Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår"

Transkript

1 Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår klockan i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare 1.3. Val av justerare 1.4. Fråga om sammanträdets stadgeenliga utlysande 1.5. Justering av röstlängden 1.6. Fastställande av föredragningslista 1.7. Eventuella adjungeringar 2. Presentation Ingen presentation 3. Presidiebeslut Inga presidiebeslut att redovisa 4. Anmälningsärenden Inga anmälningsärenden 5. Diskussionsärenden 6. Beslutsärenden 6.1. Val av styrelse till Campusbutiken* 6.2. Våra ställningstaganden* 6.3. Tillsättande av ledningssekreterare* 6.4. SSCO:s medlemsträff* 6.5. Val av suppleant till Folkuniversitet, stiftelsen kursverksamheten vid Stockholms universitet* 6.6. Avtal i SUS namn* 7. Rapporter 7.1 Presidierapport** 7.2. Rapport från stadgerevideringsgruppen** 7.3. Rapport från SNNC* 7.4. Resultatet från våra fokusgrupper** Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Universitetsvägen 2A Stockholm

2 7.5. Uppföljning av motioner på fullmäktige nr 1 och 2** 8. Övriga frågor 9. Mötet avslutas * Finns med som bilaga ** Föredras muntligt 2 (2)

3 Beslutsärende 6.1. Val av styrelseledamöter till Campusbutiken Avsändare Presidiet Till styrelsemöte nr Val av styrelse till Campusbutiken Bakgrund Det är dags att utse en styrelse för nästa år. Uppdraget har utlysts via annons på vår hemsida och marknadsförts via våra övriga kanaler. Kårens andre vice ordförande för student- och medlemsservice Alina Semiletova har skött rekryteringsprocessen i samråd med presidiet. Utlysningen har skett via annons. Flera ansökningar inkom. Alla sittande utom två har ansökt, vilket innebär kontinuitet och stabilitet för även nästa år om de väljs. Det är endast de som suttit tidigare som ansökt nu. Dock står suppleantplatsen vakant. Enligt bolagsordningen måste styrelsesammansättningen bestå av lägst en suppleant. Vi hoppas på att kunna ett per capsulam-beslut innan stämman. Nedan finns bifogade CV och personliga brev. Beslutsförslag Presidiet föreslår med anledning av ovanstående att på bolagsstämman den 9 december välja en styrelse med denna sammansättning Ledamöter: 1. Bo Eriksson 2. Minna Nordin 3. Harri Korhonen 4. Philippe Goldmann 5. Aria Zargarian Suppleant: 1. Vakant Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Frescativägen 14 A Stockholm Telefax +46 (0)

4 Beslutsärende 6.2. Våra ställningstaganden Avsändare Presidiet Till styrelsemöte nr Våra ställningstaganden Bakgrund Isabella har varit på träff med Projektet under föregående helg. Under helgen diskuterades högskolepolitik och SFS kommande fokusfråga med mera. Det finns några frågor som behöver förankras hos styrelsen för att presidiet ska kunna fortsätta arbetet. SUS har skickat in en internremiss på första delrapporten från ledningsutredningen och som godkänts av styrelsen. Vi tycker som andra kårer i det mesta. Frågor som vi behöver diskutera är att vad vi ska tycka om förslaget att studentrepresentanten inte längre ska ingå i nomineringsgruppen och antal studentrepresentanter i universitetsstyrelsen, det vill säga, vilken lösning vi vill se. Förslaget är att miniminivån alltid ska vara två studentrepresentanter oavsett styrelsens storlek men det finns oro för att man stannar vid miniminivån oavsett just därför. Det finns funderingar på att göra något gemensamt för att stoppa vissa förslag. Betänkandet är nu klart och har gått ut på remiss. Sista dagen att skicka in remissvar är den 2 mars. Det har också diskuterats om en gemensam debattartikel om flyktingkrisen, vad lärosäten kan göra och vilka goda exempel det finns gällande lärosätens insatser i flyktingkrisen, som Isabella kommer skriva under på, för kännedom. Angående SFS kommande fokusfråga finns det en vilja i gruppen om att fortsätta driva frågan om att resurstilldelningssystem ska bli kommande fokusfråga och SFS styrelse kommer även troligtvis själva lägga fram detta förslag. Det finns diskussion om att skicka en skrivelse till SFS om vilka förändringar i resurstilldelningssystem som vi ser som mest prioriterade att arbeta för t.ex. förändra prislapp per student och slopa effektiviseringskravet m.m. Se skrivelse i bilaga Presidiet kan inte hitta något ställningstagande från SUS om vilken lösning vi vill se istället för nuvarande system (åsiktsdokumentet), förutom att systemet behöver förändras och att effektiviseringskravet bör slopas. Ett alternativ är att vi bereder underlag och förankrar hos fullmäktige och avstår från att vara med på skrivelsen om vilka prioriteringar vi vill se. Beslutförslag Att presidiet fortsätter arbeta med frågorna utifrån styrelsens input Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Frescativägen 14 A Stockholm Telefax +46 (0)

5 Hej Johan! I helgen träffades Projektet och vi diskuterade då bland annat resurstilldelningssystemet. Som vi har förstått det finns det två arbetsgrupper inom styrelsen som ska ta fram förslag till fokusfråga, där det ena förslaget är resurstilldelningssystemet. Det är en komplex fråga som kan drivas på många olika sätt, och vi vill därför gärna dela med oss till arbetsgruppen vad vi ser som prioriterat i en eventuell propp. Våra diskussioner behandlade ett flertal områden, här följer det som vi anser mest prioriterat. Våra åsikter skiljer sig i viss utsträckning från SFS åsikter som listas på sida 4 och 5. Vi menar att det nuvarande resurstilldelningssystemet i grunden är bra, men att det finns en problematik med att prislapparna inte speglar de faktiska kostnaderna för att bedriva utbildning och att PEK ytterligare urholkar högskolans resurser. För att få genomslag i en så stor och svår fråga tror vi att det är bättre att fokusera på tydliga problemområden i det nuvarande systemet än att försöka ersätta hela systemet. I resurstilldelningssystemet från 93 används takbelopp och inte platser, vilket vi över lag är positiva till. Med det sagt pratar regeringen fortfarande ofta om platser, vilket både skapar otydlighet och begränsar lärosätenas möjlighet till långsiktig planering. Det enskilt största problemet med det nuvarande systemet är att lärosätena saknar kostnadstäckning för högkvalitativ utbildning inom många områden. Detta förvärras ytterligare genom PEK och vi är helt överens med SFS tidigare ställningstagande att produktivitetsavdraget ska tas bort för högre utbildning och forskning. Vidare behöver prislapparna uppdateras, det är ohållbart att prislapparna baseras på historiska uppfattningar och inte på aktuella kostnader för olika utbildningsområden. Samtidigt lider många utbildningsområden brist på resurser, inte bara humsam-området. Resurserna bör därmed inte omfördelas mellan utbildningsområden utan successivt ökas och då mer för de områden som behöver det mest. Sammanfattningsvis tror vi att om SFS kan driva igenom att PEK avskaffas, prislapparna på sikt anpassas efter faktiska kostnader och regeringen börjar använda systemet som det var tänkt så har vi kommit en lång bit på vägen.

6 Beslutsärende 6.3. Tillsättande av ledningssekreterare Avsändare Presidiet Till styrelsemöte nr Tillsättande av ledningssekreterare Bakgrund Under hösten 2015 har det identifierats ett behov hos Stockholms universitets studentkår (SUS) att rekrytera en ledningssekreterare med administrativt ansvar. Det nya förtroendeuppdraget ska avlasta den befintliga ledningssekreteraren, som i samband med rekryteringen får ett mer utbildningspolitiskt fokus, samt bistå presidiet i deras arbetssituation. Nuvarande ledningssekreterare Erik Blohmé och verksamhetschef Ida Andersson har varit involverade i rekryteringsprocessen. Beslutsförslag Presidiet föreslår med anledning av ovanstående att ge förtroendet till Anton Jägare som ledningssekreterare på 100 procent från till och med Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Frescativägen 14 A Stockholm Telefax +46 (0)

7 Beslutsärende 6.4. SSCO:s medlemsträff Avsändare Presidiet Till styrelsemöte nr SSCO:s medlemsträff Bakgrund SSCO har skickat ut en inbjudan till medlemsträff med tema instruktioner för studentbostadskön och innehav av studentbostad där studentkårer i ett rundabordsamtal får chansen att tycka till m.m. Beslut om revidering kommer att fattas av SSCO:s styrelse under våren. Vi behöver välja en eller två representant/er från oss och diskutera vilka medskick vi ska ge. Det kommer vara ett mingel för medlemskårer precis efter samtalet. Beslutsförslag Presidiet föreslår att x från styrelsen representerar SUS på medlemsträffen och tar med styrelsens medskick. Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Frescativägen 14 A Stockholm Telefax +46 (0)

8 Instruktion för studentbostadskön och innehav av studentbostad Antagen Gällande från Om instruktionen Denna instruktion innehåller föreskrifter om tillämpningen av Stadga för tilldelning och innehav av studentbostad. 2.1 Kårmedlem 2 Definitioner I denna instruktion definieras kårmedlem som en studerande medlem i en av SSCO:s medlemskårer. 2.2 Kund/hyresgäst Kund är person som står i SSSB:s bostadskö. Hyresgäst är person som signerat hyresavtal med SSSB. Medboende är person som står med på kontraktet på en studentlägenhet. 2.3 Boendekategorier Studentrum: Eget rum utan eget kök/pentry, del i kollektivlägenhet, korridorboende eller del i dubblett. Det får endast bo en person i bostaden. Studentetta: Ett rum med pentry. Endast en person signerar avtal. Får ha inneboende. Studentlägenhet: Lägenhet med 1 4 rum och kök eller pentry. Hyrs ut till studerande med medboende eller studerande med barn. En person får inte ensam hyra en studentlägenhet utan måste ha en medboende. 3 Bostadskön 3.1 Inträde i bostadskön Möjlighet att ställa sig i bostadskön har personer som fyllt minst 16 och högst 54 år, och som är medlemmar vid någon till SSCO ansluten kår.

