HÖGSKOLAN FÖR LIVET. Gemensam ansökan ARCADA.FI

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HÖGSKOLAN FÖR LIVET. Gemensam ansökan 5.3 3.4.2012. ARCADA.FI"

Transkript

1 ARCADA HÖGSKOLAN FÖR LIVET. Gemensam ansökan FÖR BÅDA HJÄRNHALVORNA. ANSÖK! SE ARCADA.FI Patrik, som flyttat från Åland till Helsingfors storstadsliv, studerar till socionom på Arcada. Det händer sig att den avspända killen förvandlas till klassisk konsertpianist. Mera studentbostäder på Arcadas campus s. 4 Ergoterapi på svenska satte Hanna i nya tankebanor s. 8 Mikko lever sin dröm i den lilla butiken med stort hjärta s. 10 utbildningsprogram 2012 s. 12 ansökan s. 15

2 2 ARCADA Använd hjärnan mångsidigt i högskolan för livet! Ofta säger våra studenter att de valt Arcada för att de både vill lära sig och vill göra, i en trygg och trivsam miljö. De vill ha arbetserfarenhet redan under studietiden, samtidigt som de vill ha tillräckligt med teori för att bli kunniga proffs. Det sägs att det är vänster hjärnhalva som jobbar mer när vi tänker logiskt, analytiskt och rationellt, medan höger hjärnhalva aktiveras då vi är intuitiva och subjektiva. Vi tycker det är viktigt att du som student får tänka, tycka och göra. Det vill säga använda alla dina resurser och båda dina hjärnhalvor. På Arcada blir det både teori och praktik föreläsningar, sessioner i spännande lärmiljöer och praktik på fältet. Läs om varför Patrik tycker problem based learning (PBL) är en bra metod för att lära sig, vad som hände när det kliade i plaststudenternas fingrar att testa sina teoretiska kunskaper direkt och varför framgångsrika K-köpmannen Mikko idag märker att också de jobbigaste kurserna behövdes. Du har säkert märkt att det går lättare att koncentrera sig på provläsning efter fotbollsträningarna, sånglektionen eller efter ett telefonsamtal till kompisen. Man behöver både studier och ett liv vid sidan om. Ju mer motiverade människor vi har i vårt hus och ju mer vi använder våra hjärnor, desto större och roligare blir fyrverkeriet av idéer och innovationer som föds! Kom med till Arcada och sätt din hjärna i mångsidigt jobb! Vi ses på Arcada! Gunilla, Sandra och resten av kommunikationsteamet ANSÖK! SE ARCADA.FI Välkomm Arcadahuset med studenter kan kännas stort för en ny student, men du kommer snabbt underfund med hur saker och ting fungerar. Hjälp att komma igång får du bland annat av våra aktiva studenttutorer och din lärartutor. Eftersom det är viktigt för oss att studenter och medarbetare möts och samarbetar i vardagen vill vi från första början skapa en god gemenskap. För andra året i rad öppnade vi läsåret med en gemensam fest med musik, program och traktering på stora torget i Arcadahuset. Igen en gång bidrog studenter, personal och inbjudna gäster tillsammans till den fina stämningen. Hoppas vi får se dig på festen nästa höst! Välkommen till studieservice: En lucka, många ärenden I vår växande högskola har det under hösten möblerats om flitigt. Bland de funktioner som flyttat internt finns studieservice, som nu samlat alla resurser i ett block för att lättare kunna möta studenternas behov. Till studieservice kan man vända sig i ärenden som gäller ansökan, studierättsliga frågor, karriärservice, studievägledning, utbytesstudier och studiestöd. I studieserviceblocket finns också arbetsutrymmen för studenter, med en läsesal och en dataklass där studenterna kan jobba ostört. Övrig studieservice Arcadastudenterna har till sitt förfogande är bibliotekstjänster, IT-stöd och språkstöd. Medlemskap i studerandekåren ASK ger också olika former av studentförmåner.

3 ARCADA 3 Arcada i 65 ord Arcada är en flerbransch-högskola i Arabiastranden i Helsingfors. Vi erbjuder högklassig utbildning och fortbildning på svenska och engelska för våra studenter. Vi tror på nära kontakt med arbetslivet, samarbetar med ett nittiotal högskolor och universitet världen över och bedriver också samhällsrelevant nyttoforskning. Därför är en examen från Arcada inom företagsekonomi, turism, media, teknik, idrott eller socialoch hälsovård relevant och eftertraktad bland arbetsgivare. Utbildningsprogram på svenska, bachelornivå Företagsekonomi Turism Distribuerade energisystem Plastteknik Informations- och medieteknik Film och TV Akutvård Ergoterapi Fysioterapi Idrott och hälsopromotion Det sociala området Vård en till Arcada! Utbildningsprogram på engelska, bachelornivå Degree Programme in Human Ageing and Elderly Service INGEN ANTAGNING 2012! Degree Programme in International Business Degree Programme in Nursing Degree Programme in Plastics Technology Utbildningsprogram på masternivå Avancerad klinisk vård INGEN ANTAGNING 2012! Hälsofrämjande INGEN ANTAGNING 2012! Rehabilitering Det sociala området Media Management (på engelska) Real Estate Management (på engelska) NYTT 2012! Vill du veta mer om Arcada och våra utbildningar? Besök Dessutom erbjuder vi olika former av fortbildning, se Hej i luckan! Vi frågar några studenter vid front desken vad de har för ärenden: Loan Tran studerar International Business Jag är ny student på Arcada och jag kom för att höra mig för om internationellt utbyte. Sverige är ett alternativ. 2. Ida Fagerlund, Veronica Fröberg och Fahad Ahmed studerar vård Vi kom in för att fråga om studieservice råkar veta var i huset printern Isabelle finns. 3. Elena Mazurova studerar International Business Jag kom efter ett studieintyg. I sista minuten måste jag medge.

4 4 STUDIER I en cylinder under de nya studentbostäderna finns bl.a DNA av Arcada-alumn Ville Vuorelma. Som konferencier för grundstensmurningen offrade han en hårlock. Frisör var projektchef Stefan Wiklund. Bilder: Anders Lönnfeldt Mera studentbostäder på Arcadas campus Studentbostäderna bredvid Arcadahuset kryddar studielivet på campus. Studenterna träffas och lär känna varandra, badar bastu och grillar. Just nu finns det 277 bostäder på campus (Majstranden), och flera byggs som bäst. Den 28 september 2011 murades grundstenen till ett nytt komplex med 136 ettor och 43 tvåor (Majlunden och Majparken). I samband med studentbostäderna byggs även 20 handikappbostäder för samkommunen Kårkulla. De nya bostäderna förväntas vara klara i december Många ägare, ett gemensamt intresse: studenterna Byggandet av de nya studentbostäderna genomförs i samarbete mellan Stiftelsen Arcada, Fastighets Ab Arcada Nova, Nylands nation vid Helsingfors universitet, Svenska Studenters Bostadsstiftelse, Tekniska Läroverkets Kamratförbund och Driftsingenjörsförbundet i Finland. För att Helsingfors skall vara en attraktiv studiestad är det viktigt att utbudet på studentbostäder till konkurrenskraftiga priser ökar i metropolområdet. Ägarna till studentbostäderna ställer höga miljökrav och satsar på hållbar utveckling. Vi strävar efter att Arcadas campus skall bli ett s.k. Grönt campus. Det handlar inte enbart om byggnadsteknik. Ett välfungerande campus med korta avstånd mellan hemmet, studieplatsen och basservice minskar på studenteras resande, konstaterar Stefan Wiklund, ansvarig projektchef och vd för Arcada Nova. Förutom studentbostäder och Arcadas verksamhetsutrymmen består campus idag av yrkesinsitut Prakticum och Arcada Studerandekår - ASKs eget kårhus, Cor-huset. I följande skede av campusutvidgningen skall Arcada få nya ändamålsenliga verksamhetsutrymmen, och dessa planeras som bäst.

5 STUDIER 5 Pandan hälsas välkommen i Arcadahuset Med vårt växande campus blir det allt viktigare att tänka hållbart och långsiktigt. Det har vi på Arcada målmedvetet jobbat för, och den 1 juni 2011 belönades vi med beskedet att Arcada av Världsnaturfonden WWF Finland beviljades Green Officecertifiering. I och med godkänd certifiering förbinder vi oss till att enligt en femårig plan jobba mot uppställda mål, med årlig uppföljning. På Arcada har vi valt att satsa på att skära ner el-, värme- och pappersförbrukning. Våra huvudmålsättningar är att jämfört med 2010 års siffror minska elförbrukningen med 10 %, värmkonsum- tionen med 5 % och pappersförbrukningen med 25 % inom tre år. Green Office är ett konkret miljöprogram med målet att minska koldioxidutsläpp och minska företags/kontors ekologiska fotspår. På Arcada jobbar vi för att bedriva forskning och samarbetsprojekt inom hållbar utveckling för att motarbeta klimathoten och bidra till globalt ansvar. Det hänger på var och en av oss att tänka och handla hållbart, och vi välkomnar studenter med idéer och initiativ att aktivt vara med och utveckla en ännu grönare högskola! De nya studentbostäderna som reser sig bakom Arcadahuset skall locka nya studenter till Helsingfors. Studera den tid på dygnet som passar dig Föreläsningsserie tent föreläsningsserie Den tiden är förbi, åtminstone på Arcada! På hösten 2011 introducerades i vårt hus en helt ny webbaserad kursmiljö, ett så kallat e-learningsystem, för studenter och medarbetare på Arcada. För att vi skall kunna utnyttja det maximalt finns det en e-pedagogisk grupp, som jobbar med att vidareutveckla plattformen enligt Arcadas behov. Gruppen fungerar samtidigt som stöd för användarna. Det nya e-learningsystemet, Itslearning, innehåller allt som behövs i en modern elektronisk undervisningsmiljö; läroplaner, onlinediskussioner, e-portfölj, projekthantering, och mycket mer. En stor fördel med en webb-baserad kursmiljö är bland annat att allt kursmaterial finns samlat på ett ställe, och att studenten har tillgång till det från Arcada, hemifrån eller via mobilen när som helst på dygnet. Samtidigt erbjuder teknologin nya möjligheter att förverkliga uppgifter och tentamina. Som namnet avslöjar Itslearning! Försvarsminister Stefan Wallin, studerandekåren ASKs styrelseordförande Elin Blomqvist, Stiftelsen Arcadas styrelseordförande Arne Wessberg och rektor Henrik Wolff ser fram emot mera studenter på campus.

