Rapportering av uppgifter om grundläggande högskoleutbildning 2003/2004

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapportering av uppgifter om grundläggande högskoleutbildning 2003/2004"

Transkript

1 Rapportering av uppgifter om grundläggande högskoleutbildning 2003/2004 Innehåll 1 Inledning 2 2 Statistikrapporteringen till SCB Sökande/antagna Registreringar Resultat Helårsstudenter och helårsprestationer Tekniska mallar Examina 9 4 Rapporteringstidpunkter 10 Kontaktpersoner vid SCB 12 Kodbilaga Bilaga 1 Ämneskoder för 2003/2004 Bilaga 2 Koder för utbildningsområden Bilaga 3 Examenskoder Bilaga 4 Kursorts-/studieortskoder

2 Inledning I det följande beskrivs hur rapporteringen av uppgifter om grundläggande högskoleutbildning skall göras. Här framgår vilka uppgifter som skall rapporteras och vid vilka tidpunkter uppgifterna skall lämnas till SCB. Dessutom redovisas den förordning som ligger till grund för insamlingen. Observera att sedan något år ombeds alla högskolor att rapportera uppgifter om utbytesprogram och utbytesland för både in- och utresande utbytesstudenter (sid 7). 2 Statistikrapporteringen till SCB I förordningen om redovisning av studier m.m. vid universitet och högskolor SFS 1993:1153, (senast ändrad 2002:561) meddelas bl.a. bestämmelser om insamling av uppgifter för statistik rörande grundläggande högskoleutbildning. Enligt förordningen: 3 kap. Rapportering för officiell statistik Statistiska centralbyråns universitets- och högskoleregister Ändamålet med registret 1 SCB skall föra ett register och där ange uppgifterna individuellt för varje student. Registret får föras med hjälp av automatiserad behandling. 2 Registret får användas av SCB för att ge underlag för att framställa sådan officiell statistik över utbildningen vid landets högskolor som behövs för uppföljning, utvärdering och information samt annan statistik, om ändamålet med behandlingen inte är oförenligt med nämnda ändamål. Registret får användas också för forskning. Uppgifter om studenter i grundutbildning 3 Registret skall innehålla uppgifter om samtliga studenter i grundutbildningen. Uppgifterna får hämtas in från högskolornas studieregister och skall omfatta följande: 1. identitetsuppgifter, 2. uppgifter om högskola, registrering på kurser per termin eller kalenderhalvår, 3. eventuellt utbildningsprogram som studenten har antagits till, 4. avklarade poäng på kurser per ämnesgrupp, fördjupningsnivå och utbildningsområde för varje termin eller kalenderhalvår, 5. för avlagd examen: benämning, huvudämne, inriktning, poängomfattning och datum för utfärdande av examensbevis, samt 6. för varje kurs: a) kursens ämnesgrupp enligt den definition som SCB fastställer, utbildningsområde, fördjupningsnivå enligt högskolans bedömning och kursens poängomfattning, b) kurstakt, kurstid och distributionsform, c) den kommun eller det land där kursen huvudsakligen ges, och d) termin då kursen ges.

3 Från systemen för antagning av studenter vid högskolorna och Verket för högskoleservice får följande uppgifter påföras SCB:s universitets- och högskoleregister: 1. identitetsuppgifter, 2. kurs, utbildningsprogram och högskola som studenten sökt respektive antagits till, 3. studentens prioritering av de sökta utbildningarna, och 4. behörighet Dessutom får vissa uppgifter från andra register enligt förordningen påföras SCB:s universitets- och högskoleregister. Rapportering sker via Internet från högskoleenheternas ADB-baserade studiedokumentationssystem (Ladok), på SCB:s blanketter eller via Excelfiler. Lämnade uppgifter erhåller sekretesskydd enligt 9 kap. 4 sekretesslagen (SFS 1980:100). Högskoleverket svarar för uppföljning och utvärdering inom högskolesektorn samt för den officiella högskolestatistiken. Verket har därigenom bl.a. som uppgift att förse olika intressenter med allsidig, översiktlig och samlad information om högskolesektorn. På uppdrag av Högskoleverket samlar SCB in och publicerar högskolestatistik. Statistiken från universitets- och högskoleregistret återfinns på SCB:s webbplats, under ämnesområdet "Utbildning och forskning" och i Högskoleverkets databas för nationell uppföljning, Uppgifterna i universitets- och högskoleregistret används för bl.a. följande ändamål: produktion av löpande statistik, bl.a. för planering, uppföljning och utvärdering av högskoleutbildningen uppdatering av Högskoleverkets NU-databas underlag till Högskoleverkets årsrapport för universitet och högskolor specialundersökningar, t.ex. statistik över genomströmning, studieavbrott, regional rekrytering, social bakgrund, studiemedelsutnyttjande m.m. urvalsram för SCB:s uppföljningsundersökningar uppdatering av registret över befolkningens utbildning. Övriga användare är bl.a. centrala myndigheter: lokala myndigheter: internationella organ: intresseorganisationer: utbildningsanordnare: övriga: riksdagen, Utbildningsdepartementet, statliga utredningar, AMS, Skolverket, CSN länsstyrelser, landsting, kommuner Eurostat, OECD, Unesco LO, SACO, SAF, TCO, studentorganisationer universitet och högskolor, gymnasieskolor massmedia, forskare och SCB:s prognosinstitut.

4 Sökande/antagna Insamlingen omfattar den antagning till universitet och högskolor som gjorts med hjälp av söksystemen H97 och LANT. Observera att SCB behöver en fullständig redovisning av alla katalogposter, vilket innebär att högskolor som använder Ladok skall lämna uppgifter även om man inte har haft någon lokal antagning via LANT-systemet. Sökande till sommarkurser redovisas tillsammans med den höst resp vår som kursen hänförs till. Rapporteringen görs två gånger per år. Det kan bli aktuellt med insamlingar av preliminära sökandeuppgifter för våroch höstterminerna 2004, på samma sätt som för SCB återkommer i så fall med närmare anvisningar och insamlingstidpunkter.

