Uppdragsbeskrivning för JAK Medlemsbanks valberedning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdragsbeskrivning för JAK Medlemsbanks valberedning"

Transkript

1 Uppdragsbeskrivning för JAK Medlemsbanks valberedning föreslås ersätta nuvarande uppdragsbeskrivning i JAKs reglemente, kap Ställning och syfte Enligt stadgarna ( 14-15) ska JAK Medlemsbank ha en valberedning som utses av föreningsstämman. Valberedningen är föreningsstämmans organ med uppgift att bereda stämmans beslut i val- och arvodesfrågor. Valberedningens ledamöter ska tillvarata alla medlemmars gemensamma intressen och får inte obehörigen röja vad som förekommit i valberedningsarbetet. Valberedningens arbete pågår under hela verksamhetsåret, från stämma till stämma, i enlighet med arbetsprocessen beskriven nedan i detta dokument. 1.2 Dokumentets beslutsordning Uppdragsbeskrivningen ska fastställas, eller vid behov revideras, vid varje ordinarie föreningsstämma. Valberedningens sammankallande ansvarar för att uppdragsbeskrivningen kommuniceras och tillämpas i valberedningens arbete, bl.a. genom att samtliga ledamöter i valberedningen får del av beskrivningen. 2. Valberedningens sammansättning och beslutsförhet Valberedningen ska ha fyra till fem ledamöter, varav en väljs som sammankallande av stämman. Inom sig utser valberedningen en vice sammankallande. Ingen ersättare utses om ledamot i valberedningen lämnar sitt förtroendeuppdrag i förtid. Valberedningen måste dock bestå av minst fyra ledamöter. Om antalet ledamöter skulle understiga fyra ska ersättare utses på extra föreningsstämma eller på det sätt som ordinarie föreningsstämma beslutat t.ex. genom att ge valberedningen mandat att själva utse ersättare. Uppgifter om namnen på aktuella ledamöter i valberedningen ska finnas på JAK Medlemsbanks hemsida. Valberedningen ska sträva efter att fatta beslut i konsensus. Valberedningen är beslutsför då minst 3 av ledamöterna är närvarande. För giltigt beslut krävs att det biträds av minst tre ledamöter. Vid lika röstetal har sammankallande ej utslagsröst. 2.1 Valbarhet Följande ska beaktas för valbarhet till detta förtroendeuppdrag: Medlem i JAK Medlemsbank och införstådd med föreningens värdegrund och särart Känd i lokalavdelning samt om möjligt även på riksnivå Kunskap om föreningen, liksom engagemang och tid för uppdraget Brett kontaktnät inom föreningen Personlig integritet Vara lämplig och ha gott anseende Ej ha en pågående anställning, arvoderat uppdrag eller annat riksförtroendeuppdrag i JAK Medlemsbank Innan uppdraget accepteras ska valberedningsledamoten noga överväga huruvida en intressekonflikt föreligger Varje ledamot har en mandatperiod på maximalt tre år och kan sitta högst nio år i följd. Därefter kan omval till förnyat valberedningsuppdrag ske efter ett uppehåll av sex år.

2 2.2 Kompetens i valberedningen Förutom ovanstående kriterier, behöver valberedningen inom sig ha följande kompetenser Finansiell kompetens, i syfte att kunna identifiera och bedöma att såväl nya kandidater som sittande styrelseledamöter uppfyller de högt ställda krav som gäller för styrelseledamöter i finansiella institut Kunskaper i kompetensbaserad rekrytering, för att kunna identifiera, rekrytera och bedöma kandidater En till två ledamöter i valberedningen behöver besitta ovanstående kompetens. 3.1 Valberedningens uppdrag, ansvar och arvodering Valberedningen ska till föreningsstämman lämna förslag till styrelseordförande, styrelseledamöter, Etikråd, lekmannarevisorer samt förslag till externrevisorer. Valberedningen ska till stämman även lämna förslag till budget, arvoden inklusive arvodesregler för alla riksförtroendevalda, exklusive externrevisorerna. För mer information se Reglemente kap 9. Regler för arvoden och kostnadsersättningar för riksförtroendevalda. Valberedningen ska i sin nominering särskilt beakta kravet på mångsidighet och bredd och på att eftersträva en jämn könsfördelning. På JAK Medlemsbanks webbplats ska uppgift lämnas om hur medlemmar kan lämna förslag på lämpliga kandidater till olika förtroendeposter. 3.2 Styrelsens kompetens och färdigheter I finansiella institut krävs att styrelsen, utöver arbete med till exempel strategi och uppföljning av verksamheten, ska kunna fatta välinformerade beslut om till exempel riskaptit, riskstrategi och ramverk för riskhantering. Följande erfarenhetskriterier och kompetensområden ska alltid beaktas vid framtagande av kravprofil för styrelseordförande och styrelseledamot i JAK Medlemsbank: JAKs ideologi Ledarskap Samarbetsförmåga Finansiella marknader Rättsliga ramar och krav (finansiella regelverk, lagar, föreskrifter) Strategisk planering och förståelse av en banks affärsstrategi eller affärsplan och hur den genomförs Riskhantering (att identifiera, bedöma, övervaka, kontrollera och mildra de huvudsakliga typer av risker som en bank utsätts eller kan komma att utsättas för) Bedömningar av bankers effektivitet och av att skapa effektiv styrning, övervakning och kontroll Tolkning av kreditinstituts finansiella information och identifiering av viktiga frågor på basis av denna information samt lämpliga kontroller och åtgärder Utöver ovanstående kompetensområden kompletterar valberedningen kravprofilen med de specifika kompetensbehov som framkommit under valberedningens behovsanalys inför det aktuella valet.

