Realgymnasiet i Malmös plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Realgymnasiet i Malmös plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola"

Transkript

1 Realgymnasiet i Malmös plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2016/2017

2 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvariga för planen Rektor Anna Hellström tillsammans med elevhälsoteamet och övrig personal. Vår vision Vår vision är att inkludera samtliga elever och personal i att de ska känna sig trygga i skolan. Vi vill eftersträva en arbetsmiljö som främjar utveckling och lärande i demokratisk och humanistisk anda, där upplevelsen känns reell. Alla på skolan ska agera så att dessa mål kan uppnås. Planen gäller från Planen gäller till Läsår 2016/2017 Elevernas delaktighet Elevskyddsombuden är elevernas kanal i arbetsmiljöfrågor och således även de frågor som rör likabehandling. Elevskyddsombuden har en elevbrevlåda där eleverna kan lämna frågor/påpekanden om saker som skett. Elevrådet träffas regelbundet och där kan också elever lyfta frågor som inte är bra på skolan. Mentorer presenterar planen för samtliga elever under höstterminen varje läsår och då uppmuntras eleverna att inkomma med feedback och förbättringsområden av planen samt under pågående hela läsåret. Arbetsmiljö är en stående punkt när klasserna lyfter frågor under klassråd. Dessa frågor som eleverna har tas upp på APT, var fjärde vecka. Vid behov bjuds elevrepresentanter in, med målet om en gång per termin. Två gånger per läsår genomförs en central elevenkät där kartläggning av förebyggande åtgärder är i fokus. Detta material ligger till grund för nulägesanalys och framtida förbättringsområden. Vårdnadshavarnas delaktighet Vårdnadshavare blir informerade på föräldramöte om planens innehåll och var den finns att läsa (på vår hemsida). Vårdnadshavare är välkomna att komma med feedback till mentorerna kring innehållet och kring förbättringsåtgärder under läsåret. Personalens delaktighet Personal arbetar med likabehandling inom sina ämnen och hur konkretiseras under respektive diskrimineringsgrund. De är också delaktiga i revideringen av planen inför och under läsåret. Arbetet startar i juni varje läsår då planen utvärderas och revideras av personal och planen utvärderas och revideras sedan med elever i september och implementeras i oktober efter att ha presenterats på föräldramöte. Ansvariga för elevernas arbete med denna plan är mentorerna.

3 Förankring av planen Kuratorn arbetar med klasserna för en förankring. Tvåorna sprider vidare sin kunskap om diskrimineringsgrunder till övriga elever. Mentorerna presenterar planen i sin helhet för eleverna. Vid detta tillfälle kommer eleverna fördjupa sig i de olika begrepp som finns i planen samt diskutera dessa och göra olika övningsexempel och få möjlighet att komma med förslag till planens innehåll. Genom elevskyddsombuden och elevbrevlådan finns eleven möjlighet att föra fram åsikter och tankar och händelser och dessa lyfts regelbundet i relation till SAM - möten med skolledning, skyddsombud och elevskyddsombud.

4 Utvärdering Beskriv hur fjolårets plan har utvärderats Utvärdering av planen har skett i juni och augusti genom att vi tittat på de olika delarna och konkretiserat hur detta arbete kan bedrivas kommande år i bas med vad som redan stod i planen och mot hur det arbetet har fungerat. Planen presenteras sedan för revidering av hela personalgruppen i augusti innan eleverna börjar. Delaktiga i utvärderingen av fjolårets plan Specialpedagog och skyddsombud Annika Wåhlström samt rektor Anna Hellström med övrig personal. Resultat av utvärderingen av fjolårets plan Det har framkommit att smutskastning och kränkningar har skett via nätet och därför arbetar vi med detta fokuserat förebyggande. Elever har använt kränkande uttryck och jargong gentemot varandra samt mot lärare. Det har förekommit uttryck för könsdiskriminering som strider mot den svenska skolans värdegrund. Konfliktsituationer mellan elever i åk 2 har åtgärdats och utretts. Årets plan ska utvärderas senast Beskriv hur årets plan ska utvärderas Utvärdering av årets plan ska göras i juni och i augusti av elevhälsoteamet, Annika Wåhlström, Anna Hellström, Urban Åström, Tor Andersson, Emma Gerlach, Irene Hassel samt av hela personalgruppen. Efter skriftlig och/eller muntlig återkoppling från elever, föräldrar och personal ses planen fortlöpande över av EHT och rektor. Ansvarig för att årets plan utvärderas Specialpedagog och skyddsombud Annika Wåhlström samt rektor Anna Hellström

5 Främjande insatser Namn Könsidentitet eller könsuttryck Områden som berörs av insatsen Kränkande behandling, Kön och Könsidentitet eller könsuttryck Mål och uppföljning Vi vill ge eleverna kunskap och information vad gäller könsidentitet eller könsuttryck. Utifrån grundinställningen om alla människors lika värde är det viktigt att elever och personal känner att de har rätt att vara som de är oavsett biologiskt kön. All tid i skolan ska genomsyras av förhållningssättet att alla är lika värda oavsett könsidentitet eller könsuttryck. Uppföljning genomförs löpande under läsåret då planen atualiseras minst en gång per termin. Insats All personal ansvarar för att uppmärksamma kommentarer elever emellan, som kan uppfattas diskriminerande när det gäller könsidentitet eller könsuttryck. Personalen på skolan ska alltid föregå med gott exempel både i tal och skrift. Under arbetslagsmötena, en gång i månaden, lyfts frågan om något uppmärksammats eller hörts sedan föregående vecka. Detta för att belysa vikten av detta arbete och aktualisera dessa tankar hos all personal löpande. 2:orna arbetar med fördjupning i ämnet diskriminering där kön och könsidentitet behandlas. De har även tittat på film i ämnet och diskuterat i svenska 2 och samhällskunskap 1 a1. Årskurs 1 har haft en förmiddag där värdegrund och respekt belystes, de diskuterade och fick komma på egna idéer I undervisning i reproduktionsorganens fysiologi i bla Djurens biologi tas även olika former av sexualiteter och kön upp (gäller ju både människor och djur). Vi ämnar också ta in en extern föreläsare under läsåret för att bidra med kunskap och information gällande könsidentitet och uttryck.