5 Registreringar Registreringsuppgifter skall lämnas för all grundläggande högskoleutbildning inklusive den utbildning som görs på beställning av annan högskola. Det skall framgå vilken högskola som är beställande respektive verkställande. Vilken av högskolorna som sköter rapporteringen avgörs av högskolorna själva. bidragsfinansierad grundutbildning studenter som läser utomlands, inklusive utbytesstudenter. I uppföljningssyfte är det viktigt att även registreringsuppgifter om tekniskt/ naturvetenskapligt basår lämnas till SCB och att det klart framgår vilken utbildning basåret förbereder för (t.ex. civilingenjörs- resp ingenjörsutbildning, lärarutbildning inriktning matematik/naturvetenskap). Följande registreringsuppgifter behöver inte lämnas: preparandkurs i svenska fortbildningskurser för skolpersonal övrig uppdragsutbildning. Registreringsuppgifter skall avse undervisning på kurs och lämnas för: förstagångsregistrering fortsättningsregistrering. Studenter som omregistreras eller endast registreras för deltagande i prov skall alltså inte rapporteras. Studenter som inom tre veckor avbryter studierna ( inaktivering av registrering efter kort tid ) skall i statistikhänseende inte betraktas som registrerade. Alla övriga skall rapporteras, även om de inte deltar i hel kurs. Kurserna skall rapporteras terminsvis, dvs. en kurs som sträcker sig över två terminer, rapporteras två gånger. De uppgifter som skall finnas för alla kurser är: Ämne Ämne är en mycket viktig variabel i högskolestatistiken. Koden för ämne är treställig och finns i bilaga 1. Kurser som inte kan hänföras till något specifikt ämne i kodlistan kodas ÖÄA = övriga ämnen. Bilagan har för 2003/2004 kompletterats med nya ämnen som enligt beslut kan utgöra huvudämne i kandidat- eller magisterexamen. Dessa nya koder har skrivits med fet stil i kodlistan. För att underlätta sökandet har alla ämnen grupperats områdesvis i bilaga 1A och med alla ämnen i alfabetisk ordning i bilaga 1B.

6 Utbildningsområde Huvudsakligt utbildningsområde anges i kodform med två tecken, enligt bilaga 2. Poängomfattning Kursens totala poängomfattning skall anges, även om kursen sträcker sig över flera terminer. Poängomfattningen anges med fyra siffror varav en decimal. Distans Om kursen ges som distanskurs anges detta. Nätuniversitetets kurser ges på distans. Nivå Indelningen i nivå grundar sig på de för kursen gällande förkunskapskraven i form av tidigare högskoleutbildning i samma ämne. Kurserna indelas i följande intervall: -20 poäng (kurser utan krav på förkunskaper i samma ämne) poäng poäng 61- Ej inplaceringsbara (t.ex. påbyggnadskurser på linjer/program, kurser med krav på arbetslivserfarenhet samt vissa kurser inom yrkesutbildningsprogram) För vissa kurser är det inte relevant att skilja på de två lägsta nivåerna. Det går då att ange nivå -40 poäng. Vid blankettrapportering markeras då både -20 p och p. Övriga registreringsuppgifter: Kurstakt/studietakt Kurstakt anges i procent av heltid, 100 % för helfartskurser, 50 % för halvfartskurser osv. Kursort/studieort Kursort beskriver var undervisningen huvudsakligen äger rum och anges med läns- och kommunkod enligt bilaga 4. För de registrerade som studerar utomlands anges i stället landskod enligt samma bilaga. Utbildningsprogram Om studenten läser en kurs som en del av ett program som leder till yrkesexamen skall programmet anges i kodform enligt bilaga 3. Nytillkomna examina har skrivits med fet stil i bilagan. Blankettrapporterande högskolor anger ANNAT för övriga program.

7 Blankettrapportering Det finns två blanketter för rapportering av registreringsuppgifter, AM/H REG 1 Registreringslista kurs och AM/H REG 2 Registreringslista utbildningsprogram. På Registreringslista kurs rapporteras en kurs i taget. Det kan vara en kurs som läses fristående eller en kurs som ingår i ett program. Uppgiften om tillhörighet till utbildningsprogram är på blanketten knuten till person, vilket innebär att en kurs där några studenter läser inom ett utbildningsprogram och andra läser kursen fristående kan rapporteras på samma blankett. På Registreringslista utbildningsprogram kan upp till tre kurser inom samma termin med huvudsakligen samma deltagare rapporteras samtidigt. Rapporteringen görs då efter det att den sista kursen för terminen startat. Kurserna skall ingå i ett utbildningsprogram och alla studenter som rapporteras måste studera inom programmet. Om någon student inte läser samtliga rapporterade kurser t.ex. på grund av tillgodoräknande anges detta på blanketten. Denna blankett används även till kurser inom program som inte leder till yrkesexamen och då anges koden "ANNAT" i fältet för utbildningsprogram. Båda blanketterna är utformade som omslag, vilket ger möjlighet att antingen fylla i personuppgifterna på de förtryckta raderna eller bifoga en kurslista med namn och personnummer. Om egen kurslista används till Registreringslista kurs måste, för de studenter som läser kursen inom ett utbildningsprogram, koden för programmet läggas till på listan. På samma sätt måste det, om egen kurslista används till Registreringslista utbildningsprogram, anges på listan om någon student inte deltar i alla kurser. Utbytesstudier Utbytesstudier blir allt vanligare och behovet av att särskilja utbytesstudenter i vissa redovisningar ökar. Ange därför på registreringslistan om registreringen avser utbytesstudier. Detta görs med en fotnot. Fotnoten skall ange om studenten är inresande utbytesstudent = IN utresande utbytesstudent = UT och vilken typ av utbytesprogram utbytet avser EU-program = EU Nordplus = NP Bilateralt utbyte = BI Free Mover = FM (anges endast för utresande studenter) samt med vilket land utbytet sker. Landskod anges enligt bilaga 4 i kodbilagan. Exempel: IN/EU/DE betyder att registreringen avser en inresande utbytesstudent inom ett EU-program från Tyskland.