6 6 PROGRAMMEN/ENERGI- OCH MATERIALTEKNIK Ett förhållande som varar livet ut Den dag du lämnar Arcadahuset med avgångsbetyget i handen kommer kanske att kännas både skön och vemodig. Men vi hoppas du ser Arcada som en kär gammal vän du vill hålla kontakten med och träffa ibland, också efter examen. Vi vill i alla fall hålla kontakten till dig! Vi och våra studenter med karriären framför sig - vill följa med vart livet efter Arcada för dig. Våra registrerade alumner får nyheter från Arcada, inbjudningar till träffar och är hjärtligt välkomna att delta i utvecklingen av utbildningen. Den 7 september 2011 var det dags för en internationell träff för ingenjörsstudenter, -alumner, medarbetare och gäster. Det var ett idealiskt tillfälle att skapa nätverk, men också att bekanta sig med alla de intressanta forskningsprojekt som idag pågår och involverar studenter på Avdelningen för energi- och materialteknik. Vem är Du? Vi talade med några av gästerna i vimlet under kvällen Tian Yu Utexaminerad från Industrial Management (programmet skulle idag närmast motsvaras av Plastics Technology) år Hon jobbar nu för United Technologies Corporation, ett amerikanskt företag som erbjuder högteknologi och stöd för bl.a. byggnadsbranschen. Roligt att vara tillbaka på Arcada, att träffa gamla vänner och göra nya bekantskaper! 2. Mariann Holmberg Lektor med 30 års erfarenhet En träff för studenter, lärare och alumner är ett väldigt bra initiativ. Så här kan vi lärare visa studenterna att vi bara är vanliga människor. 3. Ksenia Jegorova från Estland och Marija Demicheva från Ryssland Studerar Plastics Technology för första året Vi är här för att presentera vad vi hoppas få ut av vår utbildning på Arcada, men samtidigt hoppas vi träffen skall ge oss värdefulla kontakter. Eldsjälarna Jonas Eklöf (bilden) och Tomas Qvist har under hösten flitigt presenterat Corcup och vad de Corcup ett be drömmar går Måste det första studieåret bestå av enbart teoretiska grundkurser? man lärt sig tillräckligt för att verkligen kunna upptäcka branschen? Peltola, nya studenter i plastteknik, våren Alla tre väntade ivrig uppbyggt, vad det har för egenskaper och vad som krävs av den som Kristina Morberg Utexaminerad från Tekniska läroverket (idag integrerat i Arcada) år 1987 och VD för Driftingenjörsförbundet i Finland r.f. Jag är här i två roller, men mest för att se vad som är på gång. 5. Ville Schütt och Ekaterina Katja Makletsova Ville är utexaminerad från Produktutveckling och produktion (ett föregångarprogram till Plastteknik) år Han jobbar nu som forskningsingenjör på Arcada. Katja studerar Plastics Technology för tredje året. Vi kom främst för att träffa utexaminerade och höra vad de gör idag. 6. Alumnkoordinator Mia Ingman och Elena Lezhneva, student på Plastics Technology. Mia och Elena arrangerade kvällen. Vi är mycket nöjda med konceptet. Hoppas det blir en årlig tradition att samla alumner, studenter och personal. 7. Avdelningschef (Energi- och materialteknik) Mikael Paronen och programledare Mathew Vihtonen (Plastteknik/Plastics Technology) Du måste sitta på förarplatsen för att lära dig köra. Vi vill inte att våra studenter skall lära sig genom beprövade 50 år gamla övningar. De skall lära sig genom praktik och genom att modigt ta initiativ! Av studenter, för studenter Jonas har ända sedan att han började studera på Arcada varit aktiv i plaststudenternas egen klubb, PET-klubben. Han hade därför den ovanliga förmånen att redan som andraårsstudent få åka med på exkursion till plastmässan i Dűsseldorf hösten Den enorma K-mässan ordnas bara vart tredje år. Där såg man verkligen plastbranschens bredd och möjligheter. Jag blev fast besluten att lära mig allt jag under studietiden hinner och kan om plast, säger han. Sagt och gjort, Jonas, Tomas och Sebastian tog själva initiativ till att få ut så mycket som möjligt av sina studier. På våren 2010 involverade Jonas sina medstudenter i ett projekt som skulle ge dem kunskap och erfarenhet och som skulle engagera Arcadastudenter så brett som möjligt. Vi bestämde oss för att ta fram en produkt i plast från början till slut. Från idé och produktutveckling till marknadsföring och försäljning av slutprodukten. I ett tidigt skede bestämde vi oss för att det skulle vara ett bruksföremål för studenterna, och att själva tillverkningen skulle involvera förstaårsstudenter. Då skulle de genast konkret få se vad studierna som bäst kan gå ut på, förklarar Jonas. Sina idéer bollade de med tillgängliga lärare och med laboratorieingenjör Erland Nyroth i plastlaboratoriet. Från idé till slutprodukt Så föddes den lilla ljusröda bägaren som varit ett av höstens samtalsämnen på Arcada. Under hösten 2010 satte ett team plaststudenter i gång med att planera koppen, och ansökte om stipendiefinansiering för utvecklingsprojektet. Under projektets gång medverkade studenter från både utbildningsprogrammet i plastteknik och det engelska parallellprogrammet Plastics Technology. Studenterna designade 3D-modellen i

7 PROGRAMMEN/ENERGI- OCH MATERIALTEKNIK 7 Kristian lämnade Österbotten för jobb och nätverk i Helsingfors lärt sig av projektet. vis på att att förverkliga Hur skall man göra för att hålla motivationen uppe tills Det frågade sig Jonas Eklöf, Tomas Qvist och Sebastian t på att få lära sig allt om plast som material; hur det är skall jobba med plast. ett CAD-program på dator, testade material, lät göra en 3D-printning av modellen (sponsorerad av C-Advice Oy) och beställde formen som krävdes för att kunna börja tillverka koppen de tagit fram. Det var en härlig känsla att få se och visa upp prototypen som till dess bara funnits i våra huvuden. Med en konkret produkt i handen var det också lättare att engagera folk och få hjälp och stöd, säger killarna. Formen gjordes av Py-tas Oy, och sponsorerna Telko Oy och Clariant donerade råmaterial för koppen. På gång just nu är kommersialiseringsfasen. Kopparna produceras på löpande band i Arcadas plastlaboratorium. Vid inskriptionsfesten i samband med läsårsöppningen fick nya studenter, medarbetare och gäster var sin kopp med sig som minne och nu finns en uppgraderad version av den till försäljning hos ASK Arcada studerandekår. Koppen fick sitt namn genom en öppen namntävling på Facebook. Bland närmare 300 förslag valdes det vinnande förslaget Corcup, som hänvisar till både Arcadastudenternas andra hem Cor-huset, och vikten av att ha sitt hjärta ( cor på latin) med i studierna och studielivet. Det vinnande förslaget kom från en ny student på det engelska programmet Plastics Technology. Killarna hoppas koppen skall bli lika självklar på halaren som tygmärkena, och så ser det ut att gå. Vi vill uppmuntra alla studenter kommande och nuvarande att ta chansen och förverkliga sina idéer. Har man en god idé man brinner för så går den att förverkliga på Arcada. Se bara på oss!, uppmanar de. Efter 21 år i Vasa kände sig Kristian Martin redo för ett miljöbyte. Österbottningar väljer ofta Åbo, men för mig var det just Helsingfors som lockade. Jag ville ha ett nytt nätverk och det är här som jobben i min bransch huvudsakligen finns, säger Kristian. Kristian är yrkesutbildad byggare. När han efter armén bestämt sig för att studera vidare till ingenjör på högskola gick han kvällskurser i matematik och finska för att komplettera sina kunskaper. Hösten 2008 började han studera byggnadsteknik på yrkeshögskolan Novia, men märkte snart att den utbildningen inte kändes rätt för honom. Han övervägde olika studiealternativ. Allt mellan astronomi och handelsstudier kändes möjligt, när han fick nys om Arcadas nya utbildning i distribuerade energisystem. Utbildningen väckte hans intresse, dels för att energifrågor kändes relevanta, dels för att utbildningen indirekt har en koppling till hans bakgrund inom byggbranschen. - Det första året blev skönt nog rätt långt repetition för mig. Vid sidan om studierna hann jag vara aktiv i studielivet, bland annat som styrelsemedlem i en studentnation och som tutor för nya studenter. Men redan under andra året märkte jag att tempot och kraven ökade och studierna började ta allt mer tid. Nu har jag knappt två år kvar och studerar rätt intensivt. Det kräver bra tidsplanering att få in både studier och fritid, tycker Kristian som under lediga stunder gärna går på gym, springer eller tränar bouldring. Nytt program ger utmaningar och möjligheter Kristian blir en av de första ingenjörerna som utexamineras från programmet i distribuerade energisystem på Arcada, och det har varit en process för såväl personal som studenter att, tillsammans med experter från näringslivet, bygga upp programmet. Det är mycket som skall rymmas in under en fyraårig utbildning. Eftersom kurserna ofta är korta och intensiva krävs det ibland att studenterna på egen hand hämtar upp sina kunskaper för att vara redo för nästa helhet. Programmet utvecklas hela tiden och Kristian tycker studenternas respons och önskemål har tagits väl emot och att det finns möjligheter att påverka. Vad är det då driver en student i sina studier? - För mig är det känslan av att den här branschen är rätt för mig. Det är energifrågor jag vill jobba med. Studierna känns relevanta, och även om studierna hittills varit teoribaserade känns det motiverat. Jag vill veta varför saker och ting fungerar som de gör. Nu börjar praktiska projekt komma in i bilden, säger Kristian. Han ser att han med sin bakgrund i byggnadsbranschen har en fördel, inte minst när det gäller att hitta praktik. Han har själv varit aktiv i att hitta praktikplatser inom olika nischer och det har gått lättare aneftersom kunskaperna och erfarenheten ökat. Sitt första praktikpass gjorde han för ett företag inom solenergi och senast praktiserade han för Senera Oy, ett företag som jobbar med energieffektiva lösningar. Där jobbade Kristian med jordvärme, en kraftigt växande energiform i Finland. Ju mer du ger, desto mer får du Ju aktivare man själv är desto mer får man ut av sina studier. Just nu är jag själv med i ett projekt på Arcada där vi för olika kunder mäter värmeförlusten i deras hus, fotograferar med värmekamera och utvärderar resultaten, berättar Kristian. De blivande energiingenjörerna har på många sätt varit aktiva. Bland annat har de, delvis sponsorerade av Arcada och Driftingenjörsförbundet, åkt på branschexkursion till Stockholm. Kristian hoppas att flera skall upptäcka Helsingfors som studiestad. Kom till Helsingfors, här får du ett brett nätverk och intressanta jobb väntar! lyder Kristians hälsning till tvekande icke-helsingforsare som skall börja studera. Kristian ser bara möjligheter i Helsingfors.

