Från sol till socker DANISCO SUGAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Från sol till socker DANISCO SUGAR"

Transkript

1 Från sol till socker DANISCO SUGAR

2 Från sol till socker Socker är en naturprodukt som finns i alla växter. Socker bildas av sol, vatten och koldioxid i en process som kallas fotosyntes. Eftersom det är solen som är drivkraften, skulle man kunna säga att socker är en form av lagrad solenergi. Det finns två plantor som innehåller mer socker än andra: sockerrör och sockerbetor. Det nordeuropeiska klimatet är utmärkt för betodling men alldeles för kallt för odling av sockerrör. Både sockerrör och sockerbetor innehåller procent socker och är de enda plantor som det lönar sig att utvinna socker från. Vitt socker från sockerbetor och sockerrör är kemiskt identiskt. Därför är det omöjligt att säga från vilken gröda sockret kommer. Betans intåg Så långt tillbaka i tiden vi vet något om människors vanor och beteenden har man uppskattat söt smak. Det vanligaste sötningsmedlet var i många årtusenden honung samt vissa sockerhaltiga frukt- och växtsafter men så småningom kom kunskapen om socker i sockerrör. Till en början tillgodogjorde man sig sockret genom att tugga den söta märgen i stråt. Senare pressade man ut saften, som förtärdes antingen direkt eller efter jäsning. Någon gång på 500-talet lärde man sig i Indien att koka

3 sockersaften och att framställa ett fast socker. Först på 1800-talet upptäckte man i Tyskland att strandbetan innehöll socker som var identiskt med sockerrörets. Det blev startskottet för nordisk sockerproduktion och det första betsockerbruket byggdes 1837 i Sverige. I slutet av 1800-talet blev socker var mans egendom. Socker - en smakförstärkare Under årens lopp har vi lärt oss att det finns många fler fördelar med socker än bara den söta smaken. Förr i tiden, före kylens och frysens tid, konserverade man till exempel maten med salt eller med socker, för att kunna hålla maten färsk längre. Metoden används fortfarande, t ex när man gör sylt och marmelad. Ett annat exempel är i glass där upplöst socker sänker fryspunkten och ger rätt konsistens. Socker har således många egenskaper i livsmedel, både kemiska och fysikaliska. I livsmedel ger socker sötma och energi samtidigt som det ger fyllighet och fungerar som smakförstärkare. Det är en krydda, ett jäsningsmedel och ett naturligt konserveringsmedel.

4 Socker ger energi Socker är ett kolhydrat. Kolhydrater utgör den största delen av vårt energiintag och finns i till exempel pasta, ris, bröd, frukt, grönsaker och socker. I kroppen bryts socker och stärkelse ner till druvsocker. En del druvsocker används direkt som energi i hjärna och muskler medan överskottet lagras i form av glykogen i muskler och lever. Socker ger energi men bidrar inte med några väsentliga näringsämnen. Vi äter sällan enbart socker utan socker ingår oftast i andra livsmedel där det bidrar till att göra livsmedlet mer välsmakande. Genom sockrets positiva smak blir stärkelse- och kostfiberrika livsmedel, som också innehåller vitaminer och mineralämnen, godare.

5 Myter och fakta om socker Informationsmängden om kost och hälsa ökar stadigt och för många kan det vara svårt att värdera vad som är rätt och fel. Vi har tagit upp några av de myter, som florerar om socker, hälsa och nutrition och kompletterat med fakta. Man blir fet av socker: Det finns inget enskilt näringsämne som leder till viktökning. Men om man äter mer än man behöver för att täcka sitt energibehov går man upp i vikt. En annan viktig orsak till viktökning är bristande fysisk aktivitet. Om du rör dig för lite ökar risken för att du går upp i vikt. Man blir lika fet av socker som av fett: Fett ger mer än dubbelt så mycket energi per gram som socker, 38 kj respektive 17 kj per gram. Om man räknar gram för gram blir man alltså fetare av fett än av socker. Socker är tomma kalorier : Socker är ett kolhydrat som ger energi men som varken innehåller vitaminer eller mineraler. Socker ger hål i tänderna: Utveckling av karies (hål i tänderna) är ett samspel mellan flera faktorer, bland annat arv, kost, måltidsfrekvens och munhygien. Salivmängd och dess sammansättning har också stor betydelse liksom tandborstning med fluortandkräm minst två gånger per dag.

6 Socker orsakar diabetes: Diabetes har fått sitt namn av att den yttrar sig som en förhöjd sockerhalt i blodet. Många tror, helt felaktigt, att diabetes orsakas av socker. Sanningen är att det är framförallt det genetiska arvet och övervikt i kombination med bristande fysisk aktivitet som är orsaken till vuxendiabetes. Socker är beroendeframkallande: Det finns inga vetenskapliga undersökningar som tyder på att socker ger den toleranseffekt och den abstinens som är karakteristisk för droger. Preferensen för söt smak är medfödd, därför tycker de flesta om den söta smaken. Socker ger hyperaktiva barn: Vetenskapliga undersökningar kan inte påvisa något samband mellan socker och hyperaktivitet. Sockerkonsumtionen ökar i Sverige: Statistik visar att den totala sockerförbrukningen legat tämligen konstant, runt 41 kg per capita, de senaste decennierna. Däremot har vårt konsumtionsmönster förändrats. Vi dricker mer läsk och äter mer godis idag men äter å andra sidan mer sällan desserter och kakor. Brunt socker är nyttigare än vitt: Brunt socker innehåller till skillnad från vitt socker små mängder vitaminer och mineraler. Mängderna är dock försumbara, däremot innehåller det bruna sockret smakämnen som kan vara positiva i många sammanhang.

