figurer som pilar, streck, geometriska former. Fundera på hur man praktiskt kan lägga upp arbetet med en brainstorm i klassrummet. När ni är färdiga sparar ni notebookfilen i er hemkatalog (mapp på servern) samt exporterar den som en pdf som ni skickar till mig med e-post. (jämför skickar till eleverna med e-post). Vill man att eleverna ska kunna göra ändringar skickar man den i.notebook format. Vill man inte att de ska kunna ändra skickar man den i pdf-format. Skickar man material till föräldrar skickar man alltid i pdf-format. Testa dokumentkameran Utforska galleriet - Utforska galleriet Pedagogiskt material - Spara intressant material i mappen Mitt innehåll. Skapa gärna egna undermappar med logiska namn - Lägg till eget material i Mitt innehåll.

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Communicator 4.6 Lathund kring hur du arbetar för programmet Communicator med de absolut vanligaste grunderna och även några mer avancerade funktioner Habilitering & Hjälpmedel Lathund Communicator Ett

Läs mer

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 0 Kursmaterial Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 Inledning Välkommen till kursen Internet för alla! Du har möjlighet att boka datortid på biblioteket

Läs mer

Frontpage 2002/XP (2)

Frontpage 2002/XP (2) Frontpage 2002/XP Frontpage 2002 eller Frontpage XP som det också kallas är ett hemsideprogram där du inte behöver kunna koda som annars är fallet om man gör en hemsida. Att snabbt, enkelt och snyggt kunna

Läs mer

Hur man gör en poster i PowerPoint

Hur man gör en poster i PowerPoint Hur man gör en poster i PowerPoint Victoria Johansson Humanistlaboratoriet, Lunds universitet it-pedagog@sol.lu.se Senast uppdaterad av Susanne Schötz 080128 Innehåll 1 Inledning 2 1.1 Innehållet i denna

Läs mer

En guide till att skanna kurslitteratur. på universitet och högskola

En guide till att skanna kurslitteratur. på universitet och högskola En guide till att skanna kurslitteratur på universitet och högskola Innehåll sid 2. Varför kopiera sid 3. Förberedelser sid 4. Att skanna sid 8. OCR:ning sid 11. Vanliga fel sid 12. Spara och dela med

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Licensavtal...4 Nyheter...5 Följande nyheter finns i programmet:...5 Snabbmanual...6 Välj layout och fyll i text...6 Utskrift...6 Spara skylten...6 Öppna skylt...6

Läs mer

Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras

Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras 44 När man skriver ett brev eller ritar en bild skapas ett do kument, som måste sparas någonstans för att inte försvinna när datorn slås av. I datorn

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Gör en modern släktbok för CD eller webben

Gör en modern släktbok för CD eller webben Gör en modern släktbok för CD eller webben 21 Den traditionella släktboken består av ett antal tabeller och i bästa fall en grafisk stam- eller antavla, och man kan med ett register eller hänvisningar

Läs mer

Filhantering utforskaren avslöjar

Filhantering utforskaren avslöjar Filhantering utforskaren avslöjar 1 hur information lagras När man skriver ett brev eller ritar en bild skapas ett do kument. Detta måste sparas någonstans för att inte försvinna när datorn slås av. I

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Innehåll. Omslagsfoto: Daniel Sahlberg. Liber AB Version 2.1 Sida 1

Innehåll. Omslagsfoto: Daniel Sahlberg. Liber AB Version 2.1 Sida 1 ONLINEBOKEN MANUAL Innehåll Om onlineboken...2 Onlinebok på dator och surfplatta...2 Kom igång med onlineboken... 3 Öppna onlineboken... 3 Läsa i onlineboken... 3 Hitta i onlineboken... 3 Lyssna på onlineboken...

Läs mer

Snabbguide HJÄRNTORGET Produktionsverktyget

Snabbguide HJÄRNTORGET Produktionsverktyget Snabbguide HJÄRNTORGET Produktionsverktyget Skapa ny Importera Kopiera Sida Skapa en sida med text, bild, ljud eller film. Mapp Skapa en mapp som kan innehålla annat innehåll. Test Skapa ett test med poängsatta

Läs mer

Grundkurs i ipad användning ndning för f seniorer

Grundkurs i ipad användning ndning för f seniorer Grundkurs i ipad användning ndning för f seniorer 2014 Innehåll ipad grunder ipad inställningar Surfa på ipad Läsa på ipad Dela filer från ipad Kommunicera i realtid ipad kamera Skriva på ipad Skapa filmer

Läs mer

PIM Moment Bild Materialet finns samlat på http://www.mbke.se

PIM Moment Bild Materialet finns samlat på http://www.mbke.se PIM Moment Bild Materialet finns samlat på http://www.mbke.se Nivå 2 - Kommunicera Bild Ljud Presentera - Planera Bilder A Hämta och hantera De senaste tio åren har möjligheterna att använda och bearbeta

Läs mer

Dags att skriva uppsats?