8 Internet-rapportering Rapportering från Ladok-högskolor sker via Internet. Information kommer i ett separat meddelande inför respektive rapportering. Preliminärdata Preliminära registreringsuppgifter för hösten 2003 kommer att samlas in under oktober Insamlingen görs endast för Ladok-högskolor. 3.3 Resultat SCB samlar in uppgifter om alla studieresultat från Ladok-rapporterande högskolor. Rapporteringen omfattar avklarade poäng på provnivå. Uppgifterna används för att beskriva studieresultat och utgör ett komplement till statistiken över avlagda examina. De används också i genomströmningsstudier samt till uppföljningsstudier av t.ex. basårselever och är dessutom en källa till SCB:s register över befolkningens utbildning. Rapporteringen görs en gång om året men som två filer, en per halvår. En översyn av insamlingen har gjorts. Den har resulterat i en version av US65 som även redovisar tillgodoräknanden och fångar upp sent inlagda uppgifter avseende tidigare perioder. 3.4 Helårsstudenter och helårsprestationer Som ett underlag till de s.k. tekniska mallarna (se nedan) samlas aggregerade data in från Ladok-högskolorna. Dessa data bygger på en VB-omgång och samlas in per budgetår. 3.5 Tekniska mallar SCB gör på uppdrag av Högskoleverket den insamling av verksamhetsuppgifter som går under beteckningen De tekniska mallarna. Det innebär i korthet att mallarna i form av en Excel-arbetsbok distribueras till högskolorna i februari, förifyllda med uppgifter om registrerade, nybörjare och examinerade. För Ladok-högskolorna är även uppgifter om helårsstudenter och helårsprestationer ifyllda. Mallarna ska sedan granskas, rättas och kompletteras med ytterligare uppgifter och returneras till SCB. Närmare information om arbetet med de tekniska mallarna för budgetåret 2003 lämnas under hösten i särskilda brev och på Högskoleverkets hemsida.

9 Examina Uppgifter lämnas till SCB för alla studenter för vilka har utfärdats examensbevis. Observera att i de fall studenten tar ut mer än en examen vid ett och samma tillfälle skall varje examen rapporteras var för sig. Rapporteringen skall omfatta yrkesexamina generella examina - högskoleexamina - kandidatexamina - magisterexamina med ämnesdjup - magisterexamina med ämnesbredd Huvudämne Huvudämne i högskoleexamen, kandidatexamen och magisterexamen med ämnesdjup kodas med treställig kod enligt bilaga 1A och 1B. Inriktning Inriktningar för vissa yrkesexamina regleras i examensordningen, SFS 1993:100, bilaga 2. Dessa inriktningar skall rapporteras till SCB. Dessutom är det viktigt att ämneskombinationer för grundskole- och gymnasielärarexamen rapporteras liksom inriktningar för magisterexamen med ämnesbredd, högskoleingenjörsexamen, civilingenjörsexamen, yrkeshögskoleexamen och yrkesteknisk examen. Poängomfattning Poängomfattning avser det faktiska poängantal som studenten har i sin examen. Lägsta antalet poäng i examen styrs av examensordningen, SFS 1993:100, bilaga 2. För Sveriges lantbruksuniversitet gäller SFS 1993:221, bilaga. Datum Datum då examensbeviset utfärdades. Blankettrapportering Examina skall redovisas halvårsvis. Detta innebär att uppgifter om examensbevis utfärdade under andra kalenderhalvåret 2003 skall rapporteras senast den 15 januari 2004 och att examensbevis utfärdade under första kalenderhalvåret 2004 skall rapporteras senast den 15 augusti För rapportering av examensuppgifter används blanketterna AM/H EXA1 Examenslista eller, vid klasslistor, AM/H EXA 2 Examensmapp. Internet-rapportering Rapportering från Ladok-högskolor sker via Internet. Information kommer i ett separat meddelande inför respektive rapportering. Observera att i rapporteringen skall varje examen utgöra en egen post. Insamling sker två gånger per år med rapporteringsperioderna 1 juli 31 december och 1 januari 30 juni.

10 Rapporteringstidpunkter Blankettrapportering Uppgifter 2003/2004 Period Tidpunkter Blankett Registrerade HT 2003 Senast 4 veckor efter REG 1, REG 2 kursstart Registrerade VT 2004 Senast 4 veckor REG 1, REG 2 efter kursstart Examina Andra kalender- Successivt dock EXA 1, EXA 2 halvåret 2003 senast 15 jan 2004 Examina Första kalender- Successivt dock EXA 1, EXA 2 halvåret 2004 senast 15 aug 2004

11 Rapporteringstidpunkter Internet-rapportering Uppgifter om Avseende period Insamlings- tidpunkt Ladok- rutin 2003 Senast 15 aug Registrerade Våren 2003 US50 1 sept Sökande/antagna Hösten 2003 US55 Senast 15 sept Poängproduktion Andra kalender- US65 halvåret 2002 Senast 15 sept Poängproduktion Första kalender- US65 halvåret 2003 Senast 15 sept Examina Första kalender- US60 halvåret okt Registrerade - Hösten 2003 US50 preliminärdata 2004 Senast 1 febr Registrerade Hösten 2003 US50 Senast 1 febr Examina Andra kalender- US60 halvåret 2003 Senast 1 febr HST och HPR Budgetåret 2003 US69 1 juni Sökande/antagna Våren 2004 US55 Senast 15 aug Registrerade Våren 2004 US50 Senast 15 sept Poängproduktion Andra kalender- US65 halvåret 2003 Senast 15 sept Poängproduktion Första kalender- US65 halvåret 2004 Senast 15 sept Examina Första kalender- US60 halvåret 2004

12 Kontaktpersoner vid SCB För eventuella frågor med anknytning till uppgiftslämnandet (angående anvisningar, blanketter m.m.) ber vi Er kontakta: Kerstin Andersson tel Barbro Axelsson tel Anna Gärdqvist tel Mats Haglund tel Per Åslund tel Blanketterna skickas till Statistiska centralbyrån Programmet för högskolestatistik Örebro

Ladokrapportering av högskoleuppgifter för grundnivå och avancerad nivå under läsåret 2013/2014

Ladokrapportering av högskoleuppgifter för grundnivå och avancerad nivå under läsåret 2013/2014 Augusti 2013 1(7) Ladokrapportering av högskoleuppgifter för grundnivå och avancerad nivå under läsåret 2013/2014 1 Statistikrapportering till SCB I det följande beskrivs hur rapporteringen av uppgifter

Läs mer

Instruktion för Ladokrapportering av högskoleuppgifter för grundnivå och avancerad nivå, läsåret 2018/2019.