3 Lekmannarevisor och Etikråd Lekmannarevisorer och Etikråd bör ha kompetenser som gör ledamöterna lämpliga att utföra de uppgifter som beskrivs i respektive uppdragsbeskrivning. 3.3 Arbetsprocess Valberedningen ska arbeta enligt en strukturerad process för att säkerställa väl underbyggda och genomarbetade förslag. Valberedningens arbetsprocess för verksamhetsåret utgörs av nio steg: 1. Planering av valberedningens arbete 2. Analys av bankens verksamhet 3. Fastställande av kriterier 4. Analys av sittande styrelse, lekmannarevision, Etikråd och externrevisorer 5. Rekrytering av kandidater 6. Inhämtande av nomineringar 7. Utvärdering och framtagande av förslag 8. Utvärdering och uppföljning av verksamhetsåret samt denna uppdragsbeskrivning 9. Deltagande i föreningsstämma 1. Planering av valberedningens arbete Valberedningen sammanträder strax efter genomförd föreningsstämma. Valberedningens sammankallande (nyvald eller omvald) och styrelsens ordförande (nyvald eller omvald) stämmer av översiktlig planläggning av valberedningens arbete. Därefter tar valberedningen fram en planering som ska vara så detaljerad som möjligt och innehålla hållpunkter för valberedningens aktiviteter och kommunikation, med hänsyn tagen till oförutsedda händelser. Nominering till nästkommande ordinarie stämma, skall vara valberedningen tillhanda senast den 31 december. Medlem som vill kandidera utanför valberedningens lagda förslag till post som ledamot, gör sin presentation själv. 2. Analys av bankens verksamhet Valberedningen ska vara väl insatt i JAK Medlemsbanks värderingar, ändamål, vision, strategier och mål. Vidare ska valberedningen vara väl insatt i vilka förutsättningar som gäller för bankens tillståndspliktiga verksamhet. Valberedningen ska också beredas insyn i vilka viktiga utvecklings- och förändringsprojekt som pågår i banken för att kunna identifiera relevanta kompetenskrav. 3. Fastställande av kriterier Grundläggande erfarenhetskriterier och kompetensområden anges i avsnitt 3.2. Valberedningen genomför en behovsanalys, där den kompetens styrelsen behöver besitta som kollektiv kartläggs. I detta steg ska valberedningen noga utvärdera och ta hänsyn till om framtiden kräver en annan kompetens än den som hittills behövts. Nya kompetensbehov kan föranledas av förändringar i bankens strategi eller verksamhet, förändringar i interna regelverk eller förändringar i externa regler och lagkrav. Valberedningen bör i detta steg inhämta information från ett brett spann av källor med insyn i bankens förutsättningar och aktuella behov, till exempel sittande styrelseledamöter, externrevisor, internrevisor, internrevisor, bankledning, etikråd, lekmannarevisorer, tillsynsmyndigheter och complianceansvarig.

4 Baserat på de samlade kompetenskriterierna formuleras en kravprofil. Även för lekmannarevisor och Etikråd görs en behovsanalys men den behöver i regel inte vara lika omfattande. 4. Analys av sittande styrelse I detta steg utvärderas den nuvarande styrelsen som kollektiv och individer i relation till de grundläggande kompetensområden som anges i 3.2 i kombination med de kriterier som fastställts i föregående steg. Valberedningen inventerar den kompetens som finns hos de befintliga styrelseledamöterna. Även för lekmannarevisor och Etikråd görs en analys. 5. Identifiering och rekrytering av kandidater Valberedningen ska ha ett strukturerat arbetssätt för att komma i kontakt med relevanta kandidater. Informationsspridning, annonsering och uppsökande verksamhet bör ske såväl genom JAK Medlemsbanks etablerade kanaler som i andra fora. Valberedningen ska så utförligt som möjligt informera kandidaterna om vilka krav som ställs på förtroendevalda i finansiell sektor utifrån ett externt regelperspektiv samt särskilt för styrelseledamöter om krav i finansiell sektor utifrån ett externt regelperspektiv. Alla av valberedningen identifierade kandidater till styrelse som anger att de är intresserade av att genomgå valberedningens utvärderingsprocess ska fylla i en skriftlig kompetensprofil. Kompetensprofilen ska baseras på de grundläggande kompetenskriterier som listas i avsnitt 3.2 i kombination med för de för året identifierade kompetensbehov som identifierats i processteg 3. Identifierade och intresserade kandidater till lekmannarevisor och Etikråd kan lämna en kompetensprofil skriftligt eller muntligt i den intervju som valberedningen gör. 6. Inhämtande av nomineringar Nomineringsprocessen i organisationen är viktig för att valberedningen ska få kännedom om lämpliga kandidater som inte redan finns i valberedningens ledamöters kontaktnät. Valberedningen ska tidigt under verksamhetsåret och därefter återkommande i ett brett utbud av informationskanaler uppmana föreningens medlemmar att kontakta valberedningen med nomineringar. Valberedningen ska också säkerställa att hela organisationen får tillgång till de grundläggande erfarenhetskriterierna och kompetensområdena. Medlemmar kan nominera sig själva till förtroendeposter. Valberedningen ska så utförligt som möjligt informera nominerade kandidater om vilka krav som ställs på förtroendevalda i finansiell sektor utifrån ett externt regelperspektiv samt särskilt för styrelseledamöter om krav i finansiell sektor utifrån ett externt regelperspektiv. Alla nominerade kandidater som anger att de är intresserade av att genomgå valberedningens utvärderingsprocess ska fylla i en skriftlig kompetensprofil. Kompetensprofilen ska baseras på

5 de grundläggande erfarenhets- och kompetenskriterier som listas i 3.2 i kombination med för de för året identifierade kompetensbehov som identifierats i processteg 3. Intresserade kandidater till lekmannarevisor och Etikråd kan lämna en kompetensprofil skriftligt eller muntligt i den intervju som valberedningen gör. 7. Utvärdering av kandidater, process och framtagande av förslag Valberedningen ska i utvärderingsprocessen behandla alla kandidater likvärdigt, oavsett om valberedningen själv rekryterat kandidaten eller om kandidaten nominerats av en medlem eller av sig själv. Valberedningen ska intervjua de kandidater som valberedningen anser uppfylla stora delar av kravprofilen. I det fall av valberedningen nominerad kandidat saknar viktiga kompetenser och färdigheter som ingår i kravprofilen ska kompetensutvecklingsbehov identifieras och om kandidaten blir vald kommuniceras denna till den aktuella ledamoten och styrelsens ordförande. På detta sätt kan ledamoten och styrelseordföranden säkerställa att de områden som saknas ingår i ledamotens kompetensutvecklingsplan för året. Styrelse Valberedningen ges möjlighet att ta hänsyn till den kollektiva kompetensen i bankens styrelse. Det innebär att enskilda kandidater och styrelseledamöter tillåts ha vissa brister i sin erfarenhets- och kompetensprofil under förutsättning att dessa brister till övervägande del vägs upp av övriga ledamöter. Det är viktigt med mångfald bland styrelseledamöterna, och att ledamöternas kompetens kompletterar varandra. I samband med utvärderingsprocessen gör valberedningen en lämplighetsbedömning av de kandidater valberedningen avser att nominera. Inför lämplighetsbedömningen ska följande dokumentation överlämnas till valberedningen från de kandidater som planeras ingå i valberedningens förslag: a) Utdrag ur Rikspolisstyrelsens belastningsregister, lämnad i obrutet originalkuvert. b) Information om pågående civilrättsliga, administrativa eller disciplinära ärenden c) Kreditupplysning UC och utdrag från Kronofogdemyndigheten d) Utdrag från Bolagsverket. e) Uppgift om och referenser från pågående och tidigare relevanta befattningar och uppdrag. Det samlade bedömningen görs slutligen på grundval av följande bedömningskriterier: Kunskap och erfarenhet om JAK Medlemsbank, dess historia, ideologi, mål och visioner. Kandidatens anseende med beaktande av privat och yrkesmässigt uppträdande, lagbrott och administrativa överträdelser, yrkesprestationer och ekonomisk ställning Teoretiska och praktiska erfarenheter med beaktande av utbildningsnivå och inriktning. Kunskaper och förvärvad erfarenhet av finansiella tjänster, finansiella regelverk och krav, strategisk planering och utveckling, riskhantering samt tolkning av finansiell information Styrningskriterier med beaktande av potentiella intressekonflikter, uppdragets tidsåtgång, styrelsens sammansättning och kollektiva kompetens Lekmannarevisor och Etikråd Lämplighet, intressekonflikter och möjlighet att uppfylla arbetsuppgifter angivna i reglementet ligger till grund för förslag till val av lekmannarevisor och Etikråd.