7 BETANS KRETSLOPP En sockerbeta består av 75 procent vatten, procent socker, 5 6 procent fiber och 2 3 procent övrigt, bland annat mineralämnen. Nästan hälften av betans vatteninnehåll återanvänds under sockerutvinningen, resten förångas. Av sockerinnehållet utvinns närmare 90 procent till vitt socker. Resten blir kvar i den melass som används vid framställning av djurfoder, jäst och sprit. Betfibern används till fiberprodukter och djurfoder. De övriga 2 3 procenten innehåller fosfor och magnesium och ingår bland annat i den kalk som blir över efter sockerproduktionen. Kalken säljs till lantbruket som jordförbättringsmedel. VAD ÄR SOCKER? Socker är ett kolhydrat, ett energigivande näringsämne precis som fett och protein. Kolhydraterna svarar för cirka hälften av vårt energibehov. Socker (sackaros) som består av lika delar fruktsocker (fruktos) och druvsocker (glukos) omsätts snabbt i kroppen och förbränns i musklerna när vi rör oss. SOCKRETS EGENSKAPER smakförstärkare. Socker ger söt smak och framhäver smaken hos olika råvaror och kryddor. Socker bevarar också smakämnena i sylt, saft och inläggningar. bakhjälpmedel. Lite socker i degen ger bättre och snabbare jäsning samt ger smak och färg åt brödskorpan. konserveringsmedel. Socker i sylt, marmelad och saft gör att bakterier får svårare att växa samt bevarar bärens färg och smak. konsistensgivare. Socker påverkar både volym och konsistens i olika livsmedel. Kakor och matbröd blir porösa, matbröd får dessutom större volym och en vacker skorpa. Saft och andra drycker får rätt fyllighet och sockret ger sylt och marmelad rätt konsistens.

8 Produktionsprocessen När betorna levereras till fabriken vägs de och därefter tas stickprov på lassen. Proven tas för att bestämma betornas renhet och sockerhalt. Därefter tippas betorna i en "betgrop" varifrån de går på transportband vidare till tvättning så att jord, sten och smuts sköljs av. Det går åt stora mängder vatten vid sockerbruken. Vattensystemen på bruken är i princip helt slutna, så att vattnet kan renas och återanvändas flera gånger. Av allt vatten som används är bara drygt tio procent färskvatten utifrån. Resten kommer från det vatten som finns i sockerbetorna. En sockerbeta består till cirka 75 procent av vatten. För att sockret ska kunna utvinnas skärs betorna i tunna pommesfritesliknande snitslar, förs över till ett extraktionstorn för att därefter silas genom 70 grader Celcius varmt vatten. En timme senare är det bara 0,2 procent socker kvar i betsnitslarna som nu sorteras ifrån för att användas till djurfoder och kostfiberprodukten Fibrex. Sockret som utvinns ur betan är en s k råsaft som innehåller cirka femton procent socker, men också en till två procent orenheter (ickesocker) som måste tas bort, vilket sker stegvis under saftbearbetningen.

9 Först blandas släckt kalk i råsaften - det fäller ut en del orenheter och verkar steriliserande. Därefter tillsätts koldioxid till råsaften. Under denna så kallade karbonatation fälls kalken ut i form av små partiklar som binder icke-sockret och bildar slam. Råsaften pressas nu genom stora filter i vilket kalkslammet avskiljs. Den kalk som blir kvar i filtret pressas och torkas och säljs som jordförbättringsmedel till lantbrukare. Kvar blir en tunn ljusgul vätska - tunnsaft - som ångas av i stora indunstare. Indunstningen sker i flera omgångar tills vätskan är tjock och brun och innehåller cirka 70 procent socker. Vätskan kallas nu tjocksaft. Tjocksaften innehåller fortfarande för mycket vatten för att sockret ska kunna utkristalliseras och behöver indunstas ytterligare. Det sker i stora kärl där saften kokas med undertryck för att kokpunkten ska sjunka, vilket den gör när lufttrycket minskar. Det är viktigt att temperaturen inte överstiger 80 grader Celcius eftersom sockret då kan karamelliseras och bränna vid. För att få igång kristalliseringen används små sockerkristaller - florsocker. Bara 100 gram behövs för att ge ton socker. Innehållet i kokkärlen, sirap och sockerkristaller, kallas nu fyllmassa.

10 Fyllmassan pumpas över i stora centrifuger där den bruna sirapen slungas bort från de vita sockerkristallerna, som samlas i botten av centrifugen. Processen med kokning och centrifugering körs flera gånger och är inte klar förrän det inte längre går att -utvinna något socker från fyllmassan. Kvar finns nu en trögflytande produkt - melass - vilken används till djurfoder och som råvara i jäst- och sprittillverkning. När sockret kommer ut ur centrifugen är det fortfarande lite fuktigt. Det måste torkas, vilket görs med hjälp av varm luft innan det kan transporteras över i stora sockersilor. Fram till nästa betkampanj töms silorna successivt allteftersom sockret avyttras. Sockret transporteras i säckar, stora behållare (bulk) eller i tankvagnar till livsmedelsindustrier och andra storförbrukare. Det packas i påsar för konsumenterna eller förädlas till andra specialsockerprodukter som t ex pärloch vaniljsocker, brun farin och sirap. Många stora förbrukare, som läskedrycksindustrin, får skräddarsydda sockerlösningar utformade efter sina behov.

11 Ett brett sor timent Danisco Sugar marknadsför ett brett sortiment av sockerprodukter och förser framförallt de nordiska marknaderna med sockerprodukter under det gemensamma varumärket Dansukker. Strösocker är den kvantitativt största produkten i Danisco Sugars breda sortiment. Danisco Sugar utvecklar kontinuerligt befintliga produkter men skapar också nya som kan ge mervärde för kunderna. Exempel är skräddarsydda produkter, halvfabrikat och specialblandningar, sockerlösningar till läskedrycksindustrin och syltsocker till konsument. Strösocker är det socker som säljs allra mest och finns i ett flertal kvaliteter och förpackningsstorlekar. Sedan många år produceras även ekologiskt strösocker. Bitsocker finns i ett flertal varianter med olika hårdhet och storlek. Ju hårdare sockerbit desto längre lösningstid. Sedan något år finns även ekologiskt bitsocker. Florsocker är ett finmalt socker för bakning av kakor, desserter och till glasyr och dekoration. Numera finns även ekologiskt florsocker. Flor med chokladsmak, citronsmak och jordgubbssmak används på samma sätt men även som smaksättning i tårtor och kakfyllningar samt för att pudra över desserter och bakverk. Brun Farin är en blandning av vanligt socker och rörsockersirap. Brun Farin är något av en okänd krydda som ger en ny pikant smakupplevelse. Vaniljsocker består av florsocker med tillsats av vanilj från vaniljorkidén.

