Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske på Hotell Nostalgi, Motala

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala"

Transkript

1 Nr 2/2011 Sida 1/8 Linda Englund Vätternvårdsförbundet Tel Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske på Hotell Nostalgi, Motala 14. Mötets öppnande Ordförande öppnade mötet och hälsade alla välkomna. Beslut: Mötet förklarades öppnat. 15. Förslag till dagordning Inga synpunkter på dagordningen förekom. Beslut: Dagordningen antogs. 16. Val av justeringsperson Förslag gavs på Zeth Rylander, Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund. Beslut: Mötet valde Zeth Rylander till justeringsperson. 17. Föregående protokoll Protokollet är justerat och utlagt på hemsidan. Alfred Sandström påpekade att det eventuellt finns möjlighet att använda GAP-medel till möten inom Samförvaltningen. Möjligheten att anmäla sig till möten via sms dras tillbaka då det anses tillräckligt med telefon eller e-post. Beslut: Protokollet kan läggas till handlingarna. Alfred Samdström återkommer med mer information angående Gap-medel till möten. 18. FMV dialogmöte 31 mars 2011 Den 31 mars höll FMV ett dialogmöte med Fiskeriverket, Vätternvårdsförbundet och Länsstyrelsen i Västra Götaland. Måns Lindell, Johnny Norrgård, deltog från Vätternvårdsförbundet. Ärendet följs dessutom av Zeth Rylander, Ingvar Thorsholen och Vätternvårdsförbundet c/o Telefon Fax E-post lförnamn.efternamn@lansstyrelsen.se Webbplats Organisationsnummer: Postgiro: Bankgiro:

2 Sida 2/8 Ulf Lindell. På mötet diskuterades de totalfredade områdena i Vättern och Måns Lindell påpekade att Samförvaltning Fiske har antagit en policy som innebär att de totalfredade områden bör vara skjutfria året runt, samt att höstfredningsområdena bör vara skjutfria under fredningstiden. FMV ställde sig positiva till att inte skjuta i dessa områden. En annan diskussion var huruvida man bör spränga under vattnet i Vättern. Det frågades om man istället kunde nyttja bassänger men enligt FMV behövs ett ostört område på upp till 300 meters radie och ett visst vattendjup, vilket inte är möjligt i en bassäng. Vätternvårdsförbundet hävdade att det är viktigt med en skadeuppföljning vid sprängningar i Vättern, både över och under vattenytan. Alfred Sandström informerade att FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) har en särskild enhet som utför forskning via undervattensdetonation i en fjärd och konstgjord sjö, Grindsjön. Samnyttjande vore lämpligt av Grindsjön. Vidare på dialogmötet så diskuterades även möjligheten för FMV att ha ett kontrollprogram med uppföljning samt att utföra en återställning av förstörda områden. FMV ställer sig positiva till detta. Som kompensationsåtgärd har det tidigare diskuterats om FMV kan delta i finansieringen av återetableringsprojekt av röding. FMV överlät till Vätternvårdsförbundet att återkomma i frågan med ett förslag. Den 17 maj hölls möte inom Fiskeskyddsnämnd Vättern. Jarl Svahn, Rolf Gustavsson och Bernt Grönlind deltog på mötet. Vätternvårdsförbundet har upplyst Fiskeskyddsnämnden om att det förekommer vissa besvär som inte uppkommer i nämnden för skadereglering men som borde noteras på något vis, förslagsvis genom direktkontakt med yrkesfiskarna. Beslut: Måns Lindell frågar FMV om möjligheten till samarbete med FOI och sprängningar i Grindsjön. Vid nästa möte bör diskuteras hur vi går vidare med ett förslag till återetableringsprojekt. 19. Nytt från arbetsgrupperna Undersökning & Övervakning Den 27 april hölls ett möte med arbetsgruppen Undersökning & Övervakning då man gick igenom pågående uppföljningar och undersökningar. Det visar sig att mycket av materialet inte är avrapporterat, vilket är viktigt att få ut. Linda Englund och Johnny Norrgård arbetar vidare med att få ut dessa rapporter. Kräftgruppen

3 Sida 3/8 Maria Carlén avsäger sig platsen som sammankallande för Kräftgruppen. Hon går även ur Samförvaltningen/FOG och Kräftriket. Maria kommer att ersättas med en ny representant från Kräftriket, vilket man ännu inte vet vem det blir. Nästa möte för Kräftgruppen är bestämt till den 4 oktober, kl , på Länsstyrelsen i Jönköping. Information & Kommunikation Inom projektet Fisk och Fiske Info Vättern har en del informationsmaterial tagits fram, bl a roll-ups och beachflaggor. Ett avstämningsmöte ska hållas i juni. Fisketillsyn Anton Halldén informerade att ett tillsynsmöte ska hållas inom de närmaste månaderna. Beslut: Linda Englund och Johnny Norrgård arbetar med att få ut de rapporter som ännu inte har publicerats. Johnny Norrgård blir tillfälligt sammankallande till nästkommande Kräftgruppsmöte, den 4 oktober. 20. Nytt från Länsstyrelserna Anton Halldén informerade att sportfiskemässan på Elmia blev lyckad. Länsstyrelsen, Fiskeriverket, Jordbruksverket och Vätternvårdsförbundet delade på en monter vilket fungerade bra. Utvärderingen av provfisket i norra delen av Alsen, Kärrafjärden och Duvfjärden är snart klara. Man har fått mycket siklöja i Duvfjärden, men annars är det mycket glest med fisk ute i sjön. Det är dåligt med abborre särskilt i Duvfjärden. Man har uppmätt syrebrist i Alsen och Kärrafjärden, men de uppnår ändå god ekologisk status. Utvärderingen finns hittills som manus. Björn Dieker erbjöd sig att granska manuset. I slutet av augusti kommer en irländsk delegation på besök till Länsstyrelsen i Jönköping. De är intresserade av vattenfrågor och ska bland annat titta på Knipån. Enkäten fritidsfiskets fångster har ett svarsresultat på 50%. Man har beslutat att en påminnelse ej ska skickas ut, men man ska titta på vilka det är som inte har svarat för att se om man kan utläsa något ur det. Habo kommun har fått kr från Leader Östra Skaraborg för att göra en förprojektering av besökscenter Vätterbäckar. Länsstyrelsen har studerat harrleken i södra delen av sjön, men man har sett väldigt lite fisk. Förklaringarna till detta kan vara flera:

