HÖGSKOLAN FÖR LIVET. Gemensam ansökan ARCADA.FI

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HÖGSKOLAN FÖR LIVET. Gemensam ansökan 5.3 3.4.2012. ARCADA.FI"

Transkript

1 ARCADA HÖGSKOLAN FÖR LIVET. Gemensam ansökan FÖR BÅDA HJÄRNHALVORNA. ANSÖK! SE ARCADA.FI Patrik, som flyttat från Åland till Helsingfors storstadsliv, studerar till socionom på Arcada. Det händer sig att den avspända killen förvandlas till klassisk konsertpianist. Mera studentbostäder på Arcadas campus s. 4 Ergoterapi på svenska satte Hanna i nya tankebanor s. 8 Mikko lever sin dröm i den lilla butiken med stort hjärta s. 10 utbildningsprogram 2012 s. 12 ansökan s. 15

2 2 ARCADA Använd hjärnan mångsidigt i högskolan för livet! Ofta säger våra studenter att de valt Arcada för att de både vill lära sig och vill göra, i en trygg och trivsam miljö. De vill ha arbetserfarenhet redan under studietiden, samtidigt som de vill ha tillräckligt med teori för att bli kunniga proffs. Det sägs att det är vänster hjärnhalva som jobbar mer när vi tänker logiskt, analytiskt och rationellt, medan höger hjärnhalva aktiveras då vi är intuitiva och subjektiva. Vi tycker det är viktigt att du som student får tänka, tycka och göra. Det vill säga använda alla dina resurser och båda dina hjärnhalvor. På Arcada blir det både teori och praktik föreläsningar, sessioner i spännande lärmiljöer och praktik på fältet. Läs om varför Patrik tycker problem based learning (PBL) är en bra metod för att lära sig, vad som hände när det kliade i plaststudenternas fingrar att testa sina teoretiska kunskaper direkt och varför framgångsrika K-köpmannen Mikko idag märker att också de jobbigaste kurserna behövdes. Du har säkert märkt att det går lättare att koncentrera sig på provläsning efter fotbollsträningarna, sånglektionen eller efter ett telefonsamtal till kompisen. Man behöver både studier och ett liv vid sidan om. Ju mer motiverade människor vi har i vårt hus och ju mer vi använder våra hjärnor, desto större och roligare blir fyrverkeriet av idéer och innovationer som föds! Kom med till Arcada och sätt din hjärna i mångsidigt jobb! Vi ses på Arcada! Gunilla, Sandra och resten av kommunikationsteamet ANSÖK! SE ARCADA.FI Välkomm Arcadahuset med studenter kan kännas stort för en ny student, men du kommer snabbt underfund med hur saker och ting fungerar. Hjälp att komma igång får du bland annat av våra aktiva studenttutorer och din lärartutor. Eftersom det är viktigt för oss att studenter och medarbetare möts och samarbetar i vardagen vill vi från första början skapa en god gemenskap. För andra året i rad öppnade vi läsåret med en gemensam fest med musik, program och traktering på stora torget i Arcadahuset. Igen en gång bidrog studenter, personal och inbjudna gäster tillsammans till den fina stämningen. Hoppas vi får se dig på festen nästa höst! Välkommen till studieservice: En lucka, många ärenden I vår växande högskola har det under hösten möblerats om flitigt. Bland de funktioner som flyttat internt finns studieservice, som nu samlat alla resurser i ett block för att lättare kunna möta studenternas behov. Till studieservice kan man vända sig i ärenden som gäller ansökan, studierättsliga frågor, karriärservice, studievägledning, utbytesstudier och studiestöd. I studieserviceblocket finns också arbetsutrymmen för studenter, med en läsesal och en dataklass där studenterna kan jobba ostört. Övrig studieservice Arcadastudenterna har till sitt förfogande är bibliotekstjänster, IT-stöd och språkstöd. Medlemskap i studerandekåren ASK ger också olika former av studentförmåner.

3 ARCADA 3 Arcada i 65 ord Arcada är en flerbransch-högskola i Arabiastranden i Helsingfors. Vi erbjuder högklassig utbildning och fortbildning på svenska och engelska för våra studenter. Vi tror på nära kontakt med arbetslivet, samarbetar med ett nittiotal högskolor och universitet världen över och bedriver också samhällsrelevant nyttoforskning. Därför är en examen från Arcada inom företagsekonomi, turism, media, teknik, idrott eller socialoch hälsovård relevant och eftertraktad bland arbetsgivare. Utbildningsprogram på svenska, bachelornivå Företagsekonomi Turism Distribuerade energisystem Plastteknik Informations- och medieteknik Film och TV Akutvård Ergoterapi Fysioterapi Idrott och hälsopromotion Det sociala området Vård en till Arcada! Utbildningsprogram på engelska, bachelornivå Degree Programme in Human Ageing and Elderly Service INGEN ANTAGNING 2012! Degree Programme in International Business Degree Programme in Nursing Degree Programme in Plastics Technology Utbildningsprogram på masternivå Avancerad klinisk vård INGEN ANTAGNING 2012! Hälsofrämjande INGEN ANTAGNING 2012! Rehabilitering Det sociala området Media Management (på engelska) Real Estate Management (på engelska) NYTT 2012! Vill du veta mer om Arcada och våra utbildningar? Besök Dessutom erbjuder vi olika former av fortbildning, se Hej i luckan! Vi frågar några studenter vid front desken vad de har för ärenden: Loan Tran studerar International Business Jag är ny student på Arcada och jag kom för att höra mig för om internationellt utbyte. Sverige är ett alternativ. 2. Ida Fagerlund, Veronica Fröberg och Fahad Ahmed studerar vård Vi kom in för att fråga om studieservice råkar veta var i huset printern Isabelle finns. 3. Elena Mazurova studerar International Business Jag kom efter ett studieintyg. I sista minuten måste jag medge.