12 Sirap tillverkas av råsocker från sockerbetor och sockerrör. Sirap innehåller olika sockerarter; vanligt socker, druvsocker och fruktsocker och finns i flera varianter och smaker. Ljus Sirap, Ekologisk ljus sirap, Mörk Sirap samt Vit Baksirap och Brödsirap. Pärlsocker består av sockerkristaller som är sammanpressade till kakor vilka sedan krossas och siktas. Dekorations Pärl baseras på grovkornigt socker och naturliga färgämnen. Syltsocker är en produkt speciellt framtagen för syltning. Förutom socker innehåller syltsocker även äppelpektin, citronsyra och natriumbensoat. Rörråsocker. Vid floden Demerara i Guyana växer sockerrör kända för att ge ett råsocker av mycket hög kvalitet. I dag produceras Demerarasocker även på öarna utanför Afrikas kust, bland annat på Mauritius. Våra råsockerprodukter Råsocker Strö, Råsocker Bit och Kandisocker är framställda av ett krispigt guldgult socker med aromatisk söt smak. Muscovadoråsocker är ett fuktigt, finkornigt råsocker med en mustig arom som i den mörka varianten påminner om lakrits och i den ljusa har en tydlig kolasmak. Fibrex är en kostfiber från sockerbetan. Fibrex förlänger bland annat färskhållningen i bröd och används som fiberberikning i olika produkter. Fibrex är naturligt fri från gluten. Fruktsocker består av 100 procent fruktsocker i ren, vit kristalliserad finkornig form som ger en frisk och god smak åt framförallt frukt- och bärprodukter. Förutom socker produceras en rad foderprodukter av betmassa och melass. Läs mer om Danisco Sugars produkter på

13 Hållbarhet Vårt mål med hållbarhet är att skapa värde genom att integrera hållbarhet i varje del av vår affärsverksamhet. Ett exempel är tätare samarbete med våra leverantörer. Med hållbarhet menar vi såväl produktkvalitet, produktsäkerhet, miljö och arbetsmiljö som god affärsetik och sociala frågor. Danisco Sugars mål är att med hållbara metoder utveckla säkra och användbara sötningsprodukter. Detta uppnås genom innovation och ständig utveckling av företagets kompetenser, medarbetare, produkter och service i hela processen från jord till bord. Produktsäkerheten står alltid i fokus för Danisco Sugar. Som en ansvarsfull leverantör till livsmedelsoch foderindustrin är det inte bara avgörande att våra kunder alltid kan lita på våra produkter, och att de vet att produkterna är producerade på ett säkert sätt och efter hållbara metoder. Vi lägger också stor vikt vid att alltid leverera utlovad kvalitet och arbetar kontinuerligt med att upprätthålla och förbättra denna.

14 Odling och förädling Sockerbetan behöver ett gynnsamt klimat och en god jordmån för att trivas, ju gynnsammare klimat desto högre sockerutbyte. De små betfröna sås tidigt på våren. Växtsäsongen varar normalåret fram till september då sockerproduktionen drar igång. Från mitten av september fram till årsskiftet körs betorna till betsockerbruken och bearbetas varvid färdigt strösocker erhålls. Hela perioden kallas betkampanjen och varar i cirka 100 dagar. Ytterligare förädling av en del av sockret sker därefter löpande, året runt på Danisco Sugars två raffinaderier och specialsockerfabriker. Danisco Sugar har kontrakt med cirka betodlare på en areal om totalt cirka hektar (2005). När kampanjen är avslutad har vi utvunnit cirka 1,2 miljoner ton socker. Tillverkningen sker vid våra sockerbruk i Danmark, Sverige, Finland, Tyskland och Litauen. När fröet växer lyfts en del av skalet bort, ungefär som ett lock, och betan får i lugn och ro växa och frodas tills den väger ungefär 650 gram och har ett sockerinnehåll på ca procent. En enda beta ger cirka 100 gram socker. Det behövs alltså tio betor för ett kilo socker. Danisco Sugar HR & Communications december 2005 Illustration: Jerker Eriksson Danisco Sugar / Malmö / Besöksadress: Sockerbruksgatan, Arlöv Tel: / Fax: sugarinfo@danisco.com /

Danisco Sugar Myter och fakta om socker

Danisco Sugar Myter och fakta om socker Danisco Sugar Myter och fakta om socker Myter och fakta om socker Informationsmängden om kost och hälsa blir allt större och för många kan det vara svårt att bedöma vad som är rätt och fel. Detta häfte

Läs mer

sockrets stora SMAKVÄRLD! Upptäck FARINSOCKER

sockrets stora SMAKVÄRLD! Upptäck FARINSOCKER sockrets Upptäck stora SMAKVÄRLD! FARINSOCKER SMAKCIRKLAR Hur kan man se hur något smakar? Med hjälp av våra smakcirklar får du en bild av sockers olika nyanser och smakrikhet. I broschyren hittar du flera

Läs mer

Att genomföra en sockerutställning Copyright Bergklint education 2016

Att genomföra en sockerutställning Copyright Bergklint education 2016 Kunskap ger hälsa Att genomföra en sockerutställning 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vad är socker?... 3 Hur mycket socker kan man äta?... 3 Tillsatt socker i livsmedel... 3 Definition av tillsatt

Läs mer

INNEHÅLL TIPPA 13 RÄTT SOCKER & ENERGI SOCKER & SÖTNINGSMEDEL SOCKRETS HISTORIA SOCKERTILLVERKNING SOCKERPRODUKTER SENSORIK SOCKRETS EGENSKAPER

INNEHÅLL TIPPA 13 RÄTT SOCKER & ENERGI SOCKER & SÖTNINGSMEDEL SOCKRETS HISTORIA SOCKERTILLVERKNING SOCKERPRODUKTER SENSORIK SOCKRETS EGENSKAPER Allt om SOCKER INNEHÅLL TIPPA 13 RÄTT SOCKER & ENERGI SOCKER & SÖTNINGSMEDEL SOCKRETS HISTORIA SOCKERTILLVERKNING 3 4 8 10 11 SOCKERPRODUKTER SENSORIK SOCKRETS EGENSKAPER 14 16 20 2 TIPPA 13 RÄTT 1 X 2

Läs mer

Produktkatalog Dagligvaruhandeln Foodservice

Produktkatalog Dagligvaruhandeln Foodservice Produktkatalog Dagligvaruhandeln Foodservice 17 Socker en naturlig del av vardagen Socker är på väg att ändra status från ett rent sötningsmedel till en matlagnings- och livsmedelsingrediens med en rad