4 Sida 4/8 signalkräftan, skarv, temperatur, näringsbrist i sjön. Försök med utsättning/kläckning av harr har gjorts. Diskussion om borttagande av kräftor som ytterligare åtgärd fördes. Enligt Zeth Rylander fanns det för år sedan väldigt mycket harr som lekte i sjön och att det idag är en tidsfråga hur länge harren kommer att finnas kvar. Anton Halldén svarade att det säkert är flera faktorer som påverkar och att man måste hitta en bra undersökningsmetod. Den 12 maj sattes st 2-åriga laxar ut i Vättern varav 800 st var märkta. Länsstyrelsen kommer att sätta ut ytterligare lax till hösten för att komma upp i st. Ett utskick till yrkesfiskarna har gjorts angående hur man anmäler problem med stölder och tjuvvittjningar. Sjöpolisen deltar i tillsynen även i år. Dock rör det sig om en något minskad insats. Förlängning av yrkesfiskedispenser har utförts. Man har haft samråd med yrkesfiskarna och det har beslutats att yrkesfiskarna får det de maximalt har använt de senaste åren. Alfred Sandström informerade att några har överklagat. En inventering av flodnejonöga har gjorts i Knipån, Tabergsån och Hökesån. Resultatet visar på riktigt mycket flodnejonöga. Man använder sig av fällor och som mest har man hittat 373 st i en fälla. Fiskvägarna i Knipån är svåra för flodnejonöga att ta sig upp i. 21. Projekt Signalkräfta Alfred Sandström informerade om projekt Signalkräfta som sker i samarbete med fiskarena. Man vill förbättra rådgivningen och undersöka varför bestånden fluktuerar. Hittills har man följt ca 20 st fiskare i olika sjöar, bl a Vättern. Man tittar då på överlevnaden av kräftornas rom, främst under vintern. Man har även tagit fram en metod för att fånga små kräftyngel samt tagit fram en märkningsmetod. Resultatet hittills visar att det är olika trender i olika sjöar där man i Vättern kan se att fångsterna har minskat, främst kring Motala och Vadstena. När det gäller romöverlevnaden ser man att mycket dör, särskilt stora honor verkar tappa mer. Märkningsmetoden som man använder sig av innebär att man drar plastremsor genom stjärten på kräftan. 34 % av märkta kräftor återfångas och man har sett att plastremsan sitter kvar trots ömsning.

5 Sida 5/8 Metoden för att samla in yngel går till genom att man sänker ner en håv med substrat på, som sedan rycks upp. När det gäller populationsdynamiken så har man långa tidsserier på fångster där temperaturen verkar vara den viktigaste faktorn. Det som verkar påverka är sommartemperaturen och antalet dygn över 10 grader föregående år. 22. Nytt projekt kvantifiera mängden stora djurplankton Pengar för att undersöka mängden stora djurplankton har erhållits från Naturvårdsverket. Det rör sig om 5-6 st arter djurplankton som är stora. De fångas sällan med traditionell metodik och är inte lika vanliga. Undersökningen ska göras i samband med Fiskeriverkets trålning då man ska använda sig av andra typer av håvar samt av ekolod. 23. GAP 2 GAP 2 är ett EU-projekt som nyligen har startat. I Vättern har vi inom GAP-projektet sikselektivitetsförsöket. Alfred Sandström och Johnny Norrgård ska träffa de fiskare som ska delta i projektet den 31 maj. Även redskapstillverkare kommer att delta på mötet. I början av juni hålls ett inledande möte mellan 16 länder i London. Johnny Norrgård och Alfred Sandström deltar, som återkommer med mer utförlig information efter Londonmötet. Beslut: Alfred Sandström och Johnny Norrgård deltar på uppstartsmötet med GAP i London i juni. 24. Nytt från Fiskeriverket Alfred Sandström informerade om dioxinbeslutet där Eskil Erlandsson valde att inte införa ett saluförbud för arter som periodvis överstiger gränsvärdet för dioxin. Fiskeriverket ska bedriva provfiske med nät i Vättern i sommar då man följer nors och siklöja samt djurplankton. Man ska även samla in information från kräftfisket. Från den 1 juli ändras myndighetsstrukturen då Fiskeriverkets verksamhet övergår i den nya myndigheten HaV. Fiskeriverkets lab ska gå till SLU och ska kallas SLU Aqua. Alfred Sandström kommer ej att representera någon myndighet utan går över till SLU. Inom Samförvaltningen bör en representant från SLU och HaV finnas med. Beslut: Samförvaltning Fiske stryker Fiskeriverket som representant och erbjuder nya representanter deltagande, från SLU och HaV.

6 Sida 6/8 25. Skrivelser, remisser etc. På uppdrag av Samförvaltningen skrev Johnny Norrgård ett slutbetänkande till Landsbygdsdepartementet angående Fiskelagsutredningen. Daniel Brelin, Länsstyrelsen i Jönköpings län, har gjort en skrivelse till Fiskeriverket gällande fångstförbud för harr i Vättern. Det diskuterades om inte intresset för harrfisket försvinner om det skulle bli ett fångstförbud, vilket i sin tur skulle kunna leda till att ingen uppföljning görs. Men det tror varken Anton Halldén eller Alfred Sandström. Men det är viktigt att jobba vidare med harren på ett mer seriöst sätt framöver, både gällande åtgärder och forskning. Fiskeriverket kommer inte hinna svara på skrivelsen, utan det blir Jordbruksverket som gör det. Beslut: Anton Halldén tar till nästa möte fram föredragningar över hur långt vi har kommit med arbetet med harren. 26. Övriga frågor Johnny Norrgård informerade om licensansökningar där två personer vill ta över befintlig fiskerörelse. Länsstyrelsen har beslutat avslag då det ej går att överlåta en personlig licens. I Förvaltningsplanen öppnas dock för en sådan möjlighet och för/emot överlåtande är viktigt att motivera. Anton Halldén informerade om sjön Pyhäjärvi i Finland, som Vätternvårdsförbundet har kontakt med. De har 20 yrkesfiskare i sjön vilka bland annat fiskar signalkräfta. De fångar även ca 300 ton siklöja/år vintertid. De har ett sekretariat som är förefaller vara framgångsrika på att ansöka om EU-medel. Måns Lindell informerade att nästa Vätterdag kommer att hållas i Askersund den 1 november Måns Lindell efterfrågade en båt som man skulle kunna guida ordförande Kjell Unevik med på Vättern. Ulf Lindell erbjöd sin båt. Beslut: Vid en eventuell guidad tur på Vättern med Kjell Unevik så kan Ulf Lindells båt användas. 27. Nästa möte Nästa möte är den 24 november 2011 och hålls i Örebro län. Beslut: Nästa möte hålls den 24 november i Örebro län.