4 4 STUDIER I en cylinder under de nya studentbostäderna finns bl.a DNA av Arcada-alumn Ville Vuorelma. Som konferencier för grundstensmurningen offrade han en hårlock. Frisör var projektchef Stefan Wiklund. Bilder: Anders Lönnfeldt Mera studentbostäder på Arcadas campus Studentbostäderna bredvid Arcadahuset kryddar studielivet på campus. Studenterna träffas och lär känna varandra, badar bastu och grillar. Just nu finns det 277 bostäder på campus (Majstranden), och flera byggs som bäst. Den 28 september 2011 murades grundstenen till ett nytt komplex med 136 ettor och 43 tvåor (Majlunden och Majparken). I samband med studentbostäderna byggs även 20 handikappbostäder för samkommunen Kårkulla. De nya bostäderna förväntas vara klara i december Många ägare, ett gemensamt intresse: studenterna Byggandet av de nya studentbostäderna genomförs i samarbete mellan Stiftelsen Arcada, Fastighets Ab Arcada Nova, Nylands nation vid Helsingfors universitet, Svenska Studenters Bostadsstiftelse, Tekniska Läroverkets Kamratförbund och Driftsingenjörsförbundet i Finland. För att Helsingfors skall vara en attraktiv studiestad är det viktigt att utbudet på studentbostäder till konkurrenskraftiga priser ökar i metropolområdet. Ägarna till studentbostäderna ställer höga miljökrav och satsar på hållbar utveckling. Vi strävar efter att Arcadas campus skall bli ett s.k. Grönt campus. Det handlar inte enbart om byggnadsteknik. Ett välfungerande campus med korta avstånd mellan hemmet, studieplatsen och basservice minskar på studenteras resande, konstaterar Stefan Wiklund, ansvarig projektchef och vd för Arcada Nova. Förutom studentbostäder och Arcadas verksamhetsutrymmen består campus idag av yrkesinsitut Prakticum och Arcada Studerandekår - ASKs eget kårhus, Cor-huset. I följande skede av campusutvidgningen skall Arcada få nya ändamålsenliga verksamhetsutrymmen, och dessa planeras som bäst.

5 STUDIER 5 Pandan hälsas välkommen i Arcadahuset Med vårt växande campus blir det allt viktigare att tänka hållbart och långsiktigt. Det har vi på Arcada målmedvetet jobbat för, och den 1 juni 2011 belönades vi med beskedet att Arcada av Världsnaturfonden WWF Finland beviljades Green Officecertifiering. I och med godkänd certifiering förbinder vi oss till att enligt en femårig plan jobba mot uppställda mål, med årlig uppföljning. På Arcada har vi valt att satsa på att skära ner el-, värme- och pappersförbrukning. Våra huvudmålsättningar är att jämfört med 2010 års siffror minska elförbrukningen med 10 %, värmkonsum- tionen med 5 % och pappersförbrukningen med 25 % inom tre år. Green Office är ett konkret miljöprogram med målet att minska koldioxidutsläpp och minska företags/kontors ekologiska fotspår. På Arcada jobbar vi för att bedriva forskning och samarbetsprojekt inom hållbar utveckling för att motarbeta klimathoten och bidra till globalt ansvar. Det hänger på var och en av oss att tänka och handla hållbart, och vi välkomnar studenter med idéer och initiativ att aktivt vara med och utveckla en ännu grönare högskola! De nya studentbostäderna som reser sig bakom Arcadahuset skall locka nya studenter till Helsingfors. Studera den tid på dygnet som passar dig Föreläsningsserie tent föreläsningsserie Den tiden är förbi, åtminstone på Arcada! På hösten 2011 introducerades i vårt hus en helt ny webbaserad kursmiljö, ett så kallat e-learningsystem, för studenter och medarbetare på Arcada. För att vi skall kunna utnyttja det maximalt finns det en e-pedagogisk grupp, som jobbar med att vidareutveckla plattformen enligt Arcadas behov. Gruppen fungerar samtidigt som stöd för användarna. Det nya e-learningsystemet, Itslearning, innehåller allt som behövs i en modern elektronisk undervisningsmiljö; läroplaner, onlinediskussioner, e-portfölj, projekthantering, och mycket mer. En stor fördel med en webb-baserad kursmiljö är bland annat att allt kursmaterial finns samlat på ett ställe, och att studenten har tillgång till det från Arcada, hemifrån eller via mobilen när som helst på dygnet. Samtidigt erbjuder teknologin nya möjligheter att förverkliga uppgifter och tentamina. Som namnet avslöjar Itslearning! Försvarsminister Stefan Wallin, studerandekåren ASKs styrelseordförande Elin Blomqvist, Stiftelsen Arcadas styrelseordförande Arne Wessberg och rektor Henrik Wolff ser fram emot mera studenter på campus.