6 Vid hälsosamtalen har eleverna möjlighet att samtala kring ämnet. Ansvarig Mentorer, Anya Thörnqvist, Maja Olausson och Anna Thorsell Datum när det ska vara klart Namn Främja likabehandling oavsett etnisk tillhörighet Områden som berörs av insatsen Etnisk tillhörighet Mål och uppföljning Vi vill ge eleverna kunskap och information om etnisk tillhörighet för att förebygga diskriminering. All tid i skolan ska genomsyras av förhållningssättet att alla är lika mycket värda oavsett etnisk tillhörighet. Uppföljning genomförs löpande under läsåret när planen aktualiseras, minst en gång per termin Insats All personal ansvarar för att uppmärksamma kommentarer elever emellan, som kan uppfattas diskriminerande när det gäller etnisk tillhörighet. Personalen på skolan ska alltid föregå med gott exempel både i tal och skrift. Under arbetslagsmötena, en gång i månaden, lyfts frågan om något uppmärksammats eller hörts sedan föregående möte. Detta för att belysa vikten av detta arbete och aktualisera dessa tankar hos all personal löpande. Vid hälsosamtalen har eleverna möjlighet att samtala kring ämnet.

7 2:orna arbetar med fördjupning i ämnet diskriminering där etnicitet behandlas. De diskuterar detta i svenska 2 och samhällskunskap 1 a1. Årskurs 1 har haft en förmiddag där värdegrund och respekt belystes, de diskuterade och fick komma på egna idéer. 3:orna har i ämnet historia arbetat med olika etniska minoriteteter och rasismens historia kopplat till demokratiutveckling och globalisering. I samarbete med svenska 3 har de analyserat tal som handlar om antirasism och tittat på film och diskuterat. I arbete med "fall" i tex Djursjukvårdskursen används en bredd av exempel på djurägare, inkl. med fiktiva namn med "utländskt" klingande namn samt både hetero och homosexuella par. Ansvarig Mentorer, Anya Thörnqvist, Maja Olausson, Anna Thorsell Datum när det ska vara klart Namn Främja likabehandling oavsett religion eller annan trosuppfattning Områden som berörs av insatsen Religion eller annan trosuppfattning Mål och uppföljning Vi vill ge eleverna kunskap och förståelse om olika religioner och trosuppfattningar. Respekt för samtliga religioner och trosuppfattningar ska vara ständigt närvarande i hela verksamheten. Uppföljning genomförs löpande under läsåret, minst två gånger per termine, då planen aktualiseras.

8 Insats All personal ansvarar för att uppmärksamma kommentarer elever emellan, som kan uppfattas diskriminerande när det gäller religion eller annan trosuppfattning. Personalen på skolan ska alltid föregå med gott exempel både i tal och skrift. Under arbetslagsmötena, en gång i månaden, lyfts frågan om något uppmärksammats eller hörts sedan föregående möte. Detta för att belysa vikten av detta arbete och aktualisera dessa tankar hos all personal löpande. I religionskunskap och samhällskunskap tas dessa frågor upp och diskuteras. I ämnet religion deltar eleverna i flera studiebesök, exempelvis Malmös synagoga och Malmö moskén. I kursen Sällskapsdjur 2 diskuteras olika religiösa slaktmetoder i samband med lära kring avlivning av djur. I kursen Sällskapsdjur 1 tas även olika religiösa perspektiv på hur vi använder/använt djur upp på ett nyanserat sätt. Under etikmomentet i djursjukvård tas olika etik och moral och kopplingen till religion upp. 2:orna arbetar med fördjupning i ämnet diskriminering där religion och annan trosuppfattning behandlas. De diskuterar detta i svenska 2 och samhällskunskap 1 a1. Årskurs 1 har haft en förmiddag där värdegrund och respekt belystes, de diskuterade och fick komma på egna idéer. Ansvarig Maja Olausson, Ann Linde, Anna Thorsell, Anya Thörnqvist Datum när det ska vara klart Namn Främja likabehandling oavsett funktionsnedsättning Områden som berörs av insatsen Funktionsnedsättning