7 Sida 7/8 28. Mötets avslutande Mötet förklarades avslutat. Beslut: Ordförande avslutade mötet. Jönköping den Linda Englund Vid protokollet Kjell Aldsten Mötesordförande Zeth Rylander Justeringsperson

8 Sida 8/8 BILAGA 1 Närvarande: Kjell Aldsten, Vätternvårdsförbundet Alfred Sandström, Fiskeriverket Björn Dieker, Fiskevattenägarförbundet Alf Hultqvist, Sportfiskarna Ingvar Thorsholen, Vätterns Fritidsfiske- och Fiskevårdsförbund Ulf Lindell, Vätterns Fritidsfiske- och Fiskevårdsförbund Johnny Norrgård, Vätternvårdsförbundet Marie Kristoffersson, Motala kommun Zeth Rylander, Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund (SIC) Måns Lindell, Vätternvårdsförbundet Linda Englund, Vätternvårdsförbundet Anton Halldén, Länsstyrelsen i Jönköpings län

Protokoll vid Vätterns FOG möte 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala

Protokoll vid Vätterns FOG möte 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala Nr 2/2011 Sida 1/5 Linda Englund Vätternvårdsförbundet Tel 036-39 52 60 Protokoll vid Vätterns FOG möte 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala 13. Mötets öppnande Ordförande öppnade mötet. Beslut: Mötet

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-02-08 på Länsstyrelsen, Jönköping

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2011-02-08 på Länsstyrelsen, Jönköping PROTOKOLL 2011-03-01 Nr 1/2011 Sida 1/8 Linda Englund Vätternvårdsförbundet Tel 036-39 52 60 linda.englund@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske på Länsstyrelsen, Jönköping

Läs mer

Protokoll vid Vätterns FOG-möte 2011-11-24 på Bygdegården, Hästholmen

Protokoll vid Vätterns FOG-möte 2011-11-24 på Bygdegården, Hästholmen Sida 1/8 2011-11-29 Linda Englund Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 linda.englund@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätterns FOG-möte 2011-11-24 på Bygdegården, Hästholmen 33. Mötets öppnande Ordförande

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske på Bygdegården, Hästholmen

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske på Bygdegården, Hästholmen Nr 3/2011 Sida 1/9 Linda Englund Vätternvårdsförbundet Tel 036-39 52 60 Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske på Bygdegården, Hästholmen 29. Mötets öppnande Ordförande öppnade mötet

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2012-02-09 på Hökensås Semesterby

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2012-02-09 på Hökensås Semesterby Nr 1/2012 Sida 1/8 Linda Griffiths Vätternvårdsförbundet Tel 036-39 52 60 Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2012-02-09 på Hökensås Semesterby 1. Mötets öppnande Mötet inleddes med

Läs mer

Protokoll vid Vätterns FOG telefonmöte

Protokoll vid Vätterns FOG telefonmöte Sida 1/5 Linda Englund Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 linda.englund@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätterns FOG telefonmöte 2011-09-13 24. Mötets öppnande Ordförande hälsade alla välkomna och förklarade

Läs mer

Protokoll VU-möte på hotell Bellevue, Hjo

Protokoll VU-möte på hotell Bellevue, Hjo PROTOKOLL 2/2011 Datum 2011-04-26 Sida 1/6 Linda Englund Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 Protokoll VU-möte 2011-03-25 på hotell Bellevue, Hjo 19. Mötets öppnande Mötet öppnades av ordförande Kjell Aldsten.

Läs mer

Hållbar förvaltning av signalkräfta i Vättern

Hållbar förvaltning av signalkräfta i Vättern Hållbar förvaltning av signalkräfta i Vättern 2013-11-28 Anton Halldén Länsfiskekonsulent F län Mål med fiskeriförvaltning Vättern - Att sköta om fiskbestånden och fisket så att det ger en god avkastning

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med VU-fisk, Samförvaltning Vättern

Minnesanteckningar förda vid möte med VU-fisk, Samförvaltning Vättern Minnesanteckningar förda vid möte 2006-02-08 med VU-fisk, Samförvaltning Vättern Plats: Länsstyrelsen, Jönköping Närvarande: (LM=ledamot av VU-fisk): Lars-Eric Andersson, Sveriges Fisketurism Företagare

Läs mer

Protokoll VU-möte 2010-06-07 på Zinkgruvan Mining, Zinkgruvan

Protokoll VU-möte 2010-06-07 på Zinkgruvan Mining, Zinkgruvan PROTOKOLL Nr 2/2010 Sida 1/7 Linda Englund Vätternvårdsförbundet lin- c/o Länsstyrelsen Postadress 551 86 Jönköping Besöksadress Hamngatan 4 Tel 036-39 50 00 Fax 036-16 71 83 E-post da.englund@lansstyrelsen.se

Läs mer

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern Anton Halldén (TACK Malin Setzer) Länsfiskerikonsulent, Länsstyrelsen i Jönköpings län Anton.hallden@lansstyrelsen.se Vad är en förvaltningsplan? Vad? Hur? Vart?

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Hökensås, Askersunds kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Hökensås, Askersunds kommun Sida 1/10 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Hökensås, Askersunds kommun 1. Mötets öppnande Ordförande

Läs mer

Kallelse och förslag till dagordning vid styrelsemöte 2010-10-19

Kallelse och förslag till dagordning vid styrelsemöte 2010-10-19 KALLELSE Sida 1/6 Datum 2010-10-19 Ert datum Beteckning Nr 2/10 Er beteckning Till ledamöter i STYRELSEN i Vätternvårdsförbundet Måns Lindell Vätternvårdsförbundet c/o Länsstyrelsen Postadress 551 86 Jönköping

Läs mer

Protokoll VU-möte på Stocklycke vandrarhem, Omberg

Protokoll VU-möte på Stocklycke vandrarhem, Omberg PROTOKOLL 3/2012 Datum 2012-07-18 Sida 1/7 Linda Griffiths Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 Protokoll VU-möte 2012-06-19 på Stocklycke vandrarhem, Omberg 31. Mötets öppnande Ordförande Kjell Aldsten

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2013-11-21på Länsstyrelsen i Jönköping

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2013-11-21på Länsstyrelsen i Jönköping PROTOKOLL Sida 1/17 2013-12-30 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2013-11-21på Länsstyrelsen i

Läs mer

Sida 1/5. Förbundsstämma i Vätternvårdsförbundet 2015-05-06

Sida 1/5. Förbundsstämma i Vätternvårdsförbundet 2015-05-06 KALLELSE Sida 1/5 Datum 2015-04-02 Måns Lindell Vätternvårdsförbundet 010-2236408 Till Medlemmar i Vätternvårdsförbundet samt Intressenter i Vätterns Vattenråd Förbundsstämma i Vätternvårdsförbundet 2015-05-06