9 3.2 Avvisning från bostadskön Kund som inte uppfyller kraven enligt 3.1 ska avvisas av SSSB. Kund kan avvisas från bostadskön om kunden medvetet lämnat felaktiga uppgifter, intyg eller på annat sätt manipulerat SSSB:s bostadskö för att förbättra sin möjlighet att få en studentbostad. 3.3 Kötid Kötid räknas i antal poäng från och med registreringsdatum av köplatsen via SSSB:s hemsida. En dag i kön räknas som en poäng. Efter 90 dagar i kön kontrolleras om kunden är kårmedlem. Därefter kontrolleras medlemskap löpande. Kund som upprätthåller arvoderat förtroendeuppdrag omfattande minst 50 % av heltid hos SSCO eller en medlemskår ansluten till SSCO räknas i kön som kårmedlem. Kunden måste kunna visa intyg på arvoderat förtroendeuppdrag. Kund kan endast inneha en köplats. Ytterligare köplatser annulleras. 3.4 Förlust av köplats Kund ska fråntas sin köplats (sina köpoäng) om denne: 1. Inte har rätt att stå i bostadskön och därmed skulle ha avvisats. 2. Två gånger har blivit erbjuden ett hyresavtal men tackat nej alternativt uteblivit från signerandet av hyreskontraktet. Detta gäller även om kund uteblivit från att signera hyresavtal för bokad sista-minutenbostad. Uteblivet svar räknas som ett nej. 3. Har signerat hyresavtal. Detta gäller även om hyresgästen har erhållit bostad via förtur. 4. Inte har blivit kårmedlem inom föreskriven tid. Kund som signerar hyresavtal som är tidsbegränsat till maximalt ett år behåller sina köpoäng. Hyresgäst ansvarar själv för att registrera ny köplats och börjar då om med noll köpoäng. 3.5 Parkering av köplats Kund som i en period inte kommer vara kårmedlem får sin köplats parkerad i maximalt 36 månader. Kundens köplats parkeras 30 dagar efter att kårmedlemskapet gått ut och återaktiveras när kunden åter blir kårmedlem. En köplats kan vara parkerad i maximalt 36 månader.

10 Kund som vid registrering av köplats inte är kårmedlem måste själv parkera sin köplats efter 90 dagar. Hyresgäst som ansökt om och fått beviljad dispens eller fritermin får sin köplats parkerad om denne inte är kårmedlem under perioden för dispens eller fritermin. 3.6 Överlåtelse av köplats Köplatsen är personlig och kan inte överlåtas till någon annan. Det går inte heller att slå ihop sina ködagar med en annan köandes. 4 Bokningsregler 4.1 Rätt att boka bostad Möjlighet att boka bostad har kund som under innevarande år uppnår minst 18 och högst 54 år. Kund ska ha erhållit antagningsbesked eller bedriva studier på minst halvfart vid ett lärosäte vars studentkår är ansluten till SSCO, samt uppfylla de krav som ställs för signerande av hyresavtal. Ensamstående sökande utan barn kan endast boka bostad avsedd för en person, d.v.s. studentrum eller studentetta. Ensamstående med barn, gravid kund som har uppnått minst 12 graviditetsveckor samt studerande med medboende kan boka bostad avsedd för minst två personer. 4.2 Tilldelning Bokad bostad erbjuds kund med flest antal köpoäng. Kund som har beviljats förtur tilldelas bostad före övriga kunder i bostadskön. 4.3 Spärrad att boka bostad En köplats kan spärras av SSSB av skäl enligt nedan. Under spärrtiden tillgodoräknar sig kunden köpoäng, under förutsättning att kunden är kårmedlem, men kan inte boka ny bostad. 1. Hyresgäst som har flyttat in i en bostad är spärrad att boka ny bostad de tre första månaderna från och med det datum nuvarande hyresavtal träder i kraft. Gäller även vid vid flytt inom SSSB:s bestånd. 2. Hyresgäst som har förfallen hyra är spärrad att boka ny bostad tills hyran är betald. 3. Hyresgäst som har fått ett inkassokrav är spärrad att boka ny bostad tills skulden är reglerad. Vid andra inkassokravet (även om det första inkassokravet är betalt) är hyresgästen spärrad att boka ny bostad i sex månader från det att andra inkassokravet är betalt.

11 4. Hyresgäst som själv har sagt upp sitt hyresavtal är spärrad att boka ny bostad under uppsägningstiden samt i tre månader från det att nuvarande hyresavtal upphör att gälla. 5. Hyresgäst som har sagts upp på grund av att denne inte har klarat boprövningen är spärrad från att boka ny bostad under uppsägningstiden samt i sex månader från det att nuvarande hyresavtal upphör att gälla. 6. Kund med oreglerad hyresskuld eller annan skuld till SSSB, personer som har misskött sitt tidigare boende samt person som brutit mot bestämmelserna i hyresavtalet eller denna instruktion är spärrad från att boka bostad. 7. Hyresgäst eller kund som bott hos SSSB i 5 ½ år. 5 Förtur 5.1 Förtur till bostad Kund vars personliga situation är sådan att förtur kan tänkas vara befogad ska upplysas av SSSB om möjligheten att ansöka om förtur. Att enbart vara trångbodd eller bostadslös är inte ett skäl för förtur. För att kunna söka förtur måste kunden vara kårmedlem och uppvisa ett antagningsbesked eller visa intyg på pågående studier på minst halvfart vid ett lärosäte vars studentkår är ansluten till SSCO. Kunden ska ha en registrerad köplats hos SSSB. Kund kan av Bostadsdelegationen beviljas förtur till bostad om särskilda krav på bostaden måste vara uppfyllda, det geografiska läget är av yttersta vikt eller om det annars finns synnerliga skäl till att kunden ska erhålla bostad skyndsamt. Dessutom måste något av följande skäl ligga till grund för förtur till bostad: 1. medicinska skäl 2. starka sociala skäl 3. funktionsnedsättning 4. andra skäl som Bostadsdelegationen anser beaktansvärda. Ansökningsblanketter för ansökan om förtur tillhandahålls av SSSB. Kunden/hyresgästen skickar in ansökan tillsammans med relevanta intyg till SSSB:s Kundcenter för avgörande i Bostadsdelegationen. Bifalls ansökan om förtur tilldelas kunden bostad före övriga kunder i bostadskön. Förtur beviljas till en viss typ av bostad och/eller till ett visst bostadsområde och SSSB ska så snart som möjligt verkställa beslutet. Hyresgäst som uppnått minst 12 graviditetsveckor, eller hyresgäst med partner som

12 uppnått minst 12 graviditetsveckor och som bor i en bostad avsedd för en person, det vill säga ett studentrum, hos SSSB, kan direkt av SSSB beviljas förtur till byte till en bostad hos SSSB avsedd för minst två personer. Detta under förutsättning att hyresgästen uppfyller studiekravet och sina övriga åtaganden gentemot SSSB, har bott minst 6 månader hos SSSB, samt inte har uppnått den maximala boendetiden. Observera att det kan dröja för SSSB att hitta en lämplig bostad att erbjuda den som fått en beviljad förtursansökan. En beviljad förtur måste utnyttjas inom 3 månader från det att personen blivit erbjuden en bostad. 5.2 Förtur vid separation för barnfamiljer boende hos SSSB i bostad avsedd för minst två personer Separerar hyresgäst och medboende med gemensamma barn boende tillsammans i en lägenhet hos SSSB, får den ena föräldern behålla den nuvarande bostaden och den andra föräldern erbjuds förtur av SSSB till en annan lägenhet. Detta förutsatt att både hyresgäst och medboende uppfyller kraven för rätt att boka bostad. Uppfyller bara en av personerna kraven är det den personen som får bo kvar i den nuvarande bostaden. 6 Signerande av hyresavtal 6.1 Rätt att signera hyresavtal Rätt att signera hyresavtal har kund som uppfyller nedanstående krav: 1. Har fyllt minst 18 och högst 54 år och kan uppvisa giltig legitimation. 2.a. Är kårmedlem och bedriver studier omfattande minst 15 högskolepoäng per termin eller minst halvfart vid ett lärosäte vars studentkår är ansluten till SSCO, b. eller har erhållit antagningsbesked för studier omfattande minst 15 högskolepoäng minst halvfart vid ett lärosäte vars studentkår är ansluten till SSCO. Detta gäller endast vid terminsstart. Kund som har oreglerad skuld till SSSB eller misskött sitt tidigare boende samt kund som uppnått totalt 5 ½ års boendetid hos SSSB får inte signera hyresavtal. 6.2 Signerande av hyresavtal för lägenhet (bostad avsedd för minst två personer) Vid signerande av hyresavtal för studentlägenhet krävs att hyresgästen uppfyller kraven för att signera hyresavtal enligt 6.1. Medboendes legitimation måste uppvisas vid avtalets signerande. Ensamstående med barn och gravid kund som har uppnått minst 12 graviditetsveckor

13 kan ensam signera hyresavtal för lägenhet om kraven för att signera hyresavtalet i övrigt uppfylls. Personbevis för barnet/barnen ska uppvisas vid avtalssignerandet och vid särskild anfordran bevis om vårdnads- eller umgängesrätt. Graviditet ska styrkas med graviditetsintyg från läkare eller mödravårdscentral. 6.3 Övriga krav och undantag Kund som upprätthåller arvoderat förtroendeuppdrag omfattande minst 50 % av heltid hos SSCO eller en medlemskår ansluten till SSCO ska uppvisa intyg om sitt förtroendeuppdrag och dess omfattning och behöver då inte uppfylla studiekravet och kårmedlemskravet vid signerande av kontrakt. Dispens från ålderskravet kan erhållas från SSSB i de fall hyresgästen inte har uppnått 18 års ålder. Hyresavtalet signeras med kundens målsman eller förmyndare med nyttjanderätt för kunden. Efter hyresgästens 18-årsdag ska denne kontakta SSSB och avtalet ska skrivas om. Kund som medvetet har lämnat felaktiga uppgifter eller intyg och kund som troligen inte kommer att uppfylla kraven som hyresgäst kan nekas att signera hyresavtal. 6.4 Upplysningsplikt I samband med att hyresavtalet signeras ska SSSB upplysa den blivande hyresgästen om avtalsvillkoren för boende i studentbostad hos SSSB. SSSB ska även upplysa om vikten av att hyresgästen under boendetiden söker en permanent boendelösning eftersom en studentbostad endast kan hyras under studietiden. 7.1 Boendetid Boendetiden hos SSSB är högst sex år. 7 Boendetiden 7.2 Beräkning av boendetid Boendetiden ska beräknas lika för den som flyttar inom bostadsbeståndet som för den som bor kvar i en och samma bostad under hela boendetiden. Boendetiden utgör den sammanlagda hyrestiden för samtliga de hyresavtal som hyresgästen har haft hos SSSB. Om två hyresavtal överlappar i tid räknas bara tiden för det ena avtalet under den överlappande tiden. 7.3 Dispens från maximal boendetid Dispens från den maximala boendetiden kan medges hyresgäst om särskilda skäl föreligger. Dispens beslutas av SSSB eller Bostadsdelegationen och kan medges med maximalt två ytterligare år för den som är studerande på grund eller avancerad nivå.