9 Mål och uppföljning Alla elever ska få hjälp och stöd anpassad efter eventuell funktionsnedsättning. Personal och elever ska få kunskap kring elever med funktionsnedsättningar. All tid i skolan ska genomsyras av förhållningssättet att alla är lika mycket värda oavsett funktionsnedsättning. Uppföljning genomförs löpande under läsåret när planen aktualiseras i personalgruppen, miknst en gång per termin. Insats All personal ansvarar för att uppmärksamma kommentarer elever emellan, som kan uppfattas diskriminerande när det gäller funktionsnedsättning. Personalen på skolan ska alltid föregå med gott exempel både i tal och skrift. Under arbetslagsmötena, en gång i månaden, lyfts frågan om något uppmärksammats eller hörts sedan föregående möte. Detta för att belysa vikten av detta arbete och aktualisera dessa tankar hos all personal löpande. Gemensamma aktiviteter och utflykter ska alltid utformas och anpassas så att alla elever kan delta. Skolsköterskan erbjuder hälsosamtal till samtliga elever i årskurs 1. Introduktionssamtal med förälder och elev som leds av elevens mentor vid skolstart i årskurs 1 och kontinuerliga mentorssamtal under läsåret. Elever och föräldrar erbjuds utvecklingssamtal vid två tillfällen per läsår och förälder inbjuds för att följa upp elevens studier och lärmiljö. Inom karaktärsämnet Natur och friluftsliv jobbar vi med planering av olika aktiviteter och guidningar främst inom kurserna Naturguidning 1-2 och Aktivitetsledarskap. Vid planering är funktionsnedsättningar med som ett perspektiv. Hur planerar vi våra aktiviteter så att alla ska kunna vara med och delta? Vilka krav ställer det på oss som arrangörer och på den lokal vi väljer att genomföra aktiviteten i? Om någon elev säger att de har svårigheter eller visar svårigheter eller om någon i personalgruppen noterar en svårighet hos en elev följer man som anställd rutinen för elev i behov av stöd. I första steget skall man utveckla den individanpassade undervisningen och lyfta eleven vid de möten där vi har fokus på pedagogiska diskussioner med elever i behov av stöd och i ett andra steg anmäla elev till EHT där en utredning startas. Utredningen påvisar då insatser och huruvida ett ÅP aktualiseras eller ej. EHT informerar ansvariga lärare samt sammanställer skriftlig information kring enskilda elever. Informationen finns i en särskild pärm för att underlätta för ansvariga lärare och vikarier att återkommande kunna se vilken information skolan har om enskilda elevers stödbehov. Lärare signerar i pärmen då de läst informationen. För elever där det är av vikt att klasskamraterna får information om dennes funktionshinder eller situation ska specialpedagog, kurator eller lärare tillsammans med eleven informera klassen och då också svara på frågor.

10 Lärare i idrott och hälsa kommer att besöka Malmö Open - idrottsevenemang för funktionshindrade för att öka medvetenheten och förståelsen hos eleverna för olika typer av funktionshinder. 2:orna arbetar med fördjupning i ämnet diskriminering där funktionsnetsättning behandlas. De diskuterar detta i svenska 2 och samhällskunskap 1 a1. Årskurs 1 har haft en förmiddag där värdegrund och respekt belystes, de diskuterade och fick komma på egna idéer. Djurkurser: diskuterar hur man anpassar bemötande av kunder och djurägare utifrån ev funktionsnedsättningar. Åk 1 elever, inriktningen häst genomför en dags utbildning inom ämnet ridning för ryttare med funktionshinder. Inom karaktärsämnet hund kommer vi att diskutera hur olika typer av funktionsnedsättningar kan påverka valet av hundaktiviteter, vilka fördomar man kan möta i sammanhanget, hur olika aktiviteter eventuellt kan anpassas för att vara mer inkluderande. Ansvarig Peter Karlsson, Anette liljegren, Ann Linde, Anya Thörnqvist, Anna Thorsell, Maja Olausson, Jonas Lindegren, EHT-teamet Datum när det ska vara klart Namn Främja likabehandling oavsett sexuell läggning Områden som berörs av insatsen

11 Sexuell läggning Mål och uppföljning Det är viktigt att elever och personal känner sig trygga på skolan oavsett sexuell läggning. All tid i skolan ska genomsyras av förhållningssättet att alla är lika värda oavsett sexuell läggning. Uppföljning genomförs under de två träffar som sker under läsåret med elevrepresentanter och trygghetsgruppen. Detta lyfts sedan med elevhälsoteamet. Insats All personal ansvarar för att uppmärksamma kommentarer elever emellan, som kan uppfattas diskriminerande när det gäller sexuell läggning. Personalen på skolan ska alltid föregå med gott exempel både i tal och skrift. Under arbetslagsmötena, en gång i månaden, lyfts frågan om något uppmärksammats eller hörts sedan föregående möte. Detta för att belysa vikten av detta arbete och aktualisera dessa tankar hos all personal löpande. Vi har under varje läsår en inbjuden sexolog som föreläser och arbetar med våra elever. I samtal med elever och i undervisningen utgår vi ifrån att familjer ser olika ut. I samtal och i undervisningen med elever undviker vi även att använda heteronormativa begrepp. Frågor om sexuell läggning tas upp som en del av sex- och samlevnadsundervisningen. Denna undervisning sker i samarbete med skolsköterska, kurator och lärare i biologi. I hälsosamtalen med skolsköterskan ges utrymme för frågor om sexualitet och preventivmedel oavsett sexuell läggning. I arbete med "fall" i tex Djursjukvårdskursen används en bredd av exempel på djurägare, inkl med fiktiva namn med "utländskt" klingande namn samt både hetero och homosexuella par. 2:orna arbetar med fördjupning i ämnet diskriminering där sexuell läggning behandlas. De diskuterar detta i svenska 2 och samhällskunskap 1 a1. Årskurs 1 har haft en förmiddag där värdegrund och respekt belystes, de diskuterade och fick komma på egna idéer. Ansvarig

