Miljöpriset Miljöpristagare Artur Potocki visar stolt upp företagets elbilar.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöpriset 2014. Miljöpristagare Artur Potocki visar stolt upp företagets elbilar."

Transkript

1 Miljöpriset 2014 Miljöpristagare Artur Potocki visar stolt upp företagets elbilar. Epiteten välkänd, framgångsrik och företagsprofil stämmer väl in på Artur Potocki, som är involverad i flera Laholmsföretag. Men det är som vd för Wekudata han tilldelas Laholms kommuns miljöpris på kronor. Wekudata har under Artur Potockis ledning gjort en stor insats för en hållbar utveckling och minskad miljöpåverkan. - På en surströmmingsskiva började vi snacka om cykling och i den uppsluppna stämningen lovade vi varandra att anta utmaningen att cykla Vätternrundan. Sedan dess har jag börjat intressera mig för kroppens hälsa och med det även hur vår planet mår, säger Artur om starten på sitt miljöintresse. Det aktiva miljöarbetet som har pågått under en sjuårsperiod har inneburit hundratals förbättringar för miljön. En av alla insatser som gjorts är att byta glödlampor mot energieffektiva lampor. En klimatsmart och stor åtgärd gjordes när taket på fastigheten tilläggsisolerades och ett nytt energisnålt kylsystem installerades. Wekudatas tak vittnar om det stora miljöengagemanget. Här finns nämligen solpaneler installerade för att kunna producera egen el med hjälp av solen. Väl värt att nämna är att kontoret värms upp med värme som alstras av serverrummet. På Wekudata pågår ständigt en diskussion med medarbetare om hur man kan ta nästa steg i miljöarbetet och alla hjälper till med att komma med idéer och förbättringar. - Det börjar bli allt svårare att hitta nya idéer på miljöförbättringar. När vi senast spånade hade en kollega en idé om att siste man får spola, men det tvivlar jag på att vi ska införa, berättar Artur med ett gott skratt. Elbilar iställer för diesel Även när det gäller företagets bilar ligger Artur och Wekudata i framkant. Företagsbilarna som tidigare var dieseldrivna har bytts ut mot elbilar. I mars byts den sista dieselbilen ut. - Jag har alltid älskat bilar. Speciellt snabba bilar. Tidigare var det högt vrålande och bensinslukande bilar, nu är det tysta elbilar som gäller. Och det är ännu roligare, men framför allt är det miljövänligare, säger Artur om sitt bilintresse. Juryns motivering Genom miljöpriset, som instiftades 1989, vill kommunstyrelsen uppmärksamma engagemang och verksamheter som på olika sätt bidrar till att skapa ett miljövänligare samhälle. Så här lyder motiveringen till Laholms kommuns miljöpris 2014: Laholms kommuns miljöpris 2014 tilldelas Artur Potocki, vd Wekudata AB för engagemang för hållbar utveckling inom näringslivet i Laholm och utveckling av fossilbränslefritt och energieffektivt företag. Wekudata har under pristagarens ledning utvecklats med elbilar som drivs av solpaneler, effektiv värmeåtervinning och energieffektivisering samt grön IT. Företaget verkar inom kommunens vision om hållbar tillväxt.