6 6 PROGRAMMEN/ENERGI- OCH MATERIALTEKNIK Ett förhållande som varar livet ut Den dag du lämnar Arcadahuset med avgångsbetyget i handen kommer kanske att kännas både skön och vemodig. Men vi hoppas du ser Arcada som en kär gammal vän du vill hålla kontakten med och träffa ibland, också efter examen. Vi vill i alla fall hålla kontakten till dig! Vi och våra studenter med karriären framför sig - vill följa med vart livet efter Arcada för dig. Våra registrerade alumner får nyheter från Arcada, inbjudningar till träffar och är hjärtligt välkomna att delta i utvecklingen av utbildningen. Den 7 september 2011 var det dags för en internationell träff för ingenjörsstudenter, -alumner, medarbetare och gäster. Det var ett idealiskt tillfälle att skapa nätverk, men också att bekanta sig med alla de intressanta forskningsprojekt som idag pågår och involverar studenter på Avdelningen för energi- och materialteknik. Vem är Du? Vi talade med några av gästerna i vimlet under kvällen Tian Yu Utexaminerad från Industrial Management (programmet skulle idag närmast motsvaras av Plastics Technology) år Hon jobbar nu för United Technologies Corporation, ett amerikanskt företag som erbjuder högteknologi och stöd för bl.a. byggnadsbranschen. Roligt att vara tillbaka på Arcada, att träffa gamla vänner och göra nya bekantskaper! 2. Mariann Holmberg Lektor med 30 års erfarenhet En träff för studenter, lärare och alumner är ett väldigt bra initiativ. Så här kan vi lärare visa studenterna att vi bara är vanliga människor. 3. Ksenia Jegorova från Estland och Marija Demicheva från Ryssland Studerar Plastics Technology för första året Vi är här för att presentera vad vi hoppas få ut av vår utbildning på Arcada, men samtidigt hoppas vi träffen skall ge oss värdefulla kontakter. Eldsjälarna Jonas Eklöf (bilden) och Tomas Qvist har under hösten flitigt presenterat Corcup och vad de Corcup ett be drömmar går Måste det första studieåret bestå av enbart teoretiska grundkurser? man lärt sig tillräckligt för att verkligen kunna upptäcka branschen? Peltola, nya studenter i plastteknik, våren Alla tre väntade ivrig uppbyggt, vad det har för egenskaper och vad som krävs av den som Kristina Morberg Utexaminerad från Tekniska läroverket (idag integrerat i Arcada) år 1987 och VD för Driftingenjörsförbundet i Finland r.f. Jag är här i två roller, men mest för att se vad som är på gång. 5. Ville Schütt och Ekaterina Katja Makletsova Ville är utexaminerad från Produktutveckling och produktion (ett föregångarprogram till Plastteknik) år Han jobbar nu som forskningsingenjör på Arcada. Katja studerar Plastics Technology för tredje året. Vi kom främst för att träffa utexaminerade och höra vad de gör idag. 6. Alumnkoordinator Mia Ingman och Elena Lezhneva, student på Plastics Technology. Mia och Elena arrangerade kvällen. Vi är mycket nöjda med konceptet. Hoppas det blir en årlig tradition att samla alumner, studenter och personal. 7. Avdelningschef (Energi- och materialteknik) Mikael Paronen och programledare Mathew Vihtonen (Plastteknik/Plastics Technology) Du måste sitta på förarplatsen för att lära dig köra. Vi vill inte att våra studenter skall lära sig genom beprövade 50 år gamla övningar. De skall lära sig genom praktik och genom att modigt ta initiativ! Av studenter, för studenter Jonas har ända sedan att han började studera på Arcada varit aktiv i plaststudenternas egen klubb, PET-klubben. Han hade därför den ovanliga förmånen att redan som andraårsstudent få åka med på exkursion till plastmässan i Dűsseldorf hösten Den enorma K-mässan ordnas bara vart tredje år. Där såg man verkligen plastbranschens bredd och möjligheter. Jag blev fast besluten att lära mig allt jag under studietiden hinner och kan om plast, säger han. Sagt och gjort, Jonas, Tomas och Sebastian tog själva initiativ till att få ut så mycket som möjligt av sina studier. På våren 2010 involverade Jonas sina medstudenter i ett projekt som skulle ge dem kunskap och erfarenhet och som skulle engagera Arcadastudenter så brett som möjligt. Vi bestämde oss för att ta fram en produkt i plast från början till slut. Från idé och produktutveckling till marknadsföring och försäljning av slutprodukten. I ett tidigt skede bestämde vi oss för att det skulle vara ett bruksföremål för studenterna, och att själva tillverkningen skulle involvera förstaårsstudenter. Då skulle de genast konkret få se vad studierna som bäst kan gå ut på, förklarar Jonas. Sina idéer bollade de med tillgängliga lärare och med laboratorieingenjör Erland Nyroth i plastlaboratoriet. Från idé till slutprodukt Så föddes den lilla ljusröda bägaren som varit ett av höstens samtalsämnen på Arcada. Under hösten 2010 satte ett team plaststudenter i gång med att planera koppen, och ansökte om stipendiefinansiering för utvecklingsprojektet. Under projektets gång medverkade studenter från både utbildningsprogrammet i plastteknik och det engelska parallellprogrammet Plastics Technology. Studenterna designade 3D-modellen i