Läs mer

socker & hälsa! om socker nordic sugar Trevlig läsning!

socker & hälsa! om socker nordic sugar Trevlig läsning! om socker & hälsa nordic sugar Om socker & hälsa! Intresset för hälsa är stort. Nästan dagligen kan man i media läsa om hälsa. Man refererar till nya undersökningar, olika typer av experter uttalar sig

Läs mer

om socker & hälsa nordic sugar

om socker & hälsa nordic sugar om socker & hälsa nordic sugar Om socker & hälsa! Intresset för hälsa är stort. Nästan dagligen kan man i media läsa om hälsa. Man refererar till nya undersökningar, olika typer av experter uttalar sig

Läs mer

OM SOCKER & HÄLSA NORDIC SUGAR

OM SOCKER & HÄLSA NORDIC SUGAR OM SOCKER & HÄLSA NORDIC SUGAR OM SOCKER & HÄLSA! Intresset för hälsa är stort. Nästan dagligen kan man i media läsa om hälsa. Man refererar till nya undersökningar, olika typer av experter uttalar sig

Läs mer

Produktkatalog Dagligvaruhandeln Foodservice

Produktkatalog Dagligvaruhandeln Foodservice Produktkatalog Dagligvaruhandeln Foodservice 17 Socker en naturlig del av vardagen Socker är på väg att ändra status från ett rent sötningsmedel till en matlagnings- och livsmedelsingrediens med en rad

Läs mer

PRODUKTKATALOG Dagligvaruhandeln Foodservice

PRODUKTKATALOG Dagligvaruhandeln Foodservice PRODUKTKATALOG Dagligvaruhandeln Foodservice 1 Socker en naturlig del av vardagen Socker är på väg att ändra status från ett rent sötningsmedel till en matlagnings- och livsmedelsingrediens med en rad

Läs mer

Tippa 13 rätt SOCKER OCH SÖTNINGSMEDEL. Recept

Tippa 13 rätt SOCKER OCH SÖTNINGSMEDEL. Recept ALLT OM SOCKER Innehållsförteckning 2 3 Tippa 13 rätt 4 SOCKER OCH SÖTNINGSMEDEL 6 Sockrets historia 7 Sockertillverkning 10 SOCKERPRODUKTER 12 Sensorik 16 Sockrets egenskaper 20 Recept Tippa 13 rätt 1

Läs mer

Sockrets funktionella egenskaper

Sockrets funktionella egenskaper Sockrets funktionella egenskaper Socker finns i dag i många olika varianter och kan därför användas i många olika livsmedelsprodukter. Socker har en rad unika egenskaper, som var för sig eller i kombination

Läs mer

En värld av socker. Produkter och idéer till livsmedelsindustrin

En värld av socker. Produkter och idéer till livsmedelsindustrin En värld av socker Produkter och idéer till livsmedelsindustrin Möjligheter med socker Socker är en produkt med 100 % naturligt ursprung och dess rena söta smak är standarden för alla sötningsmedel. Sockrets

Läs mer

Nu tar vi bort både socker och salt för de minsta barnen!

Nu tar vi bort både socker och salt för de minsta barnen! Nu tar vi bort både socker och salt för de minsta barnen! Nu tar vi bort allt tillsatt socker i vår barnmat! Vi på Nestlé har nu tagit bort allt tillsatt socker i vår barnmat. Under hösten kommer du att

Läs mer

2007-03-09 SOCKERFÄLLAN. Konsumentföreningen Väst. Camilla Holm hälsosekreterare/dietist/sjukgymnast

2007-03-09 SOCKERFÄLLAN. Konsumentföreningen Väst. Camilla Holm hälsosekreterare/dietist/sjukgymnast SOCKERFÄLLAN Camilla Holm hälsosekreterare/dietist/sjukgymnast Socker- boven till allt ont? Övervikt? Diabetes? Hjärtkärlsjukdom? Dålig tandhälsa? Sockerberoende? Cancer? Vad är socker? En slags kolhydrat,

Läs mer

Älskade citrustider. Ljuvliga marmelader med apelsin, grapefrukt, citron och lime. Fyll skafferiet med solsken på burk!

Älskade citrustider. Ljuvliga marmelader med apelsin, grapefrukt, citron och lime. Fyll skafferiet med solsken på burk! Älskade citrustider Ljuvliga marmelader med apelsin, grapefrukt, citron och lime. Fyll skafferiet med solsken på burk! Friskt, fruktigt och fräscht! Hemmagjord marmelad är ett både enkelt och otroligt

Läs mer

Socker och hälsa - fakta och myter

Socker och hälsa - fakta och myter Betodlarnas årsstämma 19 mars 2015, Lund Socker och hälsa - fakta och myter Susanne Bryngelsson, fil dr, vd SNF Swedish Nutrition Foundation SNF Swedish Nutrition Foundation Sedan 1961 Främjar nutritionsforskning

Läs mer

Fakta om. Socker & hälsa

Fakta om. Socker & hälsa Fakta om Socker & hälsa Fakta om socker & hälsa Intresset för hälsa är stort. Nästan dagligen kan man i media läsa om hälsa. Man refererar till nya undersökningar, olika typer av experter uttalar sig och

Läs mer

Kunskap om mat, måltider och hälsa. Skriv in rätt svar

Kunskap om mat, måltider och hälsa. Skriv in rätt svar Kunskap om mat, måltider och hälsa Skriv in rätt svar Mat, måltider och hälsa Mat och hälsa är det mest grundläggande för att människan ska fungera. Dina matvanor och livsstilsvanor påverkar hur du mår

Läs mer

Matkemi Kemin bakom matens näringsämnen

Matkemi Kemin bakom matens näringsämnen Matkemi Kemin bakom matens näringsämnen Kolhydrater Sockerarter (enkla och sammansatta) Stärkelser Cellulosa Bilden visar strukturformler för några kolhydrater. Druvsocker (glukos) Kolhydrater monosackarider

Läs mer

Lär dig hitta det dolda sockret!