12 Veronica Aneröd, Ann Linde, Anya Thörnqvist, Anna Thorsell och Maja Olausson Datum när det ska vara klart Namn Främja likabehandling oavsett ålder Områden som berörs av insatsen Ålder Mål och uppföljning Alla elever ska känna sig bekväma och trygga på skolan oavsett ålder. All tid i skolan ska genomsyras av förhållningssättet att alla är lika mycket värda oavsett ålder. Uppföljning genomförs löpande under läsåret då planen aktualiseras och följs uppmed kollegiet, minst en gång per termin. Insats All personal ansvarar för att uppmärksamma kommentarer elever emellan, som kan uppfattas diskriminerande när det gäller ålder. Personalen på skolan ska alltid föregå med gott exempel både i tal och skrift. Under arbetslagsmötena, en gång i månaden, lyfts frågan om något uppmärksammats eller hörts sedan föregående möte Detta för att belysa vikten av detta arbete och aktualisera dessa tankar hos all personal löpande. Introduktionsvecka; åk 2 och 3 tar med åk 1 för att visa matställen. Vi arbetar med integrering mellan årskurserna genom att t ex ha gemensamma aktivitetsdagar, där eleverna får samarbeta mellan årskurser och klasser. Vi har ett fotbollslag i Korpen med blandning från årskurser och med personal. Vi kommer fortsätta arbeta med projektet "Hälsofixet". Där kommer eleverna ges möjlighet till gemensamma aktiviteter oavsett vilken årskurs och klass de går i.

13 I djurkurserna försöker vi förmedla vikten av respekt och bemötande av kunder/djurägare samt kollegor oavsett deras ålder. 2:orna arbetar med fördjupning i ämnet diskriminering där ålder behandlas. De diskuterar detta i svenska 2 och samhällskunskap 1 a1. Årskurs 1 har haft en förmiddag där värdegrund och respekt belystes, de diskuterade och fick komma på egna idéer. Inom karaktärsämnet hund kommer vi att diskutera hur åldersaspekten kan påverka valet av hundaktiviteter, vilka fördomar man kan möta i sammanhanget, hur olika aktiviteter eventuellt kan anpassas för att vara mer inkluderande. I kursen Aktivitetsledarskap med åk 3 ska eleverna diskutera egna och andras attityder, värderingar och handlingar. Ansvarig Urban Åström, Peter Karlsson, Anette Liljegren, Ann Linde, Anya Thörnqvist, Anna Thorsell, Jonas Lindegren samt elevrådet som deltar i att arrangera aktiviteter för alla årskurser Datum när det ska vara klart Namn Främja likabehandling oavsett kön Områden som berörs av insatsen Kön Mål och uppföljning Det är viktigt att elever och personal känner sig bekväma på skolan oavsett kön. All tid i skolan ska genomsyras av förhållningssättet att alla är lika värda oavsett kön. Vi vill skapa

14 förutsättningar för eleverna att utveckla sina förmågor och intressen utan att begränsas av stereotypa könsroller. Uppföljning genomförs under läsåret då planen aktualiseras och uppdateras minst en gång per termin. Insats All personal ansvarar för att uppmärksamma kommentarer elever emellan, som kan uppfattas diskriminerande när det gäller kön. Personalen på skolan ska alltid föregå med gott exempel både i tal och skrift. Under arbetslagsmötena, en gång i månaden, lyfts frågan om något uppmärksammats eller hörts sedan föregående möte. Detta för att belysa vikten av detta arbete och aktualisera dessa tankar hos all personal löpande. Vi ämnar också ta in en extern föreläsare under läsåret för att bidra med kunskap och information gällande kön och genus. Vid hälsosamtalen har eleverna möjlighet att samtala kring ämnet. Mentorerna tar också upp temat genus och jämställdhet under specifika mentorstider. Samhällskunskapen; arbetar med jämställdhet och jämlikhet. Svenska; arbetar med jämställdhet och jämlikhet. Historia; Feministiska förändringsprocesser och kvinnans roll historiskt i samhället. Djurkurser; försöker att vara noga med att inte könskoda olika yrkeskategorier inom djursjukvård och djurvårdsbranschen och förmedla att behandla kunder/djurägare lika oavsett kön. 2:orna arbetar med fördjupning i ämnet diskriminering där kön behandlas. De diskuterar detta i svenska 2 och samhällskunskap 1 a1. Årskurs 1 har haft en förmiddag där värdegrund och respekt belystes, de diskuterade och fick komma på egna idéer.

15 Ansvarig Urban Åström, Tor Andersson, Anna Thorsell, Maja Olausson, Ann Linde, Anya Thörnqvist Datum när det ska vara klart