7 PROGRAMMEN/ENERGI- OCH MATERIALTEKNIK 7 Kristian lämnade Österbotten för jobb och nätverk i Helsingfors lärt sig av projektet. vis på att att förverkliga Hur skall man göra för att hålla motivationen uppe tills Det frågade sig Jonas Eklöf, Tomas Qvist och Sebastian t på att få lära sig allt om plast som material; hur det är skall jobba med plast. ett CAD-program på dator, testade material, lät göra en 3D-printning av modellen (sponsorerad av C-Advice Oy) och beställde formen som krävdes för att kunna börja tillverka koppen de tagit fram. Det var en härlig känsla att få se och visa upp prototypen som till dess bara funnits i våra huvuden. Med en konkret produkt i handen var det också lättare att engagera folk och få hjälp och stöd, säger killarna. Formen gjordes av Py-tas Oy, och sponsorerna Telko Oy och Clariant donerade råmaterial för koppen. På gång just nu är kommersialiseringsfasen. Kopparna produceras på löpande band i Arcadas plastlaboratorium. Vid inskriptionsfesten i samband med läsårsöppningen fick nya studenter, medarbetare och gäster var sin kopp med sig som minne och nu finns en uppgraderad version av den till försäljning hos ASK Arcada studerandekår. Koppen fick sitt namn genom en öppen namntävling på Facebook. Bland närmare 300 förslag valdes det vinnande förslaget Corcup, som hänvisar till både Arcadastudenternas andra hem Cor-huset, och vikten av att ha sitt hjärta ( cor på latin) med i studierna och studielivet. Det vinnande förslaget kom från en ny student på det engelska programmet Plastics Technology. Killarna hoppas koppen skall bli lika självklar på halaren som tygmärkena, och så ser det ut att gå. Vi vill uppmuntra alla studenter kommande och nuvarande att ta chansen och förverkliga sina idéer. Har man en god idé man brinner för så går den att förverkliga på Arcada. Se bara på oss!, uppmanar de. Efter 21 år i Vasa kände sig Kristian Martin redo för ett miljöbyte. Österbottningar väljer ofta Åbo, men för mig var det just Helsingfors som lockade. Jag ville ha ett nytt nätverk och det är här som jobben i min bransch huvudsakligen finns, säger Kristian. Kristian är yrkesutbildad byggare. När han efter armén bestämt sig för att studera vidare till ingenjör på högskola gick han kvällskurser i matematik och finska för att komplettera sina kunskaper. Hösten 2008 började han studera byggnadsteknik på yrkeshögskolan Novia, men märkte snart att den utbildningen inte kändes rätt för honom. Han övervägde olika studiealternativ. Allt mellan astronomi och handelsstudier kändes möjligt, när han fick nys om Arcadas nya utbildning i distribuerade energisystem. Utbildningen väckte hans intresse, dels för att energifrågor kändes relevanta, dels för att utbildningen indirekt har en koppling till hans bakgrund inom byggbranschen. - Det första året blev skönt nog rätt långt repetition för mig. Vid sidan om studierna hann jag vara aktiv i studielivet, bland annat som styrelsemedlem i en studentnation och som tutor för nya studenter. Men redan under andra året märkte jag att tempot och kraven ökade och studierna började ta allt mer tid. Nu har jag knappt två år kvar och studerar rätt intensivt. Det kräver bra tidsplanering att få in både studier och fritid, tycker Kristian som under lediga stunder gärna går på gym, springer eller tränar bouldring. Nytt program ger utmaningar och möjligheter Kristian blir en av de första ingenjörerna som utexamineras från programmet i distribuerade energisystem på Arcada, och det har varit en process för såväl personal som studenter att, tillsammans med experter från näringslivet, bygga upp programmet. Det är mycket som skall rymmas in under en fyraårig utbildning. Eftersom kurserna ofta är korta och intensiva krävs det ibland att studenterna på egen hand hämtar upp sina kunskaper för att vara redo för nästa helhet. Programmet utvecklas hela tiden och Kristian tycker studenternas respons och önskemål har tagits väl emot och att det finns möjligheter att påverka. Vad är det då driver en student i sina studier? - För mig är det känslan av att den här branschen är rätt för mig. Det är energifrågor jag vill jobba med. Studierna känns relevanta, och även om studierna hittills varit teoribaserade känns det motiverat. Jag vill veta varför saker och ting fungerar som de gör. Nu börjar praktiska projekt komma in i bilden, säger Kristian. Han ser att han med sin bakgrund i byggnadsbranschen har en fördel, inte minst när det gäller att hitta praktik. Han har själv varit aktiv i att hitta praktikplatser inom olika nischer och det har gått lättare aneftersom kunskaperna och erfarenheten ökat. Sitt första praktikpass gjorde han för ett företag inom solenergi och senast praktiserade han för Senera Oy, ett företag som jobbar med energieffektiva lösningar. Där jobbade Kristian med jordvärme, en kraftigt växande energiform i Finland. Ju mer du ger, desto mer får du Ju aktivare man själv är desto mer får man ut av sina studier. Just nu är jag själv med i ett projekt på Arcada där vi för olika kunder mäter värmeförlusten i deras hus, fotograferar med värmekamera och utvärderar resultaten, berättar Kristian. De blivande energiingenjörerna har på många sätt varit aktiva. Bland annat har de, delvis sponsorerade av Arcada och Driftingenjörsförbundet, åkt på branschexkursion till Stockholm. Kristian hoppas att flera skall upptäcka Helsingfors som studiestad. Kom till Helsingfors, här får du ett brett nätverk och intressanta jobb väntar! lyder Kristians hälsning till tvekande icke-helsingforsare som skall börja studera. Kristian ser bara möjligheter i Helsingfors.