14 Studerande inom forskarutbildning kan medges dispens med maximalt fyra år. Dispens från maximal boendetid kan eventuellt medges för: 1. Hyresgäst som p.g.a. sjukdom, sociala skäl eller funktionsnedsättning har varit oförmögen att fullgöra sina studier inom 6 år och därför är i behov av att bo kvar i sin studentbostad. 2. Hyresgäst som p.g.a. annat skäl som Bostadsdelegationen anser beaktansvärt är oförmögen att fullgöra sina studier inom 6 år och därför är i behov av att bo kvar i sin studentbostad. 3. Hyresgäst som bedriver studier inom forskarutbildning. Dispens enligt punkt 1-2 ovan beslutas av Bostadsdelegationen. Dispens enligt punkt 3 beslutas av SSSB, vid svårbedömda fall eller på begäran av hyresgästen tar Bostadsdelegationen beslut även i dessa ärenden. Det är hyresgästens ansvar att genom relevanta intyg visa att hyresgästen är berättigad till dispens från den maximala boendetiden. Ansökan om dispens med tillhörande intyg samt studiemeritförteckning ska skickas till SSSB. Dispens från maximala boendetiden gäller endast för hyresgästens nuvarande bostad. 8 Boprövning och studiekrav 8.1 Boprövning SSSB genomför terminsvis kontroll av hyresgästernas studieprestationer och kårmedlemskap för att kontrollera rätten till studentbostad. SSSB kan genomföra en enskild boprövning om det finns skäl att tro att en hyresgäst permanent avbrutit sina studier eller inte längre är kårmedlem. Bostadsdelegationen och Besvärsnämnden kan i enskilda fall begära extra boprövning av en hyresgäst. Boprövning görs även vid flytt inom SSSB:s bostadsbestånd. 8.2 Kontroll av studieprestationer Kravet vid boprövningen är att hyresgästen ska ha presterat minst 15 högskolepoäng per termin vid ett lärosäte vars studentkår är ansluten till SSCO. Generellt räknas poäng tagna under perioden september januari till höstterminen och poäng tagna under perioden februari augusti till vårterminen. Bedriver hyresgästen studier inom forskarutbildning eller annan utbildning där högskolepoäng inte erhålls ska studiemeriter och studietakt om minst halvfart styrkas genom intyg från lärosätet.

15 Hyresgäst som upprätthåller arvoderat förtroendeuppdrag omfattande minst 50 % av heltid hos SSCO eller en medlemskår ansluten till SSCO ska uppvisa intyg om sitt förtroendeuppdrag och dess omfattning och uppfyller då studiekravet och kårmedlemskravet vid boprövningen. Hyresgäst som upprätthåller arvoderat förtroendeuppdrag omfattande mindre än 50 % av heltid hos SSCO eller en medlemskår ansluten till SSCO ska uppvisa intyg om sitt förtroendeuppdrag och dess omfattning. Om arvoderingsgrad och studieprestationer tillsammans omfattar minst halvtid uppfylls studiekravet vid boprövningen. Hyresgästen måste vara medlem vid någon till SSCO ansluten kår. 8.3 Kontroll av kårmedlemskap Hyresgästen är skyldig att vara kårmedlem under hela sin boendetid. SSSB prövar i samband med boprövningen att hyresgästerna är kårmedlemmar. Kontroll sker mot databas hos SSCO. Om detta inte är möjligt är hyresgästen skyldig att med vederbörliga handlingar styrka kårmedlemskap eller intyg på beviljad dispens från kravet på kårtillhörighet. 8.4 Dispens från studie- och kårtillhörighetskravet Dispens från studiekravet kan medges för: 1. Hyresgäst som p.g.a. sjukdom, sociala skäl eller funktionsnedsättning är oförmögen att fullgöra sina studier enligt studiekraven. 2. Hyresgäst som p.g.a. annat skäl som Bostadsdelegationen anser beaktansvärt inte kan fullgöra sina studier. 3. Hyresgäst som ska genomgå frivillig grundläggande militär utbildning. 4. Hyresgäst som är föräldraledig och/eller uppbär föräldrapenning löpande under hela perioden, motsvarande minst två dagar per vecka. 5. Hyresgäst som vårdas inneliggande på sjukhus eller dylikt, genomgår tvångsvård enligt lagen om vård av missbrukare, lagen om psykiatrisk tvångsvård, lag om vård av ungdom eller smittskyddslagen, samt hyresgäst som är intagen inom Kriminalvården. 6. Hyresgäst som ska ha praktik som är relaterad till studierna men inte ingår i studierna. Dispens från kårtillhörighetskravet ges när det gäller hyresgäster som fått dispens från studiekravet enligt punkt 3-6. Dispens enligt punkt 1-2 ovan beslutas av Bostadsdelegationen. I fall där SSSB bedömer

16 att det finns tydliga intyg om sjukskrivning eller läkarintyg som fastställer att hyresgästen har varit i ett hälsomässigt tillstånd som har gjort denne oförmögen att fullfölja sina studier kan SSSB bevilja dispens från studiekravet. I det fall intygen inte är tillräckliga eller fallet är svårbedömt lyfts ärende alltid till Bostadsdelegationen. Dispens enligt punkt 3-6 ovan beslutas av SSSB, vid svårbedömda fall eller på begäran av hyresgästen tar Bostadsdelegationen beslut även i dessa ärenden. Dispens på grund av pågående sjukskrivning kan ges i förväg av Bostadsdelegationen om läkarintyget omfattar hela terminen. Dispens medges endast för den period som dispensskälen är gällande, dock längst för maximalt 12 månader i följd. Under den totala boendetiden hos SSSB kan hyresgäst beviljas dispens för maximalt fyra terminer. Dispens från studiekravet kan enbart beviljas om hyresgästen inte har en oreglerad skuld till SSSB. Det är hyresgästens ansvar att genom relevanta intyg visa att hyresgästen är berättigad till dispens från studiekravet. Ansökan om dispens med tillhörande intyg samt studiemeritförteckning ska skickas till SSSB:s Kundcenter för prövning av SSSB eller Bostadsdelegationen. 8.5 Fritermin Hyresgäst som har bott minst 6 månader i sin nuvarande bostad hos SSSB och klarat minst en boprövning kan av SSSB medges dispens från studie- och kårmedlemskapskrav under maximalt en termin om avsikten är att därefter åter bedriva studier på minst halvfart vid ett lärosäte vars studentkår är ansluten till SSCO. Ansökan om fritermin skall skickas in innan terminen börjat. En fritermin kan endast medges en gång under den totala boendetiden hos SSSB. En beviljad fritermin kan inte återtas. Hyresgäst som får beviljad fritermin blir parkerad om den inte är kårmedlem, enligt Flytt inom beståndet Med flytt inom beståndet menas att in- och utflyttning sker samma dag eller med upp till två månader omlott mellan bostäder inom SSSB. Hyresgästen har uppsägningstid på sin nuvarande bostad enligt sitt hyresavtal och hyra betalas för både den nuvarande och den nya bostaden under den period hyresgästen har dubbla bostäder. 9.1 Rätt att flytta inom beståndet Hyresgäst som har en köplats kan på sedvanligt sätt boka ny bostad och signera nytt

17 hyresavtal om följande krav är uppfyllda: 1. Hyresgäst ska ha fullgjort sina åligganden enligt hyresavtalet och inte ha en oreglerad skuld till SSSB. 2. Hyresgäst ska ha uppfyllt studiekravet, d.v.s. ha tagit minst 15 högskolepoäng föregående termin och bedriva studier på minst halvfart innevarande termin. Hyresgäst kan ha beviljats dispens från studiekravet. 3. Hyresgästen ska vara kårmedlem. Hyresgästen kan ha beviljats dispens från kårmedlemskravet. 4. Hyresgäst ska inte ha uppnått den maximala boendetiden. 9.2 Flytt till bostad avsedd för minst två personer Vid flytt till en studentlägenhet gäller att den som bokat och ska signera hyresavtalet uppfyller kraven för rätt att flytta inom beståndet bostad (9.1), alternativt erhållit dispens från dessa krav, samt uppfyller kraven för signering av hyresavtal för bostad avsedd för minst två personer (6.2). Den hyresgäst vars köpoäng har använts till att boka ny bostad ska signera hyresavtalet och köpoängen går förlorade. 9.3 Byte av bostad Byte av bostad mellan hyresgäst boende hos SSSB och hyresgäst boende hos annan hyresvärd tillåts inte. Byte av bostad mellan hyresgäster boende hos SSSB tillåts inte. Finns synnerliga skäl kan dispens eventuellt beviljas av Bostadsdelegationen efter inskickad ansökan till SSSB:s Kundcenter. 9.4 Byte av medboende Hyresgäst kan byta medboende under boendetiden. Flyttar den medboende måste den skriftligen avsäga sig platsen som medboende på kontraktet. Hyresgästen är då skyldig att inkomma med uppgifter på ny medboende enligt kraven för rätt att signera hyresavtal alternativt säga upp hyresavtalet. 10 Andrahandsuthyrning 10.1 Tillstånd Uthyrning i andra hand är inte tillåtet utan tillstånd av SSSB.