6 8. Utvärdering och uppföljning Inför stämman i uppdragets slutskede genomförs en utvärdering och uppföljning av arbetet under verksamhetsåret samt av denna uppdragsbeskrivning. Eventuella slutsatser från denna delges stämman samt den nyvalda valberedningen. 9. Deltagande i föreningsstämma Valberedningen ska närvara vid föreningsstämma för att presentera sitt samlade förslag till styrelse, Etikråd, lekmannarevisorer och externrevisorer, lägga fram förslag på budget, arvodesregler och ersättning till samtliga riksförtroendevalda, samt redogöra för sitt arbete under året. 3.4 Presentation av valberedningens förslag Valberedningens förslag ska presenteras på JAK Medlemsbanks webbplats vid tidpunkt för kallelse till föreningsstämma där styrelse- eller revisorsval ska äga rum. Valberedning ska också i sin presentationen lämna ett motiverat yttrande beträffande sitt förslag till styrelse. Yttrandet ska även innehålla en kort redogörelse för hur valberedningens arbete har bedrivits under verksamhetsåret. Valberedningens presentation av ledamot som föreslås för nyval eller omval ska innehålla uppgift om om födelseår samt huvudsaklig utbildning och arbetslivserfarenhet, relevanta pågående och tidigare uppdrag vid omval, vilket år ledamoten invaldes i styrelsen, Etikråd respektive lekmannarevision Utanför valberednings uppdragsbeskrivning Val av valberedning En sammanställning bestående av lämpliga och vidtalade personer från olika lokalavdelningar bör göras i god tid, gärna vid lokalavdelningarnas årsmöten under januari-mars. Dessa ska hållas tillgängliga vid föreningsstämman som underlag för den valberedningsgrupp som då utses för att förbereda valet av valberedningen. Stämman ska välja ledamöter till valberedningen som bedöms besitta erforderlig kompetens för att i sin tur kunna identifiera, rekrytera och utvärdera kandidater som uppfyller de högt ställda krav som gäller styrelseledamöter i finansiella institut. Presentation av övriga kandidater (utanför valberednings nominering) Styrelsen För de fall övriga nominerade, som inte ingår i valberedningens förslag, kvarstår som kandidater till förtroendeuppdrag i styrelsen, ska även dessa ges möjlighet till presentation på JAK Medlemsbanks webbplats. Kandidaten levererar information för publicering till VD. Samtliga kandidater bör vara tillkännagivna när kallelse till föreningsstämma når bankens medlemmar. För att stämman ska kunna göra lämplighetsbedömning av en övrig kandidat ska kandidaten vid föreningsstämman hålla den dokumentation tillgänglig som listas i processteg 7 i valberedningens arbetsprocess, samt beskrivning av hur kandidaten lever upp till de grundläggande kompetenskriterier som listas i avsnitt 3.2.

7 Etikråd och lekmannarevisor För de fall övriga nominerade, som inte ingår i valberedningens förslag, kvarstår som kandidater till förtroendeuppdrag i Etikråd eller lekmannarevision, ska även dessa ges möjlighet till presentation på JAK Medlemsbanks webbplats. Kandidaten levererar information för publicering till VD. Samtliga kandidater bör vara tillkännagivna när kallelse till föreningsstämma når bankens medlemmar.

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND INLEDNING Föreningsstämmans beslut om tillsättning av styrelse respektive revisorer bör beredas genom en av medlemmarna styrd, strukturerad och öppen process,

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND Styrelsen\Valberedning\ 1 (7) INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND INLEDNING Föreningsstämmans beslut om tillsättning av styrelse respektive revisorer bör beredas genom en av medlemmarna styrd,

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB SKÅNE

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB SKÅNE 1 (5) INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I INLEDNING Enligt HSB kod för föreningsstyrning bör föreningsstämmans beslut vid val av valberedning, styrelse, föreningsgranskare samt föreningsvald revisor om det

Läs mer

Arbetsordning för valberedningen. Fastställd av årsstämman i Varbergs Sparbank AB (publ)

Arbetsordning för valberedningen. Fastställd av årsstämman i Varbergs Sparbank AB (publ) Arbetsordning för valberedningen Fastställd av årsstämman i Varbergs Sparbank AB (publ) 2018-04-19 Innehåll 1 Syfte och bakgrund... 2 2 Styrande externa regelverk... 2 3 Valberedningens uppdrag, sammansättning

Läs mer

VALBEREDNINGENS INSTRUKTION HSB BRF SNÖSÄTRA 229

VALBEREDNINGENS INSTRUKTION HSB BRF SNÖSÄTRA 229 VALBEREDNINGENS INSTRUKTION HSB BRF SNÖSÄTRA 229 1. INLEDNING Denna instruktion är utformad speciellt för Brf Snösätra och är antagen av föreningens årsstämma 2015-04-22. ALLMÄNT Föreningsstämmans beslut

Läs mer

VIRSERUMS SPARBANK Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald

VIRSERUMS SPARBANK Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald VIRSERUMS SPARBANK 1.8 - Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Contents 1. Syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Organisation och ansvarsfördelning... 3 3.1 Mångfald... 3

Läs mer

Dokumentnamn Arbetsordning för Valberedningen

Dokumentnamn Arbetsordning för Valberedningen Dokumentnummer 10 Version 2016-03-15 Ersätter Ny Dokumentnamn Arbetsordning för Valberedningen Beslutad av Årsstämman Ansvarig för implementering Valberedningens ordförande Ingress Denna Arbetsordning

Läs mer

Antaget Senast reviderat REGLEMENTE

Antaget Senast reviderat REGLEMENTE Antaget 2007-04-22 Senast reviderat 2016-04-17 REGLEMENTE Innehållsförteckning 1 STYRANDE DOKUMENT... 3 1.1 INTERNA ÖVERGRIPANDE STYRDOKUMENT... 3 1.2 INTERN STRUKTUR... 4 2 IDENTITET... 5 2.1 JAK MEDLEMSBANK...