8 8 PROGRAMMEN/HÄLSA OCH VÄLFÄRD Ergoterapi på svenska satte Hanna i nya tankebanor En baby är född i Arcadas patientsäkerhets- och lärocenter. Plastmagen tål ovana händer Hur övar en blivande barnmorska förlossningar och förbereder sig för komplikationer av olika slag? Jo, bland annat på en konstgjord mage, som känns och beter sig som magen på en verklig, födande mamma. En sådan finns i Arcadas patientsäkerhets- och lärocenter (APSLC). Med hjälp av den konstgjorda magen kan studenterna tryggt öva in rutiner, komplikationer och samarbete och kommunikation i olika vårdsituationer. Till utrustningen i patientsäkerhets- och lärocentret hör också en robotstyrd spädbarnsdocka och en fullstor simuleringsdocka med röst, kroppsfunktioner och andning. Centret, som av undervisnings- och kulturministeriet har beviljats kvalitetsenhetsstatus för åren , används både inom utbildningen i hälsa- och välfärd och i fortbildning för yrkesverksamma. Bl.a. bland akutvårdsstudenterna anses simuleringarna vara en av höjdpunkterna i studierna. Att börja studera på nytt var det bästa jag gjort på länge! Så säger blivande ergoterapeut Hanna Salmi som nu är inne på sitt tredje år på Arcada. Hanna är en av våra 221 finskspråkiga examensstudenter som valt att studera på svenska. I grunden är hon närvårdare. Efter sin yrkesexamen hann hon jobba några år som närvårdare, varav ett par år i Sverige. I Sverige hann hon också jobba som undersköterska, innan hon sadlade om och började som försäljningsassistent. Hanna märkte snabbt att kontorsarbete inte var något hon vill syssla med i resten av sitt liv. I stället började hon överväga att studera på nytt. Ända sedan jag blev närvårdare har jag varit intresserad av ergoterapi. Jag gillar tanken på att stöda människor till att vara självständiga. Jag tycker mycket om just det klientcentrerade arbetssättet, dvs. att man samarbetar med klienten och får fram hur klienten själv ser på sin situation. Människan har sina styrkor även om hon blir sjuk. Som ergoterapeut vill jag hjälpa klienten att bli medveten om sin situation och att bli aktiv i processen. Jag tror att när klienten själv vill vara aktiv så kan vi tillsammans nå goda resultat i terapin, förklarar Hanna. Att studera på svenska lagom med utmaningar Ett tag bodde Hanna i Arabiastranden och åkte dagligen förbi Arcada, som hon blev nyfiken på. Eftersom hon funderat en del på hur hon skulle upprätthålla sin svenska blev hon glatt överraskad då hon gick in på Arcadas webbplats och såg att det erbjöds ett utbildningsprogram i ergoterapi på svenska. För Hanna var svenska inget främmande språk då hon började studera, men eftersom hon inte använt sig av sina kunskaper på något år kändes det ändå nervöst. Det kändes både spännande och krävande att studera på ett språk man inte behärskar fullständigt. Jag var osäker på om jag hade förstått allting och tvekade till en början att fråga. Men i min grupp har alla varit förstående och stödjande, och jag känner att det går bra att inför gruppen fråga om någonting blir oklart, tycker hon. Studera på nytt ett stort och klokt beslut Med tanke på ekonomin kan det kännas som ett stort beslut för en vuxen att börja studera, men det löser sig, uppmuntrar Hanna. Själv jobbar hon fortfarande några kvällar i veckan som försäljningssekreterare, och medger att det ibland är tungt att kombinera studier och jobb. Men det går tack vare min flexibla arbetsgivare, säger hon. Vad exakt hon kommer att söka sig till efter examen kan hon ännu inte säga. Jag är intresserad av psykiatri, men jag utesluter ingenting. Det är just bredden med ergoterapi som är så bra. Ergoterapeuter jag talat med säger ofta att de helt enkelt hamnat in på det som är rätt för dem. Under studiernas gång har Hannas livsstil och hennes syn på saker och ting förändrats. Jag har börjat tänka på ett annat sätt, mindre inrutat. Jag känner mig driven att utvecklas, att få veta mera. Livslångt lärande känns självklart, jag vill aldrig sluta söka kunskap eller sluta utvecklas i jobbet! Blivande ergoterapeut Hanna Salmi gillar att stöda människor till ett självständigt liv. Internationella sjukskötaren Denise tror på delade erfarenheter Denise valde Arcada för atmosfären. Vad är det som får en sjukskötare med 22 års arbetserfarenhet att vilja tillbaka till skolbänken? Denise Villikka, student vid det nya internationella programmet i vård (Nursing), tvekar inte med svaret. Vård är det jag brinner för, säger hon glatt. Ett erfaret proffs i branschen kunde lätt känna sig överkvalificerad i en grupp med nya vårdstudenter, men Denise verkar uppriktigt ödmjuk och tacksam. Sina lärare på Arcada beskriver hon som högt utbildade proffs. Tack vare att det svenskspråkiga parallellprogrammet i vård på Arcada är väletablerat, tycker Denise att ingenting avslöjar att programmet i Nursing är nytt. Kurserna håller hög kvalitet och bildar en välfungerande helhet, säger hon. Arcada etta i atmosfär Amerikanska Denise och hennes finska man har rest omkring mycket, men efter 12 år här känner de att Finland är deras hem. Länge har Denise drömt om att skaffa sig en högskoleexamen i vård. På Arcada följer hon en individuell studieplan och kommer tack vare tidigare meriter att utexamineras långt före sina klasskompisar. Examen ger henne kompetens att jobba inom EU. Denise förstår svenska och talar finska, men är ivrig att lära sig mera. Hon anser att vård på eget modersmål är mycket viktigt. Att Denise hittade till Arcada var ingen slump. Eftersom hon bestämt sig för att skaffa sig sin examen i vård gick hon noggrant igenom alternativen i regionen. Hon åkte ut till de olika högskolorna, satte sig ner, kände sig för och observerade. På Arcada kände jag den positiva atmosfären. Anställda kilade förbi, men trots det raska tempot verkade alla glada. Jag kände att det var här jag ville studera. Arcada verkar vara en livsstil snarare än en arbetsplats, säger hon. En lärare i nyckelposition Fyra år efter gymnasiet var Denise, inspirerad av sin lärare i hälsovård, färdig sjukskötare från Jackson Memorial School of Nursing. Hon praktiserade först på ansedda Jackson Memorial Hospital i Florida, ett traumaspecialiserat sjukhus. Efter några år flyttade hon över till det katolska, privata sjukhuset Holy Cross. Där blev mångsidiga Denise snart en flytande resurs i organisationen. En dag kunde hon fungera som ansvarig sköterska, nästa dag kunde hon utbilda nyblivna mödrar. Då jag undervisade nya mammor upptäckte jag att det är när jag delar med mig kunskap till andra som jag känner mig mest levande, säger hon med glittrande ögon. Professionell vård där patienten är en individ För Denise har ålder och erfarenhet hämtat med sig nya perspektiv och en större känslighet i förhållandet till patienten. Som sjukskötare går du igenom jobbiga tider tillsammans med patienten och hans/hen- nes närstående. Sjukskötaren måste respektera patientens integritet, värderingar, religion Allt handlar om att kunna knyta an till patienten. Inom intensivvård jobbar du med patienter med akuta skador. En medvetslös patient kanske aldrig ser dig under vårdförhållandet, men varje patient är likväl en individ som förtjänar sjukskötarens tid och kärleksfulla vård. Det enda jag ångrar är att det räckte så länge för mig att inse hur viktigt det är att inte bara erbjuda professionell vård, utan att ha hjärtat med i vården av varje patient. Om jag kunde ge blivande sjukskötare en lärdom skulle det vara just den, funderar hon. En mamma i klassrummet I utbildningen på Arcada har Denise tagit en aktiv roll. Mina klasskompisar kallar mig mamma, skrattar hon. Men det har jag inget problem med. Samtidigt som jag lär mig själv, försöker jag hjälpa dem och använda min erfarenhet för att sporra dem i studierna. Högskolestudier handlar inte bara om att få en examen, det handlar om att lära sig så mycket man kan, slår hon fast. Dubbel nytta av syskonprogram Hösten 2010 antogs för första gången nya studenter till utbildningsprogrammet i Nursing, ett internationellt parallellprogram till Utbildningsprogrammet i vård. Idén med parallellprogram är att utnyttja den kompetens och de nätverk som redan finns för att bygga upp samarbete som båda programmen har nytta av. I dagens globala verklighet är internationell erfarenhet och internationella kontakter en fördel på arbetsmarknaden. Det andra parallellprogrammet på Arcada är Plastteknik - Plastics Technology. Också utbildningsprogrammen i företagsekonomi och International Business samarbetar, med möjlighet till gemensamma studier.