Instruktion för Ladokrapportering av högskoleuppgifter för grundnivå och avancerad nivå, läsåret 2018/2019. 1(5) Instruktion för Ladokrapportering av högskoleuppgifter för grundnivå och avancerad nivå, läsåret 2018/2019. 1 Nyheter i insamlingen Denna gång kommer överföringen av uppgifter till SCB göras via både

Läs mer

Instruktion för Ladokrapportering av högskoleuppgifter för grundnivå och avancerad nivå, läsåret 2017/2018.

Instruktion för Ladokrapportering av högskoleuppgifter för grundnivå och avancerad nivå, läsåret 2017/2018. 1(5) Instruktion för Ladokrapportering av högskoleuppgifter för grundnivå och avancerad nivå, läsåret 2017/2018. 1 Nyheter i insamlingen Denna gång kommer överföringen av uppgifter till SCB göras via både

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1993:1153) om redovisning av studier m.m. vid universitet och högskolor; SFS 2001:1133 Utkom från trycket den 14 december 2001 Omtryck utfärdad

Läs mer

Fakta om statistiken. Detta omfattar statistiken

Fakta om statistiken. Detta omfattar statistiken Universitetskanslersämbetet och SCB 77 UF 20 SM 1303 Fakta om statistiken Detta omfattar statistiken Statistiken om studenter och examina i högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå görs från

Läs mer

Universitets- och högskoleregistret 2002

Universitets- och högskoleregistret 2002 Universitets- och högskoleregistret 2002 UFO203 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Utbildning och forskning A.2 Statistikområde Högskoleväsende A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik

Läs mer

Definitioner av begrepp i verksamhetsuppdragen 2016

Definitioner av begrepp i verksamhetsuppdragen 2016 151217 KTH/UF/PLU+AUA Definitioner av begrepp i verksamhetsuppdragen 2016 Begrepp Definition/förklaring Kommentar 5-åriga utbildningar Andel lärare med högskolepedagogisk utbildning Civilingenjörs-, civilingenjörs-

Läs mer

REGISTRERING LADOK NOUVEAU

REGISTRERING LADOK NOUVEAU 2002-02-19 MALMÖ HÖGSKOLA REGISTRERING LADOK NOUVEAU 1. Registrering flera personer på kurs sid 2 2. Registrering av en person sid 5 3. Uppflyttning av terminsreg på program sid 7 4. Registrering på program

Läs mer

Fakta om statistiken. Detta omfattar statistiken

Fakta om statistiken. Detta omfattar statistiken Universitetskanslersämbetet och SCB 100 UF 20 SM 1401 Fakta om statistiken Detta omfattar statistiken Den statistik om högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå som redovisas i detta statistiska

Läs mer

Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola

Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola för högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå Examensordningen är fastställd av rektor vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH) och ersätter examensordning

Läs mer

1993 års examensordning - Lokala föreskrifter för examina inom grundläggande högskoleutbildning vid KTH

1993 års examensordning - Lokala föreskrifter för examina inom grundläggande högskoleutbildning vid KTH FÖRESKRIFT Gäller från och med 2005-04-22 1993 års examensordning - Lokala föreskrifter för examina inom grundläggande högskoleutbildning vid KTH Intern föreskrift nr 23/2005 Gäller fr o m 2005-04-22 Ändrad

Läs mer

Registrering av studenter i utbildning på grundnivå och avancerad nivå vårterminen 2016

Registrering av studenter i utbildning på grundnivå och avancerad nivå vårterminen 2016 1 15 januari 2016 Dnr STYR 2016/55 Institutioner utanför LTH med studenter i utbildning på grundnivå och avancerad nivå Student och utbildning Ladokavdelningen Avd chef L Schmidt Registrering av studenter

Läs mer

Läsåret 2004/2005. Studerande och examina i högskolans grundutbildning. A. Allmänna uppgifter UF0205

Läsåret 2004/2005. Studerande och examina i högskolans grundutbildning. A. Allmänna uppgifter UF0205 Studerande och examina i högskolans grundutbildning Läsåret 2004/2005 UF0205 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Utbildning och forskning A.2 Statistikområde Högskoleväsende A.3 Statistikprodukten ingår

Läs mer

Ladokrapportering av uppgifter på forskarnivå våren 2015

Ladokrapportering av uppgifter på forskarnivå våren 2015 Maj 2015 Ladokrapportering av uppgifter på forskarnivå våren 2015 Instruktion Innehåll 1. Nyheter i insamlingen... 2 2. Allmänt... 2 3. Vad ska rapporteras... 3 4. Lärosäten med examenstillstånd på forskarnivå

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST Detta dokument innehåller dels förordningstext, dels lokala riktlinjer och allmänna råd. All text som är av karaktären nationell föreskrift eller förordning

Läs mer

REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING

REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING Typ av dokument: Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Utbildning på grund- och avancerad nivå, samt Utbildning på forskarnivå Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Beslutad 2006-10-30 Dnr CF10-506/06 Sektionen för antagning och examen Reviderad 2017-11-16 Dnr 2017/2511 LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA för högskoleutbildning på grundnivå, avancerad nivå

Läs mer

Övergång gymnasieskola högskola

Övergång gymnasieskola högskola Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (9) Övergång gymnasieskola högskola Läsår 2010/11 UF0542 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering...

Läs mer

Beslut av GruF Text om dubblett utgår Ändrad förordningstext i HF 6 och 12 kap.