Läs mer

Protokoll vid styrelsesammanträde 2011-03-08 på FMV Provplats Karlsborg

Protokoll vid styrelsesammanträde 2011-03-08 på FMV Provplats Karlsborg Nr 1/2011 Sida 1/10 Linda Englund Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 Protokoll vid styrelsesammanträde 2011-03-08 på FMV Provplats Karlsborg PROTOKOLL 1. Mötets öppnande Mötet öppnades av ordförande Lars

Läs mer

Vätterninfo nr 1:2015 januari

Vätterninfo nr 1:2015 januari Vätterninfo nr 1:2015 januari 2014 varmaste året i Vättern på 70 år Kalenderåret 2014 blev det varmaste året i Vättern sedan 1955. 2014 var medeltemperaruren i ytvatten +10,6 C vilket är +2,8 grader över

Läs mer

Remissvar på Begäran om samråd angående skjutning där granater avser brisera vid nedslag mot vatten (FMV Provplats Karlsborg)

Remissvar på Begäran om samråd angående skjutning där granater avser brisera vid nedslag mot vatten (FMV Provplats Karlsborg) REMISSVAR Sida 1/5 Datum 2015-12-01 Ert datum 2015-11-02 Beteckning Er beteckning Måns Lindell Vätternvårdsförbundet 010-2236 408 Länsstyrelsen i Västra Götaland Vattenvårdsenheten 462 82 Vänersborg Remissvar

Läs mer

Protokoll VU-möte 2010-08-31 hos Carléns Fisk, Habo kommun

Protokoll VU-möte 2010-08-31 hos Carléns Fisk, Habo kommun PROTOKOLL Nr 3/2010 Sida 1/8 Måns Lindell Vätternvårdsförbundet c/o Länsstyrelsen Postadress 551 86 Jönköping Besöksadress Hamngatan 4 Tel 036-39 50 00 Fax 036-16 71 83 E-post: fornamn.efternamn@lansstyrelsen.se

Läs mer

Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010.

Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010. Datum 2011-02-01 Beteckning Jönköpings län Västra Götalands län Östergötlands län Örebro län Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010. Fram till 1993 var inrapportering av fångst obligatorisk för

Läs mer

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern Fisketillsyn Lagstiftningen är en viktig komponent i förvaltningen av fisk och fiske i Vättern som ett instrument för att reglera fisket. För att kontrollera regelefterlevnaden och verka för ett långsiktigt

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Huskvarna, Jönköpings kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Huskvarna, Jönköpings kommun Sida 1/10 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Huskvarna, s kommun Anders Eidborn (praktikant på

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets FOG-möte

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets FOG-möte Sida 1/7 Adam Johansson Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 54 Adam.johansson@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets FOG-möte 2014-05-20 22. Mötets öppnande Marie: Anton Halldén från Länsstyrelsen

Läs mer

Protokoll VU-möte på IKHP, Huskvarna.

Protokoll VU-möte på IKHP, Huskvarna. PROTOKOLL Datum 2017-06-09 Sida 1/5 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet 010-223 63 61 Protokoll VU-möte 2017-09-18 på IKHP, Huskvarna. 18. Mötets öppnande Ordförande Kjell Aldsten öppnade mötet. Beslut:

Läs mer

Angående Havs- och vattenmyndighetens bedömning av Vätterns rödingbestånd i Vättern i rapporten Resurs- och Miljööversikt 2012

Angående Havs- och vattenmyndighetens bedömning av Vätterns rödingbestånd i Vättern i rapporten Resurs- och Miljööversikt 2012 Sida 1/5 2013-09-25 Malin Setzer 036-39 51 85 Havs- och Vattenmyndigheten Jordbruksverket Landsbygdsdepartementet Angående Havs- och vattenmyndighetens bedömning av Vätterns rödingbestånd i Vättern i rapporten

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets ordinarie förbundsstämma 2011-05- 06 på Gyllene Uttern, Gränna

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets ordinarie förbundsstämma 2011-05- 06 på Gyllene Uttern, Gränna Sida 1/8 Linda Englund Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 Protokoll vid Vätternvårdsförbundets ordinarie förbundsstämma 2011-05- 06 på Gyllene Uttern, Gränna 1. Stämmans öppnande Ordförande Lars äckström

Läs mer

Protokoll VU-sammanträde

Protokoll VU-sammanträde Nr 1/10 Protokoll VU-sammanträde Onsdag den 27 januari 2010 i Motala kommunhus Närvarande: Kjell Aldsten, Måns Lindell, Jan-Anders Johansson, Linda Englund, Tomas Karlsson, Niclas Bäckman, Karin Runnels

Läs mer

Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping

Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping Protokoll LAG-möte 2016-01-19 på Länsstyrelsen i Jönköping Mötet inleddes med att vi lärde känna varandra lite bättre. 1. Mötets öppnande Mötet öppnandes av ordförande, Caroline Dieker. 2. Fastställande

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid möte med VU-fisk, Samförvaltning Vättern

Minnesanteckningar förda vid möte med VU-fisk, Samförvaltning Vättern Minnesanteckningar förda vid möte 2006-03-28 med VU-fisk, Samförvaltning Vättern Plats: Hotell Norra Vättern, Askersund Närvarande: Ingvar Thorsholen, Vätterns Fritidsfiske- och Fiskevårdsförbund Urban

Läs mer

Storröding i Vättern

Storröding i Vättern Storröding i Vättern Sydsvensk storröding I Vättern lever Sveriges största bestånd av sydsvensk storröding (Salvelinus umbla). Storrödingen isolerades i Vättern när inlandsisen smälte bort. Man kallar

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Hembygdsgården i Hovslätt, Jönköpings kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Hembygdsgården i Hovslätt, Jönköpings kommun Sida 1/10 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Hembygdsgården i Hovslätt, s kommun 1. Mötets öppnande

Läs mer

Svar till Vätternvårdsförbundet angående remissversion Fisk och Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern

Svar till Vätternvårdsförbundet angående remissversion Fisk och Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern SLUID: Institutionen för akvatiska resurser Alfred Sandström 2017-04-19 Vätternvårdsförbundet Svar till Vätternvårdsförbundet angående remissversion Fisk och Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern 2017-2022.

Läs mer

Beslut: Ola valdes att jämte ordförande signera dagens protokoll.