Lär dig hitta det dolda sockret! Lär dig hitta det dolda sockret! Förr i tiden när man kokade sylt och saft hemma visste man hur mycket socker man använde. Idag köper de flesta all mat färdig i affären och därför är det svårt att veta

Läs mer

WHO = World Health Organization

WHO = World Health Organization Mat och hälsa åk 8 WHO = World Health Organization Enligt WHO innebär hälsa att ha det bra både fysiskt, psykiskt och socialt. Dåliga matvanor och mycket stillasittande bidrar till att vi blir sjuka på

Läs mer

Sockerutställning. För skolor

Sockerutställning. För skolor Sockerutställning För skolor Innehåll Bakgrund till sockerutställning Sockerutställning Manual - sockerutställning utan inköpta livsmedel Manual - sockerutställning med inköpta livsmedel Livsmedelsinformation

Läs mer

marmelad! Ta vara på citrustiden så enkelt, så gott!

marmelad! Ta vara på citrustiden så enkelt, så gott! Mmm marmelad! Ta vara på citrustiden så enkelt, så gott! Granatäppleapelsinmarmelad C-vitaminfylld och vackert röd! Passar perfekt till en vällagrad ost. 3 dl granatäpplejuice 600 g apelsinkött i bitar

Läs mer

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn KOST och KROPP Namn För att en bil skall kunna köra behöver den energi. Denna energi får bilen från bensinen. Skulle bensinen ta slut så stannar bilen till dess att man tankar igen. Likadant är det med

Läs mer

OECHSLEVIKTEN. Räkna ut hur mycket alkohol som bildats i vinet. Räkna ut hur mycket socker som behövs för att ge en viss alkoholstyrka

OECHSLEVIKTEN. Räkna ut hur mycket alkohol som bildats i vinet. Räkna ut hur mycket socker som behövs för att ge en viss alkoholstyrka OECHSLEVIKTEN vikten, även kallad mätare, är vinberedningens viktigaste mätare. I Tyskland är hela vinlagen baserad på vikten! Att brygga vin utan en vikt är som att köra bil utan ratt - man kan komma

Läs mer

Nutrition & hälsa. Research Institutes of Sweden Elinor Hallström

Nutrition & hälsa. Research Institutes of Sweden Elinor Hallström Nutrition & hälsa Research Institutes of Sweden Elinor Hallström 1 Vad är hälsa? 3 Kosten viktigaste parametern för vår hälsa Vi behöver näringsämnen av två anledningar Energi Byggstenar Energi Vad behöver

Läs mer

Våra godaste desserter

Våra godaste desserter Våra godaste desserter Låt dig inspireras Slutet gott, allting gott Vi är många som tycker att något sött hör till efter en god middag. Här har vi samlat några av våra allra godaste desserter, från exotisk

Läs mer

Betfor Inte bara nyttigt

Betfor Inte bara nyttigt Betfor Inte bara nyttigt Betfor. Från hobbyridning Betfor har varit en viktig komponent i svenska hästars foderstat i mer än 50 år. Skälet till detta är ganska självklart, efter- Betfor påverkar en rad

Läs mer

Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer. Dietistkonsult Norr Elin Johansson

Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer. Dietistkonsult Norr Elin Johansson Västerbottens läns landsting Hälsoinspiratörer Dietist sedan 2006 Driver Dietistkonsult Norr sedan 2008 2 bloggar http://blogg.halsa2020.se/dietistbloggen/ www.dietistkonsult.nu Föreläsningar, kostrådgivning

Läs mer

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna.

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna. Barn och mat Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas optimalt. Den andra

Läs mer

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom fram till: Jag pratade med min pappa. För 20-30 år sedan

Läs mer

Näringsämnena och matspjälkning

Näringsämnena och matspjälkning Näringsämnena och matspjälkning Näringsämnen De tre näringsämnen som vi behöver störst mängd av är: - Kolhydrater - Fett - Proteiner Näringsämnena behövs för att bygga upp cellerna och för att ge energi.

Läs mer

Elevportfölj 6 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 6 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två!

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Vilda bär för barn Den nordliga naturen är en riktig skattkista: vilda bär som växer i skogar, på myrar och i fjällen innehåller rikligt med

Läs mer

Läsa och förstå text på förpackningar

Läsa och förstå text på förpackningar 1(5) BRA MAT Läsa och förstå text på förpackningar Producerat av DIETISTERNA i Region Skåne 2007-06 2(5) Inledning Genom att läsa texten på livsmedelsförpackningar fås information om produktens innehåll.

Läs mer

KROPPEN Kunskapskrav:

KROPPEN Kunskapskrav: Kunskapskrav: BIOLOGI: Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, t.ex. för jordbruk och fiske. Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost,

Läs mer

Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa

Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa Spånga IS Fotboll Kost och Hälsa Ansvarsområden för att utvecklas och bli en bättre fotbollsspelare Faktorer som du kan påverka: Träning Kost Sömn Vila Skola Faktorer som du inte kan påverka: Väder Planer

Läs mer

Lek 5, prov i mat och hälsa Lek 7. Jäst biologiskt jäsmedel och göra om recept

Lek 5, prov i mat och hälsa Lek 7. Jäst biologiskt jäsmedel och göra om recept Lek 5, prov i mat och hälsa Lek 7 Jäst biologiskt jäsmedel och göra om recept Vad händer idag och varför? Ni tränar på olika baktekniker Gluten, Degspad, Rundriva, Jäsa, Nagga, remons Utvärdering av din

Läs mer

Organisk kemi / Biokemi. Livets kemi

Organisk kemi / Biokemi. Livets kemi Organisk kemi / Biokemi Livets kemi Vecka Lektion 1 Lektion 2 Veckans lab Läxa 41 Kolhydrater Kolhydrater Sockerarter Fotosyntesen Bio-kemi 8C och D vecka 41-48 42 Kolhydrater Fetter Trommers prov s186-191

Läs mer

Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV

Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV Fysisk hälsa Den fysiska hälsan är hur våra kroppar mår Den fysiska hälsan är till exempel sjukdom Fysisk hälsa kan även vara kosten vi får i oss. Kosten har en stor inverkan

Läs mer

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Information anpassad för patient NOURISHING PERSONAL HEALTH KRISTINAS FRUKOSTTIPS (2 PORTIONER) MILD VANILJ För dig som är i behov av extra näring kan Resource 2.0+fibre

Läs mer

Elevportfölj 5 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 5 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Kemiska ämnen som vi behöver

Kemiska ämnen som vi behöver Kemiska ämnen som vi behöver Vatten Mineraler (t ex koksalt) Vitaminer Proteiner- kött, fisk, ägg, mjölk, baljväxter Kolhydrater- ris, pasta, potatis, bröd, socker Fetter- smör, olivolja osv Tallriksmodellen

Läs mer

Vilka ämnen finns det i maten och hur använder kroppen dem?