18 För att beviljas tillstånd ska hyresgästen ha giltiga skäl till att inte kunna använda sin bostad under en viss tid och ha för avsikt att flytta tillbaka för att åter bedriva studier på minst halvfart vid ett lärosäte vars studentkår är ansluten till SSCO. Vid andrahandsuthyrning där hyresgästen ska provbo med sambo behöver avsikten inte vara att flytta tillbaka till den egna bostaden. Ansökan om uthyrning i andra hand skickas till SSSB:s Kundcenter tillsammans med intyg och andra relevanta handlingar som styrker giltiga skäl till uthyrningen. SSSB eller Bostadsdelegationen fattar beslut i ärendet. Även följande krav måste vara uppfyllda: 1. Hyresgäst ska ha fullgjort sina åligganden enligt hyresavtalet och inte ha oreglerad skuld till SSSB 2. Hyresgäst ska vara kårmedlem samt ha uppfyllt studiekravet, d.v.s. ha tagit minst 15 högskolepoäng föregående termin och bedriva studier på minst halvfart innevarande termin. Hyresgäst kan ha beviljats dispens från studiekravet och/eller kårmedlemskravet. 3. Hyresgäst ska inte ha uppnått den maximala boendetiden. 4. Hyresgäst ska ha klarat minst en boprövning. 5. Hyresgäst ska ha bott i nuvarande bostad i minst sex månader innan uthyrning i andrahand beviljas. 6. Tillstånd beviljas ej under hyresgästens uppsägningstid. Uthyrning i andra hand ska omfatta minst fyra veckor för att tillstånd ska beviljas. Tillstånd beviljas endast för perioden som hyresgästen inte ska använda sin bostad, dock för högst tolv månader i följd, om inget annat anges. Hyresgäst som fått tillstånd till kortare uthyrningsperiod än 12 månader kan ansöka om eventuell förlängning till SSSB. Hyresgäst som önskar få tillstånd till uthyrning i andra hand efter att tidigare ha beviljats tillstånd för 12 månader i följd, måste ha bott minst 6 månader i sin bostad innan nytt tillstånd eventuellt kan beviljas. I sådant ärende fattar Bostadsdelegationen beslut om att nytt tillstånd ska beviljas Skäl till uthyrning i andra hand Hyresgäst kan beviljas tillstånd till uthyrning i andra hand av SSSB om denne: 1. Ska bedriva studier på annan ort som kommer att tillgodoräknas i hyresgästens svenska utbildning. 2. Ska provbo med sambo. 3. Ska genomgå frivillig grundläggande militär utbildning, motsvarande allmän värnplikt.. 4. Ska vårdas inneliggande på sjukhus, genomgå tvångsvård enligt lagen om vård av missbrukare, lagen om psykiatrisk tvångsvård eller

19 smittskyddslagen, samt ska bli intagen inom Kriminalvården. 5. Ska vara föräldraledig och uppbära föräldrapenning löpande under hela perioden, motsvarande minst en dag per vecka. 6. Ska under en termin ej bedriva studier men avsikten är att därefter åter studera på minst halvfart vid ett lärosäte vars studentkår är ansluten till SSCO. SSSB ska först ha medgett dispens från studiekravet (fritermin). Detta kan endast medges en gång under den totala boendetiden hos SSSB. För punkt 1-2 ska hyresgästen vid kontroll av studieprestationer uppvisa intyg på att den uppfyllt studiekravet. För punkt 3-6 medges dispens från studiekravet för perioden som andrahandsuthyrningen pågår. Hyresgäst kan ansöka om tillstånd till uthyrning i andra hand av Bostadsdelegationen om denne: 1. Ska vistas på annan ort p.g.a. sjukdom, starka sociala skäl eller funktionsnedsättning som gör att hyresgästen är oförmögen att fullgöra sina studier enligt studiekravet. 2. Har andra beaktansvärda skäl som gör att uthyrning i andra hand kan vara befogat. Dispens från studiekravet medges för perioden som andrahandsuthyrningen pågår Krav på andrahands-hyresgästen Uthyrning i andra hand ska ske till person/personer som uppfyller kraven rätt att signera hyresavtal. Den tilltänkte andrahandshyresgästens personuppgifter samt bevis om att denne uppfyller de ovan nämnda kraven ska insändas tillsammans med ansökan om uthyrning i andra hand Byte av andrahandshyresgäst Förstahandshyresgästen kan byta andrahandshyresgäst under pågående uthyrningsperiod. Den nya andrahandshyresgästen ska godkännas av SSSB Uthyrning i andra hand under sommarperioden Under sommarperioden från och med 1 juni till och med 31 augusti kan SSSB bevilja uthyrning i andra hand till person som inte studerar men har fyllt 18 år. SSSB:s hyresgäst ska uppfylla kraven för tillstånd till uthyrning i andra hand, men måste inte specificera sina skäl.

20 10.6 Ansvar Vid andrahandsuthyrning ansvarar förstahandshyresgästen för att hyresavtalets samtliga villkor gentemot SSSB uppfylls 11. Överlåtelse av studentlägenhet Hyresgäst får inte överlåta hyresrätten utan SSSB:s tillstånd. Hyresgäst som bott hos SSSB i mer än 5 ½ år kan ej överlåta sitt kontrakt. Målsman eller förmyndare som har signerat hyresavtal med SSSB ska överlåta hyresavtalet till hyresgästen när den uppnått myndig ålder. För att hyresavtal (gällande för bostad avsedd för minst två personer) ska kunna överlåtas till medboende krävs att den medboende ska flytta ihop med en ny person eller bo kvar i bostaden med minderåriga barn. Överlåtelse kan endast ske om nuvarande medboende funnits med på hyresavtalet samt varit folkbokförd på adressen i minst 12 månader. I samband med överlåtelsen görs följande kontroller på nuvarande medboende 1. Att medboenden uppfyller studiekravet samt är kårmedlem. Hyresgäst kan ha beviljats dispens från studiekravet. 2. Att medboenden inte har bott inom SSSB:s bestånd den maximala boendetiden. Medboende övertar bostaden i befintligt skick och ett överlåtelsedokument signeras av både den tillträdande och avträdande hyresgästen. Den nuvarande medboende som efter överlåtelsen blir hyresgäst kan i sin tur inte överlåta hyresrätten i framtiden. Detta gäller ej hyresgäst som fått hyresrätten överlåten till sig av målsman eller förmyndare. Har nuvarande medboende en köplats (köpoäng) nollställs köpoängen och hyresgästen spärrars från att boka ny bostad i tre månader. 12. Uppsägning av hyresavtal 12.1 Hyresgästens egen uppsägning Hyresgäst har rätt att säga upp hyresavtalet till den 15:e eller till den sista i varje månad. Uppsägning ska ske skriftligt eller via SSSB:s hemsida. Uppsägningstiden är 2 månader, om inte SSSB medger kortare uppsägningstid. Undantagsvis kan SSSB ha avtalat annan uppsägningstid med hyresgästen, vilken då gäller.

21 Hyresavtal med 10-månadershyra kan inflyttningsåret endast sägas upp för avflyttning till ett datum så att hyresgästen betalar minst två hela månadshyror Skäl för uppsägning av SSSB Hyresgäst som inte uppfyller studiekravet eller inte är kårmedlem eller har uppnått den maximala boendetiden ska sägas upp av SSSB för avflyttning. En hyresgäst som fått dispens gällande studiekravet, kårmedlemskapskravet eller boendetiden kan också sägas upp om det framkommer att hyresgästen lämnat felaktig information eller felaktigt intyg som gjort att dispensen beviljades. SSSB kan även säga upp en hyresgäst om det i samband med en boprövning framkommer att hyresgästen brustit i sina åligganden gentemot SSSB. Ytterligare skäl till att SSSB kan säga upp hyresavtalet är bl.a. utebliven hyresbetalning, otillåten andrahandsuthyrning eller att hyresgästen inte har fullgjort sina åtaganden enligt hyresavtalet Överklagan av uppsägning Hyresgäst som blivit uppsagd på grund av att den inte är kårmedlem, uppnått studiekravet eller har uppnått den maximala boendetiden kan överklaga beslutet om uppsägning till Bostadsdelegationen. Överklagan av uppsägning till Bostadsdelegationen ska ske skriftligen så snart som möjligt, dock senast 6 veckor före angivet uppsägningsdatum. Bostadsdelegationen behandlar inte ärenden som inkommit efter det datumet. Hyresgäst som har sagt upp sitt hyresavtal eller skriftligt bekräftat sin utflyttning kan inte ändra avflyttningsdatum eller överklaga beslutet om uppsägning till Bostadsdelegationen Anstånd med utflyttning SSSB får om det finns särskilda skäl bevilja anstånd med utflyttning med maximalt tre månader. Bostadsdelegationen får om det finns särskilda skäl bevilja anstånd med utflyttning med maximalt 6 månader. Hyresgästen ska skriftligen bekräfta sin utflyttning enligt det överenskomna anståndsdatumet. 13 Bostadsdelegationen och Besvärsnämnden 13.1 Bostadsdelegationen Kunder och hyresgäster kan överklaga regler inskrivna i denna instruktion till Bostadsdelegation. Ärende som inte tål uppskov kan i undantagsfall avgöras av Bostadsdelegationens ordförande ensam. SSSB ska genom protokoll eller på annat sätt