Beslut: Ola valdes att jämte ordförande signera dagens protokoll. Protokoll vid VU-sammanträde 2008-03-05 Amalias Hus, Gränna Nr 2/08 Närvarande: Kjell Aldsten, Måns Lindell, Tomas Karlsson, Peder Eriksson, Agneta Christensen, Niclas Bäckman, Per Nyberg, Ola Broberg,

Läs mer

Vätternvårdsförbundets styrelsesammanträde 2005-02-22 på Örebro Slott

Vätternvårdsförbundets styrelsesammanträde 2005-02-22 på Örebro Slott Protokoll vid Nr 1/2005 Vätternvårdsförbundets styrelsesammanträde 2005-02-22 på Örebro Slott Närvarande:Bo Landholm, Kjell Aldsten, Dan Björk, Martin Engström, Ulf Hermansson, Susanna Hogdin, Elisabeth

Läs mer

Protokoll VU-möte på Grenna Museum, Gränna

Protokoll VU-möte på Grenna Museum, Gränna PROTOKOLL 5/2016 Datum 2016-12-15 Sida 1/6 Måns Lindell Vätternvårdsförbundet 010-22 36 408 Protokoll VU-möte 2017-01-26 på Grenna Museum, Gränna 1. Mötets öppnande Ordförande Kjell Aldsten öppnade mötet.

Läs mer

5: Kort sammanställning av kräftprovfisken i samband med harrleken i Vättern och dess tillflöden våren 2009 och 2010

5: Kort sammanställning av kräftprovfisken i samband med harrleken i Vättern och dess tillflöden våren 2009 och 2010 ebfakta är en digital Nr 5: 2012 Kort sammanställning av kräftprovfisken i samband med harrleken i Vättern och dess tillflöden våren 2009 och 2010 VÄTTERNFAKTA utgörs av en digital publikationsserie innehållande

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets styrelsesammanträde 2008-10-20 På Rådhuset i Askersund

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets styrelsesammanträde 2008-10-20 På Rådhuset i Askersund Nr 2/2008 Protokoll vid Vätternvårdsförbundets styrelsesammanträde 2008-10-20 På Rådhuset i Askersund Deltagare: Kjell Aldsten, Ingemar Bergbom, Niclas Bäckman, Tomas Karlsson, Elisabet Lennartsson, Agneta

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Stocklycke, Omberg Ödeshögs kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Stocklycke, Omberg Ödeshögs kommun Sida 1/12 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Stocklycke, Omberg Ödeshögs kommun Michael Cornell

Läs mer

Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte

Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte 2018-06-28 1. Mötets öppnande Ordförande förklarade mötet öppnat. 2. Fastställande av dagordning Dagordningen fastställdes. En nytillkommen fråga sedan dagordning

Läs mer

Vad behöver vi veta och hur får vi reda på det?

Vad behöver vi veta och hur får vi reda på det? Vad behöver vi veta och hur får vi reda på det? Hur många kräftor som teoretiskt kan finnas i en sjö: (bärande förmåga) Sten - gömslen Näring - födotillgång Predatorer Vattenkvalitet Kräftfångst varierar

Läs mer

Protokoll vid styrelsesammanträde 2011-10-20 på Torsviks kraftvärmeverk, Jönköping

Protokoll vid styrelsesammanträde 2011-10-20 på Torsviks kraftvärmeverk, Jönköping Nr 2/2011 2011-12-02 Sida 1/9 Linda Englund Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 Protokoll vid styrelsesammanträde 2011-10-20 på Torsviks kraftvärmeverk, Jönköping PROTOKOLL 22. Mötets öppnande Mötet öppnades

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Karlsborg, Karlsborgs kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Karlsborg, Karlsborgs kommun Sida 1/10 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske i Karlsborg, Karlsborgs kommun Innan mötet startades

Läs mer

Protokoll vid styrelsesammanträde 2012-03-06 på Hotell Nostalgi, Motala

Protokoll vid styrelsesammanträde 2012-03-06 på Hotell Nostalgi, Motala Nr 1/2012 2012-03-21 Sida 1/10 Linda Griffiths Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 Protokoll vid styrelsesammanträde 2012-03-06 på Hotell Nostalgi, Motala PROTOKOLL 1. Mötets öppnande Mötet öppnades av

Läs mer

Protokoll VU-sammanträde

Protokoll VU-sammanträde Nr 5/09 Protokoll VU-sammanträde Tisdag den 15 december 2009 i Bankeryd, Sjöåkragården Närvarande: Kjell Aldsten, Måns Lindell, Agneta Christensen, Jan-Anders Johansson, Linda Englund 60. Mötets öppnande

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Ombergs turisthotell, Ödeshög kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske Ombergs turisthotell, Ödeshög kommun Sida 1/10 2018-02-08 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2018-02-08 Ombergs turisthotell, Ödeshög

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets ordinarie förbundsstämma 2012-05- 11 på Tåkerns café och vandrarhem

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets ordinarie förbundsstämma 2012-05- 11 på Tåkerns café och vandrarhem Sida 1/8 Linda Griffiths Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 Protokoll vid Vätternvårdsförbundets ordinarie förbundsstämma 2012-05- 11 på Tåkerns café och vandrarhem 1. Stämmans öppnande Ordförande Kjell

Läs mer

Hjärtligt Välkommen. Nationella Fiskevattenägarekonferensen

Hjärtligt Välkommen. Nationella Fiskevattenägarekonferensen Hjärtligt Välkommen till Nationella Fiskevattenägarekonferensen Norrköping 22 23 november 2017 Program Onsdag 22/11 11.30 13.00 Lunch, samling och registrering, Arbetets Museum 13.00 13.15 Välkommen Carl

Läs mer

Remissvar på Förslag Hanteringsprogram för signalkräfta

Remissvar på Förslag Hanteringsprogram för signalkräfta Remisssvar Sida 1/10 Er beteckning Dnr 4808-17 Malin Setzer 010-223 63 61 Havs- och Vattenmyndigheten Remissvar på Förslag Hanteringsprogram för signalkräfta Bakgrund En EU-förordning (1143/2014) trädde

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte med Vänerns samförvaltning

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte med Vänerns samförvaltning Minnesanteckningar 1(6) Vattenvårdsenheten Fredrik Nilsson 010-22 45 525 fredrik.nilsson@lansstyrelsen.se Minnesanteckningar från styrgruppsmöte med Vänerns samförvaltning Fiske Plats: Länsstyrelsen i

Läs mer

Protokoll LAG-möte Leader Vättern i Motala

Protokoll LAG-möte Leader Vättern i Motala Protokoll LAG-möte Leader Vättern 2017-02-21 i Motala 1. Mötets öppnande Ordförande Caroline Dieker förklarade mötet öppnat. 2. Fastställande av dagordning Dagordningen fastställdes. 3. Val av protokollförare

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske , kl , Vadstena folkhögskola, Vadstena kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske , kl , Vadstena folkhögskola, Vadstena kommun Sida 1/10 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2018-11- 01, kl 10.00 16.20, Vadstena folkhögskola,

Läs mer

Protokoll vid. Vätternvårdsförbundets Ordinarie Förbundsstämma 2006-05-11 på Almnäs Bruk, Hjo