Läs mer

Policy för valberedning och tillsättning av styrelse

Policy för valberedning och tillsättning av styrelse VIRSERUMS SPARBANK Policy för valberedning och tillsättning av styrelse Fastställd av sparbanksstämman 2017-04-28 Innehåll 1. Syfte... 3 2. Huvudmän... 3 3. Valberedningens ansvar och uppdrag... 4 3.1

Läs mer

Sala Sparbank. Valberedningspolicy

Sala Sparbank. Valberedningspolicy Sala Sparbank Valberedningspolicy 1Dokumentnamn Valberedningspolicy Ägare Sparbanksstämman Datum för fastställelse 20160413 Sidan 1 Innehåll 1. Externa regelverk... 2 1.1.. Finansinspektionen... 2 1.2.

Läs mer

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Val av styrelse och revisor Val och arvodering av styrelse och revisor ska beredas genom en av medlemmarna styrd, strukturerad och transparent process, som skapar

Läs mer

17.2 Valberedningspolicy (ersätter ) Huvudmännen Westra Wermlands Sparbank Innehållsförteckning

17.2 Valberedningspolicy (ersätter ) Huvudmännen Westra Wermlands Sparbank Innehållsförteckning 17.2 Valberedningspolicy 2017-05-05 (ersätter 2016-05-13) Huvudmännen Westra Wermlands Sparbank Innehållsförteckning Externa regelverk Interna regelverk 1. Syfte 2. Process 3. Huvudmän 4. Valberedningens

Läs mer

Instruktion till valberedningen till styrelse- och revisorsval Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt

Instruktion till valberedningen till styrelse- och revisorsval Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Instruktion till valberedningen till styrelse- och revisorsval Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt [Förslag att antas av bolagsstämman den 15 maj 2018] 1 1. Om lämplighetsprövning i Skandia Livförsäkringsbolaget

Läs mer

01.2 Valberedningspolicy

01.2 Valberedningspolicy 01.2 Valberedningspolicy Styrdokument: Gäller för: Beslutad av: Datum för beslut om fastställande: Datum för beslut om revidering senast: Dokumentägare: Tillhandahållande: Konfidentiell status: Rättslig

Läs mer

01.2 Valberedningspolicy

01.2 Valberedningspolicy 01.2 Valberedningspolicy Styrdokument: Gäller för: Beslutad av: Datum för beslut om fastställande: Datum för beslut om revidering senast: Dokumentägare: Tillhandahållande: Konfidentiell status: Rättslig

Läs mer

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Sala Sparbank Policy för styrelsens och ledningens Policy 180 Datum för fastställelse 2016-08-22 Sidan 1 Innehåll Externa regelverk... 2 Interna regelverk... 2 1. Syfte... 2 2. Definitioner... 3 3. Organisation

Läs mer

INSTRUKTION FÖR MOMENT GROUP AB (PUBL):S VALBEREDNING

INSTRUKTION FÖR MOMENT GROUP AB (PUBL):S VALBEREDNING INSTRUKTION FÖR MOMENT GROUP AB (PUBL):S VALBEREDNING 1. Inledning 1.1 Allmänt om Moment Groups valberedning Styrelsen har beslutat att Moment Group ska följa den svenska Koden för bolagsstyrning ("Koden").

Läs mer

Antaget Senast reviderat REGLEMENTE

Antaget Senast reviderat REGLEMENTE Antaget 2007-04-22 Senast reviderat 2019-04-13 REGLEMENTE Innehållsförteckning 1 STYRANDE DOKUMENT... 3 2 VAD ÄR JAK?... 4 2.1 IDENTITET... 4 2.2 VÄRDEGRUND... 4 2.3 EN SUND EKONOMI... 4 3 VERKSAMHET...

Läs mer

Dokumentnamn: Valberedning och Mångfald Beslutad av: Sparbanksstämman Dokumentägare: VD. Ansvarig för implementering: Valberedningens ordförande

Dokumentnamn: Valberedning och Mångfald Beslutad av: Sparbanksstämman Dokumentägare: VD. Ansvarig för implementering: Valberedningens ordförande Fastställd: 2019-03-29 Ersätter: 2015-03-27 Informationsklassificering: Öppen Dokumenttyp: Policy Dokumentnamn: Valberedning och Mångfald Beslutad av: Sparbanksstämman Dokumentägare: VD Ansvarig för implementering:

Läs mer

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald VIRSERUMS SPARBANK Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Fastställd av sparbanksstämman 2017-04-28 Contents 1. Syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Organisation och ansvarsfördelning...

Läs mer

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Beslutad av Dokumentplats M-disk/Regelverk LTV Sparbank Datum för fastställelse 2017-12-21 Sidan Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank Policy för styrelsens och ledningens Ramverksversion 180.002 Beslutad av Stryelsen

Läs mer

Valberedningsmanual. Förslag till bolagsstämma

Valberedningsmanual. Förslag till bolagsstämma Valberedningsmanual Förslag till bolagsstämma 2016-04-21 Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 2 2 Allmänt... 2 3 Process... 2 4 Valberedningens uppdrag och ansvar... 2 4.1 Förslag på styrelseledamöter...

Läs mer

Valberedningspolicy i Sidensjö Sparbank

Valberedningspolicy i Sidensjö Sparbank Valberedningspolicy i Sidensjö Sparbank Innehåll Externa regelverk... 2 Interna regelverk... 2 1. Syfte... 2 2. Process... 2 3. Huvudmän... 2 4. Valberedningens ansvar och uppdrag... 3 4.1 Förslag på huvudmän...

Läs mer

Instruktion för valberedningen i Dalarnas Försäkringsbolag

Instruktion för valberedningen i Dalarnas Försäkringsbolag Instruktion 1 Instruktion för valberedningen i Fastställd av ordinarie bolagsstämma den Instruktion 2 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1.2 Omfattning och ikraftträdande... 3 1.3 Kommunikation

Läs mer

Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö

Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö Valberedningens uppgift Enligt bostadsrättsföreningen stadgar skall årsstämman välja en valberedning med uppgift att förbereda

Läs mer

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Policy 160

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Policy 160 Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Policy 160 INNEHÅLL Externa regelverk Interna regelverk 1. SYFTE... 1 2. DEFINITIONER... 1 3. ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING...

Läs mer

Instruktion för valberedningen i Länsförsäkringar Jönköping

Instruktion för valberedningen i Länsförsäkringar Jönköping Instruktion 1 Instruktion för valberedningen i Jönköping Fastställd av ordinarie bolagsstämma den 10 april 2014 Instruktion 2 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1.2 Omfattning och ikraftträdande...

Läs mer

Instruktion för valberedningen i Länsförsäkringar Stockholm Fastställd av ordinarie bolagsstämma den 7 april 2016.

Instruktion för valberedningen i Länsförsäkringar Stockholm Fastställd av ordinarie bolagsstämma den 7 april 2016. Instruktion 1 Instruktion för valberedningen i Fastställd av ordinarie bolagsstämma den 7 april 2016. Instruktion 2 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1.2 Omfattning och ikraftträdande...