22 underrättas om Bostadsdelegationens beslut. Även ordförandebeslut ska protokollföras samt tillställas SSSB och Bostadsdelegationen för kännedom. Ansökan till Bostadsdelegationen ska avvisas om sökande inkommer med ny ansökan i samma ärende inom sex månader efter föregående beslut. Bostadsdelegationen eller dess ordförande kan besluta att ärendet ska tas upp till ny behandling om nya uppgifter har inkommit i ärendet eller om det finns särskilda skäl. SSSB har att bereda och föredra ärenden som ska avgöras av Bostadsdelegationen och att skriftligen underrätta sökanden om beslutet och meddela besvärshänvisning. Bostadsdelegationens beslut kan överklagas till SSCO:s Besvärsnämnd senast 14 dagar efter fattat beslut, i annat fall kan överklagan avvisas. Bostadsdelegationen behandlar ej ansökningar från hyresgäster som har hyresskuld till SSSB Besvärsnämnden Bostadsdelegationens beslut kan överklagas till SSCO:s Besvärsnämnd. Överklagan ska skickas direkt till SSCO:s Besvärsnämnd. Besvärsnämnden ska sammanträda så att inkommen överklagan kan prövas snarast möjligt. Ärende som inte tål uppskov kan avgöras av Besvärsnämndens ordförande ensam. Besvärsnämnden ska vid sitt sammanträde, utöver överklagan med eventuella bilagor, ha tillgång till de handlingar som Bostadsdelegationen hade vid sin prövning. SSSB ska genom protokoll eller på annat sätt underrättas om Besvärsnämndens beslut. Även ordförandebeslut ska protokollföras samt tillställas SSSB och Besvärsnämnden för kännedom. Besvärsnämndens beslut kan inte överklagas. 14 Ändring och tillämpning 14.1 Ändringar och tillägg Ändring av denna instruktion beslutas av SSCO:s styrelse, som därvid även beslutar om ändringarnas ikraftträdande. Beslut om ändring ska före ikraftträdande underställas SSSB:s styrelse för godkännande Tillämpnings-bestämmelser Tillämpningsbestämmelser till denna instruktion utfärdas av SSCO:s styrelse. Sådant

23 beslut ska tillställas SSSB:s styrelse för kännedom. Tillämpningsbestämmelser ska med angivande av datum för beslut införas omedelbart efter denna instruktion. Antagen av SSCO:s styrelse , , , , , , , , Godkänd av SSSB:s styrelse , , , ,

24 Beslutsärende 6.5. Val av suppleant till Folkuniversitet, stiftelsen kursverksamheten vid Stockholms universitet Till styrelsemöte nr Avsändare Presidiet 6.5. Val av suppleant till Folkuniversitet, stiftelsen kursverksamheten vid Stockholms universitet Bakgrund Fullmäktige har den 26 november valt ledamot och delegerat valet av suppleant till styrelsen. Nomineringsanmodan har utlysts igen på hemsidan. Inga ansökanden har inkommit hittills. Beslutsförslag Presidiet föreslår att välja x som suppleant till Folkuniversitet, stiftelsen kursverksamheten vid Stockholms universitet för ett år från och med den 16 december. Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0) Org. nr Frescativägen 14 A Stockholm Telefax +46 (0)

25 Students Nobel NightCap Sid 1 Underlag för styrelsebeslut rörande Students Nobel Nightcap nyttjande av Lantis, Allhuset och Aula Magna En essentiell del av Students Nobel Nightcap är att ge gästerna en storslagen upplevelse i form av mat, dryck och dekor. Som en del av årets tema kommer rökmaskiner användas för att uppnå vissa effekter. För att detta inte ska leda till att utrymningslarmet aktiveras kommer de rökdetektorer som finns i lokalen stängas av under festen (23:00-05:30). Detta innebär att någon från SNNC måste signera ett avtal där hen tar över ansvaret för ovan nämnda byggnader under den tid då rökdetektorerna är avaktiverade. I dagsläget är den personen jag, Magnus Kjellman. Även om vi har en organisation med brandvakter etc. på plats för förhindra att brand skulle utbryta kan jag likväl hållas personligt ansvarig för de skador som skulle kunna uppstå. Då dessa skador potentiellt skulle kunna uppgå till mycket stora belopp ber jag att fatta beslut om att jag kan ingå detta avtal i SUS namn vilket skulle skydda mig från att personligen bli ersättningsskyldig om skador enligt ovan skulle uppstå. Susfab AB Students Nobel NightCap Universitetsvägen 2A, Stockholm

26 SNNC rapport Fortlöpande arbete och planering 27/12 har vi kickoff för alla volontärer 2/12 har vi en infokväll för alla volontärer 4/12 börjar vår "de/construction period" 11/12 behöver vi all hjälp vi kan få med att riva festen 18-19/12 ska alla lokaler vara återlämnade till SU

Instruktion för studentbostadskön och. innehav av studentbostad

Instruktion för studentbostadskön och. innehav av studentbostad Instruktion för studentbostadskön och innehav av studentbostad Antagen 2012-05-24 Gällande från 2012-12-01 1 Om instruktionen Denna instruktion innehåller föreskrifter om tillämpningen av Stadga för tilldelning

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr 4 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr 4 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 4 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår 2014-09-04 klockan 18.00 i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

Policy hyra lägenhet hos Älmhultsbostäder 2017

Policy hyra lägenhet hos Älmhultsbostäder 2017 Policy hyra lägenhet hos Älmhultsbostäder 2017 Alla ska ha lika rätt och möjlighet att söka bostad hos Älmhultsbostäder AB. ÄBO skall stödja och verka för en positiv utveckling av Älmhults kommun. Vi gör

Läs mer

1 januari Uthyrningsmanual

1 januari Uthyrningsmanual Uthyrningsmanual För att kunna söka lägenhet hos Tripo Fastigheter måste du registrera dig som bostadssökande via vår hemsida. Du måste ha ett svenskt personnummer för att vi ska kunna behandla din ansökan

Läs mer

Utförliga köregler

Utförliga köregler 2019-06-04 Utförliga köregler Registrera dig i bostadskön För att hyra en lägenhet hos GöteneBostäder måste du stå i vår bostadskö. Du ställer dig i kön på vår webbplats genom att välja Registrera dig

Läs mer

Ansökan om uthyrning i andra hand

Ansökan om uthyrning i andra hand Ansökan om uthyrning i andra hand Uthyrning i andra hand får inte genomföras utan Eskilstuna Kommunfastigheters godkännande Vill du hyra ut din lägenhet till någon annan? Om du inte ska bo i din lägenhet

Läs mer

Hyrespolicy för Ljusnarsbergs kommun

Hyrespolicy för Ljusnarsbergs kommun Dnr KS 0002/2017 Hyrespolicy för Ljusnarsbergs kommun Antagen av kommunstyrelsen 2017-03-29 67 2 (5) Utgångspunkten för denna policy är att alla ska ha samma möjlighet att ansöka om en bostad hos Ljusnarsbergs

Läs mer

Uthyrningsregler. AB Skövdebostäder

Uthyrningsregler. AB Skövdebostäder Uthyrningsregler AB Skövdebostäder Detta uthyrningsregelverk gäller från och med 2016-10-03 och tills vidare. Regelverket revideras årligen och Skövdebostäder förbehåller sig rätten till ändringar. Innehållsförteckning

Läs mer

Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg

Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg Uthyrningspolicy Hur får man möjlighet att hyra en lägenhet hos Atrium Ljungberg? Bostadsförmedlingen/Atrium Ljungbergs egen intressebank Interna sökande

Läs mer

Policy hyra lägenhet hos Älmhultsbostäder

Policy hyra lägenhet hos Älmhultsbostäder 2019-09-10 Policy hyra lägenhet hos Älmhultsbostäder Alla ska ha lika rätt och möjlighet att söka bostad hos Älmhultsbostäder AB (nedan kallat ÄBO). ÄBO skall stödja och verka för en positiv utveckling

Läs mer

Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg

Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg Uthyrningspolicy Hur får man möjlighet att hyra en lägenhet hos Atrium Ljungberg? I första hand förmedlas våra bostäder genom Bostadsförmedlingen. Atrium

Läs mer

Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra

Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra Att hyra ny bostad är en stor händelse, speciellt om det är den första egna lägenheten. Här finns lite användar information: Innehåll 1. Avtal 2. Besittningsskydd

Läs mer

FRÅN ANSÖKAN TILL KONTRAKT

FRÅN ANSÖKAN TILL KONTRAKT FRÅN ANSÖKAN TILL KONTRAKT 1 Innehåll Söka bostad 3 Poängsystem 4 Grundkrav 5 Visning och tilldelning 6 Kontraktsskrivning 7 Andrahandsuthyrning 7 2 SÖKA BOSTAD HOS OSS För att söka lägenhet måste du registrera

Läs mer

Gällande lagar och regler

Gällande lagar och regler Gällande lagar och regler för uthyrning i andrahand och uthyrning av rum i bostad För dig som hyr ut Innehållsförteckning - Kortfattad Information Sida 3 - Vad är Andrahandsuthyrning Sida 3 - När får jag

Läs mer

Uthyrningspolicy. Grundläggande principer för hantering av bostadskön och uthyrning av lägenheter

Uthyrningspolicy. Grundläggande principer för hantering av bostadskön och uthyrning av lägenheter Uthyrningspolicy Grundläggande principer för hantering av bostadskön och uthyrning av lägenheter Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 1. Inledning... 2 2. Regler för bostadskön... 2 2.1 Registrera

Läs mer

1:4 Kötid Ett köärende förnyas en gång per år genom att den bostadsökande betalar en köavgift med ett belopp som kommunfullmäktige i Luleå beslutar.

1:4 Kötid Ett köärende förnyas en gång per år genom att den bostadsökande betalar en köavgift med ett belopp som kommunfullmäktige i Luleå beslutar. LULEÅ KOMMUN 2016-11-07 Köregler Bostad Luleå (gäller från 2016-10-01) 1:1 Grundregler Från den dag man fyller 15 år får man registrera sig i Bostad Luleås bostadskö. Personnummer eller samordningsnummer

Läs mer

Här kommer en sammanställning av viktigare regler att tänka på kring andrahandsuthyrning.

Här kommer en sammanställning av viktigare regler att tänka på kring andrahandsuthyrning. Andrahandsuthyrning Här kommer en sammanställning av viktigare regler att tänka på kring andrahandsuthyrning. 1. Uthyrning av hel bostad Hyresavtal Hyresrätter, bostadsrätter och villor kan hyras ut i

Läs mer

Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning

Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ny ansökan Förlängning av redan pågående andrahandsuthyrning Hyresgäst Avtalsnummer (Hyresgäst 1) (Hyresgäst 1)

Läs mer

Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning

Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ny ansökan Förlängning av redan pågående andrahandsuthyrning Hyresgäst Avtalsnummer (Hyresgäst 1) (Hyresgäst 1)

Läs mer

UTHYRNINGSREGLER STUDENTBOSTÄDER UTHYRNINGSREGLER VÄTTERHEM STUDENTBOSTÄDER GÄLLER FRÅN

UTHYRNINGSREGLER STUDENTBOSTÄDER UTHYRNINGSREGLER VÄTTERHEM STUDENTBOSTÄDER GÄLLER FRÅN UTHYRNINGSREGLER STUDENTBOSTÄDER UTHYRNINGSREGLER VÄTTERHEM STUDENTBOSTÄDER 2018 1 GÄLLER FRÅN 2018-02-01 Ordlista... 4 Personuppgifter... 8 Köpoäng... 9 Lojalitetspoäng... 10 Kontakt vid tilldelning...