Vilka ämnen finns det i maten och hur använder kroppen dem? ÄMNENA I MATEN 1 Vilka ämnen finns det i maten och hur använder kroppen dem? 2 varifrån kommer egentligen energin? Jo från början kommer den faktiskt från solen. Solenergi blir till kemisk energi genom

Läs mer

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet KOST Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet ENERGI Kroppen är en maskin som behöver energi. Denna energi får du av beståndsdelarna som blir kvar när du bryter ner Kolhydrater, Fett och Protein! Ålder,

Läs mer

Elevportfölj 1 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 1 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

ANANAS. Sötsyrlig. Passar till? Som förfriskning och dessert liksom till kött, sallader och exotiska grytor. Säsong: Året runt

ANANAS. Sötsyrlig. Passar till? Som förfriskning och dessert liksom till kött, sallader och exotiska grytor. Säsong: Året runt ANANAS Sötsyrlig Ett gult, mycket saftigt fruktkött. Sötsyrlig och aromatisk smak. Ananas är en skenfrukt med massor av små sammanväxta bar på en blomaxel. Som förfriskning och dessert liksom till kött,

Läs mer

Omfamna höstmörkret med varm choklad, sötsyrlig curd och frasiga våfflor. Pressmeddelande Oktober 2018

Omfamna höstmörkret med varm choklad, sötsyrlig curd och frasiga våfflor. Pressmeddelande Oktober 2018 Pressmeddelande Oktober 2018 Omfamna höstmörkret med varm choklad, sötsyrlig curd och frasiga våfflor Vem blir inte nostalgisk varm choklad? Den stämningsfulla favoriten har funnits med oss länge inte

Läs mer

Isomerer. Samma molekylformel men olika strukturformel. Detta kallas isomeri. Båda har molekylformeln C 4 H 10

Isomerer. Samma molekylformel men olika strukturformel. Detta kallas isomeri. Båda har molekylformeln C 4 H 10 Isomerer Samma molekylformel men olika strukturformel. Detta kallas isomeri Båda har molekylformeln C 4 10 rganiska syror Alla organiska syror innehåller en karboxylgrupp (C) C = m man oxiderar en alkohol

Läs mer

Kung Markatta Mousserande Äppelmust, 750 ml. Kung Markatta Mousserande Vitt Vin, alkoholfritt, 750 ml. Kung Markatta Äkta Fransk Cider 2 %, 750 ml

Kung Markatta Mousserande Äppelmust, 750 ml. Kung Markatta Mousserande Vitt Vin, alkoholfritt, 750 ml. Kung Markatta Äkta Fransk Cider 2 %, 750 ml Bilaga till pressmeddelande från Kung Markatta 26 april 2016 Produktinformation nyheter Kung Markatta sommaren 2016 Kung Markatta Mousserande Äppelmust, 750 ml Kung Markattas Mousserande Äppelmust tillverkas

Läs mer

NÄRINGSLÄRA. www.almirall.com. Solutions with you in mind

NÄRINGSLÄRA. www.almirall.com. Solutions with you in mind NÄRINGSLÄRA www.almirall.com Solutions with you in mind ALLMÄNNA RÅD Det har inte vetenskapligt visats att en särskild diet hjälper vid MS, inte heller att några dieter är effektiva på lång sikt. Nuvarande

Läs mer

Vad påverkar vår hälsa?

Vad påverkar vår hälsa? Goda vanor - maten Vad påverkar vår hälsa? + Arv Gener från föräldrar Förutsättningar att leva efter Livsstil Mat och motion Det vi själva kan påverka Goda matvanor Vem du är och hur mycket du rör dig

Läs mer

Skapa goda sommarminnen

Skapa goda sommarminnen Pressmeddelande April 2017 Skapa goda sommarminnen Nu nalkas sommaren och det är dags att ta vara på säsongens alla härliga frukter, bär och grönsaker. Saft, sylt och goda bakverk är perfekta sätt att

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

Smaksätt påsken med Muscovadorörsocker! 8 söta påskrecept med exotiskt socker och sirap från Mauritius.

Smaksätt påsken med Muscovadorörsocker! 8 söta påskrecept med exotiskt socker och sirap från Mauritius. Smaksätt påsken med! 8 söta påskrecept med exotiskt socker och sirap från Mauritius. Färg och smak i ljuvlig mix och -sirap kommer från sockerrör som växer på den exotiska ön Mauritius. Smakrika produkter

Läs mer

Härliga helgbjudningar med njutning i säsong

Härliga helgbjudningar med njutning i säsong Pressmeddelande November 2018 Petit choux, franska gräddbakelser, med havtornssylt passar perfekt till höstens bjudningar. Härliga helgbjudningar med njutning i säsong Att äta efter säsong är inte bara

Läs mer

Arbetsområden att kunna: Matspjälkning Andningsapparaten Allergi Astma Hjärta och blod

Arbetsområden att kunna: Matspjälkning Andningsapparaten Allergi Astma Hjärta och blod Kroppen del 1 Arbetsområden att kunna: Matspjälkning Andningsapparaten Allergi Astma Hjärta och blod Matspjälkningen Begrepp att kunna: Tänder Saliv/spott Tunga Matstrupen Magmun Magsäck Magsaft Tolvfingertarm

Läs mer

Målgrupp skolor SOCKERUTSTÄLLNING

Målgrupp skolor SOCKERUTSTÄLLNING Målgrupp skolor SOCKERUTSTÄLLNING Copyright Bergklint education 2019 Innehållsförteckning Information inför sockerutställningen... 3 Manual - sockerutställning utan inköpta livsmedel... 4 Manual - sockerutställning

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap år 7

Hem- och konsumentkunskap år 7 Hem- och konsumentkunskap år 7 följa ett recept planera och organisera arbetet vid matlagning (bli färdig med måltidens delar i ungefär samma tid) baka med jäst och bakpulver tillaga en måltid (koka och

Läs mer

Mat, måltider & hälsa. Årskurs 7

Mat, måltider & hälsa. Årskurs 7 Mat, måltider & hälsa Årskurs 7 Med alla näringsämnen Det finns 6 stycken näringsämnen: - Kolhydrater - Protein Engerigivande. Vi behöver - Fett ganska mycket av dessa. - Vitaminer - Mineraler Ej engerigivande.