8 8 PROGRAMMEN/HÄLSA OCH VÄLFÄRD Ergoterapi på svenska satte Hanna i nya tankebanor En baby är född i Arcadas patientsäkerhets- och lärocenter. Plastmagen tål ovana händer Hur övar en blivande barnmorska förlossningar och förbereder sig för komplikationer av olika slag? Jo, bland annat på en konstgjord mage, som känns och beter sig som magen på en verklig, födande mamma. En sådan finns i Arcadas patientsäkerhets- och lärocenter (APSLC). Med hjälp av den konstgjorda magen kan studenterna tryggt öva in rutiner, komplikationer och samarbete och kommunikation i olika vårdsituationer. Till utrustningen i patientsäkerhets- och lärocentret hör också en robotstyrd spädbarnsdocka och en fullstor simuleringsdocka med röst, kroppsfunktioner och andning. Centret, som av undervisnings- och kulturministeriet har beviljats kvalitetsenhetsstatus för åren , används både inom utbildningen i hälsa- och välfärd och i fortbildning för yrkesverksamma. Bl.a. bland akutvårdsstudenterna anses simuleringarna vara en av höjdpunkterna i studierna. Att börja studera på nytt var det bästa jag gjort på länge! Så säger blivande ergoterapeut Hanna Salmi som nu är inne på sitt tredje år på Arcada. Hanna är en av våra 221 finskspråkiga examensstudenter som valt att studera på svenska. I grunden är hon närvårdare. Efter sin yrkesexamen hann hon jobba några år som närvårdare, varav ett par år i Sverige. I Sverige hann hon också jobba som undersköterska, innan hon sadlade om och började som försäljningsassistent. Hanna märkte snabbt att kontorsarbete inte var något hon vill syssla med i resten av sitt liv. I stället började hon överväga att studera på nytt. Ända sedan jag blev närvårdare har jag varit intresserad av ergoterapi. Jag gillar tanken på att stöda människor till att vara självständiga. Jag tycker mycket om just det klientcentrerade arbetssättet, dvs. att man samarbetar med klienten och får fram hur klienten själv ser på sin situation. Människan har sina styrkor även om hon blir sjuk. Som ergoterapeut vill jag hjälpa klienten att bli medveten om sin situation och att bli aktiv i processen. Jag tror att när klienten själv vill vara aktiv så kan vi tillsammans nå goda resultat i terapin, förklarar Hanna. Att studera på svenska lagom med utmaningar Ett tag bodde Hanna i Arabiastranden och åkte dagligen förbi Arcada, som hon blev nyfiken på. Eftersom hon funderat en del på hur hon skulle upprätthålla sin svenska blev hon glatt överraskad då hon gick in på Arcadas webbplats och såg att det erbjöds ett utbildningsprogram i ergoterapi på svenska. För Hanna var svenska inget främmande språk då hon började studera, men eftersom hon inte använt sig av sina kunskaper på något år kändes det ändå nervöst. Det kändes både spännande och krävande att studera på ett språk man inte behärskar fullständigt. Jag var osäker på om jag hade förstått allting och tvekade till en början att fråga. Men i min grupp har alla varit förstående och stödjande, och jag känner att det går bra att inför gruppen fråga om någonting blir oklart, tycker hon. Studera på nytt ett stort och klokt beslut Med tanke på ekonomin kan det kännas som ett stort beslut för en vuxen att börja studera, men det löser sig, uppmuntrar Hanna. Själv jobbar hon fortfarande några kvällar i veckan som försäljningssekreterare, och medger att det ibland är tungt att kombinera studier och jobb. Men det går tack vare min flexibla arbetsgivare, säger hon. Vad exakt hon kommer att söka sig till efter examen kan hon ännu inte säga. Jag är intresserad av psykiatri, men jag utesluter ingenting. Det är just bredden med ergoterapi som är så bra. Ergoterapeuter jag talat med säger ofta att de helt enkelt hamnat in på det som är rätt för dem. Under studiernas gång har Hannas livsstil och hennes syn på saker och ting förändrats. Jag har börjat tänka på ett annat sätt, mindre inrutat. Jag känner mig driven att utvecklas, att få veta mera. Livslångt lärande känns självklart, jag vill aldrig sluta söka kunskap eller sluta utvecklas i jobbet! Blivande ergoterapeut Hanna Salmi gillar att stöda människor till ett självständigt liv. Internationella sjukskötaren Denise tror på delade erfarenheter Denise valde Arcada för atmosfären. Vad är det som får en sjukskötare med 22 års arbetserfarenhet att vilja tillbaka till skolbänken? Denise Villikka, student vid det nya internationella programmet i vård (Nursing), tvekar inte med svaret. Vård är det jag brinner för, säger hon glatt. Ett erfaret proffs i branschen kunde lätt känna sig överkvalificerad i en grupp med nya vårdstudenter, men Denise verkar uppriktigt ödmjuk och tacksam. Sina lärare på Arcada beskriver hon som högt utbildade proffs. Tack vare att det svenskspråkiga parallellprogrammet i vård på Arcada är väletablerat, tycker Denise att ingenting avslöjar att programmet i Nursing är nytt. Kurserna håller hög kvalitet och bildar en välfungerande helhet, säger hon. Arcada etta i atmosfär Amerikanska Denise och hennes finska man har rest omkring mycket, men efter 12 år här känner de att Finland är deras hem. Länge har Denise drömt om att skaffa sig en högskoleexamen i vård. På Arcada följer hon en individuell studieplan och kommer tack vare tidigare meriter att utexamineras långt före sina klasskompisar. Examen ger henne kompetens att jobba inom EU. Denise förstår svenska och talar finska, men är ivrig att lära sig mera. Hon anser att vård på eget modersmål är mycket viktigt. Att Denise hittade till Arcada var ingen slump. Eftersom hon bestämt sig för att skaffa sig sin examen i vård gick hon noggrant igenom alternativen i regionen. Hon åkte ut till de olika högskolorna, satte sig ner, kände sig för och observerade. På Arcada kände jag den positiva atmosfären. Anställda kilade förbi, men trots det raska tempot verkade alla glada. Jag kände att det var här jag ville studera. Arcada verkar vara en livsstil snarare än en arbetsplats, säger hon. En lärare i nyckelposition Fyra år efter gymnasiet var Denise, inspirerad av sin lärare i hälsovård, färdig sjukskötare från Jackson Memorial School of Nursing. Hon praktiserade först på ansedda Jackson Memorial Hospital i Florida, ett traumaspecialiserat sjukhus. Efter några år flyttade hon över till det katolska, privata sjukhuset Holy Cross. Där blev mångsidiga Denise snart en flytande resurs i organisationen. En dag kunde hon fungera som ansvarig sköterska, nästa dag kunde hon utbilda nyblivna mödrar. Då jag undervisade nya mammor upptäckte jag att det är när jag delar med mig kunskap till andra som jag känner mig mest levande, säger hon med glittrande ögon. Professionell vård där patienten är en individ För Denise har ålder och erfarenhet hämtat med sig nya perspektiv och en större känslighet i förhållandet till patienten. Som sjukskötare går du igenom jobbiga tider tillsammans med patienten och hans/hen- nes närstående. Sjukskötaren måste respektera patientens integritet, värderingar, religion Allt handlar om att kunna knyta an till patienten. Inom intensivvård jobbar du med patienter med akuta skador. En medvetslös patient kanske aldrig ser dig under vårdförhållandet, men varje patient är likväl en individ som förtjänar sjukskötarens tid och kärleksfulla vård. Det enda jag ångrar är att det räckte så länge för mig att inse hur viktigt det är att inte bara erbjuda professionell vård, utan att ha hjärtat med i vården av varje patient. Om jag kunde ge blivande sjukskötare en lärdom skulle det vara just den, funderar hon. En mamma i klassrummet I utbildningen på Arcada har Denise tagit en aktiv roll. Mina klasskompisar kallar mig mamma, skrattar hon. Men det har jag inget problem med. Samtidigt som jag lär mig själv, försöker jag hjälpa dem och använda min erfarenhet för att sporra dem i studierna. Högskolestudier handlar inte bara om att få en examen, det handlar om att lära sig så mycket man kan, slår hon fast. Dubbel nytta av syskonprogram Hösten 2010 antogs för första gången nya studenter till utbildningsprogrammet i Nursing, ett internationellt parallellprogram till Utbildningsprogrammet i vård. Idén med parallellprogram är att utnyttja den kompetens och de nätverk som redan finns för att bygga upp samarbete som båda programmen har nytta av. I dagens globala verklighet är internationell erfarenhet och internationella kontakter en fördel på arbetsmarknaden. Det andra parallellprogrammet på Arcada är Plastteknik - Plastics Technology. Också utbildningsprogrammen i företagsekonomi och International Business samarbetar, med möjlighet till gemensamma studier.

9 PROGRAMMEN/HÄLSA OCH VÄLFÄRD Trainee Maria växer in i Fysio- Sporttis redan under studietiden Maria jobbar redan för FysioSporttis. I december 2009 fick första årets fysioterapistudenter på Arcada ett besök av representanter från privata fysioterapiföretaget Fysio- Sporttis. De fick höra om möjligheten att delta i ett trainee-program, som bygger på att praktikuppgifterna hos arbetsgivaren följer studiernas upplägg. En av de två som fick en traineeplats var Maria Forsius. Jag ansökte om platsen som till ett vanligt jobb, med ansökan och CV och blev kallad på intervju i januari Möjligheten att växa in i branschen under studietiden lät lockande. Att få in foten på Finlands största privata fysioterapiföretag i ett så tidigt skede är en klar fördel, säger hon. FysioSporttis har sedan år 2009 en klinik i Arcadahuset. Det första traineeprogrammet i fysioterapi i Finland Traineeprogrammet, som tagits fram av Fysio- Sporttis i samråd med Arcada, är det första inom fysioterapi i Finland. I praktiken är det ett träningsprogram som är skräddarsytt enligt den takt studierna framskrider. För att få hålla sin traineeplats krävs i gengäld att studenterna klarar kurserna inom utsatt tid. Under tre somrar avläggs totalt 24 avlönade praktikveckor på FysioSporttis, och därutöver ingår vissa extra kurser som skall bredda helheten och förbereda för arbete inom den privata sektorn. Karriären börjar i kundtjänst Den första sommaren var det jobb inom kundtjänst som gällde för Maria på FysioSporttis. Sommaren 2011 jobbade hon förutom i kundtjänst också som deltidsmassör. Nästa sommar blir det troligen handledd praktik. Kundtjänst har varit ett bra ställe att börja på. Jag har fått sätta mig in i allt från remisser och FPA-understöd till hur dokumentationen fungerar på FysioSporttis. Samtidigt har jag fått följa med verksamheten från sidan och observera kontakten mellan klienten och fysioterapeuten. Den sortens kunskap får man inte ur böcker, säger Maria. Målet med traineeprogrammet är en anställning på FysioSporttis. Men redan nu jobbar Maria för företaget två kvällar i veckan, helt oberoende av traineeprogrammet. Jag kom ju oerfaren in i organisationen via ett helt nytt program, men jag har känt mig välkommen och stämningen på arbetsplatsen är bra, säger hon. Problemlösning i grupp passar Putte I problembaserat lärande arbetar man kring olika teman i så kallade basgrupper. Grupperna jobbar i samma konstellation ett halvår i taget. Gruppen får först en utgångspunkt att arbeta efter. Det kan vara en text, en bild eller en film vad som helst egentligen. Därifrån spinner vi vidare och diskuterar vad vi tror att det handlar om. Inlärningsmålen för varje kurs styr naturligtvis vad det kan handla om, och är vi på villovägar leder handledaren in oss på rätt spår igen. Inom gruppen har alla sitt ansvarsområde. Det betyder att man till gruppträffarna på egen hand läser in sig på och reflekterar över sitt område så att man har något att bidra med till nästa gruppdiskussion, förklarar Putte. Också tenterna kan handla om att utveckla ett tema, koppla det till teori, implementera, reflektera och utvärdera sig själv för att se var man behöver lära sig mera. Vi frågar en student: Varför studera idrott och hälsopromotion? Mari Lindström studerar idrott på Arcada för fjärde året och leder bland annat gruppgymnastik på Arcada i studerandekåren ASKs regi, men också på Helsingfors Arbis. Samtidigt jobbar hon som simlärare för allt från småbarn till åringar. Dessutom jobbar som inhoppare på Motivus och danslärarvikarie på Helsingin tanssiopisto. Mari är ursprungligen från Kimito, men ville uppleva Helsingfors som studiestad. Det har hon inte ångrat. Vad fick dig att börja studera idrott? Jag har alltid gillat idrott, och vill ha ett jobb där jag får röra på mig och motivera andra att röra på sig. Gruppidrott är roligt, det upplevde jag själv i tonåren och intresset för idrott har fortsatt. Jag har provat på fotboll, friidrott, ridning, aerobic, innebandy, löpning, boxning, snowboard Just nu är det främst dans som gäller. Hur ser du på ditt val efter några års studier? Jag är nöjd med mitt val, även om tidpunkten att börja kanske inte var den idealiska. I och med att idrottsutbildningen överfördes från Solvalla till Arcadas regi blev det en hel del förändringar och omställningar. Därför valde jag att åka på utbyte till Norge ett halvår, och det är jag glad över! Sedan jag började studera har jag har upplevt att programmet bara blivit bättre, med mångsidigt kursinnehåll och nya engagerade lärare. Vad uppskattade du mest med dina studier? Utbytesstudierna i Norge! Norrmännen är ett idrottsgalet folk och möjligheterna att idrotta och vistas ute är otroliga. Jag fick en massa nya vänner från olika länder och ett kontaktnät för framtiden. Jag överväger faktiskt att åka tillbaka till Norge och jobba efter examen. Också praktiken var givande. Jag ser den som en möjlighet att få känna på arbetslivet och skapa sig kontakter. Vad vill du jobba med efter examen? Just nu är jag nöjd med att leda gruppgymnastik. Vad jag kommer att göra på sikt är omöjligt att förutspå, men t.ex. en masterutbildning (högre yrkeshögskoleexamen) är ingen omöjlig tanke om något år. Din hälsning till dem som nu funderar på att studera idrott? Gillar du idrott så tveka inte, skicka in din ansökan! Inträdesförhöret ger en bra bild av vad utbildningen går ut på. Den ger breda arbetsmöjligheter och möjlighet att inrikta sig på idrott eller hälsopromotion. Och bäst av allt, det finns jobb för en idrottsinstruktör! 9 Patrik lär sig av andras tankar och erfarenheter. Problembaserat lärande (PBL) heter den övergripande pedagogiska idé som används i socionomutbildningen på Arcada. Idén funkar, åtminstone för Patrik Putte Sjöberg från Åland. Han tycker problembaserat lärande passar bra för det sociala området. Samhället är komplext och därför är det viktigt att få med så många perspektiv som möjligt. Idén med PBL är att man med hjälp av andras åsikter och tankar, och med stöd av teori, bildar sig en egen uppfattning om saker och ting, förklarar Putte. Samarbetsförmåga krävs av socionomen Som den största fördelen med PBL ser Putte det kollektiva lärandet. Man lär sig genom andra människors synvinklar och erfarenheter. En teori fungerar inte alltid i praktiken, men tillsammans kan man lösa problem. Det är intressant och givande, säger han. Utmaningarna med den pedagogiska idén är å andra sidan just att PBL kräver tid, enagagemang och samarbete. Samarbetet har ändå inte varit något problem för Putte, som alltid trivts i sociala sammanhang. Jag är faktiskt merkonom i grunden, men märkte snabbt att kontorsarbete inte är min grej. Det var då jag jobbade på en snabbmatskedja som jag upptäckte att kundkontakten gav mig kicks. Jag märkte att jag blev killen folk sökte sig till när de behövde tala av sig, och det motiverade mig att söka mig till en socionomutbildning, berättar han. Som för mången ålänning var Sverige ett starkt alternativ för Putte, men tack vare en kompis som studerade i Helsingfors blev det Arcada. Och det är jag så glad över! Jag trivs som fisken i vattnet här. Vi ålänningar är nog mest rädda för språket, för att Helsingfors är så finskt, men jag har inte haft några problem trots att min finska är svag. Snarare har jag så fullt upp att tiden inte vill räcka till både studier och det studiesociala livet, skrattar han.