9 PROGRAMMEN/HÄLSA OCH VÄLFÄRD Trainee Maria växer in i Fysio- Sporttis redan under studietiden Maria jobbar redan för FysioSporttis. I december 2009 fick första årets fysioterapistudenter på Arcada ett besök av representanter från privata fysioterapiföretaget Fysio- Sporttis. De fick höra om möjligheten att delta i ett trainee-program, som bygger på att praktikuppgifterna hos arbetsgivaren följer studiernas upplägg. En av de två som fick en traineeplats var Maria Forsius. Jag ansökte om platsen som till ett vanligt jobb, med ansökan och CV och blev kallad på intervju i januari Möjligheten att växa in i branschen under studietiden lät lockande. Att få in foten på Finlands största privata fysioterapiföretag i ett så tidigt skede är en klar fördel, säger hon. FysioSporttis har sedan år 2009 en klinik i Arcadahuset. Det första traineeprogrammet i fysioterapi i Finland Traineeprogrammet, som tagits fram av Fysio- Sporttis i samråd med Arcada, är det första inom fysioterapi i Finland. I praktiken är det ett träningsprogram som är skräddarsytt enligt den takt studierna framskrider. För att få hålla sin traineeplats krävs i gengäld att studenterna klarar kurserna inom utsatt tid. Under tre somrar avläggs totalt 24 avlönade praktikveckor på FysioSporttis, och därutöver ingår vissa extra kurser som skall bredda helheten och förbereda för arbete inom den privata sektorn. Karriären börjar i kundtjänst Den första sommaren var det jobb inom kundtjänst som gällde för Maria på FysioSporttis. Sommaren 2011 jobbade hon förutom i kundtjänst också som deltidsmassör. Nästa sommar blir det troligen handledd praktik. Kundtjänst har varit ett bra ställe att börja på. Jag har fått sätta mig in i allt från remisser och FPA-understöd till hur dokumentationen fungerar på FysioSporttis. Samtidigt har jag fått följa med verksamheten från sidan och observera kontakten mellan klienten och fysioterapeuten. Den sortens kunskap får man inte ur böcker, säger Maria. Målet med traineeprogrammet är en anställning på FysioSporttis. Men redan nu jobbar Maria för företaget två kvällar i veckan, helt oberoende av traineeprogrammet. Jag kom ju oerfaren in i organisationen via ett helt nytt program, men jag har känt mig välkommen och stämningen på arbetsplatsen är bra, säger hon. Problemlösning i grupp passar Putte I problembaserat lärande arbetar man kring olika teman i så kallade basgrupper. Grupperna jobbar i samma konstellation ett halvår i taget. Gruppen får först en utgångspunkt att arbeta efter. Det kan vara en text, en bild eller en film vad som helst egentligen. Därifrån spinner vi vidare och diskuterar vad vi tror att det handlar om. Inlärningsmålen för varje kurs styr naturligtvis vad det kan handla om, och är vi på villovägar leder handledaren in oss på rätt spår igen. Inom gruppen har alla sitt ansvarsområde. Det betyder att man till gruppträffarna på egen hand läser in sig på och reflekterar över sitt område så att man har något att bidra med till nästa gruppdiskussion, förklarar Putte. Också tenterna kan handla om att utveckla ett tema, koppla det till teori, implementera, reflektera och utvärdera sig själv för att se var man behöver lära sig mera. Vi frågar en student: Varför studera idrott och hälsopromotion? Mari Lindström studerar idrott på Arcada för fjärde året och leder bland annat gruppgymnastik på Arcada i studerandekåren ASKs regi, men också på Helsingfors Arbis. Samtidigt jobbar hon som simlärare för allt från småbarn till åringar. Dessutom jobbar som inhoppare på Motivus och danslärarvikarie på Helsingin tanssiopisto. Mari är ursprungligen från Kimito, men ville uppleva Helsingfors som studiestad. Det har hon inte ångrat. Vad fick dig att börja studera idrott? Jag har alltid gillat idrott, och vill ha ett jobb där jag får röra på mig och motivera andra att röra på sig. Gruppidrott är roligt, det upplevde jag själv i tonåren och intresset för idrott har fortsatt. Jag har provat på fotboll, friidrott, ridning, aerobic, innebandy, löpning, boxning, snowboard Just nu är det främst dans som gäller. Hur ser du på ditt val efter några års studier? Jag är nöjd med mitt val, även om tidpunkten att börja kanske inte var den idealiska. I och med att idrottsutbildningen överfördes från Solvalla till Arcadas regi blev det en hel del förändringar och omställningar. Därför valde jag att åka på utbyte till Norge ett halvår, och det är jag glad över! Sedan jag började studera har jag har upplevt att programmet bara blivit bättre, med mångsidigt kursinnehåll och nya engagerade lärare. Vad uppskattade du mest med dina studier? Utbytesstudierna i Norge! Norrmännen är ett idrottsgalet folk och möjligheterna att idrotta och vistas ute är otroliga. Jag fick en massa nya vänner från olika länder och ett kontaktnät för framtiden. Jag överväger faktiskt att åka tillbaka till Norge och jobba efter examen. Också praktiken var givande. Jag ser den som en möjlighet att få känna på arbetslivet och skapa sig kontakter. Vad vill du jobba med efter examen? Just nu är jag nöjd med att leda gruppgymnastik. Vad jag kommer att göra på sikt är omöjligt att förutspå, men t.ex. en masterutbildning (högre yrkeshögskoleexamen) är ingen omöjlig tanke om något år. Din hälsning till dem som nu funderar på att studera idrott? Gillar du idrott så tveka inte, skicka in din ansökan! Inträdesförhöret ger en bra bild av vad utbildningen går ut på. Den ger breda arbetsmöjligheter och möjlighet att inrikta sig på idrott eller hälsopromotion. Och bäst av allt, det finns jobb för en idrottsinstruktör! 9 Patrik lär sig av andras tankar och erfarenheter. Problembaserat lärande (PBL) heter den övergripande pedagogiska idé som används i socionomutbildningen på Arcada. Idén funkar, åtminstone för Patrik Putte Sjöberg från Åland. Han tycker problembaserat lärande passar bra för det sociala området. Samhället är komplext och därför är det viktigt att få med så många perspektiv som möjligt. Idén med PBL är att man med hjälp av andras åsikter och tankar, och med stöd av teori, bildar sig en egen uppfattning om saker och ting, förklarar Putte. Samarbetsförmåga krävs av socionomen Som den största fördelen med PBL ser Putte det kollektiva lärandet. Man lär sig genom andra människors synvinklar och erfarenheter. En teori fungerar inte alltid i praktiken, men tillsammans kan man lösa problem. Det är intressant och givande, säger han. Utmaningarna med den pedagogiska idén är å andra sidan just att PBL kräver tid, enagagemang och samarbete. Samarbetet har ändå inte varit något problem för Putte, som alltid trivts i sociala sammanhang. Jag är faktiskt merkonom i grunden, men märkte snabbt att kontorsarbete inte är min grej. Det var då jag jobbade på en snabbmatskedja som jag upptäckte att kundkontakten gav mig kicks. Jag märkte att jag blev killen folk sökte sig till när de behövde tala av sig, och det motiverade mig att söka mig till en socionomutbildning, berättar han. Som för mången ålänning var Sverige ett starkt alternativ för Putte, men tack vare en kompis som studerade i Helsingfors blev det Arcada. Och det är jag så glad över! Jag trivs som fisken i vattnet här. Vi ålänningar är nog mest rädda för språket, för att Helsingfors är så finskt, men jag har inte haft några problem trots att min finska är svag. Snarare har jag så fullt upp att tiden inte vill räcka till både studier och det studiesociala livet, skrattar han.