2 - Jag visste knappt att priset också var pengar och har inte funderat på vad jag ska göra med dem. Antingen blir det ett bidrag till Barncancerfonden eller UNICEF, säger Artur när han får frågan om vad prispengarna ska användas till. Miljöpriset 2012 Förskola och entreprenör får miljöpris Andreas Johansson producerar energieffektiva sandwichelement till fastigheter. Med kärna av cellplast konstrueras, väggar, golv och tak. Årets miljöpris delas mellan Ängskulla förskola i Veinge och Andreas Johansson, som driver företaget Seml AB. Förskolan uppmärksammas för sin långsiktiga miljösatsning, som i höstas gav dem Grön Flagg. Andreas Johansson prisas för sina energieffektiva byggelement i sandwichkonstruktion. Genom miljöpriset vill kommunstyrelsen uppmärksamma engagemang och verksamheter som på olika sätt bidrar till att skapa ett miljövänligare samhälle. Alltsedan priset instiftades 1989 har det oftast tilldelats en pristagare. Men det har hänt förr att det delats, senast för tio år sedan då det gick till Inger och Kurt Persson i Körsveka, Knäred, och projektet Härliga Hjörnered. Även i år hade kommunstyrelsen svårt att skilja de "hetaste" kandidaterna och valde därför att dela på priset. Rötter i examensarbete Andreas Johanssons företag är sprunget ur examensarbetet vid Högskolan i Halmstad. För två år sedan tillverkande han självbärande takelement med kärna av cellplats på ömse sidor täckt av plåt. Jämfört med liknande produkter på marknaden var Johanssons konstruktion fri från genomföringar med oundvikliga köldbryggor. Den självbärande konstruktionen sparar också tid och i slutändan pengar. Element på sex-sju meter behöver nämligen endast två anläggningspunkter, taknock och yttervägg. Är elementen längre än så läggs så kallad sekundärbalk mellan gavlarna. Startade eget Med det akademiska livet bakom sig och sugen på att vidareutveckla sin produkt fann han emellertid ingen som kunde massproducera byggelementen. Då startade han eget. Ledig lokal fanns på Nyby industriområde i Laholm och nästan omgående kom beställningar. Den första gällde nytt tak på en fastighet vid Hästtorget i Laholm. Sedan dess har han levererat tak till ett bostadsområde i Höganäs, skidstugor i Branäs och ett tiovåningshus i Stockholm. Att såväl NCC som Skanska fått upp ögonen för Andreas Johanssons sandwichkonstruktion har betytt mycket för den snabba expansionen. - Med hjälp av sandwichkonstruktionen kom taket till hyreslägenheterna snabbt på plats i Stockholm. Tid sparades samtidigt som husen kunde värmas mycket fortare jämfört med en traditionell takkonstruktion, berättar Andreas. Principen i takkonstruktionen har han nu också överfört till väggar och golv. Byggmetoden ger energisnåla hus med bättre hushållning av landets samlade energitillgångar.

3 För närvarande tillverkas elementen i Halmstad eftersom företaget blev husvilla i Laholm. Inom ett år hoppas han dock kunna återvända till lämplig produktionslokal i staden. Grön Flagg över Ängskulla Lotta Gustafsson är en av flera förskollärare som lagt ner mycket tid för att uppnå "miljöcertifiering" för Ängskulla förskola i Veinge. Sedan september vajar Grön Flagg över Ängskulla förskola i Veinge. Kommunens första förskola som getts denna miljösymbol. Ett erkännande som kommunstyrelsen lyfter fram genom miljöpriset. - Jättekul att utmärkelsen hamnade hos oss. Och jag gläds både på personalens vägnar men allra mest på barnens. För de har verkligen anammat miljötänk i vardagen. De har blivit jätteduktiga på att återanvända material och ser möjligheterna till alternativa användningsområden. På så sätt kan vi komma bort från slit- och slängsamhället, säger Ragnhild Paulsson som tillsammans med Liselotte N Gustafsson arbetat målmedvetet för Grön Flagg. Barnen lever i devisen mår Jorden bra så mår också människorna bra, en inställning som spritt sig till alla på förskolan. - Ja, vi försöker verkligen leva som vi lär. Miljöfrågorna vävs på ett naturligt sätt in i vardagen med mycket utomhusvistelse, berättar Ragnhild. Motivering till miljöpriset Så här lyder kommunstyrelsens motivering till miljöpriset: Ängskulla förskola har en miljöcertifierad handlingsplan för miljöarbetet på förskolan, är en vägvisare för andra förskolor och skolor om systematiserat miljöarbete. Andreas Johansson är en innovativ konstruktör och företagsledare till ett företag som sänker energiförbrukningen i byggnader,konstruerar, tillverkar och monterar energieffektiva byggelement,verkar inom kommunens vision om hållbar tillväxt. Ungt företag som tagit till sig tankarna att effektiv miljöteknik är en framtidsbransch.