Läs mer

Vad är det vi egentligen äter? Projekt om tillsatser

Vad är det vi egentligen äter? Projekt om tillsatser Vad är det vi egentligen äter? Projekt om tillsatser Inledning Vad är det egentligen vår mat innehåller, är innehållet alltid så oskyldigt som man tror? Hur ofta brukar man inte förbise innehållsförteckning

Läs mer

Elevportfölj 10 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 10 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Betfor en riktig klassiker!

Betfor en riktig klassiker! Frågor & Svar Betfor en riktig klassiker! Ju mer du vet om utfodring, desto större möjligheter har du att ta hand om din häst på ett bra sätt. Men det är inte alldeles enkelt, för det finns mycket att

Läs mer

- en ren naturprodukt

- en ren naturprodukt Honung - en ren naturprodukt Utmärkt till mat och dryck Hur använder du din honung? På smörgåsen? I teet? På frukostflingorna? Eller kanske som allt fler: I matlagningen eller bakningen? Egentligen är

Läs mer

Produktutveckling i den lilla skalan Äpple. o Foto: Henriette Smith, Creativ Fantasi,

Produktutveckling i den lilla skalan Äpple. o Foto: Henriette Smith, Creativ Fantasi, Produktutveckling i den lilla skalan Äpple Äpple för olika ändamål 7500 olika äppelsorter i världen Sommaräpple Höstäpple Vinteräpple Direktkonsumtion Ätäpple (många olika sorter och smaker med olika lagringstider)

Läs mer

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv?

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Viktiga faktorer för att du ska må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Ingen behöver svälta i Sverige Undernäring = Felnäring = För lite mat Felaktigt sammansatt Antalet

Läs mer

Frukost och flingor. Behövs mer energi, ta ytterligare en smörgås, behövs mindre, ta bort en smörgås.

Frukost och flingor. Behövs mer energi, ta ytterligare en smörgås, behövs mindre, ta bort en smörgås. Flingguide 05.2010 1 Här kan du läsa om innehållet i Kellogg s flingor och bli klokare på vad du äter. Det finns också information till dig som är överkänslig mot vissa ingredienser i flingor. Frukost

Läs mer

MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA

MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA Läs mer: http://www.1177.se/skane/tema/kroppen/matsmaltning-ochurinvagar/matsmaltningsorganen/?ar=true http://www.slv.se/grupp1/mat-ochnaring/kostrad/

Läs mer

Söta slut på påskbuffén! Bakelser Tårtor Desserter. 10 ljuvliga recept!

Söta slut på påskbuffén! Bakelser Tårtor Desserter. 10 ljuvliga recept! Söta slut på påskbuffén! Bakelser Tårtor Desserter 10 ljuvliga recept! Påskdessert 4 portioner Luftig njutning i portionsformat. 3 dl crème fraiche 1 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker 2 citroner ½ dl citronsaft,

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna Äta Vila Så här påverkas du av träning; Musklerna Hjärnan Immunförsvaret Det är återhämtningen som gör dig bättre!. Nyttjande av energikälla

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation 4. Samla energi för bättre prestation Det är samspelet mellan träning, vila, mat och dryck som gör att du får tillräcklig energi för att prestera bättre. Glömmer du något av detta kan du aldrig prestera

Läs mer

Vad berättar livsmedelsförpackningen?

Vad berättar livsmedelsförpackningen? Vad berättar livsmedelsförpackningen? LÄTTLÄST 1 Innehåll Vad berättar förpackningen... 3 Livsmedlets namn...4 Vad är livsmedlet tillverkat av... 5 Datummärkning... 7 Varifrån kommer livsmedlet... 8 Andra

Läs mer

Avrunda påskfesten med smakrika godsaker

Avrunda påskfesten med smakrika godsaker Pressmeddelande Februari 2018 Avrunda påskfesten med smakrika godsaker Påsken närmar sig och vi kan äntligen se fram emot ljusare, färggladare tider såväl ute som hemma i köket. Piffa upp påskbordet med

Läs mer

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Information anpassad för patient För dig som är i behov av extra näring kan Resource 2.0+fibre vara en utmärkt lösning. Resource 2.0+fibre är en näringsdryck som innehåller

Läs mer

Betfor en riktig klassiker!

Betfor en riktig klassiker! Frågor & Svar Betfor en riktig klassiker! Ju mer du vet om utfodring, desto större möjligheter har du att ta hand om din häst på ett bra sätt. Men det är inte alldeles enkelt, för det finns mycket att

Läs mer

Maria Svensson Kost för prestation

Maria Svensson Kost för prestation Maria Svensson 2016 Kost för prestation Idrott och kost Prestation Mat och dryck Träna Äta - Vila Träna För lite --------------------------------------------------------------------För mycket Äta För lite

Läs mer

Svar till Tänk ut-frågor i faktaboken Sid. 207 10.7 Forklara varfor en mogen frukt smakar sotare an en omogen. Starkelsemolekylerna bryts ner till

Svar till Tänk ut-frågor i faktaboken Sid. 207 10.7 Forklara varfor en mogen frukt smakar sotare an en omogen. Starkelsemolekylerna bryts ner till Svar till Tänk ut-frågor i faktaboken Sid. 207 10.7 Forklara varfor en mogen frukt smakar sotare an en omogen. Starkelsemolekylerna bryts ner till socker nar frukter mognar. 10.8 Skriv med hjalp av kemiska

Läs mer

Rune Larssons energikaka

Rune Larssons energikaka Här nedan följer recept på ett antal olika varianter på energikakor. Rune Larssons energikaka Mät upp 7 8 mått havregryn i en bunke! Ett mått kan vara i stort sett vad som helst. Jag själv brukar använda

Läs mer

Fördjupningsdag om Huntingtons sjukdom 29 oktober 2010 Äta, dricka. Sektionen för Klinisk Nutrition Anna-Karin Andersson, dietist

Fördjupningsdag om Huntingtons sjukdom 29 oktober 2010 Äta, dricka. Sektionen för Klinisk Nutrition Anna-Karin Andersson, dietist Fördjupningsdag om Huntingtons sjukdom 29 oktober 2010 Äta, dricka Syfte med kostbehandlingen: Tillgodose vätske- energi och näringsbehov Minimera risken för felsväljning kopplad till bolusmängd, vätskan

Läs mer

Helt fria från soja, laktos och mjölkprotein.