16 Kartläggning Kartläggningsmetoder Elevenkätens resultat kring trygghet och studiero är en del i kartläggningen av arbetsmiljön på skolan. Denna följs upp av personalgruppen för att hitta prioriterade utvecklingsområden. Hälsosamtalen i åk 1 är en del i att fånga upp hur eleverna trivs på skolan. Mentorerna regelbundna kontakt med eleverna innebär att de dagligen arbetar med att dokumentera och kartlägga individuella elevers behov. Mentorernas korta "pulssamtal" där de pratar individuellt med varje elev kring hur de trivs i skolan, vad som fungerar bra eller ej är en kompletterande kanal för kartläggningen av skolans arbetsmiljö. Kartläggning av risker för hot och våld görs varje läsår. Områden som berörs i kartläggningen Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder Hur eleverna har involverats i kartläggningen Eleverna har haft samtal med mentorer samt besvarat två kartläggningsenkäter. Hur personalen har involverats i kartläggningen Personalen får vara med att analysera resultatet av kartläggningen så som; information som framkommer genom pulssamtal, resultat av enkät, information via elever till personal på APT, vara med att kartlägga risk för hot och våld, får info om elever via EHT-pärmen. Utifrån detta talar vi också tillsammans om åtgärder vilka förs in i vår riskbedömning och handlingsplan för skolans arbete med arbetsmiljö. Resultat och analys Ovanstående insatser sker löpande under året vilket medför att en kartläggning av arbetsmiljön på skolan sker löpande. Kartläggningen som vi redan gjort visar på detta: Det har framkommit att smutskastning och kränkningar har skett via nätet och därför arbetar vi med detta fokuserat förebyggande. Elever har använt kränkande uttryck och jargong gentemot varandra samt mot lärare. Det har förekommit uttryck för könsdiskriminering som strider mot den svenska skolans värdegrund. Konfliktsituationer mellan elever i åk 2 har åtgärdats och utretts.

17 Förebyggande åtgärder Namn Att motverka kränkningar via internet Områden som berörs av åtgärden Kränkande behandling Mål och uppföljning Skolan ska motverka kränkningar via internet. Eleverna ska bli medvetna om sina handlingar på nätet och vilka konsekvenser dessa handlingar kan få. Uppföljning genomförs under läsåret, minst en gång per termin, då planen aktualiseras i personalgruppen. Åtgärd Kurator och mentorer kommer att tar ansvar för att samtliga elever på skolan får information kring frågor som rör språkbruk som ska används på internet och om lagstiftning och dess konsekvenser. Mentorer genomför kontinuerligt samtal (mentorstiden) och diskussioner om vikten av att ha ett kamratligt och trevligt språkbruk på internet. Personal föregår med gott exempel gentemot varandra och gentemot elever. Personal uppmärksammar direkt all form av kränkande uttryck. I svenskan kommer man att arbeta för att främja ett gott språkbruk och genom diskussioner och andra övningar förebygga språkliga kränkningar på internet. Motivera åtgärd Det har framkommit att kränkningar och kränkande språkbruk har förekommit i olika Facebook-grupper. Ansvarig Urban Åström och Tor Andersson Datum när det ska vara klart

18 Namn Motverka kränkande uttryck och jargong på skolan Områden som berörs av åtgärden Kränkande behandling Mål och uppföljning Skolan ska motverka kränkande jargong på skolan. Eleverna ska bli medvetna om sitt språkbruk och förstå vilka konsekvenser kränkande uttryck kan få. Uppföljning genomförs minst en gång per termin då planen aktualiseras i personalgruppen. Åtgärd Kurator och mentorer ansvarar för att samtliga elever kommer att få utbildning när det gäller vilket språkbruk som ska användas på skolan. Eleverna kommer även få kännedom om lagstiftning i ämnet och dess konsekvenser. Mentorn genomför kontinuerligt samtal (mentorstiden) och diskussioner om vikten av att ha ett kamratligt och trevligt språkbruk på skolan. Personal föregår med gott exempel gentemot varandra och gentemot elever. Personal uppmärksammar direkt all form av kränkande uttryck. Motivera åtgärd Kränkande uttryck och jargong har vid flera tillfällen förekommit mellan elever på skolan. Ansvarig Urban Åström och Tor Andersson och samtliga lärare/personal Datum när det ska vara klart Namn Förebyggande arbete för att skolans likabehandlingsarbete även upprätthålls vid APL och annan verksamhet utanför skolans lokaler. Områden som berörs av åtgärden Kränkande behandling

19 Mål och uppföljning Skolans arbete mot kränkande behandling och diskriminering ska vara väl förankrad hos alla externa samarbetspartners, till exempel vid APL. Eleverna ska känna sig trygga i lärmiljöer utanför skolans lokaler samt vara informerade om att skolans plan mot kränkande behandling och diskriminering gäller även där. Uppföljning sker i samband med besök på APL-platserna. Åtgärd APL-samordnare jobbar med att förankra skolans plan mot kränkande behandling/ likabehandlingsplan hos våra APL-handledare samt säkrar att skolans krav på likabehandlingsarbete uppfylls även på arbetsplatserna. APL-samordnare ansvarar för att APL-handledare är uppdaterade med den mest aktuella planen och att de får information om eventuella förändringar i rutiner och/eller i skolans arbete med lika behandling. APL-samordnare ansvarar för att eleverna får information om hur de ska gå till väga om de känner sig kränkta eller av annan anledning otrygga i lärmiljöer utanför skolans lokaler. Motivera åtgärd Våra elever har stor del av sin utbildning förlagd i lokaler/anläggningar/miljöer utanför skolan genom APL och undervisning i inriktningskurser. I många situationer är därför utomstående personal inblandad i elevernas lärmiljö och behöver ha kunskap och vara delaktiga i skolans likabehandlingsarbete. Skolan måste ha tydliga rutiner, skriftligt material samt informations-kanaler för att säkerställa elevernas trygghet och likabehandling även där. Ansvarig APL-samordnare Datum när det ska vara klart