HÖGSKOLAN FÖR LIVET. Gemensam ansökan 7.3-12.4.2011.

HÖGSKOLAN FÖR LIVET. Gemensam ansökan 7.3-12.4.2011. ARCADA HÖGSKOLAN FÖR LIVET. Gemensam ansökan 7.3-12.4.2011. ANSÖK! SE ARCADA.FI Joint application 3.1-15.2.2011. VI SNOKAR I LOTTAS KALENDER S. 4 HÄLSOVÅRDEN GER VALMÖJLIGHETER S. 8 PET - EN KLUBB FÖR

Läs mer

Kompass. Vilka är framtidsbranscherna? REDO FÖR JOBB. vägar till din nya karriär. Tips & trix. Ett magasin från Nackademin 2015

Kompass. Vilka är framtidsbranscherna? REDO FÖR JOBB. vägar till din nya karriär. Tips & trix. Ett magasin från Nackademin 2015 Kompass Ett magasin från Nackademin 2015 26 vägar till din nya karriär Tips & trix REDO FÖR JOBB Vilka är framtidsbranscherna? 1 BYGG DESIGN IT KOMMUNIKATION HÄLSA Innehåll Tips & trix - Redo för jobb

Läs mer

2010/2011 - UTBILDNINGSINSPIRATION FÖR DIG SOM ÄR LEDARE OCH CHEF

2010/2011 - UTBILDNINGSINSPIRATION FÖR DIG SOM ÄR LEDARE OCH CHEF 2010/2011 - UTBILDNINGSINSPIRATION FÖR DIG SOM ÄR LEDARE OCH CHEF Har du planerat in dina sex utbildningsdagar? Snittarbetstagaren i Sverige får sex betalda utbildningsdagar per år av sin arbetsgivare.

Läs mer

DRÖMSTUDENT - RAPPORT ÖVER LÄRARENKÄTEN. PUblikationer från Åbo Akademis studentkår 4 / 2013

DRÖMSTUDENT - RAPPORT ÖVER LÄRARENKÄTEN. PUblikationer från Åbo Akademis studentkår 4 / 2013 DRÖMSTUDENT - RAPPORT ÖVER LÄRARENKÄTEN PUblikationer från Åbo Akademis studentkår 4 / 2013 Text av Katarina Kiiskinen Tryckt i Åbo, november 2013 Förord 4 Bakgrundsfakta om respondenterna 6 I Vad personalen

Läs mer

isbn Yrkesinriktad specialundervisning i 25 år

isbn Yrkesinriktad specialundervisning i 25 år isbn Yrkesinriktad specialundervisning i 25 år Yrkesinriktad specialundervisning i 25 år Yrkesinriktad specialundervisning i 25 år 1 2 isbn??????????????????? Optima Samkommun Grafisk design: My Type Ove

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Utbildningar höstterminen 2011 och vårterminen 2o12

Utbildningar höstterminen 2011 och vårterminen 2o12 Utbildningar höstterminen 2011 och vårterminen 2o12 Innehåll Välkommen till ett universitet där allt är möjligt! 3 Människor växer här. Du också. 5 Kalmar Studentstaden vid havet 6 Växjö Ett levande campus

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

EKONOMER KATARINA WIDOFF. EMPLOYER BRANDING nyckeln till framgång sidan 9. civilekonomen som skapar kommunikation sidan 6 SVERIGES

EKONOMER KATARINA WIDOFF. EMPLOYER BRANDING nyckeln till framgång sidan 9. civilekonomen som skapar kommunikation sidan 6 SVERIGES Annons Hela denna tematidning är en annons från Civilekonomerna och Provisa Information AB Annons SVERIGES EKONOMER EMPLOYER BRANDING nyckeln till framgång sidan 9 KATARINA WIDOFF civilekonomen som skapar

Läs mer

VinnVinn. Användarhandbok. Entreprenörspåret Business Arena Imaging. Bengt-Göran Bengtner Lena Holmberg

VinnVinn. Användarhandbok. Entreprenörspåret Business Arena Imaging. Bengt-Göran Bengtner Lena Holmberg VinnVinn Användarhandbok Entreprenörspåret Business Arena Imaging Bengt-Göran Bengtner Lena Holmberg VINNVINN Handbok E-spåret 2 (41) Version 0.8 Förord Denna handbok är en fortsättning på den tidigare

Läs mer

KOLL PÅ STUDENTSTÄDER UTLANDSSTUDIER JOBBEN FINNS - I NORGE FÖR VI HAR

KOLL PÅ STUDENTSTÄDER UTLANDSSTUDIER JOBBEN FINNS - I NORGE FÖR VI HAR Studenten Tidnigen för dig som tar studenten 2010. Producerad av medieprogrammet, Magnus Åbergsgymnasiet, Trollhättan KOLL PÅ STUDENTSTÄDER Vi jämför några populära ställen UTLANDSSTUDIER Så är det att

Läs mer

XXXprogrammet. Innehåll

XXXprogrammet. Innehåll Ekonomi XXXprogrammet Innehåll Ekonomer växer här 3 Framtidens ekonomutbildning 4 Civilekonomprogrammet 6 Detaljhandel och Service Management 8 Ekonomprogrammet 10 Enterprising & Business Development 12

Läs mer

Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör?

Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör? Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Patrik Persson Tommy Andersson Vad krävs för att bli en framgångsrik entreprenör? What does it take to become a successful entrepreneur? Företagsekonomi C-uppsats

Läs mer

H ankeiten. Markus Lampinen. Leadership 2011. Svenska handelshögskolans studentkår. Entreprenören som fick Anders Walls stipendium s.

H ankeiten. Markus Lampinen. Leadership 2011. Svenska handelshögskolans studentkår. Entreprenören som fick Anders Walls stipendium s. 02/2011 H ankeiten Svenska handelshögskolans studentkår Markus Lampinen Entreprenören som fick Anders Walls stipendium s. 24 Leadership 2011 Vad önskas av framtidens chefer? s.22 Studiestödet i höst Snabbare

Läs mer

ledarskap som gör skillnad

ledarskap som gör skillnad ledarskap som gör skillnad Marcus Strömberg, VD AcadeMedia Våra ledare ska vara goda före bilder, för var andra såväl som för sina medarbetare. Ledarskapet ska präglas av affärsmässighet, integritet, tydlighet

Läs mer

Civilingenjör i industriell ekonomi

Civilingenjör i industriell ekonomi Civilingenjör i industriell ekonomi Industriell ekonomi Industriell ekonomi - internationell LiU EXPANDING REALITY Tekniska högskolan vid Linköpings universitet Inledning Välkommen till I-programmen! 2