Protokoll vid. Vätternvårdsförbundets Ordinarie Förbundsstämma 2006-05-11 på Almnäs Bruk, Hjo Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Ordinarie Förbundsstämma 05-11 på Almnäs ruk, Hjo Närvarande: Peter Malmsjö (m), Ingemar Torell (m), Rolf Gustavsson (m), Elisabeth Lennartsson (m), Roland Thulin (V),

Läs mer

Protokoll VU-möte på Zinkgruvan Mining AB, Zinkgruvan

Protokoll VU-möte på Zinkgruvan Mining AB, Zinkgruvan Protokoll Sida 1/7 Datum 2019-02-06 Beteckning 1/2019 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet 010-223 63 61 Protokoll VU-möte 2019-02-06 på Zinkgruvan Mining AB, Zinkgruvan A. ADMINISTRATIVT 1. Mötets öppnande

Läs mer

Fritidsfisket i Vättern 2010

Fritidsfisket i Vättern 2010 Fritidsfisket i Vättern 2010 Sammanställning av enkätsvar och fältobservationer Rapport nr 114 från Vätternvårdsförbundet - i samverkan med länsstyrelsernas fiskefunktioner Rapport nr 114 från Vätternvårdsförbundet

Läs mer

Kräftprovfisket 2005

Kräftprovfisket 2005 Information från Länsstyrelsen i Västmanlands län Lantbruks och fiskeenheten 2005-09-19 623-08958-05 Kräftprovfisket 2005 En flodkräfta med pigmentförändringar/skador från Örsundaån Provfisket utfördes

Läs mer

Västra Solsjön. Sjöbeskrivning. Fisksamhället

Västra Solsjön. Sjöbeskrivning. Fisksamhället Koordinater (X / Y): 686 / 978 Höjd över havet (m): 7 Län: Västra Götaland () Sjöyta (ha): 8 Kommun: Bengtsfors Maxdjup (m): Vattensystem (SMHI): Göta älv (8) Medeldjup (m):, Sjöbeskrivning är en näringsfattig

Läs mer

VU-sammanträde 2004-03-10 På Almnäs Bruk, Hjo

VU-sammanträde 2004-03-10 På Almnäs Bruk, Hjo Protokoll fört vid Nr 1/2004 VU-sammanträde 2004-03-10 På Almnäs Bruk, Hjo Närvarande: Kjell Aldsten, Ola Broberg, Kjell Schaerling,, Agneta Christensen, Martin Engström, Måns Lindell, Ingrid Månsson,

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske , kl , Jönköpings kanotklubb, Jönköpings kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske , kl , Jönköpings kanotklubb, Jönköpings kommun Sida 1/10 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske, kl 10.00 16.20, s kanotklubb, s kommun 1. Val av mötesordförande

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2014-02-05 på Starby Hotell i Vadstena

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2014-02-05 på Starby Hotell i Vadstena PROTOKOLL Sida 1/20 Malin Setzer Vätternvårdsförbundet Tel 010-223 63 61 malin.setzer@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Samförvaltning Fiske 2014-02-05 på Starby Hotell i Vadstena 1.

Läs mer

Kinnekulle och Sunnanå 2010

Kinnekulle och Sunnanå 2010 Trollingtävlingarna Kinnekulle och Sunnanå 21 Samt en skattning av trollingfisket i Vänern perioden 1997 29 Mikael Johansson & Magnus Andersson Dnr 26-211 Kort resumé av 21 års resultat Data från trollingträffarna

Läs mer

Vätterninfo nr 2:2016 april

Vätterninfo nr 2:2016 april Vätterninfo nr 2:2016 april Leader Vättern - LAG möte Foto: Malin Setzer Den 12 april hade Leader Vätterns styrelse (LAG) möte och beslutade om den första inkomna ansökan - ansökan om Samförvaltning Fiske

Läs mer

Stora sjöarna landningar i yrkes- och fritidsfisket

Stora sjöarna landningar i yrkes- och fritidsfisket Stora sjöarna landningar i yrkes- och fritidsfisket Beståndsmodell för vild lax i Vänern Rebecca Whitlock, Katarina Magnusson, Anders Kagerwall In Beståndsmodell nyttjas idag av ICES för lax i Östersjön

Läs mer

Provfiske efter signalkräftor i Stora Le, Västra Götaland, 2017 Uppföljning av spridning och beståndsutvecklingen sedan 2005

Provfiske efter signalkräftor i Stora Le, Västra Götaland, 2017 Uppföljning av spridning och beståndsutvecklingen sedan 2005 KRÄFTMANNEN AB Provfiske efter signalkräftor i Stora Le, Västra Götaland, 2017 Uppföljning av spridning och beståndsutvecklingen sedan 2005 Tomas Jansson Kräftmannen AB Västansjö 79, 686 94 Rottneros 0708

Läs mer

Vättern som riksintresse för dricksvatten

Vättern som riksintresse för dricksvatten Sida 1/5 Ert datum Er beteckning Måns Lindell Vätternvårdsförbundet 036-39 50 53 Till Havs-och Vattenmyndigheten Box 11 930 404 39 Göteborg Vättern som riksintresse för dricksvatten Dags för Vättern som

Läs mer

Redovisning av insatser för fisketillsynen i Jönköpings län 2017

Redovisning av insatser för fisketillsynen i Jönköpings län 2017 Sida 1/11 Ert datum 2017-01-09 Er beteckning 48-18 Daniel Rydberg Fiskeenheten 010-223 63 59 daniel.rydberg@lansstyrelsen.se Havs- och vattenmyndigheten Att: Stig Thörnqvist Box 11 930 404 39 Göteborg

Läs mer

Vätterninfo nr 1:2016 februari

Vätterninfo nr 1:2016 februari Vätterninfo nr 1:2016 februari Även 2015 blev "rekordvarmt" Rekordet från 2014 med +10,6 C i medeltemperatur i Vätterns ytvatten slogs inte förra året utan 2015 stannade medelvattentemperaturen på +10,4

Läs mer

21. Protokoll från styrelsemöte 100318, Borghamns vandrarhem Det justerade protokollet var bilagt dagordningen och föranledde inga kommentarer.

21. Protokoll från styrelsemöte 100318, Borghamns vandrarhem Det justerade protokollet var bilagt dagordningen och föranledde inga kommentarer. PROTOKOLL Nr 2/2010 Sida 1/8 Protokoll vid styrelsesammanträde på Aspa Herrgård, Askersund kommun Måns Lindell Vätternvårdsförbundet c/o Länsstyrelsen Postadress 551 86 Jönköping Besöksadress Hamngatan

Läs mer

INBJUDAN TILL NATIONELL KRÄFTKONFERENS. Jönköping den 27-28 november 2013

INBJUDAN TILL NATIONELL KRÄFTKONFERENS. Jönköping den 27-28 november 2013 INBJUDAN TILL NATIONELL KRÄFTKONFERENS Jönköping den 27-28 november 2013 Sveriges Fiskevattenägareförbund, Havs- och vattenmyndigheten, SLU-Aqua och Länsstyrelsen i Jönköping bjuder in till en kräftkonferens.