Läs mer

Köpoäng nya kunder Köpoäng trygghetsboende Köpoäng interna kunder Viktig information om köpoäng

Köpoäng nya kunder Köpoäng trygghetsboende Köpoäng interna kunder Viktig information om köpoäng 2018-05-30 Köpoäng nya kunder För att kunna söka lägenhet hos Bostadsbolaget måste du registrera dig som sökande i vår bostadskö. Det gör du enklast via vår hemsida, www.mjolbybostad.se, där du klickar

Läs mer

Registrering till bostadskön får göras från den dag man fyller 15 år. Saknar en bostadssökande

Registrering till bostadskön får göras från den dag man fyller 15 år. Saknar en bostadssökande Köregler Bostad Luleå (gäller från 2016-10-01) 1.1 Grundregler Registrering till bostadskön får göras från den dag man fyller 15 år. Saknar en bostadssökande personnummer eller samordningsnummer ska födelsedatum

Läs mer

Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning

Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ansökan om tillstånd vid andrahandsuthyrning Ny ansökan Förlängning av redan pågående andrahandsuthyrning Hyresgäst Avtalsnummer (Hyresgäst 1) (Hyresgäst 1)

Läs mer

STADGAR för Länsö Norra Tomtägareförening antagna vid årsmöte 15 juni 2014

STADGAR för Länsö Norra Tomtägareförening antagna vid årsmöte 15 juni 2014 STADGAR för Länsö Norra Tomtägareförening antagna vid årsmöte 15 juni 2014 1 ÄNDAMÅL Länsö Norra Tomtägareförening är en förening för fastighetsägare på Norra Länsö. Föreningen skall tillvarata gemensamma

Läs mer

Bf Bulten Tips och råd: Om du ska hyra ut din lägenhet

Bf Bulten Tips och råd: Om du ska hyra ut din lägenhet Bf Bulten Tips och råd: Om du ska hyra ut din lägenhet Du som är medlem i bostadsföreningen Bulten får hyra ut din lägenhet, men du måste följa de regler som gäller. Detta faktablad har tagits fram som

Läs mer

Seniorbostadskö Vaxholms stad

Seniorbostadskö Vaxholms stad Seniorbostadskö Vaxholms stad Tekniska Enheten, 2017-09-19 Vad är en seniorbostad? Seniorbostäder är bostäder som är avsedda för personer över en viss ålder, vanligen 55år och äldre. Bostäderna är utformade

Läs mer

Hur bor du egentligen?!

Hur bor du egentligen?! En broschyr om boende Hur bor du egentligen?! Regler om hyra av bostad finns i Jordabalken (1970:994) kap. 12. I Jordabalkens mening räknas både studentrum och lägenhet som bostadslägenhet. En annan definition

Läs mer

KÖ- OCH FÖRMEDLINGSREGLER FÖR KUNDER I BOSTADSKÖN

KÖ- OCH FÖRMEDLINGSREGLER FÖR KUNDER I BOSTADSKÖN Styrdokument FÖRSLAG KÖ- OCH FÖRMEDLINGSREGLER FÖR KUNDER I BOSTADSKÖN 1. KÖREGLER 1.1 Vem kan ställa sig i bostadskön? Den som har ett svenskt personnummer eller ett så kallat samordningsnummer kan anmäla

Läs mer

Från ansökan till kontrakt

Från ansökan till kontrakt Från ansökan till kontrakt innehåll Söka bostad...2 Poängsystem...3 Grundkrav...4 Visning & tilldelning...5 Kontraktsskrivning...6 Andrahandsuthyrning...6 Registrering som bostadssökande Intresseanmälan

Läs mer

Medlemmar är alla studenter som är inskrivna på Ekonomisk-historiska. Medlemskapet avslutas automatiskt vid studiernas upphörande.

Medlemmar är alla studenter som är inskrivna på Ekonomisk-historiska. Medlemskapet avslutas automatiskt vid studiernas upphörande. STADGAR FÖR STUDENTRÅDET EKONOMISK-HISTORISKA INSTITUTIONEN Antagna på ämnesrådets årsmöte 2012-01-31. Allmänna bestämmelser 1. Ändamål Studentrådet Eko-hist, nedan benämnt studentrådet, är ett organ inom

Läs mer

Välkommen till kursen

Välkommen till kursen Välkommen till kursen Gör rätt som hyresvärd Vilka är vi? Avsnitt 1 Definitioner Uppsägningstider 1 Hyresavtal Hus eller del av hus lägenhet Upplåtits Till nyttjande Mot ersättning Bostadslägenhet resp.

Läs mer

HFAB:S UTHYRNINGSMANUAL STUDENT

HFAB:S UTHYRNINGSMANUAL STUDENT HFAB:S UTHYRNINGSMANUAL STUDENT Innehållsförteckning: REGISTRERA DIG I BOSÖK OCH BÖRJA SAMLA KÖPOÄNG... 2 KÖPOÄNG... 3 GRUNDKRAV... 4 SÅHÄR SÖKER DU STUDENTLÄGENHET... 6 VISNING OCH KONTRAKTSSKRIVNING...

Läs mer

Styrelsen POLICY OCH RIKTLINJER FÖR UTHYRNINGSPROCESSEN HANINGE BOSTÄDER AB

Styrelsen POLICY OCH RIKTLINJER FÖR UTHYRNINGSPROCESSEN HANINGE BOSTÄDER AB 1 POLICY OCH RIKTLINJER FÖR UTHYRNINGSPROCESSEN HANINGE BOSTÄDER AB 1 2 Innehåll UTHYRNINGSPOLICY... 1 HANINGE BOSTÄDER AB... 1 1. POLICY FÖR UTHYRNING AV BOSTÄDER INOM HANINGE BOSTÄDER AB... 3 2. SYFTE...

Läs mer

DET HÄR GÄLLER FÖR DIG SOM VILL HYRA AV BOSTADS AB MIMER

DET HÄR GÄLLER FÖR DIG SOM VILL HYRA AV BOSTADS AB MIMER DET HÄR GÄLLER FÖR DIG SOM VILL HYRA AV BOSTADS AB MIMER 1 Innehåll Del I: Sammanfattning av våra regler...5 Hur du söker bostad hos oss...5 Börja med att registrera dig och samla köpoäng... 5 Registrera

Läs mer

Uthyrningspolicy för Uppsalahem AB

Uthyrningspolicy för Uppsalahem AB Uthyrningspolicy för Uppsalahem AB 1. Omfattning Policy för uthyrning av bostäder inom Uppsalahem AB. Gemensamma regler för bolaget samlas under benämning Uppsalahem AB. Separata regler specificeras enligt

Läs mer

Stadgar för Östasiatiska föreningen vid Linköpings Universitet

Stadgar för Östasiatiska föreningen vid Linköpings Universitet Stadgar för Östasiatiska föreningen vid Linköpings Universitet (antagna 2012-10-30) 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är Östasiatiska föreningen vid Linköpings Universitet. 2 Föreningens säte 2.1

Läs mer

Uthyrningspolicy. Krokomsbostäder AB

Uthyrningspolicy. Krokomsbostäder AB Uthyrningspolicy Krokomsbostäder AB Antogs av: Styrelsen i Krokomsbostäder AB Datum: 10 december 2015 Välkommen till Krokomsbostäder Krokomsbostäder AB tillhandahåller bostäder inom Krokoms kommun. I samverkan

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr /2016 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 12 2015/2016 vid Stockholms universitets studentkår 2015-11-05 klockan 18.00 i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

Guide för bostadssökande

Guide för bostadssökande Guide för bostadssökande 1 Innehåll Sök bostad - steg för steg 3 Frågor & svar registrering 6 Frågor & svar söka bostad 8 Frågor & svar visning 10 Frågor & svar byte och flyttning 11 Frågor & svar övriga

Läs mer

Förord uthyrningspolicy

Förord uthyrningspolicy UTHYRNINGSPOLICY F Förord uthyrningspolicy Hos Hoforshus ska alla känna sig välkomna att hyra sin bostad. Uthyrningen ska präglas av transparens, tydlighet och alla människors lika värde. Grunden i vår

Läs mer

STADGAR FÖR PERSTORPS KOLONIFÖRENING

STADGAR FÖR PERSTORPS KOLONIFÖRENING STADGAR FÖR PERSTORPS KOLONIFÖRENING 1 Föreningens namn Föreningens namn är Perstorps koloniförening. Nedan kallad föreningen. 2 Föreningens säte Föreningen med sin styrelse ska ha sitt säte i Perstorp.

Läs mer

Stadgar Blodstenens Hyresgästförening Proposition

Stadgar Blodstenens Hyresgästförening Proposition Stadgar Blodstenens Hyresgästförening Proposition Kapitel 1. Allmänt 1.1 Medlemmar Hyresgästföreningen på Blodstensvägen (nedan kallad föreningen) är en förening öppen för de boende skrivna på Blodstensvägen

Läs mer

1206:01. oenden i Stockholm

1206:01. oenden i Stockholm oenden i Stockholm ra alternativa boendeformer att välja bland. Bostadsförmedling i seniorlägenheter och trygghetsbostäder. Dessutom finns ende för dig med större behov av service och omvårdnad. r som

Läs mer

Håbohus Policy för uthyrning och kravhantering

Håbohus Policy för uthyrning och kravhantering Håbohus Policy för uthyrning och kravhantering Syfte Syftet med policyn är att ge vägledning och tydlighet för Håbohus uthyrningsverksamhet, både för Håbohus personal och för bostadssökande. Denna policy

Läs mer

STADGAR FÖR HÄSSELBY STRANDS SJÖSCOUTKÅR

STADGAR FÖR HÄSSELBY STRANDS SJÖSCOUTKÅR STADGAR FÖR HÄSSELBY STRANDS SJÖSCOUTKÅR 1 Scoutkårens uppgift och verksamhetsort Scoutkårens namn är. Verksamhetsort är Hässelby Strand, Stockholm. Scoutkåren ska vara ansluten till Svenska Scoutförbundet.