Läs mer

Instruktion för valberedningen i Länsförsäkringar Värmland

Instruktion för valberedningen i Länsförsäkringar Värmland 1 Instruktion för valberedningen i Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund och syfte... 2 1.2 Omfattning och ikraftträdande... 2 1.3 Kommunikation och införande... 2 2 Valberedningens sammansättning...

Läs mer

Riktlinjer för valberedningen

Riktlinjer för valberedningen Riktlinjer för valberedningen Valberedningen skapar styrelsen Valberedningen är medlemmarnas viktigaste instrument för att skapa och bibehålla en fungerande styrelse som på ett kvalificerat och tryggt

Läs mer

Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen

Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen 2 (26) Inledning En förening blir inte bättre än sina ledare. Valberedningen har en nyckelroll i valen av framtidens ledare. Att hitta rätt personer

Läs mer

Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015)

Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015) Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015) 1. BOLAGSSTÄMMA Kodens innehåll Följs Kommentar 1.1 Tidpunkt och ort för stämman samt ärende på stämman 1.2 Kallelse och övrigt underlag

Läs mer

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN KÄRRA VÄNNER

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN KÄRRA VÄNNER STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN KÄRRA VÄNNER 1 Ändamål KÄRRA VÄNNER är en ideell förening, vars syfte är att verka för att bevara byn Kärradals karaktär och verka för en god, trivsam och innehållsrik

Läs mer

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 6 APRIL 2016

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 6 APRIL 2016 1 INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 6 APRIL 2016 Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ( Koden ) ska bolag som omfattas av Koden ha en valberedning. Valberedningen

Läs mer

Redogörelse för valberedningens arbete samt förslag och motiverat yttrande inför Bonavas årsstämma den 25 april 2018

Redogörelse för valberedningens arbete samt förslag och motiverat yttrande inför Bonavas årsstämma den 25 april 2018 Redogörelse för valberedningens arbete samt förslag och motiverat yttrande inför Bonavas årsstämma den 25 april 2018 Bakgrund Årsstämman utser en valberedning som har till uppgift att föreslå årsstämman

Läs mer

Instruktion för valberedningen

Instruktion för valberedningen 1 Instruktion för valberedningen ALLMÄNT OM VALBEREDNING MM Bolaget skall ha en valberedning bestående av åtta ledamöter. Dessa ska representera kretsarna för val av fullmäktige. Av dessa ska kretsarna

Läs mer

Förslag till principer för valberedningens tillsättning jämte instruktioner för

Förslag till principer för valberedningens tillsättning jämte instruktioner för Förslag till principer för valberedningens tillsättning jämte instruktioner för valberedningen samt ersättning till valberedningens ledamöter Det föreslås att årsstämman i Smart Eye Aktiebolag (publ) den

Läs mer

Valberedningens förslag till beslut och motivering av förslaget till styrelse inför årsstämman 2016

Valberedningens förslag till beslut och motivering av förslaget till styrelse inför årsstämman 2016 Valberedningens förslag till beslut och motivering av förslaget till styrelse inför årsstämman 2016 Årsstämman i Nordax Group AB (publ) ( bolaget ) har tidigare beslutat om principer för utseende av valberedningen.

Läs mer

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald

Policy för styrelsens och ledningens lämplighetsbedömning och mångfald Sparbanken Rekarne Policy för styrelsens och ledningens Ramverksversion 180.002 Fastställelse och revision årligen Informationstyp Datum för fastställelse 2017-02-27 Sidan 1 Innehåll Innehåll Externa regelverk...

Läs mer

1.1.5 Policy för rekrytering av ledamöter till bankstyrelsen

1.1.5 Policy för rekrytering av ledamöter till bankstyrelsen 1.1.5 Policy för rekrytering av ledamöter till bankstyrelsen Innehåll Tilllämpliga regelverk... 2 1 Syfte... 2 2 Huvudmän... 2 3 Bankstyrelsens ansvar... 3 4 Valberedningens ansvar och uppdrag... 3 5 Bedömning

Läs mer

ÅRSMÖTESDIREKTIV FÖR ERSTA DIAKONISÄLLSKAP

ÅRSMÖTESDIREKTIV FÖR ERSTA DIAKONISÄLLSKAP Ersta diakoni Direktors stab Årsmötesdirektiv ÅRSMÖTESDIREKTIV FÖR ERSTA DIAKONISÄLLSKAP Val av styrelse och revisor Val och arvodering av styrelse och revisor ska beredas genom en av medlemmarna styrd,

Läs mer

Scouternas valberedning

Scouternas valberedning Scouternas valberedning Arbetsplan 2017-2018 Dokumenthistoria Version Förändring Datum Författare 00.01 Dokumentet skapades 2017-04-15 MH, AJ 01.00 Beslutad vid möte i valberedningen 2017-07-10 AJ Valberedningens

Läs mer

Stadga för Mattecentrum Senast reviderad:

Stadga för Mattecentrum Senast reviderad: Stadga för Mattecentrum Senast reviderad: 2017-03-19 1 Syfte Mom 1 Mattecentrum ska utan vinstdrivande intresse öka elevers förståelse för matematik och dess roll i samhället, inspirera med förebilder

Läs mer

Policy för rekrytering av ledamöter till bankstyrelsen.

Policy för rekrytering av ledamöter till bankstyrelsen. Policy för rekrytering av ledamöter till bankstyrelsen. Fastställd av Sparbanksstämman i Södra Dalarnas Sparbank: 2016-04-05 Ersätter tidigare fastställd: 2015-04-15 Senast faktaändrad: 2016-04-05 Dokumentägare:

Läs mer

Antaget Senast reviderat REGLEMENTE

Antaget Senast reviderat REGLEMENTE Antaget 2007-04-22 Senast reviderat 2018-04-21 2018-04-22 REGLEMENTE Innehållsförteckning 1 STYRANDE DOKUMENT... 3 1.1 INTERNA ÖVERGRIPANDE STYRDOKUMENT... 3 2 IDENTITET... 4 2.1 JAK MEDLEMSBANK... 4 3

Läs mer

Bolag Dokumenttyp Funktion Dok nr Säkerhetsklass Sidnr Länsförsäkringar Norrbotten. Policy Styrelsen B24:2012:0:5 Intern

Bolag Dokumenttyp Funktion Dok nr Säkerhetsklass Sidnr Länsförsäkringar Norrbotten. Policy Styrelsen B24:2012:0:5 Intern 1 Innehållsförteckning 1. Utseende av valberedning m.m.... 2 2. Valberedningens uppgifter och arbetsformer... 2 2.1. Styrelsens storlek och sammansättning mm... 3 2.2. Tillsättning av styrelse... 4 2.3.