4 Miljöpriset 2011 Laholms kommuns miljöpris 2011 tilldelades lantbrukare Gösta Paulsson. Epitet pionjär stämmer väl in på lantbrukaren och företagsledaren Gösta Paulsson, som äger och driver Edenberga gård, Värestorpsgården och Nya Skottorp. Under sensommaren startade han driften av biogasanläggningen på Nya Skottorp, den första gårdsbaserade biogasanläggningen i Laholms kommun. Miljösatsningen har fått stor uppmärksamhet och nu tilldelas lantbrukaren också Laholms kommuns miljöpris på kronor. Faktum är att ingen lantbrukare före Gösta Paulsson, vars jordbruksföretag är inriktat på svinproduktion med uppfödning av både smågrisar och slaktsvin, tilldelats priset. Möjligen gör det honom extra stolt. - Jag räknade aldrig med att komma ifråga för denna utmärkelse. Därför blev jag riktigt glad och stolt när jag fick beskedet via telefon, säger Gösta Paulsson. Miljöfrågorna inom lantbruket har länge engagerat honom liksom vindkraftsproducerad el. Strax intill Nya Skottorp snurrar två möllor som producerar cirka megawattimmar per år. Gösta förverkligade idé För några år sedan väcktes tanken bland en handfull lantbrukare om samgående kring biogasanläggning. Projektet hamnade emellertid på hyllan. Gösta Paulsson gick emellertid från ord till handling. Han såg en möjlighet att investera i egen anläggning. Sagt och gjort. Han satsade 8,4 miljoner kronor, fick 30 procentigt statsbidrag och på sensommaren i år tryckte han på startknappen till en anläggning som i full drift kan producera närmare 1,3 megawattimmar per år. Investeringen har en avskrivningstid på 15 år, men han räknar med att anläggningen ska bära sig innan dess. Med gårdens gödsel som råvara producerar nu anläggningen drygt 75 procent av den beräknade årliga produktionen. Av gödseln görs el och biogas. Och nu är han självförsörjande med el till grisstallarna och bostaden vid Nya Skottorp. Med egenproducerad el slipper företaget månadsräkningar på cirka kronor. Fler miljösatsningar För Gösta Paulsson är biogasanläggningen ingalunda slutmålet. Istället är den början till något som kan utvecklas än mer. Eftersom anläggningens kapacitet är större än gårdens behov funderar Gösta Paulsson på att använda en del av biogasen till bränsle för gårdens maskinpark. Det fordrar dock en uppgraderingsanläggning av gasen likt den som Laholms biogas har investerat i. - Visserligen är det tunnsått med biogasdrivna lantbruksmaskiner, men om det börjar produceras allt mer biogas är jag säker på att det också utvecklas motorer som är anpassade för gasdrift, säger han. Samtidigt funderar han på att minska gårdens gödseltransporter. Att separera torr gödsel från flytande skulle minska körsträckorna avsevärt eftersom närmare 95 procent av gödseln består av vätska, främst urin. Tanken är låta vätskan genomgå olika reningsprocesser och slutligen släppas i våtmarkerna. - Kommunens reningsverk tar ju hand om avsevärda vattenmängder, renar dessa och släpper sedan vattnet i havet och åar. Så visst skulle en gård också kunna göra detta, resonerar Gösta Paulsson.

5 Efterlyser investeringsstöd Idéer till olika miljöinsatser saknas sannerligen inte, men det kan vara svårt att förverkliga alla eftersom investeringarna i vissa fall fodrar stora belopp. Här borde olika organisationer, exempelvis Lantbrukarnas riksförbund, vara med och bidra eftersom den enskilda lantbrukaren kan ha svårt för att ta hela investeringskostnaden, resonerar miljöpristagaren. Juryns motivering "Laholms kommuns miljöpris 2011 tilldelas lantbrukaren och företagsledaren Gösta Paulsson för hans innovativa tänkande och höga ambition att utveckla företaget i riktning mot att bli fossilfritt. Han har startat den första gårdsbaserade biogasanläggningen i södra Halland. På gården finns också två vindkraftverk. Detta tillsammans gör att företaget ger ett överskott på el som säljes. Koldioxid-och metanutsläppen från gården minskar vilket bidrar till att uppnå klimatmålet." Miljöpriset 2010 Miljöpristagare detta år blev Friluftsfrämjandets Mulleverksamhet och Mulles medhjälpare i lokalavdelningarna Knäred och Laholm för långvarigt pedagogiskt och ideellt natur- och miljöarbete för barn. Mulleverksamheten håller naturstudier med barn mellan 5-7 år. Verksamheten följer skolan på så vis att man börjar på hösten när man 'är fyra år och fortsätter till våren det år barnen fyller sju, alltså tre "mulleläsår". Mulleskolan har i flera generationer gett laholmarna deras första kunskaper om ekologiska samband. Med hjälp av lek på en förståelig nivå, har barnen getts en djup känsla för naturen och dess betydelse för vårt liv. Barnen har kunnat gå vidare till Friluftsfrämjandets övriga barn- och ungdomsverksamhet och fördjupa sitt naturintresse. Mulleverksamheten efterlämnar goda spår genom hela livet. Trots svårigheter med att rekrytera ledare har Mulleskolan kämpat vidare och aldrig gett upp. Miljöpriset 2008 Miljöpristagarna 2008 Matilda och Linus Nilsson Miljöpristagare 2008 blev Matilda och Linus Nilsson från Öahus i Våxtorp. Matilda och Linus Nilsson är i färd med att bygga Laholms första miljöanpassade lågenergihus. Lågenergihuset uppförs på Matilda hemfastighet på kanten till den gamla grustäkten i Ön Våxtorp. Detta bådar för ett stabilt och torrt underlag för byggnationen. Huset uppförs utifrån ekologiska principer och med låg energiåtgång så kallat passivhus. Huset är ett koldioxidneutralt lågenergihus med tio Watts installerad värmeeffekt per kvadratmeter och med 40 cm tjock isolering i väggarna och 50 cm i taket. Materialet till isoleringen utgörs av returpapper så kallad ekofiber. Pristagarnas val av byggmaterial kännetecknas av 2 principer: Ekologiskt och miljövänligt material enligt kända byggmaterialguider. Material från närliggande byggvaruhus och entreprenörer. Exempel på ekologiska materialval är; urinseparerande toaletter, PVC-fria avloppsrör, solfångare, trä till stomme och väggar. Att bygga ett miljöanpassat lågenergihus är ett pionjärarbete som kräver att byggherren skaffar sig god kunskap i