Läs mer

Kö- och förmedlingsregler

Kö- och förmedlingsregler Kö- och förmedlingsregler Fastställda av styrelsen 2016-04-14 Senast reviderade 2016-11-10 Se revideringsförteckning Uppsala Bostadsförmedling www.bostad.uppsala.se TELEFON 0771-71 00 00 E-POST info@bostad.uppsala.se

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2018-01-29 3 Gäller från: 2018-01-01 Ansvarig: Socialchef Revideras: Vid behov REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN NÄMNDENS UPPGIFTER Ansvarsområde 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

Kö- och förmedlingsregler

Kö- och förmedlingsregler Kö- och förmedlingsregler Revideringsdatum: 2019-05-23 Ärendenummer: UBAB 2017-0006 Innehållsförteckning 1 Köregler 3 1.1 Grundregler 3 1.1.1 Registrering i bostadskön 3 1.1.2 Uppgifter om sökande 3 1.1.3

Läs mer

KÖ- OCH FÖRMEDLINGSREGLER FÖR KUNDER I INTERNBYTESKÖN

KÖ- OCH FÖRMEDLINGSREGLER FÖR KUNDER I INTERNBYTESKÖN SID 1 (6) Styrdokument Fastställt av styrelsen 2012-05-23 KÖ- OCH FÖRMEDLINGSREGLER FÖR KUNDER I INTERNBYTESKÖN 1 KÖREGLER 1.1 GRUNDREGLER Detta styrdokument ansluter till de två överenskommelser som finns

Läs mer

Stadgar för MejDej-kooperativet. (Ideell förening)

Stadgar för MejDej-kooperativet. (Ideell förening) Stadgar för MejDej-kooperativet (Ideell förening) 1 FÖRENINGENS NAMN MM Föreningens namn är MejDej-kooperativet, med säte i Kristianstads kommun och verksamhet på 15 mils radie från Kristianstad. MejDej-kooperativet

Läs mer

Kö- och förmedlingsregler

Kö- och förmedlingsregler Kö- och förmedlingsregler Reviderad 2017-02-23 Se revideringsförteckning UBAB 2017-0006-4 Uppsala Bostadsförmedling www.bostad.uppsala.se TELEFON 0771-71 00 00 E-POST info@bostad.uppsala.se Innehåll 1

Läs mer

Föredragningslista för styrelsemöte nr 2 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår

Föredragningslista för styrelsemöte nr 2 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår Föredragningslista för styrelsemöte nr 2 2014/2015 vid Stockholms universitets studentkår 2014-07-31 klockan 18.00 i Rosa rummet, Studenthuset. 1. Mötesformalia 1.1. Mötets öppnande 1.2. Val av sekreterare

Läs mer

Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund

Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund Allmänna bestämmelser 1. 2. 3. Medlemskap 4. 5. 6. Sveriges läkarförbund student Lund är en lokalavdelning av Sveriges läkarförbund student inom Sveriges Läkarförbund

Läs mer

Motion om ordinarie medlemskap och stödmedlemskap i Uppsala studentkår

Motion om ordinarie medlemskap och stödmedlemskap i Uppsala studentkår Till Uppsala studentkårs fullmäktige Motion om ordinarie medlemskap och stödmedlemskap i Uppsala studentkår Uppsala studentkår har i dagsläget bara en typ av medlemskap. Detta innebär att alla medlemmar,

Läs mer

Kö- och förmedlingsregler

Kö- och förmedlingsregler Sida 1 av 9 Kö- och förmedlingsregler 1 Köregler Boplats Syds köregler innehåller grundregler för bostadskö, kötider, köavgift och förmedling. 1.1 Grundregler för att stå i Boplats Syds kö Du kan ställa

Läs mer

Kö- och förmedlingsregler

Kö- och förmedlingsregler Sida 1 av 9 2018-05-17 Kö- och förmedlingsregler 1 Köregler Boplats Syds köregler innehåller grundregler för bostadskö, kötider, köavgift och förmedling. 1.1 Grundregler för att stå i Boplats Syds kö Du

Läs mer

STADGAR Föräldraföreningen Sebran. Uppdaterad: 2012-04-25

STADGAR Föräldraföreningen Sebran. Uppdaterad: 2012-04-25 STADGAR Föräldraföreningen Sebran Uppdaterad: 2012-04-25 1 Stadgar för Föräldraföreningen Sebran 1 Firma Föreningens firma är Föräldraföreningen Sebran, ekonomisk förening. 2 Styrelsens säte Styrelsen

Läs mer

Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar 1 (5) Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Stiftare, namn, säte, firmateckning och verksamhet 1. Den ideella föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Läs mer

S T A D G A R för föreningen Fridhems folkhögskola

S T A D G A R för föreningen Fridhems folkhögskola S T A D G A R för föreningen Fridhems folkhögskola 1 Egenskap och ändamål Föreningen Fridhems folkhögskola är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening med säte i Svalöv. Föreningen är huvudman

Läs mer

Stadgar för Förskolan Framtiden i Lund Ekonomisk Förening

Stadgar för Förskolan Framtiden i Lund Ekonomisk Förening Förskolan Framtiden Stadgar 1(5) Stadgar för Förskolan Framtiden i Lund Ekonomisk Förening 1 Firma Föreningen är en ekonomisk förening. Dess firma är Förskolan Framtiden i Lund Ekonomisk Förening. Föreningen

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte 2009-09-05 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

BRF Löparen 1 i Trångsund - Policy för andrahandsupplåtelse

BRF Löparen 1 i Trångsund - Policy för andrahandsupplåtelse BRF Löparen 1 i Trångsund - Policy för andrahandsupplåtelse Föreningens styrelse har låtit ta fram denna policy för att få till en mer enhetlig hantering av ansökningar från medlemmarna om att få upplåta

Läs mer

Reglemente för fastighetsnämnden

Reglemente för fastighetsnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för fastighetsnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Fastighetsnämnden förvaltar kommunens bebyggda fastigheter och

Läs mer

SAMLAD INFO OM KÖPOÄNG, KONTRAKT, LÄGENHETSVISNING, UPPSÄGNING...

SAMLAD INFO OM KÖPOÄNG, KONTRAKT, LÄGENHETSVISNING, UPPSÄGNING... SAMLAD INFO OM KÖPOÄNG, KONTRAKT, LÄGENHETSVISNING, UPPSÄGNING... OCH ALLT DÄREMELLAN. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 REGISTRERA DIG OCH BÖRJA SAMLA KÖPOÄNG sidan 3 KÖPOÄNG sidan 3 STÅNGÅSTADENS

Läs mer

1 FIRMA 2 2 ÄNDAMÅL 2 3 STYRELSEN SÄTE 2 4 MEDLEMSKAP/INTRÄDE 2 5 UPPSÄGNING, UTTRÄDE OCH UTESLUTNING 2 6 SKOLLEDARE 2 7 FÖRENINGSSTÄMMA 3

1 FIRMA 2 2 ÄNDAMÅL 2 3 STYRELSEN SÄTE 2 4 MEDLEMSKAP/INTRÄDE 2 5 UPPSÄGNING, UTTRÄDE OCH UTESLUTNING 2 6 SKOLLEDARE 2 7 FÖRENINGSSTÄMMA 3 FRÅN 2017-10-24 1 FIRMA 2 2 ÄNDAMÅL 2 3 STYRELSEN SÄTE 2 4 MEDLEMSKAP/INTRÄDE 2 5 UPPSÄGNING, UTTRÄDE OCH UTESLUTNING 2 6 SKOLLEDARE 2 7 FÖRENINGSSTÄMMA 3 8 KALLELSE TILL FÖRENINGSSTÄMMA 3 9 STYRELSEN

Läs mer

Skebos uthyrningspolicy

Skebos uthyrningspolicy Sid 1(15) Skebos uthyrningspolicy Sid 2(15) Innehållsförteckning 1 Registrera dig och börja samla köpoäng... 4 2 Köpoäng... 4 2.1 Tilldelning av köpoäng... 4 2.2 Överlåtelse av köpoäng... 4 2.3 Aktivitetskrav

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden REGLEMENTE 1(6) Reglemente för Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-11, 90 Dnr 2006.197 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden ansvarar för

Läs mer

Reglemente för byggnadsnämnden

Reglemente för byggnadsnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för byggnadsnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Byggnadsnämnden fullgör, i den mån uppgifterna inte åligger kommunstyrelsen,

Läs mer

Rödmyrans Förskola. STADGAR FÖR RÖDMYRANS FÖRSKOLA Nya stadgar beslutade 2007-05-12

Rödmyrans Förskola. STADGAR FÖR RÖDMYRANS FÖRSKOLA Nya stadgar beslutade 2007-05-12 STADGAR FÖR RÖDMYRANS FÖRSKOLA Nya stadgar beslutade 2007-05-12 1 (5) 1 Firma Föreningen firma är Rödmyrans förskola ekonomisk förening 2 Ändamål m m Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas

Läs mer

Guide för bostadssökande

Guide för bostadssökande Guide för bostadssökande Innehåll Sök bostad - steg för steg 3 Frågor & svar registrering 6 Frågor & svar söka bostad 8 Frågor & svar visning 10 Frågor & svar byte och flyttning 11 Frågor & svar övriga

Läs mer

Stadga för. Morlanda Scoutkår. Svenska Scoutförbundet

Stadga för. Morlanda Scoutkår. Svenska Scoutförbundet Stadga för Morlanda Scoutkår Av Svenska Scoutförbundet Utarbetad under våren 2005 Kapitel 1 Kårens uppgift och verksamhet Uppgift 1:1 Scoutkåren har till uppgift att bedriva scoutverksamhet i enlighet

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden

Reglemente för överförmyndarnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för överförmyndarnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Överförmyndarnämnden fullgör de uppgifter som ankommer på

Läs mer

UTHYRNINGSRIKTLINJER FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB

UTHYRNINGSRIKTLINJER FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB UTHYRNINGSRIKTLINJER FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB Innehållsförteckning REGISTRERA DIG I BOSÖK OCH BÖRJA SAMLA KÖPOÄNG... 2 KÖPOÄNG... 2 HFAB:S GRUNDKRAV FÖR ATT FÅ HYRA EN LÄGENHET... 3 SÅHÄR SÖKER DU LÄGENHET

Läs mer

Betalningsföreläggande och handräckning

Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Har du lånat ut pengar som du inte får tillbaka? Får du inte betalt för en faktura? Flyttar inte din uppsagda hyresgäst?