Läs mer

NATIONELL FISKEVATTENÄGAREKONFERENS Fiskerättens värde och utvecklingspotential. Norrköping den november 2017

NATIONELL FISKEVATTENÄGAREKONFERENS Fiskerättens värde och utvecklingspotential. Norrköping den november 2017 NATIONELL FISKEVATTENÄGAREKONFERENS Fiskerättens värde och utvecklingspotential Norrköping den 22-23 november 2017 Konferensfakta Tid : Plats : Konferensvärdar : Moderator : Vägbeskrivning : Konferensdeltagare

Läs mer

Fritidsfisket i Vättern 2015

Fritidsfisket i Vättern 2015 Fritidsfisket i Vättern 215 Resultat från enkätundersökning och fältobservationer Rapport 13 från Vätternvårdsförbundet Fritidsfisket i Vättern 215 Rapport 13 Referens Linderfalk. R, Halldén. A och Berndt.

Läs mer

Beslut: Ola Broberg och Måns Lindell utreder frågan i samverkan med beredningssekretariatet i Jönköping.

Beslut: Ola Broberg och Måns Lindell utreder frågan i samverkan med beredningssekretariatet i Jönköping. Protokoll vid VU-sammanträde 2007-01-23 på Hotell Wettern i Karlsborg nr 1/07 Närvarande: Kjell Aldsten, Peder Eriksson, Ola Broberg, Agneta Christensen, Jan-Anders Johansson, Måns Lindell, Ann-Sofie Weimarsson

Läs mer

Referat från Vätterndagen i Karlsborg den 8 maj 2007

Referat från Vätterndagen i Karlsborg den 8 maj 2007 Referat från Vätterndagen i Karlsborg den 8 maj 2007 Plats: Fästningsteatern, Karlsborg Tid: 8 maj 2007 Närvarande: ca 100 pers, varav 11 kommuner, 4 länsstyrelser, 5 statliga verk/myndigheter, 4 nationella

Läs mer

Inventering av flodkräftor i Ryggen, Falun kommun 2012

Inventering av flodkräftor i Ryggen, Falun kommun 2012 Inventering av flodkräftor i Ryggen, Falun kommun 2012 Foto: Tomas Jansson Hushållningssällskapet i Värmland Tomas Jansson Hushållningssällskapet i Värmland 2012-10-10 Hushållningsällskapet, Lillerud,

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets styrelsesammanträde 2009-10-22 På Länsstyrelsen i Jönköpings län

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets styrelsesammanträde 2009-10-22 På Länsstyrelsen i Jönköpings län Nr 2/2009 Protokoll vid Vätternvårdsförbundets styrelsesammanträde 2009-10-22 På Länsstyrelsen i Jönköpings län Deltagare: Lars Bäckström, Kjell Aldsten, Ingemar Bergbom, Tomas Karlsson, Elisabet Lennartsson,

Läs mer

VU-sammanträde 2003-06-04

VU-sammanträde 2003-06-04 Protokoll fört vid Nr 3/2003 VU-sammanträde 2003-06-04 På Gränna Kulturgård Närvarande: Kjell Aldsten, Susanna Hogdin (suppl för AC), Martin Engström, Jan-Anders Johansson, Måns Lindell, Ingrid Månsson,

Läs mer

Protokoll vid styrelsesammanträde 2010-03-18 på Borghamns vandrarhem

Protokoll vid styrelsesammanträde 2010-03-18 på Borghamns vandrarhem PROTOKOLL Nr 1/2010 Sida 1/8 Linda Englund Vätternvårdsförbundet c/o Länsstyrelsen Postadress 551 86 Jönköping Besöksadress Hamngatan 4 Tel 036-39 50 00 Fax 036-16 71 83 E-post linda.englund@lansstyrelsen.se

Läs mer

Redovisning av delprojekt: Trolling

Redovisning av delprojekt: Trolling ALLMÄNT Redovisning av delprojekt: Trolling Trollingfiske Trollingfiske handlar om att dra beten efter en båt på olika djup och med varierande hastighet. Trolling handlar om att hitta fisk. Presentera

Läs mer

- Upprätthålla funktionsdugliga reproduktions- och uppväxtområden - Säkerställa livskraftiga bestånd i havet - Främja ett hållbart fiske på kusten

- Upprätthålla funktionsdugliga reproduktions- och uppväxtområden - Säkerställa livskraftiga bestånd i havet - Främja ett hållbart fiske på kusten - Upprätthålla funktionsdugliga reproduktions- och uppväxtområden - Säkerställa livskraftiga bestånd i havet - Främja ett hållbart fiske på kusten Siken och sikfiskets status i Bottniska viken Stefan Larsson,

Läs mer

Management of fisheries in

Management of fisheries in Management of fisheries in Lake Vättern 2014-04-21 Detta pass innehåller - Fiskeriförvaltning Vättern, vad innebär det i praktiken? - Vem är det som arbetar med förvaltningen? - Vad har förvaltningen gett

Läs mer

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning

1. UPPRÄTTANDE OCH SAMMANSÄTTNING. 1.1 Upprättande. 1.2 Sammansättning 2011-10-11 Sekretariatet för övervakningskommittén Arbetsordningen godkändes vid övervakningskommitténs möte den 17 mars 2008, med revideringar den 8 oktober 2008, den 22 april 2009 och den 11 oktober

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter vikaresäl i Norrbottens län

Beslut om skyddsjakt efter vikaresäl i Norrbottens län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-09 Ärendenr: NV-03536-15 Beslut om skyddsjakt efter vikaresäl i Norrbottens

Läs mer

Bernt Moberg. Framtiden för laxen?

Bernt Moberg. Framtiden för laxen? Bernt Moberg Framtiden för laxen? 3 , Testeboån Vattendirektivet det viktigaste som hänt fiskevården. Vattenrådet är en mötesplats för ökad demokrati i vattenförvaltningen. Vattenrådet är en kunskapsspridare

Läs mer

Vätternvårdsförbundets styrelsesammanträde SAAB Bofors Underwater Systems, Motala (Torpedverkstaden)

Vätternvårdsförbundets styrelsesammanträde SAAB Bofors Underwater Systems, Motala (Torpedverkstaden) Protokoll vid Vätternvårdsförbundets styrelsesammanträde 2004-10-21 SAAB Bofors Underwater Systems, Motala (Torpedverkstaden) Närvarande: Kjell Aldsten, Jan-Anders Johansson, Ann-Sofie Weimarsson, Ingrid

Läs mer

Vätternvårdsförbundet. Fiskeområde Vättern Nu och i framtiden

Vätternvårdsförbundet. Fiskeområde Vättern Nu och i framtiden Vätternvårdsförbundet Fiskeområde Vättern Nu och i framtiden En unik möjlighet till satsningar för att stärka fritidsfiske, yrkesfiske och turism. 11 miljoner till 23 projekt 2009-2013 VAD ÄR FISKEOMRÅDE

Läs mer

Lägesrapport för projektet Utveckling av förvaltningen av signalkräfta. FIVs Dnr 31-3355-09, inom ramen för Europeiska fiskerifonden.