Läs mer

STADGAR SKÅNSKA FÄLTRITTKLUBBEN

STADGAR SKÅNSKA FÄLTRITTKLUBBEN STADGAR SKÅNSKA FÄLTRITTKLUBBEN 1 Skånska Fältrittklubben är en ideell förening som har till ändamål att samverka med Svensk Galopp (SG) och/eller annan organisation för att anordna galopptävlingar. Föreningen

Läs mer

Instruktioner för Erikshjälpens valberedningar

Instruktioner för Erikshjälpens valberedningar 1(6) ESH-styrelsen 27 januari Erikshjälpens 1. INLEDNING Ett samordnat valberedningsarbete och ett strategiskt rekryteringsarbete till våra olika förtroendevalda poster är en av Erikshjälpens viktiga framtidsfrågor.

Läs mer

Policy för styrelsens sammansättning och mångfald i Rhenman & Partners Asset Management AB

Policy för styrelsens sammansättning och mångfald i Rhenman & Partners Asset Management AB Policy för styrelsens sammansättning och mångfald i Rhenman & Partners Asset Management AB Denna policy är fastställd av styrelsen i Rhenman & Partners Asset Management AB (Rhenman & Partners) den 3 juni

Läs mer

FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015

FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015 FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015 Förslaget har upprättats av Anders Klasson, Göran Wendelin och Jan Säbb 1 KAP ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt STADGAR Antagna på årsmöte 2014-11-22 Kapitel 1 - Allmänt 1. Definition PUSH Sverige - plattformen där unga samarbetar för hållbarhet, som i dessa stadgar 1 benämns nätverket, är ett nationellt nätverk

Läs mer

Stadgar för Länsförsäkringar Liv Försäkringsaktiebolags (publ) Försäkringstagarförening Beslutade vid ordinarie föreningsstämma 2015-05-07

Stadgar för Länsförsäkringar Liv Försäkringsaktiebolags (publ) Försäkringstagarförening Beslutade vid ordinarie föreningsstämma 2015-05-07 Stadgar för Länsförsäkringar Liv Försäkringsaktiebolags (publ) Försäkringstagarförening Beslutade vid ordinarie föreningsstämma 2015-05-07 1(11) 1 Föreningens namn Föreningens namn är Länsförsäkringar

Läs mer

Praktisk information om nomineringsprocessen

Praktisk information om nomineringsprocessen Praktisk information om nomineringsprocessen s vision är att det på varje gymnasieskola i Sverige ska finnas en framgångsrik elevkår som genom att tillvarata deras akademiska, ekonomiska, rättsliga och

Läs mer

JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. JUS högsta beslutande organ är årsmötet och därefter styrelsen.

JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. JUS högsta beslutande organ är årsmötet och därefter styrelsen. JUS Stadga 1 Syfte JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. 2 Organisation (JUS) Ungdomsförbundets juridiska namn är Judiska Ungdomsförbundet i Sverige JUS har sitt säte på den ort

Läs mer

Stadga för Kodcentrum

Stadga för Kodcentrum Stadga för Kodcentrum Antagna vid årsmötet 2017-04-29, förslag på revidering vid årsmötet 2018-04-28 1 Ändamål Mom 1 Kodcentrum är en ideell förening som gratis introducerar barn till programmering och

Läs mer

Föreningens namn är Kreditförsäkringsföreningen (förkortat KFF) med säte i Stockholm, (på engelska: the Swedish Credit Insurance Association).

Föreningens namn är Kreditförsäkringsföreningen (förkortat KFF) med säte i Stockholm, (på engelska: the Swedish Credit Insurance Association). STADGAR Dessa stadgar har antagits vid Föreningsstämma 23:e mars 2015 och är en uppdatering av ursprungliga Stadgar antagna på Ordinarie Föreningsstämma från 26:e juni 2013 samt uppdateringar vid extra

Läs mer

Stadgar - Funkibator ideell förening

Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar för Funkibator ideell förening. Antagna vid årsmöte 19 mars 2013. 1 - Föreningens namn Föreningens namn är Funkibator ideell förening. 2 - Föreningens säte

Läs mer

Valberedningens förslag till Årsstämman 2018 för val av styrelse m.m., inklusive motiverat yttrande

Valberedningens förslag till Årsstämman 2018 för val av styrelse m.m., inklusive motiverat yttrande Till styrelsen i Projektengagemang Sweden AB Valberedningens förslag till Årsstämman 2018 för val av styrelse m.m., inklusive motiverat yttrande Ordförande på stämman att styrelsens ordförande Gunnar Grönkvist

Läs mer

STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015

STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015 STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015 1. ÄNDAMÅL Svenska Motorvagnsklubben (SMoK) är en riksomfattande ideell förening. Dess huvudsyfte är att bevara kulturarvet i form av äldre svenska motorvagnar, och

Läs mer

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK:s stadga Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK DIK är facket för akademiker som arbetar eller studerar inom kultur, medier och kommunikation. Förbundet driver lön- och arbetsrättsliga frågor

Läs mer

Stadgar för Skånes Miljö- och hälsoskyddsförbund (SMHF)

Stadgar för Skånes Miljö- och hälsoskyddsförbund (SMHF) Stadgar för Skånes Miljö- och hälsoskyddsförbund (SMHF) Förslag till stadgar beslutade en första gång vid extra föreningsmöte med Skånes Miljö- och hälsoskyddsförbund (SMHF) den 8 november 2012 i Hässleholm.

Läs mer

Stadgar för Motormännens Riksförbund

Stadgar för Motormännens Riksförbund Stadgar för Motormännens Riksförbund Antagna vid ordinarie kongress 2010 Gäller från den 1 juli 2011 Senast ändrad den 27 april 2014 enligt beslut vid kongress 2012, fastställt vid kongress 2014 1. kap.

Läs mer

III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING

III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING III. REGLER FÖR BOLAGSSTYRNING 1 Bolagsstämma Aktieägarnas inflytande i bolaget utövas vid bolagsstämma, som är bolagets högsta beslutande organ. Bolagsstämma ska förberedas och genomföras på ett sådant

Läs mer

VALBEREDNINGEN RIKTLINJER SVENSKA BOULEFÖRBUNDET. Målgrupp: Instruktionen är ett komplement och förtydligande till stadgar och avser valberedningen.

VALBEREDNINGEN RIKTLINJER SVENSKA BOULEFÖRBUNDET. Målgrupp: Instruktionen är ett komplement och förtydligande till stadgar och avser valberedningen. VALBEREDNINGEN RIKTLINJER SVENSKA BOULEFÖRBUNDET Version: 1.0 Antagen: FS maj 2014 Nästa revision: FS aug 2015 Målgrupp: Instruktionen är ett komplement och förtydligande till stadgar och avser valberedningen.

Läs mer

Arbetsordning för distriktsråd i Fonus. Distriktsrådens arbetsuppgifter

Arbetsordning för distriktsråd i Fonus. Distriktsrådens arbetsuppgifter Förord På Fonus distriktsstämmor utses distriktsråd som ska vara länk mellan den demokratiska och den affärsmässiga organisationen. Distriktsrådens sammansättning och uppgifter regleras av stadgarna och

Läs mer

Fullmakt Härmed uppdras åt. Personnr:. att representera mig. Namn:... Lägenhetsnr:. i stämmobeslut som sker den 30/5-2013, och endast den dagen.