6 ekologiskt byggande. Detta har Matilda och Linus Nilsson skaffat sig och till sin hjälp har de haft materialguidier om byggmaterial, litteratur om ekologiskt byggande etc. Det krävs också förmågan att stå på sig och tro på nya idéer, vilka bryter mot etablerade byggtankegångar. All förnyelse kräver eldsjälar. Dessa föregångare inspirerar andra till att följa efter. Det är Laholms kommuns förhoppning att Matilda och Linus Nilssons lågenergihus skall inspirera till fler miljöanpassade lågenergihus och en fortsatt att ekologisk hållbar utveckling i Laholm. Slutligen bör det noteras att Matilda och Linus Nilsson är andelsägare i vindkraftverk så att all energi i princip är grön. Paret Nilsson har också ett starkt engagemang för en skola för föräldralösa barn, Ssenyange Education Centre, i Masaka, Uganda. Matilda har varit verksam vid skolan och paret bedriver numera insamling och andra aktiviteter för att stödja skolan. Även detta engagemang motiverar ett miljöpris då fattigdomsbekämpning genom höjning av utbildningsnivån är att av de viktigaste målen i Agenda 21 dokumentet för att nå ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle. Mer information om detta skolprojekt finns på ssenyange. Lågenergihuset från norr. Små fönster minskar värmeförlusterna. Taket består av papp med vegetation. Växterna jämnar ut vattenflödet från taket. Sydsidan av huset. Stora fönster för att erhålla maximal solinstrålning sommartid. Tak utsprången är extra långa för att minska solinstrålningen sommartid. På den östra delen syns tre solfångare paneler för varmvattenförsörjningen.

Skanskas lilla gröna. 21 råd om grönt byggande

Skanskas lilla gröna. 21 råd om grönt byggande Skanskas lilla gröna 21 råd om grönt byggande Innehåll Förord 1 Grön framtid om vägarna dit Läs om varför det är så viktigt med grönt byggande, och få exempel på några användbara verktyg. 2 Grön vilja

Läs mer

GRÖNA. affärer. Insikt. Miljö är business. gav nya utsikter SÅ HÄR BYGGER DU NÄTVERK SOM GER RESULTAT

GRÖNA. affärer. Insikt. Miljö är business. gav nya utsikter SÅ HÄR BYGGER DU NÄTVERK SOM GER RESULTAT GRÖNA affärer Insikt gav nya utsikter En berättelse om halländska företags satsning på mer trovärdigt varumärke med miljö i fokus. Miljö är business SÅ HÄR BYGGER DU NÄTVERK SOM GER RESULTAT Projektet

Läs mer

Det finns en mängd olika begrepp för byggnader som drar mindre energi än vi hittills vant oss vid. Vi förklarar vad de olika begreppen innebär.