10 10 PROGRAMMEN/EKONOMI, IT OCH MEDIA K-köpmannen Mikko Länsiluoto insåg först senare vilken nytta han hade av sina studier på Arcada. Foto: Valtteri Kantanen Mikko lever sin dröm i den lilla butiken med stort hjärta Mikko Länsiluoto, tradenom från Arcada 2006, är på väg till en korvfabrik för att diskutera ett eventuellt leverantörsbyte. Mikko äger sedan 2007 K-affären Pietari på Petersgatan i Ulrikasborg, Helsingfors. Och det går bra för butiken. Trots den lilla storleken har Mikkos affär kunder per dag och omsättningen för 2010 var 2,8 miljoner euro. På tre år har vi ökat omsättningen med 34 %, berättar Mikko. Han har nu 14 anställda, varav tre på heltid. De flesta av dem är studerande, endel på Arcada. En intim butik I en liten och trång butik med personlig betjäning blir stämningen intim, och det är en viktig del av Mikkos företagskoncept. Sina kunder talar Mikko gärna och varmt om. Han väljer att själv stå i kassan under helgerna. Då umgås han med sina kunder och får värdefull respons och utvecklingsidéer. Mikkos butik är kundernas butik och Mikko finns t.ex. själv på plats för att servera dem gröt på julafton. Det tunga men också mest givande är enligt honom att ständigt vara en motor som utvecklar allt. Det gäller att hela tiden förnya sig; ta in nya produkter och skapa nya upplevelser, enligt kundernas önskemål. Också då Mikko inte syns i butiken är han högst sannolikt på jobb. En vanlig dag tittar han in i butiken vid niosnåret, ser över läget, går igenom post och e-post, betalar fakturor och godkänner arbetslistor. En hel del tid går också åt till telefonsamtal och bokföring. Men utöver förmansarbetet går faktiskt den största delen av tiden åt till att utveckla verksamheten, säger Mikko. Hem går han mellan kl. 14 och 20, beroende på hur dagen ser ut. Köpman 24 timmar i dygnet Mikkos butik är öppen dagligen från 7 på morgonen till kl. 22 på kvällen, så det gäller att pussla med bemanningen. Själv börjar Mikko lära sig skillnaden mellan att vara närvarande och att stå till förfogande. Man måste helt enkelt ge sig själv tillstånd att lita på sina anställda och på att de tar kontakt ifall det behövs. Och så bra personal som jag har så behöver jag inte oroa mig, säger han. Men faktum kvarstår att företagaren har ett stort ansvar. I sista hand ansvarar man för allt. Också för att personalen orkar och mår bra, och det är viktigt för mig, funderar han. Mikkos närmaste kan intyga att han är köpman i själ och hjärta, 24 timmar i dygnet. Jag har hört att jag diskuterar K-produkter i sömnen, skrattar Mikko. Målet är lycka i vardagen Mikko är köpman i tredje generationen, men inte för att han skulle känna sig pressad att följa i någons fotspår utan för att det känns rätt. - Det sägs ju att man skall ha bilden av sin Drömferrari med sig överallt för att påminna sig om sitt mål tills man når dit. Men jag har inte satt upp några mål för mig själv. Jag tror faktiskt att jag lever min dröm redan nu. Det här är vad jag alltid velat göra. Det är klart jag ständigt vill utvecklas i mitt jobb, men att expandera är inte ett självändamål för mig. Flera kvadratmeter butiksyta ger ingen garanti för lycka eller framgång eller ens större inkomster, funderar han. Utbildning som stöd i yrket Bakom framgången ligger år av hårt, målmedvetet arbete och utbildning. Innan Mikko fick sitt examensbetyg från Arcada hade han redan påbörjat utbildningen för K-köpmän, med sex intensiva närstudieveckor och efter det distansuppgifter parallellt med jobb i en K-butik. För Mikkos del var K-butiken Jättijako i Vanda. Där fick han en handledare, som för honom kom att bli en viktig coach i arbetslivet. I januari 2007 fick han sitt köpmansbetyg, som samtidigt innefattar en köpmannayrkesexamen. Sedan dess har han också hunnit avlägga en företagarexamen (2007) och en specialexamen i företagsledning (2011) på K-institutet. Det berättigar honom till att efter ytterligare fem år av arbetserfarenhet ansöka om hederstiteln diplomköpman. Som det nu ser ut kan han bli den yngsta diplomköpmannen någonsin att få titeln. I maj 2007 blev han K-köpman med egen butik i Åggelby och nästa steg blev nuvarande K-affären Pietari. Kunskapen känns av först senare Till Arcada sökte sig Mikko uppmuntrad av sin farbror som trodde att Arcada som ett motiverande och mer praktiskt alternativ skulle passa Mikko. Det visade sig att han hade rätt. Idag har han praktisk nytta av kurser som han upplevde som nästan oöverkomliga. Då jag fick min examen förstod jag nog inte riktigt hur mycket jag hade lärt mig. Jag jobbade ju intensivt vid sidan av studierna också. Det är först senare jag har märkt vad studierna gett mig och hur mycket jag växte som människa under studietiden, funderar Mikko, som också var aktiv i studielivet. Bitar han senare har fått bygga på är ledarskap, företagande, dialog och kommunikation hur man motiverar sin personal och lyssnar på sina anställda. Praktiska case presenterade av erfarna ledare tror han skulle intressera och motivera dagens studenter. Men med facit i hand, vem skall välja företagarbanan? En person som har en stark vilja att utvecklas och goda ledaregenskaper. Den som vågar vara öppen mot sig själv och anta utmaningar har ett roligt jobb bland människor att se fram emot, säger Mikko.

11 PROGRAMMEN/EKONOMI, IT OCH MEDIA 11 Toffe påverkar och lär sig via styrelsearbete. Kåraktivisten Toffe vill inte sitta och vänta på att något skall hända: Påverka i stället för att klaga! Christoffer Toffe Andersson nöjer sig inte med att förbättra världen över en kopp kaffe med kompisarna. Toffe, som är högskolepolitiskt ansvarig på Arcada studerandekår ASK, blev kåraktiv redan under sitt första studieår. Nu studerar han informations- och medieteknik för andra året. Att påverka har alltid känts viktigt för mig, vare sig det gäller närmiljön eller något som berör min livssituation, som just nu studierna, säger han. Toffes intresse för samhällspåverkan började i ungdomsfullmäktige i Sibbo. Som ny student på Arcada engagerade han sig direkt i teknikstudenternas ämnesförening TLK, och eftersom han vistades mycket i studenternas Cor-hus blev han snart upptäckt. Först blev han tillfrågad om han ville sitta med som studentrepresentant i högskolestyrelsen, och snart valdes han också in i ASKs styrelse. Högskolepolitik för den som vill lära sig mera Men varför vill man vara aktiv i högskolepolitiken? Och hur insatt måste man vara för att gå med? Enligt Toffe är det just genom att gå med som man blir insatt. Och tidigare erfarenhet av politik är ingen nödvändighet, men ett intresse måste naturligtvis finnas. Vi frågar lärarna: Vad får man vara med om för spännande som turismstudent? Susanna och Hellevi - dina framtida lärare? Det visar sig att programledare Hellevi Aittoniemi just kommit hem från den traditionella introduktionsresan till Åland med de nya turismstudenterna. - Förutom att skapa gemenskap i gruppen var målet med studieresan att studenterna skulle få nosa på vad de i framtiden Det här går knappt att jämföra med arbetet i ungdomsfullmäktige i Sibbo! Jag lär mig hela tiden, både om högskolebranschen och om hur allt fungerar. Men att vara aktiv i studiepolitiken är ett sätt att växa som aktiv medborgare. Och det ger ett nätverk, både i högskolan och nationellt, funderar han. Som högskolepolitiskt ansvarig i ASKs styrelse sköter Toffe de uppgifter som närmast korrelerar med högskolepolitik. Just nu jobbar han t.ex. för att garantera studentens rätt i den s.k. SORA-lagen som träder i kraft vid årsskiftet, enligt vilken en student kan förlora sin studierätt om han/ hon inte anses ha förutsättningar att slutföra studierna. Han deltar också i diskussioner och framför kårens synpunkter till Förbundet för studerandekårer vid yrkeshögskolorna i Finland rf. - SAMOK. Heltidsstudier och styrelsearbete en tuff kombination Att kombinera heltidsstudier med styrelsearbete är möjligt, men tufft. Själv försöker Toffe klara båda, men erkänner att tabellen inte har hållit så bra som han hade önskat. Så den som är intresserad av att vara kåraktiv kan räkna med att det slukar en hel del tid. kan komma att jobba med. Det var en lyckad resa med en hel del program och studiebesök, och de praktiska arrangemangen sköttes av två turismstudenter, berättar Hellevi. - Just nu pågår forsknings-, utvecklingsoch innovationsveckan på Arcada. Där kommer ett par av våra intressanta projekt att synas. EU-projektet SKILL2E, i vilket fem europeiska universitet medverkar, handlar om möjligheten till kulturellt mentorskap på företag för studenter på utlandspraktik. Det andra stora projektet, som studenterna varit aktivt med i, är ett projekt kring att förädla Arabiastranden som produkt. Här spelar World Design Capital-året en central roll. Målet är Det kräver en hel del tid, men så ger det också mycket. Att kombinera studier, studieliv och privatliv kräver god organisationsförmåga. För mig har ingenjörsstudierna till en början varit krävande, eftersom jag inte har någon tidigare bakgrund i IT. Jag har fått arbeta litet extra med t.ex. programmering. Men jag gillar utmaningar, så det har bara varit lärorikt, tycker han. Alla framtidsdörrar på glänt Vad vill då Toffe bli när han blir stor? Inte arbetslös, svarar han snabbt. Och tillägger att han håller alla dörrar öppna och i detta skede vill undvika att rikta in sig för snävt. Ända sedan jag var liten ville jag bli polis, men eftersom jag har epilepsi och är röd-grön färgblind så kom verkligheten emot. Efter gymnasiet hann jag med ett par år i arbetslivet och funderade samtidigt på allvar på vad jag ville syssla med. Och jag kom fram till att jag vill jobba med något jag verkligen tycker om: IT. För trots att jag inte vuxit upp med datorer brukar jag säga att jag vuxit mig fast vid datorer med tiden. De fängslar mig. Möjligen vill jag i framtiden jobba med nätverk, något på hårdvarusidan, konstaterar Toffe - innan nästa kalenderbokning väntar. att på ett hållbart sätt utveckla Arabia- Gumtäkt till ett innovationscentrum av världsklass. Här möts vetenskap, konst, kreativitet och inlärning och god service, så området borde ha alla chanser att höra till de mest attraktiva resmålen i Helsingfors. Inom det här projektet jobbar 25 studenter med delprojekt; de tar fram strategier för olika målgrupper, analyserar hur designföretag i området syns i olika kanaler, studerar food design, tillgänglighet på Arabiastranden, ekologisk odling på nyttoväxtföreningen Annala och kända Arabiakonstnärers och designpåverkares bakgrund och historier. Så det är ett intressant projekt och en möjlighet att påverka i närmiljön, säger turismlärare Susanna Fabricius. OB-bilen kör ut genom Yles port för sista gången Ylebilen blev Arcadabil Yles flaggskepp och huvudbil fram till januari detta år, OB-bilen U1, rullar nu under Arcadaflagg och kommer att döpas till A1. En OB-bil är en tv-sändningsbuss som fungerar som en flyttbar studio och används bl.a vid direktsändningar av musikkonserter och sportevenemang. Yle, som fick sin nya HD-bil i början på året, sålde U1 till Arcada för att den skall kunna utnyttjas i utbildningen av nya medieproffs. Enligt överenskommelse hyr Arcada i sin tur ut bilen med proffsutrustning till andra medieskolor. OB-bilen kommer att användas för flerkamera tv-inspelningar på fältet, men också för screening och DVD-inspelning. Bilen, som nu är försedd med sex kameror, håller på att uppdateras och sättas i skick för att kunna användas i utbildningen. Hittills har den använts i Arcadas medieträning för toppidrottare, men i mitten på oktober så styrs den till Fiskartorpet och Nordiska rådets seminarium Ny Nordisk mat , där Arcadas medianomer förmedlar stämningar och presentationer för såväl Stadi.TV som för sociala media. I november är Arcada med om att visualisera operan Erik XIV, en storsatsning som görs som en del av kulturhuvudstadsprojektet i Åbo. Tv-inspelningen av operan är en del av berättelsen samtidigt som medianomstuderanden genom fyra stora bildskärmar bidrar till att hjälpa operabesökaren att få insyn i den dubbla och motstridiga värld som Erik XIV lever i. Hälsningar från Dublin! Anna Lyubavina som studerar turism på Arcada för fjärde året har åkt på utbyte till Dublin. Hej! Det sista halvåret av mina studier tillbringar jag i ITT Tallaght i Dublin på Irland. Jag valde Irland eftersom det var ett land jag inte kände speciellt bra till, och tyckte det skulle vara intressant att bekanta mig med under min utbytestid. Jag kan samtidigt förbättra min engelska här. ITT Tallaght ligger i södra Dublins vackra natur. Som Erasmus-student kan man välja bland många kurser från olika program, t.ex. turism, business, media, idrott. På fritiden kan man resa runt omkring i Irland. Naturen är väldigt fin med berg och sjöar. Man kan bekanta sig med irländsk pubkultur både i Dublin och Tallaght och besöka olika historiska monument - och få höra massor med spökhistorier! Nu är vi nästan 90 utbyteselever här. Om du kommer hit, förbered dig - det är ett dyrt land. Men väldigt roligt, det är värt det! :) Anna (i regnrock, tredje från höger) och ett gäng utbytesstudenter på resa till Wicklow, ett berg utanför Dublin. Anna