Dags att skriva uppsats? Dags att skriva uppsats? Grundkurs i Word 2010 SDM Studentdatorutbildning vid Malmö högskola Att skriva i Word! 1 Börja skriva/skapa ditt dokument- något att tänka på 1 Spara ditt dokument 1 Bra att veta

Läs mer

Lär dig POWERPOINT. Lars Ericson datorkunskap.com

Lär dig POWERPOINT. Lars Ericson datorkunskap.com Lär dig POWERPOINT Lars Ericson datorkunskap.com POWERPOINT D A Programmet Microsoft PowerPoint används till att skapa grafiska presentationer till bildspel, presentationer mm. När du öppnar upp PowerPoint

Läs mer

PowerPoint Grunder. /Fredrik Wiberg

PowerPoint Grunder. /Fredrik Wiberg PowerPoint Grunder /Fredrik Wiberg Detta dokument beskriver grunderna i vad man skall tänka på när man skapar en presentation, och grundläggande steg för att skapa ett PowerPoint-dokument. Att skapa en

Läs mer

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym Hantera datorn Sitter du bra? Är du nöjd med din arbetsmiljö? Kan du hitta en fil igen efter att du sparat den? Helene visar vad du behöver känna till för att få bra ordning på din dator. I handledningen

Läs mer

steg! första Gör din fotobok i 10 enkla Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Välj ut dina bästa foton. Öppna fotoboksprogrammet.

steg! första Gör din fotobok i 10 enkla Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Välj ut dina bästa foton. Öppna fotoboksprogrammet. Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Gör din första fotobok i 10 enkla steg! 1 Välj ut dina bästa foton. Välj ut de bilder du vill använda och placera dem i en separat mapp på datorn

Läs mer

OneNote i skolan. En inspirationsguide för dig som vill lära dig grunderna. microsoft.se/skola

OneNote i skolan. En inspirationsguide för dig som vill lära dig grunderna. microsoft.se/skola En inspirationsguide för dig som vill lära dig grunderna. ! Av programmen i Microsoft Office är OneNote det som är mest uppskattat i skolmiljö. Jerker Porat undervisar i fysik, matematik, biologi och idrott

Läs mer

Använda Hjälp. Använda direkthjälpen

Använda Hjälp. Använda direkthjälpen Använda Hjälp Använda Hjälp Innehåll Index Bakåt 1 Använda Hjälp Använda direkthjälpen Programvaran Adobe Acrobat Reader 5.1 innehåller fullständig dokumentation i ett lättillgängligt PDF-baserat hjälpsystem.

Läs mer

Använda Hjälp. Använda Hjälp Innehåll Index Bakåt 1

Använda Hjälp. Använda Hjälp Innehåll Index Bakåt 1 Använda Hjälp Använda Hjälp Innehåll Index Bakåt 1 Använda Hjälp Använda direkthjälpen Programmet Adobe Acrobat Reader innehåller fullständig dokumentation i ett lättillgängligt PDF-baserat hjälpsystem.

Läs mer

Sammanställd av Peter Essen Datoriet - Lundby 2002-05-07

Sammanställd av Peter Essen Datoriet - Lundby 2002-05-07 Sammanställd av Peter Essen Datoriet - Lundby 2002-05-07 1 Denna bok är producerad med Claris Works 4.0 för Windows 95 2 Innehåll Förord... 4 1 - FrontPage 2000 - en första titt...5 2 - Skapa en webb-plats...9

Läs mer

FirstClass Handledning för elever & personal

FirstClass Handledning för elever & personal FirstClass Handledning för elever & personal 2 FIRST CLASS HANDLEDNING FÖR ELEVER OCH PERSONAL VID LAHOLMS SKOLOR Innehåll: Ditt eget skrivbord... sid 3 Din presentation... sid 3 Ditt personliga lösenord...

Läs mer

Välkommen till Ipad för nybörjare

Välkommen till Ipad för nybörjare Välkommen till Ipad för nybörjare Detta häfte kommer innehålla Alla knappars funktioner Simplare och hjälpsamma sätt att kunna använda och ta sig runt i en Ipad Mindre genom gång av appar och dess betydelse

Läs mer

Att sända live eller att spela in en videopodd, ett föredrag eller en flipp med Hanouts

Att sända live eller att spela in en videopodd, ett föredrag eller en flipp med Hanouts 2014 Att sända live eller att spela in en videopodd, ett föredrag eller en flipp med Hanouts Dan Åkerlund Karlstads universitet 2014-10-12 ATT SÄNDA LIVE ELLER ATT SPELA IN EN VIDEOPODD, ETT FÖREDRAG ELLER

Läs mer