Beslut av GruF Text om dubblett utgår Ändrad förordningstext i HF 6 och 12 kap. 1(5) Lokal examensordning vid Högskolan Väst Versioner av lokal examensordning, del A Fastställd av UN 2011-05-20, reviderad senast 2016-12-15 Dnr 2016/429 A 21 Datum Version Beskrivning Status 2007-06-29

Läs mer

Examensordning vid Umeå universitet 1 BESLUT. Umeå universitet Examensrådet Dnr

Examensordning vid Umeå universitet 1 BESLUT. Umeå universitet Examensrådet Dnr Umeå universitet Examensrådet 1 BESLUT 2005-06-21 Dnr 540-1241-93 Examensordning vid Umeå universitet Examensordningens uppläggning 2 Avsnitt Sidan 1. Vad är Umeå universitets examensordning? 3 2. Nationella

Läs mer

Manual för utbildningsplaner

Manual för utbildningsplaner Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2015-02-05 Dnr: DUC 2011/2094/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ersätter: Manual för utbildningsplaner i dokumentet Anvisningar för utbildningsprogram,

Läs mer

Statistik över studiestödsnyttjande 2016 Metodbilaga

Statistik över studiestödsnyttjande 2016 Metodbilaga Statistik över studiestödsnyttjande 2016 Metodbilaga Regeringsuppdrag CSN, juli 2017 Dnr 2016-100-9238 Om uppdraget Centrala studiestödsnämnden (CSN) har fått i uppdrag att redovisa kompletterande statistik

Läs mer

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH ANVISNING Gäller från och med 2007-07-01 Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH Gäller fr o m 2007-07-01 Fastställd av rektor 2004-09-29 och 2005-03-31 Denna anvisning grundar sig på: Förordning om uppdragsutbildning

Läs mer

Insamling av uppgifter om internationell

Insamling av uppgifter om internationell Insamling av uppgifter om internationell mobilitet på forskarnivå 2017 Instruktion april 2018 Innehåll 1. Bakgrund... 2 2. Vad ska rapporteras... 2 3. Hämta hem Excelfilen... 3 4. Skicka filen till SCB...

Läs mer

LOKAL EXAMENSORDNING vid Mälardalens högskola

LOKAL EXAMENSORDNING vid Mälardalens högskola Studentcentrum Dnr CF10-506/06 Beslutad 2006-10-30 Reviderad 2011--11-08 Dnr MDH 2.1-262/10 LOKAL EXAMENSORDNING vid Mälardalens högskola för högskoleutbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå

Läs mer

Beslut om studiedokumentation vid Stockholms universitet

Beslut om studiedokumentation vid Stockholms universitet 1 (3) BESLUT 2016-03-23 Dnr SU FV-1.1.2-3503-15 Dok. nr 1 Mia Svanqvist Sektionsledare Beslut om studiedokumentation vid Stockholms universitet Inledning Enligt förordning om redovisning av studier m.m.

Läs mer

Inloggning i Ladokportalen för personal

Inloggning i Ladokportalen för personal Inloggning i Ladokportalen för personal Ladokportalen är en webbtjänst som gör det möjligt för all personal att via webben få tillgång till uppgifter i Ladok. Gå till https://ladokportalen.hb.se Ange de

Läs mer

Lokal Examensordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola

Lokal Examensordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Lokal Examensordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Dnr: 61/2011 Examensordningen är fastställd av Rektor vid Röda Korsets Högskola 2011-10-18 och ersätter den lokala

Läs mer

Insamling av uppgifter om internationell

Insamling av uppgifter om internationell Insamling av uppgifter om internationell mobilitet på forskarnivå 2018 Instruktion april 2019 Innehåll 1. Bakgrund... 2 2. Vad ska rapporteras... 2 3. Hämta hem Excelfilen... 3 4. Skicka filen till SCB...

Läs mer

Manual för utbildningsplaner

Manual för utbildningsplaner Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2016-10-05 Dnr: DUC 2011/2094/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ersätter: Manual för utbildningsplaner i dokumentet Anvisningar för utbildningsprogram,

Läs mer

Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen?

Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen? Statistisk analys Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se Nummer: 2007/3 Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen? En

Läs mer

Lokal examensordning vid Mälardalens högskola (MDH)

Lokal examensordning vid Mälardalens högskola (MDH) Lokal examensordning, fastställd av rektor 2006-03-06 Denna examensordning ersätter den tidigare beslutade per 1999-05-12, senast reviderad av Fakultetsnämnden för naturvetenskap och teknik, Fakultetsnämnden

Läs mer

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden LOKAL ORDNING FÖR EXAMINA OCH UTBILDNINGAR 1(8) BESLUT Dnr STYR 2017/599 2006-12-18 (Reviderad 2012-06-14) Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet

Läs mer

Övergång gymnasieskola högskola

Övergång gymnasieskola högskola Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (10) Övergång gymnasieskola högskola Läsår 2013/14 UF0542 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering...

Läs mer

för utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Röda Korsets Högskola

för utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Röda Korsets Högskola Lokal Examensordning för utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Röda Korsets Högskola Dnr: 61/2011 Examensordningen är fastställd av Rektor vid Röda Korsets Högskola 2011-10-18 och ersätter den

Läs mer

Nyckeltal för yrkesexamensprogram

Nyckeltal för yrkesexamensprogram Nyckeltal för yrkesexamensprogram I detta avsnitt redovisas antalsuppgifter och andra karakteristika för ett antal utbildningsprogram som leder till en yrkesexamen på grundnivå eller avancerad nivå. Nyckeltal

Läs mer

Lokal examensordning vid Umeå universitet

Lokal examensordning vid Umeå universitet Umeå universitet, 901 87 Umeå Rektor Dokumenttyp: Regler Dnr: 540-3839-06 Datum: 2011-01-18 Ansvarig enhet: Studentcentrum Giltighetstid: Tillsvidare Sid 1 (20) Lokal examensordning vid Umeå universitet

Läs mer

lokala examensordning för grund- och avancerad nivå

lokala examensordning för grund- och avancerad nivå FÖRESKRIFT Löpnummer 2016:2 Träder i kraft 2106-06-01 Kungl. Tekniska högskolans lokala examensordning för grund- och avancerad nivå Kungl. Tekniska högskolan föreskriver följande med stöd av högskoleförordningens

Läs mer

Doktorander vid forskarskolor för lärare hösten 2018

Doktorander vid forskarskolor för lärare hösten 2018 December 2018 Doktorander vid forskarskolor för lärare hösten 2018 Instruktion för webbrapportering Innehåll 1. Allmänt... 2 2. Viktig information inför ifyllandet av listan... 2 3. Information om vad

Läs mer

Nyckeltal för yrkesexamensprogram

Nyckeltal för yrkesexamensprogram Nyckeltal för yrkesexamensprogram I detta kapitel redovisas antalsuppgifter och andra karakteristika för ett antal utbildningsprogram som leder till en yrkesexamen på grundnivå eller avancerad nivå. Ett

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 10 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2017 och tillsvidare Sidan 2 av 10 Dnr