12 12 UTBILDNINGSPROGRAMMEN ARCADAS UTBILDNINGSPROGRAM 2012 Utbildningsprogrammet i företagsekonomi Tradenom Omfattning 210 sp Studietid 3,5 år Nybörjarplatser 65 Urvalsprov kl. 12 Förhandslitteratur, se Inriktningsalternativ: Internationell affärslogistik Marknadsföring Financial Management Vår målsättning är att utbilda både nationellt och internationellt inriktade, innovativa personer med avancerat, praktiskt yrkeskunnande. Efter examen har du ett gediget företagsekonomiskt baskunnande (redovisning, marknadsföring, logistik och ledarskap) och du behärskar ett specialområde som du själv valt. Därtill har du färdigheter i att hantera modern informationsteknik för olika affärsfunktioner. I utbildningen ingår även språkstudier och i enskilda kurser hålls föreläsningarna på engelska. Du får vara med om att utveckla digitala tjänster och produkter för företag och kan bl.a. testa dina företagsidéer i vårt ebusiness Lab. Inriktningen internationell affärslogistik ger färdigheter att analysera hela flödeskedjan från råvara till slutprodukt. Du lär dig att planera och utveckla logistikfunktioner såsom inköp, lagerstyrning och transport. Inriktningen marknadsföring ger dig färdighet att planera och utföra operativa marknadsföringsuppgifter och utveckla nya sätt att närma dig kunderna i en miljö där IT är ett centralt verktyg för utveckling och effektivering. Inriktningen Financial Management läses tillsammans med det engelskpråkiga programmet International Business. Det ger dig färdigheter att arbeta med ekonomifunktioner i ett företag, eller inom finanssektorn. Utbildningsprogrammet FÖR turism Restonom (YH) Omfattning 210 sp Studietid 3,5 år Nybörjarplatser 30 Urvalsprov intervju (en dag) Ingen förhandslitteratur Turismindustrin består av en mångfald av branschföretag och organisationer och hör till en av de snabbast växande industrierna i världen. Om du trivs med att arbeta med människor, vågar ta risker och bära ansvar, är kreativ och innovativ, lämpar sig studierna för dig. Utbildningen lär dig att se turismbranschen som helhet och producera tjänster för både enskilda kunder och återförsäljare. Fokusområden är marknadsföring och försäljning av turismtjänster och tyngdpunktsområden är huvudsakligen Finland och till Finland ankommande gäster. Utbildningen ger dig en god teoretisk bakgrund och kännedom om små och medelstora turismföretag. I synnerhet får du goda färdigheter i marknadsföring av turismtjänster och du lär dig att utnyttja mångsidiga marknadsföringskanaler. Då du är klar med studierna kan du analysera trendförändringar som påverkar turismnäringen på global, regional och lokal nivå och kan därtill beakta principer för hållbar utveckling som en nödvändighet för utvecklingen inom turismindustrin. Under studiernas gång har du möjlighet att fördjupa dina kunskaper i marknadsföring, språk, evenemangsplanering eller entreprenörskap. Efter avlagd examen kan du arbeta med planerings- och marknadsföringsuppgifter eller lednings- och expertuppgifter i olika turismföretag, t.ex. rederier, flygbolag, turistbyråer eller hotell. Utbildningsprogrammet i plastteknik Ingenjör (YH) Omfattning 240 sp Studietid 4 år Nybörjarplatser 20 Urvalsprov (riksomfattande prov för tekniksektorn) Ingen förhandslitteratur Med vår utbildning i plastteknik vill vi slå hål på myten att plast är ett gammalmodigt och oekologiskt material. Plasten blir i allt högre grad nedbrytbar, återvinns, eller används som bränsle i stället för fossila bränslen. Syntetiska polymerer ger flygplanet enastående hållbarhet, erbjuder kirurgin material som motsvarar huden på en människa och skapar högresolutionsdisplays till konsumentvänliga priser. Polymererna, som är huvudingrediensen i plast, definierar plastens mekaniska och kemiska egenskaper, såsom styrka, elasticitet och stabilitet. Med tillsatsämnen kan man t.ex. ge plasten önskad färg eller förhöjd UV-stabilitet. Då du behärskar polymerer kan du alltså skapa nya applikationer, blanda nya kombinationer av tillsatsämnen för att ta fram nya egenskaper eller helt enkelt använda polymerer som råmaterial i produktdesign. Plastutbildningen på Arcada ger dig djupkunnande i hur polymerer fungerar och i de framställningsmetoder som används inom plastindustrin idag. Vi studerar innovationer, multifunktionella material och plastens möjligheter inom olika branscher. Studierna avläggs huvudsakligen på engelska och delvis som utvecklingsprojekt, vilket betyder att du redan under studietiden kommer in i den arbetskultur som definierar plastingenjörens vardag i industrin. De valbara breddstudierna kan du skräddarsy enligt dina personliga intressen och välja mellan språk, företagande, företagsekonomi och utlandsstudier. Vi stöder gärna motiverade studenter som vill satsa på design, såsom formsprutning eller extrudering, och som vill avlägga en del av studierna utomlands. Efter examen är arbetsutsikterna mycket goda, särskilt som ingen motsvarande utbildning finns på annat håll i Finland. Programmet kvalificerar också för fortsatta masterstudier. Utbildningsprogrammet i distribuerade energisystem Ingenjör (YH) Omfattning 240 sp Studietid 4 år Nybörjarplatser 40 Urvalsprov (riksomfattande prov för tekniksektorn) Ingen förhandslitteratur Vill du styra landets husägare mot hållbar utveckling? I vårt land finns en miljon hus som behöver renoveras med nya energilösningar, och efterfrågan är stor på experter som kan bedöma vilken energilösning som är mest ändamålsenlig i varje enskilt fall. Arcada erbjuder därför som enda högskola i Finland ett teknikprogram i distribuerade energisystem. Programmet har utvecklats i samarbete med ett tiotal ansedda företag och myndigheter. Utbildningen ger dig färdighet att planera och övervaka sanering av byggnader, beaktande energiförbrukning, miljövänlighet och kostnader. Detta betyder att du behärskar grunderna i byggnadsteknik och VVS-teknik och har ett djupt kunnande i energi; både värmeöverföring och -produktion med minimal förlust. Till studierna hör också lagstiftning och företagsekonomiska studier, såsom investering och lönsamhet. Dina framtida arbetsuppgifter kommer att definieras av dig själv och framtidsutvecklingen. Är du ute efter ett socialt jobb kan du arbeta direkt med husägare, utföra mätningar och rekommendera ändamålsenliga lösningar för kunderna. Om du hellre jobbar med teknik och tekniska uppfinningar kan du ha hand om produktutveckling, planeringsarbete för renoveringar eller dataanalys och simuleringar. Utbildningsprogrammet i informations- och medieteknik Ingenjör (YH) Omfattning 240 sp Studietid 4 år Nybörjarplatser 10 Urvalsprov (riksomfattande prov för tekniksektorn) Ingen förhandslitteratur Utbildningsprogrammet i medieteknik är för dig som ser den nya teknikens möjligheter och som vill förverkliga dina idéer i team med experter från olika branscher. Utbildningsprogrammet ger en god grund i allt som behövs för att kunna utveckla och producera dagens och framtidens digitalmedia, produkter och tillämpningar. Vi studerar teknologier, verktyg, metoder och färdigheter som behövs för att kunna skapa det visuella användargränssnitt, det ljud och den interaktivitet som behövs för olika mobila apparater och datormiljöer. I studierna ingår mycket självständigt arbete och projektarbeten individuellt och i grupp. Programmet är uppbyggt kring kunskaper och färdigheter i audio-, video- och webbteknik. Du lär dig om ljud och hur det skall tas upp, behandlas, filtreras, förstärkas och återges via högtalarsystem. Du studerar bild-, video- och TVteknikens moderna teknologier, produkter och arbetsmetoder och du lär dig designa, utveckla, programmera och underhålla webbtillämpningar och -tjänster. Arbetsuppgifterna efter examen är mångsidiga. Du kan t.ex. bli designer, projektledare, mediespecialist eller jobba med teknisk försäljning eller som kundansvarig expert.