20 Rutiner för akuta situationer Policy På Realgymnasiet i Malmö ska det råda en kamratlig och god anda, fri från kränkande uttryck och trakasserier, i linje med de humanistiska och demokratiska värden som den svenska skolans värdegrund är byggd på också med hänsyn till FN:s Barnkonvention. Rutiner för att tidigt upptäcka trakasserier och kränkande behandling Personalen skriver en händeslerapport samt meddelar rektor muntligt eller skriftligt att en kränkning skett. Rektor anmäler till huvudmannen. Personal som elever och föräldrar kan vända sig till Mentor: Urban Åström urban.astrom@realgymnasiet.se Specialpedagog: Annika Wåhlström annika.wahlstrom@realgymnasiet.se Mentor: Tor Andersson tor.andersson@realgymnasiet.se Skolsköterska: Irene Hassel irene.hassel@realgymnasiet.se Kurator: Emma Gerlach emma.gerlach@realgymnasiet.se Rektor: Anna Hellström anna.hellström@realgymnasiet.se Rutiner för att utreda och åtgärda när elev kränks av andra elever 1. Personal på skolan eller APL-plats som uppmärksammat kränkning meddelar omedelbart rektor/kontaktperson på skolan och skolans elevhälsoteam. (händelserapport skrivs). 2. Kuratorn kallar den utsatta eleven till enskilt samtal. Kuratorn kontaktar vårdnadshavare. 3. Två personer i elevhälsoteamet samtalar enskilt med den elev som misstänks ligga bakom kränkningen. När det är flera elever som misstänks sker samtalen individuellt med varje elev. Efter samtalet kontaktas elevens vårdnadshavare om eleven är omyndig. 4. Elevhälsoteamet presenterar vid dagens slut, eller annan lämplig tidpunkt, vad som hänt och vad som framkommit för rektor. Gemensamt tas beslut om vidare åtgärder. Eventuellt träder skolans rutin för utredning in i samband med eventuella disciplinära åtgärder som kan aktualiseras i och med störande av trygghet och studiero. 5. Om det är lämpligt informerar rektor undervisande lärare. 6. Eleven som blivit utsatt för kränkning erbjuds alltid enskilda samtal hos kuratorn. 7. Elev som kränkt annan elev erbjuds alltid enskilda samtal hos kuratorn. Rutiner för att utreda och åtgärda när elev kränks av personal 1. En anställd eller annan vuxen som upplever att en kollega eller annan vuxen kränker en elev ska omedelbart prata med den som uppträtt tvivelaktigt. 2. Rapportera kränkningen till rektor inom 24 timmar.

21 3. Rektor och biträdande rektor utreder tillsammans vad som hänt. De samtalar bl.a. med eleven, vårdnadshavare och personal. Dokumentation av denna utredning sker också på plats för insyn av vårdnadshavare, elev och personal. Vårdnadshavare informeras när elev är omyndig. 4. Om så behövs kontaktas polismyndigheterna och arbetsmiljöverket. Rutiner för uppföljning Vid utredning om kränkande behandling görs alltid överenskommelse om uppföljningssamtal. Uppföljningssamtalens kan variera i antal beroende på kränkningens karaktär och andra behov som kan ha kommit fram som föreligger hos elever som berörs. Rutiner för dokumentation När det finns misstanke att elev eller personal utsatts för kränkande behandling dokumenterar elevhälsoteamet eller rektor förlopp och beslut och övrig personal som har uppgifter i ärendet för dessa anteckningar vidare till EHT. Anteckningar förs löpande under samtalen med eleverna. Slutlig dokumentation sker när all samtalsdokumentation sätts samman med incidentrapporten där det framgår uppgifter om inblandade, tid och plats för det inträffade, vilka som kontaktats och om anmälan till polis eller socialtjänst har gjorts. Vad som inträffat, eventuella skador och åtgärder framgår också. Vi är skyldiga att anmäla till polis och socialtjänst om kränkningen är av mycket allvarlig karaktär. Skolan kan i dessa fall inte på egen hand hantera ärendet och garantera dess upphörande och därmed ej garantera eleverna trygghet och studiero. I dessa fall kan även avstängning bli aktuell. Vi använder alltid proportionalitetsprincipen och följer rutiner för disciplinära åtgärder Ansvarsförhållande När en kränkande behandling sker skall en rapport skrivas snarast. Denna ges till rektor som vidarebefordrar en händelserapport till huvudman och EHT-team. Rektor ansvarar för att vidare åtgärder och uppföljning görs. Se ovan. Elevhälsan följer kontinuerligt upp ärendena.

Realgymnasiet Malmös plan mot diskriminering och kränkande behandling

Realgymnasiet Malmös plan mot diskriminering och kränkande behandling Realgymnasiet Malmös plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskolan Läsår: 2014/2015 Innehåll Grunduppgifter... 3 Elevernas delaktighet... 3 Vårdnadshavarnas

Läs mer

Realgymnasiet Helsingborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Realgymnasiet Helsingborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Realgymnasiet Helsingborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskolan Läsår: 2016/2017 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Realgymnasiet i Lunds plan mot diskriminering och kränkande behandling

Realgymnasiet i Lunds plan mot diskriminering och kränkande behandling Realgymnasiet i Lunds plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskolan Läsår: 2014/2015 Innehåll Grunduppgifter... 3 Elevernas delaktighet... 3

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Cybergymnasiet Malmö Grunduppgifter Verksamhetsform som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvarig för planen Johan Wingren, rektor Vår vision På vår skola

Läs mer

Realgymnasiet i Malmös plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola

Realgymnasiet i Malmös plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Realgymnasiet i Malmös plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen El- och energiprogrammet Läsår 2018-2019 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Teknikprogrammet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson 1(7) Datum 2015-08-03 Handläggare Rektor Johan Johansson Barn- och utbildningsförvaltningen 0451-26 77 95 johan.johansson@hessleholm.se Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Furutorpskolan

Läs mer

Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 7-9 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola/Skolbarnomsorg Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

PLAN FÖR ATT MOTVERKA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING REALGYMNASIET GÄVLE

PLAN FÖR ATT MOTVERKA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING REALGYMNASIET GÄVLE DEN 1 MAJ 2018 PLAN FÖR ATT MOTVERKA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING REALGYMNASIET GÄVLE Allmänt Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola för planen Rektor Anna Giljam Nilsson Vår

Läs mer

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Innehåll Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen:... 4 Ansvarig för planen:... 4 Vår vision...

Läs mer

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Dokumentsansvarig och godkänd av; Magnus Maars, rektor. magnus.maars@vetlanda.se Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår 2015/2016 Upprättad i augusti 2015

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018 Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk 7-9 2017/2018 R e s p e k t, f ö r t r o e n d e, o m t a n k e 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs

Läs mer

Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola VO programmet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 År: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundsärskola

Läs mer

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Rektor, all personal, elever samt vårdnadshavare

Läs mer

Realgymnasiet Helsingborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Realgymnasiet Helsingborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Realgymnasiet Helsingborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskolan Läsår: 2017/2018 1 Vår vision och målsättning med likabehandlingsarbetet

Läs mer

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola

Läs mer

Bessemerskolan, Ekonomiprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan, Ekonomiprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan, Ekonomiprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Ekonomiprogrammet Läsår 15/16 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-6, fritidshem. 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Realgymnasiet Lunds plan mot diskriminering och kränkande behandling

Realgymnasiet Lunds plan mot diskriminering och kränkande behandling Realgymnasiet Lunds plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2017/2018 1/11 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Duveholms gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Duveholms gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Duveholms gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan, Handel och Administrationsprogrammet Läsår 2019/2020 Sandvikens kommuns Vision 2025 Vi gör skillnad och bildar framtid!

Läs mer

PRAKTISKA KIRUNA. Giltighet 2012-09-01 2013-06-10

PRAKTISKA KIRUNA. Giltighet 2012-09-01 2013-06-10 PRAKTISKA KIRUNA Giltighet 2012-09-01 2013-06-10 1 Innehållsförteckning 1. Inledning & Syfte... 3 2. Förbud mot diskriminering och kränkande behandling... 3 3. Vision mot kränkande behandling... 3 4. Delaktighet...

Läs mer

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Nävertorp grundsärskola och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola åk 1-3, fritidshem Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Introduktionsprogrammen a för planen Bitr. rektor är ytterst ansvarig för planen.

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga

Läs mer

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 (åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO2s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO2s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO2s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Läroverket Upprättad Juni 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2018-09-01) Gäller för: Withalaskolan Giltig fr.o.m.: 2018-09-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017/2018 1.Grunduppgifter 1.1 Verksamhetsformer som

Läs mer

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola Järbo/Jäderfors RO 170815 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola 2017-2018. Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, Förskoleklass och Fritidshem Ansvarig för planen

Läs mer

Folkuniversitetet Göteborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Folkuniversitetet Göteborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Folkuniversitetet Göteborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Vuxenutbildning Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Lärlingsgymnasiet i Sverige AB Skolenheten Ales plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lärlingsgymnasiet i Sverige AB Skolenheten Ales plan mot diskriminering och kränkande behandling Lärlingsgymnasiet i Sverige AB Skolenheten Ales plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: gymnasieskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen El- och energiprogrammet Läsår 2016-2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan

Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan dec 2016 Stenhammarskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling och likabehandlingsplan Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 7-9 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen El- och energiprogrammet Läsår 2017-2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Yttre Ursviksskolan Från 181001 till 190930. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids

Läs mer

Realgymnasiet Nyköpings plan mot diskriminering och kränkande behandling

Realgymnasiet Nyköpings plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 9 Realgymnasiet Nyköpings plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola a för planen Rektor i samråd med Personal och

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

2015 Öjeskolan plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 3-9

2015 Öjeskolan plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 3-9 2015 Öjeskolan plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 3-9 År 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Foto: istockphoto / pintogame Julita skola - läsåret 2015/2016 Julita skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Praktiska Västerås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Praktiska Västerås plan mot diskriminering och kränkande behandling Praktiska Västerås plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för att det varje år upprättas

Läs mer

Hälsinggårdsskolan, plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hälsinggårdsskolan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Hälsinggårdsskolan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, åk 7-9 Läsår 2017/2018 Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, åk

Läs mer

Humleskolans plan mot kränkande behandling

Humleskolans plan mot kränkande behandling 1(6) Humleskolans plan mot kränkande behandling Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Martin Grengby Innehållsförteckning: 1. Inledning 2. Främjande och förebyggande insatser

Läs mer

LÄRLINGSGYMNASIET I SVERIGE AB

LÄRLINGSGYMNASIET I SVERIGE AB LÄRLINGSGYMNASIET I SVERIGE AB Skolenhet Håby Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Texten behandlar hur gymnasiet arbetar för att motverka och agera utifrån verksamhetsformer som