Fullmakt Härmed uppdras åt. Personnr:. att representera mig. Namn:... Lägenhetsnr:. i stämmobeslut som sker den 30/5-2013, och endast den dagen. FÖRENINGSSTÄMMA - FULLMAKT Föreningsstämman kommer att hållas torsdag den 30 maj klockan 19:00 i Kvartersgården Helenelunds centrum. Om du ej har möjlighet att närvara på föreningsstämman kan du lämna

Läs mer

Arbetsordning för Juridiska föreningen i Uppsalas valberedning

Arbetsordning för Juridiska föreningen i Uppsalas valberedning 1(5) Arbetsordning för Juridiska föreningen i Uppsalas valberedning 1 Organisation Valberedningen består av fem ledamöter, varav en ordförande. Dessa är medlemmar i föreningen och väljs av föreningsstämman.

Läs mer

Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige

Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige Reviderade av årsstämman 23 maj 2015 1 Föreningens namn och syfte Stiftarna av Independent Living i Sverige, STIL, är en ideell förening. Föreningen

Läs mer

FÖRSLAG TILL BESLUT OM REGLEMENTE AVSEENDE ARVODEN OCH EKONOMISKA ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I HSB ÖSTERGÖTLAND

FÖRSLAG TILL BESLUT OM REGLEMENTE AVSEENDE ARVODEN OCH EKONOMISKA ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I HSB ÖSTERGÖTLAND 1 (5) FÖRSLAG TILL BESLUT OM REGLEMENTE AVSEENDE ARVODEN OCH EKONOMISKA ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I HSB ÖSTERGÖTLAND Stämman ska besluta om arvoden och andra ekonomiska ersättningar för av stämman

Läs mer

Antagna av förbundsstämmorna i Stockholms stad och Stockholms län i maj 2011.

Antagna av förbundsstämmorna i Stockholms stad och Stockholms län i maj 2011. NOMINERINGSREGLER AVSEENDE VALSEDLAR I ALLMÄNNA VAL Antagna av förbundsstämmorna i Stockholms stad och Stockholms län i maj 2011. 1. FASTSTÄLLANDE AV NOMINERINGSREGLER 1.1 Förbundsstämma tre år före allmännaval

Läs mer

Valberedningens förslag till Årsstämman 2017, inklusive motiverat yttrande

Valberedningens förslag till Årsstämman 2017, inklusive motiverat yttrande Till styrelsen i Projektengagemang Sweden AB Valberedningens förslag till Årsstämman 2017, inklusive motiverat yttrande Ordförande på stämman att styrelsens ordförande Gunnar Grönkvist utses till ordförande

Läs mer

Riktlinjer för valberedning och kandidatnominering

Riktlinjer för valberedning och kandidatnominering Linköping Riktlinjer för valberedning och kandidatnominering Dokumentet innehåller riktlinjer för hur val bereds, hur arbetarekommunen hanterar valärenden och kandidatnominering. Dokument ersätter alla

Läs mer

HSB Bostadsrättsförening Kantarellen 11

HSB Bostadsrättsförening Kantarellen 11 HSB Bostadsrättsförening Kantarellen 11 Redogörelse av hur HSB brf Kantarellen 11 har tillämpat HSB kod för bostadsrättsföreningar Vid årsstämman 2016 beslutades att styrelsen ska arbeta efter HSB-koden

Läs mer

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr 897000-0710 Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 1 Innehållsförteckning Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 2 Föreningens namn 3 Sammansättning

Läs mer

Kod för styrning av Riksbyggen ekonomisk förening ( Föreningskoden )

Kod för styrning av Riksbyggen ekonomisk förening ( Föreningskoden ) Kod för styrning av Riksbyggen ekonomisk förening ( Föreningskoden ) 2 1. INLEDNING... 3 1.1 Kodens syfte... 3 1.2 Följ eller förklara... 3 1.3 Andelsägare, medlemmar... 3 2. FULLMÄKTIGESAMMANTRÄDE...

Läs mer

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic 1 Firma Föreningens firma är Global Picnic. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen ska främja medlemmarnas intresse genom att bedriva aktiviteter som är förknippade

Läs mer

Ideella föreningen Blåshuset

Ideella föreningen Blåshuset Ideella föreningen Blåshuset Stadgar Föreningens ändamål 1 Föreningen har till ändamål att verka för att ett hus, och tillhörande mark, byggs eller köps där föreningen Linköpings Tekniska Högskolas Blåscorps

Läs mer

Punkterna 1 och 10-13: Valberedningens fullständiga förslag inför årsstämma den 17 maj 2017 i LeoVegas AB (publ)

Punkterna 1 och 10-13: Valberedningens fullständiga förslag inför årsstämma den 17 maj 2017 i LeoVegas AB (publ) Punkterna 1 och 10-13: Valberedningens fullständiga förslag inför årsstämma den 17 maj 2017 i LeoVegas AB (publ) I enlighet med beslut vid årsstämman 2016 sammankallades i november 2016 en valberedning

Läs mer

Valberedningen i Bilia kommer att framlägga följande förslag vid bolagets årsstämma:

Valberedningen i Bilia kommer att framlägga följande förslag vid bolagets årsstämma: Redogörelse för valberedningens arbete inför årsstämman 2016 Bakgrund I enlighet med den instruktion Bilia ABs ( Bilia ) årsstämma utfärdade 2014 utsågs hösten 2015 en valberedning bestående av representanter

Läs mer

STADGAR FORUM SYD. Antagna av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet efter revidering av stadgar

STADGAR FORUM SYD. Antagna av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet efter revidering av stadgar STADGAR FORUM SYD Antagna 080517 av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet 081122 efter revidering av stadgar 950204. Senaste revidering 160528 Stadgar för Forum Syd Organisationer i samverkan

Läs mer

Bilaga SmåKom. Stadgar. Antagna vid SmåKoms föreningsstämma i i Charlottenberg

Bilaga SmåKom. Stadgar. Antagna vid SmåKoms föreningsstämma i i Charlottenberg Bilaga 3 2014-04-23 SmåKom Stadgar Antagna vid SmåKoms föreningsstämma i i Charlottenberg 2014-04-23 Stadgar för SmåKom Ingress SmåKom är en partipolitiskt oberoende ideell förening med syfte att stärka

Läs mer

Motion till Föreningen för den Beridna Högvaktens årsmöte 26 april 2015.