Det finns en mängd olika begrepp för byggnader som drar mindre energi än vi hittills vant oss vid. Vi förklarar vad de olika begreppen innebär. Information från Isover 2-2009 Energieffektiva hus Det finns en mängd olika begrepp för byggnader som drar mindre energi än vi hittills vant oss vid. Vi förklarar vad de olika begreppen innebär. Läs mer

Läs mer

Nu tar hon över. Effekt & Miljö Ett nyhetsbrev från Göteborg Energi Oktober 2011. Förskola i Järnbrott byggs som nollenergihus.

Nu tar hon över. Effekt & Miljö Ett nyhetsbrev från Göteborg Energi Oktober 2011. Förskola i Järnbrott byggs som nollenergihus. Effekt & Miljö Ett nyhetsbrev från Göteborg Energi Oktober 2011 Förskola i Järnbrott byggs som nollenergihus 10 11 Nu tar hon över möt Lotta Brändström, ny VD Sid 6 7 Här byggs landets största vindkraftverk

Läs mer

GUIDE Minska kommunens miljöpåverkan genom miljöanpassad offentlig anskaffning

GUIDE Minska kommunens miljöpåverkan genom miljöanpassad offentlig anskaffning skånskt kompetenscentrum för miljöanpassad offentlig upphandling GUIDE Minska kommunens miljöpåverkan genom miljöanpassad offentlig anskaffning GUIDEN ÄR FRAMTAGEN INOM PROJEKTET MILOU Tryck: Wallin och

Läs mer

DIN INFORMATIONSTIDNING FRÅN KRISTIANSTADS KOMMUN. Miljöspecial 2004. aktuellt på internet www.kristianstad.se

DIN INFORMATIONSTIDNING FRÅN KRISTIANSTADS KOMMUN. Miljöspecial 2004. aktuellt på internet www.kristianstad.se DIN INFORMATIONSTIDNING FRÅN KRISTIANSTADS KOMMUN Miljöspecial 2004 aktuellt på internet www.kristianstad.se 2 Heléne Svensson Kristianstad en miljökommun Kristianstad blir allt mer uppmärksammat som en

Läs mer

malmö VÄSTRA HAMNEN10ÅR HÅLLBAR STAD Så ska staden utvecklas Klimatavtal i Hyllie sidan 20 Miljardsatsning på hållbarhet i Rosengård sidan 27

malmö VÄSTRA HAMNEN10ÅR HÅLLBAR STAD Så ska staden utvecklas Klimatavtal i Hyllie sidan 20 Miljardsatsning på hållbarhet i Rosengård sidan 27 malmö HÅLLBAR STAD Vi har utvecklat en ny livsstil och det är mycket angenämt. Cord Siegel, arkitekt och en av skaparna bakom prisbelönta Urbana Villorna sidan 18 VÄSTRA HAMNEN10ÅR Det som var framtid

Läs mer

värmerapporten 2012 1

värmerapporten 2012 1 värmerapporten 2012 1 Innehållsförteckning 3 Inledning 4 Värme i vår vardag 11 Attityder i Sverige och omvärlden 20 Hållbara städer och goda exempel 26 Framtid 34 Branschfakta inledning ulrika jardfelt,

Läs mer

Tre nya elbilar på SHE. SHEs Miljöpris 2014. Årets SHE-dag, kuponger i tidningen JULI 2014. Kenneth Mårtensson, vd Sala-Heby Energi AB

Tre nya elbilar på SHE. SHEs Miljöpris 2014. Årets SHE-dag, kuponger i tidningen JULI 2014. Kenneth Mårtensson, vd Sala-Heby Energi AB Tre nya elbilar på SHE SHEs Miljöpris 2014 Kenneth Mårtensson, vd Sala-Heby Energi AB Årets SHE-dag, kuponger i tidningen JULI 2014 JULI 2014 1 SHE-koncernen I huvudet på VD! För ett år sedan skrev jag

Läs mer

eneroi Vi smyger runt om natten på industrierna som Sherlock Holmes i jakten på energibovar.

eneroi Vi smyger runt om natten på industrierna som Sherlock Holmes i jakten på energibovar. - eneroi En informationstidningpoolen från Energikontor Sydost i samklang med hela energi branschen. Våren 2011 1 Emåmejeriet energieffektiviserar genom projektet Från ord till handling. Vi smyger runt

Läs mer

Samhällsbyggande för klimatet. Kommuner och landsting som visar vägen

Samhällsbyggande för klimatet. Kommuner och landsting som visar vägen Samhällsbyggande för klimatet Kommuner och landsting som visar vägen Förord Med denna rapport vill vi lyfta fram hållbart samhällsbyggande, energieffektivisering och förnybar energi med stora potentialer

Läs mer

HEJ! In business. Lycka till!