13 UTBILDNINGSPROGRAMMEN 13 Utbildningsprogrammet i film och television Medianom (YH) Omfattning 240 sp Studietid 4 år Nybörjarplatser 35 Urvalsprov Förhandsuppgift på Förhandslitteratur, se Målsättningen med Utbildningsprogrammet i film och TV är att hjälpa dig som student att hitta din personliga berättarröst, att utveckla ditt begreppsliga tänkande och att lära dig omsätta det du vill berätta till en medieprodukt. Ditt artistiska uttryck och din akademiska förmåga utvecklas i takt med att du lär dig hantverket och ditt eget produktionsverktyg. För att ha något att säga och kunna hävda sig i dagens mångfald av medier är det viktigt att få ett insiktsfullt och kritiskt synsätt på sin egen person och den kultur man lever i. Kunskap om sig själv och omvärlden förutsätter en förmåga till begreppsligt tänkande. Tanken, budskapet eller idén till produktionen kommer alltid först. Manuskriptet utvecklas i flera repriser och först därefter kommer själva filmen eller produktionen igång. Film och television har som begrepp förändrats mycket under de senaste åren. Tekniken utvecklas snabbt och film, television, webben och mobila tillämpningar integreras i allt större grad. För den som skall skapa en fungerande medieprodukt är det därför viktigt att känna till begränsningarna och möjligheterna. I början av studierna inriktar du dig på en viss disciplin inom media. Under studietiden lär du dig använda olika verktyg för att med professionell kvalitet och precision kunna ge uttryck för det du vill säga. Den slutgiltiga produkten skapas som ett teamarbete. Våra fem yrkesinriktningar är online media and art direction, manus och regi, foto och klipp, producentskap och ljudarbete. Utbildningsprogrammet inom akutvård Förstavårdare (YH) Omfattning 240 sp Studietid 4 år Nybörjarplatser 20 Urvalsprov 30.5 och 31.5 eller (två dagar) Förhandslitteratur, se Förstavårdarens arbete går ut på att rädda liv. Som student vid utbildningsprogrammet i akutvård får du de kunskaper och färdigheter i situationsbedömning som du behöver för att självständigt kunna sätta i gång, upprätthålla och trygga patientens livsfunktioner enligt på förhand givna handlingsdirektiv. I övrig avancerad akutvård fungerar förstavårdaren enligt en läkares direktiv. Förstavårdaren ansvarar för vården av patienter i alla åldrar oberoende av kultur och religion och ger därtill patientens anhöriga stöd, information och handledning. Förstavårdaren samarbetar med andra yrkesgrupper såsom läkare, polis, räddningsmän och representanter för olika organisationer, och är en del av räddningsteamet vid stora olyckor och katastrofer. Därför är det nödvändigt att behärska finska för att framgångsrikt klara av studierna. Studierna i akutvård ger kunskap i modern kommunikationsteknologi, akutvårdsutrustning, läkemedel och beredskap att kunna ingripa med avancerade akutvårdsåtgärder. Särskilt betonas teamarbete och beslutsfattande. Som en del av dina studier deltar du i simuleringsverksamheten i Arcadas patientsäkerhets- och lärocenter (APSLC), där du får praktisk erfarenhet av förstavårdarens arbetsuppgifter. Studenterna i akutvård genomgår teoretiska och praktiska test på grund- och vårdnivå i samarbete med Kuopio Räddningsinstitut och APSLC. Som förstavårdare kan du arbeta inom ambulansväsendet, övrig sjuktransport och på sjukhusets akut- och jouravdelningar. I förstavårdarens examen ingår sjukskötarexamen. Utbildningsprogrammet FÖR ergoterapi Ergoterapeut (YH) Omfattning 210 sp Studietid 3,5 år Nybörjarplatser 15 Urvalsprov (en dag) Förhandslitteratur, se Ergoterapeuten arbetar med människor vars förmåga att klara av de dagliga aktiviteterna blivit nedsatt på grund av sjukdom eller skada. Ergoterapi bygger på grundsynen att människan till sin natur är aktiv. Ergoterapins uppgift är att stöda en individ med nedsatt aktivitetsförmåga att finna nya vägar till ett fungerande liv. Det centrala i ergoterapeutens arbete är inte att upptäcka sjukdom, utan att utreda de svårigheter sjukdomen orsakar i det dagliga livet. Tyngdpunktsområden inom yrket är att stöda, förbättra och möjliggöra barns och ungdomars möjligheter till meningsfulla aktiviteter i skolan och på fritiden, att stöda och förbättra arbetsförmågan samt möjliggöra arbete för personer med nedsatt förmåga. Andra viktiga områden är att öka långtidssjukas möjligheter till aktivitet och förbättra och upprätthålla aktivitetsförmågan hos den åldrande befolkningen. Studierna fokuserar på metoder och strategier som används inom ergoterapi för att främja, förbättra och upprätthålla klientens psykiska, fysiska och sociala aktivitetsförmåga. Du som studerar ergoterapi på Arcada har möjlighet till aktiv och individuell handledning under studietiden. Redan från första året arbetar du klientcentrerat och i nära kontakt med arbetslivet. Som ergoterapeut kan du arbeta inom social- och hälsovård, rehabilitering, utbildning, skolväsende, föreningar och som företagare. Med din examen uppfyller du de kompetenskrav som finns för ergoterapeuter i Europa. Utbildningsprogrammet FÖR fysioterapi Fysioterapeut (YH) Omfattning 210 sp Studietid 3,5 år Nybörjarplatser 25 Urvalsprov 6.6 kl och 7.6 eller 8.6 (två dagar) Förhandslitteratur, se Utbildningsprogrammet i fysioterapi bygger på kunskap om människan i rörelse och faktorer som påverkar människans funktionsförmåga, t.ex. belastning, sjukdomar, skador och handikapp. Fysioterapeutens yrkesverksamhet går ut på att upprätthålla och främja kroppskännedom, hälsa, rörelse- och arbetsförmåga hos människor i alla åldrar. Fysioterapeuten ger individen stöd att optimalt använda sina resurser i den egna livsmiljön. I utbildningen på Arcada syns samarbetet med arbetslivet direkt från början som studier i levande inlärningsmiljö. I vårt hus fungerar privata fysioterapiföretaget FysioSporttis som erbjuder mångsidiga fysioterapitjänster och under din utbildning får du delta i mer avancerade uppgifter i takt med att dina studier framskrider. Du lär dig bl.a. metoder för bedömning av fysisk kondition och arbetsförmåga med hjälp av modern teknologi, att utreda behov av hjälpmedel, att göra individuella träningsprogram, att leda motions- och specialgrupper och att fungera som sakkunnig i rehabiliteringsfrågor. Utbildningsprogrammet ger dig många framtida arbetsalternativ. Du kan arbeta på sjukhus, hälsocentraler, bad och rehabiliteringscenter, inom idrotts- och handikapporganisationer, vid forskningsinstitut, företag inom hälso- och rehabiliteringsområdet och inom olika typer av företag som säljer produkter och service inom hälsoområdet. Utbildningsprogrammet för idrott och hälsopromotion Idrottsinstruktör (YH) Omfattning 210 sp Studietid 3,5 år Nybörjarplatser 28 Urvalsprov (en dag) Förhandslitteratur, se Inriktningsalternativ: Idrott Hälsopromotion En examen i idrott ger dig många valmöjligheter i en växande bransch. Utbildningsprogrammet i idrott och hälsopromotion passar dig som vill utveckla dig själv, ditt yrke och idrotten i samhället. Om du är ansvarstagande, social, kreativ, undersökande och lätt skapar nätverk kan det här vara programmet för dig. Om du vill jobba för att främja befolkningens hälsa och aktivt vara med och utveckla ett samhälle där människor trivs, mår bra och orkar arbeta, kan du efter ditt andra studieår välja hälsopromotion som inriktning. Studierna i idrott och hälsopromotion ger dig beredskap att planera, förverkliga och utvärdera idrotts- och hälsofrämjande verksamhet. Förutom ämnesstudier ingår kunskaper i kommunikation, lärande, ledarskap och företagsamhet. Du lär dig också arbeta med projekt, från planering och genomförande till utvärdering och rapportering. Efter avslutade studier har du en helhetssyn på hälsa och förstår sambandet mellan hälsa, livsstil och motion. Du kan arbeta på individ-, grupp- och samhällsnivå. Efter din examen som idrottsinstruktör kan du som arbeta som instruktör, idrottsplanerare, rådgivare, tränare, inom service och administration samt med idrottsevenemang. Hälsopromotören arbetar ofta i multiprofessionella nätverk, med projekt och verksamhet som främjar hälsa och välbefinnande. Arbetsplatserna finns inom den privata, den offentliga och tredje sektorn.

14 14 UTBILDNINGSPROGRAMMEN Utbildningsprogrammet inom det sociala området Socionom (YH) Omfattning 210 sp Studietid 3,5 år Nybörjarplatser 40 Urvalsprov (en dag) Ingen förhandslitteratur Utbildningsprogrammet inom det sociala området utbildar socionomer med bred baskunskap. Vi studerar det finländska välfärdssamhällets struktur och uppbyggnad, människans växelverkan med det omgivande samhället, samt den enskilda individen sett ur ett livscykelperspektiv. Studier kring människor i utsatta livssituationer, med t.ex. missbruk och mental ohälsa, utgör en fördjupning i programmet. Genom breddstudier, en fördjupad praktik och examensarbete väljer du profilering inom ditt yrkesområde. Problembaserat lärande (PBL) är den övergripande pedagogiska idé som används i utbildningen. Som socionom kan du arbeta inom den offentliga eller privata sektorn samt inom olika organisationer med handlednings-, rådgivnings-, projekt- och utvecklingsarbete. Du är också behörig att arbeta som barnträdgårdslärare med barn upp till 5 år, om din examen innefattar minst 60 sp socialpedagogik. Utbildningsprogrammet för vård Sjukskötare (YH), Hälsovårdare (YH), Barnmorska (YH) Omfattning 210 sp/240 sp/270 sp Studietid 3,5 år/4 år/4,5 år Nybörjarplatser 50 Urvalsprov 4.6 (alla) eller Förhandslitteratur, se Inriktningsalternativ: Vårdarbete Hälsovård Barnmorskearbete Målet med Utbildningsprogrammet i vård är att utbilda sakkunniga sjukskötare med goda kunskaper i att möta, handleda och vårda patienter med olika grader av hälsa och sjukdom. I undervisningen utnyttjas modern teknologi. Teoretisk undervisning varvas med nätbaserade självstudier, praktiska övningar i klass, simuleringsövningar samt yrkespraktik i vårdverkligheten. Simuleringsövningarna sker i Arcadas patientsäkerhets- och lärocenter (APSLC), med läkare och vårdpersonal som stöd. Vårdarbetet, som styrs av etiska regler och principer, medför ett stort personligt ansvar och möjlighet till självutveckling. Det innebär arbete tillsammans med individer, grupper och närstående i multiprofessionella team. Yrkesverksamheten förutsätter också medverkan i planering, genomförande och utvärdering av förändringar inom hälsovården, liksom undervisning och handledning. Efter ca två års studier väljer du om du vill bli sjukskötare med klinisk kunskap på bred bas, sjukskötare/hälsovårdare eller sjukskötare/ barnmorska. Hälsovårdaren kartlägger människans hälsotillstånd, stöder sunda levnadsvanor och leder det hälsofrämjande arbetet. Inom inriktningsalternativet för barnmorskearbete får du kunskap att bemöta och vårda kvinnan i olika livsskeden, speciellt vid graviditet, förlossning och kvinnosjukdomar. Samtliga utbildningar ger EU-kompetens. Degree Programme in Nursing Bachelor of Health Care, REGISTERED NURSE Extent 210 cr Duration 3,5 years Study places 20 Entrance examination 19 April interview 19th or 20th April 2012 NOTICE! APPLICATION Graduates from the Degree Programme in Nursing qualify as registered nurses with EU competence. The curriculum is based on caring science with multidisciplinary elements from natural sciences (medicine), social and behavioral sciences. Degree Programme in International Business Bachelor of Business Administration Extent 210 cr Duration 3,5 years Study places 35 Entrance examination NOTICE! APPLICATION The Degree Programme in International Business at Arcada prepares students for a successful career in Finnish and international companies, by giving them a solid overview of all aspects of international trade and business. Students major in either e-business and Distribution, or in Financial Management, making them top level professionals in their chosen field. A broad range of extension studies enables students to tailor their education to their particular needs and interests. More than 50 % of the International Business students are of non-finnish origin, which contributes to a truly international atmosphere and a wealth of perspectives. Teachers with a diverse and international background, as well as visiting lecturers from partner universities and business schools abroad, ensure that the teaching is state of the art. Students spend several months on work placements at companies both in Finland and abroad, thus applying their knowledge to practical situations. Through our extensive student exchange programmes, students can spend up to one year abroad at one of our partner institutions, or continue their studies at a Master s level. Degree Programme in Plastics Technology Bachelor of Engineering Extent 240 cr Duration 4 years Study places 20 Entrance examination NOTICE! APPLICATION Plastic unfairly has the reputation of an unsustainable and outdated material, and we see it as our mission to prove this myth wrong. As the material is taking on a new role, there is a great demand for modern and innovative plastics engineers. Plastics are becoming increasingly biologically degradable and can either be recycled or used to replace fossil fuels. The structure of the polymers ensures superior strength in airplane materials, offers surgery an alternative to human tissue and provides the market with high resolution displays at affordable prices. The polymers, the main ingredient in plastics, essentially define the mechanical and chemical properties of plastics, such as strength, elasticity and stability. Additives are then used to give the material qualities such as a specific colour or enhanced UV-stability. Thus, once you understand polymers, you can work wonders; create new applications, mix new combinations of additives to evolve new properties or simply utilize polymers as raw materials in product design. The plastics education at Arcada will give you in-depth knowledge in polymers as well as in processing methods used in industrial production today. We will study innovations, multifunctional materials, as well as plastics in medical applications and high technology. The elective studies enable you to tailor your studies according to your personal interests. Within these you can choose foreign languages, entrepreneurship or studies abroad. We support highly motivated students with an interest in design to become experts in injection moulding or extrusion. It is possible to take specialization studies abroad at our partner institutions. After graduation your career opportunities are excellent, especially as there is no similar study programme anywhere else in Finland. A degree from our programme will give you eligibility to apply to a Master s degree programme. OBS! För de engelska programmen är ansökningstiden redan , och ansökan görs på Läs mera om ansökan till dessa program och om tidtabellen för ansökan på Modern technology is utilized in the learning process. Theoretical knowledge and practical skills are combined in simulated situations in the Arcada Patient Safety and Learning Center. Teamwork is trained as students, teachers and practitioners work together in simulated settings with reality-based patient cases. Theory is also supported by web-based studies, practical skill stations in class, and work placements with health care organizations. Students conduct their theses in research projects involving working life. The learning process advances from basic nursing skills, nursing in different contexts (medical, surgical and psychiatric nursing, nursing of women and children) to extended studies in e.g. rehabilitation, elderly care, mental health or leadership.