Lägesrapport för projektet Utveckling av förvaltningen av signalkräfta. FIVs Dnr 31-3355-09, inom ramen för Europeiska fiskerifonden. (8) 1 Datum 2010-10-21 Beteckning Handläggare Ert Datum Er beteckning Lennart Edsman & Alfred Sandström Till: Länsstyrelsen i Jönköpings län Lägesrapport för projektet Utveckling av förvaltningen av signalkräfta.

Läs mer

Styrelsemöte 2015-09-14

Styrelsemöte 2015-09-14 Styrelsemöte 2015-09-14 Svalövs Brukshundklubb Närvarande: Ordf. Mats Jarl, v, ordf Björn Stenmark, sekr Christina Andersson, ledamöterna Lennart Fernebro, Linda Lundahl, Sofie Axelberg, Linn Joelsson

Läs mer

Uppvandringskontrollen i Testeboån 2010

Uppvandringskontrollen i Testeboån 2010 RESULTAT FRÅN FISKEVÅRDSARBETET I TESTEBOÅN 2010 Testeboån mellan havet och Oslättfors ingår i aktionsplanen för lax i Östersjön - IBSFC Salmon Action Plan 1997-2010. I praktiken innebär det att all fiskevård

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets ordinarie förbundsstämma 2014-05- 09 på Kråks skjutfält P4, Karlsborg

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets ordinarie förbundsstämma 2014-05- 09 på Kråks skjutfält P4, Karlsborg 2014-05-09 Sida 1/9 Karl-Magnus Johansson Vätternvårdsförbundet 010-2236404 Protokoll vid Vätternvårdsförbundets ordinarie förbundsstämma 2014-05- 09 på Kråks skjutfält P4, Karlsborg 1. Stämmans öppnande

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Ordinarie Förbundsstämma 2009-05-05 på Fatburen konferens, Askersunds kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Ordinarie Förbundsstämma 2009-05-05 på Fatburen konferens, Askersunds kommun Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Ordinarie Förbundsstämma 05-05 på Fatburen konferens, skersunds kommun Närvarande: Kjell ldsten (Vvf), Ingemar Bergbom (m), Per-Olof Berlin (m), Dan Björk (m), Ola

Läs mer

Kustbeståndens utveckling

Kustbeståndens utveckling Kustbeståndens utveckling Jens Olsson SLU Aqua Kustlaboratoriet Konferens om kus örvaltning, SU, 2017-03-30 Jag kommer a prata om fyra saker: Vilka kus iskarna är Varför det är vik gt med fisken på kusten

Läs mer

Sjöbeskrivning. Fisksamhället

Sjöbeskrivning. Fisksamhället Koordinater (X / Y): 698918 / 1866 Höjd över havet (m): 99 Län: Västernorrland () Sjöyta (ha): 178 Kommun: Kramfors Maxdjup (m): 6 Vattensystem (SMHI): Kustområde (mellan Ångermanälven (38) och Gådeån

Läs mer

Stadgar för Leader Vättern

Stadgar för Leader Vättern Stadgar för Leader Vättern 1 Föreningens namn Leader Vättern 2 Syfte och ändamål Leader Vättern ska bedriva en allmännyttig och ideell verksamhet genom leadermetoden. Leader Vätterns ändamål är att, främst

Läs mer

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Ordinarie Förbundsstämma 2008-05-07 på Ombergs Golf, Stora Lund, Ödeshögs kommun

Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Ordinarie Förbundsstämma 2008-05-07 på Ombergs Golf, Stora Lund, Ödeshögs kommun Protokoll vid Vätternvårdsförbundets Ordinarie Förbundsstämma -05-07 på Ombergs Golf, Stora Lund, Ödeshögs kommun Närvarande: Sören Gunnarsson (Vvf), Kjell ldsten (Vvf), Måns Lindell (Vvf), nn-sofie Weimarsson

Läs mer

Nr 8: Redovisning av lekfiskräkningen i Vätterns tillflöden våren 2014

Nr 8: Redovisning av lekfiskräkningen i Vätterns tillflöden våren 2014 Nr 8: 2014 Redovisning av lekfiskräkningen i Vätterns tillflöden våren 2014 VÄTTERNFAKTA utgörs av en digital publikations-serie innehållande fakta som berör Vättern FAKTA från Vätternvårdsförbundet Nr

Läs mer

Fisketurismkonferens. Sammanfattning av konferensen 29/4-2010 på Paradis Gård.

Fisketurismkonferens. Sammanfattning av konferensen 29/4-2010 på Paradis Gård. Fisketurismkonferens Sammanfattning av konferensen 29/4-2010 på Paradis Gård. Program 12.00 13.00 LUNCH Inledning Anton Halldén, länsfiskekonsulent och Lennart Swärdh, Paradis Gård Fisketurism i ett nationellt

Läs mer

Rapport 2012:43. Inventering av signalkräftor i Vänern 2010

Rapport 2012:43. Inventering av signalkräftor i Vänern 2010 Rapport 2012:43 Inventering av signalkräftor i Vänern 2010 Rapportnr: 2012:43 ISSN: 1403-168X Rapportansvarig: Adam Ludvigsson Utgivare: Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Vattenvårdsenheten Rapporten

Läs mer

Kräftpestförklaring av Lilla Le, Dals Eds kommun

Kräftpestförklaring av Lilla Le, Dals Eds kommun 1(5) Vattenavdelningen Fredrik Larson 010-224 55 27 Till berörda Kräftpestförklaring av Lilla Le, Dals Eds kommun BESLUT Länsstyrelsen beslutar med stöd av 2 kap. 10 förordningen (1994:1716) om fisket,

Läs mer

Kräftseminarium 7 mars 2013

Kräftseminarium 7 mars 2013 Kräftseminarium 7 mars 2013 Carl-Johan Månsson, fiskerikonsulent Kräftfisket är viktigt för landsbygden Troligen ett konsumtionsvärde på över 300 miljoner Traditionen, upplevelsen, vattennyttjandet Flodkräftan

Läs mer