HEJ! In business. Lycka till! HEJ! Att som självständig operatör driva en McDonald s restaurang är något av det roligaste, mest utmanande och mest utvecklande som finns. Att tillsammans med teamet på restaurangen vidareutveckla McDonald

Läs mer

hållbart Samhälle Läs om JObbSKAPARNA Närodlad politik En skola för alla Här skapar vi ett Halland behöver en centerpartiet.

hållbart Samhälle Läs om JObbSKAPARNA Närodlad politik En skola för alla Här skapar vi ett Halland behöver en centerpartiet. Hallandsbygdens tidningsförening nummer 3, 2014 Här skapar vi ett hållbart Samhälle Läs om JObbSKAPARNA Halland behöver en Närodlad politik En skola för alla centerpartiet.se/halland Sid 7 2 HALLANDSBYGDEN

Läs mer

Så får du ett energismart hus!

Så får du ett energismart hus! Så får du ett energismart hus! För dig som är villaägare 1 ET2009:02 den här broschyren kan beställas hos energimyndigheten tryck: cm gruppen ab, 2009 upplaga: 50 000 foto: lars forsstedt och mikael ljungström

Läs mer

RACHEL MOHLIN. humor som drivkraft. Energi Klimatsmarta och ekologiskt hållbara vardagsval TEMA #3 / 2014

RACHEL MOHLIN. humor som drivkraft. Energi Klimatsmarta och ekologiskt hållbara vardagsval TEMA #3 / 2014 EN TIDNING OM ENERGI, KLIMAT OCH MILJÖ FÖR DIG I JÖNKÖPINGS LÄN #3 / 2014 TEMA Energi Klimatsmarta och ekologiskt hållbara vardagsval RACHEL MOHLIN humor som drivkraft INBLICK: I Långhult odlar man grannrelationerna

Läs mer

MILJÖ OCH KOMMUNIKATION...5

MILJÖ OCH KOMMUNIKATION...5 Sammanfattning Syftet med det här projektet är att lära oss och förstå så mycket som möjligt om företagets marknad, organisation, administration och framtidsplaner och sedan göra en nulägesanalys utifrån

Läs mer

Vision 2014. KompissnacK öppnar för ny jättemarknad. störst i Världen därmed basta! Ännu ett steg på väg mot att bli Nordens samhällsbyggare.

Vision 2014. KompissnacK öppnar för ny jättemarknad. störst i Världen därmed basta! Ännu ett steg på väg mot att bli Nordens samhällsbyggare. tidning för peabs aktieägare, anställda och kunder nr 4 december 2010 Vision 2014 Ännu ett steg på väg mot att bli Nordens samhällsbyggare. sid 24 KompissnacK öppnar för ny jättemarknad Ett halvår efter

Läs mer

Hela denna bilaga är en annons från Klimatkommunerna

Hela denna bilaga är en annons från Klimatkommunerna Hela denna bilaga är en annons från Klimatkommunerna KKLIMATKOMMUNERNA Vi vill dela 2 med oss Trähusbyggare i 4 världsklass Kommunernas 6 klimatpåverkan Byggkrav 8 eller dialog Vi valde Klimatkommunerna

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer

Korsberga Hönseri producerar solägg

Korsberga Hönseri producerar solägg Särtryck ur tidningen Fjäderfä nummer 1-2014. Lars fångar solen Solceller på packeritaket Lars Gunnarsson på Korsberga Hönseri satsar på solel. Korsberga Hönseri producerar solägg Omställningen till det

Läs mer

Jag sparar 5 000 kr per år.