Läs mer

XXXprogrammet. Innehåll

XXXprogrammet. Innehåll Ekonomi XXXprogrammet Innehåll Ekonomer växer här 3 Framtidens ekonomutbildning 4 Civilekonomprogrammet 6 Detaljhandel och Service Management 8 Ekonomprogrammet 10 Enterprising & Business Development 12

Läs mer

Passion för kemisk träförädling

Passion för kemisk träförädling från Åbo Akademi Nr 14 14.10.2005 Passion för kemisk träförädling Nya möjligheter för magisterprogram EN FRÅGA FÅR SVAR Högkvalitativ utbildning Kring årsskiftet 2005 2006 utser Undervisningsministeriet

Läs mer

Goda kort i arbetslivet. En lärobok i arbetssökning för utexaminerade på andra stadiet

Goda kort i arbetslivet. En lärobok i arbetssökning för utexaminerade på andra stadiet Goda kort i arbetslivet En lärobok i arbetssökning för utexaminerade på andra stadiet Goda kort i arbetslivet - En lärobok i arbetssökning för utexaminerade på andra stadiet Författare: Vesa Malinen, Mikko

Läs mer

CAMPUSMÄSSAN 7 FEBRUARI 2012 UTSTÄLLARE INTERVJUER INSPIRATION

CAMPUSMÄSSAN 7 FEBRUARI 2012 UTSTÄLLARE INTERVJUER INSPIRATION CAMPUSMÄSSAN 7 FEBRUARI 2012 INSPIRATION INTERVJUER UTSTÄLLARE INNEHÅLL 9 PROGRAM 10 FÖRELÄSNINGAR 20 STARTA EGET 23 TIPS OCH RÅD 33 INTERVJUER 51 UTSTÄLLARE 98 MÄSSKARTA ANSVARIG UTGIVARE: Natalie Henriksson

Läs mer

SPACE MAGAZINE AFFÄRSIDÉER FÖR EN SMARTARE LIVSSTIL PARKEN ZOO ÖKAR FARTEN GENOM INNOVATION ENAD FRONT FÖR NÄRINGSLIVET

SPACE MAGAZINE AFFÄRSIDÉER FÖR EN SMARTARE LIVSSTIL PARKEN ZOO ÖKAR FARTEN GENOM INNOVATION ENAD FRONT FÖR NÄRINGSLIVET SPACE MAGAZINE ETT MAGASIN FRÅN MUNKTELL SCIENCE PARK ESKILSTUNA AFFÄRSIDÉER FÖR EN SMARTARE LIVSSTIL PARKEN ZOO ÖKAR FARTEN GENOM ENAD FRONT FÖR NÄRINGSLIVET ER SKAPAR KUNDVÄRDE FÖR GLOBALT FÖRETAG 1

Läs mer

Databasen TURA hjälper forskare

Databasen TURA hjälper forskare EN FRÅGA FÅR SVAR Återbetalning av studiestöd Folkpensionsanstalten skickade i mitten av februari brev med krav på återbetalning av studiestödet till totalt 28.400 studerande som år 2001 överskridit gränsen

Läs mer

Civilingenjör i industriell ekonomi

Civilingenjör i industriell ekonomi Civilingenjör i industriell ekonomi Tekniska högskolan vid Linköpings universitet Industriell ekonomi Industriell ekonomi - internationell LiU EXPANDING REALITY Inledning Välkommen till I-programmen! 2

Läs mer

Effektivitet i fokus

Effektivitet i fokus astories1/14 Christina Söderberg, Folkhälsan Syd Ab: Personalen är vår viktigaste resurs Business Coach Margolit Söderholm: Framgångsrikt ledarskap förutsätter god kommunikationsförmåga Kompletterande

Läs mer

påtända osläckbara själar Idéskaparna

påtända osläckbara själar Idéskaparna påtända osläckbara själar Idéskaparna Påtända osläckbara själar Idéskaparna ek. för. 4 Påtända, osläckbara själar 5 Påtända osläckbara själar 2007 idéskaparna ek. för. 1:a upplagan, 1:a tryckningen ISBN:

Läs mer

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN MARKNADSPLATS. Marknadsplats. Eskilstuna företagare i fokus!

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN MARKNADSPLATS. Marknadsplats. Eskilstuna företagare i fokus! HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN MARKNADSPLATS Marknadsplats 2013 Eskilstuna företagare i fokus! 2 HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN MARKNADSPLATS årets innovatör Ar det du nasta gang? Kriterier För

Läs mer

uppsving lönsamhet Effektivt koncept för Asko Cylinda besparingar på Lidan Marine Högskolor och företag i samverkan skapar ökad Stora

uppsving lönsamhet Effektivt koncept för Asko Cylinda besparingar på Lidan Marine Högskolor och företag i samverkan skapar ökad Stora uppsving LÖNSAM OCH ROLIG KOMPETENSUTVECKLING Högskolor och företag i samverkan skapar ökad lönsamhet Effektivt koncept för Asko Cylinda Stora besparingar på Lidan Marine Bättre-kurs blev vändpunkt för

Läs mer

- Ett samarbetsprojekt för tillväxt och nya jobb. En användarhandbok. Verket för näringslivsutveckling

- Ett samarbetsprojekt för tillväxt och nya jobb. En användarhandbok. Verket för näringslivsutveckling - Ett samarbetsprojekt för tillväxt och nya jobb En användarhandbok Verket för näringslivsutveckling Förord Kompetensförsörjning är en nyckelfråga för utveckling av innovationssystem/kluster. En viktig

Läs mer

Kompetens & Utveckling NOVEMBER 2005

Kompetens & Utveckling NOVEMBER 2005 ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING OM KOMPETENS & UTVECKLING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Kompetens & Utveckling NOVEMBER 2005 Jakten på den perfekta chefen Professor Rikard Larsson vet vad som gör

Läs mer

CS student. Så fixade vi drömjobbet. För dig som pluggar it! Fem unga it-stjärnor avslöjar sina bästa knep för karriären. Lysande tider i it-branschen

CS student. Så fixade vi drömjobbet. För dig som pluggar it! Fem unga it-stjärnor avslöjar sina bästa knep för karriären. Lysande tider i it-branschen CS student TISDAGEN DEN 15 MAJ 2012 För dig som pluggar it! Lysande tider i it-branschen Möjligheterna att få jobb bättre än någonsin. Sid 2 Så väljer du rätt jobb Karriärcoachen hjälper dig att planera.

Läs mer