15 ANSÖKAN 15 Ansökningskalender 2012 ANSÖK! SE ARCADA.FI Yrkeshögskolornas gemensamma ansökan: Ansökan till engelskspråkiga utbildningsprogram Förhandsuppgift för film och television publiceras Gemensam ansökan inleds kl Gemensam ansökan avslutas, förhandsuppgift lämnas in för film och television Kallelser till följande urvalsprov skickas ut: akutvård, ergoterapi, film och television, företagsekonomi, idrott och hälsopromotion, teknik, turism Kallelser till följande urvalsprov skickas ut: fysioterapi, vård, det sociala området, språktest Urvalsprov ordnas under den här tiden Senast Antagningsbeskeden skickas ut kl Sista dagen att tacka ja till studieplatsen Slutet av augusti 2012 Studierna inleds WEBBANSÖKAN Vi rekommenderar att du ansöker via webben. Ansökan bör göras under ansökningstiden. Då du sparat ansökan går den automatiskt till den yrkeshögskola du har som första önskemål. Du kan ansöka till maximalt fyra svensk- och finskspråkiga utbildningsprogram vid yrkeshögskolor i Finland i prioritetsordning. Observera att prioriteringen av dina ansökningsönskemål görs redan i ansökningsskedet. Arcadas sökandeportal Du hittar detaljerad information om ansökan och antagning på Arcadas sökandeportal. Om du inte har tillgång till Internet kan du beställa en pappersutskrift av ansökningsinformationen samt ansökningsblanketten från ansökningsbyrån vid Arcada. Information om förhandslitteratur och vad urvalsproven går ut på hittar du också på sökandeportalen. Skriv in urvalsprovsdatumen i din kalender! Antagningsgrunderna 2012, svenska program Film och television Företagsekonomi Idrott, social- och hälsovård Teknik turism Skolframgång Önskemål Urvalsprov * Arbetserfarenhet 5 0* 5 10 Förhandsuppgift, deadline 12.4 Godkänd/underkänd Totalpoäng, max Minimipoäng i urvalsprov Minst 50 % 5 20** 10 20** Antal sökande som kallas Alla behöriga som lämnat in en Alla behöriga kallas Fysioterapi: 150, Vård: 200, Alla behöriga kallas Alla behöriga kallas till urvalsprov godkänd förhandsuppgift kallas Övriga program kallar alla behöriga sökande *Utbildningsprogrammet för idrott och hälsopromotion ger högst 5 p. för arbetserfarenhet inom branschen och högst 5 p. för övriga branschmeriter. Dessa inräknas i urvalsprovspoängen. ** Alla delar i provet bör vara godkända. Antagningsgrunderna i sin helhet hittar du på Kontaktuppgifter till Arcada Arcadahuset ligger vid Jan-Magnus Janssons plats i Arabiastranden i Helsingfors. Trafikförbindelserna till och från Arcada är goda. Det är lätt att ta sig till Arabiastranden från såväl Kampen, Järnvägstorget eller Böle som från västra Helsingfors. Ända fram kommer du med ett flertal bussar, eller med spårvagn 6 eller 8. Från metrostationen i Sörnäs kan du lätt ta buss eller spårvagn den sista biten. Ansökningsbyrån vid Arcada Jan-Magnus Janssons plats Helsingfors Tfn Fax Studentbostäder Studerandekåren

16 Kontaktuppgifter till Arcada Arcadahuset ligger vid Jan-Magnus Janssons plats i Arabiastranden i Helsingfors. Trafikförbindelserna till och från Arcada är goda. Det är lätt att ta sig till Arabiastranden från såväl Kampen, Järnvägstorget eller Böle som från västra Helsingfors. Ända fram kommer du med ett flertal bussar, eller med spårvagn 6 eller 8. Från metrostationen i Sörnäs kan du lätt ta buss eller spårvagn den sista biten. Ansökningsbyrån vid Arcada Jan-Magnus Janssons plats Helsingfors Tfn Fax Studentbostäder Studerandekåren Arcada är ECTS- och DS-certifierat sedan år APSLC har av undervisnings- och kulturministeriet beviljats status av kvalitetsenhet för åren ECTS Label Awarded by the European Commission to ARCADA - NYLANDS SVENSKA YRKESHÖGSKOLA

ANSÖK! SE ARCADA.FI. HÖGSKOLAN FÖR LIVET. Högre yrkeshögskoleexamen inom hälsa och välfärd. Masterarbetet stöder Anu i jobbet S. 4

ANSÖK! SE ARCADA.FI. HÖGSKOLAN FÖR LIVET. Högre yrkeshögskoleexamen inom hälsa och välfärd. Masterarbetet stöder Anu i jobbet S. 4 ARCADA HÖGSKOLAN FÖR LIVET. Högre yrkeshögskoleexamen inom hälsa och välfärd. ANSÖK! SE ARCADA.FI Gemensam ansökan, vuxenutbildning 7.3 12.4.2011. Välkommen tillbaka till högskolan för livet S. 2 Masterarbetet

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Huddingetrainee: socionom

Huddingetrainee: socionom Huddingetrainee: socionom Med Huddinge kommuns traineeprogram får du en bra start på yrkeslivet. Med hjälp av verksamhetsförlagd utbildning, handledning, gruppdiskussioner, studiebesök och mentorer förbereder

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Utbildningsprogrammet i företagsekonomi, Borgå campus

Utbildningsprogrammet i företagsekonomi, Borgå campus Utbildningsprogrammet i företagsekonomi, Borgå campus Den svenskspråkiga utbildningen koncentreras Undervisnings- och kulturministeriet har den 29 mars 2012 beslutat att HAAGA-HELIA yrkeshögskola, enheten

Läs mer

Huddingetrainee: socionom

Huddingetrainee: socionom Huddingetrainee: socionom Med Huddinge kommuns traineeprogram får du en bra start på yrkeslivet. Med hjälp av verksamhetsförlagd utbildning, handledning, gruppdiskussioner, studiebesök och mentorer förbereder

Läs mer

Studerande i fjordernas och trollens land

Studerande i fjordernas och trollens land Studerande i fjordernas och trollens land Att studera utomlands är en vacker och spännande upplevelse. Det ger dig möjlighet att träffa och umgås med människor från många olika delar av världen, skaffa

Läs mer

Utvärdering av utbildningsprogrammet för företagsekonomi vid Högskolan på Åland 2012

Utvärdering av utbildningsprogrammet för företagsekonomi vid Högskolan på Åland 2012 Utvärdering av utbildningsprogrammet för företagsekonomi vid Högskolan på Åland 2012 1. 1. Jag arbetar i offentliga sektorn 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 i privata näringslivet 2. som 0 1 2 3 VD personalansvarig

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR Milnergymnasiet [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FLORIST Gör verklighet av dina framtidsdrömmar! Gymnasietiden är en spännande och viktig del i

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

Opportunities aren t given, they re made

Opportunities aren t given, they re made GÖTEBORG Opportunities aren t given, they re made Rektorn har ordet Välkommen till Sjölins Gymnasium i Göteborg, en gymnasieskola där det händer mycket. Det kan vara rollspel, öppna redovisningar och

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 37 svar, 325 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 99 1 Ja Nej Varför, varför inte? - Det har varit lärorikt och kul att använda utrustningen och att skådespela. -

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande 1. Lär dig från dem som varit i samma situation Ett av de bästa sätten att få värdefulla kontakter är att nätverka med din högskolas alumner. De har

Läs mer

Service Manager for future tourism

Service Manager for future tourism YH Malmö stad Service Manager for future tourism Yrkeshögskoleutbildning Näringslivet söker Vi utbildar Skåne och Sverige växer som besöksdestination vilket innebär en stark efterfrågan på projektledare

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna I KATRINEHOLM OCH VINGÅKER Kunskaper och färdigheter för ETT GOTT LIV www.viadidakt.se Telefon: 0150-48 80 90, 0151-193 00 E-post: info@viadidakt.se Viadidakt är en gemensam

Läs mer

Tradenom. 210 studiepoäng. Omfattning: 3,5 år. Utvärdering: Speciella krav: Validering (AHOT): Läs om. Universitetsstudier.

Tradenom. 210 studiepoäng. Omfattning: 3,5 år. Utvärdering: Speciella krav: Validering (AHOT): Läs om. Universitetsstudier. Utbildningsprogrammet i företagsekonomi Utbildningsprogrammet i nötskal Utbildningsprogrammets profil Utbildningsprogrammets målsättningarr Den professionella utvecklingen Läroplan Utbildningsprogrammet

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Toppskola i skärholmen Hallå på arbetsplatsen

motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Toppskola i skärholmen Hallå på arbetsplatsen motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Lack-silver i VM Hallå på arbetsplatsen Bp Toppskola i skärholmen Bra skola En stolt trio som fått fart på STFG: rektor Lars Dowert, företagaren Totte Malmkvist

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Varför reserveras en del av studieplatserna enbart för dem som inte redan har en studieplats vid eller examen från en högskola?

Varför reserveras en del av studieplatserna enbart för dem som inte redan har en studieplats vid eller examen från en högskola? HUR FÖRNYAS ANTAGNINGEN AV STUDERANDE TILL HÖGSKOLORNA? SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR Hur går det till när reformen genomförs stegvis? I reformens första skede kan högskolorna bestämma att reservera studieplatser

Läs mer

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild Det här står vi för Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar Ur Elevers tankar i ord och bild 1 (7) Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och

Läs mer

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Kurs för förskollärare och BVC-sköterskor i Kungälv 2011-2012, 8 tillfällen. Kursbok: Ditt kompetenta barn av Jesper Juul. Med praktiska exempel från

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office Utbytesstudier Din väg till nya upplevelser International Office Ta chansen att bli utbytesstudent! Som student vid Umeå universitet kan du studera vid något av våra drygt 440 partneruniversitet runt om

Läs mer

Starta eget av flera skäl: Lingon & Blåbär, Alpnaering och Madame Chic

Starta eget av flera skäl: Lingon & Blåbär, Alpnaering och Madame Chic Praktikfall 6 Starta eget av flera skäl: Lingon & Blåbär, Alpnaering och Madame Chic Anna Carlsson Käck Anledningarna till att man väljer att starta eget är säkert lika många som det finns egenföretagare.

Läs mer

Vill du vässa din karriär?

Vill du vässa din karriär? Vill du vässa din karriär? Vad kan er skola göra för att delta? Visa denna presentation i klassrummen Informera eleverna om Tekniksprånget och fördelarna med tidig arbetslivserfarenhet Tekniksprånget kommer

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

Hej arbetsterapeuter!

Hej arbetsterapeuter! Hej arbetsterapeuter! Årets första månader har flugit förbi och våren är här. Styrelsen har genomfört årsmötet som hölls den 7 mars där Anette Hjälmefjord bjöds in för att prata om sina erfarenheter kring

Läs mer

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi

Reserapport. Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010. Bethina Bergman. Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Reserapport Fachhochschule des BFI Wien Våren 2010 Bethina Bergman Arcada Nylands svenska yrkeshögskola Företagsekonomi Helsingfors 2009 1 INLEDNING Redan då jag började Arcada visste jag att jag i något

Läs mer

90 stycken genskjutsintervjuer

90 stycken genskjutsintervjuer 90 stycken genskjutsintervjuer Studenter och personal på KTH Valhallavägen och KTH Södertälje. Gymnasieelever från: S:ta Ragnhildgymnasiet Täljegymnasiet i Södertälje samt Östra gymnasiet i Skogås och

Läs mer

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar 2014 Är du man eller kvinna? 13% 11% Man Kvinna 76% Ålder? 11% 6% 11% 26% 20-30 31-45 40-60 Över 61 46% Hur hittade ni AHA (Anhöriga Hjälper Anhöriga)? 11% 3% 8% 22%

Läs mer

Smidiga övergångar i Svenskfinland, S20825

Smidiga övergångar i Svenskfinland, S20825 Smidiga övergångar i Svenskfinland, S20825 Genomförare: Arcada, Novia, Optima, Prakticum, Vamia och Yrkesakademin i Österbotten Under tiden: Augusti 2016 till juli 2019 Finansieras: NTM centralen i Norra

Läs mer

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Personligt ledarskap! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk

Läs mer

Restaurang- och livsmedelsprogrammet VIRGINSKA

Restaurang- och livsmedelsprogrammet VIRGINSKA Restaurang- och livsmedelsprogrammet VIRGINSKA Restaurang- och livsmedelsbranschen växer hela tiden och efterfrågan på utbildad arbetskraft ökar. Är du intresserad av nya trender inom mat & dryck? Har

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet sa Har du ett samhällsvetenskapligt intresse och vill gå en gymnasieutbildning som ger dig många möjligheter till vidare studier eller arbete? Då är detta programmet för dig!