Jag sparar 5 000 kr per år. Jag sparar 5 000 kr per år. ET2007:14 den här broschyren kan beställas hos energimyndigheten tryck: elanders berlings malmö 2007 upplaga: 50 000 foto: mikael ljungström idé, form och produktion: etc www.boverket.se

Läs mer

Framtiden har flytande gas i tankarna. En adress som förpliktigar 3. Hårda krav på billigt boende 5. Tidningshus med öppna spjäll 8

Framtiden har flytande gas i tankarna. En adress som förpliktigar 3. Hårda krav på billigt boende 5. Tidningshus med öppna spjäll 8 En adress som förpliktigar 3 Hårda krav på billigt boende 5 Tidningshus med öppna spjäll 8 Framtiden har flytande gas i tankarna En informationstidning från Wikström VVS-Kontroll Invigning av kontoret

Läs mer

egen solel solkarta Intresset för solel ökar! se örebros Läs om företag, föreningar & privatpersoner som satsar på solel

egen solel solkarta Intresset för solel ökar! se örebros Läs om företag, föreningar & privatpersoner som satsar på solel egen solel se örebros solkarta Intresset för solel ökar! en av sveriges största solcellsanläggningar finns i örebro Läs om företag, föreningar & privatpersoner som satsar på solel egen solel i örebroregionen

Läs mer

En hållbar berättelse. Verksamhetsberättelse och hållbarhetsredovisning 2010

En hållbar berättelse. Verksamhetsberättelse och hållbarhetsredovisning 2010 En hållbar berättelse Verksamhetsberättelse och hållbarhetsredovisning 2010 Hemma Annonsbyrå och JLP! Foto: Bertil Höders, Kari Kohvakka, Eric Lundquist, Malms, Jan Olsson, Kristian Pohl och Sune Sundahl.

Läs mer

ENERGI. &miljö. Varför är elen så dyr? Här blir sopor till energi. Miljösmarta mobilapplikationer

ENERGI. &miljö. Varför är elen så dyr? Här blir sopor till energi. Miljösmarta mobilapplikationer ENERGI &miljö Varför är elen så dyr? Här blir sopor till energi Miljösmarta mobilapplikationer Sveriges bredaste sortiment av LED-lampor och LED-belysning, även dimbara. Besök vår monter A:512 på Hem &

Läs mer

forum#3 Äga och hyra på samma gång Bekvämt och energisnålt Kooperativt boende SOM EN BY PÅ HÖJDEN Den stora utmaningen

forum#3 Äga och hyra på samma gång Bekvämt och energisnålt Kooperativt boende SOM EN BY PÅ HÖJDEN Den stora utmaningen forum#3 E t t m a g a s i n f r å n B o v e r k e t s B y g g k o s t n a d s f o r u m m a j 2 0 0 7 Bekvämt och energisnålt i Karlstad Äga och hyra på samma gång Kooperativt boende SOM EN BY PÅ HÖJDEN

Läs mer

HÅLLBAR HANDEL OCH SAMHÄLLSBYGGNAD

HÅLLBAR HANDEL OCH SAMHÄLLSBYGGNAD HÅLLBAR HANDEL OCH SAMHÄLLSBYGGNAD Innehåll 4. Vår roll som samhällsbyggare 12. Byggprocesser med resurseffektivitet i centrum 6. Planering ger möjlighet till utveckling 8. Stadsdel med stark identitet

Läs mer

Kan man leva på ett ton koldioxid?

Kan man leva på ett ton koldioxid? Kan man leva på ett ton koldioxid? Vägen till en klimatsmart livsstil. Vattenfall Försäljning Två graders temperaturökning. Det är vad vår jord mäktar med på lång sikt. Men jordens temperatur stiger snabbare

Läs mer

Alternativ Energi. Vindkraften kommer till Södermanland. Föreningen firar 30 år! Stort Jubileumsnummer

Alternativ Energi. Vindkraften kommer till Södermanland. Föreningen firar 30 år! Stort Jubileumsnummer Alternativ Energi Medlemsblad för Södermanlands Energiförening Årgång 30 Nr 1 2009 SÖDERMANLANDS ENERGIFÖRENING Föreningen firar 30 år! Stort Jubileumsnummer Vindkraften kommer till Södermanland Se sidan

Läs mer

SPARA ENERGI DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR. Var med och gör skillnad du också. Pyssla med Energiarbetarna. 28 ENKLA TIPS Så sparar du energi i alla rum

SPARA ENERGI DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR. Var med och gör skillnad du också. Pyssla med Energiarbetarna. 28 ENKLA TIPS Så sparar du energi i alla rum Hela denna bilaga är en annons från SABO SPARA ENERGI Var med och gör skillnad du också Pyssla med Energiarbetarna SIDAN 10 DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR Det är smutsigt, varmt och slitsamt. Följ med oss

Läs mer