Läs mer

Statistik över studiestödsnyttjande 2015 Metodbilaga

Statistik över studiestödsnyttjande 2015 Metodbilaga Statistik över studiestödsnyttjande 2015 Metodbilaga CSN juli, 2016 Informationsklassning 2 Om uppdraget Centrala studiestödsnämnden (CSN) har fått i uppdrag att redovisa kompletterande statistik över

Läs mer

Rekordmånga tog examen i högskolan läsåret 2012/13

Rekordmånga tog examen i högskolan läsåret 2012/13 STATISTISK ANALYS 1(8) Avdelning / löpunmmer 214-1-28 / 1 Analysavdelningen Handläggare Magdalena Inkinen 8-653 85 4 magdalena.inkinen@uk-ambetet.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är

Läs mer

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Dnr. LED 1.3-2017/574 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2013/14. Fler svenskar studerar utomlands

Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2013/14. Fler svenskar studerar utomlands UF 20 SM 1402 Universitet och högskolor Internationell studentmobilitet i högskolan 2013/14 Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2013/14 I korta drag

Läs mer

Färre examinerade jämfört med föregående läsår

Färre examinerade jämfört med föregående läsår STATISTISK ANALYS 1(8) Avdelning / löpnummer 2018-02-20/ 2 Analysavdelningen Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en Handläggare av formerna för att löpande redovisa utvecklingen inom Aija

Läs mer

TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad

TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad Fastställd i utbildningsnämnden 2005-04-12 Gäller från 2005-05-01 Dnr 561-2003-58 1 Tillgodoräknandeordning för Högskolan i Halmstad Fastställd i utbildningsnämnden

Läs mer

Tekniskt basår med fokus på tjejer

Tekniskt basår med fokus på tjejer Tekniskt basår med fokus på tjejer Den här korta rapporten är en delrapport om basårsutbildningar med fokus på kvinnor. I en fortsatt studie under våren 2017 kommer detta material att kompletteras med

Läs mer

Studerande och examina i högskolans grundutbildning Läsåret 2006/2007 UF0205

Studerande och examina i högskolans grundutbildning Läsåret 2006/2007 UF0205 Befolkning och välfärd/enheten för statistik om 2007-10-23 1(13) Studerande och examina i högskolans grundutbildning Läsåret 2006/2007 UF0205 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 11 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Rev 2017-12-13 Rev 2018-12-11 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2019 och

Läs mer

Genomströmning och resultat i högskolans grundutbildning till och med 2005/06

Genomströmning och resultat i högskolans grundutbildning till och med 2005/06 UF 20 SM 0702 Universitet och högskolor Genomströmning och resultat i högskolans grundutbildning till och med 2005/06 Higher education. Throughput and result in undergraduate education up to 2005/06 inclusive

Läs mer

Övertäckning i statistiken avseende registrerade och nybörjare på grundnivå och avancerad nivå läsåren 2006/07-2011/12

Övertäckning i statistiken avseende registrerade och nybörjare på grundnivå och avancerad nivå läsåren 2006/07-2011/12 213-1-31 1(13) Avdelningen för befolkning och välfärd Enheten för statistik om utbildning och arbete i statistiken avseende registrerade och nybörjare på grundnivå och avancerad nivå läsåren 26/7-211/12

Läs mer

Sjunkande prestationsgrader i högskolan

Sjunkande prestationsgrader i högskolan Statistisk analys Lena Eriksson Analysavdelningen 08-5630 8671 lena.eriksson@hsv.se www.hsv.se 2010-08-31 2010/10 Sjunkande prestationsgrader i högskolan Under den senaste femårsperioden har studenternas

Läs mer

Europa - din nya studieort

Europa - din nya studieort Europa - din nya studieort Högskolereformen 2007 12 Innehåll En ny högskola 3 I korthet händer det här 4 Tre utbildningsnivåer 5 Grundnivå 6 Avancerad nivå 6 Forskarnivå 6 Förväntade studieresultat 7 Du

Läs mer

TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120/160 points

TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120/160 points UTBILDNINGSPLAN TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2014/15. Fler svenskar studerar utomlands

Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2014/15. Fler svenskar studerar utomlands UF 20 SM 1503 Universitet och högskolor Internationell studentmobilitet i högskolan 2014/15 Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2014/15 I korta drag

Läs mer

Fortsatt många examina i högskolan läsåret 2011/12

Fortsatt många examina i högskolan läsåret 2011/12 Statistisk analys Magdalena Inkinen Analysavdelningen 08-5630 8540 magdalena.inkinen@ukambetet.se www.uk-ambetet.se 2013-01-29 2013/1 Fortsatt många examina i högskolan läsåret 2011/12 Närmare 70 000 examina

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden

Läs mer

Examensregler för utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Försvarshögskolan

Examensregler för utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Försvarshögskolan Sida 1(10) Examensregler för utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Försvarshögskolan Styrdokument Rubrik Klassificering Ärendenummer Ö 649/2018 Beslutsfattare Rektor Dokumentansvarig

Läs mer

Lokala föreskrifter- Examensordning

Lokala föreskrifter- Examensordning Lokala föreskrifter- Examensordning Fastställt av högskolestyrelsen 2015-06-04 HIG-STYR 2015/63 Innehåll INLEDNING... 3 Examensrätt vid Högskolan i Gävle... 3 SÄRSILDA BESTÄMMELSER... 4 1. Huvudområde...

Läs mer

Anvisningar fö r dökumentatiön av utbildning pa förskarniva

Anvisningar fö r dökumentatiön av utbildning pa förskarniva på forskarnivå i Ladok Sid: 1 / 11 Anvisningar fö r dökumentatiön av utbildning pa förskarniva Innehåll 1. Inledning... 2 2. Etablering och antagning... 2 3. Grundexamen (Behörighetsbakgrund)... 3 4. Handledare...