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

KOMPETENSKONTRAKTET SIGNATUR SOM SKAPAR KARRIÄRMÖJLIGHETER

KOMPETENSKONTRAKTET SIGNATUR SOM SKAPAR KARRIÄRMÖJLIGHETER KOMPETENSKONTRAKTET SIGNATUR SOM SKAPAR KARRIÄRMÖJLIGHETER SIGNATUR SOM SKAPAR KARRIÄRMÖJLIGHETER Kompetenskontraktet är ett sätt att skapa långsiktigt samarbete mellan Mittuniversitetet och regionens

Läs mer

ANNIE BLIVANDE PERSONALVETARE

ANNIE BLIVANDE PERSONALVETARE ANNIE BLIVANDE PERSONALVETARE Studerar till personalvetare på Karlstads Universitet. Omvårdnadsprogrammet gav mig ett stort intresse för människor, deras beteende och relationer. Att lära sig hur man bemöter

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Introduktion till studier på Masugnen och sfi

Introduktion till studier på Masugnen och sfi Introduktion till studier på Masugnen och sfi Innehållsförteckning Till nya studerande på sfi i Lindesberg... 3 Hej!... 3 Syfte... 3 Masugnens utbildningsverksamhet... 3 Våra kurser och spår... 3 Frånvaro...

Läs mer

Val av nya studerande

Val av nya studerande Val av nya studerande till Teaterhögskolan 2012 Nya studerande År 2012 antas nya studerande till utbildningsprogrammen för skådespelarkonst (finskspråkig), regi, dramaturgi, dans, ljusdesign och ljuddesign

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

25.3 2014 Finlandspaket 4

25.3 2014 Finlandspaket 4 13.11 2013 Finlandspaket 2 svenskspråkiga utbildningar 11.12 2013 Finlandspaket 3 ansökan & antagning 25.3 2014 Finlandspaket 4 gör din ansökan till vidare utbildning Gör din ansökan till universitet,

Läs mer

#DIGIPOLICY. Finlands studerandekårers förbund SAMOK

#DIGIPOLICY. Finlands studerandekårers förbund SAMOK #DIGIPOLICY Finlands studerandekårers förbund SAMOK #DIGIPOLICY Finland har enligt flera internationella jämförelser, såsom Digibarometri och Världsekonomiforum jämförelse över konkurrenskraften, de bästa

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

Undersökning bland utexaminerade 2010

Undersökning bland utexaminerade 2010 Undersökning bland utexaminerade Från utexaminerades 42 personer under år Undersökningens svarsprocent för s del var 43,9 Undersökningen genomfördes under hösten 11 I undersökningen deltog 11 av 2 yrkeshögskolor

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords 1 Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords Visste du att anledningen till att de flesta inte tjänar pengar med Adwords är för att du troligtvis fallit offer för alla de lögner som cirkulerar på

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

Min forskning handlar om:

Min forskning handlar om: Min forskning handlar om: Hur ssk-studenter lär sig vårda under VFU Hur patienter upplever att vårdas av studenter Hur ssk upplever att handleda studenter PSYK-UVA 2 st. avdelningar Patienter med förstämningssyndrom

Läs mer

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Våra program GULDSTADSGYMNASIET barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Den lilla skolan med de stora möjligheterna Ja, vi är en liten skola och det är ett viktigt skäl till att många elever

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Sammanfattning av programmet UID FutureMap

Sammanfattning av programmet UID FutureMap Sammanfattning av programmet UID FutureMap Världen behöver en ny, socialt hållbar arbetsmodell. Människans fria, trygga medvetande och hälsa skadas av de ekonomiska modeller, som styr världen sedan flera

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen. Personligt ledarskap 2015-03-01 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk information. Kursen är en av ledarskapskurserna i Dalarnas

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap PER BRAHEGYMNASIET Enda skolan jag besökte, jag har kompisar som gått här. Jag gillar

Läs mer

VI VALDE VADSBOGYMNASIET!

VI VALDE VADSBOGYMNASIET! VI VALDE VADSBOGYMNASIET! Mariestad 2 Hej! Just nu går du kanske och funderar på ditt gymnasieval. Ett val som är självklart för en del och inte lika självklart för andra. Vi vill att du med den här foldern

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Välj energi för livet. Så är det att jobba på Skellefteå Kraft.

Välj energi för livet. Så är det att jobba på Skellefteå Kraft. Välj energi för livet. Så är det att jobba på Skellefteå Kraft. Varför Skellefteå Kraft? Här får jag arbeta med hållbar utveckling, som är viktig både för Sverige och resten av världen. Det många kopplar

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Brinner du för idrott och vill hjälpa andra att nå toppen genom individuell träning och personlig coachning?

Brinner du för idrott och vill hjälpa andra att nå toppen genom individuell träning och personlig coachning? Brinner du för idrott och vill hjälpa andra att nå toppen genom individuell träning och personlig coachning? Management Då är det här rätt utbildning för dig... 40 sp CENTRET FÖR LIVSLÅNGT LÄRANDE VID

Läs mer

H A M M A R S K I Ö L D & CO 1

H A M M A R S K I Ö L D & CO 1 HAMMARSKIÖLD & CO 1 Välkommen till Hammarskiöld & Co! Hammarskiöld & Co är en av Sveriges ledande advokatbyråer inom affärsjuridik. I den här broschyren kan du läsa om vår inriktning, hur vi arbetar och

Läs mer

Kvalificerad utbildning inom försäljning och marknadsföring.

Kvalificerad utbildning inom försäljning och marknadsföring. Kvalificerad utbildning inom försäljning och marknadsföring. Mot nya vägar och spännande möten Säljfunktionen har de senaste åren utvecklats mot en allt centralare roll i företagen, samtidigt som yrket

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt Klienternas utmärkande tankar om kliniken Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt En av kärnpunkterna till att kunderna tar hjälp av er klinik är att kiropraktik kort och gott har hjälpt dem. Som ni

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

Sammanställning av kursutvärdering

Sammanställning av kursutvärdering Umeå universitet Inst för informatik P O Ågren Annakarin Nyberg Sid 1 (7) Sammanställning av kursutvärdering Beteendevetenskapliga programmet med inriktning mot IT-miljöer Framtidens IT-miljöer, 7,5 hp,

Läs mer

MUSIKHÖGSKOL AN I MALMÖ MUSIKERUTBILDNINGEN. BBrass

MUSIKHÖGSKOL AN I MALMÖ MUSIKERUTBILDNINGEN. BBrass MUSIKHÖGSKOL AN I MALMÖ MUSIKERUTBILDNINGEN BBrass MUSIKERUTBILDNINGEN MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ Musikerutbildningen brass Musikerutbildningen erbjuder specialiserade utbildningsprogram som förbereder dig

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Vill skaffa mer erfarenhet på mitt CV Tar examen om ett år Vill vara där

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till höstens arbetsgrupper i världens bästa förening! FUF-bladet Seminariegruppen Biståndsdebatten.se Projektgruppen FUF-nätverket Vem kan söka till

Läs mer

vill du utveckla dig själv och ditt företag?

vill du utveckla dig själv och ditt företag? vill du utveckla dig själv och ditt företag? Låt oss hjälpa. Svenskspråkiga utbildningsdagar, utbildningsprogram och examina Praktisk utbildning för arbetslivets krav Rastor erbjuder ett brett urval av

Läs mer

Restonom (YH) 210 studiepoäng 3,5 årr. Omfattning: längd: Utvärdering: Speciella krav: Validering. Läs om (AHOT): studier:

Restonom (YH) 210 studiepoäng 3,5 årr. Omfattning: längd: Utvärdering: Speciella krav: Validering. Läs om (AHOT): studier: Utbildningsprogrammet för turism, unga Utbildningningsprogrammet i ett nötskal Utbildningsprogrammets profil Utbildningsprogrammets målsättning gar Den professione lla utvecklingen Läroplan Utbildningsprogrammet

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Konsten att ta en chans och få saker att hända! Vad krävs för att vi ska nå våra mål och förverkliga våra drömmar? Hur blir man bra på något? Standardtipset

Läs mer

Skapande i en kreativ miljö HANTVERKSSPROGRAMMET FLORIST FASHION DESIGN FRISÖR HÅR- OCH MAKEUPSTYLIST

Skapande i en kreativ miljö HANTVERKSSPROGRAMMET FLORIST FASHION DESIGN FRISÖR HÅR- OCH MAKEUPSTYLIST Skapande i en kreativ miljö HANTVERKSSPROGRAMMET FLORIST FASHION DESIGN FRISÖR HÅR- OCH MAKEUPSTYLIST FLORIST Är du estetiskt lagd och vill arbeta praktiskt med skapande och kreativitet? Då är August Kobbs

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin...

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Vad kommer från skogen? Förpackningar, papper, tidningar, magasin, möbler, fönster, blöjor, tuggummi, såpa... Ja listan kan göras lång på produkter som

Läs mer

VERKTYGSLÅDA FÖR JOBBSÖKARE MED INTERNATIONELLA ERFARENHETER. Yrkesstuderande

VERKTYGSLÅDA FÖR JOBBSÖKARE MED INTERNATIONELLA ERFARENHETER. Yrkesstuderande VERKTYGSLÅDA FÖR JOBBSÖKARE MED INTERNATIONELLA ERFARENHETER Yrkesstuderande Identifiera dina kunskaper när du söker jobb Dagens arbetsliv behöver nyfikna, uthålliga och produktiva anställda. Kunskaper

Läs mer

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Säljare av olika skäl Hur ser du på din egen säljarroll? Jag möter människor som arbetar med försäljning av olika skäl och som ser helt olika på sina uppdrag

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT Reseberättelse Prag hösten 2008 Prag är en unik och underbar stad att studera i och jag rekommenderar alla som har möjlighet att åka dit och uppleva staden. Prag har ungefär lika många invånare som Stockholm

Läs mer

Då är det här rätt utbildning för dig...

Då är det här rätt utbildning för dig... Brinner du för idrott och vill hjälpa andra att nå toppen genom individuell träning och personlig coachning? Då är det här rätt utbildning för dig... CENTRET FÖR LIVSLÅNGT LÄRANDE VID ÅBO AKADEMI OCH YRKESHÖGSKOLAN

Läs mer

Ja, vi är annorlunda! Om Altran och ett annat sätt att vara IT-konsult.

Ja, vi är annorlunda! Om Altran och ett annat sätt att vara IT-konsult. Ja, vi är annorlunda! Om Altran och ett annat sätt att vara IT-konsult. Hade du inte tänkt bli IT-konsult? I så fall vill vi gärna ha ditt CV. Hur får man folk att trivas på jobbet? På Altran bygger vi

Läs mer

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga.

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga. STAL HENDRIX När jag blev uppkallad bland de andra tjejerna för att höra om vi fått utlandspraktik eller inte var jag väldigt förhoppningsfull men samtidigt nervös. Så fort vi klivit in i rummet fick vi

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2002 UNDERSÖKNING

FINLAND I EUROPA 2002 UNDERSÖKNING A FINLAND I EUROPA 2002 UNDERSÖKNING TILL INTERVJUPERSONEN: Om Ni är man, svara på frågorna i GS1. Om Ni är kvinna, svara på frågorna i GS2. GS1. MÄN: Här beskrivs kortfattat några personers egenskaper.

Läs mer

Skapande i en kreativ miljö. HANTVERKSPROGRAMMET FASHION DESIGN FRISÖR HÅR- OCH MAKEUPSTYLIST

Skapande i en kreativ miljö. HANTVERKSPROGRAMMET FASHION DESIGN FRISÖR HÅR- OCH MAKEUPSTYLIST Skapande i en kreativ miljö. HANTVERKSPROGRAMMET FASHION DESIGN FRISÖR HÅR- OCH MAKEUPSTYLIST FASHION DESIGN Är du en kreativ person som är intresserad av mode och kläder? Då är Fashion Design rätt utbildning

Läs mer