Motion till Föreningen för den Beridna Högvaktens årsmöte 26 april 2015. Motion till Föreningen för den Beridna Högvaktens årsmöte 26 april 2015. Undertecknad föreslår stämman på årsmötet en ny stadga STADGAR För Föreningen för den Beridna Högvakten 1 Ändamål Föreningen för

Läs mer

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM Proposition 1 Revidering av stadgar Studentförbundet för Socialt Arbete i Stockholm 1 Proposition 1 Studentkåren är i konstant förändring och därmed behöver stadgarna uppdateras kontinuerligt. Nuvarande

Läs mer

Stadgar för Leader Linné

Stadgar för Leader Linné Stadgar för Leader Linné 1 Föreningens namn Leader Linné ideell förening 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte i Alvesta, med Alvesta, Ljungby, Markaryd, Värnamo, Växjö och Älmhults kommuner som verksamhetsområde,

Läs mer

Stadgar Sveriges Fellponnyförening

Stadgar Sveriges Fellponnyförening Stadgar Sveriges Fellponnyförening 1 Ändamål.. Föreningen är till för att främja Fellponny rasens användande i såväl avel som arbete. Föreningen jobbar för att öka kunskapen om Fellponnyn i Sverige och

Läs mer

Sveriges elevråd - SVEAs stadgar

Sveriges elevråd - SVEAs stadgar Sveriges elevråd - SVEAs stadgar Kapitel 1 Organisation 1.1 Namn, säte och förbund Sveriges elevråd SVEA (Sweden s student councils SVEA) är ett förbund av och för elevråd. Sveriges elevråd SVEA är en

Läs mer

Valberedningen i IMMUNICUM Aktiebolag (publ)

Valberedningen i IMMUNICUM Aktiebolag (publ) Valberedningen i IMMUNICUM Aktiebolag (publ) Redogörelse för valberedningens arbete samt förslag till beslut vid årsstämman 2017 Bakgrund I överensstämmelse med beslut på årsstämman den 26 oktober 2016,

Läs mer

KARLEKONS STADGAR. Kapitel 1. Sammansättning och ändamål

KARLEKONS STADGAR. Kapitel 1. Sammansättning och ändamål KARLEKONS STADGAR Kapitel 1 Sammansättning och ändamål 1.1 Sammansättning Karlstads ekonomistuderandes förening (KarlEkon), är en självständig ideell förening vid Karlstads universitet. KarlEkon är fackligt

Läs mer

Stadgeändring avseende valbarhet enligt A 10 en uppmjukning av valbarhet för SDF

Stadgeändring avseende valbarhet enligt A 10 en uppmjukning av valbarhet för SDF Styrelsens förslag nr 1 Stadgeändring avseende valbarhet enligt A 10 en uppmjukning av valbarhet för SDF Efter en översyn av Hälsinglands motion från 2013 samt remissförfarande till samtliga SDF föreslår

Läs mer

Stadgar. för Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017.

Stadgar. för Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017. Stadgar för Brottsofferjouren Sverige Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna 19-20 maj 2017. Förbundsstadgar Innehåll 1 Förbundet, dess namn och säte... 2 2 Förbundets ändamål...

Läs mer

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna (inkl. dekan och prodekan) vid Umeå universitet, för tiden

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna (inkl. dekan och prodekan) vid Umeå universitet, för tiden Sidnr 1 (6) Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna (inkl. dekan och prodekan) vid för tiden 2017-07-01--2021-06-30 1 Bakgrund Innevarande mandatperiod för fakultetsnämndernas ledamöter

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA vid HSB Uppsalas ordinarie föreningsstämma tisdagen den 12 maj 2015

FÖREDRAGNINGSLISTA vid HSB Uppsalas ordinarie föreningsstämma tisdagen den 12 maj 2015 FÖREDRAGNINGSLISTA vid HSB Uppsalas ordinarie föreningsstämma tisdagen den 12 maj 2015 1. Öppnande 2. Val av ordförande vid stämman 3. Anmälan ordförandens val av protokollförare 4. Godkännande av röstlängd

Läs mer

Stadgar för Kraftkällan Antagna på årsmöte den 1 juni 2015

Stadgar för Kraftkällan Antagna på årsmöte den 1 juni 2015 Stadgar för Kraftkällan Antagna på årsmöte den 1 juni 2015 1) Grundläggande a. Namn Föreningens namn är Kraftkällan. b. Säte Kraftkällans säte är den ort där förvaltningen förs. c. Organisationsform Kraftkällan

Läs mer

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde Stadgar reviderade vid årsmöte 2013-04-10 Billingehus, Skövde 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket för Samordningsförbund

Läs mer

Stadgar. Technology Management Studenterna. Antagna 2014-02-12

Stadgar. Technology Management Studenterna. Antagna 2014-02-12 Stadgar Technology Management Studenterna Antagna 2014-02-12 1 Förening Technology Management Studenterna (TMS) är en ideell förening som drivs utan vinstsyften. 2 Syfte Föreningens syfte är att tillvarata

Läs mer

Konkreta exempel på stadgar, praxis, tradition och hävd. vad kan vi lära av andra?

Konkreta exempel på stadgar, praxis, tradition och hävd. vad kan vi lära av andra? Konkreta exempel på stadgar, praxis, tradition och hävd vad kan vi lära av andra? Anna Bergkvist Personalvetare HR-generalist Styrelseledamot, ordförande, revisor & valberedare Det här kommer vi gå igenom

Läs mer

Stadgar. för Lärarnas A-kassa. Gäller från och med 27 maj lararnasakassa.se

Stadgar. för Lärarnas A-kassa. Gäller från och med 27 maj lararnasakassa.se Stadgar för Lärarnas A-kassa Gäller från och med 27 maj 2016 lararnasakassa.se 1 Kassans firma och ändamål Kassans firma är Lärarnas Arbetslöshetskassa (Lärarnas A-kassa). Lärarnas A-kassa ska besluta

Läs mer

Instruktion för styrelsen i Torekovs Båtsällskap - TBSS

Instruktion för styrelsen i Torekovs Båtsällskap - TBSS Instruktion för styrelsen i Torekovs Båtsällskap - TBSS 1 Inledning 1.1 Styrelsen är organiserad i enlighet med stadgarna och är förutom Föreningsstämman det högsta beslutande organet i TBSS samt har det

Läs mer

STADGAR FÖR UNGA FUNKISAR

STADGAR FÖR UNGA FUNKISAR STADGAR FÖR UNGA FUNKISAR TAGNA VID ORDINARIE STÄMMA 24-26 APRIL 2014 VISSA JUSTERINGAR VID EXTRA STÄMMA 28-30 NOV 2014 SLUTGILTIGT BESLUT TAGET VID ORDINARIE STÄMMA 24-26 APRIL 2015. ERSÄTTER 2011 ÅRS

Läs mer

Arbetsordning lekmannarevision JAK medlemsbank 2016

Arbetsordning lekmannarevision JAK medlemsbank 2016 Arbetsordning lekmannarevision JAK medlemsbank 2016 Denna arbetsordning fastställdes måndag 30 maj 2016 och utgör lekmannarevisionens granskningsplan, se även bilaga där vi sammanställt den information

Läs mer