Läs mer

Lokal Examensordning för utbildning på grund och avancerad nivå vid Röda Korsets Högskola

Lokal Examensordning för utbildning på grund och avancerad nivå vid Röda Korsets Högskola Lokal Examensordning för utbildning på grund och avancerad nivå vid Röda Korsets Högskola Dnr: 37/2017 Examensordningen är fastställd i Högskolestyrelsen 2017-05-04 och att gälla från HT2017. Ersätter

Läs mer

Nyckeltal för yrkesexamensprogram

Nyckeltal för yrkesexamensprogram Nyckeltal för yrkesexamensprogram I detta kapitel redovisas antalsuppgifter och andra karakteristika för ett antal utbildningsprogram som leder till en yrkesexamen på grundnivå eller avancerad nivå. Ett

Läs mer

Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015

Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015 Sidan 1 av 12 (Ersätter dnr 2014-114-71) Fastställd av högskolestyrelsen 2014-12-10 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad 2015 Sidan 2 av 12 1 Kurser, program och utbildning... 3 1.1 Kurs och kursplan...

Läs mer

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska GRAFISK FORM ILLUSTRATION ÖVERSÄTTNING TRYCK TRYCKT PÅ MILJÖVÄNLIGT PAPPER Att studera

Läs mer

Internationell mobilitet i högskolan 2009/10, korrigerad International mobility in higher education from a Swedish perspective 2009/10

Internationell mobilitet i högskolan 2009/10, korrigerad International mobility in higher education from a Swedish perspective 2009/10 UF 20 SM 1101 Internationell mobilitet i högskolan 2009/10, korrigerad 2011-04-28 International mobility in higher education from a Swedish perspective 2009/10 I korta drag Korrigering 2011-04-28 Korrigeringen

Läs mer

Regler för kursplaner

Regler för kursplaner Beslutsdatum: 2018-03-05 Dnr 2016/1906 Beslutande: Fakultetsnämnden 1 (5) Dokumentansvarig: Ledningskansliet Dokumenttyp: Regler Datum för ikraftträdande: 2018-04-01 Revideras senast: 2021-03-05 Regler

Läs mer

Årsredovisning (i nya Ladok) Stellan Englén, Chalmers Janne Johansson, JU Karin Nordgren, GU

Årsredovisning (i nya Ladok) Stellan Englén, Chalmers Janne Johansson, JU Karin Nordgren, GU Årsredovisning (i nya Ladok) Stellan Englén, Chalmers Janne Johansson, JU Karin Nordgren, GU Utbildningssiffror Vad ska redovisas? Utbildning och forskning Totalt antal helårsstudenter 2 Kostnad per helårsstudent

Läs mer

KVALITETSDEKLARATION

KVALITETSDEKLARATION 2017-10-12 1 (18) KVALITETSDEKLARATION Studenter och examinerade i högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå Ämnesområde Utbildning och forskning Statistikområde Högskoleväsende Produktkod UF0205

Läs mer

DUC 2006/643/100 HÖGSKOLAN DALARNA

DUC 2006/643/100 HÖGSKOLAN DALARNA Page 1 of 8 DUC 2006/643/100 HÖGSKOLAN DALARNA Lokal examensordning för grundläggande högskoleutbildning vid Högskolan Dalarna Dessa bestämmelser skall tillämpas i fråga om examina som utfärdas efter utgången

Läs mer

Studenternas prestationsgrad fortsätter att öka

Studenternas prestationsgrad fortsätter att öka STATISTISK ANALYS 1(16) Avdelning / löpnummer 2018-12-11 / 9 Analysavdelningen Handläggare Fredrik Svensson 08-563 087 87 fredrik.svensson@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en

Läs mer

Funktionsbeskrivning

Funktionsbeskrivning Funktionsbeskrivning RG04 Registering utresande på utbytesprogram 2013-10-18 Ändringshistorik Datum Av Kommentar Godkännare 2013-05-29 Anna-Carin Wiklund Första utkast. Gjort om det dokument som låg på

Läs mer

Lokal examensordning vid Luleå tekniska universitet

Lokal examensordning vid Luleå tekniska universitet Lokal examensordning vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet 1 Luleå tekniska universitets lokala examensordning... 3 2 Nationella bestämmelser om examina... 3 3 Förkunskapsnivå för grund-,

Läs mer

Allt färre lärare med ped. utbildning

Allt färre lärare med ped. utbildning Fokus på arbetsmarknad och utbildning Allt färre lärare med ped. utbildning Allt färre lärare med pedagogisk utbildning Anders Karlsson 12 Grund- och gymnasieskolan visar likartade tendenser när det gäller

Läs mer

Doktorander vid forskarskolor för lärare hösten 2015

Doktorander vid forskarskolor för lärare hösten 2015 December 2015 Doktorander vid forskarskolor för lärare hösten 2015 Instruktion för webbrapportering Innehåll 1. Allmänt... 2 2. Viktig information inför ifyllandet av listan... 2 3. Information om vad

Läs mer

Dokumentet innehåller frågor och svar som togs upp under workshops inför programanalys i mars Dokumentet uppdateras löpande

Dokumentet innehåller frågor och svar som togs upp under workshops inför programanalys i mars Dokumentet uppdateras löpande Programansalys Frågor och svar att söka fram data om program/forskarutbildningsämne i ladok Dokumentet innehåller frågor och svar som togs upp under workshops inför programanalys i mars 2019. Dokumentet

Läs mer

NATURVETENSKAPLIGA PROGRAMMET 160 POÄNG MED INRIKTNING MOT GEOVETENSKAP

NATURVETENSKAPLIGA PROGRAMMET 160 POÄNG MED INRIKTNING MOT GEOVETENSKAP GÖTEBORGS UNIVERSITET GEOVETARCENTRUM INSTITUTIONEN FÖR Box 460 GEOVETENSKAPER 405 30 GÖTEBORG Till studenter med studiestart HT05 + HT04 + HT03 + H02 Information om NATURVETENSKAPLIGA PROGRAMMET 160 POÄNG

Läs mer

Beslutsdatum: MDH /13. Utbildnings- och forskningssektionen

Beslutsdatum: MDH /13. Utbildnings- och forskningssektionen Beslutsdatum: 2014-10-24 MDH 2.1-74/13 Beslutande: Ansvarig: Dokumenttyp: Fakultetsnämnden Utbildnings- och forskningssektionen Regler Datum för ikraftträdande: 2014-10-24 Revideras senast: 2017-10-24

Läs mer

Kontaktperson för årsredovisningen 2012 är verksamhetscontroller Maria Nyberg Ståhl.