Läs mer

Bessemerskolan - Samhällsvetenskapliga programmets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan - Samhällsvetenskapliga programmets plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan - Samhällsvetenskapliga programmets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2017-2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO3:s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO3:s plan mot diskriminering och kränkande behandling RO3:s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola för planen

Läs mer

Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, fritidshem & årskurs 1-6 Läsår: 2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Realgymnasiet Nyköpings plan mot diskriminering och kränkande behandling

Realgymnasiet Nyköpings plan mot diskriminering och kränkande behandling Realgymnasiet Nyköpings plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola a för planen Rektor i samråd med Personal och EHT-Team Vår

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskolan och Gymnasiesärskola Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Förskolan Fjällripans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

Förskolan Fjällripans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Förskolan Fjällripans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskolan/Fritidshemmet Fjällripan Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Mo Gård Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo Gård Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo Gård Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolans individuella program Läsår: 2018/2019 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Voxnadalens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Voxnadalens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Voxnadalens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Söderbymalmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderbymalmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderbymalmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen åk 7-9 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen åk 7-9 Ansvariga för planen

Läs mer

Bors skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bors skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bors skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Årskurs 7-9 Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Årskurs 7-9

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola, fritidshem a för planen Rektor Vår vision Mo Skola ska genomsyras

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 1/8 Verksamhetsformer som omfattas av planen Bygg och Anläggning Läsår 2018/2019 2/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Stackgrönnanskolan Från 181001 till 191001. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritidshem

Läs mer

Bessemerskolan - Estetiska programmet Estetik och medias plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan - Estetiska programmet Estetik och medias plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan - Estetiska programmet Estetik och medias plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasium Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen är framtagen av kamratstödjarna Korsbackaskolan och reviderad av arbetslag, elevhälsoteam, kamratstödjarna och ledningsgruppen. Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Sjo dalsgymnasiet plan mot diskriminering och kra nkande behandling

Sjo dalsgymnasiet plan mot diskriminering och kra nkande behandling Sjo dalsgymnasiet plan mot diskriminering och kra nkande behandling 2015-03-07 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskolan Ansvariga för planen: Carin Alm, Laila Kangas, Karin Ström, Jenny

Läs mer

Stadsskogsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stadsskogsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stadsskogsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskolan 7-9 2016 Kunskap och omtanke Alla utmanas och utvecklas. Alla känner sig respekterade,

Läs mer

Lidåkers fritidshem PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Anna-Karin Florberger Rektor 150930

Lidåkers fritidshem PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Lidåkers fritidshem PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Sidan 2 av 6 Lidåkers fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 15/16 Grunduppgifter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 och fritidshemmet Läsår: 2014/2015 Planen gäller till 2015-11-30 Vetlanda

Läs mer

Åsö grundskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Åsö grundskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Åsö grundskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Restaurang- och livsmedelsprogrammet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO1s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO1s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO1s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan

Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan Verksamheter som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola åk 1-6 och fritidsverksamhet. Ansvarig för planen: Gabriella Ceder, rektor, och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Foto: istockphoto / pintogame Bie skola - läsåret 2015/2016 Bie skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Hammargärdets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hammargärdets plan mot diskriminering och kränkande behandling Hammargärdets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem. Läsår: 16/17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

HÖGHAMMARGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

HÖGHAMMARGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HÖGHAMMARGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Höghammargymnasiet, rektorsområde 1 och 2 Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Bessemerskolan - Teknikprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan - Teknikprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan - Teknikprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Teknikprogrammet Läsår 2018/2019 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 och fritidshem Ansvariga för planen All personal

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Karlbergsgymnasiet 1 och 2 samt gymnasiesärskolan, Åmål

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Karlbergsgymnasiet 1 och 2 samt gymnasiesärskolan, Åmål Plan mot diskriminering och kränkande behandling Karlbergsgymnasiet 1 och 2 samt gymnasiesärskolan, Åmål 2016-2017 1 Innehåll Omfattning, ansvar, vision och delaktighet kring planen... 3 Utvärdering av

Läs mer

Norreportskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norreportskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norreportskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 7-9 Ansvariga för planen: Rektor Petra Larsson Vår vision: En skola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola a för planen Rektor Vår vision Realgymnasiet ska utforma sin verksamhet så att den

Läs mer

Centralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Centralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Centralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Årskurs 4-9 Läsår: 15/16 Innehåll Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 4 Främjande insatser... 5 Kartläggning...

Läs mer

Töråsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Töråsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Töråsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: År F-5 och fritids Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen År F-5

Läs mer

SG Södra Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola och Gymnasiesärskola

SG Södra Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola och Gymnasiesärskola SG Södra Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola och Gymnasiesärskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk 4-6 och fritidshem Läsår 2015/2016 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

HÖGHAMMARGYMNASIETS OCH UTANHEDS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

HÖGHAMMARGYMNASIETS OCH UTANHEDS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HÖGHAMMARGYMNASIETS OCH UTANHEDS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolorna Höghammargymnasiet och Utanhed, rektorsområde 1 och 2 Läsår:

Läs mer

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan 2014. Folkuniversitetet, Vuxenutbildningsavdelningen

Likabehandlingsplan 2014. Folkuniversitetet, Vuxenutbildningsavdelningen Likabehandlingsplan 2014 Folkuniversitetet, Vuxenutbildningsavdelningen 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Sfi, komvux, särvux Ansvariga för planen Verksamhetsledare Cecilia Björkquist,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Läroverket Läsåret 17/18 Upprättad Augusti 2017 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter

Läs mer