Helt fria från soja, laktos och mjölkprotein. Helt fria från soja, laktos och mjölkprotein. Vår havredryck är som mjölk. Fast för människor. Hela tanken med kossornas mjölk är ju att den ska drickas av kalvar, inte av oss. Havredryck däremot är fantastisk

Läs mer

Elevportfölj 2 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 2 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Elevportfölj 7 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 7 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Kolhydrater Anette Jansson Livsmedelsverket Oktober 2016

Kolhydrater Anette Jansson Livsmedelsverket Oktober 2016 Kolhydrater Anette Jansson Livsmedelsverket Oktober 2016 Livsmedelsverket Vetenskapen- Nordiska Näringsrekommendationer Vad äter vi i Sverige Bra kolhydrater hur gör man i praktiken Vad kan Livsmedelsverket

Läs mer

Kunskap ger hälsa. Att sätta ihop och genomföra en SOCKERUTSTÄLLNING

Kunskap ger hälsa. Att sätta ihop och genomföra en SOCKERUTSTÄLLNING Kunskap ger hälsa Att sätta ihop och genomföra en SOCKERUTSTÄLLNING Copyright Bergklint education 2019 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vad är socker?... 3 Definition av tillsatt socker... 3 Ingrediensförteckning

Läs mer

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se Om matens vikt för god häls Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 Behov Med åldern minskar vikten och längden Med åldern minskar också muskelmassa. För friska äldre minskar energibehovet med åldern. Vid sjukdom

Läs mer

lilla kexboken 12 olika smaker med recept.

lilla kexboken 12 olika smaker med recept. lilla kexboken 12 olika smaker med recept. Torbjörn Sandvall 2 lilla kexboken Y.T.S.Nutrition 2015 3 4 Intro Jag var matskribent för en facktidning om ölbryggning, i 5 år. Under denna tid tog jag fram

Läs mer

Matens kemi-laborationsrapport, av Vilde

Matens kemi-laborationsrapport, av Vilde Matens kemi-laborationsrapport, av Vilde Matens kemi-hemuppdrag 1, Vilde Mat i andra länder kan ofta var mycket annorlunda än den vi äter här i Sverige, men också väldigt lika, till exempel så äter man

Läs mer

Sylt- och marmeladkokning med proffset Jan Hedh.

Sylt- och marmeladkokning med proffset Jan Hedh. Sylt- och marmeladkokning med proffset Jan Hedh. folk o folk har träffat Jan Hedh, syltens mästare. Nu är det skördetider och dags att koka sylt och marmelad som ska räcka hela året. folk o folk har pratat

Läs mer

Kost vid diabetes. Kolhydrater och fett

Kost vid diabetes. Kolhydrater och fett Kost vid diabetes Kolhydrater och fett Det finns flera sätt att äta bra! Bra mat vid diabetes Fungera i vardagen Gå att omsätta i nya vanor Ge alla näringsämnen kroppen behöver Individualiserad kostbehandling!

Läs mer

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8 MAT OCH HÄLSA Hem- och konsumentkunskap år 8 Mål med arbetsområdet Kunna namnge de sex näringsämnena och veta vilka som ger oss energi Ha kännedom om begreppet energi; vad det behövs för, vilka mått som

Läs mer

Grova bröd. Grova limpor, 2 st. Grova skållade bullar, 20 st. Bröd med solrosfrön. Dietistverksamheten. Skållning: Efter skållningen:

Grova bröd. Grova limpor, 2 st. Grova skållade bullar, 20 st. Bröd med solrosfrön. Dietistverksamheten. Skållning: Efter skållningen: Grova bröd Grova skållade bullar, 20 st. Skållning: 3 dl grahamsmjöl 3 dl kokande vatten Efter skållningen: 50 g margarin 3 dl vatten 1½ tsk salt 2 msk sirap 5 dl grahamsmjöl 4-5 dl vetemjöl Skållningen:

Läs mer

Elevportfölj 12 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 12 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION ANSVARSOMRÅDEN FÖR ATT UTVECKLAS OCH BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE Faktorer som du kan påverka -Träning -Kost -Sömn -Vila - Skola Faktorer som du inte kan påverka

Läs mer

Betfor Inte bara nyttigt

Betfor Inte bara nyttigt Betfor Inte bara nyttigt Betfor. Från hobbyridning till OS-final. Betfor har varit en viktig komponent i svenska hästars foderstat i mer än 70 år. Skälet till detta är ganska självklart, eftersom Betfor

Läs mer

3. Vilka livsmedel innehåller reducerande sockerarter?

3. Vilka livsmedel innehåller reducerande sockerarter? 1. Reagens på reducerande sockerarter Trommers prov Man kan påvisa socker, sackarider, på olika sätt. Ett sätt är att utföra Trommers prov då man även kan avgöra halten glukos i proven genom att studera

Läs mer

NYHETER 2012 OKTOBER

NYHETER 2012 OKTOBER NYHETER 2012 OKTOBER Nyhetslansering oktober 2012 I denna nyhetsbroschyr presenterar vi många intressanta och innovativa nyheter med flera inriktningar och användningsområden. Sammanslagningen mellan Unifine

Läs mer

Elevportfölj 4 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 4 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Näringslära, del 1. Näringslära 2. Energi 2 Kolhydrater 2 Stärkelse 2 Kostfiber 2 Socker 2

Näringslära, del 1. Näringslära 2. Energi 2 Kolhydrater 2 Stärkelse 2 Kostfiber 2 Socker 2 Näringslära, del 1. Näringslära 2 Energi 2 Kolhydrater 2 Stärkelse 2 Kostfiber 2 Socker 2 Fetter 3 Omättade fettsyror 3 Mättat fettsyror 3 Transfettsyror 3 Protein 3 Vätska 4 Sötningsmedel 4 Energigivande

Läs mer