Kontaktperson för årsredovisningen 2012 är verksamhetscontroller Maria Nyberg Ståhl. Mittuniversitetets årsredovisning 2012 Dnr: MIUN 2013/199 Omslagsbild: Bland Mittuniversitetets studenter finns en hög andel som studerar via nätet. En stor del av dem genomför sina studier på distans,

Läs mer

Tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå RS21

Tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå RS21 Tillgodoräknande - RS21 1(11) Tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå RS21 Ska du rapportera tillgodoräknande för student inom utbildning på grund- eller avancerad nivå, välj delfunktion "Grundnivå

Läs mer

Komvux: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat

Komvux: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat Avdelningen för befolkning och välfärd 2007-09-18 1(7) Komvux: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat 2005/2006 UF0106 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen

Läs mer

Studenter och examina i högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå Läsår 2012/13 UF0205

Studenter och examina i högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå Läsår 2012/13 UF0205 BV/UA 2013-10-21 1(15) Studenter och examina i högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå Läsår 2012/13 UF0205 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess

Läs mer

Det första året med ny utbildnings- och examensstruktur

Det första året med ny utbildnings- och examensstruktur Statistisk analys Lena Eriksson Analysavdelningen 08-563 086 71 lena.eriksson@hsv.se www.hsv.se 2009-02-12 Analys nr 2009/1 Det första året med ny utbildnings- och examensstruktur Under det första året,

Läs mer

Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Högskolan i Gävle.

Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Högskolan i Gävle. Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Högskolan i Gävle. OBS! Extra viktigt för dig som läser fristående kurser. Europa din nya studieort!

Läs mer

Utresande studenter statistikutveckling

Utresande studenter statistikutveckling Norra Tjärngatan 2, SE-851 82 Sundsvall, Sweden Tfn/Phone: +46 60 18 60 00 Fax: +46 60 18 61 93 csn@csn.se, www.csn.se Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober 2012 UF0110

Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober 2012 UF0110 BV/UA 2013-03-27 1(10) Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober 2012 UF0110 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

Gymnasieskolan: Sökande och intagna 1997

Gymnasieskolan: Sökande och intagna 1997 1 Beskrivning av statistiken Gymnasieskolan: Sökande och intagna 1997 UF0105 0 Administrativa uppgifter om produkten 0.1 Benämning Gymnasieskolan: Sökande och intagna 0.2 Statistikområde Skolväsende och

Läs mer

Genomströmning och resultat i högskolans grundutbildning t.o.m. 2003/04

Genomströmning och resultat i högskolans grundutbildning t.o.m. 2003/04 UF 20 SM 0502 Universitet och högskolor Genomströmning och resultat i högskolans grundutbildning tom 2003/04 Higher education Throughput and result in undergraduate education up to 2003/04 inclusive I

Läs mer

Statistisk analys. Antalet nybörjare i högskolan minskar

Statistisk analys. Antalet nybörjare i högskolan minskar Statistisk analys Ingeborg Amnéus Analysavdelningen 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se 2011-11-22 2011/10 Antalet nybörjare i högskolan minskar Läsåret 2010/11 började nästan 106 000 nya studenter

Läs mer

Anvisningar fö r dökumentatiön av utbildning pa förskarniva

Anvisningar fö r dökumentatiön av utbildning pa förskarniva på forskarnivå i Ladok Sid: 1 / 11 Anvisningar fö r dökumentatiön av utbildning pa förskarniva Innehåll 1. Inledning... 2 2. Etablering och antagning... 2 3. Grundexamen (Behörighetsbakgrund)... 3 4. Handledare...

Läs mer

Behöriga förstahandssökande och antagna

Behöriga förstahandssökande och antagna Universitetskanslersämbetet och SCB 12 UF 46 SM 1401 Behöriga förstahandssökande och antagna Program Hösten 2014 fanns det totalt 364 400 behöriga förstahandssökande (sökande som är behöriga till sitt

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-12-19, dnr 4816/07-300 Träder i kraft 2008-01-01 2 Innehåll Tillgodoräknande vid KI...

Läs mer

Genomströmning och resultat på grundnivå och avancerad nivå till och med 2007/08

Genomströmning och resultat på grundnivå och avancerad nivå till och med 2007/08 UF 20 SM 0903 Universitet och högskolor Genomströmning och resultat på grundnivå och avancerad nivå till och med 2007/08 Higher education. Throughput and result at first and second cycle studies up to

Läs mer

Skolan för industriell teknik och management. (ITM) Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Period:

Skolan för industriell teknik och management. (ITM) Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Period: Skolan för industriell teknik och management (ITM) Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Period: 2141-2146 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning Augustirapporten Oktoberrapporten Februarirapporten Junirapporten

Läs mer

Resultathantering. - Examinationsdatum. - Kurs och modul/prov - Kurs/kurstillfälle - Provuppsättning. Del 2. Förbereda - Resultatrapportör - Attestant

Resultathantering. - Examinationsdatum. - Kurs och modul/prov - Kurs/kurstillfälle - Provuppsättning. Del 2. Förbereda - Resultatrapportör - Attestant Resultathantering Resultathantering Del 1. Del 2. - Lagar och regler - Examinationsdatum - Kurs och modul/prov - Kurs/kurstillfälle - Provuppsättning Del 2. Förbereda - Resultatrapportör - Attestant Del

Läs mer

UT51 Utdata,utresande utbytesstudenter

UT51 Utdata,utresande utbytesstudenter Produkt: Ladok Dokumentnamn: Nouveau Funktionsbeskrivning UT51 Utdata,utresande utbytesstudenter Funktionsbeskrivning Innehåll 1. Beskrivning av funktionen........................... 2 2. Uppdelning till

Läs mer

Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2015/16. Färre svenskar studerar utomlands

Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2015/16. Färre svenskar studerar utomlands UF 20 SM 1603 Universitet och högskolor Internationell studentmobilitet i högskolan 2015/16 Higher education. International mobility in higher education from a Swedish perspective 2015/16 I korta drag

Läs mer

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Dessa riktlinjer har fastställts av rektor 2016-10-04 och träder i kraft samma dag. Riktlinjerna ska tillämpas vid utformning av utbildningsplaner som gäller

Läs mer

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points Utbildningsplanen

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Innehållsförteckning 1. BESTÄMMELSER 2 1.1 Nationella bestämmelser 2 1.1.1 Tillgodoräknande av utbildning

Läs mer