Läs mer

Regler och Riktlinjer vid andrahandsuthyrning för BRF Sädesärlan 6

Regler och Riktlinjer vid andrahandsuthyrning för BRF Sädesärlan 6 Fastställd i styrelsen den 8 juni 2016, reviderad 20 september. En enhetlig hantering för styrelsens prövning av en bostadsrättshavares ansökan om upplåtelse av sin lägenhet i andra hand skapar trygghet

Läs mer

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige

Reglemente. med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige Reglemente med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22 176 med föreskrifter om styrelsens och nämndernas arbetsformer Innehållsförteckning

Läs mer

Reglemente för valnämnden

Reglemente för valnämnden Dnr 2016/269/003, Id 51286 Reglemente för valnämnden Antaget av kommunfullmäktige 2016-06-27, KF 170 2 3 INNEHÅLL VALNÄMNDENS UPPGIFTER 4 Sakområden 4 Processbehörighet 4 Rätt att ingå avtal 4 Rätt att

Läs mer

KÖ- OCH FÖRMEDLINGSREGLER FÖR KUNDER I BOSTADSKÖN

KÖ- OCH FÖRMEDLINGSREGLER FÖR KUNDER I BOSTADSKÖN Styrdokument KÖ- OCH FÖRMEDLINGSREGLER FÖR KUNDER I BOSTADSKÖN 1. KÖREGLER 1.1 Vem kan ställa sig i bostadskön? Den som har ett svenskt personnummer eller ett så kallat samordningsnummer kan anmäla sig

Läs mer

Så söker du bostad eller bilplats

Så söker du bostad eller bilplats Så söker du bostad eller bilplats 1 Innehåll Så söker du - steg för steg 3 Frågor & svar ställa sig i kö 6 Frågor & svar söka bostad och bilplats 8 Frågor & svar visning 10 Frågor & svar byte och flyttning

Läs mer

SEMINARIUM SVARTHANDEL MED HYRESKONTRAKT MARIE ÖHRSTRÖM 7 OKTOBER 2015

SEMINARIUM SVARTHANDEL MED HYRESKONTRAKT MARIE ÖHRSTRÖM 7 OKTOBER 2015 SEMINARIUM SVARTHANDEL MED HYRESKONTRAKT MARIE ÖHRSTRÖM 7 OKTOBER 2015 SVARTHANDEL Otillåten ekonomisk kompensation, t.ex. HG tar betalt vid byte av hyreskontrakt. HG får rabatt vid byte i samband med

Läs mer

Andrahandsuthyrning riktlinjer

Andrahandsuthyrning riktlinjer BRF Väktaren 714400-1950 Andrahandsuthyrning riktlinjer Syftet med riktlinjerna För att en bostadsrättsförening ska kunna fungera ändamålsenligt, krävs en god administration. Att skapa rutiner för styrelsens

Läs mer

Att vara hyresgäst. vad du får och inte får göra

Att vara hyresgäst. vad du får och inte får göra Att vara hyresgäst vad du får och inte får göra 1 Att vara medlem i Hyresgästföreningen har sina fördelar. n Vi kan berätta vilka rättigheter du har som hyresgäst. Vi vet vad du har rätt att själv göra

Läs mer

HFAB:S UTHYRNINGSMANUAL

HFAB:S UTHYRNINGSMANUAL HFAB:S UTHYRNINGSMANUAL Innehållsförteckning REGISTRERA DIG I BOSÖK OCH BÖRJA SAMLA KÖPOÄNG... 2 KÖPOÄNG... 3 HFAB:S GRUNDKRAV FÖR ATT FÅ HYRA EN LÄGENHET... 4 SÅHÄR SÖKER DU LÄGENHET I BOSÖK... 6 VISNING

Läs mer

GALÄRENS UTHYRNINGSPOLICY. - för bostäder, bilplatser och förråd

GALÄRENS UTHYRNINGSPOLICY. - för bostäder, bilplatser och förråd GALÄRENS UTHYRNINGSPOLICY - för bostäder, bilplatser och förråd Innehållsförteckning Uthyrningspolicyns syfte... 4 Uthyrning av bostäder... 4 Våra bostäder... 4 Traditionella hyreslägenheter... 4 Lägenheter

Läs mer

Reglemente. överförmyndarnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen

Reglemente. överförmyndarnämnden. för. Fastställt: Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Reglemente för överförmyndarnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2016-11-24 323 Ansvar för revidering: Kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: från 1 januari 2017 tills vidare A: Överförmyndarnämndens

Läs mer

Kö- och förmedlingsregler

Kö- och förmedlingsregler Kö- och förmedlingsregler Gäller från 2016-06-01 Reviderad av AU 2016-05-25 Uppsala Bostadsförmedling www.bostad.uppsala.se TELEFON 0771-71 00 00 E-POST info@bostad.uppsala.se Innehåll 1 Köregler 3 1.1

Läs mer

3 FÖRBUNDETS MEDLEMSKAP I SAMMANSLUTNINGAR OCH VÄNFÖRENINGSAVTAL

3 FÖRBUNDETS MEDLEMSKAP I SAMMANSLUTNINGAR OCH VÄNFÖRENINGSAVTAL STADGAR FÖR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET Reviderade vid riksmöte 2017-04-22 1 NAMN Förbundets namn är Autism- och Aspergerförbundet. Förbundet är en ideell förening. 2 ÄNDAMÅL Autism- och Aspergerförbundet

Läs mer

STADGAR FÖR. Sveriges Apoteksförening. Antagna vid extra årsmöte 2015-08- 19

STADGAR FÖR. Sveriges Apoteksförening. Antagna vid extra årsmöte 2015-08- 19 STADGAR FÖR Sveriges Apoteksförening Antagna vid extra årsmöte 2015-08- 19 Innehållsförteckning 1. UPPGIFTER 2. MEDLEMSKAP 3. INTRÄDE 4. UPPHÖRANDE AV MEDLEMSKAP 5. AVGIFTER 6. ÅRSMÖTE 7. RÖSTRÄTT 8. KALLELSE

Läs mer

Reglemente för byggnadsnämnden

Reglemente för byggnadsnämnden Antagen av: kommunfullmäktige Datum: 2015-09-07 86 Ersätter: reglemente antaget 2006-12-04 och komplettering gjord 2010-06-07 för byggnadsnämnden 1 Uppdrag och verksamhet Nämnden ska inom sitt verksamhetsområde

Läs mer

1(8) Bostadssocialt program/inriktning försöks- och träningslägenhet. Styrdokument

1(8) Bostadssocialt program/inriktning försöks- och träningslägenhet. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2017-03-07, 35 Dokumentansvarig Områdeschef IFO/Myndighetsenheten Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bostadssocialt

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Antaget av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015, 139 Reglementet gäller från och med 1 november 2015. 0 Uppdrag och verksamhet 1 Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Policy avseende andrahandsuthyrning i Bostadsrättsföreningen (Brf) Nytorpshöjden, Johanneshov

Policy avseende andrahandsuthyrning i Bostadsrättsföreningen (Brf) Nytorpshöjden, Johanneshov 2017-09-25 POLICY Policy avseende andrahandsuthyrning i Bostadsrättsföreningen (Brf) Nytorpshöjden, Johanneshov 1. Allmänna grunder Huvudregeln rörande andrahandsupplåtelse är att en bostadsrättshavare

Läs mer

Stadgar för Sparnäs Skola och Fritidshem Ekonomisk Förening

Stadgar för Sparnäs Skola och Fritidshem Ekonomisk Förening Stadgar för Sparnäs Skola och Fritidshem Ekonomisk Förening Firma 1 Föreningens firma namn är Sparnäs Skola och Fritidshem Ekonomisk Förening Ändamål 2 Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas

Läs mer

ÅRSMÖTE 25 Årsmötet är Försvarshögskolans Studentkårs högsta beslutande organ.

ÅRSMÖTE 25 Årsmötet är Försvarshögskolans Studentkårs högsta beslutande organ. Stadga för FÖRSVARSHÖGSKOLANS STUDENTKÅR Denna stadga antogs första gången 31 januari 2008. Stadgan reviderades en första gång 3 mars 2010. Denna version av stadga gäller från och med 1 juli 2010. ÄNDAMÅL

Läs mer

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1 Bilaga 1 INSTRUKTION för LOKALAVDELNINGARNA i SOS BARNBYAR SVERIGE Antagen vid årsmöte den 15 maj 2004 Antagen vid årsmötet den 23 april 2005 Antagen vid årsmötet den 22 april 2006 Antagen vid årsmötet

Läs mer

Överenskommelse om förmedling av lägenheter

Överenskommelse om förmedling av lägenheter Bilaga 1 Överenskommelse om förmedling av lägenheter Mellan Stockholms Stads Bostadsförmedling AB ("Bostadsförmedlingen") och AB Familjebostäder, AB Svenska Bostäder samt AB Stockholmshem ( Bostadsbolagen

Läs mer

DET HÄR GÄLLER FÖR DIG SOM VILL HYRA AV BOSTADS AB MIMER

DET HÄR GÄLLER FÖR DIG SOM VILL HYRA AV BOSTADS AB MIMER DET HÄR GÄLLER FÖR DIG SOM VILL HYRA AV BOSTADS AB MIMER 1 Innehåll Del I: Sammanfattning av våra regler...5 Hur du söker bostad hos oss...5 Börja med att registrera dig och samla köpoäng... 5 Registrera

Läs mer

Guide för bostadssökande

Guide för bostadssökande Guide för bostadssökande Samma regler för alla - enkelt och rättvist Vi hyr ut nästan 9 000 bostäder i välskötta fastigheter runt om i Kristianstads kommun. Vårt mål är att erbjuda tryggt och trivsamt

Läs mer